FOODLAB DEFINITION. Se på jeres produktion af indsigter og følg nedenstående tre steps: ØKOLOGI. Skriv verber

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FOODLAB DEFINITION. Se på jeres produktion af indsigter og følg nedenstående tre steps: ØKOLOGI. Skriv verber"

Transkript

1 DEFINITION FOODLAB TEMA ØKOLOGI Se på jeres produktion af indsigter og følg nedenstående tre steps: Step 1: Find verber(udsagnsord) der er følelsesladet og som du/i ser går igen på tværs af jeres indsamlede indsigter. Skriv verber Step 2: Beskriv hvilke behov og ønsker I har indsamlet (hørt, set og oplevet). List behov og ønsker Step 3: Formuler en eller flere problemstillinger, byggende på ovenstående. Evt. delt op på forskellige kunder. (indsæt kunde type/navn) har behov for Fordi (indsigter/empati) (indsæt behov)

2 FOODLAB TEMA ØKOLOGI Design Thinking Process definition prototype indsigter idéudvikling test

3 1 Inspirationskort Inspirationskort er illustrationer eller fotos, som du kan bruge til at strukturer en samtale omkring brugerens/kundens drømme, billeder, stemninger og forventninger til en given service eller resultat af en service. Du kan bruge metoden i mange sammenhænge både i forhold til et enkelt produkt, men også for at skabe et billede af en serviceoplevelse fra start til slut og undervejs. Herunder er et eksempel på, hvordan du kan bruge inspirationskort. Casen hedder Tour de Lejlighed og er et eksempel fra en virksomhed, der leverer køkkenrenovation til større boligforeninger. Det handler om at undersøge, hvordan virksomheden kan renovere køkkenet efter lejerens ønsker, behov og drømme. Prøv at se, om I kan omsætte eksemplet til jeres udfordring og de nye indsigter, I gerne vil indsamle. Eksempel: Tour de Lejlighed Tour de Lejlighed består af 2 dele: Del 1: Find og udvælg de grundlæggende værdier, som den nye lejlighed skal indeholde. Tag udgangspunkt i 3-5 stemningsbilleder af negative og positive ting ved den gamle lejlighed. Hvilke ønsker har lejeren til den nye lejlighed? Skal køkkenet fx ligne det gamle? Eller vil lejeren have et nyt, og hvordan skal det se ud? Del 2: Brug en plantegning af drømmeboligen. Gennemgå den med lejeren værelse for værelse. Den vil give lejeren en bedre ide om den nye lejlighed. Lejeren får her mulighed for at fortælle om sine eventuelle bekymringer og forventninger til den nye lejlighed samtidig med, at du ikke behøver at love mere end du kan holde. Sådan gennemfører du Tour de Lejlighed: Del 1. mit gamle hjem 1. Præsenter formålet med interviewet. Det er ikke salg, men et led i en udviklingsproces. Formålet er at finde ud af, hvad der kan skabe en bedre og mere personlig oplevelse, når man flytter ind i en ny lejlighed. 2. Præsenter 3-5 stemningsbilleder og drømmeboligens plantegning. Fortæl kort om, hvorfor denne metode er valgt: Det er et forsøg på at finde ud af, hvad der er relevant og ønskeligt at kunne ændre i det nye drømmehjem. Det kan være svært at forestille sig det nye hjem, før man rent fysisk er flyttet. Stemningsbilleder og plantegning hjælper med at skabe et billede af det nye hjem. På den måde hjælper du med at sætte ord på de bekymringer og glæder, der er ved den nye lejlighed før indflytningen.

4 2 3. De udvalgte positive og negative billeder diskuteres. Hvorfor er det pågældende billede vigtigt for den nye lejer? Er det bestemte egenskaber i rummet, der er i fokus? Er det bestemte funktioner? Er der en konkret stemning, som lejeren gerne vil fastholde? Er der ting, som lejeren gerne vil undgå? 4. I vælger nu sammen en eller flere stemningsbilleder, som passer til de ønsker, som lejeren har til den nye lejlighed. 5. Næste skridt er nu at sortere og prioritere billederne. Læg de vigtigste billeder på plantegningen af drømmeboligen. Stemningsbillederne skal give rammen for ændringerne i den nye lejlighed. Lejeren bestemmer, hvor mange billeder der skal tages med. Jo flere billeder, lejeren vælger, des sværere bliver det at fornemme stemningen. Ideelt set er det nok med 2. Del 2. Drømmeboligen 6. Gennemgå den nye lejlighed overordnet set, så I kan få et overblik over rumfordeling og de umiddelbare muligheder, der er til stede. Tag plantegningen med rundt. Hvis der er nye ideer til lejligheden, så noter dem. 7. Gennemgå rummene enkeltvis. Tegn og noter løbende på plantegningen. Opfordr lejeren til at gøre det samme. Formålet er at få et indblik i lejerens forventninger, drømme og ønsker. Noter de negative aspekter eller mangler ved de enkelte rum med en rød farve. Marker de positive aspekter med grøn. Noter efter behov. 8. Slut af med at snakke om de områder af lejligheden, der skal gøres noget ved. Afslutning og fotoopsamling Spørg lejeren om: Hvordan har du oplevet mødet med mig og gennemgangen af lejligheden? Spørg dig selv: Har det været en givende proces ift. at imødekomme lejerens krav og ønsker? Sidst, men ikke mindst, tag billeder af drømmeboligen, så detaljerne kan ses på billederne. Hellere et foto for meget end for lidt.

5 3

6 Inspirationskort FOODLAB TEMA ØKOLOGI Inspirationskort er illustrationer eller foto, som anvendes til at strukturer en samtale omkring brugerens/kundens drømme, billeder, stemninger og forventninger til en given serviceleverance eller resultat af en service. Metoden kan tilpasses og anvendes I mange sammenhænge både i forhold til et enkelt produkt, men også på at få skabt et billede af serviceoplevelsen fra start til slut og undervejs. Herunder er et eksempel på hvordan inspirationskort kan anvendes. Casen hedder Tour de Lejlighed og er et eksempel fra en virksomhed, der leverer køkkenrenovation til større boligforeninger af lejere. Det handler om at undersøge, hvordan køkkenet kan renoveres efter lejeres ønsker, behov og drømme. Prøv at se, om I kan omsætte eksemplet til jeres udfordring og de nye indsigter I gerne vil indsamle. Eksempel: Tour de Lejlighed Tour de Lejlighed består af 2 dele: Den 1. del består af, at kortlægge de ønskede temaer og indsatsområder i den nye lejlighed hvad skal laves om i køkkenet - med udgangspunkt i det kendte fra den nuværende bolig. Der er forberedt 3-5 billeder af negative og positive aspekter fra den eksisterende bolig, der via dialog med lejeren resulterer i en udvælgelse og identificering af grundlæggende værdier som søges integreret i den nye bolig. Den 2. del består af en konkret gennemgang af lejligheden, og de muligheder der er i de enkelte rum. Denne del tager udgangspunkt i en plantegning af Drømmeboligen. Tour de lejlighed er en konceptuel tankegang og et værktøj, der skal fremme dialogen mellem dig og den nye lejer. Tour de Lejlighed skal være med til at fremme forståelsen for lejer, således at lejeren får en bedre total oplevelse af selve indflytningen og det håndværksmæssige arbejde, der skal udføres i forbindelse med indflytningen. Herved får lejeren mulighed for at fortæller om sine bekymringer og forventninger i på en måde, så du ikke lover mere end du kan holde. Sådan gennemfører du Tour de Lejlighed: Del 1. mit gamle hjem 1. Præsenter formålet med interviewet. Det er ikke salg, men et led i en udviklingsproces, hvis formål er at identificere hvilke områder indenfor indflytningen i en ny lejlighed, der kan skabe en bedre og personlig oplevelse. 2. Præsenter de tematiserede stemningsbrikker og Drømmeboligens plantegning. Fortæl kort om hvorfor denne metode er valgt. a. Det er et forsøg på at finde ud af, hvad der er relevant og ønskeligt at kunne ændre i i opbygningen af det nye drømme hjem. Det kan være svært at forestille sig det nye hjem, før man rent fysisk er flyttet, hvorfor stemningskort og plantegning er med til at

7 Inspirationskort FOODLAB TEMA ØKOLOGI hjælpe proces på vej. På denne måde hjælper du med at sætte ord på de bekymringer og glæder, der er ved den nye lejlighed før indflytningen. 3. De udvalgte positive og negative billeder diskuteres. a. Hvorfor er det pågældende billede vigtigt for den nye lejer? i. Er det bestemte egenskaber i rummet der er i fokus? ii. Er det bestemte funktioner? iii. Er der en konkret stemning som gerne vil fastholdes? iv. Er der ting som skal forsøges undgået? 4. Der vælges i samarbejde med den nye lejer en eller flere stemningsbrikker ud, som passer til de ønsker lejeren har til den nye lejlighed. 5. De udvalgte brikker sorteres og prioriteres, og de vigtigste brikker placeres på plantegningen drømmeboligen. Stemningsbillederne repræsenterer nu rammen for ændringerne i den nye lejlighed. Lejeren bestemmer selv hvor mange brikker de vælger. Jo flere de vælger jo svære er det at få et indtryk af hvem de konkret er, ideelt set er ca. 2 brikker bedst. Del 2. Drømmeboligen 6. Lejligheden gennemgås overordnet, således at der dannes et overblik over rumfordelingen og de umiddelbare muligheder der er tilstede. Plantegningen tages med rundt i lejligheden, og hvis der allerede ved den første umiddelbare gennemgang er indflytningsidéer; noteres disse løbende. 7. Rummene gennemgås enkeltvis, og der tegnes og noteres løbende på plantegningen. Fokus for dialogen er her at skabe overordnet indblik i de forventninger/drømme/ønsker som lejeren har. Du noterer på plantegningen efter behov. Lejeren opfordres til at tegne og skrive med. a. Med den røde farve markeres de negative aspekter, eller mangler ved rummet. Der noteres efter behov. b. Med den grønne farve markeres de positive aspekter ved rummet. Der noteres i skrift efter behov. 8. Ud fra en færdig skitse fra plantegningen - Drømmeboligen afrundes dialogen med en snak om de områder det konkret er værd og ønskeligt at forfølge. Afslutning og fotoopsamling 10. Så er det tid til at runde af og du har to vigtige spørgsmål tilbage: Hvordan har lejeren oplevet mødet med dig og gennemgangen af lejligheden? Har det været en givtig proces i henhold til at imødekomme lejerens krav og ønsker? 11. Sidst, men ikke mindst, tag billeder af Drømmeboligen, så detaljerne kan ses på billederne. Hellere et foto for meget end for lidt.

8 Inspirationskort FOODLAB TEMA ØKOLOGI

9 1 Kontekstinterviews Hvad er det? Et kontekstinterview er et interview, som foregår i præcis den kontekst (der), hvor en given service eller oplevelse sker. Det er en etnografisk metode. Det betyder, at den der interviewer både har mulighed for at observere og spørge ind til den adfærd eller handling, som de er interesserede i. Hvordan gør man? Man kan foretage et kontekstinterview med kunder, ansatte og andre relevante personer. Intervieweren besøger den som skal interviewes i det konkrete miljø, hvor den givne service eller handling finder sted. Interviewet er en blanding af spørgsmål og observationer. Det er en god ide at udvælge og varsle deltagerne (dem, der skal interviewes). Det er både godt at tænke over, hvem der skal interviewes, og fordi deltagerne skal give deres samtykke til at være med. Det er vigtigt, at der bliver skabt en god og fortrolig atmosfære omkring interviewet særligt hvis den der interviewer, følger personen rundt til flere steder. Det kan nemlig virke intimt på den, der bliver interviewet at have nogen, som følger efter og stiller spørgsmål undervejs. Derfor kan det være en god ide at fortælle lidt om metoden inden og sikre sig, at personen er med på legen. Det kan ofte være en god ide at optage samtalerne på video eller tage fotos. Særligt det at bruge video giver et stort materiale og kan ofte fange tavs viden, som kan være svær at fange med spørgsmål. Hvordan bruges metoden? Kontekstinterviews hjælper til at huske og få specifikke detaljer med, som ofte forsvinder i de traditionelle interviews eller fokusgrupper. Folk er ofte tilbøjelige til at fortælle mere om dem selv og deres tanker, hvis de interviewes i deres daglige rutiner og miljø. Kontekstinterviews gør det muligt at få en forståelse af det sociale og fysiske miljø samt de omgivelser, som en given service fungerer i. De giver en langt mere holistisk (hel/fuldstændig) forståelse, end det er muligt at opnå gennem almindelige interviews. Eksempel Du ønsker indsigt i et ældre menneskes dagligdags rutiner. Du følger derfor den ældre i de daglige rutiner, mens du filmer gøremål og stiller spørgsmål. Det kan fx være at gå med ud til vaskemaskinen og filme, mens den ældre sætter tøj over. Imens spørger du ind til: Hvor ofte vasker du tøj? Hvordan vasker du dit tøj? Hvad er vigtigt, når du vasker tøj? Etc. Et andet eksempel kan være, at du følger en medarbejders daglige rutiner. Nu er vedkommende på vej til arkivet for at finde en bestemt slags klips. Du filmer processen, mens du spørger: Hvor er du på vej hen? Du ser lidt forvirret ud er du det? Hvad leder du efter? Sker det ofte, at du ikke kan finde det du leder efter? Hvad gør du, når du ikke kan finde det? Etc.

10 Du kan fortælle, hvad du har fået ud af interviewet ved at lave en slags storyboard. Der fortæller du med fotos, hvordan kunden/brugeren ser og oplever servicen. Du kan også vælge at vise, dele og reflektere over udvalgte videoklip, som du synes fanger væsentlige indsigter eller problemstillinger. Det er vigtigt at du både bruger fortællinger/ord og billeder (foto/video), så handlingerne beskrives, som de sker og i den givne kontekst. 2

11 Mindmap FOODLAB TEMA ØKOLOGI

12 1 Mobile Probes Hvad er det? Mobile probes er en god metode til at få indblik i en kundes dagligdag over længere tid (en hel dag eller uge), når du ikke selv har mulighed for at opholde dig i felten med dem. Mobile probes handler om at få kunden/borgeren til at vise dele af deres hverdag ved hjælp af fotos og eventuel tekst på mobiltelefonen. Hvordan gør man? Oftest vil proben (undersøgelsen) være bygget op omkring 1-3 centrale spørgsmål eller opgaver, som har noget at gøre med det område, man vil undersøge. Start med at fortælle kunden/borger, hvad du gerne vil undersøge have hans el. hendes syn på. Det, der skal undersøges, er det umiddelbare billede et øjeblik, som man ikke vil kunne få indblik i under et almindeligt interview. Eksempler på en cultural probe: Til personalet på et plejehjem: Tag i dag billeder af, hvad du oplever som livskvalitet for de ældre, og sæt ord på billederne. Til elever i folkeskolen: Tag billeder af, hvad der er fantastisk ved skolen, og fortæl, hvorfor det er fantastisk. Til forældre der handler ind: Tag billeder af, hvad du godt kunne tænke dig at købe i supermarked, men ikke køber, fordi det er for dyrt. Det kan eventuelt være en ide at give kunden/borgeren en notesblok, hvor de kan tage noter til de fotos, de tager. Lav et opfølgende interview. Der spørger du ind til de fotos, som kunden/borgeren har indsamlet. Vigtige overvejelser før, under og efter en mobile probe Før: Tænk over, hvem proben gives til. En probe stiller krav og vil tage tid for kunde/borger at lave. Derfor skal du nøje udvælge målgruppen for din mobile probe. Overvej, hvad der kan motivere kunden til at besvare dine spørgsmål/problemstillinger. Du kan eventuelt give kunden/borgeren en gave som tak. Overvej at bruge sociale medier til indsamlingen fx Instagram, FB etc. Vær dog opmærksom på, at det kræver, at kunderne er 100% fortrolige med mediet.

13 2 Under: Hvis muligt, kan du kontakte kunden undervejs i forløbet og høre, hvordan det går ham eller hende med at besvare dine spørgsmål. Efter: Få kunde/borger til at beskrive, hvorfor han eller hun fx har taget det pågældende billede. Det gør det lettere at strukturere det efterfølgende interview. Hvorfor er metoden værdifuld? Metoden giver mulighed for at fastholde og få indblik aspekter i hverdagen, som ikke kommer frem ved et traditionelt interview. Det kan være værdier, oplevelser, fornemmelser, følelser, specifikke situationer, omgivelser og personer, der påvirker den enkelte. Samtidig opnår du visuelt materiale, der er et aftryk af kundens/borgeren egne oplevelser og vinkler på det, du undersøger.

14 1 Prioriteringskort barrierebingo Hvad er det? Prioriteringskort er kort med ord, begreber eller situationer, som indgår i et struktureret interview. Hvordan bruges det? Du kan bruge prioriteringskort på mange forskellige måder. Du kan fx bruge dem til at få viden om en kundes muligheder eller barrierer over for en vare. Det kaldes barrierebingo. Du kan også bruge dem til at få kundens syn på fx pris, fleksibilitet, kvalitet, kvantitet, netværk, ny viden ift. en specifik service eller oplevelse. Eller du kan bruge dem til at få indblik i forskellige services, som er del af den samme serviceydelse fx booking af kursussted, transport, kursus, hjemrejse mv. Alt efter, hvordan du bruger kortene, kan det være interessant at se, om prioriteringerne ændre sig, før og efter kundens oplevelse af en given service ydelse eller købsoplevelse. Herunder kan du se et eksempel på, hvordan man kan bruge prioriteringskort til barrierebingo. Se om I kan bruge eksemplet til jeres udfordring med at finde ud af kundernes adfærd, ønsker og behov i butikken. Eksempel: Barrierebingo Dette eksempel er taget fra en virksomhed, som arbejder med energiløsninger og services ift. energirådgivning. Virksomheden har brugt prioriteringskortene til at få viden om de barrierer og muligheder, som boligejere ser i forskellige energiløsninger til boligen. Kortene er brugt i interviews med en boligejer. Fremgangsmåden er følgende: 1. Læg barrierekort og mulighedskort i hver sin kolonne på bordet undtaget kortet: Virksomheden leverer den samlede energiløsning. Læg det uden for kolonnerne. 2. Boligejeren begynder med at fjerne de kort, som han/hun hverken oplever som en barriere eller mulighed og begrunder, hvorfor det er tilfældet. 3. Hvis boligejeren oplever kortet Virksomheden leverer den samlede energiløsning som en barriere eller mulighed, så læg det i en af de to kolonner ellers tages kortet ud. 4. Boligejeren prioriterer de resterende kort, så henholdsvis de største barrierer og muligheder ligger øverst i hver kolonne. Han/hun forklarer imens, hvorfor noget opleves som en barriere eller en mulighed. Du skriver boligejerens kommentarer og prioriteringer ned undervejs på det tilhørende opsamlingsark.

15 2 5. Når kolonnerne er prioriteret, skal I undersøge, hvad det kræver at fjerne barriererne for energiløsninger til boligen. Boligejeren begynder med den mindste barriere og fortæller, hvad der skal til for, at det ikke længere skal opleves som en barriere. Boligejeren bliver ved, indtil alle barrierer er fjernet. Du noterer ned i det tilhørende opsamlingsark, hvad der skal til for at fjerne barriererne. Afslutning og fotoopsamling 6. Så er det tid til at runde af og du har et vigtigt spørgsmål tilbage: Hvordan har kunden oplevet interviewet? Sidst men ikke mindst. Tag fotos af prioriteringerne. Hellere et foto for meget end et for lidt. 7. Farvel og tak for hjælpen.

16 1 Prioriteringskort servicebingo Hvad er det? Prioriteringskort er kort med ord, begreber eller situationer, som indgår i et struktureret interview. Hvordan bruges det? Du kan bruge prioriteringskort på mange forskellige måder. Du kan fx bruge dem til at få viden om en kundes muligheder eller barrierer over for en vare. Det kaldes barrierebingo. Du kan også bruge dem til at få kundens syn på fx pris, fleksibilitet, kvalitet, kvantitet, netværk, ny viden ift. en specifik service eller oplevelse. Eller du kan bruge dem til at få indblik i forskellige services, som er del af den samme serviceydelse fx booking af kursussted, transport, kursus, hjemrejse mv. Alt efter, hvordan du bruger kortene, kan det være interessant at se, om prioriteringerne ændre sig, før og efter kundens oplevelse af en given service ydelse eller købsoplevelse. Herunder kan du se et eksempel på, hvordan man kan bruge prioriteringskort til servicebingo. Se om I kan bruge eksemplet til jeres udfordring med at finde ud af kundernes adfærd, ønsker og behov i butikken. Eksempel: Servicebingo Eksemplet er taget fra en virksomhed der arbejder med renoveringsopgaver. Servicebingo anvendes I denne her sammenhæng som et værktøj til en snak om, hvilken service kunden forventer i forbindelse med håndværkere i hjemmet, og hvilke service kunden er villig til at betale ekstra for i fremtiden. Servicebingo er en god anledning til at præsentere mulighederne for nye serviceydelser i forbindelse med renoveringsarbejder i hjemmet. Sådan gennemfører du servicebingo 1. Bed kunden tage et kig servicekortene. Han/hun skal nu vælge de servicekort, som beskriver den servicestandard, som kunden forventer hos jer. 2. Når kunden tager et servicekort, kan du spørge ind til, hvad de præcist forventer af servicen. Vær opmærksom på, hvis kunden siger, at der mangler servicekort. Skriv det på et af de blanke kort. 3. Bed kunden lægge de valgte servicekort i prioriteret rækkefølge med det vigtigste kort øverst. 4. Noter kundens begrundelser på det fortrykte ark. 5. Dernæst beder du kunden om at tage et kig på de resterende servicekort. Bed kunden om at vælge tre serviceydelser som de kunne forestille sig at betale ekstra for i forbindelse med renovering af huset. Igen er det vigtigt at spørge ind til begrundelse for valget og at være opmærksom på om der

17 2 mangler nogle ydelser. Det er her du kan få idéer til helt andre services, viden eller oplevelser, som du ikke selv havde. Afslutning og fotoopsamling 1. Så er det tid til at runde af og du har to vigtigr spørgsmål tilbage: Hvordan har kunden oplevet interviewet? Hvilke overvejelser har det givet til fremtidens renoveringer i hjemmet? Sidst men ikke mindst. Tag fotos af prioriteringerne af servicekortene. Hellere et foto for meget end et for lidt. 6. Farvel og tak for hjælpen.

18 FOODLAB TEMA ØKOLOGI RESULTAT 1. Plakat/video/digital produktion med nye kundeindsigter ift. udfordringen Plus 2. Plakat/video/digital produktion med ideer til, hvad butikken kan gøre for at kunderne træffer mere bevidste valg om økologi og/eller 3. Prototype til butikken (udstilling, skilt, information, digital produktion etc. som butikken kan anvende)

19 FOODLAB TEMA ØKOLOGI UDFORDRING OG KRAV Hvordan kan butikken få flere til at vælge at købe økologisk? Specielt frugt og grønt. Der er følgende 3 krav: 1. I kan ikke ændre prisen på varerne 2. Jeres ideer/prototyper til butikken skal bygge på nye kundeindsigter 3. Ideerne/prototyperne skal være realiserbare for butikken, når det gælder ressourcer (tid og udlæg)

20 Tegnforklaring Økologi andel 15% og derover % 5-9% 0-4 % Data mangler Kortet er lavet på baggrund af kort fra Geodatastyrelsen/Kortforsyningen

21

Materiale til kursus i brugercentreret design

Materiale til kursus i brugercentreret design Materiale til kursus i brugercentreret design Sønderborg 2014 Indledning Hvorfor brugercentreret design? Fordi det giver god mening! Og fordi det medvirker til at kvalificere koncepter, undervisningsaktiviteter,

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere

Hvem skal bruge løsningen?

Hvem skal bruge løsningen? Hvem skal bruge løsningen? Definer typiske målgrupper: Hvem er de? Hvad laver de? Hvilke behov har de? Hvornår og hvor ofte benytter de servicen? Hvad bruger de informationerne til? Hvordan oplever de

Læs mere

1. Hvilke problemstilinger?

1. Hvilke problemstilinger? Elevmaterialer 1. Hvilke problemstilinger? Herunder skal du skrive så mange problemstillinger, du kan komme i tanker om. En problemstilling indeholder et problem, der er formuleret så konkret, at du har

Læs mere

Design Thinking i den daglige praksis. 21. September 2018

Design Thinking i den daglige praksis. 21. September 2018 Design Thinking i den daglige praksis 21. September 2018 Plan for dagen 09.00 09.15: Velkomst og opstart 09.15 10.00: Intro til teorien bag Design Thinking 10.00 10.15: Pause 10.15 12.00: Ane Schjødt Koch

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

Manual til Eksperimentarie

Manual til Eksperimentarie Manual til Eksperimentarie Formål Formålet med eksperimentariet er gensidig læring gennem at omsætte nyeste forskning/viden til praksismetoder og vinkler for interventionen med barnet. Det ønskes at sammenflette

Læs mere

sådan arbejder I med skolens digitale værdier

sådan arbejder I med skolens digitale værdier Vær digital sådan arbejder I med skolens digitale værdier Hvis du vil i gang med en proces, hvor I sætter skolens digitale kultur og elevernes digitale trivsel på dagsordenen, er det vigtigt, at du som

Læs mere

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Indhold 3 Hvorfor denne guide? 4 Data bedre data frem for mere data 7 SKOLE 2 12 4 10 6 Sparring

Læs mere

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A HVAD SKAL VI IGENNEM DAG 1 DAG 2 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6 1. AFKLARE OG DEFINERE EN UDFORDRING 2. FORVENTNINGSAFSTEMME SUCCES OG MÅL 3. FORSTÅ

Læs mere

Den Motiverende Samtale og børn

Den Motiverende Samtale og børn Den Motiverende Samtale og børn At arbejde med Den Motiverende Samtale og Stages of Change modellen med børn Af Gregers Rosdahl Implement Consulting Group Maj 2010 Om arbejdet med Den Motiverende Samtale

Læs mere

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt.

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt. Bilag 6: Spørgeguide inklusiv forskningsspørgsmål Intro: (5 min.) Velkommen og tusind tak, fordi du vil deltage i vores samtale om unge og økonomi. Jeg hedder XX. Vi er 5 studerende fra Roskilde Universitet,

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet.

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Projekt Innovation: Tag ud i samfundet og gør en forskel Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Laboratoriet Intro: Innovationsskolen

Læs mere

Spørgeskema. Undersøgelse af vaner og holdninger

Spørgeskema. Undersøgelse af vaner og holdninger Spørgeskema Undersøgelse af vaner og holdninger Målet med undersøgelsen er, at eleverne får indblik i andre personers trafikadfærd og de holdninger og vaner, der ligger til grund herfor. Med undersøgelsen

Læs mere

At fejle, gå i stå og komme videre er kernen i vores aktiviteter

At fejle, gå i stå og komme videre er kernen i vores aktiviteter Introduktion: vi leger os klogere på verden Dette er at af flere maker kits, som skal bidrage til at gøre viden mere håndgribelig og forståelig ved at tænke med hænderne. Gennem legen får eleverne en hands-on

Læs mere

Kurset henvender sig til dig, som er ledig, eller som er på vej ud i ledighed og søger nye veje på arbejdsmarkedet.

Kurset henvender sig til dig, som er ledig, eller som er på vej ud i ledighed og søger nye veje på arbejdsmarkedet. Idéer til brug af JobSpor på kurser for ledige JobSpor er meget velegnet til arbejdsmarkedsorienterede afklaringskurser for ledige. Nedenfor har vi taget udgangspunkt i kurset Motivation Afklaring - Planlægning

Læs mere

Empathy mapping. Vejledning til større forståelse for dine medarbejdere

Empathy mapping. Vejledning til større forståelse for dine medarbejdere Empathy mapping Vejledning til større forståelse for dine medarbejdere Empathy mapping Empathy mapping er et simpelt, brugervenligt visuelt værktøj, der fanger viden om medarbejderes adfærd og holdninger.

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

Procesværktøj om trivsel

Procesværktøj om trivsel Procesværktøj om trivsel www.samarbejdefortrivsel.dk Procesværktøj om trivsel Introduktion Det kan styrke dagtilbuds arbejde med børns trivsel, hvis I som personalegruppe, legestuegruppe eller bestyrelse

Læs mere

Skab engagement som coach

Skab engagement som coach Skab engagement som coach Dette er et værktøj til dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance i opgaveløsningen og samarbejdet Skabe udvikling og læring Dette værktøj

Læs mere

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode dialogmetode Dialogspil en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen på arbejdspladsen. Metoden er

Læs mere

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag.

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Undervisning onsdag d.18.2.15 Unge Stemmer Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Grupperne skal arbejde

Læs mere

Vejledning til undervisere

Vejledning til undervisere Vejledning til undervisere Introduktion Formålet med BrickBacker er at tilbyde et digitalt undervisningsmateriale, der kan anvendes i faget Håndværk og Design. Ud fra en designbaseret læringstilgang definerer

Læs mere

Digital Kommuneplan. Kravsspecifikation gennem brugerinvolvering

Digital Kommuneplan. Kravsspecifikation gennem brugerinvolvering Digital Kommuneplan Kravsspecifikation gennem brugerinvolvering Indhold Introduktion Afklaring af behov: Hvad skal digitale kommuneplaner kunne? Udarbejdelse og test af løsning: Hvordan skal digitale kommuneplaner

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Der er 3 niveauer for lytning:

Der er 3 niveauer for lytning: Aktiv lytning Aktiv lytning betyder at du som coach har evnen til at lytte på et dybere niveau. Du opøver evnen til at lytte til det der ligger bag ved det, der bliver sagt eller det der ikke bliver sagt.

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Forslag til Eksempel på et konkret fjernvarme projekt oktober 2009

Forslag til Eksempel på et konkret fjernvarme projekt oktober 2009 Forslag til Eksempel på et konkret fjernvarme projekt oktober 2009 Introduktion På baggrund af projekt ny service, er der udviklet nogle værktøjer til inddragelse af kunder i udviklingen af nye produkter

Læs mere

Bilag 5: Interviewguides

Bilag 5: Interviewguides Bilag 5: Interviewguides Dette bilag indeholder interviewguide til interviews med udvalgte venligboere samt interviewguide til interview med stifter af Venligboerne, Merete Bonde Pilgaard. Interviewguide

Læs mere

HVEM ER EN HELT? HELTE OPGAVEARK 1. 1) Diskuter: Hvem er mest en helt? 1. Statsministeren. 1-7, hvor nr. 1 er mest en helt.

HVEM ER EN HELT? HELTE OPGAVEARK 1. 1) Diskuter: Hvem er mest en helt? 1. Statsministeren. 1-7, hvor nr. 1 er mest en helt. HVEM ER EN HELT? 1) Diskuter: Hvem er mest en helt? 1. Statsministeren 2. Supermand 3. En læge 4. En handicappet 5. Et skolebarn 6. En ældre dame 7. Gud 2) Argumentér for jeres valg, og placér dem på en

Læs mere

Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god

Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god Telefonsamtalen Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god idé. Derfor skal du forberede dig,

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 7 MODUL 7 Aktiviteter Læreroplæg: Tanker, følelser, handlinger og deres sammenhæng. Samtale på klassen: En situation fra jeres eget liv. Læreroplæg: Om modtanker.

Læs mere

Det Røde Hav og de fire fokusøer Lærervejledning

Det Røde Hav og de fire fokusøer Lærervejledning Det Røde Hav og de fire fokusøer Lærervejledning Asymmetrisk tænkning - det vi plejer at gøre Assymmetrisk tænkning er den tænkning, som oftest bruges, når en gruppe af personer skal blive enige om noget.

Læs mere

Lørdag den 6. maj kl

Lørdag den 6. maj kl Lørdag den 6. maj kl. 9.00 12.00 Opgave 1: Foldning i papir Denne opgave handler om at kunne iagttage, gengive, fortælle og eksperimentere gennem tegning. Vi ser på dine evner til at undersøge og registrere,

Læs mere

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vores literacymiljø er et redskab, der inviterer jer i indskolingsteamet til at iagttage og samtale om det literacymiljø,

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

0. REFLEKSIONSFELT. Korttidshukommelsen er ofte nedsat. Man husker ikke det der skete for 10 min siden eller hvad man er midt i.

0. REFLEKSIONSFELT. Korttidshukommelsen er ofte nedsat. Man husker ikke det der skete for 10 min siden eller hvad man er midt i. 0. REFLEKSIONSFELT Nogle oplever af personligheden ændres f.eks. i kraft af mistede interesser eller adfærd. Svækkelse af sociale færdigheder Pludselige skift i humør: gråd, vrede, glæde Korttidshukommelsen

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

Fokusgrupper. En metode til dialog om udvalgte temaer

Fokusgrupper. En metode til dialog om udvalgte temaer Fokusgrupper En metode til dialog om udvalgte temaer Oktober 009 Dansk Center for Undervisningsmiljø Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk dcum@dcum.dk tlf. + 7 00 Blommevej 0 DK - 890 Randers

Læs mere

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria KORA-FORESTILLINGEN Gennem KORA får I snart besøg af danserne fra MYKA. Danserne fører jer gennem en forestilling,

Læs mere

KORTLÆGNING AF DELTAGERE I HELHEDSPLANENS AKTIVITETER

KORTLÆGNING AF DELTAGERE I HELHEDSPLANENS AKTIVITETER Guide KORTLÆGNING AF DELTAGERE I HELHEDSPLANENS AKTIVITETER Denne guide kan hjælpe med kortlægning af deltagerne i helhedsplanens aktiviteter. Ved at drøfte de fire steps i guiden, får I skabt de første

Læs mere

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse, filmspot og diskussion. Eleverne skal ved hjælp af billeder arbejde med deres egne forventninger til og fordomme

Læs mere

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Indledning. Problemformulering:

Indledning. Problemformulering: Indledning En 3 år gammel voldssag blussede for nylig op i medierne, da ofret i en kronik i Politiken langede ud efter det danske retssystem. Gerningsmanden er efter 3 års fængsel nu tilbage på gaden og

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

INNOVATION. BLOGS. KU. DK

INNOVATION. BLOGS. KU. DK $ SPØRGEGUIDE TIL BRUGERTEST INNOVATION. BLOGS. KU. DK Katapult og Katalyst interviewer ca. 8 brugere af innovation.blogs.ku.dk for at samle viden om deres adfærd og behov i relationen til udvikling og

Læs mere

BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN

BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN Om Albæk Kommunikation Historien om Albæk Kommunikation begyndte i 2014, hvor vi flyttede ind i vores første lokaler på Vesterbro i København. Forud var gået måneder, hvor vi holdt

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

identifikation & Fa Ellesskab O M

identifikation & Fa Ellesskab O M identifikation & Fa Ellesskab D A O M K E T R I Indhold Dette er en legende vurderingsøvelse, hvor eleverne på kort og i forhold til forskellige identifikationsmarkører skal bevæge sig rundt i forskellige

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin

BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin Hvis du som producent eller emballagedesigner vil udvikle en mere brugervenlig emballage, kan processen med fordel opdeles i otte faser. Her kan du læse om

Læs mere

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 10. juni Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt.

Design af IT-medier. Skriftlig prøve 10. juni Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Design af IT-medier Skriftlig prøve 10. juni 1999 Varighed: Hjælpemidler: Bedømmelse: Besvarelse: Opgaver: 4 timer. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladt. Karakter efter 13-skalaen. Alle ark skal være

Læs mere

Byt nu perspektivkort med den anden gruppe, så I nu skal besvare spørgsmålene ud fra to nye person-typer.

Byt nu perspektivkort med den anden gruppe, så I nu skal besvare spørgsmålene ud fra to nye person-typer. ØVELSESSSKORT 15 min PERSPEKTIVKORT Vejledning: Perspektivkortene repræsenterer forskellige aktører altså personer, som har forskellige interesser, prioriteter og behov i kraft af deres faglige baggrund

Læs mere

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Indhold Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Del I Eksperimentet 16 Kapitel 1 Forudsætninger for fællesskab 17 Kapitel 2 Et spørgsmål om metode 31 Kapitel 3 Fællesskabets tavse stemme

Læs mere

Fællesskab. din by. Lærervejledning. Formål. Udskoling

Fællesskab. din by. Lærervejledning. Formål. Udskoling Arkitekturundervisning i hele Danmark Foto: Ulrike Brandi Licht Udskoling Hvordan kan man skabe et nyt byrum, der giver plads til fællesskab og inviterer til aktivitet på tværs af generationer? Formål

Læs mere

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder?

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder? Hvordan håndteres den svære samtale i mindre virksomheder? 1. Den svære samtale 2. Forberedelse til samtalen 3. Afholdelse af selve samtalen 4. Skabelon til afholdelse af samtalen 5. Opfølgning på samtalen

Læs mere

Erfaringer med multimodalitet i arbejdet med Studievalgsportfolio på 8.årg.

Erfaringer med multimodalitet i arbejdet med Studievalgsportfolio på 8.årg. Erfaringer med multimodalitet i arbejdet med Studievalgsportfolio på 8.årg. Studievalgsportfolio - skal hjælpe eleven med at opdage, ordne, forholde sig til muligheder for uddannelse og job, og reflektere

Læs mere

VIND EN TUR I BIOGRAFEN

VIND EN TUR I BIOGRAFEN #AffaldskonkurrenceEsbjerg VIND EN TUR I BIOGRAFEN Velkommen til et sjovt og spændende projekt om haveaffald. Projektet slutter med, at I laver en lille film om haveaffald. Vi kårer den bedste film den

Læs mere

Test af Repræsentationssystemer

Test af Repræsentationssystemer Test af Repræsentationssystemer Identificér dit foretrukne repræsentationssystem Testen kan give dig et fingerpeg om din måde at bruge dine sanser/repræsentationssystemer på, og samtidig kan du finde dine

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus).

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus). Elevmateriale Undervisningsforløb Undervisningsforløbet er tiltænkt elever på 5. klassetrin. Der arbejdes en uge med hver af de tre hovedpointer, i fjerde uge arbejdes der med refleksionsaktiviteter, og

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning spillet Lærervejledning skolekonkurrence 2019 Kære lærer, Dette års skolekonkurrence er baseret på rollespil med dilemmaer, der kan opstå på digitale medier, som giver anledning til refleksion og læring

Læs mere

Test af sproglig kvalitet I elektroniske blanketter

Test af sproglig kvalitet I elektroniske blanketter Temaer Sproglig kvalitet i surveys Test af sproglig kvalitet I elektroniske blanketter Hanne-Pernille Stax HPS@DST.DK Hvad skal vi teste? Hvordan afgrænser vi det sprog der skal kvalitetstestes - i forskellige

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation

Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation Video, workshop og modellering - giver bæredygtig innovation Program Kl. 13:00-13:40 Kl. 13:40-14:55 Kl. 14:55-15:40 Kl. 15:40-16:00 Hvordan og hvornår anvender vi video til indsamling af data inkl. observation-,

Læs mere

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forløbet kan introduceres med indhold og eventuelt læringsmål. Jeg kan reflektere over, hvilke typer instruerende tekster jeg kender. Jeg kan gøre mig tanker

Læs mere

INSPIRATIONSMATERIALE

INSPIRATIONSMATERIALE INSPIRATIONSMATERIALE BANG - Thomas Bang i Esbjerg Kunstmuseums samling INSPIRATION TIL UNDERVISERE I FOLKESKOLEN - Hans værker er overvældende og svære at finde mening i, men et eller andet inviterer

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Observation af undervisning - et casestudie af praksis

Observation af undervisning - et casestudie af praksis FRA Observation af undervisning - et casestudie af praksis Lavet af: Helle Bjerg, Ane Kirstine Brandt, Anita Monnerup Pedersen, Tina Thilo Ledelse og Organisatorisk læring, Forsknings- & Udviklingsafdelingen

Læs mere

Sociale medier og marketing

Sociale medier og  marketing Sociale medier og Emailmarketing Agenda 1. Kanaler der forpligter 2. De sociale kanaler 3. FB - Betalt 4. FB Organisk 5. LinkeIn 6. Emailmarketing Du skal være social Vær oprigtig interesseret Tal MED

Læs mere

Forslag til forløb. TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner

Forslag til forløb. TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner Forslag til forløb TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner MANCHET: Et forløb om, hvilke etiske spørgsmål der rejser sig i forhold til online muligheder for at dele billeder og videoer og hvilke konsekvenser

Læs mere

Kortlægning. Formålet med denne fase er, at I får dannet en helhedsorienteret forståelse af udfordringen.

Kortlægning. Formålet med denne fase er, at I får dannet en helhedsorienteret forståelse af udfordringen. Formålet med denne fase er, at I får dannet en helhedsorienteret forståelse af udfordringen. Dette gør I ved at undersøge, hvad der allerede er gjort af indsatser i forhold til udfordringen, både af politiet

Læs mere

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI Forberedelsesmateriale til skolelærer LÆRERVEJLEDNING BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI TVÆRFAGLIGT PROJEKT FOR 4. -7. KLASSETRIN Byggeboxen lær om byggeri er et undervisningsforløb, der sætter fokus på byggeriets

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: RAMMESÆTNING AF SAMARBEJDE I STUDIEGRUPPER

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: RAMMESÆTNING AF SAMARBEJDE I STUDIEGRUPPER TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: RAMMESÆTNING AF SAMARBEJDE I STUDIEGRUPPER Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAT tema: Rammesætning af Samarbejde i Studiegrupper,

Læs mere

En ordentlig mundfuld

En ordentlig mundfuld En ordentlig mundfuld Her har du undervisning du selv udfører med dine elever i vores udstilling på Den Blå Planet, hvor fokus er på bestemte morfologiske træk. Du får eleverne til at observere fiskene

Læs mere

IVA København 24.November 2010

IVA København 24.November 2010 IVA København 24.November 2010 Hovedbiblioteket Aarhus Jannik Mulvad Overvejelser for brugerinddragelse Konkrete eksempler på metoder til brugerinddragelse og brugerdreven innovation Materialer og værktøjer

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

5.3: Rollespil til det gode interview

5.3: Rollespil til det gode interview 5.3: Rollespil til det gode interview Formål Formålet med øvelsen er at give eleverne en forståelse af, hvilke retningslinjer, der gør sig gældende for et godt interview, dels i forhold til forberedelse

Læs mere

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED To metoder To personer To dage DET KAN I FÅ SVAR PÅ HVOR GODT IMØDEKOMMER UDSTILLINGERNE VORES MÅL? HVAD GØR INDTRYK PÅ

Læs mere

Work Along. Wa 05. Hvad og hvorfor? Hvornår?

Work Along. Wa 05. Hvad og hvorfor? Hvornår? Wa 05 Work Along drejer sig om at servicedesigneren arbejder med og får en håndgribelig forståelse for for eksempel en frontlinje medarbejders opgaver og daglige udfordringer. Work Along Hvad og hvorfor?

Læs mere

NÅR SKOLEHVERDAGEN BLIVER DIGITAL

NÅR SKOLEHVERDAGEN BLIVER DIGITAL WORKSHOP NÅR SKOLEHVERDAGEN BLIVER DIGITAL Sådan gør I: Start med at udvælge en eller to, som tager ansvar for workshoppen og som sammen planlægger dagen og guider jer godt igennem. På selve workshoppen:

Læs mere

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Forældrenetværk Forældrenetværk er grupper af forældre, der ønsker at sætte

Læs mere

Læringsaktivitet - Uddannelse og job i udskolingen - Innovation og entreprenørskab som tværgående tema

Læringsaktivitet - Uddannelse og job i udskolingen - Innovation og entreprenørskab som tværgående tema Læringsaktivitet - Uddannelse og job i udskolingen - Innovation og entreprenørskab som tværgående tema Fag Uddannelse og job + tværgående tema om innovation og entreprenørskab Klassetrin 9. klasse (evt.

Læs mere

Vejledning og spilleregler

Vejledning og spilleregler Vejledning og spilleregler GRØN INDUSTRISYMBIOSE 2 Vejledning og spilleregler Symbiosespillet er et spil om grønne industrisymbioser. Denne vejledning er en hjælp til, at I kan få mest mulig læring og

Læs mere

Varighed 1/2-1 time afhængig af den specifikke opgave ekskl. forberedelse og afrapportering.

Varighed 1/2-1 time afhængig af den specifikke opgave ekskl. forberedelse og afrapportering. Shadowing Designerne observerer real life situationer gennem et stykke tid for at få indsigt i brugeroplevelsen på biblioteket ( Discover ). Herunder forstå, hvordan brugerne reagerer i en given kontekst.

Læs mere

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne

Læs mere

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog Mål: Udvalgte målpinde fra børnehavens overordnede mål for sprog: - Udvikling af sprog og ordforråd gennem de daglige aktiviteter - At de oplever leg og glæde

Læs mere

BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE

BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE BILAG 5. INFORMATIONSBREVE TIL SKOLERNE Oversigt Brev til skolen... 2 Brev 1 til skoleleder... 3 Brev til bibliotekar... 3 Brev 1 til lærere... 4 Brev til forældrene... 5 Brev 2 til skoleleder... 6 Brev

Læs mere

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på?

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på? Undervisningsdifferentiering v.h.a. IKT: Mercantec (levnedsmiddel) Dokumentation af læringsproces via PhotoStory inden for levnedsmiddel 1. Introside PR-side om forløbet. - Hvad er det vigtigt at slå på?

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Bilag 4: Mailkorrespondance

Bilag 4: Mailkorrespondance Bilag 4: Mailkorrespondance 1. december 2014 kl. 13.12 Kære, Tak for at vil give dig tid til dette. Jeg har fået din mail fra XXXXXX, som jo er hjælper for mig. Jeg vedhæfter vores projektrapport i sin

Læs mere

Af Merete Holm Dalsgaard. Kapitel 4. Kropsidealer

Af Merete Holm Dalsgaard. Kapitel 4. Kropsidealer Af Merete Holm Dalsgaard Kapitel 4 Kropsidealer 2. klasse 5. klasse SEKSUALUNDERVISNING I 0.-6. KLASSE Kropsidealer - 5. klasse SIDE 1 BESKRIVELSE Dette læringsforløb på fire lektioner handler om kropsglæde,

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Meebook for forældre. Kære forælder

Meebook for forældre. Kære forælder Kære forælder I denne guide finder du vejledning til de forskellige funktioner i Meebook for forældre. Du kan bl.a. se, hvordan du opretter dig, og hvilke informationer dit barns års- og elevplaner indeholder.

Læs mere