Referat af: Fællesmøde i Jord-ERFA-midt 19. maj 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af: Fællesmøde i Jord-ERFA-midt 19. maj 2011"

Transkript

1 Referat af: Fællesmøde i Jord-ERFA-midt 19. maj 2011 Tema: Indeklima Sted: Tinghallen Tingvej 2 i Viborg (Kongres- & Musikhus overfor Viborg Stadion Lokale: Tingstedet 1 (som sidst) Tidspunkt: Torsdag den 19. maj 2011 kl Referenter: Karsten Munch Andersen m.fl. Dagsorden: Kaffe og rundstykker samt velkommen Nyt fra Miljøstyrelsen Per Novrup fortalte om skrift fra Miljøstyrelsen som Eric Farley har fået af Ulla Højsholt. MST`s arbejde det sidste års tid har handlet om Collstropgrundene og statens afbureaukratiseringsprojekt. MST forventer blandt andet lovændringer vedrørende: Forbedre regionernes muligheder for offentlig indsats i forhold til jordforurening der udgør en risiko overfor overfladevand. Fremsætte initiativer så der ikke fremover opstår store forureninger uden en betaler. Ændre på påbudsmulighederne i forhold til nuværende vedrørende brand og hærværk. Fjerne 4-ugers fristen for anmeldelse af jordflytning. Desuden forventes en ny olietankbekendtgørelse og vejledning i Der forventes større ændringer i jordflytningsbekendtgørelsen. Høring i år. Ændringerne handler blandt andet om: - 4-ugers fristen - Kulbrinter tilføjes i kategoriseringslisten - Prøvetagningsfrekvensen forventes nedsat (vores fælles skrivelse til MST synes taget til efterretning) - Nye regler om genanvendelse af jord. Nyt om lovgivning Christian Rothe fortalte, at forsikringssummen for oprensning i villaolietanke forøges fra 2 mio. til 4 mio. pr. 1/ Der laves et virksomhedsdirektiv gældende for 700 virksomheders miljøansvar. Spørgeskema Hans Fredborg fortalte om en undersøgelse, hvor Rambøll sender elektronisk skema ud til kommunerne i starten af juni, hvor der spørges til, hvad der er godt og skidt i vores samarbejde. Der spørges til 1) service 2) samarbejde 3) udvikling og 4) IT.

2 Nyt fra Holland Hans Fredborg fortalte om en tur til Holland som lederne for jordforurening i Danmark netop er vendt hjem fra. Han fortalte bl.a., at de i Holland anvender en sikkerhedsfaktor der er på 1 ud af tilfælde ved stoffer der anses for at være kræftfremkaldende, hvor vi i Danmark anvender 1 ud af tilfælde. Fra 1987 er grundejere i Holland selv ansvarlige for forureninger sket efter I en periode fra 1987 kunne grundejer få tilskud til undersøgelse/oprensning. Landjorden deles op i 3 kategorier: 1: hvor man ingenting må, i dette område er der ofte grundvandsinteresser. 2: jord med en forureningsgrad, som er i overensstemmelse med anvendelsen (f. eks. lettere forurenet jord til byformål) 3: Mere forurenede arealer, hvor der foretages en konkret risikovurdering i forhold arealanvendelsen Jord kan flyttes i mellem de 3 kategorier, hvis kvaliteten af jorden er acceptabel i forhold til arealanvendelsen. Der arbejdes endvidere med en kategori ½ (øko-tox.) som kan anvendes på bl.a. landbrugsjord. Skal man udvikle et lokalområde, samles alle aktører, og der laves en samlet plan for håndtering af alle forureninger m.v. Lettere forurenet jord Kaspar Rüegg spurgte hvorvidt kommunerne ønskede at de lettere forurenede områder blev lagt i JAR, når regionen fandt dem ved undersøgelser, eller om de selv havde systemer fladerne blev lagt ind i. Der var fra flere sider ønske om, at regionen i afgørelsesmailen f.eks. skrev: udgået af kortlægningen lettere forurenet og at flader blev lagt i JAR. Endvidere var det et ønske fra kommuner, at lettere arealer udstilles som wms, så det kan bruges i kommunernes GIS-systemer Indeklimastandarden, radonbekendtgørelsen og strømninger i bygninger, Børge Hvidberg, Region Midt Børge Hvidberg fortalte om perspektiver for indeklimaundersøgelser, med baggrund i en temadag om indeklima, som ATV afholdt den 7. marts Befolkningsundersøgelser viser, at folk bekymrer sig relativt meget om indeklimaet og jordforurening, mere end om risikoen fra radon. Dansk standard har udgivet forslag til standard 3033 : 2011 Frivillig klassifikation af indeklimaets kvalitet i boliger, skoler, daginstitutioner og kontorer. Heri er opstillet en række parametre til klassifikation af indeklima. Hjemmesiderme "mitindeklima.dk" og "skimmelsvamp.dk" fortæller om indeklimaet.

3 Pause (walk and talk) Børge Hvidberg fortalte derefter om det indlæg, Per Heiselberg skulle have holdt, og som var med på ATV temadagen. Indlægget omhandlede luftstrømme og trykforhold omkring og i bygninger. Radon er en relativt hyppig dødsårsag som følge af indeklimaet, det antages at ca. 300 mennesker dør hvert år i Danmark p.gr.a. radon. 90% af dødsfaldene rammer rygere, fordi de trækker de radioaktive radondøtre med ned i lungerne sammen med røgen. Grænseværdien for boliger er nedsat fra 200 Bq/m3 til 100 Bq/m3 i bygningsreglementet. Det er et krav, at radon-koncentrationen i en ny bolig ikke må overskride 100 Bq/m3. Hvis radon-koncentrationen overskrider 100 Bq/m3, skal bygherren udføre tekniske foranstaltninger, så radonkoncentrationen bringes under 100 Bq/m3. I SBi anvisning nr. 232 er angivet metoder til måling af radon, og i SBi anvisning nr. 233 er angivet metoder til at reducere radon-indtrængning til boliger. I SBi anvisningen er anvist metoder til at udføre en tæt gulvkonstruktion mod jord (betongulv og membran.) Da betongulv og membran givetvis vil blive gennembrudt flere gange i et hus s levetid, anbefaler SBi, at der i nye boliger indlægges et radon-sug i det kapilarbrydende lag Gennemgang af et sagsforløb med indeklimaaspekter, Steffen Gram Lauridsen, Region Midt Steffen gennemgik et generelt undersøgelsesforløb på en lokalitet med forureningstrussel mod indeklimaet. Herunder bl.a.: udarbejdelse af en konceptuel model som typisk er et tværsnit af bygning og underliggende geologi hvorpå oplysninger og måleresultater indtegnes. Selve udarbejdelsen er en god øvelse og skitsen er god til at formidle problemstillinger. Nye undersøgelser mv. viser, at trykforholdene i en bebyggelse kan variere meget, hvilket bl.a. har betydning for transporten af forurening gennem sprækker i gulv mv. Vi er derfor ved at integrere trykdifferens målinger (f.eks. under og over gulv) i vores undersøgelser. Hidtil har vi oftest fulgt poreluftsfaner ud til 100 x afdampningskriteriet, svarende til praksis for ydergrænse af kortlægning som forurenet (V2). Under diskussionen blev det snakket om det hensigtsmæssige i at region og kommune og evt. embedslæge indledningsvis tager en snak om perspektiverne i en sag, herunder især den bygningsmæssige stand. Med hensyn til ejendomsværdi kontra undersøgelses/afværgeomkostninger gør regionen sig indledningsvis nogle betragtninger. Det kan dog ske at udgifterne udvikler sig uforudset i forhold til udgangspunktet Per N opfordrede kommunerne til at komme med forslag til kommende dagsordener. Desuden at kommunerne holder flere indlæg på møderne. Behøver ikke være lange indlæg men f.eks. erfaringer en kommune har gjort sig eller et emne man

