Knob & Stik til Erhvervsmæssig Træklatring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Knob & Stik til Erhvervsmæssig Træklatring"

Transkript

1 københavns universitet institut for geovidenskab og naturforvaltning Knob & Stik til Erhvervsmæssig Træklatring Bent Jensen Skovskolen Nødebo, 2. januar udgave

2 Knob og stik Når du arbejder med erhvervsmæssig træklatring og -beskæring, er dit system ofte sat sammen med knob og stik. Det er derfor vigtigt, at du kan binde knob og stik, som holder. Der findes mange anvendelige knob som kan bruges i forbindelse med erhvervsmæssig træklatring, og der kommer hele tiden nye til. De knob og stik, som er illustreret i det følgende, er valgt ud fra, at de er effektive, sikre at binde og nemme at løse op. Fælles for alle knob og stik er, at de skal læres og derefter bruges - TIT! Ellers glemmes de, og du fristes til at slå ubestemmelige knuder, som enten går op eller er umulige at løsne. Definitioner: Knob kan holde i sig selv. Knob falder ikke umiddelbart fra hinanden. Et godt eksempel er ottetalsknobet og dobbelt overhåndsknobet. Stik kræver at de bindes (slåes) rundt om noget. Hvis de ikke bindes rundt om noget, falder de fra hinanden (løber op). Et godt eksempel her er dobbelt halvstik. Et pælestik kan til en vis grad holde formen i sig selv, men pælestikket er et stik, og det løsner meget let sig selv ved lidt bevægelse. Bemærk: Mange stik betegnes i det daglige som knob, f.eks. Prusik og Distel, som begge reelt er stik. Rundtørn Tørn Øje Bugt e nd e Stå par Halvstik t Tamp Løbende part Bugt Fig. 1: Definitioner

3 Når du binder et knob er resultatet enten rigtigt eller forkert. Der findes ikke noget knob, som er næsten rigtigt. Knob fungerer gennem den indre friktion som opstår, når knobet bindes (Må ikke forveksles med friktionen i friktionsknob). Derfor er nogle knob bedre egnet til en bestemt opgave end andre. Det betyder også meget for et knob, om det er konstant belastet eller ej. Husk også Tie, Dress and Set, som kan oversættes til: 1. Bind knobet (Tie) 2. Ret knobet til, så det ligger rigtigt og ser rigtigt ud (Dress) 3. Stram knobet (Set) Når du binder et knob eller et stik, bliver der noget line til overs. Det kaldes tampen. Tampen er knobets sikkerhedsmargin. Uanset hvor meget du strammer et knob eller et stik efter at have bundet det, kan det give sig lidt ved belstning. Det kaldes at knobet ruller. Derfor skal der være en vis mængde ekstra line at bruge af. Den længde er fastasat af producenten, som regel til min. 5 gange linens tykkelse. Vi har derfor i kompendiet valgt at anvende denne længde som standard. Hvor tampen er af særlig betydning, vil du se det lille mærke som er vist til højre: Du vil støde på begrebet Eye-To-Eye eller E2E. Det betyder, at en line, f.eks en friktionsline, fra producentens side er forsynet med to øjer, som kan være splejset eller syet på linen, alt efter hvordan den er konstrueret. Linens konstruktion og opbygning har stor betydning for, hvordan et knob holder. På meget glatte liner (F.eks. fiskesnører og visse HPME) skal anvendes helt særlige knob for at sikre, de holder. På andre liner kan selv de mest enkle knob gå i bekneb (sætte sig fast), så de er umulige at løsne. Som hovedregel svækkes en line, når du binder et knob eller et stik på den. Grunden er, at de bugter og rundtørne som knobet består af, strammes på ydersiden, og er løse på indersiden. Dermed bærer ydersiden hele byrden, indersiden ingenting.

4 Hvor meget knobet svækker linen afhænger af linens tykkelse og af hvilket knob eller stik, det drejer sig om. Der er lavet flere undersøgelser over emnet 1, og konlusionerne er lidt forskellige, men nogle punkter går igen i dem alle: Knob svækker en lines styrke. Nogle knob svækker en given line mere end andre. Nogle linetyper svækkes mere end andre ved et givet knob. Jo tyndere en line er, jo mere bliver den svækket forholdsvis af et givet knob. Der er ikke stor forskel i knobets styrke, om linen er våd eller tør når knobet bindes. Har du mod på at prøve nye knob, så husk: Lavt og langsomt, til du er sikker på, hvordan knobet skal bindes, og hvordan det fungerer. Klik på QR-koden for at komme til en hjemmeside hvor du på en video kan se hvordan du binder knobet. Har du printet siderne ud, kan du skyde QR-koden med en app 2. Oversigt over knob og stik De følgende knob og stik er stort set sat op i den rækkefølge, de forekommer i undervisningen, startende med stopknob og sluttende med de relativt komplicerede Franske Prusik-knob. Med en lille omskrivning af et gammelt dansk ordsprog: Kært knob har mange navne. Mange af disse navne er landsdels- eller fagrelaterede. Vi har ved hvert knob forsøgt at bruge det mest anvendte navn først, med tilnavne i parentes. 1 Se literaturliste. 2 En stor tak til Arborist Jakob Ehmsen for ideen.

5 Stopknob Overhåndsknob (Enkelt knob) Alle knobs moder. Overhåndsknobet er det simpleste knob og nemt at binde. Finder ikke stor anvendelse i forbindelse med Erhvervsmæssig Træklatring, men kan anvendes som stopknob. Har tendens til at gå i bekneb (Sætte sig fast).

6 Slipstik Anvendes ved på-binding af lette ting, der skal hejses op til klatreren i træet og til at holde i ved kast med kasteposen samt flere andre anvendelsesmuligheder. Vær opmærksom på, at det kan vende to veje.

7 Ottetalsknob (Flamsk knob) Ottetalsknob er let og hurtigt at binde. Må foretrækkes frem for overhåndsknobet. Kan bruges som stopknob på klatrerebet og ved indbinding af kasteline til kastepose.

8 Dobbelt overhåndsknob (Fiskerknob, Engelsk knob) Dobbelt overhåndsknob eller fiskerknob. Som stopknob endnu mere pålidelig end ottetalsknobet. Godt som stopknob i enden af klatrerebet.

9 Indbindingsknob Dobbelt ottetalsknob (Flamsk knob på en bugt) Dobbelt ottetalsknob er let og hurtigt at binde. Det bindes på samme måde som ottetalsknobet, bare med en bugt i stedet for en tamp, og er et sikkert og meget stærkt knob, der ikke går op. Skal det bruges til indbinding i selen, skal det forsynes med en sikring, f.eks et dobbelt overhåndsknob, som vist.. Knobet er lidt vanskeligere at løsne end f.eks. pælestik. Når knobet ordnes og strammes, sørg da for at det ligger pænt. Knobet kan også bindes på Iransk : Start med dobbelt overhåndsknobet, tilpas bugten, og bind derefter det dobbelte 8-tal.

