Farvebjælkerne vil undervejs fremgå af de enkelte slides, således at man kan følge med i hvor i præsentationen man er.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Farvebjælkerne vil undervejs fremgå af de enkelte slides, således at man kan følge med i hvor i præsentationen man er."

Transkript

1

2 Figuren viser dispositionen for præsentationen. Farvebjælkerne vil undervejs fremgå af de enkelte slides, således at man kan følge med i hvor i præsentationen man er. Præsentationen her indeholder: Metodebeskrivelse Resultater fra deskresearch, den kvantitative undersøgelse og den kvalitative undersøgelse Uddybende konklusioner og anbefalinger

3 I forbindelse med projektet Smagsoplevelser, et demoprojekt under "Oplevelsesbaseret kystturisme" har Midtjysk Turisme igangsat en undersøgelse, der skal redegøre for erfaringer og best practise i forbindelse med smagsoplevelser. Formålet med undersøgelsen er at danne vidensgrundlag og inspiration for det videre udviklingsarbejde med at skabe erhvervsmæssig vækst i turismen gennem smagsoplevelser, der med succes tiltrækker eller har potentiale for at tiltrække turister til Danmark.

4

5 Forstudie: Vi har inddraget vores egne netværk indenfor oplevelsesindustrien og modtaget materialer fra Midtjysk Turisme. Desk research: Indledningsvis er der foretaget kort research af nationale og globale turismetendenser. For at danne et overblik startede vi med at finde og læse rapporter omkring turisme, turismetrends og tendenser inden for kulinariske rejser. Herefter en gennemførte vi generel søgning på Google. Da undersøgelsen kun er foretaget via internetsøgning, tilgodeser den ikke smagsoplevelser, der ikke er online men, kun markedsføres lokalt og via brochurer. Desk researchen var fokuseret på aktiviteter, der har et værdikædesammenspil imellem turisme og smagsoplevelse. Den blev opdelt i internationale, nationale og regionale aktiviteter. Aktiviteterne er pinnet på Pinterest og noteret i en bruttoliste. I desk researchen har vi afdækket stort set alle aktiviteter med fødevarefokus i Region Midtjylland bortset fra almindelige restauranter, detailbutikker og gårdbutikker. Derudover har vi søgt inspiration og best cases fra resten af Danmark, samt internationalt. For at sikre en dækkende desk research for Region Midtjylland, har vi sendt en forespørgselsmail til 16 turistchefer i regionen, for at få deres input til aktiviteter med smagsoplevelser. Vi fik svar retur fra 9. Interviews: Vi gennemførte 12 interviews med arrangører af smagsopleveler, fordelt i fem grupper: Salgskoncepter, involverende aktiviteter, måltidsoplevelser guidede ture og festivaler, markeder, m.m.. Her er respondenternes erfaringer med fødevareoplevelsesaktiviteter afdækket samt hvem aktiviteterne var målrettet til, hvordan de blev faciliteret, hvordan de er søgt markedsført og respondentens egen opfattelse af best practice. Spørgeskema analyse: Med baggrund i resultaterne fra desk research og interviewrunden er der udarbejdet et spørgeskema, der er udsendt til danske fødevarenetværk, arrangører af smagsoplevelser og turistaktører. Spørgeskemaet er udsendt til 87 mulige danske respondenter.

6 I desk researchen har der være fokus på tre typer af aktører. Der kan være et sammenfald, således at f.eks.et fødevarenetværk er ansvarlig for en smagsoplevelse, og derfor kan nogle være opført 2 steder. Definitionen af de tre grupper er følgende: Smagsoplevelse = et arrangement, der sætter fokus på både smagen og oplevelsen. Der kan være tale om mange forskellige ting. Fx. et event, et marked, et salgskoncept eller et restaurantbesøg med en indbygget oplevelse eller tema. Fødevarenetværk = en samling af producenter og andre aktører, der formel samarbejder om at udvikle og udbyde aktiviteter og oplevelser med fokus på fødevarer og smag. Turistaktør = turistkontor, destination, hotel/restaurant med særlig fokus på oplevelser, samt gårdbutikker og enkelte producenter med fokus på at invitere indenfor og på involvering. Desk researchen afdækker alle aktiviteter med fødevarefokus i Region Midtjylland bortset fra almindelige restauranter, detailbutikker og gårdbutikker.

7 Guidede ture er arrangementer, hvor man kan besøge forskellige steder, der byder på smagsoplevelser enten selv eller med guide. Måltidsoplevelser er arrangementer hvor der er fokus på oplevelsen omkring et måltid. Involverende aktiviteter er aktiviteter, hvor gæsten selv er involveret i aktivitet f.eks. ved at fremstille maden. Salgskoncepter, er arrangementer der har til formål at sælge danske kvalitetsfødevarer til turisterne samtidig med, at de får en oplevelse af produkterne, deres fremstilling og historie. Festivaler, markeder og messer har smagsprøver og muligheden for at købe kvalitetsfødevarer med hjem som kerneaktivitet.

8 Pinterest er en billeddelingstjeneste. Det er i princippet en virtuel opslagstavle, hvor man deler billeder og videoer, som findes på internettet. Pinterest er et socialt netværk, hvor brugeren deler og kommenterer fotos inden for interesseområder ved hjælp af forskellige boards. Brugerne kan vælge at følge hinanden på kryds og tværs, og man kan nøjes med kun at følge de boards hos en anden bruger, der har ens interesse. Der er oprettet 3 overordnede Pinterest boards, der følger bruttolistens opdeling i temaer: Turistaktører: turistakt%c3%b8rer/ Fødevarenetværk: Smagsoplevelser: For overskuelighedens skyld er aktiviteterne fra boardet smagsoplevelser repinnet til mindre boards, der følger desk researchens temaer: Involverende aktiviteter: smagsoplevelser/ Måltidsoplevelser: m%c3%a5ltidsoplevelser/ Salgskoncepter: salgskoncepter/ Festivaler, markeder og messer: festivalermarkeder og messer/ Guidede ture: guidede ture/ I forbindelse med desk researchen har vi brugt Pinterest til at skabe overblik over forskellige typer events, arrangementer, aktiviteter, netværk og aktører. Under desk researchen er hver enkelt smagsoplevelse vurderet på baggrund af kriterierne: Nyhedsværdi Innovationshøjde Tilgængelighed på Internettet Åbenhed overfor turister Kombination af smag og oplevelse På baggrund af disse kriterier er der blevet udvalgt 12 best case smagsoplevelser, som vi har undersøgt nærmere i interviews med arrangørerne.

9

10 Der er i desk researchen beskrevet 95 fødevarenetværk fra Danmark og Europa, 168 smagsoplevelser fra hele verden, samt identificeret 55 turismeaktører fra Region Midtjylland. Smagsoplevelserne kan opdeles i guidede ture, måltidsoplevelser, salgskoncepter, Involverende oplevelser samt festivaler, markeder og messer I Danmark mangler vi smagsoplevelser der kombinerer det sociale med den gode. Nye initiativer kan med fordel have fokus på det nære og individuelle eller have fokus på at øge salget af danske kvalitetsfødevarer direkte til turisterne.

11 Opdraget for undersøgelsen var at gennemføre en dækkende kortlægning af smagsoplevelser for kystturisterne i Region Midtjylland. Kortlægningen viste, at der er noget for enhver smag hvis kystturisterne vil have gode smagsoplevelser med hjem. Der er 81 muligheder for smagsoplevelser i Region Midtjylland. En del af dem foregår én gang om året, men flere er ugentligt tilbagevendende hen over sæsonen. Kun få kan man melde sig til løbende. De 41 Festivaler, markeder og messer dækker et bredt spektrum fra de store messer i Herning Messecenter til de mindre ofte temamarkeder, som ofte arrangeres af frivillige fra lokalområdet. Fælles for alle er, at smagsoplevelsen i høj grad består af smagsprøver og mulighed for at købe produkter med hjem. De forskellige festivaler har typisk en større grad af publikumsinvolvering, hvor gæsterne fx bager kager til konkurrencen, leger med maden el. lign. Af de 19 guidede ture er fire limfjordsfortællinger, som giver adgang til ugentlige helt lokale fortællinger om mad og madkulturen. Desuden findes nogle få ture med en guide, som man kan tilmelde sig samt en række selvguidede ture, hvor man selv besøger steder, der kan pirre smagsløgene indenfor et bestemt tema. Det er også i denne gruppe man finder rundvisninger i produktion og forskellige smagninger især Whisky og øl. De ni involverende aktiviteter, er aktiviteter hvor gæsten selv er involveret i at få maden på tallerknen. Fx ved at finde/fange råvaren og tilberede den. Ved de syv måltidsoplevelser har man forsøgt at give gæsterne mere end en god restaurantoplevelse. Det dækker over historiske middage, tema middage, sejlture med eksklusiv middag eller spisning sammen med andre som man ikke kender. De fem salgskoncepter, er aktiviteter, der har til formål at sælge danske kvalitetsfødevarer til turisterne samtidig med, at de får en oplevelse af produkterne, deres fremstilling og historie. Afgrænsninger. Udover de beskrevne smagsoplevelser er der nogen som ikke indgår i denne analyse: En lang række restauranter med egnsretter og særlige specialiteter, gårdbutikker spredt over hele regionen, utallige specialbutikker samt nationale initiativer som er repræsenteret i Region Midtjylland.

12 Pakkerejser med tema ses især i udlandet hvor udbydere af luksusrejser har ture til fx Michelin restauranter, og tilbyder pakkerejser til mere overkommelige priser og afslappede destinationer med fokus på autenticitet. Luksusrejsernes indhold bliver i højere grad inspireret af subkulturen og er eksempelvis funderet på konceptet couch surfing hvor gæsten selv sammensætter rejsen efter egne behov og ønsker. I England efterspørges der i stigende grad litterære udflugter, videnskabelige eventyr og historiske rejser. Altså ferier med indhold, intellektuel underholdning og temaer der skiller sig ud fra de traditionelle temaer som fx afslapning, naturferie, strandferie og aktiv ferie. Et af disse nye efterspurgte temaer kunne lige såvel være smagsoplevelser. Eksempler på pakkerejser for aktive madentusiaster Whole Journeys (globale skræddersyede pakkerejser) Apple Pie Trail (tur med forskellige events) Matsafari (skræddersyede udflugter med krydsning af natur og mad) Delicious Dart Trail (krydsning af løbetur og smagsoplevelser) samt Matvegen (krydsning af historik og spiseoplevelser). Food in Motion Gourmet marked Eldhús islandsk mini restaurantsafari der i 12 dage rejser rundt til Islands mest ekstreme steder med en ny islandsk kok hver aften Måltidsoplevelser i autentiske omgivelser vinder frem fordi de er lokalt forankret og funderet på byens eller egnens unikke identitet. Turisten får mulighed for at smage stedet, hvilket giver unikke og mindeværdige oplevelser. Det er f.eks. kun i Champagne distriktet, der kan laves autentisk champagnesmagning, eller i Canada man kan lave maple sirup, og Eldhús konceptet vil kun virke optimalt i de ekstreme omgivelser, der findes på Island, kombineret med det islandske køkken. Fra udlandet ses en stigende fokus på måltidsoplevelser, hvor den sociale interaktion med andre mennesker spiller en betydelig rolle. Det er her begrebet pop up restauranter og koncepter som Dining in the dark kommer ind i billedet. I Danmark er denne tendens kun på sit spæde start, men Restaurant Day, som er et internationalt koncept har fået sit fodfæste, og i Skive har man forsøgt sig med Dine With the Danes, hvor udenlandske turister kan bestille en middag hjemme hos en dansk familie.

13 Der synes også at være en tendens til gourmet og oplevelser for Foodies : Engagerede madentusiaster. Foodies er ikke nødvendigvis kokke, men kan også være almindelige mennesker og livsnydere, som går op i kvalitet og/eller sundhed. Foodies rejser med mad som hovedformål; smagsoplevelser, inspiration, kvalitetsråvarer og nye trends er overordnede temaer. Tendensen ses i det store udbud af messer og markeder med fokus på fødevaretrends, kvalitetsråvarer og gastronomiske demonstrationer. Fx. Boqueria i Barcelona, Devoured i Phoenix, Gladmat i Stavanger og Hong Kong Food Expo. Tendensen viser sig desuden i kommunikationen, der er tydeligt målrettet Foodies og desuden det faktum, at termen Foodies overhovedet findes.

14 Danmark er godt med i forhold til de smagsoplevelser der tilbydes turisterne internationalt. Turister i Vesten efterspørger smagsoplevelser, der er kombineret med noget unikt og gennemtænkt Trends fra den internationale bane der kan tilpasses Danmark er pop up restauranter og fokus på Foodies, Det gode liv, og madentusiaster Både i Region Midtjylland og i resten af verden er der overtal af markeder, festivaler. Flere byer har deres eget marked eller festival. Mange af disse har et element, der gør dem unikke, men næsten hver en by har deres eget marked eller festival. Fælles for disse oplevelser er, at de henvender sig bredt, til mange målgrupper og de binder lokalbefolkningen sammen viser en fælles identitet til turisten. Konklusionen er at det ikke nødvendigt at starte flere, der er rigtig mange. Måske kan man arbejde med at gøre dem mere turistvenlige både i markedsføringen og i selve indholdet. En del af markederne og festivalerne er rettet meget imod lokalbefolkningen. Nye initiativer kan med fordel have fokus på det nære og individuelle fx som måltidsoplevelserne, de publikums involverende aktiviteter og fortællinger. Der mangler i høj grad koncepter, som direkte har til formål at øge salget af danske kvalitetsfødevarer direkte til turisterne. Smagsoplevelserne kan med fordel gøres mere tilgængelige og mere tilrettede kystturisterne frem for lokalbefolkningen, både hvad angår indhold og markedsføring.

15

16 Der er gennemført 12 interviews med arrangører af smagsoplevelser fra hver af grupperne guidede ture, salgskoncepter, involverede aktiviteter, måltidsoplevelser og festivaler, markeder mm Guidede Ture Gourmet Ralley: Margit Coulhardt, Gl. Skovridergaard Limfjordsfortællinger: Inger Lise Dahl, Netværk Limfjord, Skiveegnens erhvervs og turistcenter Måltidsoplevelser Restaurant day: Cathrine Frederiksen, Restaurant Day Danmark Dine with the Danes: Marlene Rasmussen, Skiveegnens Erhvervs og Turistcenter Involverende aktiviteter Historisk mad: Ursula Bjerggård, Dansk Landbrugsmuseeum, Gl. Estrup Fjordens friske fisk: Carsten Enemark, Kyst og Fjord Centret Salgskoncepter Sommerhuskasser: Kis Thy, Madlandet i Vest, Erhvervscentret Ringkøbing Skjern Festivaler, markeder og messer Ausumgaard Forårsmesse: Maria Lundgaard Karlshøj, Ausumgaard Mit Autentiske Danmark: Malene Aaris Fiskens dag: Heidi Ebey, Konsumfisk Lakrids Festival: Rie Vasenhus, Bülow Lakrids Udover resultaterne fra de 12 interviews er der ligeledes medtaget eksempler fra desk researchen i det følgende afsnit.

17 Interview personer: Gourmet Ralley: Margit Coulhardt, Gl. Skovridergaard Limfjordsfortællinger: Inger Lise Dahl, Netværk Limfjord, Skiveegnens erhvervs og turistcenter Der kan være tale om en egentlig guide der fortæller som fx i limfjordsfortællingerne Der kan være tale om et løb, en rute eller en tur hvor der fx er smagsoplevelser undervejs Der kan være selvguidede ture, hvor gæsten følger en rute og får sine oplysninger fra brochure, internettet, skilte undervejs eller telefonen Best cases fra Interviews: Gourmet Rally har ca. 235 deltagere igennem på en dag. Der gøres meget ud af at nurse om deltagerne undervejs. Gæsterne sendt af sted i hold af personer. De går en tur på 7 km og undervejs møder de 6 stationer, der byder på spændende smagsoplevelser. Rallyet kan afsluttes med Gourmetbuffet, Gourmet marked, aftens Gourmet menu og evt. to overnatninger. Gourmet Rally er et godt eksempel på mersalg, og mulighed for individuelle pakkeløsninger. Prisen for rallyet alene er 495 kr men prisen for hele weekenden er 2800 kr. Gourmet Rally har et nyt tema hvert år fx nyfortolkning af mormors mad (2013). Gourmet Rally blev oprindelig skabt for at promovering af Skovridergaarden i forhold til større arrangementer. Gl. Skovridergaard fik Silkeborgs initiativpris i 2012 bl.a. fordi Gourmet Rally var med til at sætte Silkeborg på landkortet. Limfjordsfortællinger er en lang række ugentlige fortællinger fortalt af lokale frivillige. Mange deltager kun i en, men flere turister kører fra den ene til den anden i løbet af deres ferie. Succesparametre for guidede ture er først og fremmest at der er et godt tema for fortællingen eller turen. Men også måden der fortælles på er vigtig, da fortælleren skal have stor viden og udvis engagement. Da fortællerens engagement er så vigtig i denne kategori, gør både Limfjordsfortællinger og Gourmet Rally meget ud af at det også skal være givende for fortællerne. Ved Gourmet Rally er det personale og leverandører der er fortællere. Primært besøgsincitament. Turene beskrives ikke som aktiviteter, der i sig selv tiltrækker turisterne til Danmark, men de er med til at underholde og fastholde turisterne, når de er her.

18 Regional madkultur Vestjylland App: Mobil applikation der viser vej til smagsoplevelser i Vestjylland. Guidede fødevare tours i Holstebro: En fødevaretur i det vestjyske, hvor man i bus med guide besøger en lang række vestjyske fødevareproducenter og hører dem fortælle om deres produkter og produktion. Limfjordsfortællinger på Thise mejeri, fortæller historien om mejeriet og produkterne og viser rundt på mejeriet efterfulgt af smagsprøver og mulighed for indkøb i mejeriudsalget. Limfjordsfortællinger fra Staarup Haandbryg: Fortælling af brygger John Smith om livet på Limfjorden. Det handler om gårdmænd, husholdersker, høns og håndbryg De historiske Matvegen: Rute med 13 historiske spisesteder i Norge

19 Interviewede personer: Restaurant day: Cathrine Frederiksen, Restaurant Day Danmark Dine with the Danes: Marlene Rasmussen, Skiveegnens Erhvervs og Turistcenter Best Cases: Restaurant Day er et internationalt koncept, som bliver mere og mere udbredt i Danmark. På fire fastlagte datoer hvert år kan private åbne deres egne pop up restauranter, som andre kan gæste. Der er typisk mere fokus på rammerne omkring måltidet end på råvarerne og maden. Der tages en beskeden entré, men de private restauratører opfordres til at donere overskuddet til velgørende formål. Der er tale om et absolut ikke kommercielt koncept. Virksomheder kan kun deltage med en restaurant hvis de vil prøve noget helt specielt. Alle der arbejder i Restaurant Day arbejder frivilligt. Både i organistationen og de enkelte restauratører. På Dining with the Danes kan udenlandske turister bestille tid til at spise en middag sammen med en lokal dansk familie. De danske familier er frivillige, og får kun dækket råvareprisen gennem en beskeden entre. Konceptet mangler stadig at bliver afprøvet i stor skala, men dem der har afprøvet det hidtil har haft gode oplevelser. Begge koncepter bygger begge på, at det er frivillige og private amatører, der tilberede måltidet. Her er det meget vigtigt, at også de private restauratører får en god oplevelse, får udlevet deres drøm, tager ejerskab for konceptet, og er med til at sælge den. Måltidsopleveler vil typisk være noget af det, som de meget engagerede madentusiaster Foodies efterspørger, fordi det giver helt unikke oplevelser hvor der er meget fokus på rammerne. Derfor er det også vigtigt med en god stemning omkring måltidsoplevelsen.

20 Eksempler på forskellige koncepter for Måltidsoplevelser Mors dag kagedag: Gammel Estrup, Dansk landbrugsmuseum/herregårdsmuseet. Kagebord i riddersalen, konkurrence, musik og åbent hus i herregårdskøkkenet Aftenssejlads på Silkeborg søerne: Med eksklusiv tapasmenu. Kan kombineres med overnatning eller weekendophold på Nr. Vissing Kro Pinsematch på Samsø: Golfmatch med gourmet menu og overnatning Kokkekunst i Gl. Skovridergaard: Fire gange om året eksperimenterer køkkenets unge kokke og tjenere med menuerne og tilbereder nye opskrifter efter deres eget hoved. Restaurant day er et internationalt koncept, der er lokalt baseret (eller popper op) i en lang række lande verden over, udvalgte datoer om året. Konceptet går helt fra at være meget lokal til meget international. I Danmark er der ved at komme Restauranter mange steder i landet, på de fastsatte datoer, hvor alle må åbne en mini restaurant eller bod, men der er stadig flest i København. Det er 100 % brugergenereret og non profit og frivillige står for markedsføring gennem web og sociale medier. Roskilde festival deltog i år med en Orange dinner på Nørrebro, men alle kan åbne en bod for en dag.

21 Interviewede personer: Historisk mad: Ursula Bjerggård, Dansk Landbrugsmuseum, Gammel Estrup Herregårdsmuseum Fjordens friske fisk: Carsten Enemark, Kyst og Fjord Centret Best Cases: Historisk mad: er aktiviteter, hvor gæsterne deltager i at indsamle råvarer i herregårdens have, hvorefter de er med til at fremstille et måltid baseret på historiske råvarer og opskrifter, som spises sammen. Der afvikles hold med en halv times varighed, som ikke kræver tilmelding og hold med nogle timers varighed, hvor der kan tilberedes mere komplicerede opskrifter. Her kræves tilmelding. Overskuddet fra de historiske madskoler doneres til velgørende formål. Fjordens Friske Fisk er ture, hvor deltagerne starter med at sejle ud på fjorden og røgte garn. Når de er tilbage på land, renser de fisken, tilbereder den og spiser den sammen. Alt sammen under kyndig vejledning af en af centrets frivillige. I flere at casene er gæsterne med til at fremstille produktet helt fra indsamling af råvarer over tilberedning til fælles spisning af de fremstillede retter. I forbindelse med aktiviteten er det ofte ønsket at formidle ny viden, og ændre gæsternes adfærd som en del af oplevelsen. F.eks. kan man ønske at få gæsterne til at spise sundere, vælge kvalitetsmad, spise flere fisk el.lign. Men man kan også ønske at formidle viden om en bestemt råvare, om en bestemt historisk periode eller lign. De involverende aktiviteter har ofte et velafgrænset tema, f.eks. fisk fra havet, historisk mad el. lign. Det er ofte begrænset hvor mange der kan være på et hold, men så kan den samme aktivitet gentages ofte. På trods af det lave deltagerantal er prisen på de involverende aktiviteter ofte relativt lav på kr. Ved de involverende aktiviteter fremhæves også nærheden og den gode stemning. For at kunne gennemføre de involverende aktiviteter, trækkes på frivillige fortællere, fordi aktiviteterne kræver mange timer pr. gæst, men også fordi de frivillige ofte brænder for det. På Gl. Estrup har man valgt at organisere de frivillige i laug. Som bruger Gl. Estrups faciliteter til dyrkning af deres interesse. Til gengæld er de med til at gennemføre de historiske kokkeskoler og der bliver holdt en årsfest.

