Pinsepakken, skattepligtig indkomst og personlige indkomstskatter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pinsepakken, skattepligtig indkomst og personlige indkomstskatter"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 25. august 1999 Pinsepakken, skattepligtig indkomst og personlige indkomstskatter Resumé: I dette papir gives et forslag til hvordan pinsepakkens justeringer i personlige indkomstskatter kan indarbejdes i ADAMs skatterelationer. Det foreslås at indføre personlig indkomst som udskrivningsgrundlag for bund-, mellem- og topskat i takt med justeringerne indfases. Forslaget indebærer en række følgeændringer i såvel skattemodel og datagrundlaget og i formodellen MISKMASK tmk25899.wp Nøgleord: Pinsepakke, skattepligtig indkomst, personlig indkomst Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 1. Justeringer i de personlige indkomstskatter Med pinsepakken er der vedtaget en justering af skattereglerne som vanskeligt kan rummes i ADAMs nuværende relationer. I dette papir beskrives ændringerne for de personlige indkomstskatter, og der gives forslag til nye relationer til den kommende modelversion. Hovedindholdet af justeringerne er en sænkning af skatteværdien af rentefradraget og de ligningsmæssige fradrag. Samtidig sænkes bundskatten og bundgrænsen for mellemskatten hæves. Endvidere ophæves lejeværdibeskatningen, og en ny kommunal ejendomsskat indføres. Skattejusteringerne gennemføres gradvist over perioden Tabel 1. Oversigt over justeringer i udskrivningsgrundlag Kommuneskatter 1 Skattepligtig indkomst Skattepligtig indkomst Bundskat Skattepligtig indkomst Personlig indkomst + positiv nettokapitalindkomst Mellemskat Topskat Personlig indkomst + nettokapitalindkomst Personlig indkomst + nettokapitalindkomst over Personlig indkomst + positiv nettokapitalindkomst Personlig indkomst + positiv nettokapitalindkomst + indskud til kapitalpensionsordninger 1) Inkl. kommune-, amts- og kirkeskat Skatteværdien af rentefradraget og de ligningsmæssige fradrag sker ved at ændre udskrivningsgrundlaget for de statslige skatter: bund-, mellem- og topskat. De væsentligste ændringer fremgår af tabel 1 (bilag 1 indeholder en mere detaljeret beskrivelse af ændringerne i udskrivningsgrundlaget). Allerede under de nuværende skatteregler er skatteværdien af fradragene mindre end marginalskatten for personer med høj indkomst. Med de nye skatteregler vil skatteværdien af fradragene nærme sig kommunalskatteprocenten for alle. 1 I ADAMs nuværende relationer er udskrivningsgrundlaget den skattepligtige indkomst. Det er allerede nu en tilnærmelse, da de ligningsmæssige fradrag ikke indgår i mellem- og topskat og nettokapitalindkomst kun i begrænset omfang indgår i topskatten. Men med de vedtagne skattejusteringer er tilnærmelsen betydeligt ringere. 2 Det eneste realistiske alternativ til skattepligtig indkomst er personlig indkomst. 1 I det omfang at renteudgifter helt eller delvis opvejes af renteindtægter er skatteværdien af rentefradraget dog stadig højere end kommuneskatten for høje indkomster. Men da bundgrænsen for mellemskatten samtidig hæves og lejeværdien udgår af udskrivningsgrundlaget, vil skatteværdien af fradragene for de fleste være tæt på kommuneskatten. 2 I 1997 er nettokapitalindkomsten og de ligningsmæssige fradrag opgjort til omtrent 60 mia. kr. Hvis lejeværdien fratrækkes, svarer det til knap 75 mia. kr. Reduktion i skatteværdien af disse fradrag ligger måske i nærheden af 10 procentpoint; mao. atvil ADAMs skatterelationer - med et hurtig overslag - overvurdere skatteprovenuet med 7-8 mia. kr.

3 Det vil give anledning til mindst lige så store fejlskøn, hvis personlig indkomst er udskrivningsgrundlaget for kommunalskatterne. Det mindst ringe alternativ synes da at være at indføre to udskrivningsgrundlag i modellen; nemlig skattepligtig indkomst som grundlag for kommunalskatterne og personlig indkomst for statsskatterne. Nedenfor undersøges hvordan nye data og nye relationer kan etableres Personlig indkomst, skattepligtig indkomst og slutskatteprovenuer Kilden til skattepligtig indkomst er Skatter og Afgifter s opgørelse af indkomster og fradrag. Samme kilde indeholder en opdeling af skattepligtig indkomst i komponenterne personlig indkomst, kapitalindkomst, ligningsmæssige fradrag og overført underskud. I den nuværende datakonstruktion bruges denne opdeling ikke. Her udskilles nogle af hovedkomponenterne, og forskellen op til skattepligtig indkomst samles i variablen resterende skattepligtig indkomst. Med en mindre justering i datakonstruktionen kan datamaterialet konstrueres ud fra følgende identiteter (1) Hvor de forskellige variabler er: Ysp Yas Yrpss Tops Sdas Yspr Yrphs Tippps Ylws Yl3s Ysrs Personlig indkomst A-indkomst Overskud af egen virksomhed Pensionsordninger Arbejdsmarkedsbidrag Øvrig personlig indkomst Overskud af egen bolig (lejeværdi) Nettorenteindtægter Lønmodtagerfradrag 3 pct. s fradrag Øvrig skattepligtig indkomst To af variablerne i (1) dannes residualt; nemlig henholdsvis Yspr og Ysrs. Datakonstruktionen er ikke meget mere omfattende end hidtil. Udvidelsen er blot at kunne danne variablen Ysp. I bilag 2 er datakonstruktionen beskrevet i detaljer. Bemærk at fra 1987, hvor virksomhedsordningen blev indført, har selvstændige kunnet modregne virksomhedens renteudgifter i overskuddet af egen virksomhed, hvis de tilsluttede sig ordningen. Det har givet mulighed for at fratrække

4 4 virksomhedernes renteudgifter i personlig indkomst fremfor kapitalindkomst med en større skatteværdi af fradraget som følge. Ændringen ses først i data i I de nuværende serier for overskud af egen virksomhed og nettorenteindtægter har vi ført den del af overskuddet af egen virksomhed tilbage til nettorenterne. Det skete for at undgå brud i de korrektionsfaktorer, der i modellen giver overgangen fra nationalregnskabstatistik til skattestatistik. I princippet kan denne korrektion opretholdes. Men i så fald skal korrektionen også anvendes på den personlige indkomst, hvilket vil være i modstrid med dette papirs intention om udskille den personlige indkomst som udskrivningsgrundlag for statsskatter. Derfor er der ikke korrigeret for bruddet i det nye datagrundlag. 4 Figur 1 Personlig og skattepligtig indkomst Pct.vis vækst Personlig indkomst Skattepligtig indkomst Personlig indkomst Skattepligtig indkomst Når udskrivningsgrundlaget specificeres, må skatteprovenuet også specificeres. Slutskatterne dannes ud fra skattestatistikken (typisk tabel 5.7). Her findes slutskatter fordelt på art. I opgørelsen af ADAMs slutskatter, Ssy, medtages pt. alle slutskatter undtagen formueskatten, sømandsskatten og aktieskatten. Formueskatten er helt naturligt ikke med, da den ikke er en del af de personlige indkomstskatter. Med aktieskatten forholder det sig lidt anderledes. Aktieudbytter er indkomst, og de beskattes som sådan. Ydermere er aktieskatten medtaget i Ssy 91 og 92, men ikke herefter. Aktieskatten er en del af de personlige indkomstskatter, Sdk. I modellen opgøres den personlige indkomstskat ved følgende relation (2) hvor Skrc er residualt bestemt. Når aktieskatten ikke er en del af slutskatterne, så er den indeholdt i Skrc og dermed en eksogen skat. 3 Indtil 1994 har det statistisk set ikke været muligt at opgøre renteudgifter og -indtægter under virksomhedsordningen 4 Det betyder omvendt at korrektionsfaktorerne kyrpss = (.5 Yrr +.5 Yrr -1 )/Yrpss og ktippps = Tippps/Tippp vil indeholde et niveauskift i 1994.

