Kursus implementerings- håndbog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kursus implementerings- håndbog"

Transkript

1 Kursus implementerings- håndbog Status 11. maj, 2015

2 Kursus implementeringshåndbog Side 2 Indhold Introduktion Hvor man kan anvende ConClips?... 3 Læringsmiljøer Hvem er ConClips udarbejdet til?... 4 Videoer Specifikke didaktiske metoder via audiovisuelle medier... 5 Ad 1. billede... 5 Ad 2: Voice-over og andre audio elementer... 6 Ad 3: Tekst inserts og andre visuelle elementer... 7 Tilgængelighed Direkte kilde til yderligere information Generel tilgængelighed... 8 Matrix... 9 Workflow trin Nøgleord ConClip1 Voice-over tekst & inserts... 14

3 Kursus implementeringshåndbog Side 3 ConClips er pædagogiske videoklip der forklarer nødvendige færdigheder til at undgå hyppigste svigt i passivhus byggeri. De er et audiovisuelt redskab forklarer knowhow i en hurtig, ostentativ måde. Håndbogen ConClip Kurset implementering fungerer som et dokument på didaktisk tilgang og implementeringsmetode, hvordan man integrerer disse klip fx i erhvervsuddannelse, højere uddannelse og videreuddannelse for voksne elever. Som ConClips bør være et lettilgængeligt værktøj til forklaring, mulighederne gennemføre disse videoer endda gå ud over "klassiske" undervisningssituationer. Så skal denne implementeringshåndbog ikke bare tjene lærere og instruktører i en sund fornuft, men også til f.eks formænd og tilsynsførende med ansvar for arbejdsmiljøet procedure på sitet. For de personer, der kan udnytte ConClips med et didaktisk sigte - Forklarer færdigheder (og i tillæg til det: viden) er nødvendige for passivhus bygning - paraply udtrykket "mediatorer" vil blive brugt. Da disse mediatorer har brug for yderligere information og undervisningsmateriale af forskellige omfang, det ConClip kurset implementeringshåndbog er en vejledning om, hvordan man bruger disse uddannelsesmæssige videoklip indenfor eksisterende kurser: Ud af dette papir, specifikke undervisningsmateriale til hver af de videoer og dens indhold er udviklet. Endvidere er det peger strategier, hvordan man udnytter ConClips i sammenhænge af mægling afviger fra undervisning som sædvanlig For at opsummere mulighederne hvor ConClips kan gennemføres af forskellige mæglere: I et "klassisk" ex cathedra undervisningsmiljø - inden for de eksisterende kurser af uddannelsescentre og erhvervsskoler til byggevirksomheder. Midt i arbejdsprocessen med et websted ved vejledere og andre ansvarlige personer, hvor det er nødvendigt at reagere øjeblikkeligt på en arbejdstagers forskel på viden og færdigheder. ConClips er en hurtigt instrument til at hjælpe forklare den måde, hvordan du indstiller de rigtige skridt i byggesektoren. Yderligere oplysninger materiale som foreslået i dette kursus implementering håndbog er fornødent, så videoerne udvikler en varig effekt i opbygge færdigheder. ConClips bør tjene som en hjælp for arbejdstagere til at udfylde huller i deres kvalifikationer og opnå den ydeevne er påkrævet. Når de gennemføres i kurser, er det vigtigt, at der i enden er der læringsresultater, som er beviselig i ECVET, den europæiske Meritoverførselssystem for erhvervsuddannelse.

4 Kursus implementeringshåndbog Side 4 Et hovedformål ConClips er, at de kan integreres i forskellige situationer med viden og færdigheder overførsel. Målgrupperne omfatter elever samt diverse undervisning personale, som er blevet sammenfattet af paraply udtrykket "formidlere". Afhængigt af læringsmiljøet, forskellige former for ekstra læring materiale er nødvendig for at gøre ConClips nyttige og funktionelle. Ved at skelne mellem de forskellige typer af undervisning funktioner, kan defineres følgende læringsmiljøer: 1. Erhvervsuddannelse / uddannelse af faglærte arbejdere; for dem, ConClips tjene som en en del af undervisningsmaterialet. 2. Uddannelse / træning for eksperter og ledere (Arbejdsgivere / site Vejledere / Webstedet Værkførere) og erhvervsuddannelse for Green Building Revisorer (DGNB, BREEAM etc.). For disse "formidlere", ConClips tjene som et værktøj til at lære som en del af forklaringen i arbejdsprocessen, og gennemførelsen kurset håndbog giver enkle didaktiske instruktioner til dem. 3. Yderligere uddannelse for lærere / instruktører; denne gruppe har brug for mere komplekse didaktiske instruktioner hvordan man gennemfører ConClips i deres kurser. 4. Ved in-house-uddannelse af byggefirmaer uddannelse deres eget personale; her, det undervisningsmateriale for arbejdstagere samt enkle didaktiske instruktioner til "Mediatorer" kan anvendes. 5. (ufaglærte) arbejdstagere, der anvender ConClips f.eks på sitet, hurtig ad-hoc- forklaringer og enkle retningslinjer skal være tilgængelige på hjemmesiden efter se videoen.. Hvis vi nu opsummere omfanget af undervisningsmateriale, der skal udarbejde for hvert af de videoer, og som bør tjene til de forskellige læringsmiljøer, kan vi skitsere følgende tre "niveauer": 1. Let tilgængeligt grundmateriale, hjælpsomme også (ufaglærte) arbejdstagere, der anvender ConClips selvstændigt. Denne grundlæggende materiale bør indeholde et kort resumé af de workflow trin vist i videoen en fremhævning på de vigtigste vilkår (nøgleord) sker i workflow 2. Materiale til eksperter og ledere, som defineret i punkt 2 ovenfor er baseret på samme emner - workflow trin og søgeord. Derudover er der enkle didaktiske instruktioner hvordan at udføre de standarder, der kræves viser video med yderligere materiale. 3. For lærere og instruktører, mere komplekse didaktisk og metode er i bortskaffelse, primært for at understrege det specifikke indhold, der er indeholdt i videoerne og hvordan man integrerer supplerende oplysninger.

5 Kursus implementeringshåndbog Side 5 5 Vi har beskrevet forskellige udstrækning af didaktiske krav - afhængig af situationen i som ConClips præsenteres. Før gøre rede disse krav, vil det være nødvendigt til at forklare den meget kvalitet ConClips mere detaljeret. Når man beskriver ConClips, er det nyttigt at varetage særlige egenskaber audiovisuelle medier. Selv film og video er blevet brugt i undervisningen over årtier, er det synes at være nødvendigt at gøre mæglerne arbejder med ConClips bevidste som instrumenter anvendes i videoer til transport af indhold - især da disse mediatorer kan have forskellige niveauer af erfaring, hvordan man bruger audiovisuelle medier for didaktisk formål. Derfor er det nødvendigt at gøre forståeligt hvilke elementer er specifikke for ConClips 'design (og hvorfor de gennemføres på den måde): Hver af de singulære ConClips fokuserer på en detalje i passivhus bygning, f.eks sætte isolering på vægge eller montering vinduer. længde ConClips 'er tre minutter: Relevant information skal koncentreres i en kortfattet form, ConClips er baseret på tre mediale hjørnestenene: 1. Billede: Proceduren for et workflow er filmet, koncentrerer sig om den specifikke udstedelse af en film - fx viser, hvordan at sætte isolering på vægge ordentligt 2. Voice-over: Off-stemme beskriver i korte, enkle sætninger trinene workflow vist i videoen, fremhæve de vigtigste detaljer, som har der anses for at undgå fejl 3. Tekst inserts: Afgørende tekniske termer og vigtigste detaljer er i Desuden fremhæves gennem tekst indsatse Indstillingen for optagelserne er en model i skala 1: 1. Det ville være alt for krævende filme på en "autentiske" site uden et stort hold, for det er meget vigtigt at fremhæve vigtige detaljer, også ved at filme dem i nærbillede. Stadig, et realistisk websted miljø var valgt, med en "typisk" site arbejdstager som hovedperson, der udfører opgaven (f.eks monterings isoleringspaneler). Dette scenario giver målgruppen en høj kvalitet identifikation med situationen - bogstaveligt og i overført betydning. Fra didaktisk aspekt er det vigtigt at illustrere, hvordan man udfører de korrekte arbejdstrin, og det er godt hvis seeren kan identificere (med) stedet samt (med) den fungerende person. Den vigtigste didaktiske formål af filmen er at vise løsninger, nemlig at gøre målet grupper forstår ved at visualisere den måde at gøre det rigtigt. For dramaturgi, tre elementer skal fremhæves:

6 Kursus implementeringshåndbog Side 6 Den videoredigering viser arbejdsgangen på en forståelig måde, og "førende" seeren gennem historien Luk-up synspunkter betoning relevante detaljer og vanskelige arbejdstrin Gentagelse af omkring tre vigtigste spørgsmål i slutningen af videoen En arbejdsmand som hovedperson og punkt af identifikation Close-up udsigt gør relevante detaljer synlige og forståeligt For seernes didaktisk opbakning, kan undervisningen person / mediator spørge seerne at gentage de vigtigste trin i arbejdsgangen vist. Talt sprog er sådan en grundlæggende, alment accepteret informationsniveau overførsel, der det var vigtigt at indarbejde det i ConClip produktion. Som dem skal også tjene ufaglærte med lavt uddannelsesniveau, er det mere vigtigt at holde oplysninger meget kort og enkel, bare at give de mest relevante beskrivelser af plottet set i videoen, herunder yderligere oplysninger som at indføre nogle mest relevante "Nøgleord" - for eksempel kuldebroer eller lufttæthed.

7 Kursus implementeringshåndbog Side 7 Teknisk set er det meget vigtigt at have det talte sprog i fremragende lydkvalitet, ellers beskuerens fusionen vil ikke blive holdt op. Udover, præsentationer i kursus værelser med mange mennesker, samt viser ConClips på en bygning websted efterspørgsel god lydkvalitet. ConClips bruger ikke baggrundsmusik, som er ganske ofte pakket i lignende former for præsentation video. Ifølge psykologi perception, den originale lyd af vist scene er bedre at holde handlingen i tankerne end musikalske baggrund dekoration uden dramaturgisk formål. Musik ville heller ikke være nyttigt for at koncentrere sig om talte ord. En kort jingle i begyndelsen og i slutningen er indstillet til at gøre ConClips genkendelige også i lyd. For seernes didaktisk støtte, kan undervisningen person / mediator bruge voice på tekst i skriftlig form som basis for at gentage trinene i arbejdsgangen. For at understrege de vigtigste skridt inden for arbejdsområdet procedure samt den vigtigste fagudtryk hhv. søgeord, for eksempel kuldebro, skær er anvendes. Teknisk set er det vigtigt, at disse skær er store nok til, at de kan også læses godt på små skærme som smartphones. For de mest relevante indvandrernes sprog som kroatisk, polsk, serbisk og tyrkisk, de tekniske termer kan indsættes tosproget, fx tyrkisk og tysk, hvilket sætter seere i stand til at lære søgeord på sproget i det land, hvor de er arbejder. Andre visuelle elementer er for eksempel simple tegninger, der viser, at isoleringsplader have skal placeres forskudt. Inserts beskriver, hvordan at sætte en handling korrekt

8 Kursus implementeringshåndbog Side 8 Den blå linje viser den korrekte procedure - i dette tilfælde, at isoleringsplader skal placeres forskudt For understøtning af seernes didaktisk, kan undervisningen person / mediator forbedre oplysninger om de søgeord, for eksempel ved at forklare den fysiske baggrund af kuldebroer eller konsekvenserne af fejl ved installation af isolering. Det lille antal søgeord, der forekommer i hver video giver en god struktur og retningslinje for koncentreret yderligere oplysninger. I et sidste sekvens af videoen, omkring tre mest vigtige nøgleord gentages, og de fungerer som en ramme for udviklingen af den undervisningsmateriale til ental videoer. Et centralt budskab til mæglerne arbejder med ConClips er, at de ikke gør bare behandle en simpel undervisning video: ConClips foretages den måde, at de kan anvendes som en multi-purpose nye medier værktøj. De kan defineres som ny medieredskab grund af mindst to hovedkarakteristika: Hjemmesiden hvor ConClips er indlejret i ( Vil give mulighed at finde direkte yderligere information om emnet ental video handler om: Der vil være downloads i videoen sprog samt links til yderligere informationer. Videoerne selv fungere som moduler, fremhæver enkelte aspekter af færdigheds- nødvendig, når man bygger passivhuse. Teknisk tilgængelighed: ConClips er tilgængelige via internettet og udtænkt til at blive brugt med forskellige medier: Videoerne er nødt til at være i stand til at formidle viden på en 10 ' screen smartphone samt de skal opfylde de tekniske krav til at være screenes store. Det kræver specifikke strategier på niveauet af dramaturgi og video æstetik, som er blevet beskrevet før.

9 Kursus implementeringshåndbog Side 9 Tilgængelighed for forskellige målgrupper: Et af kendetegnene ved ConClips er, at de drage fordel af den høje tilgængelighed af nye medier. At drage fordel af denne generelle tilgængelighed, er det vigtigt at holde oplysningerne på det sted, hvor ConClips kan være mindede besluttet lav tærskel: Opgaven er ikke at uddybe en eksisterende viden hul ved at præsentere for sofistikerede indhold. Et formål med hjemmesiden ville være at gøre også ufaglærte arbejdere, der går til webstedet nysgerrige. Under alle omstændigheder er ConClips udtænkt til at være et værktøj, som arbejderne kan få adgang til selv uden for nogle naturligvis sammenhæng. Så det er meget vigtigt, at mæglerne (lærere / vejledere) meddeler elever / medarbejdere, som de kan senere bruge ConClips selv - som en let tilgængelig backup for hurtig information om færdigheder til passivhus byggeri i særlig og for livet i almindelighed. Hver af ConClips formidler specifikke kompetencer, og det er nødvendigt, at man kan hurtigt finde den rigtige klip og materiale til en bestemt opgave. For det, der er en matrix, der udvikles i processen med fremstilling af ConClips. Inden for denne matrix kan defineres videoerne af tre slags kategorier. 1. Det centrale spørgsmål i den bestemt video, der beskriver et arbejde skridt - i tilfælde af ConClip1 det Montering Isolering Boards 2. Centrale vilkår - - i tilfælde af ConClip1 dette er kuldebroer 3. Definere for hvilken form for jobprofiler inden for konstruktion og underkonstruktion sektoren klippet er særligt nyttigt. Et videoklip kan også omfatte flere kategorier inden for disse tre parametre. Foruden let tilgængelighed, er det meget vigtigt, at ConClips tjene som et værktøj, som hjælper arbejdstagere til at udfylde huller i deres kvalifikationer og - når implementeret i eksisterende erhvervsuddannelse og uddannelse - opnå beviselige kvalifikation. Inden for den helt uformelle ad hoc gennemførelse af ConClips på byggepladsen, vil de læringsresultater nødt til at være godkendes direkte af den tilsynsførende. For lærere og instruktører, videoer og tilbehøret undervisningsmateriale er en mere kompleks læring input corpus. Selve mål er at have læringsresultater: Ved afslutningen af læringsprocessen, er arbejdstager hhv. praktikant bliver nødt til bevis for at have opnået standarderne ydeevne kræves ved at vise, at han eller hun kan gennemføre læring input i praksis. Inden for formelle kurser, kan dette lære output verificeres ved en eksamen, som kan ansættes inden ECVET, det europæiske meritoverførselssystem for erhvervsuddannelse.

10 Kursus implementeringshåndbog Side 10 Som allerede nævnt i kapitlet om de specifikke didaktiske metoder i audiovisuelle medier, kan vi definere to hjørnesten for en didaktisk tilgang til ConClips der vil blive anvendt til undervisningsmaterialet af ental videoklip. At betyder, er der to tilgange til lærere eller "mediatorer", og også for brugerne at udtrække de vigtigste indhold fra hver video, og disse metoder er reproducerbar til at forberede didaktisk materiale i nogen af ConClips. I den ene hånd, trinene i arbejdsgangen gør arbejdsgangen forståeligt: Sekvensen af arbejdstrin kan lagres i hukommelsen bedre, kan seeren udvikle og internalisere hans / hendes egen logik arbejdsprocessen. For at opnå resultater hurtigt, det bedste er at tage teksten i voice-over og uddrag der de relevante enkelte trin i arbejdsgangen. I tilfælde af ConClip1 - Undgå Kuldebroer når Montering Isolering Boards - kunne defineres disse skridt som Følgende: 1. Dæk isolering bord overflade med lim mørtel 2. Placer isoleringsplader. 3. Bor huller til fastgørelse af brædder i form af en W. 4. Sæt dyvler. 5. Luk dyvler 'huller med propper af isolerende materiale. Denne første etape af definere arbejdsgang bør holdes meget enkel og forståelig. Spørgsmålet om disse trin ville være Hvad? - Hvad skal jeg gøre som næste skridt? Denne første fase bør selv ikke bære beskrivende detaljer om korrekte procedure, når du udfører opgaven, er det mere som en overskrift, der beskriver enkelt trin i arbejde. Vi kan end tilføje en anden fase at beskrive arbejdsgangen, hvilket vil svare med spørgsmålet om, hvordan -? Det refererer til den måde at gøre arbejdet trin rigtigt. Her, detaljer, hvordan du udfører opgaven beskrives. For at udvinde disse spørgsmål fra ConClip, at voice-over er nyttig, men man bør også overveje de indsatser samt nærbillede visninger. En tredje fase kan indordnes af spørgsmål Hvorfor? - Her, logik proceduren for workflow kan uddybes ved at forklare grunden til, at noget arbejde skridt skal være udføres den måde, som det er beskrevet i videoen; her, kan også undervisningen personen dukke op konsekvenserne af fiasko. Efterfølgende er der skitse af et arbejdstrin beskrevet via tre faser:

11 Kursus implementeringshåndbog Side 11 Hvad? Placer isoleringsplader. Hvordan? Rens og skal sikres lukkede samlinger ved montering af isolering bestyrelse. På grund af dette, skal overskydende mørtel fjernes umiddelbart efter sætte isolering bord på væggen. De isoleringsplader er placeret forskudt i hver række. Hvorfor? Den vigtigste opgave her er at undgå kuldebroer. Ud af det Derfor må der ikke være nogen mellemrum mellem isoleringspladerne. Tørre overskydende mørtel ville undgå at lægge brædderne sammen uden et hul. Placering af isoleringsplader skiftede gør konstruktionen mere stabil - Ligesom i tilfælde af en mur; det mindsker muligheden for, at et hul opstår mellem facade og en lige række af brædder; i værste fald, dele af isoleringen kan falde helt væk. Konsekvensen af kuldebroer er ikke blot tab af plads temperatur i fyringssæsonen, men skader også som fugt og skimmel i det sted af den termiske bro. Workflow trin: Placering isoleringspladen Detaljeret visning af, hvordan til at sætte en isolering bord ordentligt

12 Kursus implementeringshåndbog Side 12 En anden hjørnesten i didaktisk tilgang er ved at definere nøgleord forekommer i ConClip. Konceptet er lånt fra Raymond Williams 'kulturstudier, der er beskrevet søgeord som udtryk generere et samfunds fornuft. Ved fastlæggelsen nødvendigheder vellykket passivhus byggeri, er det nødvendigt at har en pulje af sådanne nøgleord, der er nødvendig for at overvinde en spalte på forståelse mellem højtflyvende byggeplaner og situationen på stedet med muligvis ufaglærte. I praksis er der endda en mere markant sprog barriere, som gæstearbejdere ikke taler webstedets officielle sprog godt. I tilfælde af indvandrernes sprog, som ConClips også produceres (kroatisk, Polsk, serbisk og tyrkisk), disse søgeord, som ofte også forekomme som indstik i video, kan realiseres tosprogede. Men også for indenlandske arbejdstagere, for de ufaglærte og dygtige, disse søgeord fungere som en kortfattet ordforråd af ord, der er relevante for en bestemt arbejdsgang. Nøgleord er et uddrag af de vigtigste tekniske udtryk, der forekommer i en ConClip, og de kan opdeles i to kategorier: Materialer, værktøj og operationer: Ud særlige verber beskriver enten arbejder operationer eller relevante materialer og værktøjer. Et eksempel på et nøgleord henvisning til korrekte værktøj til brug ville i tilfælde af ConClip1 fx være øvelserne: slagboremaskine bruges til beton, forkant bor til murstensvægge. Ved anvendelsen af dette søgeord i undervisningsmateriale, en beskrivelse af konsekvenserne af at bruge den forkerte boremaskine kan være nyttige: En slagtøj borehoved ville rive alt for store huller ind i en mur, der er hvorfor en spiralbor skal anvendes. Søgeord # 1: Boremaskiner som eksempler på nøgleord, der henviser til det rigtige værktøj til brug.

13 Kursus implementeringshåndbog Side 13 Central abstrakt: Bortset fra værktøj, der er en anden gruppe af søgeord, forbundet til mere abstrakte baggrundsviden, for eksempel et udtryk som termisk bro. Finde forståelige definitioner for de centrale begreber i passivhus bygning er en vigtig didaktisk opgave i forbindelse med de ConClips. Et andet mål er at holde centrale søgeord som kuldebro eller lufttæthed kontinuerligt til stede i ConClip undervisningsmateriale, fordi nye oplysninger skal gentages mindst fem gange for at blive husket godt. Søgeord # 2: Hvordan til at gøre en abstrakt term beton? Det er relevant, at målgruppen gentagne gange bliver konfronteret med kernen information af ental klip - de to eller tre vigtige budskaber, som også gentages ved enden af klemmerne. Gennem gentagelse, vil målgruppen lettere får bekendt med vilkårene. Relevante arbejdstrin eller søgeord gentages ved ende af videoen For at illustrere hjørnestenene i didaktisk tilgang ved hjælp af praktiske eksempler, voice-over tekst og indsatserne i ConClip1, som du finder på følgende side, blev anvendt som hovedkilde. Alle billederne er stills fra ConClip1 - Undgå Kuldebroer ved montering isoleringsplader.

14 Kursus implementeringshåndbog Side 14 Hvor varmen slipper ud, er der kuldebroer. Selv bygninger mister temperaturen gennem kuldebroer. Konstruktionsmæssige skader såsom Skimmelsvamp kan være resultatet. Kuldebroer Hvordan du installerer varmeisolering ordentligt, så der ikke forekommer nogen kuldebroer? Mindst 40 procent af isoleringspladens overflade skal være dækket med selvklæbende mørtel, når isoleringsplader fastgøres på facaden. Insert: Forhold mellem overflade dækket med mørtel skal være mindst 40% Mørtlen skal danne en kontinuerlig kant langs siderne. Denne bør være ca. 3 cm høj. Mørtelkants højde ca. 3 centimeter 3 støtte punkter er nødvendigt i midten. 3 støtte punkter Rene og lukkede samlinger skal sikres ved montering af isoleringspladerne, da der ellers opstår en kuldebro. Rene og lukkede samlinger Overskydende mørtel skal fjernes med det samme. Isoleringspladerne er placeret forskudt i hver række. Det korrekte bor skal anvendes til boring af hullerne. Betonbor til betonvægge Murbor til teglvægge Isoleringspladerne er placeret forskudt i hver række. For at have den rette dybde af hullerne, er en selvklæbende tape monteret på boret. For at give isoleringspladerne et godt fæstne er hullerne anbragt i W-form. Derefter indsættes dyvlerne. Arrangere borehuller i en W-form Disse er sænket til den relevante dybde med det korrekte forsænkningsbor. Propper af isolerende materiale i den korrekte størrelse anbringes i hullerne for at sikre, at ingen kuldebro opstår. Propperne placeres glat med isoleringsmaterialets overflade. Isoleringspladerne er placerede korrekt og derudover fastgjort med dyvlerne. Der er ingen kuldebroer og der kan derfor ikke forekomme nogen konstruktionsmæssige skader. Forskudte isoleringsplader W-form

Video implementerings håndbog. status , revision 01

Video implementerings håndbog. status , revision 01 Video implementerings håndbog status 29.04.2015, revision 01 Indhold: 1. Indledning 3 1.1. Om navnet 3 1.2. Projektet 3 1.3. Fordele 4 1.4. Innovative elementer 5 2. Didaktik og metodik 6 2.1. Didaktiske

Læs mere

KOMPETENT KOMMUNIKATION

KOMPETENT KOMMUNIKATION KOMPETENT KOMMUNIKATION Kræves det, at eleverne kommunikerer deres egne idéer vedrørende et koncept eller et emne? Skal kommunikationen understøttes med beviser og være designet med tanke på et bestemt

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Terrasseoverdækning/ Carport Monteringsvejledning

Terrasseoverdækning/ Carport Monteringsvejledning Terrasseoverdækning/ Carport Monteringsvejledning NØDVENDIGT VÆRKTØJ BESTANDDELE Tegningen viser en 3,0 meter bred udførelse. Antallet af bestanddele varierer efter størrelsen (se listen på næste side)

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport 7. maj 2002 PE 312.519/1-32 ÆNDRINGSFORSLAG 1-32 Udkast til betænkning (PE 312.519) Kathleen Van Brempt Realiseringen

Læs mere

Ideer til sproglige aktiviteter.

Ideer til sproglige aktiviteter. Matematikundervisning har gennem de senere år fokuseret på refleksion, problemløsning og kommunikation som både et mål og et middel i forhold til elevernes matematiske forståelse og begrebsudvikling. I

Læs mere

Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.)

Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.) Interaktiv filmanalyse med YouTube Fag: Filmkundskab, Dansk, Mediefag Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.) Målgruppe: Lærere på ungdomsuddannelser Hvorfor fokus på levende

Læs mere

Undervisning af tosprogede elever i folkeskolen. inspiration til skoleledelser og lærere

Undervisning af tosprogede elever i folkeskolen. inspiration til skoleledelser og lærere Undervisning af tosprogede elever i folkeskolen inspiration til skoleledelser og lærere Undervisning af tosprogede elever en introduktion Tosprogede elever klarer sig markant ringere i folkeskolen end

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker BEK nr 462 af 14/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.55T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier Filmmanual for tillidsvalgte Lav dine egne film til Sociale Medier Indholdsfortegnelse 1: Levende billeder på sociale medier 2: Vigtige overvejelser før du går i gang 3: Lav en simpel film 4: Lav en mere

Læs mere

UDFORMNING AF POLITIKKER, REGLER, PROCEDURER ELLER GODE RÅD SÅDAN GØR DU

UDFORMNING AF POLITIKKER, REGLER, PROCEDURER ELLER GODE RÅD SÅDAN GØR DU UDFORMNING AF POLITIKKER, REGLER, PROCEDURER ELLER GODE RÅD SÅDAN GØR DU HVORFOR? På Aalborg Universitet ønsker vi, at vores interne politikker, regler og procedurer skal være enkle og meningsfulde. De

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Infokløft. Beskrivelse. Faglige mål (i dette eksempel) Sproglige mål(i dette eksempel)

Infokløft. Beskrivelse. Faglige mål (i dette eksempel) Sproglige mål(i dette eksempel) Infokløft Beskrivelse Eleverne sidder 2 og 2 med skærm imellem sig De får forskellig information som de skiftes til at diktere til hinanden. Fx en tegning eller ord /begreber. Der er fokus på præcis formulering

Læs mere

Skriv en artikel. Korax Kommunikation

Skriv en artikel. Korax Kommunikation Skriv en artikel Indledningen skal vække læserens interesse og få ham eller hende til at læse videre. Den skal altså have en vis appel. Undgå at skrive i kronologisk rækkefølge. Det vækker ofte større

Læs mere

Det første, eleverne møder, er siden Kom godt i gang. Her får de en kort introduktion til de funktioner, de skal bruge undervejs i forløbet.

Det første, eleverne møder, er siden Kom godt i gang. Her får de en kort introduktion til de funktioner, de skal bruge undervejs i forløbet. Af Marianne og Mogens Brandt Jensen NIVEAU: 7.-9. klasse Denne vejledning er en introduktion til forløbet Instruktion 1 i iskriv.dk til overbygningen. Vejledningen gennemgår og uddyber det forløb, eleverne

Læs mere

Optagelse med to kameraer

Optagelse med to kameraer Optagelse med to kameraer Del 1 Hvis du filmer en levende begivenhed med et enkelt videokamera, kan du få problemer med redigeringen: Hvis du ønsker at klippe fra det ene skud til det andet, er du nødt

Læs mere

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI Forberedelsesmateriale til skolelærer LÆRERVEJLEDNING BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI TVÆRFAGLIGT PROJEKT FOR 4. -7. KLASSETRIN Byggeboxen lær om byggeri er et undervisningsforløb, der sætter fokus på byggeriets

Læs mere

i3sweezz TRÆK, DREJ, UNDERVIS

i3sweezz TRÆK, DREJ, UNDERVIS i3sweezz TRÆK, DREJ, UNDERVIS ADAPTIVE ANVENDELSE AF TAVLEN I den seneste tid har der været en del fokus på adaptiv læring i folkeskolen, hvor forskellene mellem eleverne er rykket frem i bevidstheden.

Læs mere

Italien spørgeskema til sproglærere dataanalyse

Italien spørgeskema til sproglærere dataanalyse Italien spørgeskema til sproglærere dataanalyse Dig selv 1. 32 sproglærere har besvaret spørgeskemaet, 15 underviser på mellemtrinnet, 17 på ældste trin. 2. 23 underviser i engelsk, 6 i fransk, 3 i tysk,

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Overordnede ipad regler på Grønnemose skole. Den lånte ipad er Gladsaxe kommunes ejendom og må ikke udlejes eller overdrages til andre end eleven.

Overordnede ipad regler på Grønnemose skole. Den lånte ipad er Gladsaxe kommunes ejendom og må ikke udlejes eller overdrages til andre end eleven. Ipads på Grønnemose skole - Gladsaxe Kære forældre og elever på Grønnemose skole Vi har alle fået en Ipad. Den er først og fremmest til pædagogiske formål med henblik på at understøtte elevernes læring.

Læs mere

ABCD- E-Learning UDVIKLING

ABCD- E-Learning UDVIKLING ABCD- E-Learning 2018 Prolearning ApS ABCD- E-Learning Når du skal udvikle e-læring bliver dine evner for alvor udfordret: Redigering af billeder, tegning af interaktive figurer, lyd- og videoredigering

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL DØRKONTAKT

BRUGERVEJLEDNING TIL DØRKONTAKT BRUGERVEJLEDNING TIL DØRKONTAKT Side 1 til din LOCKON dørkontakt Introduktion Dørkontakten består af en senderenhed og en magnetenhed. Den fungerer sådan, at senderenheden overfører et signal til centralenheden,

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 378 af 08/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.77T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Climate Recovery IK System. Øland IK-kanaler. Monteringsvejledning. Produkt links. Lydtest

Climate Recovery IK System. Øland IK-kanaler. Monteringsvejledning. Produkt links. Lydtest Climate Recovery IK System Øland IK-kanaler Monterings vejledning Produkt links Bruchure Monteringsvejledning Tryktest Lydtest Teknisk data Brandtest Tæthedstest Velkommen til Ølands IK-kanaler Denne guide

Læs mere

Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ. Trin 03 Tilføj en ny person. Trin 04 Indstilling af hjemme personen

Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ. Trin 03 Tilføj en ny person. Trin 04 Indstilling af hjemme personen Ikast 19-09-2015 Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ Det første skridt, når du har Gramps, er at skabe et nyt familie træ. Dette kan betragtes næsten som et projekt,

Læs mere

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Gary Rebholz Tilbage i artiklen, opdagelse i Vegas Pro Trimmer Rude, fra marts 2008 Tech Tip kolonne, jeg dækkede Vegas Pro Trimmer vindue i

Læs mere

DET SCENISKE OBJEKT En kursusrække som formidler indsigt og teknisk viden for scenekunstnere med interesse for ny scenekunst og performance.

DET SCENISKE OBJEKT En kursusrække som formidler indsigt og teknisk viden for scenekunstnere med interesse for ny scenekunst og performance. DET SCENISKE OBJEKT En kursusrække som formidler indsigt og teknisk viden for scenekunstnere med interesse for ny scenekunst og performance. 26/01 28/01 2007 Tingenes eget liv - form, funktion & karaktér,

Læs mere

Brug af GoAnimate som understøttende og inspirerende redskab i forbindelse med skriveprocessen

Brug af GoAnimate som understøttende og inspirerende redskab i forbindelse med skriveprocessen Brug af GoAnimate som understøttende og inspirerende redskab i forbindelse med skriveprocessen FRA FÆLLES MÅL Fælles mål 5.-6. klasse Dansk Færdighedsmål Eleven kan bruge it- og tænkeredskaber til at få

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Selv efter et årti er BIM stadig et af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til.

Læs mere

it-undervisning Se mere på hjemmesiden www.it-formidler.dk

it-undervisning Se mere på hjemmesiden www.it-formidler.dk Vejledning i planlægning af it-undervisning Se mere på hjemmesiden www.it-formidler.dk Om vejledningen Vejledningen beskriver kort, hvordan man som underviser, trin for trin, kan planlægge it-kurser efter

Læs mere

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden.

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Modellering Matematisk undersøgelse af omverdenen. 1 Modellering hvad? Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Matematisk modellering omfatter noget udenfor

Læs mere

Du har nu fornøjelsen af en helt ny og innovativ funktion i dit badeværelse.

Du har nu fornøjelsen af en helt ny og innovativ funktion i dit badeværelse. Kære kunde Tillykke med din nye Up-Foot. Du har nu fornøjelsen af en helt ny og innovativ funktion i dit badeværelse. Det bliver fremover meget lettere at: Barbere ben Exfoiliere Påføre creme Påføre neglelak-fjerner

Læs mere

INSTRUKTION TIL ORDSTYRER

INSTRUKTION TIL ORDSTYRER INSTRUKTION TIL ORDSTYRER OM DEBATKITTET 1. Debatkittet handler om de 10 pejlemærker i Socialpædagog ernes Landsforbunds strategi: Socialpædagogerne i fremtiden. 2. Debatkittet er et redskab til at få

Læs mere

YouTube. Hvad kan du med YouTube? Version: August 2012

YouTube. Hvad kan du med YouTube? Version: August 2012 YouTube Hvad kan du med YouTube? Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Youtube?...4 Youtube i undervisningen?...4 Find rundt på Youtube...5 Den hurtige videosøgning...5 Mere præcis videosøgning...5

Læs mere

Bemærkninger fra Borgerrepræsentationens Sekretariat vedrørende anbefalinger til nyt mødemateriale

Bemærkninger fra Borgerrepræsentationens Sekretariat vedrørende anbefalinger til nyt mødemateriale Bemærkninger fra vedrørende anbefalinger til nyt mødemateriale Dette notat indeholder en oversigt over s bemærkninger til anbefalingerne fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) vedrørende ny præsentation

Læs mere

SKRIV TIL NETTET. - et hurtigt overblik

SKRIV TIL NETTET. - et hurtigt overblik SKRIV TIL NETTET - et hurtigt overblik Af Nis Hollesen Webmaster Norddjurs Kommune nih@norddjurs.dk Senest opdateret 05.02.2011 Skriv til nettet: Et hurtigt overblik I denne manual kan du få et hurtigt

Læs mere

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI Forberedelsesmateriale til skolelærer LÆRERVEJLEDNING BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI TVÆRFAGLIGT PROJEKT FOR 4. -7. KLASSETRIN Byggeboxen lær om byggeri er et undervisningsforløb, der sætter fokus på byggeriets

Læs mere

Matematiske konkurrencer i grundskolen

Matematiske konkurrencer i grundskolen Matematiske konkurrencer i grundskolen DMUK 10. november 2016 21-11-2016 klaus.fink@skolekom.dk og Søs Spahn, ksp@ucc.dk 1 Danmarks Matematiklærerforening Forlaget Matematik Samarbejde lokalt og internationalt.

Læs mere

Mindmapping i undervisningen. Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning

Mindmapping i undervisningen. Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning Mindmapping i undervisningen Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning Indhold Dette hæfte er lavet på baggrund af interview med Anette Dalskov, underviser på HHX, Aarhus Business

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING RUMSENSOR

BRUGERVEJLEDNING RUMSENSOR BRUGERVEJLEDNING RUMSENSOR Side 1 til rumsensor Introduktion Rumsensoren fra LOCKON er en bevægelsessensor, som reagerer på bevægelser inden for rumsensorens dækningsområde. Når sensoren er slået til og

Læs mere

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012 Mediator 9 Materiale til elever Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Farveliste til kopiering/udlevering...4 Mediator - et eksemplarisk forløb...5 Dataindsamling...5 Start programmet...5 Intro...8

Læs mere

Arbejdsrum i LærerIntra

Arbejdsrum i LærerIntra Arbejdsrum i LærerIntra En stærk mulighed Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er et arbejdsrum?...4 Sådan oprettes et arbejdsrum i LærerIntra...4 Opret...4 Sådan oprettes et arbejdsrum i ElevIntra...6

Læs mere

ØVELSESSSKORT PROTOTYPEUDVIKLING

ØVELSESSSKORT PROTOTYPEUDVIKLING ØVELSESSSKORT 45+ min PROTOTYPEUDVIKLING VEJLEDNING: I skal nu bruge jeres første udkast til jeres problemformulering (fra tema 2) og finde frem til, hvilken prototype I vil lave som en del af jeres samlede

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence Dagens program 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence 2. Undervisningsforslag til film: - Drengen i kufferten - Bondegårdens

Læs mere

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner FRA FÆLLES MÅL Kompetanceområde: Fremstilling Kompetancemål: Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billeder i nære og velkendte situationer. Færdigheds-

Læs mere

Mærkning / Annoncering. børn under 7 år

Mærkning / Annoncering. børn under 7 år Mærkning / Annoncering Tilladt for alle Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 15 år Program 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever

Læs mere

FØR OG UNDER LÆGNING AF GULVET

FØR OG UNDER LÆGNING AF GULVET JUNCKERS LEVEL 78+ STRØSYSTEM Erhverv / Bolig JUNCKERS LEVEL 78+ STRØSYSTEM FØR OG UNDER LÆGNING AF GULVET C 1.0 C 1.2 C 1.2.3 Generel information Strøsystem information Projekteringsvejledning Byggeriet

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

Ultra:Bit Kodning på en virksomhed

Ultra:Bit Kodning på en virksomhed Ultra:Bit Kodning på en virksomhed Virksomhedsvejledning Et undervisningsforløb udviklet til 4. klassetrin Virksomhedsvejledning: Ultra:bit kodning på en virksomhed 11. april 2019 LEW Dok ID: 136034 Indhold

Læs mere

Adwords i praksis annoncer på Google

Adwords i praksis annoncer på Google 3 timers kursus hos jer, hos Nielsens Bureau eller over internettet: Adwords i praksis annoncer på Google Adwords-annoncerne fra Google er en nem, hurtig og effektiv måde at gøre jeres produkter og ydelser

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Selv efter et årti er BIM stadiget af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til. Hvor peger

Læs mere

Arbejdsrum i ElevIntra

Arbejdsrum i ElevIntra Arbejdsrum i ElevIntra En stærk mulighed Version: Januar 2014 Indholdsfortegnelse Hvad er et arbejdsrum?...4 Dette materiale...4 De mange muligheder...5 Drejebog for kurset...6 Opret dit første arbejdsrum

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 355 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER MARS ER FOR TABERE Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

Kom godt i gang med introsider på Virk Indberet

Kom godt i gang med introsider på Virk Indberet Erhvervsstyrelsen Kom godt i gang med introsider på Virk Indberet - en vejledning Signe Bjerre Dall, Charlotte Simmelhack og Anne-Mette Arvad Hansen 19-01-2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1

Læs mere

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand

Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Indledning Podcastanmeldelse produceret i GarageBand Her følger en lærervejledning, et undervisningsforløb og en beskrivelse af kriterier for undervisningsforløbet. Afsnittene skal forklare, hvordan lærer

Læs mere

Skal vegetabilsk olie bruges som brændstof?

Skal vegetabilsk olie bruges som brændstof? Undervisningsmateriale indsamlet af PARSEL konsortiet Som en del af et EU FP6 finansieret projekt (SAS6 CT 2006 042922 PARSEL) om Popularitet og Relevans af Naturvidenskabsundervisning for scientific Literacy

Læs mere

Program Hvorfor er sprog vigtigt? Hvad er sprogpakken? Ludwig Wittgenstein

Program Hvorfor er sprog vigtigt? Hvad er sprogpakken? Ludwig Wittgenstein Ludwig Wittgenstein 1 2 Program Hvorfor er sprog vigtigt? Personlige og sociale perspektiver Samfundsmæssige perspektiver Forskningsmæssige perspektiver Sprog - et tema i læreplanen Milepæle i barnets

Læs mere

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Aktivitet: Progressiv brainstorm Mål/hjælper til: At videndele i klassen i begyndelsen af et temaarbejde. Hjælper læreren med at vurdere elevernes her og nu viden

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

Installationsvejledning

Installationsvejledning Installationsvejledning Introduktion Figur 1, Systemoversigt og individuelle komponenter -2- Introduktion INTRODUKTION Liste over dele Antal/højde Kilde: 1,0 m 1,5 m 2,0 m 3,0 m Produktbeskrivelse A1 1

Læs mere

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Er der stadig behov for brugeruddannelse?

Er der stadig behov for brugeruddannelse? Er der stadig behov for brugeruddannelse? Bjarne Herskin, teach to teach, 2013 ER DET NØDVENDIGT MED BRUGERUDDANNELSE ANNO 2013? Er det virkelig stadig relevant at afholde it-brugerkurser. Er vi ikke nået

Læs mere

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om el/strøm Se punkt 1 i vejledning

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Audit beskrivelser for MUT

Audit beskrivelser for MUT 3-5-1 V01 3-5-1 V02 3-5-1 V03 3-5-1 V04 3-5-1 V05 3-5-1 V06 3-5-1 V07 Er alle opgaver og for hvert element taget stilling til, hvor stor variation der må være under udførelsen? Punktet er opfyldt, hvis

Læs mere

Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig?

Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig? VIDENSKONSTRUKTION Kræves det, at eleverne opbygger og anvender viden? Er denne viden tværfaglig? Oversigt Mange skoleaktiviteter kræver, at eleverne lærer og gengiver de oplysninger, de modtager. Det

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

KULTURMØDET MELLEM DANMARK OG GRØNLAND

KULTURMØDET MELLEM DANMARK OG GRØNLAND KULTURMØDET MELLEM DANMARK OG GRØNLAND PSYKOLOGI C/B LÆRERVEJLEDNING Operation Dagsværk - od.dk - 33 11 45 40 - od@od.dk INDHOLD INTRODUKTION TIL LÆRERVEJLEDNINGEN...4 Formål og kernestof...4 Grønland

Læs mere

Mariager Efterskole - Selvevaluering 10/11

Mariager Efterskole - Selvevaluering 10/11 Mariager Efterskole - Selvevaluering 10/11 Årets selvevaluering er foregået via et elektronisk spørgeskema. Skemaet er blevet gjort tilgængeligt for skolens lærere via et link. Undersøgelsen har ikke været

Læs mere

Elegant konsol til tv, dvd & o.l.

Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Flot skueplads Elegant konsol til tv, dvd & o.l. Enkel, flad, praktisk: Dette konsol har det ikke bare i sig, men også på sig! Den perfekte scene til dit tv. 1 Indledning

Læs mere

Introduktion til den afledede funktion

Introduktion til den afledede funktion Introduktion til den afledede funktion Scenarie: Rutsjebanen Tilsigtede viden Bredere kompetencemål Nødvendige matematiske forudsætninger Tid Niveau Materialer til rådighed At give en forståelse for konceptet

Læs mere

Udskæring med Vegas Pro multi-kamera redigeringsværktøjer

Udskæring med Vegas Pro multi-kamera redigeringsværktøjer Udskæring med Vegas Pro multi-kamera redigeringsværktøjer Gary Rebholz Med høj kvalitet kameraer bliver mere og mere overkommelig et stigende antal redaktører står nu over for at skære sammen flere optagelser,

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig)

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig) BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER JEG ER FREDE (men det er ikke altid det de andre kalder mig) Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse,

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING. Vinduer og døre Gør-Det-Selv

MONTERINGSVEJLEDNING. Vinduer og døre Gør-Det-Selv MONTERINGSVEJLEDNING Vinduer og døre Gør-Det-Selv Inden du starter: 1. Hvad skal man bruge af værktøj og redskaber: Herunder er afbilledet de redskaber vi anbefaler, at man som forbruger benytter til selve

Læs mere

Gør hjemmesiden synlig på søgemaskinerne

Gør hjemmesiden synlig på søgemaskinerne Gør hjemmesiden synlig på søgemaskinerne Der er mange måder at gøre jeres hjemmeside synlig i søgemaskinerne på. På dette kursus kommer vi omkring de fleste med fokus på, hvad I selv kan gøre for at komme

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

Gør-Det-Selv. Vinduer og Døre. www.bedst-billigst.dk

Gør-Det-Selv. Vinduer og Døre. www.bedst-billigst.dk Gør-Det-Selv MONTERINGSVEJLEDNING Vinduer og Døre Inden du starter: 1. Hvad skal man bruge af værktøj og redskaber: Herunder er afbilledet de redskaber vi anbefaler, at man som forbruger benytter til selve

Læs mere

FORANDRINGS- LEDELSE OG PARATHED KOMMUNERNES SYGEDAGPENGE SYSTEM (KSD)

FORANDRINGS- LEDELSE OG PARATHED KOMMUNERNES SYGEDAGPENGE SYSTEM (KSD) FORANDRINGS- LEDELSE OG PARATHED KOMMUNERNES SYGEDAGPENGE SYSTEM (KSD) PARATHEDSANALYSE Kommunespecifikke produkter * Formulér SMARTe mål Udarbejd plan for uddannelse af øvrige brugere Udfør konfigureringsopgaver

Læs mere

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE. OVERBLIK: Lektionsplan 3

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE. OVERBLIK: Lektionsplan 3 OVERBLIK: Lektionsplan 3 SUBRUTINER Alderstrin: 7-8 år Holdstørrelse: I hold af to Klargøringstid: 5 minutter Tid i alt: 100 minutter Aktiviteter: 4 LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG Aktivitet 1: KUBO tager på tur

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Papirfoldning. en matematisk undersøgelse til brug i din undervisning.

Papirfoldning. en matematisk undersøgelse til brug i din undervisning. Papirfoldning en matematisk undersøgelse til brug i din undervisning. Når man folder og klipper figurer kan man blive irriteret over at skulle vende og dreje saksen. Hvor få klip kan man mon nøjes med?

Læs mere

- NOTER, IDEER OG GODE RÅD- Participatorisk Video PV

- NOTER, IDEER OG GODE RÅD- Participatorisk Video PV Lær først og fremmest brugergruppen og projektet godt at kende. Indkald dernæst (eller være medvirkende til indkaldelse) dernæst til de første møder. Her er nogle ideer og råd til at få sat gang i processen.

Læs mere

Napos bedste sikkerhedssymboler. Lektion 1 fare og forbudsskilte. (7 9 år)

Napos bedste sikkerhedssymboler. Lektion 1 fare og forbudsskilte. (7 9 år) Napos bedste sikkerhedssymboler og skilte Lektion 1 fare og forbudsskilte (7 9 år) Det er aldrig for tidligt at introducere børn for de grundlæggende sikkerhedsprincipper, som de voksne kender fra reglerne

Læs mere

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed

Kære kunde! Teamet fra Tchibo. Sikkerhed Monteringsvejledning Kære kunde! Gem denne vejledning til senere brug. Ved videregivelse af produktet til tredjemand skal monteringsvejledningen også følge med. Du ønskes rigtig god fornøjelse med produktet!

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Let konstruktion med installationslag. Paralleltag med installationslag Ventileret loftrum. Dampspærre monteret med installationslag Placering i væg, tag og loft. Dampspærren

Læs mere

Monterings vejledning. Amico K38-Gota Knækarms markise

Monterings vejledning. Amico K38-Gota Knækarms markise Amico K38-Gota Knækarms markise Tjekliste 1 Gennemgå din følgeseddel og tjek om alt er korrekt, samt alle dele er med. Hvis der er noget der ikke stemmer overens bedes du kontakte os. Værktøj 2 Værktøjet

Læs mere

Renovering: Gammel og nyt forenes Med Schöck Isokorb type R

Renovering: Gammel og nyt forenes Med Schöck Isokorb type R Renovering: Gammel og nyt forenes Med Schöck Isokorb type R Bæredygtig renovering Hvad gør man med balkonen? 2 Når du vælger at renovere, så er komfort og energibesparelser med rette højt på dagsordenen.

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

Parathedsmåling. Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation

Parathedsmåling. Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation Fase 2: Vejledning & Spørgeskema Vasketoiletter Parathedsmåling Fælles dialog mellem udvalgte medarbejdere i egen organisation Parathedsmålingen er et redskab, der hjælper til at tydeliggøre konkrete udfordringer,

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål

Oftest stillede spørgsmål Oftest stillede spørgsmål Her finder du svaret på nogle væsentlige spørgsmål vedrørede brugen af Historiefaget.dk. Tekniske spørgsmål Elevernes navne stemmer ikke overens med deres eget Der kan være to

Læs mere