Referat af 5. ordinære repræsentantskabsmøde. mandag den 17. december 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af 5. ordinære repræsentantskabsmøde. mandag den 17. december 2018"

Transkript

1 Referat af 5. ordinære repræsentantskabsmøde mandag den 17. december 2018

2 2 Referat af 5. ordinære repræsentantskabsmøde mandag den 17. december Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til det 5. ordinære repræsentantskabsmøde i Forhandlingsfællesskabet. Formanden foreslog Helle Varming, DSR som dirigent. Der var ikke andre kandidater, og Helle Varming valgtes til dirigent. Dirigenten takkede for valget og konstaterede, at repræsentantskabsmødet i henhold til vedtægternes 7 var rettidigt indkaldt. Dirigenten konstaterede ved opråb af medlemsorganisationernes navne, at mødet, jf. vedtægternes 8, var beslutningsdygtigt, idet organisationer der repræsenterer 99 % af organisationernes samlede tilsluttede medlemstal var til stede. Følgende organisationer var ikke til stede: Dansk Jernbaneforbund Danske Skov- og Landskabsingeniører og Have- og Parkingeniører Lederne Lederne Søfart Endelig konstaterede dirigenten, at der ingen bemærkninger var til dagsordenen for mødet. 2. Formandens mundtlige beretning Anders Bondo Christensen forelagde følgende mundtlige beretning: Samarbejde skaber solide løsninger Min første mundtlige beretning i det daværende KTO holdt jeg den 2. oktober På repræsentantskabsmødet den 4. maj 2018 annoncerede jeg, at jeg ville trække mig fra posten her ved dette ordinære repræsentantskabsmøde. Så min mundtlige beretning i dag er hermed også min sidste som formand for Forhandlingsfællesskabet. Det betyder ikke, at min beretning bare bliver en tur hen ad memory lane. Jeg vil først og fremmest trække et par spor tilbage i perioden, som har afgørende betydning fremadrettet.

3 3 I de godt 11 år, som jeg har siddet som formand for KTO og nu Forhandlingsfællesskabet, har vi forhandlet på toppen af højkonjunkturer og i krisetider. Og ikke mindst var OK-18 helt usædvanlig - velsagtens som følge af et clash mellem fortsatte kriseideologier og et nyt og stærkt fokus på behovet for at udbygge velfærdssamfundet, nu hvor den økonomiske krise har sluppet sit tag i Danmark. Også tilgangen til aftalemodellen eller den danske model på det offentlige område har forandret sig betydeligt i de 11 år. Vi har siden krisen oplevet en betydelig mere aggressiv arbejdsgiverpart, og vi har set regeringer, som har skærpet sit fokus på de offentlige overenskomster som en del af udgiftsstyringen i Danmark. Overskriften på min mundtlige beretning i 2017 var derfor også, at det var Tid til at trække en streg i sandet. Forløbet ved OK-18 var med til at trække stregen i sandet. Men det forudsætter, at vi fremadrettet bruger fællesskabets styrke til at holde fast heri. Tid til en ny begyndelse Overskriften på min beretning er derfor denne gang Samarbejde skaber solide løsninger. Det er der ikke umiddelbart noget nyt i - og alligevel. Det er et klart signal til arbejdsgiverne om, at vi er og skal være en del af løsningen. Det er et signal om, at vi går konstruktivt ind i drøftelser med ønske om, at vi sammen kan finde fælles løsninger på mange af de udfordringer, der er i kommuner og regioner. Det gælder i ældreplejen, på børne- og underviserområdet, på sygehusene, på de sociale institutioner, i administrationen og alle andre steder, hvor vores medlemmer arbejder. Det gælder fx i forhold til rekrutteringsudfordringer, digitalisering og udvikling og anvendelse af ny velfærdsteknologi. Og det gælder i forhold til fortsat udvikling og sikring af attraktive arbejdspladser. Når medarbejderne oplever, at de har evner og muligheder for at lykkes med deres opgaver, og at de har indflydelse på, hvordan opgaven skal løses og på udviklingen af deres arbejdsplads, så kan det aflæses positivt i forhold til borgerne. Et godt samarbejde centralt sætter en fælles og en legitim retning og ramme for udviklingen af den offentlige sektor. Og samarbejdet lokalt mellem ledelse og medarbejdere bidrager til kvaliteten og udviklingen af de ydelser, som leveres til borgere og erhvervsliv. Kvaliteten af samarbejdet præger også medarbejdernes oplevelse af deres arbejdsplads. Et godt samarbejde skaber værdi for begge parter og for borgerne, fordi det giver bedre og mere holdbare løsninger. Vores samarbejde med KL og Danske Regioner og lokalt i de enkelte kommuner og regioner skal heldigvis ikke bygges op fra grunden. Det gælder både i Forhandlingsfællesskabets regi og i organisationsregi. Vi skal bygge videre på vores samarbejder, så vi som parter står bedst muligt forberedte ved OK-21.

4 4 Hverken arbejdsgiverne eller vi har interesser i et så højt spændingsniveau i forhandlingerne, som vi havde i forløbet denne gang. En streg i sandet ved OK-18 Med OK-18 ønskede vi som nævnt at sætte en streg i sandet. Det gjorde vi, fordi vi ikke kan acceptere, at der er grupper, som ikke kan få overenskomstdækket vitale dele af deres forhold. Det udmøntede sig i en klar markering af, at det var og er fællesskabets krav, at der SKAL rettes op på det overgreb der skete i forhold til lærernes overenskomst i Det gjorde vi, fordi vi ikke kan acceptere, at overenskomster og aftaler anvendes målrettet som redskab i den udgiftspolitiske styring. Det så vi bl.a. i forhold til Moderniseringsstyrelsens udmeldinger om spisepausen, og det så vi i forhold til arbejdsgivernes koordinerede postulat om løngab, som blev udtrykt i Sophie Løhdes udmelding om lønfest i den offentlige sektor. Og gudhjælpemig om ikke Moderniseringsstyrelsen igen er på krigsstien i forhold til de ansattes overenskomstsikrede ret til betalt spisepause. Hvis ikke vi kan stole på hinanden og på innovationsministerens underskrift, så er det ødelæggende for et godt samarbejde. Det er helt uforståeligt, at Moderniseringsstyrelsen har glemt læren af OK-18, som kunne være et godt afsæt for at bygge et nyt og velfungerende samarbejde op på det statslige område. Vi satte også en streg i sandet, fordi vi ønsker et andet fokus for forhandlingerne, så medarbejderne bliver set som en ressource i varetagelsen og udviklingen af opgaverne, og ikke som en omkostning. Medarbejderne er de offentlige arbejdspladsers vigtigste ressource! Vi har en stor fælles interesse i, at det offentlige arbejdsmarked også i fremtiden skal være attraktivt. Det skal være det nye afgørende afsæt for et styrket og velfungerende samarbejde med arbejdsgiverne. På de ekstraordinære repræsentantskabsmøder i marts og i maj i år redegjorde jeg for forløbet og resultatet ved OK-18. Det vil jeg ikke gentage her, men jeg vil i lyset af bestyrelsens evaluering af OK-18 fremhæve et par enkelte elementer, som har og vil få fremadrettet betydning for vores samarbejde både med arbejdsgiverne og internt mellem organisationerne. Et stærkt sammenhold Vores sammenhold ved OK-18 var unikt og helt afgørende for resultatet det gælder både i forhold til løn, hvor vi gennem et stærkt sammenhold fik løftet den økonomiske ramme fra 6,6% til 8,1% inkl. reststigning og fjernet privatlønsværnet. Men det gælder også i forhold til løsningerne om spisepausen, ligelønsprojekt og lavtlønsprojekt og den alternative løsning, der blev aftalt på lærerområdet. Vi mestrede, trods bump undervejs, at stå sammen. I bestyrelsen er vi 100 procent enige om, at vi skal bygge videre på sammenholdet. Erfaringen er, at vi kan udrette rigtig meget sammen.

