ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 INDHOLD. 1 Baggrund 3. 2 Forudsætninger 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 INDHOLD. 1 Baggrund 3. 2 Forudsætninger 3"

Transkript

1 LETBANESEKRETARIATET ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej Aalborg TLF FAX WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 3 2 Forudsætninger 3 3 Hovedposter i anlægsoverslag Tracé Perroner Sidearealer Ledningsomlægninger Arealerhvervelse Særlige konstruktioner Depot Kommunikation 6 4 Samlet anlægsoverslag 7 5 Delstrækning 1 (Depot - Vesterbro) Forudsætninger Anlægsoverslag 11 6 Delstrækning 2 (Vesterbro - Østerågade) Forudsætninger Anlægsoverslag 13 7 Delstrækning 3 (Østerågade - J. F. Kennedys Plads) Forudsætninger 14 PROJEKTNR. A DOKUMENTNR VERSION 4.0 UDGIVELSESDATO 17. juni 2013 UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT CRHO/MJCN OWJ OWJ

2 2/21 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE Anlægsoverslag 14 8 Delstrækning 4 (J. F. Kennedys Plads - Østre Allé) Forudsætninger Anlægsoverslag 16 9 Delstrækning 5 (Østre Allé - Grønlands Torv) Forudsætninger Anlægsoverslag Delstrækning 6 (Grønlands Torv - Universitetssygehus) Forudsætninger Anlægsoverslag Delstrækning 7 (Universitetssygehus) Forudsætninger Anlægsoverslag 20

3 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 3/21 1 Baggrund COWI er i samarbejde med Letbanesekretariatet i gang med at gennemføre en fase 1-undersøgelse for etape 1 for letbane eller BRT i Aalborg som led i projektet Aalborg Letbane. I dette notat præsenteres anlægsoverslag for etape 1 som både letbane og BRT i henhold til Transportministeriets retningslinjer for ny anlægsbudgettering. Anlægsoverslagene er udarbejdet med udgangspunkt i bilagsnotatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni Prisniveau Hovedposter 2 Forudsætninger Alle priser er 2012-niveau ekskl. efterkalkulationsbidrag og angivet ekskl. moms. Anlægsoverslagene er opdelt i følgende hovedposter: Tracé Perroner Sidearealer Ledningsomlægninger Arealerhvervelse Særlige konstruktioner Herudover vil der være en væsentlig anlægsudgift forbundet med etablering af depot og værksted. Denne udgift forudsættes at indgå i drifts- og vedligeholdelsesudgifterne for den fremtidige operatør af etape 1 som en afskrivning over 50 år. Anlægsomkostningerne, der vil danne grundlag herfor, fremgår af dette notat. På baggrund af erfaringer fra udenlandske letbaneprojekter afsættes desuden et særskilt beløb til kommunikation gennem hele projektet, herunder anlægsfasen. Øvrige udgifter Til ovenstående hovedposter skal der tillægges udgifter til: Projektering, tilsyn, (procenttillæg) af de samlede anlægsomkostninger ekskl. efterkalkulationsbidrag. Det samlede procenttillæg udgør i alt 25 %. En korrektionsreserve på 50 % til anlægsoverslaget jf. Transportministeriets retningslinjer for ny anlægsbudgettering i fase 1-undersøgelser. I den efterfølgende fase 2, som indeholder en VVM-redegørelse, reduceres denne korrektionsreserve til 30 % i takt med, at projektet og hermed anlægsoverslaget bliver yderligere detaljeret.

4 4/21 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 3 Hovedposter i anlægsoverslag 3.1 Tracé Denne hovedpost omfatter udgifter til spor, kørestrømsanlæg, strømforsyning, sikringsanlæg på enkeltsporede strækninger og transformerstation i letbaneløsningen samt kabelføring og belægninger inden for tracéet i begge løsninger. Der er i letbaneløsningen medregnet et antal sporskifter, der sikrer, at tog kan passere hinanden og vende, hvor dette er nødvendigt. Antallet af sporskifter er afstemt med den foreløbige driftsplan, som er udarbejdet af SYSTRA. De anvendte enhedspriser er baseret på anlægsoverslag fra letbaneprojektet i Aarhus-området. Det er som udgangspunkt forudsat, at materiellet i BRT-løsningen ikke er elektrificeret. Meromkostninger ved en elektrificeret trolleybus BRT-løsning præsenteres dog i dette notat. Der er forudsat følgende sportyper: Letbane i blandet trafik: rilleskinner med asfaltbelægning Letbane i separat tracé: rilleskinner med græsbelægning BRT i blandet trafik og separat tracé: Forstærkningslag på asfaltbelægning. Da det er forudsat i fase 1-undersøgelsen, at der skal kunne køre busser i letbaneeller BRT-tracéet på den største del af etape 1, består tracéet i overvejende grad af rilleskinner med asfaltbelægning. I letbaneløsningen forudsættes det, at der er behov for etablering af en transformerstation med et arealbehov på ca. 130 m 2 for hver 1,5 km ny letbane. Disse kan eventuelt indpasses i forbindelse med vejlukninger. 3.2 Perroner Denne hovedpost omfatter udgiften til etablering af perroner, herunder belægning, perronforkant, ledelinjer, opmærksomhedsfelter, aptering samt jordarbejde, og er baseret på enhedspriser fra anlægsoverslag fra letbaneprojektet i Aarhus-området. For alle stoppesteder er der anvendt en gennemsnitlig pris for etableringen af to 40 m lange sidelagte perroner samt ramper i begge perronender. Da mange busser vil skulle anvende de samme stoppesteder på enkelte strækninger, er der dog i overslaget forudsat etableret 60 m perroner ved følgende stoppesteder: Østerågade Administrationsbygningen J. F. Kennedys Plads Politigården.

5 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 5/ Sidearealer Denne hovedpost omfatter øvrige udgifter uden for tracéet, herunder kantstensafgrænsning af tracéet, opbrydning af eksisterende kørebane og fortov samt optagning af kantsten, udvidelser af eksisterende kryds eller rundkørsler, etablering af nye kryds eller rundkørsler, ændring af eksisterende signalanlæg, etablering af nye signalanlæg, lukning af sideveje, afvanding samt afstribning og udstyr. I de smalle bygader, som anlægget berører, kan det dog være vanskeligt at undgå totalombygning af gaderummet, hvorfor dette er forudsat på sådanne strækninger. For udgifter i forbindelse med kryds skelnes mellem større og mindre kryds afhængig af krydsets størrelse samt trafikmængden i krydset. Derudover medtages udgifter til flytning af belysning og træer, såfremt der vurderes at være særlige omkostninger forbundet hermed på den pågældende strækning. 3.4 Ledningsomlægninger Der vil være en række ledninger og kabler af forskellig karakter, som skal omlægges for etablering af letbanen. I anlægsoverslagene er det valgt at medtage en sumpost til ledningsomlægninger, som erfaringsmæssigt udgør ca. 5 % af de samlede anlægsomkostninger ekskl. efterkalkulationsbidrag for ledninger, som ikke er omfattet af gæsteprincippet. Det er dog valgt at differentiere mellem letbaneløsningen og BRT-løsningen, fordi en letbaneløsning vil kræve et større indgreb i eksisterende vejopbygning. For BRTløsningen er således valgt 2-5 % afhængig af delstrækning. Der er via ledningsejernes register (LER) indhentet ledningsoplysninger i forbindelse med anlægsoverslagene for at undersøge, hvorvidt der er særligt kritiske ledningsforhold, der gør sig gældende på dele af strækningen. Kritiske ledninger kan have en omkostning, der gør, at de forudsatte procentsatser til ledningsomlægninger kan være for små på en given strækning. Der er kortlagt flere gas-, spildevands- og fjernvarmeledninger, som isoleret set kan have en væsentlig omkostning. Disse ledninger er primært beliggende på de centrale strækninger af tracéet. Det er dog vurderet, at forekomsten af potentielle kritiske ledninger ikke vil give anledning til at øge den samlede forudsatte omkostning for ledningsomlægninger i letbane- og BRT-løsningen. Kortlægningen af ledninger er beskrevet nærmere i bilag 1"Ledningsanlæg" fra april Arealerhvervelse Det nødvendige omfang af arealerhvervelse er vurderet på baggrund af det optegnede skitseprojekt for både letbane- og BRT-løsningen. For arealerhvervelse er der regnet med 400 kr./m 2 i byområde. For erhvervelse af ejendomme er der foretaget en særskilt prissætning i hvert enkelt tilfælde.

