+!,-'.)/$)*.0%'! "! 1!,234/3&5!2)!%'$!*24(/&62$*5-365(7(*5(*6'!6-(5(6! +! 8!9/-%($)!2)!%'$!:'.($(*5(*6'!*5/$%;3$65*5'2-'5(*6'!6-(5(6! 1!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "+!,-'.)/$)*.0%'! "! 1!,234/3&5!2)!%'$!*24(/&62$*5-365(7(*5(*6'!6-(5(6! +! 8!9/-%($)!2)!%'$!:'.($(*5(*6'!*5/$%;3$65*5'2-'5(*6'!6-(5(6! 1!"

Transkript

1

2 Indholdsfortegnelse! "!#$%&'%$($)! *(%'!"! +!,-'.)/$)*.0%'! "! 1!,234/3&5!2)!%'$!*24(/&62$*5-365(7(*5(*6'!6-(5(6! +! 8!9/-%($)!2)!%'$!:'.($(*5(*6'!*5/$%;3$65*5'2-'5(*6'!6-(5(6! 1! <!,2-=/$%&($)'-!.'%!%'$!*(53'-'%'!7(%'$! <!! <>+!A25/&(*'-($)!2)!'$*(%()='%! ""! E!I-(5(66'$*!.3&()='%*C'5($)'&*'-! "+!! H!I2$6&3*(2$! "1! J!K(55'-/53-&(*5'! "<!

3 1 Indledning Da Archimedes skulle flytte jordkloden, forlangte han kun ét punkt, som stod fast og urokkeligt. Tilsvarende kan jeg med rette gøre mig store forhåbninger, hvis jeg er så heldig at finde én ting, som er sikker og ubetvivlelig. (Descartes 1991:139) Forskere indenfor det videnskabsteoretiske felt har altid kredset om spørgsmålet om den urokkelige sandhed. I løbet af de sidste årtier er der dog blevet stillet spørgsmål til, hvorvidt det er muligt at producere objektiv og upartiel viden, hvilket hidtil har været det positivistiske forskningsideal. En af de nyeste kritiske skud på stammen spores hos den amerikanske filosof og zoolog Donna Haraway (1944-), der forsøger at placere sig imellem radikal socialkonstruktivisme og feministisk standpunktsteori og samtidig kritisere begge retninger. Denne videnskabsteori søger at råde bod på det dilemma, der består i at både kunne rumme en forståelse af videnskaben og videnssubjekternes historiske kontingens, men også kunne fremføre sige noget om virkeligheden. Haraway fremlægger i hendes tekst Situated Knowledges: The science Question in Feminism and the Privilege of Partial Perspective et feministisk objektivitetsbegreb, der er partikulært og kropsliggjort (Haraway 1991:187f). Dette fører mig til følgende problemformulering: Hvorledes adskiller Donna Haraways teori om situeret viden sig fra den radikale socialkonstruktivisme og den feministiske standpunktsteori? Hvordan forholder disse tre teorier sig til forskerens rolle i vidensproduktionen og kvalificerer de en kritisk videnskab? 2 Fremgangsmåde Jeg har valgt at opstille de kritiske røster af det positivistiske ideal om objektiv og upartiel viden i en dikotomisk figur. På den ene side en radikal socialkonstruktivisme præsenteret ved den franske filosof og sociolog Michel Foucault ( ). Haraway betoner om denne teori at ingens perspektiver er privilegerede, fordi alle grænsedragninger mellem videnskabens inder- og yderside er magttræk. På den anden side den feministiske standpunktsteori, hvor man som i marxismen tilstår sig selv en privilegeret position,! "!

4 hvorfra ideologikritikken kan bedrives. Denne teori fremstilles ved hjælp af den amerikanske filosof Sandra Harding (1935-). Det er netop denne dikotomi som Haraway frister sig til at bryde og omdefinere med sin feministiske objektivitetsdoktrin (Haraway 1991:184ff). Før jeg dykker dybere ned i Haraways teori, vil jeg dvæle lidt ved de førnævnte retninger i hver sin side af dikotomien. Først vil jeg lave nedslag i Foucaults tekst Two Lectures fra forelæsninger i Dernæst vil jeg afkode hovedpointerne i Hardings essay Rethinking Standpoint Epistemology: What Is Strong Objectivity? der første gang blev udgivet i Sidst vil jeg gennemgå Haraways forhandlinger med begge teoriretninger og undersøge hvilke konflikter og samhørigheder, der kommer til overfladen. 3 Foucault og den socialkonstruktivistiske kritik. Som eksempel på den postmoderne relativisme inddrager jeg her Foucaults socialkonstruktivisme. Socialkonstruktivismen som videnskabsteorifelt udgøres af en lang række positioner indenfor et kontinuum af moderate og radikale positioner, der alle deler opfattelsen af, at erkendelsen determinerer virkeligheden i væsentlig grad. Foucaults socialkonstruktivisme vil jeg betegne som radikal, idet denne hævder, at der ikke findes en objektiv realitet og endvidere at den sociale virkelighed er et produkt af den historiske kontekst. Ydermere kan Foucault læses som både ontologisk og epistemologisk konstruktivist (Lykke 2008:59f). Foucault bedriver genealogiske analyser med det formål at dekonstruere sandheder og gøre dem unaturlige, snarere end at rekonstruere sandheder eller som positivismen at søge sandhedens kerne. Han repolitiserer aktuelle diskurser og praksisformer ved at afdække deres slægtshistorie og fører læseren tilbage til en tid, hvor diskurserne og praksisformerne gav sig markant anderledes til udtryk. Foucault afviser en essentiel sandhed, idet han pointerer at samfundsmæssige fænomener ikke er evige og determinerede. Han forstår derimod viden som i høj grad værende kontingent og konstrueret løbende gennem sprog, sociale praksisser og tænkning. Disse ting er alle kontekstafhængige og opstår foranlediget! +!

5 af konflikter, magtforhold og tilfældigheder i samfundet, hvorfor vores nuværende og gældende viden altid kunne have været anderledes (Foucault 1980:83ff). Ifølge Foucault er viden og magt tæt sammenvævet. Han mener, at viden altid kun vil rumme det, som den herskende diskurs anerkender og genkender som viden. Han skriver sig op imod the scientifical hierarchisation of knowledge (Foucault 1980:85), som betegner det videnskabelige hierarki af vidensformer, og som er et resultat af sociale konflikter. Han beskriver de vidensformer, der er nederst i det diskursive hierarki, som subjugated knowledges (Foucault 1980:81), hvilket kan forstås som alle de underkuede og glemte vidensformer og -praktikker som diskurserne ikke tillader kommer frem. Hans genealogi skal i denne sammenhæng netop forstås som en frigørende kamp mod den udgrænsning af underkuet viden som de videnskabelige diskurser forårsager. Denne kamp vises tydeligt i følgende citat: By comparison, then, and in contrast to the various projects which aim to inscribe knowledges in the hierarchical order of power associated with science, a genealogy should be seen as a kind of attempt to emancipate historical knowledges from that subjection, to render them, that is capable of opposition and of struggle against the coercion of a theoretical, unitary, formal and scientific discourse. (Foucault 1980:85). Jeg vil nu fortsætte sporet over i den anden ende af den opstillede dikotomi for at undersøge Hardings feministiske standpunktsteori. 4 Harding og den feministiske standpunktsteoretiske kritik Som stærke kritikere af den positivistiske videnskab står de feministiske standpunktsteorier i landskabet med Harding i front. Hun problematiserer universalistiske og endegyldige påstande i videnskaben og identificerer derimod viden som partiel. Harding spørger ind til hvorledes videnssubjektet påvirkes af dets position i forskellige sociale kategoriakser såsom køn, klasse og race og endvidere hvordan denne position spiller ind på vidensproduktionen. Hendes svar på dette er, at al viden udgår fra en bestemt position i den sociale verden, hvorfor videnssubjektet altid forsker ud fra et bestemt perspektiv og standpunkt. Hun mener, at man ikke kan tale om et neutralt videnssubjekt, da denne altid! 1!

6 vil være forankret i en bestemt kropslig, samfundsmæssig og historisk kontekst. Derved vil forskeren, ifølge Harding, se verden med et bestemt sæt briller og altid vil være smittet i sin forskning (Lykke 2008:127ff). Afvisningen af den neutrale observatør benytter Harding som fundament for standpunktsteorien og forsøger at vende til en slagkraft. Ved at erkende the inescapable social situatedness of knowledge claims (Harding 2004:136), bliver det muligt at udvikle stærkere standarder for at maksimere objektiviteten, mener Harding. Hun hævder, at de undertryktes perspektiv, som hun benævner blikket nedefra, er privilegeret i epistemologisk forstand og bringer her to nye begreber om objektivitet på banen. Det første er svag objektivitet, der finder sted når hos den traditionelle objektive forskning, der ser bort fra historiske, sociale forhold og interesser. Den svage objektivitet går ud fra idealer om upartiskhed og ender ud med en uengageret forskning i forsøget på at tilvejebringe værdifrihed. Harding mener, at det er umuligt at øve upartisk forskning og at den traditionelle objektive forskning er blind for de sociale positioner og interesser, som skiller forskere og kritikere, såsom køn, klasse og race (Harding 2004:136f). Det andet begreb stærk objektivitet er betinget af en stærk refleksivitet som i særlig grad er mulig for de undertrykte at udøve. Stærk refleksivitet kræver at videnssubjektet bliver placeret på det samme niveau som vidensobjektet, hvor man i traditionel videnskabelig praksis observerede de undertrykte fra de privilegeredes position. De undertryktes erfaringer får i standpunktsteorien en automatisk epistemologisk forrang (Harding 2004:136). Harding skriver sig ind i den klassiske patriarkatsdiskurs med manden som værende øverst i magthierarkiet og kvinden som den undertrykte anden. Fra dette standpunkt hævder hun at kvinders subjektive erfaringer er en vigtig kilde til kritisk indsigt, idet kvinders sociale lokalisering muliggør et særligt og privilegeret punkt for at afdække mandlig dominans og overherredømme. Den dominerende gruppes perspektiv er partielt, da den kun kan se oppefra, hvorimod de undertrykte ser nedefra og bagom og afspejler virkelige relationer mellem mennesker. Harding mener, at kvinderne, proletariatet og de ikke-hvide etc. har en position, der kan være afsæt for visioner og emancipation af alle, når de får en stemme (Harding 2004:135ff).! 8!

7 Herefter vil jeg lade Haraway kommentere på både den radikale socialkonstruktivisme og den feministiske standpunktsteori. Jeg vil undersøge hvilke indvendinger, hun har mod disses alternativer til den positivistiske forskningstradition og endvidere udforske hvilke mulige potentialer hun selv fremsætter for en ny teori. 5 Forhandlinger med den situerede viden Haraway står ved foden af en videnskabsteoretisk udfordring i verdensklasse. Hun godtager det socialkonstruktivistiske argument, at der ikke findes en objektiv og generaliseret sandhed. På selv samme tid ønsker hun at udtale sig om virkeligheden, og altså indtage en position, hvor det er muligt at skelne det bedre fra det dårligere. For at kunne bryde med den førnævnte dikotomi foreslår Haraway at benytte synet 1 som metaforen for viden. Synet er kropsligt funderet og udgår fra en bestemt krop, som har en bestemt fysisik og social position, der kan se noget og ikke se andet. Hun uddyber her hvordan synet er kropsliggjort: I am arguing for politics and epistemologies of location, positioning, and situating, where partiality and not universality is the condition of being heard to make rational knowledge claims. These are claims on people's lives; the view from a body, always a complex, contradictory, structuring and structured body, versus the view from above, from nowhere, from simplicity (Haraway 1991:195). På engelsk benytter Haraway ordspillet si(gh)ting 2, der kendetegner, det at se (sight), men også at man altid ser fra et sted (site), en specifik location og fra en situeret viden. Hendes skarpeste kritik af positivismen kommer til syne i hendes begreb om gudetricket, hvilket henter meget inspiration fra den feministiske standpunktsteori. Gudetricket er videnskabens fremstilling af en påstået objektiv viden opnået fra et blik, der kan overskue alt fra ingensteds, mens det i virkeligheden er infiltreret i interessespørgsmål. Hun tager klart afstand til denne metode: Only the god-trick is forbidden (Haraway 1991:195).!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "!9/-/L/M!C-3)'-!2-%'5!7(*(2$!;0!'$)'&*6>! +!N-%*;(&!27'-!2-%'$'!*(5($)!2)!*()=5($)!! <!

8 5.1 Det relativistiske gudetrick Haraway mener at den radikale socialkonstruktivisme også udøver et slags gudetrick, da den også postulerer et blik fra intetsteds og derfor ikke kan stilles til ansvar for sine videnskabelige vurderinger. Desuden er den uattraktiv, fordi den hævder at ingen er privilegerede og dermed efterlader scenen til en ren magtlogik, hvor den mest magtfulde har ret (Haraway 1991:191). Haraway mener, ligesom Harding, at den situerede og partielle viden tilbyder en slagkraft i videnskaben. Det er for Haraway vigtigt at insistere på to ting: sårbarhed og ansvarlighed. Viden er først sårbar, når den er kropsliggjort og har et tydelig afsæt. Samtidig gør kropsliggørelsen af denne viden, at det er muligt at stå til regnskab for sine vurderinger, ved at vedkende sig sit bliks situerethed. For Haraway handler feministisk objektivitet om at smide uskylden fra sig: The moral is simple: only partial perspective promises objective vision ( ) All Western cultural narratives about objectivity are allegories of the ideologies of the relations of what we call mind and body, of distance and responsibility, embedded in the science question in feminism. Feminist objectivity is about limited location and situated knowledge, not about transcendence and splitting of subject and object. (Haraway 1991:190). 5.2 Totalisering og ensidighed Feminismen har syslet med et de, som værende de maskulinistiske videnskabsmænd, og et vi, som værende de kropsliggjorte andre, der nægtes ikke at have en krop og et endeligt ståsted. Haraway aner en alvorlig fare i Hardings projekt, der på romantisk vis privilegerer de undertryktes stemmer. Haraway hævder endvidere, at de undertrykte positioner er ligeså lidt uskyldige som de dominerende positioner. Ifølge Haraway totaliserer og monopoliserer Harding de undertryktes position, som den eneste kilde til stærk objektivitet. Hun siger om denne totalisering: Relativism is the perfect mirror twin of totalization in the ideologies of objectivity; both deny the stakes in location, embodiment, and partial perspective; both make it impossible to see well. Relativism and totalization are both 'god-tricks' promising vision from everywhere and nowhere

9 and fully, common myths in rhetorics surrounding Science (Haraway 1991:191). Samtidig mener Haraway dog at stemmerne fra de undertryktes position har den fordel, at de kan erkende videnskabens partialitet og altså, i højere grad end den traditionelle videnskab, modstå fristelsen for at lave gudetricket. Haraway fremhæver dog stadig de undertryktes stemmer som attraktive, fordi de lader til at kunne lave adækvate og vedholdende fortællinger med et stort verdensforandrende potentiale. Hun foreslår en ikkeglobal ikke-transcendent objektivitetsdoktrin, hvor viden ikke søger at sløre sin egen tilblivelse. (Haraway 1991:183ff, 191) 6 Videnssubjektet i forskning Jeg vil nu diskutere, hvilke samhørigheder og konflikter der kommer frem, når begrebet om situeret viden stilles op mod Foucault og Harding. Diskussionen er indordnet således, at den berører, hvad jeg betegner som videnskabens tre faser: udgangspunkt, proces og produkt. Udgangspunkt omhandler forskerens formål, udvælgelse af genstandsfelt og interesser. Proces angår hvordan viden produceres og hvorledes forskeren positionerer sig i forhold til denne produktion. Endeligt kredser Produkt om hvordan forskeren forholder sig til den frembragte viden, hvad angår temaer som ansvar, sandhed og virkelighed. 6.1 Udgangspunkt For at starte med Haraways ligheder med socialkonstruktivismen er det først vigtigt at forstå det normative element i begge teorier. For både Foucault og Haraway er det er klart formål med deres videnspraksis at medvirke til et opgør med det videnskabelige hierarki af vidensformer. Det er altså med emancipation for øje, at de begge ønsker at tilføre nye fortællinger til videnskaben, og dermed nedbryde den herskende diskurs indenfor videnskaben. Foucault vedkender sig desuden idéen om videnssubjektets perspektiv og holder da også fast på, at man som forsker altid gør et aktivt valg i udvælgelsen af! E!

10 genstandsfeltet for selve forskningen. Haraway er på altså enig med den radikale socialkonstruktivisme, når det gælder udgangspunktet for en bestemt forskningspraksis. Harding fremstår enig med Foucault og hans normatives idé, idet hun gerne vil nedbryde hvad Foucault kalder den herskende diskurs indenfor videnskaben. Hun vil dog betegne denne diskurs mere specifikt som de maskulinistiske videnskabsmænd, der dominerer forskningen og ikke tillader de feministiske stemmer at komme til orde. Samlet set er Haraway, Foucault og Harding korresponderende i deres stillingtagen til forskerens rolle i udgangspunkt -fasen. 6.2 Proces Jeg har med følgende figurer skitseret hvorledes forholdet mellem videnssubjekt (S), vidensobjekt (O) og genstandsfelt (cirklen) optræder for henholdsvis positivismen, den radikale socialkonstruktivisme, den feministiske standpunktsteori og situerede vidensdoktrin. Den første figur viser det positivistiske ideal: videnssubjektet er placeret udenfor genstandsfeltet og observerer vidensobjektet med en påstået neutralitet, hvorfor det såkaldte gudetrick finder sted. S O! H!

11 Den anden figur forestiller forskerens rolle for den radikale socialkonstruktivisme. Her er videnssubjektet (S1) til at starte med placeret i genstandsfeltet sammen vidensobjektet, idet Foucault mener at videnskab altid allerede er historisk og kulturelt betinget af sociale forhold. Ifølge Haraway flytter videnssubjektet (S2) sig dog udenfor genstandsfeltet, idet den ikke reflekterer over sin partialitet. Også her finder gudetricket finder sted. S2 S1 O! J!

12 Den tredje figur forestiller forskerens rolle for den feministiske standpunktsteori, vel at mærke for de undertryktes position. Her er videnssubjektet er placeret i genstandsfeltet og er derved i samme niveau som vidensobjektet, hvorfor det er muligt for forskeren at udøve stærk refleksivitet. Hvis Harding skulle fremvise forskerens rolle i den traditionelle videnskab, ville figuren se ud som ovenfor og som nævnt tidligere kun have en svag objektivitet. S O! "O!

13 Den fjerde og sidste figur viser forskerens rolle for den situerede og partielle objektivitetsdoktrin. Jeg har forsøgt at symbolisere den partielle og situerede viden hos Haraway med flere pile fra videnssubjektet til vidensobjektet, for at adskille den fra den standpunktsfeminisitiske figur. Ligesom figuren hos Harding, er videnssubjektet nemlig placeret i genstandsfeltet sammen med vidensobjektet. Hos Harding er det dog kun fra de undertryktes position, at det er muligt at nå den stærke objektivitet. En fremstilling af Haraways objektivitetsdoktrin ud fra Hardings terminologi med begreber som svag og stærk objektivitet kunne være at videnskaben først bliver stærkt objektivitet, når den erkender sin partialitet og situerethed. Omvendt er videnskaben svagt objektiv, hvis den frakender sin partialitet og situerethed og i stedet forsøger at fremstå neutral uanset om perspektivet er fra de undertryktes eller de dominerendes position. S O 6.3 Produkt Når forskeren når til afslutningen af sin vidensproduktion er der vidt forskellige muligheder for hvorledes det indskrives i videnskaben. Hvor både Haraway og Harding indskriver deres videnskab i en form for objektiv sandhed, opnået gennem forskellige krav, holder Foucault på at der ikke findes en objektiv sandhed, heller ikke forudsat at bestemte krav er opfyldt. På et ontologisk plan peger både Haraway og Harding på en sand virkelighed, som de begge mener man må holde fast i, for at kunne udtale sig om! ""!

14 magtforhold og sociale konflikter. Foucault er ontologisk konstruktivist, idet han mener at selve virkeligheden er konstrueret og ikke blot at vores videnskabelige og dagligdagsviden er en konstruktion. Som gennemgået tidligere, findes der normative afskygninger i alle tre teorier og som afrunding af nærværende opgave, finder jeg det relevant, at afsøge hvilke potentialer for en samfundsforandrende kritik ligger i hver af teorierne. Jeg vil nedenfor udforske og vurdere hvilke muligheder for kritik, som teorierne lægger op til. 7 Kritikkens mulighedsbetingelser Foucaults radikale socialkonstruktivisme har igennem tiden været mål for meget kritisk mudderkastning. Dommen har primært været, at det er umuligt at ændre på samfundet, hvis man ikke ved hvordan samfundet er, hvilket kan være svært uden en generaliseret viden om samfundet. Sagt på en anden måde har kritikerne ment, at det er nødvendigt med en immanent samfundsdiagnose, for at kunne drage en kritik og derigennem transcendere samfundet til det bedre. Et forsvar mod denne kritik kan være, at den anti-essentialisme, som den radikale socialkonstruktivisme fører med sig, påberåber et forandringsperspektiv for menneskelig handlen. Idet Foucault hævder at nuværende diskurser, hierarkier og samfundsstrukturer er frembragt af mennesker og deres konfliktuelle brydninger, er disse ikke essentielle og kan derfor ændres igen. Der er ikke noget naturligt eller liniært over de nuværende diskurser og praktikker i samfundet, hvorfor en dekonstruktion af disses naturlighed åbner op for nye diskurser og praktikker. Harding vil her overfor Foucault komme med indsigelser, da hun immervæk ser en problematik om at nægte den sande virkelighed sin gyldighed, som han gør det. Hun fremfører at den ontologiske relativisme hænger uløseligt sammen med en moralsk relativisme, hvor intet er bedre end andet. For Harding er det netop en central pointe: at noget er bedre end andet. Indenfor en feministisk videnskabsproduktion, mener Harding, at kvinder har et bedre og mere autentisk blik end de videnskabsmænd, der traditionelt har domineret forskningen. Disse kvinders position gør dem endvidere i stand til at udarbejde en autentisk kritik, der kan medvirke til en frigørelse for alle kvinder.! "+!

15 Haraway skyder dog denne standpunktsteoretiske grundtanke ned, da hun forsikrer at den feministiske position heller ikke er specielt privilegeret i forhold til alle andre positioner. Hun benægter fremdeles Hardings idé om at man kan udvikle noget, der er universelt godt for kvinder, idet hun øjner en skjult essentialisme. Haraway mener, at kvinder som gruppe er en størrelse, der også internt er lokaliseret og situeret. Haraway mener dog stadig, at den feministiske kamp ikke kun skal dekonstruere den herskende diskurs i historien: it is not enough to show radical historical contingency and modes of construction for everything (Haraway 1991:187). Hun vil gerne forpligte sig på at fortælle historier, som er virkelige, dog med den metodiske konsekvens at forskeren fremviser de måder, hvorpå man er kommet frem til den viden. Hun mener at alternativet til relativisme er partielle, lokaliserbare, kritiske kundskaber, som opretholder muligheden for netværk af forbindelser. Det kritiske potentiale i Haraways objektivitetsdoktrin består i at hun sammenfører det menneskelige handlingsperspektiv fra Foucault med Hardings fokus på den sande virkelighed. Hendes krav er, at forskeren i stedet for at forsøge at skjule sit perspektiv, skal bruge det aktivt og dermed stille sig til ansvar for den viden, der er blevet frembragt. Hun fremhæver at vi mennesker er mobile i vores lokaliseringer og derfor kan ændre positioner. Hvor gudeblikket kun har en position, har vi mennesker sammen tusindvis af perspektiver og positioner. 8 Konklusion Donna Haraways teori om situeret viden løsriver sig fra den radikale socialkonstruktivisme og den feministiske standpunktsteori på flere områder. Haraway anklager Foucault for at lave det såkaldte gudetrick ved at påstå et altoverskuende, neutralt blik. Endvidere beskylder Haraway den feministiske standpunktsteori for at være ensidig i sin udvælgelse af de undertrykte og monopolisere deres perspektiv til at være de eneste videnssubjekter, der kan udføre en stærk refleksivitet. Haraway mener ikke at nogle positioner er mere gyldige eller uskyldige end andre, men hævder tværtimod, at den sande virkelighed først kommer til syne gennem en mangfoldighed af forbindelser af partiel og situeret viden.! "1!

16 I vidensproduktionens første fase, udvælgelsen, viser alle teorier et normativt element. Foucault ønsker et opgør med den herskende diskurs af vidensformer og praktikker; Harding ønsker emancipation til de undertrykte, såsom kvinderne, og Haraway ønsker at bringe flere perspektiver, stemmer og lokaliseringer frem i videnskaben. Den procesuelle fase viste at Foucault skriver sit vidensobjekt væk fra genstandsfeltet, hvorimod Harding indskriver de undertrykte positioner som videnssubjekter midt i genstandsfeltet. Haraway forpligter ligeledes videnssubjektet midt i genstandsfeltet, men uden at monopolisere denne plads til de undertryktes perspektiver og med et krav om at aktivt benytte dets situerethed. Ved slutfasen angående vidensproduktet stiller Foucault sig i den lejr, hvor viden aldrig kan blive en sand eller objektiv virkelighed. Harding og Haraway står sammen om at vidensproduktet kan fortælle om en sand virkelighed. For nu at starte med hvorvidt den radikale socialkonstruktivisme skaber grundlag for kritik, vil en konklusion være, at den til trods for en uundgåelig moralsk relativisme åbner op for et forandringsperspektiv. Dette vurderer jeg, fordi dekonstruktionen af normers naturlighed viser, at vores aktuelle vidensformer og praktikker er menneskeskabte og derved mulige at omgør igennem menneskelig handlen. Det kan endvidere konkluderes, at Harding ser de undertryktes perspektiv som et strålende udgangspunkt for udarbejdelse af en autentisk kritik, der i sidste ende kan virke frigørende. Det er her klart, at Harding ser et brilliant grundlag for kritik i sin teori. Dog anser jeg Haraways anti-essentielle kritik standpunktsteorien for så slagkraftig, at Hardings argumentation falder i baggrunden og taber ansigt. Haraway mener yderligere, at det positivistiske ideal om værdineutralitet bliver bedst udfordret af den situerede viden og et komplekst netværk af perspektiver. Afsluttende er min vurdering, at Haraway overkommer den tidligere polariserede allegori ved hendes metafor over synet og bidrager med et nyt og spændende begrebsapparat til at forstå objektivitet.! "8!

17 9 Litteraturliste Foucault, Michel (1980): Two lectures i Power/Knowledge. New York: Pantheon Books Haraway, Donna (1991): Situated knowledges: The Science Question in Feminism and the Privilege of Partial Perspectiv, i Simians, Cyborgs and Women. The Reinvention of Nature. London: Routledge Harding, Sandra (2004): Rethinking Standpoint Epistemology: Whats Strong Objectivity?, i Sandra Harding (ed.): The Feminist Standpoint Theory Reader: Intellectual and Political Controversies. London: Routledge Lykke, Nina (2008): Kønsforskning en guide til feministisk teori, metodologi og skrift. København: Samfundslitteratur Descartes, Rene (1991): Descartes. København: Munksgaard! "<!

Situeret viden. Om viden og objektivitet i feministisk videnskabsteori. Sociologiens videnskabsteori d. 21. december 2013 Eksamensnummer: 7

Situeret viden. Om viden og objektivitet i feministisk videnskabsteori. Sociologiens videnskabsteori d. 21. december 2013 Eksamensnummer: 7 Situeret viden Om viden og objektivitet i feministisk videnskabsteori Sociologiens videnskabsteori d. 21. december 2013 Eksamensnummer: 7 Antal tegn i brødtekst: 23.088 Antal tegn i fodnoter: 1.010 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere

Narrativ terapi. Geir Lundby (2005) NARRATIV TERAPI. den kl. 9:21 Søren Moldrup side 1 af 5 sider

Narrativ terapi. Geir Lundby (2005) NARRATIV TERAPI. den kl. 9:21 Søren Moldrup side 1 af 5 sider Geir Lundby (2005) NARRATIV TERAPI den 15-07-2017 kl. 9:21 Søren Moldrup side 1 af 5 sider 1. Det narrative perspektiv Begrebet narrativ implicerer en relation. Der er en, som fortæller en historie til

Læs mere

Hvad vil videnskabsteori sige?

Hvad vil videnskabsteori sige? 20 Ubehjælpelig og uvederhæftig åndsidealisme Hvad vil videnskabsteori sige? Et uundværligt svar til de i ånden endnu fattige Frederik Möllerström Lauridsen Men - hvem, der ved et filosofisk spørgsmål

Læs mere

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11 Indhold Indledning... 11 Del 1 Kulturteorier 1. Kulturbegreber... 21 Ordet kultur har mange betydninger. Det kan både være en sektion i avisen og en beskrivelse af menneskers måder at leve. Hvordan kultur

Læs mere

NARRATIV TERAPI I SPISEFORSTYRRELSESBEHANDLING

NARRATIV TERAPI I SPISEFORSTYRRELSESBEHANDLING NARRATIV TERAPI I SPISEFORSTYRRELSESBEHANDLING VIDEN OG ERFARING FRA VOKSENPSYKIATRIEN TRINE SVARRER, SOCIALRÅDGIVER, PSYKOTERAPEUT MPF. FAGLIG LEDER I LANDSFORENINGEN MOD SPISEFORSTYRRELSER OG SELVSKADE

Læs mere

SOCIAL KONSTRUKTION - ind i samtalen

SOCIAL KONSTRUKTION - ind i samtalen Kenneth & Mary Gerken (2005) SOCIAL KONSTRUKTION - ind i samtalen den 09-03-2012 kl. 8:31 Søren Moldrup side 1 af 5 sider 1. Dramaet i socialkonstruktionisme En dramatisk transformation finder sted i idéernes

Læs mere

Start med at læse vedhæftede fil (Om lytteniveauerne) og vend så tilbage til processen.

Start med at læse vedhæftede fil (Om lytteniveauerne) og vend så tilbage til processen. At lytte aktivt Tid: 1½ time Deltagere: 4-24 personer Forudsætninger: Overblik over processen, mødeledelsesfærdigheder Praktisk: telefon med stopur, plakat med lytteniveauer, kopi af skema Denne øvelse

Læs mere

Sociologiens Videnskabsteori Eksamensnumre: 323, 371 Eksamensopgave december 2012

Sociologiens Videnskabsteori Eksamensnumre: 323, 371 Eksamensopgave december 2012 Indholdsfortegnelse Indledning og problemformulering (323, 371)... 2 Læsevejledning (371)... 2 Max Webers værdifrihedsideal (323)... 3 Nødvendigheden af værdifrihed (323)... 3 Værdifrihed gennem indlevelse

Læs mere

Jan Holm Ingemann VIDENSKABSTEORI FOR ØKONOMI, POLITIK OG FORVALTNING

Jan Holm Ingemann VIDENSKABSTEORI FOR ØKONOMI, POLITIK OG FORVALTNING Jan Holm Ingemann VIDENSKABSTEORI FOR ØKONOMI, POLITIK OG FORVALTNING Jan Holm Ingemann Videnskabsteori for økonomi, politik og forvaltning Jan Holm Ingemann Videnskabsteori for økonomi, politik og forvaltning

Læs mere

Metoder og erkendelsesteori

Metoder og erkendelsesteori Metoder og erkendelsesteori Af Ole Bjerg Inden for folkesundhedsvidenskabelig forskning finder vi to forskellige metodiske tilgange: det kvantitative og det kvalitative. Ser vi på disse, kan vi konstatere

Læs mere

(Musik) lærerkompetence mellem teori og praksis. Finn Holst Phd-stipendiat

(Musik) lærerkompetence mellem teori og praksis. Finn Holst Phd-stipendiat (Musik) lærerkompetence mellem teori og praksis Finn Holst Phd-stipendiat Institut for didaktik Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Aarhus Universitet Det er et markant og erkendt problem påden danske

Læs mere

Viden. hvordan den skabes og anvendes i praksis. Lars Uggerhøj Aalborg Universitet

Viden. hvordan den skabes og anvendes i praksis. Lars Uggerhøj Aalborg Universitet Viden hvordan den skabes og anvendes i praksis Lars Uggerhøj Aalborg Universitet Socialrådgiverdage 2013 Det centrale er, hvordan vi bliver bevidst om viden, hvordan vi lagrer og opsamler den samt hvordan

Læs mere

sandhed? videnskabsteori

sandhed? videnskabsteori sandhed? videnskabsteori videnskabsteorieksamen vinter 2011 eksamensnumre: 603 & 651 anslag i brødtekst: 35.522 anslag fodnoter: 3.354 sociologisk institut københavns universitet INDHOLD INDLEDNING: (603

Læs mere

Middelfart d. 13.8 2013. V/ Jesper Lai Knudsen og Martin Oksbjerg

Middelfart d. 13.8 2013. V/ Jesper Lai Knudsen og Martin Oksbjerg Middelfart d. 13.8 2013. V/ Jesper Lai Knudsen og Martin Oksbjerg Jeg er ikke en særlig god underviser!!! Historier eller hændelser der understøtter den historie om mig selv. Min egen fortælling og andres

Læs mere

At positionere sig som vejleder. Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014. Dagens program

At positionere sig som vejleder. Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014. Dagens program At positionere sig som vejleder Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014 Dagens program 14.00: Velkommen og opfølgning på opgave fra sidst 14.20: Oplæg om diskurs og positionering

Læs mere

Den sproglige vending i filosofien

Den sproglige vending i filosofien ge til forståelsen af de begreber, med hvilke man udtrykte og talte om denne viden. Det blev kimen til en afgørende ændring af forståelsen af forholdet mellem empirisk videnskab og filosofisk refleksion,

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

Workshop: Talepædagogisk rapportskrivning

Workshop: Talepædagogisk rapportskrivning Workshop: Talepædagogisk rapportskrivning FTHF s efteruddannelseskursus 17.9.2015 1 Oplæg og dialog om centrale fokuspunkter og dilemmaer i rapportskrivning. Hvordan kan tale-hørelæreren forme sin rapport,

Læs mere

Tale, der tæller. Etniske minoriteter i spørgeskemaundersøgelser. Udfordringer relateret til planlægning og udførelse af forskningsprojekter

Tale, der tæller. Etniske minoriteter i spørgeskemaundersøgelser. Udfordringer relateret til planlægning og udførelse af forskningsprojekter Tale, der tæller Etniske minoriteter i spørgeskemaundersøgelser Udfordringer relateret til planlægning og udførelse af forskningsprojekter Anne Sofie Fink Kjeldgaard Seniorforsker, ph.d. Præsentation Baggrunde

Læs mere

Rettevejledning til skriveøvelser

Rettevejledning til skriveøvelser Rettevejledning til skriveøvelser Innovation & Teknologi, E2015 Retteguiden har to formål: 1) at tydeliggøre kriterierne for en god akademisk opgave og 2) at forbedre kvaliteten af den feedback forfatteren

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Erkendelsesteori - erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Carsten Ploug Olsen Indledning Gennem tiden har forskellige tænkere formuleret teorier om erkendelsen; Hvad er dens

Læs mere

AAU AKTIONSFORSKNING N E T V Æ R K F OR KRITISK TEORI OG AK T I ONSFORSKNING

AAU AKTIONSFORSKNING N E T V Æ R K F OR KRITISK TEORI OG AK T I ONSFORSKNING AAU AKTIONSFORSKNING N E T V Æ R K F OR KRITISK TEORI OG AK T I ONSFORSKNING D E M OKRAT I S K AK T I ONSFORSKNING P R Æ S E N TAT I O N A F N E T V Æ R K E T S G R U N D L A G T O M B Ø R S E N EFTERMIDDAGENS

Læs mere

Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle

Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle Hvordan en stat bør vægte hensynet til minoritetsgrupper med en kvindeundertrykkende kulturel praksis mod hensynet til kvinders generelle rettigheder. 1 Prolog Jeg vil i denne opgave se på, hvordan en

Læs mere

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Filosofi og Videnskabsteori Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2013 2012-906 Bestemmelserne i denne fagmodulbeskrivelse

Læs mere

knytter sig til metoden. Endvidere vil der være en diskussion af metodens begrænsninger, ligesom der vil blive fremlagt en række konkrete metodiske

knytter sig til metoden. Endvidere vil der være en diskussion af metodens begrænsninger, ligesom der vil blive fremlagt en række konkrete metodiske Indledning I ethvert forskningsprojekt står man som forsker over for valget af metode. Ved at vælge en bestemt metode, vælger man samtidig et bestemt blik på det empiriske genstandsfelt, og det blik bliver

Læs mere

FAGMODULBESKRIVELSE for Filosofi og videnskabsteori

FAGMODULBESKRIVELSE for Filosofi og videnskabsteori 0 FAGMODULBESKRIVELSE for Filosofi og videnskabsteori ROSKILDE UNIVERSITET Indhold Fagmodulet i Filosofi og videnskabsteori... 1 Formål... 1 Kompetenceprofil Faglige og erhvervsrelaterede kompetencer...

Læs mere

Skriftlig genre i dansk: Kronikken

Skriftlig genre i dansk: Kronikken Skriftlig genre i dansk: Kronikken I kronikken skal du skrive om et emne ud fra et arbejde med en argumenterende tekst. Din kronik skal bestå af tre dele 1. Indledning 2. Hoveddel: o En redegørelse for

Læs mere

Innovations- og forandringsledelse

Innovations- og forandringsledelse Innovations- og forandringsledelse Artikel trykt i Innovations- og forandringsledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger

Læs mere

Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside Om kurset Uddannelse Aktivitetstype Undervisningssprog Tilmelding Filosofi kandidatkursus Dansk Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens

Læs mere

Ernesto Laclau og Chantal Mouffe Det radikale demokrati diskursteoriens politiske perspektiv

Ernesto Laclau og Chantal Mouffe Det radikale demokrati diskursteoriens politiske perspektiv Ernesto Laclau og Chantal Mouffe Det radikale demokrati diskursteoriens politiske perspektiv Ernesto Laclau og Chantal Mouffe Det radikale demokrati diskursteoriens politiske perspektiv Roskilde Universitetsforlag

Læs mere

DEN GODE KOLLEGA 2.0

DEN GODE KOLLEGA 2.0 DEN GODE KOLLEGA 2.0 Dialog om dilemmaer Udveksling af holdninger Redskab til provster, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter UDARBEJDET AF ETIKOS OVERBLIK INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4 5 5 6 7

Læs mere

Magt iflg. Bourdieu og Foucault

Magt iflg. Bourdieu og Foucault Ved ANDERS FOGH JENSEN Magt iflg. Bourdieu og Foucault Kære Anders Først og fremmest vil jeg gerne rose siden, som jeg finder stor anvendelsesværdi. Jeg har derfor også draget nytte af den i henhold til

Læs mere

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte Forord Pædagogik for sundhedsprofessionelle er i 2. udgaven gennemskrevet og suppleret med nye undersøgelser og ny viden til at belyse centrale pædagogiske begreber, der kan anvendes i forbindelse med

Læs mere

Videnskabsteoretiske dimensioner

Videnskabsteoretiske dimensioner Et begrebsapparat som en hjælp til at forstå fagenes egenart og metode nummereringen er alene en organiseringen og angiver hverken progression eller taksonomi alle 8 kategorier er ikke nødvendigvis relevante

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi Vidensamarbejde - Når universitet og konsulenthus laver ting sammen 1 Mødet Det var ved et tilfælde da jeg vinteren 2014 åbnede

