Indkomstskat i Danmark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indkomstskat i Danmark"

Transkript

1 - 1 - Indkomstskat i Danmark Introduktion Materialet her er muligt at anvende som supplerende materiale til bogens del 2: Procent og rente (s ). Materialet kan anvendes som et forløb, eller det kan anvendes til et projekt- eller emnearbejde. Materialet er et eksempel på at isoleret procentregning ofte er enkelt, men at man kan opleve at procentregning kombineret med andet procentregning medfører at helheden bliver uhyre kompliceret. Skattesystemet i Danmark er simpelthen et vanskeligt system at håndtere og endnu vanskeligere er det at overskue konsekvenserne af de forskellige dele af systemet. Materialet vil med fordel kunne anvendes i tværfagligt samarbejde med samfundsfag. Baggrundsmateriale Baggrundsmateriale Eksempler på skatteberegning Indkomst Arbejdsmarkedsbidrag Ligningsmæssige fradrag Kapitalindkomst Skattepligtig indkomst Personlig indkomst Personskat Rentefradrag og værdien af rentefradrag Eksempler på skatteberegning Eksempel 1 - beregning af skat Eksempel 2 - beregning af skat Opgaver Opgave 1: Beregning af skat i et eksempel Opgave 2: Beregning af skat i et eksempel Opgave 3: Beregning af skal ved hjælp af regneark Opgave 4: Størrelse af skat i forhold til indkomst Opgave 5: Om værdien af rentefradrag

2 - 2 - Baggrundsmateriale Som borger i Danmark betaler man forskellige former for skat: Direkte skat i form af hvad man betegner personskat og evt. ejendomsskat (hvis man ejer bolig) Indirekte skat i form af moms og afgifter. Vi betaler 25 % i moms af prisen på alle varer vi køber. Dette materiale går ud på at beregne personskatten. I Danmark har man valgt et skattesystem der er hvad man betegner som progressivt. Dette betyder at man betaler en højere procentdel i skat jo mere man tjener. Det danske skattesystem er vanskeligt, og det vil I opleve når I skal beregne skat i opgaverne. Skattebegreber Når man som lønmodtager i Danmark skal beregne sin skat, indgår der følgende dele (samtlige oplysninger gælder for 2005): Indkomst Indkomst er betegnelsen for lønindkomst, pension, arbejdsløshedsunderstøttelse m.m. Arbejdsmarkedsbidrag Arbejdsmarkedsbidraget (AM-bidraget) går til statens udgifter på arbejdsmarkedet. Arbejdsmarkedsbidraget er på 8 %, og denne del af skatten beregnes af indkomsten. Hvad man betaler her, trækkes herefter fra indkomsten, og beløbet der er tilbage, er grundlaget for beregning af den resterende skat. Nogle har betegnet denne skat for bruttoskat fordi skatten beregnes af hele indkomsten. Der indgår ingen fradrag i beregningen. Hvis man f.eks. tjener kr. i 2005, skal man betale 0,08* = kr. i arbejdsmarkedsbidrag. Man skal derfor beregne den resterende skat af kr kr. = kr. Man kan også udregne det resterende skattegrundlag ved at udregne 0,92* = kr. Ligningsmæssige fradrag Ligningsmæssige fradrag er en samlet betegnelse for en række fradrag. Fradrag har den virkning, at man kan reducere skattebetalingen: man kan fradrage i det beløb man beregner skatten af. De mest udbredte ligningsmæssige fradrag er:

3 - 3 - Beskæftigelsesfradrag: Dette er et fradrag for personer der har arbejde. Man skal betale arbejdsmarkedsbidrag for at være berettiget til fradraget. Fradraget udgør 2,5 % af indkomsten, dog maksimalt 7200 kr. (2005). Kontingent til fagforening og arbejdsløshedskasse. Befordringsfradrag. Underholdsbidrag (dvs. bidrag til fraskilt ægtefælle og/eller til børn der bor hos fraskilt ægtefælle). Kapitalindkomst Kapitalindkomst er betegnelsen for den del af ens indtægt der stammer fra fx renteindtægter og renteudgifter. Hvis man har renteindtægter der er større end ens renteudgifter, er kapitalindkomsten positiv. Hvis man omvendt har større renteudgifter end renteindtægter, er kapitalindkomsten negativ. Skattepligtig indkomst Med skattepligtig indkomst forstås indkomst minus arbejdsmarkedsbidrag minus ligningsmæssige fradrag minus personfradrag (se nedenfor) plus kapitalindkomst (med fortegn). Personlig indkomst Med personlig indkomst forstås indkomst minus arbejdsmarkedsbidrag minus personfradrag (se nedenfor) plus kapitalindkomsten hvis den er positiv (hvis kapitalindkomsten er negativ indgår den ikke i beregningen af den personlige indkomst). Bemærk at de ligningsmæssige fradrag ikke indgår her. Personskat Personskatten er den del af den direkte skat der ikke er arbejdsmarkedsbidrag. Personfradrag Man betaler ikke personskat af de første kr. man tjener (hvis man er under 18 år, er dette beløb dog kr.). Disse satser er reguleres hvert år. Bemærk at man betaler arbejdsmarkedsbidrag af hele ens indtægt og af personfradraget. Kommunale skatter: kommuneskat og amtsskat Man betaler kommune og amtsskat af skattepligtig indkomst (se ovenfor). Du kan slå op på internettet (på for at finde procentsatserne for din kommune- og amtsskat. Kirkeskat Hvis du er medlem af den danske folkekirke, skal du betale kirkeskat. Kirkeskatten betales af samme del af din indkomst som kommune- og amtsskatten. Du kan slå op på internettet (på for at finde procentsatserne for din kirkeskat.

4 - 4 - Bundskat Bundskatten er på 5,5 %, og den beregnes af den personlige indkomst (se ovenfor). Bemærk at de ligningsmæssige fradrag ikke indgår her. Mellemskat Mellemskatten er på 6 %. Beregningsgrundlaget for mellemskatten er den personlige indkomst. De 6 % beregnes af den del af beregningsgrundlaget der ligger over kr. Bemærk at de ligningsmæssige fradrag ikke indgår her. Topskat Topskatten er på 15 %. Beregningsgrundlaget for topskatten er den personlige indkomst. De 15 % beregnes af den del af beregningsgrundlaget der ligger over kr. Bemærk at de ligningsmæssige fradrag ikke indgår her. Skatteloft Man må højst betale 59 % i samlet skat til stat, amt, kommune samt evt. folkekirken. Hvis den samlede skatteprocent bliver højere, nedsættes topskatten så den samlede skatteprocent er 59 %. Bemærk at man altid betaler arbejdsmarkedsbidrag ud over de 59 %. I dette materiale indgår ikke skat i forbindelse med ejerskab af fast ejendom (ejerlejlighed eller hus). I forbindelse med ejerskab af fast ejendom findes dels ejendomsværdiskat samt ejendomsskat. Rentefradrag og værdien af rentefradrag Man har ret til at trække udgifter til renter fra i nogle af de beløb man beregner skatten af. Det er det der betegnes rentefradraget. Renteudgifter er en del af kapitalindkomsten, men negativ kapitalindkomst indgår udelukkende i den skattepligtige indkomst. Den skattepligtige indkomst anvendes kun som beregningsgrundlag for kommunalskat og kirkeskat. I Københavns Kommune var kommunalskat og kirkeskat i 2005 samlet 32,89 %. Dette betyder at hvis man i 2005 havde en udgift til renter på kr., så skulle man ikke betale skat af 32,89 % af kr., dvs. man sparer skat på 3289 kr. Imidlertid skal man huske at man kun får skattebesparelsen når man har udgifter til renter. Rentefradrag har stor betydning hvis man skal købe bolig. Derfor er det i sådanne tilfælde vigtigt at have styr på nuværende rentefradrag, og hvordan rentefradraget udvikler sig. Dette er indholdet i opgave 5 (link), og der findes mere om dette under materialet om låntyper (link).

5 - 5 - Eksempel 1 - beregning af skat Ulla ønsker at beregne sin skat for Der er følgende oplysninger om hende: Hendes indkomst for 2005 er kr. Hun er ugift og bor alene i en lejet lejlighed i Hvidovre Kommune. Kommuneskatten i Hvidovre Kommune er 21,4 % og amtsskatten er 11,7 %. Altså i alt en trækprocent på 33,1 % i de kommunale skatter. Hun er medlem af den danske folkekirke. Kirkeskatten i Hvidovre er 0,69 %. Hendes udgifter til fagforening og a-kasse er kr. Hun har renteudgifter på lån på kr. Hun har renteindtægter på 720 kr. Beregning af arbejdsmarkedsbidrag Ullas arbejdsmarkedsbidrag er 8 % af kr., dvs. 0,08* kr. = kr. Dermed skal vi anvende beløbet kr kr. = kr. som grundlag for de efterfølgende beregninger. Beregning af kommunale skatter Først udregner vi beskæftigelsesfradraget: 2,5 % af indkomsten, dvs. 0,025* kr. = 7000 kr. Af ligningsmæssige fradrag har Ulla udgiften til fagforening og a-kasse, dvs kr. Ullas samlede ligningsmæssige fradrag bliver derfor = kr. Ullas kapitalindkomst består af (idet udgifter skrives som negativt tal): Renteudgifter kr. Renteindtægter 720 kr. Samlet kapitalindkomst (m. fortegn) kr. Vi skal derfor udregne kommunale skatter af følgende beløb: Indkomst minus arbejdsmarkedsbidrag kr. Ligningsmæssige fradrag kr. Personfradrag kr. Kapitalindkomst kr. Skattepligtig indkomst kr. Kommunal skat: 33,1 % af kr. = 0,331* kr. = kr. Beregning af kirkeskat 0,69 % af kr. = 0,0069* kr. = 1283 kr. Beregning af bundskat Ullas personlige indkomst bliver: Indkomst minus arbejdsmarkedsbidrag Personfradrag Beregningsgrundlag kr kr kr. Da Ulla har negativ kapitalindkomst, indgår der ingen positiv kapitalindkomst i beregningen af bundskatten.

6 - 6-5,5 % af ( ) = 0,055* kr. = kr. Beregning af mellemskat Igen betyder Ullas negative kapitalindkomst at der ikke indgår positiv kapitalindkomst i beregningen af mellemskatten. Derfor er beregningsgrundlaget det samme som i beregningen af bundskat, altså kr. Da mellemskat kun skal betales af en indkomst over kr., skal Ulla ikke betale mellemskat. Samlet skat Arbejdsmarkedsbidrag Kommunal skat Kirkeskat Bundskat I alt kr kr kr kr kr. Samlet skatteprocent for personskatten Ulla har således betalt kr. i skat af en indkomst på kr. Dermed har hun samlet betalt følgende procentdel i skat samlet set: % = 34,8%

7 - 7 - Eksempel 2 - beregning af skat Om Vivian Larsens økonomiske forhold for 2005 gælder: Hendes indkomst for 2005 er kr. Hun er ugift og bor alene i en lejet lejlighed i Gentofte Kommune. Kommuneskatten i Gentofte Kommune er 18,5 % og amtsskatten er 11,7 %. Altså i alt en trækprocent på 30,2 % i de kommunale skatter. Hun er medlem af den danske folkekirke. Kirkeskatten i Gentofte er 0,42 %. Pga. transport til og fra arbejde har hun et befordringsfradrag på kr. Hun har renteudgifter på lån på kr. Hun har renteindtægter på kr. Beregning af arbejdsmarkedsbidrag Arbejdsmarkedsbidrag er 8 % af kr., dvs. 0,08* kr. = kr. Dermed skal vi anvende beløbet kr kr. = kr. som grundlag for de følgende beregninger. Beregning af kommunale skatter Først udregner vi beskæftigelsesfradraget: 2,5 % af indkomsten, dvs. 0,025* kr. = kr. Imidlertid er den øvre grænse på beskæftigelsesfradraget kr. Af ligningsmæssige fradrag har Vivian et befordringsfradrag på kr. Vivians samlede ligningsmæssige fradrag bliver derfor = kr. Ullas kapitalindkomst består af (idet udgifter skrives som negativt tal): Renteudgifter kr. Renteindtægter kr. Samlet kapitalindkomst (m. fortegn) kr. Vi skal derfor udregne kommunale skatter af følgende beløb: Indkomst minus arbejdsmarkedsbidrag kr. Ligningsmæssige fradrag kr. Personfradrag kr. Kapitalindkomst kr. Skattepligtig indkomst kr. Kommunal skat: 30,2 % af kr. = 0,302* kr. = kr. Beregning af kirkeskat 0,42 % af kr. = 0,0042* kr. = 1570 kr. Beregning af bundskat Indkomst minus arbejdsmarkedsbidrag Personfradrag Positiv kapitalindkomst kr kr kr.

8 - 8 - Beregningsgrundlag kr. 5,5 % af = 0,055* kr. = kr. Beregning af mellemskat Da mellemskat kun skal betales af en indkomst over kr., skal Vivian betale følgende mellemskat: Indkomst minus arbejdsmarkedsbidrag Positiv kapitalindkomst Grænse for mellemskat Beregningsgrundlag kr kr kr kr. Mellemskat: 6 % af kr. = 0,06* kr. = kr. Beregning af topskat Da topskat kun skal betales af en indkomst over kr., skal Vivian betale følgende topskat: Indkomst minus arbejdsmarkedsbidrag Positiv kapitalindkomst Grænse for topskat Beregningsgrundlag kr kr kr kr. Topskat: 15 % af kr. = 0,15* kr. = kr. Samlet skat Arbejdsmarkedsbidrag Kommunal skat Kirkeskat Bundskat Mellemskat Topskat I alt kr kr kr kr kr kr kr. Samlet skatteprocent for personskatten Vivian har således betalt kr. i skat af en indkomst på kr. Dermed har hun samlet betalt følgende procentdel i skat samlet set: % = 45,1%

9 - 9 - Opgave 1: Beregning af skat i et eksempel En person har en indkomst på kr. i Han betaler 8000 kr. i fagforeningskontingent, og han har renteindtægter på 1000 kr. Han bor i Københavns Kommune hvor kommunalskatten er på 32,1 %, og kirkeskatten er 0,79 %. Han er ugift, ejer ingen bolig, bor til leje og er medlem af folkekirken. Gør rede for at han skal betale kr. i skat. Opgave 2: Beregning af skat i et eksempel Josephine har en indkomst på kr. i Hun betaler kr. i fagforening og a-kasse, har et befordringsfradrag på kr., har renteindtægter på kr., renteudgifter på kr. Hun bor i Roskilde Kommune hvor kommune- og amtsskatten er på 31,9 %, og kirkeskatten er 0,87 %. Hun er medlem af folkekirken, bor til leje, ejer ingen bolig og er ugift. Gør rede for at Josephines samlede indkomstskat bliver på kr. Opgave 3: Beregning af skal ved hjælp af regneark Dette er en større gruppeopgave. Opgaven går ud på at udregne skat ved hjælp af et regneark. Beregn skatten i følgende situation: Hansen har en indkomst på kr. i Han betales kr. i fagforening og a-kasse, har befordringsfradrag på kr., at renteindtægter på kr., renteudgifter på kr. Han bør i Københavns Kommune hvor kommunalskatten er 32,1 %. Han er ugift, ejer ingen bolig, bor til leje og er medlem af folkekirken. Kirkeskatten udgør 0,79 %. Gør rede for at Hansens samlede indkomstskat er kr. idet: arbejdsmarkedsbidraget udgør kr. kommune- og kirkeskat udgør kr. bundskatten udgør kr. mellemskatten udgør kr. topskatten udgør kr. Opgave 4: Størrelse af skat i forhold til indkomst Dette er en større gruppeopgave. Opgaven går ud på at undersøge i hvor høj grad det danske skattesystem kan betegnes for progressivt, dvs. i hvor høj grad man betaler mere i skat jo mere man tjener. Det vil være en meget stor fordel af have gennemarbejdet opgave 3 først. I skal udregne skat for fire personer: Jensen, Mortensen, Nielsen og Olsen. Om alle de fire personer gælder: De bor i Københavns Kommune hvor kommuneskatten udgør 32,1 %. De er medlem af den danske folkekirke, og kirkeskatten udgør 0,79 %. De har samlede udgifter til fagforening og a-kasse på kr. De har befordringsfradrag på kr. De har renteindtægter på kr. De har renteudgifter på kr.

10 De bor til leje og ejer ikke bolig. a) Beregn skatten for Jensen hvis indkomst er kr. b) Beregn skatten for Mortensen hvis indkomst er kr. c) Beregn skatten for Nielsen hvis indkomst kr. d) Beregn skatten for Olsen hvis indkomst er kr. e) Beregn hvor stor en procentdel Jensens, Mortensens, Nielsens og Olsens skat udgør af deres indkomst. f) Udfærdig et diagram i et regneark hvor indkomsten er på x-aksen, mens skattens procentdel af indkomsten er på y-aksen. Lad kurven der går gennem de fire punkter være en blød kurve. g) Giv en redegørelse for den graf I udarbejdede i f). Opgave 5: Om værdien af rentefradrag Dette er en gruppeopgave. Denne opgave kræver viden om annuitetslån (link). En person der bor i Odense Kommune optager pr. 1. januar 2005 et lån på kr. Lånet er et annuitetslån, og det skal tilbagebetales over 10 år. Der er årlige terminer og den årlige rente er 4%. Kommuneskatten var 21,3 %, amtsskatten 12,4 % og kirkeskatten 0,68 %. a) Opstil i et regneark en amortisationstabel for lånet (dvs. en tabel hvor man år for år kan se rentebetaling, afdrag og restgæld). b) Udregn hvor stort et beløb personen år for år i de 10 sparer i skat som følge af renteudgifterne til dette lån. Foretag disse udregninger i et regneark.

positiv. Hvis man omvendt har større renteudgifter end renteindtægter, er kapitalindkomsten negativ. Med skattepligtig indkomst forstås indkomst

positiv. Hvis man omvendt har større renteudgifter end renteindtægter, er kapitalindkomsten negativ. Med skattepligtig indkomst forstås indkomst Skat i Danmark Som borger i Danmark betaler man forskellige former for skat: Direkte skat i form af hvad man betegner personskat og evt. ejendomsskat (hvis man ejer bolig) Indirekte skat i form af moms

Læs mere

Økonomiske konsekvenser af en skattestigning i Furesø Kommune

Økonomiske konsekvenser af en skattestigning i Furesø Kommune 6. november 2007 Økonomiske konsekvenser af en skattestigning i Furesø Kommune Med vedtagelsen af budget 2008 besluttede byrådet at skatten i Furesø Kommune i 2008 bliver forhøjet med 0,5 procent. Følgende

Læs mere

At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone

At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone Hvad menes med det progressive skattesystem: At de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder Jo mere man tjener - jo mere skal man betale i skat af den sidst tjente krone Hvem må udskrive skatter i DK:

Læs mere

1/6. Samfundsbeskrivelse B Forår 2010 Hold 3. Note 6 - Beregning af personlig indkomstskat

1/6. Samfundsbeskrivelse B Forår 2010 Hold 3. Note 6 - Beregning af personlig indkomstskat Samfundsbeskrivelse B Forår 2010 Hold 3 Note 6 - Beregning af personlig indkomstskat Skatteprocenter 2006-2009 2007 2008 2009 2010 Pct. Pct. Pct. Pct. Gennemsnitlig kommuneskatteprocent 24,6 24,8 24,8

Læs mere

Projektforløb: Personbeskatning i Danmark

Projektforløb: Personbeskatning i Danmark Projektforløb: Personbeskatning i Danmark Abstract: Et forløb om personbeskatning i Danmark er oplagt i mat samf klasser, men det er jo relevant for alle elever. Der kan sagtens skrues en masse op og ned

Læs mere

i:\jan-feb-2001\skat-c-02-01.doc

i:\jan-feb-2001\skat-c-02-01.doc i:\jan-feb-2001\skat-c-02-01.doc Af Martin Hornstrup 2. februar 2001 RESUMÉ SKATTEREFORMERNE SIDEN 1986 Hovedformålene med skattereformerne siden 1986 har været at sænke skatterne på indkomst ved at udvide

Læs mere

Indkomstskattens beregning:

Indkomstskattens beregning: Indkomstskattens beregning: Reglerne om skatteberegningsgrundlagene og indkomstopdeling fremgår af personskatteloven (PSL). Hvor der efterfølgende i notatet ikke er anført en anden lovhenvisning, er -

Læs mere

Metodenotat. Rentefradrag 1980-2012

Metodenotat. Rentefradrag 1980-2012 JAQ / August 2014 vs. 1.0 Metodenotat om Rentefradrag 1980-2012 August 2014 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Forord I Danmark kan afholdte renteudgifter delvist fradrages i den indkomst

Læs mere

UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART

UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART Orientering om Endelig Afregning af kompensation 2012 DIS SKAT KOMPENSATION Amaliegade 33, opg. B, 1256 København K. Internet: www.udligningskontoret.dk E-mail: postmester@udligningskontoret.dk

Læs mere

UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART. Orientering om Endelig Afregning af kompensation. Indkomstår 2013. Indkomståret 2013 SKAT

UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART. Orientering om Endelig Afregning af kompensation. Indkomstår 2013. Indkomståret 2013 SKAT UDLIGNINGSKONTORET FOR DANSK SØFART Orientering om Endelig Afregning af kompensation Indkomstår 2013 Indkomståret 2013 DIS SKAT KOMPENSATION Amaliegade 33, opg. B, 1256 København K. Internet: www.udligningskontoret.dk

Læs mere

Beregning af marginalskat

Beregning af marginalskat CEPOS har i dette notat lavet et konkret bud på en forenkling af skattesystemet, der er neutral både mht. ulighed og skatteprovenu. Der er heller ingen effekt på beskæftigelsen. Skatteomlægningen indebærer,

Læs mere

Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter

Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter 15. december 2016 2016:27 Syv skattereformer siden 1995: Udviklingen i provenuet fra indkomstskatter Af Niels Madsen Siden 1995 har der været syv skattereformer i Danmark. Det gennemgående tema i reformerne

Læs mere

- 1 - Materialet vil med fordel kunne indgå i et tværfagligt samarbejde med samfundsfag.

- 1 - Materialet vil med fordel kunne indgå i et tværfagligt samarbejde med samfundsfag. - 1 - Låntyper I bogens del 2 kan du læse om Procent og rente (s. 41-66). Vi vil i materialet her gå lidt videre til mere komplicerede renteberegninger ved forskellige låntyper. Stoffet er et muligt supplement

Læs mere

Hvad betyder skattereformen for din økonomi?

Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Skatten på din løn Et af hovedformålene med skattereformen er at give danskerne lavere skat på arbejde, og det sker allerede i 2010. Den lavere skat kommer

Læs mere

Status ultimo Seminar for Folketingets Skatteudvalg 17. januar 2012

Status ultimo Seminar for Folketingets Skatteudvalg 17. januar 2012 Skatteudvalget 2011-12 (Omtryk - 10/02/2012 - Vedlagt plancher) SAU alm. del Bilag 122 Offentligt Personbeskatningen Status ultimo 2011 Seminar for Folketingets Skatteudvalg 17. januar 2012 Emner for indlægget

Læs mere

Økonomi i hverdagen. Hvorfor er der forskel?

Økonomi i hverdagen. Hvorfor er der forskel? Kapitel 1 side 2 Økonomi i hverdagen Nogle mennesker har gode indkomster, men mangler alligevel altid penge, når regningerne skal betales. Andre tjener ikke så meget, men kan altid klare udgifterne. Hvorfor

Læs mere

SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN

SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN i:\marts-2001\skat-a-03-01.doc Af Martin Hornstrup Marts 2001 RESUMÈ SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN 1986 Det bliver ofte fremført i skattedebatten, at flere og flere betaler mellem- og topskat. Det er

Læs mere

STÆRK TIL PRIVATØKONOMI

STÆRK TIL PRIVATØKONOMI STÆRK TIL PRIVATØKONOMI LÆRERVEJLEDNING TIL PENGEUGE PÅ ERHVERVSSKOLERNE, HÆFTE 1 GENERELT OM UNDERVISNINGSMATERIALET Dette er vejledningen til hæfte 1, "Stærk til privatøkonomi", som er tiltænkt elever

Læs mere

Fordelingseffekter af skattelettelser

Fordelingseffekter af skattelettelser d. 12.06.2019 AMR 1. udkast Fordelingseffekter af skattelettelser I kapitel II om kapitalindkomstbeskatning i Dansk Økonomi, forår 2019 indgår beregninger af de fordelingsmæssige konsekvenser af en skattelettelse

Læs mere

Jens Jensen Jensine Jensen

Jens Jensen Jensine Jensen Jens Jensen Jensine Jensen Rådhuspladsen 1001 København K CPR.nr.: 010101-0101 INDKOMST- OG FORMUEOPGØRELSE 2016 Indholdsfortegnelse SIDE Hovedoversigt for 2016 3. Indkomstopgørelse for 2016 4. Formueopgørelse

Læs mere

Skatteakademiet Skatten i fremtiden. v/formand for FSR s Skatteudvalg John Bygholm

Skatteakademiet Skatten i fremtiden. v/formand for FSR s Skatteudvalg John Bygholm Skatteakademiet Skatten i fremtiden v/formand for FSR s Skatteudvalg John Bygholm 6. februar 2009 Rapporten generelt Godt oplæg Imponerende detaljeret gennemgang af en meget stor mængde regler Overordnet

Læs mere

Økonomibogen Gurli Jensen Villy Lykke Nielsen Jørgen Jensen Iver Leugenhagen Bent Bro

Økonomibogen Gurli Jensen Villy Lykke Nielsen Jørgen Jensen Iver Leugenhagen Bent Bro Økonomibogen Gurli Jensen Villy Lykke Nielsen Jørgen Jensen Iver Leugenhagen Bent Bro Økonomibogen 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-07-3 Udgiver: Fiskericirklen Copyright: Fiskericirklen Redaktør af bogen:

Læs mere

Det er ikke en beskrivelse for selskaber, hovedaktionærer og andre med mere komplicerede skatteforhold.