22 Eksempler fra desk research: Kokkeskole i Skagen: Et tilbud til enhver der måtte ønske inspiration til sin madlavning. Professionelle kokke fra byens restauranter står for undervisningen, og man får en god gastronomisk oplevelse sammen med alt det andet Skagen tilbyder. Meyers Madhus: Madlavningskursus i Meyers Madhus en lang række madlavnings og bagekurser. Sildedage på Rander Fjord: Der kan lånes grej og joller til sildefiskeri på fjorden. Der røges, plankes og grilles sild på fjordcentret og der er andre fjord og vand aktiviteter. Lækkerifabrikken: Bolsjekogning i arbejdende værksted og butik. Madtropperne: Spejderne på spejdernes lejr samledes i små hold om at fremstille gourmetmad over bål. De undervises af ekspert frivillige, der fik en 3 dages fødevaregourmet uddannelse og hygiejnekursus. Konceptet kan overføres til større arrangementer, fx messer og lign.

23 Unik set up Salgskoncepter er aktiviteter, der har til formål at sælge danske kvalitetsfødevarer, og samtidig give en oplevelse af produkterne, deres fremstilling og historie. Interview personer: Sommerhuskasser: Kis Thy, Madlandet i Vest, Erhvervscentret Ringkøbing Skjern Best Case: Sommerhuskassen. Sommerhusgæsterne får ved ankomst til sommerhuset en flyer der orienterer om muligheden for at bestille en grill kasse, som udleveres dagen efter i en af de lokale butikker i nærheden af sommerhuset. Konceptet styres af en slagtermester, som i forvejen sælger pakker med kød. Det betyder en god forankring og lokal opbakning. De gode salgskoncepter, skal øge tilgængeligheden af danske kvalitetsfødevarer ved at gøre det let for turisterne at købe lokale produkter både før, under og efter deres ophold. Samtidig gør det ikke noget hvis konceptet kan være med til at give gæsterne en god oplevelse af områdets lokale produkter. Det kan være en ide at koble mersalg af fx entrébilletter, restaurantbesøg og deltagelse i ture på salgskonceptet. Herved øges mulighederne for mersalg til turisterne.

24 Eksempler fra desk research: Egnskassen Salling er en kasse med lokale specialiteter, som kan bestilles på Junget Camping Gavekasser. Der findes flere som pakker og sælger gavekasser med produkter fra lokale producenter. Selve kassernes design er der gjort meget ud af og indholdet i kasserne kan varieres efter kundens ønsker. Nogle sælger gavekasserne via internettet, og så vil de være rettet imod kommende turister. Ved at sætte gavekasser med langtidsholdbart indhold op på turistattraktioner og feriesteder vil konceptet for gavekasser kunne blive mere turistrettet og give turisterne mulighed for at tage smagsoplevelsen med hjem. Turistfiskeauktion i Vestkystens havne. I vestkystens havne afholdes der i sommersæsonen ugentlige fiskeauktioner for turisterne på gammeldags vis. Det er typisk gratis at deltage og det er meget forskelligt hvor mange der kommer i de forskellige byer, men sjældent under 200 og i Hvide Sande op tl 2500 pr uge. Auktionerne er med til at tiltrække turister til byen, og det giver også omsætning til byens fiskebutikker fordi turisterne køber de fisk de ikke vandt på auktionen. I alle byerne kobles der i mere eller mindre organiseret form mulighed for at få fileteret sin fisk eller få kurser i forarbejdning af dem.

25 Interviewede personer: Forårsmesse på Ausumgaard: Mit Autentiske Danmark: Fiskens dag på Rådhuspladsen: Lakridsfestival: Maria Karlslunde, Ausumgaard Malene Aaris Heidi Ebey, Konsumfisk Rie Vasenhus, Bülows Lakrids Best Cases: Forårsmesse på Ausumgaad: Gæsterne har adgang til herregårdens stue og stalde og hvor vestjyske kvalitetsfødevarer præsenteres af lokale producenter. Mit Autentiske Danmark MAD: En messe for danske kvalitetsfødevarer i Ridehuset i Århus. Der er indlagt børnemadlavning konkurrencer, samt special fremstillede indkøbskurve. Har gæster. Fiskens dag på Rådhuspladsen: Fiskelandsbyen og hele havnestemningen fra Thorsminde flytter til Rådhuspladsen i København. Der er demonstrationer, smagsprøver, underholdning, auktion mm. På Lakridsfestivalen køber gæsterne køber deres billet hjemmefra til 250 kr for to timer. Man mødes på et fastsat tidspunkt til en velkomsttale om lakrids og en kop lakrids the, en lakridsrod mm. Herefter får man udleveret en voucher, som fortæller hvor man skal være i løbet af de næste to timer, der fyldes ud med workshops om lakrids og lakridsmarked. Gæsterne går hjem efter to timer men festivalen fortsætter med nye gæster. De Interviewede er enige om at succes kræver at arrangementet oser af nærvær, så alle gæster føler sig velkommen. Derfor skal der være god plads og det er vigtigt at lokaler og pladsen hele tiden er pæn og ryddeligt. Det kræver, at der er en god styrring og en god logistik omkring arrangementet. For at undgå skuffede gæster skal der være mange aktiviteter og mange forskellige udstillere, dog stadig under hensyntagen til festivalens koncept og tema. Vigtigt med et stramt koncept og et klart tema, eksempler fra best cases: Ausumgård: Folkeligt, men ikke kræmmermarked der udstilles kun god kvalitet MAD: Kvalitetsfødevarer udstilles Fiskens dag: Har fx arbejdet med fisk til børn som tema. Men skifter hvert år Lakridsfestival: Kun producenter der laver produkter med lakrids i må deltage

26 På festivaler, markeder og messer er der næsten altid smagsprøver og mulighed for at købe forskellige fødevarer. Dertil er der ofte koblet andre aktiviteter på, som kan være både måltidsoplevelser, fortællinger, involverende fortællinger og salgskoncepter. På den måde samler festivalerne typisk mange forskellige smagsoplevelser i et arrangement. Festivaler er ret store arrangementer, med en stor logistik. Derfor er der brug for mange hænder både i planlægningen og afholdelsen af dem. Derfor bruges mange frivillige, som typisk deltager for at få oplevelsen med selv. Ausumgaard Forårsmarked køber lokale foreninger som fx sælger biletter, er p vagt, betjener boder, og laver opvisninger. De får et lille beløb til klubkassen for deres indsats.

27 Eksempler fra desk research: Danish International Food Contest: Egentlig en fagmesse, hvor nordiske fødevareproducenter primært fra mejeribruget får bedømt og sammenlignet produkter. Åbent for offentligheden, og det er en af de største samlinger af smagsprøver og smagsoplevelser der findes i Danmark. Dabsedag. Der udveksles smagsprøver på en af vestkystens specialiteter, Dabs, som er saltede og vindtørrede fiske specialiteter. Glatmat, Norge er en kulinarisk festival på Stavangers havn. Festivalen viser nye trends inden for madlavning og kokkekonkurrencer. Torvemarked i Silkeborg. Hver lørdag er der marked på Torvet i Silkeborg, og her kan du bl.a. købe frugt og grønt, fisk, ost og andre madvarer samt kunsthåndværk. Hornfiskefestival på Samsø. Et todages arrangement med hornfisken i fokus. Man kan fiske, man kan ryge fisk, der er fiskekonkurrencer. Øens restauranter har særlig fokus på hornfisk, fisk og forårsmenuer. Der er lagt op til pakkekøb af mad, festival og overnatning Ebelfestival. En uges festival i Ebeltoft med æbler som tema. Der presses 13 ton æbler og mange aktiviteter i byen, har et stort korps af frivillige.

28 Interviewpersonernes personlige smagsoplevelser Her vælger de interviewede ofte de intime oplevelser, når der refereres til egne oplevelser, som en fantastisk restaurant, en bestemt ret, et bestemt sted at spise ting på. De nævner sjældent store events. De ønsker nærhed, autencitet, stemning og hygge. Der er også en del af de interviewede personer, der peger på andre smagsoplevelser i deres område, som gode smagsoplevelser.

29 Indhold Nøgleordene for at få succes med at koble smagsoplevelser og turismeprodukter er autencitet, involvering, intimitet, nærhed, engagement, stemning. Det lægger næsten alle interviewede personer vægt på. Men også ord som formidling, viden, faglighed og troværdighed fremhæves når interviewiede personer omtaler deres succesfulde smagsoplevelser. Det er en god ide at have en rød tråd i arrangementet, fx fisk til børn, lakrids, naturens mad Og så holde sig til temaet. Ausumgaard har fx valgt et folkeligt tema det skal være folkeligt, men ikke kræmmermarked. Der skal være kvalitet hos udstillerne. Mange har lavet deres smagsoplevelser for at skabe en god oplevelse for dem, der allerede er her. Der arbejdes ikke så målrettet på at lave noget, der er primært besøgsincitament. Men fx Restaurant Day, kan være med til at brande Danmark, selvom det egentlig mest er lavet for lokale, fordi det er stort og internationalt, og fordi der vises billeder af dansk madkultur. Organisering Det er vigtigt at trække på frivillig arbejdskraft dels fordi det giver arrangementet intimitet og nærhed, men også fordi de frivillige fungerer som ambassadører for arrangementet. Til gengæld skal de frivillige have noget igen, og plejes fx med produkter, udstillermiddag, høstfest o.lign. De frivillige skal involveres helt fra planlægningen, og føle sig som en del at eventet. Man kan også bruge frivillige foreninger som arbejdskraft og aflønne dem (til en lavere timeløn). Det er vigtigt at de frivillige har det sjovt, og selv får dannet et netværk. I Restaurant Day får de frivillige lov til at leve deres egne drømme ud. Det kan være en god idé at invitere leverandører med til at arrangere et event. Fx kan de bidrage med input til workshops, smagsprøver, arbejdskraft, foredrag mm. Det er vigtigt at logistikken omkring et arrangement fungerer. Derfor kan det være en fordel at alliere sig med en professionel eventmager/planlægger. Det har fx Lakridsfestivalen, Gourmet Rally og Fiskedagen i København benyttet sig af til stor glæde for de involverede virksomheder. I forbindelse med opfindelsen af Gourmet Rally benyttede Gl. Skovridergaard et PR bureau til at hjælpe med at tilrettelægge aktiviteter som Gourmet Rally, der egentlig er tænkt som et PR event.

