Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Politikontoret Slotsholmsgade København K. Politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Politikontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K. Politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2008"

Transkript

1 Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Politikontoret Slotsholmsgade København K 17. marts 2009 J.nr Sagsbehandler: ASL + bilag POLITIAFDELINGEN Juridisk Sekretariat Polititorvet København V Telefon: Telefax: Politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i politiafd@politi.dk Web: Indsatsen mod kvindehandel og rufferi har i de seneste år været et prioriteret indsatsområde for politiet, ligesom det er et særligt prioriteret indsatsområde i flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden , at der sættes effektivt ind over for prostitutionens bagmænd. Den 4. oktober 2006 offentliggjorde Rigspolitiet en strategi for en styrket indsats mod prostitutionens bagmænd med henblik på at fastlægge en overordnet ramme for, hvordan indsatsen mod kvindehandel og rufferi yderligere kunne intensiveres. Strategien, der udmøntes i et løbende samarbejde mellem Rigspolitiet og politikredsene, tager udgangspunkt i, at der med de nye store politikredse er etableret bæredygtige enheder med flere ressourcer, som kan sikre, at der i alle politikredse kan ske en specialisering i forhold til indsatsen over for visse kriminalitetsformer, hvorved der skabes grundlag for en mere målrettet og effektiv kriminalitetsbekæmpelse. I medfør af strategien er der udpeget ledende kontaktpersoner til at koordinere politikredsenes indsatser, herunder samarbejdet med lokale myndigheder og organisationer samt Rigspolitiet. Politikredsene foretager indberetning til Rigspolitiet om opgave- og ansvarsfordelingen i den enkelte kreds for så vidt angår indsatsen mod prostitutionens bagmænd og om ledende kontaktpersoner.

2 Som led i operationaliseringen af indsatsen udarbejdede Rigspolitiet i samarbejde med Rigsadvokaten i 2007 en vejledning til Rigspolitiets strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd. Side 2 I forlængelse af regeringens handlingsplan har Velfærdsministeriet i 2008 til bekæmpelse af handel med mennesker etableret Center Mod Menneskehandel (CMM), der bl.a. står for at koordinere den sociale indsats i hele landet samt at sikre et operationelt samarbejde mellem de involverede aktører. Rigspolitiet har i 2008 på baggrund af etableringen af CMM foretaget en revision af vejledningen til Rigspolitiets strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd med henblik på at sikre, at politikredsene efter faste retningslinjer inddrager CMM i samtlige relevante sager, således at centeret kontaktes og efterfølgende forestår visitationen til rette sociale organisation. Rigspolitiet har til brug for belysning af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd udarbejdet vedlagte beskrivelse, der indeholder oplysninger om resultaterne af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i Særlige aktiviteter og indsatser Rigspolitiet iværksatte i 2007 som forudsat i strategien en uddannelsesmæssig indsats i politiet, således at bekæmpelse af menneskehandel og rufferi indgår som en integreret del af undervisningen på Politiskolen for studerende på politiets grunduddannelse (PG I). Rigspolitiet forestår endvidere undervisning i bekæmpelse af menneskehandel og rufferi på videregående efterforskningskurser, der ligeledes afholdes af Politiskolen, hvilket medvirker til at sikre, at polititjenestemænd, der ikke i forbindelse med grunduddannelsen har gennemgået det omhandlede undervisningsforløb, opnår indsigt i de særlige forhold på området.

3 Side 3 Rigspolitiet har i samarbejde med Rigsadvokaten, CMM og SKAT afholdt flere tværfaglige temadage i 2008 om bekæmpelse af menneskehandel og politiets indsats mod prostitutionens bagmænd. I overensstemmelse med strategiens forudsætninger om et udbygget samarbejde mellem politiet og andre relevante myndigheder og organisationer mv. nedsatte Rigspolitiet i 2007 en følgegruppe vedrørende den politimæssige indsats mod prostitutionens bagmænd. Der har i 2008 været afholdt to møder i følgegruppen, der består af repræsentanter for relevante myndigheder og organisationer mv., herunder sociale myndigheder, sundhedsvæsenet og udlændingemyndighederne. Rigspolitiet og Københavns Politi besluttede i 2008 at iværksætte en målrettet politimæssig indsats i overensstemmelse med strategien mod det nigerianske prostitutionsmiljø i København. CMM og Udlændingeservice blev inddraget i planlægningen, og aktionen blev gennemført i samarbejde med begge parter. Omfanget af kvindehandel og rufferi Rigspolitiet bemærkede i forbindelse med offentliggørelsen af beskrivelsen af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007, at VFC (Videns- og Formidlingscenter for) Socialt Udsatte, der nu er en del af Servicestyrelsen, havde vurderet, at der medio 2006 var minimum kvinder og mænd i prostitution i Danmark, hvoraf cirka halvdelen skønnedes at være af udenlandsk herkomst. I forbindelse med beskrivelsen af indsatsen i 2007 havde Rigspolitiet med henblik på at tilvejebringe et mere fyldestgørende grundlag for den fremtidige indsats bedt politikredsene om at angive et skøn over antallet af prostituerede i de enkelte politikredse, herunder andelen af udenlandske prostituerede. Politikredsenes opgørelser viste et samlet skønnet antal prostituerede på minimum på landsplan, hvoraf antallet af udenlandske prostituerede formodedes at udgøre

4 omkring halvdelen. Dette antal dækkede primært over de personer, som politiet havde været i kontakt med. Side 4 Som følge af denne forskel blev det på et møde i følgegruppen vedrørende den politimæssige indsats mod prostitutionens bagmænd den 7. maj 2008 besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe med henblik på kortlægning af antallet af prostituerede i Danmark. Der var i arbejdsgruppen, der bestod af repræsentanter fra CMM, Servicestyrelsen, Udsatteenheden, Nationalt Forskningscenter for Velfærd og Rigspolitiet, generelt enighed om, at forskellen på de to opgørelser skyldes, at politiets tal er udtryk for et skøn udøvet af politikredsene på baggrund af det antal prostituerede, der er truffet i forbindelse med politiets kontrolbesøg, hvorimod Servicestyrelsens tal er udtryk for en estimering af det samlede antal af prostituerede over et år. Der var endvidere enighed om, at der er grund til at tro, at mange prostituerede over en periode arbejder på forskellige klinikker. Yderligere intensivering af indsatsen mod de bagmænd, der udnytter andres prostitution Det overordnede formål med strategien har været at sikre en effektiv politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd. Strategien forudsætter i den forbindelse, at politiet målrettet skal gå efter at afdække, efterforske og retsforfølge de bagmænd, der på strafbar vis udnytter andres prostitution, hvilket gælder uanset karakteren af det strafbare forhold. Der er i alle politikredse, der har konstateret prostitution og prostituerede, i 2008 iværksat efterforskning med relation til indsatsen mod prostitutionens bagmænd. I en række af disse efterforskninger har Rigspolitiet ydet direkte efterforskningsmæssig assistance.

5 Rigspolitiet har udarbejdet opgørelser over sager vedrørende antallet af anmeldelser, sigtelser og afgørelser i relation til straffelovens 228, 229 og 262 a om rufferi, mellemmandsvirksomhed og menneskehandel. Side 5 Ifølge politikredsenes indberetninger til Rigspolitiet er der i alt rejst 30 sigtelser for menneskehandel efter straffelovens 262 a, og der er truffet fældende afgørelse i syv sager. Der er endvidere rejst i alt 51 sigtelser for rufferi i henhold til straffelovens 228, og der er i 12 sager truffet fældende afgørelse. Endelig er der rejst i alt 3 sigtelser for mellemmandsvirksomhed i henhold til straffelovens 229, og der er i en enkelt sag truffet fældende afgørelse. Ressourceforbruget på området Det følger af strategien, at der i hver politikreds afsættes de fornødne ressourcer med henblik på at sikre, at politikredsen kan iværksætte og gennemføre en proaktiv og målrettet efterforskningsmæssig indsats mod prostitutionens bagmænd baseret på en systematisk kontrolvirksomhed samt indsamling, bearbejdning og analyse af oplysninger om prostitutionsmiljøet i politikredsen. Rigspolitiet foretager som nævnt en systematisk og landsdækkende politimæssig monitering i relation til kvindehandel og udnyttelse af personer i prostitutionsmæssig sammenhæng. Den systematiserede politimæssige monitering indebærer bl.a., at politikredsene skal indberette samtlige foreliggende oplysninger, der kan være af betydning for bekæmpelse af kvindehandel, til Rigspolitiet, hvor politikredsenes oplysninger bearbejdes og suppleres med andre foreliggende oplysninger, herunder f.eks. fra SKAT samt internationale samarbejdspartnere, ligesom de analyseres.

6 Det daglige arbejde i Rigspolitiet har i 2008 været varetaget af en politifaglig leder, tre polititjenestemænd, en administrativ medarbejder og indtil juni 2008 af en antropolog. Siden december 2008 har arbejdet endvidere været varetaget af en kulturgeograf, der tidligere har arbejdet for FN med projekter vedrørende menneskehandel i Sydøstasien. Side 6 Som beskrevet i Rigspolitiets beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007 allokerede Rigspolitiet i 2007 permanent et hold efterforskere til at bistå politikredsene med direkte efterforskningsmæssig assistance, og denne ressourceallokering er opretholdt i Rigspolitiets medarbejdere har i 2008 for så vidt angår indsatsen mod prostitutionens bagmænd registreret et samlet tidsforbrug svarende til ca. 10 årsværk. Dette tidsforbrug inkluderer de timer, som Rejseholdet har anvendt i forbindelse med direkte efterforskningsmæssig bistand til de enkelte politikredse. Rigspolitiet har på baggrund af registreringer foretaget i politiets tidsregistreringssystem (POLPAI) og en høring af samtlige politikredse kunnet opgøre den samlede ressourceanvendelse i landets politikredse på indsatsen mod prostitutionens bagmænd til i alt ca. 27 årsværk. Med venlig hilsen Jens Henrik Højbjerg rigspolitichef

7 MARTS 2009 POLITIAFDELINGEN Polititorvet København V Telefon: Telefax: politiafd@politi.dk Web: Beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i Indledning Den 8. marts 2007 udgav regeringen Handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker Handlingsplanen, der efterfølger regeringens handlingsplan til bekæmpelse af kvindehandel fra 2002, har til formål at fortsætte bekæmpelsen af handel med mennesker med henblik på at mindske antallet af mennesker, der bliver handlet til Danmark. Handlingsplanen skal sikre, at der fremover er en helhedsorienteret indsats for ofre for menneskehandel, og planen omfatter således både forebyggende, støttende og efterforskningsmæssige aktiviteter såvel som en øget koordinering af samarbejdet mellem de sociale organisationer og myndigheder. Handlingsplanen sætter fokus på følgende fire indsatsområder, hvor særligt det første indsatsområde relaterer sig til indsatsen i dansk politi:

8 1. At styrke efterforskningen, så bagmændene bliver identificeret og straffet. 2. At støtte ofrene ved at styrke de sociale tilbud i Danmark. 3. At forebygge menneskehandel ved at begrænse efterspørgslen og øge befolkningens viden. 4. At forebygge menneskehandel ved at forbedre det internationale samarbejde, herunder forbedre det forebyggende arbejde i afsenderlandene. Side 2 2. Monitering Kvindehandel, herunder udnyttelse af personer i prostitutionsmæssig sammenhæng (rufferi mv.), har siden 2001 været et af de kriminalitetsområder, som er genstand for en systematisk og landsdækkende politimæssig monitering ved Nationalt Efterforskningscenter (NEC) i Rigspolitiet. Den systematiske politimæssige monitering indebærer bl.a., at politikredsene løbende skal indberette samtlige foreliggende oplysninger, der kan være af betydning for bekæmpelse af kvindehandel, til Rigspolitiet, hvor politikredsenes oplysninger bearbejdes og suppleres med andre foreliggende oplysninger, herunder f.eks. fra SKAT samt internationale samarbejdspartnere, ligesom de analyseres. Formålet med den systematiske politimæssige monitering er, at politiet på baggrund af en omfattende og aktuel baggrundsviden proaktivt det vil bl.a. sige uden at afvente anmeldelser kan iværksætte og målrette efterforskninger inden for de områder, som er undergivet systematisk politimæssig monitering. Rigspolitiet varetager en overordnet og koordinerende rolle i relation til dansk politis indsats mod prostitutionens bagmænd og i forbindelse med udmøntningen af regeringens handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker.

9 3. Strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd Side 3 Indsatsen mod kvindehandel og mod prostitutionens bagmænd har i de seneste år været et prioriteret indsatsområde for politiet, ligesom det er et særligt prioriteret indsatsområde i flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden , at der sættes effektivt ind over for prostitutionens bagmænd. Den 4. oktober 2006 udsendte Rigspolitiet en strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd. Strategien fastlægger en overordnet ramme for, hvordan indsatsen mod kvindehandel og rufferi yderligere kan intensiveres. Strategien indgår i politikredsenes planlægning af indsatsen på området. Strategien har bl.a. som målsætning at sikre, at der overalt i landet gennemføres en ensartet og intensiveret politimæssig indsats mod strafbare forhold i forbindelse med prostitution. Strategien beskriver i den forbindelse en række elementer af betydning for indsatsen. Det fremgår af strategien, at den politimæssige indsats mod prostitutionens bagmænd i alle landets politikredse skal være et fokusområde, der tillægges ensartet, høj prioritet, og som udmøntes gennem lokale strategier og handlingsplaner. I politikredsene forudsættes der afsat de fornødne ressourcer med henblik på at sikre, at politikredsene kan iværksætte og gennemføre en målrettet og effektiv indsats mod prostitutionens bagmænd inden for politikredsenes område baseret på en systematisk kontrolvirksomhed samt indsamling, bearbejdning og analyse af oplysninger om prostitutionsmiljøet i politikredsene. Dette kan f.eks. ske ved at udpege en særlig gruppe af medarbejdere i de enkelte politikredse, hvis primære arbejdsområde omfatter iværksættelse og gennemførelse af indsatsen på området.

10 Der er desuden i medfør af strategien udpeget ledende kontaktpersoner til at koordinere politikredsenes indsatser, herunder samarbejdet med lokale myndigheder og organisationer samt Rigspolitiet. Politikredsene skal endvidere foretage indberetning til Rigspolitiet om opgave- og ansvarsfordelingen i den enkelte kreds for så vidt angår indsatsen mod prostitutionens bagmænd og om ledende kontaktpersoner. Side 4 Ifølge strategien for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd skal der i de enkelte kredse gennemføres en kortlægning af prostitutionsmiljøet, bl.a. med henblik på så vidt muligt at identificere prostituerede og etablerede bordelvirksomheder samt personer med tilknytning til prostitutionsmiljøet. De oplysninger, som herved tilvejebringes, skal indberettes til Rigspolitiet som led i den ovenfor beskrevne landsdækkende moniteringsordning på området. Rigspolitiet har som led i moniteringen til opgave på nationalt plan at udarbejde strategiske og operationelle analyser, ligesom Rigspolitiet i samarbejde med politikredsene skal udarbejde oplæg til konkrete efterforskninger rettet mod prostitutionens bagmænd. Politikredsene skal indberette til Rigspolitiet om iværksatte efterforskninger. Rigspolitiet skal endvidere yde bistand til politikredsene med henblik på den efterforskningsmæssige koordination på tværs af politikredsene og i forhold til udenlandske samarbejdspartnere, ligesom Rigspolitiet i visse sager skal yde særlig efterforskningsmæssig assistance, herunder i form af direkte efterforskningsstøtte. Til brug for den løbende kortlægning af prostitutionsmiljøet samt den systematiske indsamling, bearbejdning og analyse af oplysninger om prostitutionsmiljøet skal der i de enkelte politikredse gennemføres en systematisk opsøgende indsats samt en udbygget og regelmæssig kontrolvirksomhed i prostitutionsmiljøet.

11 Formålet hermed er at påse, at relevante regler overholdes, og kontrolbesøgene skal så vidt muligt gennemføres i samarbejde med andre relevante myndigheder. Ved planlagte aktioner skal relevante sociale myndigheder og organisationer således så vidt muligt være til stede, og politikredsene skal foretage indberetning til Rigspolitiet om antallet af kontrolbesøg. Side 5 Strategien forudsætter endvidere, at der gennemføres en udvidet uddannelsesmæssig indsats i politiet, idet bekæmpelse af menneskehandel og rufferi bl.a. skal indgå som en integreret del af undervisningen på Politiskolens grunduddannelse. Strategien forudsætter også, at der såvel nationalt som lokalt iværksættes et udbygget samarbejde mellem politiet og andre relevante myndigheder samt organisationer mv., der kan bidrage til indsatsen mod prostitutionens bagmænd. Endelig forudsætter strategien, at der gennemføres forebyggende foranstaltninger, herunder gennem et udbygget samarbejde mellem politiet og udlændingemyndighederne med henblik på som led i behandlingen af ansøgninger om visa og opholdstilladelser at forsøge at udpege mulige ofre i forbindelse med prostitution, allerede inden de ankommer til Danmark, og derved i videst muligt omfang forsøge at modvirke strafbare forhold. 4. Rigspolitiet Rigspolitiet varetager som nævnt en koordinerende rolle i relation til dansk politis indsats mod prostitutionens bagmænd og i forbindelse med udmøntningen af regeringens handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker. Rigspolitiet iværksatte således i 2007 i overensstemmelse med strategien en række forskellige indsatser rettet mod prostitutionens bagmænd.

12 Rigspolitiet har i 2008 fortsat de iværksatte indsatser, ligesom der er iværksat en række nye tiltag i relation til den samlede indsats mod prostitutionens bagmænd. Side 6 Rigspolitiets medarbejdere har i 2008 for så vidt angår indsatsen mod prostitutionens bagmænd registreret et samlet tidsforbrug svarende til ca. 10 årsværk. Dette tidsforbrug inkluderer de timer, som Rejseholdet har anvendt i forbindelse med direkte efterforskningsmæssig bistand til de enkelte politikredse Rigspolitiets beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007 Rigspolitiet har til brug for belysning af politiets samlede indsats mod prostitutionens bagmænd udarbejdet en beskrivelse af indsatsen i 2007, der bl.a. indeholder oplysninger om resultaterne af politiets styrkede indsats på området. Beskrivelsen, der blev offentliggjort den 2. april 2008 på politiets hjemmeside hvor den fortsat er tilgængelig, indeholder bl.a. oplysninger om politiets ressourceforbrug på området, antallet af bordeller og foretagne kontrolbesøg og antallet af sigtelser for overtrædelse af de relevante bestemmelser i straffeloven. Beskrivelsen af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007 viste således bl.a., at der i 2007 blev rejst 23 sigtelser i sager om menneskehandel (straffelovens 262 a), hvilket var en væsentlig stigning i forhold til antallet af sigtelser i 2006, ligesom der blev rejst 33 sigtelser i sager om rufferi og mellemmandsvirksomhed (straffelovens 228 og 229).

13 4.2. Revision af vejledning til Rigspolitiets strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd Side 7 Som led i operationaliseringen af indsatsen udarbejdede Rigspolitiet i samarbejde med Rigsadvokaten i 2007 en vejledning til Rigspolitiets strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd. Vejledningen er udformet som en klassificeret manual, der skal supplere strategien og benyttes som et arbejdsredskab i politikredsene i forbindelse med den konkrete behandling af sager i prostitutionsmiljøet og mod prostitutionens bagmænd. Vejledningen indeholder ud over en detaljeret gennemgang af de efterforskningsmæssige overvejelser mv., der kan være relevante i forhold til sager mod prostitutionens bagmænd en beskrivelse af sagsbehandlingen, hvor der lægges vægt på skånsom behandling af ofre og vidner. Det fremgår bl.a., at politiet som udgangspunkt bør betragte alle prostituerede kvinder som potentielle ofre for strafbare forhold, og at politiet på den baggrund bør sikre, at kvinder, der træffes i prostitutionsmiljøet, er orienteret om de sociale tilbud, der formidles af relevante myndigheder og organisationer, ligesom politiet bør formidle kontakt mellem kvinden og de relevante myndigheder og organisationer, hvis kvinden giver udtryk for et ønske herom. Det fremgår endvidere, at det i forbindelse med konkrete politiaktioner bør overvejes at underrette relevante sociale organisationer herom, således at disse får mulighed for at være til stede i forbindelse med gennemførelsen af aktioner med henblik på at kunne vejlede og rådgive de prostituerede. Antrufne prostituerede bør således orienteres om de sociale tilbud, der formidles af bl.a. Reden International, Pro Vest, Kompetencecenter Prostitution og udvalgte krisecentre.

14 Velfærdsministeriet har i forlængelse af regeringens handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker etableret Center Mod Menneskehandel (CMM), der bl.a. har til opgave at sikre mulige ofre for menneskehandel en forbedret og koordineret behandling, mens de opholder sig i Danmark. Side 8 CMM står for at koordinere den sociale indsats i hele landet samt for at sikre et operationelt samarbejde mellem de involverede aktører. CMM er endvidere ansvarlig for at koordinere indsamling og formidling af viden blandt alle relevante sociale aktører både lokalt og centralt, for uddannelse og træning af fagfolk og for betjening af en hotline for ofre og andre parter på området. Det vil således også være CMM, som står for koordineringen af samarbejdet mellem politiet og de private sociale organisationer, og centeret vil i den forbindelse være eneste kontaktpunkt for politiet i forbindelse med konkrete aktioner. Rigspolitiet har på baggrund af etableringen af CMM i 2008 foretaget en revision af vejledningen til Rigspolitiets strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd med henblik på at sikre, at politikredsene inddrager CMM i overensstemmelse med ovenstående retningslinjer, således at centeret kontaktes og efterfølgende forestår visitationen til rette sociale organisation i samtlige relevante sager Monitering Rigspolitiet foretager som nævnt en systematisk og landsdækkende politimæssig monitering i relation kvindehandel og udnyttelse af personer i prostitutionsmæssig sammenhæng. Det daglige arbejde har i 2008 været varetaget af en politifaglig leder, tre polititjenestemænd, en administrativ medarbejder og indtil juni 2008 af en

15 antropolog. Siden december 2008 har arbejdet endvidere været varetaget af en kulturgeograf, der tidligere har arbejdet med FN-projekter vedrørende menneskehandel i Sydøstasien. Side 9 Moniteringsarbejdet består i at bearbejde relevante oplysninger, der modtages fra politikredsene vedrørende kvindehandel mv., og supplere disse med andre relevante oplysninger samt at foretage analyse af disse. Oplysningerne anvendes i forbindelse med efterforskning af strafbare forhold og stilles i den forbindelse til rådighed for de enkelte politikredse. Ud over det mere traditionelle moniteringsarbejde har Rigspolitiets strategiske og operationelle analysearbejde i 2008 mere konkret resulteret i udarbejdelse af seks efterforskningsoplæg til politikredsene vedrørende strafbare forhold med relation til prostitutionens bagmænd Følgegruppe vedrørende den politimæssige indsats mod prostitutionens bagmænd I overensstemmelse med strategiens forudsætninger om et udbygget samarbejde mellem politiet og andre relevante myndigheder og organisationer mv. nedsatte Rigspolitiet i 2007 en følgegruppe vedrørende den politimæssige indsats mod prostitutionens bagmænd. Følgegruppen består af repræsentanter for relevante myndigheder og organisationer mv., herunder sociale myndigheder, sundhedsvæsenet og udlændingemyndighederne. Det drejer sig bl.a. om CMM, Red Barnet, Reden International, Pro Vest, Dansk Røde Kors, Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK), SKAT, Udlændingeservice, Udenrigsministeriet, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Velfærdsministeriet, Rigsadvokaten og Rigspolitiet.

16 Følgegruppen danner rammen om en løbende dialog vedrørende generelle og konkrete spørgsmål af betydning for den politimæssige indsats og samarbejdsrelationerne mellem politiet og andre myndigheder og organisationer mv. Side 10 Der har i 2008 været afholdt to møder i følgegruppen. I forbindelse med møderne har Rigspolitiet bl.a. orienteret de øvrige involverede myndigheder og organisationer om status vedrørende politiets indsats mod prostitutionens bagmænd, ligesom følgegruppen har drøftet, hvorledes samarbejdet kunne udvikles og optimeres. Følgegruppen nedsatte i 2008 endvidere en arbejdsgruppe, der nærmere skulle drøfte de forskellige eksisterende skøn over antallet af prostituerede i Danmark. Der henvises til afsnit nedenfor Uddannelsesmæssige aktiviteter Interne uddannelsesmæssige aktiviteter Rigspolitiet iværksatte i 2007 som forudsat i strategien en uddannelsesmæssig indsats i politiet, således at bekæmpelse af menneskehandel og rufferi indgår som en integreret del af undervisningen på Politiskolen for studerende på politiets grunduddannelse (PG I). Undervisningen, der varetages af Rigspolitiet i samarbejde med CMM, tilpasses løbende i lyset af udviklingen på området, herunder i prostitutionsmiljøet, og de erfaringer, der indhentes i forbindelse med undervisningen.

17 Rigspolitiet har løbende foretaget evalueringer af undervisningsforløbet, og langt størstedelen af de tilbagemeldinger, som Rigspolitiet har modtaget i den forbindelse, har været positive. Side 11 Rigspolitiet forestår endvidere undervisning i bekæmpelse af menneskehandel og rufferi på videregående efterforskningskurser, der ligeledes afholdes af Politiskolen, hvilket medvirker til at sikre, at polititjenestemænd, der ikke i forbindelse med grunduddannelsen har gennemgået det omhandlede undervisningsforløb, opnår indsigt i de særlige forhold på området. Rigspolitiet iværksatte endvidere i 2007 i samarbejde med Rigsadvokaten udarbejdelse af en plan for uddannelse af sagsbehandlere og kontaktpersoner i politikredsene. Dette har medført, at der i 2008 i samarbejde med Rigsadvokaten, SKAT og CMM er blevet afholdt flere temadage om prostitution, jf. afsnit nedenfor. Der er endvidere taget initiativ til, at Rigspolitiet på ad hoc basis gennemfører undervisning i de politikredse, der efterspørger dette. Rigspolitiet har i samarbejde med Red Barnet udarbejdet materiale indeholdende retningslinjer for politiet vedrørende identificering af handlede børn, der bl.a. skal indgå i undervisningen på politiskolens grunduddannelse, ligesom det kan udleveres i forbindelse med anden undervisning, herunder i politikredsene Eksterne uddannelsesmæssige aktiviteter Strategien for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd forudsætter som nævnt, at den politimæssige indsats suppleres af et udbygget samarbejde mellem politiet og andre relevante myndigheder samt organisationer mv., der kan bidrage til indsatsen mod prostitutionens bagmænd.

18 Rigspolitiet afsætter løbende i fornødent omfang personalemæssige ressourcer til uddannelse af eksterne samarbejdspartnere med henblik på at optimere samarbejdet mellem disse og politiet. Side 12 Rigspolitiet har således i 2008 undervist medarbejdere fra Udenrigsministeriet, forinden de er blevet udsendt til danske ambassader i udlandet, ligesom Rigspolitiet har forestået undervisning af personale fra Dansk Røde Kors, CMM samt CMM s samarbejdspartnere på det sociale område. Hertil kommer, at Rigspolitiet jævnligt deltager i konferencer og seminarer mv. vedrørende menneskehandel med henblik på at redegøre for de danske regler på området, udviklingen i prostitutionsmiljøet og de politimæssige udfordringer forbundet hermed Forebyggende foranstaltninger Projekt Thailand Det er som nævnt forudsat i Rigspolitiets strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd, at der som et led i indsatsen iværksættes forebyggende foranstaltninger, således at strafbare forhold ikke alene efterforskes med henblik på strafforfølgning, men også søges modvirket. Som beskrevet i Rigspolitiets beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007 tog Rigspolitiet som et led i den forebyggende indsats i 2007 initiativ til et udbygget samarbejde med Udenrigsministeriet og Udlændingeservice om det såkaldte Projekt Thailand. Baggrunden for initiativet var, at Rigspolitiet i flere tilfælde havde konstateret, at kvinder fra Thailand havde opnået Schengen-visum på grundlag af urigtige oplysninger, og der var i disse sager mistanke om, at det egentlige formål med indrejsen i Danmark var prostitution. Det er således kendetegnende for de

19 thailandske prostituerede, at deres ophold i Danmark typisk er lovligt i kraft af et besøgsvisum eller en opholdstilladelse på baggrund af referencer her i landet. Side 13 Hensigten med projektet var, at mulige ofre i forbindelse med prostitution allerede i hjemlandet skulle søges udpeget som led i behandlingen af ansøgninger om visa og opholdstilladelser, således at de pågældende kunne identificeres, allerede inden de ankom til Danmark med henblik på i videst muligt omfang at modvirke strafbare forhold. Rigspolitiet havde samtidig en forventning om, at Projekt Thailand muligvis ville kunne medføre afdækning af eventuelle herboende bagmænd og disses eventuelle kontakter i udlandet. Rigspolitiet iværksatte i begyndelsen af januar 2008 i samarbejde med Udlændingeservice og Udenrigsministeriet ved den danske ambassade i Bangkok projektet, der blev afsluttet ved udgangen af Rigspolitiets foreløbige analyse af de ca. 340 undersøgte visumsager viser, at der i ca. hvert tiende sag findes relationer til prostitution i Danmark, ligesom Rigspolitiet i flere sager konstaterede store misforhold mellem på den ene side ansøgerens økonomiske og familiemæssige forhold og på den anden side den pågældendes ønske om at rejse til Danmark og tage ophold i landet i de tre måneder, som et turistvisum giver mulighed for. Rigspolitiet har på baggrund af de oplysninger, der er tilvejebragt i forbindelse med Projekt Thailand, bl.a. udarbejdet et efterforskningsoplæg til Københavns Politi, der foreløbigt har resulteret i anholdelsen af et ægtepar, som igennem flere år skønnes at have haft et større antal thailandske kvinder tilknyttet deres massageklinik, ligesom de herved har haft en ulovlig indtægt. Parret er efterfølgende blevet sigtet for menneskehandel og rufferi, og sagen er endnu ikke afsluttet.

20 Der er endvidere som følge af Projekt Thailand udfærdiget et efterforskningsoplæg til en jysk politikreds, der på den baggrund har iværksat en efterforskning. Side 14 Det kan endelig oplyses, at Rigspolitiet i 2009 i samarbejde med Udenrigsministeriet og Udlændingeservice vil foretage en endelig evaluering af Projekt Thailand Bistand til politikredsene Rigspolitiet har endvidere anvendt ressourcer på indsatser, der mere direkte relaterer sig til aktiviteter i de enkelte politikredse. Rigspolitiets aktiviteter har bestået i deltagelse i kontrolaktioner med politikredsene og i direkte efterforskningsstøtte. Rigspolitiet deltager så vidt muligt i samtlige planlagte aktioner mod prostitutionens bagmænd, der udføres i politikredsene, og yder i den forbindelse navnlig støtte i relation til national koordinering, ligesom Rigspolitiet fungerer som forbindelsesled til udenlandske politimyndigheder. Rigspolitiet har på den baggrund i 2008 deltaget i en lang række kontrolaktioner planlagt af politikredsene. Herudover har Rigspolitiet som led i kredsenes efterforskning ydet analysemæssig bistand mv., ligesom der i forbindelse med behandlingen af sager vedrørende udenlandske prostituerede er ydet bistand i relation til udlændingeretlige problemstillinger. Rigspolitiet har, som beskrevet ovenfor, endvidere ydet politikredsene direkte efterforskningsstøtte og andre former for specialiseret efterforskningsmæssig bistand i større og mere komplicerede sager. Det gælder særligt i forbindelse med

21 sager, hvor efterforskningen gennemføres i samarbejde med udenlandske myndigheder. Side 15 Som beskrevet i Rigspolitiets beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007 allokerede Rigspolitiet i 2007 permanent et hold efterforskere til at bistå politikredsene med efterforskningsmæssig assistance, og denne ressourceallokering er opretholdt i Rejseholdet ydede i 2008 efterforskningsmæssig assistance til politikredsene i forbindelse med syv kredsgrænseoverskridende efterforskninger mod prostitutionens bagmænd. Rejseholdets bistand til politikredsenes efterforskninger har primært rettet sig mod massageklinikker og bordeller Internationalt samarbejde I det forløbne år har Rigspolitiet deltaget i årlige møder vedrørende menneskehandel inden for samarbejdet i Europol (det europæiske politisamarbejde) og Frontex (det europæiske agentur for forvaltning af det operative samarbejde ved EU-medlemsstaternes ydre grænser). I forbindelse med samarbejdet inden for Europol deltager Rigspolitiet i en arbejdsgruppe vedrørende grænseoverskridende menneskehandel inden for EU. Interpol (det internationale politisamarbejde) har i 2008 arbejdet på et projekt, der navnlig har til formål at bibringe myndighederne i særligt vestafrikanske lande viden om efterforskning mod menneskehandlens bagmænd. Rigspolitiet deltager sammen med en række andre lande i projektet.

22 Rigspolitiet har endvidere deltaget i en konference om menneskehandel afholdt af Europas Kvinders Pris, Den Danske Europabevægelse og EU-kommissionen. Side Særlige indsatser Koordineret aktion mod det nigerianske prostitutionsmiljø i København Det nigerianske prostitutionsmiljø vurderes at være et af de større prostitutionsmiljøer i Danmark, herunder navnlig i København, og som følge af, at de fleste nigerianske prostituerede udøver gadeprostitution, er denne gruppe samtidig særdeles synlig i gadebilledet. Rigspolitiet besluttede derfor i samarbejde med Københavns Politi i 2008 at iværksætte en målrettet politimæssig indsats i overensstemmelse med strategien mod det nigerianske prostitutionsmiljø i København. Hensigten med aktionen var mere systematisk at få kortlagt det nigerianske prostitutionsmiljø i København, herunder i relation til såvel eventuelle bagmænd som de prostituerede, samt at muliggøre strafferetlig efterforskning mod de formodede bagmænd. Rigspolitiet afholdt i den forbindelse i juni 2008 et møde med deltagelse af bl.a. Københavns Politi, CMM og Udlændingeservice, hvor det blev aftalt, at indsatsen skulle gennemføres i form af en række koordinerede kontrolaktioner i et samarbejde mellem Københavns Politi, som skulle forestå den nærmere planlægning af indsatsen, Rigspolitiet, Udlændingeservice og CMM. Det blev endvidere aftalt, at Københavns Politi i forbindelse med planlægning af indsatsen skulle inddrage CMM og Udlændingeservice, hvor det kunne være relevant, og at CMM samtidig skulle inddrages mere direkte i den planlagte koordinerede aktion mod det nigerianske prostitutionsmiljø. Centret skulle således

23 ikke blot informeres om aktionerne, men repræsentanter fra CMM skulle inddrages direkte og tale med de prostituerede og overbringe dem tilbud om kontakt til sociale organisationer mv. Side 17 Det blev endelig aftalt, at Københavns Politi i forbindelse med forberedelserne skulle indgå i et samarbejde med Udlændingeservice, som i en udlændingeretlig sammenhæng på baggrund af oplysninger fra bl.a. politiet og CMM i givet fald ville skulle træffe afgørelse om, hvorvidt nigerianske prostituerede uden lovligt ophold i Danmark er handlede og dermed har mulighed for en reflektionsperiode og forberedt hjemsendelse. Det er Rigspolitiets erfaring, at aktioner og efterforskninger mv. mod det nigerianske prostitutionsmiljø ofte vanskeliggøres af det forhold, at det typisk er særdeles vanskeligt for politiet at motivere de antrufne nigerianske prostituerede, der kan være handlede, til at samarbejde med politiet, herunder bidrage med oplysninger til brug for den videre efterforskning mod eventuelle bagmænd. Rigspolitiet er i den forbindelse blevet bekendt med, at det ikke er usædvanligt, at nigerianske kvinder forinden afrejsen fra Nigeria pålægges en form for voodoobinding af en lokal voodoopræst, der således besidder en vis magt over kvinderne. Denne magt vil typisk blive overdraget til de bagmænd, som foranstalter kvindernes rejse til Europa mv., og kvinderne vil herefter på grund af overtro og frygten for repressalier være utilbøjelige til at medvirke til politiets efterforskning mod bagmændene. Der henvises i den forbindelse til afsnit 3.2 om bl.a. ju-ju intimidation i Udlændingeservices rapport fra september 2007 Protection of victims of trafficking in Nigeria Report from Danish Immigration Service s fact-finding mission to Lagos, Benin City and Abuja, Nigeria. Rigspolitiet besluttede på den baggrund og efter at have modtaget positive tilkendegivelser fra norsk politi, der tidligere i 2008 havde anvendt samme fremgangsmåde efter aftale med Københavns Politi at inddrage en nigeriansk

24 præst, der er bosat i Norge, i forbindelse med politiets afhøringer af de nigerianske prostituerede, som Københavns Politi måtte træffe i forbindelse med den koordinerede aktion. Side 18 Præsten assisterede således Københavns Politi i den anden aktion mod det nigerianske prostitutionsmiljø, hvor samtlige 13 anholdte nigerianske prostituerede indvilligede i at tale med ham. De efterfølgende politiafhøringer gav imidlertid ikke andet resultat, end hvad politiet også hidtil har erfaret, og det er Rigspolitiets vurdering, at præstens tilstedeværelse ikke påvirkede kvindernes vilje til at samarbejde med politiet. CMM har overfor Rigspolitiet oplyst, at de socialfaglige medarbejdere efterfølgende konkluderede, at kvinderne havde givet udtryk for, at de var glade for at tale og bede med præsten, men at præstens tilstedeværelse ikke, som man forinden havde håbet, medførte en mærkbar forskel på de samtaler, der fandt sted i form af en større åbenhed og mindre frygt fra de prostitueredes side. Det er også Rigspolitiets vurdering at præstens tilstedeværelse ikke har haft en mærkbar positiv effekt på kvindernes efterfølgende vilje til at samarbejde med de relevante myndigheder Temadage om prostitution Som anført i Rigspolitiets beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007 havde Rigspolitiet i 2007 i samarbejde med Rigsadvokaten iværksat udarbejdelsen af en plan for uddannelse af sagsbehandlere mv. i politikredsene Dette resulterede i 2008 i, at Rigspolitiet og Rigsadvokaten afholdt to tværfaglige temadage om bekæmpelsen af menneskehandel og politiets indsats mod prostitutionens bagmænd. I temadagene deltog medarbejdere fra samtlige

25 politikredse, herunder såvel efterforskere som jurister, samt medarbejdere fra Skat. Side 19 Formålet med afholdelsen af temadagene var at fokusere på de særlige problemstillinger, herunder af politimæssig og juridisk art, som sager mod prostitutionens bagmænd giver anledning til, samt at orientere nærmere om samarbejdet med CMM. På temadagene blev der holdt oplæg af de relevante myndigheder på området, herunder af Velfærdsministeriet, CMM, Rigsadvokaten og Rigspolitiet. Temadagene bidrog til at tilvejebringe et fælles tværfagligt grundlag for at iværksætte og gennemføre fælles efterforskninger mod prostitutionens bagmænd. Hertil kommer, at temadagene gav mulighed for i en bred kreds af relevante aktører at orientere om udviklingen i prostitutionsmiljøet og om politiets samlede indsats med henblik på bekæmpelse af menneskehandel og rufferi. Rigspolitiet betragter temadagene som en del af Rigspolitiets fortsatte bestræbelser på i overensstemmelse med regeringens handlingsplan og Rigspolitiets strategi på området at initiere og indgå i drøftelser af tværfaglig karakter med de toneangivende myndigheder og organisationer med henblik på vidensdeling og erfaringsudveksling mv Kortlægning af antallet af prostituerede Rigspolitiet bemærkede i forbindelse med offentliggørelsen af beskrivelsen af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007, at VFC (Videns- og Formidlingscenter for) Socialt Udsatte, der nu er en del af Servicestyrelsen, havde vurderet, at der medio 2006 var minimum kvinder og mænd i prostitution i Danmark, hvoraf ca. halvdelen skønnedes at være af udenlandsk herkomst.

26 I forbindelse med beskrivelsen af indsatsen i 2007 havde Rigspolitiet med henblik på at tilvejebringe et mere fyldestgørende grundlag for den fremtidige indsats bedt politikredsene om at angive et skøn over antallet af prostituerede i de enkelte politikredse, herunder andelen af udenlandske prostituerede. Politikredsenes opgørelser viste et samlet skønnet antal prostituerede på minimum på landsplan, hvoraf antallet af udenlandske prostituerede formodedes at udgøre omkring halvdelen. Dette antal dækkede primært over de personer, som politiet havde været i kontakt med. Side 20 Som følge af denne forskel tilkendegav Rigspolitiet, at man ville tage initiativ til iværksættelse af en nærmere kortlægning af antallet af prostituerede i Danmark med henblik på at tilvejebringe et mere fyldestgørende grundlag for den fremtidige indsats. På et møde i følgegruppen vedrørende den politimæssige indsats mod prostitutionens bagmænd den 7. maj 2008 blev det derfor besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe med henblik på kortlægning af antallet af prostituerede i Danmark. Denne arbejdsgruppe, der har bestået af repræsentanter fra CMM, Servicestyrelsen, Udsatteenheden, Nationalt Forskningscenter for Velfærd og Rigspolitiet, har efterfølgende drøftet spørgsmålet om antallet af prostituerede i Danmark. I forbindelse med drøftelserne tog arbejdsgruppen udgangspunkt i Servicestyrelsens rapport Prostitutionens omfang og former, hvori findes en beskrivelse af beregninger, opdelinger i prostitutionsområder samt optællingsmetoder. Det fremgår af rapporten, at antallet af prostituerede er opgjort til i alt 5.669, og at dette er udtryk for et minimumstal af personer i prostitution Tallet er udtryk for det estimerede antal prostituerede over et år.

27 Side 21 Politikredsenes opgørelser over antallet af prostituerede er udtryk for et skøn udøvet i politikredsene på baggrund af det antal prostituerede, der er truffet ved kontrolbesøgene, og politiets talmateriale er derfor i højere grad udtryk for et øjebliksbillede end for det antal personer, der over et år har været prostituerede. Der var i arbejdsgruppen generelt enighed om, at den forskel, der er på de to opgørelser, skyldes, at politiets tal er udtryk for et skøn udøvet af politiet på baggrund af det antal prostituerede, der er truffet, hvorimod Servicestyrelsens tal er udtryk for en estimering af det samlede antal af prostituerede over et år. Der var endvidere enighed om, at der er grund til at tro, at mange prostituerede over en periode arbejder på forskellige klinikker. Arbejdsgruppen har ligeledes drøftet, hvorledes talmaterialet kunne forbedres yderligere, og det blev i den forbindelse bl.a. aftalt, at Rigspolitiet får udleveret den liste over massageklinikker, som CMM er i besiddelse af, hvorved Rigspolitiet har mulighed for at følge op over for politikredsene. 5. Politikredsene 5.1. Kortlægning af prostitutionsmiljøet og kontrolindsatser, herunder samarbejdet med andre myndigheder mv. Der opstilles i strategien krav om, at der sker en løbende kortlægning af prostitutionsmiljøet i de enkelte politikredse, og at der gennemføres en systematisk opsøgende indsats samt en udbygget og regelmæssig kontrolvirksomhed i prostitutionsmiljøet. Kontrolvirksomheden skal i den forbindelse så vidt muligt gennemføres i samarbejde med andre relevante myndigheder.

28 Alle landets politikredse, der har konstateret prostitution og prostituerede, har gennemført kontrolbesøg i og foretaget kortlægning af prostitutionsmiljøet som forudsat i Rigspolitiets overordnede strategi for området. Side 22 Politikredsene har således i 2008 samlet gennemført 778 politimæssige kontrolbesøg på bordeller/escortvirksomheder fordelt på 462 lokaliteter. Politikredsene har i den forbindelse opgjort det samlede antal bordeller/escortvirksomheder til 507, idet Københavns Politi i sin opgørelse dog ikke har medtaget escortvirksomheder. I modsætning til 2007 er langt størstedelen af alle bordeller/escortvirksomheder blevet kontrolleret i En række lokaliteter er blevet kontrolleret flere gange. Det kan således konstateres, at politiet generelt har intensiveret indsatsen vedrørende kontrolbesøg, idet der er foretaget væsentligt flere kontrolbesøg i 2008 end i Det bemærkes, at opgørelsen af antallet af bordeller mv. er behæftet med nogen usikkerhed, idet politikredsene har konstateret, at der løbende åbnes og lukkes bordeller i de enkelte kredse. Hertil kommer, at f.eks. Københavns Politi ikke i sin opgørelse har medtaget escortvirksomheder. Der består et velfungerende samarbejde mellem landets politikredse og CMM. Flere politikredse har således faste aftaler om, at CMM deltager i bl.a. alle kontrolbesøg, ligesom flere politikredse jævnligt mødes med CMM vedrørende det generelle samarbejde. Enkelte politikredse og CMM afholder tillige fællesmøder med henblik på vidensdeling og erfaringsudveksling. Politikredsene har endvidere etableret et samarbejde med SKAT i forbindelse med indsatsen mod prostitutionens bagmænd, ligesom der er etableret samarbejde med andre myndigheder og organisationer mv., herunder sociale myndigheder, Dansk

29 Røde Kors, Red Barnet, Landsforeningen af Kvindekrisecentre, Reden International og Pro Vest. Side Iværksættelse af efterforskninger mv. Strategien opstiller krav om, at politikredsene skal iværksætte efterforskning mod kriminalitet med relation til prostitutionens bagmænd, og at der skal ske indberetning til Rigspolitiet herom. Der er i alle politikredse, der har konstateret prostitution og prostituerede, i 2008 iværksat efterforskning med relation til indsatsen mod prostitutionens bagmænd. I en række af disse efterforskninger har Rejseholdet ydet direkte efterforskningsmæssig assistance. Rigspolitiet har udarbejdet opgørelser over sager vedrørende antallet af anmeldelser, sigtelser og afgørelser i relation til straffelovens 228, 229 og 262 a om rufferi, mellemmandsvirksomhed og menneskehandel. Statistikken omfatter sager fra år 2000 til 2008, og det bemærkes, at straffebestemmelsen i 262 a om menneskehandel trådte i kraft den 8. juni Statistikken viser, at der er sket en stigning i antallet af sigtelser for menneskehandel i samme periode. Antallet af afgørelser for menneskehandel viser også en stigende tendens, om end antallet af fældende afgørelser i 2008 er opgjort til syv afgørelser mod otte fældende afgørelser i Ifølge politikredsenes indberetninger til Rigspolitiet, er der i alt rejst 30 sigtelser for menneskehandel efter straffelovens 262 a, og der er som nævnt truffet fældende afgørelse i syv sager. Der er endvidere rejst i alt 51 sigtelser for rufferi i henhold til straffelovens 228, og der er i 12 sager truffet fældende afgørelse.

30 Side 24 Endelig er der rejst i alt rejst 3 sigtelser for mellemmandsvirksomhed i henhold til straffelovens 229, og der er i en enkelt sag truffet fældende afgørelse. Rigspolitiet har på baggrund af registreringer foretaget i politiets tidsregistreringssystem (POLPAI) og en høring af samtlige politikredse kunnet opgøre den samlede ressourceanvendelse i landets politikredse på indsatsen mod prostitutionens bagmænd til i alt ca. 27 årsværk. Nedenfor følger en beskrivelse af udviklingen i prostitutionsmiljøet og indsatsen på området i de enkelte politikredse Nordjyllands Politi Nordjyllands Politi har oplyst, at prostitutionsmiljøet i Nordjylland er kendetegnet ved, at der ikke findes gadeprostitution. Prostitutionen foregår således på bordeller, der har adresse i lejligheder, villaer og mindre landejendomme, og som stort set alle annoncerer i Ekstra Bladet, ligesom der i politikredsen formentlig findes flere escortvirksomheder. Politikredsen har i løbet af 2008 registreret en stigning i antallet af bordeller, der navnlig har været koncentreret i den nordlige del af kredsen. Nordjyllands Politi vurderer, at stigningen kan skyldes det forhold, at der i Norge i efteråret blev vedtaget et forbud mod købesex, hvilket kan have medført en stigning i antallet af norske prostitutionskunder i Nordjylland. For så vidt angår antallet af prostituerede har Nordjyllands Politi registreret en faldende tendens i antallet af danske prostituerede, mens antallet af udenlandske prostituerede, herunder navnlig prostituerede fra Thailand, Østeuropa og Afrika, synes at være steget.

31 Nordjyllands Politi har i 2008 haft som strategisk hensigt ved en koordineret, fremadrettet indsats at retsforfølge de personer, der tjener penge på at facilitere og organisere prostitution, herunder personer, som bringer udenlandske kvinder til Nordjylland for at arbejde som prostituerede. Side 25 Politikredsen iværksatte på den baggrund i det forgangne år fem efterforskninger vedrørende formodet menneskehandel, hvoraf én er overdraget til Østjyllands Politi, mens en anden forventes afsluttet i løbet af foråret Politikredsens indsats er tilrettelagt og gennemført i et løbende samarbejde med SKAT, ligesom Nordjyllands Politi indgår i et velfungerende samarbejde med CMM, der deltager i kontrolbesøgene på bordellerne i politikredsen. Nordjyllands Politi afholdt i efteråret et møde med CMM, Kompetencecenter Prostitution og Aalborg Kommune med henblik på etablering af en regional referencegruppe vedrørende menneskehandel. Nordjyllands Politi vil i 2009 fastholde den strategi, som politikredsen har arbejdet efter i 2008, herunder fortsætte det velfungerende samarbejde med SKAT og CMM Østjyllands Politi Østjyllands Politi har oplyst, at politikredsen i 2008 har lagt vægt på at optimere gennemførelsen og udbyttet af de foretagne kontrolbesøg på bordellerne i politikredsen, ligesom politikredsen har afsat ressourcer til gennemførelsen af Projekt Thailand. Østjyllands Politi har i forbindelse med Projekt Thailand foretaget undersøgelse og/eller afhøring af 36 personer, der var angivet som referencepersoner af thailandske kvinder, der søgte om visum til Danmark. Politikredsen har gennemført 136 kontrolbesøg, der alle har haft deltagelse af CMM, som tillige har været inddraget i forbindelse med visse af

En styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd

En styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd En styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd Baggrund: Kvindehandel og rufferi et prioriteret indsatsområde for politiet Politireformen gør det muligt at intensivere indsatsen yderligere

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Socialudvalget SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 176 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Politikontoret Sagsnr.: 2006-151-0070 Dok.: LBN41691 Besvarelse af spørgsmål nr. 176

Læs mere

Strategi for politiets indsats over for æresrelaterede forbrydelser

Strategi for politiets indsats over for æresrelaterede forbrydelser 22. januar 2007 POLITIAFDELINGEN Polititorvet 14 1780 København V Telefon: 3314 8888 Telefax: 3343 0006 E-mail: Web: rpcha@politi.dk www.politi.dk Strategi for politiets indsats over for æresrelaterede

Læs mere

Statusrapport for 2007/2008

Statusrapport for 2007/2008 Regeringens Handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel 2007-2010 Statusrapport for 2007/2008 Den tværministerielle arbejdsgruppe til bekæmpelse af menneskehandel Juni 2008 Indhold Indledning...2 Etablering

Læs mere

Beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2009

Beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2009 31. MAJ 2010 POLITISTABEN Polititorvet 14 1780 København V Telefon: 3314 8888 Telefax: 4515 0006 E-mail: Web: politiafd@politi.dk www.politi.dk Beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd

Læs mere

Strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd

Strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd 29. september 2006 POLITIAFDELINGEN Polititorvet 14 1780 København V Telefon: 3314 8888 Telefax: 3343 0006 Web: www.politi.dk Strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd 1.

Læs mere

De prostitutionsformer puljen retter sig mod er beskrevet under punkt 2, 3 og 4 ovenfor.

De prostitutionsformer puljen retter sig mod er beskrevet under punkt 2, 3 og 4 ovenfor. Pulje til vidensindsamling og udvikling af nye metoder til identifikation af ofre for menneskehandel indenfor prostitutionsformerne escort og privat/diskret 1 Indledning Denne pulje på 3,5 mio. kr. udbydes

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 615 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. april 2008.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 615 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. april 2008. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 615 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 28. maj 2008 Kontor: Politikontoret Sagsnr.:

Læs mere

Anbefalinger til ny handlingsplan til bekæmpelse af. handel med mennesker

Anbefalinger til ny handlingsplan til bekæmpelse af. handel med mennesker Anbefalinger til ny handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker Juni 2010. Handlingsplanen til bekæmpelse af handel med mennesker løber frem til udgangen af 2010. I det uformelle trafficking-netværk

Læs mere

UDKAST TIL TALE. til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål G fra Folketingets Retsudvalg den 11. januar 2013

UDKAST TIL TALE. til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål G fra Folketingets Retsudvalg den 11. januar 2013 Kulturudvalget 2012-13 KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 69 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 6. november 2012 Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Janus S. Kærgaard Sagsnr.: 2012-0030-1043

Læs mere

RIGSPOLITIET. Mål- og resultatplan for Nordsjællands Politi

RIGSPOLITIET. Mål- og resultatplan for Nordsjællands Politi RIGSPOLITIET Mål- og resultatplan for Nordsjællands Politi 2016 Mål- og resultatplanen for Nordsjællands Politi 2016 er indgået mellem Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Nordsjællands Politi. Planen træder

Læs mere

SAMARBEJDSPLAN 2013 MIDT- OG VESTSJÆLLANDS

SAMARBEJDSPLAN 2013 MIDT- OG VESTSJÆLLANDS SAMARBEJDSPLAN 2013 for samarbejdet mellem Midt- og Vestsjællands Politi, kommunerne, andre offentlige myndigheder, interesseorganisationer, foreninger mv. i politikredsen Side 1 Samarbejdsplan 2013 En

Læs mere

RIGSPOLITIET. Mål- og resultatplan for Fyns Politi

RIGSPOLITIET. Mål- og resultatplan for Fyns Politi RIGSPOLITIET Mål- og resultatplan for Fyns Politi 2016 Mål- og resultatplanen for Fyns Politi 2016 er indgået mellem Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Fyns Politi. Planen træder i kraft den 1. januar 2016

Læs mere

Statusrapport for 2007-2009

Statusrapport for 2007-2009 Regeringens handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel 2007-2010 Statusrapport for 2007-2009 Den tværministerielle arbejdsgruppe til bekæmpelse af menneskehandel Juni 2009 Indhold 1. Indledning...2

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 2. september 2014 MINISTERREDEGØRELSE TIL STATSREVISORERNES BERETNING NR. 16/2013 OM STATENS PLANLÆGNING OG

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Politikontoret Sagsnr.: 2005-152-0247 Dok.: AKJ40293 Endelig besvarelse af spørgsmål nr. S 2090 fra medlem af Folketinget Kim Christiansen (DF). Spørgsmål:

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 895 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 20. juni 2011 Kontor: Politikontoret

Læs mere

Tak for din henvendelse af 3. september 2009, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Tak for din henvendelse af 3. september 2009, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: Lars Rasmussen MB Nærumsgade 3, 3. th. 2200 København N Dato: 11.9.09 Sagsnr.: 2009-119449 Dok.nr.: 2009-517436 Kære Lars Rasmussen Tak for din henvendelse af 3. september 2009, hvor du stiller følgende

Læs mere

Børnehus Syd. Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd

Børnehus Syd. Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd Børnehus Syd Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd Formål Det overordnede formål med børnehusene er at bidrage til at sikre en koordineret og skånsom tværfaglig

Læs mere

Anklagemyndighedens mål 2009

Anklagemyndighedens mål 2009 09 Mål Anklagemyndighedens mål 2009 I 2008 udarbejdede vi for første gang en samlet oversigt over anklagemyndighedens vigtigste mål i det kommende år. Vi nåede de fleste af målene. Ikke alt lykkedes fuldt

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 127 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Politikontoret Sagsnr.: 2005-150-0080 Dok.: MCH40275 Besvarelse af spørgsmål

Læs mere

134 (der er her tale om unikke personer) 750 (der er så vidt muligt sorteret for gengangere)

134 (der er her tale om unikke personer) 750 (der er så vidt muligt sorteret for gengangere) Statistik 2011 1. Kontakter Politi Opsøgende indsats* 134 (der er her tale om unikke personer) 750 (der er så vidt muligt sorteret for gengangere) Langt de fleste kontakter var til udenlandske kvinder

Læs mere

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 2015-47 Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 7. september 2015 En journalist anmodede om aktindsigt i oplysninger om en politikreds indsats vedrørende hastighedskontrol

Læs mere

Statusrapport 2012 - Handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel 2011-2014. Den tværministerielle arbejdsgruppe til bekæmpelse af menneskehandel

Statusrapport 2012 - Handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel 2011-2014. Den tværministerielle arbejdsgruppe til bekæmpelse af menneskehandel Statusrapport 2012 - Handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel 2011-2014. Den tværministerielle arbejdsgruppe til bekæmpelse af menneskehandel INDHOLD 1. INDLEDNING 2 2. STATUS FOR HAN- LINGSPLAN

Læs mere

Indstilling. Nedsættelse af projektgruppe med det formål at styrke indsatsen mod tvangsprostitution og menneskehandel.

Indstilling. Nedsættelse af projektgruppe med det formål at styrke indsatsen mod tvangsprostitution og menneskehandel. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 16. juli 2007 Nedsættelse af projektgruppe med det formål at styrke indsatsen mod tvangsprostitution og 1. Resume

Læs mere

Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl. 15.00

Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl. 15.00 Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 894 Offentligt Dok.: MGO41002 Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl.

Læs mere

Danmark. 1. Generelle oplysninger

Danmark. 1. Generelle oplysninger Danmark 1. Generelle oplysninger Danmarks politik til bekæmpelse af menneskehandel har traditionelt set været fokuseret på seksuel udnyttelse af kvinder, som det fremgår af handlingsplanen til bekæmpelse

Læs mere

Beretning. udvalgets virksomhed

Beretning. udvalgets virksomhed Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne Alm.del UET - Beretning 1 Offentligt Beretning nr. 7 Folketinget 2005-06 Beretning afgivet af Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne den 13. september

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 5/2011

Rigsadvokaten Informerer Nr. 5/2011 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 26. august 2011 JOURNAL NR. RA-2011-131-0004 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER + bilag

Læs mere

Dato 4. april Lars Aslan Rasmussen, MB Rådhuset 1599 København V. Sagsnr Dokumentnr Kære Lars Aslan Rasmussen

Dato 4. april Lars Aslan Rasmussen, MB Rådhuset 1599 København V. Sagsnr Dokumentnr Kære Lars Aslan Rasmussen Lars Aslan Rasmussen, MB Rådhuset 1599 København V Dato 4. april 2011 Sagsnr. 2011-39684 Dokumentnr. 2011-244987 Kære Lars Aslan Rasmussen Tak for din henvendelse af 29. marts 2011, hvor du skriver, at

Læs mere

Stop stalking. En styrket indsats mod stalking, forfølgelse og chikane

Stop stalking. En styrket indsats mod stalking, forfølgelse og chikane Stop stalking En styrket indsats mod stalking, forfølgelse og chikane KOLOFON Stop stalking En styrket indsats mod stalking, forfølgelse og chikane 1. udgave, marts 2016 ISBN nr. tryk: 978-87-603-3073-5

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2012-13 B 8 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 3. september 2013 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af straffeloven

Forslag. Lov om ændring af straffeloven 2007/2 LSF 68 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2007-730-0506 Fremsat den 6. februar 2008 af justitsministeren (Lene Espersen) Forslag

Læs mere

Kapitel 27. Børnehuse

Kapitel 27. Børnehuse Kapitel 27 Børnehuse Der skal i hver region etableres et børnehus til undersøgelse af et barns eller en ungs forhold, når barnet eller den unge har været udsat for overgreb eller ved mistanke herom, jf.

Læs mere

1. Forståelse af begreberne æresrelateret vold eller æresrelaterede konflikter og den politiske fokus.

1. Forståelse af begreberne æresrelateret vold eller æresrelaterede konflikter og den politiske fokus. TALEPAPIR Dato: 2. december 2008 Kontor: Integrationskontoret J.nr.: 2008/5024-692 Sagsbeh.: DWP Fil-navn: Talepapir seminar Oslo Talepapir om æresrelaterede konflikter til seminar i Oslo den 4. 5. december

Læs mere

Socialudvalget SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 161 Offentligt

Socialudvalget SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 161 Offentligt Socialudvalget SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 161 Offentligt Folketingets Socialudvalg Minister for Ligestilling Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 2. maj 2006 Tlf. 3392

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 191 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 191 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 191 Offentligt Folketinget Beskæftigelsesudvalget Christiansborg 1240 København K Administrationsafdelingen Dato: 25. marts 2015 Kontor:

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 371 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 371 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 371 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0623 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0623 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0623 Bilag 1 Offentligt edlemmerne af Folketingets Europaudvalg deres stedfortrædere lag Journalnummer Kontor 400.C.2-0 EUK 22. november 2004 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet April 2014 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for: Magtanvendelse på børneområdet Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Justitsministeriet anmodede samtidig Rigspolitiet om at sikre, at erfaringerne fra relevante aktører på området indgår i evalueringen.

Justitsministeriet anmodede samtidig Rigspolitiet om at sikre, at erfaringerne fra relevante aktører på området indgår i evalueringen. Retsudvalget 2012-13 REU alm. del Bilag 110 Offentligt Justitsministeriet Civil- og politiafdelingen Politikontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K 24. september 2012 2011-000-150/ BBU 953 + bilag POLITIOMRÅDET

Læs mere

Anvendelsen af varetægtsfængsling i isolation i 2011

Anvendelsen af varetægtsfængsling i isolation i 2011 Justitsministeriet Politi- og Strafferetsafdelingen D AT O 19. j uni 201 3 JO UR NA L NR. RA-20 11-12 0-0 03 0 F R ED ER I KS HO LM S K AN AL 16 122 0 KØ BE N HA VN K TE LEF O N 7 2 6 8 90 0 0 F A X 72

Læs mere

Statistik Ofre for menneskehandel i Danmark

Statistik Ofre for menneskehandel i Danmark Statistik 2016 Ofre for menneskehandel i Danmark August 2017 Statistik udgivet af Socialstyrelsen Center mod Menneskehandel Edisonsvej 1 5000 Odense C Tlf.: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk

Læs mere

Justitsministeriet Strafferetskontoret strafferetskontoret@jm.dk

Justitsministeriet Strafferetskontoret strafferetskontoret@jm.dk Justitsministeriet Strafferetskontoret strafferetskontoret@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 6 6 8 H A L @ H U M A N R I G H

Læs mere

Europaudvalget 2010 COD (2010) 0802 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 COD (2010) 0802 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 COD (2010) 0802 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 19. februar 2010 Kontor: Det Internationale Kontor Dok.: HLL40258 G R U N D N O T A T vedrørende forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Info-center om unge og misbrug. Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008

Info-center om unge og misbrug. Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008 Info-center om unge og misbrug Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008 Indhold Baggrund... 4 Formål... 4 Målgruppe... 5 Unge med sociale problemer og et problematisk forbrug af rusmidler... 5 Målsætninger

Læs mere

Udkast til tale til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål BI, BJ og BK fra Folketingets Retsudvalg den 28. juli 2011.

Udkast til tale til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål BI, BJ og BK fra Folketingets Retsudvalg den 28. juli 2011. Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 1291 Offentligt Tale 2 Dato: 17. august 2011 Dok.: 218125 Udkast til tale til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål BI, BJ og BK fra Folketingets

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 531 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. april 2008.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 531 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. april 2008. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 531 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 28. maj 2008 Kontor: Politikontoret Sagsnr.:

Læs mere

Retsudvalget 2015-16 L 80 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Retsudvalget 2015-16 L 80 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Retsudvalget 2015-16 L 80 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 26. januar 2016 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Vejledning til håndtering af fund af børnepornografisk materiale på arbejdspladsen

Vejledning til håndtering af fund af børnepornografisk materiale på arbejdspladsen Vejledning til håndtering af fund af børnepornografisk materiale på arbejdspladsen 1/10 Udgivet af: Red Barnet og DI Digital Redaktion: Kuno Sørensen og Henning Mortensen ISBN: 978-87-7353-938-5 3. opdaterede

Læs mere

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af lov om euforiserende stoffer

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af lov om euforiserende stoffer Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: PSYKMED Sagsbeh.: SUMLPE Sags nr.: 1302301 Dok. nr.: 1825785 Dato: 19. november 2015 UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om euforiserende stoffer (Assisteret stofindtagelse

Læs mere

Styrket indsats i de særligt udsatte boligområder. 1. halvår 2012

Styrket indsats i de særligt udsatte boligområder. 1. halvår 2012 Styrket indsats i de særligt udsatte boligområder 1. halvår 2012 Oktober 2012 Styrket indsats i de særligt udsatte boligområder Politiet har styrket indsatsen i de særligt udsatte boligområder, der er

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 88 Folketinget 2009-10 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 16. marts 2010 Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Ny politiklageordning

Læs mere

Projektlandskab. Det vil være feltet Aktuel status, der ændrer sig fra måned til måned.

Projektlandskab. Det vil være feltet Aktuel status, der ændrer sig fra måned til måned. Projektlandskab Porteføljeoverblikket viser en kort status på de primære strategiske emner, sager og projekter, der er relevante i det kommende år. Projekter, sager og emner, der indgår i øvrige driftsopfølgninger,

Læs mere

bidrage til at formulere langsigtede strategier for det internationale kultursamarbejde

bidrage til at formulere langsigtede strategier for det internationale kultursamarbejde NOTAT Den offensive strategi for den internationale kulturudveksling 2007-2011 D. 5. november 2007/lra 1. Baggrund Kulturministeriet og Udenrigsministeriet har siden 2000 haft en samarbejdsaftale om Danmarks

Læs mere

Tillæg til regeringens handlingsplan til bekæmpelse af kvindehandel. September 2005

Tillæg til regeringens handlingsplan til bekæmpelse af kvindehandel. September 2005 Tillæg til regeringens handlingsplan til bekæmpelse af kvindehandel September 2005 Forord Handel med børn har på det seneste været genstand for øget international fokus. Udnyttelse af og handel med børn

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Til Århus Byråd Via Magistraten og Beskæftigelsesforvaltningen

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Til Århus Byråd Via Magistraten og Beskæftigelsesforvaltningen Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten og Beskæftigelsesforvaltningen Den 17. oktober 2006 Undersøgelse af prostitution blandt unge og oplysningskampagne om HIV og prostitution. 1. Resume Forslaget

Læs mere

Prostitutionens omfang og former

Prostitutionens omfang og former NOTAT Titel Fra: Til: Resumé: Prostitutionens omfang og former Servicestyrelsen, Udsatteenheden, Fagområde Prostitution. Projektleder, konsulent: Mogens Holm Sørensen. Studentermedhjælpere: Helle Aagaard

Læs mere

Mål- og resultatplan for Anklagemyndigheden 2015

Mål- og resultatplan for Anklagemyndigheden 2015 Mål- og resultatplan for Anklagemyndigheden 2015 1. Indledning Anklagemyndighedens mål- og resultatplan for 2015 er indgået mellem Justitsministeriet og Rigsadvokaten og dækker den samlede anklagemyndighed.

Læs mere

DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER

DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Socialudvalget SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 173 Offentligt DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Socialministerens tale ved samråd i Folketingets Socialudvalg torsdag den 6. april 2006 kl. 15.30 (SOU alm.

Læs mere

G R U N D O G N Æ R H E D S N O T A T

G R U N D O G N Æ R H E D S N O T A T Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0758 Bilag 1, KOM (2011) 0759 Bilag 1 Offentligt Dato: 3.februar 2012 Kontor: Formandskabssekretariatet Sagsbeh: Henriette Vincens Norring Sagsnr.: 2012-3705-0010 Dok.: 333070

Læs mere

Udmøntningen af de politimæssige initiativer i regeringens plan til bekæmpelse af kriminalitet i ghettoer

Udmøntningen af de politimæssige initiativer i regeringens plan til bekæmpelse af kriminalitet i ghettoer POLITIAFDELINGEN januar 2011 Polititorvet 14 1780 København V Telefon: 3314 8888 Telefax: 3343 0006 E-mail: Web: rpcha@politi.dk www.politi.dk Udmøntningen af de politimæssige initiativer i regeringens

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 10. august 2015 Kontor: Forvaltningsretskontoret

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3433 - RIA Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3433 - RIA Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3433 - RIA Bilag 4 Offentligt Notat SAMLENOTAT for rådsmøde (retlige og indre anliggender) den 3.-4. december 2015 Dagsordenspunkt 17 Migrationskrisen - Status over situationen

Læs mere

RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042. Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne

RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042. Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042 Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne 1. Indledning Ved lov nr. 557 af 24. juni 2005 om ændring

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 925 (Alm. del), som Folketingets Skatteudvalg har stillet til justitsministeren den 14. september 2012.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 925 (Alm. del), som Folketingets Skatteudvalg har stillet til justitsministeren den 14. september 2012. Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 925 Offentligt Folketinget Skatteudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 24. oktober 2012 Kontor:

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Sagsnr.: 2014-0035-0250 Dok.: 1339443 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål B

Læs mere

I udlændingeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1021 af 19. september 2014, foretages følgende ændringer:

I udlændingeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1021 af 19. september 2014, foretages følgende ændringer: Udlændingeafdelingen Kontor: Udlændingekontoret Sagsnr.: 2014-960-0025 Dok.: 1290206 U D K A S T Forslag til Lov om ændring af udlændingeloven (Statsforvaltningens underretning af kommunerne ved udstedelse

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS INSTRUKS TIL CHEFEN FOR POLITIETS EFTERRETNINGSTJENESTE

JUSTITSMINISTERIETS INSTRUKS TIL CHEFEN FOR POLITIETS EFTERRETNINGSTJENESTE Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Bilag 159 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 7. december 2009 Kontor: Politikontoret Sagsnr.: PO 2006-4-244 Dok.: LVR40544 JUSTITSMINISTERIETS INSTRUKS TIL CHEFEN

Læs mere

Inddragelse af barn, ung og forældremyndighedsindehaver under hele indsatsen

Inddragelse af barn, ung og forældremyndighedsindehaver under hele indsatsen Standarder for sagbehandling Del II- den Sammenhængende Børn og Unge Politik Overordnet målsætning Forældrene spiller en central rolle for barnet og den unges trivsel og udvikling, og forældrene har altid

Læs mere

Råd og vejledning. Til dig, der arbejder med ofre for menneskehandel

Råd og vejledning. Til dig, der arbejder med ofre for menneskehandel Råd og vejledning Til dig, der arbejder med ofre for menneskehandel Indhold Denne vejledning er til dig, der arbejder med ofre for menneskehandel. For at du kan vejlede ofrene bedst muligt, får du denne

Læs mere

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte Overordnet målsætning Alle medarbejdere i Furesø Kommune er forpligtet til at gøre en indsats overfor børn og unge, der viser tegn på behov for særlig støtte. Det forebyggende arbejde og en tidlig identificering

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. februar 2015 Sag 209/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Trygve S. Nielsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 15.

Læs mere

Turisme. Flypassagerstatistik 1. halvår 2006-2010 2010:3. Sammenfatning

Turisme. Flypassagerstatistik 1. halvår 2006-2010 2010:3. Sammenfatning Turisme 21:3 Flypassagerstatistik 1. halvår 26-21 Sammenfatning Nye tal Færre flypassagerturister i 1.halvår 21 Hermed offentliggøres tallene for flypassagertrafik. Publikationen indeholder et estimat

Læs mere

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS

MIDT- OG VESTSJÆLLANDS MIDT- OG VESTSJÆLLANDS Samarbejdsplan for 008 En plan for samarbejdet mellem Midt- og Vestsjællands Politi, kommunerne, andre offentlige myndigheder, interesseorganisationer, foreninger i politikredsen

Læs mere

VI ARBEJDER FOR RETFÆRDIGHED

VI ARBEJDER FOR RETFÆRDIGHED VI ARBEJDER FOR RETFÆRDIGHED Objektivitet, kvalitet og effektivitet Anklagemyndighedens virksomhedsstrategi 2016 SYV FOKUSPUNKTER FOR ANKLAGEMYNDIGHEDEN I de seneste år har vi i anklagemyndigheden gennemført

Læs mere

Kontrolgruppens Årsberetning 2015

Kontrolgruppens Årsberetning 2015 Kontrolgruppens Årsberetning 2015 Kontrolgruppens årsberetning beskriver Kontrolgruppens indsatsområder og resultater for 2015 samt forventninger til 2016. INDLEDNING OG FORMÅL Kontrolgruppen blev oprettet

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 462 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Udlændingeafdelingen Dato: 21. marts 2014 Kontor: Asyl- og Visumkontoret

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsforbehold Dato: 8. oktober 2015 Kontor: Retsforbehold

Læs mere

Aftale om en styrket indsats mod socialt bedrageri

Aftale om en styrket indsats mod socialt bedrageri Aftale om en styrket indsats mod socialt bedrageri Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne er enige om at styrke indsatsen mod socialt bedrageri. Enhver

Læs mere

Faktaark om National strategi mod æresrelaterede konflikter.

Faktaark om National strategi mod æresrelaterede konflikter. Faktaark om National strategi mod æresrelaterede konflikter. Dette faktaark giver et overblik over strategiens fokusområder og en række af de centrale initiativer. Myndighedsarbejde Strategien skal sikre,

Læs mere

Ofrenes Rettigheder. Europarådets konvention om indsatsen mod menneskehandel

Ofrenes Rettigheder. Europarådets konvention om indsatsen mod menneskehandel Ofrenes Rettigheder Europarådets konvention om indsatsen mod menneskehandel Handel med mennesker er et overgreb på rettigheder og påvirker tilværelsen for utallige mennesker i og udenfor Europa. Et stigende

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser. Januar 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser. Januar 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser Januar 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om viden om effekter af de sociale

Læs mere

indsats for at beskytte ofre mv. Nyt kapitel

indsats for at beskytte ofre mv. Nyt kapitel Styrket indsats mod kriminelle bander og organiseret indbrudskriminalitet samt styrket indsats for at beskytte ofre mv. Nyt kapitel Danmark skal være et trygt samfund at leve i. Der skal slås hårdt ned

Læs mere

Anvendelsen af varetægtsfængsling i isolation 2017

Anvendelsen af varetægtsfængsling i isolation 2017 Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K RIGSADVOKATEN FREDERIKSHOLMS KANAL 16 1220 KØBENHAVN K TELEFON: 7268 9000 FAX: 7268 9004 E-MAIL: RIGSADVOKATEN@ANKL.DK www.anklagemyndigheden.dk DATO

Læs mere

R E D E G Ø R E L S E. erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter og om begrænsning af forsvarerens adgang til aktindsigt

R E D E G Ø R E L S E. erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter og om begrænsning af forsvarerens adgang til aktindsigt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 25. januar 2006 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-730-0080 Dok.: TTM40033 R E D E G Ø R E L S E om erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter

Læs mere

2. Opfølgning på undersøgelse om østeuropæere med hjemløseadfærd. 1. Baggrund og formål. 2. Konklusioner og perspektiver 12-02-2008. Sagsnr.

2. Opfølgning på undersøgelse om østeuropæere med hjemløseadfærd. 1. Baggrund og formål. 2. Konklusioner og perspektiver 12-02-2008. Sagsnr. 2. Opfølgning på undersøgelse om østeuropæere med hjemløseadfærd 1. Baggrund og formål Socialforvaltningen iværksatte i december 2006 en mindre undersøgelse, der skulle give indblik i antallet af udenlandske

Læs mere

Statistik over indgreb i meddelelseshemmeligheden og ransagninger

Statistik over indgreb i meddelelseshemmeligheden og ransagninger Statistik over indgreb i meddelelseshemmeligheden og ransagninger 2009-2011 Indhold Statistikken belyser i tabeller politiets anvendelse af indgreb i meddelelseshemmeligheden og ransagninger i årene 2009-2011.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2

Indholdsfortegnelse. Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2 Ad. pkt. 2. Rapportgennemgang... 3 Ad. pkt. 2.3 Grundlaget for detentionsanbringelsen... 6 Ad. pkt. 2.4 Lægeundersøgelse...

Læs mere

Dagsorden/referat. Kredsrådet i Fyns Politikreds. 37 Godkendelse af dagsorden.

Dagsorden/referat. Kredsrådet i Fyns Politikreds. 37 Godkendelse af dagsorden. Dagsorden/referat Kredsrådet i Fyns Politikreds Tid: Tirsdag den 24. november 2009 kl. 0930 Sted: Politigården i Odense, biblioteket 1. sal, 5000 Odense C. Afbud ingen Indholdsfortegnelse: 37. Godkendelse

Læs mere

Notat. lempelse af sanktionerne for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne

Notat. lempelse af sanktionerne for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne FÆRDSELSAFDELINGEN 22. februar 2007 Sagsbehandler: Kirsten Søndergaard Munck j.nr. 2006-9080-33 Sekretariatet Ellebjergvej 52, 2. 2450 København SV Telefon: 3314 8888 Lokal: 7464 Telefax: 3343 0004 E-mail:

Læs mere

paradis Notat fra Cevea, 15. december 2009

paradis Notat fra Cevea, 15. december 2009 15.12.09 Topmødets skyggeside menneskehandlens paradis Cevea Teglværksgade 27, 2100 København Ø Tlf +45 2296 9949 ad@cevea.dk www.cevea.dk Notat fra Cevea, 15. december 2009 Skyggesiden. Det er ikke alene

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 41 endeligt svar på spørgsmål 71 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 41 endeligt svar på spørgsmål 71 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 endeligt svar på spørgsmål 71 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVSMINISTEREN 27. marts 2017 Besvarelse af spørgsmål 71 ad

Læs mere

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf.

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf. Ansøgning om økonomisk tilskud fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til styrket genoptræning/ rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014 Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune

Læs mere

Udgivelsesdato: 8. marts 2007

Udgivelsesdato: 8. marts 2007 Handlingsplan til bekæmpelse af handel med mennesker 2007-2010 Udgivelsesdato: 8. marts 2007 Udgave, oplag: 1. udgave, 1.000 stk. Trykt version: ISBN-13: 978-87-91292-94-1 Elektronisk version: ISBN-13:

Læs mere

Både den nuværende og den tidligere regering har erklæret, at Danmark vil åbne arbejdsmarkedet for de nye EU-borgere i forbindelse med EUudvidelsen

Både den nuværende og den tidligere regering har erklæret, at Danmark vil åbne arbejdsmarkedet for de nye EU-borgere i forbindelse med EUudvidelsen Aftale mellem Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne om adgangen til det danske arbejdsmarked efter udvidelsen af EU pr. 1. maj 2004

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

God Løsladelse. Infopakke september 2011 3. udgave

God Løsladelse. Infopakke september 2011 3. udgave God Løsladelse Infopakke september 2011 3. udgave www.kriminalforsorgen.dk Læs i infopakken: Velkommen til infopakke og nyheder om God Løsladelse Samarbejdsaftaler mellem Kriminalforsorgen og kommunerne

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 22. april 2015 (2014-0037087). Ansøgning om optagelse i

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Vestre Landsret Præsidenten J.nr. 21A-VL-22-13 Den 17/02-2014 Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten

Læs mere