1 Nordjysk Lånefond tilbyder attraktive lån til nordjyske iværksættere og virksomheder med betydeligt udviklingspotentiale.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 Nordjysk Lånefond tilbyder attraktive lån til nordjyske iværksættere og virksomheder med betydeligt udviklingspotentiale."

Transkript

1 (c) april Side: 1 af 16 for lån via Version 604 gældende pr. 9. april 2018 Formål 1 tilbyder attraktive lån til nordjyske iværksættere og virksomheder med betydeligt udviklingspotentiale. 2 Lånet ydes som rentelettet lån til medfinansiering af investeringer i nye innovative udviklingsprojekter, med fokus på teknologi, processer og marked. 3 Lånet skal fremme vækst og udvikling i Nordjylland, ved at sikre gennemførelse af projekter, der ellers ikke ville være blevet gennemført, eller som ikke ville kunne gennemføres i samme takt. 4 Lånet må ikke være konkurrenceforvridende. 5 De specifikke vilkår, hvorunder tilbyder lån, fastlægges individuelt af Nordjysk Lånefond, og fremgår af specifikt lånetilbud udstedt af. Anvendelse 6 Lånet anvendes til nye innovative produkter og ydelser, der har en væsentlig nyhedsværdi, i forhold til kendte produkter eller ydelser. a. Vurderingen af nyhedsværdien tager udgangspunkt i en eller flere af følgende vækstkilder: Innovation, videnopbygning og videndeling Anvendelse af ny teknologi Etablering og udvikling af nye virksomheder b. Produktet eller ydelsen skal have et væsentligt uudnyttet markedsmæssigt potentiale. c. Såfremt der er tale om udvikling af kendte produkter, skal der være et væsentligt teknologisk spring, i forhold til eksisterende produkter. 7 Afhængig af den ansøgte udlånstype ydes lån indenfor følgende udviklingsfaser: a. Analyser og produktdesign: Indledende design dvs. teknologiske analyser, designarbejde, udarbejdelse af udviklingsspecifikationer, søgning af patenter osv. b. Produktudvikling: Selve udviklingen frem til, at der foreligger et endeligt produkt eller en endelig ydelse. Test og afprøvning. Gennemførelse af certificeringer og godkendelser såsom CE-mærkning, FSA godkendelse osv. c. Produktionsudvikling: Forberedelse af produktion, herunder udarbejdelse af produktionstegninger, design af værktøjer m.m. Etablering af selve produktionen herunder etablering og indretning af produktionslokaler og anskaffelse af produktionsudstyr d. Markedsudvikling: Gennemførelse af markedsanalyser, udarbejdelse af specifik strategi for de enkelte markeder og indgåelse af distributionsaftaler. Eventuelt gennemførelse af markedsspecifikke produkttilpasninger, udarbejdelse af markedsspecifikt materiale herunder sprogtilpasninger m.m.

2 (c) april Side: 2 af 16 8 Følgende typer af investeringer kan belånes: a. Vidensopbygning i virksomheden, forstået som produktudvikling, markedsanalyser o.l. b. Rettigheder såsom patentrettigheder, licenser o.l. c. Væsentlige ændringer i eksisterende virksomheds produkt eller produktionsproces. d. Etablering af nødvendigt produktionsanlæg og faciliteter som følge af innovation eller etablering af virksomhed herunder: Anskaffelse, opbygning og installation af produktionsudstyr og anlæg. Opførelse og ombygning af fast ejendom. Såfremt etablering sker i lejede lokaler eller på lejet grund, skal lejekontrakt være uopsigelig i lånets løbetid. 9 Følgende typer af investeringer kan ikke belånes: a. Driftsfinansiering. b. Driftsstøtte til eksport herunder etablering og drift af distributionsnet og løbende udgifter i forbindelse med eksportvirksomhed. c. Organisationsudvikling. d. Køb af transportkøretøjer. e. Anskaffelse af erstatningsmateriel, som følge af slitage. f. Kapacitetsudvidelser, der er naturlige driftsaktiviteter. g. Køb af materiel, med henblik på efterfølgende udlejning. h. Salg eller markedsføring herunder: Opbygning af salgsfaciliteter såsom showrooms. Anskaffelse af salgsmateriale herunder salgs- og servicekøretøjer. i. Anskaffelse af udstyr der finansieres via leasing. j. Køb af fast ejendom. k. Køb af eksisterende virksomhed, såvel som virksomhedsovertagelse eller overtagelse af ejerandel, som ikke er en nødvendig forudsætning for gennemførelsen af det ansøgte projekt. Projektet 10 Der skal forelægge et klart og veldefineret udviklingsprojekt. Låntager skal i ansøgningen belyse udviklingsprojektet via: a. Projektbeskrivelse der klart beskriver udviklingsprojektets formål og slutmål. b. Aktivitetsplan der belyser projektets delaktiviteter, faser og milepæle. c. Udviklingsbudget, opdelt på delaktiviteter og faser, dækkende projektets samlede investeringer. d. Endvidere bedes låntager redegøre for, om der tidligere er søgt om tilskud til projektet via nationale eller europæiske (EU) erhvervsfremmeordninger herunder resultatet heraf. Dette da godkendelse via disse ordninger, kan fremme eventuel bevilling af lån via. 11 Der lægges stor vægt på, at projektet skal medføre et kvalitativt markedsmæssigt løft. Låntager skal kunne dokumentere markedspotentialet og indfrielsen heraf via belysning af: a. Slutkunder og disses nytteværdier af produkter og ydelser. b. Marked og forventet markedsandel. c. Konkurrenter og konkurrerende teknologier. d. Salgs- og distributionsform herunder hvordan den forventes etableret. e. Leverancekæden herunder produktionsform, egenproduktion, underleverandører osv.

3 (c) april Side: 3 af Projektet skal være nyt og innovativt og medføre et kvalitativt teknologisk løft. Låntager skal kunne beskrive den teknologi, som ligger til grund for projektet, herunder: a. Nyt teknologiindhold i forhold til eksisterende teknologi. b. Nye anvendelsesmuligheder af eksisterende teknologi. c. Den teknologiske nyhedsværdi. 13 Låntager skal belyse nødvendige relevante kompetencer i relation til gennemførelsen af udviklingsprojektet herunder: a. Tilgængelige relevante kompetencer, herunder om man har: Tidligere erfaringer med gennemførelse af tilsvarende udviklingsprojekter. Forudgående deltagelse i relevante kvalificeringsforløb, via offentlig eller privat erhvervsfremme. b. Manglende kompetencer herunder hvordan de forventes tilført. 14 Låntager skal belyse ledelsesformen og organiseringen, herunder hvordan de nødvendige ledelseskompetencer forventes sikret såvel i relation til: a. Bestyrelse (Strategisk ledelse) b. Direktion (Ansvarlig daglig ledelse) c. Organisation (Ledelsesteam) 15 Projektet skal udmønte sig i en efterfølgende indtjening, der sikrer at investeringen kan forrentes og afvikles. 16 Udviklingsprojektet skal medføre beskæftigelse og udvikling i Region Nordjylland. a. Det afsætningsmæssige perspektiv skal række ud over Region Nordjyllands grænser. b. Projektet skal skabe eller bevare arbejdspladser i Region Nordjylland. Udviklingsprojektet skal medføre beskæftigelse til flere end iværksætteren / virksomhedsejeren. Formålet er ikke at flytte arbejdspladser imellem virksomheder beliggende i Region Nordjylland. c. Såfremt aktiviteterne, i lånets løbetid, flyttes udenfor Region Nordjylland, skal lånet indfries. Tilladelser og social ansvarlighed 17 Låntager skal sikre, at alle nødvendige tilladelser i henhold til eksempelvis byggeplan- miljøbeskyttelses- og naturbeskyttelseslovgivningen foreligger inden projektet påbegyndes. 18 Låntager skal, i videst muligt omfang, i forbindelse med projektet, medvirke til at skabe større rummelighed på arbejdsmarkedet. Lånebeløbet 19 Lånets kan højest udgøre et beløb, på maksimum 50 % af de godkendte låneberettigede omkostninger. 20 Lånets hovedstol beregnes af de godkendte låneberettigede omkostninger. a. I tilfælde af, at de låneberettigede udgifter reduceres, reduceres lånebeløbet forholdsmæssigt. b. Dette gælder også, hvis det bevilgede lån udgør mindre end 50 % af de låneberettigede omkostninger. c. Det er ikke muligt at ansøge om en forøgelse af lånets hovedstol, til dækning af forøgede låneberettigede omkostninger. Eventuelle ekstra omkostninger skal kunne finansieres på anden vis.

4 (c) april Side: 4 af Hvis der ydes offentlige tilskud, offentlige lån eller anden offentlig støtte til projektet, ud over hvad der allerede fremgår af låneansøgningen, skal dette oplyses til. I såfald nedsættes lånebeløbet. Låneberettigede omkostninger 22 Det forudsættes, at projektbudgettet alene omfatter låneberettigede omkostninger. a. Omkostninger / investeringer afholdt før har bekræftet modtagelse af låneansøgning, er ikke låneberettiget. b. Nye budgetposter, der ikke på forhånd er skriftligt godkendt af, vil ikke kunne påregnes medtaget i beregningsgrundlaget ved udbetaling af lån. c. Det samme gælder for overskridelse af allerede godkendte poster. 23 Følgende typer af omkostninger kan belånes og kan dermed indregnes i låneberettigede omkostninger. a. Interne lønomkostninger opgjort til faktisk kostpris. b. Køb af ekstern bistand og viden. c. Eksternt køb af materialer og udstyr, der ikke indgår i den daglige drift. d. Omkostning til leje eller leasing af udstyr, der er nødvendig for gennemførelsen af projektet. e. Anskaffelse af produktionsudstyr og anlæg. Kan kun belånes, hvis anskaffelsen er en del af et samlet udviklingsprojekt. Der kan ikke ydes lån alene til produktionsudstyr og anlæg. Brugt produktionsudstyr og anlæg kan kun finansieres, såfremt det dokumenteres, at udstyret ikke indenfor de foregående 7 år er blevet købt ved hjælp af national støtte eller EU-støtte. f. Håndværkerudgifter og materialer i forbindelse med tilbygning, ombygning og indretning. Kan kun belånes, hvis anskaffelsen er en del af et samlet udviklingsprojekt. Der kan ikke ydes lån alene til tilbygning, ombygning og indretning. g. Omkostninger til projektrevision. h. Advokatomkostninger til etablering af pant. 24 Følgende typer af omkostninger kan ikke belånes og kan dermed ikke indregnes i låneberettigede omkostninger: a. Omkostninger til søgning af medfinansiering, herunder kapitalsøgning, investorsøgning m.m. b. Finansieringsudgifter. c. Afskrivninger. d. Tinglysningsafgifter og stempel. e. Refunderbar moms. 25 Låneberettigede lønomkostninger opgøres som faktisk løn tillagt feriepenge eller ferieforpligtelse, pension og sociale ydelser. a. For at være låneberettiget skal lønomkostninger kunne medregnes ved eventuel regnskabsmæssig aktivering af udviklingsomkostningerne. b. De låneberettigede lønomkostninger må ikke indeholde flere lønomkostninger end gennemførelsen fordrer. Dette gælder såvel tidsmæssigt som lønmæssigt. Lønniveauet må højst svare til niveauet for ydelser af den konkrete art. c. Lønnen skal såvel være afholdt og betalt. Betaling dokumenteres via lønafregning. d. Ved opgørelse af låneberettigede lønomkostninger accepteres det, at ikke forfalden A-skat, pension, feriepenge/ferieforpligtelse og sociale udgifter ikke er betalte. e. I rimeligt omfang kan ikke effektiv tid medregnes f.eks. afholdelse af interne møder.

5 (c) april Side: 5 af 16 f. Såfremt ejerløn indgår i de låneberettigede lønomkostninger, må lønomkostningen til ejer højst udgøre almindeligt lønniveau for ydelser af den leverede art, dog højst 325 kr. pr. time. Lønomkostningen skal være afholdt og udbetalt til ejeren. 26 Til dækning af husleje, el, vand, varme, kontorartikler, porto, telefon, internet, rengøring, pedel, vicevært, reception, reparation og vedligehold, it-service, annoncering, rejser/kost/logi/fortæring (inkl. interne kantineudgifter), afskrivninger, leje/leasing, materialer og forbrugsartikler, ikke refunderbar moms, bankudgifter, andre finansielle udgifter, forsikringer accepteres et udokumenteret overhead på op til 18 % af låneberettigede lønomkostninger. Omkostninger dækket af overhead kan dermed ikke medregnes som direkte låneberettigede omkostninger. 27 Såfremt repræsentant for er leverandør til projektets gennemførelse, skal dette godkendes af bestyrelsen i og fremgå specifikt af lånetilbuddet fra. I modsat fald kan omkostningen ikke indregnes i de låneberettigede omkostninger. Prissætning 28 I forbindelse med projektets gennemførelse, skal det generelt kunne dokumenteres, at der er udvist en sund finansforvaltning, herunder udvist økonomisk sparsommelighed. 29 Prisen for en given ydelse, må ikke være bestemt af f.eks. sammenfald af interesser mellem sælger og køber. a. Et sådant sammenfald af interesser kan eksempelvis være: Tætte personlige relationer. Tætte ledelsesmæssige sammenhænge. Familiemæssige forhold. Økonomiske relationer mellem selskaber, institutioner og personer, herunder medfinansiering af projektet. b. I så fald, der er sammenfaldende interesser mellem sælger og køber, er udgifterne omfattet af samme regler, som hvis ydelsen var afholdt og betalt direkte af låntager herunder: Låntager skal have afholdt og betalt omkostningen til den interesseforbundne part. Den interesseforbundne part skal tilsvarende have afholdt og betalt omkostningen. Eventuel avance til den interesseforbundne part, må ikke indgå i låneberettigede omkostninger. Revisionspligten omfatter den interesseforbundne part. 30 I tilfælde, hvor en prisfastsættelse ikke finder sted ved offentligt udbud, skal det på anden vis kunne dokumenteres, at betingelserne for indgående aftaler og lignende er udtryk for markedets vilkår. For at dokumentere at der udvises økonomisk sparsommelighed, skal bevillingshaver derfor i relevant omfang indhente tilbud på de ydelser, der anvendes i projektet. For nærmere oplysninger henvises til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Eksternt finansieringsbehov 31 Det eksterne finansieringsbehov opgøres som låneberettigede omkostninger fratrukket finansiering, som ikke kan medfinansiere, herunder: a. Låntagers, dvs. selskabets egenfinansiering i form af: Indtjening fra igangværende drift. Kontanter i form af selskabets egen frie likviditet. Omkostninger og arbejdstid, der afholdes og betales via almindelig drift/indtjening. Eksisterende varer og beholdninger, der forbruges i projektet uden genanskaffelse. Eksisterende maskiner og udstyr, der indgår i projektet. Ansøgers egenfinansiering vurderes konkret bl.a. under hensyntagen til finansieringsmulighederne fra den igangværende drift.

6 (c) april Side: 6 af 16 b. Investors medfinansiering i form af ydelser, der stilles til rådighed for projektet uden efterfølgende betaling c. Kontant indskud af statslige investeringsmidler enten som selskabskapital, ansvarligt lån eller almindeligt lån herunder: Statslige innovationsmidler fra innovationsselskab. Venturekapital fra statslige investeringsfonde. d. Finansiel leasing af udstyr. e. Støttebeløb modtaget via offentlige støtteordninger. Såfremt støtteordningen indeholder et krav om egenfinansiering, skal denne egenfinansiering endvidere tilføres projektet. Kravet om ekstra egenfinansiering vurderes individuelt i forhold til de specifikke støtteordninger. Låneomkostninger 32 opkræver ikke stiftelsesprovision for etablering af lån. a. Låntager bekoster selv udarbejdelse af forretningsplan, projektplan osv. b. Låntager afholder selv omkostninger til etablering og opretholdelse af eventuelle sikkerhedsstillelse herunder tinglysningsafgift. 33 Da der er tale om kontantlån, er der ingen risiko for kurstab. Medfinansiering 34 Det øvrige eksterne finansieringsbehov skal komme fra det private pengemarked i form af: a. Finansiering via pengeinstitut eller finansieringsselskab. Finansiering fra pengeinstitut eller finansieringsselskab, skal minimum tilføres projektet i samme takt som udbetalingerne fra. Dette således at beløbet er tilført, inden der anmodes om udbetaling fra. Finansiering via pengeinstitut eller finansieringsselskab, må ikke afvikles hurtigere end lånet fra. Pengeinstitutfinansiering kan ske ved oprettelse eller udvidelse af den samlede kreditramme, svarende til finansieringsbehovet. Kreditrammen må ikke reduceres hurtigere end afviklingen af lånet fra. Såfremt kreditrammen reduceres yderligere, skal lånet fra nedbringes tilsvarende. Afhængig af udlånstypen, kræver sideordnet pant med pengeinstitut eller finansieringsselskab. Der må godt være tale om finansiering sikret via statslig garantiordning, i form af: Vækstkaution fra Vækstfonden. EKF-kaution til investeringer i Danmark fra Eksport Kredit Fonden. Pengeinstitut kan frit udtage anden sikkerhed til sikring af andre engagementer. Der indgås Interkreditoraftale mellem pengeinstitut og. Interkreditoraftalen regulerer forholdet mellem panthaverne og sikrer at pengeinstitut ikke får forholdsmæssigt større provenu end. b. Finansiering via kreditforening accepterer medfinansiering af kreditforening, dækkende medfinansiering af specifikke investeringer, omfattet af udviklingsprojektet. Såfremt kreditforeningslån udbetales ved projektafslutning, skal der foreligge tilsagn om en bygge kredit således, at midlerne tilføres projektet i samme takt som udbetalingerne fra. Dette således, at beløbet er tilført, inden der anmodes om udbetaling fra. Finansiering via kreditforening må ikke afvikles hurtigere end lånet fra.

7 (c) april Side: 7 af 16 Afhængig af udlånstypen, kræver sideordnet pant med kreditforeningen. Der indgås Interkreditoraftale mellem og kreditforening. Interkreditoraftalen regulerer forholdet mellem långiverne og sikrer at kreditforeningen ikke får forholdsmæssigt større provenu end. c. Finansiering med private midler via Vækstfonden, såsom: Vækstlån Vækstlån til iværksættere Vækstlån til grønne investeringer Ansvarligt lån Finansiering fra Vækstfonden skal som minimum tilføres projektet i samme takt som udbetalingerne fra. Dette således, at beløbet er tilført, inden der anmodes om udbetaling fra. Finansieringen fra Vækstfonden må ikke afvikles hurtigere end lånet fra. kræver sideordnet pant med Vækstfonden. Såfremt Vækstfonden yder større lån end, skal denne finansiering stå bagved Nordjysk Lånefond. Såfremt yder Ansvarligt lån skal eventuel medfinansiering fra Vækstfonden også ydes som Ansvarligt lån. I såfald finansieringen fra Vækstfonden indeholder en andel af stats- og EU-midler, kan denne andel af lånet, ikke medfinansieres via. Der indgås Interkreditoraftale mellem Vækstfonden og. Interkreditoraftalen regulerer forholdet mellem långiverne, og sikrer, at Vækstfonden ikke får forholdsmæssigt større provenu end. d. Finansiering med private midler via crowdlending ordninger, såsom: Crowdlending ordningen skal have en repræsentant, med hvem kan aftale de specifikke vilkår. Den samlede finansiering fra crowdlending ordningen skal være indbetalt inden første udbetaling fra. Finansieringen fra crowdlending ordningen må ikke afvikles hurtigere end lånet fra. Afhængig af udlånstypen kræver sideordnet pant med crowdlending ordningen. Der indgås Interkreditoraftale mellem crowdlending ordningen og. Interkreditoraftalen regulerer forholdet mellem långiverne, og sikrer, at crowdlending ordningen ikke får forholdsmæssigt større provenu end. e. Kontant finansiering fra Investorer enten som: Selskabskapital, Ansvarligt lån eller Almindeligt lån. Der skal være tale om ny Investor forestået således, at såfremt Investor eller dennes reelle ejere i forvejen ejer 5 % eller derover, opfattes han som ejer og investerer efter reglerne for Ejerfinansiering. Såfremt der er interessesammenfald mellem Investor og låntager, investeres efter reglerne for Ejerfinansiering. Et sådan sammenfald af interesser kan eksempelvis være: Tætte personlige relationer Tætte ledelsesmæssige sammenhænge Familiemæssige forhold Økonomiske relationer mellem selskaber, institutioner og personer, herunder medfinansiering af projektet

8 (c) april Side: 8 af 16 Såfremt investor eller dennes reelle ejere, som følge af investeringen, får en ejerandel på 50 % eller derover, opfattes han som ejer og investerer efter reglerne for Ejerfinansiering. Såfremt investor som følge af investeringen får en ejerandel på 25 % eller derover, skal partnerskabet opfylde kravet om, at være en lille eller mellemstor virksomhed (SMV virksomhed). Såfremt finansieringen fra investor ydes som lån, SKAL investor træde tilbage i forhold til. Investor skal underskrive tilbagetrædelsesaftale i forhold til. Den samlede finansiering fra investor skal være indbetalt inden første udbetaling fra. Finansieringen fra investor må ikke, hverken helt eller delvis, tilbagebetales før lånet fra er fuld indfriet. Såfremt investor er leverandør til projektet, opfattes dette som interessesammenfald mellem køber og sælger. Samhandlen skal derfor håndteres efter reglerne herfor. Dette gælder også selskaber, der er ejet eller kontrolleret af investor. Det accepteres, at investorkapital benyttes til køb af ikke dominerende ejerandel i selskabet, hvorefter ejer i forbindelse med udviklingsprojektet indskyder finansieringen som ejerfinansiering. f. Kontant finansiering fra innovationsselskab enten som: Selskabskapital, Ansvarligt lån eller Almindeligt lån. Såfremt Innovationsselskabet i forvejen ejer eller kontrollerer 5 % eller derover opfattes Innovationsselskabet som ejer og investerer efter reglerne for Ejerfinansiering. Såfremt Innovationsselskabet, eller dennes reelle ejere, som følge af investeringen får en ejerandel på 50 % eller derover opfattes han som ejer og følger reglerne for Ejerfinansiering. Såfremt innovationsselskabet, som følge af investeringen, får en ejerandel på 25 % eller derover, skal partnerskabet opfylde kravet om, at være en lille eller mellemstor virksomhed (SMV virksomhed). Såfremt finansieringen fra innovationsselskabet ydes som lån, SKAL innovationsselskabet træde tilbage i forhold til. Innovationsselskabet skal underskrive tilbagetrædelsesaftale i forhold til. Den samlede finansiering fra innovationsselskabet skal være indbetalt inden første udbetaling fra. Finansieringen fra innovationsselskabet må ikke, hverken helt eller delvis, tilbagebetales, før lånet fra er fuld indfriet. Såfremt innovationsselskabet er leverandør til projektet, opfattes dette som interessesammenfald mellem køber og sælger. Samhandlen skal derfor håndteres efter reglerne herfor. Dette gælder også for selskaber, der er ejet eller kontrolleret af innovationsselskabet. I så fald finansieringen fra innovationsselskabet indeholder en andel af stats- og EUmidler, kan denne andel af lånet ikke medfinansieres via. Innovationsselskabet skal afgive erklæring om, at der er tale om midler, som man har tjent. g. Ejers eller dennes ejeres medfinansiering i form af: Selskabskapital eller Almindeligt lån. Det accepteres, at ejer eller den ultimative ejer via kontant finansiering dækker medfinansieringen optil 25 % af det eksterne finansieringsbehov dvs. der skal tilføres minimum 25 % midler fra en tredjepart. Der skal være tale om nye penge, dvs. midlerne må hverken direkte eller indirekte komme fra låntager. Den samlede finansiering fra ejer skal være indbetalt inden første udbetaling fra Nordjysk Lånefond.

9 (c) april Side: 9 af 16 Finansieringen fra ejer må ikke, hverken helt eller delvis, tilbagebetales før lånet fra er fuld indfriet. h. Finansiering i form af tilskud fra private firmaer eller fonde. Der må ikke være knyttet betingelser om levering af varer og ydelser. De fulde rettigheder til projektet og resultaterne heraf skal tilhøre låntager. Finansieringskilden skal underskrive erklæring herom. i. Eventuelle andre finansieringsformer vurderes i den konkrete situation. Udbetaling Udviklingsprojektets gennemførelse 35 Projektet skal gennemføres indenfor den fastsatte frist og i overensstemmelse med det, der er oplyst i låneansøgningen om projektets indhold og formål, samt i overensstemmelse med det godkendte projektbudget. 36 Projektet må tidligst være påbegyndt, når har bekræftet modtagelse af låneansøgning. Udbetaling af lån 37 Lånet skal være udbetalt indenfor den fastsatte frist. 38 Lånet udbetales bagud, i takt med projektets gennemførelse. 39 Lånet udbetales i en eller flere rater. Såfremt udbetalingen tilbydes i flere rater, skal der senest ved låneaccept foreligge en udbetalingsplan, der beskriver de enkelte faser, herunder fasens: a. Aktiviteter, b. Kvantitative mål, c. Budgetterede låneberettigede omkostninger og d. Forventet gennemførelsestidspunkt 40 Udbetaling sker altid med udgangspunkt i afholdte og betalte låneberettigede omkostninger. a. Ejendomsretten til det betalte skal være låntagers. b. Der må ikke være tale om forudbetalinger. 41 Såfremt afholdte og betalte låneberettigede omkostninger overstiger budgetterede låneberettigede omkostninger, foretages udbetaling med basis i budgetterede låneberettigede omkostninger. Rente 42 a. Renten beregnes fra og med udbetalingsdagen for de enkelte rater og til og med tilbagebetalingsdagen. b. Der beregnes morarenter af forfaldne beløb indtil betalingen har fundet sted. Morarenterne beregnes fra forfaldsdatoen med en rentesats, der fastsættes i henhold til Rentelovens 5, stk. 1.

10 (c) april Side: 10 af 16 Statsstøtte 43 Lån via er underlagt EU s de minimis regler, hvorfor låntager skal være berettiget til statsstøtte via disse regler. a. Dette betyder, at der kan tildeles støtte på op til EUR pr. virksomhed over en treårig regnskabsperiode, uden at støtten skal anmeldes separat til Europa-Kommissionen. b. De minimis reglerne skal samlet set være opfyldt for låntager, samt for virksomheder: Der har bestemmende indflydelse i forhold til låntager. Som låntager har bestemmende indflydelse i forhold til. c. For yderligere information, henvises til EU s de minimis regler. d. Låntager er forpligtet til at udfylde de minimis erklæring, med alle relevante oplysninger. De minimis erklæringen, der findes bagerst i låneansøgningsskemaet, skal være dateret og underskrevet, inden låntager kan igangsætte projektet. Låntager er forpligtet til, skriftligt, at oplyse om værdien af statsstøtten som, virksomheden eller de tilknyttede virksomheder, har modtaget eller fået tilsagn om indenfor opgørelsesperioden. Såfremt låntager eller en eller flere virksomheder, som skal medregnes ved opgørelsen af statsstøtten, tidligere har modtaget lån via eller tilsvarende ordning, skal eventuel opnået rentefordel medregnes ved opgørelsen af statsstøtten. Opgørelsen af statsstøtten omfatter alle former for offentlig støtte herunder fra såvel EU, Stat, Region eller Kommune. De registrerede oplysninger (i de minimis erklæringen) skal opbevares i 10 år fra det tidspunkt, hvor der sidst blev udbetalt støtte. 44 Lån uden støttevirkning kan tilbydes, hvis låntager har opnået fuld de minimis statsstøtte. a. Renten uden støttevirkning fastsættes med basis i EU s referencerente på bevillingstidspunkt tillagt et risikotillæg. 45 Såfremt lånet er ydet med statsstøttevirkning, og låntager eller tilknyttede virksomheder søger anden statsstøtte efter de minimis reglerne, skal låntager eller tilknyttede virksomheder medregne værdien af den opnåede statsstøtte gennem lånet i. a. Statsstøtten i lånet svarer til rentefordelen, der beregnes som opnået besparelse mellem lånerenten og renten, hvis lånet var ydet uden støttevirkning. b. I forbindelse med lånetilbud oplyser samlet estimeret statsstøtte i forbindelse med det tilbudte lån. Afviklingsperioden 46 Lånenes løbetid afpasses efter de finansierede aktivers tekniske og økonomiske levetid. a. Lånet kan være afdragsfrit i op til to år fra projektets forventede afslutning, dog vil dette være afhængig af forventet indtjening, den tekniske og økonomiske levetid, og hvornår afskrivning af projektets aktiver påbegyndes. b. Lånet afvikles med et antal lige store afdrag tilpasset den samlede afviklingsperiode. Ydelse 47 Ydelsesopkrævning omfatter såvel renter som eventuelt afdrag. a. Rente tilskrives og lånet afdrages som hovedregel kvartårligt. b. Ydelsen opkræves via betalingsservice. c. Låntager skal oplyse bankkontonummer, hvorpå ydelsen må trækkes.

11 (c) april Side: 11 af 16 Tinglyst pant 48 Afhængig af udlånstypen stilles krav om fuldt tinglyst pant i de aktiver, der medfinansieres. a. Afhængig af udviklingsprojektets art og eksisterende pant stilles krav om følgende pantetyper: Virksomhedspant, når der er tale om udvikling af ny/nyere virksomhed eller nyt/nyere forretningsområde. Med det formål at sikre virksomhedens kommercialisering og vækst, kan efterfølgende beslutte, at respektere et rimelig foranstående virksomhedspant, til finansiering af yderligere kapitalbinding i debitorer og varelagre. Løsørepant i rettigheder, såsom patentrettigheder. Løsørepant i driftsmateriel, dvs. maskiner og inventar. Ejendomspant i produktionsanlæg og bygninger. b. Pant stilles til sikkerhed for alt mellemværende mellem låntager og c. Låntager foranlediger, at pantebrev udstedes og tinglyses inden udbetaling fra. Omkostninger til etablering af pant, dvs. udstedelse og tinglysning af pantebrev, afholdes af låntager. d. Låntager er forpligtiget til at opretholde forsikring af de, af pantet omfattede effekter. kan anmode forsikringsselskabet om notering af panthaverdeklaration. e. kan opkræve ekspeditionsgebyr, såfremt pantet efterfølgende skal ændres som følge af omprioriteringer o.l. Selvskyldner kaution 49 Som udgangspunkt stilles endvidere krav om solidarisk selvskyldnerkaution. a. Dette fra ejerselskaber med en ejerandel på 10 % eller derover. Dette med efterkaution fra ultimative ejere, med en ejerandel af ejerselskabet på 10 % eller derover. Investorer opfattes ikke som ejere. b. Selvskyldnerkautionen er solidarisk, dvs. såfremt der er flere ejere eller flere ultimative ejere, hæfter alle for den samlede kaution. c. Kautionserklæringer udformes af. d. Såfremt låntager ikke er i stand til at imødekomme kautionskravet fra, lånet fra reduceres med tilsvarende beløb. Kautionsbeløbet skal i såfald tilføres selskabet enten som selskabskapital eller lån, der står tilbage for. 50 kan kræve andre former for sikkerhed såsom: a. Pant i ejerandele. b. Pant i livsforsikring. I så fald oprettes og betales denne af låntager. Begrænsninger 51 Afhængig af udlånstypen kan sætte begrænsninger i relation til udbytte.

12 (c) april Side: 12 af 16 Virksomheden 52 Der skal være tale om en selvstændig juridisk enhed såsom enkeltmandsvirksomheder, interessentskaber (I/S), aktieselskaber (A/S), anpartsselskaber (ApS), iværksætterselskaber (IVS), partnerselskaber (P/S), andelsselskaber (AmbA), kommanditselskaber (K/S) m.fl. a. Der skal være tale om en dansk virksomhed, registreret med dansk CVR-nummer. b. Låntager kan ikke være en division, afdeling, filial, kontor o.l. 53 Det er ikke et krav, at virksomheden har hjemsted i Nordjylland. Virksomheden bør have en forretningsadresse i Nordjylland, hvor udviklingsprojektets aktiviteter i hovedtræk gennemføres. Virksomhedens størrelse 54 I henhold til EU s regler skal der på bevillingstidspunktet være tale om en lille eller en mellemstor virksomhed (SMV virksomhed), for at virksomheden er låneberettiget dvs.: Mindre end 250 ansatte. Enten en omsætning mindre end 50 mio. EUR. (Ca. 375 mio. d.kr.) Eller en balance mindre end 43 mio. EUR. (Ca. 322 mio. d.kr.) a. Tilknyttede virksomheder, dvs. såvel moderselskaber som datterselskaber, med ejerandel på 50 % eller derover indregnes fuldt ud ved beregningen af grænseværdierne. b. Partner virksomheder dvs. associerede virksomheder med ejerandel fra 25 % op til 50 % indregnes forholdsmæssigt ved beregningen af grænseværdierne. Såfremt ejer er offentligt investeringsselskab, venturekapitalselskab, business angel, universitet, nonprofit forskningscenter, institutionel investor eller regional udviklingsfond indregnes partnerskabet ikke. c. Låntager er forpligtet til at udfylde en SMV erklæring. Erklæringen skal indeholde de oplysninger, der er nævnt i den erklæring, som findes sidst i s låneansøgning. Virksomhedens alder 55 Såfremt der stilles krav til virksomhedens alder, opgøres denne som tidspunktet for starten af det pågældende forretningsområde for den nuværende ejerkreds. Hvis ejerskabsperiode er under alderskravet, er aldersgrænsen definitivt opfyldt. Hvis forretningsområdet er under alderskravet, er aldersgrænsen definitivt opfyldt. Hvis såvel ejerskabsperiode som forretningsområde er over aldersgrænsen, er aldersgrænsekravet ikke opfyldt. a. Tidspunkt for nuværende ejerkreds overtagelse, er det tidspunkt, hvor nuværende ejerkreds etablerede virksomheden eller overtog en ejerandel eller en stemmeandel, i virksomheden på minimum 25 %. Overdragelse af ejerandele mellem interesseforbundne parter f.eks. søsterselskaber, opfattes ikke som ejerskifte. Overdragelse af ejerandele indenfor familien, opfattes som ejerskifte. Kravet er, at den daglige ledelse skal være overdraget. Såfremt ny ejer (Min. 25 %) agerer indenfor samme forretningsområde, er udgangspunktet det tidspunkt, hvor ny ejer etablerede sig indenfor forretningsområdet.

13 (c) april Side: 13 af 16 b. Der er tale om et nyt forretningsområde, hvis aktiviteten kan opfattes som en knopskydningsvirksomhed, uanset om den etableres i et datterselskab eller under samme juridiske enhed. Den udskillende virksomhed må ikke være eneste kunde/aftager til produktionen. Forretningsområdet skal afvige væsentligt fra eksisterende forretningsområder. Der skal være tale om et nyt produkt, der adskiller sig væsentligt fra eksisterende produkter, såvel i forhold til produktionsform, anvendelse og marked. Såfremt ejer (Min. 25 %) agerer indenfor samme forretningsområde, er udgangspunktet det tidspunkt, hvor ejerselskabet etablerede forretningsområdet. Branchemæssige afgræsninger 56 yder som hovedregel lån til alle brancher, dog undtagen følgende brancher: a. Handelsvirksomhed herunder detail- og grossisthandel. b. Primærproduktion af landbrugsprodukter. c. Fiskeri og akvakultur. d. Skovbrug og gartneri. e. Underleverandører uden egne produkter / teknologier. f. Kulsektoren. Økonomi 57 Virksomheden skal være sund dvs. den: Skal vurderes i stand til, at løfte udviklingsprojektet og gennemføre efterfølgende kommercialisering. Have et dokumenteret vækstpotentiale. Ikke være kriseramt. a. Såfremt der er tale om en driftsvirksomhed, skal den: Have en indtjeningsevne. Samlet set være lønsom. Have en positiv egenkapital. b. Såfremt der er tale om en udviklingsvirksomhed, skal der: Være et realistisk forhold mellem de samlede udviklingsomkostninger og den fremtidige forventede indtjeningsevne. Lånesagsbehandling Vejledning 58 Lokale erhvervskontorer og Væksthus Nordjylland yder rådgivning om: a. Generelle erhvervsstøtteordninger herunder lånemuligheder via. b. Låneansøgning til. c. Udarbejdelse af forretningsplan, projektplan m.m. 59 Efter behov yder rådgivning via: a. Telefon. b. Rådgivningsbesøg.

14 (c) april Side: 14 af 16 Låneansøgning 60 Låneansøgning skal indsendes inden projektets påbegyndelse. a. Låneansøgningsskemaer for de specifikke låntyper er tilgængelig via s hjemmeside. b. Nyeste låneansøgningsformular skal være udfyldt på dansk og indeholde alle relevante og nødvendige oplysninger. c. Låntager skal stille alle relevante oplysninger til rådighed for gennem låneansøgning. d. De, i låneansøgningsformularen, oplyste relevante dokumenter, skal være vedlagt ansøgningen. e. Låneansøgningen skal være underskrevet af de tegningsberettigede. 61 Underskrevet låneansøgning fremsendes pr. til:. Ansøgningen fremsendes såvel i: a. Redigerbart format. b. Indscannet format med underskrift af tegningsberettigede. Det indscannede eksemplar skal omfatte alle sider og ikke kun erklæring og underskrift. Såfremt ansøger ikke har mulighed for, at fremsende indscannet ansøgning, kan underskrevet udgave sendes som almindelig post. 62 Låneansøgning suppleres med følgende materiale: a. En gennemarbejdet og realistisk forretningsplan for virksomhedens drift og udvikling. Forretningsplan udformes som udgangspunkt på dansk. b. Detaljeret regnskabsmateriale og budgetter. c. Øvrige dokumenter anført i låneansøgning herunder: SMV erklæring. De minimis erklæring. Eventuelt anbefaling fra erhvervsfremmeaktør. 63 Låneansøgninger modtages løbende. a. Som hovedregel behandles låneansøgninger på det førstkommende bestyrelsesmøde, dog således at ansøgningen senest bør være modtaget 6 uger før mødet. Seneste frist i forhold til det enkelte bestyrelsesmøde offentliggøres på hjemmesiden. b. Visse lånetyper behandles løbende, hvorfor behandlingstiden for disse kan være kortere. Screening 64 Såvel forretningsplan som projektplan en screening af Væksthus Nordjylland, der bl.a. fokuserer på: a. Markedsmæssigt potentiale. b. Teknologisk nyhedsværdi. c. Tilstedeværelse af de nødvendige kompetencemæssige forudsætninger, i forhold til gennemførelse af projektet. d. Kompetence til den kommercielle realisering. 65 Screeningen gennemføres ved, at Væksthus Nordjylland aflægger virksomheden et screeningsbesøg. a. Screeningsbesøg gennemføres som dialog med udgangspunkt i Væksthjulet, der er en 360 graders evaluering. På forhånd udfyldes fremsendt spørgeskema. b. Screeningen er gratis for låntager.

15 (c) april Side: 15 af 16 Lånesagsbehandlingen 66 Bestyrelsesbehandlingen sker med basis i låneindstilling, der beskriver projektet og indeholder forslag til lånebeløb og specifikke vilkår. a. Låneindstillingen udarbejdes af en repræsentant for. b. Med det formål at afklare uklarheder i den indsendte låneansøgning og sikre den fornødne forståelse for projektet, aflægger s repræsentant besøg hos låntager. c. Beslutning om bevilling af lån, træffes som hovedregel på s bestyrelsesmøder. d. Ud fra en samlet vurdering, kan beslutte, om der tilbydes et lån eller ej. Rapportering 67 kan, indtil lånet er fuldt indfriet, anmode om rapportering. a. Dette kan f.eks. være samme rapportering om medfinansieringen modtager. Andet Særlige vilkår 68 kan betinge lånet af, at særlige vilkår opfyldes, såsom: Fortrolighed a. Ledelseskrav, herunder at låntager skal have en professionel bestyrelse. b. Deltagelse i særlige trænings- og udviklingsforløb. c. Krav til samarbejdsaftaler. d. Særlige Nordjyske aktiviteter. 69 Ved låneansøgning accepterer låntager, at har dialog omkring lån og låneansøgningen med låntagers repræsentanter og samarbejdspartnere herunder: Revisor Advokat Øvrige rådgivere Pengeinstitut Øvrige finansieringskilder Erhvervsfremmeaktører 70, og dennes repræsentanter, har tavshedspligt i forhold til forretningskritiske informationer stillet til rådighed af låneansøgere og låntagere. a. Fortroligheden dækker såvel: Dokumentationsmateriale om enkeltpersoners eller selskabers økonomiske, personlige eller interne forhold, herunder oplysninger om tekniske indretninger, om fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold. Oplysninger som det er nødvendigt at hemmeligholde, for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser. b. Fortroligheden gælder, uanset om har modtaget informationen mundtligt eller skriftligt. c. Fortroligheden gælder ikke allerede offentlig kendt information. d. indgår ikke individuelle fortrolighedsaftaler.

16 (c) april Side: 16 af kan offentliggøre nøgleoplysninger om: a. Låneansøgere og låntager, herunder navn, adresse og CVR-nummer. b. Ansøgte og bevilgede lån, herunder projektets titel, projektbeskrivelse, projektperiode, lånebeløbets størrelse, låneberettigede omkostninger, lånevilkår m.m. 72 er underlagt Lov om offentlighed i forvaltningen, dvs. Offentlighedsloven, hvorfor offentliggørelse og aktindsigt ifølge dennes regler og bekendtgørelser kan forekomme. De skattemæssige konsekvenser 73 Lånet behandles skattemæssigt i overensstemmelse med gældende lovgivning. 74 Såfremt låntager kan gøre brug af skattekreditordningen, og dermed få udbetalt negativ skat af udviklingsomkostninger, skal låntager gøre brug af ordningen. Tvister 75 Eventuelle tvister, for så vidt angår bevillingsretslige forhold, kan påklages til Erhvervsstyrelsen, Vejlsøvej 29, 8600 Silkeborg.

1 Nordjysk Lånefond tilbyder attraktive lån til nordjyske iværksættere og virksomheder med betydeligt udviklingspotentiale.

1 Nordjysk Lånefond tilbyder attraktive lån til nordjyske iværksættere og virksomheder med betydeligt udviklingspotentiale. Side: 1 af 18 for lån via Version 605 gældende pr. 14. juni 2018 Formål 1 tilbyder attraktive lån til nordjyske iværksættere og virksomheder med betydeligt udviklingspotentiale. 2 Lånet ydes som rentelettet

Læs mere

2 Låntager skal, i videst muligt omfang, i forbindelse med projektet, medvirke til at skabe større rummelighed på arbejdsmarkedet.

2 Låntager skal, i videst muligt omfang, i forbindelse med projektet, medvirke til at skabe større rummelighed på arbejdsmarkedet. Side: 1 af 8 for lån via Version 604 gældende pr. 9. april 2018 Projektet Tilladelser og social ansvarlighed 1 Låntager skal sikre, at alle nødvendige tilladelser i henhold til eksempelvis byggeplan- miljøbeskyttelses-

Læs mere

1. Nordjysk Lånefond tilbyder attraktive lån til nordjyske iværksættere og virksomheder med betydeligt udviklingspotentiale.

1. Nordjysk Lånefond tilbyder attraktive lån til nordjyske iværksættere og virksomheder med betydeligt udviklingspotentiale. Side: 1 af 13 for lån via Version 505 gældende pr. 6. december 2013 Formål 1. tilbyder attraktive lån til nordjyske iværksættere og virksomheder med betydeligt udviklingspotentiale. 2. Formålet er at fremme

Læs mere

Nordjysk Lånefond Generelle lånevilkår

Nordjysk Lånefond Generelle lånevilkår (c) - 31. marts 2014-2014-02-11 506.docx Side: 1 af 7 for lån via Version 506 gældende pr. 11. februar 2014 Låneberettigede omkostninger 1. Det forudsættes, at budgettet alene omfatter låneberettigede

Læs mere

Nordjysk Lånefond Generelle lånevilkår

Nordjysk Lånefond Generelle lånevilkår (c) - 28. oktober 2015-2015-10-23 511 Side: 1 af 7 for lån via Version 511 gældende pr. 23. oktober 2015 Låneberettigede omkostninger 1. Det forudsættes, at budgettet alene omfatter låneberettigede omkostninger.

Læs mere

2 Låntager skal, i videst muligt omfang, i forbindelse med projektet, medvirke til at skabe større rummelighed på arbejdsmarkedet.

2 Låntager skal, i videst muligt omfang, i forbindelse med projektet, medvirke til at skabe større rummelighed på arbejdsmarkedet. (c) - 28. juni 2018-2018-06-14 605.docx Side: 1 af 9 for lån via Version 605 gældende pr. 14. juni 2018 Projektet Tilladelser og social ansvarlighed 1 Låntager skal sikre, at alle nødvendige tilladelser

Læs mere

Kapital til innovation, vækst og jobskabelse i Nordjylland. Thy Erhvervsforum 23. maj 2013

Kapital til innovation, vækst og jobskabelse i Nordjylland. Thy Erhvervsforum 23. maj 2013 Kapital til innovation, vækst og jobskabelse i Nordjylland Thy Erhvervsforum 23. maj 2013 Præsentation LIVA consult Konsulentfirma med fokus på forretningsudvikling, salg og kundehåndtering, finansieringsløsninger.

Læs mere

LÅNEBETINGELSER. Vejledende kriterier for at kunne komme i betragtning til lån fra Nordjysk Lånefond:

LÅNEBETINGELSER. Vejledende kriterier for at kunne komme i betragtning til lån fra Nordjysk Lånefond: LÅNEBETINGELSER Vejledende kriterier for at kunne komme i betragtning til lån fra Nordjysk Lånefond: Nordjysk Lånefond er etableret med henblik på, at den skal være med til at sikre kapitaltilførslen til

Læs mere

Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark

Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark 0. Indledning Nedenstående tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark udgør sammen med lov

Læs mere

Vejledning til kontoplan Den Europæiske Socialfond

Vejledning til kontoplan Den Europæiske Socialfond Vejledning til kontoplan Den Europæiske Socialfond Denne vejledning følger kontoplanen for Socialfondsprojekter, der anvender Regnskabsskema S3 Denne vejledning følger kontoplanen for regnskabsskema S3

Læs mere

VEJLEDNING 2014-2020. Til anvendelse af konti for budgetter under. Socialfonden, 18 %

VEJLEDNING 2014-2020. Til anvendelse af konti for budgetter under. Socialfonden, 18 % VEJLEDNING 2014-2020 Til anvendelse af konti for budgetter under Socialfonden, 18 % Erhvervsstyrelsen, 1. august 2014 Udgifter Udgifter til projektgennemførelse 10 Projektarbejde, standardsats 20 Projektarbejde,

Læs mere

Vejledning til projektbudget. For ansøgere til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses decentrale erhvervsfremmemidler

Vejledning til projektbudget. For ansøgere til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses decentrale erhvervsfremmemidler Vejledning til projektbudget For ansøgere til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses decentrale erhvervsfremmemidler 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. VEJLEDNING TIL UDFYLDELSE AF BUDGET... 3 2.A.

Læs mere

Vejledning til kontoplan Den Europæiske Regionalfond

Vejledning til kontoplan Den Europæiske Regionalfond Vejledning til kontoplan Den Europæiske Regionalfond Denne vejledning følger kontoplanen for Regionalfondsprojekter, der anvender Regnskabsskema R3 Denne vejledning følger kontoplanen for regnskabsskema

Læs mere

VEJLEDNING 2014-2020. Til anvendelse af konti for budgetter under. Socialfonden, 40 %

VEJLEDNING 2014-2020. Til anvendelse af konti for budgetter under. Socialfonden, 40 % VEJLEDNING 2014-2020 Til anvendelse af konti for budgetter under Socialfonden, 40 % Erhvervsstyrelsen, 19. september 2014 Udgifter Udgifter til projektgennemførelse 10 Projektarbejde, standardsats 20 Projektarbejde,

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Gjern Lokalråd Vagn Brostrup Jensen Teglværksvej 16 8883 Gjern Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Gammel Mønt 4 1117 København K E-mail puljer@mbbl.dk www.mbbl.dk Dato: 11-03-2015 Pulje : Landdistriktspuljen

Læs mere

Vækstfonden. Landbrugskundedirektør Palle Christiansen MAJ 2014

Vækstfonden. Landbrugskundedirektør Palle Christiansen MAJ 2014 Vækstfonden Landbrugskundedirektør Palle Christiansen MAJ 2014 Agenda Kort om Vækstfonden Hvem kan vi finansiere Det hjælper vi med Sådan kan ejerskifter finansieres Sådan kommer du i gang 7. maj 2014

Læs mere

Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af almene boliger

Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af almene boliger Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af almene

Læs mere

Standardvilkår for projekter, der modtager tilskud fra de regionale erhvervsudviklingsmidler

Standardvilkår for projekter, der modtager tilskud fra de regionale erhvervsudviklingsmidler Standardvilkår for projekter, der modtager tilskud fra de regionale erhvervsudviklingsmidler A. Indledning 1. Tilsagnet er betinget af nedenstående vilkår og af, at projektet gennemføres i overensstemmelse

Læs mere

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Askø Strandvig Grundejerforening Per Skov Madsen Alstrup Strandvej 3 4840 Nørre Alslev Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Gammel Mønt 4 1117 København K E-mail puljer@mbbl.dk www.mbbl.dk Dato:

Læs mere

Retningslinjer for Videnkupon til små og mellemstore virksomheder

Retningslinjer for Videnkupon til små og mellemstore virksomheder Retningslinjer for Videnkupon til små og mellemstore virksomheder Videnkupon til små og mellemstore virksomheder skal fremme samarbejdet mellem små og mellemstore virksomheder (SMV) og videninstitutioner

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra pulje målrettet shredderbranchen

Vejledning til ansøgning om støtte fra pulje målrettet shredderbranchen 28. maj 2014 Vejledning til ansøgning om støtte fra pulje målrettet shredderbranchen 1. Puljens formål Puljen har til formål at fremme investering i teknologiudvikling i danske shreddervirksomheder. 2.

Læs mere

Ejerskab og finansiering

Ejerskab og finansiering Ejerskab og finansiering Oversigt og eksempler Overblik Ejerskab og finansiering er et spørgsmål om at optimere: Økonomiske parametre: Skat, renter, udgifter Organisatoriske opgaver: Regnskaber, rapportering

Læs mere

Bekendtgørelse om støtte til dansk deltagelse i EXPO 2020 i Dubai

Bekendtgørelse om støtte til dansk deltagelse i EXPO 2020 i Dubai Bekendtgørelse om støtte til dansk deltagelse i EXPO 2020 i Dubai I medfør af 3, stk. 1 og 2, samt 3 a, stk. 1 og 2, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 28.

Læs mere

Tilsagn om tilskud til projektet Havnefaciliteter på Hjortø, j.nr. 1025-236 fra ø-støtteordningen under Landdistriktspuljen, 2. ansøgningsrunde 2015

Tilsagn om tilskud til projektet Havnefaciliteter på Hjortø, j.nr. 1025-236 fra ø-støtteordningen under Landdistriktspuljen, 2. ansøgningsrunde 2015 Svendborg Svenborg havn, Færge og Sundfart Hans Søby Jessens Mole 6 5700 Svendborg Tilsagn om tilskud til projektet Havnefaciliteter på Hjortø, j.nr. 1025-236 fra ø-støtteordningen under Landdistriktspuljen,

Læs mere

Tilsagnsvilkår for tilskud til projekter. under Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion

Tilsagnsvilkår for tilskud til projekter. under Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion Tilsagnsvilkår for tilskud til projekter under Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion 2/6 Indholdsfortegnelse: A. Indledning... 3 B. Tilskuddets anvendelse... 3 C. Tilskud fra anden side... 3 D.

Læs mere

Retningslinjer for Regional Key Account 2017

Retningslinjer for Regional Key Account 2017 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagnsnummer Kontor 65.J.9 KUR 14. marts 2017 Retningslinjer for Regional Key Account

Læs mere

Afsnit I. Indledende bestemmelser

Afsnit I. Indledende bestemmelser Bekendtgørelse om støtte under Grøn Omstillingsfond I medfør af 3, stk. 1 og 2 samt 3 a, stk. 1 og 2, i lov om erhvervsfremme, jf. lovbekendtgørelse nr. 1715 af 16. december 2010, som ændret ved lov nr.

Læs mere

Vækstfonden Kompetence Forum Bornholm, 30. marts 2011

Vækstfonden Kompetence Forum Bornholm, 30. marts 2011 Vækstfonden Kompetence Forum Bornholm, 30. marts 2011 Vækstfonden skaber vækstvirksomheder Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der siden 1992 har medfinansieret vækst i mere end 4.200 danske virksomheder

Læs mere

Gate21 ansøgning for Albertslund og Ballerup kommuner.

Gate21 ansøgning for Albertslund og Ballerup kommuner. Albertslund Kommune Liljens Kvarter 2 2620 Albertslund 18. december 2018 PRJ-2017-00117 Side 1 6 Att. Leder af Ejendomme Frederik Lerche Gate21 ansøgning for Albertslund og Ballerup kommuner. Skolernes

Læs mere

Instruks for regnskab vedr. buspuljerne

Instruks for regnskab vedr. buspuljerne Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Instruks for regnskab vedr. buspuljerne Denne instruks for regnskab beskriver sammen med revisionsinstruksen

Læs mere

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2015

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2015 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Bilag Journalnummer Kontor 2015 38 KUR 17. august 2015 Retningslinjer for program

Læs mere

Fremskaffelse af finansiering og sammensætning af finansiering. - En udfordring i dagligdagen? Title Layout

Fremskaffelse af finansiering og sammensætning af finansiering. - En udfordring i dagligdagen? Title Layout Fremskaffelse af finansiering og sammensætning af finansiering - En udfordring i dagligdagen? Title Layout Finansiering - en mangelvare? Oles Smedeforretning A/S Uvildig finansiel rådgivning V/Per Hovmarkkjh

Læs mere

Bekendtgørelse om maritim omstillingspulje

Bekendtgørelse om maritim omstillingspulje Bekendtgørelse om maritim omstillingspulje I medfør af 2, 3 og 19, stk. 2, i lovbekendtgørelse nr. 1715 af 16. december 2010 om erhvervsfremme fastsættes: Kapitel 1 Formål og tilskudsberettigede projekter

Læs mere

Tilsagn om tilskud til projektet Ny Golfbane på Sejerø, j.nr. 1025-187 fra ø-støtteordningen under Landdistriktspuljen, 1. ansøgningsrunde 2015

Tilsagn om tilskud til projektet Ny Golfbane på Sejerø, j.nr. 1025-187 fra ø-støtteordningen under Landdistriktspuljen, 1. ansøgningsrunde 2015 Jens Thomassen Sejerø Golfklub c/o Jens Thomassen Sejerøvej 25 4592 Sejerø Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Gammel Mønt 4 1117 København K E-mail puljer@mbbl.dk www.mbbl.dk Dato: 20-04-2015

Læs mere

PULJE TIL MERE CYKELTRAFIK, TILSKUDSVILKÅR

PULJE TIL MERE CYKELTRAFIK, TILSKUDSVILKÅR Dato 14. juli 2014 Sagsbehandler Zofia Anna Jagielska Mail zaj@vd.dk Telefon Dokument 14/09216-2 Side 1/6 PULJE TIL MERE CYKELTRAFIK, TILSKUDSVILKÅR Regelgrundlag 1. Projekter skal gennemføres i overensstemmelse

Læs mere

Christopher Music ApS

Christopher Music ApS Christopher Music ApS Christianshavns Voldgade 8, 3. sal 1424 København K CVR-nr. 35 84 21 87 Årsrapport for 2017 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 18/06

Læs mere

Julsøfonden. Regler for Julsøfonden pr. 1. maj 2007

Julsøfonden. Regler for Julsøfonden pr. 1. maj 2007 Fundats for Julsøfonden Fondens formål er at: 1. støtte køb og forbedring af ejendomme, herunder lederuddannelsescentre, sommerlejre, kredshuse, lejrhytter og grunde. 2. støtte køb og forbedring af både

Læs mere

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB SIDE 1 AF 5 POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB STAMDATA Ejer (ansvarlig): Bestyrelsen Version: 2 oprettet den 11.04.2019 Placering: [drev/intranet evt. med deeplink] Godkendt af:

Læs mere

Retningslinjer for GROW. GROW er et alsidigt og fleksibelt eksportprogram for små og mellemstore virksomheder (SMV).

Retningslinjer for GROW. GROW er et alsidigt og fleksibelt eksportprogram for små og mellemstore virksomheder (SMV). Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 33 92 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagsnummer Kontor 2017-20605 Kunderelationer og eksportfremme 1. juni 2017 Retningslinjer

Læs mere

Vækstfonden. Thomas Stendys Hoffmann

Vækstfonden. Thomas Stendys Hoffmann Vækstfonden Thomas Stendys Hoffmann Vækstfonden bidrager til vækst Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der siden 1992 har medfinansieret vækst i 3.700 danske virksomheder for et samlet tilsagn

Læs mere

I. Indledning. II. Stillingtagen til ansøgninger til puljen.

I. Indledning. II. Stillingtagen til ansøgninger til puljen. Tilsagnsskrivelse vedrørende ansøgninger om statsligt tilskud fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden

Læs mere

Vejledning til kontoplan Den Europæiske Socialfond

Vejledning til kontoplan Den Europæiske Socialfond Vejledning til kontoplan Den Europæiske Socialfond Denne vejledning følger kontoplanen for Socialfondsprojekter, der anvender følgende metode for beregning af de indirekte omkostninger: Faktiske afholdte

Læs mere

Eksportsparring indeholder to elementer: 1) Forløb hos Væksthusene på timer 2) Forløb hos Eksportrådet på 10 timer hver på to markeder.

Eksportsparring indeholder to elementer: 1) Forløb hos Væksthusene på timer 2) Forløb hos Eksportrådet på 10 timer hver på to markeder. Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 33 92 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagsnummer Kontor 2017-20605 Kunderelationer og eksportfremme 1. juni 2017 Retningslinjer

Læs mere

AKTIONÆRLÅN. v/ Jan-Christian Nilsen - chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen

AKTIONÆRLÅN. v/ Jan-Christian Nilsen - chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen AKTIONÆRLÅN v/ Jan-Christian Nilsen - chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen Historisk tilbageblik Skiftende holdninger til aktionærlån Lovligt til 1982 mod betryggende sikkerhed Forbud fra 1982 Kontrol af

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om særlig lånemulighed i forbindelse med uddannelsesløft

UDKAST. Bekendtgørelse om særlig lånemulighed i forbindelse med uddannelsesløft UDKAST Bekendtgørelse om særlig lånemulighed i forbindelse med uddannelsesløft I medfør af 75 j, stk. 3, 75 l, stk. 3,og 75 m, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 348 af 8.

Læs mere

Bilag 1. Ansøgningsskemaet skal indeholde oplysninger om: a. Hvilke formål branchearbejdsmiljørådet har med aktiviteten,

Bilag 1. Ansøgningsskemaet skal indeholde oplysninger om: a. Hvilke formål branchearbejdsmiljørådet har med aktiviteten, Bilag 1 1. Grundtilskud til branchearbejdsmiljørådets administration Grundtilskud til det enkelte branchearbejdsmiljøråds grundlæggende administration fastsættes hvert år af beskæftigelsesministeren efter

Læs mere

Instruks for regnskab vedr. Pulje til investeringer i kollektiv

Instruks for regnskab vedr. Pulje til investeringer i kollektiv Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon: 72 21 88 00 Fax: 33 69 05 48 info@tbst.dk www.tbst.dk Instruks for regnskab vedr. Pulje til investeringer i kollektiv bustrafik. Dato 01. sep. 2017 Denne

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 13. maj 2019 Sag 2019-4785 Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Annoncering af Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser Resume Danmark Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet

Læs mere

VEJLEDNING 2014-2020. Til anvendelse af konti for budgetter under. Regionalfonden, 18 %

VEJLEDNING 2014-2020. Til anvendelse af konti for budgetter under. Regionalfonden, 18 % VEJLEDNING 2014-2020 Til anvendelse af konti for budgetter under Regionalfonden, 18 % Erhvervsstyrelsen, 20. august 2015 Udgifter Udgifter til projektgennemførelse 200 Projektarbejde, standardsats 210

Læs mere

Finansiering med Vækstfonden

Finansiering med Vækstfonden Finansiering med Vækstfonden Lån og kautioner Erhvervskundechef Peter Bo Byggeri og Anlæg Holbæk 2015+ Holbæk 3. februar 2015 Om Vækstfonden Vækstfonden er en statslig finansieringsfond, der medvirker

Læs mere

Retningslinjer for strategiske virksomhedsalliancer 2017

Retningslinjer for strategiske virksomhedsalliancer 2017 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagsnummer Kontor 2017-20605 Kunderelationer og eksportfremme 1. juni 2017 Retningslinjer

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om en indskyder- og investorgarantiordning

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om en indskyder- og investorgarantiordning Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om en indskyder- og investorgarantiordning 1 I bekendtgørelse nr. 1483 af 2. december 2016 om en indskyder- og investorgarantiordning foretages følgende ændringer:

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE

GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE INDLEDNING Grundejerforeningen Godthaabs Minde ("foreningen") har rettet henvendelse til Kromann Reumert

Læs mere

ANSØGNING om støtte til fødevareprojekter / is- og vandprojekter PROJEKTOPLYSNINGER

ANSØGNING om støtte til fødevareprojekter / is- og vandprojekter PROJEKTOPLYSNINGER Inuussutissarsiornermut, Suliffeqarnermut Niuernermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel ANSØGNING om støtte til fødevareprojekter / is- og vandprojekter PROJEKTOPLYSNINGER

Læs mere

Retningslinjer for tildeling og anvendelse af midler fra puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen).

Retningslinjer for tildeling og anvendelse af midler fra puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen). Retningslinjer for tildeling og anvendelse af midler fra puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen). Udvalget for Økonomi, Planlægning og Udvikling har den 19.11.2014 17.06.2015

Læs mere

Kræftens Bekæmpelse Att.: Peter Dalum Strandboulevarden København Ø

Kræftens Bekæmpelse Att.: Peter Dalum Strandboulevarden København Ø Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Kræftens Bekæmpelse Att.: Peter Dalum Strandboulevarden 49 2100 København Ø Dato: 18. september 2014 Enhed: Primær

Læs mere

Vejledning til ansøgning om tilskud til socialøkonomiske virksomheder

Vejledning til ansøgning om tilskud til socialøkonomiske virksomheder Vejledning til ansøgning om tilskud til socialøkonomiske virksomheder Læs denne vejledning omhyggeligt inden du udfylder ansøgningsskemaet. I. Puljens formål Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst er

Læs mere

Partnerskabspuljer til fremme af el og gas til transport

Partnerskabspuljer til fremme af el og gas til transport Partnerskabspuljer til fremme af el og gas til transport Indkaldelse af ansøgninger 2015 September 2015 Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Tlf 33 92 67 00 Fax 33 11 47 43 E-mail: ens@ens.dk

Læs mere

Tilsagn. Vækst via Ledelse. Fase 3 VIRKSOMHED

Tilsagn. Vækst via Ledelse. Fase 3 VIRKSOMHED Tilsagn Vækst via Ledelse Fase 3.. VIRKSOMHED 1 Vækst via Ledelse Virksomhedens stamdata Virksomhed: A/S ApS I/S Personligt Andet Kontaktperson CVR: NB! Se yderligere virksomhedsdata i Anmodning om deltagelse

Læs mere

Bekendtgørelse om særlig lånemulighed i forbindelse med uddannelsesløft

Bekendtgørelse om særlig lånemulighed i forbindelse med uddannelsesløft BEK nr 703 af 27/05/2015 Udskriftsdato: 25. juni 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 2014-0027133 Senere ændringer

Læs mere

Budgetforudsætninger Frederiks Allé 75 A,B,C 8000 Aarhus C

Budgetforudsætninger Frederiks Allé 75 A,B,C 8000 Aarhus C Budgetforudsætninger Frederiks Allé 75 A,B,C 8000 Aarhus C INDLEDNING Budgettet er opstillet på grundlag af salgsopstillinger og oplysninger fra ejendomsmæglere, samt de indgåede lejekontrakter. Det forudsættes,

Læs mere

Vejledning til projektbudget. For ansøgere til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses decentrale erhvervsfremmemidler

Vejledning til projektbudget. For ansøgere til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses decentrale erhvervsfremmemidler Vejledning til projektbudget For ansøgere til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses decentrale erhvervsfremmemidler 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. VEJLEDNING TIL UDFYLDELSE AF BUDGET... 3 2.A.

Læs mere

Danske Havne. Selskabsetablering

Danske Havne. Selskabsetablering Danske Havne Selskabsetablering Rettidig omhu også ved selskabsetablering 2012 Deloitte Rettidig omhu også ved selskabsetablering Etableringstidspunktet År 3 År 5 2012 Deloitte Målet for dagens program

Læs mere

Au Verre de Vin IVS. Årsrapport for Vesterbrogade København V. CVR-nr (4. regnskabsår)

Au Verre de Vin IVS. Årsrapport for Vesterbrogade København V. CVR-nr (4. regnskabsår) Au Verre de Vin IVS Vesterbrogade 19 1620 København V CVR-nr. 35 86 77 91 Årsrapport for 2017 (4. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 31. maj

Læs mere

Standardvilkår for tilskud til projekter under lov om. Markedsmodningsfonden

Standardvilkår for tilskud til projekter under lov om. Markedsmodningsfonden Standardvilkår for tilskud til projekter under lov om Markedsmodningsfonden 2/8 Indholdsfortegnelse: A. Indledning... 3 B. Budget... 3 C. Regnskab... 3 D. Udbetaling af tilskud i projektperioden... 4 E.

Læs mere

Beskrivelse af situationer, hvor Københavns Kommune investerer i 3. mands ejendom og hvordan kommunen sikrer sig økonomisk

Beskrivelse af situationer, hvor Københavns Kommune investerer i 3. mands ejendom og hvordan kommunen sikrer sig økonomisk Kultur- og Fritidsforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT Bilag 1 Beskrivelse af situationer, hvor Københavns Kommune investerer i 3. mands ejendom og hvordan kommunen sikrer sig økonomisk Når Københavns

Læs mere

Retningslinjer for Innovation Camps

Retningslinjer for Innovation Camps Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 innovationcamp@um.dk icdk.um.dk Sagsnummer Kontor Dato 65.J.11 / 2017-18934 SPK/INDK 1. juni 2017 Retningslinjer for Innovation Camps Innovation

Læs mere

Optikselskabet af 1. januar 2016 ApS

Optikselskabet af 1. januar 2016 ApS Optikselskabet af 1. januar 2016 ApS Store Kongensgade 26 1264 København K CVR-nr. 37 36 90 71 Årsrapport for 2017/18 (2. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling

Læs mere

Årsrapport 1. januar december 2016

Årsrapport 1. januar december 2016 RT RUDE ApS Huggetvej 36 Gungerne 5400 Bogense Årsrapport 1. januar - 31. december 2016 (5. regnskabsår) Nærværende årsrapport er fremlagt og godkendt på selskabets generalforsamling den 01/05 2017 Lar

Læs mere

S A M E J E O V E R E N S K O M S T

S A M E J E O V E R E N S K O M S T Følgende er et eksempel på en aftale om sameje af en grund på hvilken senere ønskes opført en bolig. Eksemplet er ikke udtømmende og bør tilpasses den konkrete situation med professionel bistand. S A M

Læs mere

Renter Renteomkostninger kan ikke indgå i projektregnskabet og er således ikke tilskudsberettigede.

Renter Renteomkostninger kan ikke indgå i projektregnskabet og er således ikke tilskudsberettigede. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Dato 25.12 2017 Instruks for regnskab vedr. puljen Job- og Uddannelsesgaranti i udsatte boligområder Denne

Læs mere

Vækst Jammerbugt Invest A/S

Vækst Jammerbugt Invest A/S Vækst Jammerbugt Invest A/S Forretningsbeskrivelse (Selskabets navn forventes at blive Vækst Jammerbugt Invest A/S. Indtil registrering m.v. vil navnet i denne forretningsbeskrivelse fortsat være Fonden

Læs mere

Valgte Prioriteter. 1. Information fra Vækstforum. 2. Valg af indsatsområde og kategori. 3. Stamoplysninger om ansøger. Projekt start dato:

Valgte Prioriteter. 1. Information fra Vækstforum. 2. Valg af indsatsområde og kategori. 3. Stamoplysninger om ansøger. Projekt start dato: Valgte Prioriteter Projekt start dato: 1-10-2007 Projekt slut dato: 1-11- Bevilling A: Syddanmark: Socialfonden: Prioritet 2 - Udvidelse af arbejdsstyrken Vedhæftede filer Ingen 1. Information fra Vækstforum

Læs mere

Aqilo's Transport ApS

Aqilo's Transport ApS Aqilo's Transport ApS Hjallesevej 20 5000 Odense C CVR-nr. 37 60 95 87 Årsrapport for 2017/18 (2. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 11. marts

Læs mere

Lånet sikres med pant i fast ejendom, og hvis der tillige stilles krav om kaution/meddebitorer, fremgår dette af lånetilbuddet.