30 Markedsføringen: Det er ikke nok at lave et godt arrangement. Det skal også markedsføres til de turister, man ønsker at nå. Det ser ud til at være en udfordring. Tit glemmes de udenlandske turister helt når der laves events, man er næsten mere optaget af at give de lokale en god dag. Mange snakker viral markedsføring og sociale medier, som noget man nok snart skal i gang med. De, der har erfaring med sociale medier siger, at de oplever, at det er den allervigtigste måde at komme i kontakt med brugerne på, netop fordi de sociale medier giver en form for nærhed og autencitet. Men det kræver, at man vedligeholder sine forskellige aktiviteter på sociale medier. Nogle har brugt Google analytics til at se hvad der virker. Det kan være en god ide at lave produktlancering samtidig med event. Det giver effekt for både det nye produkt og eventen. Det er vigtigt at få udstillere, leverandører, partnere mm til at hjælpe med markedsføringen. Det er jo også i deres interesse at der komme mange deltagere. På den måde når man tilsammen ud til en langt større kreds af deltagere. Økonomi: Det tager 2 4 år at opbygge et arrangement, som kan hvile i sig selv og måske endda give et lille overskud. Arrangørerne skal være forberedt på et lille overskud på selve arrangementet de første år. Men kan måske indtjenes via mersalg, omtale og PR. Det ser ud til at dem, der tager en rimelig høj pris for deltagelse ( kr), men til gengæld begrænser antallet af deltagere på et hold har god succes med det, fordi det netop giver oplevelse af nærhed, ro, plads mm. Det kan give mening at give overskud til velgørende organisation.

31 Nye trends At donere overskud til velgørenhed. Dette gør Restaurant Day og Historisk Mad på Gl. Estrup eksempelvis og det er en tendens at virksomheder gerne vil have en bæredygtig tilgang. At servere maden på et andet sted end forventet, f.eks gourmetmad på Silkeborgsøerne og pop up restauranterne, så madoplevelserne bliver en del af omgivelserne og naturen. Oplevelsesdelen bliver mere intens. Forslag til markedsføringstiltag Der skal generelt arbejdes på større synlighed i forhold til smagsoplevelser. Både nationalt og internationalt. Aktørerne kan med fordel benytte de digitale muligheder og sociale medier, såsom mobile apps og hjemmesider der er gjort brugervenlige fra mobil. Turistbranchen skal bruge de gode danske produkter til at trække turister til Danmark. Hvad med at flytte salget af produkter ud til turisterne, eventuelt uden for danske grænser til eksempelvis i Hamborg. Desuden kan danskerne med fordel bruge maden som souvenirs til turisterne, eventuelt i kombination med kendt dansk design.

32

33 Der er udsendt spørgeskemaer til 87 mulige respondenter og i alt er der gennemført 38 fuldendte spørgeskemabesvarelser Overordnet har spørgeskemaundersøgelsen vist, at der generelt ikke er nok fokus på gæster fra udlandet, da mange aktiviteter er baseret på oplevelser for lokale og for de danskere, der kender til området. Det kan derfor være meget svært for udenlandske turister at finde frem til smagsoplevelserne. Dernæst er der ikke fokus på at gøre aktiviteten til en overskudsforretning, og forretningskonceptet er derfor svært at få øje på, udover at det skal køre rundt. Måske også derfor så har arrangørerne fokus på dén presse de selv kan få via egne pressemeddelelser og ikke så meget på at få ekstern hjælp til PR og markedsføring. Fødevarekontrol nævnes som en af de største udfordringer. Der omtales stramme regler, som spærrer for nye måltidsoplevelser, et ufleksibelt og langsom godkendelses system og en uensartet sagsbehandling. Dernæst er det økonomi til markedsføring og det at skabe fælles markedsføring med forhåbentlig tilskud af offentlige midler. Her er det ofte udtalt at der hersker knappe ressourcer både mandskabsmæssigt og økonomisk i virksomheden. Flere synes det ville hjælpe med professionel hjælp til samordnet markedsføring, og her er det vigtigt et oplevelsen skal være autentisk og ærlig i sin markedsføring.

34 Der er udsendt spørgeskemaer til 87 mulige respondenter Svarprocenten var 82 %. 43 % var besvaret og 39 % var ufuldendt besvaret. En del af de ufuldstændige besvarelser er en testbesvarelse. Vi bad respondenterne om at kategorisere sig selv som en smagsoplevelser, turistaktør eller netværksaktør. 36 % svarede Andet:, men på baggrund af deres uddybning i det åbne spørgsmål kunne vi kategorisere dem som én af de tre, derfor har vi tillagt disse besvarelser vores 3 definitioner og hermed omregnet til disse tal: 49 % Smagsoplevelser 34 % Turistaktører 17 % Netværksaktører Den første besvarelse er en test besvarelse. Efter undersøgelsens afslutning kom der yderligere tre besvarelser ind, som er medtaget, der hvor der ikke er regnet statistisk på materialet.

35 1. Future Food Innovation. 2. Den Gamle By 3. Turistbureau 4. Struer Egnens Turistforening 5. Junget Strandcamping 6. Fur Bryghus 7. Åben dansk vingård 8. Sdr. Rind Biavl 9. Ringkøbing Skjern Museum 10. MAC Y AS Rom & Whisky Festival 11. Fersk og røget fisk 12. Gammel Estrup Herregårdsmuseet 13. Butik Remme 14. Haw til Maw og Eventguide 15. ViborgEgnens Erhvervsråd 16. Ringkøbing Fjord Turisme 17. Dansk Landbrugsmuseum 18. Koordinator LAG Thy Mors 19. Kulinarisk Vestjylland 20. Nørre Vissing Kro 21. MadSynergi Købmand Galleri Præstegaarden 22. EbelFestivalen 23. The wild west bisonfarm 24. MCH A/S 25. Ausumgaard 26. Kyst og Fjordcentret 27. MAD Mit Autentiske Danmark. 28. Samsø Erhvervs og Turistcenter, Samsø Kommune 29. Skiveegnens Erhvervs og Turistcenter 30. Woodshade Organics ApS 31. Småøernes Fødevarenetværk 32. Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup 33. Turistchef Hirtshals 34. Kulinarisk Sydfyn 35. Kerteminde Kirsebærfestival 36. Visit Skanderborg

36 Som udgangspunkt for de efterfølgende besvarelser, blev respondenterne bedt om at navngive den aktivitet, som de havde været med til at arrangere, som de fremhævede. Den aktivitet, de nævner her, er den aktivitet, de forholder sig til i spørgeskemaets efterfølgende spørgsmål.

37 Arrangørerne beskriver deres mest succesfulde aktivitet med at den har et højt indhold af autencitet, Folkelighed og nærvær. De beskriver deres aktiviteter som have høj grad af involvering og eksklusivitet. Måske er der så mange som svarer relativt positivt på alle egenskaberne fordi det er meget positive ord, men det kan også skyldes, at arrangørerne er meget opmærksomme på netop karakteristika for at få succesfulde smagsoplevelser.

38 Når man fordeler de succesfulde smagsopleveler i de grupper vi identificerede i desk reserchen, og regner gennemsnit for dem ser resultaterne ud som følger: Den der skiller sig mest ud er salgskoncepter. De har typisk en større afstand til kunden, end de andre smagsopleveler har. Derfor angiver arrangørerne at de i høj grad består af passiv underholdning, og lav grad af involvering. De Involverende aktiviteter har i sagens natur slet ikke fokus på at gæsten er tilskuer, men har høj fokus på at gæsten skal være involveret i at gennemføre oplevelsen. De andre tre typer af aktiviteter, guidede ture, måltidsoplevelser samt festivaler, markeder mm har nogenlunde samme tendens til at arrangørerne opfatter dem som havende stor grad af både Autenticitet, eksklusivitet, nærvær, folkelighed og involvering. Det viser, at arrangører af smagsoplevelser allerede har fokus på disse kvaliteter, og at de i høj grad prøver at få dem integreret i deres aktiviteter. Ét og samme arrangement kan således godt være både eksklusivt og folkeligt på én gang.

39 De mest fremtrædende formål med aktiviteterne var at sætte fokus på lokale fødevarer, sælge dem, skabe liv i byen og en god oplevelse for de gæster, der allerede er i nærområdet. Når det kommer til at tiltrække gæster længere væk fra lokalsamfundet, er fokus ikke nær så tydeligt, og når det kommer til udenlandske turister, er det kun 17% der svarer at de formålet med aktiviteten var at tiltrække udenlandske turister. På spørgsmålet om hvem aktiviteten markedsføres til er svarene da også tilsvarende fordelt: Lokale gæster 78% Gæster fra hele landet 64% Engelsktalende gæster 22% Tyske gæster 31% Skandinaviske gæster 28% Andre 6% Det kan konkluderes at der er et stort potentiale hvis vi fremover får mere fokus på de udenlandske turister i vores planlægning af smagsopleveler, og det gælder hele vejen fra indholdet planlægges over markedsføringen til aktivitetens gennemførsel.

40 69 % svarer lokale gæster 56 % svarer gæster fra hele landet 36 % svarer gæster fra udlandet 14 % svarer at de ikke ved det, dette kan tolkes som at der ikke er blevet taget bevist stilling til eller blevet målt på, hvem der har deltaget. På spørgsmålet om aktiviteten i sit indhold tager hensyn til udenlandske gæster svarer hele 50% nej og kun 36% ja. Svarene bekræfter, at når der ikke er fokus på at tiltrække ikke lokale gæster, så kommer de heller ikke.

41 50% mener at det vil være relevant at målrette deres aktivitet imod udenlandske gæster fremover, og 19% ved ikke helt hvordan, men kan godt se det som en mulighed. Så der er stort potentiale i at tænke de udenlandske gæster ind aktiviteterne alle i planlægningsfaxen, men også i at får de eksisterende aktiviteter målrettet udenlandske gæster. Det ser ud til at arrangørerne kunne have brug for hjælp til denne målretning imod udenlandske gæster. Uddybninger til svaret andet: Vores arrangementer er for alle, og vores fokus er ikke at tiltrække flere udenlandske turister. Vi finder det mere interessant at tiltrække lokale og danske turister og give dem gode oplevelser, samt forsøge at gøre dem interesserede i al den lokale aktivitet og kvalitet vi har i vores område. Vi mener, at vi har mange mennesker her indenfor 100 km, som er mere interessante at tiltrække end de udenlandske. Vi kan se muligheder i de danske turister som mulige ambassadører. Vi skal ikke sælge overnatninger til turister, så derfor er vores fokusområde et andet. Konceptet ja, men måske med et lidt bredere perspektiv knap så lokalt. Ikke som indholdet er i øjeblikket men der er helt sikkert grobund for at udvikle de lokale events i Spøttrup til noget større med perspektiv ift. nærmarkederne. Til dels, men da vi ikke har et stort markedsføringsbudget, så er det hele tiden en vurderingssag, hvor vi får mest valuta for pengene.

42 64% ser samarbejde med andre partnere om markedsføring af lokalområdet, som en metode til at tiltrække flere gæster 28% forsøger at få gæster til at tilkøbe flere aktiviteter 25% tilbyder tillægsydelser 22% tilbyder rabatter til gæster Uddybninger ved svarmuligheden Andet : Tiltrække nye gæster til destinationen Mundtlig formidling og anbefaling af andre aktiviteter og ture som Ringkøbing Skjern Museum og Ringkøbing Skjern Kommune arrangerer Smagsprøver og rundvisninger Det er en messen (ferie for alle) så vi sikrer at flere danskere holder ferie i Danmark. Det gælder både hovedferien, påske, pinse, juleferie, efterårsferie, vinterferie + week endophold hele året rundt...og det vigtigste på ferien er jo maden..: ) Arrangørerne ser samarbejde med andre attraktioner og aktiviteter om markedsføring af området som en mulighed. Det er vigtigt at de understøttes i at dette tværgående markedsføringssamarbejde gennemføres professionelt og målrettet. Her kan de enkelte turistdestinationer og de lokale fødevarenetværk spille en koordinerende rolle.