5 5 Jeg er derfor også glad for, at bestyrelsen i den forbindelse har understreget, at støtten til underviserne er intakt. Der SKAL i de kommende år findes løsninger, som bringer underviserområdet videre og bort fra den lovregulerede arbejdstid. Vi vil på underviserområdet bide os fast i bordpladen med KL for, at vi sammen kan finde løsninger. Der er en tæt koordinering på arbejdsgiversiden. Det så vi også ved OK-18. Vores sammenhold og koordinering på tværs af arbejdsgiverområder er derfor helt nødvendig, hvis vi skal matche arbejdsgiverne. I bestyrelsen er vi enige om, at vi i lyset af erfaringerne fra OK-18 skal bygge videre på koordineringen med CFU. Koordineringen er ikke i modstrid med, at vi forhandler på tre selvstændige forhandlingsområder, hvor der skal være plads til konkrete og tilpassede løsninger. Vi skal bygge videre på det fælles sammenhold. Det skabte ny forståelse og opbakning til de faglige organisationer, det skabte fælles forståelse og værdifællesskaber mellem faggrupperne, og det har givet en ny gejst og tro på, at vi gennem sammenhold kan flytte dagsordner, og få genskabt respekten for de offentligt ansatte og den offentlige sektor. Vores medlemmer forventer, at vi holder fast i og bygger videre på sammenholdet. Den 14. januar har vi derfor også indbudt til formandsmøde mellem alle formænd i Forhandlingsfællesskabet og CFU. Mødet vil vi bruge til at tage hul på drøftelser af fremadrettede perspektiver fra OK-18. Træerne vokser ikke ind i himlen En stor del af den medlemsfrustration, som kom til udtryk ved OK-18, er der fortsat. Det gælder den stigende arbejdsintensitet, manglende fagligt handlerum i udførelsen af arbejdsopgaver, betydelige besparelser og fortsatte afskedigelser. Og det gælder en reformtræthed helt ind i knoglerne og en oplevelse af manglende anerkendelse. På ethvert medlemsmøde fylder de problemstillinger. Det er ikke alle problemstillinger, som vi kan løse ved en overenskomstforhandling. Men problemstillingerne og frustrationerne er en del af bagtæppet. Frustrationerne kommer også til udtryk på de sociale medier, i medierne i øvrigt og på møder i MED-udvalg. Og det afspejler kun toppen af isbjerget. Tilbagemeldingerne fra mange medlemmer er, at de holder sig tilbage for at ytre sig om forholdene på arbejdspladsen af frygt for repressalier. Det duer ikke. De ansatte skal trygt kunne ytre sig sagligt og kritisk om forholdene på arbejdspladsen både internt og eksternt. Det er en afgørende grundsten, hvis vi skal sikre kvaliteten og udviklingen i den offentlige sektor. En tavshedskultur, hvor den offentlige sektor lukker sig om sig selv, vil være en katastrofe. Arbejdsgivernes lydhørhed og vilje til samarbejde om de mange udfordringer er nødvendig for

6 6 at løse op for nogle af de frustrationer og konkrete problemer, som de ansatte oplever i hverdagen. En væsentlig del af baggrunden for frustrationerne er selvfølgelig, at økonomien i den offentlige sektor har været hårdt presset i en årrække. De sidste ti år har de offentlige budgetter ikke kunnet følge med det stigende antal børn og ældre det såkaldte demografiske udgiftspres. Så langt fra endda. Og hertil kommer budgetlovens snærende bånd. Også andre fokuspunkter frem mod OK-21 I bestyrelsens evaluering af OK-18 er der fremhævet en række fokuspunkter, som vi skal drøfte frem mod OK-21. Nogle af fokuspunkterne vil vi skulle drøfte og finde svar på selv, andre vil også skulle drøftes sammen med arbejdsgiverne. Jeg synes, at vi står med en rigtig god og fremadrettet evaluering, som jeg håber, at fællesskabet såvel som alle organisationer vil inddrage i arbejdet frem mod OK-21. Det er vist ingen hemmelighed, at kravsudtagelsen i Forhandlingsfællesskabet var vanskelig og tæt på ikke at lykkes. Det skal vi gøre bedre næste gang, og i forhandlingsudvalget er vi også enige om, at det er vigtigt, at vi tidligere involverer hinanden og drøfter de temaer, som fylder i de enkelte organisationer. Vi stillede ved OK-18 mange krav, der indholdsmæssigt dækkede mange og spredte temaer. I forhandlingsdelegationerne blev der kun i begrænset omfang sat retning og foretaget prioriteringer. Det skal vi også se på i perioden i de enkelte organisationer og i valggrupperne, men også i fællesskab. Vi skal drøfte, hvordan vi finder en passende balance mellem medinddragelse og medindflydelse i forhold til medlemmerne og politisk ledelsesansvar i forhold til at foretage mere strategiske valg, når vi udtager krav. Det er nødvendigt, hvis vi vil stå stærkere og mere fokuseret ved OK-21. I bestyrelsen er vi enige om, at det politiske håndslag om, at arbejdsgiverne ikke skal kunne presse og isolere enkeltorganisationer, er et centralt omdrejningspunkt i vores samarbejde. Det vil det også være ved OK-21. Denne gang valgte vi at sætte forhandlingerne på standby. Det var der både forhandlingsmæssige fordele og ulemper ved. Hvad vi gør fremadrettet, er et af de fokuspunkter, som vi vil drøfte. En storkonflikt var meget tæt på at blive en realitet i foråret. Konfliktvarsler blev afgivet med baggrund i repræsentantskabets beslutning den 2. marts Og i forhandlingsdelegationerne blev der truffet beslutning om, at der skulle varsles en frigørende konflikt for mellem 10-15%. Arbejdsgiverne svarede som bekendt igen med massive lockoutvarsler.

7 7 Varsling af konflikt tydeliggjorde, at organisationernes konfliktstrategier og håndtering heraf var forskellige. Det vanskeliggjorde koordineringen. Og arbejdsgivernes lockoutvarsel ville også have berørt organisationerne i meget forskelligt omfang, herunder økonomisk, såfremt en konflikt var blevet en realitet. I bestyrelsen er vi derfor også enige om, at der i god tid inden OK-21 er behov for at drøfte konfliktstrategi, og hvordan konfliktkoordineringen kan forbedres. Det gælder fx i forhold til at have en fælles konfliktstrategi, hvis vi samlet skal i konflikt, samtidig med at organisationerne har egne strategier i forhold til egne konflikter. Betydningen og konsekvenserne af arbejdsgivernes massive lockoutvarsel vil også komme til at indgå i overvejelserne. Vi måtte også konstatere, at var vi havnet i en konflikt, så ville der være enkelte organisationer, som ikke var polstret til det, og som meget hurtigt ville være kommet i økonomisk knibe. Arbejdsgiverne er naturligvis fuldt ud opmærksomme på det i forhandlingerne. Vi er ikke stærkere end det svageste led i kæden. Bestyrelsen peger derfor også på, at der er behov for en tidlig og bred drøftelse af betydning og konsekvenser af at indgå i Forhandlingsfællesskabet. En drøftelse af, hvordan der sikres økonomi til medvirken i gennemførelse af beslutninger truffet i Forhandlingsfællesskabet fx vedrørende mobilisering og konfliktstrategi. Nu er to overenskomstrunder aldrig ens. Men alligevel er det helt afgørende, at vi drøfter erfaringerne fra OK-18, så vi forbereder os på at stå stærkest muligt ved OK-21. Den danske model på det offentlige område Vi har sammen med KL og Danske Regioner aftalt at give den danske model på det offentlige område et serviceeftersyn. Der er brug for, at vi som parter i fællesskab repeterer værdien af den danske model. For modellen er helt afgørende for vores stærke økonomi, væksten og for udviklingen af den offentlige sektor. Vi har haft en indledende og åben drøftelse med både KL og Danske Regioner. Vi er enige om, at det er afgørende, at det er os som parter, der tager ansvar for en drøftelse og udvikling af den danske model. Det betyder i realiteten også, at begge sider derfor har en vetoret i forhold til ændringer. Det er ingen hemmelighed, at der blandt organisationerne og også hos arbejdsgiverne er forskellige billeder af de udfordringer, der er for den danske model. Men grundlæggende er vi enige om, at det er afgørende, at vi har en model, som begge parter har ejerskab til og som har en indre legitimitet.

