Af Gitte Christensen, e-pædagogisk konsulent i evidencenter Offentliggjort august 2009.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Af Gitte Christensen, e-pædagogisk konsulent i evidencenter Offentliggjort august 2009."

Transkript

1 It-værktøjer i klasserummet Af Gitte Christensen, e-pædagogisk konsulent i evidencenter Offentliggjort august It-værktøjer i klasserummet Indledning Erfaringer fra England Interactive whiteboard Interaktive gulvskærme Elektroniske stemmebokse Mobiltelefon og e-bag Nintendo Wii Nintendo DS Afrunding Indledning Der er de seneste år kommet meget ny teknik ind i klasselokalerne, og både elever og lærere har taget godt imod denne nye teknik. Denne artikel sætter fokus på, hvilke typer af teknologier der er i brug, samt hvilken betydning disse har for undervisningen for både lærere og elever. Erfaringer fra England I England er skolerne i mange henseender langt fremme i forhold til indretning af klasselokaler, så de tilgodeser elevernes individuelle læring med brug af it-værktøjer. En skole som New Line Learning Academy i Maidstone har indrettet skolen med såkaldte Plazas. Dette er udtryk for store åbne rum, der er indrettet med fleksible møbler både bløde sofaer samt regulære stole og borde. Der er adgang til Interactive whiteboards (IWB), små notebook pc ere, scannere, printere og elektroniske afstemningsbokse. De nyeste af disse plaza er har ydermere fået lavet biodynamisk lys, som simulerer ægte dagslys og dermed giver et bedre læringsmiljø. Det er lærernes opfattelse, at den nye indretning har haft stor betydning for deres pædagogik. Skolerne har nemlig oveni den fysiske indretning brudt klassetrinsinddeling og fagene mere op. Ifølge

2 lærerne på skolen har dette også haft stor betydning for elevernes læring. Eleverne tager i meget højere grad ansvar for deres egen læringsproces, samtidig med at de er blevet meget mere opmærksomme på, under hvilke rammer de selv får det største udbytte af læringen ved at udnytte de mange fleksible muligheder, der ligger i plaza-rummet. Dette skyldes i høj grad også, at lærerne selv er holdt op med at spoon-feede eleverne, men nu stiller overordnede opgaver og har forventninger om, at eleverne netop selv tager ansvar for egen læring. 1 På andre engelske skoler er der indkøbt sms-servere, som gør, at både elever og forældre kan få opdatering på, hvordan elevernes progression skrider frem. Generelt er der i England stor elektronisk kontakt mellem skolen og hjemmet, idet det er et nationalt mål, at skolerne senest i 2011 skal kunne kommunikere elektronisk med forældrene om eleverne. Forældrene får bl.a. adgang til at se elevernes testresultater og karakterer løbende. Interactive whiteboard IWB er efterhånden rykket ind i rigtig mange klasselokaler også i Danmark. Et interaktivt whiteboard (IWB) er en trykfølsom tavle, som kobles til en computer, og computerskærmens indhold vises via en projektor. Elever og lærere har mulighed for at skrive, tegne og bruge computeren på selve skærmen. Det vil sige, at lærerne har mulighed for at forberede oplæg og slides hjemmefra, som kan tilpasses i løbet af undervisningen og genbruges. Læreren undgår at stå med ryggen mod eleverne og bruge tid på at skrive med kridt på tavlen i selve undervisningen. Eleverne har til gengæld mulighed for at gemme tavlesiderne elektronisk og gense dem senere, og tavlen bliver dermed ikke kun længere lærerens, men er fælleseje til brug for videre arbejde, hjemmearbejde og repetition. Mange undervisere kan derudover dele deres sider med andre lærere og dermed videndele ikke kun med egne kolleger, men gennem 1 Opdelingen bygger på flere forskellige pædagogiske ideer, såsom Peel projektet fra Australien, Kolbs principper om helhedslæring, Honey og Munford ideer om læringsstile, Dunn og Dunn ideer om fysiske rammers betydning for læring, AFEL der er princippet om, at elever med udgangspunkt i forståelsen af egen læring tager ansvar ud fra givne rammer, samt Blooms principper om læringslandskaber.

3 communities 2 på producenternes hjemmesider med skoler landet over. Hvordan kan værktøjet bruges, og hvilke fordele har det? Et interaktivt whiteboard kan gøre en stor forskel i undervisningen i forhold til en traditionel tavle. Både lærere og elever har mulighed for hurtigt at gå på nettet og i fællesskab finde informationer til brug for faglige diskussioner. Nogle af de tidlige evalueringer om brugen af interaktive whiteboards viste, at eleverne mente, at undervisningen blev mere spændende og tidssvarende, og at færre elever var passive. Derudover føler eleverne sig mindre overvågede, selvom de arbejder til skue for underviseren og resten af klassen. 3 Dette kan muligvis hænge sammen med det faktum, at eleverne anser arbejdet på whiteboardet som øvelser, hvor der i højere grad er mulighed for trial end error. Interaktive gulvskærme En interaktiv gulvskærm er slags whiteboard i gulvet, som bruges til små opgaver og test, hvor eleverne bruger hele kroppen til at svare med og dermed bruger kroppen som en computermus. Både lærere og elever kan lave opgaver, der skal løses på skærmen, hvor eleverne hopper hen på det rigtige svar. En interaktiv gulvskærm placeres ofte i et større fælleslokale fx en plaza, hvor skolens elever kan mødes, og hvor alle vil have adgang til den. Hvordan kan værktøjet bruges, og hvilke fordele har det? Interaktive gulvskærme bruges ofte i forbindelse med læring, hvor der er fokus på intelligenser, læringsstile og bevægelsesorienteret læring, hvor nogle elever har brug for at være fysisk aktive i deres læringsproces. Idet gulvskærme er større end et almindeligt interaktivt whiteboard det kan være helt op til 12 m 2 er der bedre mulighed for, at flere elever kan arbejde og spille sammen samtidigt. Arbejdet på den interaktive gulvskærm lader eleverne bruge kroppen og giver et godt engagement til undervisningen, da eleverne bl.a. har mulighed for selv ved hjælp fra computersoftware at udvikle læringsspil til deres klassekammerater. 2 Et community er et virtuelt interessefællesskab, hvor brugerne kan udveksle erfaringer og dele fx filer om et fælles emne. I et IWB community vil brugerne typisk udveksle erfaringer om brug af IWB samt dele selvudviklede materialer til brug for undervisningen. 3 Fra Interaktive tavler forbedrer kvaliteten af undervisningen, fra EMU:

4 Elektroniske stemmebokse En elektronisk stemmeboks er i det små introduceret på de danske skoler. De er små elektroniske fjernbetjeninger, som giver eleverne mulighed for at deltage i afstemninger i klassen, som læreren så har mulighed for at følge på det interaktive whiteboard. Herunder ses et eksempel på en elektronisk stemmeboks, som købes i klassesæt. Stemmeboksen kan bruges til at stemme om faglige resultater, samt til at få eleverne til at deltage og give deres mening til kende i meningsmålinger, som kan danne basis for en debat i klassen. Hvordan kan værktøjet bruges, og hvilke fordele har det? Læreren kan bruge stemmeboksen til at følge den faglige progression i klassen. Ved brug af stemmeboksen er det forholdsvis let at tjekke, om alle elever er med. Fx kan læreren udarbejde en lille test på whiteboardet, som alle elever svarer på ved hjælp af stemmeboksen. Fordelingen af svarene vises igen på whiteboardet, og læreren har mulighed for at se, om eleverne har opnået et tilfredsstillende resultat, og dermed planlægge sine næste lektioner herefter. Den enkelte elevs resultat kan både være anonym og specifik, og resultaterne kan som oftest eksporteres til fx excel-regneark. Dette giver eleverne mulighed for at deltage mere aktivt i timerne, idet alle elever kan være med til at besvare et spørgsmål, og alle kan give deres mening til kende i en debat. Dette sikrer, at fx en mere stille elev også høres, idet det man kan give sin mening til kende, uden at man skal række hånden op.

5 Mobiltelefon og e-bag Mobiltelefonen er efterhånden også ved at vinde indpas på mange skoler. I Danmark har en del skoler bl.a. benyttet systemet e-bag den digitale skoletaske. Det er et system, hvor eleverne via bluetooth i deres mobiltelefon automatisk kobles op på det interaktive whiteboard i klassen. Herfra har de adgang til deres egen personlige mappe og eventuelle fælles mapper både for klassen og for grupper. I mapperne ligger de materialer, eleverne og lærerne har placeret der. For elevernes vedkommende kan det være billeder eller video, de har optaget med telefonen eller dokumenter i form af opgaver, de har arbejdet på. Lærerne placerer fx lektieopgaver i elevernes mapper, som dermed altid har adgang til deres materialer. Hvordan kan værktøjet bruges? Eleverne har med e-bag som redskab adgang til nemt og bekvemt at koble på deres egen system både i skolen på whiteboards og pc ere samt deres hjemmepc er. Deres egen mobiltelefon, som altid er ved hånden, og som altid er fuldt opladet, fungerer således som en databaseadgang til deres billeder, lyd og film optaget med telefonen. Billederne, lyde og videosekvenser er en måde at dokumentere læringen på for eleverne. De bruger deres egen personlige mobil og dens mange faciliteter til arbejdet med rapporter, præsentationer og andre afleveringer, hvor det ellers ville have været svært at formidle det lærte. Denne type af mobilbrug, som også kaldes egen materialeproduktion, giver eleverne mulighed for at tage det, der sker udenfor klasseværelset, med ind i deres afleveringer og dermed give dem et større ejerskab over læringen. Mobilens lydoptager kan fx bruges som diktafon til interviews, der skal laves. Videooptageren kan fx bruges til at filme eget værelse som et supplement til en tilhørende beskrivelse på tysk, og billeder taget af bygningsværker i byen kan nemt lægges ind i en projektrapport. Overførsel fra mobiltelefonen til skolens pc kan foregå via bluetooth og kan dermed gøres uden fordyrende omkostninger som fx ved sms er og mms er. Hvilke fordele har værktøjet? Generelt er eleverne glade for at kunne bruge deres mobiltelefoner som redskab i læringssituationerne. Det er et redskab, de kender og bruger rigtig meget i deres i fritid. Hos lærerne er meningerne stadig delte. Der findes endnu skoler, der forbyder tændte mobiltelefoner i undervisningen og dermed gør integrationen noget svær.

6 Undervisningsministeren har dog senest opfordret til, at skolerne skal inddrage mobiler i undervisningen, og tendenserne peger efterhånden også i retningen af en større inddragelse. Det er dog stadig primært som et redskab til dokumentation, mobilen inddrages. Når det kommer til programmer udviklet til mobilen til brug i grundskolen, er der stadig et langt stykke endnu. Programmer kan fx være opslagsværker og små quizzer og test, som eleven kan tage frem, når behovet er der. Læs mere om mobiltelefonen og brugen heraf i undervisning i temahæftet Vejledning om mobil e-læring introduktion til mobil e- læring. 4 Nintendo Wii En Wii er en spilkonsol, der kobles til et tv eller en fremviser i form af et whiteboard, hvor spilleren ved hjælp af fjernbetjeninger navigerer i 3d. Det er muligt at spille flere mod hinanden, og idet man står op foran konsollen og manøvrerer i 3d, får man brugt hele kroppen til at spille med. Med et tilkøb af en wii fit-plade, kan man som spiller stå på en plade, der registrerer balanceevne og bevægelser og dermed spille sportsspil, hvor hele kroppen udfordres og motioneres. Hvordan kan værktøjet bruges? Wii en er ikke meget brugt i selve undervisningen herhjemme endnu, men i udlandet er der eksempler på, at man i bl.a. idræt og musikundervisningen har trukket wii en. En skole i Skotland har købt 7 wii s og 28 fjernbetjeninger dertil til brug for idrætsundervisningen 5, og i USA er der skoler, der har i musikundervisningen bruger Wii s musikspil Wii music, hvor eleverne har mulighed for at afprøve alle slags musikinstrumenter og kan spille sammen. I Danmark er det dog primært stadig i SFO erne, at Wii en benyttes. Den giver her børnene mulighed for at spille computerspil der som oftest er et af de store hit i SFO en, men samtidig får de brugt kroppen og kommer dermed af med noget energi. En meget fin kombination til de børn, der ellers er svære at få aktiveret, og som ellers helst kun sidder bag computerskærmen. Hvilke fordele har værktøjet? Wii har den helt store fordel, at næsten alle børn som udgangspunkt 4 dcjeqwjzek4u&reloaded=1 5

7 elsker at spille og dermed ser Wii spillet som et frirum, hvor der kan eksperimenteres. Der ligger altså en høj motviationsfaktor til grund for brugen af Wii i undervisningen. Som lærer har man fx i idræt mulighed for at lade eleverne afprøve nogle forskellige sportsgrene virtuelt, som ellers ikke ville være mulige at prøve enten fordi de kræver særlige redskaber og arealer som fx tennis, eller fordi det som fx boksning kan være farligt at slippe eleverne løs i virkeligheden. Nintendo DS En Nintendo DS er en lille håndholdt spilkonsol. Et slags bib-bibspil, hvor man har mulighed for at skifte spillene ud, og som i øvrigt indeholder en helt masse flere muligheder end blot at hoppe op og ned og bevæge sig frem og tilbage. En Nintendo DS er at finde på rigtig mange børneværelser rundt omkring i landet og det, der traditionelt spilles på dem, er forskellige typer af spil det være sig alt fra meget simple spil til børn, til mere avancerede spil, der også spilles på de større spilkonsoller. Hvordan kan det bruges? Der er lavet en større undersøgelse i Skotland, der har vist, at et af de spil, der kan købes til Nintendo DS - Brain Training from Dr. Kawashima' kan fremme skoleelevers matematikfærdigheder. Spillet træner hjernegymnastik og giver eleverne en umiddelbar feedback på hvert svar, de giver. Svarer de korrekt får de sværere spørgsmål, og svarer de forkert, bliver spørgsmålene lettere. Alle

8 spørgsmålene kræver logisk tankegang og høj koncentrationsevne, idet man svarer på tid. Den skotske undersøgelse viste, at de elever, der dagligt havde spillet Brain Training spillet i en halv time i 9 uger, klarede sig betydeligt bedre i en matematiktest end de elever, der havde modtaget traditionel undervisning i den daglige halve time. Nintendo DS er en meget lille spilkonsol, som er let kan ligge i et klassesæt, og som ikke fylder meget. Det er muligt at spille det, hvor man lige sidder eller står og kræver ikke hverken strøm, skærm eller printer. Konsollen er altså yderst mobil, og som tidligere nævnt har mange børn en derhjemme i forvejen, og er det sidste tilfældet, er det blot spillet, der skal indkøbes til en klasse, hvis man skulle have interesse i selv at afprøve spillet. I danske klasseværelser ses denne type af spil dog stadig primært på computeren og internettet, hvor diverse småspil også giver eleverne mulighed for at træne deres færdigheder. Derudover er der andre deciderede computerspil, hvor eleverne sidder bag ved skærmen og spiller fx Dansken Online. Her spiller eleverne et 3d rollespil, der foregår i jernalderen og her kan lære om den tid, samtidig med at de kan løse opgaver. Her kræver det dog noget mere materiel og tid for at kunne arbejde, men er så samtidig også en anden type af læring, idet der er tale om bl.a. kulturformidling. Hvilke fordele har værktøjet? Der er flere gisninger om, hvorfor et lille håndholdt spil kan have så stor en indflydelse på indlæringen af matematik. En af begrundelserne er nok, at eleverne er meget motiverede for at arbejde med den lille spilmaskine. Derudover giver det eleven rigtig meget at kunne udfordre sig selv, at få lov til at spille på præcist ens eget niveau og ikke mindst at få umiddelbar feedback på, om man har svaret korrekt eller forkert. Alle disse ting kan Nintendo DS s lille spil give eleverne, men en øvebog med træningsopgaver kan ikke. Denne type af spil, hvor eleverne kan træne færdigheder, kan altså med stor fordel benyttes i de fag i folkeskolen, hvor eleverne har behov for at indlære denne type af færdigheder, som en basisviden til et fag. Spillene har den store fordel, at næsten alle elever synes, det er motiverende i sig selv at kunne få lov til at lege i timen. Nogle elever bliver endog så grebet af spillene, at de selv vil fortsætte med det derhjemme. Lærerne har altså meget engagerede elever, der hellere end gerne vil træne deres matematik.

9 Afrunding For at kunne benytte disse nye it-teknologier i skolerne rundt i landet, er det nødvendigt også at kigge på de materialer, der benyttes på dem. Har en klasse adgang til et IWB, en Wii, elektroniske stemmebokse og deres egen mobiltelefoner, skal de materialer, der bruges, være tilpasset medierne, og der skal ligge didaktiske overvejelser til grund for at trække dem ind i de forskellige fag. Mange lærere har allerede trukket de nye teknologier og programmer ind i klasseværelserne det har de gjort ud fra betragtninger om, at det motiverer eleverne at bruge it, og det anses som et godt supplement til den almindelige undervisning. Dette er nogle af konklusionerne fra rapporten It i skolen af Danmarks evalueringsinstitut. 6 Rapporten gør opmærksom på problemet herved og peger på, at lærerne bør bruge it ud fra fag-didaktiske synspunkter. Lærerne skal altså i højere grad sikre, at de it-teknologier, redskaber og programmer, der trækkes ind i undervisningen, også benyttes hensigtsmæssigt, fordi det netop har en relevans i forhold til at nå den enkelte elev med det rette faglige indhold og i det rette medie. Den erkendelse, som lærerne skal komme frem til, er, at de ikke skal vælge at trække whiteboards og programmer ind i undervisningen, fordi det fænger eleverne bedre. Det vil det i givet fald kun gøre, indtil nyhedsværdien har lagt sig, og det igen bare er kedeligt. I stedet for skal lærerne vælge disse teknologoer og programmer, fordi de lige præcis betyder, at et fagligt emne kan formidles på den måde, der sikrer, at eleverne som helhed får mest ud af læringssituationen. Har du fået lyst til at lære at bruge it-værktøjer i din undervisning, kan du finde oplysninger om kurser udbudt af VidenCenter for e-læring på følgende side: klik herefter på Certificering i topmenuen. 6 It i skolen undersøgelse af erfaringer og perspektiver, 2009, af Danmarks Evalueringsinstitut.

DIGITAL IT- OG MEDIESTRATEGI FREDENSBORG SKOLE AUGUST 2017

DIGITAL IT- OG MEDIESTRATEGI FREDENSBORG SKOLE AUGUST 2017 DIGITAL IT- OG MEDIESTRATEGI FREDENSBORG SKOLE AUGUST 2017 IT på Fredensborg Skole IT-handleplanen har til formål at sikre, at alle elever får de nødvendige IT-kompetencer. IT og medier er et tværgående

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016 Formål Digitaliseringsstrategiens formål er at beskrive sammenhængen mellem teknik og læring, mellem digitale læremidler og læringsformer

Læs mere

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser Notatets formål er at beskrive de pædagogiske visioner, mål og indsatser, der er tabletprojektets omdrejningspunkt. Notatet beskriver således fra en pædagogisk synsvinkel om, hvorfor Verninge skole har

Læs mere

ØLSTED SFO MEDIEPOLITIK. Udarbejdet februar 2014

ØLSTED SFO MEDIEPOLITIK. Udarbejdet februar 2014 ØLSTED SFO MEDIEPOLITIK Udarbejdet februar 2014 Mediepolitik for Ølsted SFO Indledning: Baggrunden for mediepolitikken har sit udspring i det generelle fokus digitalisering har fået i vores samfund. For

Læs mere

STRATEGI FOR IT OG MEDIER I SFO LINDEBJERG 13/14

STRATEGI FOR IT OG MEDIER I SFO LINDEBJERG 13/14 STRATEGI FOR IT OG MEDIER I SFO LINDEBJERG 13/14 Lindebjerg SFO, Lindebjergskolen Store Valbyvej 248B, Gundsølille 4000 Roskilde Digitaliseringen af samfundet bliver stadig mere kompleks. Teknologi er

Læs mere

Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring. praktikvejledning.dk

Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring. praktikvejledning.dk Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring Vejledning og forslag til anvendelse af materialet på praktikvejledning.dk 1 På hjemmesiden praktikvejledning.dk

Læs mere

Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann.

Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann. Indhold: Indledning Konklusioner Sammenfatning Bilag: Besvarelserne Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann. Indledning: Med udgangspunkt

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Opgaveaflevering og evaluering med Historiebyggeren

Opgaveaflevering og evaluering med Historiebyggeren Opgaveaflevering og evaluering med Historiebyggeren evidencenter Det Nationale Videncenter for e-læring Sønderhøj 30 8260 Viby J Tlf: 89 36 33 33 Fax: 89 36 35 36 E-mail:info@evidencenter.dk Web:www.evidencenter.dk

Læs mere

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Introduktion Social- og Sundhedsskolen Esbjergs Pædagogiske IT-strategi er gældende for perioden 2014 til 2018. Strategien indeholder: Introduktion

Læs mere

Fremtidens læringsmiljø understøttet af it Velkommen!

Fremtidens læringsmiljø understøttet af it Velkommen! Fremtidens læringsmiljø understøttet af it Velkommen! Find en plads ved et bord, hvor du højst kender én anden Dagens program 10.00 Velkomst og introduktion til dagens program 10.10 Viden fra forskning

Læs mere

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE. Digitale afstemninger og netværk. Blok 1

TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE. Digitale afstemninger og netværk. Blok 1 TEKNOLOGIFORSTÅELSE SOM FAG - MELLEMTRIN 4. KLASSE Digitale afstemninger og netværk Blok 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Beskrivelse... 3 1.2 Rammer og praktiske forhold... 4 2. Mål

Læs mere

Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16

Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16 Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16 1. Indledning Denne strategi er udtryk for en status, nogle retningslinjer og en plan for den fortsatte udvikling på it området. Målet er at styrke integrationen af

Læs mere

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om el/strøm Se punkt 1 i vejledning

Læs mere

Pædagogisk læringscenter Bjedstrup Skole og Børnehus 04-12-2011

Pædagogisk læringscenter Bjedstrup Skole og Børnehus 04-12-2011 IT handleplan Denne IT-handleplan er en skabelon for arbejdet med IT på Bjedstrup Skole & Børnehus. Efter hvert skoleår evaluerer de ansatte på skolen IT-handleplanen på form og indhold, og den tilpasses

Læs mere

KISII. Modul E Dannelse & Udviklingsarbejde. Grønlands Erhvervspædagogiske Læreruddannelse

KISII. Modul E Dannelse & Udviklingsarbejde. Grønlands Erhvervspædagogiske Læreruddannelse KISII Kalaallit Nunaanni Inuussutissarsiutinut Sammiveqartumik Ilinniartitsisussatut Ilinniartitaaneq Grønlands Erhvervspædagogiske Læreruddannelse K ompetencemål Målet med modul E er at koble alle dine

Læs mere

Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori

Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori Læringscyklus Kolbs model tager udgangspunkt i, at vi lærer af de erfaringer, vi gør os. Erfaringen er altså udgangspunktet, for det

Læs mere

Det fleksible klasselokale

Det fleksible klasselokale - vejen til individuel indlæring Vægskinner i 2 eller 3 højder giver mulighed for at flytte tavlen op/ned alt efter elevernes alder/højde. Fleksible og interaktive løsninger er en naturlig del af og er

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Aktiv matematikundervisning. - fuld af bevægelse

Aktiv matematikundervisning. - fuld af bevægelse Aktiv matematikundervisning - fuld af bevægelse Program I dag Præsentation Hvad er bevægelse? Hvorfor bevægelse i undervisningen? Forskellige typer bevægelsesaktiviteter Matematikbogen som udgangspunkt

Læs mere

Ansøgninger - indkøb af IT-devises 3

Ansøgninger - indkøb af IT-devises 3 Ansøgninger - indkøb af IT-devises 3 I skemaet kan aflæse ansøgt beløb, samt kriterie 1 (alder) og 2 (Elev pr. devise). Ansøgt beløb i kr. 2019 PC 0-3 år PC 4-5 år Pc 6 år eller ældre ipad 0-3 år ipad

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Til. Sagsnr Vision og strategi for digital daginstitution. Dokumentnr Sagsbehandler Sadedin Jepsen

Til. Sagsnr Vision og strategi for digital daginstitution. Dokumentnr Sagsbehandler Sadedin Jepsen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk IT NOTAT Til Vision og strategi for digital daginstitution Indledning For noget tid siden blev der talt meget om it, og om hvilke muligheder

Læs mere

SMTTE modellen I Norddjurs bruger alle dagtilbud den samme model, når der skal laves handlingsplaner. Denne model hedder SMTTE-modellen.

SMTTE modellen I Norddjurs bruger alle dagtilbud den samme model, når der skal laves handlingsplaner. Denne model hedder SMTTE-modellen. SMTTE modellen I Norddjurs bruger alle dagtilbud den samme model, når der skal laves handlingsplaner. Denne model hedder SMTTE-modellen. De 5 bogstaver i SMTTE står for: Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering

Læs mere

Selvevaluering 2015: it-området

Selvevaluering 2015: it-området Selvevaluering 2015: it-området Indhold Selvevaluering 2015: it-området... 1 Indledning... 2 Elevernes it-udstyr... 2 It-kompetencer... 3 Basis it-kompetencer... 4 Informationssøgning... 4 VidenZonen (intranet)...

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

nyheder inspiration videndeling oplæg - workshops netværk - ideer 1.-6. klasse, basis hold 5, (12054) DANSK PROGRAM UDDANNELSESFORUM

nyheder inspiration videndeling oplæg - workshops netværk - ideer 1.-6. klasse, basis hold 5, (12054) DANSK PROGRAM UDDANNELSESFORUM 1.-6. klasse, basis hold 5, (12054) DANSK PROGRAM UDDANNELSESFORUM Tirsdag den 8. november 2011, kl. 15-18 i Bella Center November 2011 Kære lærere i Helsingør Kommune Vi har gjort Uddannelsesforum 2011

Læs mere

BIT - Bred udnyttelse af IT som pædagogisk og fagdidaktisk værktøj på Randers HF & VUC. Evaluering af udviklingsprojekter

BIT - Bred udnyttelse af IT som pædagogisk og fagdidaktisk værktøj på Randers HF & VUC. Evaluering af udviklingsprojekter BIT - Bred udnyttelse af IT som pædagogisk og fagdidaktisk værktøj på Randers HF & VUC Evaluering af udviklingsprojekter Indhold BIT - Bred udnyttelse af IT som pædagogisk og fagdidaktisk værktøj på Randers

Læs mere

INDLEDNING... 2 OPBYGNING AF INDHOLD... 5 LÆRERENS PRIVATE OMRÅDE ELEVSAMARBEJDE LÆRER-ELEV KOMMUNIKATION... 13

INDLEDNING... 2 OPBYGNING AF INDHOLD... 5 LÆRERENS PRIVATE OMRÅDE ELEVSAMARBEJDE LÆRER-ELEV KOMMUNIKATION... 13 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 2 HVAD ER EN ONENOTE KLASSENOTESBOG... 3 OPRETTELSE... 4 OPBYGNING AF INDHOLD... 5 PRINT FRA NETTET DIREKTE TIL ONENOTE... 6 INDARBEJDELSE AF UNDERVISNINGSMATERIALER...

Læs mere

Reklameanalyse - trykte reklamer

Reklameanalyse - trykte reklamer Reklameanalyse - trykte reklamer Undervisningsmateriale i analyse af trykte reklamer Egnet til mellemtrin Indholdsfortegnelse Introduktion.... 1 Formål... 1 Forløb... 2 Lektioner... 3 Lektion 1-2... 3

Læs mere

Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne:

Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne: Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne: Fokuspunkter Elevcentrering Informanternes svar -Føler du dig aktiv eller passiv i opgaverne - hvorfor? -Føler du mere eller mindre ejerskab over

Læs mere

Bilag 1 Spørgeskemaundersøgelse 1/6

Bilag 1 Spørgeskemaundersøgelse 1/6 Bilag Bilag 1 Spørgeskemaundersøgelse 1/6 De første spørgsmål handler om Hvor mange års erfaring som underviser har du? Mindre end 1 år 1-5 år 6-10 år Mere end 10 år Har du tidligere udviklet online kurser?

Læs mere

Lærervejledning til Strømsvigt. Et interaktivt undervisningsforløb om elektricitet

Lærervejledning til Strømsvigt. Et interaktivt undervisningsforløb om elektricitet Lærervejledning til Strømsvigt Et interaktivt undervisningsforløb om elektricitet El-Fagets Uddannelsesnævn I/S 2003 Forord Det interaktive El-kørekort tager afsæt i den praktiske udgave af El-kørekortet,

Læs mere

TEKNOLOGI, LEG OG KREATIVITET

TEKNOLOGI, LEG OG KREATIVITET TEKNOLOGI, LEG OG KREATIVITET OPLÆG PÅ NATIONALT KOORDINATORMØDE/ASTRA 4. OKTOBER 2017 Stine Liv Johansen, medieforsker, ph.d. AGENDA MELLEM JUBELOPTIMISME OG POP-PESSIMISME: KAN VI FINDE EN ANDEN VEJ?

Læs mere

2. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater.

2. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater. Mål De nationale mål for folkeskolereformen er: 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige

Læs mere

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat)

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) København den 2.4.2014. Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) Af lektor Albert Astrup Christensen På Handelsskolen Learnmark i Horsens lykkedes det ikke altid at skabe

Læs mere

Mariager Efterskole - Selvevaluering 10/11

Mariager Efterskole - Selvevaluering 10/11 Mariager Efterskole - Selvevaluering 10/11 Årets selvevaluering er foregået via et elektronisk spørgeskema. Skemaet er blevet gjort tilgængeligt for skolens lærere via et link. Undersøgelsen har ikke været

Læs mere

Digitale medier i Valhalla

Digitale medier i Valhalla Indhold Digitale medier i Valhalla... 3 Pædagogiske redskaber... 4 Ipadén... 5 Computer... 5 Projektor... 5 MitNyborg... 6 Facebook... 6 Digitale medier i Valhalla fremover... 7 2 Digitale medier i Valhalla

Læs mere

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Evalueringskulturen skal styrkes Folketinget vedtog i 2006 en række ændringer af folkeskoleloven. Ændringerne er blandt andet gennemført

Læs mere

i3sweezz TRÆK, DREJ, UNDERVIS

i3sweezz TRÆK, DREJ, UNDERVIS i3sweezz TRÆK, DREJ, UNDERVIS ADAPTIVE ANVENDELSE AF TAVLEN I den seneste tid har der været en del fokus på adaptiv læring i folkeskolen, hvor forskellene mellem eleverne er rykket frem i bevidstheden.

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Digital strategi på Handelsgymnasiet Vestfyn, EUD og EUX Business

Digital strategi på Handelsgymnasiet Vestfyn, EUD og EUX Business Digital strategi på Handelsgymnasiet Vestfyn, EUD og EUX Business Den digitale strategi på Handelsgymnasiet Vestfyn tager udgangspunkt i Strategi for den digitale erhvervsuddannelse udarbejdet af Undervisningsministeriet,

Læs mere

De digitale indfødte og fremtidens hybride læringsrum. Sarfarissoq, Nuuk, 20. august, 2008. Christina Brodersen

De digitale indfødte og fremtidens hybride læringsrum. Sarfarissoq, Nuuk, 20. august, 2008. Christina Brodersen De digitale indfødte og fremtidens hybride læringsrum Sarfarissoq, Nuuk, 20. august, 2008. Christina Brodersen Digitale indfødte vs. Digitale immigranter De digitale indfødte De digitale indfødte (1990+)

Læs mere

Undervisningsmiljørapport Djurslands Efterskole

Undervisningsmiljørapport Djurslands Efterskole Undervisningsmiljørapport Djurslands Efterskole 2017-2020 1. Indledning 96 % af skolens elever har besvaret denne undervisningsmiljøvurdering (91 ud af 95 elever) i maj 2017. Eleverne har udfyldt skemaet

Læs mere

INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen. Lisbet Nørgaard

INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen. Lisbet Nørgaard INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen Lisbet Nørgaard Goddag og velkommen! LISBET NØRGAARD: Erfaring: 2 år som deltidskonsulent 1 år som selvstændig

Læs mere

Second screen. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren. Om second screen klasse & ungdomsuddannelser Danskundervisningen

Second screen. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren. Om second screen klasse & ungdomsuddannelser Danskundervisningen Second screen Målgruppe 8-10 klasse & ungdomsuddannelser Danskundervisningen Læringsmål Eleven kan diskutere betydningen af digitale kommunikationsteknologier for eget liv og fællesskab Eleven har viden

Læs mere

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Hurtig start Quick guide Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Indholdsfortegnelse Introduktion Den digitale junglebane i undervisningen Kapitler Forberedelse Fag og emne Undervisningsmaterialer

Læs mere

Projekt Grænseløs læring Statusrapport maj 2015

Projekt Grænseløs læring Statusrapport maj 2015 Projekt Grænseløs læring Statusrapport maj 2015 Afprøvning og evaluering af virtuelt valgfag I uge 16 2015 blev der afviklet valgfaget Udsatte borgere for SOSU Trin 1 elever på Randers Social- og Sundhedsskole.

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Indhold Indledning... 3 Mål... 3 Leg, læring og trivsel...5 Professionelle læringsfællesskaber...6 Samarbejde mellem institution og forældre...6 Rammer

Læs mere

Digitalisering på skoleområdet. BKF Fællesmøde 20.4.2012

Digitalisering på skoleområdet. BKF Fællesmøde 20.4.2012 Digitalisering på skoleområdet BKF Fællesmøde 20.4.2012 Rammen Faghæfte 48 it er et mål i sig selv KL-strategi-vision: At daginstitutioner, folkeskoler og biblioteker udnytter teknologi til at øge børn

Læs mere

Årsrapport 2009 for Ølsted skole

Årsrapport 2009 for Ølsted skole Årsrapport 2009 for Side 1 af 6 1. Sammendrag 2009 har generelt set været et godt år for Ølsted Skole. Vi har en stabil og motiveret medarbejdergruppe og vi har høstet gode resultater på det faglige plan,

Læs mere

Til Undervisere og medarbejdere på erhvervsskoler med opgaver i forhold til uddannelsernes praktikdel. praktikvejledning.dk

Til Undervisere og medarbejdere på erhvervsskoler med opgaver i forhold til uddannelsernes praktikdel. praktikvejledning.dk Til Undervisere og medarbejdere på erhvervsskoler med opgaver i forhold til uddannelsernes praktikdel Vejledning og forslag til anvendelse af materialet på praktikvejledning.dk 1 På hjemmesiden www.praktikvejledning.dk

Læs mere

2014 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved

2014 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved 2014 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved INDHOLD Introduktion 3 Sådan bruger du Trunky-spillene i et klasselokale 3 Introduktion af spillet for elever 3 Målgruppe 3 Undervisningselementer

Læs mere

INDHOLD. Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18

INDHOLD. Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18 PROJEKTRAPPORT INDHOLD Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18 Projektet er blevet til i samarbejde mellem bibliotekerne i København, Silkeborg og Billund og Center

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

Indholdsfortegnelse samlet IT & læringsindsats

Indholdsfortegnelse samlet IT & læringsindsats sfortegnelse samlet IT & læringsindsats Lektiehjælp via IT... 2 Multimediefremstilling som alternativ til skriftlig fremstilling på 10. klasse og HG... 3 Lettere tilgang til læring gennem PC-læsning...

Læs mere

ZBC og spil i undervisningen

ZBC og spil i undervisningen ZBC og spil i undervisningen faglærer Nina Schrøder Som en del af undervisningen på HG har jeg igennem de sidste 3 år udviklet følgende spil: ü Spil på PC ü Destroyer ü Racer-spillet ü Fire på stribe 1.

Læs mere

Projektansøgning til Campusstrategi

Projektansøgning til Campusstrategi Projektansøgning til Campusstrategi Initiativ vedrørende mobilplatform og anvendelse af mobileenheder på pædagog og sygeplejerskeuddannelsen i Svendborg. Indledning Dette projekt understøtter UCL s campusstrategi

Læs mere

Se lyset i tavlen! Af Alice B. Nissen, lektor og Johannes Q. Fibiger, lektor

Se lyset i tavlen! Af Alice B. Nissen, lektor og Johannes Q. Fibiger, lektor Se lyset i tavlen! Af Alice B. Nissen, lektor og Johannes Q. Fibiger, lektor 22 Vore dages børn og unges nære forhold til social software, mobile enheder og computeren er en gigantisk ressource, som blot

Læs mere

Fokuseret videobrug med fokus på formidling og elevaktivering

Fokuseret videobrug med fokus på formidling og elevaktivering Fokuseret videobrug med fokus på formidling og elevaktivering Elevproduktion af materiale hvor eleverne formidler kildebearbejdelse og aktiverer de øvrige elever i forhold til kildearbejde med specifikke

Læs mere

Oversigt trin 1 alle hovedområder

Oversigt trin 1 alle hovedområder Oversigt trin 1 alle hovedområder It- og mediestøttede læreprocesser...2 Informationsindsamling...3 Produktion og analyse...4...4 Kommunikation...5...5 Computere og netværk...6...6 It- og mediestøttede

Læs mere

Elevcentreret undervisning i det flerstemmige klasserum V/ Marie Lohmann- Jensen

Elevcentreret undervisning i det flerstemmige klasserum V/ Marie Lohmann- Jensen 9.00-9.20 9.20-9.30 9.30-9.45 Registrering og morgenkaffe Velkomst V/ Helle Gammelgaard Den flippede grundskole V/ Anders Schunk Hvilke muligheder og fordele er der ved at bruge Flipped Classroom i grundskolen?

Læs mere

ROSKILDE PRIVATE REALSKOLE

ROSKILDE PRIVATE REALSKOLE Skolelederens beretning: Skoleåret 2009/2010 Indledning: I Danmark har vi en helt speciel ordning, som gør vores skolesystem til noget helt unikt. Man har mulighed for at vælge, hvilken skole ens barn

Læs mere

Til grundskolen. Læse og Skrive Aftale

Til grundskolen. Læse og Skrive Aftale Til grundskolen Læse og Skrive Aftale Sæt læsningen fri, slip skrivningen løs Indhold Læse og Skrive Aftale - til grundskolen 3 CD-ORD 4 Skanread 5 Stemmer 5 IntoWords 6-7 Om MV-Nordic MV-Nordic har igennem

Læs mere

Evaluering af KidSmart

Evaluering af KidSmart Evaluering af KidSmart Evaluering af KidSmart En KidSmart-computer er en computer, der henvender sig særligt til de 3-6årige. På computeren findes flere forskellige læringsprogrammer, der styrker bl.a.

Læs mere

Mediepolitik for SFO Bølgen 2017/2018.

Mediepolitik for SFO Bølgen 2017/2018. Mediepolitik for SFO Bølgen 2017/2018. Indledning De digitale medier og redskaber vokser frem i samfundets udvikling, og har ligeledes også fundet vej ind i børnenes kultur. I høj grad er de digitale redskaber

Læs mere

nyheder inspiration videndeling oplæg - workshops netværk - ideer 1.-6. klasse, basis hold 3, (12064) MATEMATIK PROGRAM UDDANNELSESFORUM

nyheder inspiration videndeling oplæg - workshops netværk - ideer 1.-6. klasse, basis hold 3, (12064) MATEMATIK PROGRAM UDDANNELSESFORUM 1.-6. klasse, basis hold 3, (12064) MATEMATIK PROGRAM UDDANNELSESFORUM Tirsdag den 8. november 2011, kl. 15-18 i Bella Center November 2011 Kære lærere i Helsingør Kommune Vi har gjort Uddannelsesforum

Læs mere

Hovedopgaven består i at vurdere, om undervisningen i friskolen står mål med undervisningen i folkeskolen.

Hovedopgaven består i at vurdere, om undervisningen i friskolen står mål med undervisningen i folkeskolen. Tilsynserklæring for: Margrethelyst Friskole Persievej 2 8300 Odder Telefon: 77348529 www.margrethelyst.dk Email:info@margrethelyst.dk Skolekode:280214 Tilsynsførende: Pædagogisk konsulent ML- Consult

Læs mere

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer Lær med stil Af Ulla Gammelgaard, lærer Jeg sidder aldrig ved skrivebordet mere. Hvis jeg gør andre ting samtidig, føler jeg mig mere tilpas og har mere lyst til at lave lektier. Jeg har det også bedst

Læs mere

International Computer and Information Literacy Study. Lærerspørgeskema Hovedundersøgelse Februar 2013

International Computer and Information Literacy Study. Lærerspørgeskema Hovedundersøgelse Februar 2013 International Computer and Information Literacy Study Lærerspørgeskema Hovedundersøgelse Februar 2013 FORTROLIGT ICILS-MATERIALE MÅ IKKE CITERES ELLER REFERERES Secretariat The Australian Council for Educational

Læs mere

2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved

2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved 2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved INDHOLD Introduktion 3 Målgruppen for materialet 4 Hjælp til materialet 4 Grundlæggende læringsprincipper for President for a Day 5 Sådan kommer

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Tidsgruppe 0 10 minutter: Eleverne går tur i ring i modsat retning Eleverne får udleveret spørgsmålskort Når de mødes skal de svare på den

Læs mere

Faglighed, Fællesskab, Fremtid. Midtfyns. Sammen bliver vi klogere

Faglighed, Fællesskab, Fremtid. Midtfyns. Sammen bliver vi klogere Faglighed, Fællesskab, Fremtid Midtfyns Gymnasium Sammen bliver vi klogere liv en del af os En helt ny verden åbner sig, når du træder ind ad døren hos os. Med masser af venner, faglige udfordringer og

Læs mere

Krav og forventninger til anmeldere

Krav og forventninger til anmeldere Krav og forventninger til anmeldere Indhold Fra lærer til lærer... 1 Kvalitet, habilitet og troværdighed... 2 Læremidlets anvendelse... 2 It baserede læremidler... 2 Udnyttes det digitale potentiale?...

Læs mere

Status på skolernes brug af I-pads og PC i skolerne maj 2015

Status på skolernes brug af I-pads og PC i skolerne maj 2015 Status på skolernes brug af I-pads og PC i skolerne maj 2015 Baggrund: lederne blev spurgt om at give en hurtig og kort tilbagemelding på brugen af I-pads i deres skoler ved at svare på følgende spørgsmål:

Læs mere

E-DIDAKTIK Kursuskatalog

E-DIDAKTIK Kursuskatalog E-DIDAKTIK Kursuskatalog Workshops IKT støttet undervisning Kurserne retter sig mod anvendelsen af IKT i undervisningen og er i tråd med skolens strategi for området. UDBUD AF WORKSHOPS: Google Drive Interaktive

Læs mere

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning På kant med EU Østarbejderne kommer - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

Undervisningsdifferentiering v.h.a. afstemning og video

Undervisningsdifferentiering v.h.a. afstemning og video Undervisningsdifferentiering v.h.a. afstemning og video 1. Introside PR side om forløbet. Hvad er det vigtigt at slå på? IT i undervisningen erstatning eller supplement? Differentiering og repetition med

Læs mere

Lærergruppen prioriterende yderligere 5 spørgsmål som eleverne har svaret på. Spørgsmålene hører under de 2 ovenstående fokuspunkter.

Lærergruppen prioriterende yderligere 5 spørgsmål som eleverne har svaret på. Spørgsmålene hører under de 2 ovenstående fokuspunkter. Produktions og udvikling, strøm, styring og it Handlingsplan for elevtrivselsundersøgelsen 2010. Denne handlingsplan vil følge op på områderapporten fra Ennova, fremstillet på baggrund af ETU tilfredshedsundersøgelsen

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning spillet Lærervejledning skolekonkurrence 2019 Kære lærer, Dette års skolekonkurrence er baseret på rollespil med dilemmaer, der kan opstå på digitale medier, som giver anledning til refleksion og læring

Læs mere

SAMARBEJDE OM SUNDHED

SAMARBEJDE OM SUNDHED SAMARBEJDE OM SUNDHED - en oplagt mulighed Ordrup Skole & Forebyggelse og Sundhedsfremme Program for dagen Oplæg Fremtidsværksted - light Kritik Frokost (12.30-13.15) Fremtidsværksted light (fortsat) Utopi

Læs mere

Hvad er Højby Skole. Spydsspidsskole inden for IT. Mange projekter de seneste år

Hvad er Højby Skole. Spydsspidsskole inden for IT. Mange projekter de seneste år Højby Skole Hvad er Højby Skole Spydsspidsskole inden for IT Mange projekter de seneste år Organiseringsformen IT-udvalg med ledelse IT-superbruger Mange dygtige lærere didaktisk og ITmæssigt som har fået

Læs mere

Digital læring i AMU

Digital læring i AMU Digital læring i AMU En undersøgelse af barrierer og holdninger Steen Grønbæk 1 stgr@mercantec.dk Kort om TUP-projekt Digital læring i AMU Formålet med projektet er at udvikle, afprøve og dokumentere læringsforløb,

Læs mere

Tabel 3: Hvor stor en del af din arbejdstid bruger du på undervisning på grundforløb og uddannelse indenfor uddannelsesområdet?

Tabel 3: Hvor stor en del af din arbejdstid bruger du på undervisning på grundforløb og uddannelse indenfor uddannelsesområdet? Frekvenstabeller Tabel 1: Fordeling på uddannelsesområder Bygge og Anlæg 232 26,1 Merkantil 226 25,5 Produktion og udvikling 155 17,5 Sundhed, omsorg og pædagogik 275 31,0 Tabel 2: Hvor mange år har du

Læs mere

konference,, Skive 2007

konference,, Skive 2007 IWB-konference konference,, Skive 2007 Gode råd ved anskaffelse af IWB Ebbe Raun, er@cvumidtvest.dk Programdatateket Center for Undervisningsmidler, CVU Midt-Vest Denne præsentation kan downloades fra

Læs mere

Qr-koder som evalueringsform eller produktionsform

Qr-koder som evalueringsform eller produktionsform Qr-koder som evalueringsform eller produktionsform RAMMESÆTNING QR (Quick Response) koderne bliver også omtalt som 2D stregkoder og er kort fortalt en lille stregkode, som ved hjælp af en læser i din mobiltelefon,

Læs mere

Datarapportering. Vestbyskolen. Horsens

Datarapportering. Vestbyskolen. Horsens Datarapportering Dataindsamling til Undervisningsmiljøvurdering Vestbyskolen Horsens 00 Udarbejdet af ASPEKT R&D Sådan læses tabellerne Der har deltaget i alt elever ud af 19 mulige. Det giver en samlet

Læs mere

nyheder inspiration videndeling oplæg - workshops netværk - ideer 7.-10. klasse, basis hold 3, (12060) DANSK PROGRAM UDDANNELSESFORUM

nyheder inspiration videndeling oplæg - workshops netværk - ideer 7.-10. klasse, basis hold 3, (12060) DANSK PROGRAM UDDANNELSESFORUM 7.-10. klasse, basis hold 3, (12060) DANSK PROGRAM UDDANNELSESFORUM Tirsdag den 8. november 2011, kl. 15-18 i Bella Center November 2011 Kære lærere i Helsingør Kommune Vi har gjort Uddannelsesforum 2011

Læs mere

HVAD ER SELV? Til forældre

HVAD ER SELV? Til forældre HVAD ER SELV Til forældre Indhold Indledning 3 Indledning 4 SELV 6 SELV-brikkerne 8 Gensidige forventninger 10 Motivation og dynamisk tankesæt 13 Sådan arbejder I med SELV derhjemme På Lille Næstved Skole

Læs mere

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Fremtidens folkeskole 2012-2016 Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 2 Sammen skaber vi udfordrende læringsmiljøer med plads til fællesskaber, fornyelse og

Læs mere

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål.

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål. ENGELSK Den følgende beskrivelse af faget engelsk på Friskolen Øster Egesborg tager sit udgangspunkt i Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål (2015). Der er dog visse områder, vi har valgt at

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2013 skolekode 183008

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2013 skolekode 183008 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger både på data, som jeg

Læs mere

idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed. 2 (6 timer)

idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed. 2 (6 timer) Undervisningsforløb, der inddrager ipads Undervisningsforløb, der inddrager ipads Fagligt tema/indhold/kompetencemål: Tema: "Kroppen-skabt til at bevæge sig" - idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed

Læs mere

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD Kære forældre I modtager denne folder, fordi I har et eller flere børn i folkeskolen i Frederiksberg Kommune En folkeskole, som vi

Læs mere

! Her er dagens tavleforedrag aflyst

! Her er dagens tavleforedrag aflyst ! Her er dagens tavleforedrag aflyst På Elev Skole ved Aarhus læser de lektier i skolen og bliver undervist hjemme. Flipped leaning kaldes konceptet. Elever og forældre er begejstrede det samme er forskere.

Læs mere

Læringsstile. er kun en del af løsningen. Af Morten Stokholm Hansen, lektor

Læringsstile. er kun en del af løsningen. Af Morten Stokholm Hansen, lektor Læringsstile er kun en del af løsningen Af Morten Stokholm Hansen, lektor Gauerslund Skole og skoleleder Magnus te Pas blev landskendt i efteråret 2008, da de forsøgte at blive en skole i verdensklasse

Læs mere

LÆRINGSSTILSTEST TEST TESTVÆRKTØJ TIL VEJLEDERE / Et screeningsværktøj så du sikrer en god læring hos dine elever og mindsker frafald.

LÆRINGSSTILSTEST TEST TESTVÆRKTØJ TIL VEJLEDERE / Et screeningsværktøj så du sikrer en god læring hos dine elever og mindsker frafald. TEST TESTVÆRKTØJ TIL VEJLEDERE / LÆRINGSSTILSTEST Et screeningsværktøj så du sikrer en god læring hos dine elever og mindsker frafald. 1 LÆRINGSSTILSTEST / Når du kender dine elevers måde at lære på, kan

Læs mere

Oplæg for deltagere på messen.

Oplæg for deltagere på messen. 1 Oplæg for deltagere på messen. Side 1 2 Baggrunden for skolereformen Den danske folkeskole står over for store udfordringer Det faglige niveau særligt i læsning og matematik er ikke tilstrækkeligt højt

Læs mere

Resultater fra undersøgelsen om digitaliseringen i folkeskolen

Resultater fra undersøgelsen om digitaliseringen i folkeskolen Bilag 1 Resultater fra undersøgelsen om digitaliseringen i folkeskolen Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført i maj 2011 og har til formål at belyse, hvad status er inden for temaerne, som er beskrevet

Læs mere

Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard

Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard Lærervejledning til Matematik 1-2-3 på Smartboard Materialet består af 33 færdige undervisningsforløb til brug i matematikundervisningen i overbygningen. Undervisningsforløbene

Læs mere