Præsentation af Tæt på Familien ungeomstillingen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Præsentation af Tæt på Familien ungeomstillingen"

Transkript

1 Evalueringsdesign

2 2 Baggrund Københavns Kommune har pr. 1. januar 2015 igangsat Tæt på Familien, som er en omstilling af ungeindsatsen i Socialforvaltningen på tværs af sagsbehandlingen, tilbudsviften og med koblingen til den tidlige indsats i almenområdet. Der er tale om en flerårig omstillingsproces, og der vil løbende blive fulgt op på omstillingens resultater gennem såvel intern som ekstern evaluering. Dette notat indeholder en beskrivelse af det samlede evalueringsforløb herunder evalueringens mål, succeskriterier, aktiviteter og tidsplan.

3 Præsentation af Tæt på Familien ungeomstillingen 3 ed budgetforhandlingerne for 2015 blev der afsat midler til en ambitiøs 6-årig omstilling af området for udsatte unge i Socialforvaltningen. Omstillingen kaldes for Tæt på Familien (TPF). Baggrunden for omstillingen er en erkendelse af, at de unge, som vi møder i Socialforvaltningen, alt for ofte er uden for de fællesskaber, som deres jævnaldrende indgår i. En stor del af disse unge kommer fra hjem med massive, sociale problemer. Og for mange af dem er konsekvenserne ustabil skolegang, manglende uddannelse og måske også en begyndende kriminel adfærd, psykiske vanskeligheder eller misbrugsproblemer. Vi ved fx, at kun 74 pct. af de udsatte unge i København gennemfører 9. klasse, og at kun 54 pct. af de udsatte unge i København som 19-årige har gennemført eller er indskrevet på en ungdomsuddannelse. Med Tæt på Familien vil vi styrke og målrette vores samlede indsats sammen med familien og den unge med det klare mål, at de unges sociale mobilitet øges. Omstillingen er en investering i de tidlige og forebyggende indsatser, hvor det tværprofessionelle samarbejde er helt afgørende. Det er en satsning på den helhedsorienterede indsats, som tager udgangspunkt i de unges og familiernes levede liv snarere end i forvaltningslogikker og nuværende praksis. Og det er et udtryk for kravet om en fælles målrettet indsats, hvor vi satser på virkningsfulde og effektive foranstaltninger. Bag disse ambitioner er der et bestemt tankesæt; et bestemt mindset. For det første er det helt afgørende, at de unge er en del af løsningen. At de ikke kun høres, men at de har en aktiv rolle i forhold til, hvordan den hjælp de har brug for tilrettelægges og udøves. For det andet skal både forældre og det resterende netværk ses som ressourcer og de skal så vidt muligt indgå som en del af løsningen. Tæt på Familien er også et udtryk for en faglig overbevisning om, at de mest virksomme indsatser er dem, der er tættest på en opvækst i en almindelig familie. De unge skal være en del af fællesskabet; de skal undervises i den almene skole og uddannelsessystem, og de skal bruge deres fritid meningsfuldt, ligesom andre unge. De skal føle, de hører til, og de skal bidrage. De specialiserede foranstaltninger skal i højere grad ses som afgrænsede pitstop på vej tilbage til almenområdet og familien. Vi skal satse på kortere og mere fokuserede anbringelsesforløb. Dette kræver et tæt tværprofessionelt samarbejde. Det kræver, at sagsbehandleren er på forkant og har god fornemmelse af de enkelte forløb. Og det kræver ofte en familiefokuseret indsats, hvor den unge og forældrene aktivt er medinddraget. Hermed er der mulighed for både bedre kvalitet og effektivisering.

4 4 Målet er at skabe en mere sammenhængende og helhedsorienteret indsats på tværs af såvel faggrupper, institutioner og forvaltninger som frivillige og private aktører. Omstillingen stiller derfor krav om, at Socialforvaltningen bliver bedre til at udvikle løsninger sammen med de unge og deres familier, andre forvaltninger og sektorer og civilsamfundet i almindelighed. Omstillingen har fokus på fire borgernære målsætninger. De unge skal opleve: At der er en tættere kontakt og øget dialog med deres sagsbehandler. At der opbygges støttende relationer mellem dem selv, familien og personer i familiens omgangskreds. At de inkluderes i det almindelige samfund gennem skole, fritidsjob og aktiv fritid. At indsatsen er sammenhængende og passer til de behov, som de selv og familien har. Omstillingen omfatter alle de udsatte unge, som har kontakt til Socialforvaltningen. I 2014 var der mere end 3400 unge, der modtog foranstaltninger i Socialforvaltningens regi. Hertil kommer de unge, som er en del af den forebyggende indsats ( 11 tilbud). Den 6-årige omstillingsproces vil blive evalueret løbende i forhold til en række opstillede målsætninger og succeskriterier, som præsenteres i evalueringsdesignet nedenfor.

5 5 Evalueringens formål Evalueringen af omstillingen Tæt på Familien har følgende overordnede formål: 1. At generere viden om forandringerne i de unges liv, dvs. progressionen i de unges trivsel og adfærd. Det vigtigste formål er at sikre, at den iværksatte indsats i omstillingen skaber de ønskede forandringer i de unges liv på kort og lang sigt. Det gælder både for de (kvantitativt) målbare forandringer samt de (mere kvalitative) oplevede forandringer hos de unge og deres familier. 2. At generere viden om ændringer i den udførte praksis. For at opnå viden om i hvilken grad forandringerne i de unges liv bliver understøttet af og kan tilskrives den nye fælles indsats og den udførte praksis på både myndigheds- og foranstaltningssiden, vil vi dokumentere ændringer i den udførte praksis undervejs i processen. 3. At skabe læring i organisationen. For at sikre, at omstillingens målsætninger indfries, er det vigtigt med en løbende feedback til praksis med fokus på erfaringsopsamling og formidling af resultater. Disse skal bruges til at justere og kvalificere omstillingen undervejs i processen samt skabe fælles viden og læring på tværs i organisationen. Forandringsteori for omstillingen Der er udarbejdet to forandringsteorier for omstillingen af ungeindsatsen. De to forandringsteorier dækker: 1. Forløb med unge der modtager forebyggende foranstaltninger. 2. Forløb med unge anbragt uden for hjemmet. Forandringsteorierne findes bagerst i dokumentet. Forandringsteorierne er udarbejdet med inddragelse af en lang række af medarbejdere, ledere og konsulenter fra både myndigheds- og foranstaltningssiden. Fordi der er tale om en meget omfattende og kompleks omstilling, er forandringsteorierne på et meget overordnet og strategisk niveau. Hensigten er, at de enkelte enheder og tilbud kan konkretisere og beskrive deres del af indsatsen med udgangspunkt i de overordnede forandringsteorier. Forandringsteorierne skal sikre en fælles retning på omstillingen og vil danne udgangspunkt for udviklingen af succeskriterier, for opfølgningen på de igangsatte aktiviteter og for evalueringen af resultater. Hypoteserne i forandringsteorierne bruges som udgangspunkt for udviklingen og afprøvningen af prototyper i forbindelse med igangsætningen af en række udviklingsprojekter, som er organiseret i to projektrunder. Begge projektrunder

6 6 er igangsat i 2015, og sidste runde løber frem til februar De enkelte projekter skal dermed ses som en test af antagelserne i forandringsteorierne. Forandringsteorierne vil blive revideret og videreudviklet i takt med, at vi bliver klogere på de antagelser, der ligger til grund for forandringerne. Dette vil ske på baggrund af systematiske opsamlinger af erfaringer, som indsamles gennem forløbet. Der er således tale om en dynamisk forståelse og brug af forandringsteorierne i udviklingsprocessen. Særlige vilkår i forhold til evalueringen Der er tale om en ambitiøs og omfattende omstilling, som dækker alle Socialforvaltningens indsatser samt myndighedsarbejdet for alle kommunens udsatte unge i alderen år, svarende til 3400 unge i Hertil kommer de unge, som gør brug af kommunens forebyggende 11 tilbud. Dette skaber nogle særlige vilkår for evalueringen: Det er ikke muligt at opstille en kontrolgruppe, da alle de udsatte unge, der har kontakt med Socialforvaltningen, indgår i ungeomstillingen Det er vanskeligt på et overordnet niveau at isolere enkelte indsatser og vurdere effekten af disse, da mange forskellige indsatser og tiltag igangsættes sideløbende omkring de samme unge og familier. Delundersøgelse 2 vil dog følge en tilfældigt udvalgt gruppe af unge og vil gennem konkrete analyser kunne identificere mønstre i sammenhængen mellem den iværksatte indsats og de opnåede forandringer. Evalueringen skal indgå som en del af udviklings- og omstillingsprocessen, hvor resultater af delundersøgelserne vil blive formidlet til praksis undervejs. Disse tilbagemeldinger vil indgå i justeringen af indsatsen og vil komme til at påvirke den videre omstillingsproces.

7 7 Overordnede mål og succeskriterier for den igangsatte omstilling KVANTITATIVE MÅL I Københavns Kommune arbejder man ud fra 6 pejlemærker, som er målrettet udsatte børn og unge i kommunen. Omstillingen Tæt på Familien skal således bidrage til en udvikling i den kommunale indsats, som gør, at pejlemærkernes succeskriterier i sidste ende kan opfyldes. Pejlemærkerne er politisk besluttet. Pejlemærkerne udgør de mål, som Socialforvaltningens indsatser skal rette sig imod. De omfatter alle former for indsatser, som iværksættes i forhold til målgruppen og er derfor formuleret på et meget overordnet og generelt niveau. Det er ikke muligt i forhold til pejlemærkerne rent undersøgelsesmæssigt at adskille effekten af påvirkninger fra Tæt på Familien og påvirkninger fra de øvrige kommunale aktiviteter. Pejlemærkerne er derfor ikke særligt egnede som indikatorer på den specifikke effekt af Tæt på Familien, da en udvikling i disse kun i et vist omfang vil kunne tilskrives omstillingsprocessen. Ved at følge udviklingen i pejlemærkerne vil vi kunne se, om vi med omstillingsprocessen nærmer os de opstillede, overordnede mål, og hvorvidt udviklingen omkring de udsatte unge går i den ønskede retning men vi vil ikke kunne se, om denne udvikling skyldes Tæt på Familien. Pejlemærkerne i delundersøgelse 1 vil derfor blive suppleret af den eksterne undersøgelse i delundersøgelse 2, som vil indeholde en mere specifik undersøgelse af den konkrete iværksatte indsats i Tæt på Familien med særlig fokus på sammenhængen mellem indsatsen og de opnåede forandringer hos de unge. Delundersøgelse 1 omfatter målinger på de unges sociale mobilitet via de overordnede pejlemærker, ændringer i foranstaltningsmønstret samt opnåelse af en økonomisk besparelse på ungeområdet på længere sigt. Herunder præsenteres de overordnede kvantitative mål og succeskriterier for omstillingen. AFLEDTE EFFEKTER OG MÅL FOR POLITISKE PEJLEMÆRKER Flere 2 Skolefraværet 3 Færre udsatte unge gennemfører 9. eller 10. klasse. SUCCESKRITERIER 80 procent af de unge, der er anbragt eller modtager en forebyggende foranstaltning, skal i 2017 have deltaget i folkeskolens afgangsprøve. blandt udsatte unge falder.1 De udsatte unge må i 2017 ikke have en højere fraværsprocent end 6,1 pct. unge begår kriminalitet.2 Andelen af københavnske unge, der sigtes for alvorlig eller personfarlig kriminalitet, er mindre end 1,1 pct. i Andelen af børn og unge med særlige behov, der sigtes for alvorlig kriminalitet udgør i 2017 maximalt 7,5 pct. De unge med særlige behov, der sigtes for alvorlig kriminalitet, sigtes for færre forhold end tidligere. Dvs. det gennemsnitlige antal af sigtelser blandt de sigtede unge falder. 1 Omkring ovenstående pejlemærker er det vigtigt at være opmærksom på, at resultaterne ikke kun er afhængige af Socialforvaltningens indsats. Udviklingen i skolegang og skolefravær vil være tæt knyttet til indsatsens i Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF). 2 Udviklingen i ungdomskriminaliteten vil ikke kun have sammenhæng med indsatsen i Socialforvaltningen, men er også afhængig af fx politiets indsats.

8 8 AFLEDTE EFFEKTER OG MÅL FOR POLITISKE PEJLEMÆRKER SUCCESKRITERIER 4 Flere 5 Flere 6 De unge reducerer eller stopper deres misbrug af hash. 3 unge og familier med særlige behov er tilfredse med livet. 4 unge og deres familier er tilfredse med samarbejdet med Socialforvaltningen. 6 Måltal afventer central udmelding. Måltal afventer central udmelding. Mindst 80 pct. af de københavnere, der har særlige behov, er tilfredse med samarbejdet med Socialforvaltningen hvad angår myndighedsarbejdet og tilbudsområdet i ET ÆNDRET FORANSTALTNINGSMØNSTER SUCCESKRITERIER 7 Alle 8 Færre 9 Færre foranstaltningsforløb starter på det rette sted på indsatstrappen og bliver justeret nedad over tid til barnets bedste. unge anbringes i langvarige forløb på døgninstitution unge anbringes på Socialpædagogiske opholdssteder. Foranstaltningsmønstret ændrer sig med færre langvarige institutionsanbringelser, flere slægts- og familieplejeanbringelser samt flere familie- og hjemmebaserede indsatser. Fra 2019 reduceres andelen af unge, der anbringes i kommunens egne døgninstitutioner Fra 2019 reduceres andelen af unge, der anbringes i kommunens egne døgninstitutioner med 3 pct., svarende til syv færre helårspladser. Fra 2019 reduceres andelen af unge, der anbringes på socialpædagogiske opholdssteder med 27 pct., svarende til 14 færre helårspladser ØKONOMISKE KONSEKVENSER AF OMSTILLINGEN 10 Den øgede investering på ungeområdet fører til en varig besparelse på området på sigt. SUCCESKRITERIER Investeringen skal være udgiftsneutral fra Fra 2019 er der en varig besparelse på 4,4 mio. kroner. 3 Omkring hashmisbrug kan man forestille sig, at en tættere kontakt til sagsbehandler får flere til at tale om deres misbrug og gør mørketallene mindre. Dette vil være positivt, men kan have den effekt, at antallet af unge med misbrug ser ud til at være stigende uden reelt at være det. Det kan afspejle at antallet af unge, der åbent fortæller om deres misbrug, stiger. 4 De unges tilfredshed vil også blive belyst gennem delundersøgelse 2. 5 De unges tilfredshed vil også blive belyst gennem delundersøgelse 2. 6 Hvorvidt foranstaltningsforløbene starter på det rette sted på indsatstrappen vil blive belyst via delundersøgelse 2.

9 9 KVALITATIVE MÅL På baggrund af forandringsteorierne er der opstillet en række kvalitative mål, som er koblet til de unges og familiernes oplevelse af den igangsatte indsats, og hvordan de vurderer de opnåede forandringer i den unges liv. Der er endnu ikke opstillet detaljerede succeskriterier for den kvalitative del, da dette afventer baseline-undersøgelse i foråret 2016 (delundersøgelse 2). DEN UNGE OG FAMILIEN SKAL OPLEVE FØLGENDE FORANDRINGER I DEN UNGES LIV: At den unge har opnået en god/forbedret livskvalitet. At der sker positive forandringer i den unges liv, fx mindre kriminel adfærd og reduceret forbrug af rusmidler. At den unge har stabile skole eller praktik- og beskæftigelsesforløb og trives i dette. At den unge har betydningsfulde relationer i nærmiljøet, fx skole, fritidsliv og job. At den unge har tilegnet sig de nødvendige tilværelseskompetencer, der ruster den unge til voksenlivet. At relationen mellem den unge og familien er god/forbedret. DEN UNGE OG FAMILIEN SKAL OPLEVE FØLGENDE I FORHOLD TIL DEN IGANGSATTE INDSATS: At de professionelle lytter til og forstår den unge og familien. At den unge og familiens ressourcer er aktiveret og indgår som en del af indsatsen. At den unge og familiens løsninger bruges aktivt i indsatsen. At netværket og civilsamfundet er tænkt med ind i indsatsen, hvor det er relevant. At der er den nødvendige opfølgning og kontakt med alle relevante professionelle under forløbet herunder kontakt til sagsbehandleren. At de professionelle omkring den unge samarbejder og koordinerer indsatsen. At indsatsen er fleksibel og tilrettelagt med udgangspunkt i den unges behov og ressourcer. At den unge og familien er tilfredse med samarbejdet med Socialforvaltningen

10 10 Evalueringens design For at kunne måle på resultaterne set i forhold til de forskellige typer af succeskriterier og kunne følge den igangsatte indsats i omstillingsprocessen, er der valgt et evalueringsdesign, der bygger på følgende: MIXED METHODS DESIGN MED KVANTITATIVE OG KVALITATIVE METODER Der er tale om et mixed method design, hvor der benyttes såvel kvantitative som kvalitative undersøgelsesmetoder. De forskellige undersøgelsesmetoder sikrer, at forskellige former for viden kan indhentes sideløbende, og at disse kan supplere hinanden. Et mix-design giver erfaringsmæssigt et mere nuanceret indblik i praksis og resultater og kan gøre disse mere brugbare og nemmere at omsætte for medarbejdere og ledere UDVIKLINGSEVALUERING De klassiske effekt- og procesevalueringsmodeller vil blive anvendt i evalueringen for at kunne belyse udviklingen i forhold til de opstillede kvantitative og kvalitative succeskriterier. Omstillingen Tæt på Familien er imidlertid igangsat som en meget dynamisk udviklingsproces med afprøvning af forskellige prototyper, og vi ved derfor ikke præcis, hvilken indsats der vil blive igangsat og på hvilken måde. I denne form for udviklings- og omstillingsprocesser vil der udover de klassiske evalueringsmodeller også være behov for en udviklingsevaluering. 7 Det indebærer, at vi giver tid til udvikling og til at lære af de afprøvede prototyper, før vi måler på effekter. FORMATIV EVALUERING Dele af evalueringen er tænkt som en formativ evaluering, som ligger inden for feltet praksisnær forskning. Det indebærer, at evalueringen indgår som en del af udviklings- og omstillingsprocessen, og at der er en løbende dialog mellem evaluatorer og praksis. Det betyder, at den viden, der indsamles, hurtigt vil blive givet tilbage til ledere og medarbejdere, så den nye viden kan indgå i arbejdet med at kvalificere den udførte praksis. INTERN OG EKSTERN EVALUERING Designet består af såvel intern som ekstern evaluering. I den interne evaluering indgår kommunens egne kvantitative registreringer. Derudover vil de interne konsulenter med et fast interval følge op på forandringerne og være i dialog med Programgruppen om disse. Den eksterne evaluering vil give os blikket udefra og vil have fokus på de unges og familiernes kvalitative oplevelse af indsatsen og de oplevede forandringer i den unges liv. 7 I artiklen Effektmåling og evaluering af innovation i SKAT anvender Helle Vibeke Carstensen begrebet udviklingsevaluering. Denne type af evaluering er god til cirkulære årsags-effektprocesser og aktiviteter med høj grad af kompleksitet og uforudsigelighed, hvor vi ikke ved, hvad vi skal gøre, og hvad der virker. Udviklingsevaluering foretages løbende, som en del af udviklingsprocessen, hvilket sikrer læring og hurtig udvikling af prototyper. Den, der evaluerer, er medlem af udviklingsteamet og indgår i samarbejdet om at forbedre og tilpasse. Man benytter kendte undersøgelsesmetoder som interview, fokusgrupper, survey og observation, og ser både på indhold og proces. Gennem denne type af evaluering gives nyttig feedback til udviklingsteamet, så der sker læring samtidig med handling.

11 11 Evalueringens delundersøgelser Den samlede evaluering er opdelt i tre delundersøgelser, som har forskelligt formål og bidrager med forskellige typer af viden: 1. Målopfyldelse (kvantitativ undersøgelse) 2. Forandringer hos de unge set i relation til indsatsen (kvalitativ og kvantitativ undersøgelse) 3. Udviklingsevaluering (kvalitativ undersøgelse) DELUNDERSØGELSE 1: Målopfyldelse (kvantitativ undersøgelse) Denne effektevaluering måler på resultaterne af indsatsen og giver os et statistisk billede af, hvordan det går den samlede gruppe af udsatte unge set i forhold til de overordnede pejlemærker og de opstillede kvantitative mål og succeskriterier. Undersøgelsen sætter fokus på: Forandringer hos den samlede gruppe af udsatte unge på kort og lang sigt (målinger i forhold til pejlemærker: skolegang, kriminalitet m.v.). Forandringer i foranstaltningsmønstret (bevægelser på indsatstrappen). Udgifter på ungeområdet. Undersøgelsen udføres ved hjælp af kommunens egne statistiske registreringer samt trækning i relevante eksterne registre, fx Danmarks Statistik. Undersøgelsen gennemføres af Staben i Borgercenter Børn og Unge (BBU Staben), Center for Politik (ViA) og Resultatkontoret.

12 12 DELUNDERSØGELSE 2: Forandringer hos de unge set i relation til indsatsen (kvalitativ og kvantitativ undersøgelse) Denne undersøgelse giver et indblik i de kortsigtede og mellemlange forandringer i den unges adfærd og trivsel på nogle afgørende indikatorer, jf. forandringsteorien. Samtidig afdækkes mønstre i sammenhænge mellem den iværksatte indsats og de opnåede forandringer. Disse to delelementer i undersøgelsen kan samlet set give os en mere nuanceret og brugbar viden om, hvad det er, der virker i indsatsen. Der er tale om en ekstern undersøgelse. Konsulenternes faglige ekspertise og deres eksterne blik kan bidrage med nye spørgsmål og perspektiver til det samlede udviklingsforløb. Undersøgelsen sætter fokus på: Progressionen i den unges adfærd og trivsel. Sammenhængen mellem den iværksatte indsats og de opnåede forandringer hos de unge. De unges og familiernes oplevelse af og tilfredshed med indsatsen og samarbejdet med Socialforvaltningen. Viden fra denne undersøgelse skal supplere den viden, der indhentes i delundersøgelse 1. Der indhentes tilbud fra fem eksterne konsulentfirmaer i januar DELUNDERSØGELSE 3: Udviklingsevaluering (kvalitativ undersøgelse) Denne udviklingsevaluering er knyttet til omstillingsprocessen og den afprøvning af nye metoder, tilbud og samarbejdsformer, som er igangsat i Den løbende omstillingsproces og afprøvningen af prototyper kræver en systematisk opsamling af erfaringerne i organisationen, så disse kan danne grundlag for justering og videreudvikling af tilbud og metoder. Undersøgelsen sætter fokus på: Omstillingen i organisationen forløber den hensigtsmæssigt i forhold til forandringsteorien og de opstillede mål? En hyppig opsamling og efterfølgende justering af de afprøvede prototyper i systematiske læringsloops. Opsamlingen baseres på medarbejdere og lederes erfaringer. Skabelse af et beslutningsgrundlag for Programgruppen i forhold til den videre udviklings- og omstillingsproces. Implementering af ny fælles viden i hele organisationen, så læring sker samtidig med handling. Undersøgelsen gennemføres som en systematisk opsamling af medarbejdernes og ledernes erfaringer med omstillingsprocessen. Det er Programgruppens konsulenter, der foretager den løbende erfaringsopsamling og står for implementeringen af ny viden i organisationen. Stabens konsulenter supplerer med årlige afgrænsede og systematiske erfaringsopsamlinger på prioriterede fokusområder og formidler analyser og perspektiver til Programgruppen og andre relevante parter.

13 13 Oversigt over evalueringens delundersøgelser med succeskriterier og undersøgelsesmetoder Herunder følger en mere detaljeret beskrivelse af de enkelte delundersøgelser herunder hvilke undersøgelsesmetoder som tænkes anvendt for at belyse de opstillede succeskriterier. En samlet tidsplan med milepæle findes bagerst i dokumentet. Delundersøgelse 1: Målopfyldelse (kvantitativ undersøgelse) SUCCESKRITERIER UNDERSØGELSESMETODER TIDSPLAN Effekter for den samlede gruppe af udsatte unges sociale mobilitet målt i forhold til de overordnede politiske pejlemærker: stabil skolegang, gennemført ungdomsuddannelse, reduceret kriminalitet og reduceret misbrug. Derudover målinger på de unges oplevelse af livskvalitet og tilfredshed med samarbejdet med socialforvaltningen. Ændringer i foranstaltningsmønster, herunder bevægelser nedad på indsatstrappen samt færre unge anbragt på socialpædagogiske opholdssteder og døgninstitutioner. Økonomiske konsekvenser i form af en varig besparelse på ungeområdet fra Baseline for effektmålingen udgøres af pejlemærkemålingerne fra En gang årligt trækkes interne registreringer i forhold til pejlemærkerne. Disse suppleres med eksterne registeroplysninger omkring kriminalitet bl.a. fra Danmarks Statistik. På baggrund af BBU s egne registreringer i CSC udarbejdes en baseline for 2014 (BBU Staben) På baggrund af BBU s egne registreringer i CSC udarbejdes en opgørelse over foranstaltningsmønstret en gang årligt (BBU Staben). På baggrund af kommunens egne oplysninger opgøres udgifterne til anbringelser og forebyggende foranstaltninger en gang årligt (BBU Staben). Da indsatsen skal udvikles og have tid til at virke, vil der gå noget tid, før vi kan måle på effekterne hos de unge. Pejlemærkemålingerne er baseret på data, som er 1-2 år gamle, hvilket gør, at vi tidligst kan bruge målingerne fra Effekterne opgøres en gang årligt fra Årlig opgørelse over brug af foranstaltninger trækkes hvert år i januar. Første gang i januar Årlig opgørelse over udgifter til anbringelser og forebyggende foranstaltninger trækkes hvert år i januar. Første gang i januar 2016.

14 14 Delundersøgelse 2: Forandringer hos de unge set i relation til indsatsen (kvalitativ og kvantitativ undersøgelse) Med delundersøgelse 2 vil vi afdække: 1. Progressionen i centrale indikatorer for den unges adfærd og trivsel (jf. forandringsteorien), som vil føre til positive forandringer hos den unge på længere sigt (pejlemærkerne). 2. Progressionen i de unges og familiernes oplevelse af og medinddragelse i indsatsen. 3. Mønstre, der indikerer sammenhængen mellem indsatsen og forandringerne i de unges adfærd og trivsel. Den første undersøgelse vil udgøre en baseline, som progressionen vurderes ud fra i de efterfølgende undersøgelser. SUCCESKRITERIER UNDERSØGELSESMETODER TIDSPLAN Denne delundersøgelse skal belyse: Progressionen i centrale indikatorer for den unges adfærd og trivsel, jf. forandringsteorierne (se bilag). Dette omfatter områderne: Stabil skolegang og trivsel i skolen. Deltagelse i prosociale fællesskaber. Tilknytning til familienetværk. Mindre kriminel adfærd. Reduktion af hashmisbrug. Tilfredshed med livet. Progression i de unges og familiernes oplevelse af indsatsen, herunder: Medinddragelse i indsatsen. Inddragelse af netværk og civilsamfund. Indsatsens tilrettelæggelse. Indsatsens betydning for de opnåede forandringer. Om indsatsen har været tilstrækkelig (den rette indsats). Samarbejdet med Socialforvaltningen. De eksterne konsulentfirmaer afgiver tilbud på et design for denne delundersøgelse. Vi ønsker, at designet indeholder: En kombineret kvalitativ og kvantitativ undersøgelse af progressionen i de centrale indikatorer, de unges og familiernes oplevelser af indsatsen og sammenhængen mellem indsats og opnåede forandringer. En stratificeret, tilfældigt udvalgt gruppe af unge skal indgå i undersøgelsen. Mulighed for at nytilkomne unge også kan inddrages i undersøgelsen. Gennemførelse af en bortfaldsanalyse. Et forløbsperspektiv med flere undersøgelsesrunder, hvor man kan se forandringer hos de unge over tid. Der indhentes tilbud på opgaven hos 5 eksterne konsulentfirmaer i januar Den samlede undersøgelse gennemføres i perioden forår 2016 til forår 2018 med flere adskilte undersøgelsesrunder. Der ønskes afrapportering af de gennemførte undersøgelser undervejs i forløbet. Afdækning af mønstre, der indikerer sammenhængen mellem indsatsen og progressionen i de unges liv. Fordelen ved en ekstern undersøgelse er, at vi kan få tilkoblet en faglig ekspertise, som har en afstand til selve omstillingen og som kan vurdere de opnåede resultater udefra og med baggrund i en mere forskningsmæssig viden. Udfordringen ved eksterne undersøgelser er, at den indsamlede viden kan forsvinde ud af organisationen og ikke i tilstrækkelig grad bliver formidlet til og omsat i omstillingsarbejdet. Den eksterne undersøgelse kræver derfor et partnerskab med de eksterne konsulenter, som skal være indstillede på at formidle viden tilbage og gå i dialog med praksis omkring den indsamlede viden.

15 15 Delundersøgelse 3: Udviklingsevaluering (kvalitativ undersøgelse) FOKUSPUNKTER UNDERSØGELSESMETODER TIDSPLAN Der er ikke opstillet succeskriterier for dette område, men undersøgelsen vil have følgende fokuspunkter: Organiseringen af sagsforløbene herunder den nye sagsbehandlerrolle. Fleksible indsatser: Hvordan samarbejdes der på tværs i BBU? Afprøvning af prototyper. Brug af nye metoder og indsatser hvad virker? Og for hvem? Inddrages de unge, familierne og medarbejderne i omstillingsprocessen? Programgruppen følger løbende med i omstillingen gennem stop-op-dage, fokusgrupper, besøg i projekterne m.v. Der gives en løbende feedback til relevante medarbejdere og ledere. Stabens konsulenter gennemfører årlige, tværgående, systematiske opsamlinger og analyser af erfaringer på afgrænsede fokusområder. Design for disse opsamlinger planlægges i samarbejde med Programgruppen og tilpasses det aktuelle behov for viden. Den opsamlede viden formidles i en samlet og systematisk form til Programgruppen og andre relevante aktører. Programgruppen foretager erfaringsopsamlinger som en løbende del af omstillingsprocessen. Evalueringsgruppen foretager systematiske årlige erfaringsopsamlinger på afgrænsede fokusområder. Fokusområder og tidsplan for disse planlægges med Programgruppen. Udviklingsevalueringen gennemføres som en intern undersøgelse. Det vil være Programgruppen, der står for den løbende udvikling og implementering, mens evalueringsgruppen gennemfører de systematiske, tværgående erfaringsopsamlinger. Derved undgår man, at Programgruppen skal evaluere på egen praksis. De tværgående erfaringsopsamlinger vil samtidig indgå i og danne grundlag for den videre udviklingsproces. Såfremt der som følge af udviklingsevalueringen anbefales ændringer i forhold til omstillingsprocessen, bør der i udviklingsevalueringen følges op på, hvorvidt disse ændringer finder sted, og hvad de betyder for den videre proces og den udførte praksis. Formidling Hele evalueringsforløbet gennemføres som en formativ evaluering. Det vil sige, at delresultater formidles løbende, og der hele tiden er en tæt dialog med praksis. Den indsamlede viden drøftes med og gives tilbage til medarbejdere og ledere ude i praksis og er derved med til at justere og kvalificere indsatsen og omstillingsprocessen undervejs. Det er Programgruppen, som i samarbejde med BBU Staben er ansvarlig for formidlingen til og dialogen med praksis samt for justeringer af omstillingen på baggrund af de indhentede erfaringer. En gang årligt vil de indsamlede resultater fra de forskellige delundersøgelser blive samlet i en tværgående evalueringsrapport, som i kort form formidler de opnåede resultater til andre dele af organisationen, samarbejdspartnere og øvrige interesserede. På baggrund af evalueringsrapporten skrives et kortfattet notat til Socialudvalget (orientering) med en sammenfatning af resultater.

16 16 Tids- og milepælsplan for den samlede evaluering TÆT PÅ FAMILIEN, TIDSPLAN FOR EVALUERINGEN Målopfyldelse Baseline JAN Pejlemærker DEC DEC Ændret forandringsmønster JAN JAN JAN Økonomiske konsekvenser JAN JAN JAN Forandringer hos de unge sat i relation til indsatsen (Ekstern undersøgelse) Ekstern undersøgelse Januar 2016-forår 2018 Udviklingsevaluering Samlet kvalitativ opsamling på lokale erfaringer (BBU Staben) MAJ JAN- MAR NOV NOV NOV Løbende opsamling (TpF Programgruppen) Formidling af resultater Tværgående evalueringsrapport (årsrapport) udarbejdes til BBU Staben APR JAN JAN Orientering til SUD JUNI FEB FEB

17 17 TÆT PÅ FAMILIEN TIDSPLAN FOR EVALUERINGESAKTIVITETER I 2015 AUGUST SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER 2016 Succeskriterier udarbejdes Design færdiggøres Evalueringsdesign Målopfyldelse Baseline Pejlemærker Baseline foranstaltningsmønster 2014 Ekstern undersøgelse Udbudsmateriale udarbejdes Udbudsmaterialet godkendes Udviklingsevaluering Planlægning af erfaringsopsamling: projektrunde 1 og 2 plus runde i enheder Formidling

18 18 TÆT PÅ FAMILIEN TIDSPLAN FOR EVALUERINGSAKTIVITETER I 2016 Målopfyldelse JANUAR FEBRUAR MARTS APRIL MAJ JUNI Opgørelse: ændring i foranstaltningsmønster 2015 Opgørelse: økonomiske konsekvenser 2015 Ekstern undersøgelse Udbud udsendes og konsulentfirma udvælges Ekstern undersøgelse gennemføres og afrapporteres løbende Udviklingsevaluering Opsamling af erfaringer projektrunde 1 og 2 plus runde i enheder Formidling Formidling af erfaringer: projekter og runde i enheder Første statusrapport for den samlede evaluering Orientering til Styregruppe og Socialudvalg

19 19 Forandringsteori for anbragte unge ØNSKEDE FORANDRINGER I ORGANISATIONEN ØNSKEDE FORANDRINGER I DEN UNGES LIV Aktiviteter Præstationer output Virkninger på kort sigt, outcome Virkninger på mellemlangt sigt BBU tilbyder relevante, fleksible, familieinddragende og styrkende tilbud, herunder plejefamilier, som bor tæt på København Sagsbehandler trækker hyppigt på den unge og familiens viden og ekspertise i planlægning og opfølgning på indsatsen (netværksmøder) Sagsbehandler opstiller og følger hyppigt op på klare mål for den unge og familien i tæt samarbejde med den unge, familien og netværket samt relevante professionelle Sagsbehandler identificerer og visiterer til relevante BBU-tilbud i et sammenhængende forløb, der justeres ned ad indsatstrappen over tid Sagsbehandler og foranstaltningspersonale aftaler løsningen af konkrete opgaver omkring fx skole og fritid med frivillige og relevante voksne i den unges netværk i samarbejde med den unge Foranstaltningspersonalet understøtter den unge i at aktivere ressourcer i familie og netværk Sagsbehandler sikrer, at forældre og det nære netværk tilbydes og motiveres til at deltage i relevant familiebehandling, vejledning/guidning og støtte Flere unge er anbragt i familiepleje i København og i netværkspleje Foranstaltningspersonalet guider og støtter de unge i at klare praktiske gøremål og finde hjælp i hverdagen til bolig, økonomi, sundhed mv. De kompetente voksne omkring den unge kommer hurtigt i kontakt med hinanden og ændrer i planer for den unges skole, fritid, job mm. Den unge har en større tilknytning til familie og netværk og oplever dem som gennemgående, positive relationer i sit liv Forældre og det nære netværk er styrket og fastholdt i deres ansvar Langsigtede virkninger inden for projektperioden (i 2020) Virkninger udover programperioden (efter 2010) Den unge har tilværelseskompetencer, der ruster ham eller hende til voksenlivet Netværket og de nære voksne understøtter den unge i at få og holde fast i skole, ungdomsuddannelse, fritidsaktiviteter og job Den unge oplever et ansvar for at deltage aktivt i skole, ungdomsuddannelse, fritidsaktiviteter og job Den unge går i skole eller ungdomsuddannelse hver dag og trives. Skole, job og fritidsaktiviteter foregår i nærheden af forældre og netværk, hvis det er til den unges bedste Den unge kommer hurtigere hjem eller i egen bolig Den unges overgang til hjemmet eller egen bolig bliver mere stabil Færre unge begår kriminalitet Den unge gennemfører 9. klasse og en ungdomsuddannelse Den unge oplever sig som en del af det omgivende samfund, dvs. skole, fritidsliv og arbejdsmarked Den unge og dennes familie har øget sin sociale mobilitet. De kan drage omsorg for sig selv og leve et selvstændigt liv med job osv.

20 20 Forandringsteori for unge i forebyggende foranstaltninger ØNSKEDE FORANDRINGER I ORGANISATIONEN ØNSKEDE FORANDRINGER I DEN UNGES LIV Aktiviteter Præstationer output Virkninger på kort sigt, outcome Virkninger på mellemlangt sigt Sagsbehandler planlægger opfølgningsmøder i behandlingsforløbet på forhånd i samråd med den unge, familien og netværket Sagsbehandler og øvrige involverede medarbejdere laver løbende vurderinger af behovet for opfølgningsmøder undervejs i behandlingsforløbet Sagsbehandler er ansvarlig for at gennemføre netværksmøder fra start i behandlingsforløbet og undervejs i forløbet og har kompetencerne og tiden til at sikre, at den unge, familien og netværket oplever sig inddraget på møderne Sagsbehandler identifi cerer og visiterer til relevante BBU-tilbud i et sammenhængende forløb, der justeres ned ad indsatstrappen over tid Sagsbehandler og øvrige involverede medarbejdere laver løbende vurderinger af behovet for opfølgningsmøder undervejs i behandlingsforløbet Sagsbehandler laver samarbejdsaftaler med den unges familie og netværk, hvor fokus er på at opbygge og fastholde støttende relationer mellem den unge, familien og netværket Sagsbehandler har tæt kontakt og dialog samt et stærkt inddragende samarbejde med den unge, familien og netværket om at fi nde de rette skræddersyede løsninger i forhold til de unges behov under hele foranstaltningsforløbet Alle involverede medarbejdere sagsbehandler, eventuelle familiebehandlere, kontaktpersoner osv. arbejder ud fra fælles, konkrete mål, der fastholder den unge i nærmiljøet, fx skole, fritidsliv og venner I samråd med den unge, familien og netværket evaluerer og justerer sagsbehandler løbende indsatsen, dvs. typen eller kombinationen af indsatser, så den matcher den unge, familien og netværkets udvikling Alle involverede medarbejdere omkring den unge arbejder målrettet på løbende at afdække og aktivere den unges egne samt familiens og netværkets ressourcer Langsigtede virkninger inden for projektperioden (i 2020) Virkninger udover programperioden (efter 2010) Den unge oplever sig som en del af og har betydningsfulde relationer i nærmiljøet, fx skole, fritidsliv og job Den unge tager medansvar for eget liv og foranstaltningsforløb, det vil bl.a. sige, at den unge kender til og arbejder hen mod de i fællesskab defi nerede mål Den unge har tilværelseskompetencer, som ruster ham eller hende til voksenlivet. Det vil bl.a. sige, at den unge kan etablere og opretholde relationer til familie og prosociale netværk Familien varetager en stærkere omsorgsrolle for den unge og støtter op om den unges liv Den unge har en større tilknytning til familie og netværk og oplever dem som gennemgående, positive relationer i sit liv Flere unge gennemfører 9. klasse og en ungdomsuddannelse Færre unge anbringes Færre unge begår kriminalitet Den unge oplever sig som en del af det omgivende samfund, dvs. skole, fritidsliv og arbejdsmarked Den unge og dennes familie har øget deres sociale mobilitet. De kan drage omsorg for sig selv og leve et selvstændigt liv med job osv. Den unge går i skole hver dag og trives Den unge er en del af et prosocialt fællesskab med venner og positive voksne, fx i skolen, på arbejdspladsen og i sportsklubben

21

22 22 Med Tæt på Familien skal de unge opleve: tættere kontakt og øget dialog med deres sagsbehandler at der opbygges og fastholdes støttende relationer mellem dem selv, familien og personer i familiens omgangskreds at de inkluderes i det almindelige samfund gennem skole, fritidsjob og aktiv fritid at indsatsen er sammenhængende og passer til de behov, som de selv og familien har TryKKeriet Fotos Philip Peng Rosenthal 2015 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Borgercenter Børn og Unge 2015

lige MULIGHEDER En tidligere forebyggende og mere effektiv indsats PIXI

lige MULIGHEDER En tidligere forebyggende og mere effektiv indsats PIXI lige MULIGHEDER En tidligere forebyggende og mere effektiv indsats PIXI Hvidovre Kommune har, som en del af et partnerskabsprojekt med Socialstyrelsen, gennemført et lokalt udviklingsarbejde. Det lokale

Læs mere

24-07-2014. Sagsnr. 2014-0021694. Dokumentnr. 2014-0021694-8. Sagsbehandler Mette Meisner

24-07-2014. Sagsnr. 2014-0021694. Dokumentnr. 2014-0021694-8. Sagsbehandler Mette Meisner KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for mål og rammer NOTAT Ambitioner for det sociale arbejde på ungeområdet Tæt på Familien - en omstilling af ungeområdet Børn og unge, der vokser op i en familie

Læs mere

Sagsnr Bilag 2: Business case. Dokumentnr Sagsbehandler Maja Helvig Haxthausen

Sagsnr Bilag 2: Business case. Dokumentnr Sagsbehandler Maja Helvig Haxthausen KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 19-05-2017 Bilag 2: Business case Satspuljeansøgning fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune til puljen Mod en tidlig forebyggende og

Læs mere

Indsatstrappen i Københavns Kommune

Indsatstrappen i Københavns Kommune Notat Indsatstrappen i Københavns Kommune Udvikling i projektperioden for Tæt på Familien Hans Skov Kloppenborg og Rasmus Højbjerg Jacobsen Indsatstrappen i Københavns Kommune Udvikling i projektperioden

Læs mere

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015 Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Stinne Højer Mathiasen, Programleder Trine Nanfeldt, Teamleder Se også:

Læs mere

Evalueringsdesign. Projekt Hirtshals. Lige muligheder for alle børn og unge

Evalueringsdesign. Projekt Hirtshals. Lige muligheder for alle børn og unge Evalueringsdesign Projekt Hirtshals Lige muligheder for alle børn og unge Evalueringsdesign af Projekt Hirtshals Lige muligheder for alle børn og unge I Hjørring Kommune har man siden 2011 arbejdet med

Læs mere

UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi

UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi UDKAST Odder Kommunes indsats og anbringelsesstrategi Forord Odder Kommunes indsats- og anbringelsesstrategi retter sig primært mod børn og unge, hvis udvikling og trivsel ikke alene kan sikres gennem

Læs mere

Ramme og retning. Partnerskab om en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats for udsatte børn og unge

Ramme og retning. Partnerskab om en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats for udsatte børn og unge Ramme og retning Partnerskab om en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats for udsatte børn og unge Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 1. Indledning...3 2. Baggrund...3 3. Formål...4 4.

Læs mere

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Dansk Socialrådgiverforenings konference 16. april Kvalitet i sagsbehandlingen Udsatte børn og unge Fremtiden

Læs mere

NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge

NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge Børn og Unge Sagsnr. 302754 Brevid. 2827080 Ref. PIWI Dir. tlf. 46 31 59 62 piawi@roskilde.dk NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge 31. maj 2018

Læs mere

Velfærd i en ny virkelighed udsatte børn og unge. Politisk Temadag i Syddanmark v. Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed

Velfærd i en ny virkelighed udsatte børn og unge. Politisk Temadag i Syddanmark v. Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Velfærd i en ny virkelighed udsatte børn og unge Politisk Temadag i Syddanmark v. Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Udsatte børn og unge Fremtiden er deres Vejen frem - Tre pejlemærker:

Læs mere

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn Ramme for partnerskabet Investering i efterværn Viden til gavn Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 1 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Forebyggende indsatser for unge og familier

Forebyggende indsatser for unge og familier Kontakt og visitation For henvendelser vedr. visitation: Leder af VIFU Forebyg Bo Rasmussen 3113 7620 eu3t@kk.dk Leder af VIFU Kristian Skow Hopp 3118 6910 b74m@kk.dk For øvrige henvendelser og spørgsmål:

Læs mere

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Baggrund Som led i projektet Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR er der udviklet faglige pejlemærker for den tidlige

Læs mere

Eksempel på KØBENHAVNS KOMMUNES SOCIALE STRATEGI STRATEGI FOR UDSATTE BORGERE OG BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV

Eksempel på KØBENHAVNS KOMMUNES SOCIALE STRATEGI STRATEGI FOR UDSATTE BORGERE OG BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen NOTAT Bilag 1 Eksempel på KØBENHAVNS KOMMUNES SOCIALE STRATEGI STRATEGI FOR UDSATTE BORGERE OG BORGERE MED SÆRLIGE BEHOV [Stjernen med konkrete pejlemærker afventer

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på   En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på www.sim.dk/frikommuneforsoeg-ii. Frikommunenetværk Titel på forsøg Deltagerkommuner Faglig kontaktperson

Læs mere

Info-center om unge og misbrug. Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008

Info-center om unge og misbrug. Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008 Info-center om unge og misbrug Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008 Indhold Baggrund... 4 Formål... 4 Målgruppe... 5 Unge med sociale problemer og et problematisk forbrug af rusmidler... 5 Målsætninger

Læs mere

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Indledning Alle børn og unge i Glostup skal have mulighed for at blive i stand til at mestre deres liv og udfolde deres potentialer. Med den sammenhængende

Læs mere

Fælles Børn - Fælles Indsats

Fælles Børn - Fælles Indsats Fælles Børn - Fælles Indsats PIXIUDGAVE TIL FAGPROFESSIONELLE Faglig Strategi 2018-2022 Børne- og Familieområdet Opgaveløsningen i Fælles Børn - Fælles Indsats hører under Lov om Social Service. Derudover

Læs mere

Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede unge (YLS/CMI)

Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede unge (YLS/CMI) Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede unge (YLS/CMI) / Excecutive summary af kvantitativ analyse Velfærdsanalyseenheden November 2017 Baggrund: Der er et ønske om mere viden om og systematik

Læs mere

Bilag 2. Handlingsoversigt finansierede tiltag

Bilag 2. Handlingsoversigt finansierede tiltag Bilag 2. Handlingsoversigt finansierede tiltag Fokusområde Mål Handling Forventet effekt Forventede udgifter Finansiering Implementerings-forudsætninger Forventet implementeringsstart En mere vidensbaseret

Læs mere

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner

Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Socialforvaltningen NOTAT Projektbeskrivelse Socialrådgivere i daginstitutioner Baggrund for projektet Et af fokusområderne i SOF s strategi for udviklingen af arbejdet med udsatte børn, unge og deres

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Job og personprofil for relationsmedarbejder Dato

Job og personprofil for relationsmedarbejder Dato Den boligsociale helhedsplan 2014-2018 Job og personprofil for relationsmedarbejder Dato 1. Indledning Du ansættes i områdesekretariatet, som varetager det praktiske arbejde med at sikre den løbende fremdrift

Læs mere

STATUS Forebyggelsesstrategi og Program for Bedre samarbejde mellem SOF og BUF

STATUS Forebyggelsesstrategi og Program for Bedre samarbejde mellem SOF og BUF STATUS Forebyggelsesstrategi og Program for Bedre samarbejde mellem SOF og BUF Inklusion Tidlig Indsats Mål: At der er ikke en stigning i københavnske skolebørn, der udskilles til specialtilbud. Status:

Læs mere

De elementer af tids- og handleplanen, der er afhængige af en opnormering af sagsbehandlere påpeges under de enkelte punkter.

De elementer af tids- og handleplanen, der er afhængige af en opnormering af sagsbehandlere påpeges under de enkelte punkter. Bilag 1: Tids- og handleplan Dette bilag beskriver en tids- og handleplan for en implementering af en Svendborg-model. Tidsog handleplanen tager udgangspunkt i en kortlægning og analyse af Center for Børn,

Læs mere

Unge på kanten. Projektbeskrivelse. Projektleder: Sanne Kjellow Senest revideret: 30/11/2016

Unge på kanten. Projektbeskrivelse. Projektleder: Sanne Kjellow Senest revideret: 30/11/2016 Unge på kanten Projektbeskrivelse Projektleder: Sanne Kjellow Senest revideret: 30/11/2016 Baggrund Børne- og Familieudvalget, Social- og Sundhedsudvalget og Beskæftigelsesudvalget igangsatte i august

Læs mere

BORGERCENTER BØRN OG UNGE

BORGERCENTER BØRN OG UNGE M ÅLGR U P P E P L A N BORGERCENTER BØRN OG UNGE 2016-2017 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 OM BORGERCENTER BØRN OG UNGE 4 1. VI HAR AMBITIONER FOR BØRN OG UNGE DER ER SOCIALT UDSATTE! 5 VI ER TÆT PÅ FAMILIEN

Læs mere

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde 2014-2017 Den socialpolitiske indsats i København retter sig mod de borgere, der måtte have brug for en særlig indsats. Det er de socialt udsatte

Læs mere

Internt notatark. Emne: Efterværn i praksis i Kolding Kommune

Internt notatark. Emne: Efterværn i praksis i Kolding Kommune Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Stab for rådgivningsområdet Dato 25. november 2014 Sagsnr. 14/19330 Løbenr. 201133/14 Sagsbehandler René Hansen Direkte telefon 79 79 29 04 E-mail reha@kolding.dk

Læs mere

CENTERCHEF TIL CENTER FOR SPECIALPÆDAGOGIK OG PSYKIATRI

CENTERCHEF TIL CENTER FOR SPECIALPÆDAGOGIK OG PSYKIATRI KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Borgercenter Børn og Unge STILLINGS- OG PERSONPROFIL CENTERCHEF TIL CENTER FOR SPECIALPÆDAGOGIK OG PSYKIATRI SOCIALFORVALTNINGEN, KØBENHAVNS KOMMUNE Om Socialforvaltningen

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 og koordineret samarbejde. Mål: Tidlig indsats Politikområde 01 og 03 Langsigtet mål: Flere børn og familiers vanskeligheder afhjælpes så tidligt som muligt

Læs mere

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats.

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats. Sagsnr. 00.00.00-A00-5-16 Cpr. Nr. Dato 8-5-2016 Navn Sagsbehandler Thomas Carlsen Forslag til Distriktsprojekt i 2017-2019 Næstved Kommune gennemfører i 2017-2019 et projekt i et skoledistrikt med fokus

Læs mere

Notat. Erfaringsopsamling handicappolitik

Notat. Erfaringsopsamling handicappolitik Notat 31. januar 2018 Sagsbeh.:KNM J.nr.: 00.15.10-G01-9-17 Plan og Projektstab Erfaringsopsamling handicappolitik 2015-2018 Baggrund og formål Formålet med erfaringsopsamlingen er at få viden, der kan

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.46 Forebyggelse/anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter aktiviteter omkring både de forebyggende

Læs mere

Rådgivningskatalog. Omlægning til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats

Rådgivningskatalog. Omlægning til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Omlægning til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Indledning...3 Forud for rådgivningsdagen...5 Efter rådgivningsdagen...5 1.Styringsgrundlag...6 2. Forandringsteori...7 3. Erfaringer med

Læs mere

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Vi vil et helhedsorienteret og fagligt stærkt miljø, hvor børn, forældre og medarbejdere oplever sammenhæng ved kontakt med alle dele

Læs mere

FOREBYGGELSESSTRATEGI

FOREBYGGELSESSTRATEGI FOREBYGGELSESSTRATEGI - fælles sigtelinjer for forebyggelse af eksklusion og udsathed blandt børn og unge i Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen INDHOLD

Læs mere

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen:

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen: Bilag 2 Hovedpunkter i anbringelsesreformen: 1. Tidlig og sammenhængende indsats. Forebyggelse og en tidlig indsats er af afgørende betydning for at sikre udsatte børn og unge en god opvækst. Anbringelsesreformen

Læs mere

Handleplan som opfølgning på anbefalingerne i rapporten kriminelle udsatte unge, som har et misbrug og/eller en psykisk

Handleplan som opfølgning på anbefalingerne i rapporten kriminelle udsatte unge, som har et misbrug og/eller en psykisk Handleplan som opfølgning på anbefalingerne i rapporten kriminelle udsatte unge, som har et misbrug og/eller en psykisk lidelse Indledning I de seneste år har der været et generelt fald i ungdomskriminaliteten

Læs mere

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version )

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version ) Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version 220517) Serviceområde 10, 12 og 16 Fokusområde Alle børn skal være en del af fællesskabet. - Inklusion af børn og unge i dagtilbud og skoler. - Fastholdelse af børn

Læs mere

Udvikling i antal anbringelser halvår SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering

Udvikling i antal anbringelser halvår SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering Til Til Kopi til Socialudvalget Orientering Side 1 af 7 Udvikling i antal anbringelser 2010-1. halvår 2015 Dette notat beskriver udviklingen på anbringelsesområdet i perioden 2010 til 2015. Særligt to

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Indledning Børne- og Ungestrategien er den overordnede strategiske ramme, der er retningsgivende for, hvordan alle medarbejdere

Læs mere

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret 2011 Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Forord 3 Formål og værdier 4 Netværksmødet 5 Børn og unge med særlige behov

Læs mere

NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge

NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 313600 Brevid. 3121839 Ref. MAUF Dir. tlf. 46315211 martinuf@roskilde.dk NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet, foranstaltninger

1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet, foranstaltninger Bevillingsområde 30.46 Forebyggelse/anbringelse af børn og unge uden for hjemmet Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse

Læs mere

Projektbeskrivelse Pilotprojekt: Sammenhængende borgerforløb Den 20. december 2018 Acadre sagsnr. 18/35080

Projektbeskrivelse Pilotprojekt: Sammenhængende borgerforløb Den 20. december 2018 Acadre sagsnr. 18/35080 Projektbeskrivelse Pilotprojekt: Sammenhængende borgerforløb Den 20. december 2018 Acadre sagsnr. 18/35080 1 Baggrund Socialudvalget ønsker, at Holbæk Kommune optimerer samarbejdet i sager, der går på

Læs mere

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer Det åbne dagtilbud Overordnede mål og rammer 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Det engagerede møde med omverdenen har værdi og skaber værdi.... 3 Lovgivning... 3 Formål... 3 Mål... 4 Organisering...

Læs mere

Internt notatark. Emne: 6 myter på anbringelsesområdet

Internt notatark. Emne: 6 myter på anbringelsesområdet Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Stab for socialområdet Emne: 6 myter på anbringelsesområdet Med baggrund i register-data fra Danmarks Statistik, Ankestyrelsen og særudtrukket data fra Rockwool-

Læs mere

EVALUERING AF PROJEKTERNE - FORMÅL, INDHOLD OG TIDSPLAN STARTKONFERENCE 11.03.2015 STARTKONFERENCE 2015/03/11

EVALUERING AF PROJEKTERNE - FORMÅL, INDHOLD OG TIDSPLAN STARTKONFERENCE 11.03.2015 STARTKONFERENCE 2015/03/11 EVALUERING AF PROJEKTERNE - FORMÅL, INDHOLD OG TIDSPLAN 11.03.2015 2 FORSKELLIGE FORMER FOR EVALUERINGER Intern evaluering Skolerne gennemfører evaluering skolens projekt (fx af elevernes udbytte el. lign).

Læs mere

PROJEKT - UDSATTE FAMILIER

PROJEKT - UDSATTE FAMILIER PROJEKT - UDSATTE FAMILIER Målgruppe: Udsatte familier, som modtager familiebehandling eller har anbragte børn, og som samtidig har en beskæftigelsessag i BSF. Ca. 420 familier med ca. 1.100 individer

Læs mere

PROJEKT - UDSATTE FAMILIER

PROJEKT - UDSATTE FAMILIER PROJEKT - UDSATTE FAMILIER Målgruppe: Udsatte familier som modtager familiebehandling eller har anbragte børn og som samtidig har en beskæftigelsessag i BSF. Ca. 420 familier, med ca. 1.100 individer,

Læs mere

Herningmodellen. Stinne Højer Mathiasen, Børn & Unge, Herning Kommune Inspirationsdag Socialstyrelsen 4. februar 2016

Herningmodellen. Stinne Højer Mathiasen, Børn & Unge, Herning Kommune Inspirationsdag Socialstyrelsen 4. februar 2016 Herningmodellen på området for socialt udsatte er kompleks fordi tandhjulene hænger sammen. Den handler både om udfører og myndighed og om koblingen mellem det almene og det specialiserede Herningmodellen

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 er vedtaget af Byrådet 21. juni 2017.

Læs mere

Børnenes stemme. - høringsudkast. Natur og Udvikling. Juni 2016

Børnenes stemme. - høringsudkast. Natur og Udvikling. Juni 2016 Børnenes stemme - høringsudkast Juni 2016 Natur og Udvikling Børnenes stemme Forord Halsnæs Kommune giver børnene stemme. Vi lytter til børnenes stemme, fordi det er ægte og autentisk. Vi lytter, når børn

Læs mere

Fælles 6-by mål på det sociale område

Fælles 6-by mål på det sociale område Punkt 6. Fælles 6-by mål på det sociale område 2014-157 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalgets godkender At 6-byerne iværksætter systematiske målinger efter

Læs mere

CENTERCHEF TIL CENTER FOR UDSATTE OG KRIMINALITETSTRUEDE UNGE

CENTERCHEF TIL CENTER FOR UDSATTE OG KRIMINALITETSTRUEDE UNGE KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Borgercenter Børn og Unge STILLINGS- OG PERSONPROFIL CENTERCHEF TIL CENTER FOR UDSATTE OG KRIMINALITETSTRUEDE UNGE SOCIALFORVALTNINGEN, KØBENHAVNS KOMMUNE Om Socialforvaltningen

Læs mere

Effektmåling. Ulf Hjelmar. Workshop. forskningsprogramleder Anvendt KommunalForskning (AKF)

Effektmåling. Ulf Hjelmar. Workshop. forskningsprogramleder Anvendt KommunalForskning (AKF) Effektmåling Workshop Ulf Hjelmar forskningsprogramleder Anvendt KommunalForskning (AKF) www.akf.dk Agenda 1. Hvordan skabes en god evalueringspraksis, så man i højere grad kan dokumentere og sammenligner

Læs mere

Hørmarken3. Børnenes stemme. Halsnæs Kommunes sammenhængende. børne-, unge- og familiepolitik

Hørmarken3. Børnenes stemme. Halsnæs Kommunes sammenhængende. børne-, unge- og familiepolitik Hørmarken3 Børnenes stemme Halsnæs Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2016-2020 Oktober 2016 Børnenes stemme Forord Halsnæs Kommune giver børnene stemme. Vi lytter til børnenes stemme,

Læs mere

Resultatkontrakt for Børneinstitution Munkebjerg

Resultatkontrakt for Børneinstitution Munkebjerg Resultatkontrakt 2012-2013 for Børneinstitution Munkebjerg 1. Overordnet ramme og sammenhæng Kontraktstyring er et ledelsesværktøj og et element i Odense Kommunes mål- og resultatstyring. Kontrakten tager

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi

Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi Kompetenceudviklingsstrategi for pædagogiske medarbejdere og ledere i skoleforvaltningen 2015-2017 Skoleforvaltningens vision og strategiske mål skaber retning for Skoleforvaltningens

Læs mere

PROJEKTOPLYSNINGER. Der ansøges således dels om de øremærkede midler til Hedelundgårdparken.

PROJEKTOPLYSNINGER. Der ansøges således dels om de øremærkede midler til Hedelundgårdparken. PROJEKTOPLYSNINGER 1 Indsatsens formål Esbjerg Kommune ønsker en bredere koordineret og målbar indsats på det boligsociale område med henblik på at gøre udsatte boligområder velfungerende og attraktive.

Læs mere

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik 2016-2018 Lovgivningsmæssig baggrund Januar 2006 trådte Anbringelsesreformen i kraft. Anbringelsesreformen havde fokus på at styrke det faglige grundlag

Læs mere

EN NY SOCIALSTRATEGI

EN NY SOCIALSTRATEGI EN NY SOCIALSTRATEGI Socialstrategien er de politiske visioner for det sociale arbejde i København for børn, unge og voksne med sociale og psykiske udfordringer eller et handicap. Socialstrategien skitserer

Læs mere

7. marts Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Margit Smedemark-Andersen. * Tidlig Indsats

7. marts Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Margit Smedemark-Andersen. * Tidlig Indsats KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen Center for Policy Center for Politik NOTAT 7. marts 2018 Baggrundsnotat til Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget Børne- og Ungdomsforvaltningen

Læs mere

Information til Børne- og Ungdomsudvalget om børn med særlige behov i den almene folkeskole

Information til Børne- og Ungdomsudvalget om børn med særlige behov i den almene folkeskole KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Information til Børne- og Ungdomsudvalget om børn med særlige behov i den almene folkeskole I forbindelse

Læs mere

Kvalitetssystem for KUU Køge-Roskilde-Greve

Kvalitetssystem for KUU Køge-Roskilde-Greve Kvalitetssystem for KUU Køge-Roskilde-Greve Kvalitetssikring og evaluering for KUU Køge-Roskilde-Greve Formålet med kvalitetssikringssystemet for KUU Køge-Roskilde-Greve er at sikre, at uddannelsen i vores

Læs mere

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige).

Socialafdelingen oplever, at der ofte er udfordringer i at sikre sammenhænge i overgange i forhold til unges uddannelse (15-25 årige). Bilag 2 initiativer på Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalgets område Initiativ Sikre sammenhæng i overgange Forankring Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Udfordring Hvad ønsker man at forandre og

Læs mere

Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune

Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune Ledelsesresumé En tidlig forebyggende indsats, er ikke kun en økonomisk investering, men også en investering i mennesker (Skandia, 2015).

Læs mere

Baseline. Sverigesprogrammet

Baseline. Sverigesprogrammet Baseline Sverigesprogrammet Børn og Unge August 2013 1 Indholdsfortegnelse 1. Formål og mål... 3 2. Evaluering... 4 3. Mål 1-3 anbringelser... 6 4. Mål 4 inklusion... 9 5. Mål 6 indsatstrappen... 10 6.

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse politiske

Læs mere

Lige Muligheder Resultater fra omlægningen til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats

Lige Muligheder Resultater fra omlægningen til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Lige Muligheder Resultater fra omlægningen til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Centerchef for Børn og Familier, Charlotte Ibsen Hvidovre Kommune den 6. marts 2018 Animationsfilm om konceptet

Læs mere

Projektkommissorium. A. Familieorienteret alkoholbehandling 30-06-2015

Projektkommissorium. A. Familieorienteret alkoholbehandling 30-06-2015 Projektkommissorium A. Familieorienteret 30-06-2015 B. Projektbeskrivelse Som led i det sundhedspolitiske udspil Mere borger, mindre patient et stærkt fælles sundhedsvæsen er der afsat 56 mio. kr. i perioden

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn

Retningslinjer for det personrettede tilsyn September 2013 Retningslinjer for det personrettede tilsyn 2. udgave Indledning og formål Jf. Lov om Social Service, 148, skal Frederikssund Kommune føre løbende tilsyn med barnets eller den unges forhold

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Notat. Aarhus Kommune. Emne Udviklingen i antal anbringelser Socialudvalget. Socialforvaltningen. Den 23. marts 2015

Notat. Aarhus Kommune. Emne Udviklingen i antal anbringelser Socialudvalget. Socialforvaltningen. Den 23. marts 2015 Notat Emne Udviklingen i antal anbringelser 2007 2014 Til Socialudvalget Aarhus Kommune Den 23. marts 2015 I dette notat gives et overblik over udviklingen i antal anbringelser opdelt på følgende områder.

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Status på Herningmodellen Herunder Socialstyrelsens evaluering af omlægningen af praksis i Partnerskabsperioden

Status på Herningmodellen Herunder Socialstyrelsens evaluering af omlægningen af praksis i Partnerskabsperioden Status på Herningmodellen Herunder Socialstyrelsens evaluering af omlægningen af praksis i Partnerskabsperioden 2015-2017 Børne- og Familieudvalget 20. juni 2018 Publikationen Film om omlægning til en

Læs mere

Revideret kommissorium

Revideret kommissorium Center Familie og Handicap Journalnr: 27.00.00-G01-20-15 Ref.: Tanja Lillelund Telefon: 99887609 E-mail: tali@rebild.dk Dato: 22-12-2015 Revideret kommissorium Projekt: Fælles indsats Stamoplysninger Center/afdeling

Læs mere

Børn og unge er fundamentet for fremtiden!

Børn og unge er fundamentet for fremtiden! SAMMEN om GODE KÅR Børne- Ungepolitik Nyborg Kommune 2015-2018 Børn og unge er fundamentet for fremtiden! Børn og unge skal vokse op under gode kår, der giver dem mulighed for at udvikle og udfolde sig

Læs mere

Spørgemøde vedr. udbud af evaluering: Landsbyggefondens boligsociale indsatser under midlerne, afholdt den 25. april 2017

Spørgemøde vedr. udbud af evaluering: Landsbyggefondens boligsociale indsatser under midlerne, afholdt den 25. april 2017 Spørgemøde vedr. udbud af evaluering: Landsbyggefondens boligsociale indsatser under 2015-18-midlerne, afholdt den 25. april 2017 TILBUDSFASEN Spm. nr. Besvaret dato Spørgsmål Svar 1 25. april 2017 I udbudsmaterialet

Læs mere

AT ARBEJDE MED FORANDRINGSTEORIER STARTKONFERENCE STARTKONFERENCE 2015/03/11

AT ARBEJDE MED FORANDRINGSTEORIER STARTKONFERENCE STARTKONFERENCE 2015/03/11 AT ARBEJDE MED FORANDRINGSTEORIER 11.03.2015 DE KRITISKE ANTAGELSER ER AFGØRENDE FORMÅL MED OPLÆG Introduktion til forandringsteori: Hvad er en forandringsteori? Og hvad skal den bruges til? Hvordan udarbejder

Læs mere

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm 2019-2022 24.1.2019 Notat af Skolechef Espen Fossar Andersen 1 Indhold Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm... 1 2019-2022... 1 Indledning... 3 Målsætning...

Læs mere

EKP RESULTAT- OG EFFEKTAFRAPPORTERING Enheden for Kriminalpræventive Programmer (EKP) 15. april Udarbejdet af:

EKP RESULTAT- OG EFFEKTAFRAPPORTERING Enheden for Kriminalpræventive Programmer (EKP) 15. april Udarbejdet af: EKP RESULTAT- OG EFFEKTAFRAPPORTERING 2014 Enheden for Kriminalpræventive Programmer (EKP) 15. april 2015 Udarbejdet af: Pernille Christel Bak & Malene Lue Kessing Indhold 1. Indledning... 3 2. Henvendelser...

Læs mere

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år Børne- og Ungdomsforvaltningen Pejlemærker og mål for Fritidscentre 14-17 (25) år I københavnske fritidsinstitutioner og fritidscentre tilbydes børn og unge både et udfordrende læringsmiljø og et indholdsrigt

Læs mere

Vejen til uddannelse og beskæftigelse

Vejen til uddannelse og beskæftigelse Vejen til uddannelse og beskæftigelse - for udsatte unge mellem 15 og 23 år Til beslutningstagere i kommuner 1 Vejen til uddannelse og beskæftigelse for anbragte udsatte unge og tidligere mellem anbragte

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund

Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund Punkt 3. Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund 2016-008853 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender,

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år Børne- og Ungdomsforvaltningen Pejlemærker og mål for Fritidscentre 14-17 (25) år I københavnske fritidsinstitutioner og fritidscentre tilbydes børn og unge både et udfordrende læringsmiljø og et indholdsrigt

Læs mere

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag Kalundborg Kommunes Ledelses- og styringsgrundlag Velkommen til Kalundborg Kommunes nye ledelsesog styringsgrundlag Det beskriver, hvordan vi skaber fælles retning og samarbejde for bedre resultater. Vi

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

EN BY MED PLADS TIL ALLE

EN BY MED PLADS TIL ALLE BY MED PLADS TIL ALLE SOCIALSTRATEGI 2018 BY MED PLADS TILINDHOLD ALLE 4 8 VÆRDIGT HELSTØBT OG LANGSIGT LØSNING SELVSTÆNDIGT SUND OG FAGLIGT STÆRK ORGANISATION 6 10 INTRODUKTION København skal være en

Læs mere

Gør det noget det virker?

Gør det noget det virker? Familie & Evidens Center 1 Gør det noget det virker? Familie & Evidens Center Giver udsatte børn og unge et bedre liv 2 Indholdsfortegnelse 3 Allerød indholdsfortegnelse Brøndby Mød FEC Skole Forældre

Læs mere

Godkendelse af udviklingsstrategi for børn, unge og familier i Aalborg Kommune - 2. behandling

Godkendelse af udviklingsstrategi for børn, unge og familier i Aalborg Kommune - 2. behandling Punkt 2. Godkendelse af udviklingsstrategi for børn, unge og familier i Aalborg Kommune - 2. behandling 2016-018466 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skoleforvaltningen indstiller, at Familie-

Læs mere

samarbejde - fra principper til praksis

samarbejde - fra principper til praksis Det gode samarbejde - fra principper til praksis 1.udgave, september 2017 Om materialet Materialet er udarbejdet af Center for Fleksible Indsatser og Boformer med inddragelse af flere af BBU s myndighedsenheder.

Læs mere

Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet

Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Status på arbejdet med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på de skærmede enheder på handicapområdet Socialudvalget

Læs mere