10 Dobbelt overhåndsknob med slip (Fiskerknob med slip, krybskytteknob) Et sikkert knob til indbinding af klatrereb eller afslutning mastegjord. Bruges til indbinding af friktionsknob, som ikke er forsynet med øjesplejsning. Vær opmærksom på længden af tampen.

11 Sammenføjningsknob Dobbelt Fiskerknob (Kærlighedknob, Grapevine) Dobbelt Fiskerknob bruges til sammenbinding af to rebender, i vores sammenhæng til at fremstille en Prusikslynge. Knobet kan også bruges hvor det er nødvendigt at forlænge f.eks en redningsline. Vær omhyggelig med at kontrollere knobet før brug, især hvis du ikke selv har bundet det. Knobet er et af flere knob med tilnavnet Kærlighedsknob. I dette tilfælde skyldes det, at knobet, når det er udført korrekt, så at sige ligger i ske (Se fig. 13). Sørg for at tampen er mindst 5 x rebdiameter, da knobet kan rulle lidt ved belastning.

12 Friktionsknob Dobbelt Slyngstik (Prusik-knob) Dobbelt Slyngstik er opkaldt efter den østriske bjergbestiger Karl Prusik. Det bliver især brugt i begyndelsen af din klatrekarriere, hvor det giver en god og sikker indføring i det at klatre på reb. For at lave knobet skal du have en prusikslynge, som fremstilles af et egnet stykke line, 3-5 mm tyndere end din klatreline. Knobets konstruktion gør, at når belastningen tages af knobet (når du trækker dig opad), kan slyngen skubbes opefter. Ved belastning låser knobet på klatrelinen. Trækker du knobet ned mod dig, vil klatrelinen løbe igennem, og du vil være i stand til at komme ned gennem kronen. Knobets funktion afhænger af flere faktorer, herunder antallet af tørn (2 eller 3), klatrelinens tykkelse og opbygning, klatrerens vægt, vejrliget m.m. Det er derfor vigtigt at du prøver dig frem så du finder den rette kombination.

13 Distel Distel-knobet er i modsætning til en Prusik retningsbestemt. Det betyder, at knobet strammer når det bliver trukket an, og løsner når det bliver skubbet fremad. Det er desuden lettere at dosere distel-knobet, da man kan lægge en vinding til eller tage en vinding af efter behov. Start som udgangspunkt med fire vindinger foroven. Det anvendes primært som friktionsknob til mastegjorden, men kan sagtens bruges på klatrerebet. For at lette justeringen af knobet kan du sætte et hjul ind som vist.

14 Blake Blake-knobet er et af de første friktionsknob, anvendt i forbindelse med træpleje. Det kom frem i begyndelsen af 1940 erne, var gledet lidt ud til fordel for andre friktionsknob, men bliver nu brugt mere og mere. Fordelen ved Blake-knobet er, at du kan binde det på klatrelinen - med klatrelinen. Det er derfor et godt knob at kunne, hvis du oplever funktionssvigt ved din mekaniske bremse eller dit friktionsknob. Læg mærke til tampens forløb bag om klatrelinen inden den bliver ført op gennem knobet.

15 Knut Knobet blev introduceret af klatreinstruktør Knut Foppe omkring årtusindskiftet, og er dermed et af de nye friktionsknob. Knut er et godt alternativ til Distel, holder godt, er let at flytte og griber sikkert når man slipper det. Knobet kan justeres ved at øge eller reducere antallet af vindinger. Normalt monteres et hjul bag knobet for at lette opkortning, men faktisk kan knobet flyttes fremad uden hjul. Knut er en smule mere kompliceret at binde end f.eks Distel.

16 Klemheist Klemheist bider på rebet ved belastning, men kan glide frit når vægten fjernes. Fremstilles på samme måde som Prusik af en løkke, men du skal være opmærksom på, at jo mindre forskel der er mellem klatrereb og friktionsline, jo dårligere virker knobet. Brug derfor en line med en diameter på 3-4 cm mindre end dit klatrereb.

17 Schwabisch Kan forveksles med Distel. Schwabisch flyttes lettere end prusik, men bider stadig godt. Bindes af cm line, med en diameter på 8-10 mm. I modsætning til Prussik kan Schwabisch justeres ved at tage en tørn af eller lægge en tørn til.

18 Fransk Prusik Gruppen består af flere typer friktionsknob, hvoraf særligt to anvendes i forbindelse med Erhvervsmæssig Træklatring. Det drejer sig om hhv. Valdótain Tresse (dagligt kaldet VT) samt XT, som er en videreudvikling af VT en. Valdótain Tresse (VT) VT har været fremme i ca. 20 år, og bruges i hverdagen af klatrere som har opnået en vis rutine. Udgangspunktet er et knob kaldet Valdotáin, Tresse betyder fletning, herved får vi en Flettet Valdotáin. Da VT en er ret temperamentsfuldt er det ikke et knob for begyndere. Måden, knobet virker på, er meget afhængigt af bl.a. friktionslinens tykkelse og fabrikat, af klatrerebets konstruktion, antallet af vindinger over fletningen og om vejrliget er vådt eller tørt. Det er ikke usædvanligt at klatreren må stramme knobet an før det bider rigtigt efter opstigning, især hvis han/hun er steget op med fodascender. Englænderne kalder knobet Fast, but unforgiving, hvilket nærmest kan oversættes til Hurtigt, men nådesløst. Start derfor lavt og langsomt, hvis du vil afprøve VT en.

19 XT Som nævnt, er XT en er en videreudvikling af VT en. Mange klatrere fandt VT en for blød og upræcis at arbejde med, og på et tidspunkt fandt nogen ud af at sno fletningen en ekstra gang. Det har gjort knobet mere stift, og lettere at arbejde med. Vær, som med VT en, opmærksom på knobets virkemåde i forhold til, hvordan det er bundet.

20 Fastgørelsesknob Fastgørelsesknobene anvendes når du skal have liner eller værktøj op til arbejdsområdet. De viste knob og stik er hurtige og effektive at binde, og nemme at løse. Tømmerstik Bruges til at lave en løkke på et reb, f.eks i forbindelse med nedfiring. Mindst tre rundtørn, jævnt fordelt. Hvis du vil have større sikkerhed for at knobet ikke glider, kan du følge op med et eller to halvstik (Se pælestik om egen part).

21 Dobbelt halvstik Bruges når du skal fastgøre et reb til en pæl eller en gren. Er begyndelsen på Distel, kan også bruges til at fastgøre kastelinen til klatrerebet. Hvis sikkerhedskravet er højt, må stikket ikke stå alene, da det nemt ruller eller løsner sig.

22 Pælestik Med pælestikket får du et solidt, fast øje på rebet, især hvis belastningen er fast. Knobet kan have en tendens til at løsne sig hvis belastningen varierer. Selv efter ekstrem belastning er pælestikket let at løsne, dog ikke hvis det har været anvendt på UHMWPE 1, hvor knobet let smelter sammen på grund af dette materiales lave smeltepunkt. Pælestikket kan udføres med sikring, en såkaldt Yosemite Tie-off, som gør stikket væsentlig mere sikkert. Vær opmærksom på at tampen skal ligge inden i løkken. Må, selv med sikring, ikke anvendes som indnindingsknob i klatrerebet. 1 Ultra-high-molecular-weight polyethylene. Ekstremt stærkt kunstofreb, men med meget lavt smeltepunkt.

23 Pælestik om egen part (Løbende pælestik). Pælestik om egen part anvendes hvor du har brug for en sikker løkke, der er nem at løse. Udført med sikring på pælestikket anvendes det blandt andet i forbindelse med SRT 1 til fastgørelse af klatrelinen til stammen. Her udført med sikring. Pælestik om egen part med halvstik. Bruges ved nedfiring. Knobet forsynes med et eller flere halvstik for at sikre at knobet ikke flytter sig. 1 Single Rope Technique

24 Andre gode knob Sommerfugl (Sommerfugleøje, Alpine Butterfly). Sommerfugleøjet bruges til at binde et fast øje midt på et reb, uden adgang til nogen af enderne. Det kan belastes i begge retninger og kan bindes med handsker på. Knobet kan bindes overalt, hvor der er brug for et fast øje. Der er flere måder at binde et sommerfugleøje på, her er vist en af dem.

25 HMS-knob. HMS-knobet er en hutig og enkel måde at skabe ekstra friktion på. Knobet kan principielt bruges i alle karabiner, hvor der er plads til to omgange af linen, men løber bedst i en HMS-karabin. Da knobet vender i karabinen, afhængig af hvilken vej det belastes, kan det både bruges til nedfiring og opstramning. Kan bruges både til nedfiring og sammen med et klatreline.

26 Dobbelt 8-tal med dobbelt løkke (Kaninører). Det dobbelte 8-tal med dobbelt løkke bruges hvor du har brug for to uafhængige øjer til indbinding, f.eks ved etablering af bundanker til et nedsænkbart SRT-system (Se separat kompendium). Med lidt behændighed kan øjernes længde justeres hver for sig.

27 Cow Hitch Bruges hvor der er brug for et fast øje som kan bindes tæt på stammen, f.eks. i forbindelse med opsætning af en kasteblok ved nedfiring. Snoningerne på tegning #6 er dels som sikkerhed, dels som opbevaring af ovrskydende line.

28 Kastebundt 1. Kastebundtet bruges ved opstigning i kronen når du skal videre fra en position til en anden. Det bedste resultat fås hvis du laver kastebundtet kompakt. Læg mærke til at ringene udføres skiftevis som rundtørn og halvstik.

29 Kastebundt 2.

Reb. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse

Reb. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse Reb Indholdsfortegnelse Besnøringer... 2 Filippinerbesnøring... 3 Japansk krydsbesnøring... 4 Krydsbesnøring... 5 Ottetalsbesnøring... 6 Simpel besnøring... 7 Vinkelbesnøring... 8 Rebpleje... 9 Splejsninger...

Læs mere

Standplads og Abseil Standplads og abseil Side 1 af 10

Standplads og Abseil Standplads og abseil Side 1 af 10 Standplads og Abseil Side 1 af 10 1. udgave 2010 Kent Klein Jessen Dette værk er licenseret under en Creative Commons by-nc-sa Licens Foto: Kent Klein Jessen Illustrationer: WWW I denne serie findes: Førstemandsklatring

Læs mere

Vejledning til gennemførelse af Praktisk eksamen til Træklatreinstruktør

Vejledning til gennemførelse af Praktisk eksamen til Træklatreinstruktør Baggrund: Som det ses herunder har vi valgt at lave en procedure hvor der reddes på ekstra reb. Dette på baggrund af at det ofte i de sammenhænge samrådet arbejder, er børn der skal hentes ned. Der kan

Læs mere

Vejledning Praktisk eksamen til Træklatreinstruktør Version januar 2018

Vejledning Praktisk eksamen til Træklatreinstruktør Version januar 2018 Dette billedmateriale skal ses som en vejledning der beskriver selve den praktiske eksamensprocedure. Baggrundsviden kan evt. læses i kompendiet til rekreativ træklatring. kompendium i rekreativ træklatring

Læs mere

Knuder af Anders Toft Jensen

Knuder af Anders Toft Jensen Knuder af Anders Toft Jensen Alle typer af monofile kunststofliner har ikke den samme brudstyrke i våd og tør tilstand. Linens brudstyrke angives i lbs (pund) eller kilogram, og er et udtryk for den dødvægt

Læs mere

Erhvervsmæssig Træklatring i Danmark

Erhvervsmæssig Træklatring i Danmark Erhvervsmæssig Træklatring i Danmark KOMPENDIUM 24-12-2012 Bjarne Christensen 1 Registreringsblad Materialet er udviklet til deltagere i AMU-uddannelserne: 3681-1 Grundlæggende træklatring og 3905-3 Udvidet

Læs mere

Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg

Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg Ansvarlig for normen Denne norm er udarbejdet af Dansk Klatreforbund i samarbejde med Klatresamrådet og kan ændres af Dansk Klatreforbunds bestyrelse,

Læs mere

Erhvervsmæssig træklatring

Erhvervsmæssig træklatring Erhvervsmæssig træklatring KOMPENDIUM August 2013 Bjarne Christensen institut for geovidenskab og naturforvaltning københavns universitet Titel Erhvervsmæssig træklatring Materialet er udviklet til deltagere

Læs mere

Indsats. Tovværk Knob og stik

Indsats. Tovværk Knob og stik Indsats Tovværk Knob og stik Indsats Tovværk Knob og stik Beredskabsstyrelsen 2008 Indsats Tovværk Knob og stik Forfattere: Faglige konsulenter: Copyright 2008 Illustrationer og billeder: Redigering, Opsætning

Læs mere

Toprebsklatring. - en introduktion

Toprebsklatring. - en introduktion Toprebsklatring - en introduktion Dennis Waldemar / klatrevægsinstruktør / 2006 Klatring en introduktion - af Dennis Waldemar Formålet med dette forløb er at introducere kursisten til klatring på klatrevæg

Læs mere

Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandard for Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandarden består af tre dele:

Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandard for Kursus 1 topreb og bouldering. Kursusstandarden består af tre dele: Kursusstandard for Kursus 1 topreb og bouldering Kursusstandarden består af tre dele: Formalia regler for administration af Dansk Klatreforbunds kursus 1. Kursets indhold beskriver de elementer, der som

Læs mere

Knobhåndbog Juniorer. Dykkerklubben Polyfemos København. år 2008 Version 2.0

Knobhåndbog Juniorer. Dykkerklubben Polyfemos København. år 2008 Version 2.0 Knobhåndbog Juniorer Dykkerklubben Polyfemos København år 2008 Version 2.0 Sportsdykkerklubben Polyfemos Knobhåndbog Hermed en samling af de mest almindelige knob og stik til brug for junior snorkeldykkere.