Lånet sikres med pant i fast ejendom, og hvis der tillige stilles krav om kaution/meddebitorer, fremgår dette af lånetilbuddet. Avedøre B/S, afd. Store Hus Vester Voldgade 17 1552 København V Dato 31. maj 2013 Vores ref. Jess Bering Hansen Ejendomsnr. 0393644 16 Beliggenhed Sadelmagerporten 2-4 m.fl. 2650 Hvidovre Standardiseret

Læs mere

Blåvandshuk Golfbaner A/S CVR-nr. 32 27 72 68

Blåvandshuk Golfbaner A/S CVR-nr. 32 27 72 68 Blåvandshuk Golfbaner A/S CVR-nr. 32 27 72 68 Årsrapport 2013 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 16. juni 2014. Bruno Jensen Dirigent Indholdsfortegnelse

Læs mere

Retningslinjer for VITUS

Retningslinjer for VITUS Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 thetradecouncil@um.dk www.thetradecouncil.dk Sagsnummer Kontor 2017-20605 Kunderelationer og eksportfremme 23. oktober

Læs mere

Lånetilbud. Pakkeløsning

Lånetilbud. Pakkeløsning Den Boligselskabet Futura, afd. 45/05 Oldenburg Alle 3, Høje Taastr. 2630 Taastrup Lånetilbud Pakkeløsning Reference Morten Farup Ladegaard Tlf:33420838 E-mail: mfl@lr-realkredit.dk har modtaget Deres

Læs mere

Desuden skal instruksen bruges i forbindelse med revisors revidering af regnskabet for de aktiviteter, der modtages tilskud til.

Desuden skal instruksen bruges i forbindelse med revisors revidering af regnskabet for de aktiviteter, der modtages tilskud til. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Dato 24. januar 2018 Instruks for regnskab vedr. Demenspuljen 2018 Denne instruks for regnskab beskriver

Læs mere

En virksomhed har følgende aftale med sit pengeinstitut vedr. kassekreditten:

En virksomhed har følgende aftale med sit pengeinstitut vedr. kassekreditten: 15. Finansiering Opgave 15.1 En virksomhed har følgende aftale med sit pengeinstitut vedr. kassekreditten: 1. Kassekredittens maksimum er kr. 1.200.000. 2. Nominel rente af kassekreditten er 12% p.a. +

Læs mere

Velkommen Early Warning landsmøde i Kolding.

Velkommen Early Warning landsmøde i Kolding. Velkommen Early Warning landsmøde i Kolding. Kolding, torsdag den 8. september 2016 Erhvervskundechef Mogens Andersen og Erhvervskundechef Marianne Jeppesen / Side 1 Om Vækstfonden Vækstfonden er en statslig

Læs mere

Kontrakt. mellem. [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne )

Kontrakt. mellem. [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne ) Kontrakt mellem [Spildevandsforsyningsselskabet] [navn, adresse og CVR-nr.] og [Projektejer] [Navn, adresse og CVR-nr.] (tilsammen Parterne ) Opdateres løbende efterhånden som Naturstyrelsen modtager bemærkninger

Læs mere

Retningslinjer for Markedsbesøg 2017

Retningslinjer for Markedsbesøg 2017 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Bilag Sagsnummer Kontor 65.J.16 KUR 14. marts 2017 Retningslinjer for Markedsbesøg

Læs mere

Erklæring vedrørende kommunegarantier

Erklæring vedrørende kommunegarantier Erklæring vedrørende kommunegarantier Nedenstående udfyldes af ansøgeren til anlægstilskuddet. Projektets titel (kort titel som projektet kan identificeres ud fra): Ansøgers navn, adresse m.v. CVR-nr.:

Læs mere

Vejledning for ansøgning om tilskud fra Svineafgiftsfonden

Vejledning for ansøgning om tilskud fra Svineafgiftsfonden Vejledning for ansøgning om tilskud fra Svineafgiftsfonden Juni 2014 1. Generelt om Svineafgiftsfonden Svineafgiftsfonden har hjemmel i landbrugsstøtteloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 244 af 28. april

Læs mere

Kapitel 1 Formål og definitioner

Kapitel 1 Formål og definitioner Landstingslov nr. 23 af 18. december 2003 om kommunernes mulighed for at bidrage til erhvervsudvikling gennem investering i erhvervsmæssig virksomhed m.v. Kapitel 1 Formål og definitioner 1. Formålet med

Læs mere

Future Greenland Mandag den 8. maj 2017 Hans Jørgen Østergaard, Erhvervskundedirektør

Future Greenland Mandag den 8. maj 2017 Hans Jørgen Østergaard, Erhvervskundedirektør Velkommen Future Greenland 2017 Mandag den 8. maj 2017 Hans Jørgen Østergaard, Erhvervskundedirektør Agenda Hvorfor Vækstfonden? Hvem kan vi finansiere? Hvad kan vi finansiere? Hvad lægger vi vægt på?

Læs mere

Finansiering med Vækstfonden. Stig Poulsen 29. november 2012

Finansiering med Vækstfonden. Stig Poulsen 29. november 2012 Finansiering med Vækstfonden Stig Poulsen 29. november 2012 Vækstfonden bidrager til vækst Statslig investeringsfond Medfinansieret vækst i 4.100 danske virksomheder Samlet tilsagn på 11,4 mia. kr. Direkte

Læs mere

STANDARD VILKÅR FOR VÆKSTLÅN

STANDARD VILKÅR FOR VÆKSTLÅN STANDARD VILKÅR FOR VÆKSTLÅN 1 Lånets formål 1.1 Lånet må alene anvendes af Låntager til finansiering af Låntages virksomhed i overensstemmelse med forretningsplanen som Låntager har fremlagt for Vækstfonden

Læs mere

Udbetaling af tilskud er betinget af, at Tilskudsmodtager overholder den af Tilskudsmodtager accepterede tilsagnsskrivelse med tilhørende bilag.

Udbetaling af tilskud er betinget af, at Tilskudsmodtager overholder den af Tilskudsmodtager accepterede tilsagnsskrivelse med tilhørende bilag. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Dato 16. marts 2017 Instruks for regnskab vedr. tilskud til fremme af veterantogskørsel Denne instruks for

Læs mere

VEJLEDNING TIL PROJEKTBUDGET. For ansøgere til og modtagere af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses decentrale erhvervsfremmemidler

VEJLEDNING TIL PROJEKTBUDGET. For ansøgere til og modtagere af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses decentrale erhvervsfremmemidler VEJLEDNING TIL PROJEKTBUDGET For ansøgere til og modtagere af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses decentrale erhvervsfremmemidler 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. VEJLEDNING TIL UDFYLDELSE AF

Læs mere

Bekendtgørelse om særlig lånemulighed i forbindelse med uddannelsesløft

Bekendtgørelse om særlig lånemulighed i forbindelse med uddannelsesløft Bekendtgørelse om særlig lånemulighed i forbindelse med uddannelsesløft I medfør af 75 j, stk. 3, 75 l, stk. 3, og 75 m, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 128 af 1. februar

Læs mere

Vejledende notat om Filmlovens 18 og Kulturministeriets bekendtgørelse om kommunalt tilskud til biografvirksomhed

Vejledende notat om Filmlovens 18 og Kulturministeriets bekendtgørelse om kommunalt tilskud til biografvirksomhed 1 of 7 20. januar 2015 Vejledende notat om Filmlovens 18 og Kulturministeriets bekendtgørelse om kommunalt tilskud til biografvirksomhed 2 of 7 1 Baggrund Foreningen af mindre og mellemstore biografer

Læs mere

Au Verre de Vin IVS. Årsrapport for Vesterbrogade København V. CVR-nr (5. regnskabsår)

Au Verre de Vin IVS. Årsrapport for Vesterbrogade København V. CVR-nr (5. regnskabsår) Au Verre de Vin IVS Vesterbrogade 19 1620 København V CVR-nr. 35 86 77 91 Årsrapport for 2018 (5. regnskabsår) Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 26. maj

Læs mere

Vejledning om kommerciel tilbagebetaling af tilskud til fremme af innovation og udvikling i fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren

Vejledning om kommerciel tilbagebetaling af tilskud til fremme af innovation og udvikling i fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren Vejledning om kommerciel tilbagebetaling af tilskud til fremme af innovation og udvikling i fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren Oktober 2011 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Finansiering med Vækstfonden. Ringsted Kongrescenter 16. november 2011 v/vicedirektør Rolf Kjærgaard

Finansiering med Vækstfonden. Ringsted Kongrescenter 16. november 2011 v/vicedirektør Rolf Kjærgaard Finansiering med Vækstfonden Ringsted Kongrescenter 16. november 2011 v/vicedirektør Rolf Kjærgaard Vækstfonden bidrager til vækst Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der siden 1992 har medfinansieret

Læs mere

Vækstfonden Finansiering af Selvejet Gråsten Landbrugsskole. 5. marts 2012. v/kautionschef Anker Bruhn

Vækstfonden Finansiering af Selvejet Gråsten Landbrugsskole. 5. marts 2012. v/kautionschef Anker Bruhn Vækstfonden Finansiering af Selvejet Gråsten Landbrugsskole 5. marts 2012. v/kautionschef Anker Bruhn ABR@VF.DK Vækstfonden bidrager til vækst Statslig investeringsfond Medfinansieret vækst i 3.700 danske

Læs mere