SSOG Scandinavian School of Gemology

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SSOG Scandinavian School of Gemology"

Transkript

1 SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 7: Dobbeltbrydning, Optisk egenskaber & Optiske indikatorer Et refraktometer Du husker fra lektionerne om optiske egenskaber, at lysstråler bremser, bøjer og kan deles, når de går igennem en ædelsten. Den vinkel, der skabes mellem strålernes originale vej, når de går ind i stenen og de brudte (bøjede) veje kan måles og indtegnes på en skala. Disse målinger af stenen, der bremser og bøjer lyset, kaldes lysbrydningsvinkler, og værdien kalder man stenens lysbrydnings-indeks også kaldet refraktive indeks (RI). Et gemmologisk instrument kaldet et refraktometer anvendes til at finde lysbrydende indikatorer. (Bemærk: Du vil lære, hvordan man bruger refraktometeret og polariseringsfilteret i næste lektion.) Lyset går ind i refraktometeret og ledes ind i eller på den sten, der besigtiges, igennem et polariseringsfilter. Strålerne projekteres på en aflæsningsskala på refraktometeret, og ud fra disse aflæsninger får vi den information, som vi skal bruge til at finde dobbeltbrydning. Inden for gemmologi er dobbeltbrydning en måling af forskellen mellem de lysbrydende indikatorer af en dobbelt refraktivt eller dobbelt lysbrydende ædelsten, en måling af hvor meget lyset bøjer. Optiske egenskaber, optiske indikatorer og dobbeltbrydning er ekstremt værdifulde egenskaber for den praktiserende gemmolog. Disse egenskaber er konstante, og det er denne konsekvens fra sten til sten inden for en type, der muliggør, at en gemmolog kan indsnævre mulighederne af en stens identitet.

2 Refraktometrets aflæsningsskala ved brug af polariseringsfilter. For eksempel, forestil dig, at du har to sten. Du ved, at den ene er naturlig og den anden en efterligning, men du ved ikke, hvilken der er hvad. Stenene ser ikke blot ens ud, men du synes, at deres lysbrydende indikatorer er meget lig hinanden. Fordi intervallet af dobbeltbrydning er konstant for alle slags ædelsten, så vil forskellen i deres dobbeltbrydning afsløre, hvilken sten der er naturlig, og hvilken der er en efterligning. Som du kan se, så vil en grundig forståelse af optiske egenskaber og en evne til hurtigt at huske en stens RI og dobbeltbrydning spare tid og frustrationer i løbet af en gemmologs karriere. Enkelt-lysbrydende (single refraktivt) ædelsten Lad mig først forklare til dem der har arbejdet med gemmologi før at betegnelsen lysbrydende også kaldes refraktivt, fra engelsk refractive. Så hvis du i andre forbindelse i denne uddannelse hører ordet refraktivt ved du at det er det samme som lysbrydende. Vi vil bruge begge betegnelser i denne uddannelse. Illustrationen nedenfor viser en hypotetisk isotrop stens RI (= refraktivt indeks). Husk på, at diagrammerne i denne lektion er fra hypotetiske sten for på den bedst mulige måde at vise koncepterne, så du må ikke forvente at finde rigtige røde ædelsten med disse imaginære lysbrydende indikatorer og dobbeltbrydning. Læs diagrammet nedenfor (og alle andre diagrammer i denne lektion) fra venstre mod højre som følger: (1) lyset går ind i refraktometeret, (2) lyset reagerer på stenen, (3) stenen besigtiges/besigtiges ikke igennem et polariseringsfilter, og (4) lysbrydningsresultatet kommer frem på skalaen.

3 Da lysets stråler ikke brydes, når de passerer igennem en Enkelt-lysbrydende (single refraktivt) ædelsten, så vil de ikke have dobbeltbrydning. Der vil kun være én stråle, én vinkel der projekteres hen på refraktometerets aflæsningsskala. Der er kun én stråle, der går fra stenen til skalaen. Den måling viser 1,50. Der er kun én stråle, én aflæsning RI 1,50. Der er ingen dobbeltbrydning, som man skal beregne. Fordi der kun er ét enkelt resultat, ved vi, at det er en Enkelt-lysbrydende (single refraktivt) ædelsten. Da dette er en enkelt-lysbrydende (single refraktivt) sten vil en gemmolog, der er bekendt med krystalsystemerne, straks vide, at denne sten blev dannet i det kubiske krystalsystem. Alle sten fra alle andre systemer kan elimineres, således at mulighederne for identificering nu er nede på en sten dannet i det kubiske system med et lysbrydningsresultat på ca. 1,50. Dobbelt-lysbrydende (dobbelt refraktivt) en-akset ædelsten (uniaksial) En anisotropisk sten, der deler en lysstråle i to, betragtes som værende en-akset også kaldet uniaksial, baseret på disse to strålers udløste handlinger. Den ene stråle vil give dig et fast tal (aflæsning), fordi denne stråle forbliver på det samme sted, når man roterer polariseringsfilteret og stenen. Den anden stråles tal vil variere. Den variable stråle kan give højere eller lavere resultater end den faste stråle. Forskellen mellem det højeste eller laveste resultat for den variable stråle minus resultatet for den faste stråle er dobbeltbrydningen af en en-akset (uniaksial) ædelsten. Der findes undergrupper a en-aksede sten, kaldes en-akset negativ og en-akset positiv. Om en sten er positiv eller negativ afhænger af, om den variable stråles tal er højere eller lavere end den faste stråle. Hvis den variable stråle er den laveste af de to, så er stenen en-akset negativ. Sten, som har den variable stråle som det højeste resultat, er en-akset positive. En-akset (uniaksial) negativ optisk egenskab Når man roterer et refraktometers polariseringsfilter og stenen, kan man se forskel på den faste stråle og den variable stråle. Når den variable stråle altid har et lavere tal end den faste stråle, så har du med en enakset negativ sten at gøre. I figuren nedenfor skal du ignorere den røde/grå linje. Formålet med den vil fremgå af det næste diagram. Lige nu skal du kun kigge på stråleresultaterne 1,62 (blå) og 1,53 (pink).

