KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT:"

Transkript

1 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT: REGERINGENS FINANLOVSFORSLAG FOR 2015 MANGLER SVAR PÅ TIDENS STORE UDFORDRINGER. Manchet: Regeringens finanslovsforslag for 2015 mangler svar på tiden store udfordringer: Vækstkrisen og udfaldet af dagpengesystemet. Resume: Det må anerkendes, at finanslovsforslaget rummer velfærdsforbedringer, først og fremmest på Sundhedsområdet, men omfanget er begrænset til 2015, og hvad der herefter sker på den anden side af folketingsvalget er straks mere usikkert. På andre områder er der dog mere tale om status quo end om forbedring. Fx på uddannelsesområdet, hvor forøgelsen af udgifterne primært er en funktion af stigende antal studerende. Men regeringen forsøger som det fremgår at få initiativerne til at fylde godt i billedet ved at lægge udgifter sammen helt frem til Finansloven lægger op til en vækst på 0,8 procent næste år, mens væksten de efterfølgende år begrænses til 0,6 %. Der er altså tale om velfærdsforbedringer i meget begrænset målestok og med kraftigt neddroslet ambitionsniveau. På trods af det ret så begrænsede løft i de offentlige udgifter har regeringen i finanslovsforslaget store forhåbninger til vækst og beskæftigelsesudviklingen i Hvad angår væksten forventer regeringen vil stige fra i ,4 % til i ,4 % og i 2015 helt op til 2,0 %. Forhåbningerne til beskæftigelsesudviklingen er ikke mindre: flere i beskæftigelse i 2014 og flere i Men der er i al væsentlig grad tale om, at denne vækst og jobskabelse skal komme fra faktorer uafhængigt af regeringen: Udefra gennem øget eksport og indefra gennem øget privat forbrug.

2 2 Hvilket i sidste ende forudsætter først og fremmest et økonomisk opsving i EU, som der imidlertid er meget ringe udsigt til. Tværtimod er væksten på vej ned hos Danmarks vigtigste samhandelspartnere: Tyskland og EU. Det er derfor ikke sandsynligt at væksten i 2014 bliver meget højere end i Et forsigtigt skøn lyder på 0,5 0,7 % og heller ikke i 2015 kan ventes en nævneværdigt høj vækst pga. den fortsatte lavvækst i EU. Regeringen selv bidrager faktisk ikke til at skabe meget mere øget økonomisk vækst med dette finanslovsforslag. Regeringens egen vurdering er, at finanspolitikken i sig selv ikke bidrager med til nogen forøgelse af den økonomiske vækst, mens der forventes en begrænset effekt fra de offentlige investeringer. Der er med denne finanslov således intet som vil rykke afgørende ved det billede. Og af den forhåbede beskæftigelsesstigning på i 2014 skaber finanslovsforslaget godt nok ifølge regeringen flere arbejdspladser i den private sektor, men taber til gengæld omkring arbejdspladser i den offentlige sektor. Altså en nettojobskabelse på arbejdspladser. Ikke meget i betragtning af, at AKU ledigheden ligger omkring Heller ikke her kan finanslovsforslaget reelt ventes at gøre en afgørende forskel. Det samme gælder alt at dømme også tidens anden store udfordringer: Det massive udfald af dagpengesystemet. Som bekendt vurderede VK regeringen, partierne bag dagpengereformen samt Arbejdsmarkedskommissionen i sin tid, at mennesker ville miste dagpengeretten i Men det blev faktisk i 2013 og yderligere pr. pr. maj Selvom ikke alle heraf er havnet helt uden forsørgelse, er ganske mange kommet på stærkt nedsat indkomst i form af uddannelsesydelse., uddannelseshjælp eller arbejdsmarkedsydelse, mens % står helt uden ydelse. Til gengæld er under 10 % kommet i arbejde. Og ifølge A- kassernes Samvirke ventes udfaldet fortsat at vokse op til frem til årsskiftet 2015/2016. Dagpengereformen er grundlæggende slået fejl. Dens angivelige hovedformål var at øge beskæftigelsen igennem, at det ledige motiveredes stærke til at finde arbejde. En undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet viser imidlertid, at der ikke er kommet nævneværdigt øget beskæftigelse ud af reformen. Derfor bør de 1½ mia. kr., som regeringen har afsat til velfærdsforbedringer bliver brugt til halvering af genoptjeningskravet, der ved reformen blev fordoblet til 52 uger. Det skønnes at koste 0,5 mia. kr. Endvidere ville det være relevant med en forlængelse af dagpengeperioden, der pr. halve års forlængelse vil koste ca. 1 1½ mia. kr..

3 3 1. SR s finanslovsforslag for Med finanslovsforslaget for 2013 præsenterer SR - regeringen nye initiativer for Centrale elementer i finanslovsforslaget er et sundhedsudspil med øget indsats mod kræft og kroniske sygdomme samt løft af psykiatrien øgede investeringer på uddannelsesområdet en reserve til velfærdsforbedringer Desuden har regeringen i finanslovsforslaget indarbejdet tidligere aftaler med regionerne og kommunerne om løft af sundhedsindsatsen her Og regeringen vil gennemføre en beskæftigelsesreform samt øgede fradrag for fagforeningskontingenter Finanslovsforslaget indebærer også videreførelse af en række langsigtede offentlige investeringsprojekter, navnlig på transportområdet. Således præsenterer regeringen selv sit finanslovsforslag: Boks: Hovedelementer i regeringens finanslovsforslag for 2015: 1 1 ) Jf. Regeringen: Et stærkere fællesskab pjece om finanslovsforslaget, s. 9.

4 4 2. Vurdering af effekten af finanslovsforslaget for velfærden. Det må anerkendes, at finanslovsforslaget rummer velfærdsforbedringer, først og fremmest på sundhedsområdet. Men jf. nedenstående tab el er omfanget begrænset i 2015 og hvad der herefter sker på den anden side af folketingsvalget er jo straks mere usikkert. På andre områder er der imidlertid mere opretholdelse af status quo end om forbedring. Fx på uddannelsesområdet, hvor forøgelsen af udgifterne primært er en funktion af stigende antal studerende. Men regeringen forsøger som det fremgår at få initiativerne til at fylde godt i billedet ved at lægge udgifter sammen helt frem til 2020, jf. også nedenstående figur:

5 5 Figur: Flerårig udgiftsramme for regeringens sundhedsudspil. 2 Set på det enkelte år er der imidlertid tale om forbedringer i meget begrænset størrelsesorden: Tabel: Udgift i 2015 til regeringens nye initiativer. Initiativ Udgift i 2015 (mia. kr.) Sundhedsudspil 0,5 3 Løft af psykiatrien 0,55 4 Løft af regionernes sundhedsindsats 1,0 Løft af kommunerne indsats 0,35 Øgede investeringer i uddannelse 1,5 Diverse 0,1 I ALT 4,0 Som bekendt gik det største regeringsparti - S - til valg på en årlig gennemsnitlig forøgelse af det offentlige forbrug på 1,4 % i regeringsperioden og i de følgende år på 0,8 %, men her begrænser man sig altså til en stigning i 2015 på 0,8 % og i de følgende år endnu mindre nemlig 0,6 %. 2 ) Kilde: PowerPoints til finansministerens præsentation af finanslovsudspillet. 3 ) Jf. Regeringens sundhedsudspil: Jo før, jo bedre, s ) Jf. regeringens psykiatriplan: Ligeværd, s. 12.

6 6 Figur: Årlig realvækst for offentligt forbrug i regeringsperioden ifølge Fair Løsning respektive ifølge regeringens vækstplan.dk. 1,4 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,2 0 1,4 0,8 0,8 0, Fair Løsning Vækstplan.dk Fraregner vi stigningen i uddannelsesudgifter er der også i 2015 reelt tale om vækst på 0,6 %. Der er altså tale om velfærdsforbedringer i meget begrænset målestok og med kraftigt neddroslet ambitionsniveau. 3. Finanslovsforslagets effekt for vækst og beskæftigelse. På trods af det ret så begrænsede løft i de offentlige udgifter har regeringen i finanslovsforslaget store forhåbninger til vækst og beskæftigelsesudviklingen i Hvad angår væksten forventer regeringen vil stige fra i ,4 % til i ,4 % og i 2015 helt op til 2,0 %. Figur: Regeringens forhåbninger til den økonomiske vækst. 5 5 ) Jf. Økonomisk Redegørelse august 2014.

7 7 Forhåbningerne til beskæftigelsesudviklingen er ikke mindre: flere i beskæftigelse i 2014 og flere i Figur: Regeringens skøn for beskæftigelsesudviklingen i 2014 og Men der er i al væsentlig grad tale om, at denne vækst og jobskabelse skal komme fra faktorer uafhængigt af regeringen: Udefra gennem øget eksport og indefra gennem øget privat forbrug. Hvilket i sidste ende forudsætter først og fremmest et økonomisk opsving i EU, som der imidlertid er meget ringe udsigt til. Tværtimod er væksten på vej ned hos Danmarks vigtigste samhandelspartnere: Tyskland og EU. 7 Det er derfor ikke sandsynligt at væksten i 2014 bliver meget højere end i Et forsigtigt skøn lyder på 05. 0,7 % og heller ikke i 2015 kan ventes en nævneværdigt høj vækst pga. den fortsatte lavvækst i EU. 8 Regeringen selv bidrager faktisk ikke til at skabe meget mere øget økonomisk vækst med dette finanslovsforslag. Regeringens egen vurdering er, at finanspolitikken i sig selv ikke bidrager med til nogen forøgelse af den økonomiske vækst4 %, mens der forventes en begrænset effekt fra de offentlige investeringer.. 6 ) Kilde: PowerPoints til finansministerens præsentation af finanslovsudspillet. 7) Til uddybning heraf, se Lund, Henrik Herløv: Regeringen skønmaler igen vækst og beskæftigelsesudsigterne. 8 ) Jf. Lund, Henrik Herløv: Regeringen skønmaler igen vækst og beskæftigelsesudgifter. Sept. 2014

