Overtaksationskommissionen for Nord- og Vestsjælland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overtaksationskommissionen for Nord- og Vestsjælland"

Transkript

1 Overtaksationskommissionen for Nord- og Vestsjælland Kendelse Forretningen den 24. februar 2017 Sagsnr. TS Lodsejeren Simon Fjord Mortensen matr.nr. 3au Høm By, Høm Beliggende: Østergade Ringsted mod Anlægsmyndigheden Ringsted Kommune Sct. Bendtsgade Ringsted Overtaksationskommissionens afgørelse Ringsted Kommune skal til Simon Fjord Mortensen for overtagelsen af del af matr.nr. 3au Høm By, Høm, betale kr. Ringsted Kommune skal betale kr. til dækning af Simon Fjord Mortensens udgifter til advokatbistand. Indledende oplysninger Sagen vedrører spørgsmålet om, hvilket beløb Simon Fjord Mortensen skal have i erstatning for Ringsted Kommunes overtagelse af del af matr.nr. 3au Høm By, Høm, i medfør af planlovens 47 a. Den 24. februar 2017 kl samledes Overtaksationskommissionen for Nord- og Vestsjælland på Comwell Sorø, Abildvej 100, 4180 Sorø. Til stede ved Overtaksationskommissionens behandling af sagen var formanden, chefkonsulent, cand.jur. Michael Borring Andersen, gårdejer og vurderingssagkyndig Preben Birch, salgsdirektør Knud Birk Iversen, murerarbejdsmand Tue Tortzen og landinspektør Erling Rørdam. Som bistand for Overtaksationskommissionen mødte landinspektør Lars Flemberg. Protokollen blev ført af juridisk sekretær, fuldmægtig Birgitte Jackson. Sagen er den 15. maj 2013 indbragt for Overtaksationskommissionen for Nord- og Vestsjælland af lodsejer Simon Fjord Mortensen, som under den skriftlige forberedelse har været repræsenteret af advokat Niels Wegener. Ringsted Kommune har under den skriftlige forberedelse været repræsenteret af landinspektør Thomas Normann Asmussen. Side 1 (18)

2 Taksationskommissionen i Vestsjælland og Overtaksationskommissionen for Nord- og Vestsjællands sagsakter var fremlagt. Sagens oplysninger Den 9. juni 2008 vedtog Ringsted Kommune at sende forslag til lokalplan 203 og kommuneplantillæg til kommuneplan i offentlig høring. Begge planer blev vedtaget den 10. november Med vedtagelsen af lokalplanen overførtes en del af matr.nr. 3au Høm By, Høm, til byzone. Lokalplan 203 indeholder bl.a. følgende bestemmelser: 1 Lokalplanens formål Lokalplanens formål er at; Udlægge området til boliger i form af parcelhuse. Udlægge areal til en børneinstitution. Udlægge området til fælles friareal for hele området. Fastsætte bebyggelsesregulerende bestemmelser. Overføre arealet til byzone. 2 Lokalplanens område 2.1 Lokalplanområdet afgrænses som vist på kortbilag 1 og omfatter matr.nr. 2cd, 2t, del af 2d, del af 3au og del af 4af, Høm By, Høm samt alle parceller, der efter den 1/ udstykkes herfra. 2.2 Med lokalplanens endelige vedtagelse overføres arealet fra landzone til byzone. 3 Områdets anvendelse 3.1 Området inddeles i 3 delområder; Delområde 1: Må kun anvendes til børneinstitution. Delområde 2: Må kun anvendes til boligformål parcelhuse. Delområde 2a: Må kun anvendes til tæt-lav boligbebyggelse med max. 30 boliger. Delområde 2b: Må kun anvendes til boligformål parcelhuse. Delområde 3: Må kun anvendes til regnvandsbassin og friareal. 4 Udstykning 4.1 Område 2 må kun udstykkes i overensstemmelse med den på kortbilag 2 viste udstykningsplan med 80 parceller. Dog gives der mulighed for, at område 2b kan udstykkes efter planen på bilag 3 med mulighed for etablering af midlertidig vejadgang. 5 Veje, stier og parkering Veje 5.1 Der udlægges areal til en stamvej A-B som vist på kortbilag Fra stamvejen udlægges areal til boligveje som vist på kortbilag 2. Side 2 (18)

3 6 Bebyggelsens omfang og placering 6.1 Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom må ikke overstige Inden for område 2A kan ny bebyggelse opføres enten som parcelhuse, jf. kortbilag 2 eller som tæt-lav bebyggelse efter en samlet plan. 8 Ubebyggede arealer 8.1 Fælles friarealer skal anlægges med stier og beplantninger efter en samlet plan. Beplantning skal udgøres som en kombination af højstammede træer og busket beplantning. 8.2 Terrænet må ikke reguleres med mere en +/- 0,5 m i forhold til eksisterende terræn. 8.3 Langs vej A-B skal der i rabatten mod vejen etableres højstammet beplantning. 8.4 Det beskyttede dige indgår i de fælles friarealer. 8.5 Langs afgrænsningen af lokalplanområdet og omkring børneinstitutionen, skal der etableres et 3m bredt beplantningsbælte. Jvf. kortbilag Hegn i skel skal udgøres som hæk i en højde af max. 180 cm. Simon Fjord Mortensen fremsatte den 6. november 2012 anmodning om, at Ringsted Kommune overtager det areal af hans ejendom, matr.nr. 3au Høm By, Høm, som er overført til byzone og er omfattet af lokalplan 203, jf. planlovens 47 a. Der er enighed om, at den 6. november 2012 er skæringsdato for Ringsted Kommunes overtagelse og for vurderingen af det overtagne areal. Det omhandlede areal af matr.nr. 3au Høm By, Høm, ligger i lokalplanens delområde 2. Ringsted Kommune har efter overtagelsen bortforpagtet arealet. Landinspektør Arne Hjortshøj oplyste under sagens behandling for Taksationskommissionen, at det overtagne areal efter hans opmålinger udgør ca m 2. Heraf udgør det salgbare areal til boligformål m 2. Resten er fælles friareal eller areal til veje og stier. Parterne var under sagens forhandlinger for Taksationskommissionen enige om, at det omhandlede areal kan udstykkes i 20 grunde, og at landinspektør Arne Hjortshøjs oplysninger kan lægges til grund ved sagens behandling. Taksationskommissionen i Vestsjællands kendelse af 12. april 2013 Taksationskommissionen i Vestsjælland har ved kendelse af 12. april 2013 truffet sålydende afgørelse i sagen: Parterne er enige om, at overtagelses- og vurderingstidspunktet er den 6. november Side 3 (18)

4 Efter taksationspraksis skal der ske modregning for de fordele, som en ekspropriation medfører for en ejendom. I denne sag tilføres der Simon Fjord Mortensens landbrugsarealer en betydelig værdistigning ved overførsel til byzone og med den vedtagne lokalplan. Disse fordele skal der modregnes for. De tilførte fordele overstiger for de arealer, som er forbeholdt til fælles friarealer og infrastruktur, herunder til veje, arealernes værdi, hvorfor kommunen ikke skal betale erstatning for at overtage de arealer, som efter lokalplanen skal anvendes til fælles friarealer og til infrastruktur. Taksationskommissionen finder i øvrigt efter en samlet vurdering af sagens oplysninger, herunder oplysningerne om de offentlige vurderinger og handlerne med ejendomme jord til boligformål i området og i øvrigt omkring Ringsted, at den samlede erstatning for de arealer, som kan anvendes til boligformål, passende kan fastsættes til kr., hvilket skønnes at ville give lodsejeren fuld erstatning for de overtagne arealers handelsværdi. Erstatningen forrentes fra datoen fra fremsættelse af begæring om overtagelse af arealet. Ringsted Kommune bør betale alle udgifter ved opmåling og udstykning af det areal, som er begæret overtaget samt til tinglysning. Ringsted Kommune bør betale kr. inkl. moms til udgifter til advokatbistand ved taksationsforretningen. Derfor bestemmes: Ringsted Kommune skal til Simon Fjord Mortensen for overtagelse af del af matr. nr. 3-au Høm by, Høm betale kr. Kommunen skal betale alle omkostninger ved overtagelsen, herunder til opmåling og udstykning af arealet og tinglysning, samt kr. til ejerens udgifter til advokatbistand. Erstatningen forrentes fra den 6. november 2012 med en årlig rente, der svarer til den diskonto, der er fastsat af Danmarks Nationalbank på denne dato. Udgifterne ved taksationskommissionens behandling af sagen betales af Ringsted Kommune. Parternes påstande og synspunkter for Overtaksationskommissionen Lodsejeren, Simon Fjord Mortensen, er i brev af 1. februar 2017 ved advokat Niels Wegener fremkommet med følgende indlæg: Den 15. maj 2013 har Simon Fjord Mortensen ( Grundejeren ) indanket taksationskendelse af 12. april 2013 i sag TK 1/2013 vedr. del af matr. nr. 3 au Høm By, Høm. Den indankede taksationskendelse indeholdt følgende kendelse: Derfor bestemmes Side 4 (18)

5 Ringsted Kommune skal til Simon Fjord Mortensen for overtagelse af del af matr. nr. 3 au Høm by, Høm betale kr. Kommunen skal betale alle omkostninger ved overtagelsen, herunder til opmåling og udstykning af arealet og tinglysning, samt kr. til ejerens udgifter til advokatbistand. Erstatningen forrentes fra den 6. november 2012 med en årlig rente, der svarer til den diskonto, der er fastsat af Danmarks Nationalbank på denne dato. Udgifterne ved taksationskommissionens behandling af sagen betales af Ringsted Kommune. Det fremgår af den afsagte taksationskendelse, at Taksationskommissionen giver Grundejeren medhold i, at der skal ydes fuld erstatning for de overtagne arealers handelsværdi. Det er imidlertid Grundejerens opfattelse, at det af Taksationskommissionen fastsatte beløb ikke yder Grundejeren fuld erstatning for det overtagne areals værdi. Taksationskommissionen henviser som begrundelse for erstatningens størrelse i kendelsen til: [ ] en samlet vurdering af sagens oplysninger, herunder oplysningerne om de offentlige vurderinger og handlerne med ejendomme jord til boligformål i området og i øvrigt omkring Ringsted [ ]. Det er således ikke ud fra den afsagte taksationskendelse muligt at identificere, på hvilken baggrund den tilkendte erstatning på kr reelt er fremkommet, idet de af Grundejeren fremlagte oplysninger (i) om faktisk gennemførte salg af boliger i det umiddelbare nærområde, (ii) om Ringsted Kommunes egen værdiansættelse af byggegrunde, (iii) om faktisk gennemførte grundsalg og grunde til salg i tilsvarende områder, og (iv) om de faktiske opførelsespriser for villaer, entydigt peger på, at værdien af det overtagne areal er højere end kr Taksationskommissionens henvisning til oplysningerne om de offentlige vurderinger synes i øvrigt at være uden relevans i forbindelse med fastlæggelse af et erstatningsbeløbet. Erstatningspåstand for Overtaksationskommissionen Grundejeren nedlægger for Overtaksationskommissionen påstand om erstatning på kr. 10 mio. svarende til kr per parcel. Grundejeren er i relation til behandlingen af sagen for Overtaksationskommissionen enig i, at det kan lægges til grund, at lokalplanen giver mulighed for udstykning af arealet i 20 grunde. I relation til fastsættelse af erstatningen for selve grundværdien henvises i det hele til det for Taksationskommissionen anførte, jf. brev af 9. april 2012 med tilhørende bilag A-F. Yderligere skal Grundejeren fremkomme med følgende: SUPPLERENDE BEMÆRKNINGER 1. Arealopgørelserne Side 5 (18)

