Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen. x x x X

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen. x x x X"

Transkript

1 Metode: Praksisfortællinger Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen x x x X Metoden - kort fortalt Praksisfortællinger er en metode til at støtte deltagerne i deres egen erkendelse af eget læringsudbytte i løbet af uddannelsen og efter uddannelsen. Praksisfortællinger er en skriftlig, kvalitativ metode, og den kan anvendes både på kurset og i arbejdssituationen. Praksisfortællinger giver mulighed for at indkredse hverdagssituationer, der er betydningsfulde, fordi de rummer en bestemt situation, en problemstilling, et dilemma eller en pointe, som opleves som væsentlig at sætte fokus på i forhold til de relationer, et bestemt kursus sigter på at styrke. Sådan bruger du metoden Det har du brug for En skabelon for en praksisfortælling, gerne med et udfyldt eksempel på en praksisfortælling. Du finder den i slutningen af metoden. Sådan gør du Send på forhånd et eksempel på en praksisfortælling til deltagerne, således at de har noget at læne sig op ad. Du bør sikre dig, at deltagernes ledere støtter op om denne forberedelse. Du beder deltagerne om at indsende en udfyldt praksisfortælling eller at have den med til den første kursusdag. Ved undervisningens start forklarer du meningen med brugen af praksisfortællinger. I undervisningen stopper du en gang imellem op og opfordrer deltagerne eksplicit til at relatere det, der lige er gennemgået, til deres praksisfortælling med henblik på at de erkender, hvordan uddannelsen allerede undervejs bidrager til at styrke dem i de relationer, som de i deres praksisfortælling har fokus på. Ved slutningen af uddannelsen opfordrer du deltagerne til at bruge deres praksisfortælling som udgangspunkt for udarbejdelsen af en Smittemodel (som du selvfølgelig også forklarer først).

2 Smittemodellen er en refleksionsmodel til organisatorisk og pædagogisk udvikling. Du skal være særlig opmærksom på følgende Det kan anbefales at sende et eksempel på en praksisfortælling med til introduktionen inden uddannelsen, således at deltagerne har noget at læne sig op ad, og at de kan se, at det ikke kræver, at man skriver en lang roman. Kontakt, hvis du vil vide mere Psykolog og læringskonsulent Maja Kellberg Mobil: Eksempel fra praksis Uddannelsen Børns Kompetenceudvikling AMU nr.: Uddannelsens målbeskrivelse Deltagerne kan indgå i en relation med det 0-5 årige barn ud fra en forståelse og respekt for barnets udtryk, livssituation og oplevelse af verden. Derved bidrager de til barnets udvikling af kompetencer og livskvalitet. De kan formidle observationer af barnet til kolleger og indgå i en faglig dialog om støtte og vejledning til det enkelte barn. De kan medvirke i dialogen med forældrene om det enkelte barns specifikke udviklingsforløb. Relationer i spil Medarbejder-barn Medarbejder-forælder Medarbejder-kollega Medarbejder-leder Det forventede læringsudbytte læringsmål Viden om: Det 0-5 årige barns kompetenceudvikling. Hjernens udvikling hos det 0-5 årige barn Evnen til at mentalisere hos det 0-5 årige barn. Forskellige observationsmetoder og formidlingen af observationerne til kolleger og forældre i en ligeværdig dialog. Færdigheder i: Deltagerne skal opnå færdigheder i at understøtte barnets kompetenceudvikling ved at deltage i øvelser, der udfordrer fagpersonen på sine kommunikative færdigheder. Med øvelser der ligner arbejdssituationen så meget som muligt, således at deltagerne kan nå deres kompetencemål i løbet af uddannelsen.

