Hvad betyder skattereformen for din økonomi?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad betyder skattereformen for din økonomi?"

Transkript

1 Hvad betyder skattereformen for din økonomi?

2 Skatten på din løn Et af hovedformålene med skattereformen er at give danskerne lavere skat på arbejde, og det sker allerede i Den lavere skat kommer via følgende ændringer: Mellemskatten på 6 % forsvinder fra I 2009 betaler du mellemskat af løn over kr. efter AM-bidrag. Er du gift, opgøres grundlaget for mellemskatten samlet. Så udnytter den ene af jer ikke bundgrænsen, overføres den uudnyttede del til den anden. Grænsen for topskat stiger ekstraordinært først til kr. i 2010 og derefter til kr. i I 2009 betaler du 15 % i topskat af løn over kr. efter AMbidrag. Bundskatten sænkes 1,5 procentpoint fra 2009 til Det har betydning for den del af din indkomst, der overstiger personfradraget på kr. Tjener du mellem og kr. Skatten falder på alle lønindkomster, men især de danskere, der tjener mellem og kr. om året, vil opleve en væsentlig forskel. Fra 2010 kan de nemlig selv beholde 58 kr. af de sidst tjente 100 kr. i stedet for kun 37 kr. som nu. Lavere skat betyder lavere skattefradrag Når skatten falder, bliver fradragsværdien af dine pensionsindbetalinger også mindre, og derfor er det værd at overveje at indbetale ekstra til din pension i år. Der er typisk en stor skattefordel ved at lade al løn over topskattegrænsen gå ind på en ratepension. Beregn din skattebesparelse Din forskudsregistrering tager højde for de nye skatteregler, men hvis du allerede nu vil se, hvad du sparer, kan du beregne din skattebesparelse på skatteministeriet.dk.

3 Dine investeringer Skattereformen giver også lavere skat på afkastet af dine investeringer. Det skyldes lavere skattesatser og en ny bundgrænse i topskattegrundlaget. Nyt bundfradrag på positiv kapitalindkomst I dag betaler du op til 60 % i skat af dine renteindtægter, hvis du har positiv nettokapitalindkomst og indkomst over topskatte-grænsen. Det gælder både bankrenter, renter af obligationer og skattepligtige kursgevinster på obligationsinvesteringer. Fra 2010 indføres der et bundfradrag på kr. ( kr. for ægtefæller) på positiv kapitalindkomst, når topskatten skal beregnes. Det nye bundfradrag betyder, at et ægtepar med indkomst over topskattegrænsen og nettorenteindtægter på kr. i 2010 kun skal betale ca kr. i skat af renterne (37,3 %) mod kr. i år. Dermed kan du få store skattebesparelser ved at vælge investeringer, hvor afkastet først kommer i Investering i aktier Investeringer i aktier beskattes fremover med lavere satser. I 2009 er der 3 forskellige skattesatser for aktieindkomst. Det ændrer sig til 2 satser til næste år: Aktieindkomst Op til kr. 28 % 28 % 27 % kr kr. 43 % Over kr. 45 % 42 % 42 % Har du aktier i en skattefri beholdning, fordi din beholdning af børsnoterede aktier var under kr. pr , kan disse aktier stadig sælges skattefrit.

4 Din kapitalpension Når skatten falder, bliver fradragsværdien af dine pensionsindbetalinger også mindre er dermed det sidste år, hvor du kan få en fradragsværdi på ca. 44 %, når du indbetaler på en kapitalpension. Fra 2010 får du kun en fradragsværdi på ca. 37 %. Indbetal på din kapitalpension i 2009 Skal du betale mellemskat i 2009, anbefaler vi, at du indbetaler så meget som muligt på kapitalpensionen dog er kr. det maksimale indskudsbeløb i Kapitalpensionen lever stadig Når din kapitalpension bliver udbetalt, skal du betale 40 % af opsparingen i afgift til staten. Og med en fradragsværdi på 37 % fra 2010, er det umiddelbare økonomiske incitament til at spare op på en kapitalpension væk. Dog har kapitalpensionen en række fordele: Den modregnes ikke i folkepensionens pensionstillæg, og du vælger selv, om du vil have den udbetalt ad én eller flere omgange. Derudover kan du til enhver tid lave kapitalpensionen om til en ratepension. Nye oprettelses- og udbetalingstidspunkter Du kan nu vente med at få din kapitalpension udbetalt indtil 15 år, efter du har nået efterlønsalderen, mod tidligere 10 år. Og du kan oprette en kapitalpension, efter du er fyldt 60 år og helt frem til dagen før seneste udbetalingstidspunkt det vil sige 15 år efter opnået efterlønsalder. Nye indbetalingsregler Fra 2010 bliver det muligt at fortsætte indbetalingerne til din kapitalpension og få fradrag for indbetalingen selv om du allerede har fået udbetalt din kapitalpension mod 40 % afgift. Det vil sige, at du f.eks. kan hæve en del af kapitalpensionen som 65-årig og herefter fortsætte indbetalingerne og få fradrag for dem.

5 Din ratepension Når skatten falder, bliver fradragsværdien af dine pensionsindbetalinger også mindre er dermed det sidste år, hvor du får en fradragsværdi på ca. 60 %, når du indbetaler på en ratepension. Fra 2010 får du kun en fradragsværdi på 51,5 %. Fradragsloft på kr. indføres et fradragsloft på i alt kr., når du indbetaler til en ratepension, rateforsikring og/eller ophørende livrenter. Fradragsloftet og den faldende fradragsværdi fra 2010 betyder, at mange vælger at indbetale ekstra på ratepension i år. Overgangsregler fradragsloft For ordninger, der er oprettet før og rammer fradragsloftet, gælder der en række overgangsregler, der kan få betydning for, om du har mulighed for at fortsætte det skattemæssige fradrag. F.eks. hvis du opnår fradrag for dine faktiske indbetalinger eller fradrag, der er beregnet på baggrund af et engangsindskud. Eller hvis dine samlede indbetalinger giver dig et fradrag, der fordelt over en årrække, som ikke er identisk med din indbetalingsaftale. Nye oprettelses- og udbetalingstidspunkter Du kan nu vente med at få din ratepension udbetalt indtil 15 år efter, du har nået efterlønsalderen, og du kan fortsætte med at indbetale på ordningen, selv om du er fyldt 60 år. Du kan også oprette en ratepension, efter du er fyldt 60 år. Og reglen om at en ratepension skal have eksisteret i 5 år, før den kan udbetales, er væk. Nye indbetalings- og fradragsregler Fra 2010 ophæves fradragsfordelingsreglerne, så du inden for fradragsloftet får fradrag for hele indbetalingen i indbetalingsåret. Desuden kan indbetalingen på ratepensioner, der er oprettet før 22. april 2009, nedsættes uden skattemæssige konsekvenser. Private ratepensioner oprettet i perioden 22. april til 30. december 2009 Der gælder særlige regler for disse ordninger kontakt din rådgiver.

6 Dine renteindtægter og -udgifter Fra 2012 til 2019 kan værdien af dit rentefradrag og andre fradrag falde. Ændringen sker gradvist, så du kan indrette din økonomi efter de nye regler. De nye regler Hvis dine nettorenteudgifter overstiger kr. årligt ( kr. for ægtepar), falder din fradragsværdi for renteudgifter over dette beløb. I dag er fradragsværdien af alle renteudgifter mindst 33,5 %, men den sats falder med 1 procentpoint om året fra 2012 til 25,5 % i Du kan ikke tabe på skattereformen Skattereformen indeholder en kompensationsordning, så du ikke kan tabe på skattereformen. Så hvis ikke fordelene ved den lavere skat på din løn opvejer den lavere værdi af dine fradrag, vil du få udbetalt forskellen via din årsopgørelse. SKAT laver beregningen, og det sker helt automatisk. Skat på renteindtægter og -udgifter Alle dine renter både renteindtægter og -udgifter kaldes kapitalindkomst. Når skatten beregnes på din årsopgørelse, sker det for din nettokapitalindkomst. Er du gift, opgøres jeres nettokapitalindkomst samlet. Er nettokapitalindkomsten negativ, er skatten på dine renteindtægter i dag 33,5 %. Skatten kan med skattereformen falde til 25,5 % i 2019, hvis du ud over dine renteindtægter har store renteudgifter. Er nettokapitalindkomsten positiv, og betaler du topskat, giver skattereformen dig store fordele. Der indføres nemlig et bundfradrag på kr. ( kr. for ægtefæller) på positiv kapitalindkomst, når topskatten skal beregnes.

7 Dig, der er fyldt 60 år Er du fyldt 60 år, giver skattereformen dig masser af nye muligheder. De nye regler for pensionsopsparing er nemlig langt mere fleksible end før, hvor du f.eks. hverken frit kunne ændre eller oprette en ny pensionsordning efter din 60-års fødselsdag. Du kan få et overblik over de nye regler i skemaet nedenfor. Kapitalpension Nye muligheder efter skattereformen, hvis du er fyldt 60 Seneste mulige udbetalingstidspunkt er nu 15 år efter opnået efterlønsalder mod før 10 år. Kan oprettes frem til 15 år efter opnået efterlønsalder. Med virkning fra 31. maj 2009 Ratepension Fradrag for indbetalinger selv om du allerede har fået udbetaling fra en kapitalpension mod betaling af 40 procent i afgift. Kan oprettes frem til 15 år efter opnået efterlønsalder. Frem til kan der frit indbetales på ordningen også efter det fyldte 60. år. 1. juli juli 2009 Udbetaling kan starte når som helst mellem din efterlønsalder og 15 år frem den gamle 5-års regel er væk. 1. juli 2009 Indbetalingens størrelse kan frit ændres inden for fradragsloftet. Fradrag for hele indbetalingen er op til kroner årligt uanset hvor mange år du indbetaler på ordningen.

Skatteguide 2015. Udarbejdet af Nykredit i samarbejde med

Skatteguide 2015. Udarbejdet af Nykredit i samarbejde med Skatteguide 2015 Udarbejdet af Nykredit i samarbejde med 1 Indholdsfortegnelse Personers opgørelse af indkomst og skatteberegning... 5 Opgørelse af beregningsgrundlagene (inkl. AMB)... 5 Skatteberegning

Læs mere

P E N S I O N S O R D N I N G E R

P E N S I O N S O R D N I N G E R PENSIONSORDNINGER FORORD Pensionering handler i høj grad om opsparing altså at udskyde forbrug til senere. Politisk set har man i mange år ønsket at fremme privat pensionsopsparing ved at give fradrag

Læs mere

Ny efterløn regler og eksempler

Ny efterløn regler og eksempler Ny efterløn regler og eksempler I nærværende oversigt er følgende forudsat: Du opfylder de almindelige betingelser for ret til efterløn den dag, du når efterlønsalderen. Du skal bl.a. have været medlem

Læs mere

Dokumentation af beregningsmetode og kilder

Dokumentation af beregningsmetode og kilder Dokumentation af beregningsmetode og kilder Beregningerne er vejledende i forhold til, om Aftale om senere tilbagetrækning fra d. 13. maj 2011 mellem Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og de Radikale

Læs mere

F O R Å R S PA K K E 2. 0

F O R Å R S PA K K E 2. 0 FORÅRSPAKKE 2.0 Forord Så kom Skattekommissionens rapport med titlen Lavere skat på arbejde. Der er grund til at rose kommissionen og dens formand, Carsten Koch, for et gennemarbejdet, velargumenteret

Læs mere

BG Indsigt. Familieanalyse. Hvem kan alligevel nå at få efterløn med de nye regler? Pension. 24. januar 2007

BG Indsigt. Familieanalyse. Hvem kan alligevel nå at få efterløn med de nye regler? Pension. 24. januar 2007 24. januar 2007 Familieanalyse BG Indsigt Pension Hvis du har spørgsmål til analysen, er du velkommen til at kontakte: Anne Buchardt 39 14 43 03 abuc@bgbank.dk Hvem kan alligevel nå at få efterløn med

Læs mere

Har du styr på pensionen?

Har du styr på pensionen? SÆRNUMMER, NOVEMBER 2014 VÆRDIFULD VIDEN OM ØKONOMI tema PENSION Har du styr på pensionen? statsautoriseret revisionsinteressentskab Telefon: + 45 57614540 E-mail: dan www.ecovis.dk Udskyd din pension

Læs mere

i:\jan-feb-2001\skat-c-02-01.doc

i:\jan-feb-2001\skat-c-02-01.doc i:\jan-feb-2001\skat-c-02-01.doc Af Martin Hornstrup 2. februar 2001 RESUMÉ SKATTEREFORMERNE SIDEN 1986 Hovedformålene med skattereformerne siden 1986 har været at sænke skatterne på indkomst ved at udvide

Læs mere

RevisorInformerer. Efterløn og pension. Optimer din pension. Temanummer 2006

RevisorInformerer. Efterløn og pension. Optimer din pension. Temanummer 2006 RevisorInformerer Temanummer 2006 Optimer din pension Efterløn og pension Hvilken type pension du vælger, kommer an på, hvilke ønsker og forventninger du har til din tilværelse som pensionist, hvor gammel

Læs mere

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar FORUDSÆTNINGER BAG DANICA PENSIONSTJEK INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger..........................................................

Læs mere

Danske Invest og skatten. Forår 2009

Danske Invest og skatten. Forår 2009 09 Danske Invest og skatten Forår 2009 Investeringsforeningen Danske Invest Specialforeningen Danske Invest Strødamvej 46 2100 København Ø Telefon 33 33 71 71 E-mail: danskeinvest@danskeinvest.com www.danskeinvest.dk

Læs mere

Danske Invest og skatten. Januar 2012

Danske Invest og skatten. Januar 2012 12 Danske Invest og skatten Januar 2012 Investeringsforeningen Danske Invest Specialforeningen Danske Invest Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby Telefon 33 33 71 71 E-mail: danskeinvest@danskeinvest.com www.danskeinvest.dk

Læs mere

Danske Invest og skatten. Januar 2011

Danske Invest og skatten. Januar 2011 11 Danske Invest og skatten Januar 2011 Investeringsforeningen Danske Invest Specialforeningen Danske Invest Strødamvej 46 2100 København Ø Telefon 33 33 71 71 E-mail: danskeinvest@danskeinvest.com www.danskeinvest.dk

Læs mere

O:\Skatteministeriet\Lovforslag\577385\Dokumenter\577385.fm 22-04-09 07:42 k03 KFR. Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen)

O:\Skatteministeriet\Lovforslag\577385\Dokumenter\577385.fm 22-04-09 07:42 k03 KFR. Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Lovforslag nr. L 195 Folketinget 2008-09 Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af personskatteloven og forskellige andre love (Forårspakke 2.0 Vækst,

Læs mere

Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015

Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015 Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015 Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser. Vælger du at gå på nedsat tid, påvirker det naturligvis din økonomi. Din løn bliver mindre,

Læs mere

HVORNÅR KAN DU FÅ ALDERSPENSION? 2 HVOR MEGET FÅR DU UDBETALT? 3 UDJÆVNET ALDERSPENSION 3 DELALDERSPENSION 3 ALDERSSUM 4 BØRNEPENSION 4

HVORNÅR KAN DU FÅ ALDERSPENSION? 2 HVOR MEGET FÅR DU UDBETALT? 3 UDJÆVNET ALDERSPENSION 3 DELALDERSPENSION 3 ALDERSSUM 4 BØRNEPENSION 4 NÅR PENSIONSALDEREN NÆRMER SIG Hvornår kan du gå på pension, hvad får du udbetalt og i hvilken rækkefølge kan det bedst betale sig at bruge pengene? Find svarene her. 13/02 01.01.2015 Inden du vælger at

Læs mere

SKAT OG PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk

SKAT OG PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk SKAT OG PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE joep.dk 2 Indhold 3 Hvem indbetaler til pensionen? 3 Privat indbetaling (selvbetaler) 3 Arbejdsmarkedsbidrag 4 Fradrag som selvbetaler 4 Fradragsregler

Læs mere

RevisorInformerer. Ny skattereform. de vigtigste elementer. Kundemagasin fra din revisor

RevisorInformerer. Ny skattereform. de vigtigste elementer. Kundemagasin fra din revisor særnummer 2012 RevisorInformerer Kundemagasin fra din revisor Folketinget vedtog i september 2012 en ny og omfattende skattereform. I dette nummer videreformidler vi nogle af de vigtigste skattemæssige

Læs mere

PENSION 2014 FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER

PENSION 2014 FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER PENSION 2014 FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER DAGENS PROGRAM 1. Pensionsopsparinger (Kapital, Ratepension, Aldersopsparing og Livsvarig livrente) 2. Bonus ved omvalg til markedsrente Forsikringsselskabernes

Læs mere

Pensionsordninger, skatter og afgifter

Pensionsordninger, skatter og afgifter Pensionsordninger, skatter og afgifter FORORD Pensionering handler i høj grad om opsparing altså at udskyde forbrug til senere. Politisk set har man i mange år ønsket at fremme privat pensionsopsparing

Læs mere

Status på kapitalpension/aldersforsikring. Hvad gør dit pensionsselskab?

Status på kapitalpension/aldersforsikring. Hvad gør dit pensionsselskab? Status på kapitalpension/aldersforsikring Hvad gør dit pensionsselskab? Nordea Liv & Pension Spørgsmål Kan jeg betale skatten i 2014 på min kapitalpension på 37,3 procent? Kan jeg fortsat indbetale på

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 Denne pjece henvender sig til dig, der har en kapitalpension i et pengeinstitut,

Læs mere

Et kig ud i fremtiden - hvad er jeres drømme? Muligheder og faldgruber i forbindelse med pensioner. side 1

Et kig ud i fremtiden - hvad er jeres drømme? Muligheder og faldgruber i forbindelse med pensioner. side 1 Et kig ud i fremtiden - hvad er jeres drømme? Muligheder og faldgruber i forbindelse med pensioner side 1 Hvorfor er pensionsplanlægning vigtig? Hvornår vil du på pension? Hvilke forventninger har du til

Læs mere

ET KIG UD I FREMTIDEN - HVAD ER JERES DRØMME? Muligheder og faldgruber i forbindelse med pensioner

ET KIG UD I FREMTIDEN - HVAD ER JERES DRØMME? Muligheder og faldgruber i forbindelse med pensioner ET KIG UD I FREMTIDEN - HVAD ER JERES DRØMME? Muligheder og faldgruber i forbindelse med pensioner HVORFOR ER PENSIONSPLANLÆGNING VIGTIG? Hvornår vil du på pension? Hvilke forventninger har du til din

Læs mere

Det er ikke en beskrivelse for selskaber, hovedaktionærer og andre med mere komplicerede skatteforhold.

Det er ikke en beskrivelse for selskaber, hovedaktionærer og andre med mere komplicerede skatteforhold. Her kan du læse om de skatter og afgifter, som almindelige skatteydere oftest kommer i berøring med. Beskrivelsen gennemgår samtidig baggrunden for skatternes og afgifternes eksistens. Det er ikke en beskrivelse

Læs mere

DEN NYE EFTERLØN. - tilbagetrækningsreformen

DEN NYE EFTERLØN. - tilbagetrækningsreformen DEN NYE EFTERLØN - tilbagetrækningsreformen Den nye efterløn Brochuren er til dig, der er født i 1954 eller senere. Den tilbagetrækningsreform, som Folketinget vedtog i slutningen af 2011, får i et eller

Læs mere

Skatten i Danmark 2008

Skatten i Danmark 2008 Skatten i Danmark 2008 Her kan du læse om de skatter og afgifter, som almindelige skatteydere oftest kommer i berøring med. Beskrivelsen gennemgår samtidig baggrunden for skatternes og afgifternes eksistens.

Læs mere

STATSAUTORISERET REVISIONSAKTIESELSKAB

STATSAUTORISERET REVISIONSAKTIESELSKAB Aktuel Skat 1. halvår 2009 Personbeskatning Erhvervsbeskatning Aktionærbeskatning Selskabsbeskatning International beskatning Moms og lønsum Told og afgifter Anden tilhørende lovgivning Oversigt, genoptagelsesadgang

Læs mere