4 I det næste billede har vi roteret polariseringsfilteret (den grå skive) og stenen, og er nu klar til at aflæse det næste resultat. Her forbliver én stråle det samme på 1,62 (blå), men den anden stråle har nu flyttet sig fra 1,53 (nu markeret med mørkegråt) til 1,55 (rød). Som du kan se, bevæger kun ét af resultaterne sig, så vi ved, at den er en-akset. Aflæsningen, der flytter sig, er lavere end den faste grå; stenen er en-akset negativ. Lad os nu bruge en anden sten til at måle dobbeltbrydning. Når vi kigger på diagrammet for den nye sten nedenfor, kan vi se, at den faste stråle for denne sten er 1,57 (rød). De variable stråler gik fra 1,51 (grøn) til 1.53 (pink). Det laveste resultat, 1,51, er længst væk fra den faste stråle (se de gyldne pile), så dette er de aflæsninger, som vi vil bruge til vores beregninger. Forskellen mellem det laveste resultat for den variable stråle (1,51) og den faste stråle (1,57) er lig med dobbeltbrydningen for denne en-aksede ædelsten: 1,57 1,51 = 0,06. Dobbeltbrydningen for denne sten er Den information, som vi får fra diagrammet, fortæller os 6 ting om denne ædelsten.

5 Stenen er rød. Stenen er en-akset (uniaksial) negativ. Stenen har en RI på 1,51-1,57. Stenen har en dobbeltbrydning på -0,06. Stenen er negativ. Fordi stenen er en-akset, så må den høre ind under det tetragonale, heksagonale eller trigonale krystalsystem. Med disse seks ledetråde har vi allerede nu en stærk indikation af, hvad denne sten kunne og ikke kunne være. En-akset (uniaksial) positiv optisk egenskab Den procedure, som man følger med en en-akset negativ sten med modsatte resultater, vil afsløre en ædelsten som værende en-akset positiv. I dette tilfælde er de variable tal i den højere ende af skalaen. I vores første aflæsning, nedenfor, finder vi, at stenen har et stråle-tal på 1,62 (blå) og den anden stråle har 1,53 (pink). I den næste figur har vi roteret polariseringsfilteret og stenen til brug for den anden aflæsning. Den faste stråle forbliver det samme 1,53 (pink), mens den variable stråle har flyttet sig fra 1,62 (nu markeret med mørkegrå) til 1,58 (rød). Da der kun er én variable stråle, så ved vi, at stenen er en-akset. Fordi den variable

6 måling er i den høje ende af skalaen sammenlignet med den faste, så ved vi nu, at stenen er en-akset positiv. For at finde denne stens dobbeltbrydning skal vi finde forskellen mellem den højeste måling af den variable stråle (1,62) og den faste stråle (1,53): = Dobbeltbrydningen af denne sten er +0,09. I det følgende har vi et eksempel, hvor vi anvender en anden ædelsten, som vi allerede har fundet frem til er en-akset positiv. Inden vi aflæser videre, kan du så finde dobbeltbrydningen ud fra informationerne på skalaen? Husk, at en-akset dobbeltbrydning er forskellen mellem den største forskel mellem tallene, fra de stråler der er længst væk fra hinanden.

7 For stenen ovenfor er den største forskel i tallene 1,65 og 1,58. Beregningen vil være 1,65 1,58 = 0,07, en dobbeltbrydning på + 0,07. På et stykke papir skriver du de 6 gemmologi testresultater, som vi netop har lært om denne ædelsten. Dobbelt lysbrydende (dobbelt refraktivt) to-aksede ædelsten (biaksial) To-aksede, også kaldet biaksial sten deler en lysstråle i tre, med to faste stråler og én variable stråle. Målingerne af begge faste stråler vil variere, når du drejer stenen for at teste den. Dette er, fordi du skal måle det lysbrydende tal direkte over retningen af den faste stråle for at få det maksimale resultat. Jo længere væk du er, desto mere vil målingen flytte sig. Derfor skal du rotere ædelsten, når du aflæser lysbrydningstallene. Til sidst vil du se, at resultaterne for alle målinger af de faste stråler har nået den største afstand fra hinanden. Dobbeltbrydningen af en to-akset sten er forskellen mellem den største vinkel mellem de to faste strålers lysbrydningsindikatorer. Dette er den højeste måling, som du får fra alle RI-tal, og det allermindste af alle tallene. Igen, der er positive og negative undergrupper. Den mellemste måling, som du får, er den variable stråle. Dette tal vil variere mest, men vil fortælle dig, om du har en to-akset positiv eller negativ ædelsten. Hvis de størst varierende stråleresultater er de to mindste, så er stenen to-akset negativ. To-akset positive sten er dem med de to højeste målinger med den største forskel. To-akset (biaksial) negativ optisk egenskab Når man drejer refraktometerets polariseringsfilter og stenen, vil man kunne skelne mellem de to faste stråler og den variable. Når de variable stråler med den største afstand fra den faste stråle er den med den laveste måling, så har du en to-akset negativ sten. Nedenfor ser vi på en sten igennem et refraktometers polariseringsfilter. På den første måling ser vi, at stenen har to stråle-resultater: 1,53 (pink) og 1.58 (rød).

8 I næste figur har vi drejet polariseringsfilteret og stenen. De to stråler har flyttet sig og viser nu 1,48 (grøn) og 1,61 (blå). Da begge stråler har flyttet sig, ved vi, at vi har en to-akset sten. Da strålerne med den største afstand er de laveste tal, er stenen to-akset negativ. Lad os kigge på denne konklusion i detaljer.

9 1. Den første aflæsning viste et variabelt resultat på 1,53 (lavest) og 1,58 (højest). 2. Den anden aflæsning gav et variabelt resultat på 1,48 (lavest) og 1,61 (højest). 3. Forskellen mellem de to laveste målinger er 1,53 1,48 = 0, Forskellen mellem de to højeste målinger er 1,61 1,58 = 0,03. De færdige aflæsninger med den største afstand (0,05) er de laveste, hvilket gør det til en to-akset negativ sten. I næste billede viser de gyldne pile de tal med den største afstand. To-akset dobbeltbrydning er forskellen mellem de højeste og laveste resultater. De største forskelle i målingen af denne sten er med det laveste på 1,48 og det højeste på 1,61: = Denne stens dobbeltbrydning er - 0,13. Vi opnår samme slags information fra denne to-aksede sten som den en-aksede: stenens farve er rød den optiske karakter er to-akset (biaksial) det optiske kendetegn er negative RI er 1,48 til 1,61 dobbeltbrydning er- 0,13 og krystalsystemet fordi den er to-akset, må stenen tilhøre det orthorhombiske (rombiske), monokline eller trikline krystalsystem. Igen har vi en stærk indikation af, hvad denne sten kunne eller ikke kunne være.

10 To-akset(biaksial) positiv optisk egenskab Proceduren beskrevet ovenfor afslører en sten som to-akset positiv, når resultaterne viser, at de variable tal med den største afstand ligger i den højere ende af skalaen. Ved vores første måling, nedenfor, fandt vi ud af, at stenen har et lavt resultat på 1,51 (grøn) og et højt på 1,64 (blå). I næste figur har vi drejet polariseringsfilteret og stenen til den næste måling. Vi kan nu se, at den højtliggende stråle har flyttet sig til 1,58 (rød) og den lave til 1,53 (pink). Igen ved vi, at stenen er to-akset, fordi begge stråler har flyttet sig.

11 1. Den første måling gav et variabelt resultat på 1,51 (lavest) og 1,63 (højest). 2. Den anden måling gav et variabelt resultat på 1,53 (lavest) og 1,58 (højest). 3. Forskellen mellem de to laveste resultater er 1,53 1,51 = 0, Forskellen mellem de to højeste resultater er 1,64 1,58 = 0,06. Man kan se, at resultaterne med den maksimale afstand (0,06) er de højeste, hvilket gør det til en to-akset positiv sten. Nedenfor indikerer de gyldne pile tallene med den største afstand. Resultaterne med den største afstand er det høje resultat på 1,64 og det lave på 1,51. Beregningen er 1,64 1,51 = 0,13. Denne stens dobbeltbrydning er 0,13. Som du nok allerede har fået en fornemmelse af så er dette instrument for gemmologer særdeles vigtigt og meget nyttigt i identificering af ædelstene. Studer det grundigt. Du får helt sikkert brug for din viden SSOG Scandinavian School of Gemology (Gauguin Trading ApS) This information is intended for the sole use of registered students of the Scandinavian School of Gemology. It cannot be duplicated or distributed to anyone or anywhere without written permission from Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 8: Refraktometeret Da brug af lys ikke er begrænset til gemmologi, anvendes der en form for refraktometer inden for mange typer af videnskab. Engang blev de

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 9: Polariskopet Polariskoper er instrumenter, der forarbejder polariseret lys. Så forskellige brancher som sukkerproduktion og luftfart anvender polariskoper,

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology 10: Dikroskopet Calcit-dikroskop Dikroskopet er et enkelt, men meget vigtigt gemmologiværktøj, som kan adskille de farver, der udsendes fra ædelsten. Idet det arbejder

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology 14: Fluorescens Gemmologer støder ofte på problemet med at afgøre, om en ædelsten er naturlig eller syntetisk, en efterligning eller en kopi. Et check af de fluorescerende

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 12: Syntetisk smaragd Indledning Det er min forventning, med den viden du allerede har opnået, at du nu kan kigge på dette 20x billede til venstre af en syntetisk

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 6: Chelsea-filter Selv om man sjældent bliver undervist i at bruge det på mange gemmologi-skoler, så er Chelsea-filtret et af de mest handy værktøjer, som en

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 12: Spektroskopet Spektroskoper er instrumenter, som kan hjælpe videnskabsmænd især astronomer, fysikere, kemikere og jordforskere at anvende lys og energi

Læs mere

Diagrammer, der kan kommunikere resultater af test af talforståelse

Diagrammer, der kan kommunikere resultater af test af talforståelse Diagrammer, der kan kommunikere resultater af test af talforståelse evidencenter Det Nationale Videncenter for e-læring Viborgvej 159A Hasle 8210 Århus V Tlf: 89 36 33 33 E-mail: info@evidencenter.dk Web:

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Kursus i introduktion til ure Lektion 3. Mekaniske Urværker Et urs værk er dets hjerte og sjæl. For mens urkassens design og indhold måske er det, som værdsættes på

Læs mere

Hvor hurtigt kan du køre?

Hvor hurtigt kan du køre? Fart Hvor hurtigt kan du køre? I skal nu lave beregninger over jeres testresultater. I skal bruge jeres testark og ternet papir. Mine resultater Du skal beregne gennemsnittet af dine egne tider. Hvilket

Læs mere

Pointen med Funktioner

Pointen med Funktioner Pointen med Funktioner Frank Nasser 0. april 0 c 0080. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette er en

Læs mere

Forsøg til Lys. Fysik 10.a. Glamsdalens Idrætsefterskole

Forsøg til Lys. Fysik 10.a. Glamsdalens Idrætsefterskole Fysik 10.a Glamsdalens Idrætsefterskole Henrik Gabs 22-11-2013 1 1. Sammensætning af farver... 3 2. Beregning af Rødt laserlys's bølgelængde... 4 3. Beregning af Grønt laserlys's bølgelængde... 5 4. Måling

Læs mere

Potensfunktioner samt proportional og omvent proportional. for hf Karsten Juul

Potensfunktioner samt proportional og omvent proportional. for hf Karsten Juul Potensfunktioner samt proportional og omvent proportional for hf 2018 Karsten Juul Potensfunktion 1. Oplæg til forskrift for potensfunktion...1 2. Forskrift for potensfunktion...2 3. Udregn x eller y i

Læs mere

Koncentrationsmålinger med håndholdt refraktometer

Koncentrationsmålinger med håndholdt refraktometer Koncentrationsmålinger med håndholdt refraktometer Moesgård Museum Jesper Frederiksen og Ina Buhr KONSERVERINGS - OG NATURVIDENSK ABELIG AFDELING Nr. 7 2003 Koncentrationsmålinger med håndholdt refraktometer

Læs mere

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse Skoleåret

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse  Skoleåret Læring af test Rapport for Skoleåret 2016 2017 Aarhus Analyse www.aarhus-analyse.dk Introduktion Skoleledere har adgang til masser af data på deres elever. Udfordringen er derfor ikke at skaffe adgang

Læs mere

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0 BAndengradspolynomier Et polynomium er en funktion på formen f ( ) = an + an + a+ a, hvor ai R kaldes polynomiets koefficienter. Graden af et polynomium er lig med den højeste potens af, for hvilket den

Læs mere

a. Find ud af mere om sprogteknologi på internettet. Hvad er nogle typiske anvendelser? Hvor mange af dem bruger du i din hverdag?

a. Find ud af mere om sprogteknologi på internettet. Hvad er nogle typiske anvendelser? Hvor mange af dem bruger du i din hverdag? En computer forstår umiddelbart ikke de sprog vi mennesker taler og skriver. Inden for sprogteknologien (på engelsk: Natural Language Processing eller NLP), der er en gren af kunstig intelligens, beskæftiger

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik

Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik Fysik-kemi Viborg Private Realskole 2016-17 Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik Lysets bølgeegenskaber. Lyskasse 1. Lys kan gå gennem hinanden. Materialer: Lyskasse Lav en opstilling og tegn. Brug

Læs mere

Optisk gitter og emissionsspektret

Optisk gitter og emissionsspektret Optisk gitter og emissionsspektret Jan Scholtyßek 19.09.2008 Indhold 1 Indledning 1 2 Formål og fremgangsmåde 2 3 Teori 2 3.1 Afbøjning................................... 2 3.2 Emissionsspektret...............................

Læs mere

En sumformel eller to - om interferens

En sumformel eller to - om interferens En sumformel eller to - om interferens - fra borgeleo.dk Vi ønsker - af en eller anden grund - at beregne summen og A x = cos(0) + cos(φ) + cos(φ) + + cos ((n 1)φ) A y = sin (0) + sin(φ) + sin(φ) + + sin

Læs mere

FAVRSKOV KOMMUNE 2016 FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE PÅ DAGPLEJE- OG DAGINSTITUTIONSOMRÅDET

FAVRSKOV KOMMUNE 2016 FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE PÅ DAGPLEJE- OG DAGINSTITUTIONSOMRÅDET FAVRSKOV KOMMUNE 2016 FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE PÅ DAGPLEJE- OG DAGINSTITUTIONSOMRÅDET 1 INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Sammenfatning og svarprocent Side 05 Afsnit 03 Dagplejen

Læs mere

Lektion 3 Sammensætning af regnearterne

Lektion 3 Sammensætning af regnearterne Lektion Sammensætning af regnearterne Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... Plus, minus, gange og division... Negative tal... Parenteser og brøkstreger... Potenser og rødder... Lektion Side 1 Plus,

Læs mere

Boxsekstant (kopi) instrumentbeskrivelse og virkemåde

Boxsekstant (kopi) instrumentbeskrivelse og virkemåde Boxsekstant (kopi) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstantens dele Figur 1. Boxsekstanten med låget skruet på som håndtag. Figur 2 Boxsekstanten anbragt i sin trækasse i lukket tilstand. Boxsekstanten

Læs mere

Interferens og gitterformlen

Interferens og gitterformlen Interferens og gitterformlen Vi skal studere fænomenet interferens og senere bruge denne viden til at sige noget om hvad der sker, når man sender monokromatisk lys, altså lys med én bestemt bølgelængde,

Læs mere

Spektroskopi af exoplaneter

Spektroskopi af exoplaneter Spektroskopi af exoplaneter Formål At opnå bedre forståelse for spektroskopi og spektroskopiens betydning for detektering af liv på exoplaneter. Selv at være i stand til at oversætte et billede af et absorptionsspektrum

Læs mere

Potensfunktioner og dobbeltlogaritmisk papir

Potensfunktioner og dobbeltlogaritmisk papir 1 Potensfunktioner og dobbeltlogaritmisk papir OBS: til skriftlig eksamen skal du kun kunne aflæse på en graf, der allerede er indtegnet på dobbeltlogaritmisk papir. Du kan ikke komme ud for at skulle

Læs mere

Dato: Præsenteret af: e-stimate DK. Copyright 2018 e-stimate.dk

Dato: Præsenteret af: e-stimate DK. Copyright 2018 e-stimate.dk Kulturanalyse Projekt: Kulturanalyse Dato: 17.10.2019 Præsenteret af: e-stimate DK Copyright 2018 e-stimate.dk Indholdsfortegnelse Forside Side 1 Indholdsfortegnelse Side 2 Lidt om virksomhedskultur Side

Læs mere

Projektopgave 1. Navn: Jonas Pedersen Klasse: 3.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/ Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik

Projektopgave 1. Navn: Jonas Pedersen Klasse: 3.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/ Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik Projektopgave 1 Navn: Jonas Pedersen Klasse:.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/9-011 Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik Indledning Jeg har i denne opgave fået følgende opstilling.

Læs mere

Vejledning i at tegne boksplot i Excel 2007

Vejledning i at tegne boksplot i Excel 2007 Vejledning i at tegne boksplot i Excel 2007 Indhold Tegning af boksplot. Man kan ikke tegne flere boksplot på samme figur i Excel 2007, men man kan sammenligne to boksplot ved at tegne dem hver for sig

Læs mere

Matematik og samfundsfag Gini-koefficienten

Matematik og samfundsfag Gini-koefficienten Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Matematik og samfundsfag Gini-koefficienten Den såkaldte Gini-koefficient, introduceret i 92 i en artikel af den italienske statistiker, demograf og sociolog Corrado

Læs mere

GUX-2013. Matematik Niveau B prøveform b Vejledende sæt 2

GUX-2013. Matematik Niveau B prøveform b Vejledende sæt 2 GUX-01 Matematik Niveau B prøveform b Vejledende sæt Matematik B Prøvens varighed er 4 timer. Delprøven uden hjælpemidler består af opgaverne 1 til 6 med i alt 6 spørgsmål. Besvarelsen af denne delprøve

Læs mere

Mattip om. Tallinjen 1. Tilhørende kopier: Tallinjen 1 og 2. Du skal lære at: Læse faglig læsning. Aflæse tal på en tallinje

Mattip om. Tallinjen 1. Tilhørende kopier: Tallinjen 1 og 2. Du skal lære at: Læse faglig læsning. Aflæse tal på en tallinje Mattip om Tallinjen Du skal lære at: Kan ikke Kan næsten Kan Læse faglig læsning Aflæse tal på en tallinje Addere og subtrahere med positive og negative tal At bruge en tallinje til at regne efter Tilhørende

Læs mere

Graph brugermanual til matematik C

Graph brugermanual til matematik C Graph brugermanual til matematik C Forord Efterfølgende er en guide til programmet GRAPH. Programmet kan downloades gratis fra nettet og gemmes på computeren/et usb-stik. Det betyder, det også kan anvendes

Læs mere

MÅLING AF MELLEMATOMARE AFSTANDE I FASTE STOFFER

MÅLING AF MELLEMATOMARE AFSTANDE I FASTE STOFFER MÅLING AF MELLEMATOMARE AFSTANDE I FASTE STOFFER Om diffraktion Teknikken som bruges til at måle precise mellematomare afstande i faste stoffer kaldes Røntgendiffraktion. 1 Diffraktion er fænomenet hvor

Læs mere

Gruppemedlemmer gruppe 232: Forsøg udført d. 21/ Erik, Lasse, Rasmus Afleveret d.?/ LYSETS BRYDNING. Side 1 af 10

Gruppemedlemmer gruppe 232: Forsøg udført d. 21/ Erik, Lasse, Rasmus Afleveret d.?/ LYSETS BRYDNING. Side 1 af 10 LYSETS BRYDNING Side 1 af 10 FORMÅL Formålet med disse forsøg er at udlede lysets brydning i overgangen fra et materiale til et andet materiale. TEORI For at finde brydningsindekset og undersøge om ()

Læs mere

Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde

Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstantens dele Figur 1. Boxsekstanten i sit læderetui. Figur 2 Boxsekstanten med etuioverdelen knappet af. Boxsekstanten eller lommesekstanten

Læs mere

Optiske eksperimenter med lysboks

Optiske eksperimenter med lysboks Optiske eksperimenter med lysboks Optik er den del af fysikken, der handler om lys- eller synsfænomener Lysboksen er forsynet med en speciel pære, som sender lyset ud gennem lysboksens front. Ved hjælp

Læs mere

Jakobsstav instrumentbeskrivelse og virkemåde

Jakobsstav instrumentbeskrivelse og virkemåde Jakobsstav instrumentbeskrivelse og virkemåde En jakobsstav er et vinkelmålingsinstrument, hvis historie man kan følge tilbage til 1300-tallet. Den har været benyttet som både astronomiske instrument,

Læs mere

½Opgavenummer 1.1. Antal point Eksempler Beskrivelser. Korrekt regneudtryk, korrekt facit. 2 point

½Opgavenummer 1.1. Antal point Eksempler Beskrivelser. Korrekt regneudtryk, korrekt facit. 2 point ½Opgavenummer 1.1 Korrekt regneudtryk, korrekt facit. Korrekt regneudtryk, ingen facit bidrager negativt til helhedsindtrykket Løsning med korrekte elementer 0 point 16 350 2 = 12 197 Det koster 12197

Læs mere

Afdelingsrapport Antal besvarelser: 34 Solsikkegård

Afdelingsrapport Antal besvarelser: 34 Solsikkegård FORÆLDRETILFREDSHED 2019 Afdelingsrapport Antal besvarelser: LÆSEVEJLEDNING I figuren vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til. Besvarelser i kategorien Ved ikke

Læs mere

Afdelingsrapport Antal besvarelser: 46 Grønnedalen

Afdelingsrapport Antal besvarelser: 46 Grønnedalen FORÆLDRETILFREDSHED 2019 Afdelingsrapport Antal besvarelser: LÆSEVEJLEDNING I figuren vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til. Besvarelser i kategorien Ved ikke

Læs mere

V. 1.0 ToppTOPO A/S * Banegraven Slangerup * Tlf

V. 1.0 ToppTOPO A/S * Banegraven Slangerup * Tlf Quick Guide for: Opstilling af Topcon RL-SV2S Etabler en base linje parallelt med pladsen i retning af det ønskede fald. Sæt en lodret landmålingsstok i den fjerneste ende af baselinjen til at sigt efter.

Læs mere

Daginstitutionsrapport Svarprocent: 63,3% Antal besvarelser: 19 Solen

Daginstitutionsrapport Svarprocent: 63,3% Antal besvarelser: 19 Solen FORÆLDRETILFREDSHED 20 Daginstitutionsrapport Svarprocent: 63,3% Antal besvarelser: Solen LÆSEVEJLEDNING I figuren vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget

Læs mere

Integralregning Infinitesimalregning

Integralregning Infinitesimalregning Udgave 2.1 Integralregning Infinitesimalregning Noterne gennemgår begreberne integral og stamfunktion, og anskuer dette som et redskab til bestemmelse af arealer under funktioner. Noterne er supplement

Læs mere

ColorCube. ColorCube Brugervejledning

ColorCube. ColorCube Brugervejledning ColorCube ColorCube Brugervejledning WWW.COLORCUBE.DK ColorCube er designet, udviklet og ejet af T Technology ApS og beskyttet under EF design registrering nr. 002403360-0001 / RCD design nr. 002403360-0001.

Læs mere

Eksamensspørgsmål: Eksponentiel vækst

Eksamensspørgsmål: Eksponentiel vækst Eksamensspørgsmål: Eksponentiel vækst Indhold Definition:... Eksempel :... Begndelsesværdien b... Fremskrivningsfaktoren a... Eksempel :... Formlerne for a og b... 3 Eksempel 3:... 3 Bevis for formlen

Læs mere

Trigonometri. Store konstruktioner. Måling af højde

Trigonometri. Store konstruktioner. Måling af højde Trigonometri Ordet trigonometri er sammensat af de to ord trigon og metri, hvor trigon betyder trekant og metri kommer af det græske ord metros, som kan oversættes til måling. Så ordet trigonometri er

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO

SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO 1 INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Sammenfatning Side 05 Afsnit 03 Skoleresultater Side 07 Afsnit 04 SFO-resultater

Læs mere

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10 Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10 Tilslut usb boksen til en usbport, og start programmet. Efter kort tid står der Boks OK, og en grøn lampe tænder imellem 3 og 4 knap. Hvis du har

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Bølgeegenskaber vha. simuleringsprogram... 2 Forsøg med lys gennem glas... 3 Lysets brydning i et tresidet prisme... 4 Forsøg med lysets farvespredning... 5 Forsøg med lys gennem linser... 6 Langsynet

Læs mere

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK)

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 2 PRØVERNE 3 2.1 Log in 3 2.2 Lydtjek til lytteprøven 5 2.3 Under prøven 5 3 Prøvens opgaver 7 3.1 Lytteopgaver 7 3.2

Læs mere

FRAVÆRSSTATISTIK MANUAL

FRAVÆRSSTATISTIK MANUAL FRAVÆRSSTATISTIK MANUAL INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION...2 KOM I GANG...4 Log ind...4 Menu og navigering...5 Søgning... 7 Datavælger...11 UNDERVISERSTATISTIK...14 Hold du har undervist...15 Fag du har

Læs mere

Computerundervisning

Computerundervisning Frederiksberg Seminarium Computerundervisning Koordinatsystemer og funktioner Elevmateriale 30-01-2009 Udarbejdet af: Pernille Suhr Poulsen Christina Klitlyng Julie Nielsen Opgaver GeoGebra Om at genkende

Læs mere

Nøgletal for de nationale mål for sundhedsvæsenet

Nøgletal for de nationale mål for sundhedsvæsenet EMN-2017-00146 Sagsbehandler: FRW 20. april 2017 Nøgletal for de nationale mål for sundhedsvæsenet I det følgende præsenteres de indikatorer, som indgår i aftalen om de nationale mål, som blev lanceret

Læs mere

Vejledende løsning. Ib Michelsen. hfmac123

Vejledende løsning. Ib Michelsen. hfmac123 Vejledende løsning hfmac123 Side 1 Opgave 1 På en bankkonto indsættes 30.000 kr. til en rentesats på 2,125 % i 7 år. Beregning af indestående Jeg benytter formlen for kapitalfremskrivning: K n=k 0 (1+r

Læs mere

6. Regression. Hayati Balo,AAMS. 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1

6. Regression. Hayati Balo,AAMS. 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1 6. Regression Hayati Balo,AAMS Følgende fremstilling er baseret på 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1 6.0 Indledning til funktioner eller matematiske modeller Mange gange kan

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold Overblik... 2 Sammenligninger... 2 Hvad viser figuren?... 3 Hvad viser tabellerne?... 5 Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for LUP Fødende: Analysemetoderne,

Læs mere

Personaleomsætning september

Personaleomsætning september Personaleomsætning september 2015-2016 Personaleomsætningsstatistikken findes i to udgaver. Den ene er tilgængelig for alle på KRLs hjemmeside, den anden er kun tilgængelig for kommuner og regioner med

Læs mere

lineær regression er en metode man bruger for at finde den mindste afstand mellem bestemte punkter ved at bruge denne formel: a= n i=1 i=1

lineær regression er en metode man bruger for at finde den mindste afstand mellem bestemte punkter ved at bruge denne formel: a= n i=1 i=1 Linær regression lineær regression er en metode man bruger for at finde den mindste afstand mellem bestemte punkter ved at bruge denne formel: a= (Xi Yi) n * Xi 2 n * x 2 x * y Figur 1. Nu vil vi løse

Læs mere

Geogebra Begynder Ku rsus

Geogebra Begynder Ku rsus Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Geogebra Begynder Ku rsus Kompendiet indeholder: Mål side længder Mål areal Mål vinkler Vinkelhalveringslinje Indskrevne cirkel Midt normal Omskrevne cirkel Trekant

Læs mere

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7 Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7 Tilslut usb boksen til en usbport, og start programmet. Efter kort tid står der Boks OK, og en grøn lampe tænder imellem 4 og 5 knap. Effektmåling: Gå

Læs mere

Deskriptiv statistik for hf-matc

Deskriptiv statistik for hf-matc Deskriptiv statistik for hf-matc 75 50 25 2018 Karsten Juul Deskriptiv statistik for hf-matc Hvad er deskriptiv statistik? 1.1 Hvad er deskriptiv statistik?... 1 1.2 Hvad er grupperede og ugrupperede data?...

Læs mere

AARHUS KOMMUNE TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018

AARHUS KOMMUNE TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 DØGNTILBUD AARHUS KOMMUNE TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SOCIALFORVALTNINGEN FAMILIER, BØRN OG UNGE INDHOLD Introduktion Læsevejledning Side 02 Side 03 Sammenfatning Side 04

Læs mere

Matematik A, STX. Vejledende eksamensopgaver

Matematik A, STX. Vejledende eksamensopgaver Matematik A, STX EKSAMENSOPGAVER Vejledende eksamensopgaver 2015 Løsninger HF A-NIVEAU AF SAEID Af JAFARI Anders J., Mark Af K. & Saeid J. Anders J., Mark K. & Saeid J. Kun delprøver 2 Kun delprøve 2,

Læs mere

brikkerne til regning & matematik statistik preben bernitt

brikkerne til regning & matematik statistik preben bernitt brikkerne til regning & matematik statistik 2+ preben bernitt brikkerne til regning & matematik statistik 2+ 1. udgave som E-bog ISBN: 978-87-92488-33-6 2009 by bernitt-matematik.dk Kopiering af denne

Læs mere

Residualer i grundforløbet

Residualer i grundforløbet Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 1 Residualer i grundforløbet I dette lille tillæg til grundforløbet, skal vi kigge på begreberne residualer, residualplot samt residualspredning. Vi vil se, hvad

Læs mere

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB INDHOLD Afsnit 1 Introduktion Side 02 Afsnit 2 Sammenfatninger Side 04 Afsnit 3 Resultater dagtilbud Side 08 Afsnit 4

Læs mere

TRIVSELSRAPPORT 2014. Århus Købmandsskole. Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på EUD Grundforløb

TRIVSELSRAPPORT 2014. Århus Købmandsskole. Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på EUD Grundforløb TRIVSELSRAPPORT 2014 Århus Købmandsskole Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på EUD Grundforløb Indhold: Overordnet resultat overfor landsgennemsnittet...3 To læsetips...4 Udvikling i forhold til

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 3 Lineære funktioner En vigtig type funktioner at studere er de såkaldte lineære funktioner. Vi skal udlede en række egenskaber

Læs mere

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Fredag d. 2. juni 2017 kl

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Fredag d. 2. juni 2017 kl Aalborg Universitet Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik Fredag d. 2. juni 2017 kl. 9 00-13 00 Ved bedømmelsen vil der blive lagt vægt på argumentationen (som bør være kort og præcis),

Læs mere

Medarbejdertrivselsundersøgelse UC Holstebro. Skolerapport. Svarprocent: 87% (295 besvarelser ud af 340 mulige)

Medarbejdertrivselsundersøgelse UC Holstebro. Skolerapport. Svarprocent: 87% (295 besvarelser ud af 340 mulige) Medarbejdertrivselsundersøgelse 2017 UC olstebro Svarprocent: 87% (295 besvarelser ud af 340 mulige) Skolerapport GUIDE TIL FORTOLKNING OG ARBEJDET MED RESULTATERNE Indhold 01 ENGAGEMENT 02 SAMMENLIGNING

Læs mere

Deskriptiv statistik for matc i stx og hf

Deskriptiv statistik for matc i stx og hf Deskriptiv statistik for matc i stx og hf 75 50 25 2019 Karsten Juul Deskriptiv statistik for matc i stx og hf Hvad er deskriptiv statistik? 1.1 Hvad er deskriptiv statistik?... 1 1.2 Hvad er grupperede

Læs mere

Foreløbige ulykkestal marts 2016

Foreløbige ulykkestal marts 2016 Dato 21. april 2016 Sagsbehandler Stig R. Hemdorff Mail srh@vd.dk Telefon 7244 3301 Dokument 16/03107-3 Side 1/12 Foreløbige ulykkestal marts 2016 Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon 7244 3333

Læs mere

praktiskegrunde Regression og geometrisk data analyse (2. del) Ulf Brinkkjær

praktiskegrunde Regression og geometrisk data analyse (2. del) Ulf Brinkkjær praktiskegrunde Praktiske Grunde. Nordisk tidsskrift for kultur- og samfundsvidenskab Nr. 3 / 2010. ISSN 1902-2271. www.hexis.dk Regression og geometrisk data analyse (2. del) Ulf Brinkkjær Introduktion

Læs mere

Hvordan laver man et perfekt indkast?

Hvordan laver man et perfekt indkast? Hvordan laver man et perfekt indkast? www.flickr.com1024 683 Indhold Hvorfor har jeg valgt at forske i det perfekte indkast... 3 Reglerne for et indkast... 4 Hjørnespark VS indkast... 5 Hvor langt kan

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Bølgeegenskaber vha. simuleringsprogram... 2 Forsøg med lys gennem glas... 3 Lysets brydning i et tresidet prisme... 4 Forsøg med lysets farvespredning... 5 Forsøg med lys gennem linser... 6 Langsynet

Læs mere

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE

AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE AARHUS KOMMUNE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2017 BOSTØTTE, BOFÆLLESSKABER OG BOTILBUD I SOCIALPSYKIATRI OG UDSATTE VOKSNE INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Læsevejledning Side 05 Afsnit

Læs mere

KURSUS I ANALYSEPORTALEN (AP) DANSK PALLIATIV DATABASE 3 1. ÅBNING AF ANALYSEPORTALEN 3 2. OPRETTELSE AF EN RAPPORT DVS. START AF DATAANALYSE 4

KURSUS I ANALYSEPORTALEN (AP) DANSK PALLIATIV DATABASE 3 1. ÅBNING AF ANALYSEPORTALEN 3 2. OPRETTELSE AF EN RAPPORT DVS. START AF DATAANALYSE 4 KURSUS I ANALYSEPORTALEN (AP) DANSK PALLIATIV DATABASE 3 1. ÅBNING AF ANALYSEPORTALEN 3 2. OPRETTELSE AF EN RAPPORT DVS. START AF DATAANALYSE 4 3. VALG AF DATA 5 4. BEHANDLING OG VISNING AF DATA 7 1 Liste

Læs mere

Er sødmælken sur? Sammenhængen mellem sødmælk og dansk lykke. Sara Armandi. Den økonomisk udfordring. 20. august Abstract

Er sødmælken sur? Sammenhængen mellem sødmælk og dansk lykke. Sara Armandi. Den økonomisk udfordring. 20. august Abstract Er sødmælken sur? Sammenhængen mellem sødmælk og dansk lykke af Sara Armandi Den økonomisk udfordring 20. august 2014 Abstract In this paper the relationship between the danish happiness and sødmælk (in

Læs mere

Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15

Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15 Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15 Klasse: 4. Fag: Matematik Lærer: Ali Uzer Lektioner pr. uge: 4(mandag, tirsdag, torsdag, fredag) Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at

Læs mere

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk PowerPoint Intro 2010 7 Arbejde med objekter Formål Udover at arbejde med almindelig tekst og punktopstillinger, kan du i PowerPoint indsætte diverse objekter. Med objekter menes der fx; billeder, figurer,

Læs mere

Statistik. Peter Sørensen: Statistik og sandsynlighed Side 1

Statistik. Peter Sørensen: Statistik og sandsynlighed Side 1 Statistik Formålet... 1 Mindsteværdi... 1 Størsteværdi... 1 Ikke grupperede observationer... 2 Median og kvartiler defineres ved ikke grupperede observationer således:... 2 Middeltal defineres ved ikke

Læs mere

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1 - ELEKTROMAGNETISKE BØLGER I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling (EM- stråling). I skal lære noget om synligt lys, IR- stråling, UV-

Læs mere

LEGO Energimåler. Sådan kommer du i gang

LEGO Energimåler. Sådan kommer du i gang LEGO Energimåler Sådan kommer du i gang Energimåleren består af to dele: LEGO Energidisplay og LEGO Energiakkumulator. Energiakkumulatoren passer i bunden af Energidisplayet. Installer Energiakkumulatoren

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition.

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition. Komposition - om at bygge et billede op Hvis du har prøvet at bygge et korthus, ved du, hvor vigtigt det er, at hvert kort bliver anbragt helt præcist i forhold til de andre. Ellers braser det hele sammen.

Læs mere

Daginstitutionsrapport Svarprocent: 80% Antal besvarelser: 36 Bøgen

Daginstitutionsrapport Svarprocent: 80% Antal besvarelser: 36 Bøgen FORÆLDRETILFREDSHED 2019 Daginstitutionsrapport Svarprocent: 80% Antal besvarelser: Bøgen LÆSEVEJLEDNING I figuren vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget

Læs mere

Appendiks 2: Progression i de nationale test og Beregneren

Appendiks 2: Progression i de nationale test og Beregneren : Progression i de nationale test og Beregneren Følgende appendiks indeholder en sammenligning af testsystemets og Beregnerens progression-visninger. Formålet er at give et indblik i de forskellige måder,

Læs mere

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?:

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: Angiv de variable: Check din forventning ved at hælde lige store mængder vand i to glas med henholdsvis store og små kugler. Hvor

Læs mere

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets.

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets. Test af LMK mobile advanced Kai Sørensen, 2. juni 2015 Indledning og sammenfatning Denne test er et led i et NMF projekt om udvikling af blændingsmåling ved brug af et LMK mobile advanced. Formålet er

Læs mere

Daginstitutionsrapport Svarprocent: 86% Antal besvarelser: 49 Kolbøtten

Daginstitutionsrapport Svarprocent: 86% Antal besvarelser: 49 Kolbøtten FORÆLDRETILFREDSHED 2019 Daginstitutionsrapport Svarprocent: 86% Antal besvarelser: Kolbøtten LÆSEVEJLEDNING I figuren vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til

Læs mere

To Vejs Motorcykel Alarm System BEEPER X6R

To Vejs Motorcykel Alarm System BEEPER X6R Betjeningsvejledning 1. Både 2-vejs fjernbetjeningen og alarmenheden kan afgive alarmsignal. Du kan både bruge den 2 vejs fjernbetjening og den almindelige fjernbetjening til at overvåge motorcyklen. 2.

Læs mere

TRIVSELSRAPPORT 2016 Fredericia Gymnasium

TRIVSELSRAPPORT 2016 Fredericia Gymnasium TRIVSELSRAPPORT 2016 Fredericia Gymnasium Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på de gymnasiale uddannelser Indhold To læsetips...3 Fortolkning af målgruppeanalyserne...4 Skolens overordnede resultat

Læs mere

TRIVSELSRAPPORT 2012

TRIVSELSRAPPORT 2012 TRIVSELSRAPPORT 2012 Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger af trivslen på EUD Grundforløb Vestfyns Handelsskole og Handelsgymnasium Rapport for hele skolen Indhold: Overordnet resultat overfor landsgennemsnittet...

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

FAKTABLAD. Fartpilot. Volvo Trucks. Driving Progress

FAKTABLAD. Fartpilot. Volvo Trucks. Driving Progress Volvo Trucks. Driving Progress FAKTABLAD en hjælper chaufføren med at holde en konstant og brændstofbesparende hastighed. Systemet regulerer automatisk hastigheden for at holde den indstillede hastighed,

Læs mere

TRIVSELSRAPPORT 2016 EUC Nord Hjørring Htx Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på de gymnasiale uddannelser

TRIVSELSRAPPORT 2016 EUC Nord Hjørring Htx Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på de gymnasiale uddannelser TRIVSELSRAPPORT 2016 EUC Nord Hjørring Htx Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på de gymnasiale uddannelser Indhold To læsetips... 3 Fortolkning af målgruppeanalyserne... 4 Skolens overordnede resultat

Læs mere