Notat. Udbud af håndværkerydelser i Hørsholm kommune. Aprilkonferencen Kommunalbestyrelsen Udbudsformer og anvendelsen i Hørsholm Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Udbud af håndværkerydelser i Hørsholm kommune. Aprilkonferencen Kommunalbestyrelsen Udbudsformer og anvendelsen i Hørsholm Kommune"

Transkript

1 Notat Til: Vedrørende: Bilag: Aprilkonferencen Kommunalbestyrelsen Udbudsformer og anvendelsen i Hørsholm Kommune Ingen Udbud af håndværkerydelser i Hørsholm kommune Nærværende notat er udarbejdet med henblik på at kunne danne grundlag for en diskussion af, hvordan Hørsholm Kommune fremadrettet ønsker at udbyde anlægs og vedligeholdelsesopgaver på de offentlige bygninger. 2. april 2013 Side 1/1 Udbud forestås i dag typisk af Team Ejendom med bistand fra eksterne rådgivere i fornødent omfang. Notat beskriver ligeledes eksempler på, hvordan disse opgaver udbydes i dag og hvorfor de forskellige udbudsformer er valgt. Slutteligt er der en kort forklaring af de forskellige entrepriseformer samt fordele og ulemper ved disse. Kontaktperson Nils Kaas Teamleder Tlf: Der lægges op til, at Kommunalbestyrelsen drøfter hvorvidt der ønskes igangsat en proces for formulering af en egentlig udbudspolitik for drifts- og vedligeholdelsesopgaver Administrationens overordnede udbudsstrategi I dag anvender Team Ejendom en lang række entreprise- og udbudsformer. Karakteristika samt fordele og ulemper ved de forskellige entrepriseformer er kort beskrevet sidst i notatet. Valg af entrepriseform er typisk baseret på hvilken udbudsform administrationen skønner bedst for gennemførelsen af den givne opgave. Herunder æstetik, brugerønsker, tid, pris, interne ressourcer samt et ønske om at udvikle organisationen og forsøge nye samarbejdsformer. Strategien er således at anvende den udbuds- og entrepriseform der egner sig bedst til den givne opgave og dermed sikre kommunens borgere mest value for money. Når der kigges på totaløkonomien ved opgaven og hvilke faktorer der for bygningernes bruge-

2 re er væsentlige. Det kan være en eller flere af de ovenstående parametre. Desuden arbejdes der, udover tilbudslovens krav, med interne beløbsgrænser for, hvornår der skal hentes flere tilbud på en opgave f.eks. via underhåndsbud. I det følgende er udvalgte eksempler på opgaver som giver et indtryk af diversiteten i opgaverne og begrundelser for hvorfor en given udbudsform er valgt. Side 2/2 Hvordan udbydes håndværksopgaver i dag? Overordnet kan vore udbud deles op i to kategorier: Anlægsopgaver og de daglige drifts- og vedligeholdelsesopgaver. Udbud af anlægsopgaverne Anlægsopgaverne i kommunen spænder vidt, fra eksempelvis opførelse af en ny institution til renovering af stempler i svømmehallen. Nedenfor er givet nogle eksempler på anlægssager gennemført indenfor de sidste år, samt beskrivelse af, hvorledes de har været udbudt. Solhuset - Breeltevej 3 Ny børneinstitution. Bygningen producerer sin egen energi under konceptet Aktiv House. Huset er opført i samarbejde med VKR holding. Pris ca. 29 mio. kr. Entrepriseform - Der blev afholdt en projekt- og entreprisekonkurrence, som var en totalentreprise med projektering og udførelse i partnerring. Der var prækvalifikation med efterfølgende fem udvalgte tilbudsgivere. Partnerring betyder, at når alle fire partnere har underskrevet, taler man sammen på lige fod. Der blev valgt en udbudsform, som gjorde det muligt for arkitektrådgiver og entreprenør at etablere et partnerskab, fordi de havde kendskab til hinanden, og havde arbejdet sammen før på en lignende opgave. Derved ville der være gode muligheder for et gnidningsløst samarbejde. Der var indbygget en incitamentsaftale og åbne kalkulationer. Da licitationen var afholdt kendte bygherren prisen på huset og dermed også hvilket råderum der var tilgængeligt. Team Ejendom har under denne udbudsform mulighed for, i dialog med de implicerede partnere, at optimere og eventuelt give projektet tilføjelser, inden for prisrammen.

3 Rungsted Skole Renovering af visse dele af den eksisterende skolebygning jævnfør helhedsplan - Masterplan 2007 for skolen, samt etablering af en ny sportshal. Pris ca. 19 mio. kr. Entrepriseform - Rådgiverydelsen blev udbudt som totalrådgivning. Udbudt med prækvalifikation. Håndværkerydelsen blev udbudt i hovedentreprise. Alle kunne byde på opgaven med prækvalifikation, hvor 5-7 blev udvalgt til at afgive tilbud. Side 3/3 Projektmaterialet blev udarbejdet af et arkitektfirma i totalrådgivning, således at al kommunikation og alle ønsker fra skolens ledelse, brugere og bygherren blev indbygget i udbudsmaterialet. Al rådgivning, herunder; arkitekt og ingeniørberegninger, jordbundsundersøgelser mm var indeholdt i totalrådgivningen. Hovedentreprise blev benyttet som udbudsform fordi der herved kun er en entreprenør som tager sig af styringen af alle fag. Team Ejendom havde herved kun to kontakter, totalrådgiveren og entreprenøren, hvilket medfører lavere omkostninger til totalrådgiveren. Energirenovering af Hørsholm Idrætspark Energirenovering af de to haller; Skøjtehallen og Svømmehallen. Skøjtehallens dækkonstruktion og rørsystem til køling blev totaludskiftet og hallen fik ny belysning. Ny IT-styring af de tekniske anlæg blev samtidig etableret. Energirenovering af Svømmehallen med udskiftning af vandbehandlingsanlæg og ventilationsanlæg. Der blev etableret ny IT-styring af de tekniske anlæg. Pris ca. 34 mio. Udbudsform - Totalentreprise med Konkurrence på projekt og entreprise pris. Projektet havde fra frigivelsestidspunktet af økonomien, en meget kort tidshorisont frem til de to idrætshallers sommerferielukning. Alle håndværksarbejder skulle udføres i lukkeperioden, for at de to haller kunne benyttes normalt i sæsonen, samt for at undgå eventuelle økonomiske driftstab for brugerne af hallerne. Der blev derfor valgt en udbudsform som var meget kort og som muliggjorde at man kunne igangsætte håndværksarbejderne meget hurtigt. Entreprenøren var grundet udbudsformen tidligt med i planlægningsprocessen, med mulighed for at præge bygbarhed, valg af produkter, materialer og systemer. Desuden betød det, at der hurtigt var klarhed over sagens samlede økonomi.