8 8 Jeg finder det væsentligt, at vi sammen får drøftet og stillet skarpt på, hvordan vi kan blive bedre til at kvalificere vores forhandlinger fx gennem en tidligere og mere forpligtende dialog. Men også i forhandlingerne, hvor vi tidligere har haft succes med indgåelse af delforlig undervejs. Jeg har også peget på, at den danske model udfordres, når arbejdsgiverne sammenblander deres kasketter som lovgiver og arbejdsgiver. Det er derfor helt afgørende, at det såkaldte armslængdeprincip respekteres og overholdes ikke kun i ord, men også i praksis. Sporene fra OK-13 skræmmer stadig. Med legitimiteten følger også, at vi kan levere holdbare løsninger på udfordringerne på arbejdspladser, herunder i forhold til de enkelte organisationer. Det lykkedes vi ikke med i tilstrækkeligt omfang ved OK-18. Her er det vigtigt, at arbejdsgiverne forstår, at løsningen ikke ligger i at erstatte gensidigt forpligtende aftaler med nye styringsmodeller, dialog og værdier. Dialog og værdiorienterede ledelsesformer er et supplement til kollektive aftaler. Der er brug for aftalte rammer for udøvelse af ledelse. Det er det, den danske model hviler på. Vi har endvidere peget på en række problemstillinger i forhold til konflikt. Det gælder fx i forhold til de økonomiske ubalancer hvor arbejdsgiverne sparer lønmidler under konflikt. Og det gælder i forhold til forståelse og anvendelsen af nødberedskabsaftaler. Inddrag medarbejderne i udviklingen af den offentlige sektor Her i efteråret indgik regeringen, hovedorganisationerne, KL og Danske Regioner en aftale om 4 nationale mål for udviklingen af den offentlige sektor. Målene handler blandt andet om, at der skal være attraktive offentlige arbejdspladser med tillid til fagligheden og borgeren i centrum. Det er mål, som vi har kæmpet for i mange år, og det er kun godt at der valgkamp eller ej er en bred opbakning til, at de offentligt ansattes motivation og faglighed er fuldstændig afgørende for velfærden. Vi har en enestående offentlig sektor i international sammenhæng, som er en afgørende forudsætning for vækst og jobskabelse i den private sektor. Men den position er ikke kommet af sig selv, og det er heller ingen naturlov, at vi kan bevare den. Det kræver investeringer og udvikling. Og det kræver først og fremmest, at alle de dygtige medarbejdere, der hver dag går på arbejde i den offentlige sektor, har rammer og muligheder for at levere den velfærd, der stilles i udsigt til borgerne. Nu gælder det om at holde regering og arbejdsgiverne fast på de nationale mål. De skal udfoldes og gøres mere konkrete, så de rent faktisk gør en forskel ude på arbejdspladserne. Det skal vi samarbejde om i forskellige fora. Men jeg må også blankt tilstå, at de forskellige dele i regeringens sammenhængsreform indtil videre virker lidt undskyld mig usammenhængende.

9 9 I afbureaukratiseringsreformen er der mange af de rigtige ord faglighed, kerneopgave, tillid osv. Men det store salgsnummer blev nogle meget fantasifulde regnestykker om frigørelse af ressourcer, som bygger på en tynd vurdering fra et konsulentfirma, der har interviewet nogle få medarbejdere i 8 kommuner. I digitaliseringsreformen får den heller ikke får lidt. Digital service i verdensklasse, lyder visionen. Mange forskellige og givetvis fornuftige initiativer om digitalisering, dataetik og velfærdsteknologi omtales. Men samtidig er udspillet så godt som blottet for medarbejderperspektivet, selvom det er helt centralt for digitaliseringen, at medarbejderne er med i udviklingen og har de rette digitale kompetencer. Nu venter vi så på sammenhængsreformens sidste del: Sundhedsreformen. Også her kan man med rette have bange anelser. Vil regeringen igen gennemføre en kæmpemæssig reform ud fra politiske indskydelser og strategier, som vi kun kender det alt for godt fra fx undervisningsverdenen og SKAT? Store reformer kræver et solidt fagligt grundlag, og jeg håber virkelig ikke, at man vil spille hasard med vores sundhedsvæsen ved at gennemtvinge store strukturændringer uden den fornødne tid og medarbejderinddragelse. Samtidig er det også dybt frustrerende for de ansatte, at man varsler store ændringer hvorefter man udskyder det konkrete udspil, fordi der går politisk taktik i den. Vores visioner for den offentlige sektor Vi har meget, som vi gerne vil. Vi har visioner for den offentlige sektor, som vi hellere end gerne samarbejder med arbejdsgiverne om. Visioner for et attraktivt arbejdsmarked, hvor medarbejderne er stolte af at være, fordi de kan bruge deres faglighed til at gøre en forskel for borgerne. Og fordi, de har tid til og mulighed for at løse opgaverne. Vi vil, at medarbejderne kan holde til et helt arbejdsliv. Et godt arbejdsmiljø og en god balance mellem arbejde og fritid kan understøtte det. Det kan seniorpolitikken også. Vi kæmpede en brav kamp for seniorordningerne under OK-18. Nu håber jeg, at vi kan se fremad sammen med arbejdsgiverne, så vi kan arbejde konstruktivt om den målsætning, som vi jo er enige om: At medarbejderne får et langt og godt arbejdsliv. Vi vil også gerne samarbejde om at få flere på fuld tid. Det er der mange andre, der også gerne vil. Men vi er som parter helt centrale for at skabe holdbare løsninger. Fuld tid bør i højere grad være normen for nye på arbejdsmarkedet, samtidig med at vi sikrer en fornuftig arbejdslivsbalance. Vi skal også se på de mange ansatte, der ufrivilligt er på deltid. Og så skal vi i øvrigt have nogle job, så medarbejderen kan holde til at være på fuld tid. Vi skal have et godt, trygt og sundt arbejdsmiljø for alle ansatte. Det er en fælles opgave. Vi skal ikke måle arbejdspladserne snævert på, om de nedbringer sygefraværet, som regeringen ellers har bebudet senest i deres finanslovsaftale. Det vil presse arbejdsgiverne til at afskedige for eksempel langtidssygemeldte i stedet for at sætte kvalificeret ind overfor sygefraværet.

10 10 Det må ikke blive den enkeltes ansvar at holde sig rask på arbejdet. Akademikernes arbejdsmiljøundersøgelse har vist, at 52 pct. af alle akademikere arbejder på en arbejdsplads, hvor stress ses som den enkelte ansattes eget problem. Det er simpelthen ikke i orden. Vi vil gerne være med til at styrke rekrutteringen til arbejdspladserne. Mange områder bliver berørt af det på lidt længere sigt. Jeg har allerede været inde på flere elementer, der også kan afhjælpe rekrutteringsudfordringerne: Arbejdsmiljø, fokus på fuld tid og holdbart arbejdsliv. Også her har vi behov for solide, fælles løsninger. Det er noget, vi skal stå sammen om, for rekrutteringsudfordringerne kan ikke løses hverken ved snuptag eller alene af den enkelte organisation. Men vi skal passe på med, at det ikke bare bliver et rivegilde mellem organisationerne. Med den demografiske udvikling, vi kan kigge ind i, er der behov for langsigtede løsninger, som alle faggrupper kan se sig selv i. Vi vil rigtig gerne skabe mere kvalitet i mødet mellem borger og den professionelle. Vi vil være med til at afbureaukratisere og kvalificere dokumentationskrav, rutiner og arbejdsgange. Når bare vi er enige om, at der ikke findes en trylleformular, men kun det lange, seje træk, hvor vi i fællesskab er med til at udvikle den offentlige sektor. Og hvor vi oplever, at der er tillid til, at medarbejderne er fagligt kompetente og dygtige. Den afgående regionsdirektør i Hovedstaden, Hjalte Aaberg, sagde for nylig i Berlingske, at den offentlige sektor er ved at gå kold i kontrol. Adspurgt om, hvad han havde lært af store og kritiserede projekter som Sundhedsplatformen og akuttelefonen 1813, svarede han: Hvis man skal pege på noget, der er fælles, er det at lytte til medarbejderne og ikke bare lave vejledninger til dem. Lyt, lyt, lyt. Vi har i Fremfærd set eksempler på, at man i flere tilfælde har haft succes med at Hoved-MED bliver omdrejningspunktet. Det gælder bl.a. i afbureaukratiseringsprojektet Mere kerneopgave og mindre bureaukrati, hvor man i flere kommuner har udviklet og afprøvet metoden samskabt styring. Her involveres medarbejdere og ledere i at finde udfordringer og løsninger, når regler, processer og krav hindrer medarbejderne i at levere den bedste velfærd til borgerne. Vi skal være bevidste om, at udvikling af den offentlige sektor i høj grad skal ske ved at lade ting gro fra neden. Der skal være plads til decentrale løsninger. De lokale parter har en væsentlig rolle heri, og forudsætningerne for deres arbejde skal derfor være i orden. Endelig vil vi et offentligt arbejdsmarked, som er attraktivt og ikke andenrangs i forhold til den private sektor. Derfor skal vi have en lønudvikling som følger med lønudviklingen i den private sektor og her tog vi jo et stort skridt med afskaffelsen af privatlønsværnet under OK-18. Partssamarbejder peger fremad Vi har altså masser af visioner for de kommende år. Mit gennemgående budskab er, at vi KAN levere gode og solide løsninger på rigtig mange forskellige udfordringer, hvis parterne vel og mærke trækker på samme hammel.

11 11 Vi har rent faktisk et ganske godt partssamarbejde og konstruktiv dialog på mange områder. Det har måske ikke været så tydeligt, mens vi var gennem OK-18-forløbet, men det er ikke desto mindre virkeligheden. Jeg har allerede fremhævet samarbejdet i Fremfærd om udvikling af kerneopgaven i kommunerne, hvor vi sammen blandt andet leverer gode svar ind i den aktuelle debat om styring og afbureaukratisering. Vi har Væksthus for Ledelse, hvor vi drøfter og udvikler ledelse og samarbejdsformer i kommuner og regioner. Vi har PUF, hvor vi udvikler og tilbyder uddannelsesaktiviteter for MED og arbejdsmiljørepræsentanter om samarbejde, arbejdsmiljø og lokale forhandlingsforhold. På arbejdsmiljøområdet har vi SPARK i kommunerne og Ekspertrådgivningen om psykisk arbejdsmiljø i regionerne. Og endelig har vi 3-møder med KL og politiske dialogmøder med RLTN, hvor vi med jævne mellemrum drøfter aktuelle temaer med arbejdsgiverne. Vi har et godt fundament at stå på i de kommende år. Sammen kan vi tackle de store udfordringer, der venter os, for vi har i Forhandlingsfællesskabet viljen og sammenholdet til at søge løsninger til gavn for medlemmerne og borgerne. Gode resultater i fællesskab Når jeg ser tilbage på, hvad vi sammen har opnået gennem de sidste 11 år, så har vi opnået mange gode resultater: Fx styrket kompetenceudvikling, en aftale om trivsel, udvidet og øremærket barselsorlov, frihed med løn ved barns 2. sygedag, seniordage, styrkede TR-regler, uddannelsesløft fra ufaglært til faglært, styrket indsats om psykisk arbejdsmiljø, fjernelse af privatlønsværnet, lavt- og ligelønspuljer samt håndtering af spisepausen. I de 5 OK-runder i min formandsperiode har vi også opnået resultater for den økonomiske ramme, som afspejler de meget forskellige økonomiske op- og nedgange: Fra 12,8% i 2008 til 8,1% i 2018 (inkl. reststigning). Her i mellem 3,03% i 2011, 2,16% i 2013 og 5,87% i Resultaterne understreger, at overenskomstsystemet tager et stort ansvar og tilpasser sig de skiftende konjunkturer. Jeg vil også fremhæve beslutningen i 2014 om at samle KTO og Sundhedskartellet i Forhandlingsfællesskabet. Vi gjorde det bl.a. for at styrke lønmodtagersiden i forhandlingerne med de kommunale og regionale arbejdsgivere. Jeg synes, at både OK-15 og OK-18 helt tydeligt har bekræftet os i, at det var en god og perspektivrig beslutning. Det kan vi faktisk godt være stolte af. Det vil for mig stå som en vigtig milepæl i min formandsperiode. Resultaterne er blevet til i fællesskab. Hver især kan vi ikke matche arbejdsgiverne. Det skal derfor også være min opfordring til jer som afgående formand: Værn om fællesskabet, så vi også fremover kan levere solide løsninger.

12 12 Fællesskabet er vort største aktiv. Det har været en ære og en fornøjelse at stå i spidsen for i 11 år. Det har været udfordrende, lærerigt, arbejdskrævende, slidsomt, sjovt, dramatisk og meget andet. Men det har først og fremmest været en post, hvor jeg virkelig oplever, at vi har været med til at gøre en forskel for mange medlemmer. Mange episoder vil stå mejslet i min hukommelse for altid. For eksempel, da Jørgen og jeg i 2008 cyklede ud i Rederiforeningen for i 12. time at lande en kreativ løsning, så vi undgik det helt store sammenbrud. At løsningen så var bedre end den, som finansministeren havde nedlagt veto mod 16 timer inden ja, det gjorde det jo bare endnu bedre. Og den totalt skizofrene situation i 2013, hvor vi landede en KTO-aftale samtidig med, at lærerne blev udsat for det, som jeg uden den mindste tøven vil kalde det største demokratiske svigt i Danmark siden 2. verdenskrig. Jeg glemmer heller aldrig, da Nina Palesa og de øvrige aktivister tændte lys foran Forligsen med budskabet om, at fra nu af ville der være døgnvagt og hele folkefesten der fulgte. Tak for kaffe, skulderklap og hyggesnak også klokken 03:30 om natten. Selv når dramaet er på det højeste, er der heldigvis plads til et smil, som i 2013, hvor vi efter utallige spildte timer i Forligsen langt om længe blev kaldt ned til Mette Christensen, der blot kunne meddele, at arbejdsgiverne ikke ville ændre så meget som et komma i deres udspil på underviserområdet. Alternativet til en konflikt var derfor, at jeg skrev under på arbejdsgivernes diktat. Det fik mig til spontant at udbryde: Det kan jeg da ikke skrive under på! hvorefter Mette kiggede op på mig med sit lune og listige smil og sagde: Det kan du da godt Anders, så skal du bare ud og undervise igen! Eller her i foråret da jeg efter få timers søvn sprang i noget rent tøj for at drøne tilbage til forhandlingerne i Forligsen. Lige da jeg var på vej ind i porten, blev jeg grebet i skulderen af en af de hærdebrede trofaste 3F fanvagter. Han drejede mig rundt og spurgte så: Du Anders må jeg spørge dig om noget sig mig krøller du dine skjorter selv? Ikke flere anekdoter tilbage er der kun at sige tak. Tak til jer alle for samarbejdet i året der er gået, og tak for samarbejdet i de ti år der er gået forud. Særlig tak til jer i Forhandlingsudvalget. I har ved gud ikke altid været lige nemme, men sådan skal det være. Vi har sammen fundet løsningerne, når det gjaldt tak for det. Tak til sekretariatsudvalget og sekretariatet uden jer var vi politikere godt nok ikke meget bevendt. Tak for indsatsen i et dramatisk år og tak for samarbejdet i hele min formandsperiode I ved ikke, hvor meget jeg værdsætter det. Min sidste og største tak skal gå til Jørgen, Helle og Henrik. I forhold til jer alle tre kan jeg uden noget forbehold sige, at vi har haft et fantastisk konstruktivt og tillidsfuldt samarbejde, og så har den personlige kemi mellem mig og hver af jer været rigtig god. Jeg savnede dig Jørgen, da du

13 13 stoppede, jeg blev glad, da du tog over Helle, og jeg er fuld af beundring for din indsats i foråret Henrik tak skal I have. Jeg vil tillade mig at foregribe begivenhederne. Lige om lidt vælger vi en formand, der i den grad vil fællesskabet. Det bliver et godt valg jeg glæder mig til samarbejdet Mona. Med disse ord overlader jeg den mundtlige beretning til repræsentantskabets forhåbentlige velvillige behandling. Da ingen ønskede beretningen under afstemning konstaterede dirigenten, at beretningen var godkendt. Grete Christensen takkede formanden for en flot beretning, som hun fandt udtrykte den grundighed, som Anders Bondo Christensen har lagt for dagen siden starten af sit formandskab samt udviklingen i forhandlingerne. Hun har kendt Anders Bondo Christensen som en engageret, vedholdende og til tider stædig forhandler, som har sat værdien af samarbejde højt. Hun pegede på, at han altid har prøvet at finde de fælles løsninger. Det har også været til gavn for fagbevægelsens placering. Hun fandt, at OK-18 med signalet om et ligelønsprojekt var kronen på værket. Hun var enig i, at dannelsen af Forhandlingsfællesskabet i 2014 var et vigtigt resultat i forhold til samling af lønmodtagersiden Det er der mange, som har sat stor pris på. Forhandlingsfællesskabet har vist sit værd, og det er vigtigt fremadrettet at bruge styrken heri. Hun takkede afslutningsvist formanden for hans indsats og glædede sig til det fortsatte samarbejde. Lars Qvistgaard takkede ligeledes for beretningen, som han oplevede blev leveret med hjertet og med fynd og klem. Han erindrede bl.a. overenskomstforhandlingerne, hvor han havde mødt Anders Bondo Christensen første gang, og han refererede til deres samarbejde igennem de sidste 3 år, hvor han havde sat stor pris på hans dygtighed ikke mindst til at gennemskue økonomien, når alle andre er trætte. Han fortalte, at selv om han også havde krydset klinger med ham, havde Anders Bondo Christensen altid ageret professionelt, idet han bagefter som formand havde kæmpet for sagen. Han oplevede således, at Anders Bondo Christensen har været vedholdende både i forhold til arbejdsgiverne og i forhold til organisationerne. Anders Bondo Christensen havde sågar selv forsøgt sig med en formulering omkring spisepausen under de seneste forhandlinger. Han bemærkede, at Anders Bondo Christensen virker utrættelig, og synes at køre på en særlig olie, nemlig et stort hjerte for gode vilkår i den offentlige sektor. Han så frem til deres fortsatte samarbejde og udtrykte støtte til, at der skal findes en løsning på lærerområdet ved OK-21. Bodil Otto takkede formanden på vegne af OAO og HK-kommunal. Hun var enig i de mange flotte ord, som allerede var blevet sagt og hun fortalte bl.a., at Anders Bondo Christensen havde hjulpet hende under OK-08, hvor hun som ny forhandler havde skullet forhandle anciennitetsstigninger på plads i regionerne. Han havde således ventet med at skrive det generelle forlig under, indtil hendes anciennitetsstigninger havde været i hus, hvilket hun gerne ville takke ham for. Tina Lambrecht tilsluttede sig de pæne ord, der var blevet sagt. Hun fortalte bl.a., at mange havde spurgt hende, hvordan forhandlerne er, hvortil hun plejer at svare, at de er rigtig dygtige forhandlere, som i den grad søger at varetage medlemmernes interesser. Hun fandt, at dette også var kendetegnende for Anders Bondo Christensen. Det havde været en fornøjelse at lære ham at kende. Hun havde sjældent mødt nogen, der er så vedholdende og viljestærk. Og hun oplevede, at han har været god til at rumme konflikter og svære ting, hvilket har haft en afsmittende effekt på andre. Hun takkede ham for bekendtskabet frem til nu og så frem til det fortsatte samarbejde.

14 14 3. Regnskab for perioden 1. april marts 2018 Dirigenten henviste til, at regnskab for perioden 1. april marts 2018 var udsendt til repræsentantskabet ved brev af 17. oktober. Regnskabet indstilles til godkendelse af bestyrelsen og de af repræsentantskabet valgte revisorer. Da ingen ønskede ordet til dette punkt, og da ingen ønskede regnskabet sat under afstemning, konstaterede dirigenten, at regnskabet var godkendt. 4. Budget samt fastsættelse af kontingent for perioden 1. april marts 2020 Formanden henviste til, at bestyrelsens forslag til budget og kontingent for regnskabsåret 1. april 2019 til 31. marts 2020 var udsendt til repræsentantskabet. I indstillingsbilag er der nærmere redegjort for henholdsvis indtægter og udgifter. Han fremhævede bl.a., at forslaget udviser et overskud på ca kr., og indebærer, at kontingentet fastholdes uændret på 18 kr. årligt pr. medlem. Da ingen ønskede ordet eller budgettet sat under afstemning, konstaterede dirigenten, at budgettet, herunder at kontingentet fastsættes uændret til 18,00 kr. årlige pr. medlem, var vedtaget. 5. Indkomne forslag Dirigenten henviste til det udsendte indstillingsbilag, hvor bestyrelsen har fremsat forslag til vedtægtsændringer som følge af fusionen mellem LO og FTF pr. 1. januar Formanden forklarede, at forslaget betyder, at der fremover vil være 5 valggrupper: OAO, FOA, FK-K, SHK og AC. Med de 5 valggrupper sikres, at grundstrukturen og fordelingen af pladser stort set forbliver den samme som i dag. Dog tages der højde for den nuværende fordeling i bestyrelsen, hvor Dansk Socialrådgiverforening er udpeget på en FTF-plads, men indgår i OAOvalggruppen. En FTF-plads i bestyrelsen overgår derfor til OAO. Da ingen ønskede forslaget sat under afstemning, konstaterede dirigenten, at forslaget var vedtaget. 6. Nedsættelse af bestyrelse Dirigenten henviste til 11, stk. 1 i Forhandlingsfællesskabets netop godkendte vedtægter, hvor det fremgår, at repræsentantskabet for en periode af 2 år nedsætter en bestyrelse således: OAO-valggruppen vælger 6 medlemmer samt personlige suppleanter for disse. FOA-valggruppen vælger 3 medlemmer samt personlige suppleanter for disse. FK-K valggruppen vælger 5 medlemmer samt personlige suppleanter for disse. SHK-valggruppen vælger 4 medlemmer samt personlige suppleanter for disse AC-valggruppen vælger 1 medlem samt 1 personlig suppleant for denne.

15 15 Øvrige organisationer vælger tilsammen 1 medlem samt 1 personlig suppleant for denne. Dirigenten henviste til, at valggruppernes valg af medlemmer af og suppleanter til bestyrelsen fremgik af det udsendte materiale. Da ingen havde bemærkninger til de af valggrupperne indstillede medlemmer af bestyrelsen, konstaterede dirigenten, at de indstillede medlemmer af bestyrelsen var valgt. 7. Nedsættelse af forhandlingsudvalg Dirigenten henviste til 15, stk. 1 i Forhandlingsfællesskabets netop godkendte vedtægter, hvor det fremgår, at repræsentantskabet for en periode af 2 år nedsætter et forhandlingsudvalg der sammensættes, som nedenfor anført, idet samtlige valg foretages blandt bestyrelsens medlemmer og disses personlige suppleanter: OAO-valggruppen vælger 3 medlemmer samt personlige suppleanter for disse. FOA-valggruppen vælger 2 medlemmer samt personlige suppleanter for disse. FK-K valggruppen vælger 2 medlemmer samt personlige suppleanter for disse. SHK-valggruppen vælger 2 medlemmer samt personlige suppleanter for disse. AC-valggruppen vælger 1 medlem samt personlig suppleant for denne. Dirigenten henviste til, at valggruppernes valg af medlemmer og suppleanter til forhandlingsudvalget fremgik af det udsendte materiale. Da ingen havde bemærkninger til det udsendte materiale, konstaterede dirigenten, at de af valggrupperne indstillede medlemmer af forhandlingsudvalget samt personlige suppleanter var valgt. 8. Valg af formand Dirigenten henviste til 19, stk. 1 i Forhandlingsfællesskabets netop godkendte vedtægter, hvor det fremgår, at repræsentantskabet vælger 1 formand og 4 næstformænd, som tillige er formand og næstformænd for bestyrelsen og forhandlingsudvalget. Bestyrelsen indstiller, at Mona Striib, FOA vælges til formand for Forhandlingsfællesskabet for den kommende 2 års periode. Der var ikke andre kandidater til formandsposten. Dirigenten konstaterede, at Mona Striib blev valgt til formand. Mona Striib takkede for valget og henviste bl.a. til, at den afgående formand havde givet udtryk for, at han glædede sig til at samarbejde med en, der ville fællesskabet, hvilket hun bekræftede, at hun ville. Hun ville desuden gå til opgaven med ydmyghed og appetit.

16 16 9. Valg af næstformænd Dirigenten oplyste, at bestyrelsen indstiller, at Bodil Otto HK Kommunal, Anders Bondo Christensen, LC, Grete Christensen, DSR, vælges og at Lars Qvistgaard, Akademikerne, genvælges som næstformænd for Forhandlingsfællesskabet for den kommende 2 års periode. Der var ikke andre kandidater til næstformandsposterne. Dirigenten konstaterede, at blev Bodil Otto HK Kommunal, Anders Bondo Christensen, LC, Grete Christensen, DSR, og Lars Qvistgaard, Akademikerne blev valgt som næstformænd. 10. Valg af 2 revisorer og 1 revisorsuppleant Dirigenten henviste til 25 i Forhandlingsfællesskabets vedtægter, hvor det fremgår, at repræsentantskabet for en periode af 2 år vælger 2 revisorer og 1 revisorsuppleant. Dirigenten oplyste, at bestyrelsen indstiller, at Hanne Thomsen, Teknisk Landsforbund, genvælges og at Kim Bøje Madsen, Dansk Formands Forening, vælges som revisorer, og at Susanne Thorsø, HK/Kommunal, genvælges som revisorsuppleant for den kommende 2 års periode. Der var ikke andre kandidater. Dirigenten konstaterede, at Hanne Thomsen, Teknisk Landsforbund og Kim Bøje Madsen, Dansk Formands Forening, blev (gen)valgt som revisorer, og at Susanne, HK/Kommunal, blev genvalgt som revisorsuppleant for den kommende 2 års periode. 11. Eventuelt Mona Striib takkede den afgående formand. Hun henviste til, at han nu giver stafetten videre. Hun er glad for, at han ikke forsvinder ud af Forhandlingsfællesskabet idet gode tips og tricks og historiske erfaringer kan være gode at lytte til. Hun er bevidst om, at det forpligter i den rolle, hvor man både forhandler på vegne af sin egen organisation plus forhandler på tværs. Og at det kan give udfordringer i ens egen organisation. Hun hæftede sig ved, at han har haft sine balancegangsøvelser mange gang, og at han har klaret det ganske glimrende. Hun pegede på, at Anders Bondo Christensen er den længst siddende formand for Danmarks Lærerforening, og at han har stået i spidsen for 5 overenskomstforhandlinger i Forhandlingsfællesskabet. Det siges, at enhver OK-runde er sin egen. OK-18-oplevelsen, hvor parterne endte i Forligsinstitutionen uden delresultater mv. ikke engang en ramme og langt fra hinanden på alle tre områder, med mange mil slår alle andre overenskomstforløb. På den måde slutter han på toppen. Det der har imponeret hende mest har været hans energi og hans evne til at tænke i kreative og alternative løsninger og på den måde skabe løsninger, som hele forhandlingsudvalget kan bakke op om. Og hun henviste til, at det er det organisationerne kan når vi vil fællesskabet, kan vi skabe fælles løsninger. Det er den stafet, hun griber efter Anders Bondo Christensen. Hun gav afslutningsvist udtryk for støtte til lærerne, idet hun sagde, at der skal findes en aftalt løsning om arbejdstid, som kan bringe undervisningsområdet videre og bort fra den lovregulerede

17 17 arbejdstid, hvis OK-21 skal landes. Hun så frem til det fortsatte samarbejde i Forhandlingsfællesskabet. Anders Bondo Christensen takkede for de pæne ord samt for tilliden igennem årene som formand og ønskede alle en god jul.

FORMANDENS MUNDTLIGE BERETNING

FORMANDENS MUNDTLIGE BERETNING FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet Aktivitetsnr.: 18-0201.64. ABC 17. december 2018 FORMANDENS MUNDTLIGE BERETNING Det talte ord gælder Samarbejde skaber solide løsninger Min første mundtlige beretning

Læs mere

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014 Stiftende repræsentantskabsmøde onsdag den 8. oktober 2014 - 2 - Referat af stiftende repræsentantskabsmøde den 8. oktober 2014 1. Velkomst v. formand for KTO Anders Bondo Christensen og formand for Sundhedskartellet

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Indholdsfortegnelse Vedtægter for Forhandlingsfællesskabet... 3 1 Formål og opgaver... 3 2 Medlemmer... 3 3 Forhandlingsret...

Læs mere

Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde. fredag den 4. maj 2018

Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde. fredag den 4. maj 2018 Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde fredag den 4. maj 2018 2 Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde fredag den 4. maj 2018 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til det ekstraordinære

Læs mere

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003.

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Centralorganisationernes Fællesudvalg Sekretariatet 24. april 2003 12379.8 HRM/HRM CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Emne: Samforhandlinger? Tak for indbydelsen!

Læs mere

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003.

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Som bekendt blev mæglingsforslaget i 2002 kun vedtaget med nogle få tusinde ja-stemmers overvægt. Jeg har forstået,

Læs mere

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Udarbejdet af: AC FOA FTF KTO Sundhedskartellet Danske Regioner Dansk Sygeplejeråd Foreningen af Speciallæger HK/Kommunal LO Yngre Læger Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Juni 2010 Vi har et godt offentligt

Læs mere

Kildeparken 16. april #EnLøsningForAlle (klik på linket)

Kildeparken 16. april #EnLøsningForAlle (klik på linket) OK18 1 Kildeparken 16. april 2018 #EnLøsningForAlle (klik på linket) 2 Tiden frem til i dag Et forlig og ikke en mæglingsskitse! 3 Tiden frem til i dag Lokal opbakning til forhandlingerne! Listen af aktiviteter

Læs mere

Bilag til bestyrelsens. evaluering af OK-18

Bilag til bestyrelsens. evaluering af OK-18 Bilag til bestyrelsens evaluering af OK-18 - 2 - Bilag om fakta og baggrund - OK-18 I dette bilag er der kort søgt fremhævet en række oplysninger om fakta og baggrundsoplysninger om OK-18 forløbet. Oplysningerne

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen & Nana Wesley Hansen Optakten til overenskomstforhandlingerne startede i foråret 2010, hvor kravene til de nye

Læs mere

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Velkommen til Sundhedskartellets stormøde om OK11. Det er snart et år siden, vi mødtes til vores

Læs mere

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF).

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). 1. Velkommen til KØF 2012 Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). Dejligt at vi kan samle så mange til debat om kommunernes økonomiske udfordringer. Det er en god tradition.

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen, Nana Wesley Hansen & Mikkel Mailand Optakten til overenskomstforhandlingerne på det offentlige område starter

Læs mere

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Forord En god arbejdsplads kommer ikke af sig selv. Det kræver kompetente medarbejdere og ledere, der vil arbejde for en bæredygtig arbejds- og samarbejdskultur, hvor

Læs mere

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet.

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet. Forhandlingsfællesskabet Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K. Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 03-11-2017 J.nr.: 17/12453 Til

Læs mere

Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads

Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads De akademiske organisationer har i fællesskab udarbejdet denne guide, og du kan som BF-tillidsrepræsentant tage det du kan bruge af vejledningen.

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF)

Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) 1 Formål m.v. Stk. 1 LC og CO10 samarbejder i Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) med det formål i fællesskab

Læs mere

Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner

Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Talepapir 5. januar 2017 IO Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner Indledende bemærkninger [Det

Læs mere

Regionalt TR-møde 7. marts

Regionalt TR-møde 7. marts Regionalt TR-møde 7. marts 1) Fra forhandlinger til sammenbrud Hvorfor konflikt? Hvor er knasterne? Hvad sker der lige nu i Forligsinstitutionen? 3) Hvad er din rolle som TR? Hvad gør vi nu? Aktiviteter,

Læs mere

Se skabelon til mail om kontaktoplysninger, som du kan sende til dine kolleger nederst på denne side.

Se skabelon til mail om kontaktoplysninger, som du kan sende til dine kolleger nederst på denne side. Tillidsrepræsentant på en konfliktramt arbejdsplads - en guide til dig, der er tillidsrepræsentant på en arbejdsplads, der er ramt af strejke eller lock out. Lige nu ser du ind i en helt ny og uvant rolle,

Læs mere

Generalforsamling. Torsdag den 24. september 2015 kl i Cafe Niffen i klubhuset

Generalforsamling. Torsdag den 24. september 2015 kl i Cafe Niffen i klubhuset Generalforsamling Torsdag den 24. september 2015 kl. 19.00 i Cafe Niffen i klubhuset Referat Formanden Tina Høilund Pedersen bød velkommen til generalforsamlingen, nr. 76 i rækken og gik over til dagsordenen.

Læs mere

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Gentofte Kommune Robusthed 2 Program: Præsentation og introduktion arbejdsplads\tr Hvad er organisatorisk robusthed for jer? Oplæg: Organisatorisk robusthed

Læs mere

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Forhandlingsafdelingen Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Sundhedskartellet Dansk Sygeplejeråd Medlemstal 72.523 Formand Grete Christensen Jordemoderforeningen Medlemstal

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Konflikten er på vej..! Vi er på vej i konflikt. Spørgsmålet er: Hvor stor, hvornår og hvor længe? Side 2 En stor konflikt Hvem er del i

Læs mere

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 Kære TR. Vi skal snart i gang med at forhandle nye overenskomster. Der er mange vigtige ting på dagsordenen: Hvor store lønstigninger skal vi

Læs mere

Samråd i Finansudvalget den. 30. januar 2015 om god arbejdsgiveradfærd

Samråd i Finansudvalget den. 30. januar 2015 om god arbejdsgiveradfærd Finansudvalget 2014-15 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 223 Offentligt Talepapir 28. januar 2015 Samråd i Finansudvalget den. 30. januar 2015 om god arbejdsgiveradfærd Følgende spørgsmål skal behandles

Læs mere

Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram - UgebrevetA4.dk. OK18 Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram

Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram - UgebrevetA4.dk. OK18 Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram OK18 Danskerne giver offentligt ansatte et varmt kram Af Henny Christensen Fredag den 23. marts 2018 En bølge af sympati strømmer de offentligt ansatte i møde i ny måling. Seks ud af ti danskere erklærer

Læs mere

EN LØSNING FOR ALLE. Historien om Akademikerne under OK18

EN LØSNING FOR ALLE. Historien om Akademikerne under OK18 EN LØSNING FOR ALLE Historien om Akademikerne under OK18 OK18 var et unikt forløb i den danske models historie i den offentlige sektor generelt og for Akademikerne især. Den danske model har på det offentlige

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

OK18 Samlet resultat for DS

OK18 Samlet resultat for DS OK18 Samlet resultat for DS I denne præsentation får du: Indholdet i de generelle forlig på det kommunale og regionale område Indholdet i DS eget forlig med KL og RLTN Hvad sker der nu? OK18 gennembruddet

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 28. april 2018 17-0310.5 Hovedelementerne i forliget på RLTN s område Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted...

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted... POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE Vi sætter os i borgerens sted... Målsætninger for administration og service i Randers Kommune Helhed og Sammenhæng Mødet med borgeren

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

Pedersminde Grundejerforening Referat af generalforsamling lørdag den 13. august 2016

Pedersminde Grundejerforening Referat af generalforsamling lørdag den 13. august 2016 Pedersminde Grundejerforening Referat af generalforsamling lørdag den 13. august 2016 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Valg af stemmetællere 3. Oplæsning af referat 4. Formandens beretning om det forløbne

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

Generalforsamling 2015

Generalforsamling 2015 Generalforsamling 2015 Fredag den 8. maj 2015, kl. 11.30 12.00. Dokk1, Havnen, Aarhus Referat 1. Valg af dirigent Hovedbestyrelsen foreslår, at kommunaldirektør Søren Lund Hansen vælges som dirigent. Søren

Læs mere

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal 2 Indholdsfortegnelse Opgaveflytning fra det statslige område til det kommunale område og omvendt... 5 I hvilken udstrækning flyttes der opgaver fra det offentlige

Læs mere

98 procent af kontorassistenter, dyrepassere og laboranter i HK-Stat stemte ja.

98 procent af kontorassistenter, dyrepassere og laboranter i HK-Stat stemte ja. FORSKER EFTER OK18: 'De faglige ledere vil have en langt større selvtillid til at råbe op' Af Henny Christensen Gitte Redder @GitteRedder Tirsdag den 5. juni 2018 De offentligt ansatte har stemt massivt

Læs mere

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST Rejsehold til dit arbejdsmiljø Minipensionen stiger Større købekraft Nu 7 ugers barsel til far Fortsat fokus på kompetenceudvikling LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST OG DELTAG I URAFSTEMNINGEN [SENEST 9. APRIL]

Læs mere

OK18 Det gode arbejdsliv

OK18 Det gode arbejdsliv OK18 Det gode arbejdsliv Baggrundstæppet for OK18 Det gode arbejdsliv HELE arbejdslivet og for ALLE socialrådgivere HB s politiske prioriteringer OK18-oplæg Baggrundstæppet OK17 OK-forhandling på private

Læs mere

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015 FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. marts 2015 ABC Sagsnr.: 4001.32 Formandens fremlæggelse af forligene 2015 Det har været et meget langt og usædvanligt forløb. Langt fordi navnlig KL havde en

Læs mere

HORNSVED GRUNDEJERFORENING ORDINÆR GENERALFORSAMLING SØNDAG DEN

HORNSVED GRUNDEJERFORENING ORDINÆR GENERALFORSAMLING SØNDAG DEN J.nr. 28-80033 HORNSVED GRUNDEJERFORENING ORDINÆR GENERALFORSAMLING SØNDAG DEN 22-04-2018 Referat År 2018, den 22. april kl. 11.00 afholdtes ordinær generalforsamling i Hornsved Grundejerforening i Skovens

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 11. december 2017 HKB/jb Sagsnr.: 17-0221.76 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2018 på KL s område Den økonomiske krise er ovre. Det

Læs mere

Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret

Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret Nr. 2, juni 2019 Sommerhilsen fra RLF Introduktion for nye medlemmer Ferie og sygdom Husk datoer Info om Kredskontoret Nr. 2, Juni 2019 Sommerhilsen fra RLF Så kom varmen skyllende hen over Rødovre, og

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU 1 Indholdsfortegnelse 3 5 6 7 8 9 9 10 Overenskomstresultatet for 2015 Løn Minipension Styrket lokalt samarbejde Bedre

Læs mere

Politisk grundlag for ny hovedorganisation

Politisk grundlag for ny hovedorganisation Godkendt på stiftende kongres for en ny hovedorganisation for LO og FTF den 13. april 2018 Politisk grundlag for ny hovedorganisation Formål Fagbevægelsens Hovedorganisation samler Danmarks forbund/fagforeninger

Læs mere

Bestyrelsens. evaluering af OK-18

Bestyrelsens. evaluering af OK-18 Bestyrelsens evaluering af OK-18 - 2 - Indhold 1. Indledning... 2 2. Optakt og forhandlingsforberedelse... 3 Fremadrettede fokuspunkter... 5 3. Forhandlingsforløbet til og med sammenbruddet... 6 Fremadrettede

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Lederforeningen Den januar 2019 Kvæsthuset Kl. 10:00-15:00

Bestyrelsesmøde i Lederforeningen Den januar 2019 Kvæsthuset Kl. 10:00-15:00 Bestyrelsesmøde i Lederforeningen Den 23-24. januar 2019 Kvæsthuset Kl. 10:00-15:00 Onsdag d. 23. januar 2019 Kl. 10:00-11.15 1. Godkendelse af dagsorden 2. Godkendelse af referat fra sidste bestyrelsesmøde

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA OK18 Fagbevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Mandag den 11. december 2017 Der skal oprettes en pulje til at løfte

Læs mere

HK HANDELS MÅLPROGRAM

HK HANDELS MÅLPROGRAM HK HANDELS MÅLPROGRAM 1 HK HANDELs målprogram 2016-2020 (udkast) 2 3 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag 4 for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Tillidsreform. i Socialforvaltningen

Tillidsreform. i Socialforvaltningen Tillidsreform i Socialforvaltningen Ringe i vandet Det er mange små dråber af tillid, der skal sprede sig som ringe i vandet for, at vi kan få skabt en tillidsfuld organisation. Tilliden starter med vores

Læs mere

Formand Poul Erik Jakobsen bød velkommen til de fremmødte og gik derefter direkte over til dagsordenen. 1. Valg af dirigent.

Formand Poul Erik Jakobsen bød velkommen til de fremmødte og gik derefter direkte over til dagsordenen. 1. Valg af dirigent. Beslutningsreferat fra generalforsamlingen i Danske Tursejlere Den 8. april 2017 i Silkeborg Motorbåd Klub, Restaurant Indelukket Spisested, Åhave Alle 9 C, 8600 Silkeborg Formand Poul Erik Jakobsen bød

Læs mere

Ansatte i regioner. Omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter STEM OG BESTEM

Ansatte i regioner. Omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter STEM OG BESTEM Ansatte i regioner Omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været lange og udfordrende. Vi gik ind i forhandlingerne

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

Oplæg på KTO konferencen den 28. april 2003

Oplæg på KTO konferencen den 28. april 2003 Kirsten Nissen, Socialpædagogernes Landsforbund Oplæg på KTO konferencen den 28. april 2003 Som udgangspunkt for mit oplæg har jeg valgt arbejdspladsen. Hvordan sikres arbejdspladserne størst mulig indflydelse

Læs mere

Forligsinstitution og den offentlige sektor

Forligsinstitution og den offentlige sektor Forligsinstitution og den offentlige sektor FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Mikkel Mailand Reglerne for Forligsinstitutionen har siden 1910 været fastsat ved lov. Denne lov er revideret mange

Læs mere

Fagforbund til politikere: Giv os ekstra penge til ligeløn - UgebrevetA4.dk

Fagforbund til politikere: Giv os ekstra penge til ligeløn - UgebrevetA4.dk USÆDVANLIG APPEL Fagforbund til politikere: Giv os ekstra penge til ligeløn Af Henny Christensen Onsdag den 3. januar 2018 Flere fagforbund beder nu Folketingets politikere om at bruge ekstra penge på

Læs mere

gladsaxe.dk Personalepolitik

gladsaxe.dk Personalepolitik gladsaxe.dk Personalepolitik 2016 1 personalepolitik I Gladsaxe Kommune har vi høje ambitioner. Vi er en stærk velfærdskommune, der løser de kommunale opgaver på et højt niveau. Vi er en kommune, som prioriterer

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 27. april 2018 17-0310.4 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Læs mere

Myter og svar - Overenskomst 2018

Myter og svar - Overenskomst 2018 Myter og svar - Overenskomst 2018 I 2018 skal der forhandles overenskomster på det offentlige område, det afspejler sig i den offentlige debat, hvor det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i myter

Læs mere

Situationen på det offentlige arbejdsmarked ovenpå overenskomstforhandlingerne OK15 v/professor emeritus Flemming Ibsen, Aalborg Universitet

Situationen på det offentlige arbejdsmarked ovenpå overenskomstforhandlingerne OK15 v/professor emeritus Flemming Ibsen, Aalborg Universitet Referat af Delegeretforsamling i IDA Offentlig Torsdag den 7. maj 2015 kl. 14.00-18.00 Notat 4. juni 2015 TEMADRØFTELSER: Situationen på det offentlige arbejdsmarked ovenpå de offentlige overenskomstforhandlinger

Læs mere

OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER

OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER 01 OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER STAUNINGS PLADS 1-3,4 1607 KØBENHAVN V 33 70 13 00 OAO@OAO.DK WWW.OAO.DK OAO VARETAGER INTERESSER FOR MEDLEMSORGANISATIONER MED CA. 400.000 MEDLEMMER ANSAT I STAT,

Læs mere

Forligsinstitution og den offentlige sektor

Forligsinstitution og den offentlige sektor Forligsinstitution og den offentlige sektor FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Mikkel Mailand Reglerne for Forligsinstitutionen har siden 1910 været fastsat ved lov. Denne lov er revideret mange

Læs mere

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3

SYTTEN INFO. Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED. Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 SYTTEN INFO Rødovre Lærerforenings medlemsblad Årgang 18 Nr. 2 Hent dit eget eksemplar på www.kreds17.dk DET ER RIGTIG GODT JEG VED, HVAD JEG IKKE VED Læs formandens jule og nytårshilsen på side 3 Ny strategi

Læs mere

OK15 på vej mod OK18 Hvad ville I gerne høre om?

OK15 på vej mod OK18 Hvad ville I gerne høre om? OK15 på vej mod OK18 Hvad ville I gerne høre om? 1 Program: OK15 resultat og politiske tendenser v. formand Bert Asbild OK15 for TR v. forhandlingschef Joy Strunck OK15 for ledere v. formand Bert Asbild

Læs mere

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området 15. oktober 2018 Oversigt over resultater fra OK18 C.1.4. Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Oversigt over resultater ved OK18 - stat,

Læs mere

Ledelsesgrundlaget Maj 2015

Ledelsesgrundlaget Maj 2015 Ledelsesgrundlaget Maj 2015 Ledelsesgrundlaget og visionen Viborg Kommunes vision har overskriften Vilje Vækst Velfærd. Det hedder bl.a. i Visionen: Viborg er en forgangskommune. Gennem nytænkning, dialog

Læs mere

Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017

Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017 Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 18 Offentligt T A L E 05-10-2017 Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017 J.nr. 2017-5813 CAL

Læs mere

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 27. februar 2017

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 27. februar 2017 Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 27. februar 2017 kl. 9.00 15.30 der er kaffe fra kl. 8.30 Dagsorden: 1. Mødets åbning 2. Dagsorden 2.1. Referat 3. Sager til behandling 3.1. Sammen om DSR 3.2. Generalforsamling

Læs mere

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION

Læs mere

kom og giv din mening til kende www.lo.dk www.ftf.dk se og læs nærmere på LO-varenr.:3000 maj 2007

kom og giv din mening til kende www.lo.dk www.ftf.dk se og læs nærmere på LO-varenr.:3000 maj 2007 LO-varenr.:3000 maj 2007 kom og giv din mening til kende se og læs nærmere på www.lo.dk www.ftf.dk Opsamling på 4 stormøder 2007 om kvalitet i den offentlige sektor Er udgivet af LO og FTF på baggrund

Læs mere

TILLID GIVER VERDENSKLASSE HJØRNESTEN TIL EN NY STYRING AF DEN OFFENTLIGE SEKTOR

TILLID GIVER VERDENSKLASSE HJØRNESTEN TIL EN NY STYRING AF DEN OFFENTLIGE SEKTOR TILLID GIVER VERDENSKLASSE HJØRNESTEN TIL EN NY STYRING AF DEN OFFENTLIGE SEKTOR OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER Januar 2013 STAUNINGS PLADS 1-3,4 1607 KØBENHAVN V 33 70 13 00 OAO@OAO.DK WWW.OAO.DK

Læs mere

Kredsgeneralforsamling LU Midt- og Vestjylland februar 2018

Kredsgeneralforsamling LU Midt- og Vestjylland februar 2018 Kredsgeneralforsamling LU Midt- og Vestjylland februar 2018 Valg af dirigent Dagsorden: Bestyrelsens beretning Regnskab Indkomne forslag. Forslag der ønskes optaget på dagsordenen skal være kredsbestyrelsen

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner NYHEDSBREV NR. 4 af 3F-medlemmer i regioner læs i dette nummer OK11 Er der ekstraordinært ansatte på DIN arbejdsplads? Sne Sne Aktuelle kurser og temadage i foråret 2011 OK 11 - Udtagelse af tværgående

Læs mere

Referat fra foreningens ordinære Generalforsamling afholdt d. 18. marts 2009

Referat fra foreningens ordinære Generalforsamling afholdt d. 18. marts 2009 Referat fra foreningens ordinære Generalforsamling afholdt d. 18. marts 2009 Dagsorden. 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år 3. Aflæggelse af regnskab for året 2004 4. Indkomne

Læs mere

Fredag klokken 10 tager Side fat. 1 af Det 6 er fortsat lønnen,

Fredag klokken 10 tager Side fat. 1 af Det 6 er fortsat lønnen, ANALYSE Husk lige tandbørsten: Topforhandlere gør klar til dramatisk slutspurt Af Henny Christensen Fredag den 20. april 2018 Lønnen er den mindste knast, når lønmodtagere og arbejdsgivere fredag gør et

Læs mere

Sammen om den offentlige sektor

Sammen om den offentlige sektor Sammen om den offentlige sektor Djøf Offentligs fokusområder 2018-2020 Tænk længere Reformer af kommuner, domstole, politi og gymnasier. Nye uddannelsesinstitutioner, supersygehuse, sammenlægninger, opsplitninger,

Læs mere

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik 2013 Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik for Region Hovedstadens Psykiatri Arbejdsmiljøpolitikken blev godkendt i Psyk-MED d. 24. august

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

Referat af Generalforsamling afholdt torsdag den 26. marts 2009 kl. 1930 i Dalby forsamlingshus lille sal.

Referat af Generalforsamling afholdt torsdag den 26. marts 2009 kl. 1930 i Dalby forsamlingshus lille sal. Referat af Generalforsamling afholdt torsdag den 26. marts 2009 kl. 1930 i Dalby forsamlingshus lille sal. Dagsorden: 1: Valg af dirigent 2: Bestyrelsens beretning 3: Det reviderede regnskab forelægges

Læs mere

- Tale til besvarelse af spørgsmål V, W og X den 18. december Ministeren bedes redegøre for fordelingsprofilen

- Tale til besvarelse af spørgsmål V, W og X den 18. december Ministeren bedes redegøre for fordelingsprofilen Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt 13. december 2017 J.nr. 2017-8243 Kontor: Økonomisk Politik og Analyse SAU samrådsspørgsmål V, W og X - Tale til besvarelse

Læs mere

Klubvedtægter for Dansk Socialrådgiverforening Københavns Kommune

Klubvedtægter for Dansk Socialrådgiverforening Københavns Kommune Klubvedtægter for Dansk Socialrådgiverforening Københavns Kommune 1. Klubbens navn Stk. 1. Klubbens navn er Dansk Socialrådgiverforening Københavns Kommune (DSK). Stk. 2. Klubben er oprettet i henhold

Læs mere

Referat ordinær generalforsamling på Friskolen City Odense, Buchwaldsgade 46, 5000 Odense C. Torsdag den 27. marts 2014 kl. 18:30

Referat ordinær generalforsamling på Friskolen City Odense, Buchwaldsgade 46, 5000 Odense C. Torsdag den 27. marts 2014 kl. 18:30 Odense, den 13. marts 2014 Kære Forældre- og Skolekreds ved FCO Referat ordinær generalforsamling på Friskolen City Odense, Buchwaldsgade 46, 5000 Odense C. Torsdag den 27. marts 2014 kl. 18:30 Dagsorden:

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013 KTO Sekretariatet 4. april 2013 ABC Sagsnr.: 3213.39 Formandens fremlægning af KTO-forligene 2013 Vedligeholdelsesforlig i en krisetid Jeg vil i denne præsentation alene komme med en kort beskrivelse af

Læs mere