8 8 Tabel: Vækstbidrag fra den økonomiske politik. 9 Reelt fortsætter regeringen hermed sin stramme økonomiske sparepolitik. Denne har i de seneste år sammen med lavvæksten i EU resulteret i en økonomisk vækst i Danmark i krybesporet. Figur: Økonomisk vækst i Danmark (realvækst i % af BNP) 10 Og der er med denne finanslov intet som vil rykke afgørende ved det billede. Og af den forhåbede beskæftigelsesstigning på i 2014 skaber finanslovsforslaget godt nok ifølge regeringen flere arbejdspladser i den private sektor, men taber til gengæld omkring arbejdspladser i den offentlige sektor. Altså en nettojobskabelse på arbejdspladser. Ikke meget i betragtning af, at AKU ledigheden ligger omkring Heller ikke her kan finanslovsforslaget reelt ventes at gøre en afgørende forskel. 9 ) Kilde: Budgetoversigt II august ) Kilde: Nyt fra Danmarks Statistik Nationalregnskabet, diverse kvartaler.

9 9 4. Finanslovsforslagets konsekvenser for de offentlige finanser. Men regeringens begrundelse for ikke at gøre mere for vækst og beskæftigelse har vedvarende været, at der ikke var råd af hensyn til de offentlige finanser. Således også i dette tilfælde. Regeringen argumenterer, at man tværtimod går lige til grænsen af, hvad EU tillader af offentligt underskud. Figur: Offentligt underskud i Ja. Regeringen har som bekendt indledt en manøvre med fremskyndelse af udbetalinger af pensionsopsparinger mod en skatterabat for at polstre statskassen. Spørgsmålet er imidlertid, om der er nogen reel udsigt til et statsunderskud i den anslåede størrelsesorden? Både den nuværende og den forrige regerings skøn over statsunderskuddet siden 2010 har været behæftet med systematisk overvurdering af underskuddenes størrelse og i modsætning til forventet, har de faktiske statsunderskud alle årene holdt sig indenfor EU reglerne bortset fra 2012, hvor regeringen selv var ansvarlig for at statsunderskuddet steg, fordi man ville udbetale efterlønsbidrag på en gang. 11 ) Kilde: PowerPoints til finansministerens præsentation af finanslovsudspillet.

10 10 Figur: Skønnet og faktisk udvikling i det offentlige underskud. 12 Forklaringen på disse markante fejlskøn er, at regeringen systematisk har sat statens indtægter fra navnlig pensionsafkastskatten alt for lav, hvilket har givet de omtalte prognoser for meget store og for store underskud. Efterfølgende har det så vist sig, at indtægterne faktisk er blevet betydeligt større og at den forventede overtrædelse af EU reglerne intet har haft på sig. Det kan meget let også blive tilfælde i 2015, hvorved der altså vil være et langt større spillerum for en vækst og beskæftigelsesskabende indsats end angivet af regeringen. Selvom der altså er mulighed for det løser regeringens finanslovsforslag IKKE tidens ene sæt store udfordringer: nemlig at skabe vækst og beskæftigelse. 5. Finanslovsforslagets perspektiver for de ledige. Det samme gælder alt at dømme også tidens anden store udfordringer: Det massiv udfald af dagpengesystemet. Som bekendt vurdere VK regeringen, partierne bag dagpengereformen samt Arbejdsmarkedskommissionen i sin tid, at mennesker ville miste dagpengeretten i Men det blev faktisk i 2013 og yderligere pr. pr. maj Selvom ikke alle heraf er havnet helt uden forsørgelse, er ganske mange kommet på stærkt nedsat indkomst i form af uddannelsesydelse., uddannelseshjælp eller arbejdsmarkedsydelse, mens % står helt uden ydelse. Til gengæld er under 10 % kommet i arbejde, jf. nedenstående figur. 12 ) Kilde: Tage Otkjær, Politiken.

11 11 Figur: Fordeling af personer, der mistede dagpenge i 2013 og pr. maj Og ifølge A- kassernes Samvirke ventes udfaldet fortsat at vokse op til frem til årsskiftet 2015/ Dagpengereformen er grundlæggende slået fejl. Dens angivelige hovedformål var at øge beskæftigelsen igennem, at de ledige motiveredes stærkere til at finde arbejde. En undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet viser imidlertid, at der ikke er kommet nævneværdigt øget beskæftigelse ud af reformen. 15 Regeringen har som fremgået afsat 1½ mia. kr. til velfærdsforbedringer. Disse kunne for det første passende anvendes til halvering af genoptjeningskravet, der ved reformen blev fordoblet til 52 uger. Dette skønnes at koste 0,5 mia. kr. 16 Endvidere ville det være relevant med en forlængelse af dagpengeperioden, der pr. halve års forlængelse vil koste ca. 1 1½ mia. kr. 17 Minimum må være 13 ) Kilde: Flensburg, Thomas: 687 dagpengeofre får ingen ydelse. Politiken ) Jf. A kassernes samvirke: AKS barometer pr. juli 2014 samt jf. Vangkilde Jesper: Prognose fra A- kasserne: vil miste dagpenge på 3 år. Politiken ) Johansen, Anders Bruun: Konsekvenser af halvering af dagpengeperioden. SFI sept ) Jf. Mikkelsen, Michala Rask: Det vil det koste at halvere dagpengeretten. BT. D ) Jf. Graversen, Hans Kristian: Ekstra dagpenge koster 1½ mia. kr. Fagbladet

12 12 gennemførelse af LO s forslag om, at den midlertidige arbejdsmarkedsydelse forlænges frem til indførelsen af et nyt dagpengesystem, som må forventes at blive etableret primo Det ville ifølge LO koste op mod 250 mio. kr. 19. Dette er imidlertid ikke nogen god løsning, idet det indebærer at ledige sættes ned på 60 % af dagpengeydelsen. Jf. de Radikales halsstarige vægren sig mod nogen som helst ændringer i den fejlslagne reform er der desværre begrænset udsigt til vedvarende udbedringer af dagpengereformen. Mens det fremstår usikkert om blot midlertidige løsninger kan gennemføres? Også på dette punkt er det således tvivlsomt om regeringens finanslovsforslag for 2015 giver et brugbart svar på tidens store udfordringer. 18) Jf. LO: Ændringsforslag til finanslov ) Jf. Ritzau: LO kræver arbejdsmarkedsydelsen forlænget til ny reform er klar

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm.

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat ØKONOMISK REDEGØRELSE DEC. 2012: REGERINGENS ØKONOMISKE

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund,   NOTAT 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk NOTAT KOMMUNEVALG: SRSF HAR VIDEREFØRT, JA SKÆRPET VK REGERINGENS SPAREPOLITIK OVERFOR

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. Notat

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm.  Notat 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat Thornings 1. maj dagpengeudmelding løser ikke grundproblemerne i dagpengereformen!

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat. FORHØJELSE AF KOMMUNALT ANLÆGSLOFT: Et skridt frem og to skridt tilbage.

KRITISKE ANALYSER. Notat. FORHØJELSE AF KOMMUNALT ANLÆGSLOFT: Et skridt frem og to skridt tilbage. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. Ikke partitilknyttet Kendt fra Den Alternative Velfærdskommission www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat UDFALD AF DAGPENGESYSTEMET PÅ OP TIL 32.000 I HELE 2013 TRUER.

KRITISKE ANALYSER. Notat UDFALD AF DAGPENGESYSTEMET PÅ OP TIL 32.000 I HELE 2013 TRUER. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. Ikke partitilknyttet kendt fra Den Alternative Velfærdskommission www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat

Læs mere

Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse

Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse AK Samvirke Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse Status 2013 til 2015 16. marts 2016 1 Michel Klos Sammenfatning AK Samvirke følger løbende udviklingen i hvor mange personer, der

Læs mere

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE.

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE. 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. ikke partitilknyttet www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Kommentar: SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN

Læs mere

Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse

Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse AK-Samvirke Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse Status til og med maj 2015 11. juni 2015 1 Michel Klos Sammenfatning AK-Samvirke følger løbende udviklingen i hvor mange personer,

Læs mere

Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse

Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse AK-Samvirke Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse Status for 2013 og 2014 10. februar 2015 1 Michel Klos Indledning AK-Samvirke følger løbende udviklingen i hvor mange personer,

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm.

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat (2. udbyggede udgave 24.09.14) SR regeringen fortsætter med at

Læs mere

Analyse 12. marts 2012

Analyse 12. marts 2012 12. marts 2012 Kickstarten og henstillingerne fra EU Danmark er et af meget få EU-lande som fører lempelig finanspolitik i 2012. Lempelsen er af samme størrelsesorden, som i den tidligere regerings finanslovsforslag

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk DET ØKONOMISKE RÅDERUM: Har Socialdemokraterne eller Venstre en økonomisk

Læs mere

Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse

Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse AK-Samvirke Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse Status til og med juli 2015 2. september 2015 1 Michel Klos jan-13 feb-13 mar-13 apr-13 maj-13 jun-13 jul-13 aug-13 sep-13 okt-13

Læs mere

KRITISKE DISKUSSIONER

KRITISKE DISKUSSIONER 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund ikke partiorganiseret medlem af centrum - venstre www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Rev. 25/8-2011 KAN 2020 PLANERNE LØSE DE

Læs mere

Analyse 3. oktober 2012

Analyse 3. oktober 2012 3. oktober 2012. Økonomiske konsekvenser af at lempe kravet til at genoptjene dagpenge Af Andreas Højbjerre Dagpengeperioden er fra 2013 afkortet fra 4 til 2 år. Samtidig blev kravet til hvor meget beskæftigelse,

Læs mere

Prognose: 2.400 danskere risikerer hver måned at miste deres dagpenge

Prognose: 2.400 danskere risikerer hver måned at miste deres dagpenge 23. juni 2012 Prognose: 2.400 danskere risikerer hver måned at miste deres dagpenge Analyseoverblik Regeringen har indgået en aftale med Enhedslisten om at forlænge dagpengeretten med op til et halvt år

Læs mere

SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING

SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 18. december 2013 SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING Dette notat sammenligner effekten på den strukturelle beskæftigelse

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Notat, 3. rev. og udvidede udgave 13.03.13. SRSF S VÆKSTPLAN: Forkert løsning på forkert problem.

KRITISKE ANALYSER. Notat, 3. rev. og udvidede udgave 13.03.13. SRSF S VÆKSTPLAN: Forkert løsning på forkert problem. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. Ikke partitilknyttet Kendt fra Den Alternative Velfærdskommission www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat,

Læs mere

AKS-barometer Juli 2013

AKS-barometer Juli 2013 AK-Samvirke AKS-barometer Juli 2013 Prognose for udvikling i antal ledige der mister dagpengeretten mk 12-09-2013 Indhold AKS-barometer- et prognoseredskab... 2 Bølgeeffekten... 3 AKS-barometer: 1 og 2

Læs mere

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30 Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30 Efterårets vismandsrapport har to kapitler: Kapitel I indeholder en konjunkturvurdering, en vurdering af overholdelsen af

Læs mere

mistede deres dagpengeret i første halvår af 2013

mistede deres dagpengeret i første halvår af 2013 23.100 mistede deres dagpengeret i første halvår af A-kasserne indberetter hver måned til AK-Samvirke, hvor mange af deres medlemmer, der mister deres dagpengeret. 12. juli Michel Klos I Figur 1 ses hvor

Læs mere

Analyse 19. september 2013

Analyse 19. september 2013 1. september 1 Dagpengereformen virker - status efter et halvt år Der har været meget fokus på de personer, der er faldet ud af dagpengesystemet som følge af forkortelsen af dagpengeperioden. Det er en

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 36 Indhold: Ugens tema I Finanslovsudspil med flere investeringer Ugens tema II Regeringen forventer økonomisk fremgang i løbet af 2. halvår 2013 Ugens analyse Ledigheden

Læs mere

Analyse 30. november 2014

Analyse 30. november 2014 . november Ca.. personer skønnes at opbruge deres dagpengeret i Der er fortsat stort fokus på de personer, der efter dagpengereformens start har opbrugt deres dagpengeperiode. Men vil antallet af dagpengemodtagere,

Læs mere

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER - 101.000 FLERE END I 2001 I perioden 1970-2006 fordobles antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 833.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere

Læs mere

Analyse 11. december 2014

Analyse 11. december 2014 11. december 1 Dagpengereformen får fortsat flere langtidsledige i beskæftigelse Der er fortsat stort fokus på de personer, der efter dagpengereformens start har opbrugt deres dagpengeperiode. Men har

Læs mere

Stram finanslov overgår Kartoffelkuren

Stram finanslov overgår Kartoffelkuren Stram finanslov overgår Kartoffelkuren Regeringens økonomiske plan skrider med ca. 10 mia. kr. alene i 2010 som følge af overskridelsen af regeringens målsætning om nulvækst i det offentlige forbrug i

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

DØR efterårsrapport 2015

DØR efterårsrapport 2015 DØR efterårsrapport 2015 7. oktober 2015 Finansministeriets skriftlige indlæg Kapitel I Konjunkturvurdering og aktuel økonomisk politik Finanspolitik Finansministeriet deler DØR s overordnede vurdering

Læs mere

Over har mistet deres dagpengeret i de første syv måneder af 2013

Over har mistet deres dagpengeret i de første syv måneder af 2013 20. august Michel Klos Over 25.000 har mistet deres dagpengeret i de første syv måneder af A-kasserne indberetter hver måned til AK-Samvirke, hvor mange af deres medlemmer, der mister deres dagpengeret.

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse

Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse AK-Samvirke Opbrugt ret til dagpenge og midlertidig arbejdsmarkedsydelse Til og med august 2014 19. september 2014 Michel Klos 1 Indhold Indledning... 3 Dagpenge:... 4 13.850 mistede deres dagpengeret

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

De officielle arbejdsløshedstal undervurderer fortsat nedturen

De officielle arbejdsløshedstal undervurderer fortsat nedturen De officielle arbejdsløshedstal undervurderer fortsat nedturen Nye tal for arbejdsmarkedet i. kvartal 9 viser en enorm nedgang i beskæftigelsen i Danmark. Samtidig undervurderer de officielle arbejdsløshedstal

Læs mere

BNP faldt for andet kvartal i træk

BNP faldt for andet kvartal i træk BNP faldt for andet kvartal Dansk økonomi befinder sig i teknisk recession efter BNP er faldet for andet kvartal. Regeringens finanspolitiske opstramning i form af faldende offentligt forbrug og lavere

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk. Notat. Rev. 22.12.

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk. Notat. Rev. 22.12. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat. Rev. 22.12.15 FINANSLOVEN 2016 er blevet tilbageskridtets finanslov. Finansloven

Læs mere

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform 3. januar 211 Pressebriefing om tilbagetrækningsreform Mål om balance på de offentlige finanser i 22 Pct. af BNP 2 1-1 -2-3 -4-5 Strukturel balance 22 Uden yderligere tiltag Pct. af BNP 21 22 23 24 2 1-1

Læs mere

Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand

Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand En politisk tillidskrise har øget den internationale usikkerhed blandt forbrugere og investorer. Det rammer dansk økonomi hårdt, da eksporten har

Læs mere

Ca mistede deres dagpengeret i de første fem måneder af 2013

Ca mistede deres dagpengeret i de første fem måneder af 2013 7. juni Michel Klos Ca. 19.200 mistede deres dagpengeret i de første fem måneder af A-kasserne indberetter hver måned til AK-Samvirke, hvor mange af deres medlemmer, der mister deres dagpengeret. I Figur

Læs mere

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del Bilag 214 Offentligt MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN MYTE 1: Fleksjobordningen er for dyr. Den koster samfundet næsten 12 mia. kr. Beskæftigelsesministeren

Læs mere

ER S + SF "LOVLIGT" UNDSKYLDT I AT FØRE "BLÅ POLITIK"?

ER S + SF LOVLIGT UNDSKYLDT I AT FØRE BLÅ POLITIK? 1 Kommentar ER S + SF "LOVLIGT" UNDSKYLDT I AT FØRE "BLÅ POLITIK"? Intro: Den røde regering tegner fremover til kun at ville føre blå politik. Men nu raser debatten om, hvorvidt man er lovligt undskyldt

Læs mere

FINANSLOVSFORSLAG uden videre perspektiver.

FINANSLOVSFORSLAG uden videre perspektiver. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk FINANSLOVSFORSLAG uden videre perspektiver. Intro: SRSF

Læs mere

Aftagende vækst i de kommende år

Aftagende vækst i de kommende år Udlandet Udviklingen præges af usikkerhed Vækst Udsigt til en langsommere vækst i de kommende år Beskæftigelse Der vil blive skabt ca. 40.000 nye jobs frem mod 2021 Arbejdsløshed Arbejdsløsheden falder

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK 1. halvår 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE STIGENDE BESKÆFTIGELSE FREM TIL 2015 3 Fremskrivning af samlet beskæftigelse i Østdanmark 3 Udviklingen i sektorer 3 FALDENDE

Læs mere

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013 Øjebliksbillede. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for. kvartal 1 Det første halve år af 1 har ikke været noget at skrive hjem om. Både nøgletal fra dansk økonomi generelt og nøgletal for byggeriet viser, at

Læs mere

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Rammerne for den økonomiske politik - Hvad er der råd til? Ved Chefanalytiker Frederik I. Pedersen fip@ae.dk www. ae.dk Arbejderbevægelsens Erhvervsråd økonomisk-politisk tænketank og samfundsøkonomisk

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Opbrugt dagpengeret og prognose for det kommende år

Opbrugt dagpengeret og prognose for det kommende år AK-Samvirke Opbrugt dagpengeret og prognose for det kommende år Første halvår 2014 13. august 2014 Michel Klos 1 Indhold Indledning... 3 Opbrugte dagpenge første halvår 2014... 3 Udfald fordelt på a-kasser...

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

Finanspolitikken på farlig kurs

Finanspolitikken på farlig kurs Dansk økonomi står fortsat på bunden af den største økonomiske vækstkrise i nyere tid. Selvom det vækstmæssigt begynder at gå den rigtige vej igen, vil der være massiv overkapacitet i økonomien mange år

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: EU-note F Udvalgenes medlemmer 16. april 2015 Det Europæiske

Læs mere

11. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2009

11. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2009 11. december 9 Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt, december 9 Verdensøkonomien ser ud til at være vendt BNP-niveau, indeks Verdenshandel Indeks =1 Indeks =1 1 1 1 1 11 11 1 1 9 9 1 6 7 8 9 Indeks

Læs mere

Langt flere mænd end kvinder står uden økonomisk sikkerhedsnet

Langt flere mænd end kvinder står uden økonomisk sikkerhedsnet 12. marts 29 Specialkonsulen Mie Dalskov Direkte tlf.: 33 55 77 2 Mobil tlf.: 42 42 9 18 Langt flere mænd end kvinder står uden økonomisk sikkerhedsnet 275. beskæftigede står til hverken at kunne få kontanthjælp

Læs mere

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Thomas Michael Klintefelt thok@di.dk, 3377 3367 Kirstine Flarup Tofthøj kift@di.dk, 3377 4649 FEBRUAR 2019 Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Fra oktober 2013 til oktober 2018 er fuldtidsbeskæftigelsen

Læs mere

VELFÆRD FOR MILLIARDER FORSVINDER I KOMMUNALE MERBESPARELSER.

VELFÆRD FOR MILLIARDER FORSVINDER I KOMMUNALE MERBESPARELSER. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker - cand. scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat VELFÆRD FOR MILLIARDER FORSVINDER I KOMMUNALE MERBESPARELSER.

Læs mere

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger - liba - 05.05.2008 Kontakt: Lisbeth Baastrup - liba@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger Finansloven for 2008 blev vedtaget den 17.april. Regeringen skal i de

Læs mere

Opdatering af beregning af finanspolitisk holdbarhed 2014

Opdatering af beregning af finanspolitisk holdbarhed 2014 Økonomisk Råd Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit Opdatering af beregning af finanspolitisk holdbarhed 2014 Teknisk baggrundsnotat 2014-3 1. Indledning Dette tekniske baggrundsnotat omhandler opdateringen

Læs mere

1. december Resumé:

1. december Resumé: 1. december 2008 Af Martin Madsen (tlf. 3355 7718) Frederik I. Pedersen (tlf. 3355 7712) Resumé: NATIONALREGNSKAB: DANSK ØKONOMI UNDER STÆRKT PRES De foreløbige nationalregnskabstal for 3. kvartal 2008

Læs mere

har mistet deres dagpengeret i 2013

har mistet deres dagpengeret i 2013 AK-Samvirke 33.900 har mistet deres dagpengeret i 2013 Status for hele 2013 11. februar 2014 Michel Klos 1 Indhold 33.900 ledige mistede deres dagpengeret i 2013... 3 Antal ledige har mistet deres dagpenge

Læs mere

Status for finanspolitikken oktober 2009

Status for finanspolitikken oktober 2009 Status for finanspolitikken oktober 9 5. oktober 9 Dette notat indeholder en status for finanspolitikken i lyset af nye oplysninger siden august, herunder nationalregnskabet for. kvartal 9. De nye oplysninger

Læs mere

Figur 1. Udviklingen i boligpriserne ifølge AEs prognose, oktober 2008. Danmarks Statistik enfamilieshuse

Figur 1. Udviklingen i boligpriserne ifølge AEs prognose, oktober 2008. Danmarks Statistik enfamilieshuse 6. oktober 2008 Jeppe Druedahl, Martin Madsen og Frederik I. Pedersen (33 55 77 12) Resumé: AERÅDETS PROGNOSE FOR BOLIGMARKEDET, OKTOBER 2008: BOLIGPRISFALD VIL PRESSE VÆKST OG BESKÆFIGELSE Priserne på

Læs mere

Ny og bedre indfasning af dagpengereformen

Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Maj 2013 Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Maj 2013 Ny og bedre indfasning af dagpengereformen Nyt kapitel Det har fra dag 1 været en hovedprioritet

Læs mere

Efterlønsordningen er kraftig forringet og fremadrettet reelt afskaffet.

Efterlønsordningen er kraftig forringet og fremadrettet reelt afskaffet. Salamimetoden: 04 11 2016 vsk Over de senere år er det gradvist blevet mindre og mindre attraktivt af forsikre sig mod ledighed i en a kasse. Og i Regeringens 2025 plan lægges der op til yderligere forringelser

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn

Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn 1 Kontanthjælpsreformerne skaber flere fattige børn Integrationsydelsen, 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet trådte i kraft i 2015 og 2016 og har reduceret indkomsten for nogle af landets svageste

Læs mere

Danmark er dårligt rustet til en ny krise

Danmark er dårligt rustet til en ny krise Kirstine Flarup Tofthøj og Peter N. H. Vaporakis kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2019 Danmark er dårligt rustet til en ny krise Da finanskrisen brød ud i 2008, blev økonomien understøttet af et stort rentefald

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering NØGLETAL UGE 22 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge blev vi rigere på prognoser for dansk økonomi.

Læs mere

Indslaget er på hjemmesiden annonceret under overskriften: Flere ledige var ligefrem en forudsætning for dagpengereformen.

Indslaget er på hjemmesiden annonceret under overskriften: Flere ledige var ligefrem en forudsætning for dagpengereformen. Forudsætning for dagpengereformen. Det følgende er en afskrift af P1 Orientering, fredag den 2. november 2012, kl. 16.09 17.00. Det konkrete indslag blev bragt 16.44, jf. DR s hjemmeside. Indslaget er

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 214-1 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 124 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8

Læs mere

GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE

GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE Af cheføkonom Mads Lundby Hansen 21 23 79 52 og chefkonsulent Carl- Christian Heiberg 23. juni 2014 GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE Dette notat belyser gevinsten ved at taget et

Læs mere

Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen

Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen Oktober 2018 Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen LO har i den tekniske baggrundsrapport om dagpengesystemet dokumenteret, at dagpengenes kompensationsgrad er faldet markant i en periode,

Læs mere

Finanslovsforslag 2013: Nulvækst a la VK

Finanslovsforslag 2013: Nulvækst a la VK En artikel fra KRITISK DEBAT Finanslovsforslag 2013: Nulvækst a la VK Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. oktober 2012 Indledning I det følgende redegøres i første afsnit for hovedindholdet

Læs mere

Fald i ledigheden modsvares af flere i deltidsjob

Fald i ledigheden modsvares af flere i deltidsjob Fald i ledigheden modsvares af flere i deltidsjob en er siden årsskiftet faldet med 11.100 fuldtidspersoner. Hvor stor en del af faldet, der dækker over en reel jobfremgang, er dog usikkert, da mange i

Læs mere

3.2 Generelle konjunkturskøn

3.2 Generelle konjunkturskøn 2005 2005 2006 2006 2007 2007 2008 2008 2009 2009 2010 2010 2011 2011 2012 2012 2013 2013 Budgetforslag 2015-18 3.2 Generelle konjunkturskøn Den generelle samfundsøkonomi har betydning for Egedal Kommunes

Læs mere

Talepunkter til brug for besvarelsen af BEU alm. delsamrådsspørgsmål. i dagpengeperioden den 18. januar 2018

Talepunkter til brug for besvarelsen af BEU alm. delsamrådsspørgsmål. i dagpengeperioden den 18. januar 2018 Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 455 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 235 Offentligt T A L E 18. januar 2018 Talepunkter

Læs mere

Finanslovsforslag uden videre perspektiver

Finanslovsforslag uden videre perspektiver En artikel fra KRITISK DEBAT Finanslovsforslag uden videre perspektiver Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 15. oktober 2013 Indledning I det følgende redegøres i afsnit 1 først for hovedlinjerne

Læs mere

Analyse 12. april 2013

Analyse 12. april 2013 12. april 2013. 2015-planen fra 2007 ramte plet på beskæftigelsen i 2011, trods finanskrisen I fremskrivningen bag 2015-planen fra 2007 ventede man et kraftigt fald i beskæftigelsen på 70.000 personer

Læs mere

Salamimetoden: Skive for skive skæres der af dagpengesystemet

Salamimetoden: Skive for skive skæres der af dagpengesystemet Verner Sand Kirk / Michel Klos Salamimetoden: Skive for skive skæres der af dagpengesystemet 19. februar 2019 Over de senere år er det gradvist blevet mindre og mindre attraktivt af forsikre sig mod ledighed

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU-

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU- 18. marts 2008 af Martin Madsen (direkte tlf. 33 55 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU- RER, OLIEPRIS OG SKATTELETTELSER PÅ DE OFFENTLIGE FINANSER Højkonjunkturen i årene efter

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Finanspolitisk styring i Danmark

Finanspolitisk styring i Danmark Finanspolitisk styring i Danmark Finansudvalget den 8. september 2016 Overvismand Michael Svarer Dagsorden Hvorfor er et finanspolitisk rammeværk ønskværdigt? Budgetlovens grænser og værnsregler Udgiftslofter

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Ugens tendens Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Regeringen forventer økonomisk fremgang i de kommende år Stort overskud på handelsbalancen

Læs mere

Stadigt færre offentligt forsørgede

Stadigt færre offentligt forsørgede Fakta om økonomi 23. juni 2016 Ref.: Økonomi & Analyse, LO Stadigt færre offentligt forsørgede Tal for offentligt forsørgede for 1. kvartal 2016 viser, at den faldende tendens de senere år fortsætter.

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

FINANSLOVS FORSLAG 2013:

FINANSLOVS FORSLAG 2013: 1 RAPPORT KRITISKE ANALYSER FINANSLOVS FORSLAG 2013: SRSF med offentlig nulvækst på linje med VK regering Økonom, Cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund Småskrift nr. 41, Forlaget Alternativ, 1. udgave,

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, finanspolitisk holdbarhed og tilbagetrækning

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, finanspolitisk holdbarhed og tilbagetrækning Pressemeddelelse Klausuleret til tirsdag den 28. maj 2013 kl. 12 Vismandsrapport om konjunktursituationen, finanspolitisk holdbarhed og tilbagetrækning Vismændenes oplæg til mødet i Det Økonomiske Råd

Læs mere

Dagpengereformen var en del af genopretningsaftalen - og dermed et af en række tiltag for at genoprette dansk økonomi.

Dagpengereformen var en del af genopretningsaftalen - og dermed et af en række tiltag for at genoprette dansk økonomi. Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt T A L E Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 30. september 2015, samrådsspørgsmål T om omfanget og konsekvenserne

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7). Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del, endeligt svar på 7 spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 7. september 2010 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af

Læs mere

Analyse 19. september 2012

Analyse 19. september 2012 19. september 1. Konsekvenser af en kortere dagpengeperiode Af Andreas Højbjerre Dagpengeperioden er fra 13 afkortet fra til år. I analysen undersøges lediges afgang fra dagpengesystemet omkring det tidspunkt,

Læs mere

Langtidsledigheden stiger

Langtidsledigheden stiger let af langtidsledige er igen begyndt at stige. Siden februar måned er antallet af langtidsledige steget med omkring 8. fuldtidspersoner eller godt 48 procent, så der i september var knap 24.6 langtidsledige.

Læs mere

Makrokommentar Danmark

Makrokommentar Danmark Makrokommentar Danmark 17.2.213 De offentlige finanser har det langt bedre end ventet 213 blev et godt år for de offentlige finanser og også langt bedre end der oprindeligt var lagt op til. Statens indtægter

Læs mere

Opholdskravet kan ikke begrundes i misbrug af dagpengesystemet

Opholdskravet kan ikke begrundes i misbrug af dagpengesystemet Dato: 14-12-218 Ref.nr.: D18-122 Opholdskravet kan ikke begrundes i misbrug af dagpengesystemet Dette notat viser: - At antallet af tredjelandsborgere, der er i beskæftigelse i Danmark, er steget med næsten

Læs mere

Særligt ufaglærte mister dagpengene

Særligt ufaglærte mister dagpengene Særligt ufaglærte mister dagpengene Hver fjerde der mistede dagpengeretten i 2013 var 3F er. 3F ere er dermed mere end dobbelt så udsatte som andre stillingsgrupper. Krisen har kostet mange jobs, og særligt

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Opgørelse af opbrugt dagpengeret på Jobindsats.dk

Opgørelse af opbrugt dagpengeret på Jobindsats.dk Jan 2013 Apr 2013 Jul 2013 Okt 2013 Jan 2014 Apr 2014 Jul 2014 Okt 2014 Jan 2015 Apr 2015 Jul 2015 Okt 2015 Jan 2016 Apr 2016 Jul 2016 Okt 2016 Jan Apr Jul Okt Jan Apr Jul Okt Jan 2019 Apr 2019 Beskæftigelsesudvalget

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere