INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL PLANLÆGNING AF LETBANE FRA AARHUS Ø TIL BRABRAND

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL PLANLÆGNING AF LETBANE FRA AARHUS Ø TIL BRABRAND"

Transkript

1 INDKALDELE AF IDÉER OG FORLAG TIL PLANLÆGNING AF LETBANE FRA AARHU Ø TIL BRABRAND

2 BRABRAND 2 BORGERMØDE OM LETBANEPROJEKTET: DEN 26. JANUAR 2016 KL RÅDHUHALLEN RÅDHUPLADEN AARHU C AARHU Ø Aarhus er en by i vækst. Vi bliver stadig flere mennesker, der gerne vil bo, arbejde og handle i byen. Trængsel følger byens vækst, og det giver nogle trafikale udfordringer. Aarhus Kommune har derfor besluttet at etablere en letbane som et supplement til biler, busser, cykler og tog. Letbanen er et højklasset kollektivt trafiksystem, der skal understøtte byens udvikling og forbinde byens områder og opland. Letbanens etape 1 er under anlæg, og Aarhus Byråd og Aarhus Letbane I/ ønsker nu at starte planlægningen af strækningen Aarhus Ø - Brabrand, hvor letbanen blandt andet føres gennem midtbyen og dens tætbebyggede centrum. Erfaringerne fra byer, som har veletablerede letbaner, er, at det er et hurtigt og effektivt transportmiddel, og at det er meget attraktivt at arbejde eller bo i nærheden af letbanens standsningssteder. tandsningsstederne opfattes som en investeringssikkerhed for ejendomsudviklere, og det medfører ofte en betydelig udvikling i det omkringliggende område. En letbane kræver plads. I en eksisterende by som Aarhus er det plads, som i dag anvendes til andre formål. Det vil først og fremmest være vejarealer, men kan også være pladser, haver m.v. Derudover vil der altid være visse gener, når man anlægger en letbane, eksempelvis støj og vejarbejde. Før letbanen kan etableres, skal der derfor udarbejdes et tillæg til kommuneplanen, hvor man reserverer de nødvendige arealer, og der skal foretages en vurdering af de gener, miljøpåvirkninger og trafikale konsekvenser, som letbanen giver anledning til. IDÉER OG FORLAG Inden vi går i gang med det arbejde, vil vi gerne have dine idéer og forslag til planlægningen og de emner, der bør belyses i de indledende miljøvurderinger for den forslåede strækning. EKEMPELVI: Er der alternative strækninger, som bør undersøges? Er letbanens planlagte standsningssteder placeret rigtigt? Hvordan kan vi både få letbane og smukke indfaldsveje? Hvordan får vi et godt samspil mellem letbane, kulturhistorie og byrum? Er der nogen miljømæssige påvirkninger, som vi skal have særligt fokus på? Er der særlige lokale forhold for de enkelte delstrækninger, som vi skal have fokus på? END DINE BIDRAG TIL - VVMLETBANE@AARHU.DK INDEN DEN 1. MART 2016

3 3 EDWIN RAHR VEJ BAZAR VET AARHU Ø - BRABRAND RINGVEJEN RYHAVEVEJ BIPEHAVEN HALE TORV VIBORGVEJ FRYDENLUND RINGGADEN RANDERVEJ AARHU Ø T T BRABRAND T ILKEBORGVEJ BRABRAND Ø GELLERUP CITY VET Aarhus Ø - Brabrand og standsningssteder Alternative linjeføringer Etape 1 og standsningssteder Terminal Område, hvor placering af terminal undersøges ILKEBORGVEJ TAGE HANEN GADE DEPOT OG VÆRKTED AMT- YGE- HUET DEN GAMLE BY THORVALD- ENGADE VETER ALLÉ NØRRE ALLÉ PARK ALLÉ T KLOTERGADE BUGADEN AARHU H NAVITA KOLEBAKKEN DOKK 1 ETAPE 2 BETÅR AF TRÆKNINGERNE: AARHU Ø - BRABRAND: Aarhus Ø - Nørreport Rutebilstationen - Brabrand LIBJERG KOLE - HINNERUP Aarhus Ø - Brabrand ses som et sammenhængende projekt og er emnet for denne folder. trækningen Lisbjerg kole Hinnerup ses som et andet selvstændigt projekt, og der vil blive udsendt et debatoplæg på strækningen i samarbejde med Favrskov Kommune. FAVRKOV KOMMUNE Hinnerup øften AARHU KOMMUNE Lisbjerg På de følgende sider gennemgår vi planerne for letbanens planlagte etape Aarhus Ø - Brabrand, arbejdsprocessen og de allerede kendte påvirkninger af miljøet.

4 4 PROJEKTFORLAG FOR AARHU Ø - BRABRAND I det aktuelle letbaneprojekt skal der etableres spor for en ny letbane mellem Aarhus Ø og Brabrand. På delstrækningen fra panien langs havnen til Nørreport benyttes de spor, som anlægges i etape 1. Der er et ønske om at etablere en terminal i Brabrand, hvor der kan ske omstigning mellem letbane, regionalbaner og busser samt sikres plads til parkering for biler og cykler. En ny station er en stor investering og skal ses i sammenhæng med statens baneplaner og mulighederne for byomdannelse og fortætning i området. Realisering af en ny station og terminal i Brabrand vil betyde, at de regionale tog kan standse her. I 2024 forventes staten at tage stilling til projektet for en ny regionalbane til ilkeborg. Letbanens afslutning ved Banevænget bør derfor ses i denne sammenhæng - også tidsmæssigt. Projektforslaget indeholder endvidere et nyt spor via Carl Blochs Gade, som skal benyttes til at køre togsæt til letbanens vogndepot og værksted, der ligger vest for Ringgadebroen. Ved at etablere et sådant servicespor vil man få en ekstra adgang til vogndepot og værksted udover letbanens indkørsel til baneterrænet ved panien øst for Aarhus H. PLACERING OG UDFORMNING AF LETBANEPORERNE Hvor der er tilstrækkeligt plads vil letbanen som udgangspunkt blive anlagt i særligt tracé - altså i sit eget areal i eller langs eksisterende veje. Dette forventes at være muligt på størstedelen af strækningen mellem Aarhus Ø og Brabrand. Eksempelvis forventes letbanen placeret i midten af Viborgvej og langs nordsiden af ilkeborgvej i Brabrand. Der er tre forskellige principper for placering og udformning af letbanesporene: EGET TRACÉ - letbanen løber i sit eget forløb ligesom en traditionel jernbane ÆRLIGT TRACÉ - letbanen placeres med eget areal i vejen (som det i etape 1 udføres på bl.a. Randersvej) DELT TRACÉ - letbanen placeres i vejen og kører sammen med anden trafik typisk sammen med biltrafikken, men det kan også være sammen med cykel- og fodgængertrafik (som det i etape 1 udføres på havnepladsen mellem Dokk1 og Navitas).

5 I letbaneprojektet tilstræbes det som udgangspunkt 5 at undgå delt tracé, fordi kørslen sammen med anden trafik reducerer letbanens fremkommelighed og LETBANEN AKTØRER HVEM GØR HVAD? dermed øger rejsetiden. pecielt i myldretiden er det vigtigt, at letbanen kan tilbyde en hurtig og komfortabel rejse for at blive et godt alternativ til bilen. De steder, hvor der er begrænset plads, kan det være en fordel at anlægge letbanen med delt trace. Det gælder formentlig på delstrækninger i midtbyen. Valget mellem særligt tracé og delt tracé vil ske under hensyn til, hvordan letbanen bedst integreres i bymiljøet og med den øvrige trafik og naboer - men også under hensyntagen til letbanens fremkommelighed. Det er letbaneselskabet Aarhus Letbane I/, der efter anmodning fra Aarhus Byråd, er ansøger og bygherre på letbaneprojektet. Det betyder, at det er Aarhus Letbane I/, der skal udvikle og konkretisere letbaneprojektet for strækningen fra Aarhus Ø til Brabrand samt levere oplysninger om projektets påvirkninger af miljøet. Letbanen skal forsynes med kørestrøm, og derfor skal der langs sporerne etableres master til ophængning af kørestrømsledninger over sporerne. om udgangspunkt forventes masterne placeret mellem sporerne. De steder hvor pladsen er begrænset, eller hvor letbanen skal dele pladsen med busser og biler, kan der være behov for at ophænge kørestrømmen i facader eller master langs vejen. I letbaneprojektet forventes det at fortsætte med de arkitektoniske designløsninger og formsprog for tog, standsningssteder, kørestrøm mv., som er udarbejdet i letbanens etape 1. Det er ambitionen at understøtte et genkendeligt design for det sammenhængende letbanesystem bedst muligt. Du kan læse mere om de overordnede tanker om Aarhus Letbane på Det er Aarhus Kommune, der sammen med Region Midtjylland, ejer Aarhus Letbane I/. Aarhus Kommune er plan- og VVM-myndighed. Det er således Aarhus Kommune, der tilvejebringer det nødvendige plangrundlag i form af kommuneplantillæg og lokalplaner. Det er også kommunen, der er ansvarlig for at vurdere de miljømæssige konsekvenser af projektet, herunder foretage en afvejning af de forskellige hensyn og fastlægge rammerne for letbaneprojektet. Rammerne fastlægges dels i kommune- og lokalplan, dels i en VVM-tilladelse. Letbaneprojektet skal desuden godkendes af en række andre myndigheder, eksempelvis sikkerhedsgodkendes af Trafik- og Byggestyrelsen.