43 Hele 83% annoncerer i lokalaviser, og kun 19 annoncerer i internationale medier. Kun 11 % bruger ekstern PR bureau Hele 11 % bruger ikke PR Andre kanaler til markedsføring under svarmuligheden andet: Websites Facebook Storskærm i Holstebro FaceBook Hjemmeside Flyers Visitkort Vi har ikke råd til annoncer Via fjernsyns udsendelser i lokal TV Smag på Viborg brocure Hjemmeside Samardspartnere Direkte mail Madbloggere Plakater Facebook, nyhedsbreve, opslag i butikken Internet & Facebook Radio og TV reklamer Madbloggere Svarene tyder på at hovedparten benytter sig af de umiddelbart billigste markedsføringskanaler, som det er at sende pressemeddelser ud, og satse på gratis omtale i medierne, hvor det som oftest vil være de lokale medier der dækker begivenheden. Hovedparten annoncerer også i lokalaviserne. Det betyder at udenlandske gæster og gæster langvejsfra kan have svært ved overhovedet at få øje på de smagsoplevelser, som vi planlægger. En del angiver dog at de bruger hjemmesider og facebook, og disse kan være kanaler der leder de udenlandske turister til aktiviteten, hvis de er skrevet på engelsk.

44 56 % af arrangørerne benytter frivillig arbejdskraft KUN 6 % nævner event eller marketingbureauer selvom dem fra interviewene der havde erfaring med det, faktisk havde positive oplevelser. Hele 22 % samarbejder slet ikke med andre om at arrangere deres event. Dette billede viser, at arrangørerne selv står med hovedparten af arbejdet omkring smagsoplevelserne bortset fra den hjælp de kan få af frivillige. På spørgsmålet Hvem har stået for finansieringen af aktiviteten? fordelte svarene sig således: Egen finansiering 72% Tilført offentlige projektmidler 25% Sponsorer 22% Entréindtægter/brugerbetaling 36% Kommunal underskudsgaranti 6% Andet 14% Da hele 72 % af aktiviteterne finansieres af arrangørerne selv og KUN 36 % opkræver brugerbetaling og entre er der et forretningspotentiale i at øge indtægterne via brugerbetaling og entreindtægter.

45 Analysen viser at de succesfulde smagsoplever ifølge arrangørerne primært henvender sig til: Seniorer par og enlige samt madentusiaster, men også børnefamilierne er godt med inde i tankerne. Ikke mange smagsaktiviteter henvender sig til børn uden ledsagere, og her kunne der måske være et udviklingspotentiale for fremtidens smagsoplevelser. Det kunne være madsommerskoler eller arrangementer der lærer børn om mad og råvarer, imens forældrene laver noget andet på destinationen.

46 I respondenternes egne besvarelser er det i høj grad fødevarekontrol, der går igen som en stor udfordring. Der omtales stramme regler, som spærrer for nyes måltidsoplevelser, et ufleksibelt og langsom godkendelses system og en uensartet sagsbehandling. Noget skyldes måske at ikke alle arrangører er af smagsoplevelser samtidig er eksperter i fødevarelovgivning. Det er et område hvor samarbejde, kurser og fælles stemme i fødevarestyrelsen kan være med til at understøtte bedre og mere sikre smagsoplevelser. Dernæst er det økonomi til markedsføring og det at skabe fælles markedsføring med forhåbentlig tilskud af offentlige midler. Her er det ofte udtalt at der hersker knappe ressourcer både mandskabsmæssigt og økonomisk i virksomheden. Flere synes det ville hjælpe med professionel hjælp til samordnet markedsføring. Det nævnes at For mange udbud af Festivaler/markeder men for få ressourcer til at deltage når man bare er en lille producent af lokale fødevarer med kun få ansatte Sidst nævnes der samarbejdet i mellem de aktører i forskellige geografiske områder bør styrkes, så man sammen kan skabe og udvikle nye tiltag. Flere citater: Synes ofte at det bliver slået større op, end det er, og man bliver dermed skuffet og vender måske ikke tilbage... Som rigtig gode NOMA har banet vejen. Det nordiske køkken, økologi og naturen som spisekammer er vejen frem her er Danmark fremme i skoene. God, hele hypet omkring NOMA har givet fokus på DK, som bør bruges Nordvestjylland beskrives ofte som Nordeuropas spisekammer, men der mangler synlighed omkring det. Hvor kan man købe alt dette lækre? Det kan være svært på mange områder, da der er mere kontrol her i Danmark end i resten af EU For mange netværk med gode initiativer gør folk forvirrede og irriterede. Hvem er hvad, og hvem gør hvad for hvem? Det kunne rart, hvis der overordnet var fokus på fødevarekontrol, så alle aktører, der har anderledes og gammeldags køkkener stod lige.

47 I et åbent spørgsmål, blev respondenterne spurgt til Danmarks evne til at tiltrække opmærksomhed som turistmål for gode smagsoplevelser Respondenterne af spørgeskemaet lægger op til at Danmarks muligheder for at tiltrække opmærksomhed som turistmål lige nu er oplagte der er hype om Danmark som gastro destination, som kan og bør udnyttes Danmark har lige nu nogle af de bedste restauranter i verden det burde være et rigtig godt argument for at tiltrække flere turister, om vi evner at bruge dette potentiale fuldt ud er spørgsmålet. Udfordringen kan ligge i, at det bliver slået større op, end det er, og man bliver dermed skuffet og vender måske ikke tilbage. Ærlighed er vigtigt Et eksempel fra en besvarelse: Vejboder burde vi have flere af i Nordvestjylland, hvor der færdes masser af turister, som er villige til at betale lidt ekstra for den autentiske følelse af at have købt det lige der, hvor det gror. De små købmænd og supermarkeder ude i turistområderne kan præpareres bedre, så de ser gevinst i at tage de lokale fødevarer ind. Der kan gives smagsoplevelser hver uge, hver dag, hvis vi bare samarbejder. Der er meget fokus i øjeblikket såvel på smagsoplevelser som vores gode landskendte restauranter. Dette kunne vi blive bedre til at udnytte.

48 Flere citater: Her i nord Europa har vi noget af det de mangler i sydeuropa. Det er SYRE i frugt, grønt og ikke mindst i dansk vin. Den er god, jeg ser de danske specialiteter, som unikke med et godt ry hos turisterne, men de vil have originalitet, autentiske oplevelser og handle direkte med producenten. Som rigtig gode NOMA har banet vejen. Det nordiske køkken, økologi og naturen som spisekammer er vejen frem her er Danmark fremme i skoene. Jeg synes måske ikke, at DK er på samme højde som lande som Italien eller Frankrig, hvor det i høj grad er fødevarerne, som man tager med sig hjem. Jeg tror, at fokus i industrien skal væk fra kvantitet til kvalitet vi kan jo godt f.eks. lave kvalitets svinekød her i landet, men det er bare ikke det, man hører om. Så der skal arbejdes både med kvaliteten i det vi lavet, men også markedsføringsmæssigt. God, hvis aktører og destinationer kan finde ud af at arbejde sammen om dette Vi har de bedste betingelser god og lang tradition for at fremstille gode fødevarer, ideelt klima, velordnede miljøforhold, velfungerende infrastruktur osv. Og så går vi alle op i mad, fødevarer og smagsoplevelser. Lad os få formidlet de gode historier og smagsoplevelser til turisten.

Dansen om den dybe tallerken Food Festival 5. september 2014. Smagsoplevelser så er scenen sat v/eva Nautrup

Dansen om den dybe tallerken Food Festival 5. september 2014. Smagsoplevelser så er scenen sat v/eva Nautrup Dansen om den dybe tallerken Food Festival 5. september 2014 Smagsoplevelser så er scenen sat v/eva Nautrup Ingredienser Næsten sølvbryllup med fødevarebranchen Selvstændig/direktør i-factor ApS Bestyrelsesmedlem

Læs mere

Smagsoplevelser. vejen til vækst

Smagsoplevelser. vejen til vækst Smagsoplevelser vejen til vækst INGREDIENSLISTE: Helle Bjerg Hellesøe Uddannet Cand. Mag i historie og kommunikation Baggrund blandt andet hos: Dansk Fødevare Forum Kokkelandsholdet RelationMedia Midtjysk

Læs mere

Indhentning af tilbud Der ønskes tilbud på to særskilte opgaver med separate leveringsdatoer og udformning:

Indhentning af tilbud Der ønskes tilbud på to særskilte opgaver med separate leveringsdatoer og udformning: Indhentning af tilbud Der ønskes tilbud på to særskilte opgaver med separate leveringsdatoer og udformning: En revidering af målgruppebeskrivelse på basis af eksisterende materiale (del 1) En definition

Læs mere

Nordjyske Skaldyr. synlighed, fortrolighed, tilgængelighed, kvalitet

Nordjyske Skaldyr. synlighed, fortrolighed, tilgængelighed, kvalitet Nordjyske Skaldyr synlighed, fortrolighed, tilgængelighed, kvalitet Denne opsamling sammendrager de undersøgelser der er foretaget på baggrund af delprojekterne i projektet Nordjyske Skaldyrs første fase.

Læs mere

Fadebursloven Nyborg, april 2013

Fadebursloven Nyborg, april 2013 Fadebursloven Nyborg, april 2013 Kongens Fadebur Kongens Fadebur er et fødevarenetværk etableret af Nyborg Slot for fødevareproducenter, specialiserede fødevareforhandlere og restauranter på Fyn. Mission:

Læs mere

Afrapportering. 2. workshop, Oplevelsesmaskinen 2 Odense den 22. oktober 2013

Afrapportering. 2. workshop, Oplevelsesmaskinen 2 Odense den 22. oktober 2013 Afrapportering 2. workshop, Oplevelsesmaskinen 2 Odense den 22. oktober 2013 1 Målet med workshop 2 Tirsdag den 22. oktober var 28 fynske turismeaktører samlet til 2. workshop på First Grand Hotel i Odense

Læs mere

Team Odsherred og VisitOdsherred.dk præsenterer her markedsføringsplan for sæson 2016

Team Odsherred og VisitOdsherred.dk præsenterer her markedsføringsplan for sæson 2016 Team Odsherred og VisitOdsherred.dk præsenterer her markedsføringsplan for sæson 2016 Vi i Team Odsherred arbejder med markedsføringsprojekter, med fokus på hele Odsherred. Hvilke projekter, der sættes

Læs mere

Smagsoplevelser - hvad vil de tyske turister have?

Smagsoplevelser - hvad vil de tyske turister have? Smagsoplevelser - hvad vil de tyske turister have? Kort om projekt Smagsoplevelser Oplevelsesbaseret Kystturisme, CKT Formål: At gøre smagsoplevelser til turismeprodukter Værdikæder for fødevarer og turisme

Læs mere

Udbud Online tilstedeværelse stærke feriesteder i Region Midtjylland.

Udbud Online tilstedeværelse stærke feriesteder i Region Midtjylland. Udbud Online tilstedeværelse stærke feriesteder i Region Midtjylland. Udbyder Opgaven bliver udbudt af projektet: Stærke turismekompetencer - Kvalitetsløft gennem online tilstedeværelse. Dette projekt

Læs mere

FOOD ORGANISATION OF DENMARK. Vær med til at kommunikere om den danske madrevolution

FOOD ORGANISATION OF DENMARK. Vær med til at kommunikere om den danske madrevolution FOOD ORGANISATION OF DENMARK Vær med til at kommunikere om den danske madrevolution Vil du være med til at sikre Danmarks position som et af verdens gastronomiske hotspots, arrangere og afvikle presseture

Læs mere

KAPITEL 3: ROSKILDE FESTIVAL

KAPITEL 3: ROSKILDE FESTIVAL EVENTBOOST Lær hvordan Roskildegruppen formår at hæve et måltid op til en madoplevelse, som samtidig styrker og brander Food Festival. Fødevarerne, maden og måltiderne bliver brugt som et strategisk virkemiddel

Læs mere

Vestkystens kultur og fødevareoplevelser Et projekt, der skal styrke den fælles fødevarefortælling ved Danmarks Vestkyst

Vestkystens kultur og fødevareoplevelser Et projekt, der skal styrke den fælles fødevarefortælling ved Danmarks Vestkyst Vestkystens kultur og fødevareoplevelser Et projekt, der skal styrke den fælles fødevarefortælling ved Danmarks Vestkyst Introduktion Fem faser i projektet Vestkysten er fyldt med gode fødevareoplevelser,

Læs mere

Turisme og fødevarer i en bornholmsk kontekst muligheder og potentialer. Vi arbejder for turismen

Turisme og fødevarer i en bornholmsk kontekst muligheder og potentialer. Vi arbejder for turismen Turisme og fødevarer i en bornholmsk kontekst muligheder og potentialer Vi arbejder for turismen www.bornholm.info/erhverv Hvad gør vi/hvor er vi Vi har 75 fødevareproducerende virksomheder på Bornholm.

Læs mere

Fødevarepolitik og handlingsplan

Fødevarepolitik og handlingsplan 1 Fødevarepolitik og handlingsplan 2019-23 Vision Et stærkt vestjysk fødevareerhverv, der gør sig gældende nationalt og internationalt til gavn for vores område. 1. Fødevarefortællingen Vores aktiviteter

Læs mere

Midtjysk Turisme Nøgletal 10. september 2013. http://www.midtjyskturisme.com/viden/noegletal/turismens-oekonomiske-betydning.aspx

Midtjysk Turisme Nøgletal 10. september 2013. http://www.midtjyskturisme.com/viden/noegletal/turismens-oekonomiske-betydning.aspx Pop-up restauranter viser turisterne vej til den gode lokale madoplevelse Formål/relevans Turismen er Danmarks største eksporterhverv, idet turisterne i Danmark bruger 82,4 mia. kr. når de opholder sig

Læs mere

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit 1 PRESSETIPS Jeres køkken skal da i pressen! Lækker veltillavet mad, glade inspirerede medarbejdere og tilfredse mætte kunder er værd at fortælle

Læs mere

Fremtidsscenarier. For fødevareerhvervet

Fremtidsscenarier. For fødevareerhvervet Fremtidsscenarier For fødevareerhvervet Metode Kombination af scenarie og Delphiteknik Scenarie-teknik opstille en eller flere sandsynlige fremtider ud fra nutidens tendenser Delphi-teknik. eksperter bliver

Læs mere

Gastroskolen. Nyt tilbud til ledige. ernæringshjælper eller andet håndværk med mad.

Gastroskolen. Nyt tilbud til ledige. ernæringshjælper eller andet håndværk med mad. Nyt tilbud til ledige Gastroskolen Et 6-ugers kompetenceforløb for dig som er eller gerne vil være kok, delikatesseassistent, smørrebrødsjomfru, cater, gastronom, tjener, ernæringsassistent, ernæringshjælper

Læs mere

EVENTBOOST // INSPIRATION TIL ØGET INDTJENING I FORBINDELSE MED EVENTS // FORSLAG TIL AKTIVITETER DER KOBLER SMAGSOPLEVELSER MED TURISMETILBUD

EVENTBOOST // INSPIRATION TIL ØGET INDTJENING I FORBINDELSE MED EVENTS // FORSLAG TIL AKTIVITETER DER KOBLER SMAGSOPLEVELSER MED TURISMETILBUD EVENTBOOST // INSPIRATION TIL ØGET INDTJENING I FORBINDELSE MED EVENTS // FORSLAG TIL AKTIVITETER DER KOBLER SMAGSOPLEVELSER MED TURISMETILBUD KOLOFON Midtjysk Turisme Eventboost er skrevet og udgivet

Læs mere

Indhentning af tilbud

Indhentning af tilbud Indhentning af tilbud Midtjysk Turisme ønsker at få tilbud på opgaveløsning vedrørende følgende opgave i regi af KUP projektet Oplevelsesbaseret kystturisme : Smagsoplevelser for tyske feriegæster i Region

Læs mere

MADKVALITET I DANSK TURISME

MADKVALITET I DANSK TURISME MADKVALITET I DANSK TURISME AGENDA Data Egne observationer og analyse Erfaringer fra udlandet FOODs egne projekter plus et par bonus-events Bud på fremadrettet indsats Data fra Danmark TURISMEERHVERVET

Læs mere

Projektbeskrivelse for Glyngøre Silde Festival

Projektbeskrivelse for Glyngøre Silde Festival Projektbeskrivelse for Glyngøre Silde Festival Baggrund og historie Glyngøre har valgt sin vej med hensyn til Glyngøre havn, vi vil skabe Liv og frem for alt sætte fokus på de kvaliteter og produkter som

Læs mere

Eventens anatomi. Et 360 blik på event som strategi og i praksis. Gentofte Centralbibliotek d. 11. april 2018 Michael Radmer Johannisson, Seismonaut

Eventens anatomi. Et 360 blik på event som strategi og i praksis. Gentofte Centralbibliotek d. 11. april 2018 Michael Radmer Johannisson, Seismonaut Eventens anatomi Et 360 blik på event som strategi og i praksis Gentofte Centralbibliotek d. 11. april 2018 Michael Radmer Johannisson, Seismonaut Michael Radmer Johannisson Seniorrådgiver i Seismonaut

Læs mere

Kick-off den gode smag! Den Gode Smag Bredere udvalg højere kvalitet

Kick-off den gode smag! Den Gode Smag Bredere udvalg højere kvalitet + Kick-off den gode smag! Den Gode Smag Bredere udvalg højere kvalitet gæster og personale. Nye muligheder for netop din restaurant, cafe + Mandag d. 19 maj. 2014 17.00 20.30 Mønstring på Bramsejlsskonnerten

Læs mere

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod Velkommen Der kan være mange gode grunde til, at du besøger Tornøes Hotel og dejlige Kerteminde. Du kan være på udkig efter oplevelser. Være deltager i et interessant møde med kolleger eller kunder. Være

Læs mere

Turismekonference 23. November Gæstetilfredshedsanalyse 2016 Blokhus / Slettestrand-Svinkløv

Turismekonference 23. November Gæstetilfredshedsanalyse 2016 Blokhus / Slettestrand-Svinkløv Turismekonference 23. November 2016 Gæstetilfredshedsanalyse 2016 Blokhus / Slettestrand-Svinkløv BAGGRUND: Hver Dataindsamlingen Respondenterne destinationer har indsamlet 300 besvarelser pr. feriested,

Læs mere

Unges madkultur. Sammenfatning. Forfattet af. Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti

Unges madkultur. Sammenfatning. Forfattet af. Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti Unges madkultur Sammenfatning Forfattet af Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti 2013 Introduktion Denne sammenfatning præsenterer de væsentligste fund fra en undersøgelse

Læs mere

UDSTILLERINVITATION KØBENHAVN TERMINALERNE 29/9 2015. FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk!

UDSTILLERINVITATION KØBENHAVN TERMINALERNE 29/9 2015. FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk! UDSTILLERINVITATION KØBENHAVN TERMINALERNE 29/9 2015 FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk! 1 Hvem kommer på værk&vækst? Vær med til at styrke og inspirere fremtidens Vækst Danmark og skab

Læs mere

Oversigtsskema over ansøgninger til turismepuljen runde. Tilsagn/afslag

Oversigtsskema over ansøgninger til turismepuljen runde. Tilsagn/afslag Oversigtsskema over ansøgninger til turismepuljen 2016 2. runde Ansøger/projekt Samarbejdspartner/beskrivelse Beløb Kommentar fra Enheden for Erhverv & Turisme Partnerskabet Vemb Vil Videre Udgivelse af

Læs mere

Internationale kulturturister i Danmark. VisitDenmark, 2019

Internationale kulturturister i Danmark. VisitDenmark, 2019 Internationale kulturturister i Danmark VisitDenmark, 2019 1 Indhold 01 VisitDenmarks definition af en kulturturist 02 Udenlandske museumsbesøg 03 Udenlandske kulturturister i Danmark 04 Udvikling: 2017

Læs mere

10.-19. OKTOBER VIL DU VÆRE MED I OYSTER TROPHY WEEK 2014? EN HYLDEST TIL DANMARKS FRÆKKESTE RÅVARE

10.-19. OKTOBER VIL DU VÆRE MED I OYSTER TROPHY WEEK 2014? EN HYLDEST TIL DANMARKS FRÆKKESTE RÅVARE 2014 10.-19. OKTOBER EN HYLDEST TIL DANMARKS FRÆKKESTE RÅVARE VIL DU VÆRE MED I OYSTER TROPHY WEEK 2014? Oyster Trophy Week er en hyldest til en af de mest eksklusive madvarer, der kommer fra det kolde

Læs mere

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER NATIONALPARK MOLS BJERGE LOKALOMRÅDET SEPTEMBER 2017 FORMÅL OG METODE Formål Danmarks Nationalparker overvejer at udvikle lokale nationalparkfødevarer

Læs mere

Gæsteroplevelser, Profilering & Samarbejde. Anette Therkelsen, Laura James, Camilla Larsen, TRU, AAU

Gæsteroplevelser, Profilering & Samarbejde. Anette Therkelsen, Laura James, Camilla Larsen, TRU, AAU Gæsteroplevelser, Profilering & Samarbejde Anette Therkelsen, Laura James, Camilla Larsen, TRU, AAU Datagrundlag: Gæsternes efterspørgsel, oplevelser og vurdering af HFF o Interviews & uformelle snakke

Læs mere

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER NATIONALPARK VADEHAVET LOKALOMRÅDET SEPTEMBER 2017 FORMÅL OG METODE Formål Danmarks Nationalparker overvejer at udvikle lokale nationalparkfødevarer

Læs mere

Mikkel og Mads Marschall

Mikkel og Mads Marschall Mikkel og Mads Marschall MADS MARSCHALL MIKKEL MARSCHALL Ejer og medstifter af Sol over Gudhjem Bestyrelsesmedlem i foreningen Folkemødet Ejer og medstifter af Sol over Gudhjem Generalsekretær Bocuse d'or

Læs mere

FanøKalender.dk. Fanoekalender.dk BAGGRUND OG GENNEMFØRELSE

FanøKalender.dk. Fanoekalender.dk BAGGRUND OG GENNEMFØRELSE FanøKalender.dk Fanoekalender.dk BAGGRUND OG GENNEMFØRELSE To forskelligere måder den ene er mere online end den anden Fanoekalender.dk Det er et problem, at Fanø ikke har en fælles kalender, der anvendes

Læs mere

IKAST-BRANDE TURISTFORENING

IKAST-BRANDE TURISTFORENING IKAST-BRANDE TURISTFORENING BESTYRELSENS BERETNING FOR 2016: Ifølge vores vedtægter er det helt naturligt foreningens opgave at fremme og støtte turismen i vores område, til gavn for såvel aktører som

Læs mere

Udvalget for Erhverv og Turisme Holstebro Kommune. - VIFUs rolle i fødevaresatsningen mandag den 31. marts 2014

Udvalget for Erhverv og Turisme Holstebro Kommune. - VIFUs rolle i fødevaresatsningen mandag den 31. marts 2014 Udvalget for Erhverv og Turisme Holstebro Kommune - VIFUs rolle i fødevaresatsningen mandag den 31. marts 2014 VIFU SÆTTER NORDVESTJYLLAND PÅ LANDKORTET Viden skaber vækst VIFU knytter tråde til Universiteter