3 Deltagerne vil ligeledes opnå de nødvendige færdigheder til at kunne skabe ligeværdige dialoger i mødet med forældre og kolleger ved træning af disse færdigheder i form af rollespil og refleksionsøvelser. Kompetencer til at kunne omsætte den tilegnede viden og færdigheder til i praksis at understøtte barnets kompetenceudvikling ved at kommunikere med barnet på en måde, der sikrer at: der stilles krav, der matcher barnets ressourcer barnet oplever fagpersonen som en tryg rollemodel det altid kan udtrykke sine følelser over for observationer af barnet italesættes over for barnet, forældre og kolleger på en respektfuld og anerkendende måde Det gjorde vi inden uddannelsen Praksisfortællingen blev introduceret inden uddannelsesstart til både ledere og medarbejdere. Det blev besluttet, at alle medarbejdere skulle indsende en praksisfortælling inden uddannelsesstart. Lederne støttede op om denne forberedelse, idet der kan være usikkerhed og barrierer hos nogle medarbejdere i forhold til at formulere sig på skrift om noget der er vanskeligt i deres daglige praksis. Vi sendte en skabelon med vejledende spørgsmål til deltagerne. Som inspiration blev der medsendt et udfyldt eksempel på en praksisfortælling. Du finder eksempel sidst i metoden. Det gjorde vi under uddannelsen Praksisfortællingen blev løbende inddraget i undervisningen. Dette var medarbejderne gode til selv at gøre, og underviseren henviste også til praksisfortællingerne i sin undervisning. Praksisfortællingen blev desuden italesat og genstand for faglig sparring hos den kollega der skulle besøges i den virksomhedsforlagte undervisning, som fandt sted den ene af undervisningsdagene. Her fik medarbejderne mulighed for at stille sine undrende spørgsmål til kollegaen, således at kollegaens svar og sparring også blev et bidrag til arbejdet med praksisfortællingen og det afsluttende arbejde med at udforme en SMITTE-model. Det gjorde vi ved slutningen af uddannelsen Praksisfortællingen blev omdrejningspunktet for udarbejdelse af en SMITTE-model. Smitte-modellen blev udformet og fremlagt for alle deltagere på den sidste dag på uddannelsen. Smittemodellen bliver således afsættet for den videre kompetenceudvikling hjemme på arbejdspladsen. Du finder SMITTE-model sidst i metoden her. Vi spurgte deltagerne i form af et minispørgeskema, om hvad de havde lært i forhold til de relationer, deres praksisfortælling fra starten af havde handlet om. Hvilken relation har du valgt at beskrive i din praksisfortælling: Relationen mellem: Dig og en anden kollega? Dig og din leder? Dig og et barn? Dig og en forælder? Gennem undervisningen og dialog med dine medkursister:

4 Hvad har du lært i forhold til at være sammen med den person praksisfortællingen handlede om: At jeg At jeg At jeg Det gjorde vi i arbejdssituationen efter uddannelsen Efter aftale med lederen i praksis blev der i forbindelse med afholdelse af uddannelsen Børns kompetenceudvikling udvalgt 4 pædagoger, der indvilligede i et telefoninterview. Interviewene blev foretaget ca. 1 ½ måned efter ca. 20 dagplejere havde været på uddannelse. Inden interviewet formulerede jeg et brev til lederen og de 4 pædagoger med henblik på at fortælle dem, hvad meningen med interviewet var. Følgende udsagn er taget ud fra interview med de 4 dagplejepædagoger. Dagplejepædagog 1: Jeg har et klart billede af, at dagplejerne er blevet meget opmærksomme på deres eget arbejde. De reflekterer meget mere over deres daglige arbejde og deres egen rolle. De er desuden i god dialog med forældrene. De er meget mere handlingsorienterede end tidligere og meget opmærksomme på, at når de fx siger nej til børnene, så hjælper de barnet ved at anvise en anden mulighed. De bruger andre fagord, end de plejer. De har fået en forståelse for, hvorfor barnet reagerer som det gør. (hjernen og mentalisering). Før i tiden var det meget: De skal bare lære det Sådan er det bare - Nu forstår de, at barnet ikke er ude på at snyde eller bevidst få sin vilje. De er nærværende og anerkendende: den anden dag var der sangleg i dagplejen og der er der en pige som pludselig begynder at græde højlydt. Pigen vælger at gå ind i et andet rum og græde videre. Efter et kort stykke tid kalder dagplejeren på hende og spørger, om hun har lyst til at vælge en sang. Pigen kommer hurtigt tilbage og deltager igen i fællesskabet med smil og sang. Pigen bliver rost for at være tilbage. Dagplejepædagog 2: Jeg oplever, at de virker som om der er mere rummelighed Dagplejerne udviser mere: Kom lige her så skal jeg hjælpe dig. Større forståelse for hvorfor den lille hjerne gør som den gør. Større forståelse generelt. Ej, altså helt ærligt hører jeg ikke så meget længere. Nu ved de, at der er en grund til, at de gør, som de gør. Når vi snakker om den viden, så giver det mere forståelse. Vi får en bedre faglig snak end tidligere, fordi vi har hørt om indholdet på uddannelsen. Denne her uddannelse har virkelig rykket.

5 Jeg hører meget sjældent at han gør det med vilje Feedback er rigtig vigtig for faglig udvikling. Dagplejepædagog 3: Jeg oplever, at dagplejerne er meget bevidste om deres egen rolle. Mentalisering har gjort, at de er meget mere bevidste om den måde de taler til børnene. Deltagerne sætter selv ord på den måde de ser barnet på og det, de har lært. På nogle af de andre forløb har de taget viden til sig det var noget læring, men nogle havde svært ved at koble tingene. Dette er blevet meget bedre, blandt andet på grund af praksisfortællingen. Den bidrager til at reflektere over egne handlinger og det at den er på skrift skal man ikke undervurdere. Dagplejerne vokser ved at skulle skriftliggøre sig. Det er en sejr at lave noget skriftligt. Dagplejepædagog 4: Selve udarbejdelsen af praksisfortællingen har skabt stor læring. Alene det at få det ud skriftligt gør meget for processen. Nogle medarbejdere har taget gamle historier med på kursus det giver ikke mening -de skal have nye med. Dagen knytter personalet sammen på en anden måde man går lige tilbage til kollegaen og følger op efter kursus. kan du huske vi snakkede om at Det optimale ville være at have interviewet dagplejerne selv, men det nåede vi ikke i denne omgang. Forløbet med Børns kompetenceudvikling har gjort at vi har haft kontakt til praksis efter kursusafslutning. Det er tydeligt at høre fra vores interview med dagplejepædagogerne, at de opnåede kompetencer i uddannelsessituationen har kunnet videreføres til praksis. Styrker og svagheder Det er en klar styrke at foretage telefoninterviews efter uddannelsesafholdelse. Pædagogerne udtrykte stor tilfredshed med at få mulighed for at italesætte deres oplevelse af dagplejernes udbytte af det pågældende uddannelse. De kunne både se og høre, at dagplejerne gjorde og tænkte noget andet, end de plejede. Praksisfortællingen som metode var der fuld opbakning til. Den er god for dagplejerne inden uddannelsesstart men mindst ligeså relevant til efter-delen idet der arbejdes videre med praksisfortællingerne på aftenmøderne i praksis. Praksisfortællingen er altså en stærk metode til at udvikle på deltagernes relationelle kompetencer, idet den er med i før-, under- og efterfasen.

6 Der kan være enkelte dagplejere, der har gamle historier med på uddannelsen. Dvs., praksisfortællinger, hvor episoden er overstået for længst og hvor det ikke giver mening at arbejde videre med efter uddannelsesafslutning. Det har været en stor opgave som underviser at sikre sig, at alle deltagere fik samme mulighed for at komme til orde. Det har desuden været vanskeligt som underviser at vurdere, i hvilken grad praksisfortællingerne kunne/skulle inddrages i undervisningen af hensyn til deltagernes følelse af kontrol og ejerskab over deres eget produkt. Vi vil helt sikkert bruge praksisfortællingen som metode igen og har allerede i flere nye uddannelsessammenhænge iværksat dette. Praksisfortællingen kan leve videre EFTER uddannelsesafslutning såfremt de pædagogiske ledere/pædagogerne afsætter tid til dette på aftenmøder og/eller i legestuegruppetiden. Smittemodel SMITTE-MODELLEN er refleksionsmodel til pædagogisk udvikling og Organisationsudvikling. Bogstaverne i SMITTE står for: Sammenhæng: På hvilken baggrund og ud fra hvilke forudsætninger iværksættes indsatsen? Hvorfor iværksættes indsatsen? Hvilken forhistorie er forbundet med indsatsen?

7 Mål Inklusion Tiltag Tegn Evaluering Hvad vil vi gerne opnå? Er målet Specifikt, Målbart, Attraktivt, Realistisk og Tidsbestemt? Hvordan sikres ressourcefokusering og en anerkendende tilgang? Hvordan sikres et fokus på de sociale relationer og på læringen gennem fællesskabet? Hvilke redskaber skal inddrages og hvorfor? Hvilke konkrete handlinger skal kendetegne indsatsen? Indeholder handleplanen en beskrivelse af, hvilke specifikke handlinger der er forbundet med indsatsen, hvem der udfører handlingerne, og hvornår handlingerne udføres? Hvordan understøtter organisationens rammer og personalets kompetencer tiltaget? Hvordan kan vi se, at vi er på vej mod målet? Hvilke tegn, som kan ses, høres eller fornemmes, indikerer at barnet på baggrund af indsatsen er på vej mod det ønskede mål? Hvordan afstemmes indsatsen i forhold til tegn? Hvordan vil vi evaluere, har vi nået målene og hvad gør vi fremover? Hvilket evalueringsredskab fx interview, observation, logbog eller fotoplancher skal anvendes? Eksempel på praksisfortælling:

8 Kompetenceudviklingsplan / (med afsæt i en ) PRAKSISFORTÆLLING: Navn: Dagplejeområde: Hold nr. dato for kursus: Introduktion til din kompetenceudviklingsplan/arbejdet med praksisfortællingen: Som indledende øvelse til kurset skal du udarbejde en praksisfortælling. Praksisfortællingen er en metode til: 1. Personlig og faglig refleksion 2. Læring og udvikling for dig eller for din arbejdsplads. Med praksisfortællingen får du mulighed for at indkredse hverdagssituationer, der er betydningsfulde, fordi de rummer en bestemt situation, en problemstilling, et dilemma eller en pointe, som opleves væsentlig at sætte fokus på i relation til arbejdet med børn. Udgangspunktet for DIN praksisfortælling skal således være, hvad DU: Oplevede i den pågældende situation Har brug for at vide noget mere om Ønsker at blive bedre til at håndtere

9 Kompetenceudviklingsplan / (med afsæt i en ) PRAKSISFORTÆLLING: Navn: Dagplejeområde: Hold nr. dato for kursus: Praksisfortællingen skal følge dig gennem hele kurset og inddrages løbende i undervisning og øvelser. Du får nærmere introduktion til dette på første kursusdag. Praksisfortællingen kan mailes som en vedhæftet fil til sekretær Dorte Lorenzen: dol@sosuaarhus.dk eller medbringes den første kursusdag. Eksempel på EN PRAKSISFORTÆLLING Du får her et eksempel på en praksisfortælling: Praksisfortællingen: Jeg er dagplejer for 4 børn i alderen 1 år + 1½ år + 2,2 år + 2,3 år. Jeg har udfyldt Dialoghjulet for pigen på 2,2 år. Den viser blandt andet, at hun har gode motoriske kompetencer, og hun er på de fleste områder selvhjulpen. Hun spiser selv, kan sige til når hun skal på toilettet, kan kravle op på den høje stol osv. Den viser også, at hun har udfordringer i det sociale og sproglige område som både giver hende vanskeligheder når vi er her i dagplejen og i legestuen, hvor der er mange børn. Konkret oplevede jeg følgende sidste gang vi var i legestuen: Vi har bygget en motorikbane som børnene med hjælp fra os voksne skal lege på. Børnene løber rundt og hujer og har det festligt, mens de prøver motorikbanen. Pigen, som jeg vurderer har en god motorik, er tilbageholdende og kigger meget på de andre, men hun deltager ikke i fællesskabet med de andre børn. Jeg tager hende i hånden og vil hjælpe Hjælpespørgsmål: Hvem handler det om? Hvornår skete episoden? Hvad er der sket? Hvor er det sket? Hvem var indblandet i episoden? Hvad gjorde du?

10 Kompetenceudviklingsplan / (med afsæt i en ) PRAKSISFORTÆLLING: Navn: Dagplejeområde: Hold nr. dato for kursus: hende med at løbe rundt og prøve de forskellige ting, men hun vil ikke så gerne med og trækker mig tilbage i armen. Et andet barn løber forbi og kommer til at ramme hende ikke hårdt med sin arm. Hun begynder at græde. Hvad gjorde barnet? UNDRENDE SPØRGSMÅL Hvordan kan det være at pigen er så hæmmet i motoriklegen når hun ellers er ret god motorisk? Hvordan kunne jeg eventuelt tackle denne situation anderledes så jeg kan hjælpe pigen med at blive en del af fællesskabet? Hvilken form for støtte og udfordring har hun brug for/ kan hun klare? Hvilke årsager kan der være til, at hun ikke er robust nok i fællesskabet med de andre børn? Måske var jeg for ivrig og udfordrede pigen ud over hvad hun endnu mestrer?

11 Kompetenceudviklingsplan / (med afsæt i en ) PRAKSISFORTÆLLING: Navn: Dagplejeområde: Hold nr. dato for kursus: Skriv din egen praksisfortælling her: Hjælpespørgsmål: Hvem handler det om? Hvornår skete episoden? Hvad er der sket? Hvor er det sket?

12 Kompetenceudviklingsplan / (med afsæt i en ) PRAKSISFORTÆLLING: Navn: Dagplejeområde: Hold nr. dato for kursus: Hvem var indblandet i episoden? Hvad gjorde du? Hvad gjorde barnet? Dine undrende spørgsmål til praksisfortællingen:

13 Kompetenceudviklingsplan / (med afsæt i en ) PRAKSISFORTÆLLING: Navn: Dagplejeområde: Hold nr. dato for kursus: Kompetenceplan/personligt læringsmål: Her skal/kan du i samarbejde med din leder aftale hvilke personlige og faglige mål du gerne vil nå i løbet af kurset. Et eksempel på et læringsmål kan være: At jeg opnår viden om børns kompetenceudvikling med henblik på at kunne bidrage til barnets udvikling af kompetencer og livskvalitet i min egen dagpleje Kompetenceudvikling efter kursus: I samarbejde med din leder aftales det, hvordan du skal/kan arbejde videre med praksisfortællingen og dine mål efter kursusafslutning. Vil der være mulighed for individuel sparring med din leder eller skal det løbende foregå i legestueregi? Plan for kompetenceudvikling:

14 Kompetenceudviklingsplan / (med afsæt i en ) PRAKSISFORTÆLLING: Navn: Dagplejeområde: Hold nr. dato for kursus:

Introduktion til din kompetenceudviklingsplan/arbejdet med praksisfortællingen:

Introduktion til din kompetenceudviklingsplan/arbejdet med praksisfortællingen: Introduktion til din kompetenceudviklingsplan/arbejdet med praksisfortællingen: Som indledende øvelse til kurset skal du udarbejde en praksisfortælling. Praksisfortællingen er en metode til: 1. Personlig

Læs mere

Metode: Refleksionsspørgsmål og telefoninterview med ledige

Metode: Refleksionsspørgsmål og telefoninterview med ledige Metode: Refleksionsspørgsmål og telefoninterview med ledige Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen x x x x x Metoden - kort fortalt Refleksionsspørgsmål til ledige

Læs mere

Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen. x x x X

Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen. x x x X Spørgeskema til deltagere og deres leder Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen x x x X Metoden - kort fortalt Spørgeskema til deltagere og deres ledere er en skriftligt,

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

AMU Kursus Fag og læringskonsulent: Dag 3

AMU Kursus Fag og læringskonsulent: Dag 3 Tidlig opsporing af sygdomstegn. AMU Kursus 46874 Fag og læringskonsulent: Dag 3 Program for dag 3 Velkomst v. og registrering Tjek ind og opsamling Observationer. Objektiv/subjektiv. Det kliniske blik.

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Metoden - kort fortalt Self Assessment Min personlige læring er en skriftlig, kvantitativ metode, der anvendes på uddannelsen.

Metoden - kort fortalt Self Assessment Min personlige læring er en skriftlig, kvantitativ metode, der anvendes på uddannelsen. Metode: Self Assessment Min personlige læring Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen x x x Metoden - kort fortalt Self Assessment Min personlige læring er en skriftlig,

Læs mere

Pædagogisk tilsyn specialdagtilbuddet Wagnersvej

Pædagogisk tilsyn specialdagtilbuddet Wagnersvej Pædagogisk tilsyn specialdagtilbuddet Wagnersvej Institutionsnavn: Wagnersvej Konsulent: Dato for faglig dialog:3.5. 2019 Deltagere: (Pædagog), (Fysioterapeut (Pædagog), (forælder), (Forælder), (pædagogisk

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om kvaliteten i dagtilbuddene. Der er fokus på følgende fire indsatsområder: Børns udvikling inden for temaerne

Læs mere

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER 1 2 Sprog 2-kløveren Status og Sammenhæng I forbindelse med kvalitetsrapporten og samtalen var en af de aftalte udviklingspunkter for dagtilbuddet Vestergård: Sprog: Øget fokus på sproget 0-3 års området.

Læs mere

Metode: RAM PLET og opfølgende fokusgruppeinterview

Metode: RAM PLET og opfølgende fokusgruppeinterview Metode: RAM PLET og opfølgende fokusgruppeinterview Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen x x x x x Metoden - kort fortalt RAM PLET er en enkel, visuel og kvalitativ

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Program for læringsledelse

Program for læringsledelse Program for læringsledelse Dagtilbud og skoler i Kolding Kommune er med i Europas største udviklingsprogram Program for læringsledelse Alle børn fra 0-18 år er målgruppen for et 4-årigt udviklingsprogram

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Tilsynsrapporten tager afsæt i de Kommunale mål og rammer for tilsyn hos kommunale dagplejere.

Tilsynsrapporten tager afsæt i de Kommunale mål og rammer for tilsyn hos kommunale dagplejere. Tilsyn 2018 Tilsynsrapport for dagplejen i område/børneby: Distrikt Ørum Dato for dialogmøde: 26.09.2018 Til stede: Trine Kofoed Palle E. Dausell Tilsynsrapport i dagplejen 2018 Der er løbende gennemført

Læs mere

Videns og færdighedsmål. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP. Institutionens navn: Daginstitutionen Skovbrynet

Videns og færdighedsmål. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP. Institutionens navn: Daginstitutionen Skovbrynet Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP Institutionens navn: Daginstitutionen Skovbrynet Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder,

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats

Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Viborg Kommune Tidlig opsporing og indsats Trivselsskema et redskab til vurdering af børns/unges trivsel og til tidlig opsporing FORMÅL Formålet med Trivselsskemaet og den systematisk organiserede brug,

Læs mere

Systematik og overblik

Systematik og overblik 104 Systematik og overblik Gode situationer god adfærd Beskrevet med input fra souschef Tina Nielsen og leder John Nielsen, Valhalla, Nyborg Kommune BAGGRUND Kort om metoden Gode situationer god adfærd

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb. Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere

Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb. Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere Guide til praktik 3 opgaven: Sammenhæng i borgerens forløb Vejledning til uddannelsesansvarlige og praktikvejledere Studieunit Maj 2019 Formål med praktik 3 opgave At eleven kan koordinere, formidle og

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Generelt: Fysisk aktiv leg og bevægelse er fundamentale elementer i et barns udvikling. At skabe rum og motivation for alsidig fysisk aktiv leg er derfor noget

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring

DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring DELTAGERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Arbejdshæftet er udviklet i forbindelse

Læs mere

Strategi for læring Daginstitution Torsted

Strategi for læring Daginstitution Torsted 2016-2017 SMTTE Pædagogisk læreplan via 2016-17 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus: Hjælpsomhed

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Kollegabaseret observation og feedback

Kollegabaseret observation og feedback Udviklet og afprøvet i Holstebro Kommune Kollegabaseret observation og feedback Kollegabaseret observation og feedback er et redskab til at kvalificere pædagogisk praksis via reflekterende samtaler med

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

UDDANNELSESBOGEN - min røde tråd på GF2

UDDANNELSESBOGEN - min røde tråd på GF2 UDDANNELSESBOGEN - min røde tråd på GF2 Elevnavn: Sidst revideret d. 7. februar 2017 Holdnavn: 1 Indholdsfortegnelse: Sådan skal du bruge uddannelsesbogen side 3 Portfolie og logbog side 4 Hvem gør hvad

Læs mere

Ramme for Tilsyn 2010 Bh. Rømersvej September

Ramme for Tilsyn 2010 Bh. Rømersvej September Dagtilbudsområdet Ramme for Tilsyn 2010 Bh. Rømersvej September Udfyldes af institutionen Tilsynets tilføjelser Evaluering læreplanstemaer Hvilke erfaringer gjorde I jer med evalueringen af læreplanstemaerne?

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Fatkaoplysninger. Navn Helle Langaa Andersen Trine Lind Claus Jensen. Billede

Fatkaoplysninger. Navn Helle Langaa Andersen Trine Lind Claus Jensen. Billede 1 Indhold Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Digital Læring Dagtilbuddet skal gennem brug af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring.... 5 At styrke barnets kompetencer inden

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget? 1 2. Rammesætning for arbejdet med

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted Afdeling: Malurt Udfyldt af gruppe: Græsrødder Dato: 20-2-2106 SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper.

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Sociale kompetencer. Indsatsområder Dagtilbuds fælles indsatsområder for året er: Sprog Science. Vores egne indsatsområder for året er:

Sociale kompetencer. Indsatsområder Dagtilbuds fælles indsatsområder for året er: Sprog Science. Vores egne indsatsområder for året er: 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget for ledere 1 1.2 Kort om Spillerum 2 2.

Læs mere

Børnehuset Måløv By Inklusionsprincipper og handlinger

Børnehuset Måløv By Inklusionsprincipper og handlinger Børnehuset Måløv By Inklusionsprincipper og handlinger 1. Inklusion er et fælles ansvar fra politik til lokal handleplan Inklusionsarbejdet tager afsæt i den fælles strategi der er politisk vedtaget som

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i praksis

Pædagogiske læreplaner i praksis Pædagogiske læreplaner i praksis Personlig udvikling: Børnene får en alderssvarende udvikling og de lærer ansvarlighed og tolerance, så de er istand til at stifte venskaber. - Tager udgangspunkt i det

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Dagplejen

TILSYN Tilsynsnotat. Dagplejen TILSYN 2019 Tilsynsnotat Dagplejen 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: DAGPLEJEN Antal dagplejere: 140 Dato for tilsynet: 22/1 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra dagplejen: 3 gagplejepædagoger,

Læs mere

MENTALISÉR DIN KOLLEGA

MENTALISÉR DIN KOLLEGA MENTALISÉR DIN KOLLEGA (inspireret af Bevington & Fuggle, 2012) Formålet med værktøjet er: Dels at skabe et fast rum til refleksion i hverdagen for at understøtte personalets evne til at mentalisere. Dels

Læs mere

Faktaoplysninger. Navn Mie Rasmussen Kamma Jørgensen. Billede. Mailadresse Telefon nr.

Faktaoplysninger. Navn Mie Rasmussen Kamma Jørgensen. Billede. Mailadresse  Telefon nr. 1 2 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn.

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. Vi møder børn med vanskeligheder, det kan være sproglige motoriske psykosociale eller andet.

Læs mere

Hvornår fungerer den kollektive vejledning bedst?

Hvornår fungerer den kollektive vejledning bedst? www.eva.dk Hvornår fungerer den kollektive vejledning bedst? Foreløbige evalueringsresultater Dagsorden Om evalueringen Hvornår fungerer den kollektive vejledning godt? Vejlederrollen: Fra underviser til

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved:

Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved: Til KL Bikubenfonden, udsatte børn i dagtilbud Kommuneberetning fra Aalborg august 2010 Hvad var problemstillingen/udfordringen, som vi ville gøre noget ved: I 2007 fik vi bevilget midler til kompetenceløft

Læs mere

Kursuskalender 2017 Pædagogisk arbejde med børn og unge Afdeling i Aarhus

Kursuskalender 2017 Pædagogisk arbejde med børn og unge Afdeling i Aarhus Kursuskalender 2017 Pædagogisk arbejde med børn og unge Afdeling i Aarhus Se mange flere kurser på www.sosuaarhus.dk - eller kontakt skolen for at rekvirere et kursus. Startdato Titel Tilmeldingsfrist

Læs mere

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på.

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på. Anerkendelse I forhold til Børn Vi bruger trivselslinealen, tras, trasmo, sprogvurdering, SMTTE, mindmapping som metode for at møde barnet med et trivsels- og læringsperspektiv. Vi skal være nysgerrige

Læs mere

Børnehaven Grønnegården

Børnehaven Grønnegården Børnehaven Grønnegården 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for

Læs mere

Konkrete indsatsområder

Konkrete indsatsområder Konkrete indsatsområder Børns udvikling indenfor temaerne i de pædagogiske læreplaner: Sociale kompetencer, sprog Ledelse Lærings- og udviklingsmiljøer og personalets faglige kompetencer Systematisk kvalitetsudvikling

Læs mere

Faktaoplysninger. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen. Billede

Faktaoplysninger. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jespersen. Billede 1 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 3 Faktaoplysninger... 4 Indsatsområder 2014... 5 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Mellemgruppen... 6 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber

Læs mere

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej 43 4440 Mørkøv Tilsyn foretaget 23.05.2016 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf:

Læs mere

Procesværktøj om trivsel

Procesværktøj om trivsel Procesværktøj om trivsel www.samarbejdefortrivsel.dk Procesværktøj om trivsel Introduktion Det kan styrke dagtilbuds arbejde med børns trivsel, hvis I som personalegruppe, legestuegruppe eller bestyrelse

Læs mere

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter.

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter. Innovation som arbejdsmetode Underviser: Pia Pinkowsky Dag 1 10.00 Velkomst og præsentationer Mundtlig forventningsafklaring: Hvorfor er vi her? Vi ekspliciterer kursets formål og form for at: motivere

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Masterplan for Rødovrevej 382

Masterplan for Rødovrevej 382 2011 Masterplan for Rødovrevej 382 Kompetenceudvikling i botilbud i Rødovre Kommune og Hvidovre Kommune Introduktion Denne masterplan er udarbejdet på baggrund af det kompetenceudviklingsforløb, som personalet

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen.

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen. Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen. Hvilke børn: 3 drenge og 1 pige Alder: V. 12 mdr, A. 16 mdr, E. 20 mdr, V. 28 mdr Periode:

Læs mere

L. U. R. E. Læring, Undren, Refleksion, Evaluering. Navn. Hold

L. U. R. E. Læring, Undren, Refleksion, Evaluering. Navn. Hold L. U. R. E. Læring, Undren, Refleksion, Evaluering Navn Hold LURE bogen er skrevet i Word-format, så man kan kopiere en side og skrive i den. For at bruge indholdsfortegnelsen, skal du derfor holde CTRLknappen

Læs mere

Bog og sprog i dagligdagen. Projektbeskrivelse

Bog og sprog i dagligdagen. Projektbeskrivelse Bog og sprog i dagligdagen Side 1 af 5 Projektbeskrivelse MAGISTRATSAFDELINGEN FOR BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune Resume Forslag til kurser i 2018 for dagplejere i de 3 områder, der endnu

Læs mere

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn?

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Med dialogkortene du nu har i hånden får du mulighed for sammen med kollegaer at reflektere over jeres arbejde med de 0-2-årige børns læring. Dialogkortene

Læs mere

Aftale for Firkløveret

Aftale for Firkløveret (Tema: Trivsel) Det er et mål, at alle børn i dagtilbuddet deltager i inkluderende fællesskaber, der giver kompetence til at skabe gode og nære relationer. A. Der er progression i den generelle trivsel

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. niveau 2. niveau 3. niveau De enkelte niveauer defineres således: 1. niveau Eleven kan løse

Læs mere

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret).

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret). 1 Indledning På baggrund af øget fokus på målbarhed vedrørende ydelser generelt i Varde Kommune har PPR formuleret spørgsmål i forhold til fysio-/ergoterapeut og tale-/hørekonsulenternes indsats på småbørnsområdet

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014.

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2014. Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2015 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

Evaluering af indsatsområder 2014 i Rørkjærhusene

Evaluering af indsatsområder 2014 i Rørkjærhusene Evaluering af indsatsområder 2014 i Rørkjærhusene 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Indsatsområde for 2014 i Rørkjærhusene Sprog... 4 Indsatsområde for 2014 i Rørkjærhusene (Januar, februar marts,

Læs mere

Målene for praktikken og hjælp til vejledning

Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken 2 Det er vejlederens opgave i samarbejde med eleven at lave en handleplan for opfyldelse af praktikmålene. Refleksionsspørgsmålene, der

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter Vuggestuen At føle at egne personlige grænser respekteres At styrke sit selvværd. At udvikle /videreudvikle kompetencer At lære at bede om hjælp. At lege alene. Vi er anerkendende i vores relationer til

Læs mere

Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan & fokuspunkt for 2013

Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan & fokuspunkt for 2013 Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan 2011-2012 & fokuspunkt for 2013 Indledning for læringsmål 2011-2012 Den integrerede Børneinstitution Køjevængets perspektiv for den pædagogiske læreplan

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens UNDERVISERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden

Læs mere

DAGTILBUDSSKEMA. Indberetning > Institutionsledere

DAGTILBUDSSKEMA. Indberetning > Institutionsledere Indberetning > Institutionsledere 1 TEMPERATURMÅLINGEN Spørgeskemaet er opdelt i tre dele. Den første del handler om: LÆRINGS- OG UDVIKLINGSMILJØER Mål: Det enkelte dagtilbud har inspirerende fysiske rammer.

Læs mere

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG Grundsynspunkter i pædagogikken: Vi fokuserer på ressourcer og styrker i mennesket, hvilket giver kompetence udvikling for barnet. Vi styrker det enkelte barns selvfølelse, og dermed

Læs mere

UDDANNELSESBOGEN - min røde tråd på GF2

UDDANNELSESBOGEN - min røde tråd på GF2 UDDANNELSESBOGEN - min røde tråd på GF2 Elevnavn: Sidst revideret d. 6. juli 2017 Holdnavn: 1 Indholdsfortegnelse: Sådan skal du bruge uddannelsesbogen side 3 Portfolie og logbog side 4 Hvem gør hvad side

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2014... 5 Sociale relationer...10 Science Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden

Læs mere

Pædagogisk faglighed. Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud

Pædagogisk faglighed. Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud Pædagogisk faglighed Pædagogiske og professionelle kompetencer for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud Hovedopgaven for de pædagogiske medarbejdere i Dagtilbud er, at fremme trivsel, sundhed, udvikling

Læs mere

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016

Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikmål for pædagogiske assistentelever 2016 Praktikuddannelsens faglige mål vurderes ud fra taksonomien: 1. Begynderniveau 2. Rutineret niveau 3. Avanceret niveau De enkelte niveauer defineres således:

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Børnehaven Grønnegården 2016

Børnehaven Grønnegården 2016 Børnehaven Grønnegården 2016 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2016... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden

Læs mere

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder.

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder. Center for Børn & Familie Dato 01-09-2014 j./sagsnr. 28.00.00-G01-8-12 Skema til godkendelse af praktikperiode 1 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Vejledning i planlægning af dine mål Alle mål skal

Læs mere

Tilrettelagt leg med børnemøder

Tilrettelagt leg med børnemøder 98 Tilrettelagt leg med børnemøder Beskrevet med input fra pædagogerne Jane Leimbeck og Inge Nørgaard, Hald Ege børnehave, Viborg Kommune BAGGRUND Kort om metoden Tilrettelagt leg med børnemøder styrker

Læs mere

Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL

Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL Standard for den gode praktik på Socialrådgiveruddannelsen ved UCL Baggrunden for denne standard er krav til undervisningens kvalitet. Kravene er defineret i bekendtgørelse om akkreditering og godkendelse

Læs mere

Godt i gang med Tegn på læring

Godt i gang med Tegn på læring Godt i gang med Tegn på læring Fem gode råd DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Fem gode råd I guiden her finder I fem gode råd om hvordan I kommer godt i gang med at bruge redskabet Tegn på læring. De fem råd

Læs mere

Førskolegruppens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Førskolegruppens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Førskolegruppens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Førskolegruppen Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen

Læs mere

Jobrotationsprojekt PIXI 2014/2015 Dagplejere og pædagogmedhjælpere Børn og unge, Norddjurs kommune Dynamisk projektbeskrivelse

Jobrotationsprojekt PIXI 2014/2015 Dagplejere og pædagogmedhjælpere Børn og unge, Norddjurs kommune Dynamisk projektbeskrivelse Jobrotationsprojekt PIXI 2014/2015 Dagplejere og pædagogmedhjælpere Børn og unge, Norddjurs kommune Dynamisk projektbeskrivelse Projektleder: Pia Christensen 06-06-2014 Indholdsfortegnelse FORORD... 2

Læs mere

Videns og færdighedsmål. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP Institutionens navn: Børnehaven Over Vejen

Videns og færdighedsmål. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP Institutionens navn: Børnehaven Over Vejen Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - DTP Institutionens navn: Børnehaven Over Vejen Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder,

Læs mere