6 6 KOMMUNEPLANTILLÆG, VVM OG MILJØVURDERING M.V. Kommuneplanen viser byrådets tanker om, hvor der skal være nye letbanestrækninger. Letbaneprojektet fra Aarhus Ø til Brabrand følger med få justeringer det forløb, der fremgår af kommuneplanen. Planer for byomdannelse i Gellerup og ønsker om omdannelse af rutebilstationen ved Ny Banegårdsgade indebærer mindre justeringer af forløbet i forhold til kommuneplanen. Derudover omfatter projektet et servicespor via Carls Blochs Gade til letbanens depot og værksted vest for Ringgadebroen. Der skal derfor udarbejdes et kommuneplantillæg med tilhørende miljøvurdering 1). Det forventes også, at der skal udarbejdes en eller flere lokalplaner for projektet, eksempelvis for at konkretisere arealudlæg, ændre nuværende planbestemmelser og skabe grundlag for arealerhvervelser. Projektet er desuden omfattet af VVM-reglerne 2), og der skal udarbejdes en VVM-redegørelse og foretages en offentlig høring, inden der træffes beslutning om at tillade projektet, samt meddeles en VVM-tilladelse med konkrete vilkår for projektet Udarbejdelse af kommuneplantillæg, lokalplan/planer, miljøvurdering og VVM-redegørelse gennemføres i en koordineret proces, som indledes med denne indkaldelse af idéer og forslag til arbejdet. 1) I henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (LBK nr. 939 af ). 2) I henhold til bekendtgørelse om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning (BEK nr af ), idet projektet er omfattet af bekendtgørelsens bilag 1, punkt 24.

7 7 PÅVIRKNING AF MILJØ OG OMGIVELER Letbanen er en mulighed for at modernisere det kollektive trafiksystem. Den kan blive et tilbud om hurtig og komfortabel transport, og den kan bidrage til at mindske forurening og energiforbrug. amtidig vil letbanen påvirke omgivelserne. Erfaringerne fra letbanens etape 1 og fra letbaneprojekter i andre byer viser, at væsentlige påvirkninger kan være: Ændring af bybilledet. Letbanen vil med sit sporareal, perroner og ophængte køreledninger blive et markant element i de byområder, den kører gennem. Det kan forudsætte fældning af træer og påvirke oplevelsen af eksempelvis historiske bygninger og bymiljøer. Men det åbner også mulighed for nyindretning af byrum og pladser. Der forventes øget interesse for investering i byudvikling og omdannelse omkring standsningssteder. Ændring af trafikale forhold. Projektet indebærer eller forudsætter væsentlige ændringer for den øvrige trafik. Letbanen vil benytte arealer, der i dag benyttes til biltrafik, og det vil være nødvendigt at regulere og begrænse biltrafikken, hvor det har betydning for letbanens fremkommelighed og sikkerhed. Det betyder blandt andet, at biltrafikken så vidt muligt kun kan krydse letbanen i signalregulerede kryds, hvilket ofte indebærer, at der alene kan svinges højre ind og ud af sideveje. Der kan derfor blive behov for alternative løsninger for den lokale trafik. Det er særligt udtalt i midtbyen, og projektet for letbanen ses derfor i sammenhæng med en ny Trafik- og Mobilitetsplan for midtbyen. Arealbehov. elv om letbanen først og fremmest anlægges i eksisterende vejarealer, vil det på delstrækninger være nødvendigt at erhverve arealer, også ved ekspropriation, til selve letbanen og til udvidelse af veje. Gener i anlægsfasen. Anlægsarbejderne vil medføre gener i form af støv, støj og vibrationer. Endvidere må man forvente trafikale gener i form af omkørsel, kørebaneindskrænkninger og hastighedsnedsættelser. Omlægning af ledningsanlæg. Letbanen ønskes så vidt muligt ikke placeret oven på ledningsanlæg som eksempelvis kloak og fjernvarmerør, fordi det vil betyde, at letbanedriften skal indstilles, hvis der efterfølgende skal graves ned til ledningsanlæggene. Derfor skal eksisterende ledningsanlæg som udgangspunkt flyttes inden anlæg af letbanen. Da der er store investeringer bundet i ledningsanlæg i vejarealerne, kan det medføre betydelige udgifter for ledningsejerne, når letbanen skal etableres. Ligesom der ofte også vil være gener som støj og trafikomlægninger i forbindelse med flytning af ledningsanlæggene. Letbanens succes afhænger i høj grad af, hvordan projektet udføres. Det er vigtigt at finde den rette balance mellem letbanens fremkommelighed, hensynet til omgivelserne og letbanens integration i byen. Det er formålet med den forestående planproces og den opgave, vi gerne vil have borgere, erhvervsliv og interessenters input og idéer til. om inspiration til den ønskede debat og idéfase for planarbejdet og de indledende miljøvurderinger gennemgås den planlagte strækning fra Aarhus Ø til Brabrand overordnet, ligesom nogle væsentlige muligheder og udfordringer opridses.

8 8 TRÆKNINGEN FRA AARHU Ø TIL NØRREPORT-KRYDET Letbanen forløber fra Jette Tikjøbs Plads via den nye Bernhard Jensens Boulevard frem til krydset ved Nørreport. I den hidtidige kommune- og lokalplanlægning er området forberedt til etablering af letbane på strækningen. Bernhard Jensens Boulevard er så bred, at der er plads til letbanen i vejen. Projektet forventes ikke at medføre væsentlige påvirkninger af omgivelserne på denne delstrækning. PØRGMÅL Hvor skal standsningsstederne placeres for bedst at betjene beboerne og understøtte offentligt tilgængelige byrum og anlæg i Aarhus Ø? Nørrebrogade Nørreport Østbane torvet kolebakken Aarhus Ø TRÆKNINGEN FRA NØRREPORT TIL BROEN OVER PANIEN Nørreport På denne strækning sker der ikke fysiske ændringer som følge af projektet. trækningen udføres som en del af letbanens etape 2 og benyttes uden ændringer. kolebakken Rådhuset Rutebilstationen Dokk1 Banegårds Pladsen Aarhus H

9 9 TRÆKNINGEN FRA BROEN OVER PANIEN TIL BANEGÅRDPLADEN Viborgvej kolebakken På denne strækning er det hensigten, at der skal etableres en ny rutebilstation over jernbanesporerne på østsiden af Aarhus Hovedbanegård, og at den nuværende rutebilstation omdannes til en ny bydel. Der er tidligere udarbejdet et overordnet projekt, Perlekæden, for denne omdannelse, som dog ikke kan realiseres, før der er klarhed om, hvordan en fremtidig elektrificering af jernbanen skal udføres på Aarhus H. Letbaneprojektet er tilpasset projektet for omdannelse af rutebilstationen og området langs Ny Banegårdsgade. Der er lagt op til, at letbanen føres ind på den sydlige del af rutebilstationen, hvilket evt. kan betyde, at den gamle jernbanebro over panien skal ombygges. Det er tanken, at der integreres et standsningssted i omdannelsesprojektet. Frem mod realiseringen kan der løbende være behov for at tilpasse og optimere letbaneprojektet og projektet for flytning af rutebilstationen. Herunder skal der sikres tilfredsstillende afvikling af trafikken til og fra den nye rutebilstation og et nyt parkeringsanlæg ved denne. Hvis letbanen anlægges, inden rutebilstationen flyttes, kan det påvirke busdriften i overgangsfasen, indtil der er bygget en ny rutebilsstation tættere på banegården. Ny Banegårdsgade er en meget smal gade, og derfor vil letbanen skulle dele kørebanen med biltrafikken. I det fremlagte projekt lukkes Banegårdspladsen for almindelig gennemkørende biltrafik i forbindelse med letbaneprojektet, så letbanen i Ny Banegårdsgade kun skal køre sammen med busser, varebiler, skraldebiler mv. med ærinde i området. Projektet vil desuden betyde, at trappen i gavlen af det tidligere posthus fjernes. PØRGMÅL Hvordan kan de begrænsede arealer i Ny Banegårdsgade bedst udnyttes? Hvordan sikrer vi gode og sikre forhold for fodgængere og cyklister? Hvordan sikrer vi bedst adgang for varelevering og lokaltrafik til butikker og boliger i Ny Banegårdsgade og Ryesgade? Hvordan skaber vi gode tilkørselsforhold til en ny rutebilstation og parkeringsanlæg? Vester Allé Banegårds Pladsen Rutebilstationen Aarhus H Dokk1

10 10 BANEGÅRDPLADEN Fra Ny Banegårdsgade føres letbanen hen over Banegårdspladsen mod vest, hvor den drejer op i Park Allé. Letbaneprojektet forventes etableret med delt tracé, der benyttes af både letbane og busser. Tracéet er i høj grad bundet af Ny Banegårdsgade og Park Allé, men også af at der skal tages højde for en afgrening til M. P. Bruuns Gade for en senere letbaneetape mod Hasselager. ammen med letbaneprojektet skal der tages stilling til en ny indretning af Banegårdspladsen. Det er hensigten at opnå en funktionel og æstetisk løsning. Der skal tages stilling til de færdselsmæssige forhold for fodgængere, cyklister og biltrafik herunder varetilkørsel, ærindetrafik, taxa mv. Der er også behov for afsætningsplads. PØRGMÅL Hvad ønsker du, at en ny Banegårdsplads skal indeholde, hvis kollektiv trafik, bymiljø, ophold, fodgængere og varetilkørsel opprioriteres, og biltrafik og parkering nedprioriteres? Hvor vil taxaholdepladserne og afsætning fungere bedst, hvis ikke ved banegården? Eksempel vis i Jægergårdsgade eller Værkmestergade ved DGI-huset? Vester Allé Banegårds Pladsen Rutebilstationen Aarhus H Dokk1 Banegårdspladsens funktion som en del af terminalområdet (Aarhus H) til den landsdækkende og regionale togtrafik og som et centralt omstigningspunkt for den lokale kollektive trafik fastholdes og udvikles med letbaneprojektet. Ved indretningen af Banegårdspladsen er det væsentligt at tage hensyn til passagen for de mange fodgængere mellem Ryesgade og Aarhus H s indgang samt mellem Park Allé og Banegården.

11 11 PARK ALLÉ Park Allé fungerer som en del af terminalområdet til den landsdækkende og regionale togtrafik (Aarhus H) og som et centralt omstigningspunkt for den lokale kollektive trafik. Det fastholdes og udvikles med letbaneprojektet. Letbaneprojektet lægger op til et delt tracé for letbane og busser i Park Allé, hvor pladsen er snæver. Der er foreslået et standsningssted for letbanen syd for ønder Allé og standsningssteder for busserne langs fortovene. Den øvrige trafik i Park Allé vil formodentlig skulle ensrettes i nordgående retning. Rådhuset og dets omgivelser er fredet. Der skal derfor tages særlige hensyn til de arkitektoniske kvaliteter og oplevelsen af rådhuset. Der skal også tages stilling til holdepladser for varelevering mv., adgangsforholdene til baggårde med privat parkering, forholdene for fodgængere, ventende passagerer, cyklister osv. PØRGMÅL Hvordan kan Park Allé bedst indrettes, så der skabes et sammenhængende byrum, hvor den kollektive trafik prioriteres, og hvor der også lægges vægt på byliv og ophold samt fodgængere og cykeltrafik? Hvordan tilfredsstiller vi behovet for varetilkørsel og adgang til baggårde mv.? Hvordan tager vi bedst hensyn til Rådhusets fredning? Vester Allé Banegårds Pladsen Rutebilstationen Aarhus H Dokk1

12 12 RÅDHUPLADEN OG VETER ALLÉ Den gamle by Nørreport På Rådhuspladsen og Vester Allé er der lagt op til et delt tracé for letbane og busser. PØRGMÅL Viborgvej Rådhuset og den nærmeste del af Rådhuspladsen, herunder træerne, er fredet. Hvis den eksisterende indretning af Rådhuspladsen skal fastholdes, er pladsforholdene snævre, og der skal laves grundige undersøgelser af, hvordan der opnås en god løsning, der bedst tager hensyn til de forskellige interesser. Pladsforholdene i Vester Allé er også begrænsede. Hvis der skal sikres kørespor i begge retninger for biltrafikken og svingbaner i krydset ved Åboulevarden, vil der være behov for at erhverve arealer ved Tinghuset og ved den fredede bygning med Erhvervsarkivet eller ved Officersbygningen og Aros. Rådhuspladsen og Vester Allé er et af de steder, hvor der ligger store ledningsanlæg i vejen, og hvor letbaneprojektet som udgangspunkt vil forudsætte, at ledningsanlæggene flyttes. kal Rådhuspladsen så vidt muligt fastholdes af hensyn til rådhusets fredning og af hensyn til den offentlige interesse i at kunne samles på dette sted? Er det vigtigt at opretholde en god fremkommelighed for biltrafikken via Rådhuspladsen og Vester Allé (samt Frederiks Allé) af hensyn til de, der benytter Allégaderingen? Eller kan trafikken fordeles anderledes? Hvordan bevarer vi det gode kulturmiljø omkring rådhuset, Vester Allé og åen? Er der alternativer til flytning af de store ledningsanlæg? Vestre Ringgade Rådhuset Banegårds Pladsen Vester Allé Rutebilstationen Aarhus H D

13 13 THORVALDENGADE OG CERE-KRYDET I Thorvaldsensgade lægges op til et delt tracé for letbane og busser, og at der placeres standsningssteder længst mod øst og ved Ceres-krydset. Pladsforholdene er snævre, derfor foreslår letbaneprojektet Thorvaldsensgade ensrettet mod øst, hvilket betyder, at biltrafik mod vest må køre via Vesterbro Torv. Fra Thorvaldsensgade foreslås et spor via Carl Blocks Gade til depot og værksted vest for Ringgadebroen. Der lægges op til at sporene placeres i vejen, så letbanetog til depot og værksted kører sammen med anden trafik. PØRGMÅL Vestre Ringgade Carl Blochs Gade Den gamle by Viborgvej Depotspor Rådhuset Vester Allé Nørreport Rutebilstationen D For at finde plads til spor, perron og cykelstier i Thorvaldsensgade, foruden en kørebane og fortov, er der behov for at udnytte pladsen helt ud til den sydlige side af åen og evt. ud over denne. Den ændres dermed fra et grønt forløb med træer til et forløb uden eller med mindre beplantning - evt. til et mere bymæssigt forløb, som det ses langs åen længere inde i City. Af hensyn til letbanens forløb gennem Ceres-krydset forlægges Thorvaldsensgade mod vest, så der bliver tale om et mere almindeligt fire-benet kryds. Pladsforholdene i krydset er begrænsede, og der vil være behov for at tilpasse projektet til både Den Gamle By, Botanisk Have og Ceres-byen. Forlægningen af Thorvaldsensgade er til dels forberedt i planerne for Ceres-byen, men forudsætter, at ejendommen med cykelhandel erhverves. Har du idéer til udformningen af Thorvaldsensgade - eksempelvis andre linjeføringer eller kan letbanen indpasses på en anden måde? Hvordan sikrer vi fortsat et grønt miljø langs åen? Hvordan opnås der bedst sammenhæng mellem letbaneprojektet og planerne for Den Gamle By, Botanisk Have og Ceresbyen? Er der alternativer til flytning af de store ledningsanlæg? Banegårds Pladsen Aarhus H Thorvaldsensgade er også et af de steder, hvor der ligger store ledningsanlæg i vejen, og hvor letbaneprojektet som udgangspunkt vil forudsætte, at ledningsanlæggene flyttes.

14 14 VIBORGVEJ, INDRE DEL Letbaneprojektet lægger op til, at letbanen har sit eget areal (særligt tracé) i Viborgvej, og at der i hver side opretholdes kørespor for biltrafik, cykelsti og fortov. Tage-Hansens Gade foreslås lukket mod Viborgvej og forlagt til et nyt signalreguleret kryds ved Johan Langes Vej. PØRGMÅL Er det en god idé at flytte afsætningspladsen for turistbusser til ilkeborgvej? Hvilke andre muligheder er der? Viborgvej Den gamle by Der lægges op til et standsningssted ved Amtssygehuset. Letbaneprojektet skal på dette sted koordineres med planlægningen for omdannelse af Amtssygehuset, når aktiviteterne flyttes til kejby. Aarhus Kommune har købt området og startet planlægning for en ny bydel med en visionsproces for omdannelsen. I den forbindelse har der været overvejelser om et letbaneforløb via ilkeborgvej og Tage-Hansens Gade, så letbanen kommer tættere på den nye bydel. Har du idéer til udformningen af Viborgvej? ilkeborgvej Vestre Ringgade Rådhuset Ved det nye signalregulerede kryds og ved standsningsstedet vil der være behov for arealerhvervelser, men ellers forventes det, at projektet kan holdes inden for de eksisterende vejarealer. I det fremlagte projekt vil Viborgvejs indre del ændre karakter som følge af, at kørebanearealerne reduceres og opdeles af letbanen, og som følge af at de eksisterende vejtræer fjernes. Det foreslås, at de eksisterende afsætningspladser for turistbusser flyttes til ilkeborgvej vest for Cereskrydset.