5 Udtrykket bssy0 Ssy + bssy1-1 Ssy -1 + bssy2-2 Ssy -2 afspejler afregningstidspunktet for slutskatterne. Andelen af slutskatten betalt i året måles ved bssy0. Den del som afregnes det følgende år som henholdsvis overskydende skat og restskat til opkrævning og frivillig indbetaling er bssy1. Endelig er bssy2 den del af restskatten, som opkræves via forskudsskatten med to års forsinkelse. I beregningen af bssy0 er medtaget den aktieskat, som indbetales i året. Behandlingen af aktieskatten i de nuværende variabler er altså ikke konsistent. Det foreslås i det følgende at aktieskatten medtages i slutskatten. Det foreslås samtidig at lade såvel slutskat som kildeskat omfatte sømandsskatten. Grundlaget for aktieskatten er hverken personlig eller skattepligtig indkomst. Det er en beskatning af aktieudbyttet. Det foreslås at det samlede afkast af realkapitalen bruges som proxy for aktieudbyttet, fx: Hvor Ssya er aktieskatten. Der er her valgt at lade afkastprocenten følge obligationsrenten, iwbz. Det er ikke en god relationen. Argumentet for relationen er, at nu følger aktieskatten udviklingen i realkapital og rente, i modsætning til før, hvor aktieskatten var eksogen. Figur 2 Korrektionsfaktor i relation for Ssya 5 (3) kssya Virksomhedsskatten er en a conto afregning af skatten overskuddet af egen virksomhed. Når overskuddet udbetales til forbrug, indgår det i opgørelsen af personlig og skattepligtig indkomst. Den indeholdte a conto betalte skat modregnes herefter i slutskatten. Det foreslås i det følgende at lade virksomhedsskatten følge mellemskatten.

6 6 Figur 3 Slutskatter opdelt efter udskrivningsgrundlag Slutskatter Slutskatter (skattepligtig indkomst) Slutskatter (personlig indkomst), højre Aktieskat, højre Pct.vis vækst Slutskatter Slutskatter (skattepligtig indkomst) Slutskatter (personlig indkomst), højre Dermed indeholder slutskatterne i ADAM pt alle arter bortset fra formueskatten. Slutskatterne kan nu relateres til henholdsvis den personlige indkomst og den skattepligtige indkomst som udskrivningsgrundlag. Jf. tabel 1 ovenfor udskrives kommune-, amts- og kirkeskatten på grundlag af skattepligtig indkomst i hele perioden. Efter 2001 udskrives bund-, mellem- og topskat tilnærmelsesvist på grundlag af personlig indkomst. Grundlaget for topskatten har faktisk hele tiden tilnærmelsesvist været personlig indkomst. Bund- og mellemskat kan relateres til skattepligtig indkomst frem til og med henholdsvis 2001 og Den nærmere dokumentation af slutskatterne er henlagt til bilag Indkomstandele - bys er og bysp er Slutskatten bestemmes i modellen som en gennemsnitsskattesats, tss0, på udskrivningsgrundlaget Ys med følgende konstruktion hvor tss0 er gennemsnitsskattesatsen. Denne skitse foreslås bevaret, dog så at sige gange to. Nemlig en gennemsnitssats for indkomstskatter, tssp0, udskrevet på personlig indkomst og en gennemsnitssats for indkomstskatter, tss0, udskrevet på skattepligtig indkomst. Skattesatsen, tss0, i (3) er givet ved (4) (5) hvor bys serne måler andelen af indkomsten på de forskellige skattetrin, og tsk og tsu erne er de tilsvarende skattesatser. Også denne skitse foreslås bevaret for såvel tssp0 og tss0. Men det foreslås disse skattesatser beregnes uden for modellen i den formodel, som også beregner indkomstandelene. I bilag 4 beskrives

7 hvordan formodellen MISKMASK kan modificeres til at beregne de nye skattesatser. Fordelen ved at beregne indkomstskattesatserne uden for modellen er at for det første at ligningssystemet forenkles. Samtidig bliver skattebestemmelsen mere robust over for reformer og justeringer i skatteregler. Hvis skattesatsen for skatteværdien af rentefradraget, tsuih, i usercost udtrykket i boligmodellen beregnes, kan flere af de eksogene skattersatser helt udgå af modellen. Ulempen er at regelfastsatte skattesatser ikke længere indgår som instrumentvariabler i modellen. I figur 4 og 5 viser hvordan andelene for beskatning på de enkelte skattetrin forløber i perioden I figur 4 er der brugt skattefunktionen fra den nuværende modelversion. Her er indkomstgrundlaget den skattepligtige indkomst. I figur 5 illustreres forløbet i pinsepakken. Her ses at topskatten gennem hele forløbet udskrives på grundlag af personlig indkomst. Mellemskatten udskrives på grundlag af skattepligtig indkomst frem til 1998, og bundskatten frem til Figur 4 Andele for beskatning med skattepligtig indkomst som eneste udskrivningsgrundlag pct Topskat Mellemskat Bundskat+kommuneskat skattetrin 2. skattetrin 3. skattetrin 4. skattetrin 0.00

8 8 Figur 5 Andele for beskatning med henholdsvis (a) skattepligtig indkomst og (b) personlig indkomst som udskrivningsgrundlag (a) Skattepligtig indkomst (b) Personlig indkomst pct Mellemskat Topskat Topskat Mellemskat Topskat Mellemskat Bundskat+kommuneskat Kommuneskat Bundskat skattetrin 2. skattetrin 3. skattetrin 4. skattetrin skattetrin 2. skattetrin 3. skattetrin Forslag til nye ligninger De ovenfor beskrevne ændringer fører frem til at følgende blok af relationer til bestemmelse af udskrivningsgrundlag, slutskat og indkomstskat: (6) Disse relationer kan fuldt ud rumme de nuværende relationer ved at nulstille skattesatserne tssp0 og tssp1 og bestemme slutskatten alene i relationen for Ssys. Det foreslås at bruge dette setup frem Fra 1994 aktiveres slutskatter på grundlag af personlig indkomst gradvist, idet topskatten indplaceres i Ssysp. I 1999 indplaceres mellemskatten (og dermed også aktieskatten og virksomhedsskatten) i Ssysp, og i 2001 også bundskatten.

9 Der er svært at give en empirisk vurdering af forslaget, da ændringerne i realiteten først får betydning i de kommende år. Men opdelingen i personlig indkomst og skattepligtig indkomst kan belyses for perioden Figur 6 Korrektionsfaktorer for overskud af egen virksomhed og nettorenteindtægter kyrpss adambk:kyrpss, højre ktippps adambk:ktippps, højre 1.38 Bemærk først at den ændrede behandling af virksomhedsordningerne, som beskrevet ovenfor, indebærer at virksomhedernes nettorenteindtægter nu er posteret under overskud af egen virksomhed fra Det betyder, at den skattemæssige opgørelse af overskuddet af egen virksomhed er blevet mindre, og den skattemæssige opgørelse af nettorenteindtægter er blevet større (eller mao. at rentefradraget er blevet mindre). Det afspejles i de tilhørende korrektionsfaktorer, kyrpss og ktippps, som skifter niveau. Men udviklingen i disse k-faktorer er ikke ændret væsentligt. Forslaget i (6) indebærer, at der residualberegnes to k-faktorer til bestemmelse af henholdsvis øvrig personlig indkomst og øvrig skattepligtig indkomst. Tidligere var der kun brug for en k-faktor. Disse k-faktorer er vist i figur 7. Udviklingen i k-faktorerne giver ikke belæg for at konkludere fremskridt eller tilbageskridt. Samlet set er beskrivelsen af udskrivningsgrundlaget lige så god (eller lige så ringe) som tidligere. Figur 7 Korrektionsfaktorer før øvrig indkomst Pct.vis vækst kysprs kysrs adambk:kysrs kysprs kysrs adambk:kysrs