4 Frokost gerne vil have diskuteret, så vi gennem møderne opnår endnu mere videndeling Kort om lovgivning af betydning for håndtering af indeklimaproblemer, Christian Rothe, Region Midt Regionen må prioritere sin indsats - det kan betyde, at der vil være indeklimaproblemer i en periode. Efter byggestyrelsens udtalelse af 22. januar 1982 forstås byggeloven således, at den giver mulighed for et undersøgelsespåbud, når der er en begrundet mistanke om fare eller væsentlig mangel ved bygningen. Der ses ikke holdepunkter for at antage, at jordforureningsbegrundet indeklimaproblem skal behandles anderledes end mere traditionelle bygningsrelaterede mangler. Endvidere har Vestre Landsret 14. januar 2009 i stadfæstet en byretsafgørelse, gående på, at grundejer efter påbud fra kommunen via byggeloven - skal gennemføre fysiske tiltag til sikring af indeklima i alle boliger i ejendommen. Kilden til indeklimaproblemerne er et tidligere renseri. Landsrettens afgørelse blev påklaget til Højesteret, men anken er efterfølgende trukket tilbage, hvorfor Landsrettens afgørelse står ved magt ( Fredericia-dommen ). I den efterfølgende snak blev det fremhævet, at jordforureningsloven og byggeloven er ligeværdige, dvs. at man ikke kan afvige fra at administrere efter den ene lov bare fordi den anden giver visse muligheder. Regionen skal beskrive sin prioritering, så kommunen har noget konkret at forholde sig til. Det blev oplyst, at kommunen genhuser lejere, boligselskaber genhuser selv, ved privatejede huse er der forskellig praksis. Der er enighed om, en god dialog mellem kommune, region, embedslæge og evt. arbejdstilsynet når vi kender omfanget af forureningen, for i fællesskab at planlægge det videre forløb Arbejdstilsynet (præsentation, arbejdsområde mv.), Tommy Kjær, Arbejdstilsynet Tommy Kjær fortalte, at når Arbejdstilsynet (AT) giver et påbud, er det altid til arbejdsgiveren uanset om denne ejer ejendommen eller ej. Dette skyldes, at det er arbejdsgiveren der har ansvaret for arbejdspladsen. AT arbejder som udgangspunkt ud fra Arbejdsmiljøloven. Denne har dog ikke stoffer som PCB og PCE med, hvilket betyder, at AT ikke har nogle maksimale værdier på en arbejdsplads eller paragraffer at henvise til. De anvender i stedet for aktionsværdier. PCB og PCE er ikke med i Arbejdsmiljøloven, da de ikke oprindeligt stammer fra indeklimaet. I forhold til PCE tager AT udgangspunkt i 1/200 del af grænseværdien for arbejdsmiljøet hvor PCE anvendes ( µg/m 3 ). Dvs. 350 µg/m 3.

5 AT er underlagt konstateringskrav. - Egne iagttagelser/konstateringer med støttet fra: Oplysninger fra APV Oplysninger fra medarbejdere, AMR (arbejdsmiljørepræsentanter), eller ledelse Oplysning fra andre myndigheder AT foretager ikke selv målinger af nogen art. En bygningshistorik kan understøtte, at AT udsteder et undersøgelsespåbud ( 21 i AML). AT kan stille krav til påbuddets målinger. AT mener ikke at poreluftmålinger er tilstrækkelig præcise til at vurdere koncentrationerne i indeklimaet. De påbyder derfor indeklimamålinger. AT ønsker generelt at bliver orienteret af kommunerne og regionen i relevante sammenhænge Embedslægerne (præsentation, arbejdsområde mv.), Helene Bavnhøj Hansen, Embedslægerne Ønskes en udtalelse fra Embedslægerne, skal der i overskriften stå anmodning om udtalelse. Der skal foreligge konkrete målinger forud for indhentning af en udtalelse. Miljømedicin hos embedslægerne: Vandforurening inkl. varmtvandssystemer Fugt og skimmelsvamp i boliger Jordforurening PCB i indeklima bygningsmaterialer Støjsager Luftforurening Orienteringssager ankeret Miljøklagenævnet Helene fortalte bl.a. at man er ved at vurdere grænseværdier på en anden måde, hvor man tager udgangspunkt i højeste acceptable effekt (evt. antal dødsfald) og regner baglæns (i stedet for at gange sikkerhedsfaktorer på et effekt niveau fra f.eks. dyreforsøg). Endvidere omtalte hun at der arbejdes med cocktail effekter en synergistisk effekt ved så lave indhold af stoffer, at man normalt ikke ville forvente en effekt. Der er også tegn på at stoffer kan have en lavdosiseffekt, eksemplificeret ved indhold af PCE i drikkevand i indlægget. Sundhedsstyrelsens rådgivning mht. indeklima: Under afdampningskriteriet ok, hvis det ikke kan undgås Op til 10x afdampningskriteriet tolereres i nogle måneder, max. 2 år. Over 10x afdampningskriteriet tolereres i uger, ikke måneder Gruppesnak og opsamling Grupperne skulle forsøge at besvare følgende spørgsmål:

6 Hvem afgrænser en forurening fra en faktor 100 over afdampningskriteriet ned til en faktor 10 (gråzonen) forudsat at vi har et problem i det interval? Hvem laver en evt. byggeteknisk gennemgang af bygningerne i området en faktor 10 til en faktor 100 over afdampningskriteriet? Hvem udfører indeklimamålinger i de ejendomme der kan være risiko for indeklimapåvirkning i gråzonen? Hvem udbedrer husene, hvor der er konstateret et indeklimaproblem? Gruppernes besvarelse af spørgsmålene gav i hovedtræk anledning til følgende synspunkter og bemærkninger: Der var enighed om, at der i gråzonen mangler viden om hvorvidt der kan være bygninger med indeklimaproblemer. Det ansås for problematisk, at gråzonens udbredelse og behovet for tiltag ikke er kendt, vurderet og evt. prioriteret. Er der tale om meget få ejendomme og er der risiko for inddragelse af grundejere i unødvendigt omfang? Flere fremhævede det uhensigtsmæssige i at eventuelle berørte grundejere ikke er orienteret og problemstillingen ikke oplyses ved ejendomsforespørgsler. Nogen foreslog at problemet løses ved generel information til beboerne i gråzonen. Der kom ingen endelig afklaring på hvem der i givet fald gør hvad og hvornår i forhold til eventuelle indeklimaproblemer i gråzonen. Flere mente at KL og Danske Regioner skal inddrages, mens andre ser det som spild af tid. Regionen foretager ikke kortlægning efter jordforureningsloven i gråzonen, men har indsats i forhold til indeklimaproblemer i boliger som følge af jordforureninger. Regionens indsats prioriteres blandt alle forureninger i indsatsområderne og kommunerne kan meddele påbud efter byggeloven, når der er hjemmel hertil uafhængig af muligheden for en evt. senere offentlig finansieret indsats. Muligheden for gennemførelse af midlertidige foranstaltninger (enten via kommunalt påbud og/eller via regionens indsats) blev drøftet som et muligt indledende tiltag. Der er i kommunerne ikke praksis for opsøgende arbejde og undersøgelser af bygningernes generelle tilstand og vedligeholdelsesstandard og der er ikke ressourcer til opgaven. Regionen vil fremover, når der konstateres indeklimaproblemer, kontakte kommunen for bl.a. at aftale evt. midlertidige tiltag og opfølgning her på indtil regionen prioriterer grunden. Kontakten skal også sikre, at der ikke udføres afværge i bygninger uegnet til bolig enten fordi de er ulovligt indrettet til bolig eller måske er moden til nedrivning. Regionen er færdig med V1 kortlægningen i 2011 og får herved ressourcer fri til andre opgaver. Hvad disse ressourcer skal

7 bruges til og hvilke opgaver regionen i øvrigt prioriterer behandles politisk i løbet af efteråret Det er aftalt, at der nedsættes en hurtigt arbejdende arbejdsgruppe med deltagelse af kommuner og regionen. Gruppens formål er at afklare hvorvidt der findes indeklimaproblemer i gråzonen og hvis ja i hvilket omfang. Herefter udarbejdes en strategi og en handleplan. Horsens, Viborg, Silkeborg og Århus kommuner har på forhånd tilkendegivet at ville deltage. Embedslægerne deltager i nødvendigt omfang. Regionen indkalder til det første møde.

Lovgivning indeklima i boliger

Lovgivning indeklima i boliger Prioriteringsniveauer og deres anvendelse ATV Vingstedmøde Workshop Indeklima 8. Marts 2011 Børge Hvidberg www.regionmidtjylland.dk Lovgivning indeklima i boliger Lidt kompliceret Kommune: Region: Kommune:

Læs mere

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 ATV-Vintermøde 2015 Advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun Disposition Den retlige ramme Fredericia-dommens faktum Det principielle materielle

Læs mere

Regionshuset Svar på spørgsmål om forurening på Byvej 6 og 8 i Hornslet, fremsendt til regionsrådets møde den 19. november 2008

Regionshuset Svar på spørgsmål om forurening på Byvej 6 og 8 i Hornslet, fremsendt til regionsrådets møde den 19. november 2008 Henrik Madsen Byvej 8 8543 Hornslet Regionshuset Viborg Regionsrådsformanden Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Svar på spørgsmål om forurening på Byvej

Læs mere

Risikovurdering af sagerne på vippen

Risikovurdering af sagerne på vippen Risikovurdering af sagerne på vippen Civilingeniør Anja Melvej, Region Midt Anja.Melvej@ru.rm.dk Miljøtekniker Klaus Bundgaard Mortensen, Region Syddanmark klaus.bundgaard.mortensen@rsyd.dk ATV-møde den

Læs mere

Juridiske udfordringer i jordforureningsloven. oktober 2018

Juridiske udfordringer i jordforureningsloven. oktober 2018 Juridiske udfordringer i jordforureningsloven oktober 2018 Disposition 2 Er forureneren betaler-princippet under pres? Er samspillet mellem jordforurenings-, bygge- og byfornyelsesloven hensigtsmæssig?

Læs mere

Afgørelser i forhold til indeklima

Afgørelser i forhold til indeklima TEMADAG, Vintermøde 2018 d. 5. marts 2018 Afgørelser i forhold til indeklima Hvordan håndterer indeklimarisiko TEMADAG, ATV Vintermøde Sine Thorling Sørensen D. 5. marts 2018 1 Hvordan håndterer vurdering

Læs mere

DAKOFA NETVÆRK for Bygge- og Anlægsaffald Netværksmøde d. 28-5- 2015 samt kommentarer fra høringsmøde d. 16. Juni 2015 i MST

DAKOFA NETVÆRK for Bygge- og Anlægsaffald Netværksmøde d. 28-5- 2015 samt kommentarer fra høringsmøde d. 16. Juni 2015 i MST Høringsudkast til ændring af bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder og om anvendelse af sorteret uforurenet bygge- og anlægsaffald, nr. 1662:2010 Henvisning

Læs mere

CISBO: Indeklima og sundhed i boliger 2013 - Hvordan arbejder myndighederne?

CISBO: Indeklima og sundhed i boliger 2013 - Hvordan arbejder myndighederne? CISBO: Indeklima og sundhed i boliger 2013 - Hvordan arbejder myndighederne? Lis Keiding og Jette Blands Enhed for Forebyggelse og Borgernære sundhedstilbud Indhold 1. Landskabet 2. Eksempler på områder

Læs mere

Status for indeklimaprojekter i Region Midtjylland

Status for indeklimaprojekter i Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Status for indeklimaprojekter i Region Midtjylland ATV Jord og Grundvand Risikovurdering 18. juni 2013 Børge Hvidberg Variationer i indeklimamålinger Er data til at stole på? Ja!

Læs mere

JORDSTYRING - UDKAST TIL NYE REGLER

JORDSTYRING - UDKAST TIL NYE REGLER JORDSTYRING - UDKAST TIL NYE REGLER Cand.scient. Ulla Højsholt Miljøstyrelsen, Jord & Affald ATV MØDE JORDFORURENING 2007 SCHÆFFERGÅRDEN 14. Juni 2007 RESUMÉ Gennem jordstyringen kan myndighederne og

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Struer Kommunes påbud om undersøgelser efter jordforurening på ejendommen beliggende [ ], 7600 Struer

Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Struer Kommunes påbud om undersøgelser efter jordforurening på ejendommen beliggende [ ], 7600 Struer [ ] Att. [A] Jord & Affald J.nr. 335/04-0043 Ref. ULU/PBR Den 24. april 2006 Miljøstyrelsens afgørelse af klage over Struer Kommunes påbud om undersøgelser efter jordforurening på ejendommen beliggende

Læs mere

En kundes behov for analysekvalitet.