6 6/21 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE Særlige konstruktioner Der er foretaget en vurdering af behovet for etablering og / eller udvidelse af særlige konstruktioner som f.eks. bro- og tunnelanlæg. Der er foretaget en særskilt vurdering og prissætning af den enkelte konstruktion. 3.7 Depot Etablering af en letbane i Aalborg vil kræve, at der etableres et anlæg til depot og værksted for letbanetogene. For en BRT-løsning er det forudsat, at eksisterende depot- og værkstedsfaciliteter for busser vil kunne anvendes. Dette vil ikke være tilfældet, hvis en trolleybusløsning vælges. I notatet "Depot og værksted" fra januar 2013 er tre potentielle placeringer for et anlæg til depot og værksted for letbanetog belyst. Der tages her udgangspunkt i en placering af depotet ved Mølholmparken. Ifølge SYSTRAs foreløbige driftsplan for letbane-løsningen ("High-Class Transit In Aalborg", april 2013) skal anlægget for depot og værksted have plads til 18 togsæt. Det er forudsat, at depotet omfatter følgende funktioner: Personaleparkering Overdækkede opstillingspladser til letbanetog Vaskeautomat Værksted Kontrolcenter (kan evt. lokaliseres andetsteds) Velfærdsbygning Lager. I fase 1-undersøgelsen for etape 2 for letbaneprojektet i Aarhus blev der anvendt en anlægsomkostning på 6 mio. kr. pr. togsæt for etablering af depot- og værkstedsarealer, hvilket vil svare til knap 110 mio. kr. for et anlæg til 18 togsæt. SYSTRA har tilkendegivet, at anlægsomkostninger til depot- og værkstedsarealer typisk ligger i intervallet 1-2,5 mio. pr. km. letbane eller mio. pr. anlæg svarende til mio. kr. I Angers var anlægsomkostningen til et nyetableret depot til 40 busser og 17 togsæt i alt 25 mio. svarende til knap 190 mio. kr. På baggrund af ovenstående er omkostningerne for et anlæg til depot og værksted på nuværende tidspunkt i planlægningsfasen anslået til 170 mio. kr. inkl. en korrektionsreserve på 50 %, hvoraf der er afsat 10 mio. kr. til overdækning af opstillingspladserne og 10 mio. kr. til arealerhvervelse. 3.8 Kommunikation Der afsættes 1,5 % af det samlede anlægsoverslag inkl. korrektionsreserve til kommunikation om projektet, herunder anlægsfasen, hvilket svarer til den afsatte procentsats i Angers.

7 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 7/ Øvrige forhold I tilknytning til anlægsoverslaget for letbane eller BRT i Aalborg kan der peges på en række risici, som kan have betydning for anlægsudgiften ved realisering af projekterne. Bilag 2 "Risiko log" fra april 2013 indeholder en foreløbig kortlægning af risici, som bør behandles nærmere i forbindelse med fase 2 undersøgelsen. Fase 2 undersøgelsen indeholder en VVM-undersøgelse, hvor eventuelle miljøforhold, som kan påvirke projektets anlægsudgifter og anlægsperiode, vil blive kortlagt. Der kan i anlægsperioden også være øgede driftsudgifter i forbindelse med omlægninger af bustrafikken. 4 Samlet anlægsoverslag Letbane Tabel 1 viser det samlede anlægsoverslag for etape 1 som en letbane i prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en letbane kan etableres for knap 1,1 mia. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %. Dette svarer til en km-pris på knap 90 mio. kr. Størstedelen af udgifterne går til etablering af tracéet og til ombygning og retablering af sidearealer. Udgifter til arealerhvervelse er forholdsvis beskeden, da der på en stor del af strækningen er forudsat en flytning af biltrafik frem for en udvidelse af vejanlægget. Strækningerne fra Vestbyen, gennem midtbyen og ud til Grønlands Torv har generelt en højere km-pris end den resterende del af strækningen ud til Universitetssygehuset, hvor den for nyligt etablerede busvej mellem Grønlands Torv og Universitetet og busvejen gennem Universitetet er med til at holde anlægsudgiften lavere. Tracé 317,9 Perroner 38,8 Sidearealer 165,7 Ledningsomlægninger 27,6 Arealerhvervelse 28,7 Særlige konstruktioner 4,5 I alt 583,4 I alt inkl. 25 % tillæg for projektering, tilsyn, 729,3 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 1.093,7 Tabel 1 Anlægsudgifter for etape 1 som en letbane opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. Herudover er der omkostninger til etablering af anlæg til depot og værksted på ca. 170 mio. kr., der indregnes som en del af operatørens drifts- og vedligeholdelsesudgifter, samt omkostninger på ca. 16 mio. kr. til kommunikation (Tabel 2). Kmprisen er ca. 100 mio. kr., hvis udgifter til etablering af depot- og værkstedsfaciliteter medregnes.

8 8/21 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 Depot 170,0 Kommunikation 16,4 I alt 186,4 Tabel 2 Øvrige udgifter til anlægget af etape 1 som en letbane opgjort i mio. kr. i prisniveau ekskl. moms. BRT Tabel 3 viser det samlede anlægsoverslag for etape 1 som en BRT i prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en BRT kan etableres for ca. 520 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %. Tracé 57,0 Perroner 38,8 Sidearealer 140,3 Ledningsomlægninger 8,2 Arealerhvervelse 28,7 Særlige konstruktioner 4,5 I alt 277,5 I alt inkl. 25 % tillæg for projektering, tilsyn, 346,9 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 520,2 Tabel 3 Anlægsudgifter for etape 1 som en BRT opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. Herudover er der omkostninger på knap 8 mio. kr. til kommunikation (Tabel 4). Depot - Kommunikation 7,8 I alt 7,8 Tabel 4 Øvrige udgifter til anlægget af etape 1 som en letbane opgjort i mio. kr. i prisniveau ekskl. moms. Elektrificeret BRT Tabel 5 viser det samlede anlægsoverslag for etape 1 som en elektrificeret BRT i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en BRT kan etableres på for godt 610 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %. Herudover er der omkostninger til etablering af anlæg til depot og værksted på knap 180 mio. kr., der indregnes som en del af operatørens drifts- og vedligeholdelsesudgifter, samt omkostninger på knap 9 mio. kr. til kommunikation (Tabel 6).

9 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 9/21 Tracé 106,3 Perroner 38,8 Sidearealer 140,3 Ledningsomlægninger 9,6 Arealerhvervelse 28,7 Særlige konstruktioner 4,5 I alt 328,2 I alt inkl. 25 % tillæg for projektering, tilsyn, 410,3 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 615,3 Tabel 5 Anlægsudgifter for etape 1 som en elektrificeret BRT med trolleybusser opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. Depot 170,0 Kommunikation 9,2 I alt 179,2 Tabel 6 Øvrige udgifter til anlægget af etape 1 som en letbane opgjort i mio. kr. i prisniveau ekskl. moms. Delstrækninger Tabel 7 og tabel 8 viser henholdsvis anlægsudgiften og anlægsudgiften pr. km for de tre løsninger fordelt på syv delstrækninger. Delstrækningerne fremgår af figur 1. Delstrækning Letbane BRT Elektrificeret BRT 1. Depot Vesterbro 312,6 147,5 168,7 2. Vesterbro Østerågade 83,8 36,8 42,6 3. Østerågade J. F. Kennedys Plads 76,3 49,6 54,1 4. J. F. Kennedys Plads Østre Allé 146,3 77,2 88,7 5. Østre Allé Grønlands Torv 160,1 82,5 96,7 6. Grønlands Torv Universitetssygehus 237,5 71,6 98,8 7. Universitetssygehus 77,1 55,0 65,7 I alt 1.093,7 520,2 615,3 Tabel 7 Anlægsudgifter for etape 1 fordelt på delstrækninger opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. Udgifter til depot og kommunikation er ikke medtaget.

10 10/21 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 Delstrækning Letbane BRT Elektrificeret BRT 1. Depot Vesterbro 106,3 50,2 57,4 2. Vesterbro Østerågade 113,3 49,8 57,6 3. Østerågade J. F. Kennedys Plads 131,6 85,4 93,2 4. J. F. Kennedys Plads Østre Allé 101,8 53,7 61,7 5. Østre Allé Grønlands Torv 89,9 46,3 54,3 6. Grønlands Torv Universitetssygehus 67,9 20,5 28,3 7. Universitetssygehus 56,1 40,0 47,8 Gennemsnit 88,6 42,1 49,8 Tabel 8 Anlægsudgifter opgjort pr. km for etape 1 fordelt på delstrækninger opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. Udgifter til depot og kommunikation er ikke medtaget. I det følgende præsenteres overslagene for henholdsvis en letbane og en BRT på de syv delstrækninger. Figur 1 Etape 1 er i begge løsninger opdelt på syv delstrækninger til beregning af overslaget.

11 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 11/21 5 Delstrækning 1 (Depot - Vesterbro) Strækningen forløber fra depot ved Mølholmparken ad Skydebanevej, Kastetvej og Borgergade frem til krydset ved Vesterbro. Strækningens længde er ca. 2,9 km. Tracé Sidearealer Arealerhvervelse 5.1 Forudsætninger Til prissætning af hovedposterne skinner og kørestrøm samt perroner er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni Til prissætning af hovedposten sidearealer er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni Fra depot forløber tracéet i et særskilt, enkeltsporet og midterlagt tracé på Skydebanevej frem til første stoppested ved Egholm Færgevej. Herefter fortsætter tracéet særskilt som dobbeltsporet midt i vejen frem til Vestre Fjordvej. På disse strækninger er der behov for arealerhvervelse. På den øvrige del af strækningen, som forløber på Kastetvej og Borgergade frem til krydset ved Vesterbro, undgås arealerhvervelse ved at have fjernet store dele af biltrafikken. På denne strækning går de største udgifter således til opbrydning af kørebane, etablering af tracéet, krydsombygninger, herunder vejlukninger og ændring af signalanlæg, samt til ombygning af eksisterende parkeringsarealer og øvrige sidearealer. Ejendomme Følgende ejendomme vurderes nødvendige at erhverve i forbindelse med etablering af en letbane eller BRT på strækningen: 1 ejendom i forbindelse med flytning af ind- og udkørsel til p-pladsen ved Haraldslund til Ny Kastetvej 2 ejendomme på den sydlige side af Kastetvej øst for Vestbyens Station. Særlige konstruktioner Følgende særlige konstruktioner er vurderet nødvendige i forbindelse med etablering af en letbane på Kastetvej: Sænkning af Kastetvej ved Vestbyens Station Sænkning af Kastetvej ved Vestbyens Station vil også være nødvendig i en løsning med elektrificeret BRT. Letbane 5.2 Anlægsoverslag Tabel 7 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en letbane kan etableres på denne delstrækning for godt 310 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %.