Læs mere

Denne kursusbeskrivelse er udarbejdet af Dansk Klatreforbund og vedtaget af Dansk Klatreforbunds bestyrelse

Denne kursusbeskrivelse er udarbejdet af Dansk Klatreforbund og vedtaget af Dansk Klatreforbunds bestyrelse Kursusbeskrivelse for Kursus 1 Denne kursusbeskrivelse er udarbejdet af Dansk Klatreforbund og vedtaget af Dansk Klatreforbunds bestyrelse 20.03.2014. Kursusbeskrivelsen opstiller det forløb, som Dansk

Læs mere

Denne At-meddelelse giver vejledning om anvendelse af fibertove til anhugning ved løfte- og transportopgaver og som bæremiddel i håndtaljer m.v.

Denne At-meddelelse giver vejledning om anvendelse af fibertove til anhugning ved løfte- og transportopgaver og som bæremiddel i håndtaljer m.v. Fibertove (tovværk) At-meddelelse nr. 2.02.6 Marts 1985 Baggrund Bekendtgørelse nr. 43 af 22. januar 1981 om teknisk hjælpemidlers indretning og anvendelse. Bekendtgørelse nr. 401 af 27. juli 1945 med

Læs mere

AVANCEREDE KLATREMETODER

AVANCEREDE KLATREMETODER københavns universitet institut for geovidenskab og naturforvaltning ERHVERVSMÆSSIG TRÆKLATRING AVANCEREDE KLA- AVANCEREDE KLATREMETODER Marianne Lyhne Kompendium Skovskolen Januar 2018 Titel: Erhvervsmæssig

Læs mere

Sikker brug af håndsav i træer Liv og lemmer længe leve!...sav SIKKERT!

Sikker brug af håndsav i træer Liv og lemmer længe leve!...sav SIKKERT! Sikker brug af håndsav i træer Liv og lemmer længe leve!...sav SIKKERT! Nødebo, november 2018. 2. udgave Indledning Sikker brug af håndsav i træer guideline Liv og lemmer længe leve!...sav SIKKERT! I denne

Læs mere

Øjesplejsning, wiresplejsning og takling

Øjesplejsning, wiresplejsning og takling Øjesplejsning, wiresplejsning og takling i flettet tovværk Det her er den bedste beskrivelse af splejsning i flettet tovværk, jeg har set. Den var i "Båden i dag" nr. 4, 1977, dengang flettet tovværk var

Læs mere

Udskrevet fra: www.vildmarkshaandbogen.dk en webbaseret håndbog i friluftsliv. Knob og tovværk:

Udskrevet fra: www.vildmarkshaandbogen.dk en webbaseret håndbog i friluftsliv. Knob og tovværk: Side 1/11 Knob og tovværk: I love him who does not want to have too many virtues. One virtue is more virtue than two, since it is more knot on which to hang the rope that is destined to hang him. Friedrich

Læs mere

Grundkursus i klippeklatring

Grundkursus i klippeklatring Program og undervisningsplan for Grundkursus i klippeklatring Klatre-Centeret, DK: +45-56 95 12 21, SV: +46 - (0*) 32 05 60 60 Fax: +46 - (0*) 32 05 60 30 Mail: post@klatrecenter.dk Web: www.klatrecenter.dk

Læs mere

Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg

Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg Dansk Klatreforbunds norm for sikringskurser på klatrevæg Ansvarlig for normen Denne norm er udarbejdet af Dansk Klatreforbund i samarbejde med Klatresamrådet og kan ændres af Dansk Klatreforbunds bestyrelse,

Læs mere

Erhvervsmæssig Træklatring Grundlæggende. Kompendium

Erhvervsmæssig Træklatring Grundlæggende. Kompendium Erhvervsmæssig Træklatring Grundlæggende Kompendium Titel Erhvervsmæssig træklatring - Grundlæggende Materialet er udviklet til deltagere i AMU-uddannelserne: 3681-1 Grundlæggende træklatring og 3905-3

Læs mere

Avanceret træklatring

Avanceret træklatring Avanceret træklatring Avanceret træklatring 1 DGI p idræt & fællesskab Traeklatring 280411.indd 1 16-05-2011 13:30:02 Indholdsfortegnelse Flere baner i gang på samme tid... Side 4 Fra træ til træ... -

Læs mere

Regler for klatring. Udgivet af FDF, 1996 Rysensteensgade 3 1564 København V Telefon 33 13 68 88

Regler for klatring. Udgivet af FDF, 1996 Rysensteensgade 3 1564 København V Telefon 33 13 68 88 Udgivet af FDF, 1996 Rysensteensgade 3 1564 København V Telefon 33 13 68 88 Regler for klatring Udarbejdet af: Erik Agertoft og Morten Nielsen for FDFs friluftsgruppe Tegninger: Claus Krogh Madsen Layout:

Læs mere

Se oversigten bagest i denne opstillingsvejledning, her kan man orientere sig om alle mængder, længder og dimensioner.

Se oversigten bagest i denne opstillingsvejledning, her kan man orientere sig om alle mængder, længder og dimensioner. Opsætningsvejledning Traditional BISON LAVVO / TIPI model 16-25 - 50 og 100 mands. Tillykke med dit nye samiske Lavvo fra Bison. Opsætning af denne Lavvo kan klares af 2-5 personer. Det samlede udstyr

Læs mere

Dette er et elektronisk eksemplar af Rafter og tovværk.

Dette er et elektronisk eksemplar af Rafter og tovværk. D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Rafter og tovværk Dette er et elektronisk eksemplar af Rafter og tovværk. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en

Læs mere

mounting string monter garnet

mounting string monter garnet mounting string monter garnet 1. 1. Klip bånd af Zpagetti eller det valgte garn i den længde, som du skal bruge og læg dem dobbelt. Du skal også bruge en træring. 2. Læg træringen på midten af dine bånd.

Læs mere

AVANCEREDE KLATREMETODER

AVANCEREDE KLATREMETODER københavns universitet institut for geovidenskab og naturforvaltning ERHVERVSMÆSSIG TRÆKLATRING AVANCEREDE KLA- AVANCEREDE KLATREMETODER Marianne Lyhne Kompendium Skovskolen Januar 2018 Titel: Erhvervsmæssig

Læs mere

Fremstilling af streng med beviklede øjer Frit efter Svenska Bågskytteförbundets instruktionsbog: Lär dig Bågskytte Ib Gilberg

Fremstilling af streng med beviklede øjer Frit efter Svenska Bågskytteförbundets instruktionsbog: Lär dig Bågskytte Ib Gilberg Fremstilling af streng med beviklede øjer Frit efter Svenska Bågskytteförbundets instruktionsbog: Lär dig Bågskytte Ib Gilberg Materialliste: Strengebræt Saks eller kniv Strengvinkel Skruetvinger til fastgørelse

Læs mere

STIGA COLLECTOR 30" B BRUGSANVISNING 8211-1227-02

STIGA COLLECTOR 30 B BRUGSANVISNING 8211-1227-02 STIGA COLLECTOR 30" B BRUGSANVISNING 8211-1227-02 S SVENSKA 1. 2. 3. 4. SVENSKA S 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. S SVENSKA 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. DANSK DK SIKKERHEDSFORSKRIFTER 1. Lad aldrig nogen bruge

Læs mere

RAFTER: SAV KUN NÅR DET ER ABSOLUT PÅ- KRÆVET! side 2. side 47.