10 10 Figur 8 Korrektionsfaktorer for slutskatteprovenue og rekoncilieringsled kssyp kssy adambk:kssy Skrc adambk:skrc Opdelingen af skatteprovenue kan vurderes ved at sammenligne den gamle k- faktor, adambk:kssy, med de nye, kssy og kssyp. Men her er der ikke tale om en forbedring. Relationen for topskatteprovenuet giver en god beskrivelse af udviklingen, og k-faktoren kssyp er nærmest lig 1 i hele perioden. kssy marginal større end den gamle k-faktor. Inddragelsen af aktieskatten i Ssy er forklaringen på at restleddet, det såkaldte rekoncilieringsled, nu er væsentlig tættere på nul. 5. Modelegenskaber De foreslåede ændringer i skattemodellen er næsten udelukkende af definitorisk art. Derfor er modellens fremskrivningsegenskaber ikke påvirket væsentligt. Figur 9 viser hvordan skatteprovenuet fremskrives i den isolerede skattemodel under forudsætning af jævnt voksende indkomster og fradrag. For både ny og gammel skattemodel er pinsepakkens justeringer indarbejdet i makroskattesatserne. 5 Simulationsperioden er Forskellen er helt minimal, og kan væsentligst tilskrives at aktieskatten nu medregnes i slutskatterne. Bemærk dog at i år 2002 er stigningen i slutskatteprovenuet større i den nye skattemodel. Det skyldes at bundskatten netop i år 2002 skifter udskrivningsgrundlag. 5 Afskaffelsen af beskatningen af lejeværdien af egen bolig er dog ikke medtaget i kørslerne.

11 11 Figur 9 Slutskatteprovenue i ny og gammel skattemodel under forudsætning af jævn vækst i indkomster og fradrag (isoleret skattemodel) Pct.vis vækst Ny skattemodel Skattemodel maj Ny skattemodel Skattemodel maj98 Skattemodellens marginale egenskaberne ændres kun i det omfang at de marginale skattesatser, tssys1 og tssysp1, er påvirket af opdelingen i skattegrundlaget. Opdelingen giver forskellige marginalskattesatser på personlig og skattepligtig indkomst. Men den samlede slutskattemultiplikator er ikke ændret. Det fremgår af figur 10, hvor eksperimentet er at hæve alle indkomster og fradrag med 1 procent i hele fremskrivningsperioden. Figur 10 Effekt på slutskatten ved at hæve indkomster og fradrag med 1 procent i hele simulationsperioden (isoleret skattemodel) (a) Absolut multiplikator (b) Relativ multiplikator Ny skattemodel Skattemodel maj Ny skattemodel Skattemodel maj98 På den baggrund er det klart at de samlede modelegenskaber er uændrede med den ny skattemodel.

12 12 Figur 11. Effekt på slutskatten af øget varekøb (samlet model) (a) Absolut multiplikator (b) Relativ multiplikator Maj98 + ny skattemodel Maj Maj98 + ny skattemodel Maj98 6. Opsamling I ovenstående beskrives en modellering af pinsepakkens skattejusteringer. Ændringen i modellen er principielt ganske simpel. Personlig indkomst indføres i modellen som udskrivningsgrundlag for statsskatterne. I praksis medfører denne ændring dog en del følgerettelser i datagrundlaget. Det betyder også at formodellen MISKMASK skal have ny opsætning. Der foreslås samtidig at beregningen af makroskattesatserne flyttes fra hovedmodellen til formodellen. Det er ikke en egentlig konsekvens af pinsepakkens justeringer. Her er derimod tale om et forsøg på at gøre den samlede skattemodel mere robust overfor kommende skattereformer. Når makroskattesatserne er eksogene variabler, kan de foreslåede relationer rumme flere udformninger af skattereglerne end det er tilfældet i de nuværende relationer. Ændringerne i skattemodel og formodellen MISKMASK foreslås indarbejdet i den kommende modelversion.

13 BILAG 1. Pinsepakkens justering af reglerne for personlig indkomstskat 13 Pinsepakkens justeringer i den peronlige indkomstskat er forsøgt sammenfattet i de tre nedenstående tabeller. Ændringerne omfatter: nedsættelse af bundskatten forøgelse af bundfradraget for mellemskatten reduktion af skatteværdien af rentefradrag og ligningsmæssige fradrag afskaffelse af beskatning af lejeværdi af egen bolig Skatteværdien af rentefradrag og ligningsmæssige fradrag reduceres med gradvist at lade disse udgå af udskrivningsgrundlaget for de statslige indkomstskatter: top-, mellem- og bundskat. Som det fremgår af tabel 3 vil positiv nettokapitalindkomst dog stadig indgå i grundlaget for statsskatter. Bemærk også at indskud på kapitalpensionsordninger ikke længere kan fratrækkes i grundlaget for topskatten. Tabel B1. Skattesatser 1998-niveau Skatteart Kommunale skatter 32,4 32,4 32,4 32,4 32,4 Bundskat 8,0 7,5 7,0 6,25 5,5 Mellemskat 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 Topskat 15,0 15,0 15,0 15,0 15,0 Tabel B2. Bundfradrag 1998-niveau Skatteart Kommunale skatter Bundskat Mellemskat Topskat

14 Tabel B3. Beskatningsgrundlag 1998-niveau 14 Skatteart Kommunale skatter skattepligtig indkomst Bundskat skattepligtig indkomst personlig indkomst + positiv nettokapitalindkomst - ½ negativ nettokapitalindkomst - ligningsmæssige fradrag personlig indkomst + positiv nettokapitalindkomst - ligningsmæssige fradrag personlig indkomst + positiv nettokapitalindkomst Mellemskat Topskat personlig indkomst + nettokapitalindkomst personlig indkomst + nettokapitalindkomst over Personlig indkomst + positiv nettokapitalindkomst Personlig indkomst + positiv nettokapitalindkomst + indskud til kapitalpensionsordninger

15 15 Bilag 2. Data for skattepligtig indkomst i ADAMs databank Data for skattepligtig indkomst er i den nuværende databank bygget op omkring følgende identitet (1) Kilden er opgørelsen af indkomster og fradrag i Skatter og afgifter (typisk tabel 5.10). Tabel 5.10 opgøres på at tidligere tidspunkt end tabel 2.6. Derfor er der en lille forskel mellem de to tabeller. Derfor opregnes tabel 5.10 til samme niveau som tabel 2.6. (2) Bemærk at perioden omfatter flere forskellige skatteregimer. Det indebærer at ændringer i afgrænsningen af personlig indkomst, kapitalindkomst og ligningsmæssige fradrag. Disse begreber er derfor ikke brugt i datasettet. Der er større ændringer i kildematerialet i 1979, 1980, 1987 og Bemærk også at fra 1994 opgøres skattepligtig indkomst for selvstændige erhvervsdrivende i overensstemmelse med virksomhedsordningen og kapitalafkastordningen. Dvs at virksomhedernes renteudgifter og -indtægter fra 1994 indgår i overskuddet af egen virksomhed og dermed i opgørelsen af personlig indkomst. Før 1994 indgik disse renteudgifter og -indtægter i kapitalindkomsten. I databanken er der korrigeret for dette brud (korrektionen sker på baggrund af internt materiale fra 5. kt.). I databanken henregnes renteindtægter og -udgifter for selvstændige tilsluttet virksomhedsordningen og kapitalafkastordningen stadig til kapitalindkomsten. Tabel 1: Skattepligtig indkomst, indkomster og fradrag (mia.kr) Skattepligtig indkomst Ys A-indkomst Yas Overskud af egen virksomhed Yrpss Overskud af egen bolig Yrphs Nettorenteindtægter Tippps Øvrig skattepligtig indkomst Ysrs Heraf pensionsordninger Tops arbejdsmarkedsbidrag Sdas Lønmodtager fradrag Ylws pct s fradrag. Yl3s Rest Rest