Læs mere

Fra landets haver til byens maver

Fra landets haver til byens maver Fra landets haver til byens maver Projektansøgning til Kultur- og Fritidsudvalget vedrørende etablering af nye madsamlinger og madfællesskaber i udvalgte kulturhuse i København Juni 2018 Mere information

Læs mere

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010 Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å Oktober 2010 Kort om konceptet Borgerinddragelse og lokal forankring har været centrale elementer i det hidtidige arbejde med Nationalpark

Læs mere

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal:

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal: Vil du være en del af International Art Festival 2013? Send ind til censurering nu. Vores mål er at arrangerer en årligt tilbagevendende kunstfestival med internationalt tilsnit. I 2011 gennemførte vi

Læs mere

Læring. - Målgruppeprofil 2012

Læring. - Målgruppeprofil 2012 Sjov, Leg og Læring - Målgruppeprofil 2012 Indhold Baggrund Kort fortalt Side 2 Loyalitet Side 6 Rejsebeslutningen Side 9 Rundrejse Side 11 Døgnforbrug Side 13 Børnene i familien Side 15 Overnatninger

Læs mere

Gode råd til samarbejdet med ambassadører

Gode råd til samarbejdet med ambassadører Gode råd til samarbejdet med ambassadører Guide til landsdelskonsulenter Marts 2016 Denne guides indhold Formål Din opgave som landsdelskonsulent Ambassadøren Ambassadøren Ambassadørens opgave Tre eksempler

Læs mere

På cykel i Danmark. Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark

På cykel i Danmark. Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark På cykel i Danmark Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark Definition af cykelturisten Hvad er definitionen på en international cykelturist i Danmark? Er det den tyske familiefar, der har cyklen bag

Læs mere

5.-9. AUGUST 2015 JERES FESTIVAL!

5.-9. AUGUST 2015 JERES FESTIVAL! 5.-9. AUGUST 2015 JERES FESTIVAL! VÆR MED! COPENHAGEN FASHION festival ER LIGE RUNDT OM HJØRNET OG VI inviterer JER TIL AT DELTAGE I festlighederne. KØBENHAVN ER ÉN AF DE eneste BYER I VERDEN, SOM PARALLELT

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies...

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies... SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK 2 0 1 3-2 0 1 6 - for dummies... Velkommen... Først og fremmest tak fordi du interesserer dig for din kommune! Med denne lille flyer har vi forsøgt at indkapsle essensen

Læs mere

evaluering af Naturmødet 2018

evaluering af Naturmødet 2018 den korte version evaluering af Naturmødet 2018 dobbelt op i 3 år Siden Naturmødet så dagens lys i 2016, har ambitionen været at fordoble mødets volumen hvert år de første tre år. Den ambition er indfriet,

Læs mere

Tour en på tour Side 1

Tour en på tour Side 1 Tour en på tour 2013 Side 1 Side 2 Tour de France No 100 I anledning af 100 gangs jubilæet for Tour de France, flytter TV 2 Sporten ud af det traditionelle tv-studie og køre på landevejen ud i det danske

Læs mere

Ung Frivillig Weekend

Ung Frivillig Weekend 29. september 1. oktober 2017 Ung Frivillig Weekend 5 Dronningens Ferieby Du er inviteret 5 Dronningens Ferieby 29. september 1. oktober 2017 Ung Frivillig Weekend Ung Frivillig Weekend er en gratis weekend

Læs mere

VI FEJRER -ÅRET MED EN GADEMIDDAG-FESTIVAL GØR-DET-NEMT MED VORES STREETDINNER-GUIDE. www.streetdinners.org

VI FEJRER -ÅRET MED EN GADEMIDDAG-FESTIVAL GØR-DET-NEMT MED VORES STREETDINNER-GUIDE. www.streetdinners.org VI FEJRER -ÅRET MED EN GADEMIDDAG-FESTIVAL GØR-DET-NEMT MED VORES STREETDINNER-GUIDE www.streetdinners.org Gademiddage er for at... 1 lære sine naboer at kende og fejre den gade eller bydel man bor i.

Læs mere

September 2014 VIL DU VIDE MERE OM TEAM ODSHERRED? VisitOdsherred, Holtets Plads 1, 4500 Nykøbing Sj., tlf. 59 91 08 88

September 2014 VIL DU VIDE MERE OM TEAM ODSHERRED? VisitOdsherred, Holtets Plads 1, 4500 Nykøbing Sj., tlf. 59 91 08 88 Hermed har vi fornøjelsen at præsentere vores markedsføringsplan for 2015 Vi håber, du finder netop de tilbud, som passer din virksomhed. September 2014 HVAD ER TEAM ODSHERRED? Vi møder tit spørgsmålet:

Læs mere

Workshop & Konkurrence Food & Sherry Pairing Contest 2013 13. & 14. september 2013

Workshop & Konkurrence Food & Sherry Pairing Contest 2013 13. & 14. september 2013 Kære Sherryvenner Vi har igen i år fornøjelsen at afholde Sherrykonkurrence 2013 i samarbejde med Hotel & Restaurantskolen i. Det glæder vi os meget til, og vi håber, at alle skoler har mulighed for at

Læs mere

FOLKEMØDEARRANGØR SÅDAN

FOLKEMØDEARRANGØR SÅDAN OPDATERET 09.12.14 FOLKEMØDEARRANGØR SÅDAN Bornholms Regionskommune står for Folkemødets praktiske rammer. Men det politiske indhold selve festivalens substans bliver leveret af partier, organisationer,

Læs mere

Kongens Fadebur - Afsætning og udvikling af produkter - Lad os komme i gang!

Kongens Fadebur - Afsætning og udvikling af produkter - Lad os komme i gang! 18. februar 2013 Kongens Fadebur - Afsætning og udvikling af produkter - Lad os komme i gang! REFERAT for Workshop 2, der blev afholdt den 13. februar 2013, kl. 8.30 12.30 i Riddersalen på Nyborg Slot.

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. [Sund fastfood med afsæt i dansk madkultur et regionalt vækstprojekt under Madkulturzonen]

Resultatkontrakt. Vedrørende. [Sund fastfood med afsæt i dansk madkultur et regionalt vækstprojekt under Madkulturzonen] Resultatkontrakt Vedrørende [Sund fastfood med afsæt i dansk madkultur et regionalt vækstprojekt under Madkulturzonen] [1. september 2010 31. december 2011] Journalnummer: 1-33-76-23-25-09 Kontraktens

Læs mere

International signaturbegivenhed for topgastronomi og kvalitetsfødevarer

International signaturbegivenhed for topgastronomi og kvalitetsfødevarer International signaturbegivenhed for topgastronomi og kvalitetsfødevarer - Ansøgning til Vækstforum i Region Midtjylland om støtte til afvikling i 2012 og 2013 Baggrund Der er i øjeblikket en enestående

Læs mere

BEHOVSKORT BEHOVSKORT... BEHOV SKORT BEHOVSKORT BEHOVSKORT

BEHOVSKORT BEHOVSKORT... BEHOV SKORT BEHOVSKORT BEHOVSKORT Nye oplevelser NYE OPLEVELSER Signaturoplevelser som driver Ønsket om at opleve noget nyt. En tur i autocamperen gennem Jylland eller et weekendophold ved Silkeborgsøerne er fantastisk. Men det er endnu

Læs mere

Smagsoplevelser som turismeprodukter

Smagsoplevelser som turismeprodukter Hvem er jeg: Uddannet cand. mag i historie og sproglig kommunikation og formidling i 2005 Siden da har mit arbejde været centreret omkring gastronomi og fødevarer i forskellige konstellationer. På Samvittigheden:

Læs mere

Turisme Netværk Tradium Erhverv Turismeudvikling

Turisme Netværk Tradium Erhverv Turismeudvikling Turisme Netværk Tradium Erhverv Turismeudvikling Dit udbytte Tradium Erhvervs Turisme Netværk er for dig, der ønsker at deltage i et professionel netværk, som stræber efter, at støtte turisterhvervets

Læs mere

K U R S U S K R Y D D E R I. Kursuskrydderi

K U R S U S K R Y D D E R I. Kursuskrydderi Kursuskrydderi Dyst på Grill! I bliver delt op i hold og får udleveret grill, en kurv med råvarer og kun fantasien sætter grænser i kampen om at blive aftenens grillmester. Vores kyndige grillkok er selvfølgelig

Læs mere

Markedsføring og e-handel

Markedsføring og e-handel Eniro Danmark A/S Markedsføring og e-handel Lederanalyse blandt små og mellemstore private virksomheder Figurrapport, landsdele 14.11.2014 Indhold Om analysen... 3 Resultater... 4 Spørgsmål 1 - Hvor stor

Læs mere

Region Midtjylland i en international verden

Region Midtjylland i en international verden 20. februar 2008 Region Midtjylland i en international verden Engelsk som hovedsprog i virksomhederne, industrier, der flytter til Asien, virksomheder, der vinder markeder i udlandet. Små og mellemstore

Læs mere

Vil du være en del af international ArtWeek?

Vil du være en del af international ArtWeek? Vil du være en del af international ArtWeek? Picture this Det er sommer lune vinde lokker folket frem turisterne har indtaget byen og havnen er fuld af liv. Mennesker mødes omkring kulinariske oplevelser,

Læs mere

Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013

Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 November 2012 Forslag til Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 Handlingsplan for Markedsføringsgruppen 2013 Hovedindsatsområder 2011 2013 Markedsføringsgruppen arbejder med en overordnet plan for

Læs mere

Turistundersøgelse 2011. Mariagerfjord Kommune

Turistundersøgelse 2011. Mariagerfjord Kommune Turistundersøgelse 2011 Mariagerfjord Kommune Kilde Consult side 2/16 - din kilde til viden Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Rapport... 5 Hvilket land kommer turisterne fra... 5 Overnatninger... 6 Hvor

Læs mere

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Baggrund Formål Få børn og andre ud i naturen, Børn er i dag halvt så meget i naturen som deres bedste forældre var, da de var børn (Gallup-undersøgelse 09)

Læs mere

RESULTAT AF GÆSTEUNDERSØGELSE

RESULTAT AF GÆSTEUNDERSØGELSE RESULTAT AF GÆSTEUNDERSØGELSE Af Mark Lundgaard Knudsen 14. OKTOBER 2016 VISITSILKEBORG Søndergade 2B Indholdsfortegnelse Resultat af gæsteundersøgelse Indledning... 3 Følgende steder er interviewene foretaget...