En kundes behov for analysekvalitet. En kundes behov for analysekvalitet. DANAK møde den 9. juni 2017 Abelone Christensen, Region Midt, Miljø og Lisbeth Fomsgaard Bergman, Region Sjælland GV ERFA 03112016www.regionmidtjylland.d www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Brev 1 til Miljøstyrelsen

Brev 1 til Miljøstyrelsen Brev 1 til Miljøstyrelsen Miljøstyrelsens hovedmail: mst@mst.dk cc: Helle Okholm cc: Preben Bruun Ref: Susanne Prior Drønen SPR@fredensborg.dk Sagsnr. 15/28023 27. september 2015 Mindre bureaukrati, bedre

Læs mere

Komplekst myndighedsforløb - omfattende olieforurening fra en ulovlig villaolietank

Komplekst myndighedsforløb - omfattende olieforurening fra en ulovlig villaolietank Komplekst myndighedsforløb - omfattende olieforurening fra en ulovlig villaolietank Fredensborg Kommune v. Susanne Prior Drønen ATV vintermøde, Vingsted 2012 Villaejer i Humlebæk kontakter Fredensborg

Læs mere

RADON: FORURENING OG LØSNINGER

RADON: FORURENING OG LØSNINGER RADON: FORURENING OG LØSNINGER TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, VALBY KULTURHUS 25. JUNI KL. 19:00 21:00 Forurening Radon er et indeklimaproblem Hvad er radon, Hvor kommer radon fra Hvad gør radon ved mennesker

Læs mere

Høringssvar til udkast til Vejledning om Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke.

Høringssvar til udkast til Vejledning om Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke. Miljøstyrelsen Dok.nr: 47091 v1 Ref.: PB/PB E-mail: pb@frinet.dk 2. september 2009 Mailet til Leni Juul Nielsen på lejni@mst.dk samt mst@mst.dk Høringssvar til udkast til Vejledning om Undersøgelse og

Læs mere

Varsel om påbud om undersøgelse og afværge af jordforening med fyringsolie på Agertoften 49, 7000 Fredericia matrikel 44am, Erritsø By, Erritsø

Varsel om påbud om undersøgelse og afværge af jordforening med fyringsolie på Agertoften 49, 7000 Fredericia matrikel 44am, Erritsø By, Erritsø Jesper Bargmann Agertoften 49 7000 Fredericia E-post: jesperbargmann123@hotmail.com 06-03-2012 Sags id.: 12/2962 Sagsbehandler: Ellen Vibeke Olesen Varsel om påbud om undersøgelse og afværge af jordforening

Læs mere

Huskeliste for opdatering af JAR - Team Frivillig Ansvarlig: Lotte M. Petersen. Sidst revideret den 22. februar 2013 af Lotte M. Petersen.

Huskeliste for opdatering af JAR - Team Frivillig Ansvarlig: Lotte M. Petersen. Sidst revideret den 22. februar 2013 af Lotte M. Petersen. Koncern Miljø Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Huskeliste for opdatering af JAR - Team Frivillig Ansvarlig: Lotte M. Petersen. Sidst revideret den 22. februar 2013 af Lotte M. Petersen.

Læs mere

Referat af: Fællesmøde i Jord-ERFA-midt 10. maj 2012

Referat af: Fællesmøde i Jord-ERFA-midt 10. maj 2012 Referat af: Fællesmøde i Jord-ERFA-midt 10. maj 2012 Sted: Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg Lokale: B4, 1. sal (nyt sted!) Tidspunkt: Torsdag den 10. maj 2012 kl. 08.45 15.30. Tilmelding:

Læs mere

Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund

Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund Lokalisering af hot-spot under bygning på renserigrund Af Poul Larsen, Per Loll og Claus Larsen, Dansk Miljørådgivning A/S og Annette Dohm, Region Nordjylland DMR har afprøvet en ny undersøgelsesstrategi

Læs mere

Jordforureningsloven Simpel eller kompliceret? Session 3C, 30. maj 2013 Ulla Højsholt, Jord & Affald, Miljøstyrelsen

Jordforureningsloven Simpel eller kompliceret? Session 3C, 30. maj 2013 Ulla Højsholt, Jord & Affald, Miljøstyrelsen Jordforureningsloven Simpel eller kompliceret? Session 3C, 30. maj 2013 Ulla Højsholt, Jord & Affald, Miljøstyrelsen Disposition 1. Hvad er forenkling? 2. Kan myndighedsadministrationen gøres lettere?

Læs mere

Referat. af mødet i Udvalget for Miljø og Råstoffer 24. september 2009 kl. 13:00 i Regionshuset Viborg

Referat. af mødet i Udvalget for Miljø og Råstoffer 24. september 2009 kl. 13:00 i Regionshuset Viborg Region Midtjylland Regional Udvikling Viborg, den 25. september 2009 /MARMAS Refer af mødet i Udvalget for Miljø og Råstoffer 24. september 2009 kl. 13:00 i Regionshuset Viborg Til stede: Harry Jensen

Læs mere

LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU

LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU Historisk perspektiv I 1800-tallet var det kendt, at minearbejdere oftere udviklede lungekræft.

Læs mere

Redegørelse for indsatsen overfor jordforurening på Tujavej i Køge

Redegørelse for indsatsen overfor jordforurening på Tujavej i Køge Dato: 22. april 2014 Brevid 2280173 Redegørelse for indsatsen overfor jordforurening på Tujavej i Køge Baggrund På ejendommen Tujavej 15 i Køge, har der i en periode fra før 1960 til midt 80érne ligget

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen.

Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen. Område: Regional Udvikling Afdeling: Miljø og Råstoffer Journal nr.: 15/20835 Dato: 22. maj 2015 Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen.

Læs mere

Nyere afgørelser efter jordforureningsloven.

Nyere afgørelser efter jordforureningsloven. Nyere afgørelser efter jordforureningsloven https://naevneneshus.dk/ ORGANISATION Miljø- og fødevareklagenævnet er et uafhængigt klagenævn. Nævnenes Hus er en styrelse under erhvervsministeriet, som fungerer

Læs mere

Er erhvervsgrunden forurenet? Værd at vide om kortlægning af jordforurening

Er erhvervsgrunden forurenet? Værd at vide om kortlægning af jordforurening Er erhvervsgrunden forurenet? Værd at vide om kortlægning af jordforurening Hvorfor kortlægger vi jordforurening? Jordforurening kan være til skade for mennesker og miljø. For at forhindre de skadelige

Læs mere

Arbejdspladsvurdering om psykisk arbejdsmiljø blandt universitetsforskere. Vejledning til sikkerhedsgruppen i brug af spørgeskemaer

Arbejdspladsvurdering om psykisk arbejdsmiljø blandt universitetsforskere. Vejledning til sikkerhedsgruppen i brug af spørgeskemaer Arbejdspladsvurdering om psykisk arbejdsmiljø blandt universitetsforskere Sådan bruges værktøjet Vejledning til sikkerhedsgruppen i brug af spørgeskemaer 1. Om materialet Spørgeskemaer til APV om psykisk

Læs mere

Myndighedsroller i indeklimasager, og rækkevidden af de forskellige lovgivninger- De værste forureninger eller de dårligste huse?

Myndighedsroller i indeklimasager, og rækkevidden af de forskellige lovgivninger- De værste forureninger eller de dårligste huse? Myndighedsroller i indeklimasager, og rækkevidden af de forskellige lovgivninger- De værste forureninger eller de dårligste huse? Af Susanne Rinette Pedersen & Jacob Brandt Lovgivning og indeklimasager

Læs mere

Indeklimaforbedrende energirenovering

Indeklimaforbedrende energirenovering 1 Indeklimaforbedrende energirenovering Jens-Ole Petersen, civilingeniør, kontorleder ATV Vintermøde, Vingsted 11-12. marts 2014 2 Indeklimaforbedrende energirenovering Indhold Baggrund for OPI-projektet.

Læs mere

Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2019

Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2019 Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2019 Regionens indsats over for jordforurening Regionens indsats overfor jordforurening omfatter de forureninger, hvor loven ikke giver mulighed

Læs mere

NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP

NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP Dato 08.04.2008 Sagens problematik hvad drejer det sig om (faktum) Påbud om undersøgelser af forureningens

Læs mere

Påbud om forsat afværgepumpning og monitering af DGU nr. 206.1057

Påbud om forsat afværgepumpning og monitering af DGU nr. 206.1057 I/S KARA/NOVEREN Håndværksvej 70 4000 Roskilde Virksomheder J.nr. MST-1272-00702 Ref. suand/loped Den 13. januar 2015 Påbud om forsat afværgepumpning og monitering af DGU nr. 206.1057 Miljøstyrelsen giver

Læs mere

Påbud. Grundkursus i jordforurening Tina Rømer, Glostrup Kommune

Påbud. Grundkursus i jordforurening Tina Rømer, Glostrup Kommune Påbud Grundkursus i jordforurening Tina Rømer, Glostrup Kommune Hvad skal vi igennem? Lovgrundlag Opbygning af påbud hvad skal med? Hvad er rimelige krav at stille? Hvornår er et påbud opfyldt? Håndhævelse

Læs mere

Jordforureningsloven 2011. Påbudssagerne v/advokat Anne Sophie K. Vilsbøll

Jordforureningsloven 2011. Påbudssagerne v/advokat Anne Sophie K. Vilsbøll Jordforureningsloven 2011 Påbudssagerne v/advokat Anne Sophie K. Vilsbøll Hvorfor er der så få af dem? - både et spørgsmål og et postulat! Med påbudssagerne sigtes her til påbud om undersøgelse og/eller

Læs mere

Lov om forurenet jord Status planer Indberetning 2014

Lov om forurenet jord Status planer Indberetning 2014 Lov om forurenet jord Status planer Indberetning 2014 Bornholms Regionskommune, Natur og Miljø. Juli 2015 2 Udgiver: Bornholms Regionskommune, Natur & Miljø, Skovløkken 4, Tejn, 3770 Allinge. Tel.: 56

Læs mere

Forslag til Handleplan 2011 for jordforureningsområdet

Forslag til Handleplan 2011 for jordforureningsområdet NOTAT Forslag til Handleplan 2011 for jordforureningsområdet Forudsætninger for handleplan 2011 Visionerne for regionens arbejde blev i 2007 formuleret i en strategi for jordforureningsområdet. Strategien

Læs mere

APV er et lovkrav, men med mulighed for selv at vælge metode. Metoden skal dog sikre, at vurderingen indeholder elementerne:

APV er et lovkrav, men med mulighed for selv at vælge metode. Metoden skal dog sikre, at vurderingen indeholder elementerne: 1.1 Hvad går APV-opgaven ud på - kort fortalt? APV er et lovkrav, men med mulighed for selv at vælge metode. Metoden skal dog sikre, at vurderingen indeholder elementerne: Identifikation og kortlægning

Læs mere

Region Nordjylland Kontoret for Jordforurening og Råstoffer. Miljøingeniørdag, Aalborg Universitet den 23. maj 2012

Region Nordjylland Kontoret for Jordforurening og Råstoffer. Miljøingeniørdag, Aalborg Universitet den 23. maj 2012 Region Nordjylland Kontoret for Jordforurening og Råstoffer Miljøingeniørdag, Aalborg Universitet den 23. maj 2012 Region Nordjylland i tal Jordforurening og Råstoffer 10 % af befolkningen og 20 % af landets

Læs mere

KL - Arbejdspladsvurderingsskema 2004

KL - Arbejdspladsvurderingsskema 2004 KL - Arbejdspladsvurderingsskema 2004 Udarbejdelse af skemaet forudsætter gennemførelse af en @lt-i-alt undersøgelse, som er til fri afbenyttelse på www.kl.dk/alt. Undersøgelsen kan igangsættes af lederen

Læs mere

Finn Gamél Christensen Arbejdstilsynet Kontor for VidenGrundlag Akademiingeniør, HD. 23. juni

Finn Gamél Christensen Arbejdstilsynet Kontor for VidenGrundlag Akademiingeniør, HD. 23. juni Finn Gamél Christensen Arbejdstilsynet Kontor for VidenGrundlag Akademiingeniør, HD 23. juni 2011 1 PCB i arbejdsmiljøet Arbejde med fjernelse af PCB holdigt materiale Arbejde i PCB forurenet indeklima

Læs mere

Nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2019

Nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2019 Nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2019 Regionens indsats over for jordforurening Regionens indsats overfor jordforurening omfatter de forureninger, hvor loven ikke giver mulighed for at påbyde

Læs mere

Vejledning nr. 2 2009. Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke

Vejledning nr. 2 2009. Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke Vejledning nr. 2 2009 Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke Set fra den kommunale synsvinkel - Vær opmærksom på at vejledningen også er ny for os Hvem og hvorfor Hvem: Line Hyldahl-Rishøj

Læs mere

Risikovurdering af forurenet jord, slagger og flyveaske. EnviNa 30/9 2015

Risikovurdering af forurenet jord, slagger og flyveaske. EnviNa 30/9 2015 Risikovurdering af forurenet jord, slagger og flyveaske EnviNa 30/9 2015 1 Disposition 1. Indledning (kort) 2. Lovgivning (meget kort) 3. Cases (3-4 stk.) 4. Perspektivering/diskussion 2 1. Indledning

Læs mere

VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP

VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP August 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 1. Tegn på skimmelsvamp... 4 2. Lovgrundlag... 5 2.1. Lejeloven... 5

Læs mere

Intro til værktøjskassen - Indeklimaafværge

Intro til værktøjskassen - Indeklimaafværge Intro til værktøjskassen - Indeklimaafværge Trine Skov Jepsen ATV-møde nr. 57 Indeklimaafværge 26. November Hvad skal jeg vide? Etagebyggeri Kælder/ krybekælder Gulvkonstruktion Fundament Mulige spredningsveje

Læs mere

Risikoen for en helbredsskade er en kombination af, hvor alvorlig helbredsskade der er fare for, og sandsynligheden for at den indtræffer.

Risikoen for en helbredsskade er en kombination af, hvor alvorlig helbredsskade der er fare for, og sandsynligheden for at den indtræffer. 13-12-2010 14:11 Arbejdspladsvurdering Procedure Definitioner Arbejdspladsvurdering (APV) er en systematisk vurdering af arbejdsmiljøet med henblik på at identificere og fjerne, reducere eller informere

Læs mere

Elev APV Indledning

Elev APV Indledning Indledning I undersøgelsen af elevernes undervisningsmiljø er programmet Termometeret blevet brugt. Vi vil i den efterfølgende bearbejdning af undersøgelsen skitsere de forskellige svar eleverne har givet,

Læs mere

VINGSTED Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts Oversigt

VINGSTED Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts Oversigt VINGSTED 2012 Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts 2012 Vingsted Vintermøde 2012, Jesper Bruun Petersen 1 / 18 Radonsikring i eksisterende boliger Vingsted vintermøde 2012, marts

Læs mere

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening Nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2013

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening Nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2013 Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer Jordforurening Nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2013 Maj 2013 Forord Det Gode Liv er visionen for den Regionale Udviklingsplan i Syddanmark. Det skabes

Læs mere

Sporing af indtrængningsveje

Sporing af indtrængningsveje Sporing af indtrængningsveje ATV Jord og Grundvand Temadag Indeklima 7. marts 2011 Kilde: Radon og enfamilieshuse. Erhvervs- og byggestyrelsen Winnie Hyldegaard 1 Baggrund for udviklingsprojekt Sporing

Læs mere

ATVMØDE 17/6-2008. En ikke-jurist i en juridisk verden problemer (udfordringer) og løsninger. Søren Helt Jessen, Kontorleder Holbæk NIRAS

ATVMØDE 17/6-2008. En ikke-jurist i en juridisk verden problemer (udfordringer) og løsninger. Søren Helt Jessen, Kontorleder Holbæk NIRAS ATVMØDE 17/6-2008 En ikke-jurist i en juridisk verden problemer (udfordringer) og løsninger. Søren Helt Jessen, Kontorleder Holbæk NIRAS I:\inf\pr-toolbox\overheads\Firmapresentation_nov2005.ppt 1 Dagsorden

Læs mere

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. vedrørende. uanmeldt kommunalt tilsyn i. Bofællesskaberne Centervej, Auning. den 10. november 2011.

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. vedrørende. uanmeldt kommunalt tilsyn i. Bofællesskaberne Centervej, Auning. den 10. november 2011. MYNDIGHEDSAFDELINGEN Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn i Bofællesskaberne Centervej, Auning den 10. november 2011. December 2011 Adresse: Telefon: 89 59 10 00

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AA-AC stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AA-AC stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 131 Offentligt J.nr. MST-707-00122 Den Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. AA-AC stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

A/S Dansk Shell Rued Langgaards Vej 6-8 2300 København S. Virksomheder J.nr. MST-1272-01675 Ref. anmso/jaflo Den 29.

A/S Dansk Shell Rued Langgaards Vej 6-8 2300 København S. Virksomheder J.nr. MST-1272-01675 Ref. anmso/jaflo Den 29. A/S Dansk Shell Rued Langgaards Vej 6-8 2300 København S Virksomheder J.nr. MST-1272-01675 Ref. anmso/jaflo Den 29. september 2015 Påbud om undersøgelser af jordforurening efter fueloliespild Miljøstyrelsen

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Spørgsmål og svar-guide om pcb, CO2 og efterklangstider

Spørgsmål og svar-guide om pcb, CO2 og efterklangstider Spørgsmål og svar-guide om pcb, CO2 og efterklangstider Hvad er pcb? Pcb er en gruppe af svært nedbrydelige organiske stoffer. I alt findes pcb i 209 forskellige varianter. Pcb kan i et vist omfang afdampe

Læs mere

Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter

Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter Miljøstyrelsens vejledning 2/2009 - administrative og tekniske aspekter Lene Juul Nielsen og Ole Kiilerich, Miljøstyrelsen ATV VINTERMØDE Fagsession om villaolietanke Vingstedcentret 10. marts 2010 Baggrund

Læs mere

Notat. Referat af 6. møde i HRM-styregruppen under FSU om Human Ressource Management i folkekirken

Notat. Referat af 6. møde i HRM-styregruppen under FSU om Human Ressource Management i folkekirken Dato:26. oktober 2009 Referat af 6. møde i HRM-styregruppen under FSU om Human Ressource Management i folkekirken Kirkeministeriet Sagsbehandler Lone Klixbüll Mødet fandt sted torsdag den 8. oktober 2009

Læs mere

Referat fra myndighedsmøde den 31. maj 2013 om Eternitgrunden

Referat fra myndighedsmøde den 31. maj 2013 om Eternitgrunden Til Mødedeltagerne Referat fra myndighedsmøde den 31. maj 2013 om Eternitgrunden Udkast til referat har været til fremsendt til mødedeltagernes kommentering. Der er modtaget kommentarer/rettelser til referatet

Læs mere

, -' ' *. # 0 % 0.&2,

, -' ' *. # 0 % 0.&2, Regulativ for jord Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 ! "!##$ %!$&'& (!&& ) *&+&, -' ' *. # /# 01$,...5 0 % 0.&2, 1 Regulativet har til formål at: - Inddrage og undtage områder fra områdeklassificeringen

Læs mere

Sammenfatning af høringssvar til Jordforurening en strategi for Region Sjællands indsats

Sammenfatning af høringssvar til Jordforurening en strategi for Region Sjællands indsats Sammenfatning af høringssvar til Jordforurening en strategi for Region Sjællands indsats Høringsperiode 25. juni 12. september 2014. Oversigt over indkomne høringssvar. Strategien som helhed inkl. budget

Læs mere

Fod på forureningen Jordforureningslovens Areal Register (JAR)

Fod på forureningen Jordforureningslovens Areal Register (JAR) Fod på forureningen Jordforureningslovens Areal Register (JAR) Ny Vejviser til forurenede grunde i Danmark Frem med fortidens synder Danmark er et foregangsland, når talen falder på bæredygtig håndtering

Læs mere

Ang. behandling af sager om asbestforurening

Ang. behandling af sager om asbestforurening Jura Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 170-0018 Ref.: JABR/UH/AN/JKJ/PLN Den 26. august 2005 Ang. behandling af sager om asbestforurening Miljøstyrelsen er blevet stillet en række spørgsmål

Læs mere

Koncernservice og Koncern IT Borups Allé København NV

Koncernservice og Koncern IT Borups Allé København NV Koncernservice og Koncern IT Borups Allé 177 2400 København NV Arbejdsmiljøklagenævnet har på møde den 28. februar 2017 behandlet virksomhedens klage over Arbejdstilsynets afgørelse af 4. august 2016,

Læs mere

Fortsat monitering af afværgeanlæg med passiv ventilation til sikring af indeklima på én lokalitet ( ).

