Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar"

Transkript

1 Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar v/ Jacob Schall Holberg, advokat (H), LLM Den offentlige uddannelsesdag 2014 Member of the New York State Bar

2 2 Programmet for den næste time 1. Introduktion af emnet og underviser 2. Grundlæggende erstatningsbetingelser 3. Hvad siger loven og den juridiske teori om spørgsmålet? 4. Nærmere gennemgang af domspraksis indenfor tre bestemte områder 1. Området for det objektive ansvar 2. Almindelig tilsyns- og vedligeholdelsespligt 3. Vejarbejder 5. Nyeste praksis 6. Spørgsmål

3 3 Hvem er jeg? Advokat (H), LL.M, Jacob Schall Holberg Uddannet hos Kammeradvokaten i København Advokat i Offentlig virksomhed hos Bech-Bruun med speciale i: - EU-ret, folkeret og menneskerettigheder - Offentligretligt erstatningsansvar - Retssager alle områder Advokat i Danmark og New York Lektor i EU-ret på Københavns Universitet Dagens emne er kommuners erstatningsansvar ved manglende vedligeholdelse af veje. Spørgsmål: jsh@bechbruun.com eller

4 Røg du i et vejhul? 4

5 5..BARE ÆRGERLIGT Lørdag kl af Lars Feldthaus Hvis din bil tager skade af at ryge i et vejhul, så kan du glemme alt om at få erstatning. Langt de fleste kommuner vil nemlig ikke betale. Kun hver fjerde bilejer i 2013 fik erstatning for skader på bilen efter et møde med et vejhul, skriver FDMs medlemsmagasin Motor. Og det mener FDM er for dårligt. - Vi oplever, at kommunerne i langt højere grad end tidligere dækker sig ind under, at det er deres skøn, om en kontrol har været nødvendig og dermed har forsømt deres tilsynspligt og ansvar, siger Anne-Louise Ipland, der er advokat i FDM. - At kommunerne afviser så mange sager, stemmer overens med vores egne oplevelser. Det er især bevisbyrden, der er svær at løfte. Som det er i dag, er det nemlig bilejerne selv, der skal bevise, at en kommune ikke har vedligeholdt den vejstrækning, hvor skaden er sket. Det er ikke bare svært, men også for svært, mener vi, siger Anne-Louise Ipland. Det danske vejnet består af godt km vej, hvoraf de km er kommuneveje. Resten er statsveje. Det er hovedsageligt motorveje. (fra

6 De almindelige ansvarsbetingelser Disse betingelser skal være opfyldt, uanset om man kræver erstatning som følge af, at ens kat er kørt over af naboens bil, eller om man har omsætningstab som følge af en ugyldig lokalplan Ansvarsgrundlag Tab (Av! men mere end det?) Årsagssammenhæng kausalitet (Dæk eller vej defekt?) Adækvans (Diplomudstillingshund med piskesmæld?) Værnet interesse (omsætningstab pga. hul i vej?) Ingen egen skyld (hastighed? Badetøfler på iset fortov?) Dette tager vi dog helt overordnet Fokus er i det kommende på, hvornår der kan siges at være et ansvarsgrundlag ved manglende vejvedligeholdelse.

7 7 Hvad siger loven om vejbestyrelsernes vejtilsyn og -vedligeholdelse? Den centrale bestemmelse, der regulerer forholdet findes i lov om offentlige vejes 10, stk. 1 og 2, der har følgende ordlyd: Stk. 1. Det påhviler vejbestyrelserne at holde deres offentlige veje i den stand, som trafikkens art og størrelse kræver. Stk.2. Vejbestyrelserne bestemmer, hvilke arbejder der skal udføres på deres veje, og afholder de udgifter, der er forbundet med sikring og andre forberedende foranstaltninger, anlæg, drift og vedligeholdelse af disse veje, medmindre andet er bestemt. Bestemmelsen indeholder både en vedligeholdelses- og en tilsynspligt, der begge kan overtrædes med den konsekvens, at der foreligger et ansvarsgrundlag. Bestemmelsen siger dog ikke noget nærmere om, hvad der ligger i den stand, som trafikkens art og størrelse kræver. Bestemmelsen lægger dog op til, at kommunen som vejbestyrer har et skøn i forbindelse med vedligeholdelsen af vejene, men fastsætter ikke klare rammer for, hvilke retningslinjer der gælder for dette skøn. Bestemmelsen udtaler sig heller ikke nærmere om, i hvilket omfang der skal føres tilsyn. Det er derfor blevet udbygget i teorien og særligt i retspraksis.

8 8 Hvad siger den juridiske teori så? E. A. Abitz anfører i Vejlovene (1981) nogle momenter, der gør sig gældende ved vurderingen af vejbestyrelsens vedligeholdelses- og tilsynsforpligtigelse. Ad kravene ved anlæg og vedligeholdelsesforpligtigelsen: - anlæg: Afvigelser fra normer? Muligvis formodning for culpa. Allerede vejens klassifikation vil indgå som et vigtigt led i bedømmelsen af, hvilke krav trafikanterne kan stille til den. [ ] En vej, der er klassificeret som motorvej eller som landevej, kan man forvente anlagt på et højere plan af trafiksikkerhed end en sædvanlig kommunevej. (side 33-34) Efter 10, stk. 1 er det afgørende, hvilke krav trafikkens art og størrelse stiller. Afvigelser fra klassifikationen i denne henseende kan derfor også have betydning. (side 34) Desuden må der lægges vægt på, hvorledes vejens almindelige fremtræden er i forhold til trafikanterne. Mange kommuneveje fremtræder som beregnede på intensiv eller hurtig trafik, og overraskende mangler ved disse kan være ansvarspådragende. (side 3)

9 9 Hvad siger den juridiske teori så? Ad tilsynsforpligtigelsen: Krav om regelmæssigt tilsyn. Pludseligt opståede mangler kan naturligvis ikke pådrage ansvar, hvis de ikke har kunnet forudses, eller der ikke har været rimelig tid til at opdage dem og enten udbedre dem eller at sætte advarselsskilte. (side 34) Det kan være af betydning om skadessituationen tidligere er forekommet, eller måske endda kan føres tilbage til anvendelsen af materialer eller konstruktioner, f.eks. af dæksler over ledninger i vejen, som må anses for farlige. (side 34) Det kan også være af betydning, om vejmyndighedens opmærksomhed tidligere er blevet henledt på den farlige tilstand. Kravene til tilsynet og hurtigheden af reaktionen [er naturligvis] afhængig af vejens karakter, og kendskab til f.eks. årstid eller vejrligs tilbørlighed til at skabe bestemte farlige situationer vil kunne forøge kravene til tilsynets intensitet og forventningerne om hurtig indgriben. (side 34)

10 10 Hvad siger domspraksis? Domspraksis på området er meget righoldig og giver anledning til forskellige overvejelser. Kendetegnende er dog, at forskellige situationer giver anledning til forskellige bemærkninger. Domspraksis er derfor inddelt i tre områder: 1. Det objektive ansvar 2. Det generelle ansvar altså ansvaret, der vil gælde i langt størstedelen af situationerne, og som man falder tilbage på, hvis ingen særlige forhold gør sig gældende. 3. Særligt ansvar for vejarbejder?

11 11 Domspraksis det objektive ansvar Er objektivt ansvar et ansvar uden skyld? Hvis de andre erstatningsbetingelser er opfyldt, er der således ansvar, uden at det vurderes om vejbestyrelsen har udvist skyld eller culpa, som det hedder. Det er fast antaget i domspraksis, at domstolene kan pålægge et objektivt ansvar, hvor de finder det hensigtsmæssigt. Skader forvoldt ved udgravninger eller piloteringer, er fx via retspraksis underlagt et objektivt ansvar jf. U H (Aalborg Kloster-sagen). Hvad betyder det? Domstolene KAN pålægge objektivt ansvar, men selvom vi har været tæt på (undertiden streng omvendt - bevisbyrde for, at man gjort hvad man kunne), er der så vidt ses endnu ikke pålagt objektivt ansvar ved trafikskader som følge af vejforhold.

12 Områder for skærpet ansvar Variationen af objektivt ansvar: Hæftelse for selvstændigt virkende tredjemænd, der udfører vejarbejder eller vejvedligeholdelse. Tanken er, at hvervgiveren ikke skal kunne antage en anden til at udføre arbejdet blot for selv at undgå det strenge ansvar. Ex.: Entreprenør udfører mangelfuldt vejarbejde for kommunen, og borger kører i hullet Borgeren

13 13 Domspraksis det generelle ansvar Domspraksis på området er som sagt meget righoldig. Nedenfor er således et uddrag af den retspraksis, der gælder på området. U V (Fortovet i Kolding) A faldt i december 1994 på et fortov i Kolding og brækkede sit ene fodled. Faldet skyldtes, at A snublede, fordi hendes hæl greb fat i en ødelagt flise på et sted, hvor fliserne ikke var i samme niveau. Kommunen K var bekendt med flisernes dårlige stand. Under disse omstændigheder, hvor sagsøgte undlod en tiltrængt vedligeholdelse, selvom sagsøgte (K) var bekendt med, at fortovene var i dårlig stand, fordi det var praktisk at afpasse istandsættelsen med andre arbejder i gaden, findes sagsøgte at være erstatningsansvarlig med hensyn til de skader, der overgik sagsøgeren... Konklusion kommunen kunne ikke afvente med at udbedre et forhold, kommunen var bekendt med, fordi det rent praktisk passede bedre at vente med det.

14 14 Domspraksis det generelle ansvar U V (Fordybningen i vejbanen) Da A i august 2002 til fods skulle krydse gaden, kom hun til skade, fordi hun trådte ned i en fordybning på vejbanen. Fordybningen var ca. 70 cm i diameter, uden skarpe kanter og med en dybde på 4,5 cm på det dybeste sted. Den havde udviklet sig langsomt siden Retten lagde vægt på:.. at fordybningen var dybere, end man kunne forvente, at K (kommunen, red.) var bekendt med, at mange fodgængere dagligt færdedes på strækningen, at K gennem de løbende tilsyn med vejens tilstand måtte have været klar over, at fordybningen kunne udvikle sig som sket, og at det ikke var nogen afmærkning eller nogen indikation af, at der inde i det mørke felt var en fordybning af den beskrevne størrelse. Dommen viser, at fodgængere mv. må forvente fordybninger i vejen, men at der samtidig er en grænse for, hvor omfattende sådanne kan være. Samtidig viser den, at det har en betydning, at vejen anvendes ofte, samt at kommunen måtte have kunnet forudse, at fordybningen ville have udviklet sig som sket, og således skulle have grebet ind tidligere. Dommen viser dog også, at ovenstående i hvert fald delvist vil kunne afbødes gennem afmærkning af området, og ved herved at gøre opmærksom på fordybningen.

15 15 Domspraksis det generelle ansvar FED (Lunken på villavejen) A kom til skade ved et fald i en lunke på et asfalteret fortov på en villavej. En opmåling af uheldsstedet viste, at dybden af lunken var 4,2 cm, og arealet var ca. 50 cm x 60 cm. Der var ikke skarpe kanter. Retten fandt, at: Tilsyn i dette område sker ved eventuel anmeldelse fra private, samt ved sagsøgtes (K, red.) sædvanlige tilstedeværelse i området, når sagsøgtes medarbejdere kører fejemaskine eller brænder ukrudt af. Det er dog ikke medarbejdernes primære arbejdsopgave at kontrollere belægningen på fortovet... kommunen ved at undlade at foretage et egentligt tilsyn, påtager sig risikoen for, at der er forhold, der burde være opdaget og udbedret. Uheldsstedet var en ujævnhed på et asfalteret fortov, på en vej som af sagsøgte er klassificeret som en almindelig boligvej, og derfor har lav prioritet... uanset, at lunken er opstået på et fortov finder retten ikke, at ujævnheden går ud over, hvad der er forventeligt for en fodgænger på et sådant sted. Retten har herved lagt vægt på lunkens størrelse og dimensioner, samt at vejen er en almindelig beboelsesvej. Dommen viser således, at kravene til tilsynet på almindelige beboelsesveje er mindre end fx landeveje og motorveje.

16 16 Domspraksis det generelle ansvar U Ø A styrtede på sin cykel og kom til skade, da han ramte et hul i asfalten, der målte 50 x 40 cm og havde en dybde på 15 cm. Hullet havde udviklet sig over et længere tidsrum forud for ulykken. Der var ikke registreret noget vejsyn på vejen fra november 2006 til marts 2007, ligesom der ikke forelå en forklaring på, hvorfor dette ikke var udført. Landsretten: Som anført af Byretten er der ikke fornødent grundlag for at anfægte Københavns Kommunes skøn, hvorefter et tilsyn på fire gange årligt. efter vejens beskaffenhed må anses for tilstrækkeligt. [...] langt de fleste slaghuller opstår om vinteren. Vidnet [...] har forklaret, at kommunen har et øget vinterberedskab, som betyder, at hun i vinterperioden kan koncentrere sig mere om vejstrækninger som [...], der ikke er omfattet af det særlige beredskab, ligesom hun har forklaret, at samtlige veje i området er genstand for mindst ét tilsyn i løbet af vinteren. Uanset dette er der imidlertid fra kommunens side ikke registreret noget vejtilsyn [...] i perioden fra november 2006 til marts På denne baggrund findes K at ikke at have udført et tilstrækkeligt tilsyn for at hindre, at vejstrækningen [...] Frembød særlige risici for trafikanterne, og kommunen må derfor anses for ansvarlig for de skader, som A pådrog sig.. Dommen viser, at K på trods af et tilstrækkeligt og velbegrundet tilsyn blev erstatningsansvarlig fordi kommunen ikke kunne redegøre for, hvorfor der ikke var blevet ført tilsyn i overensstemmelse med planen. => Afvig ikke fra egen plan!

17 17 Opsummering af domspraksis for det generelle ansvar Retspraksis viser, at der er tale om en konkret culpavurdering af, om vejbestyrelsen har handlet ansvarspådragende i forbindelse med vedligeholdelsen/tilsynet af bestyrelsens veje. Retspraksis viser dog også, at bestemte momenter taler henholdsvis for og imod ansvar for vejbestyrelsen. Momenter for ansvar: 1. Vejens størrelse jo større, jo mere vedligeholdelse/tilsyn 2. Vejens anvendelse jo mere anvendt, jo mere vedligeholdelse/tilsyn 3. Forholdets potentielle farlighed 4. Vejbestyrelsens viden om forholdet 5. Vejbestyrelsens manglende tilsyn særligt, hvis der foreligger viden om forholdet 6. Vejbestyrelsen uden grund ikke overholder deres plan for tilsynet Momenter mod ansvar: 1. Forholdet holder sig under tålegrænsen for, hvilke ujævnheder borgere mv. må forvente 2. Manglende viden 3. Forholdet er opstået pludseligt 4. Forholdet er afmærket 5. Der er tale om en villavej

18 18 Domspraksis - vejarbejder Spørgsmålet er, om der gælder nogle særlige forhold, som vejbestyrelsen skal være opmærksom på, hvis der er vejarbejder i kommunen, eller om forholdet er omfattet af det generelle ansvar. U H (Knallertuheldet) A væltede med sin knallert og kom til skade, idet forhjulet satte sig fast i en revne mellem nogle over en opgravning udlagte jernplader, der var forskubbet. Retten fandt: [...] må det endvidere antages, at denne revne har været til stede i hvert fald fra søndag [...] om morgenen til den næste dags morgen. Under hensyn til sagsøgtes (K) kendskab til, at plader anbragt som på uheldsstedet kunne forskubbe sig på grund af trafik, findes sagsøgte ikke at have ført det efter forholdene fornødne eller tilstrækkelige tilsyn for at hindre, at arbejdsstedet frembød særlig fare for trafikken. Dommen lægger således op til, at K nærmest skulle have ført et dagligt tilsyn med pladerne, hvilket går udover det krav, der kan stilles til det almindelige tilsyn. For en dom, der når til det modsatte resultat se FED : Cyklistfald i grus og sand. Tilsyn og skiltning ok.

19 19 Nyeste praksis Traditionelt: Strengt ansvar dvs. der skal ikke meget culpa til, hvis der er konstateret en skade. Tilsvarende hæftelse for udførende selvstændig 3. mand.men gælder det mon stadig? Ex. Vestre landsrets dom af 27. september 2012 i sag B (utrykt). Knallertkører kørte ude i siden af hovedvejen mellem Herning og Skive på vej mod Sunds en aften, højest 30 km i timen, da knallertens forhjul [ramte] asfaltkanten ned mod afløbsristen. Hjulet gled og han kurede på kørebanen og pådrog sig personskade og skade på knallert, og krævede erstatning fra Vejdirektoratet. Retten i Herning: Det er helt almindeligt, at sådanne bløde trafikanter holder sig så langt til højre som muligt også selvom dette betyder, at de kører på den anden side af kantlinjen. Dette gælder især på en trafikeret vej som den pågældende, hvor bilerne kører hurtigt. Det må Vejdirektoratet være klar over, hvorfor pligten til vedligeholdelse kan udtrækkes til også at sikre fri og sikker kørebane for denne type trafikanter. Vejdirektoratet må således kunne påregne, at knallerter vil køre hen over ristene i vejkanten, og at en niveauforskel af denne størrelse uanset om der er retningslinjer herfor eller ej er til fare. Retten finder herefter, at sagsøgte er erstatningsansvarlig for sagsøgers ulykke. Vejdirektoratet dømt til at betale kr ,80 og kr i sagsomkostninger. Herregud anke?

20 20 Nyeste praksis Traditionelt: Strengt ansvar dvs. der skal ikke meget culpa til, hvis der er konstateret en skade. Tilsvarende hæftelse for udførende selvstændig 3. mand.men gælder det mon stadig? Ex. Vestre landsrets dom af 27. september 2012 i sag B (utrykt). Knallertkører kørte ude i siden af hovedvejen mellem Herning og Skive på vej mod Sunds en aften, højest 30 km i timen, da knallertens forhjul [ramte] asfaltkanten ned mod afløbsristen. Hjulet gled og han kurede på kørebanen og pådrog sig personskade og skade på knallert, og krævede erstatning fra Vejdirektoratet. Retten i Herning: Det er helt almindeligt, at sådanne bløde trafikanter holder sig så langt til højre som muligt også selvom dette betyder, at de kører på den anden side af kantlinjen. Dette gælder især på en trafikeret vej som den pågældende, hvor bilerne kører hurtigt. Det må Vejdirektoratet være klar over, hvorfor pligten til vedligeholdelse kan udtrækkes til også at sikre fri og sikker kørebane for denne type trafikanter. Vejdirektoratet må således kunne påregne, at knallerter vil køre hen over ristene i vejkanten, og at en niveauforskel af denne størrelse uanset om der er retningslinjer herfor eller ej er til fare. Retten finder herefter, at sagsøgte er erstatningsansvarlig for sagsøgers ulykke. Vejdirektoratet dømt til at betale kr ,80 og kr i sagsomkostninger. Herregud anke?

21 21 Nyeste praksis Ex. Vestre landsrets dom af 27. september 2012 i sag B (utrykt) - fortsat Landsretten: [Knallertkøreren] har ikke ved de fremlagte fotografier eller på anden måde bevist, at der var niveauforskel mellem afløbsristen og asfalten på ca. 3,9 cm. Det lægges derimod efter bevisførelsen for landsretten til grund, at afløbsristen lå ca. 2,5-3 cm under vejbelægningen svarende til den normale placering af afløbsristen. Der er herefter ikke grundlag for at fastslå, at ristens placering i forhold til den omgivende asfaltbelægning var uforsvarlig. Vejdirektoratet er derfor ikke erstatningsansvarlig for [knallertkørerens] ulykke den 4. juli Landsretten frifinder derfor Vejdirektoratet. Helt almindelig culpa!

22 22 Nyeste praksis Ex. FDM mod Vejdirektoratet - Østre landsrets dom af 14. marts 2014, henvist fra Københavns Byret, gengivet i UfR 2014, side 1902: To billister havde påkørt et hul på en tilkørsel til en motorvej, så det ene hjul var blevet beskadiget. Skønsmanden: Et hul bør anses for trafikfarligt hvis det 1) befinder sig i de spor, hvor trafikken kører, 2) hvis det har en størrelse og dybde, så et vognhjul kan køre ned i det og 3) hvis køretøjets hastighed er så stor, at dækkets højde og lufttryk ikke kan afværge en beskadigelse. Altså en kombination af hullets placering, størrelse/dybde og hastighed. Dette hul var trafikfarligt. Landsretten: Skøn baseret på dårlige fotos og angivelsen af, at hullet var trafikfarligt baseret på, at de to biler blev beskadiget i forbindelse med påkørslen af hullet. Over for dette står [Vejdirektoratets] forklaring, hvorefter der ved vurderingen af, om et hul i vejbelægningen skal betegnes som trafikfarligt, fra vejmyndighedens side lægges vægt på, om hullet har en sådan dybde eller karakter eller placering i forhold til køresporet, at et køretøj kan komme ud af kurs i tilfælde af påkørsel. Også kørehastigheden på vejstrækningen indgår i vurderingen. Landsretten finder ikke grundlag for at tilsidesætte Vejdirektoratets kriterier for vurderingen af et huls trafikfarlighed og dermed prioriteringen af, hvilke huller i vejbelægningen der skal udbedres straks, og hvilke huller der skønnes ikke at være af helt så hastende karakter med hensyn til udbedring. Tilsyn hver anden dag, observation af hul, lavet hurtigt efter påske. => Ikke culpa.

23 23 Hvad gør vi? Sørg for at opretholde en ajourført vejfortegnelse med angivelse af klassifikation, særlige forhold, evt. trafikintensitet osv. Sørg for at udarbejde en tilsynsplan Sørg for at sikre, at tilsynsplanen overholdes! Særligt om vejarbejder husk kommunen hæfter for entreprenørens fejl: Sørg for at kontrakten indeholder fornødne anvisninger til entreprenøren om afmærkning, særlige forhold mv Sørg for at sikre, at vejarbejder monitoreres ved intenst bygherretilsyn Sørg for at iværksætte øget vejtilsyn ved vejarbejder

24 Spørgsmål? 24

25 25 Domspraksis yderligere henvisninger Til den særligt interesserede, der ønsker mere viden kan nedenstående teori/praksis anbefales Det objektive ansvar Bo von Eyben og Helle Isager, Lærebog i erstatningsret, 7. udgave, side 176ff. Det generelle ansvar U /2H, U V. Særligt om ansvar i forbindelse med snerydning/glatførebekæmpelse FED , U V, U Ø.

26 26 Kontakt Jacob Schall Holberg, advokat (H), LLM Member of the New York State Bar Advokat København Offentlig Virksomhed T M E jsh@bechbruun.com København Langelinie Allé København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade Aarhus C Danmark Shanghai 1801, 18/F Shanghai Oriental Centre 699 Nanjing West Road Jing'an District, Shanghai T F E info@bechbruun.com

Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar. Ved Anne Mette Seest

Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar. Ved Anne Mette Seest Manglende vejvedligeholdelse kommuners erstatningsansvar Ved Anne Mette Seest 2 Program 1. Introduktion af emnet og underviser 2. Grundlæggende erstatningsbetingelser 3. Hvad siger loven og den juridiske

Læs mere

Manglende vedligeholdelse. v/anne Mette Seest, Specialistadvokat (H)

Manglende vedligeholdelse. v/anne Mette Seest, Specialistadvokat (H) Manglende vedligeholdelse v/anne Mette Seest, Specialistadvokat (H) Hvem er jeg? Anne Mette Seest, Specialistadvokat (H) Advokat i Konfliktløsning, Entreprise, Transport & Forsikring hos Bech-Bruun med

Læs mere

Kommunernes erstatningsansvar for skader ved færden i det offentlige rum

Kommunernes erstatningsansvar for skader ved færden i det offentlige rum Værd at vide om Kommunernes erstatningsansvar for skader ved færden i det offentlige rum KOMMUNE 2 Et overblik over ansvarsreglerne Her får du et overblik over ansvarsreglerne for kommunerne ved borgernes

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj.

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. november 2017 i sag nr. BS 10B-3127/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 20. november 2013

Læs mere

Sager mod kommunen. Erstatning for mangelfuld/fejlagtig sagsbehandling i lyset af Ankestyrelsens praksis Advokat Mie Andersen

Sager mod kommunen. Erstatning for mangelfuld/fejlagtig sagsbehandling i lyset af Ankestyrelsens praksis Advokat Mie Andersen Sager mod kommunen Erstatning for mangelfuld/fejlagtig sagsbehandling i lyset af Ankestyrelsens praksis Advokat Mie Andersen Erstatningssagerne vedrører ikke prøvelse af en myndighedsafgørelse Udfordringerne

Læs mere

Vedligeholdelse og tilsyn

Vedligeholdelse og tilsyn Veje og stiregister Kort Se: Vinter og færdsel Anlæg og Infrastruktur 22. oktober 2018 SagsID.: 05.01.08-G01-2-18 Medarbejder: vla Vedligeholdelse og tilsyn Vejmyndighedens tilsynspligt med de kommunale

Læs mere

LANDSRETSDOM OM GLIDESKADE VED ISSLAG ARBEJDSGIVERANSVAR OG GRUNDEJERANSVAR

LANDSRETSDOM OM GLIDESKADE VED ISSLAG ARBEJDSGIVERANSVAR OG GRUNDEJERANSVAR 2. OKTOBER 2013 LANDSRETSDOM OM GLIDESKADE VED ISSLAG ARBEJDSGIVERANSVAR OG GRUNDEJERANSVAR Østre Landsret har netop afsagt dom i en sag vedrørende spørgsmålet, om en arbejdsgiver var ansvarlig for medarbejderens

Læs mere

Velkommen. Informationsmøde for grundejere i Køge Kommune Onsdag d. 29. april 2015

Velkommen. Informationsmøde for grundejere i Køge Kommune Onsdag d. 29. april 2015 Velkommen Informationsmøde for grundejere i Køge Kommune Onsdag d. 29. april 2015 Program 1. Introduktion hvem er jeg? 2. Køge Kyst Projektet 3. Hvordan skal du forholde dig før og under byggeriet? a.

Læs mere

DOM OM ANSVAR FOR OLIEFORURENING - BEVIS FOR ANSVARSGRUNDLAG OG ÅRSAGSFORBINDELSE

DOM OM ANSVAR FOR OLIEFORURENING - BEVIS FOR ANSVARSGRUNDLAG OG ÅRSAGSFORBINDELSE 29. APRIL 2010 DOM OM ANSVAR FOR OLIEFORURENING - BEVIS FOR ANSVARSGRUNDLAG OG ÅRSAGSFORBINDELSE En ny landsretsdom tager bl.a. stilling til, hvorvidt der i en erstatningssag om ansvar for olieforurening

Læs mere

Vandløbsregulativer det kommunale ansvar. v/advokat Mark Villingshøj Nielsen, Bech-Bruun

Vandløbsregulativer det kommunale ansvar. v/advokat Mark Villingshøj Nielsen, Bech-Bruun Vandløbsregulativer det kommunale ansvar v/advokat Mark Villingshøj Nielsen, Bech-Bruun 2 Disposition Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Nye regulativer med mindre grødeskæring/vedligeholdelse Fordeling

Læs mere

16. JULI A og F anlagde sag mod B, montøren af gearet, C, og producenten af gearet, D.

16. JULI A og F anlagde sag mod B, montøren af gearet, C, og producenten af gearet, D. 16. JULI 2015 PRODUCENT AF GEARKASSE ANSVARLIG FOR SKADER OPSTÅET VED ET SKIBS PÅSEJLING - MELLEMHANDLER- HÆFTELSE ANSVARSFRASKRIVELSE I STANDARDLEVE- RINGSBETINGELSER I en ny byretsdom fandtes en producent

Læs mere

FOREDRAG FOR SUNDBYERNES GRUNDEJERFÆLLESSKAB. Tirsdag den 12. maj 2015. Advokat Morten Mark Østergaard. www.forumadvokater.dk

FOREDRAG FOR SUNDBYERNES GRUNDEJERFÆLLESSKAB. Tirsdag den 12. maj 2015. Advokat Morten Mark Østergaard. www.forumadvokater.dk FOREDRAG FOR SUNDBYERNES GRUNDEJERFÆLLESSKAB Tirsdag den 12. maj 2015 Advokat Morten Mark Østergaard www.forumadvokater.dk 1 PROGRAM Bestyrelsesarbejde i foreninger udvalgte emner Ny dom fra Højesteret

Læs mere

Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej

Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej Dato 28. maj 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon 7244 3065 Dokument 15/07286-9 Side 1/6 Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej

Læs mere

PRINCIPIEL HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSANSVAR

PRINCIPIEL HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSANSVAR 7. DECEMBER 2010 PRINCIPIEL HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSANSVAR Højesteret har i en ny dom endeligt afgjort et spørgsmål, der har været omtvistet i en årrække: Er det et "færdselsuheld", når en passager i

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Lyngby Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 7. december 2016 i sag nr. BS 167-543/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anlagt den

Læs mere

Vores afgørelse Aalborg Kommunes afgørelse (påbud) af 21. april 2016 om fjernelse af granitgrus er lovlig.

Vores afgørelse Aalborg Kommunes afgørelse (påbud) af 21. april 2016 om fjernelse af granitgrus er lovlig. Dato 29. juli 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 16/06672-22 Side 1/6 Fjernelse af granitgrus i rabatareal, Pinstrup Høj Vejdirektoratet har behandlet jeres klage

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2516011 - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 14. marts 2014 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Sanne Kolmos, Karsten Bo Knudsen og Mads Bjerre Østergaard (kst.)). 10.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 23. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 23. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 23. september 2013 Sag 326/2011 (1. afdeling) If Skadeforsikring (advokat Michael S. Wiisbye) mod A (advokat Niels Rex, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

DOM. Afsagt den 22. december 2017 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Peter Hammershaimb (kst.), Steen Mejer og Gitte Rubæk Pedersen).

DOM. Afsagt den 22. december 2017 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Peter Hammershaimb (kst.), Steen Mejer og Gitte Rubæk Pedersen). DOM Afsagt den 22. december 2017 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Peter Hammershaimb (kst.), Steen Mejer og Gitte Rubæk Pedersen). 9. afd. nr. B-2962-16: Fagligt Fælles Forbund som mandatar

Læs mere

RETSSAGER MOD OFFENTLIGE MYNDIGHEDER HERUNDER ERSTATNINGSKRAV. Særlige forhold vedrørende retssager, der involverer offentlige myndigheder:

RETSSAGER MOD OFFENTLIGE MYNDIGHEDER HERUNDER ERSTATNINGSKRAV. Særlige forhold vedrørende retssager, der involverer offentlige myndigheder: Indsæt billede: Når du indsætter et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech- Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

LANDSRETSDOM KAN EN GRUNDEJERFORENING GØRES ANSVARLIG FOR ET GLATFØREUHELD?

LANDSRETSDOM KAN EN GRUNDEJERFORENING GØRES ANSVARLIG FOR ET GLATFØREUHELD? 29. APRIL 2015 LANDSRETSDOM KAN EN GRUNDEJERFORENING GØRES ANSVARLIG FOR ET GLATFØREUHELD? En ny landsretsdom tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt ikke blot grundejeren, men tillige grundejerforeningen

Læs mere

NOTAT April Servicemarkering af 10 m regel. 1. Baggrund

NOTAT April Servicemarkering af 10 m regel. 1. Baggrund Hanne Mølbeck Advokat J.nr. 001445-0185 ham/bpn T +45 72 27 35 23 ham@bechbruun.com NOTAT April 2007 Servicemarkering af 10 m regel 1. Baggrund Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune har besluttet,

Læs mere

Påbud om enkeltstående vedligeholdelse Duevej Frederiksberg Kommunes j.nr G

Påbud om enkeltstående vedligeholdelse Duevej Frederiksberg Kommunes j.nr G Dato 9. maj 2017 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 17/04334-18 Side 1/5 Påbud om enkeltstående vedligeholdelse Duevej Frederiksberg Kommunes j.nr. 05.02.02-G01-24-16

Læs mere

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME 11. APRIL 2014 LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER 8. OKTOBER 2013 NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER Men i relation til det skadeforvoldende motorkøretøjs ansvarsforsikring bevarer skadelidte som

Læs mere

METRO CITYRINGEN INFORMATIONSMØDE ONSDAG DEN 29. FEBRUAR 2012

METRO CITYRINGEN INFORMATIONSMØDE ONSDAG DEN 29. FEBRUAR 2012 INFORMATIONSMØDE ONSDAG DEN 29. FEBRUAR 2012 Dagsorden: 1. Introduktion - hvem er vi? 2. Metroselskabet medpart eller modpart? 3. Hvilke byggearbejder skal vi være mest nervøse for? 4. Hvilke særlige risici

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 4. september 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 4. september 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. september 2019 Sag BS-40168/2018-HJR (2. afdeling) Dansk Energi som mandatar for X A/S (advokat Kim B. Ulrich) mod Y A/S (advokat Christian Ljørring) I tidligere instanser

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2385001 - USC UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 9. maj 2018 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Benedikte Holberg, Peter Mørk Thomsen og Søren Schou Frandsen (kst.)). 14. afd.

Læs mere

Procedure for behandling af Farlig skolevej

Procedure for behandling af Farlig skolevej 2. UDKAST Procedure for behandling af Farlig skolevej Vejcenter Syddanmark UUUUUUUuu Marts 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Formål... 4 3. Lov- og regelgrundlag... 5 4. Procedure for behandling

Læs mere

Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck

Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck 2 Hvad er naboret? Naboretten er regler udviklet i retspraksis, der begrænser en ejers beføjelser af hensyn til naboer. Visse ulemper skal tåles, men

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 Sag 251/2016 DONG Energy Sales & Distribution A/S og Radius Elnet A/S (advokat Erik Bertelsen for begge) mod Transport- og Bygningsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Private fællesveje Principielle og aktuelle afgørelser

Private fællesveje Principielle og aktuelle afgørelser Private fællesveje Principielle og aktuelle afgørelser René Aggersbjerg cand.jur., Landinspektørfirmaet LE34 Dok ID.: D13-107825 Indhold Kan den uendelige historie slutte? Særlig råden eller? Vedligeholdelse

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 20. august 2012 11/17240 PÅBUD OM STØTTEMUR I breve af 2. november og 16. december 2011 har advokaten på vegne af ejeren af E vej 16 klaget over Kommunens påbud

Læs mere

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM - 1 Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM2013.469.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Københavns Byret fandt

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

Offentlige myndigheders erstatningsansvar. Advokat Benedicte Galbo

Offentlige myndigheders erstatningsansvar. Advokat Benedicte Galbo Offentlige myndigheders erstatningsansvar Advokat Benedicte Galbo Det offentliges virke som arbejdsgiver bygherre ejer af fast ejendom/offentlige anlæg/tog bilejer ekspropriationsmyndighed sygehusejer

Læs mere

Ankenævnet for Forsikring

Ankenævnet for Forsikring Ankenævnet for Forsikring Den 1. maj 2019 blev i sag nr. 93291: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup afsagt k e n d e l s e :

Læs mere

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM PANTHAVERS RETSSTIL- LING - FAL 54 - GROV UAGTSOMHED

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM PANTHAVERS RETSSTIL- LING - FAL 54 - GROV UAGTSOMHED 14. SEPTEMBER 2011 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM PANTHAVERS RETSSTIL- LING - FAL 54 - GROV UAGTSOMHED Østre Landsret har netop afgjort et principielt spørgsmål, der gennem nogen tid har været omtvistet: Kan

Læs mere

PRINCIPIEL DOM OM ENTREPRISEFORSIKRING

PRINCIPIEL DOM OM ENTREPRISEFORSIKRING 30. AUGUST 2012 PRINCIPIEL DOM OM ENTREPRISEFORSIKRING En ny dom tager stilling til, hvorvidt entrepriseforsikringens sædvanlige dækningsundtagelse for mangelfuld udførelse af projektering, beregning,

Læs mere

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Bilag 2 Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042 Beskrivelse af sager, hvori der er sket frakendelse af førerretten

Læs mere

VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus

VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus VINTERMØDE 2013 ATV - AKADEMIET FOR TEKNISKE VIDENSKABER PÅBUDSMULIGHEDER Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus ANBEFALINGER TIL KOMMUNERNE I FORBINDELSE MED VURDERING AF PÅBUDSMULIGHEDER I RELATION TIL

Læs mere

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER

ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER ANSVAR. MYNDIGHEDERS OG RÅDGIVERES RISIKO FOR AT PÅDRAGE SIG ERSTATNINGSANSVAR I JORD- OG GRUNDVANDSSAGER Advokat (H) Kim Trenskow Kromann Reumert ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver Schæffergården,

Læs mere

Gæsteprincippet - Status

Gæsteprincippet - Status Vejforum Side 1 Gæsteprincippet - Status Advokat Benedicte Galbo Kammeradvokaten Advokat Anders Valentiner-Branth Horten Side 2 (BG) Private fællesveje Samme gæsteprincip gælder Offentlige veje Lov om

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 4. maj 2016 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Sagen vedrører erstatningsansvar i anledning af en skade, som ifølge sagsøgeren er påført TDC A/S' fordelerskab af Naturbyg dk ApS.

Sagen vedrører erstatningsansvar i anledning af en skade, som ifølge sagsøgeren er påført TDC A/S' fordelerskab af Naturbyg dk ApS. Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. april 2017 i sag nr. BS 150-606/2016: TDC A/S Teglholmsgade 1 2450 København SV mod Naturbyg dk ApS Sillebjergvej 4 8740 Brædstrup Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

AFGØRELSE - KLAGE OVER VEDLIGEHOLDELSE AF VEJAREAL UD FOR BJERGVEJ 13

AFGØRELSE - KLAGE OVER VEDLIGEHOLDELSE AF VEJAREAL UD FOR BJERGVEJ 13 Dato 6. november 2015 Sagsbehandler Tim Winther Christensen Mail twc@vd.dk Telefon +45 7244 3662 Dokument 15/13913-7 Side 1/5 AFGØRELSE - KLAGE OVER VEDLIGEHOLDELSE AF VEJAREAL UD FOR BJERGVEJ 13 Vejdirektoratet

Læs mere

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737).

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). / Besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets

Læs mere

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT 29. APRIL 2010 WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT I en ny dom afsagt af retten i Kolding den 19. april 2010 fandt retten det ikke bevist, at der var årsagsforbindelse mellem

Læs mere

Persondata i sundhedsapps

Persondata i sundhedsapps 11. OKTOBER 2016 Side 1 Persondata i sundhedsapps Side 2 Overblik og indflyvning Indflyvning Persondataloven bliver til databeskyttelsesforordningen Gælder for elektronisk behandling af personoplysninger

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. december 2012 Sag 189/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Kåre Pihlmann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 20. december

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede.

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. København, den 28. november 2014 Sagsnr. 2014-101/TRO 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

NY DOM OM ENTREPRISERETLIGT ANSVAR OG ENTREPRI- SEFORSIKRING

NY DOM OM ENTREPRISERETLIGT ANSVAR OG ENTREPRI- SEFORSIKRING 29. FEBRUAR 2012 NY DOM OM ENTREPRISERETLIGT ANSVAR OG ENTREPRI- SEFORSIKRING I entreprisesag fandtes tilsynsførende at være ansvarlig for at sikre, at destruktive indgreb i bærende bygningsdele blev foretaget

Læs mere

LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG

LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG 5. SEPTEMBER 2012 LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG Skønserklæringer indhentet til brug for voldgiftssag mellem entreprenør og bygherre kunne ikke tillægges sædvanlig bevismæssig værdi under en senere

Læs mere

D O M. afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 2395 14 Esbjerg Kommune (advokat Christian Norup Hostrup,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. oktober 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. oktober 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. oktober 2015 Sag 179/2014 (1. afdeling) A (advokat Steen P. Husbjerg, beskikket) mod B (advokat Jørgen L. Steffensen) I tidligere instanser er afsagt dom af Skifteretten

Læs mere

Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej kommunens sagsnr. 13/15101

Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej kommunens sagsnr. 13/15101 Dato 27. februar 2017 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/03539-30 Side 1/6 Afgørelse klage over ekspropriation til erhvervelse af udlagt privat fællesvej

Læs mere

Omfangsdræn m.m. under huseftersynsordningen i lyset af UfR 2015 s. 702 Ø

Omfangsdræn m.m. under huseftersynsordningen i lyset af UfR 2015 s. 702 Ø Omfangsdræn m.m. under huseftersynsordningen i lyset af UfR 2015 s. 702 Ø H.P. Rosenmeier Marts 2015 Denne lille artikel er en bearbejdet og udbygget udgave af en kommentar til UfR 2015 s. 702 Ø i min

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. juni / x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. juni / x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. juni 2013 13/11032-5 x x x ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet klage af 20. maj 2013 fra klagerne, L vej 33. De har klaget over

Læs mere

Disposition. Præsentation 30-10-2014. Det juridiske ansvar v/ advokat Lotte Bork. Temadag i Dansk Svømmebadsteknisk Forening den 30.

Disposition. Præsentation 30-10-2014. Det juridiske ansvar v/ advokat Lotte Bork. Temadag i Dansk Svømmebadsteknisk Forening den 30. Det juridiske ansvar v/ advokat Lotte Bork Temadag i Dansk Svømmebadsteknisk Forening den 30. oktober 2014 Disposition Præsentation Generelt om arbejdsgivers og arbejdstagers ansvar Hvordan bedømmer man

Læs mere

2. Var det korrekt, at Retten i Aalborg den 4. april 2018 udsatte fristen for at afgive svarskrift i stedet for at afsige udeblivelsesdom?

2. Var det korrekt, at Retten i Aalborg den 4. april 2018 udsatte fristen for at afgive svarskrift i stedet for at afsige udeblivelsesdom? Rettevejledning til opgave 1 Spørgsmål 1. Var det korrekt, at Retten i Randers henviste sagen til Retten i Aalborg? Det følger af retsplejelovens 248, stk. 2, at retten skal henvise en sag til rette domstol,

Læs mere

NYE DOMME: ANSVAR FOR GLIDESKADE FORÆLDELSE AF KRAV I HENHOLD TIL ULYKKESFORSIKRING

NYE DOMME: ANSVAR FOR GLIDESKADE FORÆLDELSE AF KRAV I HENHOLD TIL ULYKKESFORSIKRING 21. MAJ 2012 NYE DOMME: ANSVAR FOR GLIDESKADE FORÆLDELSE AF KRAV I HENHOLD TIL ULYKKESFORSIKRING I dette nyhedsbrev omtales to nye domme. Dels vedrørende et supermarkeds eventuelle ansvar for, at en kunde

Læs mere

19-04-2015. Erstatning eller ej? Brug af VAT03. Siden 2010

19-04-2015. Erstatning eller ej? Brug af VAT03. Siden 2010 Erstatning eller ej? Københavns kommunes erfaringer med værdiberegninger af skader Brug af VAT03 Siden 2010 Anvendelser 1. Et træ skades og skaden vil sandsynligvis markant forkorte træets levetid Eks.

Læs mere

I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation fra vejbyggelinje.

I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation fra vejbyggelinje. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. oktober 2012 11/07286 AFSLAG PÅ DISPENSATION FRA VEJBYGGELINJE I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg Politi- og Strafferetsafdelingen 1240 København K Dato: 10. august 2015 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst. D O M afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.)) i ankesag V.L. B 2760 11 Sigrid Christensen (advokat Brian Jacobsen,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 Sag 149/2016 NT 2014 ApS (advokat Søren Bagger) mod Region Syddanmark (advokat Kim Trenskow) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 7503519 HNT/IHO Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 Ankestyrelsen har ved e-mail af 13. november 2016 bedt mig om at kommentere Højesterets dom af 9. november 2016 (Ankestyrelsens j.nr. 2012-5032-44579).

Læs mere

Kørsel i gulpladebil - Privat eller erhverv

Kørsel i gulpladebil - Privat eller erhverv - 1 Kørsel i gulpladebil - Privat eller erhverv Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Når skat hævder, at en gulpladebil er benyttet til privat befordring, opstår ofte spørgsmålet om, hvem der

Læs mere

Valgplakater på vejarealer

Valgplakater på vejarealer Valgplakater på vejarealer Vejledning om opsætning af valgplakater Februar 2019 Valgplakater på vejarealer Vejledning for opsætning af valgplakater Dato: Februar 2019 Tryk: Vejdirektoratet Copyright: Vejdirektoratet,

Læs mere

Regulativ for vintervedligeholdelse af veje, stier og pladser i Allerød Kommune

Regulativ for vintervedligeholdelse af veje, stier og pladser i Allerød Kommune Regulativ for vintervedligeholdelse af veje, stier og pladser i Allerød Kommune 1 1. Indledning...3 2. Kommunale veje, stier og pladser...3 3. Kommunens opgaver...3 4. Grundejernes forpligtelser...5 5.

Læs mere

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 28. AUGUST 2012 DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form af bl.a. nakkesmerter

Læs mere

Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM ØLR

Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM ØLR - 1 Udmåling af sagsomkostninger - sen fremlæggelse af nye oplysninger - SKM2016.282.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en kendelse af 18/3 2016, at parterne i

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget Christiansborg Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København

Læs mere

HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING

HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING 17. JUNI 2010 HØJESTERETSDOM OM FORHOLDET MELLEM ADVOKAT OG RETSHJÆLPSFORSIKRING Højesteret har ved dom af 10. juni 2010 fastslået, at en advokat ikke kan kræve betaling af klientens forsikringsselskab

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 Sag 203/2016 (2. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (tidligere Danske Forsikring A/S) (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) mod Aarhus Kommune (advokat Gert

Læs mere

Kommunens vurdering af, at fortovet visse steder skal sænkes, er heller ikke en forvaltningsretlig afgørelse.

Kommunens vurdering af, at fortovet visse steder skal sænkes, er heller ikke en forvaltningsretlig afgørelse. Dato 24. november 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/11852-11 Side 1/6 Aarhus Kommunes afslag på at sænke fortove ud for Skovagervej 36, Risskov

Læs mere

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst. D O M afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.)) i ankesag V.L. B 2344 13 Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 g/s

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

Fri proces under anke til højesteret

Fri proces under anke til højesteret Fri proces under anke til højesteret Henstillet til justitsministeriet at meddele fri proces under anke til højesteret af en sag om den fremgangsmåde, der var fulgt ved overførsel af lokalplanlægningen

Læs mere

KNALLERT - SIKKERT AF STED

KNALLERT - SIKKERT AF STED KNALLERT - SIKKERT AF STED Velkommen til den evaluerende knallertprøve A Du har ti minutter til at besvare alle spørgsmålene. Du skal lave en ring om det rigtige svar. Efter prøven er slut, skal du aflevere

Læs mere

Erstatningsansvar for greenkeepere. Erling Kragh-Pedersen Advokat (H)

Erstatningsansvar for greenkeepere. Erling Kragh-Pedersen Advokat (H) Erstatningsansvar for greenkeepere Erling Kragh-Pedersen Advokat (H) Præsentation Erling Kragh-Pedersen Advokat (H), Partner ADVOKATFIRMAET.DK Direkte telefon: 96 31 62 34 Mobil: 28 10 48 64 Skype: ErlingK-P

Læs mere

C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014

C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014 C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014 Anders Birkelund Nielsen, Partner abn@bechbruun.com 2 Fortolkning af betingelsen om, at ordregiveren finder

Læs mere

Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til istandsættelse af den private fællesvej Vænget

Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til istandsættelse af den private fællesvej Vænget Dato 22. december 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/13469-10 Side 1/7 Afgørelse af klage over udgiftsfordeling til istandsættelse af den private fællesvej

Læs mere

NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN.

NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN. Til grundejerforeninger, vejlaug m.m. Teknisk Forvaltning Park- og Vejafdelingen NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN. BESIGTIGELSE

Læs mere

LANDSRETDOM OM ET EJERSKIFTEFORSIKRINGSSEL- SKABS DIREKTE KRAV OVER FOR SÆLGERS ENTREPRE- NØR.

LANDSRETDOM OM ET EJERSKIFTEFORSIKRINGSSEL- SKABS DIREKTE KRAV OVER FOR SÆLGERS ENTREPRE- NØR. 21. MAJ 2013 LANDSRETDOM OM ET EJERSKIFTEFORSIKRINGSSEL- SKABS DIREKTE KRAV OVER FOR SÆLGERS ENTREPRE- NØR. Østre Landsret har i en ny dom fundet, at et ejerskifteforsikringsselskab, som under ejerskifteforsikringen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 Sag 118/2018 A (tidligere Advokater ApS) (selv) og B (selv) mod Advokatnævnet (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

Klage over afslag på ansøgning om overkørsel

Klage over afslag på ansøgning om overkørsel Dato 19. august 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 15/15992-43 Side 1/6 Klage over afslag på ansøgning om overkørsel Vejdirektoratet har behandlet din klage af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 Sag 139/2013 A og B (advokat Poul Erik Petersen for begge) mod R (advokat Morten Sung Leen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B116800A - AJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 31. maj 2016 af Østre Landsrets 11. afdeling (landsdommerne Ole Græsbøll Olesen, Peter Mørk Thomsen og Peter Rostgaard Ahleson (kst.)).

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. september 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. september 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. september 2010 Sag 30/2009 (1. afdeling) Helle Midtgaard, Jesper Levin Aamand og Luke Simmonds (advokat Jens Jordahn for alle) mod Nykredit Forsikring A/S og Lokal

Læs mere

Klage over påbud om fjernelse af træ ud for Bindeleddet 7, Knebel Afgørelse i genoptagelsessag

Klage over påbud om fjernelse af træ ud for Bindeleddet 7, Knebel Afgørelse i genoptagelsessag Dato 11. marts 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon 7244 3135 Dokument 14/03405-40 Side 1/7 Klage over påbud om fjernelse af træ ud for Bindeleddet 7, Knebel Afgørelse i genoptagelsessag

Læs mere

NOTAT. Indledning FUNKTIONSKONTRAKT OG TILSTAND

NOTAT. Indledning FUNKTIONSKONTRAKT OG TILSTAND NOTAT Projektnavn Hovedeftersyn Skanderborg Kommune - 2018 Projektnr. 1100016990-003 Kunde Skanderborg Kommune Notat nr. 01 Version 0 Til Bodil Friis Nielsen Fra Marianne Würtz Kopi til Svend Erik Nielsen,

Læs mere

VINTERVEDLIGEHOLDELSE

VINTERVEDLIGEHOLDELSE REGULATIV FOR VINTERVEDLIGEHOLDELSE OG RENHOLDELSE AF VEJE OG STIER I FREDERIKSSUND KOMMUNES Dette regulativ træder i kraft den 31. oktober 2007. 1. Udgave Vedtaget af Frederikssund Byråd 30. september

Læs mere