Læs mere

Foodies. Karakteristik. Beskrivelse. Rejseadfærd og motiver

Foodies. Karakteristik. Beskrivelse. Rejseadfærd og motiver NORGE: FOODIES Foodies Alder: 45+ år Husstandsstørrelse: 1-2 Volumen: 530.000 Hjemland: Norge Motiver Baggrund for ferie: Kultur Natur Sol og strand Ferietype: Sæson: Ferie med fokus på madoplevelser Juli

Læs mere

Vestjyske Fødevarer og Oplevelser Fase 2

Vestjyske Fødevarer og Oplevelser Fase 2 Vestjyske Fødevarer og Oplevelser Fase 2 Oplysninger om ansøger Vestjyske Fødevarer og Oplevelser er et projekt under Region Midtjyllands indsats vedrørende profilering af små fødevareproducenter og netværk

Læs mere

Ferie med fokus på madoplevelser. Juli (Generelt for nordmænd som rejser til Danmark)

Ferie med fokus på madoplevelser. Juli (Generelt for nordmænd som rejser til Danmark) FOODIES/NORGE FOODIES Norge Foodies Alder: 45+ år Husstandsstørrelse: 1-2 Volumen: 530.000 Hjemland: Norge Motiver Baggrund for ferie: Kultur Natur Sol og strand Hvad får målgruppen til at komme tilbage

Læs mere

Workshop & Konkurrence Food & Sherry Pairing Contest 2012 14. & 15. september 2012

Workshop & Konkurrence Food & Sherry Pairing Contest 2012 14. & 15. september 2012 Kære Sherryvenner Vi har igen i år fornøjelsen at afholde Sherrykonkurrence 2012 i samarbejde med Hotel & Restaurantskolen Silkeborg. Det glæder vi os meget til, og vi håber, at alle skoler har mulighed

Læs mere

Turismestrategi frem mod 2021

Turismestrategi frem mod 2021 Turismestrategi frem mod 2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Overordnet om turistpolitiske overvejelser... 4 1.1 Regionale samarbejder... 5 1.1.1. Destination Fyn... 5 1.1.2 Naturturisme I/S... 6 2.

Læs mere

Bliv PARTNER hos Visit Ikast-Brande

Bliv PARTNER hos Visit Ikast-Brande Bliv PARTNER hos Visit Ikast-Brande Lad os sammen skabe vækst! I Visit Ikast-Brande arbejder vi målrettet med udvikling af turismen både lokalt i Ikast-Brande området og bredt i den midtjyske region. Som

Læs mere

på det danske marked Dialog med 5 segmenter: Personer med tilknytning Børnefamilier Under 30 år 30-55 år 55+ år

på det danske marked Dialog med 5 segmenter: Personer med tilknytning Børnefamilier Under 30 år 30-55 år 55+ år Segmentanalyse maj 2011 på det danske marked Dialog med 5 segmenter: Personer med tilknytning Børnefamilier Under 30 år 30-55 år 55+ år Beregningen baseres på følgende kilder: Overnatningsstatistik, Danmarks

Læs mere

SPEJDERNES LEJR I Holstebro uge

SPEJDERNES LEJR I Holstebro uge SPEJDERNES LEJR 2012 I Holstebro uge 30 2012 VISION Spejdernes Lejr giver intense oplevelser, hvor vi møder hinanden, forandrer verden og udvikler os selv. Fakta om Lejren 37.300 spejdere deltog på Spejdernes

Læs mere

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland I det følgende har jeg skrevet refleksioner, spørgsmål og tanker vedr. hvilke områder jeg ser i kan forbedre og måske bør se nærmere på. Tankerne er inddelt

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE December 2013 Fars Videokogebog er i luften Endelig blev den klar til de dejlige fædre og børn ude i det ganske land Fars Videokogebog er gået luften og er nu online på

Læs mere

SØNDAGSAKTIVITETER 2017

SØNDAGSAKTIVITETER 2017 SØNDAGSAKTIVITETER 2017 Spørgeskemaundersøgelse Baggrund Søndagsaktiviteter er et tilbud målrettet kommunens borgere, der ønsker at komme i gang med let motion eller har lyst til at blive inspireret til

Læs mere

Denne evaluering tager ikke stilling til i hvilken udstrækning de enkelte aftaler, som blev indgået på FrivilligBørsen, er blevet til noget.

Denne evaluering tager ikke stilling til i hvilken udstrækning de enkelte aftaler, som blev indgået på FrivilligBørsen, er blevet til noget. Formål med evaluering Evalueringens formål er at formidle hovedresultaterne af arrangementet. Derudover bliver erfaringerne fra frivilligteamet også inddraget. Evalueringen sker på baggrund af udsendt

Læs mere

Eniro-Krak // SME-analyse. Tabelrapport (DK & SE)

Eniro-Krak // SME-analyse. Tabelrapport (DK & SE) Eniro-Krak // SME-analyse Tabelrapport (DK & SE) www.radiuskommunikation.dk i Indhold Om analysen... iv Hovedkonklusioner... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Tabel 1: Hvilken branche tilhører din virksomhed?...1

Læs mere

Hjertelig velkommen til eftermiddagsworkshop Forretningsplan og salg Tirsdag den 16. april Munkebo Kro

Hjertelig velkommen til eftermiddagsworkshop Forretningsplan og salg Tirsdag den 16. april Munkebo Kro Hjertelig velkommen til eftermiddagsworkshop Forretningsplan og salg Tirsdag den 16. april Munkebo Kro Tak for sidst til den kreative workshop 1374 idéer godt gået! Udvikling af stedbundne turismekoncepter

Læs mere

Øksnehallen, 14-15/9. Udstillerinvitation FYR OP UNDER DIN FORRETNING og udvid dit netværk!

Øksnehallen, 14-15/9. Udstillerinvitation FYR OP UNDER DIN FORRETNING og udvid dit netværk! Øksnehallen, 14-15/9 Udstillerinvitation FYR OP UNDER DIN FORRETNING og udvid dit netværk! IVÆRK&VÆKST2012 Vær med til at styrke og inspirere fremtidens Vækst Danmark og skab resultater for både din egen

Læs mere

HVAD ER MIKROTURISME?

HVAD ER MIKROTURISME? HVAD ER MIKROTURISME? Mikroturisme er båret af mindre turismevirksomheder på mindre destinationer uden for de større byer. I projektet Benefit4Regions er der fokus på mikroturisme uden for de større byer

Læs mere

PRÆSENTATION AF MADSAMLING. Generalforsamling LAG Sydsjælland 27. marts 2017

PRÆSENTATION AF MADSAMLING. Generalforsamling LAG Sydsjælland 27. marts 2017 PRÆSENTATION AF MADSAMLING Generalforsamling LAG Sydsjælland 27. marts 2017 Hvem er vi? HVAD ER MADSAMLING? Madsamling er et nyt koncept i Danmark. Forbrugerne bliver medlem af en lokal Madsamling og køber

Læs mere

Opsamling på Toppen af Danmarks jule- og nytårsundersøgelse 2010

Opsamling på Toppen af Danmarks jule- og nytårsundersøgelse 2010 Opsamling på Toppen af Danmarks jule- og nytårsundersøgelse 2010 Undersøgelsen er en del af helårsturismeprojektet Naturen+ indsatsområdet Profilering af årstider Udviklet med støtte af Hjørring, Frederikshavn

Læs mere

JAGT & GAMEFAIR. Jagt - fiskeri - hunde - heste - outdoor

JAGT & GAMEFAIR. Jagt - fiskeri - hunde - heste - outdoor JAGT & GAMEFAIR Jagt - fiskeri - hunde - heste - outdoor 20. & 2 aug. 2 1. 016 kl. 10-17 Målrettet strategi på at øge besøgstal med 40% og forventer op mod 7.000 besøgende. Enestående og imponerende trofæudstilling.

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Bilag 3: Interview med Michael Piloz, sportsdirektør i Bakken Bears

Bilag 3: Interview med Michael Piloz, sportsdirektør i Bakken Bears Bilag 3: Interview med Michael Piloz, sportsdirektør i Bakken Bears Hvilke værdier står Bakken Bears for? Jeg tror vi står for at være de professionelle amatører. I det store billede. Vi er økonomiske

Læs mere

Tematiseret Oplevelsesudvikling inspireret af H.C. Andersen aka. Oplevelsesmaskinen

Tematiseret Oplevelsesudvikling inspireret af H.C. Andersen aka. Oplevelsesmaskinen Tematiseret Oplevelsesudvikling inspireret af H.C. Andersen aka Oplevelsesmaskinen Fortællerruten Kongens Fadebur Tænd for Familierne At Rejse er at (op)leve Eventyrlig Efterårsferie Fynske Høstfester

Læs mere

Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_ indd 1

Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_ indd 1 Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_02052017.indd 1 05-05-2017 14:11:35 FRISKE og BÆREDYGTIGE råvarer til detail og foodservice Solhjulet er DIN leverandør af økologiske og biodynamiske råvarer. Vi håndplukker

Læs mere

Servicevejvisning. i danske byer. - En undersøgelse udarbejdet af Dansk Turismefremme i samarbejde med Erhvervs- og Vækstministeriet

Servicevejvisning. i danske byer. - En undersøgelse udarbejdet af Dansk Turismefremme i samarbejde med Erhvervs- og Vækstministeriet Servicevejvisning 2014 i danske byer - En undersøgelse udarbejdet af Dansk Turismefremme i samarbejde med Erhvervs- og Vækstministeriet Servicevejvisning i Danmark Sammenhæng mellem gæsteservice og skiltning

Læs mere

Synliggør din virksomhed via de digitale medier. Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard

Synliggør din virksomhed via de digitale medier. Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Synliggør din virksomhed via de digitale medier Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Agenda Tidens tendenser i markedsføring Sociale medier, big data og indholdsmarkedsføring Behøver jeg så

Læs mere

Istidstuten. Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser. Projektleder: Anders Lauritsen

Istidstuten. Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser. Projektleder: Anders Lauritsen Istidstuten En cykelrute gennem Midt-Nordvestsjælland med istiden som tema Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser Projektleder: Anders Lauritsen Istidsruten - introduktion

Læs mere

INFORMATION OM UNGDOMS KULTUR I VIBORG KOMMUNE

INFORMATION OM UNGDOMS KULTUR I VIBORG KOMMUNE INFORMATION OM UNGDOMS KULTUR I VIBORG KOMMUNE KVANTITATIV OG KVALITATIV UNDERSØGELSE, FORÅR 2014 1 ER DER INFORMATION NOK? Nej Ja 60 40 Savner du generelt mere information om kulturelle tilbud i Viborg

Læs mere

Undersøgelse: de danske fødevarevirksomheder sover tornerosesøvn

Undersøgelse: de danske fødevarevirksomheder sover tornerosesøvn Undersøgelse: de danske fødevarevirksomheder sover tornerosesøvn Februar 2008 2 1. Baggrund Operate A/S har via en webbaseret spørgeskemaundersøgelse samt telefoniske opfølgning undersøgt, hvordan de små

Læs mere

Præsentationsrunde. Hvem? Hvorfra? Overvejelser i forhold til Vild med Vand? Forventninger?

Præsentationsrunde. Hvem? Hvorfra? Overvejelser i forhold til Vild med Vand? Forventninger? Præsentationsrunde Hvem? Hvorfra? Overvejelser i forhold til Vild med Vand? Forventninger? Hvorfor projekt Vild med Vand? Dansk Sejlunion Færre og ældre medlemmer Foreningen af Lystbådehavne i Danmark

Læs mere

Forbrugerpanelet om lokale fødevarer

Forbrugerpanelet om lokale fødevarer Forbrugerpanelet om lokale fødevarer Undersøgelsen formål er at afdække danskernes erfaring og oplevelser med lokale fødevarer. I undersøgelsen blev lokale fødevarer defineret som fødevarer produceret

Læs mere

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen International strategi for Hotel- og Restaurantskolen November 2017 Hvorfor internationalisering på Hotel- og Restaurantskolen? Hotel- og Restaurantskolen skal være en erhvervsskole med et internationalt

Læs mere

Destination Bornholm Event tracking Folkemødet Juni 2013. Slide 1

Destination Bornholm Event tracking Folkemødet Juni 2013. Slide 1 Destination Bornholm Event tracking Folkemødet Juni 2013 Slide 1 Indhold 1 Introduktion Baggrund Metode 2 Sammenfatning 3 Evaluering af Folkemødet i Allinge 4 Profil af rejsende til Bornholm Slide 2 Introduktion

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere