Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 6. oktober 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 6. oktober 2015"

Transkript

1 Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 6. oktober 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Afbud: Julie Hermind (F)

2 Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden BU - Orientering - oktober BU - Brugertilfredshedsundersøgelse for folkeskole og dagtilbud BU - Evaluering af implementering af folkeskolereformen efterår BU - Bæredygtige børne- og ungetilbud, skoleudvikling BU - Ferieplan for skolerne for skoleåret BU - Rammeforsøg om konfirmationsforberedelse BU - Effektivsering af ledelse og administration på børneområdet BU - Midler til mere pædagogisk personale i dagtilbud ØU - Politisk mødekalender BU - Eventuelt...29

3 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 1 1. BU - Godkendelse af dagsorden Sagsnr.: Resumé: Indstilling: Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Dagsorden godkendt. Afbud: Julie Hermind (F) Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence:

4 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 2 2. BU - Orientering - oktober 2015 Sagsnr.: 14/20117 Resumé: A. Tilsyn med undervisningen på opholdssteder og dagbehandlingstilbud Der foreligger tilsynsrapporter fra det 1. og det 2. undervisningstilsyn i 2015 på de dagbehandlingstilbud og opholdssteder for børn og unge, der på daværende tidspunktet havde undervisningsoverenskomst med Lejre Kommune. Der drejer sig om Specialskolen Bramsnæsvig, Dagskolen i Karleby, Ungdomscentret Gjeddesgaard og Den interne skole på Himmelev. Tilsynsrapporterne vedlægges til orientering, idet tilsynsrapporterne ikke giver anledning til at Lejre Kommune iværksætter yderligere handlinger på baggrund af tilsynsrapporterne. Undervisningsoverenskomsten mellem Ungdomscentret Gjeddesgaard og Lejre Kommune udløb i juni Center for Skoletilbud er i kontakt til Gjeddesgaard for at få afklaring på, hvordan Gjeddesgaard har fortsat sin undervisning. Udvalget vil blive orienteret, når administrationen har gennemført en udredning af situationen. Udredningen drejer sig alene om undervisningen på Ungdomscenteret Gjeddesgaard. B. Fælleskommunale testplaner i dansk og matematik Som et led i opfølgningen på folkeskolereformens mål om, at alle elever skal blive så dygtige som de kan, besluttede udvalget en særlig faglig indsats i fagene dansk/læsning og matematik. Der blev i udvalget besluttet en handleplan. I den var et vigtigt omdrejningspunkt, at der skulle udarbejdes fælles kommunale planer for testning i dansk og matematik af elever fra 0. til 9. klasse. Disse testplaner, der allerede gælder fra skoleåret , fremlægges for udvalget til orientering. C. Trivselsresultater Udvalget blev før sommerferien orienteret om skolernes resultater i den nationale trivselsundersøgelse. På udvalgsmødet i september blev besluttet en plan for arbejdet med trivsel i skolerne. Kommunen er henover sommeren blevet stillet i udsigt, at ministeriet ville udarbejde kommunale måltal for trivsel. Disse måltal er nu udarbejdet. Den 16. september 2015 har Undervisningsministeriet offentliggjort differentierede indikatorer for elevernes trivsel på skoleniveau. Ligeledes er offentliggjort en samlet indikator for trivsel på kommuneniveau. Her vedlægges et kort notat, der indfører udvalget i indikatorerne og resultaterne fra skolerne i Lejre Kommune. Trivselsresultaterne vil komme til at indgå i skolernes kvalitetsrapporter. D. Konsekvenser af indførelse af integrationsydelse Den 1. september 2015 blev der indført ny integrationsydelse til de flygtninge og udlændinge, der modtages i Lejre Kommune efter denne dato. Der er ligeledes ændret i ydelsen ved familiesammenføring.

5 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 3 Flygtninge og udlændinge vil modtage en lavere ydelse end hidtil, som vil have forskellige konsekvenser for målgruppen. Det vil være bl.a. være vanskeligt for Lejre Kommune at opfylde forpligtigelsen, fastsat i Integrationsloven, om at finde permanent bolig til nyankommne flygtninge i Lejre kommune inden for et huslejeniveau, som enlige og familier har mulighed for at kunne betale. Lejre Kommune vil i højere grad være nødsaget til at tilbyde midlertidig boligplacering i gennemgangsboliger, hvor der er fastsat maksimal takster for egenbetaling. Disse takster dækker dog ikke kommunens fulde udgifter til etablering og drift af gennemgangsboligerne, hvormed der kan blive tale om en øget kommunal udgift. Lovforslaget medfører ikke ændringer i forhold til muligheden for at yde hjælp i særlige tilfælde. Modtagere af integrationsydelse har således fortsat mulighed for at søge om hjælp til uforudsete og nødvendige enkeltudgifter, eller hvis afholdelsen af en udgift er af helt afgørende betydning for personens og familiens livsførelse. Eksempelvis har modtagere af integrationsydelse fortsat mulighed for at søge om hjælp til sygebehandling, tilskud til tandpleje og til etablering ved ankomst til kommunen. Det vil altid være efter en individuel og konkret vurdering, om der kan ydes hjælp til det ansøgte. Nedsættelse af ydelsen forventes at medføre flere ansøgninger og flere bevillinger af enkeltydelser til målgruppen. Der kan således forventes udgiftsstigning til enkeltydelser. Et lavere rådighedsbeløb kan give en udfordring for flygtninge og familiesammenførte i forhold til deltagelse i sociale-, kulturelle og fritidsaktiviteter. Det kan således forudses, at færre udlændinge har mulighed for at deltage i lokalsamfundets aktiviteter. Der henvises til medsendte bilag vedr. orientering om lovændring ved indførelse af integrationsydelse. Borgerservice har udarbejdet et brev til alle nyankommne flygtninge der beskriver virkningen af den nye lovgivning, brevet vil være på dansk og arabisk. Der vil blive afholdt et stormøde, hvor der vil bliver informeret om bl.a. konsekvenserne af den nye lovgivning. Der henvises til medsendte bilag: Orienteringsbrev til flygtninge og udlændinge. Indstilling: Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Taget til efterretning. Afbud: Julie Hermind (F) Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Bilag: 1. Kommunal testplan - matematik 2. Kommunal testplan - dansk 3. Undervisningstilsyn Den interne skole på Himmelev Undervisningstilsyn Den interne skole på Himmelev Undervisningstilsyn Dagskolen i Karleby Undervisningstilsyn Dagskolen i Karleby

6 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 4 7. Undervisningstilsyn Specialskolen Bramsnæsvig Undervisningstilsyn Specialskolen Bramsnæsvig Undervisningstilsyn Gjeddesgaard Undervisningstilsyn Gjeddesgaard Differentierede indikatorer og generel tilfredshed 12. Orienteringsbrev til flygtninge og udlændinge 13. Orientering om lovændring ved indførelse af integrationsydelse.

7 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 5 3. BU - Brugertilfredshedsundersøgelse for folkeskole og dagtilbud Sagsnr.: 15/13125 Resumé: I budgetaftalen for i Lejre Kommune blev det besluttet at gennemføre brugertilfredshedsundersøgelser på flere velfærdsområder i Der gennemføres derfor brugertilfredshedsundersøgelse i folkeskolen og i dagtilbud i Lejre Kommune i efteråret De færdige rapporter fremlægges primo Brugerundersøgelsen tager udgangspunkt i KL s udarbejdede spørgeramme, så resultaterne efterfølgende kan sammenlignes med andre kommuners resultater. Der er udarbejdet en strategi for gennemførelsen af undersøgelsen blandt forældre i dagtilbud og en strategi for gennemførelsen af undersøgelsen blandt forældre på skolerne. De to strategier samt tilhørende spørgeskemaer er vedlagt som bilag. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at brugertilfredshedsundersøgelserne for dagtilbudsområdet og skoleområdet gennemføres i overensstemmelse med beskrivelsen i strategipapirerne. Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingen tiltrådt. Afbud: Julie Hermind (F) Sagsfremstilling: I økonomiaftalen i 2011 blev regeringen og KL enige om at anbefale kommunerne at gennemføre og offentliggøre sammenlignelige oplysninger om den brugeroplevede kvalitet for forskellige velfærdsområder hvert andet år. I budgetaftalen for i Lejre Kommune blev det besluttet at gennemføre den første brugertilfredshedsundersøgelse på dagtilbud- og skoleområdet i På den baggrund er der udarbejdet to strategipapirer og tidsplaner for gennemførelse af tilfredshedsundersøgelser på de to områder. Strategierne indeholder følgende fælles opmærksomhedspunkter: KL s skabelon til spørgeskema benyttes, det vil medføre, at der efterfølgende kan gøres brug af muligheden for at sammenligne egne resultater med andre kommuner, som har gennemført undersøgelsen Undersøgelsen foretages elektronisk Der udsendes ét spørgeskema pr. barn Der udarbejdes så vidt muligt en særlig spørgeramme til forældre, der ikke kan besvare et spørgeskema på dansk.

8 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 6 På dagtilbudsområdet er tilføjet nogle få spørgsmål om familiernes behov for udvidet åbningstid/færre lukkedage, således at Udvalget kan bruge den opsamlede viden til at træffe beslutning om hvordan midlerne afsat til dette bedst kan udmøntes. Administrationens vurdering: Det er Koncerndirektionens vurdering, at det er hensigtsmæssigt at anvende spørgeskemaet fra KL, da dette giver mulighed for efterfølgende benchmarking. Derudover anbefaler Koncerndirektionen, at der på dagtilbudsområdet suppleres med nogle få spørgsmål omkring familiernes eventuelle behov for ændrede åbningstider, som det beskrives i strategipapiret i bilag. Handicappolitik: Der er ingen konsekvenser i sagen i forhold til handicappolitikken Økonomi og finansiering: Der er ikke afsat ressourcer til gennemførelsen af brugertilfredshedsundersøgelsen, hvorfor evt. udgifter til konsulenthjælp afholdes indenfor rammerne i Center for Skoletilbud og Center for Dagtilbud. Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom Bilag: 1. KL spørgeskema til forældre i folkeskolen 2. KL spørgeskema til forældre i dagtilbud 3. Strategi for BTU skoleområdet 4. Strategi for BTU dagtilbudsområdet

9 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 7 4. BU - Evaluering af implementering af folkeskolereformen efterår 2015 Sagsnr.: 15/13285 Resumé: Evaluering af implementering af folkeskolereformens elementer I dette efterår skal anden del af evalueringen af implementeringen af folkeskolereformen gennemføres. Evalueringen skal danne baggrund for de enkelte skolers videreudvikling af skolen, og for hvordan den kommunale indsats skal tilrettelægges. I denne første del af denne anden fase af evalueringen evalueres elevernes oplevelser med skolereformen, senere på skoleåret gennemføres en evaluering i medarbejdernes og foreningernes perspektiv. I denne sag fremlægges, hvordan evalueringen af elevernes oplevelser gennemføres. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at evalueringen af elevernes oplevelser med skolereformens elementer gennemføres som beskrevet i sagen Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingen tiltrådt. Udvalget ønsker at fælleselevrådet inddrages som en selvstændig fokusgruppe i evalueringen. Afbud: Julie Hermind (F) Sagsfremstilling: På dialogmødet den 12. maj 2015 mellem skolernes bestyrelser og udvalget blev folkeskolereformens elementer behandlet i en række forskellige workshops. Dialogmødet var første del af en evaluering af, hvordan de enkelte elementer i folkeskolereformen er implementeret i skolerne. I dette efterår skal anden del af evalueringen af folkeskolereformen gennemføres. Her evalueres først elevernes oplevelser af folkeskolereformens elementer og senere på skoleåret gennemføres en evaluering af medarbejdernes og foreningernes oplevelser af reformens elementer. Begge evalueringer tager udgangspunkt i de elementer, som Lejre Kommune har beskrevet en særlig indsats omkring ved implementeringen af folkeskolereformen. Elevevalueringen gennemføres i fokusgruppeinterview med udvalgte elever. Der foretages to gruppeinterview på hver skole. Eleverne deles op, så elever fra klasse interviewes sammen og elever fra klasse interviewes sammen. Der deltager to medarbejdere fra Center for Skoletilbud ved hvert interview. Resultaterne fra elevinterviewene samles op og behandles. Evalueringen planlægges til at indgå i dialogmødet for skolebestyrelser og udvalg i december, i kvalitetssamtaler mellem Center for Skoletilbud og skoleledelserne i januar Evalueringen skal danne baggrund for de enkelte skolers videreudvikling af skolen, og for hvordan den kommunale indsats skal tilrettelægges i forhold til reformens intentioner om, at eleverne skal blive så dygtige de kan, og at trivslen skal øges.

10 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 8 Udgangspunktet for evalueringen er de indsatsområder, der er fastsat for skolerne i Lejre Kommune. Der evalueres derfor på følgende områder: ambitiøs og meningsfuld læring digitale frontløbere IT i undervisningen sammenhængen og helheden i den længere og varierede skoledag, faglig fordybelse og lektiehjælp bevægelse, den åbne skole Tidsplan for anden del af evalueringen Måned Opgavebeskrivelse September 2015 Der udarbejdes spørgsmål til elevinterview Oktober 2015 Der udsendes brev med information om evalueringsprocessen til skolelederne og relevante lærere og forældre. November 2015 Elevinterviewene på de otte skoler gennemføres. Behandling af resultater fra elevinterview December 2015 Dialogmøde med drøftelse af resultaterne fra evalueringen Januar 2016 Kvalitetssamtaler med drøftelse af resultaterne Marts 2016 Resultaterne af evalueringen indgår i kvalitetsrapport for Administrationens vurdering: Handicappolitik: Sagen har ingen konsekvenser i forhold til handicappolitikken Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom Bilag: 1. Evaluering af implementering af folkeskolereformen

11 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 9 5. BU - Bæredygtige børne- og ungetilbud, skoleudvikling Sagsnr.: 15/9304 Resumé: På udvalgets møde i september, blev det besluttet, at udvalget ville besøge alle skolebestyrelser på kommunens skoler. På møderne med skolerne vil udvalget drøfte og kvittere for den enkelte skoles høringssvar fra høringsprocessen om Bæredygtige børne- og ungetilbud. Dernæst gennemgås og drøftes et til mødet udarbejdet faktaark over skolens egne data således, at der skabes et fælles billede af den enkelte skoles status, og der tages hul på overvejelser om, hvilke muligheder og udfordringer man blandt skolens aktører anser som vigtige i skolens udvikling. I sagen her fremlægges en plan for udvalgets møder og forslag til, hvilke fakta der skal drøftes og fremlægges på mødet. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at møderne med skolebestyrelserne afholdes efter den foreslåede datoplan og efter den beskrevne dagsorden. 2. at der til hvert enkelt møde udarbejdes et faktaark, der indeholder udvalgte data som lagt frem i sagen. 3. at de beskrevne principper for opfølgningen på de afholdte møder foldes ud og besluttes på udvalgets møde i december. Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingerne tiltrådt. Afbud: Julie Hermind (F) Sagsfremstilling: På udvalgets møde i september, blev det besluttet, at udvalget besøger alle skolebestyrelser på kommunens skoler. Mødernes formål er at være et væsentligt bidrag til, at alle aktører omkring den enkelte skole får et fælles billede af, hvordan skolens status på udvalgte kvalitets- og resultatindikatorer er. Igennem denne status og drøftelse af data, skal der opnås en baggrund for, at både skolens ledelse, medarbejdere, bestyrelse og det politiske udvalg har et fælles billede af de vigtigste mål muligheder og udfordringer for skolens udvikling over de nærmeste år. Møderne skal danne baggrund for en fortsat dialog, og en fælles forståelse for kommende initiativer i forhold til den enkelte skole, og for kommunens skoler generelt. Det skal ved mødet sikres, at det ansvar og ejerskab skolens aktører udtrykker, blandt andet i skolens høringssvar i processen om bæredygtige børne- og ungetilbud, følges op og får plads i den fortsatte udvikling af suveræne skoler i Lejre Kommune. Mødeplan Det foreslås, at møderne afholdes efter følgende plan: SKOLE DATO TIDSPUNKT

12 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 10 Hvalsø Skole Onsdag 28. oktober Kl Kirke Saaby Skole Torsdag 29. oktober Kl Kirke Hyllinge Skole Mandag 2. november Kl Allerslev Skole Mandag 9. november Kl Osted Skole Tirsdag 10. november Kl. 16:30-18:30 Bramsnæsvigskolen Onsdag 11. november Kl. 18:30-20:30 Firkløverskolen Tirsdag 24. november Kl. 16:30-18:30 Trællerupskolen Mandag 30. november Kl. 18:30-20:30 Mødet er berammet til at vare 2 timer og den overordnede dagsorden for alle møderne vil være: 1. Behandling af skolernes høringssvar 2. Drøftelse af skolens faktaark 3. Opmærksomhedspunkter 4. Evt. Faktaark Faktaarket vil indeholde følgende data for den enkelte skole. Nogle data er fortrolige og skal behandles i mødet i henhold hertil: - Nationale måltal - Afgangsprøve resultater - Socioøkonomisk reference - Overgang til ungdomsuddannelse - Kompetencedækning - Trivsels indikatorer - Sygefravær blandt personalet - Elevfravær - Privatskolefrekvens og oversigt over frit skolevalg i skoledistriktet. Der fremlægges ikke data eller indikatorer for inklusionen på den enkelte skole eller i kommunen som helhed. Nøgletal om inklusionen i Lejre Kommune og særligt på skolerne vil indgå i en senere analyse som forelægges udvalget i første halvår af Analysen indgår i en samlet opfølgning på inklusionsvisionen, og har også sammenhæng til den tidligere beslutning om at flytte budgetansvar for specialundervisning og pædagogisk støtte til skolechefen og dermed tættere på almenområderne, der har ansvar for de børn, som går i dagtilbud og skole. Den videre proces Det er vigtigt, at faktaark og møderne mellem UBU og skolebestyrelserne indgår i en videre proces der sikrer, at resultatet af dialogen og den viden der følger af faktaarket omsættes i afstemte og prioriterede mål for den enkelte skole. Udvalget forelægges nærmere forslag til proces for dette på sit møde i december. Arbejdet frem til da vil foregå i dialog med skolelederne og med afsæt i følgende principper: 1. Målinger og opfølgning skal bruges til læring og udvikling. Taldata skal derfor altid forstås i dialog de må ikke stå alene. 2. Dialoger om data og mål skal finde sted på alle niveauer i forhold til skolen. Imellem skolens ledelse, medarbejdere, skolebestyrelse, centerchef for skoletilbud, direktør og politikere. Dialogerne skal bidrage til et tæt og tillidsfuldt

13 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 11 samarbejde, der er med til at skabe opbakning til skolen og øger børnenes læring. 3. Der skal være gennemsigtighed, således at alle skolens aktører er bekendt med, hvordan data bruges i udviklingsarbejdet, dette er også grundlæggede for det tillidsfulde samarbejde mellem skolens parter. 4. Faktaark og kvalitetsrapporten som foreligger til marts 2016 vil - sammen med dialogmøderne i november og øvrige dialoger - danne afsæt for beslutning om de vigtigste mål for hver enkelt skole for skoleåret Målsætninger og skoleårets planlægning vil således være i centrum for ledelsens og skolebestyrelsernes arbejde og samarbejde i foråret I fastlæggelsen af mål for den enkelte skole, skal skolens ledelse og medarbejdere inddrages i at udpege de indikatorer, som der skal måles på. Indikatorerne skal fastsættes i tæt proces med målsætningen. Det vil give ejerskab for målene, hvilket er helt afgørende for, at der handles for at nå dem. Administrationens vurdering: Udvalgets besøg i bestyrelserne er en del af en sammenhængende proces, hvor skolernes resultater og data er væsentlige indikatorer for, hvordan skolens udvikling tilrettelægges. Opfølgningen på denne første fælles databehandling skal udarbejdes mere detaljeret, når besøgene er gennemført. Processen skal beskrives nærmere og besluttes på udvalgets møde i december. På udvalgets møde i december besluttes endeligt, hvordan der både administrativt og politisk følges op på møderækken i henhold til ovenstående principper. Handicappolitik: Ingen Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom

14 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side BU - Ferieplan for skolerne for skoleåret Sagsnr.: 15/12684 Resumé: Udvalget for Børn & Ungdom godkender hvert år skolernes ferieplan efter høring i skolebestyrelserne. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at forslaget sendes i høring i skolebestyrelser, lokaludvalg og centerudvalg med høringsfrist den 9. november Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingen tiltrådt. Afbud: Julie Hermind (F) Sagsfremstilling: Undervisningsministeriet har fastsat, at elevernes sommerferie altid starter den sidste lørdag i juni måned. I 2017 er den sidste lørdag den 24. juni. Forslag til ferieplan for skoleåret : Fra og med Til og med Sommerferie 25. juni august 2016 Efterårsferie 15. oktober oktober 2016 Juleferie 17. december januar 2017 Vinterferie 18. februar februar 2017 Påskeferie 8. april april 2017 St. Bededag 12. maj maj 2017 Kr. Himmelfart 25. maj maj 2017 Pinseferie 3. juni juni 2017 Sommerferie 24. juni 2017 Afventer Administrationen vurderer, at det fremlagte forslag til ferieplan er hensigtsmæssig ift helligdagenes placering og skoleårets planlægning.. Administrationens vurdering: Chefen for Skoletilbud foreslår, at ferieplanen sendes i høring i skolebestyrelser, lokaludvalg og centerudvalg. Handicappolitik:

15 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 13 Ingen konsekvenser for handicappolitikken Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom Bilag: 1. Forslag til ferieplan for skoleåret

16 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side BU - Rammeforsøg om konfirmationsforberedelse Sagsnr.: 15/14250 Resumé: Lejre Kommune har den 11. september 2015 modtaget orientering om, at Ministeren for børn, undervisning og ligestilling har besluttet, at der skal åbnes op for gennemførelse af rammeforsøg med muligheden for at afkorte undervisningstiden for så vidt angår understøttende undervisning med henblik på, at eleverne kan deltage i konfirmationsforberedelse i op til to timer ugentligt i løbet af 7. eller 8. klassetrin. I Lejre Kommunes skoler tilrettelægges konfirmationsforberedelse på alle kommunens skoler og sogne allerede indenfor undervisningstiden fra kl. 8:00 16:00. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at Lejre Kommune ikke ansøger om at deltage i rammeforsøget med konfirmationsforberedelse. Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingen tiltrådt. Afbud: Julie Hermind (F) Sagsfremstilling: En række kommuner har kontaktet Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling og oplyst, at de har vanskeligt ved at tilrettelægge konfirmationsforberedelsen inden for den almindelige skoledag i tidsrummet kl Som følge heraf har disse kommuner efterspurgt muligheden for eksempelvis at placere konfirmationsforberedelsen i tid afsat til den understøttende undervisning. Ministeren for børn, undervisning og ligestilling har besluttet, at der skal åbnes op for gennemførelse af rammeforsøg med muligheden for at afkorte undervisningstiden for så vidt angår understøttende undervisning med henblik på, at eleverne kan deltage i konfirmationsforberedelse i op til to timer ugentligt i løbet af 7. eller 8. klassetrin. Der kan godkendes rammeforsøg med konfirmationsforberedelse i den understøttende undervisning i op til to timer ugentligt i løbet af 7. eller 8. klassetrin med henblik på at understøtte elevernes faglige og alsidige udvikling. Principperne for forsøget er: Fravigelse af folkeskolelovens 14 b om undervisningstidens samlede varighed. Skoledagens længde (den samlede årlige undervisningstid) kan afkortes for så vidt angår understøttende undervisning med henblik på, at eleverne kan deltage i konfirmationsforberedelse i op til to timer ugentligt i løbet af 7. eller 8. klassetrin. Til de elever, som ikke ønsker at deltage i konfirmationsforberedelse, skal de deltagende skoler som et frivilligt tilbud tilbyde understøttende undervisning i det tidsrum, hvor skoledagen er forkortet med henblik på konfirmationsforberedelse. Det er den enkelte elevs forældre, der beslutter, om eleven skal deltage i konfirmationsforberedelse eller i det frivillige tilbud om understøttende undervisning. Det vil være en betingelse, at minimum to kommuner på nationalt plan ansøger, før kommunerne kan forvente, at rammeforsøget gennemføres.

17 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 15 Forsøgsgodkendelsen gives med start fra indeværende skoleår eller fra skoleåret 2016/17. Tidspunktet for start af forsøget afhænger af ansøgningen. Forsøget løber frem til og med skoleåret 2018/19. Samtlige forsøg i rammeforsøget evalueres efter skoleåret 2017/2018 (august 2018), således der i efteråret 2018 kan tages samlet stilling til resultaterne af forsøget. Administrationens vurdering: I Lejre Kommunes skoler har man i dette skoleår igennem et lokalt samarbejde mellem skoler og kirker tilrettelagt konfirmationsforberedelse indenfor undervisningstiden mellem kl og I skoleåret , det første år med den forlængede skoledag, gav det nogle udfordringer for skoler og kirker at få tilrettelæggelsen af timerne til at ligge indenfor skoletiden. På baggrund af, at konfirmationsforberedelsen ligger indenfor undervisningstiden i Lejre Kommunes skoler, anbefaler skolechefen, at Lejre Kommune ikke ansøger om at komme med i rammeforsøget om at tilrettelægge konfirmationsforberedelse i den understøttende undervisning. Handicappolitik: Sagen har ingen konsekvenser i forhold til handicappolitikken Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom Bilag: 1. Information fra ministeriet om forsøg vedr konfirmationsforberdelse

18 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side BU - Effektivsering af ledelse og administration på børneområdet Sagsnr.: 15/14255 Resumé: I forbindelse med Budget 2015 blev det besluttet, at der skal realiseres en effektivisering på 1 mio. kr. på ledelse og administration på børneområdet fra 2016, og herunder ske en evaluering af områdeledelse. Evalueringen blev gennemført i foråret 2015 og derefter overført til videre drøftelse i processen omkring bæredygtige børne- og ungetilbud. Da denne proces nu er landet, men uden at der er truffet beslutninger om ændringer af struktur, ledelse og organisering, fremsættes her forslag til beslutning om hvorledes effektiviseringen kan gennemføres i henhold til den oprindelige beslutning. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at de fire kommunale institutionsområder slås sammen til tre områder 2. at der i forlængelse heraf afvikles en områdelederstilling 3. at der reduceres en lederstilling i dagplejen, ligesom der gennemføres nogle mindre justeringer i opgaveporteføljen 4. at ledelsen af sundhedsplejen fremadrettet varetages af leder af ressourcepædagogerne og at der i forlængelse heraf afvikles en lederstilling 5. at indstillingen sendes i høring blandt de involverede parter. Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingerne tiltrådt. Af hensyn til de berørte medarbejdere og ledere, besluttes det, at høringsprocessen igangsættes med det samme, og løber frem til den 28. oktober klokken Dermed sikres, at der allerede på det næstkommende udvalgsmøde i Udvalget for Børn & Ungdom 3. november 2015 kan træffes beslutning om den foreslåede besparelse og organiseringen af de nye institutionsområder Afbud: Julie Hermind (F) Sagsfremstilling: Lejre Kommune har i de seneste år haft et markant faldende børnetal. Samtidig har områdeledelsesmodellen nu kørt i en periode, og der blev i forbindelse med Budget 2015 besluttet dels at gennemføre en evaluering af områdeledelse, dels at effektivisere ledelse og administration på børneområdet. Selvom ledelses- og administrationstilpasninger ikke kan ske en til en i forhold til ændringer i børnetallet, er det alt andet lige med udviklingen i børnetallet relevant at se på, hvordan man kan reducere ledelse og administration og herunder se på hvordan man kan sikre, at ledelsesrationen ikke stiger markant i forhold til antallet af børn og personaler. Med henblik på dette blev det i Budget 2015 besluttet, at der skulle spares 1 mio. kr. på ledelse og administration på dagtilbudsområdet med fuld effekt fra januar Udvalget for Børn og Ungdom fik i maj måned forelagt en evaluering af organiseringen med områdeledelse. Denne evaluering viser, som i mange andre kommuner, at der ikke

19 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 17 er et entydigt billede af, hvorvidt den nye organisering har været en succes eller ikke. Der er forskel på opfattelserne, alt efter hvilken funktion man varetager. Samtidig er det et træk ved organiseringen, at de områder, der er defineret i den nuværende model, dels er relativt små og dels ikke afspejler de pasningsmønstre, der i øvrigt er gældende i kommunen. Der er således en god anledning til at se på organiseringen af daginstitutionsområdet også på kort sigt. Under indtryk af evalueringen, organiseringen på børneområdet, det faldende børnetal og kapacitetstilpasningerne over de seneste år fremlægges her et forslag til gennemførelse af beslutningen om at effektivisere ledelse og administration med en effekt på 1 mio. kr. i Udgangspunktet for administrationens anbefaling til hvordan effektiviseringskravet realiseres er: Fokus er netop på ledelse og administration Den besluttede besparelse gennemføres på en måde, så det går mindst muligt ud over de borger- og børnerettede kerneydelser Organiseringen af dagtilbudsområder skal gerne understøtte gode overgange fra dagtilbud til skole, samt understøtte et godt distriktsbaseret samarbejde om den tidligt forebyggende sociale indsats. I figuren nedenfor gengives den overordnede organisatoriske opbygning af dagtilbudsområdet i dag Nuværende organisering 1. Dagtilbudschef/Center for Dagtilbud Politikerbetjening, Administration, Pladsstyring, Faglig udvikling, Forældrebetaling og Pladsanvisning, overordnet økonomistyring, support til områderne mv. 2. Fællesledere Område 1 (1 leder, 59,13 mdb) Hyllebjerget Lærkereden Osted Børnehave Område 2 (1 leder, 46,65 mdb) Avnstrup Kilen Område 3 (1 leder, 26,59 mdb) Egebjerget Røglebakken Møllebjerghave Skovvejens Børne have Tusind fryd Område 4 (1 leder, 37,77 mdb) Område selveje (1 leder, 12,43 mdb) Myretuen Birken Hyllinge Solsikken Møllehuset Fjordly Rollingen Område dagpleje (2 ledere) 4 tilsynsførende, 56 dagplejere Note: Medarbejderantallet er opgjort som antal medarbejdere omregnet til fuldtidsbeskæftigede januar-august Som det ses er der i dag 6 områder inklusiv det selvejende område og dagplejen. Der er 7 lederstillinger til disse områder, nemlig en fællesleder til hver af de fem institutionsområder og en overordnet leder samt en daglig pædagogisk leder af dagplejen. Følgende justeringer foreslås gennemført: 1. At de fire kommunale institutionsområder slås sammen til tre områder, der i højere grad afspejler de faktiske pasningsdistrikter og, at der i forlængelse heraf afvikles en områdelederstilling

20 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side At dagplejens ledelse, der i dag udgøres af to stillinger slås sammen til en lederstilling, og at der derudover justeres lidt i Dagplejens opgaveportefølje 3. At ledelsen af sundhedsplejen fremadrettet varetages af leder af ressourcepædagogerne og at der i forlængelse heraf afvikles en lederstilling Ad 1) Reduktion og justering i antallet af institutionsområder Antallet af selvstændige institutioner pr. områdeleder er ikke stort. Ved at lægge de fire kommunale områder sammen til tre områder øges ledelsesvolumen for områdelederne. Samtidig afspejler de nye områder i højere grad de lokale pasningsmønstre og skoleopdelinger, og understøtter dermed bedre overgange og tættere tidligt forebyggende tværfagligt samarbejde. Den nye organisering er gengivet i figuren nedenfor. Det selvejende område, bevares for sig selv, idet der er tale om én driftsaftale, med én selvstændig bestyrelse, én institution på to matrikler, beliggende på tværs af to geografiske områder. I praksis fungerer samarbejdet med den selvejende institution fint. Der afvikles således en områdelederstilling. Administrationen gennemfører denne reduktionsproces i umiddelbar forlængelse af endelig beslutning om antallet af områder, inden for rammerne af de almindelige personalejuridiske retningslinjer herfor. Ad 2) Reduceret ledelse i dagplejen og ændret opgaveportefølje Dagplejen har frem til sommeren 2015 haft både en overordnet leder og en daglig pædagogisk leder. Dagplejens overordnede leder er fratrådt i sommeren I forlængelse af faldet i børnetallet er dagplejen også blevet reduceret kraftigt i omfang i de seneste år, og dagplejen kan derfor godt ledes af én fremfor af to ledere fremover. Der gennemføres samtidig en mindre justering af opgaverne, således at administrationen understøtter dagplejen styringsmæssigt i en lidt anden form end tidligere. Derudover overføres tilsynet med de private ordninger fra administrationen til dagplejen, idet der er paralleller mellem tilsynene og derfor basis for en professionalisering. Dette forslag understøttes af ny budgetmodel for dagplejen, der forelægges udvalget primo november, samt den allerede gennemførte reduktion i dagplejekorpset, hvor der er afviklet en række dagplejeordninger. Dagplejen foreslås ikke forankret i tilknytning til et af områderne, da der generelt ikke er så gode erfaringer med dette i andre kommuner. Desuden synes der ikke at være oplagte synergimuligheder. Ad 3) Ledelse af sundhedsplejen Sundhedsplejen i Lejre kommune er ikke nogen stor enhed (6,6 fuldtidsbeskæftigede), og er også præget af det faldende børnetal. Sundhedsplejen blev en del af CBUF pr. 1. juni Efter en længere afklarings- og udviklingsproces i sundhedsplejen, blev der samtidig indgået en aftale med leder om at indtræde i en senior/udviklingskonsulentstilling, og som følge heraf fratræde sin lederstilling. Sundhedsplejen arbejder primært forebyggende og inkluderende. Sundhedsplejens tilbud til børnefamilier fra 0-18 år skal ses som et led i en samlet indsats, der består af forskellige tidlige og forebyggende elementer, som tilbydes i barnets og den unges udvikling. Sundhedsplejens kerneopgave er under udvikling så den i fremtiden skal være en mere integreret del i det samlede tidligt forebyggende, tværfaglige og helhedsorienterede arbejde på hele 0-18 års området. Der skal herunder være et særligt fokus på at behovsbørn og de særlig sårbare familier får en tidlig, forebyggende og koordineret indsats, gerne i tæt samarbejde med ressourcepædagoger, socialrådgivere,

21 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 19 psykologer og andre relevante samarbejdspartnere, så vi kan skabe hurtige, fleksible og forebyggende indsatser. Borgerne skal møde en koordineret tværfaglig indsats med sammenhængende løsninger. Sundhedsplejens arbejdsform ligger tæt op af ressourcepædagogernes, da de også arbejder ude i marken. Fælles ledelse og organisering vil kunne give nye muligheder og indblik i hinandens praksis og skabe nytænkning og vidensdeling på tværs af de to faggrupper. Leder af ressourcepædagogerne har ledelsesmæssigt luft (og kompetence) til at varetage ledelse af sundhedsplejen, og sundhedsplejen forankres således ledelsesmæssigt under leder af ressourcepædagogerne. Lederen skal have det overordnede ansvar for hele Sundhedsplejen både økonomisk, personalemæssigt og fagligt. Med de tre justeringer kan effektiviseringskravet stort set imødegås inden for de besluttede rammer. I figuren nedenfor beskrives den nye organisering af dagtilbudsområdet: Ny organisering 1. Dagtilbudschef/Center for Dagtilbud 1.a Politikerbetjening, Administration, Pladsstyring, Faglig udvikling, Forældrebetaling og Pladsanvisning, Pladsstyring og økonomi i dagplejen, overordnet økonomistyring, support til områderne mv. 2. Fællesledere Område (1 leder) 6 institutioner (81,88 mdb) Område (1 leder) 5 institutioner (53,87 mdb) Dagplejen (1 leder) Egebjerg et Røglebakken Lærk e- reden Myretue n Solsikk en Avnstru p Kilen Tusindfry d Skovveje ns børnehav e Område (1 leder) 4 institutione r (32,39) Hyllebjerget Birke n Fjordl y Osted Børnehave Møllebjerghave Møllehuset Områd e selveje (1 leder, 12,43 mdb) Hylling e Rollinge n Note: Medarbejderantallet er opgjort som antal medarbejdere omregnet til fuldtidsbeskæftigede januar-august tilsynsføren de 56 dagplejere Kendetegn og opmærksomhedspunkter ift. oplægget Det er formentlig en fordel, at man ved denne organisering af dagtilbudsområderne har nogle områder, der har lidt større tyngde og dermed bedre kan klare et udsving i børnetallet rent økonomisk. Ligeledes er det hensigtsmæssigt at pasningsområderne fremover i højere grad afspejler familiernes søgemønstre efter pasning og skolestrukturen i kommunen. Endelig er det et kendetegn ved oplægget, at det ikke medfører en direkte besparelse på kerneydelsen i forhold til børn. Såfremt den nye organisering vedtages, vil dette betyde, at der skal reduceres med i alt tre lederstillinger. Den ene af de to lederstillinger i dagplejen er p.t. vakant og kan derfor frigøres med det samme. Den anden stilling kan omdefineres til at dække en række af ledelsesopgaverne i dagplejen, mens de øvrige opgaver foreslås placeret i

22 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 20 administrationen for dagtilbud. Dette handler primært om økonomiske og pladsstyringsmæssige opgaver. Lederstillingen i Sundhedstjenesten er ligeledes vakant og kan administrativt lægges sammen med den anden eksisterende lederstilling af ressourcepædagogerne med det samme. Områdelederstillingen er ikke vakant, hvorfor der her skal gennemføres en administrativ proces med henblik på afvikling af lederstillingen. Såfremt det vælges at vedtage den foreslåede model efter høring, så vil det betyde, at størstedelen af effektiviseringskravet kommes i møde fra januar En mindre del af den forslåede besparelse kan potentielt ikke effektueres fra januar 2016, da en omorganisering af de fire områder til tre områder skal gennemføres med respekt for de personalejuridiske retningslinjer der nu en gang gælder. Det er vigtigt at være opmærksom på, at oplægget ikke kan erstatte det løbende arbejde med at optimere institutionsområdet ved f.eks. sammenlægninger, flytninger og omlægninger, men oplægget tager højde for, at de eventuelle ændringer, der måtte komme i pladsanvendelsen og organiseringen, i højere grad kan gøres inden for de tre kommunale områder, end det er tilfældet i den nuværende model. Administrationens vurdering: Administrationens vurdering er, at oplægget imødekommer budgetbeslutningen om fokusere effektiviseringen på ledelse og administration og undgå at reducere den børnerettede kerneydelse. Ligeledes vurderer administrationen, at oplægget giver en mere bæredygtig organisering, som i højere grad vil være i stand til fleksibelt at håndtere det forventede udsving i børnetallet. Endelig giver oplægget en god sammenhæng mellem skole- og dagtilbudsområderne, hvilket kan bidrage til arbejdet med at sikre gode overgange mellem forskellige aldersgrupper. Besættelsen af Centerchefstillingen i Center for Dagtilbud har afventet beslutning om bæredygtige børne- og ungetilbud. Det er koncerndirektionens vurdering, at stillingen skal opslås som en tidsbegrænset stilling på min. 3 år og til besættelse pr. 1. januar så vidt muligt. Økonomiudvalget forelægges en beslutningssag herom på sit møde den 20. oktober. Direktionens nærmere vurderinger vil fremgå af denne sag. Handicappolitik: Der er ingen handicap politiske konsekvenser af oplægget. Økonomi og finansiering: Præmissen for oplægget er som nævnt at der skal realiseres en besparelse gennem effektivisering på i alt 1 mio. kr. fra Oplægget realiserer denne besparelse som beskrevet i tabellen: Forslag til fordeling af besparelse Afvikling af et selvstændigt område og dermed en områdeleder Afvikling af en overordnet dagplejeplejelederstilling Reduktion i administrativt personale

23 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 21 - Sundhedsplejen - Dagtilbud I alt kr. Differencen mellem en områdeleder og en pædagogisk leder er i et gennemsnitsbudget på kr. Det er dog ikke muligt at indhente en besparelse i dette omfang i praksis. Dels dækker gennemsnitsbudgetteringen ikke de faktiske lederstillinger, dels er der efterfølgende tale om større enheder, som kan få brug for mere ledelse på pædagogisk lederniveau. Derfor foreslås det i denne model alene at reducere det samlede lederbudget med kr. og at denne besparelse bliver administrativt fordelt hensigtsmæssigt på de tre nye kommunale områder alt i alt. Reduktionen i dagplejeledelsen kan frigøre kr. Vedr. Sundhedstjenesten er der i forbindelse med indførelsen af en ny budgetmodel sket en budgetreduktion på kr. i forlængelse af tidligere beslutning herom. Samtidig har ledelsen af Sundhedstjenesten ikke været en fuldtidsstilling, og der er således kr. tilbage at reducere med. Der overføres kr. fra administrationen til dagplejen til at løfte de nye opgaver med tilsyn med private ordninger. Opgaven bortfalder tilsvarende i administrationen Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom

24 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side BU - Midler til mere pædagogisk personale i dagtilbud Sagsnr.: 15/14294 Resumé: Primo 2015 ansøgte Lejre Kommune om del i Puljen: Pædagogisk personale i Dagtilbud under Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold. Der blev bevilliget midler i 2015 og 2016 ca. 1. mio. kr. pr. år, og der blev givet betalingstilsagn medio I det oprindelige tilsagn forventes midlerne at indgå i kommunernes bloktilskud fra 2017 og frem, men dette er nu med forbehold for indgåelse af finansloven for 2016 og frem. I denne indstilling præsenteres et forslag til fordeling og udmøntning af midlerne. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at forslaget i denne indstilling til fordeling og udmøntning af midler fra Puljen til mere Pædagogisk Personale i Dagtilbud godkendes 2. at der primo 2016 fremlægges et koncept for, hvordan der kan følges op på den konkrete effekt af de tildelte midler 3. at der medio 2016 fremlægges en midtvejsstatus på effekten af de fordelte midler med henblik på en politisk beslutning om, hvorvidt man vil ændre fordelingskonceptet i 2017 og frem eller fastholde det i samme form som i 2015 og at midtvejsstatus danner udgangspunkt for afrapporteringen til ministeriet ultimo 2016 Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingerne tiltrådt. Afbud: Julie Hermind (F) Sagsfremstilling: Formålsbestemmelse for puljens anvendelse Lejre Kommune har i 2015 ansøgt midler fra en ministeriel pulje til mere pædagogisk personale i dagtilbud. Midlerne er bevilliget i 2015 og 2016 svarende til cirka 1 mio. kr. pr. år. Midlerne forventes i det oprindelige tilsagn at indgå i bloktilskuddet til kommunen fra 2017, men dette er under forudsætning af kommende finanslovsvedtagelse. Det fremgår af materialet fra ministeriet, at puljen kan anvendes i både daginstitutioner og i dagplejen og, at der ved udmøntningen skal tages højde for evt. stigning i udgifterne til tilskud til private institutioner og puljer samt øvrige private ordninger. Tildelingen til de private ordninger og institutioner fremgår af økonomiafsnittet. Midlerne skal anvendes til lønudgifter inden for kategorierne: Pædagoger, Pædagogiske assistenter, Pædagogmedhjælpere, Dagplejepædagoger og Dagplejere i de kommunale og selvejende daginstitutioner og den kommunale dagpleje. Lejre Kommune har i det foreløbige budgetoverslag i sin ansøgning angivet, at det er ønsket at tilgodese både

25 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 23 dagpleje og daginstitutioner kommunale og selvejende. Midlerne fra puljen skal tilbageføres, såfremt kommunen ikke kan fremvise revisionspåtegnede regnskaber ved årets slutning, der dokumenterer, at midlerne er anvendt til formålet. Rammer for budgettildeling på dagtilbudsområdet Lejre Kommune har en høj grad af decentral og lokal styring og selvforvaltning. I tråd med dette udmeldes der midler til institutionerne efter principperne i lønsumsstyring. Det vil sige, at antallet af børn, der går i et tilbud, afgør størrelsen af det tildelte budget til institutionerne (fraregnet nogle få poster). Det er institutionens områdeleder, der så efterfølgende skal anvende budgettet til at ansætte det personale, der kræves for at give et pædagogisk forsvarligt børnepasningstilbud. Denne model sikrer, at der konkret er en høj grad af overensstemmelse mellem dem, der kender det faktiske behov for personale, og dem der har kompetencen til at ansætte personale. Forslag til model Den tildelte pulje indeholder midler til cirka 2½ årsværk, der skal deles ud, så de så vidt muligt kommer cirka års børn til gode, og det skal være muligt at evaluere, om midlerne anvendes efter formålet. Derfor foreslås det, at størstedelen af midlerne fordeles efter antal indmeldte børn til flere personaletimer, mens en mindre del af midlerne anvendes til at frikøbe pædagoger med tværgående pædagogiske kompetencer, der kan komme flere enheder til gode på en gang. Der tages udgangspunkt i følgende præmisser: a. Størstedelen af midlerne fordeles i 2015 og 2016 ud i institutionerne efter deres andel af indmeldte børn på en given dato. Det bliver i tråd med selvforvaltningsmodellen den enkelte områdeleders ansvar at sikre, at midlerne anvendes til mere pædagogisk personale. Denne fordeling er i tråd med de første to af de forventede formål, der angives i puljebeskrivelsen nemlig: Et generelt løft for børn i alderen op til omkring 2 år og Et generelt løft for børn i alderen omkring 3 år til skolestart. b. En mindre andel af midlerne fordeles i 2015 og 2016 til frikøb af pædagogisk personale, der har særlige kompetencer inden for et bestemt felt. Disse ressourcepædagoger får derefter til opgave at stå til rådighed for alle de kommunale og selvejende institutioner samt den kommunale dagpleje med henblik på at øge kvaliteten i kommunens indsats i forhold til: Bevægelse, sproglig udvikling og mad og måltid i en pædagogisk kontekst. Denne fordeling er i tråd med den fjerde af de forventede formål, der angives i puljebeskrivelsen nemlig: Ressourcepædagoger, dvs. pædagogisk personale, der har særlige kompetencer på enkelte dele af Dagtilbudslovens

26 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 24 område f.eks. i forhold til børns trivsel, børns læring, børns sproglige udvikling, inklusion og lignende. Dette sikrer dels, at størstedelen af midlerne anvendes ude i institutionerne, dels at bevægelsen henimod øget mål og resultatstyring på dagtilbudsområdet understøttes. Endelig vil udmøntningen bidrage til at sikre et generelt og tværgående kvalitetsløft af området i tråd med nationale læreplanstemaer. Ovenstående model er beregnet i tabel 1 og tabel 2 i økonomiafsnittet. Proces Midlerne meldes ud i oktober 2015 sammen med en formålsbeskrivelse. Medio 2016 fremlægges en midtvejsstatus, der samler op på, hvorvidt man har kunnet spore effekter af de gennemførte indsatser. Ultimo 2016 fremlægges faglig opfølgning på projektets målopfyldelse. Denne sendes efterfølgende til ministeriet som en del af afrapporteringen på puljens anvendelse. Administrationens vurdering: Det er Koncerndirektionens vurdering, at det er hensigtsmæssigt dels at få ressourcerne ud i dagtilbuddene, dels at anvende en mindre del af midlerne tværgående med henblik på at få maksimal effekt ud af begrænsede ressourcer. Ovenstående model giver muligheder for at vurdere, om et fagligt netværk af pædagoger kan give et samlet kvalitetsløft i sammenhæng med mål og resultatstyringen. Og denne vurdering kan efterfølgende lægges til grund for en politisk beslutning om anvendelse af midlerne fra 2017 og frem. Det er samtidig vurderingen, at størstedelen af midlerne skal meldes ud i institutionerne, de første to år, indtil det fremgår, om der kan spores en effekt af den tværgående ressourceanvendelse. Handicappolitik: Indstilling har ikke konsekvenser i forhold til den vedtagne handicappolitik. Økonomi og finansiering: Beregningerne i dette afsnit tager udgangspunkt i vejledningen omkring puljens anvendelse, således er de kommunale daginstitutioner, de selvejende institutioner og puljeordningerne beregnet ud fra et tilskud pr. barn, mens tilskud til privatinstitutioner og privat børnepasning er beregnet ud fra de afledte takstændringer forårsaget af de forøgede midler til de øvrige tilbud. Angående den kommunale dagpleje, er det valgt alene at give midler til frikøb af ressourcepædagog i 2015, da det ikke vurderes hensigtsmæssigt at afsætte midler til flere hænder i dagplejen i 2015 i lyset af den igangværende proces med afvikling af nogle af dagplejeenhederne. I 2016 indgår dagplejen fuldt ud på linie med de øvrige tilbud, da der i 2016 vil være mulighed for f.eks. at arbejde med øget vikardækning.

27 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 25 Tabel Tildeling af midler på baggrund af faktiske børnetal Område Område Område Område Selvejende Puljer Privatinstitutioner i alt tilskud ressourcepædagoger frikøbes delvist til tværgående opgaver (her af en dagplejepædagog) I alt pulje Tabel Tildeling af midler på baggrund af forventede børnetal Område Område Område Område Selvejende Puljer Privatinstitutioner* Dagpleje Privat børnepasning* i alt tilskud ressourcepædagoger frikøbes 3 mdr. om året til tværgående opgaver (her af en dagplejepædagog) I alt pulje Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom.

28 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side ØU - Politisk mødekalender 2016 Sagsnr.: 15/13328 Resumé: Administrationen udarbejder hvert år i oktober et forslag til politisk mødeplan for det kommende år. Mødeplanen indeholder forslag til Kommunalbestyrelsens, Økonomiudvalgets og fagudvalgenes ordinære møder samt Kommunalbestyrelsens temamøder og budgetseminar og ekstra Økonomiudvalgsmøder om Forventet Regnskab. Ved udarbejdelsen af mødeplanen er der så vidt muligt taget hensyn til skolernes ferie, helligdage og administrationens arbejdsgange i forbindelse med udsendelse af dagsordener. Mødekadencen følger tidligere praksis dog med mindre justeringer som er fremhævet i sagsfremstillingen. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at forslag til mødeplan for 2016 inkl. budget- og temamøder samt Forventet Regnskab godkendes. Beslutning Udvalget for Job & Arbejdsmarked den : Indstillingen anbefales. Udvalget for Job & Arbejdsmarked fastholder at afholde møderne på mandage kl Afbud: Thomas Stokholm (V) Beslutning Udvalget for Erhverv & Turisme den : Indstillingen anbefales. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen anbefales. Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingen tiltrådt. Afbud: Julie Hermind (F) Sagsfremstilling: Kommunalbestyrelsens møder afholdes i rådssalen på rådhuset i Allerslev kl og de øvrige møder afholdes som udgangspunkt på hhv. Rådhuset i Lyndby og Allerslev i første halvår 2016, mens ombygningen af rådhuset i Hvalsø pågår: - Udvalget for Børn, Unge & Kultur afholdes i Lyndby - Udvalget for Social, Sundhed & Ældre afholdes i Allerslev - Udvalget for Job & Arbejdsmarked afholdes i Allerslev - Udvalget for Teknik & Miljø afholdes i Allerslev - Udvalget for Kultur & Fritid afholdes i Allerslev

29 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 27 - Udvalget for Erhverv & Turisme afholdes i Allerslev - Økonomiudvalget afholdes i Allerslev Kommunalbestyrelsesmøderne afholdes som udgangspunkt sidste mandag i måneden, økonomiudvalgsmøderne afholdes tirsdage i ugen forud for kommunalbestyrelsesmøderne og fagudvalgsmøder afholdes mandag til onsdag først på måneden. De konkrete møde-datoer er placeret, så der så vidt muligt tages hensyn til skolernes ferie, helligdage og administrationens arbejdsgange i forbindelse med udsendelse af dagsordener. Forslaget til mødeplan for 2016 er tilpasset med enkelte ændringer. På grund af påsken er Kommunalbestyrelsens møde rykket til tirsdag den 29. marts På grund af at skoleferien er rykket, rykkes møderækken i august tilsvarende. Det betyder, at fagudvalgsmøderne afholdes i uge 34, at økonomiudvalgsmødet afholdes i uge 36 og kommunalbestyrelsesmødet i uge 37 (dvs. i september). Under hensyntagen til dette og i lyset af budgetseminaret i august og de særskilte møder i økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen om førstebehandlingen af budget 2017 foreslår administrationen, at møderækken i september aflyses. Fagudvalgenes mødetider mandag til onsdag foreslås fastholdt med undtagelse af, at mødetidspunktet for Udvalget for Teknik & Miljø foreslås flyttet fra onsdage til tirsdage for at undgå overlap i forhold til Udvalget for Kultur & Fritid som fremover serviceres af ny direktør. Ud over de ordinære møder, er der datoer for Økonomiudvalgets og Kommunalbestyrelsens 1. og 2. behandling af budgettet. Derudover er der indarbejdet en række temamøder. Datoerne for budget- og temamøderne er: torsdag den 11. februar KB-temamøde torsdag den 17. marts KB-temamøde fredag den 29. april KB 1. budgetseminar torsdag den 19. maj KB-temamøde torsdag den 16. juni KB-temamøde fredag den 26. august KB 2. budgetseminar torsdag den 27. oktober KB-temamøde torsdag den 24. november KB-temamøde torsdag den 15. december KB-temamøde Temamøderne afholdes som udgangspunkt i rådssalen på rådhuset i Allerslev kl i måneder, hvor der ikke er budgetseminarer. Der er i mødeplanen afsat tid til to budgetseminarer. Der vil i særskilt sag om budgetprocessen for Budget blive beskrevet, hvordan budgetseminarerne indgår i budgetprocessen og om der skønnes behov for 1-dagsseminarer eller 2- dagsseminarer. Samtidig fremlægges forslag til datoer til drøftelse af Forventet Regnskab i Økonomiudvalget. Økonomiudvalgets møde holdes kl Datoerne er: Mandag den 25. april Mandag den 29. august og Mandag den 31. oktober Administrationens vurdering: Handicappolitik:

30 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 28 Sagen har ingen handicappolitiske konsekvenser. Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Bilag: 1. Kalender 2016.pdf

31 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side BU - Eventuelt Sagsnr.: Resumé: Indstilling: Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Intet under dette punkt. Afbud: Julie Hermind. Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence:

32 Bilag: 2.1. Kommunal testplan - matematik Udvalg: Udvalget for Børn & Ungdom Mødedato: 06. oktober Kl. 16:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 88444/15

33 Lejre Kommune Center for Skoletilbud Møllebjergvej Hvalsø T F H Dato: 26. august 2015 Skolekonsulent Louise Elmquist Kommunal testplan for matematik Lejre Kommune 1

34 Formål med kommunal testplan Formålet med at indføre en fælleskommunal testplan i Lejre Kommune er at skabe et kommunalt overblik på matematikområdet. Et samlet overblik over alle elevers faglige niveau giver mulighed for at målrette eventuelle kommunale tiltag på området. Testplanen kvalificerer desuden undervisningen på elev-, klasse-, skole- og kommunalt niveau på følgende måde: Elevniveau o Medvirker til at afdække den enkelte elevs faglige udvikling. o Understøtter undervisningsdifferentiering med tydelige mål. o Afdækker elever i matematikvanskeligheder Klasseniveau o Giver overblik over den enkelte klasses faglige udvikling. o Understøtter differentieret undervisning med tydelige faglige mål. Skoleniveau o Giver skolelederen en mulighed for at få øje på eventuelle udfordringer i klasser på skolen. o Kvalificerer indsatser på den enkelte skole i forhold til udfordringerne. Kommunalt niveau o Giver et samlet overblik over kommunens elevers matematikfærdigheder. o Kvalificerer eventuelle kommunale tiltag på området. Hvem tager testene? Generelt er det matematiklæreren selv, der tager testene. Der kan indhentes råd og vejledning i at gennemføre testene hos skolens testlærer/matematikvejleder. Klassekonference efter testning Der afholdes klassekonference én gang om året pr. klasse, hvor matematiklærer og en repræsentant fra ledelsen deltager, på baggrund af testresulter indhentet enten forår eller efterår. 2

35 Indsamling af resultater De testresultater, der er røde i testoversigten nedenfor skal indrapporteres til skolekonsulent Louise Elmquist. Testplanen Testplanen er tilpasset Fælles Forenklede Mål og herunder opmærksomhedspunkterne. Kommunal testplan matematik Lejre Kommune (oversigt) EFTERÅR FORÅR 0. klasse Matematikvurdering 0.klasse 1. klasse ROS diagnostisk test på alle elever. Mat 1 2. klasse ROS diagnostisk test på udvalgte elever. Mat 2 3. klasse Frivillig national test National test - obligatorisk 4. klasse Mat 4 5. klasse Mat 5 6. klasse Frivillig national test 6. klasse National test obligatorisk 3

36 Testplan for 0. klassetrin Obligatoriske test: Forår: Matematikvurdering 0. klasse Tages i marts/april 0.kl. eller lige i starten af 1. klasse Mål fra FFM: Opmærksomhedspunkt: Eleven kan anvende tal og geometrisk sprog i hverdagssituationer. Færdighedsmål: Eleven kan ordne etcifrede naturlige tal. Opfølgning på test: Fokuseret indsats i slutningen af 0. klasse, hvis resultatet på Matematikvurderingen er bekymrende. Supplerende test: MG 0. klasse Løbende evaluering: Ann Gervasonis, Growth Points 4

37 Testplan for 1. klassetrin Obligatoriske test: Forår: Ros-testen på alle elever (efter vinterferien) Forår: Mat 1 Mål fra FFM: Opmærksomhedspunkter (efter 3. klasse) Tal: Eleven kan anvende trecifrede tal til at beskrive antal og rækkefølge. Regnestrategier: Eleven kan addere og subtrahere enkle naturlige tal med hovedregning og lommeregner. Geometri og måling: Eleven kan anslå og måle længde, tid og vægt i enkle hverdagssituationer. Færdighedsmål (efter 3. klasse trin 1): Tal: Eleven kan anvende naturlige tal til at beskrive antal og rækkefølge. Regnestrategier: Eleven kan foretage enkle beregninger med naturlige tal. Geometri og måling: Eleven kan beskrive længde, tid og vægt. Opfølgning på test: Individuel afdækning: ROS-kufferten. Matematikvanskeligheder tidlig intervention TIM MI Undervisningsdifferentiering Holddannelse Supplerende undervisning tidlig indsats i matematik Forslag til supplerende test: MG 0. klasse MG 1. klasse Mig og matematik 1 Løbende evaluering: KMD Educa ROS test strategiudvikling Ann Gervasonis, Growth Points 5

38 Testplan for 2. klassetrin Obligatoriske test: Efterår: Ros-testen på elever, der i 1. klasse er placeret i observationskrævende eller indsatskrævende indsats. Forår: Mat 2 Mål fra FFM: Opmærksomhedspunkter (efter 3. klasse) Tal: Eleven kan anvende trecifrede tal til at beskrive antal og rækkefølge. Regnestrategier: Eleven kan addere og subtrahere enkle naturlige tal med hovedregning og lommeregner. Geometri og måling: Eleven kan anslå og måle længde, tid og vægt i enkle hverdagssituationer. Færdighedsmål (efter 3. klasse trin 2): Tal: Eleven kan anvende flercifrede naturlig tal til at beskrive antal og rækkefølge. Regnestrategier: Eleven kan udvikle metoder til addition og subtraktion med naturlige tal. Geometri: Eleven kan anslå og måle længde, tid og vægt. Opfølgning på test: Individuel afdækning: ROS-kufferten Matematikvanskeligheder tidlig intervention. TIM MI Rummelighed i matematik. Undervisningsdifferentiering Holddannelse Supplerende undervisning tidlig indsats i matematik Forslag til supplerende test: Mat 1 MG Mig og matematik 1-2 Løbende evaluering: KMD Educa ROS test strategiudvikling Ann Gervasonis, Growth Points 6

39 Testplan for 3. klassetrin Obligatoriske test: Efterår: Frivillig national test Forår: Obligatorisk national test 3. klasse Mål fra FFM: Opmærksomhedspunkter (efter 3. klasse) Tal: Eleven kan anvende trecifrede tal til at beskrive antal og rækkefølge. Regnestrategier: Eleven kan addere og subtrahere enkle naturlige tal med hovedregning og lommeregner. Geometri og måling: Eleven kan anslå og måle længde, tid og vægt i enkle hverdagssituationer. Færdighedsmål: (efter 3. klasse trin 3) Tal: Eleven kan genkende enkle decimaltal og brøker i hverdagssituationer. Regnestrategier: Eleven kan udvikle metoder til multiplikation og division med naturlige tal. Geometri og måling: eleven kan sammenligne enkle geometriske figurers omkreds og areal. Opfølgning på test: Individuel afdækning: ROS test og kuffert Matematikvanskeligheder tidlig intervention, TIM MI Rummelighed i matematik. Undervisningsdifferentiering Holddannelse Supplerende undervisning Anvendelse af kompenserende værktøjer, lommeregner, apps. CAS programmer, dyscalculator. Forslag til supplerende test: Mat MG FG 3 (færdighedsregning) Mig og matematik Løbende evaluering: KMD Educa ROS test strategiudvikling Ann Gervasonis, Growth Points 7

40 Testplan for 4. klassetrin Obligatoriske test: Forår: Mat 4 Mål fra FFM: Opmærksomhedspunkter (efter 6. klasse) Tal og algebra/ regnestrategier: Eleven kan vælge hensigtsmæssig regningsart til løsning af enkle hverdagsproblemer og opstille et simpelt regneudtryk. Eleven kan gennemføre regneprocesser inden for alle fire regningsarter med inddragelse af overslag og lommeregner. Matematiske kompetencer/kommunikation: Eleven kan uddrage relevante oplysninger i enkle matematikholdige tekster. Færdighedsmål: (efter 6. klasse trin 1) Regnestrategier: Eleven kan udføre beregninger med de fire regningsarter inden for naturlige tal, herunder beregninger vedrørende hverdagsøkonomi. Kommunikation: Eleven kan læse og skrive enkle tekster med og om matematik. Opfølgning på test: Individuel afdækning: Matematikvanskeligheder tidlig intervention, MI Rummelighed i matematik. Undervisningsdifferentiering Holddannelse Supplerende undervisning Anvendelse af kompenserende værktøjer, lommeregner, apps, CAS programmer, dyscalculator. Forslag til supplerende test: Frivillig national test Mat MG Mig og matematik FG 4-3 (færdighedsregning) Løbende evaluering: KMD Educa 8

41 Testplan for 5. klassetrin Obligatoriske test: Forår: Mat 5 Mål fra FFM: Opmærksomhedspunkter (efter 6. klasse) Tal og algebra/ regnestrategier: Eleven kan vælge hensigtsmæssig regningsart til løsning af enkle hverdagsproblemer og opstille et simpelt regneudtryk. Eleven kan gennemføre regneprocesser inden for alle fire regningsarter med inddragelse af overslag og lommeregner. Matematiske kompetencer/kommunikation: Eleven kan uddrage relevante oplysninger i enkle matematikholdige tekster. Færdighedsmål: (efter 6. klasse trin 2) Regnestrategier: Eleven kan udvikle metoder til beregninger med decimaltal, enkle brøker og negative tal. Kommunikation: Eleven kan mundtligt og skriftligt kommunikere varieret med og om matematik. Opfølgning på test: Individuel afdækning: Matematikvanskeligheder tidlig intervention, MI Individuel samtaletest (BL) Rummelighed i matematik. Undervisningsdifferentiering Holddannelse Supplerende undervisning Anvendelse af kompenserende værktøjer, lommeregner, apps, CAS programmer, dyscalculator. Forslag til supplerende test: Frivillig national test. Mat MG FG (1) Løbende evaluering: KMD Educa 9

42 Testplan for 6. klassetrin Obligatoriske test: Efterår: Frivillig national test 6. klasse Forår: Obligatorisk national test 6. klasse Mål fra FFM: Opmærksomhedspunkter (efter 6. klasse) Tal og algebra/ regnestrategier: Eleven kan vælge hensigtsmæssig regningsart til løsning af enkle hverdagsproblemer og opstille et simpelt regneudtryk. Eleven kan gennemføre regneprocesser inden for alle fire regningsarter med inddragelse af overslag og lommeregner. Matematiske kompetencer/kommunikation: Eleven kan uddrage relevante oplysninger i enkle matematikholdige tekster. Færdighedsmål (efter 6. klasse trin 3) Regnestrategier: Eleven kan udføre beregninger med procent, herunder med digitale værktøjer. Kommunikation: Eleven kan mundtligt og skriftligt kommunikere varieret med og om matematik. Opfølgning på test: Individuel afdækning: Matematikvanskeligheder tidlig intervention, MI Individuel samtaletest (BL) Rummelighed i matematik. Undervisningsdifferentiering Holddannelse Supplerende undervisning Anvendelse af kompenserende værktøjer, lommeregner, apps, CAS programmer, dyscalculator. Forslag til supplerende test: Mat ( 2-1) MG (5-4-3-(2-1) FG (2-1) Løbende evaluering: KMD Educa 10

43 Testplan for 7. klassetrin Frivillige test. Forår: Mat 7 Mål fra FFM: Opmærksomhedspunkter (efter 9. klasse): Tal og algebra/ Tal: Eleven kan gennemføre simple procentberegninger med overslag og lommeregner. Tal og algebra/ Formler og algebraiske udtryk. Eleven kan sættet tal i stedet for variable i en simpel formel: Færdighedsmål (efter 9. klasse trin 1): Tal og algebra: Eleven kan anvende decimaltal, brøk og procent. Formler og algebraiske udtryk: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem enkle algebraiske udtryk og geometriske repræsentationer. Opfølgning på test: Individuel afdækning: MI (Rummelighed i matematik) Individuel samtaletest (BL) Undervisningsdifferentiering Holddannelse Supplerende undervisning Anvendelse af kompenserende værktøjer, lommeregner, apps, CAS programmer, dyscalculator. Forslag til supplerende test: Mat (3-2-1) MG (6-5-4-(3-2-1) FG (3-2-1) Løbende evaluering: KMD Educa Færdigheds- og problemregningssæt fra FSA i matematik. 11

44 Testplan for 8. klassetrin Frivillige test Forår: Mat 8 Mål fra FFM: Opmærksomhedspunkter (efter 9. klasse): Tal og algebra/ Tal: Eleven kan gennemføre simple procentberegninger med overslag og lommeregner. Tal og algebra/ Formler og algebraiske udtryk. Eleven kan sættet tal i stedet for variable i en simpel formel: Færdighedsmål (efter 9. klasse trin 2): Tal og algebra: Eleven kan anvende potenser og rødder. Formler og algebraiske udtryk: Eleven kan udføre omskrivninger og beregninger med variable. Opfølgning på test: Individuel afdækning: MI (Rummelighed i matematik) Individuel samtaletest (BL) Undervisningsdifferentiering Holddannelse Supplerende undervisning Anvendelse af kompenserende værktøjer, lommeregner, apps, CAS programmer, dyscalculator. Forslag til supplerende test: Mat ( ) MG ( ) FG (3-2-1) Løbende evaluering: KMD Educa Færdigheds- og problemregningssæt fra FSA i matematik. 12

45 Bilag: 2.2. Kommunal testplan - dansk Udvalg: Udvalget for Børn & Ungdom Mødedato: 06. oktober Kl. 16:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 88443/15

46 Lejre Kommune Center for Skoletilbud Møllebjergvej Hvalsø T F H Dato: 13. august 2015 Skolekonsulent Louise Elmquist Kommunal testplan for dansk Lejre Kommune

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. oktober 2015

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. oktober 2015 Referat onsdag den 7. oktober 2015 Kl. 18:00 i Mødelokale 4, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - Oktober...2 3. KF - Temadrøftelse - Børnekulturhus...4

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. november 2010

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. november 2010 Referat tirsdag den 2. november 2010 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Bemærk at tidspunktet for mødet er rykket til kl. 18.00. Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering...2

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015 Referat tirsdag den 11. august 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Afbud: Julie Hermind (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering - august 2015...2 3. BU - Evaluering

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. december 2014

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. december 2014 Referat tirsdag den 2. december 2014 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Det fælles elevråds vurdering af skolereformen...2 3. BU - Til orientering

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

Til samtlige kommunalbestyrelser. Udmelding af rammeforsøg med konfirmationsforberedelse i tid afsat til den understøttende undervisning

Til samtlige kommunalbestyrelser. Udmelding af rammeforsøg med konfirmationsforberedelse i tid afsat til den understøttende undervisning Til samtlige kommunalbestyrelser Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Udmelding af rammeforsøg med konfirmationsforberedelse i tid afsat til den understøttende undervisning En række kommuner har kontaktet

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Resultatkontrakt for Næsby Skole

Resultatkontrakt for Næsby Skole Resultatkontrakt 2011-12 for Næsby Skole Odense Kommune - BUF - Skoleafdelingen 17.05.2011 dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Næsby - skole er indgået mellem Skoleafdelingen

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen tirsdag den 9. juni 2015

Referat Kommunalbestyrelsen tirsdag den 9. juni 2015 Referat tirsdag den 9. juni 2015 Kl. 20:30 i Multisalen, Hvalsø Hallen, Skolevej 5, 4330 Hvalsø Carsten Helles Rasmussen (V) Flemming Damgaard Larsen (V) Grethe Nørtoft Saabye (C) Henning Nielsen (V) Ivan

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015 Referat mandag den 14. december 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Allerslev Afbud: Carsten Rasmussen (A) Ole Blickfeldt (O) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Driftsøkonomisk

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011 Referat onsdag den 21. december 2011 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Grethe N. Saabye (C) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Budgettildelingsmodeller til skoleområdet...2

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 21. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 21. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 21. januar 2014 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Valg af formand...2 3. BU - Valg af næstformand...3 4. BU - Til

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Sagsnr. 28.00.00-P00-15-17 Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Dato: 30.5.2018 Styrelsesvedtægten Delegations- og kompetencefordelingsplan Indhold Styrelsesvedtægten for dagtilbud i Horsens Kommune

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017 Referat Udvalget for Kultur & Fritid og mandag den 6. februar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Tina Mandrup (V) Indholdsfortegnelse 1. BU KF - Godkendelse

Læs mere

Udvalg for dagtilbud og familier

Udvalg for dagtilbud og familier Beslutning: Tilpasning af ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet. Sagsnr. i ESDH: 18/14065 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget for dagtilbud og familier skal beslutte at indstille til

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 14. april 2015. Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 14. april 2015. Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Referat tirsdag den 14. april 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering - april 2015...2 3. BU - Effektmål, Indsatsområder og rammekrav

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Dagsorden Uddannelsesudvalget Mødedato 20. januar 2014 kl. 17:00 Mødelokale Deltagere Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Johnny Persson (V), Bodil Knudsen (A), Pernille Ivalo Frandsen (V), Niels Christian

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget : Fredag den 06. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. marts 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. marts 2011 Referat mandag den 7. marts 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Connie B. Jensen (A) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA -

Læs mere

Proces omkring implementering af ny skolereform

Proces omkring implementering af ny skolereform Proces omkring implementering af ny skolereform Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: LSTE Beslutningstema: Folketinget har vedtaget en ny skolereform, der træder i kraft med første fase den 1. august 2014.

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017 Referat mandag den 12. juni 2017 Kl. 16:45 i Mødelokale 5, Rådhuset Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Julie Hermind (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU Udlændingestyrelsens

Læs mere

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Mødedato: 25. oktober 2006 Mødelokale: Skærbæk Rådhus, Mødelokale 3 Starttidspunkt for møde 14:00 Sluttidspunkt for møde 18.30 Fraværende: Gruppemøder: 25. oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET Forår 2018 Om undersøgelsen KL s forvaltningsundersøgelse på børn- og ungeområdet er gennemført blandt de kommunale børn-

Læs mere

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Referat fra møde i onsdag den 13. januar 2010 Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...3 2. BU - Valg af næstformand...4 3. ØU - Udvalgets mødeplan

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30.

Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 32 Mødet blev holdt mandag den 22. oktober 2012 på Rådhuset i Lokale nr. 87. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 10:30. Medlemmer: Nikolaj Bührmann (F), Birgitte

Læs mere

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur.

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. HOLBÆK KOMMUNE FAGCENTER FOR LÆRING & TRIVSEL Dato: 23. januar 2018 Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge

Læs mere

Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020

Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020 Oversigt over justering af folkeskolereformen Dagtilbud og Undervisning d. 10. maj 2019 Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020 Fastsættelse af

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor en række nye udfordringer fra august 2014. Det er derfor besluttet

Læs mere

Referat af Skolebestyrelsesmøde Tirsdag d. 28. okt kl

Referat af Skolebestyrelsesmøde Tirsdag d. 28. okt kl Referat af Skolebestyrelsesmøde Tirsdag d. 28. okt. 2008 kl. 18.30 Til stede: Elevrådsrepræsentanterne deltager til og med pkt. 5 Palle Mogensen (PM), Lisbeth Rønnow (LR), Lisbeth Pontoppidan (PO), Karen

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. februar 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. februar 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 4. februar 2014 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Til orientering februar...2 3. BU - Dagtilbud, de fire områdeinstitutioners

Læs mere

Undervisningsudvalget Christiansborg

Undervisningsudvalget Christiansborg Undervisningsudvalget 2018-19 UNU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 224 Offentligt Undervisningsudvalget Christiansborg Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail:

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 15. januar 2013

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 15. januar 2013 Referat tirsdag den 15. januar 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Asta Rasmussen (B) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering jan. 2013...2 3. KB - Vision

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Beslutning: Afrapportering på Fortsat Fremgang for Furesø: Løft af elever, der har svært ved indlæring (pkt. 3.6) Sagsnr. i ESDH: 18/18826 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Læs mere

Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By

Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By Fagcenteret for Læring & Trivsel den 29. marts 2017 Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By Bestyrelsen for dagtilbudsområdet Holbæk By har ansøgt Udvalget Læring

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. juni 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. juni 2015 Referat tirsdag den 2. juni 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering - juni 2015...2 3. BU - Ændring af navn på Børnehaven Bøgen...3

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger

Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger Skolereformen Den nationale baggrund Den nationale baggrund tager afsæt i Folkeskolereformen af 13. juni 2013. For at understøtte planlægningen

Læs mere

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN Resultatkontrakt 2010-11 for RASMUS RASK-SKOLEN Odense Kommune - Forvaltning dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Rasmus Rask-skolen er indgået mellem Jørgen Schaldemose

Læs mere

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til:

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til: Dato: 28-05-2019 Sagsnummer: 18/13891 Center: Center for Børn og Læring Bilag til sag 18/13891 Udvalget for Børn og Ungdom 4. juni 2019 Forslag: Ny ledelsesorganisering for dagtilbud i Center for Børn

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012 Referat torsdag den 29. november 2012 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager - december...2 3. JA - Samarbejdsaftale

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. april 2013. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. april 2013. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 9. april 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering apr. 2013...2 3. BU - Temadrøftelse på Dagtilbudsområdet...3

Læs mere

Målopfølgning på skolerne efter den ny skolereform

Målopfølgning på skolerne efter den ny skolereform Målopfølgning på skolerne efter den ny skolereform Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: LSTE Beslutningstema: Byrådet skal orienteres om hvor langt forberedelserne til den nye skolereform er kommet og hvad

Læs mere

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a 1 - Udmeldebrev.pdf Hører til journalnummer: 17.01.00-A00-5-17 Udskrevet den 06-04-017 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Udmelding af rammeforsøg om mere

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 10. september 2015 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod,

Læs mere

Udkast til Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014

Udkast til Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014 Udkast til Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014 Med årsplanen tilrettelægger udvalget sit arbejde i møder, dialog og andre aktiviteter, således at det afspejler udvalgets prioriteringer af

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

REFERAT Udvalget for Børn og Unge den 02. august 2007 kl i lokale 188

REFERAT Udvalget for Børn og Unge den 02. august 2007 kl i lokale 188 REFERAT Udvalget for Børn og Unge kl. 12.00 i lokale 188 ÅBEN DEL 1. Meddelelser 2. Skolestrukturdebat 3. Udtræden af skolebestyrelsen Ellebækskolen 4. Vakant skolelederstilling 5. Vakant skolelederstilling

Læs mere

Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL

Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur Evalueringen - en del af KB s procesplan

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 19. januar 2017 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen, Louis

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.:

Læs mere

Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016

Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016 Dato 11-08-2016 j./sagsnr. 28.00.00-Ø00-3-16 Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016 Notat udarbejdet af: Henrik Brink-Olesen Generelt om budgettildelingen på området

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 02-02-2015 18:00 Mødeafholdelse på Skolens kontor, Munkegårdsskolen, Vangedevej 178, 2870 Dyssegård Indholdsfortegnelse Børne-

Læs mere

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar.

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar. Styrelsesvedtægt J.nr.: 17.01.00.A21 Sagsnr.: 14/2086 ANBEFALING: Skoleafdelingen anbefaler: 1. at udkast til en ny styrelsesvedtægt for folkeskoleområdet og SFO i Dragør Kommune sendes i høring i skolebestyrelserne,

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 10. august 2015

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 10. august 2015 Referat mandag den 10. august 2015 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager - august...2 3. JA - Dialogtema: Sygedagpengereformens

Læs mere

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud IKKE indarbejdede ændringer Nr. Funk- Børneudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning tion skab Opr. budget BF BO BO BO - serviceudgifter 2014 Ændr. udover vedtaget serviceniveau Pasningsordninger for børn

Læs mere

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Kort om lovens to hovedelementer og gennemgang af de politiske beslutninger der skal træffes 1. Styrket kvalitet i dagtilbud 2. Øget fleksibilitet for forældre

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 27. januar 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 27. januar 2015 Referat tirsdag den 27. januar 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Afbud: Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Udmøntning af kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet...2

Læs mere

Nye regler som tilstedeværelsestid skal først og fremmest understøtte arbejdspladsens muligheder for samarbejde.

Nye regler som tilstedeværelsestid skal først og fremmest understøtte arbejdspladsens muligheder for samarbejde. Udkast høringssvar Hermed høringssvar vedrørende Fremtidens Folkeskole i Helsingør fra Hornbæk Skoles skolebestyrelse og A-med. Denne gang har der været afholdt personalemøder og forældrecaféer for at

Læs mere

Sagsfremstilling Perioderegnskabet fremlægges for bestyrelsen til drøftelse

Sagsfremstilling Perioderegnskabet fremlægges for bestyrelsen til drøftelse MG Maribo Gymnasium Referat af Bestyrelsesmøde 12.12.2011, kl. 1619 Deltagere: Hans Stige, Vibeke Grave, Henrik Andreasen, Ellen Sørensen, Leise Buhl, Rasmine A. Rasmussen, Andreas Abildtrup, Lars Jørgensen

Læs mere

Efterår/ vinter Uge Sommer/ efterår Uge Vinter/ forår Uge 10-24

Efterår/ vinter Uge Sommer/ efterår Uge Vinter/ forår Uge 10-24 ÅRSHJUL FOR SKOLEBESTYRELSEN Baggrund Et årshjul kan være med til at give overblik over skolebestyrelsens arbejde både for skolebestyrelsen selv og også for de øvrige forældre, som kan få indblik i, hvornår

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 og koordineret samarbejde. Mål: Tidlig indsats Politikområde 01 og 03 Langsigtet mål: Flere børn og familiers vanskeligheder afhjælpes så tidligt som muligt

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole -2018 Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,2 mio. kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt bidraget

Læs mere

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853

29-01-2014. Dokumentnr. 2014-0013853-85. Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse. Sagsnr. 2014-0013853 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT 29-01-2014 Bilag 7. Rammer for lektiehjælp og faglig fordybelse Kort oprids af den nye lovgivning Det fremgår af folkeskoleloven,

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 4 ONSDAG DEN 14. MARTS 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 14. marts 2007 Side: 2 Fraværende: Dorte Schmidt Brown deltog

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015 Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Afbud: Julie Hermind (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering - august

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget Dagsorden Mødedato: Mødetidspunkt: 15:30 Sted: Mødelokale 2A på rådhuset i Støvring 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 1 Godkendelse af dagsorden 3 2 Forslag til et sammenhængende decentralt tilbud

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Forslag til anvendelse af midler fra puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Forslag til anvendelse af midler fra puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Forslag til anvendelse af midler fra puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Indledning og baggrund for puljen Der er i forbindelse med aftalen om finansloven for 2015 afsat 250 mio. kr. årligt

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 8. januar 2018 Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - januar...2 3. KF - Valg af formand...3

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 18. september 2017

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 18. september 2017 Referat mandag den 18. september 2017 Kl. 19:00 i Mødelokale 3, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Udlændingestyrelsens opsigelse af Avnstrup

Læs mere

Ændringen Håndtering af ændringen BUU beslutning Kommunerne skal fremover fastsætte og offentliggøre. Ingen kommunens rammer for dagtilbuddene.

Ændringen Håndtering af ændringen BUU beslutning Kommunerne skal fremover fastsætte og offentliggøre. Ingen kommunens rammer for dagtilbuddene. Bilag 1: Oversigt over kommende lovændringer i dagtilbudsloven 1) Den styrkede ramme for pædagogiske læreplaner og øvrige faglige ændringer Bedre sammenhænge i kommunernes indsats for de 0-6 årige Kommunerne

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget vedtog de ændrede rammer.

Børne- og Undervisningsudvalget vedtog de ændrede rammer. Behandlet Punkt Sag Beslutning Status 1801-16 2 Beredskabsplan vedrørende viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge Byrådet vedtog beredskabsplanen. Planen er implementeret. 1801-16 4 Ændrede rammer

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform.

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Blandt de 26 indkomne høringssvar er der en generel positiv indstilling over høringsmaterialet. Der bliver i høringssvarene også stillet spørgsmål,

Læs mere

Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter)

Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Onsdag den 19. september 2018 Mødested: Kirstinebjergskolen, afd. Indre Ringvej Mødetidspunkt: Kl. 8:00-12:00 Medlemmer:

Læs mere

VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER

VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER VIDENS NOTAT OM SPECIALUNDERVISNING OG VALG AF STYRINGSMODEL EN KORT OPSAMLING AF FRA DE SENERE ÅRS NATIONALE UNDERSØGELSER UDVALGET FOR BØRN OG SKOLE 26. SEPTEMBER 2018 Notatet omhandler: Notatet er udarbejdet

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud 15. 25.02.10 Ansøgningsfrist d. 18. februar 2015, kl.

Vejledning til ansøgning om støtte fra Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud 15. 25.02.10 Ansøgningsfrist d. 18. februar 2015, kl. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Vejledning til ansøgning om støtte fra Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud 15. 25.02.10 Ansøgningsfrist d. 18. februar 2015,

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatser, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle udfordringer.

Læs mere

Styringsredskaber for Dagtilbud til børn til understøttelse af kvalitetsudviklingen i dagtilbuddene

Styringsredskaber for Dagtilbud til børn til understøttelse af kvalitetsudviklingen i dagtilbuddene Bilag 8.7.2010 Styringsredskaber for Dagtilbud til børn til understøttelse af kvalitetsudviklingen i dagtilbuddene 1. Indledning Dagtilbuddene på 0 til 5 års området har gennem de senere år oplevet et

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen.

Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen. Punkt 9. Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen. 2014-12345. Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalget, orientering om de centrale udviklingspuljer Fælles Skoleudvikling

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

Kvalitetsrapport Hadsten Børnehave Delrapport

Kvalitetsrapport Hadsten Børnehave Delrapport Kvalitetsrapport Hadsten Børnehave 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 er og opfølgning... 3 1.3 på kvalitetsrapporten... 6 2. Resultater for

Læs mere

1. budgetopfølgning 2015. Den politiske aftale for budget 2015. Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen

1. budgetopfølgning 2015. Den politiske aftale for budget 2015. Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen 1. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Forslag Understøtte digitaliseringsstrategien i dagtilbud IT køb Digitaliseringen af samfundet finder vej også til de mindste børn. For

Læs mere

Høringssvar fra bestyrelsen i dagtilbudsdistrikt Isefjord

Høringssvar fra bestyrelsen i dagtilbudsdistrikt Isefjord Høringssvar fra bestyrelsen i dagtilbudsdistrikt Isefjord Generelt Bestyrelsen undrer sig over hvordan Holbæk Kommune er kommet i den nuværende økonomiske situation. Bestyrelsen har svært ved at se, hvad

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen

BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL s høringssvar til Næstved Kommunes implementering af folkeskolereformen BUPL skal hermed svare på kommunens høringsmateriale vedrørende implementering af den kommende skolereform i Næstved Kommune.

Læs mere

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2017 Alle elever skal lære mere og trives bedre Mål, formål og oprindelse Målet er implementering af Folkeskolereformen over en treårig periode med udgangspunkt

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 7. september 2017 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen, Louis

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole - Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,5 mio.kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt Bidraget

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Børne- og Skoleudvalget Referat fra ordinært møde 22. November 2016 Tirsdag 22.11.2016 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Velfærd frem for mursten - antal skoledistrikter 2 Antal spor på

Læs mere

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Dagsorden Dato: Onsdag den 2. december 2015 Mødetidspunkt: 17:00 Bemærk! Mødet afholdes i mødelokalet ved Spisestedet Mosen, Rendsagervej 5, 2625 Vallensbæk. Mødelokale: Medlemmer:

Læs mere

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune. Tilsyn med enhederne i Børn og Unge. Børn og Unge-udvalget Orientering Kopi til

Notat. BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune. Tilsyn med enhederne i Børn og Unge. Børn og Unge-udvalget Orientering Kopi til Notat Side 1 af 5 Til Børn og Unge-udvalget Til Orientering Kopi til Tilsyn med enhederne i Børn og Unge BØRN OG UNGE Pædagogisk Afdeling Aarhus Kommune Baggrund På byrådsmødet den 30. marts 2016 (sag

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 3. januar Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 3. januar Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat tirsdag den 3. januar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. 17,4 - Godkendelse af dagsorden...1 2. 17,4 - Valg af næstformand...2 3. 17,4 - Introduktion

Læs mere