Indledende forureningsundersøgelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledende forureningsundersøgelse"

Transkript

1 : Materialegård - Bodøvej 14, 5700 Svendborg Indledende forureningsundersøgelse - orientering til grundejer Sags nr. 11/17446 November 015 Kokbjerg Kolding Miljø og Råstoffer Damhaven Vejle Miljoe-raastoffer@rsyd.dk

2 16 Buskads SF sten O1 Afløb Afløb B1 Busskur med oplag langs nordlige skel O Saltlager Mandskab 14 GA til håndvask Værksted Opbevaring (fliser) F5 Afløbsrist O3 Bodøvej Græs/bar jord/ buske/træer Maskinopbevaring (fliser) Matr. nr. 16ay Vaskeplads OU F4 Vaskeplads F T5 F3 T F6 T4 Tank til saltvand T3 Tanke til saltvand Tank til saltvand Tidl. placering af OU1 Påfyldningsplads /pumpeø i SF sten F1 Asfalt udskæring Oplag af materialer (grus mv.) Tidl. placering af T1 Græs/bar jord/buske/træer Signaturforklaring Målforhold: 1:700 Undersøgelsesområde Asfalt / beton / fliser Lokaliseringsboring Overfladeprøve område Grus Olietank Filtersat boring Kloakledning Olieudskiller Græs Udereference Tidligere Filtersat boring Bed / bar jord Poreluftprøve Tidligere Lokaliseringsboring Indeluft Lokalitet: Bodøvej 14, 5700 Svendborg Figur 1. Situationsplan med angivelse af forureningskilder og målepunkter Kælder Ruminddeling Lettere forurening Forurening Strømningsretning primært grundvand Terrænhældning

3 Orientering til grundejer Resultatet af undersøgelsen Region Syddanmark har undersøgt ejendommen Bodøvej 14, matr.nr. 16ay Sørup, Svendborg Jorder, hvor der har været materielgård i perioden fra 1987 til i dag. Formålet med undersøgelsen har været at afklare, om en eventuel forurening udgør en sundhedsmæssig risiko i forhold til anvendelsen til grundvandsressourcen i området. Ved undersøgelsen er der udført 7 boringer og udtaget 3 overfladeprøver. Der er udført analyser af jord- og grundvandsprøver. På figur 1 kan man se, hvor målingerne er udført på ejendommen. Her fremgår også de forureningskilder, vi har kendskab til. Vurderingen af resultaterne er foretaget ud fra kriterier fastsat af Miljøstyrelsen. Der er også udarbejdet en teknisk baggrundsrapport, som du har mulighed for at få tilsendt, hvis du ønsker det. Hvad er der fundet? Ved undersøgelsen er der påvist forurening med oliestoffer i grundvandet i boring F3 ved påfyldningspladsen/pumpeøen. Indholdet af oliestoffer overskrider grundvandskvalitetskriteriet a ca. 3 gange. Olieforureningen vurderes at stamme fra påfyldningspladsen/pumpeøen. I boring F6 i salthallen er der påvist forurening i det terrænnære grundvand med cyanid. Indholdet af total cyanid overskrider Miljøstyrelsens grundvandskvalitetskriterium for uorganiske cyanider med ca. en faktor 1. Cyanidforureningen vurderes at stamme fra oplag af vejsalt fra salthallen. Der er desuden påvist lettere forurening b med bly over jordkvalitetskriteriet c i overfladejorden i O3. Den lettere forurening vurderes ikke at udgøre en risiko for mennesker og miljø, idet lokaliteten anvendes til erhvervsformål. De påviste forureninger vurderes som minimum at have en udbredelse som vist på figur 1. a Grundvandskvalitetskriteriet angiver det forureningsniveau, hvor under der ikke er en miljø- eller sundhedsmæssig risiko ved anvendelse af grundvandet til drikkevand. b Lettere forurening med immobile stoffer (tunge oliestoffer, tungmetaller og tjærestoffer) angiver niveauet mellem jordkvalitetskriteriet og afskæringskriteriet. Sundhedsrisikoen fra forureninger inden for dette interval kan mindskes ved rådgivning af beboere, og intervallet omtales derfor også som rådgivningsintervallet.

4 Orientering til grundejer Risikovurdering Ved undersøgelsen er der påvist forurening med oliekomponenter og cyanid i det terrænnære grundvand på lokaliteten. Belastningen med cyanid vurderes at udgøre en risiko for de nærmeste recipienter (den lille sø på matr. nr. 16aø og Græsholmene) pga. koncentrationsniveauerne, den korte afstand til recipienterne og idet recipienterne ligger nedstrøms lokaliteten. Derudover kan det på grund af den dårlige beskyttelse fra de overliggende lerlag ikke udelukkes, at den konstaterede forurening med cyanid i det terrænnære grundvand omkring salthallen kan udgøre en risiko for områdets grundvandsressource. Det påviste indhold af oliestoffer i det terrænnære grundvand i boring F3 vurderes ikke at udgøre en risiko for områdets grundvandsressource, idet olieforureningen i det terrænnære grundvand vurderes at være af lokal udbredelse og af begrænset omfang. Indholdet af oliestoffer i F3 vurderes ikke at udgøre en risiko for den nærmeste recipient, da der er tale om et begrænset forureningsindhold, da der ikke er konstateret forurening i jorden, og da der ikke er konstateret forurening i det terrænnære grundvand i F1 imellem recipienten og F3. De forhøjede indhold af forureningskomponenter i det terrænnære grundvand vurderes ikke at udgøre en risiko for de eksisterende indvindingsboringer, som tilhører Svendborg Vand, Hovedværket, på grund af den store afstand til vandværket. De påviste forureningerne udgør ikke umiddelbart en risiko ved den nuværende arealanvendelse til erhverv eller for indeklimaet på matriklen.

5 Orientering til grundejer Analyseresultater Jordprøverne fra boringerne er alle analyseret for BTEX er og oliekomponenter, og desuden er nogle af jordprøverne analyseret for tjærestoffer. En enkelt jordprøve er analyseret for natrium, chlorid og cyanid, og en anden prøve er analyseret for tungmetaller. Jordprøverne fra overfladeprøver er analyseret for tungmetaller, oliekomponenter og tjærestoffer. Vandprøverne er analyseret for BTEX er og oliekomponenter og af vandprøverne er desuden analyseret for chlorerede opløsningsmidler. 3 vandprøver er analyseret for natrium, chlorid og cyanid. I resultatskemaerne er alene vist resultater for de prøver, hvor en eller flere af de analyserede stoffer overskrider Miljøstyrelsens kvalitetskriterier. Overfladeprøve O3 Jordkvalitetskriterium Afskæringskriterium d Dybde [m u.t.] 0-0, Bly Tabel 1: Analyseresultater for jordprøver, angivet i mg/kg TS M u.t: Meter under terræn <: mindre end detektionsgrænsen (angivet af laboratoriet) ia: ikke analyseret ip: ikke påvist FED: Lettere forurenet FED/GRÅ: Forurenet Boring F3 F6 Grundvandskvalitetskriterium Filtersætning (m u.t.) 3,1-5,1 1,7-3,7 Sum af oliestoffer C5-C40 9 i.p. 9 Cyanid CN, total i.a *) Tabel : Analyseresultater for vandprøver, angivet i µg/l *) Kvalitetskriterium for indhold af uorganiske cyanider m u.t: Meter under terræn <: mindre end detektionsgrænsen (angivet af laboratoriet) if: ikke fastsat FED/GRÅ: Forurenet d Afskæringskriteriet angiver det forureningsniveau, hvor over det er nødvendigt at undgå al kontakt med den forurenede jord.

6 Orientering til grundejer Historiske oplysninger På ejendommen har der været følgende tidligere anvendelser: 1987-i dag (014): Materielgård 1987 I forbindelse med igangværende byggesag søges om tilladelse til udvidelse af pladsbelægning, etablering af olieudskiller (OU1) for belægning omkring pumpeø samt nedgravning af l tank til dieselolie (T1). Fredningsnævnet meddeler tilladelse til udvidelse af pladsbelægning. Svendborg Kommune har ingen indvendinger imod det ansøgte, og Kommunen meddeler byggetilladelse samme år Ibrugtagningstilladelse. Der er opført tre bygninger i en etage omfattende mandskabsbygning, en bygning til varmt lager samt en bygning til koldt lager. Derudover uopvarmet lagerbygning, pumpeø, nedgravet olietank og udvidelse af pladsbelægning. Ejendommen ejes af Fyns Amtskommune Fyns Amtskommune, Vejvæsenet søger om byggetilladelse til opførelse af salthal for opbevaring af vejsalt Fyns Amtskommune, Vejvæsenet fremsender kopi af tankattest for nedgravet l tank ved pumpeø på materielplads. Tanken skal bruges til saltvand Ibrugtagningstilladelse. Lagerbygning til vejsalt. 1987/8 På tegning over materielplads ses 5 bygninger langs det nordlige skel. Bygningerne anvendes til hhv. Mandskab, varmt- og koldtlager og saltlager. Syd for saltlageret er markeret en vaskeplads. Syd herfor ud til det østlige skel er indtegnet SF-stensbelægning for tankanlæg, og umiddelbart syd herfor en nedgravet tank på l (T1). Der vurderes, at være tale om den tidligere omtalte pumpeø. Der er markeret en l olieudskiller (OU1) vest for pumpeøen. Længere vest herfor ses en 50 l olieudskiller (OU). Pladsen er, bortset fra pumpeøen, belagt med pulverasfalt. 199 Miljøtilsyn. Ved pladsens nordskel er der oplag af olie- og benzinprodukter i et gammelt busskur. Det er ikke muligt at opsamle eventuelt spild. 001 Miljøtilsyn. Ingen bemærkninger. Det er efterfølgende oplyst, at Modtagestation Fyn har registreret to olieudskillere på hhv l (OU1) og 50 l (OU), som er med i tømningsordningen. 006 Kortlægning på V Besigtigelse den 8. August 014: Tilstede ved besigtigelsen var Preben Johansen (PJ). PJ har ikke kendskab til olietank T1 til dieselolie men kun til 4 tanke til saltvand. På baggrund af kloakplaner kunne placeringen af T1 og OU1 stedfæstes på grundens østside, hvor der i dag kan ses en udskæring i asfalten. Tanken var nedgravet, men er i dag fjernet.

7 Orientering til grundejer De fire saltvandstanke på hhv , , og liter var placeret lige syd for saltlageret, men er i dag blevet flyttet til Bodøvej 18. PJ oplyser at al oplag ved det nordlige samt sydligere skel findes på asfalt. PJ har ikke kendskab til hvor mange olieudskillere, der har været på ejendommen. OU er placeret syd for maskinopbevaring, men den har ikke været i brug siden kommunesammenlægningen. Den kommer nok i brug igen. På baggrund af eksisterende kloakplaner og reparationer i asfalten vurderes OU1 også at have været på grunden, placeret vest for tidligere påfyldningsplads/pumpeø, men er i dag fjernet. Der blev observeret to afløb uden for mandskabsbygningen, samt et gulvafløb til håndvasken i værkstedet. Gulvet i salthallen er SF-sten.

8 Region Syddanmark Miljø og Råstoffer Damhaven Vejle Tlf www. regionsyddanmark.dk/miljo-raastoffer

9 : Materialegård- Bodøvej 14, 5700 Svendborg Indledende forureningsundersøgelse - teknisk rapport Sags nr. 11/17446 November 015 Kokbjerg Kolding Miljø og Råstoffer Damhaven Vejle Miljoe-raastoffer@rsyd.dk

10 Teknisk rapport Indhold Oplysninger om lokaliteten... 1 Potentielle forureningskilder... Prøvetagning... 3 Bemærkninger til prøvetagningen:... 4 Feltobservationer:... 4 Resultater... 5 Jordprøver... 5 Analyserede jordprøver... 8 Vandprøver Analyserede vandprøver Geologi og grundvandsforhold Beskrivelse af den lokale geologi Risikovurdering Grundvand/Recipient Arealanvendelse Indeklima Kontaktrisiko Baggrundsoplysninger... 0 Bilag 1. Situationsplaner med forureningskoncentrationer. Boreprofiler 3. Fotos af målepunkternes placeringer og oversigtsfotos 4. Analyserapporter 5. Feltskema for grundvandsprøvetagning

11 Teknisk rapport Oplysninger om lokaliteten Adresse Matr. Nr., ejerlav Bodøvej 14, 5700 Svendborg 16ay Sørup, Svendborg Jorder Lokalitetsnummer Sags nr. 11/17446 V1-Kortlægningsårsag Grundejers navn Kontaktperson (evt. tlf. nummer) Kommune Materielgård med olietanke, salthal, vaskeplads og olieudskillere Svendborg Kommune Preben Johansen Svendborg Nuværende anvendelse Materielgård Kælder Jordarbejder/bortkørt jord Nej Ingen oplysninger Kloaktegninger Ja, fra 1987/8 Rådgiver Forfatter: Anna Glarbo T. de Vos / Mette Mygind Nielsen KS: Dorte Uth Brodersen Boreentreprenør Analysefirma Grundvandsforhold Overfladevand Boregruppen A/S ALS Danmark A/S Lokaliteten ligger inden for et område med særlige drikkevandsinteresser og inden for indvindingsoplandet til Svendborg Vand, Hovedværket Lokaliteten ligger uden for afstandskriterier til målsatte recipienter Tabel 1.1: Stamoplysninger Ifølge det historiske materiale, BBR og grundejer er der følgende oplysninger om tanke og olieudskillere (OU) på ejendommen: 1

12 Tank nr./ou Størrelse (liter) Produkt Driftsperiode Status Bemærkning/anvendelse Teknisk rapport T Diesel 1987-? Fjernet Nedgravet, placeret på grundens østside T Saltvand Flyttet til Bodøvej 18 T Saltvand Flyttet til Bodøvej 18 T Saltvand?-014 Flyttet til Bodøvej 18 T Saltvand?-014 Flyttet til Bodøvej 18 OU ? Fjernet OU Ikke i brug Olieudskilleren kommer sikkert i brug igen Tabel 1.: Tanke og olieudskillere på ejendommen Potentielle forureningskilder Med udgangspunkt i den historiske redegørelse, besigtigelsen samt branchebeskrivelser er de potentielle (venstre kolonner) og kendte forureningskilder (højre kolonne) på lokaliteten vist i tabel 1.3. Aktiviteter (Periode) Materielgård (1987-i dag) Potentiel forureningskilde for branche Typisk anvendte stoffer for branche Oplag af materiel Oliestoffer, organiske opløsningsmidler Mulige spredningsveje Spild, lækage fra kloak, nedsivning Potentiel kendt forureningskilde for lokalitet Vaskeplads Oplag Tungmetaller, tjærestoffer og oliestoffer Spild og udvaskning Oplag i busskur langs nordligt skel Olieudskiller Oliestoffer Lækage fra utætheder og kloak OU1, OU Saltlager Cyanid Udvaskning Hal til saltlager Tanke Olie- og benzinstoffer Spild, lækage, utæthed T1 Tabel 1.3: Potentielle og kendte forureningskilder.

13 Teknisk rapport Prøvetagning Målepunkt Type målepunkt Placering/ potentiel forureningskilde Dybde (m u.t.) og evt. filtersætning Dato for prøveudtagning Analyser F1 Filtersat boring til vandprøvetagning T1 4, (filter,-4,) Jord: Vand: Jord: olie, BTEX Vand: olie, BTEX F Filtersat boring til vandprøvetagning Tidligere placering af OU1 4,1 (filter,1-4,1) Jord: Vand: Jord: olie, BTEX, tjærestoffer Vand: olie, BTEX F3 Filtersat boring til vandprøvetagning Påfyldningsplads/pumpeø 5,1 (filter 3,1-5,1) Jord: Vand: og Jord: olie, BTEX Vand: olie, BTEX F4 Filtersat boring til vandprøvetagning OU 4,1 (filter,1-4,1) Jord: Vand: og Jord: olie, BTEX, tjærestoffer Vand: olie, BTEX, chlorerede opløsningsmidler, chlorid, natrium, cyanid (total og let flygtigt) F5 Filtersat boring til vandprøvetagning Afløb fra vaskeplads 4,1 (filter,1-4,1) Jord: Vand: og Jord: olie, BTEX Vand: olie, BTEX, chlorerede opløsningsmidler, chlorid, natrium, cyanid (total og let flygtigt) F6 Filtersat boring til vandprøvetagning I salthal 4,0 (filter 1,7-3,7) Jord: Vand: og Jord: olie, BTEX, chlorid, natrium, cyanid (total og let flygtigt) Vand: olie, BTEX, chlorid, natrium, cyanid (total og let flygtigt) B1 Lokaliseringsboring Tidl. oplag i busskur, Jord: olie, BTEX, tjærestoffer, tungmetaller, ph O1 Blandeprøve af Oplag, nordøst for bygninger, uden 0-0, og 0,4-0, Jord: olie, tjærestof- 3

14 Teknisk rapport overfladejord for asfalt/belægning (areal: ca. 140 m ) fer, tungmetaller, ph O Blandeprøve af overfladejord Oplag, nordøst for bygninger, uden for asfalt/belægning 0-0, og 0,4-0,5 (areal: ca. 50 m ) Jord: olie, tjærestoffer, tungmetaller, ph O3 Blandeprøve af overfladejord Oplag, nordøst for bygninger, uden for asfalt/belægning 0-0, og 0,4-0,5 (areal: ca. 110 m ) Jord: olie, tjærestoffer, tungmetaller, ph Tabel.1: Undersøgelsesprogram Bemærkninger til prøvetagningen: I forbindelse med borearbejdet blev der truffet vandførende lag i en mindre dybde end forventet. Boringerne er ført til mellem ca. 4 og 5 m u.t. i stedet for som forventet 1 m u.t. Dermed blev boringerne også filtersat i en mindre dybde end planlagt. På grund af lav tilstrømningshastighed af grundvand til filtrene i boringerne er der ikke målt ledningsevne, temperatur, ph og ilt i forbindelse med vandprøvetagningen. Vandprøverne i F4 og F5 er analyseret for chlorid, natrium eller cyanider den 11. juni 015 pga. en forglemmelse i efteråret 014. I oktober 015 er der udtaget en ny vandprøve fra boringerne F3-F6. Vandprøven er udtaget med vandhenter, da boringerne generelt var lavtydende. Vandprøven er filtreret i felten og efterfølgende analyseret for chlorid, natrium og cyanider. Baggrunden herfor var erfaringer fra andre undersøgelser, hvor forhøjet cyanidindhold i grundvandet primært har skyldtes partikulært cyanid, som kan fjernes fra vandprøven ved filtrering. Overfladeprøverne O1-O3 er udtaget som blandeprøver i hver af dybderne 0,0-0, og 0,4-0,5 m u.t. Hver blandeprøve består af jord fra 5 delprøver. Feltobservationer: Boring Lugt Synsindtryk Udvalgte høje PID-udslag Bemærkning F Ingen Grus indeholdende asfalt 19 (0, m u.t.) Tidligere placering af olieudskiller OU1 Fyld eller intakt Fyld Tabel.: Lugt og synsindtryk samt høje PID-udslag Der er observeret asfalt og et forhøjet PID-udslag i det terrænnære fyldlag i området ved boring F, der er etableret i området ved olieudskiller OU1. Det vurderes at det forhøjede PID-udslag kan skyldes asfaltindholdet i jordprøven, og prøven er derfor ikke analyseret. I de øvrige boringer eller i overfladeprøverne er der ikke observeret synlige tegn på forurening i form af lugt, misfarvning eller forhøjede PID-udslag. 4

15 Teknisk rapport Resultater Jordprøver Boring Dybde m u.t. Begrundelse for, at prøven er blevet analyseret F1 4,0 Prøven er udvalgt til analyse for at belyse eventuel forurening under tidligere nedgravet tank T1. Prøven er udtaget i det intakte lerlag. F,5 Prøven er udvalgt til analyse for at belyse eventuel forurening under tidligere olieudskiller OU1. Prøven repræsenterer desuden toppen af den våde zone. F3 1,0 Prøven er udvalgt til analyse for at vurdere eventuel forurening under påfyldningsplads/pumpeø. Prøven er udtaget i fyldlaget. F4,5 Prøven er udvalgt til analyse for at belyse eventuel forurening under eksisterende olieudskiller OU. Prøven repræsenterer desuden toppen af den våde zone. F5,0 Prøven er udvalgt til analyse for at vurdere eventuel forurening fra afløb fra vaskeplads. Prøven repræsenterer desuden toppen af den våde zone. F6 0, Prøven er udtaget af det øvre fyldlag for at belyse en eventuel forurening fra salthallen. B1 0, Prøven er udvalgt til analyse med henblik på at vise eventuel overfladeforurening fra tidligere oplag i busskur. O1-O3 Overfladeprøverne O1 - O3 er udtaget med henblik på at vise eventuel overfladeforurening på arealer, hvor der tidligere har været oplag af diverse materialer. Tabel 3.1: Begrundelse for prøveudvælgelse til analyse 5

16 Teknisk rapport Boring F1 F F3 F4 Detektionsgrænse Jordkvalitetskriterium Afskæringskriterium Dybde m u.t. 4,0,5 1,0,5 Benzen <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 0,04 1,5 Toluen <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 0,04 i.f. Ethylbenzen <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 0,04 i.f. Xylener <0,040 <0,040 <0,040 <0,040 0,04 i.f. BTEX-total <0,60 <0,60 <0,60 <0,60 0,6 i.f >C6-C10 (flygtige) <1,0 <1,0 <1,0 <1,0 1,0 5 >C10-C15 (lette) <5,0 <5,0 <5,0 <5,0 5,0 40 >C15-C0 (lette) <5,0 <5,0 <5,0 <5,0 5,0 55 >C0-C35 (tunge) <5 <5 <5 < >C6-C35 Sum oliestoffer i.p. i.p. i.p. i.p. 100 Benz(a)pyren i.a. <0,010 i.a. <0,010 0,01 0,3 3 Dibenz(a,h)anthracen i.a. <0,010 i.a. <0,010 0,01 0,3 3 Sum tjærestoffer (1) i.a. i.p. i.a. i.p Tørstof 84,4 8,7 9,8 8,7 Tabel 3.: Analyseresultater for jordprøver i mg/kg TS Fed: overskridelse af Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterium for flygtige og lette oliestoffer og benzen Fed: overskridelse af Miljøstyrelsens afskæringskriterium for tunge oliestoffer, tungmetaller og tjærestoffer Fed: overskridelse af Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterium for tunge oliestoffer, tungmetaller og tjærestoffer i.p.: Ikke påvist, i.f.: Ikke fastsat, <: Mindre end detektionsgrænsen (angivet af laboratoriet), i.a.: Ikke analyseret, (1): Sum af 7 tjærestoffer (PAH-total) defineret af Miljøstyrelsen 6

17 Teknisk rapport Boring F5 F6 B1 Dybde m u.t.,0 0, 0, Detektionsgrænse Jordkvalitetskriterium Afskæringskriterium Benzen <0,040 <0,040 <0,040 0,04 1,5 Toluen <0,040 <0,040 <0,040 0,04 i.f. Ethylbenzen <0,040 <0,040 <0,040 0,04 i.f. Xylener <0,040 <0,040 <0,040 0,04 i.f. BTEX-total <0,60 <0,60 <0,60 0,6 i.f >C6-C10 (flygtige) <1,0 <1,0 <1,0 1,0 5 >C10-C15 (lette) <5,0 <5,0 <5,0 5,0 40 >C15-C0 (lette) <5,0 <5,0 <5,0 5,0 55 >C0-C35 (tunge) <5 <5 < >C6-C35 Sum oliestoffer i.p. i.p. i.p. 100 Benz(a)pyren i.a. i.a. <0,010 0,01 0,3 3 Dibenz(a,h)anthracen i.a. i.a. <0,010 0,01 0,3 3 Sum tjærestoffer (1) i.a. i.a. 0, Bly, Pb i.a. i.a Cadmium, Cd i.a. i.a. 0,19 0,05 0,5 5 Chrom, Cr i.a. i.a. 10 0, Kobber, Cu i.a. i.a. 9,4 0, Nikkel, Ni i.a. i.a. 8,4 0, Zink, Zn i.a. i.a. 5 0, Natrium, total i.a i.a. 1,0 i.f. Chlorid, vandopløselig i.a i.a. 50 i.f. Cyanid CN, Let flygtig i.a. 0,3 i.a. 0,1 10 Cyanid CN, total i.a. 1 i.a. 0,1 500 *) ph i.a. i.a. 6,9 Tørstof 86,8 93,9 83,9 Tabel 3. fortsat: Analyseresultater for jordprøver i mg/kg TS Fed: overskridelse af Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterium for flygtige og lette oliestoffer og benzen Fed: overskridelse af Miljøstyrelsens afskæringskriterium for tunge oliestoffer, tungmetaller og tjærestoffer Fed: overskridelse af Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterium for tunge oliestoffer, tungmetaller og tjærestoffer i.p.: Ikke påvist, i.f.: Ikke fastsat, <: Mindre end detektionsgrænsen (angivet af laboratoriet), i.a.: Ikke analyseret, (1): Sum af 7 tjærestoffer (PAH-total) defineret af Miljøstyrelsen *) Kvalitetskriterium for indhold af uorganiske cyanider 7

18 Teknisk rapport Overfladeprøve O1 O1 O O O3 O3 Detektionsgrænse Jordkvalitetskriterium Afskæringskriterium Dybde m u.t. 0-0, 0,4-0,5 0-0, 0,4-0,5 0-0, 0,4-0,5 >C6-C10 (flygtige) <1,0 <1,0 <1,0 <1,0 <1,0 <1,0 1,0 5 >C10-C15 (lette) <5,0 <5,0 <5,0 <5,0 <5,0 <5,0 5,0 40 >C15-C0 (lette) <5,0 <5,0 <5,0 <5,0 <5,0 <5,0 5,0 55 >C0-C35 (tunge) <5 <5 100 <5 <5 < >C6-C35 Sum oliestoffer i.p. i.p. 100 i.p. i.p. i.p. 100 Benz(a)pyren <0,010 <0,010 0,030 0,011 0,035 <0,010 0,01 0,3 3 Dibenz(a,h) anthracen <0,010 <0,010 <0,010 <0,010 0,01 <0,010 0,01 0,3 3 Sum tjærestoffer (1) 0,034 0,09 0,11 0,011 0,7 0, Bly, Pb Cadmium, Cd 0, 0,15 0,17 0,06 0,34 0,3 0,05 0,5 5 Chrom, Cr 10 9,0 9,7 8,3 9, 1 0, Kobber, Cu , Nikkel, Ni 9, 9, , Zink, Zn , ph 6,4 7,0 6,8 6,9 6,7 6,9 Tørstof 83,1 84,0 83,4 86,0 83,8 87,6 Tabel 3. fortsat: Analyseresultater for jordprøver i mg/kg TS Fed: overskridelse af Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterium for flygtige og lette oliestoffer og benzen Fed: overskridelse af Miljøstyrelsens afskæringskriterium for tunge oliestoffer, tungmetaller og tjærestoffer Fed: overskridelse af Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterium for tunge oliestoffer, tungmetaller og tjærestoffer i.p.: Ikke påvist, i.f.: Ikke fastsat, <: Mindre end detektionsgrænsen (angivet af laboratoriet), i.a.: Ikke analyseret, (1): Sum af 7 tjærestoffer (PAH-total) defineret af Miljøstyrelsen Analyserede jordprøver I overfladeprøven udtaget i O3 fra 0-0, m u.t. er der påvist en lettere jordforurening med bly på 45 mg/kg, hvilket svagt overskrider Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterium på 40 mg/kg. Det forhøjede blyindhold kan stamme fra oplag på den nordøstlige del af grunden eller skyldes diffus forurening. Der er påvist et indhold af natrium og chlorid i jordprøven i F6 på hhv og mg/kg. Der er ikke fastsat kvalitetskriterier for natrium eller chlorid i jord. Ud fra Vejdirektoratets rapport vedr. sedimentanalyser fra 70 regnvandsbassiner fra 011 vurderes de fundne indhold af natrium og chlorid i jord at ligge højt i forhold til det gennemsnitlige niveauer i regnvandsbassiner. Det gennemsnitlige chloridindhold er 1.66 mg/kg, mens det gennemsnitlige indhold af natrium er mg/kg i de 70 regnvandsbassiner. 8

19 Teknisk rapport På grundlag af ovenstående vurderes det, at jorden under salthallen er påvirket af natrium og chlorid fra saltoplaget, idet indholdene af natrium og chlorid i jorden er højere end værdierne i regnvandsbassinerne. Regnvandsbassiner er påvirket af vejsalt, men der vil ske en fortynding af saltene, inden de når bassinerne. I de øvrige udtagne jordprøver er der ikke påvist jordforurening, der overskrider Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterier 9

20 Teknisk rapport Vandprøver Boring F1 F F3 F4 F5 F6 Detektionsgrænse Grundvandskvalitetskriterium Filtersætning (m u.t),-4,,1-4,1 3,1-5,1,1-4,1,1-4,1 1,7-3,7 Vandstand (m u.t),3 3,54,53,65,5 3,36 Vandspejlskote (m DVR90) 53,79 5,37 53,53 53,3 53,64 5,30 Benzen <0,10 <0,10 <0,10 <0,00 <0,00 <0,10 0,00 1 Toluen <0,10 <0,10 0,17 0,033 0,060 <0,10 0,00 5 Ethylbenzen <0,10 <0,10 0,17 <0,00 <0,00 <0,10 0,00 Xylener <0,10 <0,10 0,0 0,067 0,085 <0,10 0,00 5* BTEX-total <0,50 <0,50 0,54 0,1 0,145 <0,50 i.f. Sum af oliestoffer C6-C35 i.p. i.p. 9 i.p. i.p. i.p. 5 9 Chloroform i.a. i.a. i.a. <0,00 <0,00 i.a. i.a. i.f. 1,1,1-trichlorethan i.a. i.a. i.a. <0,00 <0,00 i.a. i.a. 1 Tetrachlormethan i.a. i.a. i.a. <0,00 <0,00 i.a. i.a. 1 Trichlorethylen (TCE) i.a. i.a. i.a. <0,00 <0,00 i.a. i.a. 1 Tetrachlorethylen (PCE) i.a. i.a. i.a. <0,00 <0,00 i.a. i.a. 1 Tabel 3.3: Analyseresultater for vandprøver i µg/l Fed: Overskridelse af grundvandskvalitetskriteriet, i.p.: Ikke påvist, i.f.: Ikke fastsat, <: Mindre end detektionsgrænsen (angivet af laboratoriet), i.a.: Ikke analyseret, * sum af ethylbenzen og xylener. 10

21 Teknisk rapport Filtersætning (m u.t) 3,1-5,1,1-4,1,1-4,1 1,7-3,7 Boring F3 F4 F5 F6 Detektionsgrænse Grundvandskvalitetskriterium Drikkevandskvalitetskriterium Vandstand (m u.t),53,65,5 3,36 Vandspejlskote (m DVR90) 53,53 53,3 53,64 5,30 Natrium, Na+ i.a i.f Chlorid, Cl- i.a i.f Cyanid CN, Let flygtig i.a. <1 1 1 i.f. 0 Cyanid CN, total i.a * 50 Efter filtrering Natrium, Na i.f Chlorid, Cl i.f Cyanid CN, Let flygtig 4 1 < i.f. 0 Cyanid CN, total ** 50 Tabel 3.3 fortsat: Analyseresultater for vandprøver i µg/l Fed: Overskridelse af grundvandskvalitetskriteriet, Fed: Overskridelse af drikkevandskvalitetskriteriet, i.f.: Ikke fastsat, i.a.: Ikke analyseret, <: Mindre end detektionsgrænsen (angivet af laboratoriet), * sum af Ethylbenzen og xylener, ** Kvalitetskriterium for indhold af uorganiske cyanider Analyserede vandprøver Af tabel 3.3. fremgår det, at der i vandprøven fra boring F3 under påfyldningspladsen/pumpeøen på den østlige del af grunden er påvist indhold af oliestoffer, der overskrider grundvandkvalitetskriterierne ca. 3 gange. Analyselaboratoriet har vurderet, at de påviste oliekomponenter kan skyldes udvaskning af enten delvist nedbrudt benzin eller diesel/fyringsgasolie. Olieforureningen vurderes at stamme fra påfyldningspladsen/pumpeøen. I de ufiltrerede vandprøver fra boringerne F4, F5 og F6 er der påvist indhold af natrium og chlorid i intervallet µg/l og µg/l. Indholdet af natrium og chlorid overskrider drikkevandskvalitetskriterierne op til 4 og 1 gange. Idet der ikke findes et grundvandskvalitetskriterium for disse komponenter, er indholdene sammenlignet med drikkevandskvalitetskriteriet. I den ufiltrerede vandprøve fra F6 er der desuden påvist indhold af syreflygtigt cyanid og total-cyanid på hhv. 1 µg/l og 765 µg/l. Indholdet af total-cyanid overskrider grundvandskvalitetskriteriet ca. 15 gange. I de filtrerede vandprøver fra boringerne F3-F6 er der påvist indhold af natrium og chlorid i intervallet µg/l og µg/l. Drikkevandskvalitetskriterierne er dermed overskredet op til 79 og 17 gange. Derudover er der i F6 påvist indhold af syreflygtigt cyanid på 41 µg/l og total-cyanid på µg/l. Indholdet af total-cyanid overskrider grundvandskvalitetskriteriet ca. 1 gange. De høje indhold af natrium og chlorid i F3, F4 og F6 og cyanid i F6 vurderes at skyldes oplag af salt. 11

22 Teknisk rapport Forholdet imellem natrium og chlorid i de ufiltrerede og de filtrerede prøver fra F3, F4 og F6 er forholdsvis ens omkring 0,0-0,3. Den filtrerede prøve fra F6 adskiller sig fra de øvrige prøver ved at der er konstateret et betydeligt højere indhold af både natrium og chlorid, sammenlignet med de øvrige prøver udtaget ved samme prøverunde og sammenlignet med indholdet i den ufiltrerede prøve fra samme boring. Forholdet imellem Na og Cl er sammenligneligt med de øvrige prøver, og tyder dermed ikke på en analysefejl, men at der er tale om en lokal påvirkning af det terrænnære grundvand. Stigningen i totalcyanid og syreflygtigt cyanid i den filtrerede prøve fra F6 sammenlignet med den ufiltrerede prøve kan ikke umiddelbart forklares. Stigningen svarer ikke til ændringen i natrium og chlorid, og filtrering af prøven burde tværtimod medføre et fald i indholdet af totalcyanid. I de øvrige boringer er der ikke påvist indhold af forurenende stoffer, der overskrider Miljøstyrelsens grundvandskvalitetskriterier. 1

23 Teknisk rapport Geologi og grundvandsforhold Lokaliteten ligger inden for et område med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og inden for indvindingsoplandet til Svendborg Vand, Hovedværket. Den nærmeste indvindingsboring til almen vandforsyning (DGU-nr ) ligger ca. 1,7 km i sydlig retning fra lokaliteten og tilhører Svendborg Vand, Sørupværket. I denne boring indvindes vand fra hhv og meters dybde. De nærmeste indvindingsboringer inden for Svendborg Vand, Hovedværkets indvindingsopland ligger ca. km syd for lokaliteten. Det drejer sig om DGU-boringerne: R, , , og I disse boringer udvinder vandværket vand fra forskellige dybder mellem 10 og 3 meter. Placeringen af disse indvindingsboringer samt potentialekurver for det primære grundvandsmagasin fremgår af figur 4.1. Strømningsretningen i det primære grundvand vurderes ud fra potentialekurverne for området at være sydøstlig. Den nærmeste recipient i strømningsretningen for det primære grundvand er en lille sø placeret umiddelbart sydøst for lokaliteten på Kuopiovej 15 (matr. nr. 16aø). Derudover ligger der mindre søer og vandløb i Græsholmene ca. 500 m sydøst for lokaliteten. Den nærmeste større recipient i strømningsretningen for det primære grundvand er Svendborgsund beliggende ca.,8 km sydøst for lokaliteten. I den nærliggende boring er der truffet moræneler fra 4,8-7,8 m u.t., herunder smeltevandsgrus til 1,8 m u.t., og moræneler igen fra 1,8-,8 m u.t. Fra,8-57,7 m u.t. findes smeltevandssand/-grus og fra 57,7 m u.t. til boringens bund 61 m u.t. er observeret smeltevandsler. I boring er der truffet moræneler fra 0,7-8,8 m u.t. Herunder er observeret tynde lag af morænesand fra 8,8-9,1 m u.t. og smeltevandsgrus fra 9,1-10 m u.t. Herunder er der truffet smeltevandssand fra 10 m u.t. til boringens bund 0 m u.t. I boring er der påtruffet moræneler fra 0,4-18,4 m u.t., afbrudt af et lag af smeltevandsgrus fra 10,-11,3 m u.t. Under moræneleret findes smeltevandssand til 35, m u.t., hvor der er observeret smeltevands-/moræneler indtil 4,9 m u.t. Under lerlaget findes smeltevandssand indtil 5,1 m, hvorunder der træffes smeltevandsler til boringens bund 60 m u.t. 13

24 Teknisk rapport Figur 4.1: Lokalitetens placering i forhold til vandindvinding, områder med særlige drikkevandsinteresser og recipienter. Overordnede geologiske betragtninger for Svendborg Overordnet set kan geologien under Svendborg by opdeles i en række sekvenser. Nederst finder vi den prækvartære lagserie, som er udbredt under hele Svendborg-området. Lagserien træffes i kote ca. -50 meter, og består nederst af Skrivekridt som overlejres af Bryozokalk og ler fra Paleocæn. Over de prækvartære lag findes en kvartær lagserie, som er ældre end Eem mellemistid. Lagserien som helhed er udbredt under hele Svendborg by, bortset fra dalerosionerne, hvor senere erosionsbegivenheder har borteroderet lagserien. Lagserien træffes fra kote ca. -50 og til kote ca. -0 til -10. Lagserien består overordnet af moræneler med tynde indslag af sand og grus. De tynde indslag af sand og grus har en begrænset udbredelse, og der forekommer ikke hydraulisk kontakt mellem lagene. Over de ældre kvartære lag er der fundet interglaciale aflejringer. Disse aflejringer består af sand, ler og gytje, og fælles for disse aflejringer er organisk materiale samt, at de er kalkfri og mørkfarvede. På basisdatakortet for Svendborg fremtræder de interglaciale aflejringer umiddelbart forskellige; mod vest er lagene tilsyneladende overvejede lerede og mod øst overvejende sandede. De interglaciale aflejringer ligger typisk mellem kote -10 til +0 meter, hvor de højeste koter nås mod øst. Lagserien er overordnet set udbredt under hele Svendborg by, bortset fra dalerosionerne. Over de interglaciale aflejringer findes en sekvens af aflejringer fra Weichsel. Sekvensen indledes med en smeltevandsforekomst med god udbredelse, men med en varierende tykkelse. Smeltevandsforekomsten findes mellem kote + 10 til +5, og er ikke repræsenteret i dalstrukturene. Smeltevandssekvensen er ofte betegnet som Hvidkildemagasinet. Over Hvidkildemagasinet finder vi af- 14

25 Teknisk rapport lejringer fra den yngste del af Weichsel, og lagserien er domineret af moræneler med spredte indslag af smeltevandssand og grus, som ikke er sammenhængende. Der findes dog øverst i lagserien et mere udbredt lag af smeltevandssand med meget varierende tykkelse. Laget findes omkring kote +50 til +60 meter, og laget er ikke udbredt under hele Svendborg by. Figur 4.: Principskitse af stratigrafien i Svendborg, samt lag og lagflader anvendt i den rumlige geologiske model. De øverste lag i området repræsenterer en række isfremstød og tilbagesmeltninger i den sidste del af Weichsel. Efter Ristinge fremstødet tidligt i Weichsel var Svendborg-området ikke isdækket i en længere periode indtil Hovedfremstødet. Dette isdække nåede Hovedopholdslinjen fra nordøstlig retning. Herefter gled et baltisk isstrøm ind over Danmark fra øst og frem mod den Østjyske israndslinie og en efterfølgende isstrøm fra Østersø-området gled ind over det sydfynske område fra sydøst. På baggrund af denne isfremstøds-kronologi fremstår Svendborg-området som domineret af isfremstød fra sydøstlig retning, og sandsynligheden for at den yngste del af Weichsel lagserien er afsat i forbindelse med isoverskridelser fra sydøst er således stor. I forbindelse med isoverskridelser i den sidste del af Weichel er der blevet eroderet en række dale i området. Efter erosionen er dalene senere blevet fyldt op med både smeltevandssand og moræneler, så dalene i dag fremstår som begravede dale (se figur 4.3). 15

26 Teknisk rapport Figur 4.3: Begravede dale i området (blå markering) På baggrund af den geologiske forståelsesmodel er der blevet udarbejdet en hydrostrategrafisk model. Den hydrostrategrafiske model består af 9 lag, som det er vist på figur 4.4. Ud af de 9 lag er der kun 3 lag, som betragtes som betydende grundvandsmagasiner for området. Det er lag 3, 5 og 7, hvor lag 7 kun findes som afgrænsede magasiner i de dybe erosionsdale, og ikke som magasiner med en regional udbredelse. Lag 5 er et magasin med god udbredelse, men med en varierende tykkelse og lithologi. Smeltevandssand og formodede interglaciale sandaflejringer kobles sammen i lag 5. Lag 3 findes i den øvre del af lagserien mod nord og vest. Der er tale om en meget varierende lagtykkelse, og der ses i nogle områder direkte kontakt mellem lag 3 og lag 5. Det geologiske og det hydrologiske modelarbejde findes i GEUS modeldatabase, hvor det er muligt at finde mere detaljerede oplysninger om geologien og hydrologien i området. 16

27 Teknisk rapport Figur 4.4: Principskitse af den hydrostratigrafiske model i Svendborg Beskrivelse af den lokale geologi Boringerne F1-F5 er beliggende på asfalterede arealer, og der er asfaltlag i boringernes top. I boringerne på lokaliteten er der ca. 0,8-, m fyld bestående af overvejende sand og grus. Herunder er der sandet ler indtil boringernes bund mellem 3-5 m u.t. I B1 på den nordlige del af grunden er påtruffet et ca. 1 m tykt sandlag mellem fyldlaget og den sandede ler. Grundvandsspejlet er truffet,3-3,5 m u.t. Det terrænnære grundvand er på lokaliteten knyttet til sandede området i leren og vurderes ud fra pejleresultaterne ikke at udgøre et sammenhængende magasin. Der er dermed tale om pore- eller slirevand, som det på baggrund af pejleresultaterne ikke er muligt at fastlægge en strømningsretning for. Søen på matr. nr. 16ay sydøst for lokaliteten indvirker formentligt på strømningen. Ud fra partikelbaneberegninger udleveret af Region Syddanmark vurderes strømningsretningen i det øverste betydende grundvandsmagasin (lag 3) at være syd-sydøstlig. Det er på baggrund af undersøgelsen ikke muligt at vurdere, hvorvidt det terrænnære grundvand (pore-/slirevand), hvori boringerne er filtersat, står i forbindelse med det øverste betydende grundvandsmagasin i lag 3. 17

28 Teknisk rapport Risikovurdering Grundvand/Recipient Lokaliteten ligger i et område med særlige drikkevandsinteresser og inden for Svendborg Vand, Hovedværkets indvindingsopland. De nærmeste vandindvindingsboringer tilhørende Svendborg Vand, Hovedværket er beliggende ca. km syd for lokaliteten. Vandværket indvinder vand fra forskellige dybder mellem 10 til 3 meter i disse boringer. Den nærmeste indvindingsboring (DGU-nr ) tilhørende Svendborg Vand, Vestergade Råvandsstation ligger cirka 1,7 km i sydlig retning fra lokaliteten. Vandværket indvinder vand fra hhv og meters dybde. Det vurderes, at der i området er en ringe beskyttelse af områdets grundvandressource, da lerdækket på baggrund af den geologiske model vurderes at være i størrelsesordenen 5 m og på udarbejdet kort over lerdækket i området er angivet som mindre end 15 m. Strømningsretningen for det øverste betydende grundvandsmagasin vurderes på baggrund af modellen at være syd-sydøstlig (lag 3). Det terrænnære grundvand udgøres af områder med delvist sammenhængende pore- eller slirevand, som det på baggrund af pejleresultater ikke er muligt at vurdere strømningsretningen af. Strømningsretningen kan også være påvirket af søen lige sydøst for matriklen. Det vides ikke, om porevandet lokalt står i forbindelse med det øverste betydende grundvandsmagasin i lag 3, der iht. partikelbaneberegningerne har kontakt med det dybereliggende sandlag (lag 5), hvorfra der sker oppumpning dels ved Svendborg Vand, Hovedværket, og dels ved sygehusets grundvandssænkningsboringer. Belastningerne med cyanid og chlorid vurderes at udgøre en risiko for de nærmeste recipienter (den lille sø på matr. nr. 16aø og Græsholmene) pga. koncentrationsniveauerne, den korte afstand til recipienterne og idet recipienterne kan være påvirket af pore-/slirevandet, hvori boringerne er filtersat. Derudover kan det, på grund af den dårlige beskyttelse fra de overliggende lerlag og partikelberegningerne, hvor der sker en partikeltransport fra det øverste betydende grundvandsmagasin (lag 3) til det dybereliggende grundvand (lag 5), ikke udelukkes, at den konstaterede forurening med cyanid og det forhøjede indhold af natrium og chlorid i pore-/slirevandet omkring salthallen kan udgøre en risiko for områdets grundvandsressource. Det påviste indhold af oliestoffer i F3 ved påfyldningspladsen/pumpeøen vurderes ikke at udgøre en risiko for områdets grundvandsressource, idet olieforureningen er forholdsvis moderat og ikke er påvist i de øvrige analyserede vandprøver på lokaliteten. Den påviste olieforurening i porevandet ved påfyldningspladsen/pumpeøen vurderes derfor at være af lokal udbredelse og af begrænset omfang. Forureningen i F3 vurderes ikke at udgøre en risiko for den lille sø, som ligger umiddelbart sydøst for grunden. Dette skyldes, at der i vandprøven fra F3 kun er påvist et begrænset forureningsindhold, at der ikke er konstateret forurening i jorden, samt at der ikke er konstateret forurening i den filtersatte boring F1, der er placeret imellem F3 og recipienten. De forhøjede indhold af forureningskomponenter i pore-/slirevandet vurderes ikke at udgøre en risi- 18

29 Teknisk rapport ko for de eksisterende indvindingsboringer, som tilhører Svendborg Vand, Hovedværket, på grund af den store afstand til vandværket. Arealanvendelse Ejendommen anvendes i dag til erhverv i form af materielgård med olietanke, salthal, vaskeplads og olieudskillere. Der er asfalteret på den centrale del af grunden dog er SF-sten i salthallen. Der findes græsarealer på den sydlige del og langs kanterne af grunden. Indeklima Der er ikke udført poreluftmålinger på grunden. De konstaterede indhold af olie og cyanid i pore- /slirevandet vurderes på baggrund af koncentrationsniveauerne ikke at udgøre en risiko for indeklimaet på grunden. De forhøjede indhold af natrium og chlorid vurderes ikke at give anledning til indeklimaproblemer. Kontaktrisiko De ubefæstede områder på den nordlige del af grunden har været anvendt til oplag af diverse materialer. Den påviste lettere forurening med bly i overfladejorden i O3 i den nordøstlige hjørne af grunden vurderes ikke at udgøre en risiko for den konkrete anvendelse af lokaliteten til erhverv. Såfremt det lettere forurenede område overgår til mere følsomme formål, fx dyrkning af grøntsager, børns leg, grave- eller havearbejde, vurderes jordforureningen at kunne udgøre en mindre sundhedsmæssig risiko ved fysisk kontakt med jorden. 19

30 Teknisk rapport Baggrundsoplysninger Arkivmateriale fra Region Syddanmark Oplæg til forureningsundersøgelse: Bodøvej 14, 5700 Svendborg Data i rapporten stammer fra Region Syddanmarks GeoGIS-database. GEUS boringsdatabase, Jupiter Region Syddanmarks hjemmeside Vejledning fra Miljøstyrelsen, nr. 6 og 7, Oprydning på forurenede Lokaliteter - hovedbind samt justeringer hertil jf. Miljøstyrelsens hjemmeside: Kvalitetskriterierne for jord, vand og poreluft. Potentialekort for det sekundære grundvand udarbejdet på baggrund af pejleresultaterne af boringer udført i pulje 9 og 10. Februar 015. Udarbejdet kort over lertykkelser i området med lokaliteterne i pulje 9 og 10. Maj 015. Vejdirektoratet: Sedimentanalyser fra 70 regnvandsbassiner fokus på miljøfremmede stoffer. Rapport Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. BEK nr 9 af 6/03/014 Partikelbanebetragtninger udleveret af Region Syddanmark 0

31 BILAG 1 SITUATIONSPLANER MED FORURENINGSKONCENTRATIONER

32 16 Buskads SF sten O1 Afløb Afløb B1 Busskur med oplag langs nordlige skel O Saltlager Mandskab 14 GA til håndvask Værksted Opbevaring (fliser) 53,64 F5 Afløbsrist O3 Bodøvej Græs/bar jord/ buske/træer Maskinopbevaring (fliser) Matr. nr. 16ay Vaskeplads F4 53,3 OU F Tidl. placering af OU1 Vaskeplads 5,37 9 T T5 F3 F6 5,30 T4 53,53 Tank til saltvand T3 Tanke til saltvand Tank til saltvand Påfyldningsplads /pumpeø i SF sten 53,79 F1 Asfalt udskæring Oplag af materialer (grus mv.) Tidl. placering af T1 Græs/bar jord/buske/træer Signaturforklaring Målforhold: 1:700 Matrikelgrænse Overfladeprøve område Konc. i jord mg/kg TS (m.u.t.) Grus Græs Bed / bar jord Asfalt / beton / fliser Olietank Filtersat boring Konc. i jord mg/kg TS (m.u.t.) Konc. i vand µg/l GVS DVR90 Udereference Poreluftprøve Konc. i poreluft µg/m3 (m.u.t.) Lokaliseringsboring Konc. i jord mg/kg TS (m.u.t.) Indeluftprøve Konc. i indeluft µg/m3 Kloakledning Olieudskiller Tidligere Filtersat boring Tidligere Lokaliseringsboring Kælder Strømningsretning primært grundvand Terrænhældning Lokalitet: Bodøvej 14, 5700 Svendborg Bilag 1.1 Indhold af oliestoffer (sum af kulbrinter)

33 16 Buskads SF sten O1 Afløb Afløb B1 Busskur med oplag langs nordlige skel O Saltlager Bodøvej Græs/bar jord/ buske/træer Mandskab 14 GA til håndvask Værksted Opbevaring (fliser) Maskinopbevaring (fliser) / // / /1/9 (F) 53,3 Matr. nr. 16ay /60.000/<1/ Afløbsrist /61.000/<1/ (F) 53,64 5,30 Vaskeplads OU F4 F5 Tidl. placering af OU1 F / /1/ / /41/1.030 (F) Vaskeplads O3 T4 Tank til saltvand T3 T 5,37 T5 Tank til F F3 saltvand 53, /3.800/000/4/33 (F) Tanke til saltvand Påfyldningsplads /pumpeø i SF sten 53,79 F1 Asfalt udskæring Oplag af materialer (grus mv.) Tidl. placering af T1 Græs/bar jord/buske/træer Signaturforklaring Målforhold: 1:700 Matrikelgrænse Overfladeprøve område Konc. i jord mg/kg TS (m.u.t.) Grus Græs Bed / bar jord Asfalt / beton / fliser Olietank Filtersat boring Konc. i jord mg/kg TS (m.u.t.) Konc. i vand µg/l (F) angiver filtreret prøve GVS DVR90 Udereference Poreluftprøve Konc. i poreluft µg/m3 (m.u.t.) Lokaliseringsboring Konc. i jord mg/kg TS (m.u.t.) Indeluftprøve Konc. i indeluft µg/m3 Kloakledning Olieudskiller Tidligere Filtersat boring Tidligere Lokaliseringsboring Kælder Strømningsretning primært grundvand Terrænhældning Lokalitet: Bodøvej 14, 5700 Svendborg Bilag 1. Indhold af vejsaltskomponenter (Natrium/Chlorid/Cyanid, let flygtig /Cyanid, total)

34 BILAG BOREPROFILER

35 Dybde (m) Forsøgsresultater Filtersætning Jordart Karakterisering Kote (m) Geologi Prøve Nr. Aflejring Alder Lugt Misfarv. Lab. PID DVR90 +56,11 m 0 pid= A 1 ASFALT FYLD: GRUS: SAND, asfaltfragmenter pid= FYLD: GRUS: SAND 1 pid= FYLD: LER, GRUS, lys pid= 4 FYLD: LER - - pid= FYLD: LER, GRUS, grå, tør 0: pid= 6 LER, grå, sandet, våd 3 pid= LER - - pid= 8 LER pid= +5 9 LER X = Prøve udtaget til analyse PID 0 = Ingen lugt + = Misfarvet Pejlerør: 0: 1 = Svag lugt = Lugt - = Ikke misfarvet 3 = Stærklugt Boremetode: X: (m) Y: (m) K. Sys.: Sag: Bodøvej 14 Boret af: LOS Dato: DGU-nr.: Boring: F1 Udarb. af: NBJ Kontrol: CEJ Godkendt: DUB Dato: Bilag: S. 1/1 GeoGIS Database, Pulje 9 og 10 - PSTMDK :17:58 Miljøprofil

36 Dybde (m) Forsøgsresultater Filtersætning Jordart Karakterisering Kote (m) Geologi Prøve Nr. Aflejring Alder Lugt Misfarv. Lab. PID DVR90 +55,91 m 0 pid=19 0 A 1 ASFALT FYLD: GRUS: ASFALT 19 pid=3 FYLD: GRUS 3 1 pid= FYLD: GRUS: LER pid=3 4 LER, sandet, tør, lys 3 pid= LER - - pid= 6 LER, sandet, fugtig, lys 3 pid= LER, sandet, fugtig pid= 0: LER, sandet, tør 4 pid= +5 9 LER X = Prøve udtaget til analyse PID 0 = Ingen lugt + = Misfarvet Pejlerør: 0: 1 = Svag lugt = Lugt - = Ikke misfarvet 3 = Stærklugt Boremetode: X: (m) Y: (m) K. Sys.: Sag: Bodøvej 14 Boret af: LOS Dato: DGU-nr.: Boring: F Udarb. af: NBJ Kontrol: CEJ Godkendt: DUB Dato: Bilag: S. 1/1 GeoGIS Database, Pulje 9 og 10 - PSTMDK :18:0 Miljøprofil

37 Dybde (m) Forsøgsresultater Filtersætning Jordart Karakterisering Kote (m) Geologi Prøve Nr. Aflejring Alder Lugt Misfarv. Lab. PID DVR90 +56,06 m 0 PID A 10 ASFALT FYLD: GRUS: ASFALT 5 11 FYLD: GRUS FYLD: GRUS: SAND 13 FYLD: GRUS: SAND LER, sandet, tør, lys 3 0: LER LER LER, sandet, fugtig, lys LER LER, sandet, lys 5 PID LER X = Prøve udtaget til analyse PID 0 = Ingen lugt + = Misfarvet Pejlerør: 0: 1 = Svag lugt = Lugt - = Ikke misfarvet 3 = Stærklugt Boremetode: X: (m) Y: (m) K. Sys.: Sag: Bodøvej 14 Boret af: LOS Dato: DGU-nr.: Boring: F3 Udarb. af: NBJ Kontrol: CEJ Godkendt: DUB Dato: Bilag: S. 1/1 GeoGIS Database, Pulje 9 og 10 - PSTMDK :18:34 Miljøprofil

38 Dybde (m) Forsøgsresultater Filtersætning Jordart Karakterisering Kote (m) Geologi Prøve Nr. Aflejring Alder Lugt Misfarv. Lab. PID DVR90 +55,88 m 0 pid=5 0 A 30 ASFALT FYLD, stabilgrus 5 pid= 31 FYLD pid= FYLD - - pid= 33 LER, sandet, tør, lys pid= LER - - pid= 0: LER, sandet, fugtig, lys 3 pid= LER - - pid= 37 LER, sandet, fugtig, lys, kh 4 pid= LER, sandet, tør, lys, kh X = Prøve udtaget til analyse PID 0 = Ingen lugt + = Misfarvet Pejlerør: 0: 1 = Svag lugt = Lugt - = Ikke misfarvet 3 = Stærklugt Boremetode: X: (m) Y: (m) K. Sys.: Sag: Bodøvej 14 Boret af: LOS Dato: DGU-nr.: Boring: F4 Udarb. af: NBJ Kontrol: CEJ Godkendt: DUB Dato: Bilag: S. 1/1 GeoGIS Database, Pulje 9 og 10 - PSTMDK :18:49 Miljøprofil

39 Dybde (m) Forsøgsresultater Filtersætning Jordart Karakterisering Kote (m) Geologi Prøve Nr. Aflejring Alder Lugt Misfarv. Lab. PID DVR90 +56,16 m 0 pid= A 39 ASFALT FYLD: GRUS: ASFALT 3 pid= 40 FYLD, stabilgrus 1 pid= SAND: LER, lyst 3 pid=4 4 LER, sandet, tør, lys 4 pid= LER, sandet, fugtig, lys pid= 0: LER pid= LER, sandet, tør, lys, kh pid= 46 LER pid= LER X = Prøve udtaget til analyse PID 0 = Ingen lugt + = Misfarvet Pejlerør: 0: 1 = Svag lugt = Lugt - = Ikke misfarvet 3 = Stærklugt Boremetode: X: (m) Y: (m) K. Sys.: Sag: Bodøvej 14 Boret af: LOS Dato: DGU-nr.: Boring: F5 Udarb. af: NBJ Kontrol: CEJ Godkendt: DUB Dato: Bilag: S. 1/1 GeoGIS Database, Pulje 9 og 10 - PSTMDK :19:0 Miljøprofil

40 Dybde (m) Forsøgsresultater Filtersætning Jordart Karakterisering Kote (m) Geologi Prøve Nr. Aflejring Alder Lugt Misfarv. Lab. PID DVR90 +55,66 m 0 PID= FYLD: SAND, groft, tør FYLD: SAND LER, sandet, grå, tør 1 PID= LER LER LER LER, sandet, brun, fugtig 1: LER PID=0 81 LER X = Prøve udtaget til analyse PID 0 = Ingen lugt + = Misfarvet Pejlerør: 1: 1 = Svag lugt = Lugt - = Ikke misfarvet 3 = Stærklugt Boremetode: X: (m) Y: (m) K. Sys.: Sag: Bodøvej 14 Boret af: LOS Dato: DGU-nr.: Boring: F6 Udarb. af: NBJ Kontrol: CEJ Godkendt: DUB Dato: Bilag: S. 1/1 GeoGIS Database, Pulje 9 og 10 - PSTMDK :19:17 Miljøprofil

41 Dybde (m) Forsøgsresultater Filtersætning Jordart Karakterisering Kote (m) Geologi Prøve Nr. Aflejring Alder Lugt Misfarv. Lab. PID DVR90 +56,67 m 0 PID 48 FYLD: SAND, siltet, svagt muldet, gråbrun, tør 1 PID< FYLD: SAND, siltet, savagt muldet, gråbrun, tør, organisk 1 1 PID<1 50 SAND, svagt leret, organisk, gråbrunt SAND, mellem, brunt, grå striber, tør 1 5 LER, svagt sandet, svagt kh, brunt, rødbrun 1 PID LER, siltet, enkelte gruskorn, brun, våd X = Prøve udtaget til analyse PID 0 = Ingen lugt + = Misfarvet 1 = Svag lugt - = Ikke misfarvet = Lugt 3 = Stærklugt Boremetode: X: (m) Y: (m) K. Sys.: Sag: Bodøvej 14 Boret af: KMJ Dato: DGU-nr.: Boring: B1 Udarb. af: NBJ Kontrol: CEJ Godkendt: DUB Dato: Bilag: S. 1/1 GeoGIS Database, Pulje 9 og 10 - PSTMDK :19:30 Miljøprofil

42 Grontmij - Geoteknik Dybde Boreprofil Terr nkote DVR Pejlerłr Kote (m) Jordartssignatur Prłvetype Prłvenr. Symboler p boreprofil w Vandindhold, w g Rumv gt Glr 0 9 Glłdetab 1 Laggr nse N SPT-forsłg, N 1 Vandspejl med pejledato Stor omrłrt poseprłve Lille omrłrt poseprłve Cv Cvr Intakt vingestyrke, cv Omrłrt vingestyrke, c vr 7 4 qc CPT, spidsmodstand Intakt prłve S 5 Rammesonde Filter Lab.forsłg Symboler p situationsplan 7 iht. oversigt Boring uden prłveoptagning Boring med prłveoptagning Jordartssignatur p boreprofil Gravning STEN FYLD Gravning med prłveoptagning GRUS MULD Drejesondering SAND T RV CPT / Tryksondering SILT T RVEGYTJE SPT / Rammesondering LER GYTJE Vingeforsłg KALK / KRIDT SKALLER Belastningsforsłg MOR NESAND MOR NELER PLANTERESTER I mor nale aflejringer m der forventes indhold af sten og blokke S tningsm ling Poretryksm ling Signaturforklaring og definitioner Bilag A Geoteknisk profil Rev. 6. april 011

43 Geologiske betegnelser og forkortelser Alder Dannelsesmiljł Re: Recent Mi: Mioc n Br: Brakvand Sk: Skredjord Pg: Postglacial Ol: Oligoc n Fe: Ferskvand Sm: Smeltevand Sg: Senglacial Eo: Eoc n Fl: Flydejord Vi: Vindaflejret Al: Allerłd PI: Pal oc n Gl: Gletscher Vu: Vulkansk Gc: Glacial Sl: Selandien Ma: Marin Ig: Interglacial Da: Danien Ne: Nedskyl Is: Interstadial Kt: Kridt O: Overjord Te: Terti r Se: Senon PI: Plioc n Kornstłrrelser Sorteringsgrader Fint Finkornet Usort. Usorteret U > 7 Mellem Mellemkornet Ringe sort. Ringe sorteret 3.5 < U < 7 Groft Grovkornet Sort. Sorteret < U < 3.5 Velsort. Velsorteret U < H rdningsgrader Bikomponenter H1 Uh rdnet gytjeh. Gytjeholdig plr. Planterester H Svagt h rdnet kfr. Kalkfri rodgn. Rodgange H3 H rdnet khl. Kalkholdig rodtr. Rodtr vler H4 St rkt h rdnet muldstr. Muldstriber skalh. Skalholding H5 Forkislet organiskh. Organiskholdig tłrveh. Tłrveholdig vrige forkortelser enk. Enkelte klp. Klumper part. Partier udb. Udblłdt hom. Homogent m. Med sli. Slirer u.t. Under terr n indh. Indhold misf. Misfarvet stk. Stykker vs. Vandspejl inhom. Inhomogent omdan. Omdannet st. St rk(t) veks. Vekslende k. Korn o.t. Over terr n sv. Svag(t) v.f. Vandfłrende Definitioner Vandindhold W = Vandv gten i procent af tłrstofv gten Flydegr nse W L = Vandindhold ved flydegr nsen Plasticitetsgr nse W P = Vandindhold ved plasticitetsgr nsen Plasticitetsindeks I P = w L- wp Rumv gt Kornrumv gt Poretal g g s e = Forholdet mellem totalv gt ved naturligt vandindhold og totalvolumen = Kornrumv gten = Forholdet mellem porevolumen og tłrstofvolumen Lłs/fast lejring e /e max min = Poretallet i lłseste/fasteste standardlejring i laboratoriet Lejringst thed I D = Relativ lejringst thed (e - e)/(e - e ) max max min Glłdetab gl r = V gttab ved langvarig glłdning i % af tłrstof reduceret for kalkindhold Kalkindhold ka = V gten af CaCO i procent af tłrstof 3 Rev. 6. april 011

44

45

46

47 BILAG 3 FOTOS AF MÅLEPUNKTERNES PLACERING OG OVERSIGTSFOTOS

48 Bodøvej 14, oversigt over plads, set mod øst Set mod øst

49 Set mod sydøst Set mod syd

50 Lokaliseringsboring B1 Filtersat boring F1 Filtersat boring F Filtersat boring F3 Filtersat boring F4 Filtersat boring F5 Filtersat boring F6

51 Overfladeprøve O1 Overfladeprøve O Overfladeprøve O3

Dansk Miljørådgivning A/S

Dansk Miljørådgivning A/S Dansk Miljørådgivning A/S Vognmand Filtenborg Nørrebro 70B 7900 Nykøbing M Att: Bjørn Filtenborg Sagsnr.: Dato: 2017-1124 3. august 2017 Risikovurdering vedr. indbygning af forurenet jord i støjvold beliggende

Læs mere

Notat vedrørende forureningsundersøgelse på Kløvkærvej 8, 6000 Kolding.

Notat vedrørende forureningsundersøgelse på Kløvkærvej 8, 6000 Kolding. Kløvkærvej 8, Kolding Side 1 Notat vedrørende forureningsundersøgelse på Kløvkærvej 8, 6000 Kolding. Indledning Kolding Kommune har anmodet Dansk Miljørådgivning A/S om at udføre en forureningsundersøgelse

Læs mere

FORURENINGSUNDERSØGELSE

FORURENINGSUNDERSØGELSE FORURENINGSUNDERSØGELSE BELIGGENHED: REKVIRENT: RÅDGIVER: BORGERGADE 17A17F/DRONNINGENS TVÆR GADE 3244, 13 KØBENHAVN K MILJØKONTROLLEN DANSK MILJØRÅDGIVNING A/S SAGSNR: 254424551 DATO: 5. februar 24 Borgergade

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

Bilag 4. Uddrag af teknisk rapport. Indledende forureningsundersøgelse lok.nr : Kosmetikvirksomhed, Møbjergvej 47, 7260 Sønder Omme.

Bilag 4. Uddrag af teknisk rapport. Indledende forureningsundersøgelse lok.nr : Kosmetikvirksomhed, Møbjergvej 47, 7260 Sønder Omme. Bilag. Uddrag af teknisk rapport. Indledende forureningsundersøgelse lok.nr. -99: Kosmetikvirksomhed, Møbjergvej, Sønder Omme. () Have B, 9/i.p. B, /i.p. Garage T Rist T+T Produktion+lager (99) B,9 Kontor

Læs mere

FORURENINGSUNDERSØGELSE, JORD

FORURENINGSUNDERSØGELSE, JORD FORURENINGSUNDERSØGELSE, JORD Ryttermarksvej 1, 6000 Kolding Rekvirent: Kolding Kommune Dato: 15. marts 2013 DMR-sagsnr.: 2013-0126 Din rådgiver gør en forskel Industrivej 10A, 8680 Ry Tlf. 86 95 06 55

Læs mere

Omfattende forureningsundersøgelse

Omfattende forureningsundersøgelse Omfattende forureningsundersøgelse Kirkebjerg Allé 4-6, 2600 Glostrup Matr. nr. 8 az og 8 aæ, Glostrup By, Glostrup Udført af: DMR Rådgivende Ingeniørfirma Dansk Miljørådgivning A/S For: Glostrup Kommune

Læs mere

FORURENINGSUNDERSØGELSE SKOLEVEJ 4, 6640 LUNDERSKOV

FORURENINGSUNDERSØGELSE SKOLEVEJ 4, 6640 LUNDERSKOV FORURENINGSUNDERSØGELSE SKOLEVEJ 4, 6640 LUNDERSKOV Rekvirent: Kolding Kommune Dato: 22. marts 2017 DMR-sagsnr.: 2017-0107 Dansk Miljørådgivning A/S Din rådgiver gør en forskel Kokbjerg 14, 6000 Kolding

Læs mere

Grundvandsgruppens udtalelse i forhold til kunstgræsbanen ved Bælum-Solbjerg IF - Skolevej 1D, 9574 Bælum

Grundvandsgruppens udtalelse i forhold til kunstgræsbanen ved Bælum-Solbjerg IF - Skolevej 1D, 9574 Bælum Grundvandsgruppens udtalelse i forhold til kunstgræsbanen ved Bælum-Solbjerg IF - Skolevej 1D, 9574 Bælum Grundvandsgruppens udtalelser i forhold til Østhimmerlands Kunstgræsforenings ansøgning om etablering

Læs mere

Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav

Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav Tjørnehoved, Præstø Kommune Matrikel 3b Tjørnehoved By, Allerslev Journalnr. 04-000156 Dokumentnr. 246198 23. marts 2006 MMY 1 Der er d. 1. juli 2004 søgt

Læs mere

Bilag 7: Skabelon til afrapportering V2 undersøgelse

Bilag 7: Skabelon til afrapportering V2 undersøgelse Kontraktbilag 3 Opgavebeskrivelse Bilag 7 Skabelon til afrapportering V2 undersøgelse Bilag 7: Skabelon til afrapportering V2 undersøgelse Læsevejledning Skabelonens omfang indikerer hvad regionen forventer

Læs mere

Miljøteknisk rapport. Sag: J14.0898M1 Bakkegårdsvej 8, Allingåbro. Miljøundersøgelse. Horsens, den 16. december 2014

Miljøteknisk rapport. Sag: J14.0898M1 Bakkegårdsvej 8, Allingåbro. Miljøundersøgelse. Horsens, den 16. december 2014 Miljøteknisk rapport Sag: J14.0898M1 Bakkegårdsvej 8, Allingåbro Miljøundersøgelse Horsens, den 16. december 2014 Rekvirent: Norddjurs Kommune Att. Søren Taastrup-Leth sptl@norddjurs.dk FRANCK GEOTEKNIK

Læs mere

Fasanvej Byggefelt VI, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport

Fasanvej Byggefelt VI, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Fasanvej Byggefelt VI, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Adresse: Matr. nr.: Rekvirent: Fasanvej, 4700 Næstved 229r, 146a og 146b Næstved Markjorder Næstved Kommune, Center for Politik og Udvikling,

Læs mere

Københavns kommune Miljøkontrollen

Københavns kommune Miljøkontrollen Notat Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S NIRAS Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk Københavns kommune Miljøkontrollen CVR-nr. 37295728 Tilsluttet

Læs mere

Fensmarkvej, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport

Fensmarkvej, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Fensmarkvej, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Adresse: Matr. nr.: Rekvirent: Fensmarkvej, 4700 Næstved 6pz Øverup By, Herlufsholm Næstved Kommune, Center for Politik og Udvikling, Team Byråd og Direktion

Læs mere

Støjvold III Risikovurdering ved brug af lettere forurenet jord til anlæg

Støjvold III Risikovurdering ved brug af lettere forurenet jord til anlæg NOTAT Projekt Risikovurdering af lettere forurenet jord - støjvold III i Ballerup Kommune Kunde Ballerup Kommune Notat nr. Miljø-01 Dato 2014-11-25 Til Henrik Linder, Ballerup Kommune Fra Lisbeth Hanefeld

Læs mere

ROSKILDE KOMMUNE SUPPLERENDE FORURENINGSUNDERSØGELSE PÅ MUSICON. Rekvirent. Roskilde Kommune att. Gunilla Stine Rasmussen Køgevej 80 4000 Roskilde

ROSKILDE KOMMUNE SUPPLERENDE FORURENINGSUNDERSØGELSE PÅ MUSICON. Rekvirent. Roskilde Kommune att. Gunilla Stine Rasmussen Køgevej 80 4000 Roskilde ROSKILDE KOMMUNE SUPPLERENDE FORURENINGSUNDERSØGELSE PÅ MUSICON Rekvirent Roskilde Kommune att. Gunilla Stine Rasmussen Køgevej 80 4000 Roskilde Rådgiver Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Projekt

Læs mere

Undersøgelse af boldbaner og nedsivningsareal

Undersøgelse af boldbaner og nedsivningsareal 28.06.2017 17-0436 Ina Ibro/ Sven Ulrich Bertelsen Undersøgelse af boldbaner og nedsivningsareal SAG : Skolevej 1D, 9574 Bælum, matr. nr. 1bx Bælum By, Bælum. EMNE : Undersøgelse af jorden i forbindelse

Læs mere

Region Sjælland. Tujavej 11 i Køge FORURENINGSUNDERSØGELSE

Region Sjælland. Tujavej 11 i Køge FORURENINGSUNDERSØGELSE Region Sjælland Tujavej 11 i Køge FORURENINGSUNDERSØGELSE Region Sjælland Tujavej 11 i Køge FORURENINGSUNDERSØGELSE Rekvirent Rådgiver Region Sjælland Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Udført/kontrol: MAP/TIG Nr.: 1 Dato: Rev.:

Udført/kontrol: MAP/TIG Nr.: 1 Dato: Rev.: NOTAT Sagsnavn: Hedelunden 7, 2670 Greve Sag nr.: 12-0090 Emne: Miljøundersøgelse ved olieudskiller og tanke Udført/kontrol: MAP/TIG Nr.: 1 Dato: 2012-04-03 Rev.: Indledning EKJ rådgivende ingeniører as

Læs mere

Situationsplan med boringer. Analyseresultater VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

Situationsplan med boringer. Analyseresultater VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT MUSICONSEKRETARIATET HAL 1 OMRÅDET STATUSNOTAT - TERRÆNNÆRE JORDPRØVER TILLÆG TIL RAPPORT FRA 2017 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. GeoMiljø Miljørådgivning ApS.

Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. GeoMiljø Miljørådgivning ApS. Roskilde Kommune Miljøteknisk Notat Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. 14. november 2017 Sag: 17-07-01 / CBS GeoMiljø

Læs mere

Region Sjælland. Juni 2015 RÅSTOFKORTLÆGNING FASE 1- GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE

Region Sjælland. Juni 2015 RÅSTOFKORTLÆGNING FASE 1- GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE Region Sjælland Juni RÅSTOFKORTLÆGNING FASE - GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE PROJEKT Region Sjælland Råstofkortlægning, sand grus og sten, Fase Gundsømagle Projekt nr. Dokument nr. Version Udarbejdet af

Læs mere

Uden for fyrrummet blev der observeret to udluftningsrør i en lyskasse, samt et nærtliggende mindre delareal med retableret asfaltbelægning.

Uden for fyrrummet blev der observeret to udluftningsrør i en lyskasse, samt et nærtliggende mindre delareal med retableret asfaltbelægning. NOTAT Projekt Snejbjerg Skole. Forureningsundersøgelse ved fyringsolieanlæg Kunde Herning Kommune Notat nr. 1 Dato 20150508 Til Fra Lars Rathje Snejbjerg Skole. Skolesvinget 1, 7400 Herning Forureningsundersøgelse

Læs mere

Fasanvej Byggefelt III, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport

Fasanvej Byggefelt III, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Fasanvej Byggefelt III, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Adresse: Matr. nr.: Rekvirent: Fasanvej, 4700 Næstved 229r Næstved Markjorder Næstved Kommune, Center for Politik og Udvikling, Team Byråd og

Læs mere

BACH GRUPPEN A/S Industrivej Viborg. Att: Brian Sønderby

BACH GRUPPEN A/S Industrivej Viborg. Att: Brian Sønderby Regionshuset Holstebro Miljø Lægårdvej 10 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7841 1999 www.raastoffer.rm.dk BACH GRUPPEN A/S Industrivej 22 8800 Viborg Att: Brian Sønderby Afslag på ansøgning om dispensation til

Læs mere

Indledende forureningsundersøgelse

Indledende forureningsundersøgelse Kongelundsvej 88A-16P, 23 København S Region Hovedstaden Koncern Miljø Indledende forureningsundersøgelse Petroleumsanlæg og fyldområde Kongelundsvej 88A-16P, 23 København S Matr. nr.: 35 Sundby Overdrev

Læs mere

Datablade for kortlagte lokaliteter omfattet af Indsatsplan Ristrup

Datablade for kortlagte lokaliteter omfattet af Indsatsplan Ristrup Forslag til Indsatsplan Kasted e for kortlagte lokaliteter omfattet af Indsatsplan Ristrup 713-0111 713-0131 713-0202 711-245-V1 751-1121 751-720 MARTS 2006 ÅRHUS AMT NATUR OG MILJØ Munkegyden 4, 8382

Læs mere

JANUAR 2013 REGION HOVEDSTADEN, KONCERN ØKONOMI FASE 2 UNDERSØGELSE PÅ HØRSHOLM SYGEHUS, USSERØD KONGEVEJ 102, 2970 HØRSHOLM

JANUAR 2013 REGION HOVEDSTADEN, KONCERN ØKONOMI FASE 2 UNDERSØGELSE PÅ HØRSHOLM SYGEHUS, USSERØD KONGEVEJ 102, 2970 HØRSHOLM JANUAR 23 REGION HOVEDSTADEN, KONCERN ØKONOMI FASE 2 UNDERSØGELSE PÅ HØRSHOLM SYGEHUS, USSERØD KONGEVEJ 2, 297 HØRSHOLM ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 28 Kongens Lyngby TLF +45 56 4 FAX +45 56 4 99 99

Læs mere

MILJØNOTAT. Sag nr.: /ISA Dato: 9. august 2017

MILJØNOTAT. Sag nr.: /ISA Dato: 9. august 2017 Sag nr.: 117175/ISA Dato: 9. august 2017 MILJØNOTAT Udførelse af indledende miljøundersøgelse på Rundinsvej 7 og 11, og Møllestien 3, 8 og 10,, matr. nr. 7ab, 7ah, 7bq, 7ck, 12m, 12æ og 7000v, 1. Indledning

Læs mere

Odder Kommune. Odder, Vesterhåb. Undersøgelse af forurening på parcel 31

Odder Kommune. Odder, Vesterhåb. Undersøgelse af forurening på parcel 31 Odder Kommune Odder, Vesterhåb Undersøgelse af forurening på parcel 31 Projektnr.: 24.0980.83 Januar / 2011 Notat Grontmij Carl Bro A/S Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401 www.grontmij-carlbro.dk

Læs mere

FORURENINGSUNDERSØGELSE

FORURENINGSUNDERSØGELSE FORURENINGSUNDERSØGELSE Badevej og 4, 3 Helsingør Rekvirent: Domea Dato: 9. december 14 DMRsagsnr.: 14571 Dansk Miljørådgivning A/S Din rådgiver gør en forskel Industrivej 1A, 868 Ry Tlf. 86 95 6 55 Email:

Læs mere

Stenderup Vandværk er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by.

Stenderup Vandværk er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by. er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by. Vandværket har en indvindingstilladelse på 35.000 m 3 og indvandt i 2013 omkring 42.000 m 3 årligt. Indvindingen har været faldende frem til 1998, hvorefter

Læs mere

Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S

Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S Sag nr.: 113026/HB Dato: 12. august 2013 NOTAT Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S 1. Indledning I forbindelse med mulig udlægning af kunstgræsbaner

Læs mere

Dansk Miljørådgivning A/S

Dansk Miljørådgivning A/S Dansk Miljørådgivning A/S Til Roskilde Kommune Sagsnr.: Dato: 2019-0049 11. juni 2019 Notat vedr. opgravning af nedgravet tank på Græsengen 1, 4000 Roskilde Omfang DMR har efter aftale med Roskilde Kommune

Læs mere

Bilag 1. Oversigtskort med alle delområder, boringer mv.

Bilag 1. Oversigtskort med alle delområder, boringer mv. Bilag 1 Oversigtskort med alle delområder, boringer mv. 0 250 500 meter 0 0 0 0 Midlertidigt filter for porevand Boring, tidl., filtersat Boring, ny, ikke filtersat Boring, ny, filtersat Undersøgelsesområde

Læs mere

HJØRNET AF SØLYSTGADE/ BORGERGADE, SILKEBORG

HJØRNET AF SØLYSTGADE/ BORGERGADE, SILKEBORG Til Silkeborg Kommune Ejendomme, Team Køb/Salg Østergade 1, 8600 Silkeborg Att.: Ulla Jung Dokumenttype Rapport Dato December 2014 HJØRNET AF SØLYSTGADE/ BORGERGADE, SILKEBORG FORURENINGSUNDERSØGELSE,

Læs mere

Orienterende forureningsundersøgelse

Orienterende forureningsundersøgelse Orienterende forureningsundersøgelse Nordre Havnekaj, 53 Kerteminde Rekvirent: Nordre Havnekaj Dato:. marts 9 DMRsagsnr.: 74 Dansk Miljørådgivning A/S Din rådgiver gør en forskel Børge Jensens Plads, 58

Læs mere

3.5 Private vandværker i Århus Kommune

3.5 Private vandværker i Århus Kommune 3.5 Private vandværker i Århus Kommune Kvottrup Vandværk (751.2.24) Vandværket har en indvindingstilladelse på 6. m 3 /år. Tilladelsen er gebyrnedsat fra oprindelig 18. m 3 / år den 16. februar 2. Vandværkets

Læs mere

NOTAT 1 INDLEDNING... 2. 2 BESKRIVELSE AF LOKALITETEN... 2 2.1 Vandindvindingsinteresser... 2 2.2 Arealanvendelsen... 2 2.3 Forureningskilder...

NOTAT 1 INDLEDNING... 2. 2 BESKRIVELSE AF LOKALITETEN... 2 2.1 Vandindvindingsinteresser... 2 2.2 Arealanvendelsen... 2 2.3 Forureningskilder... 27.10.2014 S-1302333 John Skov NOTAT SAG : Brudsigvej, Rødding (areal for brandøvelser) EMNE : Miljøteknisk undersøgelse REKVIRENT : Vejen Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 2 2 BESKRIVELSE AF

Læs mere

Miljøteknisk rapport. Sag: J M2 Bakkegårdsvej 8, Allingåbro. Jordhåndteringsplan. Horsens, den 10. marts 2015

Miljøteknisk rapport. Sag: J M2 Bakkegårdsvej 8, Allingåbro. Jordhåndteringsplan. Horsens, den 10. marts 2015 Miljøteknisk rapport Sag: J14.0898M2 Bakkegårdsvej 8, Allingåbro Jordhåndteringsplan Horsens, den 10. marts 2015 Rekvirent: Norddjurs Kommune Att. Søren Taastrup-Leth sptl@norddjurs.dk FRANCK GEOTEKNIK

Læs mere

Kollund Sand og Grus Aps Gunnar Vestergaard Okkelsvej 21 Kollund 7400 Herning

Kollund Sand og Grus Aps Gunnar Vestergaard Okkelsvej 21 Kollund 7400 Herning Regionshuset Holstebro Kollund Sand og Grus Aps Gunnar Vestergaard Okkelsvej 21 Kollund 7400 Herning Miljø Lægårdvej 12R DK-7500 Holstebro Tel. +45 7841 1999 www.jordmidt.dk Afslag på dispensation til

Læs mere

INDLEDENDE MILJØTEKNISK UNDERSØGELSE FORUD FOR NYT BYGGERI

INDLEDENDE MILJØTEKNISK UNDERSØGELSE FORUD FOR NYT BYGGERI Til Bygningsstyrelsen Dokumenttype Rapport Dato August 03 Adresse: OPP Kalvebod Brygge INDLEDENDE MILJØTEKNISK UNDERSØGELSE FORUD FOR NYT BYGGERI 0- Revision V Dato -08-03 Udarbejdet af LKK Kontrolleret

Læs mere

Jordforureningsloven Region Midtjylland

Jordforureningsloven Region Midtjylland Jordforureningsloven Region Midtjylland Registrere muligt forurenede lokaliteter vidensniveau 1 (V1) Undersøge udvalgte lokaliteter udgår ell. kortlægges på vidensniveau 2 (V2). Registrere på V2. Foretage

Læs mere

RAPPORT OVER SUPPLERENDE FORURENINGSUNDERSØGELSER, VEJLE LYSTBÅDEHAVN

RAPPORT OVER SUPPLERENDE FORURENINGSUNDERSØGELSER, VEJLE LYSTBÅDEHAVN Vejle Kommune RAPPORT OVER SUPPLERENDE FORURENINGSUNDERSØGELSER, VEJLE LYSTBÅDEHAVN Beliggende: Vejle Lystbådehavn, 7100 Vejle Bygherre: Vejle Kommune Rådgiver: NIRAS A/S Åboulevarden 80, Postboks 615,

Læs mere

Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej Thyholm

Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej Thyholm Regionshuset Holstebro Miljø Lægårdvej 12R DK-7500 Holstebro Tel. +45 7841 1999 www.jordmidt.dk Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej 24 7790 Thyholm Afslag på ansøgning om dispensation til at tilfører

Læs mere

Orienterende forureningsundersøgelse

Orienterende forureningsundersøgelse Orienterende forureningsundersøgelse Johs. E. Rasmussens Vej 1, Hjørring Hjørring Kommune Lok. nr. 821 Marts 2 Registerblad Lokalitetsnummer: 821. DMRsagsnr.: 2479. Rekvirent: Nordjyllands Amt Grundvandskontoret

Læs mere

RAPPORT LEGEPARKEN BYPARKEN, KOLDING PROJEKTNUMMER FORURENINGSUNDERSØGELSE

RAPPORT LEGEPARKEN BYPARKEN, KOLDING PROJEKTNUMMER FORURENINGSUNDERSØGELSE RAPPORT PROJEKTNUMMER 30.6665.36 LEGEPARKEN BYPARKEN, KOLDING FORURENINGSUNDERSØGELSE 2016-10-28 Kolding Kommune, By og Udviklingsforvaltningen, Klima og Bæredygtighed Dorte Uth Brodersen Mette Mygind

Læs mere

Adresse: Nylandsvej 16 Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september 2011

Adresse: Nylandsvej 16 Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september 2011 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 517-V02-20-0002 / 116353 Navn: Adresse: Nylandsvej 16 Kontaktperson: Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september

Læs mere

Indledende miljøundersøgelser til foreløbig kategorisering af overskudsjord

Indledende miljøundersøgelser til foreløbig kategorisering af overskudsjord Notat SAG: Om- og tilbygning af St. Magleby Skole SAG NR.: 12161M VEDR.: Indledende miljøundersøgelser til foreløbig kategorisering af overskudsjord DATO: 2013.03.14 INIT.: BB Indledning I forbindelse

Læs mere

2 Udførte undersøgelser og afværger

2 Udførte undersøgelser og afværger MEMO TITEL DATO 30. august 2016 TIL KOPI FRA PROJEKTNR ScandiaParken - Beskrivelse af miljøforhold Constructa A/S, Lars Hansen Profilsystemer A/S, Steen Jørgensen COWI, Anders Pørksen A065369 ADRESSE COWI

Læs mere

Indledende forurenings- undersøgelse

Indledende forurenings- undersøgelse Kurlandsgade 17, 2300 København S Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Indledende forurenings- undersøgelse Naboejendom til tidl. forkromningsanstalt, galvano-, jern- og metalvirksomhed Kurlandsgade

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav

Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav Dispensation til modtagelse af jord i råstofgrav Uglehøj, Fladså Kommune En del af matrikel 7b og 8b Vester Egesborg By, Vester Egesborg Journalnr. 8-70-30-353-2-2000 / 04-000171 27. januar 2004 JES 1

Læs mere

GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger

GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger GrundRisk screeningsværktøj til identifikation af grundvandstruende forureninger Principper og resultater af screening Gitte Lemming Søndergaard, Luca Locatelli, Louise Rosenberg, Philip J. Binning, Poul

Læs mere

Min grund skal undersøges

Min grund skal undersøges Information og vejledning til grundejere Min grund skal undersøges Hvad skal der ske? www.regionsyddanmark.dk/jordforurening Formål med undersøgelsen Region Syddanmark vil nu undersøge din grund for at

Læs mere

Bilag 1 Solkær Vandværk

Bilag 1 Solkær Vandværk Bilag 1 ligger i Solekær, vest for Gammelsole by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 60.000 m 3 og indvandt i 2016 50.998 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding

Læs mere

Miljøteknisk rapport Miljøscreening

Miljøteknisk rapport Miljøscreening Miljøteknisk rapport Miljøscreening GST Sag: J16.1405 Mylius Erichsensvej 32, Brande Salg af parcelhusgrund Horsens, den 14. december 2016 Rekvirent: Ikast-Brande Kommune post@ikast-brande.dk Rådhusstrædet

Læs mere

SUPPLERENDE FORURENINGS- UNDERSØGELSE

SUPPLERENDE FORURENINGS- UNDERSØGELSE SUPPLERENDE FORURENINGS- UNDERSØGELSE FOKUSAREAL 1220-39-11 OPFYLDT SANDGRAV LEDØJETOFTEN 49, 2765 SMØRUM ETAPE 1220 12 KØBENHAVN FREDERIKSSUND >>> MOTORRING 4 TVÆRVEJ N GMDK Data: Udgivelsesdato : 15.

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Jorden stammer fra diverse kommunale vejprojekter udført i Svendborg Kommune.

NOTAT. 1. Indledning. Jorden stammer fra diverse kommunale vejprojekter udført i Svendborg Kommune. NOTAT Projekt Risikovurdering, jorddepot ved motorvejsafkørsel Svendborg Nord Kunde Svendborg Kommune, Anlæg og ejendomme Til Fra Kim Jensen, Svendborg Kommune Søren Nielsen, Rambøll 1. Indledning Svendborg

Læs mere

Københavns Kommune Miljøkontrollen. Beauvais-grunden, Lyngbyvej 97 Forureningsscreening

Københavns Kommune Miljøkontrollen. Beauvais-grunden, Lyngbyvej 97 Forureningsscreening Københavns Kommune Miljøkontrollen Beauvais-grunden, Lyngbyvej 97 Forureningsscreening 27. juni 2005 Københavns Kommune Miljøkontrollen Beauvais-grunden, Lyngbyvej 97 Forureningsscreening 27. juni 2005

Læs mere

COLAS Danmark Fabriksparken Glostrup

COLAS Danmark Fabriksparken Glostrup Regionshuset Horsens COLAS Danmark Fabriksparken 40 2600 Glostrup Miljø Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Tel. +45 7841 1999 www.jordmidt.dk Afslag på ansøgning om dispensation til at tilføre jord til

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR PRØVETAGNING VED AFHÆNDELSE AF VEJAREALER

RETNINGSLINJER FOR PRØVETAGNING VED AFHÆNDELSE AF VEJAREALER RETNINGSLINJER FOR PRØVETAGNING VED AFHÆNDELSE AF VEJAREALER R7 Ved nedlæggelse af et vejareal vil alle vejmaterialer over råjordsplanum oftest skulle fjernes, både asfaltbelægning, vejkasse og rabatjord.

Læs mere

Administration af dispensationer fra jordforureningslovens 52 i Bornholms Regionskommune.

Administration af dispensationer fra jordforureningslovens 52 i Bornholms Regionskommune. Administration af dispensationer fra jordforureningslovens 52 i Bornholms Regionskommune. Baggrund. Lovgivning Lov om forurenet jord af 04/12 2009 (Jordforureningsloven) 52 fastsætter at: Tilførsel af

Læs mere

LOSSEPLADS PÅ KRABBELØKKEN

LOSSEPLADS PÅ KRABBELØKKEN Assens Kommune Marts 2014 TIDLIGERE LOSSEPLADS PÅ KRABBELØKKEN Miljøundersøgelse PROJEKT Losseplads på Krabbeløkken Miljøundersøgelse Assens Kommune Projekt nr. 216190 Dokument nr. 1210905896 Version 1

Læs mere

Status for arbejdet med forureningerne relateret til Grindstedværkets aktiviteter

Status for arbejdet med forureningerne relateret til Grindstedværkets aktiviteter Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Mette Christophersen/Jakob Sønderskov Weber Afdeling: Jordforurening E-mail: Mette.Christophersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/7173 Telefon: 76631939 Dato:

Læs mere

SMEDEFABRIKKEN ApS P. Holm ApS Vesterbrogade 124 B 1620 København V 18. maj 2015

SMEDEFABRIKKEN ApS P. Holm ApS Vesterbrogade 124 B 1620 København V 18. maj 2015 k Miljøafdelingen Gladsaxe Kommune Rådhus Allé 7, 2860 Søborg Telefon: 39 57 59 25 E-mail: miljo@gladsaxe.dk SMEDEFABRIKKEN ApS P. Holm ApS Vesterbrogade 124 B 1620 København V 18. maj 2015 8 tilladelse

Læs mere

As Vandværk og Palsgård Industri

As Vandværk og Palsgård Industri og Palsgård Industri ligger i det åbne land i den østlige del af Overby. Vandværket har 2 indvindingsboringer beliggende tæt ved hinanden, ca. 10 meter fra vandværket, se figur 2. Vandværket har en indvindingstilladelse

Læs mere

OVERFØRING LUNDEGÅRDSVEJ

OVERFØRING LUNDEGÅRDSVEJ Vejdirektoratet August 2016 OVERFØRING LUNDEGÅRDSVEJ Geo- og miljøteknisk rapport PROJEKT Geo- og miljøteknisk rapport Vejdirektoratet Projekt nr. 225618 Version 1 Udarbejdet af TSC/TBJ Kontrolleret af

Læs mere

Kolding Kommune e MILJØTEKNISK STATUS FOR JORD

Kolding Kommune e MILJØTEKNISK STATUS FOR JORD Kolding Kommune e MILJØTEKNISK STATUS FOR JORD Indsæt billede i det grå felt Kløvkærvej 4, Kolding Prøvetagning af tilkørt sand- og grusmaterialer Sagsnr.: 30.6387.01 April / 2008 Kløvkærvej 4, Kolding

Læs mere

Frandsen Entreprenør A/S Industrivej Juelsminde.

Frandsen Entreprenør A/S Industrivej Juelsminde. Regionshuset Horsens Frandsen Entreprenør A/S Industrivej 26 7130 Juelsminde Miljø Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Tel. +45 7841 1999 www.jordforurening.rm.dk e-mail: of@frandsen-as.dk Dispensation

Læs mere

Undersøgelser inden 8 tilladelsen bliver meddelt

Undersøgelser inden 8 tilladelsen bliver meddelt Undersøgelser inden 8 tilladelsen bliver meddelt 8, undersøgelser og indeklima Hvorfor er det vigtigt med grundige undersøgelser inden 8 tilladelser til nybyggeri for at kunne sikre indeklimaet: Afklare

Læs mere

Bilag 1. Situationsplan med placering af prøvetagningsfelter

Bilag 1. Situationsplan med placering af prøvetagningsfelter Bilag 1 Situationsplan med placering af prøvetagningsfelter Bilag 2 Situationsplan med forureningsniveauer Voldanlæg og bredzoner Bilag 3 Situationsplan med forureningsniveauer Bjørnekloen Bilag 4 Situationsplan

Læs mere

Odder Kommune. Odder, Vesterhåb. Afgravning af forurenet jord på parcel 31

Odder Kommune. Odder, Vesterhåb. Afgravning af forurenet jord på parcel 31 Odder Kommune Odder, Vesterhåb Afgravning af forurenet jord på parcel 31 Projektnr.: 24.0980.83 Maj / 2011 Notat Grontmij A/S Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401 www.grontmij.dk

Læs mere

Baggrund. Nærværende rapport er rekvireret af Ejendomsmæglerfirmaet Home i Rønne på vegne af ejeren, Kuhre Autodele, Sandemandsvej 8, 3700 Rønne.

Baggrund. Nærværende rapport er rekvireret af Ejendomsmæglerfirmaet Home i Rønne på vegne af ejeren, Kuhre Autodele, Sandemandsvej 8, 3700 Rønne. Baggrund I forbindelse med overvejelse om salg af bygninger på grunden Sandemandsvej 8 i Rønne er der foretaget en undersøgelse af eventuelle forureninger på grunden. Formålet med nærværende rapport er

Læs mere

: Bilag 1: Oversigtsplan med potentielle forureningskilder og placering af prøvetagningspunkter. Lykkegårdsvej 48 6000 Kolding Matr. nr.

: Bilag 1: Oversigtsplan med potentielle forureningskilder og placering af prøvetagningspunkter. Lykkegårdsvej 48 6000 Kolding Matr. nr. Teknisk notat Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T 8228 1400 F 8228 1401 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Oplæg til forureningsundersøgelse for Lykkegårdsvej 48, 6000 Kolding 22. februar 2016 Vores reference:

Læs mere

NOTAT VEDR. OPTAGNING AF OLIETANK OG UDFØRSEL AF SØGERENDER

NOTAT VEDR. OPTAGNING AF OLIETANK OG UDFØRSEL AF SØGERENDER NOTAT VEDR. OPTAGNING AF OLIETANK OG UDFØRSEL AF SØGERENDER Kirkegade 14, Gudme Rekvirent: Svendborg Kommune Dato: 14. december 2016 DMR-sagsnr.: 2016-1140 Dansk Miljørådgivning A/S Din rådgiver gør en

Læs mere

Rårup Vandværk er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen.

Rårup Vandværk er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen. er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen. Vandværket har en indvindingstilladelse på 77.000 m 3 og indvandt i 2013 58.000 m 3. Indvindingen har

Læs mere

Miljøteknisk rapport. Sag: J14.0898M2 Bakkegårdsvej 8, Vivild, Allingåbro. Risikovurdering af indeklima og udeluft. Horsens, den 5.

Miljøteknisk rapport. Sag: J14.0898M2 Bakkegårdsvej 8, Vivild, Allingåbro. Risikovurdering af indeklima og udeluft. Horsens, den 5. Miljøteknisk rapport Sag: J14.0898M2 Bakkegårdsvej 8, Vivild, Allingåbro Risikovurdering af indeklima og udeluft Horsens, den 5. marts 2015 Rekvirent: DRIAS Ølholm Bygade 57 7160 Tørring Att. Lars Lomholt

Læs mere

Odder Kommune. Odder, Vesterhåb. Afrømning af let olieforurenet jord, parcel 17

Odder Kommune. Odder, Vesterhåb. Afrømning af let olieforurenet jord, parcel 17 Odder Kommune Odder, Vesterhåb Afrømning af let olieforurenet jord, parcel 17 Projektnr.: 24.0980.83 November / 2010 Notat Grontmij Carl Bro A/S Dusager 12 8200 Århus N Danmark T +45 82 10 51 00 F +45

Læs mere

Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer

Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer Hvorfor stemmer virkeligheden ikke overens med teorien? SØREN DYREBORG NIRAS Maria Heisterberg Hansen og Charlotte Riis, NIRAS

Læs mere

din grund for jordforurening

din grund for jordforurening mne Dato Evt. afdeling Afsendervirksomhed Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Overskrift evt. 2. linje 3. linje Region Hovedstaden undersøger Husk - Indsæt korrekt afsendermærke din grund

Læs mere

Dansk Miljørådgivning A/S

Dansk Miljørådgivning A/S Dansk Miljørådgivning A/S Silkeborg Kommune Vej & Trafik Søvej 1 8600 Silkeborg Att: Brita Skovlyst Sagsnr.: Dato: 2016-1033 2. februar 2017 Notat vedr. miljøteknisk tilsyn ifm. opgravning af jerntromler,

Læs mere

FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN

FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN Fredensborg Kommune Juni FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN Geoteknisk undersøgelse PROJEKT Forhøjelse af dige i Nivå Havn Geoteknisk forundersøgelse Fredensborg Kommune. juni Bilagsfortegnelse: Version Udarbejdet

Læs mere

Motorsportsbane ved Bolbyvej - Redegørelse og risikovurdering i forhold til drikkevandsinteresser

Motorsportsbane ved Bolbyvej - Redegørelse og risikovurdering i forhold til drikkevandsinteresser Motorsportsbane ved Bolbyvej - Redegørelse og risikovurdering i forhold til drikkevandsinteresser Baggrund Ansøgningen Der er ansøgt om etablering af en motorsportsbane på Bornholm og kommunen har foreslået

Læs mere

Forklassificering af jord forud for renovering af OK tankstation

Forklassificering af jord forud for renovering af OK tankstation n Forklassificering af jord forud for renovering af OK tankstation Adresse: Matr. nr.: Østerallé 19, 8400 Ebeltoft 19k, Ebeltoft Morkjorder DGE-sag: 15-0522 Udarbejdet af: Vilhelm Holste Dato: 08.02.2016

Læs mere

D.K.R. Huse Aps. Etablering af støjvold med forurenet klasse 3 jord på Rødhøjvej i Korsør Kommune

D.K.R. Huse Aps. Etablering af støjvold med forurenet klasse 3 jord på Rødhøjvej i Korsør Kommune D.K.R. Huse Aps. Etablering af støjvold med forurenet klasse 3 jord på Rødhøjvej i Korsør Kommune Til Vestsjællands Amt Fra Søren Helt Jessen Sag 364-06095 Dato 24. oktober 2006 Projektleder Søren Helt

Læs mere

Supplerende forureningsundersøgelse i Damhusdalen

Supplerende forureningsundersøgelse i Damhusdalen Damhusdalen 53, 2610 Rødovre Koncern Miljø gion Hovedstaden gion Hovedstaden Koncern Miljø Supplerende forureningsundersøgelse i Damhusdalen Privat bolig Damhusdalen 53, 2610 Rødovre Matr. nr.: 14f Rødovre

Læs mere

Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/ Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord)

Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/ Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord) Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/12 2007. Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord) Bilag 1 Udtagning af prøver Prøverne skal enten udtages på opgravningsstedet

Læs mere

Orienterende forureningsundersøgelse på voldanlægget

Orienterende forureningsundersøgelse på voldanlægget Slots- og Ejendomsstyrelsen Christianiaområdet Orienterende forureningsundersøgelse på voldanlægget Juni 2006 Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S NIRAS Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810

Læs mere

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering Notat Projekt Kunde Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning Norddjurs Kommune Rambøll Danmark A/S Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Danmark Emne

Læs mere

Indledende forureningsundersøgelse Højbovej 5, 3730 Nexø

Indledende forureningsundersøgelse Højbovej 5, 3730 Nexø Indledende forureningsundersøgelse Højbovej 5, 3730 Nexø Indledende forureningsundersøgelse Bornholms Regionskommune Registreringsblad Lokalitetsnummer: 400-00049. NIRAS-sagsnr.: 207654. Rekvirent: Titel:

Læs mere

NOTAT VEDR. ORIENTERENDE PORELUFTUNDERSØGELSE

NOTAT VEDR. ORIENTERENDE PORELUFTUNDERSØGELSE NOTAT VEDR. ORIENTERENDE PORELUFTUNDERSØGELSE Paradisvejen 2, Virklund, 8600 Silkeborg Rekvirent: Silkeborg Kommune Dato: 29. marts 2016 DMR-sagsnr.: 2016-0269 Dansk Miljørådgivning A/S Din rådgiver gør

Læs mere

Bilag 1 Lindved Vandværk

Bilag 1 Lindved Vandværk Bilag 1 ligger midt i Lindved by. 200.000 180.000 160.000 140.000 120.000 100.000 80.000 60.000 40.000 20.000 0 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 Indvinding

Læs mere

Orienterende miljøteknisk undersøgelse på matr. 40ax og 40ay Stenløse By, Stenløse. GeoMiljø Miljørådgivning ApS.

Orienterende miljøteknisk undersøgelse på matr. 40ax og 40ay Stenløse By, Stenløse. GeoMiljø Miljørådgivning ApS. Egedal Kommune Miljøteknisk Rapport Orienterende miljøteknisk undersøgelse på matr. 40ax og 40ay Stenløse By, Stenløse. 20. juli 2015 Sag: 15-034-01 / CBS GeoMiljø Miljørådgivning ApS. Gydevang 39-41,

Læs mere

Københavns Kommune Miljøkontrollen. Beauvais-grunden, Lyngbyvej 97 Supplerende undersøgelser

Københavns Kommune Miljøkontrollen. Beauvais-grunden, Lyngbyvej 97 Supplerende undersøgelser Københavns Kommune Miljøkontrollen Beauvais-grunden, Lyngbyvej 97 Supplerende undersøgelser Maj 2006 Københavns Kommune Miljøkontrollen Beauvais-grunden, Lyngbyvej 97 Supplerende undersøgelser Maj 2006

Læs mere

GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger

GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger GrundRisk Screeningsværktøj til grundvandstruende forureninger DEL 2: RESULTATER AF SCREENING Gitte L. Søndergaard, Luca Locatelli, Louise Rosenberg, Philip J. Binning, Jens Aabling, Poul L. Bjerg ATV

Læs mere

NOTAT- SEDIMENTPRØVER FRA ENGSØEN

NOTAT- SEDIMENTPRØVER FRA ENGSØEN NOTAT- SEDIMENTPRØVER FRA ENGSØEN Projekt Kunde Sammenstilling af analyser af sedimentprøver fra 1986 til 2012 fra Engsøen i Grindsted Billund Kommune Dato 08-11-2012 Til Annette Læbo Matthiesen Fra Mette

Læs mere

Notat. Christianiaområdet PORELUFT- OG INDEKLIMAMÅLINGER VED NISSEHUSET. 15. maj 2008

Notat. Christianiaområdet PORELUFT- OG INDEKLIMAMÅLINGER VED NISSEHUSET. 15. maj 2008 Notat NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Christianiaområdet PORELUFT- OG INDEKLIMAMÅLINGER VED NISSEHUSET Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I 15.

Læs mere