4 Tennishallen Amokkahallen Projektet omhandlede erstatning af elvarme med tilslutning til fjernvarme og etablering af strålevarme. Pris kr. Entrepriseform - Fagentreprise, med udvalgte tilbudsgivere. Der blev udarbejdet projektmateriale og beskrivelse af ingeniørfirma, i samarbejde med bygherren, med udsendelses af udbudsmateriale og afholdt licitation i fagentreprise. Flere lokale firmaer blev inviteret, men enkelte valgte ikke at aflevere tilbud. Side 4/4 Anneksbygningen ved møllen Ny fugtmembran mod fundament i hele bygningens omkreds. Pris kr. Fagentreprise - Betonarbejder - med udvalgte tilbudsgivere. Projektmateriale, beskrivelse blev udført af ingeniørfirma og udsendt til udbud i fagentreprise. Anneksbygningen ved møllen Energisag, udskiftning af el-varme og indføring af gas og etablering af radiatoranlæg. Pris kr. Fagentreprise - VVS arbejder - med udvalgte tilbudsgivere. Projektmateriale og beskrivelse blev udarbejdet at ingeniørfirma og udsendt i fagentreprise til, Rungsted VVS, Hillestrøm VVS, Wagner VVS, KM VVS, og Håndværkerringen. Fuglsanghus Energisag med konvertering af elvarme til fjernvarme med nyt radiatoranlæg Pris kr. Fagentreprise - VVS arbejder - med udvalgte tilbudsgivere. Projektmateriale er udført af ingeniørfirma i samarbejde med Bygherren og udsendt i fagentreprise til Rungsted VVS og W. Johansen. Trommen - Tagrenovering og Energisag Hovedentreprise - Tagpaparbejder inkl. solceller Pris 5 mio. kr. Projektmateriale inkl. beskrivelse blev udført af arkitektrådgiver og sendt i udbud som hovedentreprise. Udbudsformen blev valgt for at bygherren således har få kontaktflader og lavere omkostninger til rådgiverhonorarer og derved flere penge til at bygge for.

5 Rungstedvej 23 - indretning af 1. sal til undervisning Pris 1,5 mio. kr. Hovedentreprise - Udbudsmateriale blev udarbejdet af Team Ejendom (bygherren) og udsendt til udvalgte tilbudsgivere. På grund af en meget kort tidsperiode fra bevilling til udførelse i sommerferieperioden, blev projektet udført som hovedentreprise. Bygherren havde kun en kontaktperson, som var hovedentreprenøren, der styrede alle underentreprenører. Der var ingen honoraromkostninger fordi Team Ejendoms projektleder selv stod for sagen. Side 5/5 Udbud af drift og vedligeholdelsesopgaverne Drifts- og vedligeholdelsesopgaverne omhandler de daglige nedbrud, hærværk, service og mindre planlagte opgaver på ejendommene. Det er eksempelvis opgaver som rensning af tagrender, udskiftning af ventiler, maling af vinduer eller fugning af murværk. I Hørsholm Kommune er det besluttet at samtlige vedligeholdelsesopgaver skal konkurrenceudsættes via udbud. Dette betyder, at hvis der eksempelvis skal skiftes en vandhane på en institution, er administrationen nødt til at indhente to til tre priser på dette stykke arbejde. For at kunne håndtere dette krav og dermed løfte udbudspligten, er der etableret to typer rammeaftaler for kommunens bygninger. Hhv. en klassisk rammeaftale, der dækker ca. 2/3 af vores bygningsmasse og et driftspartnerskab, der håndterer den sidste 1/3. I budget 2013 er der afsat 5,5 mio. kr., til driftspartnerskabet og 9 mio. kr. til rammeaftalerne. Dette betyder ikke, at der ikke samtidig bliver foretaget udbud på flere af opgaverne indenfor disse midler. Større opgaver udbydes, og driftspartnerskabet eller rammehåndværkeren får mulighed for at give bud. Det skal nævnes, at det fra sag til sag vurderes, om det er hensigtsmæssigt at udbyde vedligeholdelsesopgaven (afhænger typisk af størrelsen). Rammeaftalerne er udformet således, at dette er muligt, dog med den klausul at rammeaftalehåndværkeren skal have lov til at byde. Rammeaftalerne er beskrevet nedenfor.

6 Rammeaftaler (fagentreprise) Team Ejendom udbød første gang vedligeholdelsesopgaver i fagentreprise i år Der er rammeaftaler med seks håndværksfirmaer. Den nuværende aftale blev indgået i 2010 og er blevet forlænget til udgangen af Håndværkerydelserne er udbudt i fagentreprise på hhv. seks fag: tømrer, murer, maler, vvs, el, glarmester. Side 6/6 I forbindelse med udbuddet blev der anvendt prækvalifikation hvor 4-6 firmaer blev udvalgt pr. fag. Tildeling af aftalen skete med tildelingskriteriet økonomisk mest fordelagtige tilbud. - Tildeling kriterier 70/30 (pris/cv). Ved udbud blev de lokale håndværkere orienteret, og flere lokale håndværkere var med til at afgive pris på opgaven. De Vindende håndværkere kan ses i nedenstående tabel. Fag Entreprenør Adresse Tilbudt timepris Tømrer Botica Entreprise Ballerup 310 kr A/S Murer HHM A/S Hillerød 385 kr Maler Sander og Dam Værløse 230 kr A/S VVS Wagner VVS Hørsholm 338 kr El W. Johansen El København NV 330 kr Glarmester Schlæger, Skovlunde, (tidl. K. Bruun, Hørsholm) 324 kr Hørsholm kommunes brug af driftspartnerskaber Baggrund for beslutningen om etablering af det første driftspartnerskab i 2009, fremgår af referat fra Teknik- og miljøudvalget, onsdag den under punktet "Nye måder at organisere bygningsvedligehold på", punkt 67, side I forbindelse med udbud af driftspartnerskaberne har den lokale håndværkerforening og andre interesserede bydende/virksomheder været inviteret til informationsmøder om de forestående driftspartnerskaber, herunder hvilke krav og formalia der blev stillet i forbindelse med prækvalifikation og udvælgelse af egnede ansøgere.

7 Forventningerne til samarbejdsformen driftspartnerskaber har fra Hørsholm Kommune side været på følgende: Langsigtet planlægning og fokus på totaløkonomi Fokus på nedbringelse af akutte vedligeholdsopgaver ved langsigtet vedligeholdsplanlægning. Fokus på tilfredse brugere/kunder Bedre udnyttelse af ressourcer Mindre administration hos Hørsholm Kommune Større gennemsigtighed og synliggørelse af omkostninger Fastholde og sikre bygningstilstanden Lave priser ved udbud af et stort volumen Hensynet til brugerne af ejendommene samme kendte håndværkere Brugernes mulighed for at tilpasse vedligeholdsopgaver mv. i forhold til institutionens øvrige aktiviteter Entreprenørens mulighed for fordeling af arbejdet hen over året Entreprenørens mulighed for et langsigtet engagement Løbende videns- og kompetanceudvikling blandt alle parter i driftspartnerskabet Side 7/7 Driftspartnerskab 2009 Det første driftspartnerskab blev udbudt i efteråret 2008, med et samlet skønnet omsætningspotentiale over en 4-årig periode på ca. 18,7 mio. kr. ekskl. moms. Udbuddet blev gennemført i henhold til tilbudsloven som en begrænset licitation med forudgående prækvalifikation. Tildelingskriteriet var det økonomisk mest fordelagtige bud hvor pris vægtede 40% og opgavens løsning 60%. 21 virksomheder anmodede om prækvalifikation. 8 virksomheder afleverede en ikke-konditionsmæssig ansøgning. 13 virksomheder afleverede en kondtionsmæssig ansøgning. På baggrund af en evaluering af de 13 virksomheders ansøgninger blev 5 virksomheder udvalgt til at afgive tilbud på driftspartnerskab På baggrund af en tilbudsevaluering af de indkomne tilbud blev Canbyg ApS blev valgt som det økonomisk mest fordelagtige

8 bud. Canbyg er et lille firma, der for at dække alle fagene i opgaven havde allieret sig med andre små håndværksfirmaer, hvoraf et af disse var Rungsted VVS. Der blev indgået kontrakt med firmaet CanByg ApS, januar 2009 for en 3 årig periode med option på forlængelse af driftspartnerskabet for yderligere 1 år. Aftalen ophørte 31. december Driftspartnerskab 2013 Det andet driftspartnerskab i Hørsholm blev udbudt i efteråret 2012, med et samlet skønnet omsætningspotentiale over en 4-årig periode på ca. 20 mio. kr. ekskl. moms. Side 8/8 Udbuddet blev ligeledes gennemført i henhold til tilbudsloven som en begrænset licitation med forudgående prækvalifikation. Tildelingskriteriet var det økonomisk mest fordelagtige bud hvor pris vægtede 40% og opgavens løsning 60%. 17 virksomheder anmodede om prækvalifikation. 6 virksomheder afleverede en ikke-konditionsmæssig ansøgning 11 virksomheder afleverede en kondtionsmæssig ansøgning På baggrund af en evaluering af de 11 virksomheders ansøgninger blev 5 virksomheder udvalgt til at afgive tilbud på driftspartnerskab 2013: - Skou Gruppen A/S - HHM A/S - Karlebo Tømeren A/S - Canbyg ApS - E&P Service A/S På baggrund af en tilbudsevaluering af de indkomne tilbud blev E&P Service A/S valgt som det økonomisk mest fordelagtige bud. Der blev indgået kontrakt med firmaet E&P service A/S, februar 2013 for en 3 årig periode med option på forlængelse af driftspartnerskabet for yderligere 1 år. Den samlede varighed af driftspartnerskabet er maksimalt 4 år.

9 Udbudsprocedurer generelt I dette afsnit listes kort de udbudsformer, som finder anvendelse ved bygge- og anlægssager samt deres fordele og ulemper. De udbudsformer som beskrives er: Hovedentreprise, Storentreprise, Fagentreprise, Totalentreprise og Rammeaftaler. Hovedentreprise Fordele: a) Stor mulighed for at præge valg af løsninger i projekteringsfasen. b) Stor indflydelse på projektudsætninger/grundlag. c) Én udførende aftalepart. d) Minimalt styring og koordinering fra bygherreside. Ulemper: a) Der kan være usikkerhed om rette fagspecifikke kompetencer hos hovedentreprenørens underentreprenører. b) Risiko for manglende bygbarhed, da entreprenøren først inddrages relativt sent. c) Mindre konkurrence end ved udbud i fagentreprise. Side 9/9 Storentreprise Fordele: a) Øget grad af konkurrence (flere aktører i markedet). b) Mulighed for inddragelse af faglige spidskompetancer. c) Beslægtede fag kan samles under én storentreprenør. Ulemper: a) Bygherren har flere aftaleparter. b) Snitflader mellem de enkelte storentreprenører. c) Koordinerings- og styringsansvar af de enkelte storentreprenører påhviler bygherren. d) Risiko for manglende bygbarhed, da entreprenøren først inddrages relativt sent. Fagentreprise Fordele: a) Optimal konkurrence (mange aktører) b) Størst mulighed for inddragelse af faglige spidskompetancer.

10 Ulemper: a) Mange snitflader mellem de enkelte fagentreprenører. b) Styrings- og koordineringsansvar ligger hos bygherren. c) Risiko for manglende bygbarhed, da entreprenøren først inddrages relativt sent. Totalentreprise Fordele: a) Som følge af totalentreprenøren har ansvaret for såvel projektering som udførelsen, kan der drages nytte af den praktiske erfaring. b) Hvor bygherren ikke har behov for at beslutte alle detaljer. c) Tidligt overblik over byggeopgavernes økonomi og tidsmæssige fordele ved hurtigere gennemførelse, idet projekteringen kan foregå under udførelsen. d) Giver ved udbuddet mulighed for at vælge mellem forskellige projekter blandt de bydende. Udførelsen kan påbegyndes tidligt og forløber parallelt med projekteringen. Side 10/10 Ulemper: a) Evt. mangler i byggeprogrammet kan ikke i samme omfang rettes op under projekteringen som når bygherren selv er ansvarlig. b) Vurdering af totalentreprenørens ændrings- og tillægspriser kan være vanskelig c) Giver totalentreprenøren en ramme at udfylde = detailløsningerne forventes tilvalgt i den prisbillige ende. d) Projektets kvalitetsniveau kan blive udfordret. Rammeaftaler og Partnerskaber En rammeaftale eller et partnerskab er en kontrakttype og ikke en udbudsform. Ved disse holdes et eller flere konktraktvilkår åbne, fx. mængder.

11 Ved at udbyde en rammeaftale afløfter den ordregivende myndighed udbudspligten for alle indkøb inden for rammeaftalen, således hver enkelt opgave ikke nødvendigvis skal udbydes. Rammeaftaler må som hovedregel kun løbe i 4 år. Såfremt ordregiver ønsker en længere periode, skal dette begrundes. Rammeaftaler kan indgås for både varekøb, tjenesteydelser og bygge- og anlægsopgaver. Side 11/11

HØRSHOLM KOMMUNE CENTER FOR EJENDOMME. Udbudspolitik. Bygge- og anlægsopgaver. Sidst revideret: 8-9-15

HØRSHOLM KOMMUNE CENTER FOR EJENDOMME. Udbudspolitik. Bygge- og anlægsopgaver. Sidst revideret: 8-9-15 HØRSHOLM KOMMUNE CENTER FOR EJENDOMME Udbudspolitik Bygge- og anlægsopgaver Sidst revideret: 8-9-15 1 UDBUDSPOLITIK Indholdsfortegnelse HØRSHOLM KOMMUNE 1 1 FORMÅL 3 2 UDBUDSPOLITIK 4 2.1 Afgrænsning 5

Læs mere

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Side 1 af 5 Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Udbud og tildeling følger reglerne i Tilbudsloven, Odder Kommunes indkøbspolitik samt gældende EU-regler. For bygge- og anlægsopgaver

Læs mere

HØRSHOLM KOMMUNE CENTER FOR TEKNIK. Udbudspolitik. Bygge- og anlægsopgaver. Sidst revideret:

HØRSHOLM KOMMUNE CENTER FOR TEKNIK. Udbudspolitik. Bygge- og anlægsopgaver. Sidst revideret: HØRSHOLM KOMMUNE CENTER FOR TEKNIK Udbudspolitik Bygge- og anlægsopgaver Sidst revideret: 27-4-15 1 UDBUDSPOLITIK Indholdsfortegnelse HØRSHOLM KOMMUNE 1 1 FORMÅL 3 2 UDBUDSPOLITIK 5 2.1 Afgrænsning 6 2.2

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget

Miljø- og Planlægningsudvalget Miljø- og Planlægningsudvalget Referat fra fællesmøde Fællesmøde mlm. MPU og EBU Torsdag 27.02.2014 kl. 8:00 Følgende sager behandles på mødet Side Udbud af håndværkerydelser 2 Fraværende Bemærkninger

Læs mere

Udbudsregler, krav og procedurer

Udbudsregler, krav og procedurer 23. august 2010 Udbudsregler, krav og procedurer - Lovgivning Tilbudsloven og Udbudsdirektivet - Entrepriseformer - Udbudsformer - Udvælgelseskriterier - tildelingskriterier Regler Tilbudsloven Hvad siger

Læs mere

Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform

Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform Baggrund Nærværende notat vil søge at afklare forhold omkring udbuds- og samarbejdsformer i forbindelse med det forestående skolebyggeri.

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Godkendt i kommunalbestyrelsen den 17. maj 2011 Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

Udbud af drift og vedligehold af kommunens institutioner og bygninger

Udbud af drift og vedligehold af kommunens institutioner og bygninger Udbud af drift og vedligehold af kommunens institutioner og bygninger J.nr.: 88.04.28.G00 Sagsnr.: 15/2253 BESLUTNING: BY-, ERHVERVS- OG PLANUDVALGET DEN 12-01- 2016 Ad. 1 Ændringsforslag fra Asger Larsen

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsarbejder er at sikre, at der skabes

Læs mere

Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune

Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune Sagsnr. 88.00.00-G01-5-15 Cpr. Nr. Dato 27-4-2015 Navn Sagsbehandler Karina Christensen Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune 1 Introduktion Dette notat sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse

Læs mere

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Forord I Varde Kommune har vi mange byggeprojekter, som vi ønsker at udbyde bredt, men også således, at Varde Kommune sikres den optimale kvalitet til den

Læs mere

- 1 - Udbudsregler for Bygge- og anlægsarbejder samt rådgiverydelser for Syddjurs Kommune

- 1 - Udbudsregler for Bygge- og anlægsarbejder samt rådgiverydelser for Syddjurs Kommune - 1 - Udbudsregler for Bygge- og anlægsarbejder samt rådgiverydelser for Syddjurs Kommune - 2 - Indholdsfortegnelse Forord side 3 Udbudsregler for Bygge- og anlægsarbejder samt rådgiverydelser for Syddjurs

Læs mere

Helsingør Kommunes udbud. Evaluation only. Created with Aspose.Slides for.net 3.5 Client Profile 5.2.0.0. Copyright 2004-2011 Aspose Pty Ltd.

Helsingør Kommunes udbud. Evaluation only. Created with Aspose.Slides for.net 3.5 Client Profile 5.2.0.0. Copyright 2004-2011 Aspose Pty Ltd. s udbud Created with Aspose.Slides for.net 3.5 Client Profile 5.2.0.0. 2004-2011 Aspose Pty Ltd. Oplægsholdere Karen Dilling, områdeleder 04. december 2013 Det lokale Beskæftigelsesråd Dagsorden Præsentation

Læs mere

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver 1. Procedurer for udbud og valg af rådgiver 2 1.1 Lovgivning 2 1.2 Rådgivningsydelser 2 1.2.1 Bygherrerådgivning 2 1.2.2 Projektering 3 1.2.3 Valg

Læs mere

Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og bygge- og anlægsopgaver på det tekniske område Fanø Kommune Februar 2018.

Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og bygge- og anlægsopgaver på det tekniske område Fanø Kommune Februar 2018. Fanø Kommune Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og byggeog anlægsopgaver på det tekniske område 1 Indhold 1. Formål...3 2. Lovhjemmel...3 3. Rådgivningsydelser...3 4. Valg af rådgiver...4 5.

Læs mere

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Forord Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver danner rammen for de samlede udbud og af bygge- og anlægsopgaver i Vesthimmerlands Kommune og er således

Læs mere

Bilag 1. Retningslinjer for konkurrenceudsættelse af byggeopgaver, valg af entrepriseform samt krav om sikkerhedsstillelse

Bilag 1. Retningslinjer for konkurrenceudsættelse af byggeopgaver, valg af entrepriseform samt krav om sikkerhedsstillelse Bilag 1 Retningslinjer for konkurrenceudsættelse af byggeopgaver, valg af entrepriseform samt krav om sikkerhedsstillelse Beslutninger Vedlagte oplæg indeholder en kort beskrivelse af reglerne for udvælgelse

Læs mere

Dagsorden. Orientering om udbud ved Thisted Vand

Dagsorden. Orientering om udbud ved Thisted Vand Dagsorden Orientering om udbud ved Thisted Vand 1. Beskrivelse af licitations-og entrepriseformer og baggrunden for valg af de forskellige udbudsformer 2. Udbud gennemført i 2015 3. Forventede udbud i

Læs mere

Holstebro Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver

Holstebro Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver Holstebro Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver 1 Procedurer for udbud og valg af rådgiver...2 1.1 Lovgrundlag...2 1.2 Rådgivningsydelser...2 1.2.1 Bygherrerådgivning...2 1.2.2 Projektrådgivning...3

Læs mere

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER 1 Baggrund Odsherred Kommunes overordnede udbudsstrategi sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse kan øge kvaliteten og effektiviteten i kommunens

Læs mere

Udbud af bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver i forbindelse med bygge- og anlægsopgaver

Udbud af bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver i forbindelse med bygge- og anlægsopgaver Norddjurs Kommune Økonomisk sekretariat Område: Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver Gældende fra: 15. november 2016 Ansvarlig: Økonomichefen Dækningsområde: Norddjurs Kommune

Læs mere

Nyt terminalprojekt på Banegårdspladsen i Herning. Prækvalifikation. 1. Bygherre. 2. Bygherrerådgiver. 3. Udbudsform. 4.

Nyt terminalprojekt på Banegårdspladsen i Herning. Prækvalifikation. 1. Bygherre. 2. Bygherrerådgiver. 3. Udbudsform. 4. Herning Kommune opfordrer herved investorer, totalentreprenører og konsortier til at søge prækvalifikation i forbindelse med et projekt for en ny busterminal samt helhedsplan for Banegårdspladsen i Herning.

Læs mere

Udbud af bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver i forbindelse med bygge- og anlægs

Udbud af bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver i forbindelse med bygge- og anlægs Norddjurs Kommune Økonomisk sekretariat Område: Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver samt rådgivningsopgaver Gældende fra: 15. november 2016 Ansvarlig: Økonomichefen Dækningsområde: Norddjurs Kommune

Læs mere

Kommunens opgaver i praksis - Udbud fra Center for Ejendomme ny synlighed på www.holbaek.dk v/afd.leder Erik Justesen

Kommunens opgaver i praksis - Udbud fra Center for Ejendomme ny synlighed på www.holbaek.dk v/afd.leder Erik Justesen Kommunens opgaver i praksis - Udbud fra Center for Ejendomme ny synlighed på www.holbaek.dk v/afd.leder Erik Justesen Center for Ejendomme, Holbæk kommune 04.02.2012 kl. 15,40 Registreret vedligeholdelsesbehov

Læs mere

Prækvalifikation Udbygning af Nyborg Idræts- og Fritidscenter for Nyborg Kommune

Prækvalifikation Udbygning af Nyborg Idræts- og Fritidscenter for Nyborg Kommune Prækvalifikation Udbygning af Nyborg Idræts- og Fritidscenter for Nyborg Kommune Juni 2012 Nyborg Kommune Om- og tilbygning til Nyborg Idræts- og Fritidscenter Prækvalifikation totalentreprise 1. Ordregivende

Læs mere

Analyse af Aalborg Kommunes udbudspolitik - Byggeopgaver.

Analyse af Aalborg Kommunes udbudspolitik - Byggeopgaver. Punkt 9. Analyse af Aalborg Kommunes udbudspolitik - Byggeopgaver. 2014-26158. Borgmesterens Forvaltning fremsender til s orientering et notat med en analyse af Aalborg Kommunes udbudspolitik for bygge-

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivnings- samt bygge- og anlægsopgaver i Mariagerfjord Kommune

Retningslinier for udbud af rådgivnings- samt bygge- og anlægsopgaver i Mariagerfjord Kommune Retningslinier for udbud af rådgivnings- samt bygge- og anlægsopgaver i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord den 27-08-2012 1 Formål Formålet med disse Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

Introduktion til Indkøb og udbud i Sorø og Ringsted Kommuner. Ressourcecenterchef Leon K. Johansen Økonomi, IT, Digitalisering og Indkøb

Introduktion til Indkøb og udbud i Sorø og Ringsted Kommuner. Ressourcecenterchef Leon K. Johansen Økonomi, IT, Digitalisering og Indkøb Introduktion til Indkøb og udbud i Sorø og Ringsted Kommuner Ressourcecenterchef Leon K. Johansen Økonomi, IT, Digitalisering og Indkøb Sorø og Ringsted Kommuner som indkøber Der indkøbes årligt for ca.

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget

Miljø- og Planlægningsudvalget Miljø- og Planlægningsudvalget Referat fra fællesmøde 02-10-2014 Torsdag 02.10.2014 kl. 8:00 Mødelokale D2 Følgende sager behandles på mødet Side Drøftelse af ny udbudspolitik på bygningsområdet 2 Bilagsoversigt

Læs mere

Aftale for udbud af Bygge- og anlægsarbejder samt rådgiverydelser (ekskl. drift)

Aftale for udbud af Bygge- og anlægsarbejder samt rådgiverydelser (ekskl. drift) Svendborg Kommune Miljø og Teknik Byggerådgivning Side 2 Maj 2007 / jyt Rev. April 2008 / jyt Aftale for udbud af Bygge- og anlægsarbejder samt rådgiverydelser (ekskl. drift) Aftalen er udarbejdet med

Læs mere

Vejledning for udbud og indhentning af tilbud. Center for Park og Vej og Ejendomscenteret

Vejledning for udbud og indhentning af tilbud. Center for Park og Vej og Ejendomscenteret Vejledning for udbud og indhentning af tilbud Center for Park og Vej og Ejendomscenteret Indledning Denne vejledning har til formål at give svar på udbudsprocedurerne for bygge- og anlægsopgaver, samt

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk 18. marts 2014 Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og

Læs mere

Retningslinjer for indkøb af bygge- og anlægsydelser

Retningslinjer for indkøb af bygge- og anlægsydelser Retningslinjer for indkøb af bygge- og anlægsydelser - en del af Slagelse kommunes indkøbspolitik Drift og Anlæg teknik@slagelse.dk 14. marts 2011 Slagelse Kommune vil med sin styring og fordeling af indkøb

Læs mere

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser.

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. UDBUD -keep it simple Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. Februar 2015 2015 Side 2 af 7 Gør indkøb af rådgivning simpelt - og undgå

Læs mere

Infrastrukturprojekt Støvring Ådale, etape 2 Udbud af totalrådgivning Teknisk rådgivning og bistand. Prækvalifikation (PK)

Infrastrukturprojekt Støvring Ådale, etape 2 Udbud af totalrådgivning Teknisk rådgivning og bistand. Prækvalifikation (PK) Center Plan, Byg og Vej Hobrovej 110 9530 Støvring Rådgivende ingeniør- og planlægningsfirma a/s Telefon: 96 23 95 00 Telefax: 96 23 95 05 Email: info@loenborg.as CVR-nr.: 30 06 88 15 Sagsnr.: 18019 Infrastrukturprojekt

Læs mere

Administrationsgrundlag og -praksis for udbud og overdragelse af bygge- og anlægsopgaver i Jammerbugt Kommune.

Administrationsgrundlag og -praksis for udbud og overdragelse af bygge- og anlægsopgaver i Jammerbugt Kommune. Redaktionelt tilrettet august 2011 Administrationsgrundlag og -praksis for udbud og overdragelse af bygge- og anlægsopgaver i Jammerbugt Kommune. Ændringsforslag af 07.07.2008 Godkendt i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver 1 Politik for Bygge- og Anlægsopgaver Møde den hos Erhverv Væksthimmerland Side 1 2 Dagsorden: Indledning Præsentation af Politik for Bygge- og Anlægsopgaver ved Ole Helk og Jørgen Hansen Præsentation

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget

Miljø- og Planlægningsudvalget Miljø- og Planlægningsudvalget Referat fra ordinært møde Fællesmøde MPU og EBU Onsdag 20.05.2015 kl. 7:30 Mødelokale D2 Følgende sager behandles på mødet Side Forslag til ny udbudspolitik 2 Bilagsoversigt

Læs mere

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Referat fra ordinært møde Fællesmøde EBU og MPU Onsdag 20.05.2015 kl. 7:30 Mødelokale D2 Følgende sager behandles på mødet Side Forslag til ny udbudspolitik 2 Bilagsoversigt

Læs mere

Udvikling af byggeprogram

Udvikling af byggeprogram Udvikling af byggeprogram I dette kapitel beskrives de krav der skal stilles til et standardbyggeprogram, med hensyn til indhold og opbygning. Der er til dette kapitel udarbejdet en standard for byggeprogram

Læs mere

Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser

Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser 2 Denne vejledning, der er udarbejdet af DANVA og FRI, indeholder gode råd om, hvordan vandselskaber kan indkøbe

Læs mere

Rammeaftale om mindre håndværksydelser

Rammeaftale om mindre håndværksydelser Rammeaftale om mindre håndværksydelser PRÆKVALIFIKATION Københavns Kommune,, udbyder i begrænset licitation med prækvalifikation Rammeaftale om mindre håndværksydelser Sted Københavns Kommune, s pladser

Læs mere

Salgsmuligheder for private virksomheder i Viborg Kommune

Salgsmuligheder for private virksomheder i Viborg Kommune Salgsmuligheder for private virksomheder i Viborg Kommune Salgsmuligheder for private virksomheder i Viborg Kommune Kommunens anlægsinvesteringer 2016-2019 v/økonomi- og Personaledirektør Klaus Christiansen,

Læs mere

Udbud af byggeopgaver. - en vejledning

Udbud af byggeopgaver. - en vejledning Udbud af byggeopgaver - en vejledning Forord I Varde Kommune har vi i 2012 vedtaget en planstrategi, der blandt andet har en vision om, at vi i Varde Kommune vil være den reneste kommune. Renhed i forbindelse

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ LICITTION

BLIV KLOGERE PÅ LICITTION 2013 SIDE 2 BLIV KLOGERE PÅ LICITTION Bliv klogere på Licitation On-line ISBN 978-87-7029-522-2 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: 41715000 E-mail: kfst@kfst.dk Vejledningen

Læs mere

Bliv klogere på LICITATION

Bliv klogere på LICITATION Bliv klogere på LICITATION Pjecen er udarbejdet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Grafisk produktion: Rosendahls - Schultz Grafisk a/s On-line ISBN: 978-87-7029-472-0 Tryk ISBN: 978-87-7029-473-7 Oplag:

Læs mere

BESKRIVELSE AF ADMINISTARTIONSPRAKSIS VED

BESKRIVELSE AF ADMINISTARTIONSPRAKSIS VED 12-5-2014 VEJEN KOMMUNE BESKRIVELSE AF ADMINISTARTIONSPRAKSIS VED UDBUD AF BYGGEOPGAVER Ved kommunale bygninger Bygningsservice & Beredskab Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Lovgrundlag... 3 Rådgivning

Læs mere

Udbud af håndværkerydelser

Udbud af håndværkerydelser Udbud af håndværkerydelser Baggrund Byrådet ønsker at give flest mulige virksomheder mulighed for at deltage i konkurrencen om kommunens udbudte opgaver, hvorfor fagentreprise ønskes anvendt i et flertal

Læs mere

Udbud af håndværkerydelser

Udbud af håndværkerydelser Udbud af håndværkerydelser Baggrund Byrådet ønsker at give flest mulige virksomheder mulighed for at deltage i konkurrencen om kommunens udbudte opgaver, hvorfor fagentreprise ønskes anvendt i et flertal

Læs mere

Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP. Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen

Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP. Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen Oversigt Regelgrundlag Partnering som samarbejdsform Grænsefladen til OPP Typer af partneringsamarbejde Udfordringer

Læs mere

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser.

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. UDBUD -keep it simple Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. Revideret september 2016 Gør indkøb af rådgivning simpelt - og undgå klager

Læs mere

Kursus i handel med Sorø og Ringsted Kommune. 19. November 2014. Velkommen

Kursus i handel med Sorø og Ringsted Kommune. 19. November 2014. Velkommen Kursus i handel med Sorø og Ringsted Kommune 19. November 2014 Velkommen Dagsorden Velkomst (Thomas) Præsentation af Indkøbssamarbejdet Sorø/ Ringsted (Thomas) Generelt om indkøb og udbud (Leon) Udbud

Læs mere

Licitation. Afholdelse og godkendelse samt indgåelse af entreprisekontrakter

Licitation. Afholdelse og godkendelse samt indgåelse af entreprisekontrakter Licitation Afholdelse og godkendelse samt indgåelse af entreprisekontrakter Senest ajourført den 26. januar 2010 LICITATION AFHOLDELSE OG GODKENDELSE SAMT INDGÅELSE AF ENTREPRISEKONTRAKTER 1. KOMPETENCE-

Læs mere

Udbudsregler, krav og procedurer

Udbudsregler, krav og procedurer 11. oktober 2010 Udbudsregler, krav og procedurer - Lovgivning Tilbudsloven og Udbudsdirektivet - Entrepriseformer - Udbudsformer - Udvælgelseskriterier - tildelingskriterier Regler Tilbudsloven Hvad siger

Læs mere

Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse ved konkurrenceudsættelse af Nordfyns Kommunes Vej og Park

Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse ved konkurrenceudsættelse af Nordfyns Kommunes Vej og Park Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse ved konkurrenceudsættelse af Nordfyns Kommunes Vej og Park Forfatter: Louise Rasmussen Revideret den 17-03-2015 Dokument nr. 480-2015-127465 Sags nr. 480-2015-70306

Læs mere

GLOSTRUP KOMMUNE. Bilag 4. Praktikanter i Kommunens udbud Vejledning til rådgiver

GLOSTRUP KOMMUNE. Bilag 4. Praktikanter i Kommunens udbud Vejledning til rådgiver GLOSTRUP KOMMUNE Bilag 4 Praktikanter i Kommunens udbud Vejledning til rådgiver Rammerne Glostrup Kommune har besluttet, at der i kontrakter med private leverandører så vidt muligt skal stilles krav om

Læs mere

FORSYNING HELSINGØR SPØRGEGUIDE MARKEDSDIALOG

FORSYNING HELSINGØR SPØRGEGUIDE MARKEDSDIALOG Dato Marts 2019 FORSYNING HELSINGØR SPØRGEGUIDE MARKEDSDIALOG FORSYNING HELSINGØR MARKEDSDIALOG Rambøll Hannemanns Álle 53 DK-2300 København S T +45 5161 1000 www.ramboll.dk INDHOLD 1. INDLEDNING 1 2.

Læs mere

Ny udbuds- og indkøbspolitik. Varer, tjenesteydelser og byggeog anlægsopgaver

Ny udbuds- og indkøbspolitik. Varer, tjenesteydelser og byggeog anlægsopgaver Ny udbuds- og indkøbspolitik Varer, tjenesteydelser og byggeog anlægsopgaver Udbudsrettens grundprincipper 1 Pligt for kommunale myndigheder til at udbyde et område, når den samlede anslåede kontraktværdi

Læs mere

TOTALRÅDGIVNING. Billund Kommune Januar dinesen & partnere a/s PRÆKVALIFIKATION. Nybygning af Centralkøkken ved Sydtoften i Grindsted

TOTALRÅDGIVNING. Billund Kommune Januar dinesen & partnere a/s PRÆKVALIFIKATION. Nybygning af Centralkøkken ved Sydtoften i Grindsted TOTALRÅDGIVNING PRÆKVALIFIKATION Nybygning af Centralkøkken ved Sydtoften i Grindsted Billund Kommune Januar 2013 dinesen & partnere a/s bygherrerådgivning boligadministration 1 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Praktikanter i Kommunens udbud Vejledning til Rådgivere.

Praktikanter i Kommunens udbud Vejledning til Rådgivere. Praktikanter i Kommunens udbud Vejledning til Rådgivere. Rammer og organisering Faxe Kommune har besluttet, at der i udbud af opgaver til private leverandører skal stilles krav om beskæftigelse af praktikanter.

Læs mere

Dragør Kommune. Udbygning af Dragør Skole Nord. Evalueringsrapport Valg af totalentreprenør

Dragør Kommune. Udbygning af Dragør Skole Nord. Evalueringsrapport Valg af totalentreprenør Dragør Kommune Udbygning af Dragør Skole Nord Evalueringsrapport Valg af totalentreprenør Dato 20.03.2015 Evalueringsrapport, valg af totalentreprenør Side: 2 af 6 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ordregivende myndighed...

Læs mere

Dialog om udbud - drift og vedligehold af kommunale bygninger

Dialog om udbud - drift og vedligehold af kommunale bygninger Dialog om udbud - drift og vedligehold af kommunale bygninger Dialog Hvad synes I Dragør Kommune skal være opmærksom på for at udbuddet kan være interessant at byde på? Hvad synes I Dragør Kommune skal

Læs mere

FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE?

FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE? KFST uafhængig konkurrencemyndighed VELFUNGERENDE MARKEDER 14 218 FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE? Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemført en undersøgelse af udvalgte kommuners indkøb

Læs mere

Aarhus Universitetshospital DNC-J109

Aarhus Universitetshospital DNC-J109 VersAKAM25-03-19 Aarhus Universitetshospital DNC-J109 Prækvalifikationsbetingelser REGION MIDTJYLLAND 12. APRIL 2019 Projekt nr.: Version 1.0 Revision A Udarbejdet af BIGM Kontrolleret af Godkendt af Indhold

Læs mere

Ny daginstitution i Bygholm Bakker. Prækvalifikationsbetingelser HORSENS KOMMUNE Projekt nr.: Version 1.0 Revision

Ny daginstitution i Bygholm Bakker. Prækvalifikationsbetingelser HORSENS KOMMUNE Projekt nr.: Version 1.0 Revision VersAKAM25-03-19 Ny daginstitution i Bygholm Bakker Prækvalifikationsbetingelser HORSENS KOMMUNE 22-08-2019 Projekt nr.: Version 1.0 Revision Udarbejdet af BIGM Kontrolleret af JLPN Godkendt af Indhold

Læs mere

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen.

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen. 3. BYGGEPROCESSEN 3. BYGGEPROCESSEN Formået med kapitlet er at redegøre for aktiviteterne og samspillet mellem aktørerne i byggeprocessen, på baggrund af de beskrevne aktører. Byggeprocessen er her defineret,

Læs mere

Generelle bestemmelser REFER-CDR. Teknisk rådgivning og bistand.

Generelle bestemmelser REFER-CDR. Teknisk rådgivning og bistand. REFER-CDR. Teknisk rådgivning og bistand. Region Midtjylland 15. Maj 2017 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Organisering... 5 3. Rammeaftalerne... 6 3.1. Generelt... 6 3.2. Miniudbud... 6 3.3.

Læs mere

PROCESNOTAT HELHEDSPLAN GALGEBAKKEN Byggeudvalgsmøde 17. Januar 2013

PROCESNOTAT HELHEDSPLAN GALGEBAKKEN Byggeudvalgsmøde 17. Januar 2013 J.nr.: 8915877 BOP PROCESNOTAT HELHEDSPLAN GALGEBAKKEN Byggeudvalgsmøde 17. Januar 2013 INDHOLD 1. FORMÅL OG INDLEDNING 2 2. HVAD ER OPGAVEN? KRAV OG ØNSKER. 2 3. ORGANISERING AF RENOVERINGSOPGAVEN. 4

Læs mere

BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION. Begrænset udbud af bygge- og anlægsarbejde på Støvring Gymnasium

BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION. Begrænset udbud af bygge- og anlægsarbejde på Støvring Gymnasium BETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Begrænset udbud af bygge- og anlægsarbejde på Støvring Gymnasium 1 Indledning: 1.1 Disse betingelser gælder for prækvalifikation til Støvring Gymnasiums ombygning af gymnasiet.

Læs mere

Udbudsbetingelser Udbud af håndværkerydelser

Udbudsbetingelser Udbud af håndværkerydelser Rammeaftale 2013-1118-03 Udbudsbetingelser Udbud af håndværkerydelser Februar 2014 Indhold: 1 Generelle oplysninger 1 3 1.1 Ordregiver 1.1 3 1.2 Udbudsprocedure 1.2 3 1.3 De udbudte ydelser 1.3 3 1.3.1

Læs mere

Københavns Ejendommes indkøb tager afsæt i Københavns Kommunes overordnede indkøbspolitik og især følgende to grundprincipper gør sig gældende:

Københavns Ejendommes indkøb tager afsæt i Københavns Kommunes overordnede indkøbspolitik og især følgende to grundprincipper gør sig gældende: KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT Københavns Ejendommes Udbuds- og anlægsstrategi 2011-2012 06-10-2011 Sagsnr. 2010-160277 2011-167683 Dokumentnr. 2011-712151

Læs mere

Kursus i handel med Sorø og Ringsted Kommune. 25. november 2015. Velkommen

Kursus i handel med Sorø og Ringsted Kommune. 25. november 2015. Velkommen Kursus i handel med Sorø og Ringsted Kommune 25. november 2015 Velkommen Dagsorden Velkomst (Thomas) Præsentation af Indkøbssamarbejdet Sorø/ Ringsted (Thomas) Generelt om indkøb og udbud (Sabrine/Lykke)

Læs mere

HVORDAN ER DEN PERFEKTE BOLIG?

HVORDAN ER DEN PERFEKTE BOLIG? HVORDAN ER DEN PERFEKTE BOLIG? Går du/i med drømmen om at bygge/renovere parcelhus, villa eller sommerhus? ZENI arkitekter kan hjælpe dig med at realisere drømmen! Vi har kun positive ord at sige om vores

Læs mere

Indretning af psykiatrisk sengeafsnit N8 ved psykiatrisk ambulatorie. Højtoftecenteret - Thylandsvej 37, 7700 Thisted

Indretning af psykiatrisk sengeafsnit N8 ved psykiatrisk ambulatorie. Højtoftecenteret - Thylandsvej 37, 7700 Thisted Indretning af psykiatrisk sengeafsnit N8 ved psykiatrisk ambulatorie. Højtoftecenteret - Thylandsvej 37, 7700 Thisted Hovedentreprise Udbudsbeskrivelse side 1 af 6 1. Indledning Region Nordjylland udbyder

Læs mere

Sygehus byggeprojekter i Region Sjælland

Sygehus byggeprojekter i Region Sjælland Sygehus byggeprojekter i Region Sjælland Sygehusplan 2010-2020 Hovedsygehus i Køge Akutsygehuse i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster. Specialsygehuse i Roskilde og Næstved Sygehusplan 2010 Sygehusbyggeri

Læs mere

LANGUAGE: NO_DOC_EXT: SOFTWARE VERSION: COUNTRY: PHONE: / NOTIFICATION TECHNICAL: NOTIFICATION PUBLICATION:

LANGUAGE: NO_DOC_EXT: SOFTWARE VERSION: COUNTRY: PHONE: / NOTIFICATION TECHNICAL: NOTIFICATION PUBLICATION: LANGUAGE: DA CATEGORY: ORIG FORM: F02 VERSION: R2.0.9.S01 SENDER: ENOTICES CUSTOMER: ECAS_nbaherik NO_DOC_EXT: 2017-014988 SOFTWARE VERSION: 9.4.0 ORGANISATION: ENOTICES COUNTRY: EU PHONE: / E-mail: heba@advodan.dk

Læs mere

Valg af strategi for gennemførelse, BHK, BC

Valg af strategi for gennemførelse, BHK, BC Valg af strategi for gennemførelse, BHK, BC Hvad er strategi - projektlederens rolle De store beslutninger - mulighederne Cases Hvordan vælge - situationsegenskaber og erfaringer Konklusion - valg og opfølgning

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER

UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER Dato: 15. august 2013 J. nr.: 102794 UDBUDSBETINGELSER TIL PRÆKVALIFIKATION RAMMEAFTALE FOR ARKITEKT- OG INGENIØRYDELSER 1. Indledning og beskrivelse Boligorganisationen Tårnbyhuse ønsker at indgå rammeaftale

Læs mere

Sammen med nærværende udbudsbrev fremsendes nedenstående udbudsmateriale:

Sammen med nærværende udbudsbrev fremsendes nedenstående udbudsmateriale: Til tilbudsgiveren Aarhus den 14.11.2013 Udbudsbrev Byggeprojektet omhandler den sidste halvdel af HAB`s afdeling 27 bestående af Blok 4, 5, 6, 7, med i alt 129 lejemål, beliggende i Varbergparken, 6100

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 K E N D E L S E Berotech A/S (advokat Tina Braad, Aarhus) mod Provas Haderslev Spildevand A/S (advokat Lars

Læs mere

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide Bliv leverandør til det offentlige Miniguide INDLEDNING Denne miniguide indeholder vejledning i, hvad du skal huske når du vil byde på opgaver i Gribskov Kommune. Miniguiden indeholder nogle generelle

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING

UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING PILEGÅRDSPARKEN 20 UDBUDSBETINGELSER OMBYGNING OG RENOVERING Totalentreprise Udbudsbetingelser Dateret: 10.09.2018 27551 Pilegårdsparken 20 3460 Birkerød Pilegårdsparken Udbudsbetingelser Side : 2/7 Indhold:

Læs mere

Konkurrencebetingelser Udvikling af planlægningsværktøj til beskrivelse af det terrænnære grundvand. 24. Januar 2018

Konkurrencebetingelser Udvikling af planlægningsværktøj til beskrivelse af det terrænnære grundvand. 24. Januar 2018 Udvikling af planlægningsværktøj til beskrivelse af det terrænnære grundvand Indholdsfortegnelse 1 Udbudsform... 3 2 Prækvalifikation... 3 2.1 Ansøgningens indhold... 3 2.2 Spørgsmål... 4 2.3 Udvælgelse...

Læs mere

Aftale-Håndbogen - Kap. 7. Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser, side 1 af 5 August 2012

Aftale-Håndbogen - Kap. 7. Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser, side 1 af 5 August 2012 Aftale-Håndbogen - Kap. 7. Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser, side 1 af 5 August Vejledning til afgrænsning af rådgiverydelser Notatet Afgrænsning af rådgiverydelser kan i en udfyldt stand

Læs mere

Salgsmuligheder for private virksomheder i Viborg Kommune

Salgsmuligheder for private virksomheder i Viborg Kommune Salgsmuligheder for private virksomheder i Viborg Kommune Velkomst v/ Erhvervs- og udviklingschef Kristian Brøns Nielsen Program 07.45 Ankomst, registrering og rundstykker 08.00 Velkomst v/ Erhvervs- og

Læs mere

Udbudsstrategi Region Hovedstaden

Udbudsstrategi Region Hovedstaden Ved. Juridisk konsulent Marianne Kaae Nielsen Organisering af kvalitetsfondsprojekterne i RH. Koncern Byggestyring (placering på regionsgården) Hospitalernes projektorganisationer varetager bygherrerollen.

Læs mere

Konkurrencebetingelser Rammeaftale om teknisk rådgivning

Konkurrencebetingelser Rammeaftale om teknisk rådgivning 15. maj 2017 REFER EU Projekt med 25 fjernvarmeselskaber Region Midtjylland, Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg BISGAARD EJSING Aps Rosenkrantzgade 23, 4. sal 8000 Aarhus C Region Midtjylland

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN

UDBUDSBETINGELSER OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN NYBYGGERI, STRANDVEJEN 131A UDBUDSBETINGELSER OPFØRELSE AF NY VILLA PÅ STRANDVEJEN Totalentreprise Udbudsbetingelser Dateret: 12.06.2018 Udbudsbetingelser Side : 2/7 Indhold: 1. Omfang... 3 1.1 Betingelser...

Læs mere

Prækvalifikation vedr. totalrådgivning Renovering af Vorrevangskolens svømmehal

Prækvalifikation vedr. totalrådgivning Renovering af Vorrevangskolens svømmehal Prækvalifikation vedr. totalrådgivning Renovering af Vorrevangskolens svømmehal Opgaven udbydes i henhold til Tilbudsloven, LBK nr. 1410 af 07/12/2007 inkl. senere ændringer til forskriften. 1. Ordregiver

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER ALBERTSLUND UNGDOMSBOLIGER. EU-udbud, totalrådgivning

UDBUDSBETINGELSER ALBERTSLUND UNGDOMSBOLIGER. EU-udbud, totalrådgivning UDBUDSBETINGELSER ALBERTSLUND UNGDOMSBOLIGER EU-udbud, totalrådgivning 1. INDLEDNING Side 2 1.1 Kontraktens indhold Morbærhaven i Albertslund skal renoveres. I den forbindelse har Albertslund Ungdomsboliger

Læs mere

Indledning. Fokusområder Bilag 1: Københavns Ejendommes Udbuds- og anlægsstrategi Sagsnr.

Indledning. Fokusområder Bilag 1: Københavns Ejendommes Udbuds- og anlægsstrategi Sagsnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Bilag 1: Københavns Ejendommes Udbuds- og anlægsstrategi 2013-2014 04-07-2013 Sagsnr. 2013-87249 Dokumentnr. 2013-87249-5 Indledning Københavns Ejendomme er en professionel indkøbsorganisation,

Læs mere

dinesen & partnere a/s bygherrerådgivning boligadministration

dinesen & partnere a/s bygherrerådgivning boligadministration Satellitten, 12 boliger ved Holmegårdsvej i Ringkøbing 27. september 2013 Udbudsbrev, Totalrådgivning i offentlig udbud uden prækvalifikation. Ringkøbing Skjern Kommune inviterer Dem herved til at byde

Læs mere

Fremtidens Etagebolig, Horsens

Fremtidens Etagebolig, Horsens Indhold Byggesagen... 2 Vision... 2 Udbud... 3 Fordele og ulemper ved entrepriserne... 3 Egenproduktion... 4 Emner der bliver lagt vægt på... 4 Tidsplan... 4 Ophængnings plan... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

Udbud af håndværkerydelser

Udbud af håndværkerydelser Udbud af håndværkerydelser Program Hvorfor udbydes håndværkerydelser som rammeaftale? Hvilke håndværkerydelser udbydes som rammeaftale? Hvordan udbydes håndværkerydelser som rammeaftale? Hvordan tildeles

Læs mere

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Indledning Sindshvile 16. november 2016 Nordsjællands Park og Vej er et tværkommunalt fællesskab mellem Fredensborg og Helsingør Kommuner og er

Læs mere

IKA INDKØBSJURA 2014 SPOR 1.2 FOKUS PÅ FORSYNINGSVIRKSOMHED

IKA INDKØBSJURA 2014 SPOR 1.2 FOKUS PÅ FORSYNINGSVIRKSOMHED IKA INDKØBSJURA 2014 SPOR 1.2 FOKUS PÅ FORSYNINGSVIRKSOMHED Bjarne S. Petersen, indkøbskoordinator v. FFV Energi & Miljø og Andreas Christensen, partner v. Horten Onsdag d. 18 juni 2014 AGENDA side 2 Præsentationaf

Læs mere

Retningslinje. for udbud af bygge- og anlægsopgaver

Retningslinje. for udbud af bygge- og anlægsopgaver Retningslinje for udbud af bygge- og anlægsopgaver 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Overvejelser før en opgave udbydes... 4 Beslutningsprocedure ved udbud af bygge- og anlægsopgaver... 5 Gennemførelse

Læs mere

UDBUDSSTRATEGI OG NYE FORHANDNINGSFORMER

UDBUDSSTRATEGI OG NYE FORHANDNINGSFORMER UDBUDSSTRATEGI OG NYE FORHANDNINGSFORMER Fakta 185.000 (64.500) 38 (10) m2 827 (296) > 4.100 (1.600) 520.000 (57.000) 60.000 (22.000) Aktuel status B5 Vidensbygning B5 Forskningsarealer Kliniske kontorer

Læs mere

GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK

GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK GULDBORGSUND KOMMUNE JANUAR 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Formål med indkøbs- og udbudspolitikken... 4 3. Principper for udbud og indkøb...

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og anlægsarbejder,

Læs mere