12 12/21 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 Tracé 76,6 Perroner 7,8 Sidearealer 49,2 Ledningsomlægninger 7,9 Arealerhvervelse 20,7 Særlige konstruktioner 4,5 I alt 166,7 208,4 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 312,6 Tabel 9 Anlægsudgifter for delstrækning 1 mellem depot og Vesterbro som en letbane opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. BRT Tabel 8 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en BRT kan etableres på denne delstrækning for knap 150 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %. Tracé 9,3 Perroner 7,8 Sidearealer 34,5 Ledningsomlægninger 1,9 Arealerhvervelse 20,7 Særlige konstruktioner 4,5 I alt 78,7 98,4 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 147,5 Tabel 10 Anlægsudgifter for delstrækning 1 mellem depot og Vesterbro som en BRT opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. 6 Delstrækning 2 (Vesterbro - Østerågade) Strækningen forløber fra krydset ved Vesterbro ad Borgergade, Ved Stranden og Østerågade frem til krydset ved Algade. Strækningens længde er ca. 0,7 m. Tracé Sidearealer 6.1 Forudsætninger Til prissætning af hovedposterne skinner og kørestrøm samt perroner er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni Til prissætning af hovedposten sidearealer er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni 2013.

13 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 13/21 Arealerhvervelse I begge scenarier forløber tracéet med servicekøretøjer indenfor eksisterende vejareal i Borgergade og Østerågade. Der er således ikke store udgifter til arealerhvervelse. På denne delstrækning går de største udgifter således til opbrydning af kørebane, etablering af tracéet, ombygning af Nytorv samt til ændring af taxa- og parkeringsforhold i området omkring Vesterå og Jomfru Ane Gade. Ejendomme Særlige konstruktioner Det vurderes ikke nødvendigt at opkøbe og nedrive ejendomme på strækningen. Ingen særlige konstruktioner vurderes nødvendige på strækningen. Letbane 6.2 Anlægsoverslag Tabel 7 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en letbane kan etableres på denne delstrækning for godt 80 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %. Tracé 21,9 Perroner 2,3 Sidearealer 17,6 Ledningsomlægninger 2,2 Arealerhvervelse 0,8 I alt 44,8 56,0 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 83,8 Tabel 11 Anlægsudgifter for delstrækning 2 mellem Vesterbro og Algade som en letbane opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. BRT Tabel 8 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en BRT kan etableres på denne delstrækning for knap 40 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %.

14 14/21 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 Tracé 2,5 Perroner 2,3 Sidearealer 13,6 Ledningsomlægninger 0,4 Arealerhvervelse 0,8 I alt 19,6 24,5 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 36,8 Tabel 12 Anlægsudgifter for delstrækning 2 mellem Vesterbro og Algade som en BRT opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. 7 Delstrækning 3 (Østerågade - J. F. Kennedys Plads) Strækningen forløber fra krydset ved Algade til og med J. F. Kennedys Plads. Strækningen længde er ca. 0,6 km. Tracé Sidearealer Arealerhvervelse 7.1 Forudsætninger Til prissætning af hovedposterne skinner og kørestrøm samt perroner er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni Til prissætning af hovedposten sidearealer er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni I begge scenarier forløber tracéet med cykeltrafik og servicekøretøjer indenfor eksisterende vejareal på Boulevarden. Der er således ikke store udgifter til arealerhvervelse. På denne delstrækning går de største udgifter således til etablering af tracéet, hvor der er forudsat en fuld ombygning af Boulevarden, ombygning af kryds herunder vejlukninger og ændring af signalanlæg samt en særskilt udgift til etablering af tracéet på J. F. Kennedys Plads. Denne udgift omfatter ikke en fuld ombygning af pladsen, men kun det nødvendige anlægsarbejde, der relaterer sig til etablering af tracéet. Ejendomme Særlige konstruktioner Det vurderes ikke nødvendigt at opkøbe og nedrive ejendomme på strækningen. Ingen særlige konstruktioner vurderes nødvendige på strækningen. Letbane 7.2 Anlægsoverslag Tabel 7 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en letbane kan etableres på denne delstrækning for knap 80 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %.

15 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 15/21 Tracé 13,2 Perroner 4,7 Sidearealer 20,1 Ledningsomlægninger 1,9 Arealerhvervelse 0,8 I alt 40,7 50,9 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 76,3 Tabel 13 Anlægsudgifter for delstrækning 3 mellem Algade og J. F. Kennedys Plads som en letbane opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. BRT Tabel 8 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en BRT kan etableres på denne delstrækning for ca. 50 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %. Tracé 2,0 Perroner 4,7 Sidearealer 18,5 Ledningsomlægninger 0,5 Arealerhvervelse 0,8 I alt 26,5 33,1 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 49,6 Tabel 14 Anlægsudgifter for delstrækning 3 mellem Algade og J. F. Kennedys Plads som en BRT opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. 8 Delstrækning 4 (J. F. Kennedys Plads - Østre Allé) Strækningen forløber fra J. F. Kennedys Plads til og med stoppestedet ved krydset Bornholmsgade / Østre Allé. Strækningens længde er ca. 1,4 km. Tracé Sidearealer 8.1 Forudsætninger Til prissætning af hovedposterne skinner og kørestrøm samt perroner er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni Til prissætning af hovedposten sidearealer er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni 2013.

16 16/21 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 Arealerhvervelse I begge løsninger udvides vejprofilet på Jyllandsgade og Karolinelundsvej for at få plads til et særskilt midterlagt tracé, hvilket kræver arealerhvervelse. Der er også større udgifter forbundet med ombygningen af Jyllandsgade samt til krydsombygninger, herunder ændring af signalanlæg. I Bornholmsgade forløber tracéet med lokaltrafik indenfor eksisterende kørebaneareal. På denne delstrækning går de største udgifter således til opbrydning af kørebane, etablering af tracéet samt til krydsombygninger, herunder etablering af nye signalanlæg. Ejendomme Særlige konstruktioner Det vurderes ikke nødvendigt at opkøbe og nedrive ejendomme på strækningen. Ingen særlige konstruktioner vurderes nødvendige på strækningen. Letbane 8.2 Anlægsoverslag Tabel 7 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en letbane kan etableres på denne delstrækning for knap 150 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %. Tracé 38,3 Perroner 5,4 Sidearealer 29,0 Ledningsomlægninger 3,7 Arealerhvervelse 1,6 I alt 78,0 97,5 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 146,3 Tabel 15 Anlægsudgifter for delstrækning 4 mellem J. F. Kennedys Plads og Østre Allé som en letbane opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. BRT Tabel 8 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en BRT kan etableres på denne delstrækning for knap 80 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %.

17 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 17/21 Tracé 3,7 Perroner 5,4 Sidearealer 28,5 Ledningsomlægninger 2,0 Arealerhvervelse 1,6 I alt 41,2 51,5 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 77,2 Tabel 16 Anlægsudgifter for delstrækning 4 mellem J. F. Kennedys Plads og Østre Allé som en BRT opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. 9 Delstrækning 5 (Østre Allé - Grønlands Torv) Strækningen forløber fra Østre Allé til og med stoppestedet ved Grønlands Torv. Strækningens længde er ca. 1,8 km. Tracé Sidearealer Arealerhvervelse Ejendomme Særlige konstruktioner 9.1 Forudsætninger Til prissætning af hovedposterne skinner og kørestrøm samt perroner er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni Til prissætning af hovedposten sidearealer er der taget udgangspunkt i er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni I begge løsninger udvides vejprofilet på Sohngårdsholmsvej for at få plads til et særskilt midterlagt tracé, hvilket kræver arealerhvervelse. Der er også større udgifter forbundet med ombygningen af Sohngårdsholmsvej samt til krydsombygninger, herunder ændring af signalanlæg og etablering af nye signalanlæg. Det vurderes ikke nødvendigt at opkøbe og nedrive ejendomme på strækningen. Ingen særlige konstruktioner vurderes nødvendige på strækningen. Letbane 9.2 Anlægsoverslag Tabel 7 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en letbane kan etableres på denne delstrækning for ca. 160 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %.