16 16 Tabel 1 (fortsat): Skattepligtig indkomst, indkomster og fradrag (mia.kr) Skattepligtig indkomst Ys A-indkomst Yas Overskud af egen virksomhed Yrpss Overskud af egen bolig Yrphs Nettorenteindtægter Tippps Øvrig skattepligtig indkomst Ysrs Heraf pensionsordninger Tops arbejdsmarkedsbidrag Sdas arbejdsløshedsforsikring Ylws øvrige lønmodtagerfrad. Yl3s pct s fradrag rest Den samme kilde kan bruges til at konstruere et datamateriale, som opdeler indkomsten i komponenter, sådan at den personlige indkomst fremgår eksplicit. Tallene er gengivet i tabel 2. Bemærk at der ikke er korrigeret for brud i serierne Yrpss og Tippps i Bemærk også at der ikke findes tal for den personlige indkomst før Det er ikke umiddelbart muligt at beregne dette tal, da der mangler oplysninger om pensionsordninger og øvrig personlig indkomst. Den personlige indkomst kan heller ikke beregnes baglæns, da der ikke er oplysninger om lønmodtager fradrag. Der synes at være to valgmuligheder. Den første mulighed er at bruge tabel 1 som datagrundlag for perioden Omkostningen er at modellen da skal udstyres med en switch dummy og to sæt relationer til at bestemme skattepligtig indkomst. Den anden mulighed, som er valg her at konstruere data for variabler Tops, Ylws og Ysrs i perioden ved hjælp af modellens relationer: (3) Hvor korrektionsfaktorerne ktops, kylws og kysrs får tildelt deres 1980 værdi i hele perioden. Derved kan personlig indkomst, Ysp, og øvrig personlig indkomst, Ysprs, beregnes således (4)

17 17 Tabel 2 Personlig indkomst og skattepligtig indkomst (mia. kr.) A-indkomst Yas Overskud af egen virksomhed Yrpss Pensionsordninger Tops Arbejdsmarkedsbidrag Sdas Øvrig personlig indkomst Ysprs Personlig indkomst Ysp Overskud af egen bolig Yrphs Nettorenteindtægter Tippps Lønmodtagerfradrag Ylws pct. s fradrag Yl3s Øvrig skattepligtig indkomst Ysrs Skattepligtig indkomst Ys Tabel 2 (fortsat) Personlig indkomst og skattepligtig indkomst (mia. kr.) A-indkomst Yas Overskud af egen virksomhed Yrpss Pensionsordninger Tops Arbejdsmarkedsbidrag Sdas Øvrig personlig indkomst Ysprs Personlig indkomst Ysp Overskud af egen bolig Yrphs Nettorenteindtægter Tippps Lønmodtagerfradrag Ylws pct. s fradrag Yl3s Øvrig skattepligtig indkomst Ysrs Skattepligtig indkomst Ys

18 18

19 19 BILAG 3. Kildeskatter og slutskatter Kildeskatten, Sdk, og slutskatten, Ssy, indeholder principielt de samme skattearter, men kildeskatten opgøres som hovedregel efter opkrævningsperioden, mens slutskatten opgøres efter indkomsterhvervelsen. I det omfang slutskatten afviger fra de løbende beregnede og opkrævede skatter i indkomståret, opkræves restskat og udbetales overskydende skat i de følgende år. Dette afspejles i relationen for kildeskatterne: (1) Heraf udgør bssy0 Ssy andelen af slutskatter indbetalt i indkomståret, bssy1-1 Ssy -1 andelen indbetalt i det følgende indkomstår og bssy2-2 Ssy -2 er den del af slutskatten som indtales med to års forsinkelse. Slutskatterne opgøres i skatter og afgifter i tabel 5.7, men er i ADAMs databank eksklusiv sømandsskat, aktieskat og formueskat. 6 Kildeskatten opgøres i tabel 2.6. Sdk er i ADAMs databank inklusive formueskatten, aktieskatten og særlige indkomstskatter, men eksklusiv sømandsskat. Da aktieskatten ikke er med slutskatten, Ssy, den særlige indkomstskat, Sksi eller formueskatten, Ssf, er konsekvensen, at den er med i det residualberegnede rekoncilieringsled, Skrc. Aktieskatten beregnes løbende og indbetales samtidig med indkomsterhvervelsen, og indgår derfor også i beregningen af bssy0. Det foreslås derfor at opgøre Ssy inklusive aktieskatten. Sømandsskatten er ophørt fra 1989 og erstattet af et særlig fradrag under den almindelige indkomstbeskatning (derfor er slutskatten egentlig inklusive sømandsskatten fra 1989). Derfor foreslås også sømandsskatten medtaget i såvel kildeskat som slutskat før Det betyder at opgørelsen af slutskatterne kan sammenfattes i nedenstående tabel. Tabel 1 Slutskatter opdelt efter udskrivningsgrundlag Slutskatter Skattepligtig indkomst Ssys Personlig indkomst Ssysp Aktieskat Ssya Slutskatter i alt Ssy Opgørelsen er ikke helt konsistent. I 1987 er sømandsskatten medregnet og i er aktieskatten medregnet

20 20 Tabel 1 (fortsat) Slutskatter efter udskrivningsgrundlag Skattepligtig indkomst Ssys Personlig indkomst Ssysp Aktieskat Ssya Slutskatter i alt Ssy Det foreslås at den nuværende skattemodel bruges frem til Det er således først efter 1993, at der er opgjort en slutskat på grundlag af personlig indkomst. Det drejer sig om topskatten i perioden Med nye tidsserier for kildeskatten, Sdk, og slutskatten, Ssy, må to variabler genberegnes. Det drejer sig om øvrige personlige indkomstskatter, Sdp, som nu skal beregnes eksklusiv sømandsskatten, og rekoncilieringsleddet, Skrc. Bemærk også bssy0-bssy2 ikke er blevet opdateret siden Disse variabler er genberegnet i tabel 2 herunder. Tabel 2 Genberegning af Sdk, Skrc og bssy0-bssy Kildeskat Sdk Andre indkomstskatter Sdp Rekoncilieringsled Skrc bssy0 bssy bssy1 bssy bssy2 bssy Tabel 2 (fortsat) Genberegning af Sdk, Skrc og bssy0-bssy Kildeskat Sdk Andre indkomstskatter Sdp Rekoncilieringsled Skrc bssy0 bssy bssy1 bssy bssy2 bssy

21 21 BILAG 4. Miskmask, indkomstandele og makroskattesatser MISKMASK er modelgruppens formodel til beregning af andele af indkomst på de forskellige skattetrin. Formodellen kan beregne andele af skattepligtig indkomst, bys er, og andele af personlig indkomst, bysp er. Derfor kan MISK- MASK også anvendes efter pinsepakkens justeringer i de personlige indkomster. Alligevel er det nødvendig at ændre opsætningen af formodellen. Dels stilles større krav til input til formodellen, da der nu også skal oplyses progressionsgrænser i den personlige indkomst. Da beregningen af makroskattesatserne foreslås flyttet fra hovedmodellen til MISKMASK, er det også nødvendigt at ændre i output. Under kørslen af MISKMASK bruges forskellige afgrænsninger af tidsperioden. Der har derfor været nødvendigt at rette periode angivelserne flere steder i CMD-filen, miskmask.cmd, som afvikler formodelkørslen. Det har dels været temmeligt besværligt, men mere væsentligt også en kilde til fejl. Det er forsøgt imødegået ved i højere grad at udnytte PCIMs mulighed for at bruge makrovariabler. Helt konkret skal der nu kun rettes i toppen af miskmask.cmd, hvor periodeafgrænsningerne sættes med tre makrovariabler: () Ret følgende årstal: MACRO + basis 1997 ;() Basisår er seneste år med data for () personlig og skattepligtigindkomst MACRO + start 1999 ;() Første simulationsår MACRO + slut 2006 ;() Sidste simualtionsår SET editor qbasic/editor ;() Vælg Editor (her er MS-DOS Edit valgt) () Nu skal der ikke rettes mere Input til formodellen er reguleringsindex et og regelfastsatte progressionsgrænser, skattesatser og modeltekniske variabler. Sidstnævnte er det meget sjældent nødvendigt at revidere. Men pinsepakkens justeringer afskaffer skattetrin for skattepligtig indkomst og indfører skattetrin for personlig indkomst. Derfor er input til formodellen mere kompliceret end i normal gænge. Da der samtidig ændres i progressionsgrænserne udover det, som gives af den årlige fastsættelse reguleringindexet, er det også nødvendigt at slå ADAMs automatiske regulering fra helt frem til år Inputtet håndteres i to forskellige filer. I skalaer.cmd angives reguleringsprocenten og udviklingen i progressionsgrænserne. Denne fil er her gengivet i sin helhed i tekstboks 1. I satser.cmd angives udviklingen i de regelfastsatte skattesatser, og makroskattesatser vejes sammen ved hjælp de beregnede indkomstandele. Satser.cmd er gengivet i tekstboks 2.

22 22 Boks 1 Skalaer.cmd () Udgangsskøn for reguleringsprocenten for skatteskalaen () Forsynes kun for de år, hvor reguleringsmekanismen IKKE er aktiv. TIME () UPD RPCRSE = TIME () UPD RPCRSE = genr dpcrs = 1 $ () TSY1K : Kommunalt personfradrag () TSY1S : Statsligt personfradrag () TSY2 : Grænse for "mellemskat" (før 1994 dog 6% skat) () TSY3 : Grænse for "topskat" ( dog 6% skat) () TSY4 : = (bruges ikke) ( dog topskat) () () TSY1-4 og TSYP1-4 skal være angivet i et prisniveau, () der passer med værdien af pcrse nedenfor TIME () UPD TSY1K = UPD TSY1S = UPD TSY2 = UPD TSY3 = UPD TSY4 = UPD TSYP1 = UPD TSYP2 = UPD TSYP3 = UPD TSYP4 = TIME () UPD TSY1K = UPD TSY1S = UPD TSY2 = UPD TSY3 = UPD TSY4 = UPD TSYP1 = UPD TSYP2 = UPD TSYP3 = UPD TSYP4 = () Korrektionsfaktorer ktsy1-ktsy3 for overgang til skattepligtig indkomst () Korrektionsfaktorer ktsyp1-ktsyp3 for overgang til personlig indkomst () Skal normalt ikke opdateres TIME () UPD KTSY1 = UPD KTSY2 = UPD KTSY3 = UPD KTSY4 = UPD KTSYP1 = UPD KTSYP2 = UPD KTSYP3 = UPD KTSYP4 = TIME () UPD KTSY1 = UPD KTSY2 = UPD KTSY3 = UPD KTSY4 = UPD KTSYP1 = UPD KTSYP2 = UPD KTSYP3 = UPD KTSYP4 =

23 23 Boks 2 Satser.cmd () SKATTESATSER () TSP () TSU () TSK kommunale skatter (1998 amt+kommune+kirke) () TSU2 laveste statsskat (1998 bundskat) () TST1 tillægsskat 1 statsskat (1998 mellemskat) () TST2 tillægsskat 2 statsskat (1998 topskat) () TST3 tillægsskat 3 statsskat (1998 ingen) TIME () UPD TSP = UPD TSU = UPD TSK = UPD TSU2 = UPD TST1 = UPD TST2 = UPD TST3 = TIME () UPD TSP = UPD TSU = UPD TSK = UPD TSU2 = UPD TST1 = UPD TST2 = UPD TST3 = () SKATTESATSER - skattepligtig indkomst TIME ; GENR tsu3 = tsu2 + tst1 $ GENR tsu4 = tsu2 + tst1 + tst2 $ GENR tsu5 = tsu2 + tst1 + tst2 + tst3 $ () SKATTESATSER - personlig indkomst TIME ; GENR TSUS1 = TST3 $ GENR TSUS2 = 0 $ GENR TSUS3 = 0 $ GENR TSUS4 = 0 $ TIME ; GENR TSUS1 = TST2 $ GENR TSUS2 = 0 $ GENR TSUS3 = 0 $ GENR TSUS4 = 0 $ TIME ; GENR TSUS1 = TST1 $ GENR TSUS2 = TST2+TST1 $ GENR TSUS3 = 0 $ GENR TSUS4 = 0 $ TIME ; GENR TSUS1 = TSU2 $ GENR TSUS2 = TST1+TSU2 $ GENR TSUS3 = TST2+TST1+TSU2 $ GENR TSUS4 = 0 $ () MAKROSKATTER satser TIME GENR tss0 = (1-BYS10)*(TSP+TSK) + (BYS20*TSU2+BYS30*TSU3+BYS40*TSU4+BYS50*TSU5)*TSU $ GENR tss1 = 100*( (BYS21*TSU2+BYS31*TSU3+BYS41*TSU4+BYS51*TSU5)*TSU -BYS11*(TSP+TSK) ) $ GENR tssp0 = (bysp10*tsus1+bysp20*tsus2+bysp30*tsus3+bysp40*tsus4)*tsu $ GENR tssp1 = 100*( (bysp11*tsus1+bysp21*tsus2+bysp31*tsus3+bysp41*tsus4) *tsu ) $ TIME GENR tss0 = (1-BYS10)*(TSP+TSK) $ GENR tss1 = 100*(-BYS11*(TSP+TSK)) $ GENR tssp0 = (bysp10*tsus1+bysp20*tsus2+bysp30*tsus3+bysp40*tsus4)*tsu $ GENR tssp1 = 100*( (bysp11*tsus1+bysp21*tsus2+bysp31*tsus3+bysp41*tsus4) *tsu ) $

Udskrivningsgrundlag i MISKMASK OG ADAM, I

Udskrivningsgrundlag i MISKMASK OG ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte Terp Henriksen 11. juni 2001 Udskrivningsgrundlag i MISKMASK OG ADAM, I Resumé: I papiret opstilles forslag til, hvordan formodellen MISKMASK kan udbygges,

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Selskabsskatterelationen i april 2007

Selskabsskatterelationen i april 2007 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony M. Kristensen 2. oktober 2007 Selskabsskatterelationen i april 2007 Resumé: I papirets første afsnit beskrives selskabsskatterelationen, som den ser ud

Læs mere

Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter

Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter 15. december 2016 2016:27 Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter Af Niels Madsen Siden 1995 har der været syv skattereformer i Danmark. Det gennemgående tema i reformerne

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april /Birgitte Christensen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april /Birgitte Christensen Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 283 Offentligt J.nr. 2006-318-0509 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april 2006. (Alm. del). Kristian

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt 25. februar 2016 J.nr. 16-0111050 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 195 af 28. januar 2016

Læs mere

Personlige indkomstskatter til Okt18: Kompensation for skatteværdi af renteudgifter (skattenedslag)

Personlige indkomstskatter til Okt18: Kompensation for skatteværdi af renteudgifter (skattenedslag) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 12. juni 2018 Nicoline Wiborg Nagel Personlige indkomstskatter til Okt18: Kompensation for skatteværdi af renteudgifter (skattenedslag)

Læs mere

Hvad betyder skattereformen for din økonomi?

Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Skatten på din løn Et af hovedformålene med skattereformen er at give danskerne lavere skat på arbejde, og det sker allerede i 2010. Den lavere skat kommer

Læs mere

Indkomstskattens beregning:

Indkomstskattens beregning: Indkomstskattens beregning: Reglerne om skatteberegningsgrundlagene og indkomstopdeling fremgår af personskatteloven (PSL). Hvor der efterfølgende i notatet ikke er anført en anden lovhenvisning, er -

Læs mere

1/6. Samfundsbeskrivelse B Forår 2010 Hold 3. Note 6 - Beregning af personlig indkomstskat

1/6. Samfundsbeskrivelse B Forår 2010 Hold 3. Note 6 - Beregning af personlig indkomstskat Samfundsbeskrivelse B Forår 2010 Hold 3 Note 6 - Beregning af personlig indkomstskat Skatteprocenter 2006-2009 2007 2008 2009 2010 Pct. Pct. Pct. Pct. Gennemsnitlig kommuneskatteprocent 24,6 24,8 24,8

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte T. Henriksen 4. december 2000 Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Resumé: I papiret forslås ligninger vedr. husholdningernes og selskabernes

Læs mere

Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat. oktober 2014 1

Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat. oktober 2014 1 Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 12 Offentligt Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat 1 DEBAT OM TOPSKAT 2 SOMMERENS DEBAT OM TOPSKAT Der har hen over sommeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af personskatteloven (Kompensation for kommunale skatteforhøjelser)

Læs mere

UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART

UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART Orientering om Endelig Afregning af kompensation 2012 DIS SKAT KOMPENSATION Amaliegade 33, opg. B, 1256 København K. Internet: www.udligningskontoret.dk E-mail: postmester@udligningskontoret.dk

Læs mere

Metodenotat. Rentefradrag 1980-2012

Metodenotat. Rentefradrag 1980-2012 JAQ / August 2014 vs. 1.0 Metodenotat om Rentefradrag 1980-2012 August 2014 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Forord I Danmark kan afholdte renteudgifter delvist fradrages i den indkomst

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 19. november 1998 Henrik C. Olesen Carl-Johan Dalgaard Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16 februar 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Resumé: Papiret giver nogle simple sammenhænge mellem nutidsværdien

Læs mere

Selskabsskatterelationen for øvrige erhverv

Selskabsskatterelationen for øvrige erhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tina Saaby Hvolbøl 14. marts 2001 Tony Maarsleth Kristensen Selskabsskatterelationen for øvrige erhverv Resumé: Dette papir kommer i forlængelse af papiret

Læs mere

De umiddelbare provenu- og fordelingsmæssige konsekvenser af en flad skat på 43 pct. med et personfradrag på 100.000 kr.

De umiddelbare provenu- og fordelingsmæssige konsekvenser af en flad skat på 43 pct. med et personfradrag på 100.000 kr. Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 154 Offentligt Departementet J.nr. 2005-318-0398 De umiddelbare provenu- og fordelingsmæssige konsekvenser af en flad skat på 43 pct. med et

Læs mere

i:\jan-feb-2001\skat-c-02-01.doc

i:\jan-feb-2001\skat-c-02-01.doc i:\jan-feb-2001\skat-c-02-01.doc Af Martin Hornstrup 2. februar 2001 RESUMÉ SKATTEREFORMERNE SIDEN 1986 Hovedformålene med skattereformerne siden 1986 har været at sænke skatterne på indkomst ved at udvide

Læs mere

UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART. Orientering om Endelig Afregning af kompensation. Indkomstår 2013. Indkomståret 2013 SKAT

UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART. Orientering om Endelig Afregning af kompensation. Indkomstår 2013. Indkomståret 2013 SKAT UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART Orientering om Endelig Afregning af kompensation Indkomstår 2013 Indkomståret 2013 DIS SKAT KOMPENSATION Amaliegade 33, opg. B, 1256 København K. Internet: www.udligningskontoret.dk

Læs mere

Status ultimo Seminar for Folketingets Skatteudvalg 17. januar 2012

Status ultimo Seminar for Folketingets Skatteudvalg 17. januar 2012 Skatteudvalget 2011-12 (Omtryk - 10/02/2012 - Vedlagt plancher) SAU alm. del Bilag 122 Offentligt Personbeskatningen Status ultimo 2011 Seminar for Folketingets Skatteudvalg 17. januar 2012 Emner for indlægget

Læs mere

At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone

At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone Hvad menes med det progressive skattesystem: At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone Hvem må udskrive skatter i DK:

Læs mere

SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN

SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN i:\marts-2001\skat-a-03-01.doc Af Martin Hornstrup Marts 2001 RESUMÈ SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN 1986 Det bliver ofte fremført i skattedebatten, at flere og flere betaler mellem- og topskat. Det er

Læs mere

Indkomstskat i Danmark

Indkomstskat i Danmark - 1 - Indkomstskat i Danmark Introduktion Materialet her er muligt at anvende som supplerende materiale til bogens del 2: Procent og rente (s. 41-66). Materialet kan anvendes som et forløb, eller det kan

Læs mere

Skattereform. v/ Søren Olsen. Østdansk LandbrugsRådgivning Økonomi

Skattereform. v/ Søren Olsen. Østdansk LandbrugsRådgivning Økonomi Skattereform v/ Søren Olsen Skattekommissionens forslag Skattekommissionen forslår en skattenedsættelse på ca. 35 mia. kr. hvoraf: 12 mia. kr. anvendes til lavere mellem- og topskat 20 mia. kr. anvendes

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 28. marts 1996 Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger Resumé: Justeringsled

Læs mere

SKATTEREFORM 2009 PENSIONSOPSPARING

SKATTEREFORM 2009 PENSIONSOPSPARING SKATTEREFORM 2009 PENSIONSOPSPARING 12. november 2009 Poul Hjorth Chefrådgiver / Skat Skattereform 2009 Poul Hjorth Chefrådgiver - Skat Hovedelementer Nedsættelse af skatten på arbejde og dermed også virksomhedsindkomst

Læs mere

Det regelsæt, som anvendes første år, er gældende i hele ejerperioden - og for eventuelle efterfølgende tilkøb.

Det regelsæt, som anvendes første år, er gældende i hele ejerperioden - og for eventuelle efterfølgende tilkøb. l Delortte & Touche 1 SKATTEMÆSSIG BEHANDLING AF VINDMØLLER I det følgende beskrives i hovedtræk den skattemæssige behandling af en investering i vindmøller i Hawindmølleparken på Samsø. Det skal understreges,

Læs mere

Økonomiske konsekvenser af en skattestigning i Furesø Kommune

Økonomiske konsekvenser af en skattestigning i Furesø Kommune 6. november 2007 Økonomiske konsekvenser af en skattestigning i Furesø Kommune Med vedtagelsen af budget 2008 besluttede byrådet at skatten i Furesø Kommune i 2008 bliver forhøjet med 0,5 procent. Følgende

Læs mere

Ligningsændringer vedr. LD

Ligningsændringer vedr. LD Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 3. august 2017 1 Ligningsændringer vedr. LD Resumé: Papiret præciserer en række ændringer i ADAMs ligninger vedrørende Lønmodtagernes

Læs mere

J.nr.: 03-5013-00017 Sagsbehandler: Christina Hyldgaard Jacobsen Dato 12. maj 2005

J.nr.: 03-5013-00017 Sagsbehandler: Christina Hyldgaard Jacobsen Dato 12. maj 2005 MINISTERIET FOR FAMILIE- OG FORBRUGERANLIGGENDER FAMILIESTYRELSEN Cirkulæreskrivelse til samtlige statsamter, Københavns Overpræsidium, Rigsombudsmanden på Færøerne og Rigsombudsmanden i Grønland J.nr.:

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik december 26 Indkomstforhold i Århus Kommune, 23-25 Udskrivningsgrundlaget (incl. kommuneskattefordelingen) for 25 forventes at andrage 36.891 mio. kr.

Læs mere

Kun ca. 10 pct. af de skattepligtige betaler topskat nu mod ca pct. i starten af 1990 erne

Kun ca. 10 pct. af de skattepligtige betaler topskat nu mod ca pct. i starten af 1990 erne Den historiske udvikling i marginalskatter betyder mindre samspilsproblem for nuværende pensionister i samme omfang som det ekstra pensionsfradrag gør for kommende Samspilsproblemet opstår som følge af

Læs mere

Realrenteafgiften i ADAM

Realrenteafgiften i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 27.04.99 Gitte Terp Henriksen Realrenteafgiften i ADAM Resumé: I papiret gives en beskrivelse af den nuværende modellering af realrenteafgiften

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Februar 2008 Indkomstforhold i Århus Kommune, 2004-2006 Udskrivningsgrundlaget (incl. kommuneskattefordelingen) for 2006 forventes at andrage 38.955 mio.

Læs mere

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Notat: 23-10-2018 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Denne analyse viser, at fradragene og kompleksiteten i skattesystemet er steget markant siden

Læs mere

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen Gitte Terp Henriksen 1. December 2000 Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Resumé: I modellen er der i indkomst

Læs mere

Skærpede regler for virksomhedsskatteordningen

Skærpede regler for virksomhedsskatteordningen - 1 Skærpede regler for virksomhedsskatteordningen Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Regeringen fremsatte i denne uge et lovforslag, der skal imødegå utilsigtet udnyttelse af virksomhedsskatteordningen.

Læs mere

Bidragssatser i ADAM

Bidragssatser i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 3. april 2018 Bidragssatser i ADAM Resumé: Antagelsen om bidragssatser har tidligere været, at de har været konstante og dermed uden betydning

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 4. april 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 10 (Alm. del) af 7. oktober 2016

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 16. Maj 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Resumé: Ideen i papiret er at beregne nutidsværdien af pensionsindbetalinger

Læs mere

Fordelingseffekter af skattelettelser

Fordelingseffekter af skattelettelser d. 12.06.2019 AMR 1. udkast Fordelingseffekter af skattelettelser I kapitel II om kapitalindkomstbeskatning i Dansk Økonomi, forår 2019 indgår beregninger af de fordelingsmæssige konsekvenser af en skattelettelse

Læs mere

Simpel pensionskassemodel

Simpel pensionskassemodel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Dan Knudsen 9. februar 15 Simpel pensionskassemodel Resumé: Vi opstiller en model, hvor udbetalingerne fra en pensionsordning bestemmes ud fra en antagelse

Læs mere

Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype

Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype Ved fremlæggelsen af VLAK-regeringens skatteforslag blev der præsenteret en familietypeberegning af en lavtlønnet HK er. Af den specifikke fremsatte

Læs mere

Selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere

Selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere Selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere Iværksættere og selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere uanset om de driver deres virksomhed som et aktie- eller personligt selskab. Særligt hårdt

Læs mere

Introduktion til ADAM kørsler i PCIM

Introduktion til ADAM kørsler i PCIM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Tony M. Kristensen 31 januar 1996* Introduktion til ADAM kørsler i PCIM Resumé: Dette papir er en kort introduktion til kørsler med ADAM i Ib Hansens simulationsprogram

Læs mere

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 2. oktober 2012 1 Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Resumé: Centrale brugere af ADAM har behov for med modelversion

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 222 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 222 Offentligt Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 222 Offentligt 6. april 2018 J.nr. 2018-903 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 222 af 1. februar 2018

Læs mere

Generalforsamling DKBL den 25. august 2009. Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning

Generalforsamling DKBL den 25. august 2009. Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning Generalforsamling DKBL den 25. august 2009 Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning PFA Pension og Jens Nordentoft Stiftet i 1917 Etableret i samarbejde mellem

Læs mere

Data for arbejdstid og timeløn

Data for arbejdstid og timeløn Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen 7. februar 1994 Data for arbejdstid og timeløn Resumé: Datakonstruktionen af Hgn og lna eftergås. Hgn bør nok rettes i årene før 1966. hgn.jao

Læs mere

Side 1 af 5 Forældrekøb og -salg af lejlighed Sprog Dansk Dato for 15 jun 2011 08:26 offentliggørelse Resumé Denne vejledning handler om de mest almindelige skatteregler ved forældrekøb, - udlejning og

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 13. oktober 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 600 (Alm. del) af 20. september

Læs mere

Svar til FM om pensionsdata

Svar til FM om pensionsdata Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 17. august 2015 1 Svar til FM om pensionsdata Resumé: Papiret svarer på fire spørgsmål fra FM. 1 Behandlet på modelgruppemødet 2015.10.19.

Læs mere

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 4. juni 1997 Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Resumé: Virkningen på disponibel indkomst af at øge pensionsindbetalingerne undersøges.

Læs mere

Data for banker og sparekassers rentestrømme

Data for banker og sparekassers rentestrømme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Christian Olesen 3. december 1997* Data for banker og sparekassers rentestrømme Resumé: Papiret diskuterer opdateringen af banker og sparekassers rentestrømme,

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. (Tilpasning af det skrå skatteloft)

UDKAST. Forslag. til. (Tilpasning af det skrå skatteloft) Kommunaludvalget KOU alm. del - Bilag 123 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om fordeling af skattenedslaget mellem staten og kommunerne som følge af personskattelovens skatteloft (Tilpasning af det skrå

Læs mere

Beregning af marginalskat

Beregning af marginalskat CEPOS har i dette notat lavet et konkret bud på en forenkling af skattesystemet, der er neutral både mht. ulighed og skatteprovenu. Der er heller ingen effekt på beskæftigelsen. Skatteomlægningen indebærer,

Læs mere

Projektforløb: Personbeskatning i Danmark

Projektforløb: Personbeskatning i Danmark Projektforløb: Personbeskatning i Danmark Abstract: Et forløb om personbeskatning i Danmark er oplagt i mat samf klasser, men det er jo relevant for alle elever. Der kan sagtens skrues en masse op og ned

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Størst gevinst til mænd af regeringens forårspakke 2.0

Størst gevinst til mænd af regeringens forårspakke 2.0 7. marts 2009 af chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf. 33 55 77 22 / 30 29 11 07 Resumé: Størst gevinst til mænd af regeringens forårspakke 2.0 Mænd får i gennemsnit knap 2.000 kr. mere i gevinst

Læs mere

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014 Notat Juni 2014 Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat Det strukturelle provenu fra øvrig selskabsskat 1 blev genberegnet i forbindelse med Økonomisk Redegørelse, maj 2014, hvilket gav anledning til

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 238 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 238 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 238 Offentligt 23. marts 2017 J.nr. 2017-1250 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 238 af 22. februar 2017 (alm.

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst II

Den personlige skattepligtige indkomst II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 24. maj 1994 Den personlige skattepligtige indkomst II Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for den skattepligtige indkomst

Læs mere

REGIONALE INDKOMSTFORSKELLE

REGIONALE INDKOMSTFORSKELLE 7. juni 2006 af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 og Bjarne T. Hansen direkte tlf. 33557729 REGIONALE INDKOMSTFORSKELLE Det vises, at de regionale forskelle i arbejdsmarkedsindkomst er steget uafbrudt

Læs mere

RevisorInformerer. Skattetema: Vi åbner Forårspakke 2.0. REGISTREREDE REVISORER FRR Lyngbyvej 225 2900 Hellerup Tlf. 39 61 06 88 Fax 39 61 06 89

RevisorInformerer. Skattetema: Vi åbner Forårspakke 2.0. REGISTREREDE REVISORER FRR Lyngbyvej 225 2900 Hellerup Tlf. 39 61 06 88 Fax 39 61 06 89 REVISION DATA REGISTREREDE REVISORER FRR Lyngbyvej 225 2900 Hellerup Tlf. 39 61 06 88 Fax 39 61 06 89 RevisorInformerer Skattetema: Vi åbner Forårspakke 2.0 Temanummer 2009 Folketinget vedtog i slutningen

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 96 Offentligt

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 96 Offentligt Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 96 Offentligt Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes kommentar til henvendelsen af 14. december 2005 fra Foreningen Registrerede Revisorer og Skatterevisorforeningen

Læs mere

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 27. december 1999 Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Resumé: Papiret gennemgår forskellige pensionsordningers

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Skattereformen. Dansk Aktionærforening Møde 10. december 2009. Skattekommissionens forslag til skattereform februar 2009

Skattereformen. Dansk Aktionærforening Møde 10. december 2009. Skattekommissionens forslag til skattereform februar 2009 Skattereformen Dansk Aktionærforening Møde 10. december 2009 Kuppelsalen v/afdelingsdirektør Marianne Bossen, Tax Skattekommissionens forslag til skattereform februar 2009 Kommisssiorium i 2008 Lavere

Læs mere

FORDELINGSEFFEKTER AF REGERINGENS SKATTEUDSPIL

FORDELINGSEFFEKTER AF REGERINGENS SKATTEUDSPIL 27. februar 2009 Resumé: FORDELINGSEFFEKTER AF REGERINGENS SKATTEUDSPIL I det følgende er fordelingseffekterne af regeringens skatteudspil beregnet. Udover den finansiering, der direkte påhviler husholdningerne,

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen:

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen: MAKROøkonomi Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken Opgaver Opgave 1 Forklar følgende figurer fra bogen: 1 Opgave 2 1. Forklar begreberne den marginale forbrugskvote og den gennemsnitlige forbrugskvote

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Boligforbrug på nye kapitaltal

Boligforbrug på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16. juli 1997 Lena Larsen Boligforbrug på nye kapitaltal Resumé: I papiret gives et forslag til en ny specifikation af relationen for

Læs mere

Skatteprovenuet. (Bemærk at det svarer til den måde som vi forklarer udviklingen i indkomstoverførslerne: satserne og antal modtagere!

Skatteprovenuet. (Bemærk at det svarer til den måde som vi forklarer udviklingen i indkomstoverførslerne: satserne og antal modtagere! Skatter og afgifter Definition: Obligatoriske ydelser, der udskrives til offentlig forvaltning og service uden nogen speciel dertil svarende modydelse se Den Offentlige Sektor s. 111 Skatteprovenuet Skatteprovenuet

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Skatteudspil: 300 kr. til de fattigste og til de rigeste

Skatteudspil: 300 kr. til de fattigste og til de rigeste Skatteudspil: 3 kr. til de fattigste og 1. til de rigeste Regeringens skatteudspil Jobreformen fase II giver den største gevinst til de rigeste. De ti pct. med lavest indkomster får i gennemsnit omkring

Læs mere

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jes Asger Olsen 21. oktober 2010* UDKAST Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Resumé: Indbetalinger på pensionsordninger kan i forskelligt omfang trækkes

Læs mere

Aldersopsparing i ADAM

Aldersopsparing i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 26. marts 2014 1 Aldersopsparing i ADAM Resumé: Aldersopsparing er den nye kapitalpension, dog uden udskudt skat. Papiret beskriver

Læs mere

Skattereformen udhuler dagpengedækningen markant

Skattereformen udhuler dagpengedækningen markant Skattereformen udhuler dagpengedækningen markant Skattereformen 2012 medfører, at dagpengenes værdi i forhold til lønningerne fremover bliver forringet markant. Dato: 12. oktober 2015 Int.: VSK, MK Det

Læs mere

1.3 Hvem skal betale skat...18 Næsten alle, der bor i Danmark kongehuset og diplomatiet undtaget er skattepligtige her i landet.

1.3 Hvem skal betale skat...18 Næsten alle, der bor i Danmark kongehuset og diplomatiet undtaget er skattepligtige her i landet. Indhold Indledning............................. 11 Om forfatteren........................... 13 1. Hvad er en virksomhed................. 14 Hvis du udøver erhvervsaktiviteter og modtager vederlag for

Læs mere

Dokumentation for ny kilde til realkredit-data

Dokumentation for ny kilde til realkredit-data Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 12. oktober 215 Jes Asger Olsen Dokumentation for ny kilde til realkredit-data Resumé: Dette papir dokumenterer ændringer i forbindelse

Læs mere

Bilags indholdsfortegnelse

Bilags indholdsfortegnelse Bilags indholdsfortegnelse Bilag 1: Skattetrappe 2009 lønmodtagere... 2 Bilag 2: Skattetrappe 2010 - Lønmodtagere... 3 Bilag 3: Skattetrappe 2009 - Lønmodtagere pensionsmidler... 4 Bilag 4: Fradragsregler

Læs mere

Bundskat af personlig indkomst + positiv kapitalindkomst 5,48% 5,04%

Bundskat af personlig indkomst + positiv kapitalindkomst 5,48% 5,04% Statsskat Bundskat af personlig indkomst + positiv kapitalindkomst 5,48% 5,04% Mellemskat af personlig indkomst + positiv 6% 6% nettokapitalindkomst over samlet DKK 279.800 347.200 Topskat af personlig

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om indkomstskat og formueskat for personer m.v. (personskatteloven)(* 1 )

Bekendtgørelse af lov om indkomstskat og formueskat for personer m.v. (personskatteloven)(* 1 ) Dokumentet er Historisk LBK nr 850 af 30/09/1994 Historisk Offentliggørelsesdato: 11 10 1994 Skatteministeriet Senere ændringer til forskriften LOV nr 214 af 29/03/1995 2 LOV nr 313 af 17/05/1995 13 LOV

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007.

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007. Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 204 Offentligt J.nr. 2007-318-0593 Dato: 17. april 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007. (Alm.

Læs mere

Løbende overførsler til og fra EU

Løbende overførsler til og fra EU Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 30. oktober 1998 Løbende overførsler til og fra EU 1972-1997 Resumé: I papiret beskrives de løbende overførsler til og fra EU i perioden

Læs mere

INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE,

INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE, Nr. 2.1 Dec. 1998 INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE, 1995-1997 x Udskrivningsgrundlaget (incl. kommuneskattefordeligen) for 1997 forventes at andrage 27,6 mia. kr. mod 26,6 mia. kr. i 1996. Det er en stigning

Læs mere

INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE,

INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE, Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 2.1 Dec. 1999 INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE, 1996-1998 x Udskrivningsgrundlaget (incl. kommuneskattefordeligen) for 1998 forventes at andrage 28,6

Læs mere

En illustrativ anvendelse af modulet vedr. skat, arbejdstid og løn

En illustrativ anvendelse af modulet vedr. skat, arbejdstid og løn Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Morten Werner 6. september 2004 (UDKAST) En illustrativ anvendelse af modulet vedr. skat, arbejdstid og løn Resumé: I papiret anvendes modulet, hvor arbejdsudbud

Læs mere

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter Til: Økonomiudvalget Fra: Budget- og Analyseafdelingen BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter Indledning I dette notat vil der blive gjort rede for budgettering af Furesø Kommunes skatteindtægter. 19.

Læs mere

Skattereformen 2009 en god nyhed for langt de fleste

Skattereformen 2009 en god nyhed for langt de fleste 4. marts 2009 Skattereformen 2009 en god nyhed for langt de fleste Søndag den 1. marts 2009 offentliggjorde regeringen det endelige forlig omkring Forårspakke 2.0 og dermed også indholdet i en storstilet

Læs mere

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger

Budgetbilag. Skatter samt generelle tilskud og udligning endelige forventninger 4-årsbudget 2010-2013 Nr. 9 ØKONOMI & PLANLÆGNING Konsulent & Planlægning Dato: 18. september 2009 Tlf. dir.: 4477 2231 Fax. dir.: 4477 2743 E-mail: kst@balk.dk Kontakt: Kåre Stevns Sagsnr: 2009-4695 Dok.nr:

Læs mere

positiv. Hvis man omvendt har større renteudgifter end renteindtægter, er kapitalindkomsten negativ. Med skattepligtig indkomst forstås indkomst

positiv. Hvis man omvendt har større renteudgifter end renteindtægter, er kapitalindkomsten negativ. Med skattepligtig indkomst forstås indkomst Skat i Danmark Som borger i Danmark betaler man forskellige former for skat: Direkte skat i form af hvad man betegner personskat og evt. ejendomsskat (hvis man ejer bolig) Indirekte skat i form af moms

Læs mere

Analyse. Udviklingen i gevinsten ved at arbejde. 14. september Isabelle Mairey

Analyse. Udviklingen i gevinsten ved at arbejde. 14. september Isabelle Mairey Analyse 14. september 2016 Udviklingen i gevinsten ved at arbejde Isabelle Mairey Dette notat belyser udviklingen i den sammensatte marginalskat i bund og top i perioden 1994-2014. Gevinsten ved at arbejde

Læs mere

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 12. november 2012 1 Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 Resumé: Papiret redegør for hvorledes pensionsformuen, ultimo

Læs mere