Det er ikke en beskrivelse for selskaber, hovedaktionærer og andre med mere komplicerede skatteforhold. Her kan du læse om de skatter og afgifter, som almindelige skatteydere oftest kommer i berøring med. Beskrivelsen gennemgår samtidig baggrunden for skatternes og afgifternes eksistens. Det er ikke en beskrivelse

Læs mere

Generalforsamling DKBL den 25. august 2009. Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning

Generalforsamling DKBL den 25. august 2009. Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning Generalforsamling DKBL den 25. august 2009 Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning PFA Pension og Jens Nordentoft Stiftet i 1917 Etableret i samarbejde mellem

Læs mere

Bundskat af personlig indkomst + positiv kapitalindkomst 5,48% 5,04%

Bundskat af personlig indkomst + positiv kapitalindkomst 5,48% 5,04% Statsskat Bundskat af personlig indkomst + positiv kapitalindkomst 5,48% 5,04% Mellemskat af personlig indkomst + positiv 6% 6% nettokapitalindkomst over samlet DKK 279.800 347.200 Topskat af personlig

Læs mere

Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat. oktober 2014 1

Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat. oktober 2014 1 Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 12 Offentligt Finansministeriets beregningsmetode til vurdering af ændringer i marginalskat 1 DEBAT OM TOPSKAT 2 SOMMERENS DEBAT OM TOPSKAT Der har hen over sommeren

Læs mere

Skatten i Danmark 2008

Skatten i Danmark 2008 Skatten i Danmark 2008 Her kan du læse om de skatter og afgifter, som almindelige skatteydere oftest kommer i berøring med. Beskrivelsen gennemgår samtidig baggrunden for skatternes og afgifternes eksistens.

Læs mere

U L I G H E D I D A N M A R K

U L I G H E D I D A N M A R K D E N N I S P I P E N B R I N G U L I G H E D I D A N M A R K M AT X. D K Copyright 2013 Dennis Pipenbring offentliggjort på matx.dk layout af tufte-latex.googlecode.com Materialet er til fri afbenyttelse

Læs mere

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Notat: 23-10-2018 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Denne analyse viser, at fradragene og kompleksiteten i skattesystemet er steget markant siden

Læs mere

Begrebsliste Ugrow 2019

Begrebsliste Ugrow 2019 Begrebsliste Ugrow 2019 Afdrag Tilbagebetaling af gæld (se ydelse ) Afdragsfrihed Betyder at du, i en given periode efter at have lånt penge, ikke skal betale afdrag. Dette giver på den ene side mere luft

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april /Birgitte Christensen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april /Birgitte Christensen Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 283 Offentligt J.nr. 2006-318-0509 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 282 og 283 af 4. april 2006. (Alm. del). Kristian

Læs mere

Bilags indholdsfortegnelse

Bilags indholdsfortegnelse Bilags indholdsfortegnelse Bilag 1: Skattetrappe 2009 lønmodtagere... 2 Bilag 2: Skattetrappe 2010 - Lønmodtagere... 3 Bilag 3: Skattetrappe 2009 - Lønmodtagere pensionsmidler... 4 Bilag 4: Fradragsregler

Læs mere

styr på dine penge Lærervejledning Pengeuge 2016 Samfundsfag

styr på dine penge Lærervejledning Pengeuge 2016 Samfundsfag styr på dine penge Lærervejledning Pengeuge 2016 Styr på dine penge Undervisningsmaterialet til Styr på dine penge er udarbejdet som en overbygning til Viden om penge. Materialet kan anvendes i undervisningen

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik december 26 Indkomstforhold i Århus Kommune, 23-25 Udskrivningsgrundlaget (incl. kommuneskattefordelingen) for 25 forventes at andrage 36.891 mio. kr.

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 550 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 550 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 550 Offentligt 12. oktober 2016 J.nr. 16-0846323 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 550 af 4. juli 2016 (alm.

Læs mere

Skattereform. v/ Søren Olsen. Østdansk LandbrugsRådgivning Økonomi

Skattereform. v/ Søren Olsen. Østdansk LandbrugsRådgivning Økonomi Skattereform v/ Søren Olsen Skattekommissionens forslag Skattekommissionen forslår en skattenedsættelse på ca. 35 mia. kr. hvoraf: 12 mia. kr. anvendes til lavere mellem- og topskat 20 mia. kr. anvendes

Læs mere

SKATTEREFORM 2009 PENSIONSOPSPARING

SKATTEREFORM 2009 PENSIONSOPSPARING SKATTEREFORM 2009 PENSIONSOPSPARING 12. november 2009 Poul Hjorth Chefrådgiver / Skat Skattereform 2009 Poul Hjorth Chefrådgiver - Skat Hovedelementer Nedsættelse af skatten på arbejde og dermed også virksomhedsindkomst

Læs mere

Styr på dine penge. Lærervejledning Pengeuge 2015. Samfundsfag

Styr på dine penge. Lærervejledning Pengeuge 2015. Samfundsfag 1 styr på dine penge Lærervejledning Pengeuge 2015 Styr på dine penge Materialet kan anvendes i undervisningen i matematik og samfundsfag enten hver for sig eller i samspil. Det er tilstræbt, at det kan

Læs mere

Singlerne vinder mest på skatteudspillet!

Singlerne vinder mest på skatteudspillet! 21. februar 2009 Singlerne vinder mest på skatteudspillet! Udgiver Realkredit Danmark Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby Finans Redaktion Elisabeth Toftmann Asmussen elas@rd.dk Lise Nytoft Bergman libe@rd.dk

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Februar 2008 Indkomstforhold i Århus Kommune, 2004-2006 Udskrivningsgrundlaget (incl. kommuneskattefordelingen) for 2006 forventes at andrage 38.955 mio.

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007.

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007. Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 204 Offentligt J.nr. 2007-318-0593 Dato: 17. april 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007. (Alm.

Læs mere

Skattereformen Konsekvenser for udstationerede. Efter lovenes vedtagelse

Skattereformen Konsekvenser for udstationerede. Efter lovenes vedtagelse Nyhedsbrev til kunder og samarbejdspartnere Værdifuld viden om skat og moms Skattereformen Konsekvenser for udstationerede. Efter lovenes vedtagelse I det følgende er omtalt de væsentlige elementer i skattereformen,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om indkomstskat og formueskat for personer m.v. (personskatteloven)(* 1 )

Bekendtgørelse af lov om indkomstskat og formueskat for personer m.v. (personskatteloven)(* 1 ) Dokumentet er Historisk LBK nr 850 af 30/09/1994 Historisk Offentliggørelsesdato: 11 10 1994 Skatteministeriet Senere ændringer til forskriften LOV nr 214 af 29/03/1995 2 LOV nr 313 af 17/05/1995 13 LOV

Læs mere

Skattereformen 2009 en god nyhed for langt de fleste

Skattereformen 2009 en god nyhed for langt de fleste 4. marts 2009 Skattereformen 2009 en god nyhed for langt de fleste Søndag den 1. marts 2009 offentliggjorde regeringen det endelige forlig omkring Forårspakke 2.0 og dermed også indholdet i en storstilet

Læs mere

Skattebesparelse ved de Konservatives forslag, for forskellige parfamilier

Skattebesparelse ved de Konservatives forslag, for forskellige parfamilier i:\jan-feb-2001\skat-d-02-01.doc Af Martin Hornstrup 5. februar 2001 RESUMÈ DE KONSERVATIVES SKATTEOPLÆG De konservative ønsker at fjerne mellemskatten og reducere ejendomsværdiskatten. Finansieringen

Læs mere

Skattekommune. Personfradrag. Samlet forskudsskat efter grøn check er beregnet til 119.241,68

Skattekommune. Personfradrag. Samlet forskudsskat efter grøn check er beregnet til 119.241,68 Forskudsopgørelse Annalise Hyldgaard Hansen N Lambertsens Vej 12, st. tv. 6705 Esbjerg Ø 7 0 7 2 5 7 6 0 Ægtefællens personnummer Skattekommune Esbjerg kommune Skatteprocent Personfradrag Personnummer

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). J.nr. 2010-318-0233 Dato: 4. juni 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). (Alm. del). Troels

Læs mere

Selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere

Selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere Selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere Iværksættere og selvstændige beskattes hårdere end lønmodtagere uanset om de driver deres virksomhed som et aktie- eller personligt selskab. Særligt hårdt

Læs mere

FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER

FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER i:\november-2000\olie-nov.doc Af Martin Hornstrup 28. november 2000 RESUMÉ FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER Revisions- og konsulentfirmaet Deloitte & Touche har beregnet konsekvenserne

Læs mere

FORSKUDSSKATTEN 2012. OM FORSKUDSOPGØRELSE, eskattekort, INDTÆGTER OG FRADRAG

FORSKUDSSKATTEN 2012. OM FORSKUDSOPGØRELSE, eskattekort, INDTÆGTER OG FRADRAG FORSKUDSSKATTEN 2012 OM FORSKUDSOPGØRELSE, eskattekort, INDTÆGTER OG FRADRAG INDHOLD FÅ HJÆLP TIL DIN SKAT 4 SKATTEN BETALES I LØBET AF ÅRET, SOM FORSKUDSSKAT 5 Forskudsopgørelsen og eskattekortet 5 Hvilke

Læs mere

REGIONALE INDKOMSTFORSKELLE

REGIONALE INDKOMSTFORSKELLE 7. juni 2006 af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 og Bjarne T. Hansen direkte tlf. 33557729 REGIONALE INDKOMSTFORSKELLE Det vises, at de regionale forskelle i arbejdsmarkedsindkomst er steget uafbrudt

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt 25. februar 2016 J.nr. 16-0111050 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 195 af 28. januar 2016

Læs mere

Forældrekøb. - når de unge flytter hjemmefra. home as oktober 2013. Forældrekøb A5.indd 1-2 29/10/13 13.53

Forældrekøb. - når de unge flytter hjemmefra. home as oktober 2013. Forældrekøb A5.indd 1-2 29/10/13 13.53 home as oktober 2013 Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra Forældrekøb A5.indd 1-2 29/10/13 13.53 Søg og du skal finde Det kan være svært at finde tag over hovedet, når man som ungt menneske skal

Læs mere

SKAT & fradrag. En folder om de grundlaggende begreber

SKAT & fradrag. En folder om de grundlaggende begreber SKAT & fradrag En folder om de grundlaggende begreber Den frivillige retshjælp UNG RET har udarbejdet en folder, der skal hjælpe dig til at lære og forstå de grundlæggende regler om, hvad man skal betale

Læs mere

Hvorfor får man et skattesmæk?

Hvorfor får man et skattesmæk? Hvorfor får man et skattesmæk? Den klassiske fejl for unge som rammer flere hundrede tusind unge hvert år opstår fordi man kommer til at bruge sit fradrag to gange. Du kan imidlertid selv gøre noget for

Læs mere

Definition skattebilag personligt

Definition skattebilag personligt Definition skattebilag personligt 1. Virksomhedens resultat 2. Virksomhedens resultat - disponering af overskud 3. Virksomhedens resultat - disponering af underskud 4. Virksomhedens resultat - disponering

Læs mere

Det regelsæt, som anvendes første år, er gældende i hele ejerperioden - og for eventuelle efterfølgende tilkøb.

Det regelsæt, som anvendes første år, er gældende i hele ejerperioden - og for eventuelle efterfølgende tilkøb. l Delortte & Touche 1 SKATTEMÆSSIG BEHANDLING AF VINDMØLLER I det følgende beskrives i hovedtræk den skattemæssige behandling af en investering i vindmøller i Hawindmølleparken på Samsø. Det skal understreges,

Læs mere

Størst gevinst til mænd af regeringens forårspakke 2.0

Størst gevinst til mænd af regeringens forårspakke 2.0 7. marts 2009 af chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf. 33 55 77 22 / 30 29 11 07 Resumé: Størst gevinst til mænd af regeringens forårspakke 2.0 Mænd får i gennemsnit knap 2.000 kr. mere i gevinst

Læs mere

J.nr.: 03-5013-00017 Sagsbehandler: Christina Hyldgaard Jacobsen Dato 12. maj 2005

J.nr.: 03-5013-00017 Sagsbehandler: Christina Hyldgaard Jacobsen Dato 12. maj 2005 MINISTERIET FOR FAMILIE- OG FORBRUGERANLIGGENDER FAMILIESTYRELSEN Cirkulæreskrivelse til samtlige statsamter, Københavns Overpræsidium, Rigsombudsmanden på Færøerne og Rigsombudsmanden i Grønland J.nr.:

Læs mere

Optimeringsbudget for Leif Hansen og Hanne Hansen

Optimeringsbudget for Leif Hansen og Hanne Hansen Alder 63 62 År 2017 64 63 År 2018 65 64 År 2019 Indkomst 600.000 375.000 975.000 200.000 250.000 450.000 0 0 0 Udbytte 0 0 0 0 465.000 465.000 0 964.000 964.000 Løbende pensioner 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Folkepension

Læs mere

Økonomibogen. Forfattere

Økonomibogen. Forfattere Økonomibogen 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-07-3 Udgiver: Fiskericirklen Copyright: Fiskericirklen Redaktør af bogen: Preben Mandrup, København Jørn Moesgaard, Aarhus Forfattere Bankprokurist Gurli Jensen

Læs mere

INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE,

INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE, Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 2.1 Dec. 2 INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE, 1997-1999 x Udskrivningsgrundlaget (incl. kommuneskattefordeligen) for 1999 forventes at andrage 29.973

Læs mere

nyhedsbrev skat Quickguidens indhold er følgende:

nyhedsbrev skat Quickguidens indhold er følgende: nyhedsbrev skat QUICKGUIDE TIL SELVANGIVELSEN 2009 Personer skal indtaste eller indsende selvangivelse for 2009 til SKAT inden den 2. maj 2010 eller den 1. juli 2010 (selvstændige erhvervsdrivende m.fl.

Læs mere

Væsentlig mere end en milliard

Væsentlig mere end en milliard Væsentlig mere end en milliard Indledning Dette program beskriver en radikal omlægning af det danske skattesystem, der i langt højere grad tilgodeser arbejde, mens boliger og miljø beskattes yderligere.

Læs mere

INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE,

INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE, Nr. 2.1 Dec. 1998 INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE, 1995-1997 x Udskrivningsgrundlaget (incl. kommuneskattefordeligen) for 1997 forventes at andrage 27,6 mia. kr. mod 26,6 mia. kr. i 1996. Det er en stigning

Læs mere

L 220 - Forslag til Lov om ændring af arbejdsmarkedsfondsloven, ligningsloven, personskatteloven og forskellige andre love (Lavere skat på arbejde).

L 220 - Forslag til Lov om ændring af arbejdsmarkedsfondsloven, ligningsloven, personskatteloven og forskellige andre love (Lavere skat på arbejde). Skatteudvalget L 220 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt J.nr. 2007-311-0004 Dato: 28. september 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget L 220 - Forslag til Lov om ændring af arbejdsmarkedsfondsloven, ligningsloven,

Læs mere

INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE,

INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE, Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 2.1 Dec. 1999 INDKOMSTFORHOLD I ÅRHUS KOMMUNE, 1996-1998 x Udskrivningsgrundlaget (incl. kommuneskattefordeligen) for 1998 forventes at andrage 28,6

Læs mere

HANDELSKAMMERET OVERVURDERER DAGPENGEMODTAGERES INDKOMST

HANDELSKAMMERET OVERVURDERER DAGPENGEMODTAGERES INDKOMST i:\jan-feb-2001\handelskam.doc Af Martin Hornstrup 12. februar 2001 RESUMÈ HANDELSKAMMERET OVERVURDERER DAGPENGEMODTAGERES INDKOMST Handelskammeret forsøger at sælge ideen om at fjerne mellemskatten og

Læs mere

FORDELINGSEFFEKTER AF REGERINGENS SKATTEUDSPIL

FORDELINGSEFFEKTER AF REGERINGENS SKATTEUDSPIL 27. februar 2009 Resumé: FORDELINGSEFFEKTER AF REGERINGENS SKATTEUDSPIL I det følgende er fordelingseffekterne af regeringens skatteudspil beregnet. Udover den finansiering, der direkte påhviler husholdningerne,

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2009-311-0027 Udkast 20. marts 2009

Skatteministeriet J. nr. 2009-311-0027 Udkast 20. marts 2009 Skatteministeriet J. nr. 2009-311-0027 Udkast 20. marts 2009 Forslag til Lov om ændring af personskatteloven og andre love (Forårspakke 2.0 Vækst, klima, lavere skat) 1 I lov om indkomstskat for personer

Læs mere

Integralregning og topskat

Integralregning og topskat Indledning Integralregning og topskat Integralregning kan bruges til at beregne et areal mellem grafen og x-aksen i et koordinatsystem mellem to x-værdier, mens topskatten er det provenu (indtægt) som

Læs mere

Aktører i velfærdssamfundet. Børnehaver Uddannelse Folkepension Ældrepleje SU etc. Fig. 17.1 Aktører i velfærdssamfundet.

Aktører i velfærdssamfundet. Børnehaver Uddannelse Folkepension Ældrepleje SU etc. Fig. 17.1 Aktører i velfærdssamfundet. Aktører i velfærdssamfundet Familie Børnehaver Uddannelse Folkepension Ældrepleje SU etc. Marked Frivillig sektor Offentlig sektor Fig. 17.1 Aktører i velfærdssamfundet. De tre velfærdsmodeller UNIVERSEL

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven og forskellige andre love 2008/1 LSF 195 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skatteministeriet, j.nr. 2009-311-0027 Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen)

Læs mere

FTF'ernes skattebetaling i 2009

FTF'ernes skattebetaling i 2009 09-0016 - MELA - 20.01.2009 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 FTF'ernes skattebetaling i 2009 I 2009 betaler 48 pct. af FTF erne topskat, mens 43 pct. betaler mellemskat. Set i forhold

Læs mere

Dansk Online Regnskab SKATS SATSER 2017

Dansk Online Regnskab SKATS SATSER 2017 SKATS SATSER 2017 Skat 2017 2016 Aktieindkomst (progressionsgrænse) Aktieindkomst (skattesatser under/over progressionsgrænsen) 51.700 kr 50.600 27/42 pct. 27/42 pct. Arbejdsmarkedsbidrag 8 pct. 8 pct.

Læs mere

Regeringens udspil om skatteændringer 2007

Regeringens udspil om skatteændringer 2007 22.8.27 Notat 1614 LIBA/kiak Regeringens udspil om skatteændringer 27 Regeringen har i forbindelse med offentliggørelsen af deres forslag til kvalitetsreform og 215-plan offentliggjort et udspil der skal

Læs mere

Kort kan man sige: ydelse = rente + afdrag

Kort kan man sige: ydelse = rente + afdrag LÅN 1q Begreber i forbindelse med lån En stor del af forbruget i det danske samfund finansieres ved hjælp af lån. Mange af os låner penge når vi skal købe større forbrugsgoder, såsom biler. Lån er imidlertid

Læs mere

RevisorInformerer. Skattetema: Vi åbner Forårspakke 2.0. REGISTREREDE REVISORER FRR Lyngbyvej 225 2900 Hellerup Tlf. 39 61 06 88 Fax 39 61 06 89

RevisorInformerer. Skattetema: Vi åbner Forårspakke 2.0. REGISTREREDE REVISORER FRR Lyngbyvej 225 2900 Hellerup Tlf. 39 61 06 88 Fax 39 61 06 89 REVISION DATA REGISTREREDE REVISORER FRR Lyngbyvej 225 2900 Hellerup Tlf. 39 61 06 88 Fax 39 61 06 89 RevisorInformerer Skattetema: Vi åbner Forårspakke 2.0 Temanummer 2009 Folketinget vedtog i slutningen

Læs mere

Valg af virksomhedsform og beskatning. En analyse af mindre virksomheders muligheder

Valg af virksomhedsform og beskatning. En analyse af mindre virksomheders muligheder HD Regnskab og Økonomistyring, Handelshøjskolecenteret Valg af virksomhedsform og beskatning En analyse af mindre virksomheders muligheder Afsluttende specialeafhandling fra HD Regnskab og Økonomistyring

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 238 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 238 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 238 Offentligt 23. marts 2017 J.nr. 2017-1250 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 238 af 22. februar 2017 (alm.

Læs mere

Definition skattebilag personligt

Definition skattebilag personligt Definition skattebilag personligt 15.09.2016 1. Virksomhedens resultat 2. Virksomhedens resultat - disponering af overskud 3. Virksomhedens resultat - disponering af underskud 4. Virksomhedens resultat

Læs mere

Regnestrategier - Fase 2 Rentevækst & økonomi

Regnestrategier - Fase 2 Rentevækst & økonomi Navn: Klasse: Regnestrategier - Fase 2 Rentevækst økonomi Vurdering fra 1 til 5 (hvor 5 er højst) Læringsmål Selv Lærer Beviser og forslag til forbedring 1. Jeg kan foretage beregninger med simpel rente

Læs mere

INDKOMSTSKATTEN FOR FULDTIDSBESKÆFTIGEDE

INDKOMSTSKATTEN FOR FULDTIDSBESKÆFTIGEDE 9. august 2001 Af Martin Hornstrup Resumé: INDKOMSTSKATTEN FOR FULDTIDSBESKÆFTIGEDE Gennemsnitsskatten er steget for de fuldt beskæftigede til trods for et markant fald i marginalskatten siden 1993. Denne

Læs mere

De umiddelbare provenu- og fordelingsmæssige konsekvenser af en flad skat på 43 pct. med et personfradrag på 100.000 kr.

De umiddelbare provenu- og fordelingsmæssige konsekvenser af en flad skat på 43 pct. med et personfradrag på 100.000 kr. Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 154 Offentligt Departementet J.nr. 2005-318-0398 De umiddelbare provenu- og fordelingsmæssige konsekvenser af en flad skat på 43 pct. med et

Læs mere

Bilag - Omlægning af børnechecken til et børnefradrag 27. november 2013

Bilag - Omlægning af børnechecken til et børnefradrag 27. november 2013 Skatteministeriet Finansministeriet Social-, Børne- og Integrationsministeriet Bilag - Omlægning af børnechecken til et børnefradrag 27. november 2013 I sammenhæng med debatten om EU-borgeres adgang til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af personskatteloven (Kompensation for kommunale skatteforhøjelser)

Læs mere

Beskatning af personlig virksomhed Afgangsprojekt HD(R)

Beskatning af personlig virksomhed Afgangsprojekt HD(R) 2016 Beskatning af personlig virksomhed Afgangsprojekt HD(R) Vejleder: Henrik Bro COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL 10-05-2016 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning... 4 1.1 Forord... 4 1.2 Problemformulering...

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 149 Offentligt. Lavere skat på arbejde. Skattekommissionens forslag til skattereform

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 149 Offentligt. Lavere skat på arbejde. Skattekommissionens forslag til skattereform Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 149 Offentligt Lavere skat på arbejde Skattekommissionens forslag til skattereform Februar 2009 Kommissorium Markant reduktion af skatten på arbejde, herunder sidst

Læs mere

Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra

Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra Forældrekøb - når de unge flytter hjemmefra Søg og du skal finde Det kan være svært at finde tag over hovedet, når man som ungt menneske skal begynde en længerevarende uddannelse. Skal man læse i fem år

Læs mere

Økonomi. Valuta...70 Skat...72 Rente og værdipapirer...74. Matematik på VUC Modul 2 Opgaver

Økonomi. Valuta...70 Skat...72 Rente og værdipapirer...74. Matematik på VUC Modul 2 Opgaver Økonomi Valuta...70 Skat...72 Rente og værdipapirer...74 Udarbejdet af: Niels Jørgen Andreasen, VUC Århus nja@vucaarhus.dk Modul 2,6 - økonomi Side 69 Valuta Tabellen til højre skal bruges i flere af de

Læs mere

Indhold Personer Virksomheder Selskaber Diverse Diverse renter Vigtige datoer 2006... 15

Indhold Personer Virksomheder Selskaber Diverse Diverse renter Vigtige datoer 2006... 15 SKATTETABEL 2006 Indhold Personer 2 Den skattepligtige indkomst...2 Amts-, kommune- og kirkeskat...2 Bundskatten...2 Mellemskatten...2 Topskatten...2 Skatteloft...2 Personfradrag...2 Restskat...3 Overskydende

Læs mere

Analyse 15. januar 2012

Analyse 15. januar 2012 15. januar 01 Kontanthjælpsdebat: Da 9.600 kr. blev til 1.100 kr. Jonas Zielke Schaarup, Kraka I debatten om kontanthjælpen er tallet 9.600 kr. flere gange blevet fremhævet som den månedsløn, der skal

Læs mere

Fordelingseffekter af aftale om Forårspakke 2.0

Fordelingseffekter af aftale om Forårspakke 2.0 6. marts 2009 af chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf. 33557722 / 30291107 Resumé: Fordelingseffekter af aftale om Forårspakke 2.0 Den netop indgåede skatteaftale mellem VK og DF giver en gennemsnitlig

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 324 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 324 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 324 Offentligt 19. marts 2015 J.nr. 14-5325303 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 324 af 22. december

Læs mere

Fremmed flag Søforklaring 2009. DIS eller DAS

Fremmed flag Søforklaring 2009. DIS eller DAS Fremmed flag Søforklaring 2009 DIS eller DAS Farvel og tak Denne udgave af DIS eller DAS Søforklaring bliver den sidste, da jeg med udgangen af april måned 2009 har valgt at gå på pension. Jeg vil gerne

Læs mere

Forældrekøb økonomi og skat

Forældrekøb økonomi og skat Forældrekøb økonomi og skat Indhold Køb af lejlighed...3 Udlejning...3 Boligsikring...3 De unges skatteforhold...3 Forældrenes skatteforhold...4 Virksomhedsordningen...4 Kapitalafkastordningen...4 Fortjeneste

Læs mere

ÆLDRE I TAL Folkepensionister med samspilsproblem

ÆLDRE I TAL Folkepensionister med samspilsproblem ÆLDRE I TAL 2017 Folkepensionister med samspilsproblem - 2015 Ældre Sagen November 2017 Hvor mange folkepensionister har et samspilsproblem? Pensionister med samspilsproblem defineres her som pensionister,

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Dokumentation af beregningsmetode og kilder

Dokumentation af beregningsmetode og kilder Dokumentation af beregningsmetode og kilder Beregningerne er vejledende i forhold til, om Aftale om senere tilbagetrækning fra d. 13. maj 2011 mellem Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og de Radikale

Læs mere