18 18/21 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 Tracé 45,9 Perroner 4,7 Sidearealer 28,8 Ledningsomlægninger 4,1 Arealerhvervelse 2,0 I alt 85,5 106,9 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 160,0 Tabel 17 Anlægsudgifter for delstrækning 5 mellem Østre Allé og Grønlands Torv som en letbane opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. BRT Tabel 8 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en BRT kan etableres på denne delstrækning for godt 80 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %. Tracé 6,1 Perroner 4,7 Sidearealer 29,2 Ledningsomlægninger 2,1 Arealerhvervelse 2,0 I alt 44,1 55,1 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 82,5 Tabel 18 Anlægsudgifter for delstrækning 5 mellem Østre Allé og Grønlands Torv som en BRT opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. 10 Delstrækning 6 (Grønlands Torv - Universitetssygehus) Strækningen forløber fra Grønlands Torv gennem Universitetsområdet og frem til og med indgangen til området for Universitetssygehuset ved Selma Lagerlöfs Vej. Strækningens længde er ca. 3,5 km. Tracé Sidearealer 10.1 Forudsætninger Til prissætning af hovedposterne skinner og kørestrøm samt perroner er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni Til prissætning af hovedposten sidearealer er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni 2013.

19 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 19/21 Arealerhvervelse På strækningen mellem Grønlands Torv og Universitetet forløber tracéet ad den nyanlagte busvej. Udgifterne til arealerhvervelse og en stor del af anlægsudgifterne er således allerede afholdt i forbindelse med etablering af busvejen. Størstedelen af udgifterne på denne strækning er således forbundet med etablering af spor og kørestrøm i letbane-løsningen samt tilpasning af perroner. I letbane-løsningen er det nødvendigt at udrette eller udvide dele af den eksisterende busvej gennem universitetet, mens det i BRT-løsningen forudsættes, at busserne kører på den eksisterende busvej på hele strækningen. I begge løsninger etableres fortov på begge sider af tracéet. Ejendomme Særlige konstruktioner Det vurderes ikke nødvendigt at opkøbe og nedrive ejendomme på strækningen. Ingen særlige konstruktioner vurderes nødvendige på strækningen. Letbane 10.2 Anlægsoverslag Tabel 7 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en letbane kan etableres på denne delstrækning for knap 240 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %. Tracé 90,2 Perroner 9,3 Sidearealer 19,1 Ledningsomlægninger 6,0 Arealerhvervelse 2,0 I alt 126,6 158,3 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 237,5 Tabel 19 Anlægsudgifter for delstrækning 6 mellem Grønlands Torv og Universitetssygehuset som en letbane opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. BRT Tabel 8 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en BRT kan etableres på denne delstrækning for godt 70 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %.

20 20/21 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 Tracé 11,9 Perroner 9,3 Sidearealer 14,2 Ledningsomlægninger 0,7 Arealerhvervelse 2,0 I alt 38,1 47,6 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 71,6 Tabel 20 Anlægsudgifter for delstrækning 6 mellem Grønlands Torv og Universitetssygehuset som en BRT opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. 11 Delstrækning 7 (Universitetssygehus) Strækningen forløber gennem Universitetssygehuset og frem til sidste stoppested ved Psykiatrien. Strækningens længde er ca. 1,4 km. Tracé Sidearealer Arealerhvervelse Ejendomme Særlige konstruktioner 11.1 Forudsætninger Til prissætning af hovedposterne skinner og kørestrøm samt perroner er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni Til prissætning af hovedposten sidearealer er der taget udgangspunkt i notatet "Aalborg Letbane - Forudsætninger for etape 1" fra juni Det er forudsat, at udgifter til anlæg af et tracé til kollektiv trafik mellem Selma Lagerlöfs Vej og Universitetssygehuset afholdes som en del af anlægsudgifterne til etape 1, mens at udgifter til arealerhvervelse allerede er afholdt i forbindelse med etablering af Universitetssygehuset. Størstedelen af udgifterne på denne strækning er således forbundet med etablering af tracéet. I BRT-løsningen er forudsat en belægningsopbygning tilsvarende den nyanlagte busvej mellem Grønlands Torv og Universitetet, som er forberedt for en letbane. Det vurderes ikke nødvendigt at opkøbe og nedrive ejendomme på strækningen. Ingen særlige konstruktioner vurderes nødvendige på strækningen. Letbane 11.2 Anlægsoverslag Tabel 7 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en letbane kan etableres på denne delstrækning for knap 80 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %.

21 ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 21/21 Tracé 31,9 Perroner 4,7 Sidearealer 1,8 Ledningsomlægninger 2,0 Arealerhvervelse 0,8 I alt 41,2 51,5 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 77,1 Tabel 21 Anlægsudgifter for delstrækning 7 gennem Universitetssygehuset som en letbane opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms. BRT Tabel 8 viser anlægsoverslag for delstrækningen i 2012-prisniveau fordelt på hovedposter. Det er anslået, at en BRT kan etableres på denne delstrækning for ca. 55 mio. kr. inkl. korrektionsreserven på 50 %. Tracé 21,5 Perroner 4,7 Sidearealer 1,8 Ledningsomlægninger 0,6 Arealerhvervelse 0,8 I alt 29,4 36,8 I alt inkl. 50 % korrektionsreserve 55,0 Tabel 22 Anlægsudgifter for delstrækning 7 gennem Universitetssygehuset som en BRT opgjort i mio. kr. i 2012-prisniveau, ekskl. moms.

5 Samlet anlægsoverslag 11

5 Samlet anlægsoverslag 11 LETBANESEKRETARIATET OPDATERING AF ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 3 2 Ændringer

Læs mere

OPDATERING AF ANLÆGSOVERSLAG FOR BRT LØSNING INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2. 2 Forudsætninger 2. 3 Samlet anlægsoverslag 3

OPDATERING AF ANLÆGSOVERSLAG FOR BRT LØSNING INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2. 2 Forudsætninger 2. 3 Samlet anlægsoverslag 3 AALBORG KOMMUNE OPDATERING AF ANLÆGSOVERSLAG FOR BRT LØSNING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk ARBEJDSPAPIR NR. 01 INDHOLD 1 Baggrund og formål

Læs mere

ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 - BILAG 1: LEDNINGSANLÆG INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forudsætninger 2. 3 Delstrækning 1, Depot Vesterbro 3

ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 - BILAG 1: LEDNINGSANLÆG INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forudsætninger 2. 3 Delstrækning 1, Depot Vesterbro 3 LETBANESEKRETARIATET ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 - BILAG 1: LEDNINGSANLÆG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

1 Baggrund. 2 Forudsætninger

1 Baggrund. 2 Forudsætninger LETBANESEKRETARIATET TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Forudsætninger 2 3 Driftsudgifter for etape 1 som

Læs mere

AALBORG LETBANE - FASE 2 - UDVIKLING I ANLÆGSOVERSLAG INDHOLD. 1 Baggrund. 2 NAB principper. 1 Baggrund 1. 2 NAB principper 1

AALBORG LETBANE - FASE 2 - UDVIKLING I ANLÆGSOVERSLAG INDHOLD. 1 Baggrund. 2 NAB principper. 1 Baggrund 1. 2 NAB principper 1 AALBORG KOMMUNE AALBORG LETBANE - FASE 2 - UDVIKLING I ANLÆGSOVERSLAG ARBEJDSNOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2

Læs mere

2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi 1. 2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi

2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi 1. 2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE/BRT FASE 2 - UDVIKLING I DRIFTSØKONOMI FOR ETAPE 1 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk ARBEJDSNOTAT INDHOLD

Læs mere

5 Driftsudgifter for etape 1 som BRT 8. 7 Sparede udgifter til øvrig busdrift 10. 8 Øgede passagerindtægter 10. 10 Følsomhedsberegning for letbane 11

5 Driftsudgifter for etape 1 som BRT 8. 7 Sparede udgifter til øvrig busdrift 10. 8 Øgede passagerindtægter 10. 10 Følsomhedsberegning for letbane 11 LETBANESEKRETARIATET OPDATERING AF DRIFTSØKONOMI FOR ETAPE 1 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Ændringer

Læs mere

JUNI 2015 LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE VVM OG MV MILJØRAPPORT PROJEKTPLANER OG KORT

JUNI 2015 LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE VVM OG MV MILJØRAPPORT PROJEKTPLANER OG KORT JUNI 2015 LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE VVM OG MV MILJØRAPPORT PROJEKTPLANER OG KORT AALBORG LETBANE VVM OG MV MILJØRAPPORT PROJEKTPLANER OG KORT 2 PROJEKTPLANER OG KORT INDLEDNING Denne bilagsrapport

Læs mere

2 Metode og forudsætninger 2. 3 Linjeføring og stoppesteder 4

2 Metode og forudsætninger 2. 3 Linjeføring og stoppesteder 4 LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE OPDATEREDE FORUDSÆTNINGER FOR ETAPE 1 ADRESSE COWI A/S Visionvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK BAGGRUNDSNOTAT INDHOLD

Læs mere

AALBORG LETBANE FORUDSÆTNINGER FOR ETAPE 1 INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Metode og forudsætninger 2. 3 Linjeføring og stoppesteder 5

AALBORG LETBANE FORUDSÆTNINGER FOR ETAPE 1 INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Metode og forudsætninger 2. 3 Linjeføring og stoppesteder 5 LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE FORUDSÆTNINGER FOR ETAPE 1 TEKNISK BAGGRUNDSNOTAT ADRESSE COWI A/S Visionvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Midtbyen. BRT og byudvikling i Midtbyen. Illustration: COBE

Midtbyen. BRT og byudvikling i Midtbyen. Illustration: COBE Midtbyen BRT og byudvikling i Midtbyen Illustration: COBE Vestbyen Midtbyen Østbyen Universitetetsområdet Jomfru Ane Gade Nytorv Vestbyen Station (Boulevarden) Haraldslund Karolinelund Politigården Eternitten

Læs mere

Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT

Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT Trafikdage på Aalborg Universitet 26.-27. august 2013 Statslige målsætninger En grøn transportpolitik 2009 Reducere trængsel og påvirkning af klima og miljø. Fremtidens

Læs mere

Aalborg Letbane/Bus Rapid Transit (BRT), fase 2-vurdering. Opsamling på fordebat.

Aalborg Letbane/Bus Rapid Transit (BRT), fase 2-vurdering. Opsamling på fordebat. Punkt 2. Aalborg /Bus Rapid Transit (), fase 2-vurdering. Opsamling på fordebat. 2014-6890. By- og Landskabsforvaltningen og Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Byrådet godkender at der etableres

Læs mere

2 Linjeføring og standsningssteder

2 Linjeføring og standsningssteder AARHUS KOMMUNE AARHUS Ø-BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIV VIA KLOSTERPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Vestbyen. BRT og byudvikling i Vestbyen. Illustration: COBE

Vestbyen. BRT og byudvikling i Vestbyen. Illustration: COBE Vestbyen BRT og byudvikling i Vestbyen Illustration: COBE Vestbyen Midtbyen Østbyen Universitetetsområdet Jomfru Ane Gade Nytorv Vestbyen Station (Boulevarden) Haraldslund Karolinelund Politigården Eternitten

Læs mere

Aalborg Letbane / BRT. Jesper Schultz Civilingeniør By- og Landskabsforvaltningen 6. oktober 2014

Aalborg Letbane / BRT. Jesper Schultz Civilingeniør By- og Landskabsforvaltningen 6. oktober 2014 Aalborg Letbane / BRT Jesper Schultz Civilingeniør By- og Landskabsforvaltningen 6. oktober 2014 Rådgiverteam Udredningsrapport og VVM: COWI SYSTRA Henning Larsen Architects Kristine Jensens Tegnestue

Læs mere

The Danish Short Story!

The Danish Short Story! The Danish Short Story! Det er ikke fordi vi ingen sporvogne har i Danmark Men disse fire historier har intet med museer at gøre Hvis der var nogen der var i tvivl Aalborg Letbane/BRT Drivere for projektet

Læs mere

19.10 Aalborg Letbane - en god og nødvendig fremtidssikring v. Thomas Kastrup-Larsen, borgmester

19.10 Aalborg Letbane - en god og nødvendig fremtidssikring v. Thomas Kastrup-Larsen, borgmester Aftenens program 19.10 Aalborg Letbane - en god og nødvendig fremtidssikring v. Thomas Kastrup-Larsen, borgmester 19.20 Aalborg Letbane - et nødvendigt løft til den kollektive trafik v. Mads Duedahl, rådmand

Læs mere

Aalborg Letbane / BRT. Orientering om Udredningsrapport September 2014

Aalborg Letbane / BRT. Orientering om Udredningsrapport September 2014 Aalborg Letbane / BRT Orientering om Udredningsrapport September 2014 Faseinddeling Fase 1 : Foreløbige undersøgelser Grundlag for beslutning om yderligere analyse Fase 2 : Beslutningsgrundlag Grundlag

Læs mere

Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT

Foranalyse af Aalborg Letbane/BRT Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Fællesmøde med By- og Landskabsforvaltningen og Sundheds- og Kulturforvaltningen, Stigsborg Brygge 5, Nørresundby, mødelokale 157

Fællesmøde med By- og Landskabsforvaltningen og Sundheds- og Kulturforvaltningen, Stigsborg Brygge 5, Nørresundby, mødelokale 157 AALBORG BYRÅD Mødet den 04.09.2014, Fællesmøde med By- og Landskabsforvaltningen og Sundheds- og Kulturforvaltningen, Stigsborg Brygge 5, Nørresundby, mødelokale 157 1. Godkendelse af dagsorden.... 1 2.

Læs mere

Kortbilag 2 - Arealanvendelse, oversigtskort

Kortbilag 2 - Arealanvendelse, oversigtskort Kortbilag 2 - Arealanvendelse, oversigtskort Kortbilag 2A Lokalplan 1-1-134 Kortbilag 2B1 Limfjorden Kortbilag 2B2 Ø st re Al lé Kortbilag 2C Kortbilag 2D1 e ss Ha j ve s i r Kortbilag 2D2 Kortbilag 2E1

Læs mere

AARHUS Ø-BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIV VIA SONNESGADE INDHOLD. 1 Baggrund og formål. 1 Baggrund og formål 1. 2 Linjeføring og standsningssteder 2

AARHUS Ø-BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIV VIA SONNESGADE INDHOLD. 1 Baggrund og formål. 1 Baggrund og formål 1. 2 Linjeføring og standsningssteder 2 AARHUS KOMMUNE AARHUS Ø-BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIV VIA SONNESGADE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

FORBEDERENDE ARBEJDER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

FORBEDERENDE ARBEJDER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 ODENSE LETBANE FORBEDERENDE ARBEJDER BESKRIVELSE AF KONSTRUKTIONSARBEJDER ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1

Læs mere

OMBYGNING AF RINGSTED STATION OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag 2

OMBYGNING AF RINGSTED STATION OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag 2 BANEDANMARK OMBYGNING AF RINGSTED STATION ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD 1 Indledning 1 2 Grundlag

Læs mere

DEPOT OG VÆRKSTED INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Funktioner i et depot 2. 3 Arealbehov 3. 4 Miljøforhold 4

DEPOT OG VÆRKSTED INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Funktioner i et depot 2. 3 Arealbehov 3. 4 Miljøforhold 4 LETBANESEKRETARIATET DEPOT OG VÆRKSTED ARBEJDSNOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Funktioner i et depot 2 3 Arealbehov

Læs mere

Universitetsområdet. BRT og byudvikling i Universitetsområdet. Foto: Schønherr

Universitetsområdet. BRT og byudvikling i Universitetsområdet. Foto: Schønherr Universitetsområdet BRT og byudvikling i Universitetsområdet Foto: Schønherr Vestbyen Midtbyen Østbyen Universitetetsområdet Jomfru Ane Gade Nytorv Vestbyen Station (Boulevarden) Haraldslund Karolinelund

Læs mere

AALBORG BYRÅD. Aalborg Byråd. Magistraten. Mødet den , kl. 09:00. Boulevarden 13

AALBORG BYRÅD. Aalborg Byråd. Magistraten. Mødet den , kl. 09:00. Boulevarden 13 AALBORG BYRÅD Mødet den 08.09.2014, Boulevarden 13 1. Godkendelse af dagsorden..... 1 2. Borgerlige vielser uden for kommunegrænsen.... 2 3. Aalborg /Bus Rapid Transit (), fase 2-vurdering. Opsamling på

Læs mere

UDBYGNING AF RAVNSBJERGVEJ SAMT TILSLUTNING TIL AARHUS SYD MOTORVEJEN

UDBYGNING AF RAVNSBJERGVEJ SAMT TILSLUTNING TIL AARHUS SYD MOTORVEJEN AARHUS KOMMUNE UDBYGNING AF RAVNSBJERGVEJ SAMT TILSLUTNING TIL AARHUS SYD MOTORVEJEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SAMMENFATNING,

Læs mere

Sagsnr

Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Notat om prissætning af infrastruktur i Tingbjerg Københavns Kommune har med budget 2013 igangsat et arbejde med at analysere mulighederne

Læs mere

OMBYGNING AF RINGSTED STATION UDSKUDTE LØSNINGER MED UDGANGSPUNKT I UDFØRT 0+-ALTERNATIV INDHOLD. 1 Indledning

OMBYGNING AF RINGSTED STATION UDSKUDTE LØSNINGER MED UDGANGSPUNKT I UDFØRT 0+-ALTERNATIV INDHOLD. 1 Indledning Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 598 Offentligt BANEDANMARK OMBYGNING AF RINGSTED STATION UDSKUDTE LØSNINGER MED UDGANGSPUNKT I UDFØRT 0+-ALTERNATIV ADRESSE

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT august 2016 TMLE/OWJ KSC OWJ

VERSION UDGIVELSESDATO UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT august 2016 TMLE/OWJ KSC OWJ AARHUS KOMMUNE BERING-BEDER VEJEN AFKLARENDE SPØRGSMÅL VEDRØRENDE TRAFIKSTØJ (FORSLAG A) ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Indhold. Kolding Kommune Krydset Tøndervej/Vestre Ringgade Stitunneler. 1 Resumé 2. 2 Forudsætninger 2

Indhold. Kolding Kommune Krydset Tøndervej/Vestre Ringgade Stitunneler. 1 Resumé 2. 2 Forudsætninger 2 21. februar 2018 Notat 4 Kolding Kommune Krydset Tøndervej/Vestre Ringgade Stitunneler Projekt nr.: 224622 Dokument nr.: 1226965572 Version 3 Revision 1 Udarbejdet af CVE Kontrolleret af CWI Godkendt af

Læs mere

Etablering af nyt dobbeltsporet letbanetracé fra Tarup til Hjallese herunder samtlige arealerhvervelser og ledningsomlægninger

Etablering af nyt dobbeltsporet letbanetracé fra Tarup til Hjallese herunder samtlige arealerhvervelser og ledningsomlægninger Principaftale for Odense Letbane Staten, Odense Kommune og Region Syddanmark og er enige om at styrke den kollektive trafik med etablering af Odense Letbane. Odense Letbane vil sikre sammenhængen på tværs

Læs mere

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Billedkatalog - Perroner og materiel 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Perroner og materiel Oktober 2010 Udgivelsesdato 05.10.2010 Billedkatalog - Perroner

Læs mere

I henhold til aftale har vi herved udarbejdet entreprenøroverslag for etablering af enkeltrettede cykelstier på Egebækvej.

I henhold til aftale har vi herved udarbejdet entreprenøroverslag for etablering af enkeltrettede cykelstier på Egebækvej. N O T A T Til Rudersdal Kommune Peter Boding RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA ANDERSEN & GRØNLUND ApS Dato 2009-12-10 Initialer JD Sag 0960 J.nr. Notat Overslag Email jd@ag-aps.dk Fra Andersen & Grønlund Rudersdal

Læs mere

NOTAT. 1 Indledning. 2 Eksisterende forhold

NOTAT. 1 Indledning. 2 Eksisterende forhold NOTAT Projektnavn Kryds ved Mejeribakken Projektnr. 1100037209 Kunde Allerød Kommune Notat nr. 1 Version 0 Til Niels C. Nordvig, Allerød Kommune Fra Thomas Bredahl Madsen, Rambøll Udarbejdet af THBM Kontrolleret

Læs mere

Notat. Begrønning af letbanens tracé. Hovedstadens Letbane. Gladsaxe Kommune. Kopi til: Dato:

Notat. Begrønning af letbanens tracé. Hovedstadens Letbane. Gladsaxe Kommune. Kopi til: Dato: Notat Emne: Fra: Til: Begrønning af letbanens tracé Hovedstadens Letbane Gladsaxe Kommune Kopi til: Dato: 2015-06-12 Dette papir har til formål at understøtte Gladsaxe Kommunes videre overvejelser om begrønning

Læs mere

AARHUS Ø - BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIVE LINJEFØRINGER

AARHUS Ø - BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIVE LINJEFØRINGER AARHUS Ø - BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIVE LINJEFØRINGER SIGNATUR Standsningssted Linjeføring Alternativer Etape. Alternativ via Klosterport.. Alternativ via Vester Allé og Vesterbrogade.. Alternativ

Læs mere

AALBORG LETBANE/BRT - BESPARELSESKATALOG INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Katalogets indhold 2. 3 Besparelsesmuligheder i forhold til depot 2

AALBORG LETBANE/BRT - BESPARELSESKATALOG INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Katalogets indhold 2. 3 Besparelsesmuligheder i forhold til depot 2 AALBORG KOMMUNE AALBORG LETBANE/BRT - BESPARELSESKATALOG ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Katalogets

Læs mere

SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE

SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE KOLDING KOMMUNE SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE RESUMÉ AF FORUNDERSØGELSER ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund Kolding Kommune har gennemført

Læs mere

STIPROJEKT VED LØGSTØRVEJ I HOBRO VURDERING AF STIBROLØSNINGER

STIPROJEKT VED LØGSTØRVEJ I HOBRO VURDERING AF STIBROLØSNINGER MARIAGERFJORD KOMMUNE STIPROJEKT VED LØGSTØRVEJ I HOBRO VURDERING AF STIBROLØSNINGER ADRESSE COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Kørsel i forbindelse med Karneval lørdag d. 23. maj 2015

Kørsel i forbindelse med Karneval lørdag d. 23. maj 2015 Regionale ruter Ruter fra/mod syd Normal drift. Ruter fra/mod nord Fra kl. 09.00 og resten af driftsdøgnet køres ad følgende rute: Rampen, Østre Alle, Limfjordstunnelen, Sundsholmen. Ruter mod nordøst

Læs mere

AALBORG LETBANE FORUDSÆTNINGER FOR BASIS- SCENARIE 2025 INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Metode og forudsætninger 2. 3 Biltrafikvækst og nye vejprojekter 3

AALBORG LETBANE FORUDSÆTNINGER FOR BASIS- SCENARIE 2025 INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Metode og forudsætninger 2. 3 Biltrafikvækst og nye vejprojekter 3 LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE FORUDSÆTNINGER FOR BASIS- SCENARIE 2025 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK BAGGRUNDSNOTAT INDHOLD

Læs mere

MAJ 2014 AALBORG KOMMUNE AALBORG LETBANE TRAFIKSIKKERHEDSREVISION (SKITSEPROJEKT - TRIN 2)

MAJ 2014 AALBORG KOMMUNE AALBORG LETBANE TRAFIKSIKKERHEDSREVISION (SKITSEPROJEKT - TRIN 2) MAJ 2014 AALBORG KOMMUNE AALBORG LETBANE TRAFIKSIKKERHEDSREVISION (SKITSEPROJEKT - TRIN 2) ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ

Læs mere

Særtransport rute 3 fra Korskro over Tjæreborg til Esbjerg Havn INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende rute 2. 3 Rute 3 3.

Særtransport rute 3 fra Korskro over Tjæreborg til Esbjerg Havn INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende rute 2. 3 Rute 3 3. ESBJERG KOMMUNE Særtransport rute 3 fra Korskro over Tjæreborg til Esbjerg Havn ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Eksisterende

Læs mere

1f 10ao 10aq 10an AABO SØRENSEN TRAFIKVURDERING AF REVIDERET KRYDSUDFORMNING I SVENSTRUP SYD ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund COWI

Læs mere

Indstilling. Tillægsbevilling til anlæg af: Busprioritering på Nørrebrogade og Randersvej. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Tillægsbevilling til anlæg af: Busprioritering på Nørrebrogade og Randersvej. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 21. april 2008 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume Byrådet har principgodkendt en skitseret letbaneløsning gennem nordbyen

Læs mere

Københavns Kommune Helsingørruten, Ryvangs Allé Anlægsbudget og nedslagspunkter

Københavns Kommune Helsingørruten, Ryvangs Allé Anlægsbudget og nedslagspunkter Helsingørruten, Ryvangs Allé Anlægsbudget og nedslagspunkter 7. marts 2017 Indholdsfortegnelse 1 Indledning Indholdsfortegnelse... 2 1 Indledning... 2 2 Anlægsoverslag... 2 2.1 Forudsætninger for anlægsoverslag...

Læs mere

Risikoskema. Aalborg Letbane (LRT), Fase 2, Risiko workshop 6. maj 2015, konsolideret 10. juni 201. Årsager og kommentarer

Risikoskema. Aalborg Letbane (LRT), Fase 2, Risiko workshop 6. maj 2015, konsolideret 10. juni 201. Årsager og kommentarer Søgekriterier Kriterier for hændelser Projekt 5 (Del af) hændelsens navn (Del af) beskrivelse for hændelse Identificeret Udgået Kriterier for hændelsernes risikohåndtering Ansvarlig Kriterier for hændelsernes

Læs mere

Fase 1-undersøgelse for udvalgte udbygningsetaper i Aarhusområdet

Fase 1-undersøgelse for udvalgte udbygningsetaper i Aarhusområdet Letbanesekretariatet 1 Letbaneprojektet i Aarhus Status for realisering af etape 1 Intro til projektet Lov om Aarhus letbane og aftale mellem Staten, Aarhus Kommune og Region Midtjylland Udbud af letbanen

Læs mere

1.2 Grundlaget for aftalen er planlovens 21b, stk. 2, nr. 1 og 3 om udbygningsaftaler.

1.2 Grundlaget for aftalen er planlovens 21b, stk. 2, nr. 1 og 3 om udbygningsaftaler. xx.xx.2018 UDBYGNINGSAFTALE Mellem Aarhus Kommune, Teknik og Miljø, Plan og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Aarhus C herefter kaldet "Kommunen", og xx herefter kaldet "Bygherren". (samlet benævnt "Parterne"

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Projekt Rundkørsel Grønnemose økonomi ved anlæg af signalreguleret kryds Kunde Assens Kommune Notat nr. 03

NOTAT. 1. Indledning. Projekt Rundkørsel Grønnemose økonomi ved anlæg af signalreguleret kryds Kunde Assens Kommune Notat nr. 03 NOTAT Projekt Rundkørsel Grønnemose økonomi ved anlæg af signalreguleret kryds Kunde Assens Kommune Notat nr. 03 Dato 2016-09-15 Til Mette Kaagh Fra Nils Malling Aaboer 1. Indledning Følgende notat er

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen COWI A/S Særlige fokusområder i VVM-redegørelsen for Odense Letbane etape 1 Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 VVM-redegørelsen 1 2 Baggrund

Læs mere

AALBORG LETBANE - HØRINGSSVAR INDHOLD. 1 Baggrund og formål. 2 Indkomne høringssvar. 1 Baggrund og formål 1. 2 Indkomne høringssvar 1

AALBORG LETBANE - HØRINGSSVAR INDHOLD. 1 Baggrund og formål. 2 Indkomne høringssvar. 1 Baggrund og formål 1. 2 Indkomne høringssvar 1 AALBORG KOMMUNE AALBORG LETBANE - HØRINGSSVAR ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund og formål 1 2 Indkomne høringssvar

Læs mere

Overslaget er udarbejdet med baggrund i, at der etableres en enkeltrettet cykelsti i vejens nordside og en enkeltrettet cykelbane i vejens sydside.

Overslaget er udarbejdet med baggrund i, at der etableres en enkeltrettet cykelsti i vejens nordside og en enkeltrettet cykelbane i vejens sydside. N O T A T Til Rudersdal Kommune Peter Boding og Janni Elkjær RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA ANDERSEN & GRØNLUND ApS Dato 2009-12-14 Initialer JD Sag 0960 J.nr. Notat Overslag Email jd@ag-aps.dk Fra Andersen

Læs mere

EKSTERN KVALITETSSIKRING AALBORG LETBANE/BRT

EKSTERN KVALITETSSIKRING AALBORG LETBANE/BRT Til Aalborg Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen Dokumenttype Rapport Dato August 2014 EKSTERN KVALITETSSIKRING AALBORG LETBANE/BRT EKSTERN KVALITETSSIKRING AALBORG LETBANE/BRT Revision 0 Dato 15/08/2014

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 2 Beskrivelse af forslag

Indholdsfortegnelse. 2 Beskrivelse af forslag Københavns Kommune Frederikssundsvej Forslag til forbedring af fremkommeligheden for busser COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Fra planlægning til udførelse

Fra planlægning til udførelse Fra planlægning til udførelse 1 Odense Letbane v/mh Situationen Klargøringsentrepriser Trafikomlægningsentreprise Ledningsomlægninger Arbejdsprogram Fremkommelighed Kommunikation 2 Situationen - Flytning

Læs mere

Vurdering af kælderparkering ved Sømandshjemmet

Vurdering af kælderparkering ved Sømandshjemmet Aalborg Kommune Vurdering af kælderparkering ved Sømandshjemmet Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk 1 Baggrund Aalborg Kommune

Læs mere

UDREDNINGSRAPPORT FOR AALBORG LETBANE/BRT LETBANESEKRETARIATET

UDREDNINGSRAPPORT FOR AALBORG LETBANE/BRT LETBANESEKRETARIATET UDREDNINGSRAPPORT FOR AALBORG LETBANE/BRT LETBANESEKRETARIATET Toldbod Plads set mod Østerågade. UDREDNINGSRAPPORT FOR AALBORG LETBANE/BRT INDHOLD 3 Undersøgelse af letbane og BRT i Aalborg Udredningsrapport

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FASE 1 AF OMBYGNINGEN AF HILLERØD STATION INDHOLD. 1 Indledning

UNDERSØGELSE AF FASE 1 AF OMBYGNINGEN AF HILLERØD STATION INDHOLD. 1 Indledning Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt HILLERØD KOMMUNE UNDERSØGELSE AF FASE 1 AF OMBYGNINGEN AF HILLERØD STATION ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig anlæg af bane og udvidelse af motorvejen på Vestfyn

Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig anlæg af bane og udvidelse af motorvejen på Vestfyn Samfundsøkonomiske gevinster ved samtidig anlæg af bane og udvidelse af motorvejen på Vestfyn Ole Kveiborg, COWI Leif Hald Pedersen, Vejdirektoratet 1 Ny jernbane over Vestfyn Linjeføring for Forslag Syd,

Læs mere

Aarhus Letbane. Nordisk Transportpolitisk Netværk 22. november 2012 Ole Sørensen, Letbanesekretariatet

Aarhus Letbane. Nordisk Transportpolitisk Netværk 22. november 2012 Ole Sørensen, Letbanesekretariatet Aarhus Letbane Nordisk Transportpolitisk Netværk 22. november 2012 Ole Sørensen, Letbanesekretariatet 2 Grenaabanen 69 km 2010 2030 Letbanesamarbejdet 694.974 793.251 Aarhus 306.650 373.543 Syddjurs 41.392

Læs mere

Københavns Kommune. Letbane på Frederikssundsvej Udvidet parkerings- og trafikafviklingsanalyser. SAMMENFATNING Rev. nr

Københavns Kommune. Letbane på Frederikssundsvej Udvidet parkerings- og trafikafviklingsanalyser. SAMMENFATNING Rev. nr Letbane på Frederikssundsvej Udvidet parkerings- og trafikafviklingsanalyser SAMMENFATNING Rev. nr. 02 28. maj 2014 mkk/mm Søvej 13 B DK-3460 Birkerød Indhold 1 Indledning... 3 2 Parkeringsanalyse... 4

Læs mere

A.C. Meyers Vænge (afsnit i Tillæg nr. 8) Bispeparken (afsnit i Tillæg nr. 8) Lygten (afsnit i Tillæg nr. 8)

A.C. Meyers Vænge (afsnit i Tillæg nr. 8) Bispeparken (afsnit i Tillæg nr. 8) Lygten (afsnit i Tillæg nr. 8) Bilag 5 KØBENHAVNS KOMMUNE AFKOBLING AF REGNVAND ESTIMAT PÅ OMKOSTNINGER VED AFKOBLING AF REGNVAND I TRE UDVLAGTE KLOAKOPLANDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX

Læs mere

Sagsbeh: MK Sagsnr.: Notat. By- og Miljøområdet. Teknisk notat for cykelbaner på Sønderjyllands Allé

Sagsbeh: MK Sagsnr.: Notat. By- og Miljøområdet. Teknisk notat for cykelbaner på Sønderjyllands Allé 14-02-2012 Sagsbeh: MK Sagsnr.: 2012-0000069-9 Notat By- og Miljøområdet Teknisk notat for cykelbaner på Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 2 INDLEDNING OG PRÆSENTATION 2 3 KORTLÆGNING AF EKSISTERENDE FORHOLD

Læs mere

Busomlægninger under anlæg af Letbane på Ring 3 i Glostrup Kommune

Busomlægninger under anlæg af Letbane på Ring 3 i Glostrup Kommune Notat Til: Glostrup Kommune Kopi til: Albertslund Kommune, Brøndby Kommune, Herlev Kommune, Region H. Sagsnummer Sagsbehandler PBM Direkte +45 36 13 17 28 Fax - pbm@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN

Læs mere

Memo. Rudersdal Kommune. Kongevejen - opgavebeskrivelse. Rudersdal Kommune COWI A/S. 1 Eksisterende forhold

Memo. Rudersdal Kommune. Kongevejen - opgavebeskrivelse. Rudersdal Kommune COWI A/S. 1 Eksisterende forhold Memo Rudersdal Kommune Titel Dato 5 marts 2010 Til Kopi Fra Kongevejen - opgavebeskrivelse Rudersdal Kommune COWI A/S COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12

Læs mere

På delstrækninger er der i dag ensrettet for biltrafik. Cykeltrafik er tilladt i begge retninger på hele strækningen.

På delstrækninger er der i dag ensrettet for biltrafik. Cykeltrafik er tilladt i begge retninger på hele strækningen. NOTAT Projekt Ringsted Bymidte Rundkørsel samt trafiksanering Nørregade og Søgade Kunde Ringsted Kommune Notat nr. 0 Dato 2010-11-16 Til Fra Ringsted Kommune Rambøll 1. Indledning Ringsted Kommune har

Læs mere

Højklasset kollektiv bytrafik i form af letbaner og busser i eget tracé skal styrke den kollektive trafik i de største danske byer.

Højklasset kollektiv bytrafik i form af letbaner og busser i eget tracé skal styrke den kollektive trafik i de største danske byer. TØF 12.-13. oktober 2010 Letbaner og BRT. Højklasset kollektiv bytrafik i form af letbaner og busser i eget tracé skal styrke den kollektive trafik i de største danske byer. Letbanen i Århus Skitseprojekteringen

Læs mere

MARTS 2014 FAVRSKOV KOMMUNE LETBANER I FAVRSKOV SUPPLERENDE STRÆKNINGSGENNEMGANG

MARTS 2014 FAVRSKOV KOMMUNE LETBANER I FAVRSKOV SUPPLERENDE STRÆKNINGSGENNEMGANG MARTS 2014 FAVRSKOV KOMMUNE LETBANER I FAVRSKOV SUPPLERENDE STRÆKNINGSGENNEMGANG ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS 2014 FAVRSKOV

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag til VVM undersøgelsen. Oi Orienteringsmøde i Letbane på Ring 3 p g Lyngby-Taarbæk Kommune, mandag den 13.

Indkaldelse af idéer og forslag til VVM undersøgelsen. Oi Orienteringsmøde i Letbane på Ring 3 p g Lyngby-Taarbæk Kommune, mandag den 13. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM undersøgelsen Indledende høring fra 23. april til 30. maj 2014 Oi Orienteringsmøde i Letbane på Ring 3 p g Lyngby-Taarbæk Kommune, mandag den 13. maj 2014 Om letbanen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus. Nordjyllands Trafikselskab.