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

EPJ i et narrativt perspektiv. Janni Lerche Allan Kofoed-Enevoldsen Lasse Nørgaard

EPJ i et narrativt perspektiv. Janni Lerche Allan Kofoed-Enevoldsen Lasse Nørgaard EPJ i et narrativt perspektiv Janni Lerche Allan Kofoed-Enevoldsen Lasse Nørgaard fortælling - et sundhedsfagligt instrument Klinikere fortæller Relation til EPJ Fortælling er rationelt Fortælling er rationelt

Læs mere

Trivselsrådgivning. Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske. Af Janne Flintholm Jensen

Trivselsrådgivning. Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske. Af Janne Flintholm Jensen Trivselsrådgivning Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske Af Janne Flintholm Jensen Roskilde Universitet Arbejdslivsstudier K1 August 2011 Det følgende indeholder et kort referat

Læs mere

ARTIKEL: FRA KRIMINALITET TIL UDDANNELSE

ARTIKEL: FRA KRIMINALITET TIL UDDANNELSE ARTIKEL: FRA KRIMINALITET TIL UDDANNELSE Fra kriminalitet til uddannelse Denne artikel er udsprunget af specialet: Fortællinger om kriminalitet og uddannelse (Hentze & Jensen, 2016). Artiklen handler om

Læs mere

Det giver ikke meget mening at lave performances og samtidig tage afstand til kroppen som kunstnerisk medie.

Det giver ikke meget mening at lave performances og samtidig tage afstand til kroppen som kunstnerisk medie. Publiceret på KUNSTEN.NU d. 12. marts 2011. http://www.kunsten.nu/artikler/artikel.php?samtalekokkenet+4+liveart Robin Deacon (UK) gav sin krop kamp til stregen ved Samtalekøkkenet. (Foto: Samtalekøkkenet)

Læs mere

At komme godt gennem forandringer sammen som ledelse og medarbejdere

At komme godt gennem forandringer sammen som ledelse og medarbejdere At komme godt gennem forandringer sammen som ledelse og medarbejdere Af chefkonsulent Peter Hansen-Skovmoes, Synergi HRM og chefkonsulent Gert Rosenkvist, Rosenkvist Consult. Indledning Udgangspunktet

Læs mere

At kigge efter spor. Oplæg v/ina Rathmann

At kigge efter spor. Oplæg v/ina Rathmann At kigge efter spor Oplæg v/ina Rathmann Formål: At reframe at sætte en ny rammen for tænkning og handling i forhold til at kigge efter spor Summepause At kigge efter spor? Hvad tænker I? Hvad får vi øje

Læs mere

AAUH i Mit ønske for AAUH i 2016 lyder:

AAUH i Mit ønske for AAUH i 2016 lyder: 1 Jeg er beæret over denne invitation til, som repræsentant for forskning ved Aalborg Universitetshospital, at bidrage til dette års nytårstale. Det er samtidig med en vis ydmyghed, at jeg står her, for

Læs mere

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13. Formulering af forskningsspørgsmål

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13. Formulering af forskningsspørgsmål + Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13 Formulering af forskningsspørgsmål + Læringsmål Formulere det gode forskningsspørgsmål Forstå hvordan det hænger sammen med problemformulering og formålserklæring/motivation

Læs mere

på, at vi kan komme meget længere, og at betydelig flere skoler og skolefolk vil kunne finde inspiration, viden og nye mødesteder ved at være med.

på, at vi kan komme meget længere, og at betydelig flere skoler og skolefolk vil kunne finde inspiration, viden og nye mødesteder ved at være med. Formandens mundtlige beretning Lilleskolernes Sammenslutnings repræsentantskab Fredag den 8. marts, 2019 På Roskilde Lille Skole ----- Lilleskolernes Sammenslutning er et fællesskab. Et fællesskab for

Læs mere

Almen Studieforberedelse

Almen Studieforberedelse Studentereksamen Forside Opgaven Ressourcerum Almen Studieforberedelse Trailer Vejledning Gammel ordning Print Mandag den 29. januar 2018 gl-stx181-at-29012018 Alternativer ideer til forandring og fornyelse

Læs mere

KULTURFORMER OG PRAKSISFORMER I SPIL

KULTURFORMER OG PRAKSISFORMER I SPIL KULTURFORMER OG PRAKSISFORMER I SPIL Vibeke Hetmar NNMF5, Vasa 03.12.15 DEN ÅBNE SKOLE Børneteater ZEBU arrangerer workshops hvor en dukkefører demonstrerer hvordan man skaber liv i en hånddukke. http://www.zebu.nu/skole/scenekunst-i-den-aabne-skole/

Læs mere

IDENTITETSDANNELSE. - en pædagogisk udfordring

IDENTITETSDANNELSE. - en pædagogisk udfordring IDENTITETSDANNELSE - en pædagogisk udfordring DAGENS PROGRAM I. Identitet i et systemisk og narrativt perspektiv II. III. Vigtigheden af at forholde sig til identitet i en pædagogisk kontekst Identitetsopbyggende

Læs mere

SPØRGSMÅL MELLEM IDENTITET OG DIFFERENS

SPØRGSMÅL MELLEM IDENTITET OG DIFFERENS PIA LAURITZEN SPØRGSMÅL MELLEM IDENTITET OG DIFFERENS Aarhus Universitetsforlag Spørgsmål mellem identitet og differens Spørgsmål mellem identitet og differens Af Pia Lauritzen aarhus universitetsforlag

Læs mere

Introduktion & spilleregler

Introduktion & spilleregler Introduktion & spilleregler - 1 - Indhold... 3 Sådan spilles spillet... 3 Forberedelse... 3 Afdækning... 4 Håndtering... 4 Refleksion... 4 Spillets formål... 5 Spillets tilblivelse... 5 Etiske dilemmaer...

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

- Kan Lévinas etik danne grundlag for et retfærdigt etisk møde med den enkelte prostituerede?

- Kan Lévinas etik danne grundlag for et retfærdigt etisk møde med den enkelte prostituerede? Synopsis i Etik, Normativitet og Dannelse. Modul 4 kan. pæd. fil. DPU. AU. - Kan Lévinas etik danne grundlag for et retfærdigt etisk møde med den enkelte prostituerede? 1 Indhold: Indledning side 3 Indhold

Læs mere

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse Agnes Ringer Disposition Om projektet Teoretisk tilgang og design De tre artikler 2 temaer a) Effektivitetsidealer og

Læs mere

Innovation i AT. AT-konference Bent Fischer-Nielsen og Kresten Cæsar Torp. fagkonsulenter i almen studieforberedelse Side 1

Innovation i AT. AT-konference Bent Fischer-Nielsen og Kresten Cæsar Torp. fagkonsulenter i almen studieforberedelse Side 1 Innovation i AT AT-konference Bent Fischer-Nielsen og Kresten Cæsar Torp. fagkonsulenter i almen studieforberedelse Side 1 Program for dagen 10.00 Velkomst v. Benedicte Kieler, Undervisningsministeriet

Læs mere

Forord. Den protreptiske samtale hjælper den enkelte medarbejder og leder

Forord. Den protreptiske samtale hjælper den enkelte medarbejder og leder FORORD 7 Forord Som leder er det væsentligt at kunne reflektere over værdier på et meget højt plan, fordi det er med til at give overskud af mening og få mennesker til at tage ansvar. Ledelse handler meget

Læs mere

Virkeligheden under overfladen? Sociologiens videnskabsteori Eks.nr.: 2563 & 2558

Virkeligheden under overfladen? Sociologiens videnskabsteori Eks.nr.: 2563 & 2558 Indholdsfortegnelse INDLEDNING (2563 & 2558)...2 PROBLEMFORMULERING (2563 & 2558)...3 VALG AF TEORETIKERE (2563 & 2558)...3 LÆSEVEJLEDNING (2563 & 2558)...4 VIRKELIGHEDSOPFATTELSEN HOS KRITISK REALISME

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2009-forår 2010 Institution Grenaa tekniske skoler Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Filosofi

Læs mere

SE, MIN LÆRER DANSER - OM BULDERBASSER, NØRDER, WORKSHOP PRINSESSER OG HJEMMELAVEDE KAJAKKER

SE, MIN LÆRER DANSER - OM BULDERBASSER, NØRDER, WORKSHOP PRINSESSER OG HJEMMELAVEDE KAJAKKER SE, MIN LÆRER DANSER - OM BULDERBASSER, NØRDER, PRINSESSER OG HJEMMELAVEDE KAJAKKER WORKSHOP EN UNDERSØGELSE AF KØNSKONSTRUKTIONER I NATURFAGENE PÅ MELLEMTRINNET 1 Mads Lund Andersen Kristina Helen Marie

Læs mere

ANMELDELSE: SOCIALKONSTRUKTIONISME OG UDDANNELSE

ANMELDELSE: SOCIALKONSTRUKTIONISME OG UDDANNELSE ANMELDELSE: SOCIALKONSTRUKTIONISME OG UDDANNELSE Publiceret: 11. oktober 2018 Forfatter: Pernille Thorup FAKTABOKS Anmeldelse af bogen "Socialkonstruktionisme og uddannelse" af Karsten Mellon og Kenneth

Læs mere

Påstand: Et foster er ikke et menneske

Påstand: Et foster er ikke et menneske Påstand: Et foster er ikke et menneske Hvad svarer vi, når vi møder denne påstand? Af Agnete Maltha Winther, studerende på The Animation Workshop, Viborg Som abortmodstandere hører vi ofte dette udsagn.

Læs mere

Helhedsorienteret forskning i økologi

Helhedsorienteret forskning i økologi Artikel til Global Økologi 15.aug.2001 Helhedsorienteret forskning i økologi Af Hugo Fjelsted Alrøe Der stilles i disse år stadig større krav til forskningen om at den skal være helhedsorienteret og proaktiv,

Læs mere

Tilføj hjælpelinjer: Innovation i AT

Tilføj hjælpelinjer: Innovation i AT Innovation i AT Tårnby Gymnasium 21. januar 2014 Kresten Cæsar Torp Kresten Cæsar Torp. fagkonsulenter i almen studieforberedelse Side 1 Innovation i AT Hvordan afvikles eksamen? Efter retningslinierne

Læs mere

ANMELDELSE AF ODENSE KATEDRALSKOLES VÆRDIGRUNDLAG. Det fremgår af jeres værdigrundlag, at Odense Katedralskole ønsker at være

ANMELDELSE AF ODENSE KATEDRALSKOLES VÆRDIGRUNDLAG. Det fremgår af jeres værdigrundlag, at Odense Katedralskole ønsker at være ANMELDELSE AF ODENSE KATEDRALSKOLES VÆRDIGRUNDLAG Dr.phil. Dorthe Jørgensen Skønhed i skolen Det fremgår af jeres værdigrundlag, at Odense Katedralskole ønsker at være en god skole. Dette udtryk stammer

Læs mere

Med mellemrum stilles der i NA spørgsmål ved, hvad arkitekturforskning

Med mellemrum stilles der i NA spørgsmål ved, hvad arkitekturforskning 1 Med mellemrum stilles der i NA spørgsmål ved, hvad arkitekturforskning er. Nummer 4/2002 har temaet Arkitekturforskningens landskaber og signalerer forskellige positioner i øjeblikkets arkitekturforskning.

Læs mere

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR Dette er en stærkt forkortet version af det samlede notat fra de pædagogiske dage. Den forkortede version omridser i korte

Læs mere

Hvil i dig selv og opnå bedre resultater

Hvil i dig selv og opnå bedre resultater Hvil i dig selv og opnå bedre resultater Autenticitet og integritet Lederne Nordsjælland 6. Juni 2012 - Rikke Hartmann-Bossen Hvor vil du hen med dit Lederskab? Workshop nr. 2: Hvil i dig selv og opnå

Læs mere

Pædagogisk referenceramme

Pædagogisk referenceramme Pædagogisk referenceramme ITC, Lyngtoften og Fændediget Juni 2018 Pædagogisk referenceramme Indledning For at sikre kvaliteten i det pædagogiske arbejde, arbejdes der ud fra en fælles pædagogisk referenceramme,

Læs mere

Samfundsvidenskabelig videnskabsteori eksamen

Samfundsvidenskabelig videnskabsteori eksamen Samfundsvidenskabelig videnskabsteori eksamen Hermeneutik og kritisk teori Gruppe 2 P10 Maria Duclos Lindstrøm 55907 Amalie Hempel Sparsø 55895 Camilla Sparre Sejersen 55891 Jacob Nicolai Nøhr 55792 Jesper

Læs mere

KØN BETYDER NOGET PÅ GODT OG ONDT!

KØN BETYDER NOGET PÅ GODT OG ONDT! KØN BETYDER NOGET PÅ GODT OG ONDT! I DAG BETRAGTES KØN IKKE SOM NOGET GUDGIVET ELLER EN UDELUKKENDE NATURGIVEN STØRRELSE. I DET SENMODERNE SAMFUND ER KØN I HØJERE GRAD EN FLYDENDE OG ÅBEN KATEGORI, DER

Læs mere

AT 2016 M E T O D E R I B I O L O G I

AT 2016 M E T O D E R I B I O L O G I AT 2016 M E T O D E R I B I O L O G I BEGRUNDE DIT VALG AF FAG, METODE OG MATERIALE Fagene skal være relevante i forhold til emnet Hvorfor vælge de to fag? Begrunde dit valg af metode Hvorfor de to metoder

Læs mere

Indhold. Forord Indledning... 17

Indhold. Forord Indledning... 17 Indhold Forord... 14 Indledning... 17 I. Forståelsen af sandhed (virkelighed og erkendelse) i den postmoderne kultur... 28 1. De store fortællingers fallit... 29 2. Afvisning af den rationelle sandhedsforståelse...

Læs mere

Ph.d., lektor Maja Lundemark Andersen AAU

Ph.d., lektor Maja Lundemark Andersen AAU Ph.d., lektor Maja Lundemark Andersen AAU Maja Lundemark Andersen Socialrådgiver, Supervisor, Cand.scient.soc, Ph.d. i socialt arbejde. Ansat som lektor på Kandidatuddannelsen i socialt arbejde AAU. Har

Læs mere

Den simple ide om naturlighed Det måske simpleste bud på, hvad det vil sige, at en teknologi er unaturlig, er følgende:

Den simple ide om naturlighed Det måske simpleste bud på, hvad det vil sige, at en teknologi er unaturlig, er følgende: Naturlighed og humanisme - To etiske syn på manipulation af menneskelige fostre Nils Holtug, filosof og adjunkt ved Institut for Filosofi, Pædagogik og Retorik ved Københavns Universitet Den simple ide

Læs mere

Peter Nedergaard: Holdundervisning den 1. september 2014 i Videnskabsteori og metodologi

Peter Nedergaard: Holdundervisning den 1. september 2014 i Videnskabsteori og metodologi Peter Nedergaard: Holdundervisning den 1. september 2014 i Videnskabsteori og metodologi Disposition: 1. Introduktion til faget 2. Videnskabsteori og metodologi som fag på statskundskab 3. Introduktion

Læs mere

Sprogets betydning for

Sprogets betydning for Sprogets betydning for 04 meningsdannelse - om dokumentationspraksis, set i et poststrukturalistisk perspektiv Grethe Holm Konstitueret Skoleleder Diplom i ledelse 2013 Prolog Hvorfor nu al den snak om

Læs mere

ATeksamensopgaven januar 2018 / MG

ATeksamensopgaven januar 2018 / MG ATeksamensopgaven 2018 januar 2018 / MG Tidsplan Uge Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 5 Offentliggørelse Introduktion Vejledning i valg af sag og fag 6 Arbejd selv Vejledning i valg af sag og fag 7

Læs mere

EPJ i et narrativt perspektiv. Allan Kofoed-Enevoldsen Lasse Nørgaard Janni Lerche

EPJ i et narrativt perspektiv. Allan Kofoed-Enevoldsen Lasse Nørgaard Janni Lerche EPJ i et narrativt perspektiv Allan Kofoed-Enevoldsen Lasse Nørgaard Janni Lerche juni 05 fortælling - et sundhedsfagligt instrument Klinikere fortæller Relation til EPJ Fortælling er rationelt Fortælling

Læs mere

Forside til projektrapport 3. semester, BP3:

Forside til projektrapport 3. semester, BP3: Roskilde Universitet Den samfundsvidenskabelige bacheloruddannelse Forside til projektrapport 3. semester, BP3: År: 2013 Semester: 3. semester Hus: P11 Projekttitel: Vækstparadigmet Projektvejleder: Peter

Læs mere

Konsekvenspædagogikkens forståelse for sociale normer

Konsekvenspædagogikkens forståelse for sociale normer 2 sp. kronik til magasinet Konsekvenspædagogikkens forståelse for sociale normer Det sociale er et menneskeligt grundvilkår og derfor udgør forståelsen for og fastholdelsen af de sociale normer et bærende

Læs mere

Videnskabsteori. Hvad er Naturvidenskab (Science)? - Fire synspunkter. To synspunkter på verdens mangfoldighed: Darwinisme Kreationisme

Videnskabsteori. Hvad er Naturvidenskab (Science)? - Fire synspunkter. To synspunkter på verdens mangfoldighed: Darwinisme Kreationisme Videnskabsteori Hvad er Naturvidenskab (Science)? - Fire synspunkter To synspunkter på verdens mangfoldighed: Darwinisme Kreationisme Hvorfor videnskabsteori? Bedre forståelse af egen praksis (aktivitet)

Læs mere

MotivationsAnalyse for

MotivationsAnalyse for www.motivationanalyzer.com MotivationsAnalyse for XXXX Gennemført Jun 7, 2016 1 Tillykke! Du sidder nu med resultatet af din netop gennemførte Motivationsanalyse. Det er din egen private test, og der er

Læs mere

Indledning. Ole Michael Spaten

Indledning. Ole Michael Spaten Indledning Under menneskets identitetsdannelse synes der at være perioder, hvor individet er særlig udfordret og fokuseret på definition og skabelse af forståelse af, hvem man er. Ungdomstiden byder på

Læs mere

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Kultur og Identitet Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2017 2012-906 Ændringer af 1. september 2015, 1. februar 2016

Læs mere

LIVSYTRINGER OG SYGEPLEJE LIVSYTRINGER OG SYGEPLEJE. Kari Martinsens og Patricia Benners dialoger. RESUME. Indledning.

LIVSYTRINGER OG SYGEPLEJE LIVSYTRINGER OG SYGEPLEJE. Kari Martinsens og Patricia Benners dialoger. RESUME. Indledning. LIVSYTRINGER OG SYGEPLEJE AF KIRSTEN LOMBORG D. 14. NOVEMBER 1997 BLAD NR. 46 LIVSYTRINGER OG SYGEPLEJE Kari Martinsens og Patricia Benners dialoger. RESUME Inspireret af sygeplejeteoretikerne Patricia

Læs mere

(bogudgave: ISBN , 2.udgave, 4. oplag)

(bogudgave: ISBN , 2.udgave, 4. oplag) Videnskabsteori 1. e-udgave, 2007 ISBN 978-87-62-50223-9 1979, 1999 Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S, København Denne bog er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig brug

Læs mere

Tale, der tæller. Spørgeskemaundersøgelser anvendt til beskrivelse af etniske minoriteter

Tale, der tæller. Spørgeskemaundersøgelser anvendt til beskrivelse af etniske minoriteter Tale, der tæller Spørgeskemaundersøgelser anvendt til beskrivelse af etniske minoriteter Hvad hører du, når jeg spørger? Arrangement i Selskab for Surveyforskning Onsdag den 13. april 2016 Anne Sofie Fink,

Læs mere

Diskursanalyse - Form over for kontekst Mentalitetshistorie Begrebshistorie Hvad kan man bruge diskursanalysen til?

Diskursanalyse - Form over for kontekst Mentalitetshistorie Begrebshistorie Hvad kan man bruge diskursanalysen til? Diskursanalyse - Form over for kontekst Når vi laver diskursanalyser, undersøger vi sprogbrugen i kilderne. I forhold til en traditionel sproglig analyse ser man på, hvilket betydningsområder sproget foregår

Læs mere

KØNSSTUDIER VED CENTER FOR KØNSFORSKNING

KØNSSTUDIER VED CENTER FOR KØNSFORSKNING KØNSSTUDIER VED CENTER FOR KØNSFORSKNING Kønsstudier udbydes som BA og KA tilvalgsfag på KU. Formålet med undervisningen i kønsstudier er at give de studerende et videnskabeligt, teoretisk og praktisk

Læs mere

SANDELIG! INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives

SANDELIG! INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives SANDELIG! STAKKELS PLUTO I 1930 opdagede en astronom fra den amerikanske delstat New Mexico et ganske lille objekt. Ved nærmere efterforskning viste det sig at bevæge sig i en bane omkring solen, der lå

Læs mere

Forskningsmetodik og principper for økologisk jordbrug

Forskningsmetodik og principper for økologisk jordbrug Forskningsmetodik og principper for økologisk jordbrug Hugo F. Alrøe Forskningscenter for Økologisk Jordbrug www.foejo.dk Email: hugo.alroe{a}agrsci.dk www.alroe.dk/hugo Oversigt Er forskning i økologisk

Læs mere

EN NARRATIV TILGANG TIL AT ARBEJDE MED BØRN OG UNGE. Maria Lykke

EN NARRATIV TILGANG TIL AT ARBEJDE MED BØRN OG UNGE. Maria Lykke EN NARRATIV TILGANG TIL AT ARBEJDE MED BØRN OG UNGE Maria Lykke AGENDA Del I: Den narrative tilgang Den narrative tiilgangs forståelse af mening og identitet Hvad betyder denne forståelse for os som professionelle

Læs mere

31/05/2012. Vejledning med flere vejledere et case til at starte diskussionen på vejledningskurser

31/05/2012. Vejledning med flere vejledere et case til at starte diskussionen på vejledningskurser Interaktion i ph.d.-vejledning Vejledning med flere vejledere et case til at starte diskussionen på vejledningskurser Sofie Kobayashi og Camilla Rump skobayashi@ind.ku.dk Dias 1 Tilgængelige diskurser

Læs mere

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 18. Den videnskabelige artikel

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 18. Den videnskabelige artikel + Forskningsprojekt og akademisk formidling - 18 Den videnskabelige artikel + Læringsmål Definere en videnskabelig artikel Redegøre for de vigtigste indholdselementer i en videnskabelig artikel Vurdere

Læs mere

Lærer eller træner? Læremidler i læreruddannelsen. 27/03/15 Annemari Munk Svendsen

Lærer eller træner? Læremidler i læreruddannelsen. 27/03/15 Annemari Munk Svendsen Lærer eller træner? Læremidler i læreruddannelsen Lærer eller træner? Kontekst og baggrund En undersøgelse af læremidler i læreruddannelsen Opmærksomhedsfelter Diskussionspunkter Kontekst og baggrund En

Læs mere

Indhold Forord Forfattere Tre spor i didaktisk forskning Hermeneutisk forskning Naturvidenskabelig forskning Kritisk teori

Indhold Forord Forfattere Tre spor i didaktisk forskning Hermeneutisk forskning Naturvidenskabelig forskning Kritisk teori Indhold... 5 Forord... 11 Forfattere... 13 1. DEL Kapitel 1. Anvendelse af video i pædagogisk forskning... 15 Indledning... 15 Pædagogisk forskning... 19 Forskningsinteresser og forskningsstrategier Tre

Læs mere

Refleksionsskabelon Resultatdokumentation med omtanke Værdigrundlag

Refleksionsskabelon Resultatdokumentation med omtanke Værdigrundlag Refleksionsskabelon Resultatdokumentation med omtanke Værdigrundlag 1 2 REFLEKSIONSSKABELONEN Resultatdokumentation med omtanke 1. udgave 2015 Udarbejdet af 35 sociale steder og LOS Udviklingsafdeling

Læs mere

Replique, 5. årgang 2015. Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson.

Replique, 5. årgang 2015. Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Replique, 5. årgang 2015 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere