Udskrift. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. For Århus og Holstebro. Forretning den 28.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udskrift. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. For Århus og Holstebro. Forretning den 28."

Transkript

1 TS Udskrift af forhandlingsprotokollen for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N For Århus og Holstebro Forretning den 28. maj 2018 Mandag den 28. maj 2018, kl samledes den af Transportministeriet i henhold til lov om offentlige veje, jf. lovbekendtgørelse nr af dato , nedsatte Overtaksationskommissionen for Århus og Holstebro på Nedervej 3, Staby, 6990 Ulfborg. Til stede ved overtaksationskommissionens behandling af sagen var formanden fhv. kommissarius, cand. jur. Erling Christensen, medlemmerne ejendomskonsulent Eigil Holm Nielsen, ingeniør Mikael Dahl-Jensen, teamkoordinator Hans Lang og ejendomsmægler Jens Meilvang. Protokollen blev ført af juridisk sekretær, fuldmægtig Tia O. Andersen. Ejeren,, var mødt til forretningen bistået af advokat Michael Jørgensen fra advokatfirmaet Bliddal & Holmstrøm. Holstebro Kommune gav møde ved jurist Anne Ulrik Bertelsen, biolog Mads Nedergaard, ingeniør Henrik Fastergaard, Natur- og Miljøchef Torben Mølgaard bistået af advokat Mads Kobberø fra Codex advokater. Sagen er indbragt for Overtaksationskommissionen for Århus og Holstebro af anlægsmyndigheden Holstebro Kommune. Sagen drejer sig om, hvorvidt Holstebro kommune kan videreføre udgifter fra projekt Afløb fra Lukkesdam til grundejerne. Side 1 (9)

2 Formanden bemærkede, at der for Overtaksationskommissionen var fremlagt udskrift af taksationskommissionens kendelse af 3. oktober 2016, ankeskrivelse af 6. februar 2017 fra Holstebro Kommune, indlæg af 8. marts 2018 fra Holstebro Kommune med bilag, supplerende bemærkninger af 4. maj 2018 fra grundejer, fremsendelsesbrev af 15. februar 2017 fra taksationskommissionen samt de for taksationskommissionen fremlagte dokumenter. Ved taksationskommissionens kendelse er angivet: Holstebro Kommune har i sagens indledende fase jf. skrivelse af 31. juli 2012 betegnet projektet som Renovering af Afløb Lukkesdam Dette sprogligt opfattes som vedligeholdelse, hvor udgifterne påhviler kommunen jf. vandløbslovens 31. Den 31. januar 2014 traf kommunen afgørelse om at omlægge Afløb fra Lukkesdam. Afgørelsen blev påklaget til Natur- og Miljøklagenævnet, der den 6. juni 2014 ophævede kommunes afgørelse bl.a. på grund af manglende iagttagelse af reglerne i vandløbslovens Kap 6. I sin afgørelse anførte Natur- og Miljøklagenævnet også blandt andet: Efter Natur- og Miljøklagenævnets opfattelse udgør størstedelen af projektet således ikke en omlægning efter vandløbslovens 32, men en regulering efter lovens 17. Den 28. jul godkendte kommunen reguleringsprojekt i det offentlige vandløb Afløb fra Lukkesdam. Ifølge godkendelsen ville nogle af udgifterne blive fordelt mellem de lodsejere, der ville nyde gavn af projektet. Denne afgørelse blev også indbragt for Natur- og Miljøklagenævnet, der dog afviste af behandle klagen, idet den var indgivet for sendt. Det må således isoleret set lægges til grund, at kommunens godkendelse af reguleringsprojektet i det offentlige vandløb Afløb Lukkesdam af den 28. juli 2014 står ved magt og er endelig. Spørgsmålet er imidlertid, om kommunens godkendelse af reguleringsprojektet reelt dækker over arbejder og udgifter, der helt eller delvist kan videreføres til lodsejer, jf. vandløbslovens 32, jf. Kapitel 6 jf. 24 i samme lov. Efter det ovenfor anførte herunder også Natur- og Miljøklagenævnets bemærkninger sammenholdt med, at lodsejer har bestridt, at der er etableret noget nyt på hans jord, finder kommissionen ikke, at kommunen har bevist, at godkendelsen af 28. juli 2014 dækker over udgifter, der med føje kan henføres til lodsejer jf. vandløbslovens 32, sammenholdt med kapitel 6 jf. 24 i samme lov. Thi bestemmes: Holstebro Kommune kan ikke videreføre udgifter fra projekt Afløb fra Lukkesdam af 28. juli 2014 Side 2 (9)

3 Kommissionen har ikke taget stilling til, hvorvidt Holstebro Kommune helt eller delvist kan pålægges at godtgøre lodsejers udgifter ved sagens behandling for taksationskommissionen. Sagen slutter. Overtaksationskommissionen besigtigede arealet, hvor vandløbet passerer ejendommen. Den mundtlige fremsættelse at synspunkter fortsatte på Holstebro Kommune, Kirkestræde 11, 7500 Holstebro. Ingeniør Henrik Fastergaard orienterede om hændelsesforløbet og projektet i sin helhed. Det offentlig vandløb Afløb fra Lukkesdam er knap 4 km. I 00 erne begyndte der at opstå skader, og der skulle foretages reparationer. Det blev besluttet at udskifte nogle af rørene til plastikrør. Hans rolle startede da anlægssagen begyndte. Rørene, der blev udskiftet, var lagt i 1960 erne. Rørene var ca. 55 år gamle. Levetiden er nogenlunde 50 år, når de er nedgravet i landbrugsjord. Rørene kan mørne og gå i stykker, og samlingerne kan blive utætte. Et par af strækningerne blev åbnede. Det er kommunes politik, at der foretrækkes åbne vandløb. Der er nok ikke de store fiskeinteresser i dette vandløb, men der er masser af insektliv og andet dyreliv i og omkring vandløbet. Der er også vedligehold ved åbne vandløb. Det koster 3 kr. pr. m for at rense vandløbet, hvilket for dette vandløb vil svare til en årlig udgift på ca kr., og der vil ikke være omlægningsudgifter på sigt. Der har været dialog med grundejerne omkring åbning af vandløbet. Der har været afholdt møder, hvor der har været enighed om, at man ønskede at fastholde vandløbet som rørlagt. Man har taget de gamle rør op og lagt nye ned, der er ikke ændret på vandløbet som sådan på de omhandlede strækninger. Advokat Mads Kobberø nedlagde på vegne Holstebro Kommune påstand om, at taksationskommissionens afgørelse ændres, således at de enkelte bredejere skal afholde udgifterne til omlægningen delvist efter den nytte, foranstaltningen har for den enkelte bredejer. For vedkommende lyder påstanden på kr. Advokat Mads Kobberø anførte, at der på vandløbsområdet traditionelt sondres mellem to forskellige begreber, samt at der i relation til rørlagte offentlige vandløb er et tredje begreb, der gør sig gældende. Vedligeholdelse af vandløb består i relation til rørlagte vandløb i oprensning/spuling af røret samt udskiftning af enkelte rørstykker/rørsamlinger, der er gået i stykker. For så vidt angår åbne vandløb består vedligeholdelsen primært i grødeskæring og oprensning af vandløb, således vandløbets skikkelse og vandføringsevne opretholdes. Omlægning er kun et begreb i vandløbslovens forstand i relation til rørlagte offentlige vandløb. Omlægningen dækker over en udskiftning af det hidtidige rør, og således at det nye rør i relation til placering og dimension svarer til det tidligere rør. Vandløbsregulering er defineret i vandløbslovens 16 og omfatter ændring af vandløbets skikkelse, uanset om det er rørlagt eller åbent, det være sig i relation til forløb, bredde eller andet. Side 3 (9)

4 Advokat Mads Kobberø anførte, at det konkrete projekt, som denne sag vedrører, består af en øvre og en nedre del. Der har ikke været klager vedrørende den øvre del af projektet. Der er dels sket en udskiftning af en eksisterende rørstækning, dels blev en vandløbsstrækning åbnet, og dels var der en strækning, som der ikke blev gjort noget ved. Det kan ikke problematiseres, at det samlede projekt skal henføres til begrebet regulering, fordi Natur- og Miljøklagenævnet har taget stilling til dette spørgsmål ved deres afgørelse af 6. juni Advokat Mads Kobberø anførte, at uanset om projektet betragtes som en reguleringssag eller en omlægningssag, skal udgifterne bæres af dem, der har nytte af projektet. Der er ikke tale om, at kommunen skal betale, selv om der er tale om et offentligt vandløb, som tilfældet havde været, hvis der var tale om vedligeholdelse. Der henvistes til Ombudsmandskendelse FOB samt kendelse af 18. oktober 2013 fra Overtaksationskommissionen for Nordjylland og Viborg, og det blev fremført, at uanset om der er tale om en omlægningssag eller en reguleringssag, har kommunen været berettiget til at pålægge de grundejere, der havde nytte heraf, at betale. Vandløbet er reguleret og/eller omlagt, og udgiften hertil kan kommunen kræve betalt af dem, der har nytte af det. Holstebro Kommune har ud over sit bidrag som grundejer betalt kr. til omlægningen. Beløbet er fremkommet ved en politisk beslutning, idet kommunen har en arbitrær kanret til at betale i sådanne projekter efter vandløbslovens 24. Advokat Mads Kobberø fremførte, at baggrunden for, at kommunen besluttede at regulere/omlægge vandløbet, var, at den eksisterende rørlægning var nedslidt, hvilket i de forgange år havde medført omkostningskrævende reparationer. Der knytter sig et kommunalt skøn til, hvornår et anlæg er så nedslidt, at det ikke længere er rimeligt eller økonomisk rentabelt fortsat at foretage små reparationer på anlægget, og det er derfor mere hensigtsmæssigt at foretage en egentlig udskiftning. Dette skøn kan kun tilsidesættes, hvis det er åbenbart forkert. Holstebro Kommune har selv betalt en stor del af projektet både frivilligt og i egenskab af at være grundejer. Det har derfor formodningen imod sig, at kommunen skulle beslutte at omlægge/regulere et vandløb, hvis det ikke var fagligt velbegrundet. Advokat Mads Kobberø fremførte, at grundejerne er landmænd, der har marker langs vandløbet. Vandløbet på grundejernes strækning er et rørlagt vandløb. Det følger af vandløbslovens 24, at udgifterne til en reguleringssag inklusiv en omlægningssag skal betales af dem, der har nytte af projektet. I den aktuelle sag er det de grundejere, på hvis arealer rørlægningen bibeholdes, der har nytte af rørlægningen, idet de undgår alle de ulemper, som et åbent vandløb over de dyrkede arealer indebærer. Det er desuden i grundejernes interesse, at det rørlagte vandløb fungerer, hvilket vil sige, at der bliver afledt vand i det tiltænkte omfang. Vandafledningen vil ikke ske eller kun ske i et begrænset omfang, hvis rørene klapper sammen. Hvis rørene klapper sammen, vil der dels ske en tilbagestuvning af vandet med oversvømmelse til følge, dels vil drænede områder langs vandløbet ikke kunne blive drænet. Ud fra et kommunalt perspektiv ville det have været mere hensigtsmæssigt at åbne vandløbet helt, hvilket en række grundejere var Side 4 (9)

5 indforstået med, hvorfor vandløbet på deres strækning blev åbnet op. Når det ikke er sket i nærværende sag, skyldes det, at den pågældende grundejer ønskede, at rørlægningen skulle opretholdes. har ved sin repræsentant advokat Michael Jørgensen påstået taksationskommissionens kendelse stadfæstet. oplyste, at han har ejet sin ejendom siden Der er ikke foretaget ændringer på vandløbet fra kommunens side, udover at man har fjernet de gamle rør og lagt nye ned. Han har samme antal brønde, og vandløbet har samme afledningsevne. Holstebro Kommune har ikke foretaget løbende vedligehold eller ført tilsyn med vandløbet. Advokat Michael Jørgensen fremførte, at der er tale om et offentligt vandløb, som ifølge Holstebro Kommunes oplysninger har været rørlagt siden Rørlægningen i 1960 var ifølge Holstebro Kommunes egne oplysninger et projekt, der dels skulle lette vedligeholdelsen af det da åbne vandløb og dels forbedre afvandingen af de lavtliggende arealer i området ved Lukkesdam. Holstebro Kommunes omlægning ændrer ikke på hverken placering, forløb, skikkelse eller andet vedrørende vandløbet, ligesom Holstebro Kommune ikke har dokumenteret noget behov for omlægningen, og det er bredejerens opfattelse, at der ikke er tale om hverken en hel eller delvis omlægning af vandløbet i henhold til vandløbslovens 32 men derimod blot almindelig vedligeholdelse af vandløbet, som påhviler kommunen i medfør af vandløbslovens 31. Holstebro Kommune har blandt andet i 2003 og 2011 af egen drift og for egen regning foretaget løbende udskiftning af nedslidte rør. Advokat Michael Jørgensen fremførte, at der ikke er hjemmel til at kræve grundejerbetaling efter vandløbslovens 24, da Holstebro Kommune blandt andet ikke har dokumenteret, at projektet er en omlægning i henhold til vandløbslovens 32 eller et reguleringsprojekt i henhold til vandløbslovens 16. Holstebro kommune har desuden på inden måde dokumenteret, at grundejerne skulle have nogen nytte af projektet. Advokat Michael Jørgensen fremførte, at Holstebro Kommune i starten af det nuværende forløb selv kaldte rørudskiftningerne for renovering af afløbet fra Lukkesdam. I medfør af vandløbslovens 31 påhviler den kontinuerlige vedligeholdelse af rørlagte offentlige vandløb Holstebro Kommune. Vandløbslovens 32 kan ikke anvendes som erstatning for denne vedligeholdelsesforpligtelse. Det fremførtes, at det virker som om, at Holstebro Kommune ønsker at slippe for sine vedligeholdelsesforpligtelser efter vandløbsloven, og dette er særligt kritisabelt, da en af de oprindelige fordele ved rørlægningen netop var åbenlyse vedligeholdelsesmæssige fordele. Det er meget problematisk, at rørlægningen blev etableret blandt andet for at være vedligeholdelsesbesparende for Holstebro Kommune, men når regningen så kommer for Holstebro Kommune, ønsker man at vende tilbage til de oprindelige forhold eller skubbe regningen over på grundejere, som Side 5 (9)

6 gennem alle årene har indrettet sig i overensstemmelse med kommunens oprindelige beslutninger og de faktiske forhold. Natur- og Miljøklagenævnet har ved deres afgørelse af 6. juni 2014 afgjort, at størstedelen af projektet ikke udgør en omlægning efter vandløbslovens 32, og at kommunen ikke har dokumenteret et behov for omlægning på de få delstrækninger, hvor der kunne være tale om omlægning. Der er tale om en regulering efter vandløbslovens 17. Overtaksationskommissionen kan derfor se bort fra både den fremlagte ombudsmandsudtalelse samt den fremlagte kendelse fra Overtaksationskommissionen for Nordjylland og Viborg, fordi det ikke er et omlægningsprojekt. Advokat Michael Jørgensen fremførte, at såfremt Overtaksationskommissionen finder, at der er tale om en omlægning, så følger det af vandløbslovens 24, jf. 32, at udgifterne skal afholdes af de grundejere, som har nytte heraf. Advokat Michael Jørgensen bestred, at grundejerne har nytte af den gennemførte omlægning. Grundejerne har ingen nytte af omlægningen, som hverken giver bedre eller forringede afvandingsforhold. Grundejerne var fuldt ud tilfredse med deres eksisterende afvandingsforhold, som altså ikke er blevet forbedret på nogen måde. Advokat Michael Jørgensen var desuden ikke enig i den fordelingsnøgle, Holstebro Kommune har anvendt i deres opgørelse, idet nytteværdien er beregnet pr. meter vandløb og ikke efter den nytte, som Holstebro Kommune påstår, grundejerne har af vandløbet. Slutteligt fremførte advokat Michael Jørgensen, at det alene er Holstebro Kommune, der har fået nytte af omlægningen, i det omfang de slipper for deres vedligeholdelsespligt. Det er desuden påfaldende, at Holstebro Kommune sidst i processen valgte at lade en del af strækningen udgå af projektet, idet Holstebro Kommune fandt ud af, at vandløbet og de eksisterende rør overvejende lå på kommunens jord. Herefter fratrådte parterne. Overtaksationskommissionen har afsagt følgende Kendelse Overtaksationskommissionen finder, at taksationskommissionens afgørelse bør ændres, således at ejeren tilpligtes at bidrage til betalingen af vandløbsprojektet med det af Holstebro Kommune krævede beløb på kr. Overtaksationskommissionen finder ikke grundlag for at anfægte kommunens vurdering af, at de hidtidige betonrør var nedslidte, og at der har været behov for en udskiftning af de omhandlede rørstrækninger. Kommunens vurdering understøttes af ledningernes alder, de undersøgelser, som kommunen har ladet udføre, samt udtalelser fra lodsejerrepræsentanter og landbrugsorganisationer. Side 6 (9)

7 Overtaksationskommissionen finder, at det må lægges til grund, at udskiftningen af rørene på den omhandlede strækning isoleret set har karakter af en omlægning, jf. vandløbslovens 32. Der kan i den forbindelse henvises til den af kommunen fremlagte ombudsmandsudtalelse (FOB OM FOM ) (Bilag P) samt kendelse af 18. oktober 2013 fra Overtaksationskommissionen for Nordjylland og Viborg (Bilag Q). Natur- og Miljøklagenævnet har ganske vist i sin afgørelse af 6. juni 2014 ophævet kommunens afgørelse vedrørende det samlede projekt med den begrundelse, at størstedelen af projektet ikke er en omlægning efter vandløbslovens 32, men en regulering efter lovens 17. Konsekvensen heraf var, at kommunens afgørelse led af en væsentlig mangel, idet reglerne i reguleringsbekendtgørelsen ikke var fulgt, og at sagen derfor måtte hjemvises til kommunen til fornyet behandling. Dette har kommunen så taget til efterretning og gennemført projektet som et reguleringsprojekt i henhold til vandløbslovens 17. Dette kan efter overtaksationskommissionens opfattelse ikke føre til, at projektet, som påstået af lodsejernes advokat, skal betragtes som et vedligeholdelsesprojekt i henhold til vandløbslovens 31, hvilket ville være helt i strid med baggrunden for 32. Uanset om der er tale om et reguleringsprojekt eller et omlægningsprojekt i henhold til vandløbslovens 32 gælder reglerne i kapitel 6, henunder betalingsbestemmelsen i 24, stk. 1. Dette indebærer, at udgifterne til de røromlægninger, der sker i forbindelse med reguleringsprojektet, skal betales af de lodsejere, der har nytte af foranstaltningerne. Ved afgørelse af, hvem der har nytte af de konkrete foranstaltninger, skal man have for øje, at alle lodsejere i henhold til vandløbslovens 6 har pligt til at tåle naturlige afløb af vand fra højere liggende ejendomme. Lodsejerne skal således tåle tilstedeværelse af vandløb på deres ejendom uanset om deres egne jorder afvandes gennem vandløbet eller ej. Der har før 1960 været et åbent vandløb på dette sted. Vandløbet blev i sin tid rørlagt til gavn for de lodsejere, hvis jorder vandløbet passerer. Situationen er nu den, at rørledningen er udtjent, jf. ovenfor, og at der er behov for en omlægning/regulering af vandløbet. Kommunen havde bl.a. ud fra miljømæssige hensyn foretrukket, at man benyttede lejligheden til at åbne vandløbet helt, og lodsejerne har fået tilbud om, at kommunen ville afholde udgifterne herved samt stå for den fremtidige vedligeholdelse af det åbne vandløb. Kommunen har dog samtidig imødekommet de lodsejere, som ønsker at bibeholde rørlægningen af vandløb på deres ejendom, men kommunen har så forudsat, at denne omlægning behandles efter vandløbslovens 32, jf. kapitel 6. Det er ikke afgørende for vandafledningen gennem vandløbet, om det er åbent eller rørlagt, forudsat at det etableres med de fornødne dimensioner, dybder m.v. samt at det vedligeholdes i fornødent omfang. Ved afgørelse af, hvem der har nytte af de konkrete foranstaltninger, er det således ikke et spørgsmål om, hvem der har nytte af vandafledningen. Det er derimod spørgsmålet om, hvem der har nytte af foranstaltningerne, d.v.s. rørlægningen. har ligesom de to andre lodsejere, der er omfattet af den aktuelle sag ønsket at bibeholde rørlægningen af vandløbet over ejendommen. Side 7 (9)

8 Dette er fuldt forståeligt, idet gennemskæringen af markerne vil indebære en meget betydelig gene, jf. brev af 27. september 2012 fra Vestjysk Landboforening til Holstebro Kommune. Omvendt indebærer rørlægningen en meget betydelig fordel for lodsejeren, som undgår gennemskæringen, beslaglæggelse af landbrugsjord til vandløb og dyrkningsfri bræmmer samt færdsel i forbindelse med den løbende vedligeholdelse af vandløbet. Overtaksationskommissionen finder herefter, at det må være de lodsejere, som bibeholder rørlægningen af vandløbet på deres ejendom, som har nytte heraf, og som derfor må afholde udgifterne herved, jf. vandløbslovens 24, stk. 1. Overtaksationskommissionen finder ikke grundlag for at anfægte den af kommunen anvendte fordelingsnøgle, hvorefter bidragene er fastsat proportionalt med længden af den rørlagte strækning på den enkelte ejendom. Overtaksationskommissionen fastsætter herefter det bidrag, som skal betale, til kr. fik medhold i første instans, og det er kommunen, der har påklaget sagen til overtaksationskommissionen. Overtaksationskommissionen finder derfor, at kommunen bør afholde udgifterne ved sagens behandling ved taksationsmyndighederne, jf. vejlovens 123, stk. 5. Endvidere finder kommissionen, at kommunen bør yde et beløb på kr. til hver af de i sagen involvere tre lodsejere til delvis dækning af udgifter til sagkyndig bistand, jf. vejlovens 123, stk. 4. Herefter bestemmes skal til Holstebro Kommune betale et beløb på kr., som udgør en andel af de udgifter, der er forbundet med omlægningen af rørledninger i forbindelse med reguleringsprojektet for vandløbet Afløb fra Lukkesdam. Til delvis dækning af sagsomkostninger skal Holstebro Kommune betale et beløb på kr. til. Taksationsmyndighedernes udgifter ved sagens behandling betales af Holstebro Kommune. Denne afgørelse er truffet i henhold til 24 i Lov om Vandløb (LBK nr. 127 af ), jf. 116 og 123 i Lov om Offentlige Veje (Lov nr af ). Erling Christensen Eigil Holm Nielsen Mikael Dahl-Jensen Hans Lang Jens Meilvang /Tia O. Andersen Side 8 (9)

9 Udskriftens rigtighed bekræftes Viborg den 6. juni 2018 Tia Andersen Klagevejledning: Ovennævnte afgørelse kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. Evt. søgsmål vedrørende sagen skal anlægges mod modparten i sagen. Side 9 (9)

Udskrift. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. For Århus og Holstebro. Forretning den 9.

Udskrift. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. For Århus og Holstebro. Forretning den 9. TS82101-00045 Udskrift af forhandlingsprotokollen for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N For Århus og Holstebro Forretning den 9. april 2018 Mandag den 9. april 2018, kl. 10.00 samledes

Læs mere

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR ÅRHUS OG HOLSTEBRO

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR ÅRHUS OG HOLSTEBRO U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR ÅRHUS OG HOLSTEBRO Torsdag den 5. oktober 2017 kl. 10.50 samledes overtaksationskommissionen ud for Strandvejen 149 og 151, 7673 Harboøre.

Læs mere

Udskrift. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. For Århus og Holstebro. Forretning den 9.

Udskrift. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. For Århus og Holstebro. Forretning den 9. TS82101-00046 Udskrift af forhandlingsprotokollen for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N For Århus og Holstebro Forretning den 9. april 2018 Mandag den 9. april 2018, ca. kl. 10.20 samledes

Læs mere

Dine henvendelser vedrørende Syddjurs Kommune

Dine henvendelser vedrørende Syddjurs Kommune Peter Stenz Egestad Ahlvej 20 8400 Ebeltoft Dine henvendelser vedrørende Syddjurs Kommune 15. marts 2018 Du har den 2. januar 2015 rettet henvendelse til Statsforvaltningen vedrørende Syddjurs Kommune

Læs mere

Notat. Den 30. marts 2015.

Notat. Den 30. marts 2015. Notat. Den 30. marts 2015. Sagsforløb Renovering af Afløb fra Lukkesdam Det rørlagte kommunale vandløb Afløb fra Lukkesdam blev rørlagt i 1960. Den øverste halvdel (1,6 km) blev omlagt i 1983. Efter kommunalreformen

Læs mere

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland Forretningen den 18. juni 2013, Sag SJ 5-2013 Sag: Fastsættelse af erstatning for overtagelse af ca. 11,27 ha.

Læs mere

Værd at vide om omklassificering af vandløb

Værd at vide om omklassificering af vandløb Værd at vide om omklassificering af vandløb Forklaring på begreber samt svar på nogle af de spørgsmål, som kommunerne ofte får stillet, når vandløb omklassificeres Begreber Vandløb Ved et vandløb forstås

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Varde Kommunes afgørelse om vedligehold af grundvandssænkningen i Guldvangen

AFGØRELSE i sag om Varde Kommunes afgørelse om vedligehold af grundvandssænkningen i Guldvangen Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 16. december 2014 J.nr.: NMK-43-00448 Ref.: CATGK/KENKN AFGØRELSE i sag om Varde Kommunes afgørelse om vedligehold af grundvandssænkningen

Læs mere

Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor du er bredejer. Kolding kommune har udarbejdet en plan for omklassificering af vandløb i kommunen.

Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor du er bredejer. Kolding kommune har udarbejdet en plan for omklassificering af vandløb i kommunen. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 79 79 79 79 Telefax 79 79 13 70 EAN 5798005310051 E-mail byogudvikling@kolding.dk www.kolding.dk Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor

Læs mere

Afgørelse om omlægning af en delstrækning af Selskær Bæk, tilløb 3.1

Afgørelse om omlægning af en delstrækning af Selskær Bæk, tilløb 3.1 Sendt til sagens parter: Bjarne Andersen Margit Junker Krag Christian Krag Christian Kock (via fuldmagt) Haderslev Kommune Teknik og Miljø Simmerstedvej 1A, 1. 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf.

Læs mere

Offentlig høring af forslag til delvis omlægning af det offentlige rørlagte vandløb Tilløb 4.1 til Vojens Bæk på matr.nr. 101 og 380 Maugstrup

Offentlig høring af forslag til delvis omlægning af det offentlige rørlagte vandløb Tilløb 4.1 til Vojens Bæk på matr.nr. 101 og 380 Maugstrup til lodsejere, berørte parter og øvrige høringsberettigede Haderslev Kommune Teknik og Miljø Simmerstedvej 1A, 1. sal 6100 Haderslev Fax. 74 34 21 44 www.haderslev.dk Dir. tlf. 74 34 21 47 kimh@haderslev.dk

Læs mere

Afvisning af klage over nedlæggelse af del af kommunevejen Ågabsvej

Afvisning af klage over nedlæggelse af del af kommunevejen Ågabsvej Dato 9. december 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/15959-8 Side 1/5 Afvisning af klage over nedlæggelse af del af kommunevejen Ågabsvej I har i brev

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr.

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr. Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Lyngby-Taarbæk Kommune burde have indbragt spørgsmålet om en erstatnings størrelse for taksationskommissionen, men da sagen har bagatelagtig karakter, og ulovligheden

Læs mere

Næstved Kommune har bedt mig udarbejde et notat i anledning af en forestående udvalgsbehandling af en konkret vandløbssag.

Næstved Kommune har bedt mig udarbejde et notat i anledning af en forestående udvalgsbehandling af en konkret vandløbssag. Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved att.: Niels Hermansen Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 31. maj 2018 Journalnr.: 213999 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Sekretær: Lene Fjord

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Varde Kommune påbud om omlægning af rørlagt strækning af Skalle Bæk

AFGØRELSE i sag om Varde Kommune påbud om omlægning af rørlagt strækning af Skalle Bæk Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 7. juli 2014 J.nr.: NMK-43-00273 Ref.: JCH/KENKN AFGØRELSE i sag om Varde Kommune påbud om omlægning af rørlagt strækning

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april / Søren Peter Kongsted

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april / Søren Peter Kongsted DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. april 2013 12/05101-22 Søren Peter Kongsted spk@vd.dk 7244 3113 OMLÆGNING AF NY VEJADGANG I brev af 10. maj 2012 har du på vegne af ejeren af R vej 41, klaget

Læs mere

Godkendelse efter vandløbsloven til privatisering (nedklassificering) af Afløb fra Skerninge Mose til privat vandløb

Godkendelse efter vandløbsloven til privatisering (nedklassificering) af Afløb fra Skerninge Mose til privat vandløb Til bredejerne langs afløb fra Skerninge Mose Bosætning og Erhverv Nørregade 4, 5600 Faaborg Tlf. 72 530 530 Fax 72 530 531 fmk@fmk.dk www.fmk.dk UDKAST 16-05-2019 Sagsid. 06.02.02-P19-1-17 Godkendelse

Læs mere

Erhverv- og Bæredygtighed Vand og Natur. Afgørelse efter vandløbsloven til nedklassificering af vandløbet, Allerup- Højby Skel

Erhverv- og Bæredygtighed Vand og Natur. Afgørelse efter vandløbsloven til nedklassificering af vandløbet, Allerup- Højby Skel Odense Kommune, Nørregade 36, 5000 Odense C By- og Kulturforvaltningen Erhverv- og Bæredygtighed Vand og Natur Nørregade 36 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. +4578734260 Afgørelse efter vandløbsloven til

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formanden på nævnets vegne, jf. 8 i lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Afgørelsen er truffet af formanden på nævnets vegne, jf. 8 i lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet. 23. august 2018 Sagsnr. NMK-43-00702 KlageID: 155255 NAC-NH AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET OPHÆVELSE OG HJEMVISNING af sag om Fredericia Kommunes nedklassificering af Stoustrup Rørledning

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 Sag 100/2016 (1. afdeling) Frode Sejr Hansen (advokat Jørgen Iversen, beskikket) mod Esbjerg Kommune (advokat Hans Peter Storvang) og Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. København, den 16. december 2015 Sagsnr. 2015 1915 og 2015-1917/LIH 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. Klagens

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Høje-Taastrup Kommune - Soderupvej 34 - afslag - rørledning - Enghave å - vådområde

AFGØRELSE i sag om Høje-Taastrup Kommune - Soderupvej 34 - afslag - rørledning - Enghave å - vådområde Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. december 2014 J.nr.: NMK-43-00506 Ref.: MASNI-NMKN AFGØRELSE i sag om Høje-Taastrup Kommune - Soderupvej 34 - afslag

Læs mere

Orebjergrende Sideløb A. Renovering af rørlagt strækning ved Udsholt Strand

Orebjergrende Sideløb A. Renovering af rørlagt strækning ved Udsholt Strand Orebjergrende Sideløb A Renovering af rørlagt strækning ved Udsholt Strand Præsentation Dennis Petersen, sagsbehandler i Gribskov Kommune Lise Vølund Hennings, sagsbehandler i Gribskov Kommune Torben S.

Læs mere

Godkendelse efter vandløbsloven af frilægning af en strækning af Kærgrøft - Sdr. Farup. Ribe

Godkendelse efter vandløbsloven af frilægning af en strækning af Kærgrøft - Sdr. Farup. Ribe Esbjerg Kommune Vej & Park Frodesgade 30 6700 Esbjerg Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. august 2012 Sagsbehandler Tomas Jensen Telefon direkte 7616 1529 Sags id.

Læs mere

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje Lov nr. 1537 af 21. december 2010 om private fællesveje Fremsat den 5. november 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Forslag til lov om private fællesveje Kapitel 16 Ikrafttræden

Læs mere

Vordingborg Kommune Postboks 200 Valdemarsgade Vordingborg Sendt til mail: og

Vordingborg Kommune Postboks 200 Valdemarsgade Vordingborg Sendt til mail: og Vordingborg Kommune Postboks 200 Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Sendt til mail: vandloeb@vordingborg.dk og roho@vordingborg.dk Sorø d. 21. april 2016 Klage vedr. lovlighed og manglende revision af vandløbsregulativ

Læs mere

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG Torsdag den 5. marts 2014 kl. 9.30 samledes overtaksationskommissionen på pendlerpladsen ved Haverslev. Til stede

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT - 1 Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT 2014-15 samt SKM2014.816.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skattemyndighederne har

Læs mere

AFGØRELSE i sag om opkrævning af udgifter til reparation af drænledning i Syddjurs Kommune

AFGØRELSE i sag om opkrævning af udgifter til reparation af drænledning i Syddjurs Kommune 20. april 2018 Sagsnr. NMK-43-00746 KlageID: 229000 RIKNU-NMKN AFGØRELSE i sag om opkrævning af udgifter til reparation af drænledning i Syddjurs Kommune Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse

Læs mere

HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING

HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING 17. JUNI 2010 HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING Højesteret har ved dom af 10. juni 2010 fastslået, at en advokat ikke kan kræve betaling af klientens forsikringsselskab

Læs mere

Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni 2017

Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni 2017 Dato 12. september 2017 Sagsbehandler Ivan Skaaning Hansen Mail ih5@vd.dk Telefon +45 7244 3112 Dokument 17/10079-18 Side 1/7 Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar 2013 12/04047 EKSPROPRIATION AF DEL AF EJENDOM Vejdirektoratet har behandlet din klage af 12. april 2012 på vegne af klager over Kommunens ekspropriationsbeslutning

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020361 (Poul Gorm Nielsen, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 1. december 2010 K E N D E L S E Einar Kornerup Jylland A/S (advokat Jesper Petersen Bach, Århus) mod Ejerforeningen

Læs mere

Informationsmøde den 4. april Gribskov Kommune den 4. april 2019.

Informationsmøde den 4. april Gribskov Kommune den 4. april 2019. Informationsmøde den 4. april 2019 Gribskov Kommune den 4. april 2019. Dagsorden 1. Introduktion samt baggrund for beslutning på udvalgsmødet for Miljø, Klima og Kyst den 15. januar 2019 v/ Michael Hemming

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

Grundejerforeningen Lille Eng c/o Jens Borresen Lille Eng 1G 5700 Svendborg. 19. august 2013

Grundejerforeningen Lille Eng c/o Jens Borresen Lille Eng 1G 5700 Svendborg. 19. august 2013 Grundejerforeningen Lille Eng c/o Jens Borresen Lille Eng 1G 5700 Svendborg Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 88 10 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk Afgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 K E N D E L S E Sammenslutningen af Glatførebekæmpende Vognmænd i Nordjyllands Amt ApS (advokat

Læs mere

Kirkebæk (Løj 01), offentligt vandløb 647 og 1463 begge Løjt Kirkeby, Løjt, matr.nr. 18a, 18b og 22 alle Bodum, Løjt samt matr.nr. 268, Stollig, Løjt

Kirkebæk (Løj 01), offentligt vandløb 647 og 1463 begge Løjt Kirkeby, Løjt, matr.nr. 18a, 18b og 22 alle Bodum, Løjt samt matr.nr. 268, Stollig, Løjt «Navn» Att.: «Attention» «Adresse» «Etage» «Sted» «Postnr_By» Natur Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 7376 7676 Dato: 16. marts 2018 Kontakt: Tobias Brødsgaard Knudsen Direkte tlf.: 7376 7359 E-mail: tbkn@aabenraa.dk

Læs mere

Klagen af 16. september 2003 fra [...] har været forelagt Energitilsynet og Sønderborg

Klagen af 16. september 2003 fra [...] har været forelagt Energitilsynet og Sønderborg (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 16. september 2003 flyttegebyr Formand, professor cand. jur. Christen Boye Jacobsen Fhv. Overingeniør, cand.

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 13. januar 2012 i sag nr. 2011-0025026. Hellers Yachtværft ApS (advokat Ejner Bækgaard) mod

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 13. januar 2012 i sag nr. 2011-0025026. Hellers Yachtværft ApS (advokat Ejner Bækgaard) mod l KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 13. januar 2012 i sag nr. 2011-0025026 Hellers Yachtværft ApS (advokat Ejner Bækgaard) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Majken Bang Ditlevsen) Biintervenient

Læs mere

Afgørelse efter vandløbsloven til nedklassificering af det offentlige vandløb, Skelgrøft i Skanderup

Afgørelse efter vandløbsloven til nedklassificering af det offentlige vandløb, Skelgrøft i Skanderup Hylkedalvej By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 79 79 79 79 Telefax 79 79 13 70 EAN 5798005310051 E-mail byogudvikling@kolding.dk www.kolding.dk Afgørelse efter vandløbsloven

Læs mere

Vedligeholdelse af offentlige vandløb

Vedligeholdelse af offentlige vandløb Vedligeholdelse af offentlige vandløb Lidt baggrund om vandløb Vandløbsloven omfatter alle vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Bredejer: Ejer af

Læs mere

2008-02-07. Gribskov Kommune. Vedligeholdelse af privat drænledning.

2008-02-07. Gribskov Kommune. Vedligeholdelse af privat drænledning. 2008-02-07. Gribskov Kommune. Vedligeholdelse af privat drænledning. Resumé: Udtalt at Gribskov kommune hverken efter vandløbslovens regler eller efter kommunalfuldmagtsreglerne har hjemmel til at vedligeholde

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 Sag 238/2011 Anklagemyndigheden mod A A/S (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Helsingør den 13. oktober

Læs mere

2008-01-29. Hvidovre Kommune. Afholdelse af udgifter til et kommunalt udpeget bestyrelsesmedlem.

2008-01-29. Hvidovre Kommune. Afholdelse af udgifter til et kommunalt udpeget bestyrelsesmedlem. 2008-01-29. Hvidovre Kommune. Afholdelse af udgifter til et kommunalt udpeget bestyrelsesmedlem. Resumé: statsforvaltningen fandt efter omstændighederne, at kommunen kunne afholde udgifter til advokatbistand

Læs mere

ODENSE KOMMUNE Flakhaven Odense C Orientering om afgørelse

ODENSE KOMMUNE Flakhaven Odense C Orientering om afgørelse Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing ODENSE KOMMUNE Flakhaven 2 5000 Odense C 2017-59293 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Advodan Thisted, Frederiksgade 14, 7700 Thisted, som advokat

Læs mere

Information om vedligeholdelse af private vandløb

Information om vedligeholdelse af private vandløb Information om vedligeholdelse af private vandløb Dokumentnr.: 727-2010-105543 side 1 Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Klage over Gribskov Kommunes godkendelse af nye vedtægter for Landvindingslaget Karsemosen

Klage over Gribskov Kommunes godkendelse af nye vedtægter for Landvindingslaget Karsemosen By- og Landskabsstyrelsen Haraldsgade 53, 2100 København Ø Fremsendt via Gribskov Kommune Frederiksberg, den 19. oktober 2010 Klage over Gribskov Kommunes godkendelse af nye vedtægter for Landvindingslaget

Læs mere

Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej - kommunens sagsnr G

Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej - kommunens sagsnr G Dato 9. december 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/14281-11 Side 1/7 Afgørelse af klage over afvisning af at fordele anlægsudgifter til privat fællesvej

Læs mere

Forslag om nedklassificering af Blåenggrøften fra offentligt til privat vandløb

Forslag om nedklassificering af Blåenggrøften fra offentligt til privat vandløb Vækst og Udvikling Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 jog@jammerbugt.dk 26-06-2017 Sagsnr.: 06.02.02-P19-4-17

Læs mere

Forslag om nedklassificering af Regulativgrøften fra offentligt til privat vandløb

Forslag om nedklassificering af Regulativgrøften fra offentligt til privat vandløb Vækst og Udvikling Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 jog@jammerbugt.dk 08-06-2017 Sagsnr.: 06.02.02-P19-2-17

Læs mere

Kirkebæk (Løj 01), offentligt vandløb 647 og 1463 begge Løjt Kirkeby, Løjt, matr.nr. 18a, 18b og 22 alle Bodum, Løjt samt matr.nr. 268, Stollig, Løjt

Kirkebæk (Løj 01), offentligt vandløb 647 og 1463 begge Løjt Kirkeby, Løjt, matr.nr. 18a, 18b og 22 alle Bodum, Løjt samt matr.nr. 268, Stollig, Løjt «Navn» Att.: «Attention» «Adresse» «Etage» «Sted» «Postnr_By» Natur Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 7376 7676 Dato: 16. april 2018 Kontakt: Tobias Brødsgaard Knudsen Direkte tlf.: 7376 7359 E-mail: tbkn@aabenraa.dk

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

Refusion af udgift til bankgaranti

Refusion af udgift til bankgaranti Refusion af udgift til bankgaranti Spørgsmål om refusion af en skatteyders udgift til bankgaranti som sikkerhed for pålignede skatter i et tilfælde, hvor en overordnet skattemyndighed havde annulleret

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 Sag 118/2018 A (tidligere Advokater ApS) (selv) og B (selv) mod Advokatnævnet (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

«Navn» Att.: «Attention» «Adresse» «Etage» «Sted» «Postnr_By» Afgørelse: Rørlagt vandløb kan ikke længere vedligeholdes

«Navn» Att.: «Attention» «Adresse» «Etage» «Sted» «Postnr_By» Afgørelse: Rørlagt vandløb kan ikke længere vedligeholdes «Navn» Att.: «Attention» «Adresse» «Etage» «Sted» «Postnr_By» Natur Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 7376 7676 Dato: 13. november 2017 Kontakt: Tobias Brødsgaard Knudsen Direkte tlf.: 7376 7359 E-mail:

Læs mere

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr

Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/ , jr. nr - 1 Påstandenes betydning for omkostningsgodtgørelse hjemvisning Landsskatterettens kendelse af 28/11 2013, jr. nr. 12-0192110 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten har ved en

Læs mere

Godkendelse efter vandløbsloven til etablering af åbent privat vandløb til erstatning for rørlagt strækning m.m.

Godkendelse efter vandløbsloven til etablering af åbent privat vandløb til erstatning for rørlagt strækning m.m. Hedebo I/S v. Peder Steen Andersen Phillipp Lustrupvej 41 6760 Ribe Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. marts 2013 Sagsbehandler Tine Nielsen Telefon direkte Mail

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 11 g og 58, stk. 1,nr. 4 i planloven 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 15. august 2014 J.nr.: NMK-34-00277 og NMK-33-01941 Ref.: KBP AFGØRELSE i sag om Faxe Kommunes VVM-screening af vejprojekt

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST

Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST - 1 06.11.2014-40 Omkostningsgodtgørelse konkursbos tilbagetræden fra domstolssag 20140930TC/BD Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST Af advokat

Læs mere

Fri proces under anke til højesteret

Fri proces under anke til højesteret Fri proces under anke til højesteret Henstillet til justitsministeriet at meddele fri proces under anke til højesteret af en sag om den fremgangsmåde, der var fulgt ved overførsel af lokalplanlægningen

Læs mere

ANKE TIL OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN vedr. Taksationskommissionens kendelse af 2. marts, 2018 Taks (R) 1/2014, Taks (R) 2/2014, Taks (R) 8/2015

ANKE TIL OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN vedr. Taksationskommissionens kendelse af 2. marts, 2018 Taks (R) 1/2014, Taks (R) 2/2014, Taks (R) 8/2015 ANKE TIL OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN vedr. Taksationskommissionens kendelse af 2. marts, 2018 Taks (R) 1/2014, Taks (R) 2/2014, Taks (R) 8/2015 VEDR.TAKS (R) 1/2014 - AHL V - fordeling af omkostninger Vi

Læs mere

AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse af Gels Å ved Gelsbro Dambrug

AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse af Gels Å ved Gelsbro Dambrug Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 31. oktober 2012 J.nr.: NMK-43-00226 (tidl. NKN-281-00044) Ref.: kenkn/jch AFGØRELSE i sagen om Esbjerg Kommunes vedligeholdelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017 Sag 127/2016 og 128/2016 A (advokat Peter Schradieck) mod Teoplyy dom LRS (advokat Jakob Rosing) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Fogedretten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016 Sag 115/2016 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Hanne Reumert, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 Sag 248/2015 A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afslag på fri proces i en sag om forældremyndighed mv. (advokat Henrik Ehlers)

Læs mere

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Temadag om dræning Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Relevante retsregler Vandløbsloven Okkerloven Miljøbeskyttelsesloven Naturbeskyttelsesloven Habitatbekendtgørelsen Planloven Miljømålsloven

Læs mere

Forslag om nedklassificering af Bent Madsens vandløb fra offentligt til privat vandløb

Forslag om nedklassificering af Bent Madsens vandløb fra offentligt til privat vandløb Vækst og Udvikling Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 jog@jammerbugt.dk 27-11-2017 Sagsnr.: 06.02.02-P19-16-17

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav KEN nr 9931 af 16/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-3417-45807 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 1. oktober 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 1. oktober 2012 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 1. oktober 2012 Sag 103/2012 Hvam Maskinstation ved Peter Ardahl Jørgensen (advokat Torben F. Pedersen) mod

Læs mere

at det tillige er tilsynets opfattelse, at en kommune skal ændre en praksis, der ikke har været lovlig.

at det tillige er tilsynets opfattelse, at en kommune skal ændre en praksis, der ikke har været lovlig. NOTAT Juridisk Afdeling er, af Teknisk Forvaltning, blevet bedt om en juridisk vurdering af spørgsmålet om betalingen af driften for gadebelysning på private fællesveje i Tønder Kommune. Det følger af

Læs mere

Per Pedersen Højensvej Svendborg. Dato 4. oktober 2013

Per Pedersen Højensvej Svendborg. Dato 4. oktober 2013 Per Pedersen Højensvej 197 5700 Svendborg Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 88 10 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk Tilladelse efter vandløbsloven til omlægning

Læs mere

Nedlæggelse og omlægning af den private fællesvej Værftsvej

Nedlæggelse og omlægning af den private fællesvej Værftsvej Dato 17. december 2015 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 15/11660-19 Side 1/6 Nedlæggelse og omlægning af den private fællesvej Værftsvej Vejdirektoratet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

Vi kan vurdere, om kommunen i forbindelse med sin afgørelse har fulgt vejloven, forvaltningsloven 3 og almindelige forvaltningsretlige regler.

Vi kan vurdere, om kommunen i forbindelse med sin afgørelse har fulgt vejloven, forvaltningsloven 3 og almindelige forvaltningsretlige regler. Dato 26. oktober 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 17/10857-5 Side 1/5 Afgørelse af klage over nedklassificering af en strækning af Fælledvej Vejdirektoratet

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune. Løbende erstatning for dækningsgrav.

Lyngby-Taarbæk Kommune. Løbende erstatning for dækningsgrav. 20-06-2007. Lyngby-Taarbæk Kommune. Løbende erstatning for dækningsgrav. Resumé: Statsforvaltningen har bl.a. på grundlag af Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse af 12. februar 2001 udtalt, er

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

Hjørring Kommune. Tilladelse til restaurering efter vandløbsloven

Hjørring Kommune. Tilladelse til restaurering efter vandløbsloven Hjørring Kommune Hjørring Kommune Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Team Natur Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring,

Læs mere

Bekendtgørelse om vandløbsregulering og restaurering m.v., BEK nr. 834 af 27 juni

Bekendtgørelse om vandløbsregulering og restaurering m.v., BEK nr. 834 af 27 juni Høring af udkast til reguleringstilladelse af rørlagt privat vandløb ved Uvelse Nord Høring Hillerød Kommune ønsker at fremme projektet om regulering af et rørlagt privat vandløb, og sender hermed projektansøgning

Læs mere

Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet

Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet Fundet det i strid med almindelige forvaltningsretlige grundsætninger om speciel inhabilitet, at landbrugsministeriets repræsentant i et bedømmelsesudvalg

Læs mere

Bekendtgørelse om Patentankenævnet (Ankenævnet for Industriel Ejendomsret)

Bekendtgørelse om Patentankenævnet (Ankenævnet for Industriel Ejendomsret) Bekendtgørelse om Patentankenævnet (Ankenævnet for Industriel Ejendomsret) I medfør af patentlovens 7, stk. 2 og 4, jf. lovbekendtgørelse nr. 733 af 27. november 1989, som ændret sidst ved lov nr. 1057

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Skatteforvaltningslovens 55, stk. 1, nr. 1 - omkostningsgodtgørelse ved genoptagelse efter medhold ved klage over afslag på genoptagelse - SKM2011.827.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc.

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023097 EDC-Gruppen A/S (advokat Christian Buch-Jepsen) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde udarbejdet salgsopstilling den 25. april 2008. Det fremgår af salgsopstillingen bl.a.:

KENDELSE. Indklagede havde udarbejdet salgsopstilling den 25. april 2008. Det fremgår af salgsopstillingen bl.a.: 1 København, den 1. november 2010 KENDELSE Klagerne ctr. BoligRingen af 2005 ApS v/ DAHL Viborg Advokatpartnerselskab Lundborgvej 18 8800 Viborg Nævnet har modtaget klagen den 27. april 2010. Klagen angår

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Omkostningsgodtgørelse udgifter til sagkyndig bistand ydet efter, at der er truffet afgørelse i klageinstansen Højesterets dom af 10/10 2013, jf. nr. 350/2011, jf. tidligere SKM2011.827.ØLR Af advokat

Læs mere

Notat Klassifikation Kriterier for omklassificering

Notat Klassifikation Kriterier for omklassificering Notat Klassifikation Vandløb har altid været ejet af bredejerne, og ejerskabet er uafhængig af klassifikationen. Ifølge vandløbsloven er ejeren af en grund, der støder op til vandløb, bredejer. Hvis vandløbet

Læs mere

Vandløb Pjece om vandløbslovens indhold

Vandløb Pjece om vandløbslovens indhold Vandløb Pjece om vandløbslovens indhold Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Vandløbsloven Bekendtgørelse

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

Retslig lovliggørelse af regulering af privat rørlagt vandløb på ejendommen Rønholtvej nr. 4, 5492 Vissenbjerg

Retslig lovliggørelse af regulering af privat rørlagt vandløb på ejendommen Rønholtvej nr. 4, 5492 Vissenbjerg Ronni Tubæk Jensen Rønholtvej 4 5492 Vissenbjerg 4. april 2017 Sags id: 17/6078 Retslig lovliggørelse af regulering af privat rørlagt vandløb på ejendommen Rønholtvej nr. 4, 5492 Vissenbjerg Ronni Tubæk

Læs mere

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster (Varmeforsyning) Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt.

Læs mere

AFGØRELSE i sag om vedligeholdelse af privat rørlagt vandløb under offentlig vej

AFGØRELSE i sag om vedligeholdelse af privat rørlagt vandløb under offentlig vej 18. maj 2017 Sagsnr. NMK-43-00523 RIKNU AFGØRELSE i sag om vedligeholdelse af privat rørlagt vandløb under offentlig vej Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse efter vandløbslovens 35, stk.

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund Dato 17. oktober 2016 Sagsnr. 06.02.03-P19-2-16 NATUR OG MILJØ Høring om reguleringsprojekt Frederikssund Kommune har den 7. oktober 2016 modtaget en ansøgning

Læs mere