Styrket social indsats på væresteder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styrket social indsats på væresteder"

Transkript

1 Styrket social indsats på væresteder En praktisk implementeringsguide UDARBEJDET AF KORA FOR SOCIALSTYRELSEN

2 2 Samarbejde mellem kommuner og væresteder nytter Udsatte borgere får bedre hjælp, og deres tillid til kommunen styrkes, når de kan møde kommunale sagsbehandlere, misbrugskonsulenter og støtte- og kontaktpersoner på værestederne. Det viser en evaluering af et forsøg i Haderslev Kommune, Holstebro Kommune og Odense Kommune, som KORA har foretaget for Socialstyrelsen. Denne guide henvender sig til andre kommuner og væresteder, der også ønsker et stærkere samarbejde. Her viser vi, hvordan indsatsen kan implementeres lokalt. VÆRESTEDERNES CENTRALE ROLLE Værestederne har gode forudsætninger for at spille en central rolle som brobygger mellem socialt udsatte borgere og kommunen. For mange udsatte borgere er værestederne et trygt helle, der betyder meget for dem og deres trivsel. Samtidig har værestederne personale og frivillige, som i det daglige søger at skabe rammer for borgerens progression og vejleder dem i forhold til at navigere i kommunens hjælpesystem, f.eks. ved at hjælpe med at læse og skrive breve. Det er derfor også et godt sted for kommunerne at opsøge de udsatte borgere med tilbud på social-, sundheds- og beskæftigelsesområdet. Det giver borgeren en mere helhedsorienteret, hurtig og sammenhængende hjælp lige der, hvor de føler sig tilpas - nemlig på værestederne.

3 3 BEDRE STØTTE TIL BORGERNE Erfaringerne fra de tre kommuner viser, at der er mange gevinster ved at styrke værestedernes rolle i den sociale indsats: Udredningen og den faglige indsats styrkes Det giver en større nærhed til borgerne og danner udgangspunkt for samtaler, hvor man kan komme mere i dybden med borgerens problemstillinger end vanligt Man får fat i borgere, som man ikke havde kendskab til i forvejen, og kontakten bliver skabt tidligere end før Der er væsentligt færre udeblivelser fra møder med sagsbehandleren, når de foregår på værestedet frem for på kommunen. OMKOSTNINGERNE ER IKKE STORE KORAs evaluering viser, at projektomkostningerne ved en styrket indsats på være stederne varierer fra kommune til kommune, men generelt er de ikke store. Enhedsudgifterne for de samlede indsatser varierer fra kr. til kr. pr. borger, der anvender tilbuddet. Den fremskudte sagsbehandling har de laveste omkostninger med ca kr. pr. år pr. borger. Den tid, som ville være blevet anvendt i den traditionelle indsats på området, er ikke fraregnet i opgørelserne. Spørger man projektkommunerne, så er deres vurdering, at den styrkede indsats på værestederne ikke er væsentlig dyrere end tidligere, da den i høj grad erstatter hidtidige indsatser.

4 4 Hvilke indsatser indgår i det styrkede samarbejde? VÆRESTEDERNE og de fremskudte kommunale indsatser har styrket samarbejdet omkring borgerne i og omkring værestederne. Kommunen tilbyder hjælp fra sagsbehandlere, misbrugsrådgiver og støttekontaktpersoner direkte ude på værestederne. De fremskudte medarbejdere er direkte til stede på værestederne, og de søger i samarbejde med værestederne at støtte bedre op omkring borgeren end tidligere. Som udgangspunkt er det frivilligt for borgerne, om de vil tage imod tilbuddene fra kommunen. Der kan dog være møder, hvor borgeren har lovmæssig pligt til at møde op. Her kan borgeren vælge, at mødet skal foregå på værestedet. Kommunen tilbyder hjælp fra sagsbehandlere, misbrugsrådgiver og støttekontaktpersoner direkte ude på værestederne. Borgerne kan få følgende former for hjælp fra de fremskudte indsatser på værestederne: Råd og vejledning i forhold til støttemuligheder fra kommunen Udarbejdelse af handleplaner og tildeling af ydelser Hjælp til at udfylde skemaer og andre administrative opgaver Hjælp til at overskue privatøkonomien Ledsagelse til møder i kommunen eller lignende instanser Råd og vejledning i forhold til deres generelle sundhed og misbrug Hjælp til at komme i misbrugsbehandling Støtte til at mestre eget liv f.eks. fastholde bolig, administrere egen økonomi m.v. Ud over de fremskudte indsatser indgår holdbaserede aktiviteter for brugerne som en del af det stærke samarbejde. Formålet er at styrke borgernes progression og evne til at mestre egen tilværelse samt skabe sociale netværk. Samarbejdet bliver koordineret og styret af et tværgående implementeringsteam, der består af repræsentanter fra de involverede forvaltninger og væresteder. Kompetenceudvikling af involverede medarbejdere indgår som et vigtigt element i samarbejdet.

5 5 MODEL OVER DET STYRKEDE SAMARBEJDE Ideen med samarbejdsmodellen er, at de enkelte elementer skal understøtte hinanden og sikre en sammenhængende og koordineret hjælp til borgeren. KOMMUNE VÆRESTED Implementeringsteam Sagsbehandlere fra social- og jobcenter Fremskudt indsats Politiske strategier og værestedsstrategier Misbrugsindsats Målrettet og koordineret hjælp til borgere i og omkring værestedet Civilsamfund og inddragelse af frivillige SKP Kompetenceudvikling af medarbejdere Holdbaserede aktiviteter for brugere Klik på de små firkanter nederst på siderne for at komme til afsnittet i teksten.

6 6 EKSEMPEL PETER FIK HJÆLP TIL AT HÅNDTERE EN KNALLERTULYKKE PETER ER FAST BRUGER på et værested. Han har et kronisk forbrug af rusmidler og er på førtidspension. I 2015 er Peter ude for en ulykke på sin knallert. En bilist vedkender sig ansvaret, men Peter får alligevel en sag på sig, da en blodprøve viser, at han har stoffer i blodet. Peter møder op på værestedet og fortæller, at han oplever hele situationen som uoverskuelig. Han har brækket benet, får en stor bøde og skal have fat i sit forsikringsselskab. De fremskudte medarbejdere er til stede på værestedet og har derfor mulighed for at tilbyde Peter hjælp. Det udvikler sig til et længere forløb, hvor Peter får støtte fra både sagsbehandler, SKP-medarbejder og misbrugsmedarbejder. De fremskudte medarbejdere er til stede på værestedet og har derfor mulighed for i samarbejde med værestedet at tilbyde Peter hjælp. Det udvikler sig til et længere forløb, hvor Peter får støtte fra både sagsbehandler, SKP-medarbejder og misbrugsmedarbejder, og hvor værestedet støtter op omkring indsatsen. De fordeler opgaverne imellem sig: Sagsbehandleren hjælper Peter i kontakten med forsikringsselskabet, med at forstå forsikringspapirerne og få dem sendt ind korrekt. Hun skaber også et overblik over, hvornår Peter skal møde i retten og hos lægen. SKP-medarbejderen hjælper Peter med at komme afsted til de forskellige møder, han bliver indkaldt til, ledsager ham i retten og fungerer som bisidder. Misbrugsmedarbejderen hjælper Peter med at få styr på den medicin, han skal tage for sine smerter, og ledsager ham ved besøg hos lægen.

7 7 Fremskudt sagsbehandling HVAD BESTÅR INDSATSEN AF? De fremskudte sagsbehandlere kan komme fra jobcenteret, socialforvaltningen og ydelseskontoret. De er fast på værestederne, typisk en dag om ugen. Sagsbehandlingen har dermed en mere opsøgende karakter end traditionel sagsbehandling, idet sagsbehandleren kommer ud, hvor borgeren færdes, frem for at borgeren skal komme til kommunen. De fremskudte sagsbehandlere har en myndighedsfunktion og kan foretage egentlig sagsbehandling på værestederne. Myndighedsbehandlingen kan også foretages af andre sagsbehandlere i kommunen. Så sørger den fremskudte sagsbehandler primært for at koordinere indsatsen for borgeren. Sagsbehandlere kan også tilbyde, at lovpligtige samtaler kan holdes på værestederne i stedet for i forvaltningerne. Borgerne har her pligt til at komme, men det er et tilbud, at det kan foregå på værestederne. GEVINSTER VED INDSATSEN Kommunen kommer tidligere i kontakt med borgerne end ved en traditionel indsats. Dermed har sagsbehandleren mulighed for at iværksætte en bedre og mere effektiv indsats Kommunen får kontakt til borgere, som man ikke havde kontakt til i forvejen. Det er typisk borgere, som har en problematisk kontakt med kommunen, og som har nemmere ved at have en samtale med sagsbehandlere i værestedets rammer Dermed får flere socialt udsatte den nødvendige hjælp og støtte fra kommunen, samtidig med at de trives bedre, efter at de har modtaget et fremskudt sagsbehandlingsforløb Indsatsen giver mulighed for, at sagsbehandlerne fremstår mindre kommune- agtige, og at borgerne i mindre grad føler sig som et nummer i rækken. Det er dog en balancegang; selvom sagsbehandleren skal være mere uformel, er det vigtigt at markere, at man er myndighedsperson Tilliden mellem borger og sagsbehandler kan blive genskabt. De mere trygge rammer på værestederne kan bruges til at få øget indhold ind i samtalerne og give borgeren en oplevelse af, at der tages udgangspunkt i forhold, som er vigtige for dem Udredningen og den faglige indsats styrkes, da de trygge rammer på værestedet giver sagsbehandlerne mulighed for at komme tættere på borgerens problemstillinger og bedre rundt om borgerens situation end ved mere traditionel sagsbehandling. GODE RÅD REKRUTTÉR motiverede sagsbehandlere. Opsøgende sagsbehandling med særligt udsatte borgere kan være personligt og fagligt udfordrende for sagsbehandlerne. Det er vigtigt, at de fremskudte sagsbehandlere er motiverede i forhold til indsatsen, og at de får den nødvendige faglige og personlige støtte, f.eks. i form af opkvalificerende kurser og kompetenceudvikling. PLADS TIL FORTROLIGHED. På værestedet skal der være et fysisk rum, som de fremskudte medarbejdere kan bruge til at have fortrolige samtaler med borgeren.

8 8 EKSEMPEL THOMAS HAR FÅET HJÆLP TIL SIN PRIVATØKONOMI THOMAS BOR I EGEN LEJLIGHED og er fast bruger på et værested. Han har et stort hash- og alkoholforbrug, er dårligt seende, har en dårlig hukommelse, har rod i sin privatøkonomi og har meget temperament. Den første fremskudte kontakt til Thomas går via værestedet og gennem misbrugskonsulenten, som har haft flere samtaler med ham om bl.a. lægeskift og hjemmehjælp. Kontakten med de fremskudte medarbejdere har flyttet Thomas. Han siger nu ja til at modtage hjælp og kommer selv og siger, hvad han har brug for hjælp til. Den fremskudte sagsbehandler hjælper Thomas med at få overblik over sin privatøkonomi, og de bliver enige om, at han skal have hjælp fra en frivillig gældsrådgiver. I det arbejde er det nødvendigt, at Thomas får NemID fra Borgerservice og udarbejder en fuldmagt til gældsrådgiveren. Sagsbehandleren har aftalt, at en SKP er med til mødet i Borgerservice og kan hjælpe Thomas med at forstå de ting, den kommunale medarbejder forsøger at forklare ham. Sagsbehandleren og Thomas aftaler, at han skal modtage en hjemmehjælp, der kommer og gør rent og ordner hans vasketøj. Sagsbehandleren er også i dialog med Thomas om, at han skal have tilknyttet en fast bostøttemedarbejder (Servicelovens 85). Kontakten med de fremskudte medarbejdere og værestedets understøttende indsats har flyttet Thomas. Han siger nu ja til at modtage hjælp og kommer selv og siger, hvad han har brug for hjælp til. Han giver også udtryk for, at han er glad for den hjælp, som han får fra bl.a. værestedsmedarbejderne, sagsbehandleren og den frivillige gældsrådgiver.

9 9 Fremskudt misbrugsindsats HVAD BESTÅR INDSATSEN AF? Den fremskudte misbrugsindsats er en opsøgende indsats. Den er rettet mod borgere med et problematisk forbrug af stoffer eller alkohol kombineret med komplekse sociale problemstillinger. Indsatsen er især rettet mod borgere, der ikke tidligere eller kun i begrænset omfang har benyttet de eksisterende tilbud om misbrugsbehandling. Den fremskudte misbrugsindsats yder typisk ikke direkte misbrugsbehandling, men fungerer snarere som brobygning til behandling i kommunen. Misbrugsmedarbejderne kommer på fastsatte tidspunker hver uge på de væresteder, hvor der er særligt behov for en fremskudt misbrugsindsats. GEVINSTER VED INDSATSEN Man får en tidligere kontakt til målgruppen end traditionelt på området Man får kontakt med borgere, der ikke er en del af misbrugsindsatsen i forvejen Gennem en tæt kontakt til borgeren på værestedet er der god mulighed for at tage udgangspunkt i borgerens samlede misbrugssituation og på den måde medvirke til at skabe sammenhæng i indsatsen Indsatsen øger chancen for, at borgeren vil modtage og indgå aktivt i relevante behandlingstilbud Hvis borgeren indgår i en egentlig misbrugsbehandling, er resultaterne bedre end ellers Den fremskudte misbrugsindsats giver mulighed for en mere helhedsorienteret indsats, hvor alkohol- og evt. stofmisbrug diskuteres samlet med borgeren. GODE RÅD FÅ KONTAKT og skab motivation. Indsatsen kan med fordel bestå af både en kontaktskabende og en motiverende indsats i forhold til udredning og visitation til misbrugsbehandling, f.eks. hjælp til opstart af substitutionsbehandling, brobygning til videre socialfaglig eller sundhedsfaglig hjælp. PRIORITÉR en stærk relationsopbygning. Den fremskudte misbrugsmedarbejder kan med fordel udføre et kontinuerligt relationsarbejde i forhold til borgerne ved at være jævnligt til stede på de enkelte væresteder og blive integreret i værestedsmiljøet. TÆNK REHABILITERING som en indgang til misbrugsindsatsen. Erfaringerne tyder på, at det er en konstruktiv tilgang at have et fokus på sociale problematikker og helbredsproblematikker bredt set, og så italesætte og behandle misbrugsproblemer som en del af en samlet helbredsdiskussion og en personlig helbredsstrategi for borgeren. SKAB SAMMENHÆNG med de øvrige indsatser. Misbrugsindsatsen bør ses i tæt sammenhæng med sagsbehandlingen, SKP- indsatsen og værestedets kontakt til borgeren, så den samlede indsats understøtter en proces henimod et mindre misbrug af rusmidler.

10 10 Styrket SKP-ordning HVAD BESTÅR INDSATSEN AF? Støtte- og kontaktpersonen er regelmæssigt til stede på værestederne for at styrke den opsøgende og kontaktskabende funktion til de socialt udsatte borgere. Ordningen er i høj grad en støttefunktion i forhold til de to øvrige, fremskudte indsatser. SKP-funktionen kan varetages af kommunens medarbejdere eller af værestedets medarbejdere. Ledelsen af SKP-funktionen kan forankres både i socialforvaltningen og på det enkelte værested. SKP-medarbejderen er til stede på værestederne regelmæssigt for at få et tilstrækkeligt kendskab til borgerens ønsker og behov og for at kunne understøtte borgerens progressionsforløb. Med base på værestedet kan SKP-medarbejderen også opsøge borgere i hjemmet og søge at motivere dem til at komme på værestederne. GEVINSTER VED INDSATSEN Understøtter den fremskudte sagsbehandling og den fremskudte misbrugsindsats og medvirker til bedre resultater på disse områder. Dette kan være i form af at hjælpe med at få afdækket borgerens behov, hjælpe med at opbygge et socialt netværk, støtte og bistå borgeren med input til handleplaner eller lignende. Kan skabe kontakt til borgere, der kunne få udbytte af værestedernes arbejde, men som ikke allerede benytter sig af tilbuddet. GODE RÅD SKAB en bred forankring af SKP-funktionen. SKP-indsatsen er en støttefunktion for den enkelte borger og en brobygning til sagsbehandling og misbrugsindsats. Hvis ordningen skal fungere, kræver det en tydelig ledelsesmæssig forankring og ressourcemæssig prioritering. TILPAS SKP-ORDNINGEN til den overordnede strategi. Kommunale strategier om - kring værestedernes rolle og indsatsen i forhold til socialt udsatte borgere skal understøtte SKP-funktionen og definere et klart mål for SKP-indsatsen. OPSØG OG OPSUG. SKP-indsatsen kan med fordel medvirke til at opsøge borgere med behov for de fremskudte indsatser på værestederne. Ordningen kan også medvirke til at skabe brobygning til kommunens øvrige sociale indsatser og tilbud.

11 11 Holdbaserede brugeraktiviteter HOLDBASEREDE BRUGERAKTIVITETER kan være et godt redskab til at støtte borgeren i forhold til udvikling af kompetencer og sociale færdigheder, der understøtter ham eller hende i at mestre sin tilværelse. De holdbaserede brugeraktiviteter er en del af den styrkede indsats på værestederne og skal understøtte, at borgeren får gavn af og benytter de fremskudte indsatser. Værestederne har ansvaret for at iværksætte de holdbaserede aktiviteter. Det sker typisk i en dialog med de fremskudte medarbejdere for at sikre en god forbindelse til den fremskudte indsats. For at understøtte de holdbaserede aktiviteter kan særligt uddannede brugere inddrages. For at understøtte de holdbaserede aktiviteter kan særligt uddannede brugere inddrages. Sådanne superbrugere kan fungere som rollemodeller for øvrige brugere. EKSEMPLER PÅ HOLDBASEREDE AKTIVITETER IT-KURSUS: Gennem kurset bliver borgerne opkvalificeret i forhold til digital kommunikation, herunder kommunikation med offentlige myndigheder og anvendelse af NemID og netbank. UNDERVISNINGSFORLØB OMKRING SUNDHED: I små hold diskuterer borgerne sundhed og trivsel, og det følges op af motionsaktiviteter. Misbrugsmedarbejderen medvirker.

12 12 Kompetenceudvikling af medarbejderne KOMPETENCEUDVIKLING AF ALLE FRIVILLIGE og medarbejdere skal understøtte den tværgående og helhedsorienterede indsats over for borgeren. Kompetenceudvikling af værestedernes medarbejdere og frivillige skal sikre, at de kan indgå i et tæt fagligt samarbejde med de fremskudte kommunale medarbejdere. Dermed får de bedre forudsætninger for i samarbejde med kommunen at arbejde målrettet og fokuseret i forhold til borgernes progression. Kompetenceudviklingen af kommunernes fremskudte medarbejdere kan med fordel have fokus på at øge kendskabet til borgernes samlede situation og på, hvordan tillid og kontakt til borgerne kan forbedres. Kompetenceudviklingen af kommunernes fremskudte medarbejdere kan med fordel have fokus på at øge forståelsen for borgernes samlede situation og på, hvordan tillid og kontakt til borgerne kan forbedres. Fokus kan også med fordel være på, hvordan samarbejdet med værestederne kan forbedres, og hvordan man laver en konstruktiv problemløsning i forhold til borgeren og borgerens situation. Det skal være klart, hvordan værestedet kan understøtte borgerens samlede plan i hverdagen. Kompetenceudviklingsaktiviteterne kan med fordel samles i en fælles kompetenceudviklingsplan. Det er væsentligt i sådan en plan, at en samlet opkvalificering af medarbejderne skal tage udgangspunkt både i fagligheden på værestederne og de fremskudte medarbejderes faglighed og rolle.

13 13 Implementeringsteam IMPLEMENTERINGSTEAMETS FORM OG OPGAVER De fremskudte indsatser kan med fordel forankres i et tværgående implementeringsteam. I implementeringsteamet indgår repræsentanter fra kommunen, de involverede væresteder og det lokale udsatte-råd, typisk personer afhængig af kommunens størrelse og organisering. I en enkelt projektkommune har der dog været færre personer i implementeringsteamet. Implementeringsteamet kan sikre den ledelsesmæssige opbakning til de fremskudte og tværgående indsatser, og teamet kan understøtte den konkrete implementering, bl.a. gennem indgåelse af samarbejdsaftaler mellem de forskellige fremskudte indsatser og de enkelte væresteder. Implementeringsteamet kan også løbende justere de tværgående og fremskudte indsatser, så rollefordeling og samarbejdsrelationer udvikles og optimeres. GEVINSTER VED INDSATSEN Teamet medvirker til, at der bliver et klarere fokus på socialt udsatte borgeres forandringspotentiale på tværs af kommunale indsatser og væresteder, og at de socialt udsattes situation dermed kan forbedres Teamet får styrket sin samarbejdsrelation ved et styrket internt netværk og et øget kendskab til hinandens funktioner og kompetencer Det tætte samarbejde i teamet gør det nemmere at løse problemer med det samme. GODE RÅD SKAB EN TYDELIG ledelsesmæssig forankring gennem arbejdet i implementeringsteamet. En bred ledelsesmæssig forankring er nødvendig i forhold til at sikre et øget samarbejde omkring borgeren. INDDRAG MEDARBEJDERNE Brug implementeringsteamet til at medinddrage de udførende medarbejdere i tilrettelæggelsen af de konkrete indsatser. Dermed opnås et større ejerskab til indsatserne. HAV LØBENDE FOKUS på udvikling af indsatsen i implementeringsteamet. Man kan med fordel nedsætte arbejdsgrupper, som løbende ar bejder med at afklare rollefordelingen og skærper den helhedsorienterede indsats over for borgeren.

14 14 ORGANISERING AF INDSATSEN Organisatorisk har kommunerne grundlæggende bygget indsatsen op omkring en fælles model. Organiseringen af samarbejdsmodellen er bygget op omkring en styregruppe, et implementeringsteam og arbejdsgrupper nedsat af implementeringsteamet. I disse samarbejdsorganer sidder repræsentanter fra væresteder, relevante forvaltninger og brugerråd. Politiske udvalg, f.eks. social-, beskæftigelses- og sundhedsudvalg Private væresteder Kommunale forvaltninger, f.eks. beskæftigelses- og socialforvaltning Kommunale væresteder Brugerråd Styregruppe, implementeringsteam og arbejdsgrupper med ansvar for udvikling og implementering af samarbejdsmodellen.

15 15 Iværksættelse af indsatsen de fire trin PROJEKTERFARINGERNE VISER, at man med fordel kan iværksætte en styrket indsats på værestederne gennem følgende fire trin: 1. Den styrkede indsats på værestederne skal strategisk forankres i en kommunal værestedsstrategi. Strategien udformes på baggrund af en indledende dialog mellem kommunerne og værestederne. Værestedsstrategien skal udgøre rammen for koordineringen af den kommunale indsats og sikre, at relevante værestedsaktiviteter målrettes mod at forbedre borgernes personlige færdigheder og livsvilkår. Indsatsen skal samlet give en mere helhedsorienteret indsats og sikre et bedre flow i hjælpen til borgeren. 2. På baggrund af værestedsstrategien udformes samarbejdsaftaler med de enkelte væresteder, som fastlægger rammerne for samarbejdet. De enkelte væresteders kultur og borgergrupperne, der benytter værestederne, er så forskelligartede, at de fremskudte kommunale indsatser og tilrettelæggelsen af dem bør fastlægges individuelt fra værested til værested i særskilt udformede samarbejdsaftaler. Det er væsentligt, at aftalerne afspejler, at der er tale om et ligeværdigt og åbent samarbejde. 3. Koordineringen af samarbejdsaktiviteterne skal ske i implementeringsteamet, som bør sammensættes bredt og med en klar ledelsesmæssig forankring. Fokus i implementeringsteamets arbejde bør være på udvikling af samarbejdet og håndtering af eventuelle uhensigtsmæssigheder i det løbende samarbejde. Mødehyppigheden er typisk særligt høj i udviklingsfasen med møder minimum én gang hver anden måned. Det faglige udviklingsarbejde omkring det konkrete samarbejde kan med fordel foregå i særlige arbejdsgrupper nedsat af implementeringsteamet. 4. Den styrkede indsats på værestederne skal evalueres. Hermed sikrer man, at der skabes et overblik over samarbejdet, og at man kan iværksætte tiltag til yderligere at styrke samarbejdet omkring borgerne. Evalueringen bør inddrage både borgernes syn på indsatsen, medarbejdernes vurdering af samarbejdet og de videre udviklingsmuligheder. Erfaringen fra projektet er, at en fuld indkøring af samarbejdsmodellen omkring en styrket indsats på værestederne forventes at tage et til halvandet år under forudsætning af en kontinuerlig ledelsesopbakning.

16 16 Fremmende faktorer i implementeringen FREMMENDE FAKTORER Møder i implementeringsteamet skal prioriteres. Møderne giver en fælles forståelse af indsatsen og mulighed for fagligt at få diskuteret og afklaret indsatsen, herunder rollefordelingen mellem medarbejderne og konkrete samarbejdsmuligheder. En væsentlig gevinst ved møderne er også, at man får et personligt kendskab til de andre medarbejdere på området og dermed får nemmere ved at tage kontakt og samarbejde omkring borgerne De fremskudte medarbejdere skal være tilgængelige og synlige i deres funktion på værestederne, gerne med faste mødetider. Der skal være en tydelighed omkring, hvilke medarbejdere der er til rådighed, hvor de kan træffes, hvornår de kan træffes, hvornår der er ferie og lignende. Brugerne må ikke være i tvivl om, hvem de taler med på et værested om det er en medarbejder på værestedet eller en fremskudt medarbejder med en myndighedsopgave Det er vigtigt med en tydelig og engagerende kommunikation med borgerne. Samtalernes uformelle rammer giver mulighed for at skabe et øget engagement hos borgeren i forhold til aktivt at samarbejde omkring indgåede aftaler. Tydelighed i kommunikationen er også væsentlig, fordi kravene til borgerne er de samme, selvom indsatsen foregår under mere uformelle rammer.

17 17 Vil du vide mere? KORA HAR UDARBEJDET en evalueringsrapport om erfaringerne fra de tre kommuner, som har arbejdet med at udvikle og teste indsatserne til at styrke værestedernes rolle i den sociale indsats. Rapporten Styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats i kommunerne kan downloades fra KORAs og Socialstyrelsens hjemmeside: Rapporten beskriver elementerne i indsatsen, den angiver de implementeringsudfordringer, der har været i de tre kommuner, den viser, hvordan virkninger af indsatsen har været, og den indeholder beregninger af de driftsøkonomiske omkostninger i forbindelse med en implementering af indsatsen. Du kan læse mere om fremskudt sagsbehandling i denne publikation: Socialstyrelsen (2014): Fremskudt sagsbehandling en forebyggende indsats for mennesker med psykiske vanskeligheder. Udarbejdet af SUS og BDO for Socialstyrelsen. Du kan læse mere om erfaringer med fremskudt misbrugsbehandling i disse publikationer: Pedersen, Mads Uffe & Morten Hesse (2012). Effekten af den sociale misbrugsbehandling. Center for Rusmiddelforskning. Tylstrup, Birgitte (2012): God social misbrugsbehandling hvad virker, og hvad kan der gøres. Udarbejdet for KL. Landsforeningen af Væresteder har desuden udgivet en række publikationer på området, herunder De små skridts metode 2.0. Publikationen kan findes på HVOR SIKKER ER VORES VIDEN? KORAs evaluering og implementeringsguide kan fungere som et vidensgrundlag for andre kommuner, som vil yde en lignende indsats over for målgruppen af socialt udsatte borgere. Evalueringen og implementeringsguiden bygger på en række forskellige metoder og datakilder, som tilsammen giver et billede af målgruppen for indsatsen, indsatsens implementering og virkningerne af indsatsen. Samtidig er der dog grund til at være opmærksom på, at vidensgrundlaget kunne være endnu stærkere, og at man med fordel kan generere yderligere viden på området. Et sikkert vidensgrundlag på området er dog udfordret af, at der er tale om en meget sammensat indsats over for borgere med komplekse problemstillinger. Væresteder har typisk også en meget forskellig profil og baggrund, og det kan have en betydning for, hvilke virkninger en styrkelse af værestedernes rolle har i forhold til den samlede sociale indsats. Du er velkommen til at kontakte KORA for yderligere oplysninger og for kontaktoplysninger til projektkommunerne. Kontakt forskningsprogramleder Ulf Hjelmar, ulhj@kora.dk

18 18 Implementeringsguiden er rettet mod kommuner med interesse i at implementere en indsats til styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats. Den bygger på erfaringerne fra Haderslev Kommune, Holstebro Kommune og Odense Kommune, som i perioden fra 2014 til 2016 har udviklet og testet indsatsen med støtte fra Socialstyrelsen. Implementeringsguiden er udarbejdet for Socialstyrelsen af forskningsprogramleder Ulf Hjelmar og kommunikationskonsulent Gry Bess Møller fra KORA. For mere detaljeret information om indsatsen henvises til KORAs rapport Styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats i kommunerne, som er tilgængelig på KORAs og Socialstyrelsens hjemmeside KORA og forfatterne, 2017 Mindre uddrag, herunder figurer, tabeller og citater, er tilladt med tydelig kildeangivelse. Skrifter, der omtaler, anmelder, citerer eller henviser til nærværende, bedes sendt til KORA. Udgiver: KORA Grafisk design: Pernille Kleinert Foto: Mette Kramer Kristensen ISBN: DET NATIONALE INSTITUT FOR KOMMUNERS OG REGIONERS ANALYSE OG FORSKNING

Styrket social indsats på væresteder resultater og erfaringer

Styrket social indsats på væresteder resultater og erfaringer 17. november 2016 Styrket social indsats på væresteder resultater og erfaringer Ulf Hjelmar Forskningsprogramleder Ph.d. KORA rapporten Rapporten er udarbejdet for Socialstyrelsen i samarbejde med Haderslev

Læs mere

Styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats i kommunerne

Styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats i kommunerne Ulf Hjelmar, Hans Skov Kloppenborg og Patricia Thor Larsen Styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats i kommunerne En evaluering af erfaringer fra tre kommuner med en samarbejdsmodel Styrkelse

Læs mere

Samarbejdsmodel for kommuner og væresteder

Samarbejdsmodel for kommuner og væresteder Samarbejdsmodel for kommuner og væresteder Mål med samarbejdsmodellen Det er forventningen, at samarbejdsmodellen på sigt medvirker til, at de socialt udsatte borgere får et mere positivt syn på kommunen

Læs mere

Styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats i kommunerne

Styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats i kommunerne Social- og Indenrigsudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 45 Offentligt Ulf Hjelmar, Hans Skov Kloppenborg og Patricia Thor Larsen Styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats i kommunerne En evaluering

Læs mere

Evaluering af puljen Styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats

Evaluering af puljen Styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats Ulf Hjelmar og Patricia Thor Larsen Evaluering af puljen Styrkelse af værestedernes rolle i den sociale indsats Internt statusnotat, april 2016 Det Nat ionale Inst it ut f or Kommuners og Regioners Analyse

Læs mere

Værestedsstrategien i praksis hvordan gør vi

Værestedsstrategien i praksis hvordan gør vi Værestedsstrategien i praksis hvordan gør vi Til brug for implementeringsprocessen vedr. at bringe projekt SIV til drift efter 1. januar 2017, uddybes værestedernes rolle i overensstemmelse med værestedsstrategien

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på   En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på www.sim.dk/frikommuneforsoeg-ii. Frikommunenetværk Titel på forsøg Deltagerkommuner Faglig kontaktperson

Læs mere

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Housing First som grundpræmis i arbejdet med Hjemløsestrategien og metoden Udredning og Plan Metoden Udredning og Plan afprøves i en række kommuner,

Læs mere

Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen. jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen. jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Fælles Dato: December 2015 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 5 Revideret: Januar

Læs mere

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER . TEMADAG TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER Karen K. Eriksen og Eva M. Burchard Konsulenter i Center for Forebyggelse i praksis, KL Center for Forebyggelse i praksis Formål 2016-2018 Center for

Læs mere

X Tidlig opsporing af skadeligt alkoholforbrug

X Tidlig opsporing af skadeligt alkoholforbrug Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: En vej væk fra misbrug - arbejdsmarkedsrettet sundhedsindsats 2. Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper Indsats(er) der ansøges

Læs mere

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn Ramme for partnerskabet Investering i efterværn Viden til gavn Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 1 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

TEMAMØDE FSU d. 12.06.2015

TEMAMØDE FSU d. 12.06.2015 TEMAMØDE FSU d. 12.06.2015 Dagsorden Hjemløsestrategien 2009-2013 v. Johnny Friis Hjemløseprojekterne v. Julie Krarup Ungekortlægningens resultater og anbefalinger v. Johnny Friis og Helle Christoffersen

Læs mere

REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE

REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE Forord Store forandringer. Store udfordringer. Men også nye og store muligheder for at hjælpe vores mest udsatte

Læs mere

Klar RET SEPTEMBER Borgerrådgiverens guide om helhedsorienteret sagsbehandling og vejledning

Klar RET SEPTEMBER Borgerrådgiverens guide om helhedsorienteret sagsbehandling og vejledning 10 SEPTEMBER 2013 Klar RET Borgerrådgiverens guide om helhedsorienteret sagsbehandling og vejledning Vi skal se bredt på den enkelte sag og på borgerens behov ( ). En henvendelse om hjælp skal altså vurderes

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Dato: Sagsid.: Fælles November13 Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard for

Læs mere

SBH ledermøde den 1. november 2014

SBH ledermøde den 1. november 2014 SBH ledermøde den 1. november 2014 2020 mål Udbredelse af Hjemløsestrategien 110 kerneopgaver i implementeringen af Housing First princippet? 2020 mål hjemløse To mål for hjemløseområdet 1) antallet af

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

RESSOURCEFORLØB en vej til job eller uddannelse

RESSOURCEFORLØB en vej til job eller uddannelse RESSOURCEFORLØB en vej til job eller uddannelse I denne guide kan du læse om, hvad et ressourceforløb er. Og du kan læse, hvad du selv kan gøre for at få det bedst mulige ud af et ressourceforløb. Formålet

Læs mere

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE /2 Vi vil samarbejdet med de socialt udsatte Den første politik for socialt udsatte borgere udkom i 2009. Den politik var og er vi stadig stolte over.

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan 4. semester Perron 4. (Bo og værested for socialt udsatte) Jernbanegade 4D 8900 Randers C. 1 Klinisk uddannelsesplan Den kliniske studieplan giver dig

Læs mere

Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem

Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem Sammenhængende behandling for borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt rusmiddelproblem En vejledning for medarbejdere på Lindegårdshusene: Hvem gør hvad hvornår? Sammenhængende behandling for borgere

Læs mere

En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats

En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats En styrkelse af myndighedsområdet dækker over såvel en styrket udredningskapacitet som en styrket myndighedsindsats. Indsatserne er beskrevet

Læs mere

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021 Bilag 1. Tillæg til samarbejdsaftale for Halsnæs Kommune (Nedenstående er under udarbejdelse og derfor ikke bindende) KAPITEL 6, DEL2 : DELMÅL OG INDSATSER Skema 6.x: Skema til opstilling af delmål og

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Barrierer for en helhedsorienteret indsats

Barrierer for en helhedsorienteret indsats Evaluering af frikommuneforsøg Barrierer for en helhedsorienteret indsats Gladsaxe Kommune Afleveret april 2016 Evaluering af frikommuneforsøg: Barriere for en helhedsorienteret indsats side 1 Indhold

Læs mere

For social behandling af stofmisbrugere efter 101 i Lov om Social Service.

For social behandling af stofmisbrugere efter 101 i Lov om Social Service. Kvalitetsstandard For social behandling af stofmisbrugere efter 101 i Lov om Social Service. Voksen- og Sundhedsservice Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse. Organisering...3 De opgaver der udføres på stofmisbrugs-behandlingsområdet...3

Læs mere

Aktivitetsnavn: Trappen. Indhold (aktivitetsbeskrivelse):

Aktivitetsnavn: Trappen. Indhold (aktivitetsbeskrivelse): Aktivitetsnavn: Trappen Indhold (aktivitetsbeskrivelse): Trappen er en fremskudt beskæftigelsesindsats, der løber i perioden 2016-2020. Aktiviteten er et samarbejde mellem Høje-Taastrup Kommunes Jobcenter

Læs mere

T r i v s e l o g S u n d h e d. Misbrugspolitik. Juni 2010

T r i v s e l o g S u n d h e d. Misbrugspolitik. Juni 2010 T r i v s e l o g S u n d h e d Misbrugspolitik Juni 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund... 2 1.1. Indledning...2 1.2. Misbrugsområdet i Morsø Kommune...2 1.3. Kommunalreformens betydning

Læs mere

Politik for socialt udsatte borgere

Politik for socialt udsatte borgere Politik for socialt udsatte borgere Svendborg Kommune har som en af de første kommuner i landet besluttet at udarbejde en politik for kommunens socialt udsatte borgere. Politikken er en overordnet retningsgivende

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION Socialt Udviklingscenter SUS TOVHOLDERFUNKTION (ET BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL) Socialt Udviklingscenter SUS, 2014 Udarbejdet for Socialstyrelsen www.sus.dk

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse Ansøgningsfrist: Onsdag den 28. november 2018 på mailadresse Indsatsteam@socialstyrelsen.dk Hvem kan ansøge? 1. Botilbud (

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Bostøtten

Læs mere

ADHD-handlingsplan 2012

ADHD-handlingsplan 2012 Voksenhandicap ADHD-handlingsplan 2012 Socialforvaltningen Aarhus Kommune Niels Christian Grud 3. maj 2012 Baggrund Der har de senere år været en generelt stigende efterspørgsel efter tilbud på ADHD-området,

Læs mere

Håndbog: BOLIGSOCIALE INDSATSER FOR SÅRBARE FAMILIER

Håndbog: BOLIGSOCIALE INDSATSER FOR SÅRBARE FAMILIER Håndbog: BOLIGSOCIALE INDSATSER FOR SÅRBARE FAMILIER INDHOLD Indledning: Løsninger til udsatte familier 3 Hvad er målgruppens behov? 4 Løsning 1: Indsatser med fokus på viden 5 Løsning 2: Indsatser med

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Exit programmet. Exit programmet henvender sig til unge, der:

Exit programmet. Exit programmet henvender sig til unge, der: Exit programmet Karakteren af og målet med indsatsen EXIT programmet er en del af indsatsen i EKP Enheden for kriminalpræventive indsatser i Københavns kommune. Indsatsen er et formelt samarbejde mellem

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Mikael Kunst Dato: Januar 2017 Sagsid.: Sundhed og Omsorg Version nr.: 6 Grøn skrift =

Læs mere

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Introduktion Greve Kommune bevilger socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85. Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk

Læs mere

Ansøgning til puljen til opsøgende tandpleje for særligt socialt udsatte. 1. Kontaktoplysninger Ansøger: Viborg Kommune Prinsens Allé Viborg

Ansøgning til puljen til opsøgende tandpleje for særligt socialt udsatte. 1. Kontaktoplysninger Ansøger: Viborg Kommune Prinsens Allé Viborg Ansøgning til puljen til opsøgende tandpleje for særligt socialt udsatte 1. Kontaktoplysninger Ansøger: Viborg Kommune Prinsens Allé 5 8800 Viborg Projektleder og kontaktperson: Klaus Fogh Strategisk leder

Læs mere

Den Frivillig Gældsrådgivning Skive

Den Frivillig Gældsrådgivning Skive Den Frivillig Gældsrådgivning Skive Indledning Dette notat beskriver et forslag til etablering af en frivillig gældsrådgivning i Skive. Formål, indhold og organisering er kort beskrevet, ligesom der er

Læs mere

Servicedeklaration Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter, SOCIALPSYKIATRIEN

Servicedeklaration Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter, SOCIALPSYKIATRIEN Servicedeklaration Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter, SOCIALPSYKIATRIEN Adr.: Jyllandsgade 5 By: 9700 Brønderslev Telefon: 9945 4464 Afdelingsleder: Rikke Jæger Pedersen

Læs mere

Evaluering af de boligsociale helhedsplaner

Evaluering af de boligsociale helhedsplaner Evaluering af de boligsociale helhedsplaner I Københavns Kommune 2010 Kvarterudvikling, Center for Bydesign Teknik- og Miljøforvaltningen 2011 2 Boligsociale helhedsplaner i Københavns Kommune Københavns

Læs mere

STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST

STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses og Socialudvalg arbejder vi for, at alle udsatte i Odense skal have et godt

Læs mere

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering Ved Thomas Antkowiak-Schødt Baggrund for håndbogen Et af fire delprojekter i projekt Rehabilitering på ældreområdet: Afprøvning af model for rehabilitering

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

Tak for jeres henvendelse af 14. juli 2017, hvor I stiller følgende spørgsmål til forvaltningen om handleplaner på voksenområdet:

Tak for jeres henvendelse af 14. juli 2017, hvor I stiller følgende spørgsmål til forvaltningen om handleplaner på voksenområdet: Socialforvaltningen Adm. direktør Mia Nyegaard, MB, og Karina Rohrberg Jessen, MB 25.07.17 Sagsnr. 2017-0263079 Kære Mia Nyegaard og Karina Rohrberg Jessen Tak for jeres henvendelse af 14. juli 2017, hvor

Læs mere

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde 2014-2017 Den socialpolitiske indsats i København retter sig mod de borgere, der måtte have brug for en særlig indsats. Det er de socialt udsatte

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune 14-12-2011. Høje-Taastrup Kommunes kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug ( 101 Lov om Social Service)

Høje-Taastrup Kommune 14-12-2011. Høje-Taastrup Kommunes kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug ( 101 Lov om Social Service) NOTAT Høje-Taastrup Kommune 14-12-2011 Høje-Taastrup Kommunes kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug ( 101 Lov om Social Service) Talkode for ydelsen og ydelsens navn Lovgrundlag for ydelsen

Læs mere

Temadag på Kulturværftet i Helsingør d. 17.9 2013. Sara Lindhardt, Voksenenheden, Socialstyrelsen

Temadag på Kulturværftet i Helsingør d. 17.9 2013. Sara Lindhardt, Voksenenheden, Socialstyrelsen Temadag på Kulturværftet i Helsingør d. 17.9 2013 Sara Lindhardt, Voksenenheden, Socialstyrelsen Kort om Projekt Misbrugsbehandling til unge under 18 år Formålet med projektet er at afprøve og dokumentere

Læs mere

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104 Udarbejdelse Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Servicelovens 104 Januar 2016 Social og Handicap, Ældre og Handicap, Samstyrken, Lunden og Socialpsykiatrien Godkendelse 19 april 2016 Udvalget

Læs mere

Social støtte i overgang til og fastholdelse i job

Social støtte i overgang til og fastholdelse i job Social støtte i overgang til og fastholdelse i job En integreret og koordineret socialfaglig og beskæftigelsesrettet indsats for udsatte ledige Anders Søberg, Susanne K. Ellegaard, STAR Dagsorden Målgruppen

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

Kort og klart Viden til gavn

Kort og klart Viden til gavn Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på boformer for hjemløse Kort og klart Viden til gavn INDHOLD Introduktion til retningslinjerne... 3 1. Forebyggelse af

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

Kvalitetsstandard for ambulant behandling af stofmisbrug efter servicelovens 101

Kvalitetsstandard for ambulant behandling af stofmisbrug efter servicelovens 101 Kvalitetsstandard for ambulant behandling af stofmisbrug efter servicelovens 101 Behandling af stofmisbrug - social behandling Lovgrundlag Hvilke former for social behandling kan Ishøj Kommune tilbyde

Læs mere

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version 21.11.2011 1. Indledning Indeværende handleplan er den indledende skitse omkring ungeindsatsen med særligt fokus på tematikker opsat på mål og målopfyldelse.

Læs mere

Projektets udviklingsfase løb fra september til december 2011.

Projektets udviklingsfase løb fra september til december 2011. 2. marts 2012 Læring fra udviklingsfasen i udviklingsprojektet På vej med en plan i Greve Kommune projekt medfinansieret af Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Målet for projektet er at udvikle

Læs mere

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018.

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 13. juni 2014 Aarhus kommunes Sundhedspolitik 1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik

Læs mere

Vejen til uddannelse og beskæftigelse

Vejen til uddannelse og beskæftigelse Vejen til uddannelse og beskæftigelse - for udsatte unge mellem 15 og 23 år Til beslutningstagere i kommuner 1 Vejen til uddannelse og beskæftigelse for anbragte udsatte unge og tidligere mellem anbragte

Læs mere

PROJEKT - UDSATTE FAMILIER

PROJEKT - UDSATTE FAMILIER PROJEKT - UDSATTE FAMILIER Målgruppe: Udsatte familier, som modtager familiebehandling eller har anbragte børn, og som samtidig har en beskæftigelsessag i BSF. Ca. 420 familier med ca. 1.100 individer

Læs mere

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Spørgeskema Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Bred afdækning af praksis i den sociale stofmisbrugsbehandling med udgangspunkt i de nationale

Læs mere

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse

Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Bilag 1 6. april 2017 Indsatsmodel i 'Flere skal med' Arbejdsmarkedsfastholdelse Projektets indsatsmodel bygger på eksisterende viden om hvilke indsatser, der virker i forhold at hjælpe målgruppen af udsatte

Læs mere

Støtte- og kontaktpersonordningen. Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson

Støtte- og kontaktpersonordningen. Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson Støtte- og kontaktpersonordningen Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson INTRODUKTION Kommunalbestyrelsen har valgt at udarbejde kvalitetsstandard for støtte- og kontaktpersonordnin- gen. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Unge og rusmidler - hvordan griber vi det an?

Unge og rusmidler - hvordan griber vi det an? Unge og rusmidler - hvordan griber vi det an? I er mange i jeres kommune, der er i berøring med unge med rusmiddelproblemer. Men I har vidt forskellige opgaver, fagkompetencer og jeres arbejdspladser er

Læs mere

Casebeskrivelser, Interviews og logbog

Casebeskrivelser, Interviews og logbog Juni 2016/CN/SIV Holstebro Casebeskrivelser, Interviews og logbog - lokal dataindsamling i forbindelse med Projekt SIV Holstebro Kommune Casebeskrivelserne er udarbejdet i samarbejde med det kommunale

Læs mere

Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet

Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet 1 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet. Som en del af den sammenhængende børnepolitik, har Vesthimmerlands Kommune

Læs mere

Center for Social & Beskæftigelse

Center for Social & Beskæftigelse Center for Social & Beskæftigelse Kvalitetsstandard for rådgivning og stofmisbrugsbehandling Servicelovens 101 Stofmisbrugsbehandling er et gratis kommunalt tilbud til personer med et ønske om behandling

Læs mere

Vejledning til organiseringsmodeller til tværfagligt samarbejde

Vejledning til organiseringsmodeller til tværfagligt samarbejde Vejledning til organiseringsmodeller til tværfagligt samarbejde Der er behov for en særlig opmærksomhed på samarbejdet mellem almenområdet og specialområdet for børn og unge med særlige behov. Dette behov

Læs mere

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen.

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen. Notat Vedrørende: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet version 2 Sagsnavn: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet Sagsnummer: 27.00.00-G01-36-16 Skrevet af: Dorthe Høgh Hansen

Læs mere

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og

Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og Kvalitetsstandard Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 104 Udarbejdelse November 2017 Social- og sundhedsafdelingen samt tilbud og Godkendelse Revidering Acadre dokument nr. 174406-17 myndighed

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE Vestmanna Allé 8 Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Mentorstøtten er et individuelt

Læs mere

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Dette notat beskriver forslag til en forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske

Læs mere

Hjemløsekoordinationsskemaet

Hjemløsekoordinationsskemaet Projekt Bedre kvalitet i arbejdet med hjemløse Hjemløsekoordinationsskemaet Denne udgave af hjemløsekoordinationsskemaet blev udviklet under projektet, men blev ikke taget i brug, da det blev besluttet

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. mellem. Silkeborg Kommune/Jobcenter Silkeborg

SAMARBEJDSAFTALE. mellem. Silkeborg Kommune/Jobcenter Silkeborg SAMARBEJDSAFTALE mellem Silkeborg Kommune/Jobcenter Silkeborg og Dansk Metal Silkeborg-Favrskov FOA Silkeborg-Skanderborg FTF-A HK Østjylland 3F Silkeborg om én indgang for ledige a-kasse medlemmer i første

Læs mere

den Grimme ælling TEMA: Styrket indsats mennesket i centrum #40 APRIL 2017

den Grimme ælling TEMA: Styrket indsats mennesket i centrum #40 APRIL 2017 den Grimme ælling TEMA: Styrket indsats mennesket i centrum særudgave #40 APRIL 2017 Medlemsblad for mere end 100 væresteder Udgivet af Landsforeningen af VæreSteder Indhold Mønstereksempel til efterlevelse

Læs mere

Notat oktober Social og Arbejdsmarked Sekretariatet. J.nr.: Br.nr.:

Notat oktober Social og Arbejdsmarked Sekretariatet. J.nr.: Br.nr.: - 1 - Notat Forvaltning: Social og Arbejdsmarked Sekretariatet Dato: J.nr.: Br.nr.: oktober 2012 Udfærdiget af: Marlene Schaap-Kristensen Vedrørende: Temadrøftelse om borgere med dobbeltdiagnose Notatet

Læs mere

OPFØLGNINGSSKEMA Opfølgningssamtaler med borgeren og opfølgning på kortsigtede og langsigtede mål samt plan, dokumenteres heri.

OPFØLGNINGSSKEMA Opfølgningssamtaler med borgeren og opfølgning på kortsigtede og langsigtede mål samt plan, dokumenteres heri. Værktøjskasse Hvornår og hvordan anvendes dokumenterne? SAMTALEGUIDE Anvendes som egen tjekliste ved første samtale med borgeren. ROK-SKEMA (LOLLAND) / OPLYSNINGSSKEMA (GULDBORGSUND) Heri dokumenteres

Læs mere

Vejledning til implementering af styringsgrundlaget

Vejledning til implementering af styringsgrundlaget Vejledning til implementering af styringsgrundlaget Indledning Implementering og forankring af styringsgrundlaget er afgørende for, at grundlaget bliver anvendt i praksis. Det er med andre ord centralt

Læs mere

Kvalitetsstandard 2017 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a

Kvalitetsstandard 2017 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a Kvalitetsstandard 2017 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a 1 Indhold Forord... 3 Formålet... 3 Generelt om forebyggende hjemmebesøg... 3 Lovgivning... 4 Klageadgang... 4 Ydelsesbeskrivelse...

Læs mere

De 5 væresteder er placeret med 2 i Vojens samt 3 i Haderslev. Værestederne har forskelligt indhold, kompetencer og målgruppe.

De 5 væresteder er placeret med 2 i Vojens samt 3 i Haderslev. Værestederne har forskelligt indhold, kompetencer og målgruppe. Værestedsstrategi Indhold Indledning...3 Væresteder i Haderslev Kommune...3 Sociale væresteder...3 Borgercafeen, Haderslev...3 Regnbuen, Vojens...4 Socialt ansvar...4 Væresteder for sindslidende...4 Brugerhuset,

Læs mere

Region Hovedstaden. Misbrugspolitik Juni 2008. Misbrugspolitik for. Region Hovedstaden. Region Hovedstaden. Euphorbia myrsinites

Region Hovedstaden. Misbrugspolitik Juni 2008. Misbrugspolitik for. Region Hovedstaden. Region Hovedstaden. Euphorbia myrsinites Misbrugspolitik Juni 2008 Misbrugspolitik for Euphorbia myrsinites Indledning Misbrugspolitikken tager afsæt i regionens fælles personalepolitik og ansvaret for at sikre: Hensynet til de ansattes tryghed

Læs mere

Kvalitetsstandard 2019 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a

Kvalitetsstandard 2019 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a Kvalitetsstandard 2019 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a 1 Indhold Forord... 3 Formålet... 3 Generelt om forebyggende hjemmebesøg... 3 Hvem kommer på forebyggende hjemmebesøg?... 3 Bevillinger:...

Læs mere

Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer

Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer Helhedsorienteret indsats over for udsatte familier udvalgte erfaringer Ulf Hjelmar Forskningsprogramleder, ph.d. Nyborg 2. november 2017. 2 Indsatser der skal spille sammen Beskæftigelsesområdet Virksomhedspraktik

Læs mere

Kvalitetsstandard for behandling af alkoholmisbrug efter sundhedsloven 141

Kvalitetsstandard for behandling af alkoholmisbrug efter sundhedsloven 141 Kvalitetsstandard for behandling af alkoholmisbrug efter sundhedsloven 141 Målgruppe Målgruppen for behandling af alkoholmisbrug er alle borgere over 18 år med et problematisk forbrug af alkohol bosat

Læs mere

Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet

Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet BILAG 1 Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet Målgruppen Målgruppen består af personer i alderen 18 til 65 år, som pga. senhjerneskade har ret og pligt til et tilbud efter Lov

Læs mere

Handleplan for Ishøj og Vallensbæk Kommuners misbrugspolitik

Handleplan for Ishøj og Vallensbæk Kommuners misbrugspolitik Handleplan for Ishøj og Vallensbæk Kommuners misbrugspolitik 2014-2018 Indhold Handleplanens overordnede indsatser... 3 Aktivitetsoversigt... 5 Forebyggende arbejde... 5 Tværfagligt samarbejde... 8 Kompetenceudvikling

Læs mere

Kernekomponenter Formål Faste elementer Forslag til måleindikatorer Flydende elementer

Kernekomponenter Formål Faste elementer Forslag til måleindikatorer Flydende elementer Udkast til præcisering af kernekomponenterne i modellen for den udgående og rummelige stofmisbrugsbehandling målrettet udsatte borgere med blandingsmisbrug og komplekse sociale problemer Nærværende udkast

Læs mere

Rehabilitering i Danmark: Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet. 2004

Rehabilitering i Danmark: Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet. 2004 3. Rehabilitering Den 1. januar 2015 ændrede lovgivningen på hjemmehjælpsområdet sig, så det blev lovpligtigt for alle kommuner at tilbyde et tidsafgrænset rehabiliteringsforløb til de personer, der søger

Læs mere

Indhold. Nyhedsbrev. Nyhedsbrev om Ungekontakten, nr. 3, december 2014. Officiel indvielse af Ungekontakten. Nyhedsbrev #3 december 2014 1

Indhold. Nyhedsbrev. Nyhedsbrev om Ungekontakten, nr. 3, december 2014. Officiel indvielse af Ungekontakten. Nyhedsbrev #3 december 2014 1 om Ungekontakten, nr. 3, december 2014 Nyhedsbrev Ungekontakten Svendborg Kommune A. P. Møllersvej 37, indgang A 5700 Svendborg Åbningstider: Mandag-onsdag kl. 9-15 Torsdag kl. 10-16.30 Fredag kl. 9-14

Læs mere

SAMARBEJDSMODEL. Samarbejdsmodel mellem kommunale, frivillige og private aktører i indsatsen for socialt udsatte grønlændere

SAMARBEJDSMODEL. Samarbejdsmodel mellem kommunale, frivillige og private aktører i indsatsen for socialt udsatte grønlændere SAMARBEJDSMODEL Samarbejdsmodel mellem kommunale, frivillige og private aktører i indsatsen for socialt udsatte grønlændere Socialt Udviklingscenter SUS SAMARBEJDSMODEL Socialt Udviklingscenter SUS, 2014

Læs mere

Forslag til organisering af hjerneskadeindsatsen

Forslag til organisering af hjerneskadeindsatsen NOTAT Forslag til organisering af hjerneskadeindsatsen Hidtidig indsats For (statslige) puljemidler har der i perioden 2012-2014 været gennemført et hjerneskadeprojekt i Frederikssund Kommune. I projektperioden

Læs mere

Aftalestyring. Aftale mellem Varde Byråd og Social og Handicap 2014

Aftalestyring. Aftale mellem Varde Byråd og Social og Handicap 2014 Aftalestyring Aftale mellem Varde Byråd og Social og Handicap 2014 Varde Kommunes overordnede vision Vi vil opleves som et sted - med et hav af muligheder, og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan

Læs mere

Odense Kommune. Kvalitetsstandard for behandling af stofmisbrug i Odense Kommune - Pixiudgave

Odense Kommune. Kvalitetsstandard for behandling af stofmisbrug i Odense Kommune - Pixiudgave Odense Kommune Kvalitetsstandard for behandling af stofmisbrug i Odense Kommune - Pixiudgave Januar 2019 Hvad kan jeg bruge kvalitetsstandarden til? Kvalitetsstandard for behandling af stofmisbrug i Odense

Læs mere

STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST

STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses og Socialudvalg arbejder vi for, at alle udsatte i Odense skal have et godt

Læs mere