Referat af Neptune seminar 17. juni 2014 på SIMAC i Svendborg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af Neptune seminar 17. juni 2014 på SIMAC i Svendborg"

Transkript

1 1 Referat af Neptune seminar 17. juni 2014 på SIMAC i Svendborg Neptune og projektresultater, ved Carsten Gydahl- Jensen, Arbejdsmiljøkonsulent i SEAHEALTH. Neptune har været støttet af Den Danske Maritime Fond. Da man gik i gang med projektet i 2011 lå MLC et stykke ude i fremtiden. Drivkraften i projektet: Der er mange følelser, holdninger og bundlinjer i folks tilgange til emnet. Indgangsvinklen fra Seahealth har været at inddrage interessenter i produktionsprocessen. Hvorfor? Det var især regulativ 3.2. i MLC: Her fokuserer man for første gang i en konvention på området som et samlet hele. Økonomiske stramninger ramte kostpriser og catering området. Det er ikke let at få sundhed på dagsordenen, hvis priserne presses. Kosten valgte Seahealth at fokusere på, fordi at der specifikt i 3.2. står, at man skal have ernæringsrigtig mad. Økonomisk incitament Mindre spild Bedre udnyttelse af ressourcer. Bedre kostøkonomi Fastholdelse af medarbejdere Bedre Bundlinje. Bedre trivsel Større medarbejder tilfredshed Fastholdelse af medarbejdere. I 3.2. står der omkring den kulturelle baggrund at man skal tage hensyn til besætningens kulturelle og religiøse baggrund. Det giver nogle udfordringer. Udfordringer i internationale besætninger. Er at elefanten ser forskellig ud fra de forskellige interessenter. Neptune lavede forskellige seminarer i Manilla og Dk (i alt 200 forskellige informanter deltog). Kortlægningen forefindes på Seahealts hjemmeside. Konklusioner her af var: Hovmesteren bliver der færre af og derfor manglende kompetencer og koordinering. Skibsføreren har et større ansvar i.f.t. kabyssen; blandt andet indkøbslister. Det giver et behov for en anden rolle fordeling. Kok, skibsfører, rederi, leverandører. Ekstrakt af kortlægningen: Seahealth har lavet nogle redskaber om Viden om kost og ernæring, Kultur og religion, uddannelse og kompetencer, drift og dokumentation og hygiejne.

2 2 Der har være mange aktiviteter i projektet. I Neptune projektet er at vi har været konsulent for ILO i udarbejdelsen af MLC guideline Guidelines on the training of Ships Cooks. Og det specielt vigtige har været den praktiske oplæring. En tilhører sagde, at de havde problemer med filippinske skibsassistenter der har meget praktisk erfaring men ingen teoretisk viden. Kritik: Det er et ønsket mål, at der kommer et obligatorisk kursus for skibsassistenter, ikke et krav. I 3.2. er der krav til kvalitet af maden.. Royal Arctic Line: Sund & ansvarlig leverandørstyring, ved Margit Jørgensen, Corporate Purchasing Manager. Hvordan hænger CSR sammen med bundlinjen? Margit har arbejdet med CSR og leverandørsiden fra Og hun har arbejdet med samme emne i andre store virksomheder; blandt andre IKEA. Hendes erfaring er, at det er én ting at arbejde med danske leverandører og lovgivning. Når det er uden for DK s grænser, er det en helt anden sag. Spørgsmål som RAL har forholdt sig til er: Hvorfor skal man stille krav til leverandører? Hvordan er sammenhængen mellem indkøbs- og CSR politik? Hvilke resultater forventes? Hvordan måler RAL på resultaterne? Hvilke udfordringer ser RAL? Hvad er svært? Kunsten er at afdække hvad problemstillingerne er i.f.t. modvilje fra leverandør siden i.f.t. at snakke om CSR i.f.m. salg af en vare. RAL s generelle budskab er her at; vi banker ikke nogen i hovedet, og smider ikke nogen ud, selvom man er modvillige overfor at imødekomme RAL s krav. Hvorfor skal man stille krav til leverandørerne? - CSR er her for at blive, og ikke blot en mode trend, der forsvinder lige om lidt. Derfor skal man stille krav. - CSR indgår i RAL s strategi Målet er konstant udvikling og tilfredse interessenter. - TRAL ønsker at tiltrække og bibeholde de dygtigste medarbejdere. - Kundekrav (kvalifikation hos store kunder). - Der er en sammenhæng mellem krav man mødes med og krav man stiller. - Det betaler sig. - Og RAL vil det

3 3 I Grønland bor der mennesker og alene i Nuuk. Kommer man som et stort selskab udefra, er det let at påvirke et sådant lille samfund. Lettere end det er at påvirke et stort samfund. Forskning viser, at vi i det nuværende, danske samfund vil have en ordentlig løn. I de kommende generationer lægger de unge meget mere vægt på firmaets profil: De vil være et sted hvor man arbejder med CSR profilen. Det er derfor et aktiv man så har som firma. Der er stor sammenhæng mellem de krav vi stiller, og de krav vi selv bliver mødt med. Hvordan kan RAL nu vide, at der er styr på CSR i hele leverandør kæden? Det kan RAL heller ikke. Man skal lægge kræfterne i, at kontrollere i forhold til de nærmeste leverandører. Men hvorfor ikke også stille krav til leverandørernes leverandører? Et sådant krav, kan på Grønland betyde, at man også har en alkoholpolitik, en holdning til udsatte børn, at der laves sund kost osv. Men set fra en koncernindkøbs chefs vinkel betaler det sig at stille krav. På proviantområdet har man f.eks. tidligere haft alvorlige reklamationer, som f.eks. fordærvet kød. Meget uheldigt. I dialogen med leverandøren, følte leverandøren blot, at de leverede (den fordærvede) vare, og at RAL ikke var en kunde som sådan. Men i løbet af tre kvartaler fik RAL overbevist leverandøren om, hvad man ønskede af minimumskvaliteter. Det gjorde man ved at inddrage nogle hovmestre og få disses syn på kvaliteten af kødet. Man var nødt til at få en ny leverandør, da den hidtidige leverandør ikke tog kritikken til sig. Nu måler man i hvert kvartal på klager over leverancer, med hjælp af de ansatte på skibene. Typer af klager kan være mange, som f.eks. kvalitet, levering af varen osv. Det har resulteret i, at fra at have utilfredse ansatte, har man nu tilfredse ansatte. Og man har reduceret madspild og reduceret varianter. Spørgsmål fra leverandør side: Har RAL aftaler med UN global compact? Svar: Er tilsluttet sidste år. Hvordan er sammenhængen mellem indkøbs og CSR politik? Der er en direkte sammenhæng mellem CSR politikken og Indkøbspolitikken i RAL: Der arbejdes med leverandør bruttolister (Risikolister): A. Strategiske leverandører. B. Placering (i Grønland). C. Produkttype (kategori) f.eks. bunkers, paller, beklædning. D. Brand name produkter f.eks. Containere. Findes der risiko leverandører, som kan bringe RAL s brand names i fare? Formålet er at ende ud med en bruttoliste over leverandører, der ud fra en risikovurdering bør implementeres en indkøbsbetingelse med. - Audit er næste skridt her efter. - Leverandør valg og leverandør evalueringer. - RAL s CSR indkøbs - board er med i processen. Gør leverandører det, at de ikke vil skrive under på CSR krav, kan Margit gøre det, at hun tager dette problem med videre til RAL s CSR board. Margit opfordrer til at man som rederi er vedholdende i sine krav til leverandørerne, selv om det tager flere år. Det betaler sig i sidste instans.

4 4 Spørgsmål fra tilhørere: anti - corruption strategies inddrages de? Svar: Ja det har RAL, som uddybet nedenfor. Hvilke resultater forventes? Hvordan måler RAL på resultaterne? RAL har udfærdiget CSR målepunkter i koncern indkøb. Her under brutto lister i hver division / afdeling. XX % af leverandørerne i brutto listerne skal have underskrevet indkøbsbetingelserne inden 12/13/14. RAL har bedt Deloitte om at lave en analyse af RAL s CSR. Resultatet var at man skulle arbejde mere med gapet mellem hvad man p.t. gør og hvad man skal have rettet op på. Resultatet er blevet præsenteret for UN global compact hvor man har fået god respons på resultaterne. Eks. Har man i løbet af 3 år får 95 % af alle leverandører til at skrive under på CSR krav. F.eks. Proviant leverandørerne. Hvilke udfordringer ser RAL? - Autonomt indkøb (på skibene) er en risiko. Alle kan købe ind på skibene. Det stiller krav om kontrol af indkøbslister. - Man skal ville det (CSR) og ikke bare få det til at se godt ud som om. - RAL er en stor og kompleks virksomhed (tænke hele vejen rundt). - Opfølgning er en stor opgave (Global Compact + rapportering). - Audit koster tid og penge. RAL har kørt prøve audits. Det kan ikke lade sig gøre i Grønland, da alle ved at man kommer, så snart man er steget på flyveren med kurs mod en lokalitet på Grønland (!). Spørgsmål fra tilhørere: Har RAL forholdt sig til hvorledes hovmesteren eller skibs føreren køber ind? Er RAL i dialog med skibene? Svar: Skibsdriften håndterer indkøb / bestillinger fra skibene: Man de- briefer ved overlevering, hvor proviant indkøb også er en del af denne. Ser man, at et skib f.eks. køber brød blandinger i stedet for råvarerne for sig, Involverer man hovmestrene i en fælles evaluering af problemstillingerne i dette indkøb. Inddragelsen giver positive resultater. Spørgsmål fra tilhørere: Hvordan tilgodeses kulturelle og religiøse behov? Svar: hovedparten af personalet er danskere, med få undtagelser. Så RAL har ikke så multikulturelle besætninger som andre rederier. Det nye hjemmestyre i Grønland har taget det røde tal på bundlinjen i RAL op til kritisk gennemgang, og derfor har RAL selv forsøgt at se på, hvorledes der kan spares på mandskabs sammensætningen. Svaret fra hjemmestyret har været, at man ikke ønsker tiltag der kan være social dumping. Så den homogene sammensætning af besætningen fortsætter..

5 5 TORM: Opkvalificering i kabyssen til inspiration for andre, v. Daniel Damkilde Christensen, Training & Cadet Manager. Daniel Damkilde Christensen og Jogvan Andreasen, Catering Superintendent i TORM besøger sammen alle rederiets skibe, for at forbedre madens kvalitet i skibene. Denne indsats er der kommet positive resultater ud af. De implementerede tiltag og resultater. - Jogvan og Daniel har besøgt mere end 390 skibe. Været på medsejlads på 4 5 dage per skib. Her har de foretaget optælling, oprydning og undervisning af kokkene. - Der er foretaget ændringer / tilpasninger i rederiets Safety Management System vedrørende; arbejdstøj, arbejdstid, spisetider, rengøringsplaner, rengøringsmidler, bestillingsvejledninger, menuplanlægning og meget mere. Der er danskere, polakker, kroater, Filippinere og indere på skibene. Så menuplanlægning er ret vigtig, når der er så mange nationaliteter. - Man har afholdt fem kokkeseminarer indtil videre. I starten bare til et to dages seminar. Det har været godt, at høre kokkenes synsvinkler. - Man har udarbejdet et træningsprogram som alle nuværende såvel som nye kokke skal gennemgå. Programmet ligger på 14 dage /lig med 100 timers undervisning på skolerne i Indien og på Phillipinerne. - Kokkens ansvar er nedjusteret. Træningsprogrammet. - Kvalifikationer og hygiejne. - Personlig hygiejne. - Fødevare sikkerhed, sanitet og hygiejne. - Catering sundhed og sikkerhed. - Affalds håndtering og beskyttelse af hav miljøet. - Multikulturel bevisthed. - Lager styring. - Praktisk bagning. - Praktisk madlavning: Det internationale køkken / det kulturelle køkken. - Madlavnings- teknikker - Vurdering og evaluering.

6 6 Der er rigtigt meget teori I dette kursus men også meget praktisk læring. Spørgsmål: Hvor meget viden har søfolkene om ernæring? Jeg oplever, at f.eks. phillipinerne ikke ved noget som helst om ernæring. I Danmark har vi ernæringsviden med os helt ned til 7 klasse. Det har man ikke på filippinerne. Svar: Kan ikke umiddelbart give en forklaring eller estimat på hvor meget ernæringsviden søfolkene har. Kommentar fra tilhørerne: Det virker nemt for os at se på ernæring det er svært at overføre vores tilgang til ernæring over på f.eks. phillipinernes tilgang. Daniel: Når emnet ernæring tages op på Kokkeseminarerne, så lukker folk ned mentalt. Torm har lagt mest vægt på viden om hygiejne, også fordi man synes det er vigtigt. Spørgsmål: Hvordan bliver der taget imod menu planerne? Svar: Der er vejledninger til kokkene. Spørgsmål: Ligger der et element af kompetence afklaring i undervisningsforløbet? Svar: Det vil man komme til at kunne se. Men da det første hold endnu ikke er helt igennem kurset, er det noget man vil kunne komme til at se nærmere på. Men det er nødvendigt, at man diskuterer den slags problemer: Hvis det øvrige mandskab ikke lærer folk f.eks. hvordan man bruger en ovn noget, så kan det øvrige mandskab ikke forvente forbedringer. De 10 retter der er en sikker succes fortsætter man med i de næste 30 dage.er vores erfaring. Kokke seminar. Manila Indien: På de 5 kokke seminarer, man indtil nu har afholdt, har man gennemgået: - MLC. - Budget. - Menuplanlægning. - Personlig hygiejne. - Mad opbevaring. - Sundhed og sikkerhed. - Praktisk madlavning. - Forhold mellem kabys og resterende besætning. - Senior officerernes ansvar. 50 kokke har indtil nu deltaget. Hensigten er, at alle 115 kokke hos torm skal igennem kurset. Spørgsmål: Og hvad med implementeringen af MLC? Svar: Man har lavet en vejledning til, hvorledes en arbejdsdag skal tilrettelægges. f.eks. har morgen mad været tilgængelig i tidsrummet fra 7 9 og frokost fra Det har man været nødt til at rydde op i, for at overholde arbejdstider.

7 7 Spørgsmål: Seniorofficererne har det med at kritisere kokkene. Man er træt af maden. Det er mest danskere der kritisere. Ikke så meget udenlandske seniorofficerer. Hvad gør man? Svar: Man skal spørge, om køkkenet har brug for at få hjælp eller andet. Det løser problemerne. Fremtids og igangværende tiltag: - Der er nogen der er gået i gang med at lave opskriftsbøger med kager (!!). - Der er fundet kvalificerede kokkeskoler i hhv. Indien og Manila, til at forestå undervisningen frem over. Forventet start juli Man vil afholde yderligere kokkeseminarer. - Man vil besøge alle skibe og sejle med for at kortlægge og gennemgå hele catering dep. Blandt andet optælling af lagre. - Tiltag og tilpasninger undervejs. F.eks. ny provision- Work book, styr på optællings arbejdsgange m.v. - Mange af de tiltag vi har igangsat kræver opfølgning fra starten for at sikre at alle er med. - Fokus på Messman and 2. Cook.. Vi tager sundhed helt til søs? ved Birgitte Nymann, Forfatter. For blot 20 år siden gjorde vi ikke så meget ud af sundhed og det at have det godt. Det er langsomt kommet på dagsordenen. Birgitte lever af at rådgive folk, der gerne vil have det godt. Og implementere sundhed i virksomheder. Hun mener, at verden bliver et bedre sted at være, når vi alle sammen får det bedre - hver især. Men forandringen kommer ikke igennem askese og ikke at have det sjovt! Hvad er sundhed i virkeligheden? Hvor sund føler du dig fra 1-10 på din, personlige skala. 10 er det bedste og 1 det værste. Er du på en 10 skal der ikke laves ændringer, fordi det er os selv der skal være tilfredse. Det er lige meget hvad verden udenom tænker om dit 10 tal. Er du på en 3 er ser det anderledes ud. Vi kender alle til, at opleve en træghed og en barrierer i.f.t. at få det bedre. Hvad kommer denne barrierer af? Den kommer af, at vi ikke skaber forandringer, hvis ikke vi føler, at der er mening med at skabe forandringen. Hvornår skabes mening? Når vi gør noget, som vi forbinder med noget godt. Eller når vi kan formindske noget, der er dårligt; f.eks. smerter. Således at Vi handler i frygten for eller i kærligheden til. Glæde eller frygt. Hvordan kan vi hjælpe folk med at skabe mening i deres liv, i.f.t. at få det bedre? 1 måde:

8 8 Hvis jeg fik det bedre / kom i bedre form, hvad ville det have af resultater for min økonomi, mit parforhold, mine børn, mit sexliv. 2 måde: Det vi kan frygte: Hvis du ikke føler, at du er målgruppen for forskellige sygdomme, preller frygten af på dig. Frygten for at dø, for at få et handicap. Frygten for at blive udstødt af sin sociale gruppe hvis jeg f.eks. er for tyk, bliver jeg udstødt af min gruppe. Glæde, nydelse versus frygt. Dem der er på skibene: Hvad er det der gør, at dem der lever dér, ikke har lyst til at tage sig af deres egen sundhed? Tilgængelighed. Jeg kan ikke få sund mad. Hvor lækker er maden, Hvor lækker ser den ud. Viden. Ved folk på skibene nok omkring hvad der er sundt at spise? Ved de hvad der skal til? Hvad er usund mad? En burger er jo ikke usund i sig selv. Men det er den der laves på McDonald s. Hvilken kultur er der på skibene? Hvem kan spise flest æbleskiver? Hvem kan klare flest armbøjninger? Mad er underholdning. Vi påvirker nogle dele af hjernen, hvis vi spiser bestemte typer af mad. F.eks. fedt og chokolade. Savn. Jeg håndterer mit savn af familien, ved at spise. Fatique. Kan give træthed og den kan dulmes ved at man spiser noget. Stress. Uløste konflikter, kan gøre at vi spiser. Skal man implementere sundhed, skal man tage hensyn til, at der er forskellige årsager til at folk er usunde. At træne kan give flad mave. Eller fjerne smerter i maven. Eller giver bedre kropsholdning. Der kan være 20 forskellige årsager til at folk er overvægtige. Fokuserer man kun på én årsag og dermed kun én løsning, rammer man ikke de 19 andre årsager.

9 9 Sundhedsstyrelsen er ikke gode nok til at få os til at fokusere på andet end angsten. Den fokuserer kun på angsten ikke glæden. Hvis vi skal have fokuseret på sundhed, skal vi fokusere på, at vi gerne vil give folk noget og forklare folk, at de får noget af os. Den enkelte skal få lyst til at gøre en forskel. Sundhed er at få dækket de basale behov. Ilt, vand, mad osv. Gennemsnitsdanskere tror, at sundt er lig med kedeligt. I Birgittes skole er smør sundt. I dag er man ikke noget, hvis man er løber eller ikke har løbet et Marathon. Men der er masser af andre måder, at blive sund på. Ro, fred, søvn og hvile er nødvendigt. I de sidste 50 år har vi haft underskud af søvn. Hvis folk ude på skibene fik at vide, at deres overspisning skyldtes træthed, ville de være motiveret for at skabe en forandring. Folk skal få muligheden for noget, for at se en fremtid / muligheder. Spørgsmål: På et skib er aktionsradiussen meget lille. Med en skridt tæller kan man max komme op på mellem skridt per dag. Hvad gør man? Svar: Man kan lave træning på 2 kvadratmeter. Træner man 1 minut 3 gange om ugen, mindsker man sin risiko for at få type 2 diabetes. Man får ikke mere ud af træne 1 time end 40 minutter. Hvad gider jeg? Hvad vil jeg? Hvad gider jeg? Det skal være udgangspunktet. Birgittes spørgsmål til publikum: Hvad er hovedårsagen til at man bliver overvægtig på et skib? Svar: Man er u engagerede i ens arbejde, og er der kun, for at tjene penge. Så man har intet til fælles. Kommentar fra tilhørerne: Søvnmønstrene. Mange sover for lidt. Det skyldes skiftende søvn mønstre. Nedslidning af ben, hofter og knæ. Birgitte: Man skal ville sundhed. Kommentar fra tilhørerne: Kultur og selvforståelse. Man arbejder hårdt. Men man får ikke pulsen op. Jo mere man spiser, jo mere får man i løn. Kommentar: Velfærd holistisk set. Manglende søvn og risiko for navigations fejl. Uddannelse og hviletid. Vi har som industri ventet alt for lang tid på at gøre noget ved problemet. Der er 500 års tradition for at gøre som vi plejer. Kommentar: Holdningsændringen starter, når vi er i gang med at tage vores uddannelse. Derfor starter forandringen på uddannelsen. Kommentar: Holdningsændringen er i gang. Derfor skal vi nu investere i sundhed. Gør man ikke det, kræver man i stedet bare mere i cool Cash. Søfolk ryger ikke mere end almindelige borgere i Danmark. Kommentar: Det er ikke bevægelsen der er det store issue mere. Men tilgængelighed i form af alsidighed i kosten. Det får vi ikke nok af. Referent Anna Birkemose SEAHEALTH.

Kortlægning af kost og kompetencer til søs

Kortlægning af kost og kompetencer til søs Kortlægning af kost og kompetencer til søs SEAHEALTH, Projekt NEPTUNE Med støtte fra Den Danske Maritime Fond Kortlægning af kost og kompetencer til søs Hvad er der af udfordringer på kostområdet til søs?

Læs mere

KOSTPOLITIK En kursændring til at gøre det sunde valg lettere

KOSTPOLITIK En kursændring til at gøre det sunde valg lettere KOSTPOLITIK En kursændring til at gøre det sunde valg lettere Vejledning til rederier der vil sætte egne rammer for kosten om bord KOSTPOLITIK 4 Indhold Hvad er en kostpolitik? 4 Formål 4 Succeskriterier

Læs mere

Foredrag 2015. Mindbooster. Foreningen hjernesund Færøvej 51 2800 Lyngby Telefon +45 4162 4887 E-mail: info@hjernesund.dk

Foredrag 2015. Mindbooster. Foreningen hjernesund Færøvej 51 2800 Lyngby Telefon +45 4162 4887 E-mail: info@hjernesund.dk Foredrag 2015 Mindbooster STYRK DET MODNE LIV - få inspiration og viden med foredrag fra Mindbooster Det bedste jeg kan gøre for mig selv, min familie og venner er at holde mig frisk og i live - Charlotte,

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION

ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION Tidsperspektiv: Ca. 1 år Læs mere om: Fase 1: Beslutningen træffes Fase 2: Hvad er status? Fase 3: Hvor vil vi hen? Fase 4: Hvad skal ændres? Fase 5: Indkøringsfasen

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Evaluering af 'Mindfulness '

Evaluering af 'Mindfulness ' 4. oktober 211 Evaluering af 'Mindfulness ' I perioden 13-5-211 til 16-9-211 blev kurset 'Mindfulness ' afholdt for 41 deltagere. I forbindelse med kurset er der foretaget en evaluering. Resultaterne af

Læs mere

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase DinnerdeLuxe En virksomhedscase Indhold Introduktion til casen. 3 Om DinnerdeLuxe. 3 Vigtige partnerskaber. 4 Introduktion til casen DinnerdeLuxe Aps er en dansk virksomhed, og denne eksempelcase handler

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

6. Fokus på arbejdsbelastninger og stress

6. Fokus på arbejdsbelastninger og stress 6. Fokus på arbejdsbelastninger og stress Igennem de sidste 20 år har arbejdet til søs forandret sig. Bl.a. er administrativt arbejde blevet en væsentlig del af arbejdsopgaverne. Det skyldes primært myndighedernes

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

METODER. til intern videndeling. - dokument til download

METODER. til intern videndeling. - dokument til download METODER til intern videndeling - dokument til download VIDENDELING HVORFOR NU DET? Om forskellen på information og viden kan der siges meget. Ganske kort er én definition at viden er information som fører

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

Innovation afhænger af vaner

Innovation afhænger af vaner Innovation afhænger af vaner - Bryd vanen og nå dine mål! 21. 22. september 2005 Det er ikke den stærkeste eller mest intelligente der overlever, men den der er mest forandringsvillig Charles Darwin Program

Læs mere

1. Generelle spørgsmål om dig og din tilknytning til den danske handelsflåde.

1. Generelle spørgsmål om dig og din tilknytning til den danske handelsflåde. Velkommen til s spørgeskemaundersøgelse om trivslen til søs. Spørgeskemaundersøgelsen er helt anonym, og dit rederi vil kunne få adgang til din specif besvarelse. Spørgeskemaet indledes med en række faktuelle

Læs mere

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag G - Sofie 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.10 Sofie: Ja, jamen det er, at jeg står

Læs mere

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012 Større trivsel, lavere sygefravær, mere tid til beboerne. Det er nogle af de ting, som Lean værktøjet PlusPlanneren har ført med sig. Den lyser op i hjørnet af kontoret med sin lysegrønne farve. Her giver

Læs mere

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt Følg Rikkes kamp for at tabe 30 kilo Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt at sige nej til mad På trods af alle gode intentioner og et solidt team af eksperter i ryggen, har tallet på vægten ikke

Læs mere

1. God ledelse. God ledelse

1. God ledelse. God ledelse 1. God ledelse Historier om livet om bord God ledelse Ledelsen om bord er afgørende for trivsel og effektivitet. I dette kapitel viderebringer vi en række lederes erfaringer og tanker om ledelse 15 Skab

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst.

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Kald 4: Hvad er dit behov lige nu. Nu er det tid til at ligge ønskerne lidt væk. Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Men i dag skal vi tale om dit behov.

Læs mere

Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune

Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune Københavns Madhus Januar 2013 Copenhagen House of Food www.kbhmadhus.dk Around 40 people staff yearly budget app. 4,5 mill EURO Indhold:

Læs mere

DEN SÆLGENDE KUNDESERVICE SÆT FART PÅ SALGET I KUNDESERVICE UDEN AT DEN GODE SERVICE RYGER I SVINGET

DEN SÆLGENDE KUNDESERVICE SÆT FART PÅ SALGET I KUNDESERVICE UDEN AT DEN GODE SERVICE RYGER I SVINGET DEN SÆLGENDE KUNDESERVICE SÆT FART PÅ SALGET I KUNDESERVICE UDEN AT DEN GODE SERVICE RYGER I SVINGET KRAV OPPEFRA: SÆLG SÆLG SÆLG! Detailhandlen er under pres i Danmark. Det betyder, at vi som virksomhed

Læs mere

Koncern Personalepolitik

Koncern Personalepolitik Koncern Personalepolitik Personalepolitik med omtanke Et menneske er skabt ej for sig selv alene. Sådan lyder de allerførste ord i den første udgave af den avis, der 2. januar 1767 blev begyndelsen til

Læs mere

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet Hygiejne i kabyssen - gode råd til skibets egenkontrol En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet God hygiejne er hele tiden at tænke sig om, når man laver mad til andre. For at begrænse

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Spørgeskema Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Juni 2005 Udsendt af Health Care Consulting på vegne af Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering, Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Tilfredse medarbejdere gør en forskel, også på bundlinien. - Viden skaber tilfredse medarbejdere

Tilfredse medarbejdere gør en forskel, også på bundlinien. - Viden skaber tilfredse medarbejdere Tilfredse medarbejdere gør en forskel, også på bundlinien. PERSONALEAFDELINGEN har undersøgt danske virksomheders viden om medarbejder tilfredshed 77% af de adspurgte, undersøger medarbejdernes tilfredshed

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Velkommen )l onlineforedraget. Kuren mod Stress 4 vig1ge trin, der lærer dig at slippe stress. For al1d.

Velkommen )l onlineforedraget. Kuren mod Stress 4 vig1ge trin, der lærer dig at slippe stress. For al1d. Velkommen )l onlineforedraget Kuren mod Stress 4 vig1ge trin, der lærer dig at slippe stress. For al1d. Cand. negot. og Coach Mor )l Sebas)an og Oliver Gi< med Morten Specialist i stresshåndtering siden

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

SUNDHED PÅ ARBEJDSPLADSEN Små skridt Stor effekt!

SUNDHED PÅ ARBEJDSPLADSEN Små skridt Stor effekt! VIL DU HAVE SUNDHED PÅ ARBEJDSPLADSEN Små skridt Stor effekt! Skal man forebygge, skal der først og fremmest sættes ind så tidligt som muligt. Erfaringerne viser at et af de vigtigste elementer for at

Læs mere

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger 7. Håndtering af flerkulturelle besætninger Mange nationaliteter om bord er blevet almindeligt i mange skibe. Det stiller ekstra krav til kommunikation og forståelse af forskelligheder. 51 "Lade som om"

Læs mere

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet Evaluering af projekt Mor i bevægelse Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet 1 Evaluering Interventionsgruppe (n=65) Matchet kontrolgruppe (n=89)

Læs mere

Sådan slipper du stress. 4 vig&ge trin, der lærer dig at slippe stress. For al&d

Sådan slipper du stress. 4 vig&ge trin, der lærer dig at slippe stress. For al&d Velkommen )l workshoppen Sådan slipper du stress. 4 vig&ge trin, der lærer dig at slippe stress. For al&d Cand. negot. og Coach Mor )l Sebas)an og Oliver Gi= med Morten Specialist i stresshåndtering siden

Læs mere

Det vil glæde mig...

Det vil glæde mig... s Det vil glæde mig... Kære leder Det vil være en glæde for mig sammen med Dig - at designe en unik workshop tilpasset din virksomhed og jeres udfordringer Lad Dig inspirere af workshops, som andre allerede

Læs mere

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden!

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! idéer for livet Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! 38 Idéer for livet Ambassadører ved IFL jubilæumsarrangement i sept. 2008. Evaluering af Skandia Idéer for livet Ambassadører 2008 Denne rapport

Læs mere

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet Hygiejne i kabyssen - gode råd til skibets egenkontrol En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet God hygiejne er hele tiden at tænke sig om, når man laver mad til andre. For at begrænse

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 1. BRUG KLIPPESTOLEN SÅ OFTE DU KAN De få sekunder du sparer på at stå fremadbøjet i stedet for at trække klippestolen i den rette

Læs mere

Helhedsorienteret sundhedsfremme

Helhedsorienteret sundhedsfremme SYGEFRAVÆR ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADSER 17. oktober 2008 Tiltag til nedbringelse af sygefravær Helhedsorienteret sundhedsfremme Initiativtager: Lederen af børneinstitutionen eller ældrecentret Sundhed er

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere

EMPLOYER BRANDING - FRA HOVSALØSNING TIL STRATEGI

EMPLOYER BRANDING - FRA HOVSALØSNING TIL STRATEGI EMPLOYER BRANDING - FRA HOVSALØSNING TIL STRATEGI Adm. direktør Henrik Engelund, core:workers DI Service Årsdag 2015 Fremtidens Arbejdskraft MOVING PEOPLE THROUGH INTERNAL, CORPORATE & EMPLOYER COMMUNICATION

Læs mere

Sorg er ikke hvad sorg har været

Sorg er ikke hvad sorg har været Sorg er ikke hvad sorg har været Jorit Tellervo, projektleder - Videncenter for Rehabilitering og Palliation Nyborg Strand, september 2015 Videncenter for Rehabilitering og Palliation - et nationalt center

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk'

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk' Arbejdsmarkedsøvelser til September 2014 Side 1 Invitationer, gæster og fester, s. 5-12 Invitation til Julefrokost Så er det tid til den årlige julefrokost. Denne gang foregår festen i vores lokaler på

Læs mere

Mad og måltider - sundhedspædagogik i hverdagen

Mad og måltider - sundhedspædagogik i hverdagen Mad og måltider - sundhedspædagogik i hverdagen DAGTILBUDSKONFERENCE 30.11.2011 MINISTERIET & FØDEVARESTYRELSEN KAREN WISTOFT, PHD, LEKTOR Indledende spørgsmål Hvad kendetegner maddannelse og mental sundhed

Læs mere

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger 7. Håndtering af flerkulturelle besætninger Det flerkulturelle kan, udover forskellige nationaliteter, også ses som det at forskellige grupper om bord har forskellige kulturer. Dvs. de forskellige grupper

Læs mere

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014 1 Kontaktpersonens navn: Den unges navn: Dato: 2 Boligforhold Profil 1: Jeg er meget tilfreds med at bo på Rismøllegården og har det godt med de andre beboere og personalet. Profil 2: Jeg er hovedsagligt

Læs mere

Sund kurs. Hvad vil vi? og hvor langt skal vi gå?

Sund kurs. Hvad vil vi? og hvor langt skal vi gå? Sund kurs Hvad vil vi? og hvor langt skal vi gå? Sæt en sund kurs Sundhed er ikke kun den enkeltes ansvar. Arbejdspladsen spiller en væsentlig rolle ved at fastlægge regler, rammer og muligheder og ved

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Giv tid til forandring - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Indledning Folkekirkens Familiestøtte støtter forældre, som har velkendte udfordringer i hverdagen, og som ønsker

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion 2 Konflikttrappen Dias 1/19? Hør om der er spørgsmål eller kommentarer. Konflikttrappen Formålet med denne lektion er at lære konflikttrappen at kende trin for trin at give indsigt i hvordan konflikter

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 60 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 46% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR. Dipl.Psych. MFCC. Viljen starter, hvor lysten holder op! SPORTS PSYCHOLOGY INSTITUTE

FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR. Dipl.Psych. MFCC. Viljen starter, hvor lysten holder op! SPORTS PSYCHOLOGY INSTITUTE FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR Dipl.Psych. MFCC Viljen starter, hvor lysten holder op! HVEM ER? ERIK ØSTENKJÆR Dipl.Psych. MFCC Erik Østenkjær, Dipl.Psych. MFCC, har været coach og sparringspartner for

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tømmerup Fri- og Efterskole, friskolen og SFO

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tømmerup Fri- og Efterskole, friskolen og SFO UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tømmerup Fri- og Efterskole, friskolen og SFO Dato: 1. august, 2012 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til:1. august, 2015 UMV en indeholder

Læs mere

NYE RAMMER - NYE MULIGHEDER? BORGERES OPLEVELSE AF DEN FREMSKUDTE BESKÆFTIGELSESINDSATS I URBANPLANEN

NYE RAMMER - NYE MULIGHEDER? BORGERES OPLEVELSE AF DEN FREMSKUDTE BESKÆFTIGELSESINDSATS I URBANPLANEN NYE RAMMER - NYE MULIGHEDER? BORGERES OPLEVELSE AF DEN FREMSKUDTE BESKÆFTIGELSESINDSATS I URBANPLANEN INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetdecember2012 ForfattetafSocialRespons: SofieBertoltWinther,EaHelthØgendahlogLotteKarlsgaardThost.

Læs mere

En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit. Introduktion og oplæring til konceptet

En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit. Introduktion og oplæring til konceptet En brugerrejse med fokus på ernæring og appetit Da jeg blev konstateret nyresyg, blev jeg meget hurtig tvunget til at spise helt anderledes end jeg havde gjort tidligere. Før havde jeg ikke i særlig høj

Læs mere

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 EM Sofia Dag 1: Vi mødtes i lufthavnen 14:45, men fløj først 16:50. Vi mellemlander i München. Vi kiggede lidt butikker, og nu flyver vi videre til Sofia.

Læs mere

Meditation er hjernefitness - og kan skabe bro mellem arbejdsliv og fritid.

Meditation er hjernefitness - og kan skabe bro mellem arbejdsliv og fritid. Henning Daverne Ejer af kursusvirksomheden Lotusheart Meditation er hjernefitness - og kan skabe bro mellem arbejdsliv og fritid. T E B B JO På Magasinet for Medarbejdernes Trivsel, Sundhed og Velvære

Læs mere

EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN...

EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN... EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN... OM MOTIVATION MANAGEMENT I 2009 startede Motivation Management en succesfuld rejse. Vi har formået at forene motivation og ledelse på en succesfuld måde. Ideen om at

Læs mere

Udfordringerne på sundhedsområdet til søs Henrik L Hansen

Udfordringerne på sundhedsområdet til søs Henrik L Hansen SEAHEALTH og SIMAC Seminar om sundhedsledelse Udfordringerne på sundhedsområdet til søs Henrik L Hansen Udfordringerne på sundhedsområdet til søs Hvad er fakta? Hvorfor er det sådan? Hvad er konsekvenserne?

Læs mere

Det gælder livet. Krop og sundhed. Afspændingspædagog Ane Moltke

Det gælder livet. Krop og sundhed. Afspændingspædagog Ane Moltke Det gælder livet Krop og sundhed Afspændingspædagog Ane Moltke Indholdet i oplægget Udbytte og barrierer for fysisk aktivitet Hvordan griber vi det an? Lad os starte med at prøve det Og mærke hvordan det

Læs mere

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden 2 Alle kan lave mad! Alle kan lave mad, hvis de lærer hvordan. Gennem de seneste år er det desværre gået ned ad bakke, når man ser på madlavningen herhjemme. Der er nemlig færre og færre, som kan tilberede

Læs mere

Guide til succes med målinger i kommuner

Guide til succes med målinger i kommuner Guide til succes med målinger i kommuner Af Kresten Bjerg, kommunikationsrådgiver, Bjerg K Kommunikation måles af forskellige grunde. Derfor skal kommunikation også måles på forskellige måder. Dit første

Læs mere

DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU

DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU Mellemlederne hos KD Gruppen brugte for meget tid på drift og detaljer. De løb hurtigere og hurtigere for at nå mere og mere selv, mens

Læs mere

ERFARINGER FRA MOTION & MINDFULNESS GRUPPEFORLØB

ERFARINGER FRA MOTION & MINDFULNESS GRUPPEFORLØB ERFARINGER FRA MOTION & MINDFULNESS GRUPPEFORLØB LOUISE LIND BERN Cand. Psych. Aut. TIDLIGOPS NETOPNU HADERSLEV VIBORG 19/9 2014 Formål med motion og mindfulness gruppen Formålet med denne gruppe var,

Læs mere

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden

Alle kan lave mad! Sanne Vinther Arla Fonden 2 Alle kan lave mad! Alle kan lave mad, hvis de lærer hvordan. Gennem de seneste år er det desværre gået ned ad bakke, når man ser på madlavningen herhjemme. Der er nemlig færre og færre, som kan tilberede

Læs mere

Hvor svært kan det være? salgs3ner.dk Træning med vilje JohnHarmsen.dk

Hvor svært kan det være? salgs3ner.dk Træning med vilje JohnHarmsen.dk Salg Hvor svært kan det være? Dagsorden 10.00-11:15 Velkomst & Generelle salgsværktøjer 11.15-12.00 Gruppearbejde & Fremlæggelse 12.00-12.30 Frokost 12.30-14.00 Gruppearbejde & Fremlæggelse 14.00-14.30

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

Angst. Er en følelse

Angst. Er en følelse Angst Er en følelse 350.000 danskere lider af angst Indenfor 12 mdr. Livstid Panikangst 2,6% 4,5% Agorafobi 3,1% 6,1% Enkelfobi 11,1% 14,4% Socialfobi 7,9% 13,7% Generaliseret angst 1,9% 4,5% OCD 0,7%

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

En ny begyndelse med skizofreni. Arbejdsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004.

En ny begyndelse med skizofreni. Arbejdsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. En ny begyndelse med skizofreni Arbejdsark Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Label: Arbejdspapirer, der er udfyldt og drøftet 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation til samarbejde

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Rollespil Brochuren Instruktioner til mødeleder

Rollespil Brochuren Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Konflikter med kunder. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henrik og Lisbeth, hvor Henrik

Læs mere

Hvordan vil du forklare hvad smerte er?

Hvordan vil du forklare hvad smerte er? Forventninger PERCEPTION Opmærksomhed Placebo Nocebo Hvordan vil du forklare hvad smerte er? Venner, viden og Verdensbillede Erfaringer Gener Immunforsvar Kultur og opvækst og meget mere? Nociception Videnomsmerter.dk

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Tæt på 3 kvinder: Aldrig mere yoyo-vægt KLIK HER OG SE HVORDAN DU SELV KAN STOPPE YOYO VÆGTEN

Tæt på 3 kvinder: Aldrig mere yoyo-vægt KLIK HER OG SE HVORDAN DU SELV KAN STOPPE YOYO VÆGTEN Tæt på 3 kvinder: Aldrig mere yoyo-vægt KLIK HER OG SE HVORDAN DU SELV KAN STOPPE YOYO VÆGTEN Af: Christina Bølling, foto: Ditte Capion Jeg har altid taget store portioner, både af mad og af livet Efter

Læs mere

Attraktive og effektive

Attraktive og effektive Attraktive og effektive arbejdspladser ATTRAKTIVE OG EFFEKTIVE ARBEJDSPLADSER SIDE 1:6 Sæt arbejdspladsens sociale kapital på dagsordenen og opnå bedre resultater. Når I oplever en sammenhæng i det I gør,

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012.

Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012. Referat af Pårørenderådsmødet på Bostedet Vinklen - CSB den 4/12 2012. Tilstede: Susanne Wolfsberg, Carsten Hansen, Natacha Soelberg, Bente Holm, Anne Quitzau og Twiggy Liljehult. Forslag til Møderække

Læs mere