6 Lokalplan 203 gav mulighed for udstykning af Ejendommen i 20 grunde. Hertil kommer udlægning af arealer til fælles friarealer og infrastruktur. Baseret på de af landinspektør Hans Faarup angivne arealopgørelser, vil de 20 grunde til boligformål have en gennemsnitlig størrelse på ca. 905 m2. AD. Ejendommen og området Som anført i Taksationskommissions kendelse af 12. april 2013, da er skæringsdatoen for Ringsted Kommunes overtagelse og for vurderingen af det overtagne areal den 6. november Ved besigtigelsen under taksationssagen da havde Kommunen afsat landmålerpinde på et område der var meget tæt på det areal Kommunen have overtaget fra Grundejeren. Der var tale om 3 grunde der var gjort klar til salg, men i forbindelse med Grundejerens klage, da valgte Kommunen at fjerne disse landmålerpinde igen, hvilket har besværliggjort at finde en markedspris for det pågældende areal. Som dokumentation herfor vedlægges som Lokalplan 238 fra september 2011 (bilag 1), hvor der udlægges 3 parcelhuse på et areal der tidligere var udlagt til børneinstitution Som det fremgår af vedlagte bilag 2, da er disse grunde fortsat til salg hos Ringsted Kommune, men kommunen ønsker ikke at opgive, hvad priserne på disse grund udgør. Den manglende prisfastsættelse af grundene skal antageligt ses i lyset af nærværende sag, og understøtter derfor Grundejerens anbringende om værdien heraf. AD. Parcellernes værdi Taksationskommissions kendelse af 12. april 2013, hvorefter Grundejeren tilkendes en erstatning på DKK svarer en pris per parcel (905 m2) på DKK ,00. Det gøres fortsat gældende, at denne vurdering langt fra giver grundejeren den berettigede fulde erstatning for handelsværdien af arealet. Som yderligere dokumentation for handelspriserne i lokalområdet vedlægges som bilag 2 udskrifter fra Boliga.dk over salgspriser i tilknytning til skæringstidspunktet, hvilken opgørelse indeholder såvel nye boliger samt øvrige der indgik i forbindelse med taksationssagen. Ejendom Overtagelse Bolig/Grund Handelsprisen M2 Pris Smedemestervej 13** 22. maj / , ,61 Smedemestervej december / , ,63 Georg Kæstelsvej 8** 9. juli / , ,00 Georg Kæstelsvej juli / , ,00 Georg Kæstelsvej 10** 18. september / , ,86 Georg Kæstelsvej februar / , ,24 HA Dooses Vej 1** 26. marts / , ,00 HA Dooses Vej december / , ,58 Side 6 (18)

7 Ejendommene der er markeret med (**) er indeholdt i Grundejerens redegørelse af 9. april 2013, hvortil der henvises. Ovennævnte oversigt er en klar dokumentation for, at kvadratmeterpriserne for ejendomme i området var meget stabile omkring et gennemsnit på ca. DKK per m2. For et gennemsnitligt parcelhus på 140 m2 svarer det til ca. kr Oversigten omhandler ældre huse, og det er naturligvis således, at et nyopført energivenligt hus med entreprenørgarantier skal prisfastsættes højere end ældre huse. I redegørelsen fra 9. april 2013 blev der redegjort for omkostningerne til nybyggeri på det omhandlede tidspunkt og der var i den forbindelse vedlagt dokumentation fra HusCompagniet. Dette materiale blev ikke anfægtet af Ringsted Kommune, hvorfor det må lægges til grund, at et nyopført nøglefærdigt hus på 145 m2 kunne erhverves kr inkl. moms, jf. materialet i redegørelsen fra 9. april Hvis et nyopført hus på 145 m2 kunne erhverves for kr inkl. moms, da kan grundene i ovennævnte salgsoversigt værdiansættes som nedenfor, hvor der er taget udgangspunkt i de huse som havde et boligareal på omkring 145 m2. Ejendom Bolig Handelsprisen - Nyopførelse af hus på 145 m2 Grundpris Georg Kæstelsvej 10** 143 m , Georg Kæstelsvej m , HA Dooses Vej 1** 140 m , HA Dooses Vej m , Selvom denne oversigt ikke tager hensyn til, at de nyopførte huse ville kunne sælges dyrere end den ældre boligmasse, da dokumenterer oversigten, at hver af de 20 grunde der kunne udstykkes på det overdragne areal mindst har en værdi på kr Dette skal yderligere ses i lyset af, at de i oversigten nævnte ejendommen næsten alle har en grund der er betydeligt mindre end de grunde der kan udstykkes fra det omhandlede areal (20 x 905 m2). Endvidere henvises der specifikt til redegørelsen af 9. april 2013 vedrørende Ringsted Kommunes egne byggemodnende byggegrunde der på tidspunktet blev udbudt i niveauet kr. 530 til kr pr. m2 afhængigt af beliggenhed og størrelse, jf. bilag C til E i redegørelsen. På denne baggrund fastholdes det, at nettogrundprisen for hver grund, som kan udstykkes fra Ejendommen, mindst udgør kr Samlet for de 20 parceller, som lokalplanen giver mulighed for at udstykke fra parcellen, svarer det således til en nettoværdi efter byggemodningsomkostninger og omkostninger til vejanlæg mv. på mindst kr. 10 mio., som er det beløb, Grundejeren fortsat nedlægger erstatningspåstand om. ANBRINGENDER Side 7 (18)

8 Grundejeren fastholder hovedsageligt de tidligere fremsatte anbringender i sagen: 1. Det gøres gældende, at Grundejeren skal ydes fuldstændig erstatning og ikke må lide tab som følge af Ringsted Kommunes overtagelse af Ejendommen. 2. Det gøres gældende, at erstatningen for et område, som er udlagt til parcelhusbebyggelse, skal fastsættes på baggrund af den anslåede nettosalgspris for de udstykkede grunde, dvs. fratrukket byggemodningsomkostninger og anslåede omkostninger til vejanlæg og fællesarealer i henhold til lokalplanen. 3. Det gøres gældende, at den anslåede nettosalgspris skal fastsættes til kr pr. parcel svarende til kr. 10 mio. for Ejendommen bestående af 20 mulige grunde. 4. Det gøres gældende, at en anslået nettosalgspris pr. grund på kr understøttes af de af Ringsted Kommune øvrige udbudte byggegrunde, at det generelle dokumenterede niveau for grundsalgspriser samt af Ringsted Kommunes egen vurdering af grundenes nettosalgspris, jf. Handlingsplan Endvidere understøttes den anslåede grundpris af typehusfirmaernes salgspriser for nyopførte parcelhuse, idet den samlede pris for en byggegrund inkl. et nybygget parcelhus ligger inden for det beløb, som nybyggede parcelhuse inkl. grunde må antages at kunne sælges for i det pågældende område. 5. Det gøres gældende, at der maksimalt skal fratrækkes byggemodningsomkostninger med kr inkl. moms pr. byggegrund. 6. Det bestrides, at der ikke skulle være efterspørgsel efter byggegrunde og boliger i Høm, og landinspektør Hans Faarups påstand herom er udokumenteret. 7. Den af Taksationskommissionen tilkendte erstatning på kr ,- er efter Grundejerens opfattelse kun ca. 1/10 af Ejendommens reelle værdi, og den tilkendte erstatning r hverken dokumenteret eller i øvrigt understøttes af saglige begrundelser. Taksationskommissionens henvisning til oplysningerne om de offentlige vurderinger er uden relevans i forbindelse med fastlæggelse af et erstatningsbeløbet. 8. Det bestrides, at Grundejeren ikke ville kunne have solgt Ejendommen til investorer eller udviklere med henblik på udvikling og salg af parcelhuse. Grundet tidsfristen for anmodning om kommunens overtagelse af Ejendommen har Grundejeren ikke forsøgt et salg i fri handel til en investor. Ringsted Kommune er ved kommunens repræsentant, landinspektør Thomas Normann Asmussen, i brev af 2. februar 2017 fremkommet med følgende indlæg (gengivet i uddrag): 1. Påstand Ringsted Kommune nedlægger for overtaksationskommissionen påstand om, at erstatningen for overtagelse af det i byzone beliggende landbrugsareal fastsættes til maksimalt Kr ,- (ekskl., moms) Hvilket svarer til en nedsættelse på kr ,- i forhold til Taksationskommissionens kendelse, der fastsatte den samlede erstatning til kr ,- Byzonearealerne er beløbsmæssig opgjort således: Areal, salgbart areal, boligformål: m 2 á kr. 60,- Kr ,- Areal, fælles friareal: m 2 á kr. 0,- Kr. 0,- Side 8 (18)

9 Areal, infrastruktur, veje: m 2 á kr. 0,- Kr. 0, m 2 I alt: Kr ,- Ringsted Kommune gør gældende, at (1) overtagelses- og vurderingstidspunktet er 6. november 2012, at (2) arealerne skal værdifastsættes på baggrund af de faktiske, retlige og planmæssige forhold, som er fastlagt i lokalplan nr. 203, at (3) der ved værdifastsættelsen skal tages hensyn til den prisudvikling, der har fundet sted for jord til boligformål frem til overtagelsestidspunktet, at (4) markedet for bolig- og byudvikling på tidspunktet for ejerens begæring om overtagelse var mættet og dermed reelt ikke eksisterende og at (5) ejerens indtægter i forbindelse med bortforpagtning af arealerne i perioden fra overtagelsesbegæringen til datoen for Overtaksationskommissionens kendelse skal refunderes til Ringsted Kommune. 2. Baggrund Ringsted kommune har pligt til at overtage den del af ejendommen, matr.nr. 3au Høm By, Høm, der ved lokalplan 203, Boliger i Høm, blev overført fra landzone til byzone, boligbebyggelse. Denne pligt fremgår af planlovens 47a, der siger: En ejer af en fast ejendom, der benyttes til landbrug, gartneri eller frugtplantage, kan, hvis ejendommen helt eller delvis overføres fra landzone til byzone eller sommerhusområde, inden 4 år efter overførslen forlange ejendommen henholdsvis den overførte del af denne overtaget af kommunen for et beløb fastsat af taksationsmyndighederne efter de samme regler, som efter 47 og 50 gælder for ekspropriation af ejendommen. Ringsted Kommune er tvunget til at overtage byzonearealet, og der skal ske en offentlig prisfastsættelse efter de samme principper, som anvendes ved ekspropriation. Når dette fremhæves her i indledningen, skyldes det, at principperne for værdiansættelse er dem, der gælder ved ekspropriation i modsætning til den offentlige vurderings regelsæt. Højesteret citerede i Vejby-dommen, U H, forarbejderne til planlovens 47a, idet taksationsmyndighederne i deres erstatningsfastsættelse to hensyn til den offentlige vurderings regelsæt. Dette blev afvist af Højesteret. Der skal således ikke tages hensyn til den offentlige vurdering af de i byzone beliggende landbrugsarealer. Ringsted Kommune har i den aktuelle markedssituation ikke noget ønske om at eje landbrugsarealerne i byzone. Ejeren har ikke kunnet sælge arealerne til investorer eller udviklere, hvilket netop skyldes, at boligmarkedet på tidspunktet for ejerens begæring om overtagelse var mættet og dermed nærmest ikke eksisterende. På den baggrund benyttede ejeren derfor sin ret til at kræve arealerne overtaget af kommunen. Det er velkendt, at alle landets kommuners økonomi er anstrengt. Der er store besparelsesrunder i gang, indskrænkninger i medarbejderstaben og reduktioner i de generelle ydelser, både til skoleelever og ældre. Derfor lægger Ringsted kommune stor vægt på, at taksationskommissionen prisfastsætter landbrugsarealerne i byzone med saglige begrundelser, så kommunens borgere kan forstå, at der i den økonomiske situation skal bruges millionbeløb på landbrugsjord i byzone i øjeblikket, hvor ingen andre end landmænd vil købe jord til landbrugsjordspris. Side 9 (18)

10 3. Overtagelsestidspunktet vurderingstidspunktet Ejerens advokat, Thomas W. Færch, har fremsat krav den 6. november 2012 om, at Ringsted Kommune overtager landbrugsarealerne i byzone. Dette tidspunkt er det tidligste, som ejendommen kan vurderes på, og det er også dette tidspunkt, der er det retligt gældende, jf. f.eks. senest professor, dr.jur. Orla Friis Jensen, U og professor dr.jur. Søren H. Mørup, TLF Der er så vidt vides enighed mellem parterne om overtagelses- og vurderingstidspunktet. 4. Prisudvikling enfamiliehuse Prisniveauet for solgte enfamiliehuse i Vest & Sydsjælland i henhold til SKATs officielle statistik [fodnote: Indeks 1.halvår halvår halvår halvår halvår halvår halvår halvår halvår halvår halvår halvår halvår halvår halvår Det ses af ovenstående tabel og diagram [ikke indsat], at prisniveauet for enfamiliehuse i Vest- og Sydsjælland har været omkring samme niveau i årene op til overtagelsesbegæringen. Som det kan ses af ovenstående graf [ikke indsat] og tabel, så er prisniveauet i 2012 det samme niveau som i Ringsted kommune har vedtaget to lokalplaner i Høm. I 1999 vedtages lokalplan 97 Boligområde i Høm syd for Ditlevshøj, mens der i 2008 vedtages lokalplan 203 boliger i Høm. En undersøgelse af hvor mange boligejendomme, der er solgt i Høm gennem de seneste år viser, at der i årene fra 2009 til 2013 er solgt 15 boliger, jf. Derudover fremgår det af (pr. 8. marts 2013), at der i øjeblikket er 5 boliger til salg i Høm. Kendetegnende for 4 ud af de 5 boliger er, at der har været til salg mellem 560 dage og 998 dage altså mellem ca. 1,5 og 3 år! Den ene bolig har kun været sat til salg i 15 dage. Dette viser, at boligsalget går trægt i Høm og flere af boligerne er også sat væsentligt ned. En bolig er til salg med et afslag på 44 % i forhold til den udbudte pris, mens to af boligerne sælges med et nedslag på %. Der er ikke efterspørgsel på boliger i Høm. Side 10 (18)

11 Det stillestående boligmarked umiddelbart efter begæringen om overtagelse understreger tydeligt, at ønsket og behovet for byudvikling i Høm ikke var til stede. Det skal naturligvis afspejle sig i den værdi, som arealerne havde på tidspunktet, hvor ejeren krævede arealerne overtaget. Erstatningen skal naturligvis fastsættes på baggrund af arealets markedsværdi, sagt på en anden måde: efter udbud og efterspørgsel. 5. Lokalplanen fastlægger de fremtidige faktiske og retlige udnyttelsesmuligheder Den del af matr.nr. 3au Høm By, Høm, der med lokalplan 203 bliver overført fra landzone til byzone, er beliggende i lokalplanens område 2, se ejendoms- og sagsbeskrivelse side 14 og kort side Lokalplanens bestemmelser om område 2, lokalplanens 3 og 6 Hele det omhandlende areal er beliggende nord for den eksisterende Østergade i lokalplanens område 2. Område 2 må anvendes til boligformål i form af parcelhuse, og hele området må udstykkes i 80 parceller, hvoraf de 20 er beliggende på matr.nr. 3au Høm By, Høm. Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom må ikke overstige 30 %. Bebyggelse må opføres i maksimal en etage med mulighed for at udnytte tagetagen, og bygningshøjden må ikke overstige 8,5 meter. Vejadgangen til lokalplanens område 2 skal i henhold til lokalplanen ske fra en stamvej i forlængelse af den eksisterende Høm Byvej. De grunde, der udstykkes i område 2, skal derfor betjenes af en boligvej, der tilsluttes stamvejen. Da stamvejen er beliggende nord for den del af matr. nr. 3au Høm By, Høm, som overtages, er det således ikke umiddelbart muligt at bebygge det overtagne areal uden, at der skaffes den fornødne vejadgang fra stamvejen. Dette betyder, at en eventuel developer og kommunen i fællesskab skal have fundet ud af, hvem der anlægger stamvejen og skaffer vejadgang i form af de interne veje i området, inden der kan udstykkes på den overtagelsesbegærede del af matr.nr. 3au Høm By, Høm. Det må derfor forventes, at der i forbindelse med udviklingen af det overtagelsesbegærede areal skal betales en adgangsbillet eller et samlet vejbidrag til lokalplanens stamvej. Dette forhold har væsentlig betydning for arealernes overtagelsespris. 5.2 Arealernes værdiforhold Område 2 vil være det mest fordelagtige for en ejendomsudvikler, da det er beliggende i umiddelbar nærhed af eksisterende bebyggelse og infrastruktur, og der er dermed knyttet særlige beliggenhedsfordele til arealet. Det er dog vigtigt at understrege, at den overtagne del af matr.nr. 3au Høm By, Høm kun udgør en del af område 2, og at det jf. ovenstående ikke umiddelbart er muligt for en developer at gøre brug af det overtagne areal, da vejadgangen til området ikke er beliggende på det overtagne areal. Formålet med lokalplanen fra november 2008 er en større udvidelse af eksisterende parcelhusområde øst for Høm. Årsagen til udvidelsen er, at Ringsted Kommune i årene før oplevede en stigende efterspørgsel på enfamiliehuse. Men finanskrisen i årene herefter har gjort, at der ikke længere er efterspørgsel. Side 11 (18)

12 Lokalplanen er vedtaget i 2008, og der har ikke i den mellemliggende periode vist sig investorer, der ønsker, at virkeliggøre lokalplanen, og der kan derfor gå mange år, inden lokalplanen virkeliggøres. Dette fremgår også af de ortofotos, der er vist i afsnit 4, hvor det tydeligt fremgår, at der ikke er sket en egentlig udvikling i Høm siden 2002, hvor lokalplan 97 blev virkeliggjort. Erstatningspåstanden for byzonearealerne er opdelt i overensstemmelse med den måde professionelle udviklere vil vurdere arealerne, altså opgjort efter salgbare arealer, grønne arealer og vejarealer. Dette er også i overensstemmelse med nyeste taksationspraksis. 5.3 De salgbare arealer Andelen af salgbare arealer udgør ca m 2, svarende til 57 % af det overtagelsesbegærede areal. Værdimæssigt er det dette salgbare areal, der er afgørende for købere/udviklere af ejendommen. Det er derfor også dette areal, der repræsenterer værdien ud over det landbrugsmæssige. Ringsted Kommune lægger afgørende vægt på, at der er sammenhæng mellem de salgbare arealers bebyggelsesprocenter/udnyttelsesmuligheder, og den værdi som fastsættes for arealerne. Dette er også helt grundlæggende for købere af arealer inden for lokalplanlagte områder. Jo mere der kan bygge inden for de arealer, der handles, jo mere vil markedet betale for de pågældende arealer. Ved prisfastsættelse af boligarealer er det på samme måde afgørende, hvorvidt efterspørgslen på boligparceller på udviklingstidspunktet er høj eller lav. Herunder er udbuddet af helårsgrunde og villaer opgjort i Ringsted Kommune jf. pr. 26. marts 2013: Ejendomstype Antal til salg Gns. liggetid Gns. prisafslag Helårsgrund 54 stk. 570 dage 6,5 % Villaer 252 stk. 369 dage 5,8 % Dette relativt store udbud af ubebyggede helårsgrunde og villaer sammenholdt med lange liggetider og betydelige prisafslag indikerer, at der er et forholdsvis højt udbud i et marked, hvor efterspørgslen på boliger og grunde er lav. Taksationskommissionen for Vestsjælland (TK 1/2012) afsagde kendelse i en sag, hvor Ringsted Kommune efter anmodning fra ejer, overtog de arealer af en ejendom i Benløse, der blev overført til byzone og omfattet af lokalplan 221. Til forskel fra sagen her i Høm, var der i Benløse tale om erhvervsjord. Kendelsen lød på, at Ringsted Kommune skulle betale 47 kr./m 2 for råjord til erhvervsformål. Der henvises til MS side 42 48, taksationskendelse af 29. juni Ud fra en konkret vurdering er en pris på overtagelsestidspunktet i november 2012 for arealet maksimalt 60 kr/m 2, svarende til ca. 30 % over niveauet for erhvervsarealer, jf. ovenfor. Denne pris fremkommer ud fra en realistisk betragtning om, at der ikke p.t. er investorer, der uden at have et konkret projekt ønsker at købe arealerne til en gennemsnitspris, der er større end 60 kr./m 2 (for salgbare arealer). Side 12 (18)

13 Dette betyder for det overtagelsesbegærede salgbare areal, at værdien kan fastsættes til m 2 x 60 kr. / m 2 = kr ,- 5.4 Grønne områder og fælles friareal uden off. adgang. Andelen af overtagelsesbegærede arealer af matr.nr. 3au Høm By, Høm, der er udlagt med retlige bindinger og kun må anvendes til grønne områder/fælles friarealer er ca m 2. Lokalplanens formål beskriver, at der inden for lokalplanområdet skal udlægges grønne arealer til fælles friarealer. Lokalplanens 8 fastlægger retningslinjerne for de ubebyggede arealer. I den del af område 2 som matr.nr. 3au Høm By, Høm er en del af, består de ubebyggede arealer f fælles friarealer og beplantningsbælte. Der skal således ikke etableres tekniske anlæg på de fælles friarealer på den del af matr.nr. 3au Høm By, Høm. Overtaksationskommissionen for Nord- og Vestsjælland, har i kendelse af 28. oktober 2010, KFE (se MS side 1-4) fastslået, at arealer eksproprieret til realisering af en lokalplan, skal erstattes efter arealernes retlige bindinger: Overtaksationskommissionen har herved navnlig lagt vægt på det forhold, at det eksproprierede areal planmæssigt aldrig har været bestemt til andet end landbrugsjord/offentligt tilgængeligt fritidsområde og det forhold, at arealet er belagt med retlige bindinger (servitutter og byggelinier). Kommissionen finder derfor, at der ved erstatningsfastsættelsen bør tages udgangspunkt i prisniveauet for landbrugsjord, hvilken passende finde at kunne fastsættes til 20 kr. pr. kvadratmeter afstået jord. På baggrund af denne kendelse vurderes det, at de fælles friarealer, der er uden offentlig adgang, skal erstattes således m 2 x 0 kr. / m 2 = kr. 0,- Det er ved værdifastsættelsen lagt til grund, at friarealet ikke er offentligt tilgængeligt. Den nævnte overtaksationskendelse KFE ændrer taksationskommissionens værdiansættelse for grønt område med offentlig adgang og støjvold fra en gennemsnitsværdi på 50 kr/m 2 til landbrugsjordsværdien. Overtaksationskommissionen fastslår altså, at lokalplanens enkeltarealer skal prisfastsættes ud fra den anvendelse, som lokalplanen angiver. 5.5 Vejarealer Andelen af vejarealer udgør ca m 2. Dette areal udgør de overordnede forbindelsesveje i lokalplanområdet. Arealet er altså ikke en del af delområdernes arealer til interne vej mv. Lokalplanens 5 angiver omfanget af lokalplanens vejudlæg. Side 13 (18)

14 Vederlagsfri afståelse af vejareal i lokalplaner er i overensstemmelse med taksationspraksis. Der henvises til KFE , se MS side 8-11, og overtaksationskendelse af 14. september 2007, se MS side Endvidere henvises til U H (Blangstedgård-dommen), se MS side og U H (Tulip, Øster Grundet-dommen), se MS side Både i Blangstedgård-dommen og i Tulip, Øster Grundet-dommen afstås vejarealerne til udstykning vederlagsfrit. På baggrund af ovenstående skal erstatningen for afståelse af arealer til vejanlæg fastsættes til: m 2 á kr. 0,- kr. 0.- Der henvises endvidere til kendelse af 13. april 2012 afsagt af overtaksationskommissionen for Hovedstadsområdet og Bornholm, (nu MAD OTK) der fastslår, at et areal på m 2, der i lokalplan er udlagt til vej skal afstås vederlagsfrit, da vejanlægget tilfører lokalplanområdet/den eksproprierede ejendom betydelige fordele, se MS side Taksationskendelse af 12. april 2013 Taksationskommissionen stadfæster, at overtagelses- og vurderingstidspunktet er den 6. november Taksationskommissionen nævner særligt:... der skal ske modregning for de fordele, som en ekspropriation medfører for en ejendom. I denne sag tilføres der Henning Jensens landbrugsarealer en betydelig værdistigning ved overførsel til byzone og med den vedtagne lokalplan. Disse fordele skal der modregnes for i de arealer, som der forbeholdt til infrastruktur, herunder til veje. Da fordelene overstiger arealernes værdi, skal kommunen ikke betale erstatning for at overtage arealer, som efter lokalplanen skal anvendes til infrastruktur. Taksationskommissionen tiltræder jf. ovenstående kommunens påstand om, at det er lokalplanens faktiske og retlige bindinger, der skal danne grundlag for fastsættelsen af arealernes værdi. Dette betyder, at taksationskommissionen alene tillægger arealer, hvor byggeri er muligt en egentlig værdi. Vejarealer og øvrige infrastrukturanlæg (regnvandsbassin m.m.) repræsenterer derimod ikke en egentlig værdi og skal afstås vederlagsfrit, hvilket er i overensstemmelse med redegørelsens afsnit 5.6 Vejarealer. Taksationskommissionens kendelse er dermed i overensstemmelse med gældende taksationspraksis som beskrevet herover. 7. Afslutning På baggrund af ovenstående om lokalplanens retlige bindinger, prisudviklingen for enfamiliehuse generelt, finder Ringsted kommune, at arealprisen skal fastsættes til maksimalt Kr ,- (ekskl., moms) Der var tydeligvis ikke en tilsvarende efterspørgsel på byggegrunde i forhold til det udbud, der var på tidspunktet for ejerens begæring om overtagelse. Det er derfor efter Ringsted Kommunens opfattelse en helt urealistisk forestilling, ejeren har og har haft i forhold til værdifastsættelsen af arealet, En ønsket enhedspris på kr ,- pr. parcel stemmer tydeligt ikke overens med markedet på det pågældende tidspunkt. Hvis arealerne på overtagelsestidspunktet skulle have denne meget høje værdi, skal det naturligvis dokumenteres af ejeren. Det kunne for eksempel være dokumentation for, at der Side 14 (18)

15 var købere eller udviklere, der ønskede at erhverve arealerne til denne høje pris. Dette er ikke dokumenteret af ejeren, tvært imod er arealet blevet begæret overtaget af Ringsted Kommune. At dette ikke har været tilfældet, understreger efter Ringsted Kommunes opfattelse klart, at denne pris alene er ejerens egne forventning og en forestilling om høj pris. Der er dermed ikke tale om en erstatningsberettiget forventning. Ejeres egne forventninger bør naturligvis ikke erstattes iht. gældende taksationspraksis samt Ringsted Kommunes opfattelse. Overtaksationskommissionen har på baggrund af parternes indlæg og kommissionens sagkyndige, landinspektør Lars Flembergs bistand voteret og vedtaget nedenstående afgørelse. Overtaksationskommissionen for Nord- og Vestsjællands bemærkninger og afgørelse Det følger af grundlovens 73, at ekspropriation kun kan finde sted mod fuldstændig erstatning. Kravet om fuldstændig erstatning indebærer, at der skal betales en erstatning, der økonomisk stiller ejeren, som han ville være stillet, hvis ekspropriationen ikke var sket. Udgangspunktet for erstatningsfastsættelsen er det afståedes værdi i handel og vandel, dvs. det beløb, som ejendommen ville kunne indbringe ved et salg på det åbne marked til en erhverver med kendskab til de stedlige prisforhold for tilsvarende ejendomme (markedsprisen). I taksationspraksis foretages en vurdering af, i hvilket omfang der til ejendommen knytter sig en forventningsværdi, og om forventningsværdien er høj. Ved forventningsværdien forstås den værdi, der er en følge af offentlige myndigheders planlægning for ejendommen. Ejerens egne forventninger til ejendommen har derimod ikke betydning for fastlæggelsen af forventningsværdien. Overtaksationskommissionen finder, at fastlæggelsen af værdien af det fra Simon Fjord Mortensen overtagne areal må tage udgangspunkt i, at arealet havde ændret status til byzone på baggrund af vedtagelsen af lokalplan 203 den 10. november 2008, knap to år inden Simon Fjord Mortensen den 6. november 2012 over for Ringsted Kommune stillede krav om overtagelse efter 47 a i planloven. Overtaksationskommissionen tager ved værdifastsættelsen udgangspunkt i, at parterne er enige om, at arealet kan udstykkes i 20 parceller. Af Ringsted Kommunes handlingsplan 2011 fremgår bl.a. om lokalplan 203 Boliger i Høm, at der til brug for projekteringsarbejdet indledningsvis foretages en vurdering af, om et mindre antal parcelhusgrunde kan forsynes via eksisterende kloakker. I givet fald påbegyndes projekteringsarbejdet med henblik på udførelse af 1. etape af byggemodningen i Det fremgår endvidere, at det forventes, at 11 parcelhusgrunde vil være klar til salg i efteråret 2011 og byggeri fra 1. januar Det fremgår herudover, at salgsindtægterne forventes ligeligt fordelt i årene 2012 og 2013, og at der er forudsat en nettogrundpris på kr. Endelig fremgår det, at såfremt det ikke er muligt at forsyne området via eksisterende kloakker, vil byggemodningen medføre betydelige investeringer for Ringsted Forsyning A/S, og sagen vil blive forelagt til fornyet behandling i byrådet, i hvilket tilfælde byggemodningen tidligst vil kunne udføres i Side 15 (18)

16 Overtaksationskommissionen lægger herefter til grund, at der er tale om et nyt boligområde, for hvilket der på tidspunktet for overtagelsen forelå en vedtaget lokalplan, og at Ringsted Kommunes handlingsplan lagde op til en udbygning af området allerede i 2011 baseret på anvendelse af eksisterende kloakker, alternativt tidligst 2012, hvis udbygningen fordrede udbygning af de eksisterende kloakker. Overtaksationskommissionen finder endvidere ved værdifastsættelsen at måtte lægge vægt på arealets beliggenhed i umiddelbar forbindelse med eksisterende parcelhusbebyggelse. Samlet finder Overtaksationskommissionen herefter, at der knytter sig en høj forventningsværdi til det fra Simon Fjord Mortensen overtagne areal, og at der ikke er grundlag for at foretage nogen reduktion i erstatningen på grund af manglende aktualitet. Overtaksationskommissionen finder på denne baggrund, at erstatningen må beregnes ud fra en vurdering af, hvad det overtagne areal, efter udstykning i 20 parceller i henhold til bestemmelserne i den for området gældende lokalplan 203 Boliger i Høm, må antages at kunne have indbragt ved et salg den 6. november 2012 af de 20 udstykkede parceller baseret på en gennemsnitlig grundstørrelse på 905 m 2. Ringsted Kommune har, således som det fremgår af ovennævnte handlingsplan fra 2011, forudsat en nettogrundpris på kr. for boliger i Høm omfattet af lokalplan 203. På baggrund af oplysninger, som Overtaksationskommissionen har indhentet om den offentlige vurdering for 2015 og 2016 for matr.nr. 3aæ og 3bf Høm By, Høm, samt oplysninger, som Overtaksationskommissionen har indhentet fra Danmarks Statistik om prisniveauet for byggegrunde under 2000 m 2, finder Overtaksationskommissionen, at der ved erstatningsfastsættelsen skal tages udgangspunkt i, at værdien i handel og vandel af en byggemodnet grund på 905 m 2 i det omhandlede område må ansættes til kr. på overtagelsestidspunktet den 6. november Byggemodning af de af denne sag omfattede parceller er forbundet med omkostninger af en given størrelse, som må fradrages i den erstatning, der tilkommer Simon Fjord Mortensen. Fastsættelsen af byggemodningsomkostninger beror på en konkret teknisk vurdering under hensyntagen til de lokale forhold på stedet. Byggemodningsomkostningerne pr. parcel vil typisk falde med antallet af parceller ud fra en stordriftsbetragtning samt falde i takt med, at andelen af anlagt vejareal falder pr. parcel. Jordbundsforholdene er ligeledes en faktor, der kan have betydning for de faktiske byggemodningsomkostninger. Blød bund kan således give anledning til ekstraarbejder med bortgravning, merforbrug af grusmaterialer, udlægning af geonet til brug for stabilisering og forstærkning af underbunden med deraf følgende forøget tidsforbrug etc. Overtaksationskommissionen finder på baggrund af oplysninger indhentet til brug for denne sag hos GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) at kunne lægge til grund, at terrænet i det fra Simon Fjord Mortensen overtagne areal, der er jævnt faldende fra kote 40 til kote 34 fra nord mod syd til Østergade, består af moræneler, og at der er tale om en bundmoræne, som har båret trykket fra istidens tunge ismasser. Bundmorænen ligger under et ca. 1 meter tykt muldlag. Syd for Østergade findes derimod et moseområde med tørveaflejring, hvor der formentlig er blød bund. Side 16 (18)

17 Overtaksationskommissionen finder på baggrund af disse oplysninger at kunne lægge til grund, at de 20 parceller er beliggende på en bæredygtig bundmoræne, således at forekomst af blød bund i det fra Simon Fjord Mortensen overtagne areal er usandsynlig. Herudover kan der være varierende anlægsomkostninger forbundet med etablering af hovedkloak. I denne forbindelse kan terrænhøjder og kapaciteten ved tilslutning til den eksisterende hovedkloak få betydning for gravedybde, dimensionsstørrelse på kloakrørene, etablering af pumpestationer, anlæg af forsinkelsesbassiner etc. Som følge af, at de faktiske byggemodningsomkostninger generelt vil kunne variere, må erstatningsfastsættelsen baseres på det bedst mulige skøn over byggemodningsomkostningerne på baggrund af en vurdering af de lokale forhold på stedet. Overtaksationskommissionen har med udgangspunkt i de ovenfor anførte forudsætninger vurderet, at byggemodningsomkostningerne, herunder 1) anlægsomkostninger til veje og stier, 2) omkostninger til ledningsanlæg og 3) andre omkostninger (dvs. omkostninger til projektering og udstykning, arkæologiske undersøgelser, salgsomkostninger og risikotillæg) må fastsættes til kr. pr. parcel i det konkrete område. På dette grundlag finder Overtaksationskommissionen, at fastsættelsen af erstatningen for en grund af en gennemsnitlig størrelse i udstykningen kan opgøres således: Salgspris: Byggemodningsomkostninger: Erstatning pr. grund: kr kr kr. Overtaksationskommissionen finder herefter, at erstatningen for afståelsen af del af matr.nr. 3au Høm By, Høm, på ca m 2, med mulighed for udstykning af 20 parceller på samlet ca m 2 i henhold til lokalplan 203 Boliger i Høm, må fastsættes således: 20 x kr. = kr. Da diskontoen var 0,00 % på det tidspunkt, hvor kommunen overtog del af matr.nr. 3au Høm By, Høm, skal erstatningsbeløbet ikke forrentes. Der henvises til 63 i den dagældende lov om offentlige veje, jf. lovbekendtgørelse nr af 3. november 2011, jf. 140, stk. 3, i lov om offentlige veje m.v. (lov nr af 27. december 2014). Overtaksationskommissionen finder, at godtgørelsen for Simon Fjord Mortensens udgifter til advokatbistand i forbindelse med sagens behandling ved Taksationskommissionen og Overtaksationskommissionen må fastsættes til kr. Side 17 (18)

18 Overtaksationskommissionens afgørelse er truffet i henhold til 54 i den dagældende lov om offentlige veje. Herefter bestemmes: Ringsted Kommune skal til Simon Fjord Mortensen for overtagelsen af del af matr.nr. 3au Høm By, Høm, betale kr. Ringsted Kommune skal betale kr. til dækning af Simon Fjord Mortensens udgifter til advokatbistand. Michael Borring Andersen Erling Rørdam Knud Birk Iversen Preben Birch Tue Tortzen /Birgitte Jackson Søgsmål vedrørende denne afgørelse skal anlægges inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt, jf. 65, stk. 1, i den dagældende lov om offentlige veje. Udskriftens rigtighed bekræftes. Overtaksationskommissionen for Nord- og Vestsjælland Viborg, den 20. februar 2018 P.K.V. Line Toftbjerglund Laursen Side 18 (18)

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland

UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland UDSKRIFT af forhandlingsprotokollen for OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN for Nord og Vestsjælland Forretningen den 18. juni 2013, Sag SJ 5-2013 Sag: Fastsættelse af erstatning for overtagelse af ca. 11,27 ha.

Læs mere

Protokol for TAKSATIONSKOMMISSIONEN I VESTSJÆLLAND *****

Protokol for TAKSATIONSKOMMISSIONEN I VESTSJÆLLAND ***** 1 Protokol for TAKSATIONSKOMMISSIONEN I VESTSJÆLLAND ***** TK 1/2012: Fastsættelse af erstatning for overtagelse af ca. 11,27 ha. af matr. nr. 13-b og 13-ac Benløse by, Benløse i medfør af planlovens 47

Læs mere

Protokol for TAKSATIONSKOMMISSIONEN I VESTSJÆLLAND *****

Protokol for TAKSATIONSKOMMISSIONEN I VESTSJÆLLAND ***** 1 Protokol for TAKSATIONSKOMMISSIONEN I VESTSJÆLLAND ***** TK 12/2013: Fastsættelse af erstatning for overtagelse af matr. nr. 22c Kværkeby by, Kværkeby i medfør af planlovens 47 A. Den 27. september 2013

Læs mere

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG

U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG U D S K R I F T AF PROTOKOLLEN FOR OVERTAKSATIONSKOMMISSIONEN FOR NORDJYLLAND OG VIBORG Torsdag den 5. marts 2014 kl. 9.30 samledes overtaksationskommissionen på pendlerpladsen ved Haverslev. Til stede

Læs mere

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Hvornår er lodsejer afgiftspligtig? Overordnede betingelser for afgiftspligt Der er tale

Læs mere

I:\tf\Informatik\Jette\pdf-filer\net-3-9901.doc

I:\tf\Informatik\Jette\pdf-filer\net-3-9901.doc SØNDERBORG KOMMUNE SØNDERBORG KOMMUNE Forslag til LOKALPLAN NR. 3-9901 Boligområde ved Sønderskoven mellem Borgmester Andersens Vej og Hiort Lorenzens Vej BESKRIVELSE AF FORSLAGET I forbindelse med udarbejdelsen

Læs mere

U D S K R I F T. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. for Vejle og Ringkjøbing

U D S K R I F T. forhandlingsprotokollen. for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N. for Vejle og Ringkjøbing 1 Otax. 941/14 U D S K R I F T af forhandlingsprotokollen for O V E R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N for Vejle og Ringkjøbing Forretningen den 1. april 2014 Vedr. ekspropriation til Ny Solskovvej

Læs mere

ODENSE KOMMUNE LOKALPLAN NR FOR AVLSKOVGÅRD.

ODENSE KOMMUNE LOKALPLAN NR FOR AVLSKOVGÅRD. ODENSE KOMMUNE LOKALPLAN NR. 14-217 FOR AVLSKOVGÅRD. I N D H 0 L D S F 0 R T E G N E L S E Afsnit 1 Lokalplanens formål........... Afsnit 2 Områdets afgrænsning.......... Afsnit 3 Områdets anvendelse...........

Læs mere

FORSLAG. Tillæg nr. 2 til Lokalplan nr Område til boligformål på Stolpegården i Strøby Egede

FORSLAG. Tillæg nr. 2 til Lokalplan nr Område til boligformål på Stolpegården i Strøby Egede FORSLAG Tillæg nr. 2 til Lokalplan nr. 103 Område til boligformål på Stolpegården i Strøby Egede Hvad er en lokalplan? En lokalplan kan siges at være en lokal lov. En lokalplan fastsætter, hvordan der

Læs mere

SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR PARCELHUSOMRÅDE VED DYBBØLSTEN OG STENLØKKE. Lokalplan Brigadevej. Stenløkke.

SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR PARCELHUSOMRÅDE VED DYBBØLSTEN OG STENLØKKE. Lokalplan Brigadevej. Stenløkke. LOKALPLAN NR. 10 9903 PARCELHUSOMRÅDE VED DYBBØLSTEN OG STENLØKKE Lokalplan 10-9903 Brigadevej Stenløkke Dybbølsten SØNDERBORG KOMMUNE Teknisk Forvaltning - Rådhuset - 6400 Sønderborg Tlf. 74 42 93 00

Læs mere

LOKALPLANENS RETSVIRKNINGER.

LOKALPLANENS RETSVIRKNINGER. LOKALPLAN NR. 14 for området ved idrætsplads i Uvelse. I henhold til kommuneplanloven (lov nr. 287 af 26. juni 1975) fastsættes herved følgende bestemmelser for det i 2 nævnte område. Redegørelse for lokalplanen

Læs mere

Lokalplanen omfatter ejendommen matr.nr af Sønderborg samt en mindre del af ejendommen matr.nr af Sønderborg (kollegiebebyggelse).

Lokalplanen omfatter ejendommen matr.nr af Sønderborg samt en mindre del af ejendommen matr.nr af Sønderborg (kollegiebebyggelse). SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN NR. 5-9405 Boligbebyggelse ved Damgade BESKRIVELSE Lokalplanen omfatter ejendommen matr.nr. 5312 af Sønderborg samt en mindre del af ejendommen matr.nr. 5216 af Sønderborg

Læs mere

VALLØ KOMMUNE. Smedegården, Boliger i Hårlev. Lokalplan nr for SMEDEGÅRDEN, Boliger i Hårlev

VALLØ KOMMUNE. Smedegården, Boliger i Hårlev. Lokalplan nr for SMEDEGÅRDEN, Boliger i Hårlev VALLØ KOMMUNE Lokalplan nr. 1-25 Smedegården, Boliger i Hårlev Lokalplan nr. 1-25 for SMEDEGÅRDEN, Boliger i Hårlev Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 7. oktober 2004. 1 Lokalplan nr. 1-25 for SMEDEGÅRDEN,

Læs mere

U D S K R I F T A F K E N D E L S E S P R O T O K O L L E N F O R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N

U D S K R I F T A F K E N D E L S E S P R O T O K O L L E N F O R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N U D S K R I F T A F K E N D E L S E S P R O T O K O L L E N F O R T A K S A T I O N S K O M M I S S I O N E N Den 28. april 2016 blev ved Taksationskommissionen for Nordjylland i sagen Taks 12/2015 Taksation

Læs mere

Indstilling. Byggemodning af område til boliger i Brabrand. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg

Indstilling. Byggemodning af område til boliger i Brabrand. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 22. oktober 2013 Byggemodning af område til boliger i Brabrand Aarhus Kommune Teknik og Miljø Arealerne i Lokalplan 941, Boligområde syd

Læs mere

Tillæg 1 til lokalplan nr. 315

Tillæg 1 til lokalplan nr. 315 Tillæg 1 til lokalplan nr. 315 For et boligområde ved Hovedgaden 2 i Løgstrup Forslag Ovenfor ses luftfoto med markering af eksisterende lokalplan samt skravering af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 315.

Læs mere

LOKALPLANENS HENSIGT

LOKALPLANENS HENSIGT LOKALPLANENS HENSIGT Med vedtagelsen af Allerød Kommuneplan 1997-2009 blev det muligt at overføre et areal ved Bjergvej - Lyngevej fra landzone til byzone. Arealet kan udstykkes i 14 grunde til helårsboliger.

Læs mere

Tillæg nr. 8 Til Kommuneplan 2002-2013

Tillæg nr. 8 Til Kommuneplan 2002-2013 RINGE KOMMUNE Forslag til Tillæg nr. 8 Til Kommuneplan 2002-2013 For et område til boligformål nord for Hestehavevej i Ringe side 2 For et område til boligformål nord for Hestehavevej i Ringe Formål Formålet

Læs mere

RAMMELOKALPLAN NR. H.9.5.

RAMMELOKALPLAN NR. H.9.5. HOLMEGAARD KOMMUNE RAMMELOKALPLAN NR. H.9.5. for nyt boligområde i Holme-Olstrup Landevejen Olstrupvej Olstrupvej Olstrupvej Olstrupvej Olstrupvej Olstrupvej Olstrupvej Olstrupvej Olstrupvej H.9.3 H.9.1

Læs mere

HILLERØD KOMMUNE LOKALPLAN NR. 136 FOR ET OMRÅDE ØST FOR KULSVIERVEJ

HILLERØD KOMMUNE LOKALPLAN NR. 136 FOR ET OMRÅDE ØST FOR KULSVIERVEJ HILLERØD KOMMUNE LOKALPLAN NR. 136 FOR ET OMRÅDE ØST FOR KULSVIERVEJ GRUNDLAGET FOR LOKALPLANEN Indledning Hillerød byråd har i henhold til kommuneplanlovens bestemmelser ladet udarbejde nærværende lokalplan

Læs mere

D O M. Skatteministeriet har påstået stadfæstelse.

D O M. Skatteministeriet har påstået stadfæstelse. D O M Afsagt den 20. november 2013 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Birgitte Grønborg Juul og Peter Fauerholdt Thommesen (kst.)). 10. afd. nr. B-2735-12: Jørgen Rønne (advokat

Læs mere

7. december 2017 Sagsnr. TS Ejeren af matr.nr. 8a, 8l og 8m, Gyrstinge By, Gyrstinge. Beliggende: Bondebjergvej Ringsted.

7. december 2017 Sagsnr. TS Ejeren af matr.nr. 8a, 8l og 8m, Gyrstinge By, Gyrstinge. Beliggende: Bondebjergvej Ringsted. Kendelse 7. december 2017 Sagsnr. TS82001-00043 Ejeren af matr.nr. 8a, 8l og 8m, Gyrstinge By, Gyrstinge Beliggende: Bondebjergvej 7 4100 Ringsted mod Ringsted Kommune Sagen vedrører udmåling af ejerens

Læs mere

Planen omfatter en fremtidig udbygning med 80 boliger opført som tæt/lav bebyggelse opdelt i mindst 8 enklaver med adgang til de fælles friarealer.

Planen omfatter en fremtidig udbygning med 80 boliger opført som tæt/lav bebyggelse opdelt i mindst 8 enklaver med adgang til de fælles friarealer. Lokalplan nr. 14.2. For et boligområde i Uvelse (Lystrupgård) REDEGØRELSE Lokalplanens formål: Det er lokalplanens formål i overensstemmelse med kommuneplanen at fastlægge retningslinier for en bebyggelsesog

Læs mere

EKSPROPRIATION TIL VEJANLÆG

EKSPROPRIATION TIL VEJANLÆG Vejforum onsdag den 7. december 2016 EKSPROPRIATION TIL VEJANLÆG LANDINSPEKTØR THOMAS NORMANN ASMUSSEN TNA@LE34.DK SAMMENHÆNG MELLEM: EKSPROPRIATIONSERSTATNING, FORVENTNINGER OG OFFENTLIG PLANLÆGNING EKSPROPRIATION

Læs mere

Grundsalg i 2014-2015 samt salgspriser i 2016

Grundsalg i 2014-2015 samt salgspriser i 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Til Aarhus Byråd via Magistraten fra MTM Dato 18. november 2015 Grundsalg i 2014-2015 samt salgspriser i 2016 Redegørelse for kommunens grundsalg i 2014

Læs mere

LOKALPLAN NR. 037 FOR ET OMRADE TIL ÅBEN-LAV BOLIGBEBYGGELSE VED NONNEBJERGVEJ SKANDERBORG KOMMUNE 1986 LOKALPLANOMRADE

LOKALPLAN NR. 037 FOR ET OMRADE TIL ÅBEN-LAV BOLIGBEBYGGELSE VED NONNEBJERGVEJ SKANDERBORG KOMMUNE 1986 LOKALPLANOMRADE LOKALPLAN NR. 037 FOR ET OMRADE TIL ÅBEN-LAV BOLIGBEBYGGELSE VED NONNEBJERGVEJ kovlundv Jf/ " LOKALPLANOMRADE SKANDERBORG KOMMUNE 1986 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE REDEGØRELSE Beskrivelse af lokalplanens indhold

Læs mere

Tilladelse fra andre myndigheder SKIVE KOMMUNE.

Tilladelse fra andre myndigheder SKIVE KOMMUNE. SKIVE KOMMUNE. Indholdsforteqnelse: Indledning Hvad er en lokalplan Lokalplanens indhold Forholdet til den Øvrige planlægning Lokalplanens retsvirkninger Oversigtskort side 1 - - - - - 1 1 1 2 3 Lokalplanbestemmelser

Læs mere

til Kommuneplan , for et område til boligformål ved Ånumvej, Skjern

til Kommuneplan , for et område til boligformål ved Ånumvej, Skjern Forslag til til, for et område til boligformål ved Ånumvej, Skjern Geodatastyrelsen og Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune Maj 2018 Forord Kommuneplantillægget fastlægger muligheden for

Læs mere

Byggemodning af boligområde i Skødstrup, lokalplan 994

Byggemodning af boligområde i Skødstrup, lokalplan 994 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Center for Byens Anvendelse Dato 11. september 2015 Byggemodning af boligområde i Skødstrup, lokalplan Arealerne i lokalplan, sydvest for Ny Studstrupvej/Lauritshøj

Læs mere

Lokalplan 238 - Forslag

Lokalplan 238 - Forslag 1 Lokalplan 238 - Forslag Boliger ved Høm Byvej April 2011 2 Hvad er en lokalplan? En lokalplan er en plan, hvori Byrådet kan fastsætte bindende bestemmelser for et område, f.eks. om - anvendelse, - udstykning,

Læs mere

VALLØ KOMMUNE. Lokalplan nr Tømrergården, Boliger i Hårlev

VALLØ KOMMUNE. Lokalplan nr Tømrergården, Boliger i Hårlev VALLØ KOMMUNE Lokalplan nr. 1-27 Tømrergården, Boliger i Hårlev Vedtaget af Kommunalbestyrelsen d. 17. marts 2005 Lokalplan nr. 1-27 for Tømrergården, Boliger i Hårlev Indholdsfortegnelse Lokalplanens

Læs mere

J'.nr 6'(- i l -4I NR. 41. FOR ET BOLIGOMRÅDE VED KLEMATISVEJ l BARDE TEKNISK FORVALTNING VIB E B Æ K K O M M U N E. Tlf.

J'.nr 6'(- i l -4I NR. 41. FOR ET BOLIGOMRÅDE VED KLEMATISVEJ l BARDE TEKNISK FORVALTNING VIB E B Æ K K O M M U N E. Tlf. J'.nr 6'(- i l -4I NR. 41 FOR ET BOLIGOMRÅDE VED KLEMATISVEJ l BARDE TEKNISK FORVALTNING VIB E B Æ K K O M M U N E Tlf. (07) 17 15 66 VIDEBÆK KOMMUNE Lokalplan nr. 41 for et boligområde ved Klematisvej

Læs mere

LOKALPLAN NR. 42 for Slangerup Foderstofforening ved Slagslundevej

LOKALPLAN NR. 42 for Slangerup Foderstofforening ved Slagslundevej Slangerup kommune LOKALPLAN NR. 42 for Slangerup Foderstofforening ved Slagslundevej Redegørelse for lokalplanens baggrund og indhold Redegørelse for lokalplanens forhold til anden planlægning Lokalplanens

Læs mere

Tillæg nr. 74 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 74 til Herning Kommuneplan Forslag Offentlig høring Tillæg nr. 74 til Rammeområde 42.B3 og 42.T1 Boligområde sydvest for Sinding Hovedgade Område til tekniske anlæg nordøst for Sinding Hovedgade Fremlægges fra den 15. september

Læs mere

Lokalplan nr. 94 for et område til let industri- og servicevirksomhed ved sydindkørslen til Spjalcl.

Lokalplan nr. 94 for et område til let industri- og servicevirksomhed ved sydindkørslen til Spjalcl. Videbæk i juni 2003 D.nr. 40577 Rettet 23.9.2003 Rettet 6.1.2004 Lokalplan nr. 94 for et område til let industri- og servicevirksomhed ved sydindkørslen til Spjalcl. Videbæk Kommune Lokalplan nr. 94 med

Læs mere

LOKALPLAN NR FOR ET BOLIGOMRÅDE PÅ SKOVVEJ (BJØRNEBORGVEJ)

LOKALPLAN NR FOR ET BOLIGOMRÅDE PÅ SKOVVEJ (BJØRNEBORGVEJ) LOKALPLAN NR. 3-0001 FOR ET BOLIGOMRÅDE PÅ SKOVVEJ (BJØRNEBORGVEJ) Sdr. Landevej Ringridervej Skovvej Lokalplan 3-0001 B. S. Ingemanns Vej Grundtvigs Allé Borgm. Andersens Vej SØNDERBORG KOMMUNE Teknisk

Læs mere

LOKALPLAN NR. 121 FOR ET OMRÅDE VED RYTTERVEJ I ST. ANDST

LOKALPLAN NR. 121 FOR ET OMRÅDE VED RYTTERVEJ I ST. ANDST LOKALPLAN NR. 121 FOR ET OMRÅDE VED RYTTERVEJ I ST. ANDST Redegørelse Lokalplanen og den overordnede planlægning Regionplanen Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Regionplan 2008 s mål og retningslinier.

Læs mere

Indstilling Aarhus Kommune Byggemodning af område til boliger i Sabro (lokalplan 904) MTM-TOV/Anlæg og Drift/Byggemodning 1.

Indstilling Aarhus Kommune Byggemodning af område til boliger i Sabro (lokalplan 904) MTM-TOV/Anlæg og Drift/Byggemodning 1. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 4. marts 2014 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Arealerne i Lokalplan 904, boligbebyggelse øst for Sabrovej i Sabro foreslås byggemodnet, udstykket og solgt

Læs mere

Skolens idrætsbaner LOKALPLAN NR. 92. For Marbækskolen SKIBBY KOMMUNE

Skolens idrætsbaner LOKALPLAN NR. 92. For Marbækskolen SKIBBY KOMMUNE Skolens idrætsbaner LOKALPLAN NR. 92 For Marbækskolen SKIBBY KOMMUNE 1 Indholdsfortegnelse Redegørelse Lokalplanens indhold...3 Lokalplanens forhold til den øvrige planlægning for området...5 Bestemmelser

Læs mere

Indstilling. Mårslet, lp 761, byggemodning og salg af villa-, stor- og institutionsparceller. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Mårslet, lp 761, byggemodning og salg af villa-, stor- og institutionsparceller. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 14. maj 2007 Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Mårslet, lp 761, byggemodning og salg af villa-, stor- og institutionsparceller.

Læs mere

FORSLAG. Tillæg nr. 1 til Lokalplan nr Område til boligformål ved Stolpegården i Strøby Egede

FORSLAG. Tillæg nr. 1 til Lokalplan nr Område til boligformål ved Stolpegården i Strøby Egede FORSLAG Tillæg nr. 1 til Lokalplan nr. 161 Område til boligformål ved Stolpegården i Strøby Egede Hvad er en lokalplan? En lokalplan kan siges at være en lokal lov. En lokalplan fastsætter, hvordan der

Læs mere

FOR THYBORØN-HARBOØRE KOMMUNE

FOR THYBORØN-HARBOØRE KOMMUNE 11 - THYBORØN BY PLEJEHJEM I THYBORØN LOKALPLAN NR. 34 FOR THYBORØN-HARBOØRE KOMMUNE Thyborøn-Harboøre kommune LOKALPLAN NR. 34 Plejehjem Godthåbs vej i Thyborøn Indholdsfortegnelse: Side REDEGØRELSE:...

Læs mere

HOLSTED KOMMUNE. Lokalplan nr. 44. Boligområde ved Bakkedal/Overmarken

HOLSTED KOMMUNE. Lokalplan nr. 44. Boligområde ved Bakkedal/Overmarken HOLSTED KOMMUNE Boligområde ved Bakkedal/Overmarken HOLSTED KOMMUNE LOKALPLAN NR. 44 For et boligområde syd for Overmarken i Holsted - Overmarkens forkengelse. APRIL 1998 Holsted Kommune for et boligområde

Læs mere

ODENSE KOMMUNE LOKALPLAN NR

ODENSE KOMMUNE LOKALPLAN NR ODENSE KOMMUNE LOKALPLAN NR 48-239 LOKALPLAN FOR ET OMRÅDE MELLEM BULLE- RUPVEJ - BY- OG LANDZONEGRÆNSEN MOD ØST - KERTEMINDEVEJ OG TVEDVÆNGET I SEDEN I N D H O L D S F O R T E G N E L S E AFSNIT 1 Lokalplanens

Læs mere

Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999. Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole.

Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999. Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole. Videbæk i februar 1999 J. Nr. 27-11 -51.1 Revideret! marts 1999 Lokalplan nr. 51 tillæg nr. 1 for Videbæk Skole. Videbæk Kommune Tillæg nr. 4 til Videbæk Kommuneplan 1997 Lokalplan nr. 51.tillæg nr. 1

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 19. december 2012 J.nr.: NMK-33-00697 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen

Læs mere

Tillæg nr. 37 til Kommuneplan for et boligområde ved Eriksborg, 3. etape i Gødvad

Tillæg nr. 37 til Kommuneplan for et boligområde ved Eriksborg, 3. etape i Gødvad Tillæg nr. 37 til Kommuneplan 2017-2028 for et boligområde ved Eriksborg, 3. etape i Gødvad Silkeborg Kommune FORSLAG Tillæg nr. 37 til Kommuneplan 2017-2028 er i offentlig høring i perioden fra 1. april

Læs mere

Vejforum Ekspropriation

Vejforum Ekspropriation Vejforum Ekspropriation LE34 Rådgivning landinspektør Lars Emil Vindfeld Møller & landinspektør Thomas Normann Asmussen December 2011 Ekspropriation 1. Forventningsværdi arealer til vejanlæg Hvornår er

Læs mere

LOKALPLAN 2.12 Klitmøller

LOKALPLAN 2.12 Klitmøller ^P LOKALPLAN 2.12 Klitmøller Sommerhusområde ved Kræn Tækkersvej Januar 1991. Fremlagt til offentlig debat i perioden 10.10. - 5.12.1990 INDHOLDSFORTEGNELSE Redegørelse for lokalplanen Lokalplanområdets

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. oktober 2014 J.nr.: NMK-33-02560 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Aabenraa Kommunes vedtagelse af Lokalplan nr. 70

Læs mere

Lokalplan Området omfattet af Merlegårdsparken og Merlegårdsvej. Tillæg til lokalplan 1.37

Lokalplan Området omfattet af Merlegårdsparken og Merlegårdsvej. Tillæg til lokalplan 1.37 Lokalplan 1.37.1 Området omfattet af Merlegårdsparken og Merlegårdsvej Tillæg til lokalplan 1.37 Ishøj Kommune 2007 Indholdsfortegnelse: LOKALPLANOMRÅDET...3 BAGGRUND FOR LOKALPLAN 1.37.1...3 Ændrede bestemmelser

Læs mere

Forslag til tillæg 21 REVISION AF AREALUDLÆG I SIG ENKELTOMRÅDE B07

Forslag til tillæg 21 REVISION AF AREALUDLÆG I SIG ENKELTOMRÅDE B07 Forslag til tillæg 21 REVISION AF AREALUDLÆG I SIG ENKELTOMRÅDE 18.01.B07 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013 - JULI 2016 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger hermed Forslag til Tillæg 21 til Kommuneplan

Læs mere

-1 Lokalplan for et område til boligbebyggelse "Stølgård" Strøby. Lokalplanens redegørelse

-1 Lokalplan for et område til boligbebyggelse Stølgård Strøby. Lokalplanens redegørelse -1 Lokalplan for et område til boligbebyggelse "Stølgård" Strøby Indholdsfortegnelse Lokalplanens redegørelse Side Lokalplanens baggrund 2 Tillæg til Valløs kommuneplan 3 Lokalplanens forhold til anden

Læs mere

FORSLAG. Tillæg 32. Silkeborg Kommuneplan

FORSLAG. Tillæg 32. Silkeborg Kommuneplan FORSLAG Tillæg 32 Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 Vedtaget af Plan- Miljø- og Klimaudvalget 13. juni 2016 Offentliggjort 15. juni 2016 Silkeborg Kommune offentliggør hermed Tillæg 32 Kommuneplan 2013-2025.

Læs mere

Bebyggelsesprocenten for lokalplanområdet som helhed fastlægges til 60.

Bebyggelsesprocenten for lokalplanområdet som helhed fastlægges til 60. Lokalplan nr. 24.1 Centerområde i Jørlunde Redegørelse for lokalplanens baggrund og indhold. Lokalplanen omfatter et område til centerformål omkring Bygaden i Jørlunde. I området ligger, nord for Bygaden,

Læs mere

I den gældende kommuneplan for området (S.6.3) er der under overskriften Faldsled Rammer for lokalplanlægningen bl.a. anført :

I den gældende kommuneplan for området (S.6.3) er der under overskriften Faldsled Rammer for lokalplanlægningen bl.a. anført : Faaborg-Midtfyn Kommune Jens Peter Ohlsen Nørregade 4 5750 Ringe Mads Kobberø Advokat J.nr. 038704-0005 mko/lf T +45 72 27 35 12 mko@bechbruun.com 13. august 2008 Vedr. Planforhold - sommerhus 1. Indledning

Læs mere

LOKALPLAN 81. Pileparken ll Mørkhøj kvarter

LOKALPLAN 81. Pileparken ll Mørkhøj kvarter LOKALPLAN 81 Pileparken ll Mørkhøj kvarter GLADSAXE KOMMUNE 1992 HVORFOR LOKALPLAN? I Gladsaxe Kommune skal der normalt laves en lokalplan når dele af kommuneplanen skal realiseres, når der gennemføres

Læs mere

LOKALPLANENS RETSVIRKNINGER

LOKALPLANENS RETSVIRKNINGER 2 LOKALPLANENS RETSVIRKNINGER Forandringer skal følge planen Hidtil lovlig anvendelse kan fortsætte Efter byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må ejendommene i følge Planlovens

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 205 for et boligområde ved Møgelkær i Viborg Forslag 1 LÆSEVEJLEDNING En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Reglerne for lokalplaner er fastlagt

Læs mere

HØJER KOMMUNE. Lokalplan Erhvervsområderne i Frifelt. Vedtaget:

HØJER KOMMUNE. Lokalplan Erhvervsområderne i Frifelt. Vedtaget: HØJER KOMMUNE Lokalplan 01.44.01 Erhvervsområderne i Frifelt Vedtaget: 08.04.1997 Højer Kommune Kirkegårdsgade 1-3 6280 Højer Telefon 73 78 27 27 Fax 73 78 27 28 www.hoejer.dk E-mail: raadhuset@hoejer.dk

Læs mere

Lokalplan nr for et boligområde ved Klintedalsvej

Lokalplan nr for et boligområde ved Klintedalsvej Indhold Lokalplan nr. 2.1-4 for et boligområde ved Klintedalsvej Indledning Lokalplanens forhold til anden planlægning Lokalplanens retsvirkninger Lokalplanens bestemmelser 1 Lokalplanens formål 2 Lokalplanens

Læs mere

Salg af arealer ved Kildemarksvej, 4760 Vordinborg del af matr. nr. 7 f og 7 al Iselingen, Vordingborg Jorder

Salg af arealer ved Kildemarksvej, 4760 Vordinborg del af matr. nr. 7 f og 7 al Iselingen, Vordingborg Jorder Salg af arealer ved Kildemarksvej, 4760 Vordinborg del af matr. nr. 7 f og 7 al Iselingen, Vordingborg Jorder Kollegie 20.635 m2 Vordingborg Uddannelsescenter TV2 Øst Ca. 7.400 m2 Arealets nærmere beliggenhed

Læs mere

SAMSØ KOMMUNE LOKALPLAN NR. 31 FOR ET OMRÅDE VED NYLANDSVEJ I BALLEN

SAMSØ KOMMUNE LOKALPLAN NR. 31 FOR ET OMRÅDE VED NYLANDSVEJ I BALLEN SAMSØ KOMMUNE LOKALPLAN NR. 31 FOR ET OMRÅDE VED NYLANDSVEJ I BALLEN REDEGØRELSE Redegørelse Lokalplanens forhold til anden planlægning Lokalplanens retsvirkning LOKALPLANTEKSTEN 1. Lokalplanens formål

Læs mere

VALLØ KOMMUNE. Lokalplan nr. 4-11. for et område til tæt-lav boliger (Amtsskrivergården), Strøby

VALLØ KOMMUNE. Lokalplan nr. 4-11. for et område til tæt-lav boliger (Amtsskrivergården), Strøby VALLØ KOMMUNE Lokalplan nr. 4-11 for et område til tæt-lav boliger (Amtsskrivergården), Strøby Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 9. september 2004. INDHOLD Redegørelse 3 Indledning 3 Lokalplanområdet

Læs mere

Kommuneplantillæg nr Boligområde i Overmarken, Tommerup

Kommuneplantillæg nr Boligområde i Overmarken, Tommerup Kommuneplantillæg nr. 25 - Boligområde i Overmarken, Tommerup Hvad er et kommuneplantillæg Et kommuneplantillæg er et tillæg til kommuneplanen. Kommuneplanens hovedformål er at regulere anvendelsen af

Læs mere

Lokalplan nr. 857/6. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/6. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/6 Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE Oktober 2003 VEJLEDNING Purhus Kommune Rådhuset Teknik og Miljø Bakkevænget

Læs mere

TILLÆG 1 LOKALPLAN ET BOLIGOMRÅDE VED HAVNSØGÅRD TILLÆG 11 TIL KOMMUNEPLAN BJERGSTED KOMMUNE VINTER 2006

TILLÆG 1 LOKALPLAN ET BOLIGOMRÅDE VED HAVNSØGÅRD TILLÆG 11 TIL KOMMUNEPLAN BJERGSTED KOMMUNE VINTER 2006 TILLÆG 1 TIL LOKALPLAN 3.15 - ET BOLIGOMRÅDE VED HAVNSØGÅRD OG TILLÆG 11 TIL KOMMUNEPLAN 1997-2008 BJERGSTED KOMMUNE VINTER 2006 Tillæg 1 til Lokalplan 3.15 - Et boligområde ved Havnsøgård INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Lokalplan nr

Lokalplan nr Høje-Taastrup Kommune Lokalplan nr. 4.05.1 Et område nord for Charlottegårdsvej, mellem Baldersstien og Charlotteskolen Hedehusene/Fløng Boligområde og institutioner 22.02.1980 Kongsbak Informatik OMRADET

Læs mere

LOKALPLAN NR. 115 FOR ET ERHVERVSOMRÅDE VED GESTENVEJ. Redegørelse. Lokalplanen og den overordnede planlægning. Lokalplanens indhold

LOKALPLAN NR. 115 FOR ET ERHVERVSOMRÅDE VED GESTENVEJ. Redegørelse. Lokalplanen og den overordnede planlægning. Lokalplanens indhold LOKALPLAN NR. 115 FOR ET ERHVERVSOMRÅDE VED GESTENVEJ Redegørelse Lokalplanen og den overordnede planlægning Lokalplanområdet er beliggende i landzone. Området er i kommuneplanen udlagt som en del af område

Læs mere

KOMMUNE ULLERSLEV LOKALPLAN NR.20 FOR ET BOLIGOMRÅDE I BÖNDEMOSÉN ULLERSLEV BY. RETTEN~I i~1ye?org. 17~.1h89~O9:42: OOOO5OO-~.OO. 103914 Sti -.

KOMMUNE ULLERSLEV LOKALPLAN NR.20 FOR ET BOLIGOMRÅDE I BÖNDEMOSÉN ULLERSLEV BY. RETTEN~I i~1ye?org. 17~.1h89~O9:42: OOOO5OO-~.OO. 103914 Sti -. ULLERSLEV LOKALPLAN KOMMUNE NR.20 RETTEN~I i~1ye?org -~ kun:gvid~3tmed MSTEMPLINGJA~ DOMMERKONmREJ-~KASSEKONTRo~ppARAT E 133284~~ 17~.1h89~O9:42: OOOO5OO-~.OO. 103914 Sti -., FOR ET BOLIGOMRÅDE I BÖNDEMOSÉN

Læs mere

LOKALPLAN NR. 89 STØVRING KOMMUNE - VEGGERBYVEJ, SULDRUP BOLIGOMRÅDE HOBROVEJ 88, 9530 STØVRING. TLF

LOKALPLAN NR. 89 STØVRING KOMMUNE - VEGGERBYVEJ, SULDRUP BOLIGOMRÅDE HOBROVEJ 88, 9530 STØVRING. TLF LOKALPLAN NR. 89 BOLIGOMRÅDE - VEGGERBYVEJ, SULDRUP STØVRING KOMMUNE HOBROVEJ 88, 9530 STØVRING. TLF. 98-371388 INDHOLDSFORTEGNELSE: RedegØrelse: Indledning side 2 Beskrivelse af lokalplanområdet 3 Forhold

Læs mere

SAMSØ KOMMUNE LOKALPLAN NR. 32 SKOLEPARKEN I BRUNDBY 1. ETAPE

SAMSØ KOMMUNE LOKALPLAN NR. 32 SKOLEPARKEN I BRUNDBY 1. ETAPE SAMSØ KOMMUNE LOKALPLAN NR. 32 SKOLEPARKEN I BRUNDBY 1. ETAPE REDEGØRELSE Redegørelse Lokalplanens forhold til anden planlægning Lokalplanens retsvirkning LOKALPLANTEKSTEN 1. Lokalplanens formål 2. Lokalplanens

Læs mere

Hadsten Kommune Lokalplan nr.

Hadsten Kommune Lokalplan nr. Hadsten Kommune Lokalplan nr. 135 For areal til åben- og tæt lav boligbebyggelse ved Solgårdsvænget i Voldum. December 2001 Hadsten Kommune Vesselbjergvej 18 8370 Hadsten Tlf.: 8761 4000 Fax: 8761 4040

Læs mere

LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole

LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole KØGE KOMMUNE 1979 KØGE KOMMUNE, LOKALPLAN 1-04 FRITIDSHJEM VED ØLBY SKOLE REDEGØRELSE FOR LOKALPLANFORSLAG LOKALPLANENS FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING Regionsplanens

Læs mere

ODENSE KOMMUNE LOKALPLAN NR FOR ET OMRÅDE BELIGGENDE NORD FOR BOGENSEVEJ PÅ ÆRTEBJERGGÅRDS JORDER

ODENSE KOMMUNE LOKALPLAN NR FOR ET OMRÅDE BELIGGENDE NORD FOR BOGENSEVEJ PÅ ÆRTEBJERGGÅRDS JORDER ODENSE KOMMUNE LOKALPLAN NR.42-203 FOR ET OMRÅDE BELIGGENDE NORD FOR BOGENSEVEJ PÅ ÆRTEBJERGGÅRDS JORDER I N D H 0 L D S F 0 R T E G N E L S E AFSNIT 1. Lokalplanens formål......... 2 AFSNIT 2. Område

Læs mere

HØJER KOMMUNE. Lokalplan Parcelhusområde Højer Vest. Vedtaget:

HØJER KOMMUNE. Lokalplan Parcelhusområde Højer Vest. Vedtaget: HØJER KOMMUNE Lokalplan 01.13.06 Parcelhusområde Højer Vest Vedtaget: 08.03.1993 Højer Kommune Kirkegårdsgade 1-3 6280 Højer Telefon 73 78 27 27 Fax 73 78 27 28 www.hoejer.dk E-mail: raadhuset@hoejer.dk

Læs mere

Ekspropriation til veje i lokalplaner

Ekspropriation til veje i lokalplaner Tidsskrift for Kortlægning og Arealforvaltning, Årg. 122, Nr. 47, 1-7 (2014) Hans Faarup Ekspropriation til veje i lokalplaner Hans Faarup Landinspektør ABSTRACT Der indgår næsten altid vejanlæg, når der

Læs mere

Lokalplan nr. 857/5. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/5. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/5 Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE Oktober 2002 VEJLEDNING Purhus Kommune Rådhuset Teknik og Miljø Bakkevænget

Læs mere

LOKALPLAN 82. P. O. Pedersen Kollegiet Stengård kvarter

LOKALPLAN 82. P. O. Pedersen Kollegiet Stengård kvarter LOKALPLAN 82 P. O. Pedersen Kollegiet Stengård kvarter GLADSAXE KOMMUNE 1993 HVORFOR LOKALPLAN? I Gladsaxe Kommune skal der normalt laves en lokalplan når dele af kommuneplanen skal realiseres, når der

Læs mere

LOKALPLAN SEJLFLOD KOMMUNE. Anmelder : Se j l f l od Kommune Stati onsvej 5, 9280 Storvorde Tlf

LOKALPLAN SEJLFLOD KOMMUNE. Anmelder : Se j l f l od Kommune Stati onsvej 5, 9280 Storvorde Tlf Anmelder : Se j l f l od Kommune Stati onsvej 5, 9280 Storvorde Tlf. 96779900 SEJLFLOD KOMMUNE LOKALPLAN 50.33.04 t?ttitm(*ii logrio^ o" nnoo nn?o 10.12,2004- TÅ - FOR ET OMRÅDE BELIGGENDE VEST FOR STORVORDE

Læs mere

LOKALPLAN NR. 103 FOR ET ERHVERVS- OMRÅDE VED LADELUNDVEJ

LOKALPLAN NR. 103 FOR ET ERHVERVS- OMRÅDE VED LADELUNDVEJ LOKALPLAN NR. 103 FOR ET ERHVERVS- OMRÅDE VED LADELUNDVEJ Redegørelse Lokalplanen og den overordnede planlægning Lokalplanområdet er beliggende i landzone. Området er i kommuneplanen udlagt som en del

Læs mere

LOKALPLAN NR. 237 for et boligomrade ved Kofeltvej, ldom.

LOKALPLAN NR. 237 for et boligomrade ved Kofeltvej, ldom. LOKALPLAN NR. 237 for et boligomrade ved Kofeltvej, ldom. li N A 4 IDOM KIRKEBY HOLSTEBRO KOMMUNE HOLSTEBRO KOMMUNE LOKALPLAN NR. 237 FOR ET BOLIGMRfiDE VED KOFELTVEJ. IDOM INDHOLDSFORTEGNELSE: Side 5

Læs mere

Overbliksvurdering af ejendommen

Overbliksvurdering af ejendommen Overbliksvurdering af ejendommen Opvisningsbanen på Engvej, 2791 Dragør Opvisningsarealet på Engvej Rækkehusbebyggelse fra år 2000 på nabogrund Sags-nr. 2006-141 B Rekvirent: Dragør kommune Kirkevej 7

Læs mere

Tillæg nr. 19. Til Kommuneplan 2000, tidligere Holmsland Kommune Område til ferie- og fritidsformål ved Karen Brands Vej, Hvide Sande

Tillæg nr. 19. Til Kommuneplan 2000, tidligere Holmsland Kommune Område til ferie- og fritidsformål ved Karen Brands Vej, Hvide Sande Tillæg nr. 19 Til Kommuneplan 2000, tidligere Område til ferie- og fritidsformål ved Karen Brands Vej, Hvide Sande Kort- & Matrikelstyrelsen og Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune 17. marts

Læs mere

Byggemodning af område til boliger i Trige, lokalplan 818

Byggemodning af område til boliger i Trige, lokalplan 818 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 13. maj 2014 Byggemodning af område til boliger i Trige, lokalplan 818 Arealerne i lokalplan 818, boligbebyggelse nord for Pannerupvej

Læs mere

Forslag til Lokalplan 364 og forslag til Tillæg 19 til Kommuneplan for et område til campingsplads med fiskesø ved Finderupvej, Herborg.

Forslag til Lokalplan 364 og forslag til Tillæg 19 til Kommuneplan for et område til campingsplads med fiskesø ved Finderupvej, Herborg. Returadresse Land, By og Kultur - Planlægning Toften 6 6880 Tarm Forslag til Lokalplan 364 og forslag til Tillæg 19 til Kommuneplan 2013-2025 for et område til campingsplads med fiskesø ved Finderupvej,

Læs mere

I henhold til lov om planlægning ( lovbek. nr. 746 af 16. august 1994) fastsættes herved følgende bestemmelser for det i 2 nævnte område.

I henhold til lov om planlægning ( lovbek. nr. 746 af 16. august 1994) fastsættes herved følgende bestemmelser for det i 2 nævnte område. TILLÆG NR. 1 TIL LOKALPLAN NR. 308 FOR ET BOLIGOMRÅDE VED GLADGÅRDEN I LYNGE. I henhold til lov om planlægning ( lovbek. nr. 746 af 16. august 1994) fastsættes herved følgende bestemmelser for det i 2

Læs mere

Teknisk Udvalg behandlede sagen på sit møde den 23. juni 2010 med følgende sagsfremstilling:

Teknisk Udvalg behandlede sagen på sit møde den 23. juni 2010 med følgende sagsfremstilling: Ændring af udstykninger ved Fjordglimt i Ulbjerg Teknisk Udvalg behandlede sagen på sit møde den 23. juni 2010 med følgende sagsfremstilling: På mødet den 2. juni 2010 behandlede Teknisk Udvalg (sag nr.

Læs mere

VEJFORUM Vejprojekter Hvad er der sket siden Vejforum 2013? Ny Solskovvej - Ny offentlig vej/lokalplanadgang.

VEJFORUM Vejprojekter Hvad er der sket siden Vejforum 2013? Ny Solskovvej - Ny offentlig vej/lokalplanadgang. Hvad er der sket siden Vejforum 2013? VEJFORUM 2014 Ekspropriation til vejanlæg Landinspektør Thomas N. Asmussen Vejprojekter 2014 Anlæg af Ny Solskovvej Vejareal til 0 kr. Areal til anlæg af offentlig

Læs mere

LOKALPLAN NR. 57 BOLIGOMRÅDET "VESTERBO" STORE-HEDDINGE. 96a STEVNS KOMMUNE

LOKALPLAN NR. 57 BOLIGOMRÅDET VESTERBO STORE-HEDDINGE. 96a STEVNS KOMMUNE LOKALPLAN NR. 57 BOLIGOMRÅDET "VESTERBO" STORE-HEDDINGE 96a STEVNS KOMMUNE STEVNS KOMMUNE LOKALPLAN NR. 57 Lokalplan for området "Vesterbo". Store.Heddinge. INDHOLD: SIDE: Redegørelse Lokalplanens område

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021. Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro

Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021. Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021 Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø Oktober 2013 Kommuneplantillæg nr. 15-110 til Tønder Kommuneplan 2009-2021

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

AABYBRO KOMMUNE LOKALPLAN NR.1.26. OFFENTLIGT SKOLEOMRÅDE l AABYBRO BY

AABYBRO KOMMUNE LOKALPLAN NR.1.26. OFFENTLIGT SKOLEOMRÅDE l AABYBRO BY AABYBRO KOMMUNE LOKALPLAN NR.1.26 OFFENTLIGT SKOLEOMRÅDE l AABYBRO BY Aabybro kommune Lokalplan nr. 1.26. Offentligt skoleområde i Aabybro by, Indledning... side 3 Lokalplanens sammenhæng med anden planlægning...

Læs mere

Tillæg nr. 18 til Kommuneplan for et boligområde ved Kallundmose i Gødvad

Tillæg nr. 18 til Kommuneplan for et boligområde ved Kallundmose i Gødvad Tillæg nr. 18 til Kommuneplan 2017-2028 for et boligområde ved Kallundmose i Gødvad Silkeborg Kommune FORSLAG Tillæg nr. 18 til Kommuneplan 2017-2028 er i offentlig høring i perioden fra 3. juni 2019 til

Læs mere

VAMDRUP KOMMUNE NING TIL DEN CENTRALE BYDEL I VAMDRUP OFFENTLIG FORMÅL BELIGGENDE I TILSLUT LOKALPLAN NR. 38 FOR ET OMRÅDE TIL BOLIG-, CENTER- OG

VAMDRUP KOMMUNE NING TIL DEN CENTRALE BYDEL I VAMDRUP OFFENTLIG FORMÅL BELIGGENDE I TILSLUT LOKALPLAN NR. 38 FOR ET OMRÅDE TIL BOLIG-, CENTER- OG VAMDRUP KOMMUNE LOKALPLAN NR. 38 FOR ET OMRÅDE TIL BOLIG-, CENTER- OG OFFENTLIG FORMÅL BELIGGENDE I TILSLUT NING TIL DEN CENTRALE BYDEL I VAMDRUP VAMDRUP KOMMUNE LOKALPLAN NR. 38 for et område til bolig-,

Læs mere

Lokalplan nr. 407, område til boliger ved Kastanievej i Ryomgård og Kommuneplantillæg nr. 5 til Syddjurs Kommuneplan 2016

Lokalplan nr. 407, område til boliger ved Kastanievej i Ryomgård og Kommuneplantillæg nr. 5 til Syddjurs Kommuneplan 2016 Offentlig bekendtgørelse den 9. januar 2018 af endelig vedtagelse af, område til boliger ved Kastanievej i Ryomgård og til Syddjurs Kommuneplan 2016 Byrådet i Syddjurs Kommune besluttede den 20.12. 2017

Læs mere

Lokalplan nr. 46. for opsætning af vindmøller i Elkenøre

Lokalplan nr. 46. for opsætning af vindmøller i Elkenøre Lokalplan nr. 46 for opsætning af vindmøller i Elkenøre Indledning...3 Lokalplan nr. 46...3 Redegørelse...3 Baggrund...3 Formål...3 Beliggenhed...3 Eksisterende forhold...3 Omgivende landskab...3 Fremtidige

Læs mere

Lokalplanens forhold til anden planlægning. Lokalplanens retsvirkninger

Lokalplanens forhold til anden planlægning. Lokalplanens retsvirkninger Indhold Lokalplan nr. 5.2-1 for et bolig- og kolonihaveområde ved Holbækvej Indledning Lokalplanens forhold til anden planlægning Lokalplanens retsvirkninger Lokalplanens bestemmelser 1 Lokalplanens formål

Læs mere

VAMDRUP KOMMUNE LOKALPLAN NR. 28 for et boligområde umiddelbart øst for Vestergades udmunding i Røddingvej

VAMDRUP KOMMUNE LOKALPLAN NR. 28 for et boligområde umiddelbart øst for Vestergades udmunding i Røddingvej VAMDRUP KOMMUNE LOKALPLAN NR. 28 for et boligområde umiddelbart øst for Vestergades udmunding i Røddingvej side l Lokalplan nr. 28 for et område ved Vestergade/Røddingevej, Vester Vamdrup, Vamdrup Kommune.

Læs mere