15 15 ALTERNATIVER I MIDTBYEN På strækningen gennem midtbyen er der forskellige udfordringer i forhold til indpasning af letbanen. Det gælder blandt andet hensynet til biltrafikken, hvor der er lagt op til at fjerne den gennemkørende trafik via Banegårdspladsen og Park Allé, det gælder hensynet til vare- og ærindekørsel og adgangsforhold til private ejendomme, det gælder hensynet til kulturmiljø og fredninger, og det gælder mulige store økonomiske konsekvenser, der kan være for ejerne af de ledninger, der ligger i vejarealer, hvor letbanen skal forløbe. Der er derfor flere grunde til at overveje mulige alternativer, såvel udformning som linjeføring, og undersøge disse, så de endelige løsninger kan vælges på et veloplyst grundlag. Via Busgaden, Nørre Allé og Vesterbro Torv. Alternativet kan give en bedre betjening af City og opretholde de eksisterende forhold for biltrafik på Vester Allé. Via ilkeborgvej og Tage Hansens Gade. Alternativet vil kunne betjene Ceresbyen og den nye bydel ved Tage Hansens Gade samt bevare træerne på den inderste del af Viborgvej. Der kan være andre alternativer, og efter den offentlige debat vil byrådet tage stilling til, hvilke alternativer der mere detaljeret skal indgå i de videre undersøgelser. PØRGMÅL Rutebilstationen Tage- Hansens Gade ilkeborgvej Vestre Ringgade Viborgvej Rådhuset Vesterbro Torv Nørreport Nørre Allé e Busgaden Aarhus H Der kan også være ønsker om, at der vælges en anden linjeføring for at opnå en bedre betjening af naboområder. Eller forslag til ændret linjeføring/rute for bil- og cykeltrafikken. Byrådet har peget på nogle få konkrete alternativer, der bør overvejes, jf. kortet. Har du andre forslag til alternative linjer, der bør overvejes? Eller forslag til, hvordan letbanen kan indpasses på en anden måde? Hvordan kan der sikres forbindelse til depot og værksted? Via Vester Allé, Vesterbro Torv og Vesterbrogade. Alternativet vil kunne opretholde de eksisterende forhold i Thorvaldsensgade.

16 16 VIBORGVEJ, YDRE DEL I projektet placeres letbanen også her i midten af vejen (særligt tracé), og der opretholdes en kørebane i hver retning samt cykelstier og fortove. Det betyder, at forholdene for den gennemkørende trafik i princippet opretholdes som i dag. Eksisterende busbaner og skillerabatter fjernes dog. PØRGMÅL Giver letbaneprojekter behov for at ændre vejforholdene i naboområderne? Hasle Torv Frydenlund Viborgvej Vestre Ringgade For den lokale trafik vil der være forskellige ændringer. Den eksisterende adgang for kørende trafik til Vestre Kirkegård flyttes til et nyt signalreguleret kryds ved Fuglesangs Allé. Det er udgangspunktet, at biltrafikken ikke krydser letbanen uden for de signalregulerede kryds. Det betyder, at adgangsforholdene til naboområderne flere steder ændres, så der kun kan køres højre ind og højre ud. Vestre Kirkegård ilkeborgvej Med letbanen placeret i særligt tracé (eget areal i vejen), vil der blive behov for at inddrage en del af forhaverne langs begge sider af Viborgvej og ved de signalregulerede kryds. Behovet er størst i den sydlige side af vejen.

17 17 TRÆKNINGEN HALETORV OG RYHAVEVEJ Der er lagt op til, at letbanen forløber i et eget areal (særligt tracé) i Ryhavevej frem til krydset Åby Ringvej/ Edwin Rahrs Vej. På Ryhavevej forslås standsningssteder nær Hasle Torv og Bispehaven, hvor der er en krydsende hovedsti. Der etableres et nyt signalreguleret kryds med Bispehavevej, og det eksisterende kryds ved Rymarken bibeholdes. PØRGMÅL Er det en god idé at etablere et terminalområde ved Hasle Torv? Hvordan kan letbaneprojektet medvirke til en positiv udvikling i området? Åby Ringvej Bispehaven Ryhavevej Hasle Torv Viborgvej Når biltrafikken ikke skal krydse letbanen udenfor de signalregulerede kryds, skal der etableres en signalreguleret vendemulighed for biltrafikken nærmest Ringvejen. Der forventes behov for arealerhvervelser nord for Ryhavevej. Behovet er særligt stort ved de signalregulerede kryds. Nærmest Hasle Torv vil der med det fremlagte projekt være behov for at erhverve 2-3 ejendomme for at skabe plads til letbanen, et standsningssted samt kørebaner, cykelsti, fortov mv. I området omkring Hasle Torv og i boligområdet nord for Ryhavevej er der forskellige overvejelser om byomdannelse og byudvikling. Blandt andet overvejelser om hvordan letbaneprojektet kan bidrage til udviklingen af området. En terminal, hvor der kan ske omstigning mellem busser og letbanen, og hvor der kan være muligheder for at parkere bilen og stå på letbanen, kunne være et vigtigt element.

18 18 TRÆKNINGEN EDWIN RAHR VEJ OG GELLERUP Letbanen føres gennem krydset Åby Ringvej og Edwin Rahrs Vej. Der lægges op til et forløb i et særligt tracé midt i vejen. Det vil betyde, at den eksisterende midterrabat inddrages til letbanen. Umiddelbart vest for krydset med Åby Ringvej etableres et standsningssted, så der er god mulighed for omstigning til busserne på Ringvejen. Endvidere lægges op til et standsningssted ved Bazar Vest og tæt på det fremtidige byggeri til en større kommunal arbejdsplads. Letbanen vil påvirke trafikafviklingen på Edwin Rahrs Vej, da antallet af kørebaner reduceres. Det forventes også, at det vil være nødvendigt at fælde træer langs vejen. PØRGMÅL Hvordan knytter vi byområderne sammen på tværs af Edwin Rahrs Vej? Hvordan kan letbanen understøtte omdannelsen af Gellerup og funktionen af City Vest? Ligger letbanen og standsningsstederne rigtigt? Eller er der bedre/andre alternativer? Edwin Rahrs Vej Edwin Rahrs Vej Bazar Vest ilkeborgvej Ringvejen City Vest om forudsat i Helhedsplanen for Gellerup svinger letbanen herefter mod syd langs en ny bygade. I lokalplanen for en ny vejstruktur i Gellerup er der forberedt plads til letbanen langs vestsiden af den nye bygade frem til City Vest. I bygaden er der lagt op til to standsningssteder.

19 19 TRÆKNINGEN VED CITY VET OG ILKEBORGVEJ I det fremlagte projekt føres letbanen vest om City Vest, hvor der etableres et standsningssted. Herfra foreslås letbanen ført langs med og nord for ilkeborgvej. På denne strækning vil der være behov for væsentlige arealerhvervelser fra ejendommene nord for ilkeborgvej og for at lukke overkørsler fra disse til ilkeborgvej. I stedet etableres mindre lokalveje nord for letbanetracéet. Disse tilsluttes henholdsvis igridsvej og Koppelsvej. Den yderste strækning af letbaneprojektet skal ses i sammenhæng med mulighederne for at etablere et terminalområde i Brabrand - eksempelvis ved Banevænget eller længere mod vest, hvor Brabrand tation lå. Her er tanken, at der kan etableres omstigningsmulighed til regionale baner, herunder en eventuel ny bane til ilkeborg. Et terminalområde bør desuden have omstigningsmulighed til busruter og rumme parkeringsanlæg, så der er mulighed for at stille bilen og benytte kollektiv trafik i byområdet (Parker og rejsanlæg). PØRGMÅL Kan et letbanestop vest for City Vest medvirke positivt til omdannelse af området ved City Vest? Hvilke funktioner bør der være i et terminalområde? Hvor kan det placeres, hvis ikke ved Banevæn get? Har du idéer til, hvordan det bør indrettes? ilkeborgvej Edwin Rahrs Vej Bazar Vest Brabrand Område, hvor placering af terminal undersøges City Vest Før der kan træffes endelig beslutning om letbanens endestation, bør det afklares, hvorvidt og hvornår et terminalområde kan etableres, hvor det kan placeres, og hvilke funktioner der bør være.

20 20 TIDPLAN VI KAL HAVE DINE BIDRAG INDEN - den 1. marts til: vvmletbane@aarhus.dk eller skriv til: Center for Byudvikling og Mobilitet Kalkværksvej Aarhus C DET VIDERE FORLØB På baggrund af blandt andet de idéer og forslag, der modtages i denne debatfase, skal byrådet beslutte, hvad der skal indgå i det videre arbejde, herunder hvilke alternativer der skal undersøges, og hvilke miljøemner der skal være hovedfokus på. Dette forventes at ske efteråret Herefter udarbejdes en redegørelse for virkningerne på miljøet (en VVM-redegørelse) samt forslag til kommuneplantillæg og evt. lokalplaner. Dette sker i en tæt dialog mellem Teknik og Miljø, Aarhus Kommune (myndighed) og Aarhus Letbane I/ (bygherre). Undervejs i arbejdet vil der sandsynligvis også blive behov for en målrettet dialog med særlige grupper, f.eks. beboerne i et bestemt område, særlige brugere m.m. Det forventes, at planforslag, miljørapport og VVM-redegørelse kan forelægges byrådet efteråret Derefter følger en offentlig debat på mindst 8 uger om det samlede materiale. Efter denne anden offentlige debat udarbejder Teknik og Miljø en sammenfattende redegørelse om projektet og resultatet af den offentlige debat samt en indstilling til byrådet med henblik på vedtagelse af kommuneplantillæg og lokalplaner samt godkendelse af letbaneprojektet. Dette forventes tidligst at ske i DINE FORLAG OG IDÉER Inden vi går i gang med det videre arbejde, vil vi endnu engang opfordre til at deltage i debatten og indsende idéer og forslag til planlægningsarbejdet og til indholdet i VVM-redegørelsen. Der afholdes et Bogermøde om letbaneprojektet den 26. januar kl i Rådhushallen, Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C. JAN. FEB. MAR. APR. MAJ JUN. JUL. AUG. EP. OKT. NOV. DEC. JAN. FEB. MAR. APR. MAJ JUN. JUL. AUG. EP. OKT. NOV. DEC. JAN. FEB. MAR. APR. MAJ JUN. JUL. AUG. EP. OKT. NOV. Debatfase Opsamling og afklaring Politisk beslutning - VVM-Undersøgelse og videreførelse af projektet kitseprojektering, planlægning og miljøvurdering Indstilling og politisk behandling Offentlig høring af Letbane og VVM Opsamling, politisk behandling, vedtagelse DEC. JAN. FEB. MAR. APR. MAJ JUN. JUL. AUG. EP.

21 21 HVOR KAN JEG LÆE MERE HVI JEG HAR PØRGMÅL LINK TIL: å er du velkommen til at kontakte os: Letbanens mediatek med forundersøgelsen TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Letbanens mediatek med amspil 2025 Referat fra byrådsbehandlingen 26. august 2015 med indstilling og bilag Forslag til Planstrategi 2015 Debatmateriale om Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby Helhedsplanen for Gellerup og lokalplan for vejstruktur og nedrivning MYNDIGHED, PLAN OG MILJØVURDERING øren loth Lave, tlf PROJEKTET OG TRAFIK Hans Tausen, tlf

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces.

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. 1 Aarhus letbane Bilag 2 Brabrand - Aarhus Ø Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. Ny banegårdsgade set mod øst, med ny bebyggelse i sydsiden. Visualisering. Aarhus Kommune. Teknik og Miljø.

Læs mere

Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby Letbanen og Aarhus Midtby

Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby Letbanen og Aarhus Midtby Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby Letbanen og Aarhus Midtby Program Centralværkstedet d. 30. november kl. 19.00-21.30 1. Velkomst og oplæg Bente Lykke Sørensen 2. Letbanens forløb igennem midtbyen

Læs mere

2 Linjeføring og standsningssteder

2 Linjeføring og standsningssteder AARHUS KOMMUNE AARHUS Ø-BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIV VIA KLOSTERPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces.

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. 1 Bilag 3 Aarhus letbane Lisbjergskolen Hinnerup Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. Djurslandmotorvejen og E45. Letbane, Parker og rejs. Set mod nord med ny bebyggelse mellem Århusvej og

Læs mere

AARHUS Ø - BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIVE LINJEFØRINGER

AARHUS Ø - BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIVE LINJEFØRINGER AARHUS Ø - BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIVE LINJEFØRINGER SIGNATUR Standsningssted Linjeføring Alternativer Etape. Alternativ via Klosterport.. Alternativ via Vester Allé og Vesterbrogade.. Alternativ

Læs mere

Aarhus Kommune Teknik og Miljø Center for Byudvikling og Mobilitet, Planafdelingen Kalkværksvej Aarhus C

Aarhus Kommune Teknik og Miljø Center for Byudvikling og Mobilitet, Planafdelingen Kalkværksvej Aarhus C LETBANEN.DK Aarhus Kommune Teknik og Miljø Center for Byudvikling og Mobilitet, Planafdelingen Kalkværksvej 10 8000 Aarhus C Anmodning om igangsætning af VVM-procedure for projektet "Letbane fra Lisbjergskolen

Læs mere

Letbane i Århus-området etape 1

Letbane i Århus-området etape 1 Bilag 2 Udkast til debatoplæg: Letbane i Århus-området etape 1 Baggrund Denne folder/dette hæfte udsendes som orientering og oplæg til debat om ændring af kommuneplanen for at etablere en letbanestrækning

Læs mere

FORUNDERSØGELSE LETBANEETAPE BRABRAND AARHUS Ø

FORUNDERSØGELSE LETBANEETAPE BRABRAND AARHUS Ø DECEMBER 2014 AARHUS KOMMUNE FORUNDERSØGELSE LETBANEETAPE BRABRAND AARHUS Ø RAPPORT ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DECEMBER 2014

Læs mere

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. Side 1 af 7 Indledning Der er siden 1999 arbejdet med løsninger til at opbygge et højklasset kollektivt trafiksystem i Aarhusområdet. De forskellige

Læs mere

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland AARHUS LETBANE Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland Region Midtjylland, Aarhus, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Favrskov, Silkeborg, Skanderborg og Odder Kommuner samt Midttrafik Plan for en sammenhængende

Læs mere

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for Herlev Bymidte

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for Herlev Bymidte DEBATOPLÆG Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for Herlev Bymidte Høringsperiode fra den 11. oktober 2018 til den 1. november 2018 Hjo rte spr ing Herlev Rin Herlev

Læs mere

AARHUS Ø-BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIV VIA SONNESGADE INDHOLD. 1 Baggrund og formål. 1 Baggrund og formål 1. 2 Linjeføring og standsningssteder 2

AARHUS Ø-BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIV VIA SONNESGADE INDHOLD. 1 Baggrund og formål. 1 Baggrund og formål 1. 2 Linjeføring og standsningssteder 2 AARHUS KOMMUNE AARHUS Ø-BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIV VIA SONNESGADE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse Indstilling Til Byrådet via Magistraten Fra Afdelingen for Teknik og Miljø Dato 25. april 2017 Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse En ny Mobilitetsplan for Aarhus Midtby skal understøtte

Læs mere

Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby

Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 16. juni 2015 Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby En ny Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby skal understøtte byens

Læs mere

ØKonoMi. Århus Amt www.aaa.dk Tlf. 8944 6914. Århus Kommune www.aarhuskommune.dk/letbaner Tlf. 8940 1040

ØKonoMi. Århus Amt www.aaa.dk Tlf. 8944 6914. Århus Kommune www.aarhuskommune.dk/letbaner Tlf. 8940 1040 ØKonoMi anlægsøkonomi: Der er udarbejdet et skøn over anlægsøkonomien for letbanen. Overslaget omfatter etablering af det nye letbanenet inkl. elektrificering i byområderne, ændring af vejarealer mm. Etablering

Læs mere

Velkommen til informationsmøde om anlægsarbejde på Ørbækvej Nord. 30. maj 2017 kl Ejerslykkeskolen

Velkommen til informationsmøde om anlægsarbejde på Ørbækvej Nord. 30. maj 2017 kl Ejerslykkeskolen Velkommen til informationsmøde om anlægsarbejde på Ørbækvej Nord 30. maj 2017 kl. 18 20 Ejerslykkeskolen Fakta om Odense Letbane Længde: 14,4 km Antal stationer: 26 Køretid: Op til otte afgange i timen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen COWI A/S Særlige fokusområder i VVM-redegørelsen for Odense Letbane etape 1 Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 VVM-redegørelsen 1 2 Baggrund

Læs mere

STATUS PÅ OPFYLDELSE AF MÅLSÆTNINGER OG GENNEMFØRTE PROJEKTER FRA TRAFIKPLAN FOR AARHUS MIDTBY FRA 2005

STATUS PÅ OPFYLDELSE AF MÅLSÆTNINGER OG GENNEMFØRTE PROJEKTER FRA TRAFIKPLAN FOR AARHUS MIDTBY FRA 2005 Vestre Ringgade Botanisk Have Den Gamle By Rådhuset Kunstmuseum Musikhuset Scandinavian Congress Center Universitetet Ny Munkegade Domkirken Randersvej Banegården Kommunehospitalet Hovedbiblioteket Nordre

Læs mere

Bilag 3: Letbanen i Østjylland

Bilag 3: Letbanen i Østjylland Bilag 3: Letbanen i Østjylland Letbane i Århusområdet Der pendles mere og længere end nogensinde før, og udviklingen ser ud til at fortsætte. I dag er store dele af vejsystemet i Østjylland overbelastet

Læs mere

ORIENTERING OG DEBAT OM. Letbane i Århusområdet - etape 1

ORIENTERING OG DEBAT OM. Letbane i Århusområdet - etape 1 ORIENTERING OG DEBAT OM Letbane i Århusområdet - etape 1 Orientering og debat om Letbane i Århusområdet etape 1 Udgivet af Århus Kommune Teknik og Miljø februar 2008 Yderligere oplysninger Søren Sloth

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Togfonden DK, svar på idéfase-høringer Omsorg Aarhus Kommunes svar til Banedanmark om idefasehøringer for elektrificering,

Læs mere

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1.

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1. Letbaner i Århus Afdelingsleder Rigmor Korsgaard; Århus Kommune Projektleder Niels Melchior Jensen, COWI A/S Hvad er en letbane? Begrebet letbane dækker over et bredt spekter fra de traditionelle sporvogne

Læs mere

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand Letbaner.DK Østergade 16 8660 Skanderborg Tlf.: 30 34 20 36 e-mail: hb@letbaner.dk Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand 1. høringsrunde Marts 2016 Figur 1: Oversigt over høringsbidragets hovedindhold

Læs mere

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

Læs mere

Fra planlægning til udførelse

Fra planlægning til udførelse Fra planlægning til udførelse 1 Odense Letbane v/mh Situationen Klargøringsentrepriser Trafikomlægningsentreprise Ledningsomlægninger Arbejdsprogram Fremkommelighed Kommunikation 2 Situationen - Flytning

Læs mere

Ringbanen. Fordele: Den korteste vej mellem ét centralt punkt og hvert af de øvrige punkter. Ulemper: Lang forbindelsesvej mellem alle de øvrige

Ringbanen. Fordele: Den korteste vej mellem ét centralt punkt og hvert af de øvrige punkter. Ulemper: Lang forbindelsesvej mellem alle de øvrige Ringbanen. Fordele: Den korteste vej mellem ét centralt punkt og hvert af de øvrige punkter. Ulemper: Lang forbindelsesvej mellem alle de øvrige punkter. Høj trafikintensitet tæt ved det centrale punkt.

Læs mere

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Program Kl. 18.30 Kl. 19.00 Kl. 19.10 Kl. 19.30 Åben café med fagfolk Velkomst og introduktion v. Nils Borring, borgmester Oplæg

Læs mere

Endelig vedtagelse af forslag til Lokalplan nr. 1014, Blandet byområde i Gellerup Nord og Tillæg nr. 78 til Kommuneplan 2013.

Endelig vedtagelse af forslag til Lokalplan nr. 1014, Blandet byområde i Gellerup Nord og Tillæg nr. 78 til Kommuneplan 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 13. maj 2016 Lokalplan 1014, Blandet byområde i Gellerup - Endelig Endelig vedtagelse af forslag til Lokalplan nr. 1014, Blandet byområde

Læs mere

Til Teknik- og Miljøudvalget (TMU) Sagsnr Dokumentnr

Til Teknik- og Miljøudvalget (TMU) Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOUNE Teknik- og iljøforvaltningen Center for Trafik Bilag 4 NOTAT Til Teknik- og iljøudvalget (TU) 28-02-13 Sagsnr. 2013-5760 Jernbanegade muligheder for fremtidig udformning uden busser i

Læs mere

BILAG 2 NY VANDREHAL OG BRUUNS BRO. - beskrivelser, skitser og visualiseringer

BILAG 2 NY VANDREHAL OG BRUUNS BRO. - beskrivelser, skitser og visualiseringer BILAG 2 NY VANDREHAL OG BRUUNS BRO - beskrivelser, skitser og visualiseringer 1 Ny Vandrehal og Bruuns Bro kort beskrivelse af projekt og konsekvenser Projektet omfatter nedrivning af Vandrehallen og Bruuns

Læs mere

BILAG 8. Banegårdspladsen

BILAG 8. Banegårdspladsen BILAG 8 Banegårdspladsen idéskitse, Januar 2004 S TA D S A R K I T E K T E N S K O N T O R P R O J E K TA F D. M A G I S T R AT E N S 2. A F D Banegårdens hovedindgang - eksisterende cykelparkering Banegårdspladsen

Læs mere

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken kystvejsstrækningen

Læs mere

DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP

DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP ETAPE 2 AF LETBANER I ØSTJYLLAND Februar 2016 Byværksted 17. april 2016 Favrskov Kommune INDHOLD INDHOLD... 2 INVITATION TIL DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP... 3 DET ØSTJYSKE

Læs mere

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 2 DAGSORDEN FOR FREMLÆGGELSEN Kort introduktion v. Ole Sørensen, Letbanesekretariatet Status og tidsplan etape 1 v. Morten Springdorf, Letbanesekretariatet

Læs mere

AARHUS Ø. Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard

AARHUS Ø. Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard AARHUS Ø Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard 5448 VISIONEN I begyndelsen af dette årtusinde satte Aarhus Kommune en vision for Aarhus: Aarhus en god by for alle og en by i bevægelse.

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Trine Schreiner Tybjerg, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

En letbane på tværs af København?

En letbane på tværs af København? En letbane på tværs af København? Besøg Københavns Amts vandreudstilling om letbanen langs Ring 3. Udstillingen åbner 11. april på Amtssygehuset i Herlev. Herefter går turen videre til Glostrup, Gladsaxe,

Læs mere

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 2 DAGSORDEN FOR FREMLÆGGELSEN Kort introduktion v. Ole Sørensen, Letbanesekretariatet Status og tidsplan etape 1 v. Morten Springdorf, Letbanesekretariatet

Læs mere

Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT

Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT Trafikdage på Aalborg Universitet 26.-27. august 2013 Statslige målsætninger En grøn transportpolitik 2009 Reducere trængsel og påvirkning af klima og miljø. Fremtidens

Læs mere

Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag

Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag VVM for udvikling af Kvickly-grunden i Horsens til byområde for butikker og boliger mv. 1. Hvad er VVM? Forkortelsen VVM står for Vurdering

Læs mere

Aalborg Letbane / BRT. Orientering om Udredningsrapport September 2014

Aalborg Letbane / BRT. Orientering om Udredningsrapport September 2014 Aalborg Letbane / BRT Orientering om Udredningsrapport September 2014 Faseinddeling Fase 1 : Foreløbige undersøgelser Grundlag for beslutning om yderligere analyse Fase 2 : Beslutningsgrundlag Grundlag

Læs mere

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 2 DAGSORDEN FOR FREMLÆGGELSEN Kort introduktion v. Ole Sørensen, Letbanesekretariatet Status og tidsplan etape 1 v. Morten Springdorf, Letbanesekretariatet

Læs mere

HØJHUS HERNING+ Indkaldelse af idéer og forslag HERNING + til arbejdet med planlægningen af en op til 78 meter høj bygning på Sygehusgrunden i Herning

HØJHUS HERNING+ Indkaldelse af idéer og forslag HERNING + til arbejdet med planlægningen af en op til 78 meter høj bygning på Sygehusgrunden i Herning HERNING + 78 meter 55 meter FORELØBIG ILLUSTRATION HØJHUS HERNING+ Indkaldelse af idéer og forslag til arbejdet med planlægningen af en op til 78 meter høj bygning på Sygehusgrunden i Herning 16. maj 2019

Læs mere

Aarhus Ø Nyhedsbrev Februar 2017

Aarhus Ø Nyhedsbrev Februar 2017 Aarhus Ø Nyhedsbrev Februar 2017 Kære beboere på og omkring Aarhus Ø På din vej til og fra Aarhus Ø, når du kigger ud af vinduerne fra din lejlighed og når du færdes i området, kan du se, at vi arbejder

Læs mere

UDKAST Høringssvar fra Region Syddanmark

UDKAST Høringssvar fra Region Syddanmark By og Kulturforvaltningen Plan og Byg, Byplan Odense Slot Postboks 740 5100 Odense C Sendt til mail: byplankontoret@odense.dk Projektorganisationen for Nyt OUH Kontaktperson: Torsten Lundgreen niels.mortensen@rsyd.dk

Læs mere

Konklusion.. Forslag til principbeslutninger. februar 2008

Konklusion.. Forslag til principbeslutninger. februar 2008 Konklusion.. Forslag til principbeslutninger februar 2008 Forslag til principbeslutninger INDHOLD Vision og strategier Forslag ved Thomas B. Thriges Gade - Byrum med letbane - Trafik- og mobilitet Letbane

Læs mere

Ansøger Projekttitel Tilskud kr. Budget kr.

Ansøger Projekttitel Tilskud kr. Budget kr. NOTAT Dato J. nr. 22. maj 2015 Udmøntning af Pulje til busfremkommelighed Nedenfor præsenteres de projekter som får støtte af Pulje til busfremkommelighed. Der udmøntes midler til 18 projekter til i alt

Læs mere

Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej

Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 30. januar 2017 Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej Dette materiale omhandler et område nær dig. Området er udlagt til byomdannelse i

Læs mere

Høringssvar på VVM for banen og scenarier for Aarhus H

Høringssvar på VVM for banen og scenarier for Aarhus H Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 31. oktober 2016 Høringssvar på VVM for banen og scenarier for Aarhus H Høringssvar til VVM redegørelse fra Banedanmark for elektrificering

Læs mere

Information om letbanebyggeriet nu og i anlægsfasen. 21. marts 2017 / Rebekka Nymark

Information om letbanebyggeriet nu og i anlægsfasen. 21. marts 2017 / Rebekka Nymark Information om letbanebyggeriet nu og i anlægsfasen 21. marts 2017 / Rebekka Nymark 2 Letbanen binder hovedstadsområdet sammen På tværs af fingerplanen Kører gennem 8 kommuner: 28 km og 28 stationer fra

Læs mere

Notat til Teknisk Udvalg som opfølgning på foretræder den 12. september 2016 om Kollektiv Trafikplan 2017

Notat til Teknisk Udvalg som opfølgning på foretræder den 12. september 2016 om Kollektiv Trafikplan 2017 Notat til Teknisk Udvalg som opfølgning på foretræder den 12. september 2016 om Kollektiv Trafikplan 2017 På Teknisk Udvalgs møde den 12. september var der foretræder fra Beder- Malling, Hasle og Gellerup

Læs mere

Aarhus tænker fremtiden med smart og god mobilitet Susanne Krawack Mobilitetschef

Aarhus tænker fremtiden med smart og god mobilitet Susanne Krawack Mobilitetschef Aarhus tænker fremtiden med smart og god mobilitet Susanne Krawack Mobilitetschef AARHUS FREIBURG ZÜRICH MÜNSTER KØBENHAVN ODENSE PCT. Generelle mobilitetsudfordringer Biltrafikken stiger! Danskerne

Læs mere

1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding

1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding 1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding Kom med idéer og forslag til miljørapport og planforslag fra den 22. marts 2017 til den 19. april 2017 Kolding Kommune

Læs mere

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN 2 KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

Læs mere

Midlertidig terminal, Ejlskovsgade

Midlertidig terminal, Ejlskovsgade By- og Kulturforvaltningen Byudvikling Byrum og Mobilitet Midlertidig terminal, Ejlskovsgade Dette notat beskriver kort baggrunden for etablering af en midlertidig terminal i Ejlskovsgade. Det beskriver

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape. Midttrafik. Teknisk notat. 1 Indledning

Indholdsfortegnelse. Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape. Midttrafik. Teknisk notat. 1 Indledning Midttrafik Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

AARHUS LETBANE. NVF-udvalg 19. juni 2014

AARHUS LETBANE. NVF-udvalg 19. juni 2014 AARHUS LETBANE NVF-udvalg 19. juni 2014 Indhold: Hvad er en letbane? Hvorfor skal Østjylland have en letbane? Hvordan integreres letbanen i by og land? Hvornår udrulles letbanen? Hvem står bag arbejdet

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

Indstilling. Prioritering af letbanens efterfølgende etaper. Aarhus Kommunes bemærkninger til høringsnotat fra Letbanesamarbejdet. 1.

Indstilling. Prioritering af letbanens efterfølgende etaper. Aarhus Kommunes bemærkninger til høringsnotat fra Letbanesamarbejdet. 1. Indstilling Til Byrådet via Magistraten Teknik og Miljø Den 5. april 2011 Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Prioritering af letbanens efterfølgende etaper. Aarhus Kommunes bemærkninger

Læs mere

Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg

Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 2. marts 2017 Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg Dette materiale omhandler et område nær dig. Området ligger i den sydlige del af Skejby

Læs mere

Indstilling. Tillægsbevilling til nedrivning af opkøbte ejendomme langs Randersvej og fjernelse af blodbøg i forbindelse. 1.

Indstilling. Tillægsbevilling til nedrivning af opkøbte ejendomme langs Randersvej og fjernelse af blodbøg i forbindelse. 1. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. oktober 2010 Tillægsbevilling til nedrivning af opkøbte ejendomme langs Randersvej og fjernelse af blodbøg i forbindelse 1. Resume Byrådet

Læs mere

MILJØRAPPORT HILLERØD KOMMUNE. LOKALPLAN NR 448 for Milnersvej 43 og 45 i Hillerød TILLÆG NR. 12 TIL KOMMUNEPLAN 2017 MILJØVURDERING AF BY OG MILJØ

MILJØRAPPORT HILLERØD KOMMUNE. LOKALPLAN NR 448 for Milnersvej 43 og 45 i Hillerød TILLÆG NR. 12 TIL KOMMUNEPLAN 2017 MILJØVURDERING AF BY OG MILJØ MILJØRAPPORT MILJØVURDERING AF LOKALPLAN NR 448 for Milnersvej 43 og 45 i Hillerød TILLÆG NR. 12 TIL KOMMUNEPLAN 2017 HILLERØD KOMMUNE BY OG MILJØ Lov om Miljøvurdering Lov om miljøvurdering af planer

Læs mere

Blandet byområde på Olof Palmes Allé

Blandet byområde på Olof Palmes Allé Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 24. maj 2017 Blandet byområde på Olof Palmes Allé Dette materiale omhandler et område nær dig. Ejendommen, som i dag rummer Danmarks Medie og Journalisthøjskole,

Læs mere

TRAFIK- OG MOBILITETSPLAN FOR AARHUS MIDTBY DEBATOPLÆG VORESTRAFIK.DK

TRAFIK- OG MOBILITETSPLAN FOR AARHUS MIDTBY DEBATOPLÆG VORESTRAFIK.DK TRAFIK- OG MOBILITETSPLAN FOR AARHUS MIDTBY DEBATOPLÆG VORESTRAFIK.DK 2 AARHUS KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET 2015 3 FORORD Aarhus er på vej ind i en ny tid. Byen udgør ikke

Læs mere

UDKAST Høringssvar fra Region Syddanmark

UDKAST Høringssvar fra Region Syddanmark By og Kulturforvaltningen Plan og Byg, Byplan Odense Slot Postboks 740 5100 Odense C Sendt til mail: byplankontoret@odense.dk Projektorganisationen for Nyt OUH Kontaktperson: Torsten Lundgreen niels.mortensen@rsyd.dk

Læs mere

Opsamling på idéfasen og fastlæggelse af indholdet af en kommende VVM-undersøgelse af en udvidelse af Viborgvej til fire spor.

Opsamling på idéfasen og fastlæggelse af indholdet af en kommende VVM-undersøgelse af en udvidelse af Viborgvej til fire spor. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 11. maj 2016 VVM for udvidelse af Viborgvej til fire spor Opsamling på idéfasen og fastlæggelse af indholdet af en kommende VVM-undersøgelse

Læs mere

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og VVM-redegørelse for Herlev Bymidte. Høringsperiode fra 25. april til 23.

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og VVM-redegørelse for Herlev Bymidte. Høringsperiode fra 25. april til 23. DEBATOPLÆG Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og VVM-redegørelse for Herlev Bymidte Høringsperiode fra 25. april til 23. maj 2016 Baggrund NPV A/S ønsker at udvikle centret Herlev Bymidte

Læs mere

Hvidbog. 1. offentlige høring VVM-redegørelse for ny IKEA ved Kalvebod Brygge. november 2015 BILAG 3

Hvidbog. 1. offentlige høring VVM-redegørelse for ny IKEA ved Kalvebod Brygge. november 2015 BILAG 3 BILAG 3 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Hvidbog 1. offentlige høring VVM-redegørelse for ny IKEA ved Kalvebod Brygge november 2015 Center for Miljøbeskyttelse Njalsgade

Læs mere

TRAFIK I AARHUS Vejchef Michael Kirkfeldt Infrastrukturkonference 16. januar Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune

TRAFIK I AARHUS Vejchef Michael Kirkfeldt Infrastrukturkonference 16. januar Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune Vejchef Michael Kirkfeldt Infrastrukturkonference 16. januar 2012 Formål med og indhold i udredningen De trafikale udfordringer Et spænd af muligheder Processen - formål og indhold Formål Klarlægge de

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

FREMGANG I FÆLLESSKAB

FREMGANG I FÆLLESSKAB FREMGANG I FÆLLESSKAB Fremgang og fællesskab i en bæredygtig by med plads til både boliger og erhverv - Planstrategi 2019 - Herlev Kommune inviterer dig til at komme med ideer og forslag til den fysiske

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilag 1 - Besigtigelse af traceer i Roskilde. Roskilde Kommune. Notat. 1 Generelle tiltag

Indholdsfortegnelse. Bilag 1 - Besigtigelse af traceer i Roskilde. Roskilde Kommune. Notat. 1 Generelle tiltag Roskilde Kommune Bilag 1 - Besigtigelse af traceer i Roskilde Notat COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Generelle tiltag 1

Læs mere

VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE OM BENEDIKTSGADE. Benediktsgade i 2020

VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE OM BENEDIKTSGADE. Benediktsgade i 2020 VELKOMMEN TIL INFORMATIONSMØDE OM BENEDIKTSGADE Benediktsgade i 2020 LETBANEN I BYBILLEDET v/ Dorthe Harbo Andersen, By- og kulturforvaltningen LEDNINGSFLYTNING v/ Lars Scheuer, Odense Letbane TRAFIK OG

Læs mere

Indstilling. Lokalplan 951, Ny vej i Lisbjerg - Endelig. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Lokalplan 951, Ny vej i Lisbjerg - Endelig. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 24. september 2013 Aarhus Kommune Lokalplan 951, Ny vej i Lisbjerg - Endelig Teknik og Miljø Endelig vedtagelse af forslag til Lokalplan

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej Århus C

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej Århus C ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C Side 1 INDSTILLING Til Århus Byråd Den 24. februar 2003 via Magistraten J.nr. 05.00P15/00/03545 Ref.: Tlf.nr. Anton Iversen

Læs mere

Indstilling. Tillægsbevilling til anlæg af: Etape 3. Strækningen syd for Stjernepladsen til nord for Ringvejen. 1. Resume

Indstilling. Tillægsbevilling til anlæg af: Etape 3. Strækningen syd for Stjernepladsen til nord for Ringvejen. 1. Resume Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 5. juli 2011 Etape 3. Strækningen syd for Stjernepladsen til nord for Ringvejen 1. Resume

Læs mere

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE INDHOLD 1. Trafikmålsætninger i Københavns Kommune 2. Trafikplanlægning og strøggader 3. Et strategisk vejnet med forskellige definitioner

Læs mere

indkaldelse af idéer og forslag

indkaldelse af idéer og forslag indkaldelse af idéer og forslag CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET Ny Færgeterminal i Østhavnen Der er fuld gang i at omdanne Nordhavnen til den nye bydel Aarhus Ø. For at omdannelsen kan fortsætte, er

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København 28. august 2012 Udbygning af den kollektive trafik i København Peter Bønløkke // Økonomiforvaltningen // Center for Byudvikling // pb@okf.kk.dk edoc Disposition Baggrund Screeningsfasen (2011) Scenarier

Læs mere

Velkommen til informationsmøde om letbaneforberedelser på Rismarksvej

Velkommen til informationsmøde om letbaneforberedelser på Rismarksvej Velkommen til informationsmøde om letbaneforberedelser på Rismarksvej Indhold LETBANEN I BYBILLEDET v/ Paw Gadgaard, By- og kulturforvaltningen, Odense Kommune LEDNINGSFLYTNING v/ Lars Scheuer, Odense

Læs mere

Kommuneplantillæg 2/ For forlængelse af Firskovvej

Kommuneplantillæg 2/ For forlængelse af Firskovvej Kommuneplantillæg 2/2017 - For forlængelse af Firskovvej Kommuneplantillæg 2/2017 - For forlængelse af Firskovvej Baggrund Det er forudsat i lovbemærkningerne til lov nr. 765 af 26/02/14 om anlæg af letbane

Læs mere

Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr Dagligvarebutik ved Runevej, Tilst/Hasle samt Tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013.

Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr Dagligvarebutik ved Runevej, Tilst/Hasle samt Tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 11. juni 2014 Lokalplan 975, Runevej - Forslag Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 975 - Dagligvarebutik ved Runevej,

Læs mere

Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 1038, Erhvervsbyggeri ved Spanien og Jægergårdsgade, Sydhavnen, Aarhus Midtby.

Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 1038, Erhvervsbyggeri ved Spanien og Jægergårdsgade, Sydhavnen, Aarhus Midtby. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. august 2016 Lokalplan 1038, Erhvervsbyggeri ved Spanien og Jægergårdsgade - Forslag Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan

Læs mere

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring September 2015 Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Udgivet af Banedanmark Grafisk tilrettelæggelse: Karen Krarup

Læs mere

Endelig vedtagelse af Forslag til Tillæg til Højhuspolitik for Aarhus Kommune for et område i midtbyen Tillæg nr. 99 til Kommuneplan 2013.

Endelig vedtagelse af Forslag til Tillæg til Højhuspolitik for Aarhus Kommune for et område i midtbyen Tillæg nr. 99 til Kommuneplan 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 16. november 2017 Tillæg til højhuspolitikken for et område i midtbyen Endelig Endelig vedtagelse af Forslag til Tillæg til Højhuspolitik

Læs mere

Biltrafikken på få men robuste veje

Biltrafikken på få men robuste veje Biltrafikken på få men robuste veje Ikke flere biler til og fra Midtbyen Mindre gennemfartstrafik Øget kapacitet på Ringgaden En ny trafikal hovedstruktur Den individuelle biltrafik udgør i dag en meget

Læs mere

Indstilling. Høringssvar til Letbanesekretariatets Samspil 2025. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø

Indstilling. Høringssvar til Letbanesekretariatets Samspil 2025. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. oktober 2013 Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø Høringssvar til Letbanesekretariatets vision for en sammenhængende og bæredygtig

Læs mere

Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg

Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8000 Aarhus C 2. marts 2018 Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg Dette materiale omhandler et område nær dig. Aarhus Byråd har vedtaget en Udviklingsplan

Læs mere

METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN

METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN TØF 2.10.12 Søren Elle Center for Byudvikling Københavns Kommune Københavns langsigtede trafikpolitiske vision MINDST 1/3 CYKLER MINDST 1/3 KOLLEKTIV TRAFIK HØJST

Læs mere

Infomøde for Albanigade

Infomøde for Albanigade ODENSE LETBANE 1 Infomøde for Albanigade LETBANEN I BYBILLEDET v/ Dorthe Harbo Andersen, By- og Kulturforvaltningen LEDNINGSFLYTNING v/ Lars Scheuer, Odense Letbane TRAFIK OG PARKERING v/ Stig Langsager,

Læs mere

Notat Punkt 3 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 15. august 2016

Notat Punkt 3 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 15. august 2016 Emne: Afslutning af vejprojektet i Gellerup og Toveshøj besvarelse af spørgsmål fra byrådsmøde den 22. juni Til: Teknisk Udvalg Side 1 af 5 Teknisk Udvalgs møde den 15. august 2016 Afslutning af vejprojektet

Læs mere

Tre vejforbindelser i Tingbjerg

Tre vejforbindelser i Tingbjerg Tre vejforbindelser i Tingbjerg Skitseprojekt Opgavebeskrivelse 24.11.2015 Tre vejforbindelser i Tingbjerg Opgavebeskrivelse Side 1 af 5 1. Generel information I indbydes hermed til at deltage i udbud

Læs mere

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN MINDET AARHUS Å DOKK 1 - LETBANE PAKHUS 13 TOLDBODEN HACK KAMPMANNS HAVNEPLADSEN LETBANE REKREATIV BIBLIOTEK OG PLADS FORBINDELSE BORGERSERVICE, CYKEL- GANGSTI HØJVANDSSLUSE

Læs mere

Byrådsorientering 19. november Byliv og byrum - Trafik- og mobilitetsplan

Byrådsorientering 19. november Byliv og byrum - Trafik- og mobilitetsplan Byrådsorientering 19. november 2008 - Byliv og byrum - Trafik- og mobilitetsplan Visionen er at udvikle en sammenhængende midtby med bylivet i fokus og centrum og havn som vigtige elementer Playspots Ophold

Læs mere

For anlæg nævnt i bilag 2 i VVM-bekendtgørelsen gælder, at kommunen skal vurdere om anlægget er omfattet af VVM-pligt.

For anlæg nævnt i bilag 2 i VVM-bekendtgørelsen gælder, at kommunen skal vurdere om anlægget er omfattet af VVM-pligt. Kolding Kommune Att.: Projektleder Torben Gade By- og Udviklingsforvaltningen togad@kolding.dk VVM-screening af Marina City lystbådehavn og ny bydel. Kolding Kommune har den 20. december 2016 i henhold

Læs mere

Indstilling. Tillægsbevilling til anlæg af: Busprioritering på Nørrebrogade og Randersvej. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Tillægsbevilling til anlæg af: Busprioritering på Nørrebrogade og Randersvej. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 21. april 2008 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume Byrådet har principgodkendt en skitseret letbaneløsning gennem nordbyen

Læs mere

Dagsordenpunkt. Sagsbehandler: Dr Sags-ID: EMN

Dagsordenpunkt. Sagsbehandler: Dr Sags-ID: EMN Dagsordenpunkt Endelig vedtagelse af hovedforslag som linjeføring samt tillæg nr. 19 med tilhørende VVM-redegørelse til Kommuneplan 2017-2028 og lokalplan 10-026 for Drewsensvejs forlængelse mod vest Sagsbehandler:

Læs mere

Letbane i Aalborg. en vision for udvikling af den kollektive trafik

Letbane i Aalborg. en vision for udvikling af den kollektive trafik Letbane i Aalborg en vision for udvikling af den kollektive trafik Den kollektive trafik er i fokus. Blandt årsagerne er den stigende trængsel, klimadebatten og behovet for at fastholde byernes tilgængelighed

Læs mere

Mulighed for at kunne omdanne erhvervsbygninger til boliger ved Børglumvej 9-13

Mulighed for at kunne omdanne erhvervsbygninger til boliger ved Børglumvej 9-13 Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 26. marts 2015 Mulighed for at kunne omdanne erhvervsbygninger til boliger ved Børglumvej 9-13 Aarhus Kommune planlægger at give mulighed for at omdanne erhvervsbygningerne

Læs mere

Debatoplæg. 82b b. 7000bu. 13a. Nørregade. 12b. 15a. 15e. 335a. 336a. 16a. 335d. 7000cg. 335c. 19b. Enghaven. 7000bl. 22b. 29b. 29d. 35b.

Debatoplæg. 82b b. 7000bu. 13a. Nørregade. 12b. 15a. 15e. 335a. 336a. 16a. 335d. 7000cg. 335c. 19b. Enghaven. 7000bl. 22b. 29b. 29d. 35b. HOLSTEBRO KOMMUNE Butikscenter, boliger og erhverv i Enghaven, Holstebro Indkaldelse af idéer og forslag 7000bl 306a 7000m 37a 339d 353a 7 03b 16a 86a 97 304 43 29b 62a 54 7000bq 344 6c 29d 87 25a 40a

Læs mere