Fortsat monitering af afværgeanlæg med passiv ventilation til sikring af indeklima på én lokalitet ( ). Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling miljoe@regionh.dk Frederiksberg Kommunes kommentarer til Region Hovedstadens planlagte offentlige indsats i 2018 på jordforureningsområdet x. januar 2017

Læs mere

Information. Rettigheder

Information. Rettigheder Information Rettigheder - til ejere af forurenede grunde Amtets kortlægning af jordforurening Derfor gør vi det Kortlægning I Danmark har der gennem tiderne været brugt mange kemikalier i virksomheder

Læs mere

Grundvandsstrategi 2016

Grundvandsstrategi 2016 Regional Udvikling Miljø og Råstoffer Grundvandsstrategi 2016 Region Syddanmarks indsats til grundvandsbeskyttelse 2013-16 Maj 2013 2 Titel: Grundvandsstrategi 2016 Region Syddanmarks indsats til grundvandsbeskyttelse

Læs mere

Genanvendelse af bygge-og. anlægsaffald med PCB

Genanvendelse af bygge-og. anlægsaffald med PCB Genanvendelse af bygge-og anlægsaffald med PCB 1 Historien om et byggeri 2 En case om håndhævelse Er byggeaffaldet forurenet med PCB? Hvordan skal vi gribe sagen an? Hvilke muligheder giver lovgivningen?

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter en olieforurening på [ ] og [ ]Kalundborg

Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter en olieforurening på [ ] og [ ]Kalundborg [Advokat A] Jord & Affald J.nr. MST-833-00010 Ref. SIHO/LIHAN Den 29. november 2006 Dit j.nr. S4835 Miljøstyrelsens afgørelse af [Advokat A]s klage over Kalundborg Kommunes afslag på at udstede påbud efter

Læs mere

Checkliste til opdatering af JAR Opdateret den 8. februar 2013

Checkliste til opdatering af JAR Opdateret den 8. februar 2013 Checkliste til opdatering af JAR Opdateret den 8. februar 2013 - Af checklisten fremgår, hvad der skal være udfyldt i JAR. Lokalitetslaget - Stamdata Journalnummer Lokalitetsnavn Hovedsagsbehandler Øvrige

Læs mere

Indeklimaforureninger

Indeklimaforureninger Indeklimaforureninger v/ Brian Badike Thomsen, Slagelse Kommune Årsmøde for jord og grundvand ENVINA den 1. oktober 2015 Miljøafdelingen Side 1 Disposition Lovgivningsmæssig ramme En konkret indeklimasag

Læs mere

Jordforurening(sloven) og den offentlige indsats - set fra et regionalt perspektiv

Jordforurening(sloven) og den offentlige indsats - set fra et regionalt perspektiv Jordforurening(sloven) og den offentlige indsats - set fra et regionalt perspektiv Christian Andersen, chefrådgiver 11. oktober 2018, ATV Jord & Grundvand Facetter Hvordan vi ser den offentlige indsats

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Og Opfølgning på MTU

Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Og Opfølgning på MTU Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Og Opfølgning på MTU Temamøde Torsdag den 26. maj 2016 kl. 10.00-14.00 Nis Kjær tlf. 60 17 62 17 - Niskjær.dk Sammen gør vi godt arbejdsmiljø endnu bedre! Program for dagen

Læs mere

A/S Dansk Shell Egeskovvej Fredericia. Virksomheder J.nr. MST Ref. CHSTE / ANMSO Den 22. februar 2017

A/S Dansk Shell Egeskovvej Fredericia. Virksomheder J.nr. MST Ref. CHSTE / ANMSO Den 22. februar 2017 A/S Dansk Shell Egeskovvej 265 7000 Fredericia Virksomheder J.nr. MST-1272-01985 Ref. CHSTE / ANMSO Den 22. februar 2017 Påbud om supplerende undersøgelse af jord- og grundvandsforurening ved skimmerrør

Læs mere

Miljøstyrelsen meddeler hermed A/S Dansk Shell, beliggende på Egeskovvej 265 i Fredericia, følgende påbud:

Miljøstyrelsen meddeler hermed A/S Dansk Shell, beliggende på Egeskovvej 265 i Fredericia, følgende påbud: A/S Dansk Shell Egeskovvej 265 7000 Fredericia Virksomheder J.nr. MST-1272-01709 Ref. tiska/jaflo Den 26. august 2015 Påbud om undersøgelse af jordforurening ved tank 20 på A/S Dansk Shell raffinaderiet

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.14 Planlægning af faste arbejdssteders indretning August 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.13 af december 1996 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Notat. Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg. Planlægning og Byggeri

Notat. Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg. Planlægning og Byggeri Notat Emne: Til: Kopi til: Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg Bünyamin Simsek Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde- mandag den 15. april 2013. Planlægning

Læs mere

Miljøteknisk rapport. Sag: J14.0898M2 Bakkegårdsvej 8, Vivild, Allingåbro. Risikovurdering af indeklima og udeluft. Horsens, den 5.

Miljøteknisk rapport. Sag: J14.0898M2 Bakkegårdsvej 8, Vivild, Allingåbro. Risikovurdering af indeklima og udeluft. Horsens, den 5. Miljøteknisk rapport Sag: J14.0898M2 Bakkegårdsvej 8, Vivild, Allingåbro Risikovurdering af indeklima og udeluft Horsens, den 5. marts 2015 Rekvirent: DRIAS Ølholm Bygade 57 7160 Tørring Att. Lars Lomholt

Læs mere

Regional Udvikling, Jordforurening. Jordforurening Nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2011

Regional Udvikling, Jordforurening. Jordforurening Nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2011 Regional Udvikling, Jordforurening Jordforurening Nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2011 2. maj 2011 Forord Vi skal passe på vores jord og på vort grundvand. Det bliver i disse år stadig tydeligere.

Læs mere

Miliøstyrelse. Genanvendelse af jord - nye regler Ulla Højsholt ord & Affald, Miljøstyrelsen EnviNa årsmøde 1. og 2. september 2008 MILJØMINISTERIE

Miliøstyrelse. Genanvendelse af jord - nye regler Ulla Højsholt ord & Affald, Miljøstyrelsen EnviNa årsmøde 1. og 2. september 2008 MILJØMINISTERIE Miliøstyrelse Genanvendelse af jord - nye regler Ulla Højsholt ord & Affald, Miljøstyrelsen EnviNa årsmøde 1. og 2. september 2008 MILJØMINISTERIE CO2- ~ Begrænsning af C02-udslip: ~ Tilbageholdenhed med

Læs mere

[XXX] Forvarsel af påbud om oprensning af olieforurening, [Adresse]

[XXX] Forvarsel af påbud om oprensning af olieforurening, [Adresse] [XXX] Dato Sagsbehandler J.nr. 2012 saril [xxxxxx-xxxx] Forvarsel af påbud om oprensning af olieforurening, [Adresse] Den 3. januar 2011 meddelte Frederikssund Kommune påbud om undersøgelser af olieforureningen

Læs mere

Vibehaven. Dagsorden: Præsentation: 1. a. Valg af referent.

Vibehaven. Dagsorden: Præsentation: 1. a. Valg af referent. Præsentation: Dagsorden: 1. a. Valg af referent. 2. Orientering om: Status på Helhedsplanen for. Hvad er der sket siden sidst. Skønnet tidsplan. 3. Eventuelt. Status på helhedsplanen for. Kort opridsning

Læs mere

NATUR OG MILJØ Servicemål

NATUR OG MILJØ Servicemål November 2014 Titel på mål Målgruppe - hvem? kvantitativt mål - hvad? Hvad opnår målgruppen? Interval for opfølgn. - hvornår? Metode til opfølgning - hvordan? Miljøgodkendelser af Erhvervsdrivende/ Der

Læs mere

Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald

Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København K MST-7549-00057 Den 21. maj 2015 Høringssvar - Udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af resprodukter jord og sorteret bygge og anlægsaffald KL har modtaget

Læs mere

Miljøstyrelsens afgørelse i sag om olieforurening efter AJVA-tank på ejendommen [ ], matr. nr. [ ], 8370 Hadsten

Miljøstyrelsens afgørelse i sag om olieforurening efter AJVA-tank på ejendommen [ ], matr. nr. [ ], 8370 Hadsten [ ] Jord & Affald Journalnr. Bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 335/05-0026 Ref.: ulu/oki/dbh Den 4. november 2005 Miljøstyrelsens afgørelse i sag om olieforurening efter AJVA-tank på ejendommen [ ],

Læs mere

Årsmøde 5. oktober 2017 Advokat Mads Kobberø

Årsmøde 5. oktober 2017 Advokat Mads Kobberø Årsmøde 5. oktober 2017 Advokat Mads Kobberø Disposition 1. 2 8-landsretsdomme 2. Holbæk II (påbud til flere adressater + overtagelse af påbud) 3. Horsens II (officialprincippet ved ikke-påbud) 4. 2 højesteretsdomme

Læs mere

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR Den årlige arbejdsmiljødrøftelse den årlige arbejdsmiljødrøftelse 1 Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde,

Læs mere

Henrik Husum Nielsen, NIRAS Nanna Muchitsch, NIRAS Anders G. Christensen, NIRAS

Henrik Husum Nielsen, NIRAS Nanna Muchitsch, NIRAS Anders G. Christensen, NIRAS ERFARINGS OPSAMLING Passiv ventilation under huse Miljøprojekt nr. 1348 2010 Henrik Husum Nielsen, NIRAS Nanna Muchitsch, NIRAS Anders G. Christensen, NIRAS Følgegruppe Ole Kiilerich, Miljøstyrelsen Susanne

Læs mere

Dansk Miljørådgivning A/S

Dansk Miljørådgivning A/S Dansk Miljørådgivning A/S Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Att: Niels Døssing Overheu DMR sagsnr.: Dato: 2014-0726 27. april 2017 Notat vedr. supplerende luftrensning

Læs mere

3. Analyse og prioritering. Fokus på trivsel og det psykiske arbejdsmiljø. 4. Handleplan og opfølgning

3. Analyse og prioritering. Fokus på trivsel og det psykiske arbejdsmiljø. 4. Handleplan og opfølgning Mere information Trivselsundersøgelsen er udviklet som en del af et projekt om arbejdsmiljø i skovbranchen. Den er gratis og kan bruges af alle virksomheder i skovbranchen. 12 Fokus på trivsel og det psykiske

Læs mere

Undersøgelse af samarbejdet mellem kommunerne og Region Midtjylland Jord og Råstoffer

Undersøgelse af samarbejdet mellem kommunerne og Region Midtjylland Jord og Råstoffer Region Midtjylland Jord og Råstoffer Undersøgelse af samarbejdet mellem kommunerne og Region Midtjylland Jord og Råstoffer Spørgeskemaundersøgelse November 2011 Indhold 1 2 3 4 Introduktion 3 Målgruppe

Læs mere

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2014

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2014 Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer Jordforurening Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2014 Januar 2014 Forord I Region Syddanmark arbejder vi målrettet på at beskytte grundvandet,

Læs mere

Regional Udvikling, Jordforurening. Jordforurening Offentlig høring Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2011

Regional Udvikling, Jordforurening. Jordforurening Offentlig høring Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2011 Regional Udvikling, Jordforurening Jordforurening Offentlig høring Forslag til nye forureningsundersøgelser og oprensninger i 2011 31. januar 2011 Forord Vi skal passe på vores jord og på vort grundvand.

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af MIU alm. Del,samrådsspørgsmål Z stillet af Folketingets Miljøudvalg

Miljøministerens besvarelse af MIU alm. Del,samrådsspørgsmål Z stillet af Folketingets Miljøudvalg Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 325 Offentligt J.nr. 001-09320 Miljøministerens besvarelse af MIU alm. Del,samrådsspørgsmål Z stillet af Folketingets Miljøudvalg Spørgsmål Z alm. Del Ministrene

Læs mere

1. Indledning. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt

1. Indledning. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Udkast 1110.07 til Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp Forord 1 1. Indledning 1 2. Lovgrundlag

Læs mere

Undersøgelser inden 8 tilladelsen bliver meddelt

Undersøgelser inden 8 tilladelsen bliver meddelt Undersøgelser inden 8 tilladelsen bliver meddelt 8, undersøgelser og indeklima Hvorfor er det vigtigt med grundige undersøgelser inden 8 tilladelser til nybyggeri for at kunne sikre indeklimaet: Afklare

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger At-VEJLEDNING D.7.1-2 Maj 2001 - Opdateret april 2015 Erstatter At-meddelelse nr. 4.30.1 af april 1993 Arbejdshygiejniske målinger Vejledning om målingstyper, brug af målinger samt vurdering af måleresultater

Læs mere