Indholdsfortegnelse. Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus. Nordjyllands Trafikselskab. Nordjyllands Trafikselskab Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax

Læs mere

BUTIK PÅ MALMBERGSVEJ RUDERSDAL - TRAFIKBETJENING INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1

BUTIK PÅ MALMBERGSVEJ RUDERSDAL - TRAFIKBETJENING INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1 REITAN EJENDOMSUDVIKLING BUTIK PÅ MALMBERGSVEJ RUDERSDAL - TRAFIKBETJENING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Eksisterende

Læs mere

Letbane i Aalborg. en vision for udvikling af den kollektive trafik

Letbane i Aalborg. en vision for udvikling af den kollektive trafik Letbane i Aalborg en vision for udvikling af den kollektive trafik Den kollektive trafik er i fokus. Blandt årsagerne er den stigende trængsel, klimadebatten og behovet for at fastholde byernes tilgængelighed

Læs mere

Vandmængder ved 50 års hændelse. Eksempler på granitbelægninger i Ribe VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

Vandmængder ved 50 års hændelse. Eksempler på granitbelægninger i Ribe VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT HELSINGØR KOMMUNE/KLIKOVAND ANLÆGSOVERSLAG HESTEMØLLESTRÆDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Anlægsoverslag 2 1.1 Rammer

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

Til Teknik- og Miljøudvalget (TMU) Sagsnr Dokumentnr

Til Teknik- og Miljøudvalget (TMU) Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOUNE Teknik- og iljøforvaltningen Center for Trafik Bilag 4 NOTAT Til Teknik- og iljøudvalget (TU) 28-02-13 Sagsnr. 2013-5760 Jernbanegade muligheder for fremtidig udformning uden busser i

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. Januar /14954 Niels Fejer Christiansen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. Januar /14954 Niels Fejer Christiansen Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 178 Offentligt DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. Januar 2012 11/14954 Niels Fejer Christiansen nfc@vd.dk 7244 3333 Transportministeriet Center for

Læs mere

CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER - NOVEMBER 2012

CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER - NOVEMBER 2012 CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER - NOVEMBER 2012 Sengeløseruten Nuværende forhold Sengeløseruten er en forlængelse af Albertslundruten og forbinder Høje-Tåstrup Kommune med kommunerne

Læs mere

Trafikomlægninger. Udvidet teknisk direktørmøde 28. september 2016 Louise Høst

Trafikomlægninger. Udvidet teknisk direktørmøde 28. september 2016 Louise Høst Trafikomlægninger Udvidet teknisk direktørmøde 28. september 2016 Louise Høst 2 Hvorfor skal vi tale om det igen og igen? Store gener for trafikanterne for billister, cyklister, buspassagerer, gående på

Læs mere

HALVTIMESDRIFT HORNSLET GRENAA INDHOLD NY KRYDSNINGSSTATION VED TRUSTRUP. 1 Baggrund og formål. 1 Baggrund og formål 1. 2 Metode 2

HALVTIMESDRIFT HORNSLET GRENAA INDHOLD NY KRYDSNINGSSTATION VED TRUSTRUP. 1 Baggrund og formål. 1 Baggrund og formål 1. 2 Metode 2 NORDDJURS KOMMUNE HALVTIMESDRIFT HORNSLET GRENAA ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NY KRYDSNINGSSTATION VED TRUSTRUP NOTAT INDHOLD 1

Læs mere

TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK OG NYE BOLIGER VED HØJSKOLEVEJ I STRIB

TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK OG NYE BOLIGER VED HØJSKOLEVEJ I STRIB REITAN EJENDOMSUDVIKLING AS TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK OG NYE BOLIGER VED HØJSKOLEVEJ I STRIB ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej

Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej Den nye bane København Ringsted Notat vedr. økonomiske konsekvenser ved en forøget frihøjde for Køgevej Dato: 15.februar 2013 Versionshistorie 1 Ver. nr.

Læs mere

Analyse af opgraderinger af HUR-lokalbaner. Indledning. Forudsætninger og antagelser. Overordnede forudsætninger. Tekniske forudsætninger

Analyse af opgraderinger af HUR-lokalbaner. Indledning. Forudsætninger og antagelser. Overordnede forudsætninger. Tekniske forudsætninger Analyse af opgraderinger af HUR-lokalbaner Opgradering af infrastruktur til nye r Lars Lund, civ.ing. HD og Jan Kragerup, PhD, NIRAS Transport Indledning Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) er blevet ejer

Læs mere

Teknisk notat. Rudersdal Kommune Prioriterede projekter i Trafikhandlingsplan 1.15 og 4.14 Kohavevej og krydset Kohavevej/Rundforbivej/Trørødvej

Teknisk notat. Rudersdal Kommune Prioriterede projekter i Trafikhandlingsplan 1.15 og 4.14 Kohavevej og krydset Kohavevej/Rundforbivej/Trørødvej Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Rudersdal Kommune Prioriterede projekter i Trafikhandlingsplan 1.15 og 4.14 Kohavevej

Læs mere

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces.

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. 1 Bilag 3 Aarhus letbane Lisbjergskolen Hinnerup Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. Djurslandmotorvejen og E45. Letbane, Parker og rejs. Set mod nord med ny bebyggelse mellem Århusvej og

Læs mere

Bilag 2 Forslag til etapedeling og økonomisk overslag

Bilag 2 Forslag til etapedeling og økonomisk overslag Bilag 2 Forslag til etapedeling og økonomisk overslag 22. november 2013 Den foreslåede 1. etape er baseret på, at etableringen af det overordnede trafikale greb er nødvendigt som forudsætning for en omdannelse

Læs mere

Trafikale gener i anlægsfasen Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Trafikale gener i anlægsfasen Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Trafikale gener i anlægsfasen Havnevej Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 30. maj 2008 3 Trafikale gener i anlægsfasen Havnevej Forord Forord Dette fagnotat omhandler trafikale gener i anlægsfasen

Læs mere

Ishøjruten CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold

Ishøjruten CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Ishøjruten Nuværende forhold Ishøjruten forbinder Ishøj, Vallensbæk, Brøndby, Hvidovre og Københavns kommuner, se figur 1 Fra Ishøj vil det være muligt

Læs mere

Letbane på Ring 3 Besigtigelsesforretning Gladsaxe Kommune juni 2017

Letbane på Ring 3 Besigtigelsesforretning Gladsaxe Kommune juni 2017 15. juni 2015 Letbane på Ring 3 Besigtigelsesforretning Gladsaxe Kommune 6.-7. juni 2017 Deltagere fra Hovedstadens Letbane Hamanny Adler Knudsen, Projektchef, Hovedstadens Letbane Michael Persson, Projektleder,

Læs mere

RINGSTED KOMMUNE PRJ 2, NÆSTVEDVEJ

RINGSTED KOMMUNE PRJ 2, NÆSTVEDVEJ 02-2012 RINGSTED KOMMUNE PRJ 2, NÆSTVEDVEJ ADRESSE COWI A/S Nørretorv 14 4100 Ringsted Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 02-2012 RINGSTED KOMMUNE PRJ 2, NÆSTVEDVEJ PROJEKTNR.

Læs mere

BELYSNING AF PRINCIPIELLE LINJEFØRINGER I AALBORG MIDTBY

BELYSNING AF PRINCIPIELLE LINJEFØRINGER I AALBORG MIDTBY LETBANESEKRETARIATET, NORDJYLLANDS TRAFIKSELSKAB BELYSNING AF PRINCIPIELLE LINJEFØRINGER I AALBORG MIDTBY ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

TRAFIKAL ANALYSE - UDSTYKNING VED TOFTEGÅRDSVEJ

TRAFIKAL ANALYSE - UDSTYKNING VED TOFTEGÅRDSVEJ TRAFIKAL ANALYSE - UDSTYKNING VED TOFTEGÅRDSVEJ Projekt Boligområde mellem Toftegårdsvej og Elgårdsmindestien Kunde Skanderborg Kommune Notat nr. 1 Dato 2017-06-12 Til Fra Skanderborg Kommune Michael Wolf

Læs mere

De fysiske muligheder for flere parkeringspladser i gaderne på Indre Østerbro

De fysiske muligheder for flere parkeringspladser i gaderne på Indre Østerbro De fysiske muligheder for flere parkeringspladser i gaderne på Indre Marts 26 Indhold 1 Indledning...1 2 Strategier til at forøge antallet af parkeringspladser...2 3 Strategi 1... 3 4... 5 5 Strategi 3...

Læs mere

Projekt 13 Nyt tværsnit Teglovnsvej forudsætninger

Projekt 13 Nyt tværsnit Teglovnsvej forudsætninger COWI A/S Nørretorv 14 4100 Ringsted Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Ringsted Kommune Projekt 13 Nyt tværsnit Teglovnsvej forudsætninger (Læses sammen med tegning A020320-SK-13-1, A020320-

Læs mere

Transportudvalget L 53 Bilag 1 Offentligt

Transportudvalget L 53 Bilag 1 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 53 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 4. november 2014 2014-2417 Høringsnotat vedr. forslag til lov om Odense Letbane (L 53) 1. Hørte myndigheder og organisationer Et udkast

Læs mere

AARHUS LETBANE. NVF-udvalg 19. juni 2014

AARHUS LETBANE. NVF-udvalg 19. juni 2014 AARHUS LETBANE NVF-udvalg 19. juni 2014 Indhold: Hvad er en letbane? Hvorfor skal Østjylland have en letbane? Hvordan integreres letbanen i by og land? Hvornår udrulles letbanen? Hvem står bag arbejdet

Læs mere

Rapport Hvidovre Kommune Fortovsregistrering April 2011

Rapport Hvidovre Kommune Fortovsregistrering April 2011 Rapport Hvidovre Kommune April 2011 Udgivelsesdato : 14. april 2011 Projekt : 22.0011.02 Udarbejdet : Ulrike Klasterer Kontrolleret : Erling Kristiansen Godkendt : Erling Kristiansen Hvidovre Kommune 1

Læs mere