RAFTER: SAV KUN NÅR DET ER ABSOLUT PÅ- KRÆVET! side 2. side 47. RAFTER: Intet er vigtigere end rafterne i pionerarbejdet. Et godt materialevalg er det halve pionerarbejde. Derfor er det noget i virkelig må gøre noget ud af, lad være med at gå på kompromis med materialevalget.

Læs mere

De simpleste knob er gode at kunne, og det er ikke svært. Lad også børnene prøve, hvis de har lyst.

De simpleste knob er gode at kunne, og det er ikke svært. Lad også børnene prøve, hvis de har lyst. Med reb og knuder Krop og bevægelse Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Man kan udvide rammerne for gode, aktive bevægelsesaktiviteter ved at medbringe tov eller snor på turene, og hvis man lærer

Læs mere

Instruktør Kapitel 8.5

Instruktør Kapitel 8.5 Paddlefloatredning Denne redningsteknik er beregnet på at roeren selv skal kunne komme op i kajakken efter at være kæntret og have foretaget wet exit. Teknikken diskuteres ofte i litteraturen som sidste

Læs mere

Ankre og abseil. Kursusstandard for Kursus i ankre og abseil. Kursusstandarden består af tre dele:

Ankre og abseil. Kursusstandard for Kursus i ankre og abseil. Kursusstandarden består af tre dele: Kursusstandard for Kursus i ankre og abseil Kursusstandarden består af tre dele: Formalia regler for administration af Dansk Klatreforbunds kursus i abseil Kursets indhold beskriver de elementer, der som

Læs mere

Øjesplejs med kerne og strømpe. Kerteminde Sejlerskole

Øjesplejs med kerne og strømpe. Kerteminde Sejlerskole Øjesplejs med kerne og strømpe Kerteminde Sejlerskole Låsning af tovværk Bind et låse stik nogle meter fra tampen, så kernen og strømpen ikke forskydes i forhold til hinanden Kernen ud af strømpen Træk

Læs mere

Kompendium til NJK s sikkerhedskursus

Kompendium til NJK s sikkerhedskursus Kompendium til NJK s sikkerhedskursus Under revision! Der forventes en ny version primo 2011. Side 1 af 42 INDHOLDSFORTEGNELSE 0. FORORD 4 1. INDLEDNING 6 2. KLATRING MED TOPSIKRING 8 2.1. PÅTAGNING OG

Læs mere

Nedfiring ved klatring. 1. Nedfiring af effekter fra træer

Nedfiring ved klatring. 1. Nedfiring af effekter fra træer Nedfiring ved klatring 1. Nedfiring af effekter fra træer 1. Registreringsblad Materialet er udviklet til deltagere i AMU-uddannelsen: 45735 Nedfiring af effekter fra træer. Copyright december 2008 Undervisningsministeriet

Læs mere

Spirer: Pioneringspiger

Spirer: Pioneringspiger Spirer: Pioneringspiger Formål For at blive den sejeste storpionerer må man starte tidligt, og selvom spiseborde ikke bliver spirernes spidskompetence, er der nogle lidt mere grundlæggende skridt på vejen

Læs mere

Vejledning til opsætning af Tipi-én

Vejledning til opsætning af Tipi-én Vejledning til opsætning af Tipi-én Her finder du en udførlig beskrivelse af opsætning af tipi. Afsæt god tid til den første gang, da der er mange erfaringer at gøre sig. At finde det præcise mål til trefoden

Læs mere

Introduktion side 3. Før du kører ud på din første tur side 4. Brugervejledning side 5. Justering af sadelhøjde side 7. Justering af kæde side 7

Introduktion side 3. Før du kører ud på din første tur side 4. Brugervejledning side 5. Justering af sadelhøjde side 7. Justering af kæde side 7 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion side 3 Før du kører ud på din første tur side 4 Brugervejledning side 5 Justering af sadelhøjde side 7 Justering af kæde side 7 Justering af styrhøjde side 8 Justering

Læs mere

Dansk Klatreforbunds norm for sportsklatrekurser på klippe S3

Dansk Klatreforbunds norm for sportsklatrekurser på klippe S3 Dansk Klatreforbunds norm for sportsklatrekurser på klippe S3 Ansvarlig for normen Denne norm er udarbejdet af Dansk Klatreforbund i samarbejde med Klatresamrådet og kan ændres af Dansk Klatreforbunds

Læs mere

DK..... Light Assist

DK..... Light Assist DK... Light Assist Light Assist er en flytbar motor til hjælp for assisterende personer, der skubber en manuel kørestol. Dens rolle er at gøre dagligdagens kørsel på fortove, gader og stier lettere. Den

Læs mere

EL-LADCYKEL med mekaniske skivebremser

EL-LADCYKEL med mekaniske skivebremser EL-LADCYKEL med mekaniske skivebremser SAMLEMANUAL SAMLEVEJLEDNING Læs og forstå denne vejledning inden monteringen påbegyndes. Cyklen leveres delvist samlet, og det er vigtigt, at læse manualen igennem,

Læs mere

Set forfra: 1. Teleskophåndtag 2. Håndtag 3. Frakoblingsstopknap 4. Søjle 5. Glidedel til batteri. 6. Krog 7. Fastspændingsskrue til ring 8.

Set forfra: 1. Teleskophåndtag 2. Håndtag 3. Frakoblingsstopknap 4. Søjle 5. Glidedel til batteri. 6. Krog 7. Fastspændingsskrue til ring 8. DK... Light Drive Light Drive er en monterbar strømforsyningsenhed, som omdanner din manuelle kørestol til en elektrisk letvægtskørestol. Den er designet til hjælpe dig med at komme omkring indendørs,

Læs mere

Håndbog til sikringskurser i. Århus Klatreklub

Håndbog til sikringskurser i. Århus Klatreklub Håndbog til sikringskurser i Århus Klatreklub 1 Forord Århus Klatreklub blev dannet 1993 af medlemmer af Dansk Bjergklub. Interessen var primært for bjergbestigning og klippeklatring, men med etablering

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Certificering i Redning national redningstjeneste Afsluttende praktisk/mundtlig prøve

Certificering i Redning national redningstjeneste Afsluttende praktisk/mundtlig prøve på manuelt niveau - Redning Side 1 Certificering i Redning national redningstjeneste fsluttende praktisk/mundtlig prøve Generelt: Der er i gennemsnit afsat ca. 35 min. til hver prøve. Opgaven trækkes ved

Læs mere

TEKSTILPRODUKTION FØR INDUSTRIALISERINGEN Vejledning i at slynge

TEKSTILPRODUKTION FØR INDUSTRIALISERINGEN Vejledning i at slynge TEKSTILPRODUKTION FØR INDUSTRIALISERINGEN Vejledning i at slynge Vejledning i at slynge To børn arbejder sammen om at slynge et bånd ved brug af fire slyngstokke. Prøv at slynge med forskellige farver

Læs mere

MONTAGE- VEJLEDNING LOOP CONE PLANTER / BORD / RYGLÆN # out-sider a/s Kigkurren 8A, Islands Brygge DK-2300 Copenhagen S

MONTAGE- VEJLEDNING LOOP CONE PLANTER / BORD / RYGLÆN # out-sider a/s Kigkurren 8A, Islands Brygge DK-2300 Copenhagen S MONTAGE- LOOP CONE PLANTER / BORD / RYGLÆN VEJLEDNING #169 INDHOLDSFORTEGNELSE LOOP CONE PLANTER: SIDE 03 LOOP CONE BORD: SIDE 04-07 LOOP CONE RYGLÆN: SIDE 08-10 02 OPFYLDNING MED VAND ELLER SAND / PLANTER

Læs mere

Brugervejledning. Autostol. Art.nr.: EAN NR: Læs venligst brugervejledning før brug!

Brugervejledning. Autostol. Art.nr.: EAN NR: Læs venligst brugervejledning før brug! Brugervejledning Autostol Art.nr.: 162000008 EAN NR: 5709133165666 Læs venligst brugervejledning før brug! 1 VIGTIG INFORMATION Læs brugervejledningen omhyggeligt før autostolen tages i brug. Vær forberedt

Læs mere

Rebunderstøttet arbejde

Rebunderstøttet arbejde Rebunderstøttet arbejde Version 2 2013-06-19 Gældende til 01-02-2014 Metodehæfte USAR Rebunderstøttet arbejde Forfatter: Jesper Rossen, Jacob Dronninglund Madsen, Thomas Rasmussen og Tais Krøger Ziethen

Læs mere

Byg den på en weekend

Byg den på en weekend En flydebro er både en smart og nem måde at komme tørskoet ud i robåden. Pontonerne betyder, at broen kan bevæge sig op og ned efter bølgerne og skiftende vandstande, og broen er supersmart som fx fiskeplatform,

Læs mere

Bærevejledning til vikle

Bærevejledning til vikle Mama s LIFE Bærevejledning til vikle Strækvikle kan anvendes til børn med en vægt på 2-10 kg. Fastvikle 3-20 kg. Tips til en god start kom godt i gang: Viklen skal være strammere, end man umiddelbart synes

Læs mere

JK5. Bruger manual Reservedels liste

JK5. Bruger manual Reservedels liste JK5 Bruger manual Reservedels liste Gennemlæs og følg nøje alle sikkerheds instruktioner før omsnørings maskinen betjenes. Gem denne instruktions manual på et sikker og nemt tilgængelig sted for fremtidig

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side: Brugsanvisning 2. Før du kører ud på din første tur 3. Tilpasning af din cykel 5. Vedligeholdelse og rengøring 7

Indholdsfortegnelse. Side: Brugsanvisning 2. Før du kører ud på din første tur 3. Tilpasning af din cykel 5. Vedligeholdelse og rengøring 7 1 Indholdsfortegnelse Side: Brugsanvisning 2 Brugervejledning 3 Før du kører ud på din første tur 3 Din første tur 4 Tilpasning af din cykel 5 Justering af sadel 5 Justering af ryglæn 5 Justering af styr

Læs mere

Span 300 Advance Guard Rail System Samlingsvejledning

Span 300 Advance Guard Rail System Samlingsvejledning Span 300 Advance Guard Rail System Samlingsvejledning BETEGNELSE SPAN 300 AGR dobbelt bredde EN 1004 3 8/12 XXCD SPAN 300 AGR enkelt bredde EN 1004 3 8/8 XXCD CEN-betegnelse for denne instruktionsmanual

Læs mere

Ingeniørerne. Vork Efteråret Kompendie

Ingeniørerne. Vork Efteråret Kompendie Ingeniørerne Vork Efteråret 2015 Kompendie FORBEREDELSE TIL PIONERINGSARBEJDE... 3 PLANTEGNING OVER HUSET... 6 TEAMBUILDING-ØVELSER... 7 KÆMPEKNUDE... 7 HÅNDJERN... 8 DA VINCI BRO... 8 KASSEGANG MED OG

Læs mere

ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 2200 Femkantet brusehjørne med svingdør

ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 2200 Femkantet brusehjørne med svingdør ROYAL SCANDINAVIAN DUSCH MONTERINGSVEJLEDNING SERIE 2200 Femkantet brusehjørne med svingdør M-2200-1 Tillykke med din nye Royal Scandinavian Dusch - Serie 2200 brusedør. Læs venligst denne monteringsvejledning

Læs mere

Glide stykke og nålerør

Glide stykke og nålerør Glide stykke og nålerør Mens vi venter på at lejerne tørre, kan vi passende gå videre med et par småting på pan en. (Den anden chassis halvdel.) Når bilen er samlet, er der erfaring for at pan en rent

Læs mere

Kompendium til Klatrevægskursus

Kompendium til Klatrevægskursus Kompendium til Klatrevægskursus Version 1.2 Feb. 05 1 Indholdsfortegnelse: Forord... 3 Tak til Nordjysk klatreklub... 4 1. Indledning... 5 2. Klatring med topsikring... 6 2.1. Påtagning og tilspænding

Læs mere

LADCYKEL med mekaniske skivebremser SAMLEVEJLEDNING

LADCYKEL med mekaniske skivebremser SAMLEVEJLEDNING LADCYKEL med mekaniske skivebremser SAMLEMANUAL SAMLEVEJLEDNING Læs og forstå denne vejledning inden monteringen påbegyndes. Cyklen leveres delvist samlet, og det er vigtigt, at læse manualen igennem,

Læs mere

BRIO Sense. Brugsanvisning og råd om vedligeholdelse

BRIO Sense. Brugsanvisning og råd om vedligeholdelse BRIO Sense Brugsanvisning og råd om vedligeholdelse VIGTIGT! Læs denne brugsanvisning grundigt før Alt som hænger på styret indvirker på 2 vognen tages i brug, og gem den til fremtidig brug. vognens stabilitet.

Læs mere

EL-LADCYKEL med V-bremser

EL-LADCYKEL med V-bremser EL-LADCYKEL med V-bremser SAMLEMANUAL SAMLEVEJLEDNING Læs og forstå denne vejledning inden monteringen påbegyndes. Cyklen leveres delvist samlet, og det er vigtigt, at læse manualen igennem, inden monteringen

Læs mere

Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage

Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage Knob og Knuder Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage Futura Maritimas læringsplatforme bygger på klassisk produktionsskolepædagogik: Aktiviteterne har et slutprodukt,

Læs mere

SWISSCAVE VINKØLESKAB. Brugsanvisning. Model: WL440x/450x

SWISSCAVE VINKØLESKAB. Brugsanvisning. Model: WL440x/450x SWISSCAVE VINKØLESKAB Brugsanvisning Model: WL440x/450x Distributør i Skandinavien: Wineandbarrels A/S info@wineandbarrels.com Tak fordi du har købt et SWISSCAVE vinkøleskab. Læs og følg venligst alle

Læs mere

Samlevejledning til byg-selv drone

Samlevejledning til byg-selv drone Disclaimer: Der kan forekomme fejl. Kontakt venligst Tobias Lundby (tolu@mmmi.sdu.dk) eller Kristian Terkildsen (khte@mmmi.sdu.dk), hvis du har spørgsmål hertil. Husk altid at tjekke droneregler.dk for

Læs mere

Instruktionsmanual Luftvåben

Instruktionsmanual Luftvåben Instruktionsmanual Luftvåben VIGTIGT: LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTIONSMANUAL, FØR DU TAGER PRODUK- TET I BRUG 1999 Industrias El Gamo, S.A. 1 2 1. Sigtekorn 2. Munding 3. Løb 4. Visier 5. Manuel sikring

Læs mere

Micro-Trains #1021/#1022 Lav, kort kobling

Micro-Trains #1021/#1022 Lav, kort kobling Micro-Trains #1021/#1022 Lav, kort kobling Lav, kort kobling for lokomotiver og vogne med begrænset plads, 2 par til (1021) Life-Like E8A banerømmer eller Bachmann 4-8-4 banerømmer. #1021 til lokomotiver

Læs mere

Sådan fungerer din nye rollator

Sådan fungerer din nye rollator DK Sådan fungerer din nye rollator Volaris S7 SMART Brugervejledning til Volaris S7 SMART Art. nr. 1422170 1 1001 81 107 04 Tillykke med din nye rollator Volaris S7 SMART kommer på mange måder til at gøre

Læs mere

Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria

Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria Brugervejledning Viki, Vik, Viktor & Viktoria Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 DK-6230 Rødekro Tlf: +45 74 66 92 42 iversen@ji.dk www.ji.dk Indholdsfortegnelse Værd at vide Side 4 Inden første cykeltur

Læs mere

EL-LADCYKEL med hydrauliske skivebremser

EL-LADCYKEL med hydrauliske skivebremser EL-LADCYKEL med hydrauliske skivebremser SAMLEMANUAL SAMLEVEJLEDNING Læs og forstå denne vejledning inden monteringen påbegyndes. Cyklen leveres delvist samlet, og det er vigtigt, at læse manualen igennem,

Læs mere

ReTurn7100. Kontrol af funktion. Læs altid manualen. Manual - Danske. SystemRoMedic TM. Max: 150 kg/330 lbs

ReTurn7100. Kontrol af funktion. Læs altid manualen. Manual - Danske. SystemRoMedic TM. Max: 150 kg/330 lbs ReTurn7100 SystemRoMedic TM Manual - Danske Max: 150 kg/330 lbs ReTurn7100 anvendes indendørs ved kortere forflytning af en bruger mellem seng og kørestol, kørestol og toilet /mobil toiletstol /kørestol

Læs mere

MANUAL I HENHOLD TIL EN-1298

MANUAL I HENHOLD TIL EN-1298 MANUAL I HENHOLD TIL EN-1298 CUSTERS RULLESTILLADS Materielhuset A/S, Havdrup - DK, March 2005 Med forbehold af alle rettighederingen dele af denne publikation må reproduceres/kopieres eller publiceres

Læs mere

BRUGSVEJLEDNING for ERGOTIP 4 EL (HMI-nr )

BRUGSVEJLEDNING for ERGOTIP 4 EL (HMI-nr ) S i d e 1 BRUGSVEJLEDNING for ERGOTIP 4 EL (HMI-nr. 31427) Læs brugsvejledningen nøje igennem, før du anvender produktet. Vær opmærksom på alle anvisninger og følg dem. S i d e 2 A B HVORDAN TIPPES STOLEN

Læs mere

Julemor Juliane MATERIALER: FORKORTELSER: Arbejdsproces. 1: Øjne (lav 2) 1: Hoved. Mayflower Hit-Ta-Too: Lys Fersken, rød, lysegrå grå, sort, hvid

Julemor Juliane MATERIALER: FORKORTELSER: Arbejdsproces. 1: Øjne (lav 2) 1: Hoved. Mayflower Hit-Ta-Too: Lys Fersken, rød, lysegrå grå, sort, hvid Julemor MATERIALER: Mayflower Hit-Ta-Too: Lys Fersken, rød, lysegrå grå, sort, hvid Sikkerhedsøjne: 2 stk (8mm) Hæklenål: str. 2,5 Synål Saks Vat/fyld FORKORTELSER: mr = magisk ring omg = omgang rk = række

Læs mere

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER Integreret hovedstøtte my baby carrier BRUGSANVISNING DANSK OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! Integreret rygforlængelse... > ADVARSELSHENVISNINGER ADVARSEL: Balancen kan påvirkes

Læs mere

Eksamen den 21. maj 2008 for Adventure 2.

Eksamen den 21. maj 2008 for Adventure 2. Eksamen den 21. maj 2008 for Adventure 2. Formål Formålet med eksamen er at få bekræftet at den enkelte elev på egen hånd, kan foretage de gennemgået adventure aktiviteter. Indhold Obligatorisk opgave

Læs mere

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang Sy en falkehætte Falkonerer over hele kloden bruger hætter til en del af deres rovfugle. Her i Norden har falkonerer også brugt hætter siden middelalderen. Hætten gør at fuglen ikke kan se noget. Det får

Læs mere

Uglens Dannebrog hæklet flagranke

Uglens Dannebrog hæklet flagranke Uglens Dannebrog hæklet flagranke Min datter spurgte om jeg ville hækle en flagranke. Det ville jeg selvfølgelig. Der ligger allerede flere fine opskrifter på nettet, men jeg kunne ikke finde en udgave

Læs mere

Kursus 2 føring. Kursusbeskrivelse for Kursus 2 føring. Kursusstandarden består af tre dele:

Kursus 2 føring. Kursusbeskrivelse for Kursus 2 føring. Kursusstandarden består af tre dele: Kursusbeskrivelse for Kursus 2 føring Kursusstandarden består af tre dele: Formalia regler for administration af Dansk Klatreforbunds kursus 2. Kursets indhold beskriver de elementer, der som minimum skal

Læs mere

Manual. Kontrol af funktion. Læs altid brugsanvisningen. Max: 150 kg

Manual. Kontrol af funktion. Læs altid brugsanvisningen. Max: 150 kg Manual Max: 150 kg ReTurn7100 anvendes indendørs ved kortere forflytning af en bruger mellem seng og kørestol, kørestol og toilet /mobil toiletstol /kørestol eller stol/lænestol. ReTurn7100 kan også anvendes

Læs mere

SEJLFORENINGEN SYD. Velkommen til SF/SYD

SEJLFORENINGEN SYD. Velkommen til SF/SYD Velkommen til SF/SYD En orientering til nye medlemmer. Side 1 Gennemgang og forevisning af: Port og låge. Pladsen, herunder bådvognen, parkering, petanqebanen samt mærkning af grej. Klubhus, herunder toiletter

Læs mere

S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve

S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve Funktionel Styrkeprøve (SDK 500) Formål Styrkeprøven har til formål at sikre, at aspiranten har den fornødne styrke og det generelle helbred for at påbegynde

Læs mere

SVERO løbekatte -20, -21, ,5-5 ton

SVERO løbekatte -20, -21, ,5-5 ton SVERO løbekatte -20, -21, -24 0,5-5 ton Brugsanvisning SVERO LIFTING AB, Alfavägen 4, SE-556 52 Jönköping Telefon: +46 (0)36-31 65 70, telefax: +46 (0)36-31 65 79 www.svero.com, e-mail: info@svero.com

Læs mere

Original brugermanual for Skindrenser T3

Original brugermanual for Skindrenser T3 Original brugermanual for Skindrenser T3 1. Overensstemmelseserklæring EU-overensstemmelseserklæring Fabrikant: Jasopels A/S Tlf. +45 76 94 35 00 Adresse: Fabriksvej 19, DK-7441 Bording Maskine: Skindrenser

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING Brændesave

BRUGERVEJLEDNING Brændesave BRUGERVEJLEDNING Brændesave. FØR IBRUGTAGNING AF PRODUKTET: GENNEMLÆS VENLIGST DENNE VEJLEDNING OMHYGGELIGT Indhold Afsnit Side A Sikkerhedsanvisninger og ulykkesforebyggelse 2 B Retningslinier for ibrugtagning

Læs mere

Store, små, med hank og skulderrem, luftige og tætte, enkle eller romantiske. Men ingen af dem var helt som jeg ville have det.

Store, små, med hank og skulderrem, luftige og tætte, enkle eller romantiske. Men ingen af dem var helt som jeg ville have det. Uglens strandnet indkøbsnet Jeg smutter lige på torvet Min datter spurgte mig sidste sommer, om jeg ikke kunne hækle et indkøbsnet til hende. Det kunne jeg selvfølgelig, og der var masser af inspiration

Læs mere

Jabra BIZ 2400. Brugervejledning. www.jabra.com

Jabra BIZ 2400. Brugervejledning. www.jabra.com Jabra BIZ 2400 Brugervejledning 1 www.jabra.com 2012 GN Netcom A/S. Alle rettigheder forbeholdes. Denne brugervejledning er udgivet af GN Netcom A/S. Oplysningerne i denne brugervejledning er udelukkende

Læs mere

Jabra BIZ 2400 BRUGERVEJLEDNING. www.jabra.com

Jabra BIZ 2400 BRUGERVEJLEDNING. www.jabra.com Jabra BIZ 2400 BRUGERVEJLEDNING www.jabra.com 2009 GN Netcom A/S. Alle rettigheder forbeholdes. Denne brugervejledning er udgivet af GN Netcom A/S. Oplysningerne i denne brugervejledning er udelukkende

Læs mere

SPREDER - til frø, gødning og salt

SPREDER - til frø, gødning og salt SPREDER - til frø, gødning og salt Manual til Spreder nr. 409-140 Nyttige informationer Hvis Sprederen ikke spreder jævnt, skal man sørge for at fronten på gearkassen er på linje med forsiden af sprederen.

Læs mere

Smutter: Pioneringspiger

Smutter: Pioneringspiger Smutter: Pioneringspiger Formål Tanken bag dette mærke et, at introducere grønsmutterne for nogle af de koncepter, der ligger til grund for pionering. Dermed ikke sagt, at de skal mestre alle aspekter,

Læs mere

ZIGZAGSØMME. Sæt sømvælgeren på B.

ZIGZAGSØMME. Sæt sømvælgeren på B. ZIGZAGSØMME Sæt sømvælgeren på B. Sådan fungerer stingbreddevælgeren Den maksimale zigzagstingbredde i zigzagsømme er 5. Du kan dog gøre stingene smallere i alle sømmene. Stingbredden bliver større, i

Læs mere

Vejledning i dragtsyningsteknikker - KNÆBUKSER

Vejledning i dragtsyningsteknikker - KNÆBUKSER Tekst: Hanne Dyhr og Kamma Gudmand-Høyer Foto: Birger Lund Redaktion: Dragtgruppen 2 SY-VEJLEDNING TIL KNÆBUKSER 1700-tallets mandsbukser var knæbukser. Bukserne var forholdsvis snævre og blev lukket foran

Læs mere

Artificiel klatring. Af Peter Harremoës og Tue Johansen. [1. udgave, december 1998].

Artificiel klatring. Af Peter Harremoës og Tue Johansen. [1. udgave, december 1998]. Artificiel klatring Af Peter Harremoës og Tue Johansen. [1. udgave, december 1998]. Dansk Bjergklubs artificielklatrekursus. Formålet med Bjergklubbens artificielklatrekursus er, at sikre kursister et

Læs mere

Molift Sejl. Find flere QR-koder inde i brochuren

Molift Sejl. Find flere QR-koder inde i brochuren Molift Sejl Find flere QR-koder inde i brochuren Molift Easy Sejl Molift Easy Sejl kan bruges i de fleste løftesituationer. Både ryg og benstropper har en fast polstring, som gør sejlet mere komfortabelt

Læs mere

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 DK DANSK SIKKERHEDSFORSKRIFTER Maskinen er udstyret med følgende symboler for at huske Dem på, at der skal

Læs mere

Brugervejledning. 1T folde motorkran. Model Nr. JA1060EC

Brugervejledning. 1T folde motorkran. Model Nr. JA1060EC Brugervejledning T folde motorkran Model Nr. JA060EC Læs venligst disse instruktioner nøje for at sikre sikkerhed og effektiv brug af dette værktøj. SIKKERHEDS INSTRUKTIONER Læs disse instruktioner omhyggeligt

Læs mere

Øvelsesvejledning RG Stående bølge. Individuel rapport. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser.

Øvelsesvejledning RG Stående bølge. Individuel rapport. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser. Stående bølge Individuel rapport Forsøgsformål At finde resonanser (stående bølger) for fiskesnøre. At undersøge bølgens hastighed ved forskellige resonanser. At se hvordan hastigheden afhænger af belastningen

Læs mere

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8655 HP8656. Brugervejledning

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8655 HP8656. Brugervejledning Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8655 HP8656 DA Brugervejledning a b c d e f g h c d i j k C 3 3CM 7~10 sec. 7~10 sec. 7~10 sec. 7 7~10 sec. Dansk Tillykke med dit

Læs mere