Brugen af RiBAY er typisk en iterativ proces, hvor trin 4-6 gentages et antal gange for at kortlægge og forstå risiko.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brugen af RiBAY er typisk en iterativ proces, hvor trin 4-6 gentages et antal gange for at kortlægge og forstå risiko."

Transkript

1 Kom godt i gang med RiBAY Risikostyring ved hjælp af RiBAY består af følgende seks trin: 1. Indtastning af systemvariable og budgettal 2. Indtastning af Køb og salg 3. Kalibrering af udgangspunktet for risikostyring 4. Indtastning af alternativ Køb og salg og simulering 5. Supplerende risikostyring med DLG instrumenter og simulering 6. Fortolkning af resultatet Brugen af RiBAY er typisk en iterativ proces, hvor trin 4-6 gentages et antal gange for at kortlægge og forstå risiko. Denne guide beskriver kort ovenstående trin og skal gøre det muligt hurtigt at komme i gang med at bruge RiBAY effektivt i ens risikostyring. Systemet er på hjemmesiden opdelt i seks faneblade Eksempeldata Som eksempel vil vi bruge en svineproduktion med søer, køb af smågrise og salg af slagtesvin. Oplysninger om ejendommen som forudsat i budgettet er som følger (alle ikke angivede værdier er 0): Systemvariable: Handel med smågrise: køb Andel smågrise købt : 0.5 Sundhedsstatus: Middel Antal årssøer (stk.): 400 Producerede slagtesvin (stk): Salgspris marginal korn (kr./hkg): 150 Forventet samlet kornproduktion (hkg): Købspris marginal korn (kr./hkg): 210 Jordtype: Sand (JB 1-4) Budgettal: Budget salg slagtesvin (kg. sl. vægt) : Budget salg raps (hkg) : 3000 Budget køb foderkorn (hkg): Budget køb tilskudsfoder (hkg): 9480 Budget køb fuldfoder (hkg) : 4200 Budget køb smågrise (antal) : Budget resultat før skat (kr.): Kritisk resultat (kr.): Vi antager, at ejendommen som udgangspunkt sælger slagtesvin til beregnet og sælger raps og køber foderkorn, tilskudsfoder og fuldfoder til spotpriser.

2 Trin 1) Indtastning af systemvariable og budgettal Fanebladet Systemvariable og budgettal er i udgangssituationen udfyldt med eksempel tal/data. Siden kunne fx se ud som følger Det er vigtigt, at man retter disse data til egne data før der foretages en analyse. Vi vil i det følgende bruge data fra eksemplet. Det vil sige, at man skal udfylde de relevante felter for Systemvariable og Budgettal. Nedenfor vises siden Systemvariable og budgettal, hvor data fra eksemplet er indtastet:

3 Næste trin i processen er, at man indtaster den faktiske risikostyring, som de indtastede budgettal bygger på. Dette sker for at fastlægge udgangspunktet for at foretage risikostyring (det betegnes som kalibrering af modellen).

4 Trin 2) Indtastning af Køb og salg Man skal indtaste strategien for Køb og salg, som antaget i budgettet.

5 Trin 3) Kalibrering af udgangspunktet for risikostyring I første omgang skal man som nævnt overfor lave en kalibrering. Det gøres ved at indtaste den i budgettet forudsatte risikostyring både i kolonnen Faktisk og kolonnen Alternativ som vist i skemaet nedenfor.

6 Efter indtastning af samme data i kolonne Faktisk og kolonne Alternativ trykkes på Kalibrer. Resultatet efter kalibreringen er udført er vist nedenfor:

7 Bemærk afvigelse fra budget på 0.0. En afvigelse på 0 viser, at modellen er blevet kalibreret. Kalibreringen skal kun laves en gang med mindre, der ændres i Systemvariable, Budgettal, Køb og salg eller Faktisk risikostyring. Efter endt kalibrering kan man indtaste en alternativ risikostyring for at sammenligne de økonomiske resultater under to forskellige former for risikostyring. Trin 4) Indtastning af alternativ Køb og salg og simulering Næste trin er at indtaste alternativ strategi for køb og salg.

8 Efter indtastning af alternative køb og salg strategi kan man simulere økonomisk resultat. Simulering af økonomisk resultat:

9 Trin 5) Supplerende risikostyring med DLG instrumenter og simulering Hvis man har fastpriskontrakter, kan man foretage supplerende risikostyring ved hjælp af DLG instrumenter (her har man valgt det maksimalt mulige niveau af risikostyring for kornkøb):

10 Ovenfor ses den alternative risikostyring indtastet i kolonnen Alternativ. Bemærk værdierne for økonomisk resultat ved de to forskellige scenarier. Næste trin i risikostyringen er at bestemme en sandsynlighedsfordeling for økonomisk resultat for de to forskellige former for risikostyring (dvs. Kombinationen af alternativ køb og salg samt DLG instrumenter). Dette gøres under fanebladet Simulering ved at trykke på knappen Simulering.

11 Efter tryk på Simulering bliver resultatet af simuleringen vist som en sandsynlighedsfordeling som illustreret nedenfor. Grafen til venstre viser resultatet af simuleringen under Faktisk-scenariet (risikostyringen i udgangspunktet) og grafen til højre resultatet af simuleringen under Alternativ-scenariet. Forskelle i graferne kommer fra forskelle i Køb og salg samt risikostyringen. Grafen viser et sandsynlighedsfordeling, hvor hver bjælke repræsenterer et interval af værdier for Økonomisk resultat. Længden af en bjælke angiver antallet af gange Økonomisk resultat falder i det angivne interval. For eksempel falder Forventet resultat 185 gange i intervallet under Faktisk-scenariet og 171 gange i intervallet under Alternativ-scenariet. Resultatet af simuleringen kan vises på forskellige måder ved at vælge mellem mulighederne i rullemenuen nederst på siden.

12 Nedenfor vises resultatet i to box-plots. Forskellige grafer viser resultatet på forskellige måder. Det kan være en fordel at kigge på forskellige grafer, da det kan give en bedre forståelse for risikoen end ved blot at fokusere på en enkelt graf. Trin 6) Fortolkning af resultatet Ovenfor er vist et histogram og et box-plot for de simulerede resultater. Nedenfor vises en tredje type graf, som ved hjælp af farver viser sandsynlighederne for et simuleret Forventet resultat under Kritisk værdi (rød), over Kritisk værdi og under Budget resultat (gul) samt over Budget resultat (grøn). I begge ender er der fjernet 5 % af udfaldene (grå). Grafen overfor antyder, at sandsynligheden for at få et økonomisk resultat over det angivede Budget resultat er højere for det Faktiske scenarie end det Alternative scenarie. Denne figur viser ikke, at spredningen samtidigt er faldet. Her kan man for eksempel kigge på box-plottet eller tabellen nedenfor.

13 Kommentarer Under fanebladet Notater er der mulighed for at skrive kommentarer, som kan gemmes sammen med de indtastede data og simulerede resultater i en fil. Hent og Gem Under det sidste faneblad Hent/Gem er der mulighed for at gemme og hente data fra en fil på for eksempel lokal disk. Data bliver ikke gemt centralt. Derimod vil data blive gemt på et medie valgt af brugeren. Det kan for eksempel være på landmandens lokale harddisk eller et USB-drev. Afslutning Denne Kom Godt i Gang guide viser, hvorledes man kan benytte RiBAY til at få en bedre indsigt i risikostyringen af dækningsbidraget i svineproduktionen. Den bedre indsigt opnås ved at simulere forskellige niveauer af risikostyring.

14 Guiden er kun tænkt som en førstehjælp til at komme i gang med RiBAY. For yderligere information og forklaringer er det nødvendigt at konsultere RiBAY manualen.

Løs nu opgaverne i a) brug alt materialet her samt evt. regnearkene i Fronter som hjælp.

Løs nu opgaverne i a) brug alt materialet her samt evt. regnearkene i Fronter som hjælp. Udarbejdet af Thomas Jensen og Morten Overgård Nielsen Indhold Introduktion til materialet. s. 2 Introduktion til chi i anden test. s. 4 Et eksempel hastighed og ulykker på motorveje s. 8 Sådan udregnes

Læs mere

Hvad er meningen? Et forløb om opinionsundersøgelser

Hvad er meningen? Et forløb om opinionsundersøgelser Hvad er meningen? Et forløb om opinionsundersøgelser Jette Rygaard Poulsen, Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus Hans Vestergaard, Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus Søren Lundbye-Christensen, AAU 17-10-2004

Læs mere

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL Lister kan i Excel anvendes til forskellige formål. Her skal vi se på et af disse, nemlig anvendelsen af lister til "databaselignende" funktioner. For at kunne anvende de

Læs mere

INDICATA giver dig et effektivt markedsoverblik i en hverdag, hvor udbud og efterspørgsel skifter hurtigere end nogensinde.

INDICATA giver dig et effektivt markedsoverblik i en hverdag, hvor udbud og efterspørgsel skifter hurtigere end nogensinde. INDICATA giver dig et effektivt markedsoverblik i en hverdag, hvor udbud og efterspørgsel skifter hurtigere end nogensinde. Med INDICATA ved hånden får du en nem og overskuelig adgang til viden om det

Læs mere

Gør dig klar til Google AdWords Workshop

Gør dig klar til Google AdWords Workshop Gør dig klar til Google AdWords Workshop Nu er du snart klar til at komme på workshop og blive ekspert i AdWords. Du skal inden kursusstart have oprettet din AdWords konto. Vi hjælper dig i gang med denne

Læs mere

Gør dig klar til Google AdWords Workshop

Gør dig klar til Google AdWords Workshop Gør dig klar til Google AdWords Workshop Nu er du snart klar til at komme på workshop og blive ekspert i AdWords. Du skal inden kursusstart have oprettet din AdWords konto. Vi hjælper dig i gang med denne

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Kom godt i gang. Kom godt i gang. Indhold

Kom godt i gang. Kom godt i gang. Indhold Kom godt i gang Indhold Indledning.....2 Hovedmenu.....4 Oprettelse af brugere.....6 Organisationer og personer.....9 Aktiviteter... 11 E-mails... 14 Tilbud salgspipeline... 16 Enkle tilpasninger... 18

Læs mere

Oversigt over Procent, absolut og relativ tilvækst samt indekstal

Oversigt over Procent, absolut og relativ tilvækst samt indekstal Oversigt over Procent, absolut og relativ tilvækst samt indekstal Indhold Oversigt over Procent, absolut og relativ tilvækst samt indekstal... 1 Procent... 1 Hvad er én procent?... 1 Procentsatser over

Læs mere

Sådan dokumenterer du, at du er aktiv landbruger

Sådan dokumenterer du, at du er aktiv landbruger Sådan dokumenterer du, at du er aktiv landbruger Indhold 1 Hvorfor står der Nej?... 1 1.2 Dokumentation... 3 2 Mulighed 1: Samlet omsætning... 3 2.1 Opdatér felt A... 3 3 Mulighed 2: Omsætning fra landbrugsaktiviteter...

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE RÅD ANGÅENDE BRUGEN AF GPS'ER.

GRUNDLÆGGENDE RÅD ANGÅENDE BRUGEN AF GPS'ER. Søgespor Hvordan? (udgave 1.0) side 1 af 20 SØGESPOR HVORDAN? Af Glenn Abramsson Som de fleste ved, så består en stor del af det arkæologiske arbejde i at indsamle data, også data om hvordan data er blevet

Læs mere

Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer. Brugervejledning Optagelse.dk

Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer. Brugervejledning Optagelse.dk Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer Brugervejledning Optagelse.dk Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer Brugervejledning Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen,

Læs mere

Ud af skolen og videre i uddannelsessystemet hvad skal jeg gøre?

Ud af skolen og videre i uddannelsessystemet hvad skal jeg gøre? 1 Ud af skolen 2014 Ud af skolen og videre i uddannelsessystemet hvad skal jeg gøre? Der er to ting, du skal udfylde, og som begge sendes til den skole, du ønsker at begynde på efter sommerferien. Det

Læs mere

Kom godt i gang med X-Point. Brugerguide

Kom godt i gang med X-Point. Brugerguide Kom godt i gang med X-Point Brugerguide Indhold 1. Kom godt i gang med X-Point... 3 1.1 Indledning... 3 2. Start af X-Point... 4 2.1 Installation og start kort... 4 2.2 Trin 1; Præsentation af opgaven...

Læs mere

Guide til PlaNet v1.0. Original skrevet af:

Guide til PlaNet v1.0. Original skrevet af: Guide til PlaNet v1.0 Original skrevet af: Sidst opdateret 20-11-2014 1 INDHOLD Generelt... 4 Login... 4 Roller... 4 Planlægger... 4 Afvikler... 4 Roller og moduler... 5 Planlægger... 5 Afvikler... 5 Min

Læs mere

Matematik i AT (til elever)

Matematik i AT (til elever) 1 Matematik i AT (til elever) Matematik i AT (til elever) INDHOLD 1. MATEMATIK I AT 2 2. METODER I MATEMATIK OG MATEMATIKKENS VIDENSKABSTEORI 2 3. AFSLUTTENDE AT-EKSAMEN 3 4. SYNOPSIS MED MATEMATIK 4 5.

Læs mere

Investering. for. begyndere

Investering. for. begyndere Dette hæfte kan frit distribueres elektronisk såvel som fysisk, blot det sker i samlet og uredigeret form. Investering for begyndere...en simpel indføring i aktiehandel (1. udgave, november 2007) af Peter

Læs mere

Sådan udfylder du ansøgningen Velkommen til det digitale ansøgningssystem!

Sådan udfylder du ansøgningen Velkommen til det digitale ansøgningssystem! Sa dan udfylder du ansøgningen om optagelse pa et bachelortilvalg Sådan udfylder du ansøgningen Velkommen til det digitale ansøgningssystem! Når du har logget på ansøgningssystemet, åbner systemet op i

Læs mere

Uafhængighed et eksempel på en rød tråd i statistikken

Uafhængighed et eksempel på en rød tråd i statistikken Uafhængighed et eksempel på en rød tråd i statistikken Statistiknoter til TI-Nspire CAS version 3.1 Bjørn Felsager Revideret November 2011 329 Uafhængighed et eksempel på en rød tråd i statistikken Chi-i-anden-testen

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

Lectio. Spørgeskema. 1. udgave august 2007 OD

Lectio. Spørgeskema. 1. udgave august 2007 OD Lectio Spørgeskema 1. udgave august 2007 OD Indledning Lectio kan anvendes til mere end notering af fravær, studieplan, studierapport og undervisningsbeskrivelse. Det kan også bruges til at lave spørgeskemaundersøgelser

Læs mere

Excel-1: kom godt i gang!!

Excel-1: kom godt i gang!! Excel-1: kom godt i gang!! Microsoft Excel er et såkaldt regneark, som selvfølgelig bliver brugt mest til noget med tal men man kan også arbejde med tekst i programmet. Excel minder på mange områder om

Læs mere

For at påbegynde administration af brugere, skal du på ind på websiden https://kundeadmin.ski.dk/.

For at påbegynde administration af brugere, skal du på ind på websiden https://kundeadmin.ski.dk/. Bilag 2 VEJLEDNING I BRUGERADMINISTRATION PÅ SKI.dk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...1 2. Brugeradministrations portal...1 3. Oprette brugere...2 3.1 Forhåndsoprettede brugere...2 Slet forhåndsoprettede

Læs mere

Excel-6: HVIS-funktionen

Excel-6: HVIS-funktionen Excel-6: HVIS-funktionen Regnearket Excel indeholder et væld af "funktioner" som kan bruges til forskellige ting indenfor f.eks. finans, statistik, logiske beregninger, beregninger med datoer og meget

Læs mere

Ud af skolen og videre i uddannelsessystemet hvad skal jeg gøre?

Ud af skolen og videre i uddannelsessystemet hvad skal jeg gøre? 1 Ud af skolen 2015 Ud af skolen og videre i uddannelsessystemet hvad skal jeg gøre? Der er to ting, du skal udfylde, og som begge sendes til den skole, du ønsker at begynde på efter sommerferien. Det

Læs mere

Rentesregning. Dine drømme er kun et klik væk... Lån op til 25.000 kr. nu

Rentesregning. Dine drømme er kun et klik væk... Lån op til 25.000 kr. nu Rentesregning Vi skal kigge på hvordan en lille rente kan have stor betydning på den samlede gæld. Vi skal kigge på lånetyper og opsparings samt gældsformlerne. Version 2.1 Sct. Knud Henrik S. Hansen Dine

Læs mere

Ledige kommer i arbejde, når der er job at få

Ledige kommer i arbejde, når der er job at få Ledige kommer i arbejde, når der er job at få Langtidsledige har markant nemmere ved at finde arbejde, når beskæftigelsen er høj. I 08, da beskæftigelse lå på sit højeste, kom hver anden langtidsledig

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex fra ScanDis A/S Kom nemt i gang

Læs mere

Vejledning i oprettelse af nyt tællested i imastra

Vejledning i oprettelse af nyt tællested i imastra Side 1 af 15 - Vejledning i oprettelse af nyt tællested i imastra Vejledning i oprettelse af nyt tællested i imastra Når et nyt målested skal oprettes i Mastra, er der en række ting som skal oprettes.

Læs mere