VURDERING AF DE FIRE PRISMODELLER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VURDERING AF DE FIRE PRISMODELLER"

Transkript

1 Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 157 Offentligt (01) Bilag 2 VURDERING AF DE FIRE PRISMODELLER 5. januar 2014 VI FJERNER GÆTVÆRK FRA BESLUTNINGER

2 INDLEDNING 2 Baggrund og struktur i rapport I denne rapport præsenterer vi Incentives vurdering af de fire konkrete prismodeller, der er fremlagt i forbindelse med arbejdet med at harmonisere taksterne på Sjælland. Prismodellerne vurderes ud fra seks evalueringskriterier, der er aftalt med koordinationsgruppen på et møde den 4. november. Kriterierne er efter aftale med Trafikstyrelsen opdelt således, at det klart fremgår, hvilke kriterier der direkte afspejler de pejlemærker, der er udstukket i Kommissorium for det videre arbejde med takstharmonisering på Sjælland og hvilke supplerende kriterier parterne har ønsket belyst i vurderingen. Denne rapport er struktureret som følger: 1. Kort om de fire prismodeller 2. Kort om de seks evalueringskriterier 3. Samlet vurdering af de fire prismodeller 4. Gennemgang af vurderingerne for hvert kriterie 5. Supplerende kommentarer Indledende kommentarer til vurderinger Vurderingerne er baseret på de beskrivelser og tilhørende regneark, der pt. forligger for de fire prismodeller. For flere af modellerne udestår den endelige afklaring af, hvordan modellerne udformes. I beskrivelsen af hovedstadsmodellen med fast prisforhold fremgår det fx, at man forestiller sig, at der over en fireårig transitionsperiode indføres en progressiv mængderabat. I notatet og det tilhørende regneark er der ikke medregnet mængderabat. Og det fremgår ikke, hvordan den skal udformes. Vi har derfor vurderet modellen uden mængderabat. Og for 1-trinsmodellen indikerer de input, som pt. foreligger, at forslaget resulterer i et merprovenu på godt 8%. Det gør, at vurderingerne for denne model er ekstra usikre. Vi foreslår derfor, at der laves en grundig gennemgang af den eller de modeller, man vælger at gå videre med. Dette synspunkt uddyber vi i afsnit 5. Vi har ikke taget stilling til, om der findes prismodeller, der er bedre end de fire modeller, som vi er blevet bedt om at vurdere. Eller om modellerne kan forbedres med mindre justeringer.

3 1. KORT OM DE FIRE PRISMODELLER 3 Vi har vurderet de fire prismodeller, der kort er beskrevet i tabellen nedenfor to modeller med mængderabat og to modeller uden mængderabat. Uddybende beskrivelser findes i modelnotaterne. Uden mængderabat Med mængderabat Hovedstadsmodel Hovedstadsmodel fast prisforhold 1-trinsmodel 5-trinsmodel Taksterne sættes således, at takstændringerne berører færrest muligt rejser og kunder. Det vil i praksis sige, at de nuværende priser for hovedstadsområdet med mindre modifikationer udbredes til hele Sjælland. Udgangspunktet er hovedstadsmodellen. Men priserne modificeres, så prisforholdene mellem enkeltbilletter, rejsekort og fastprisproduktet bliver nemmere at kommunikere til kunderne. Modellen er baseret på 5- trinsmodellen. Udformningen af mængderabatten sikrer fuld betaling fra lavfrekvente brugere af rejsekort. Kunderne opnår en større rabat på rejsekortet, jo mere de rejser. Der etableres fem rabatsatser fra 10-50%.

4 2. KORT OM DE SEKS EVALUERINGSKRITERIER 4 Vi beskriver kort de seks evalueringskriterier nedenfor. Hver model scores ud fra hvert kriterie med. På de efterfølgende sider specificerer vi kriterierne nærmere. Generelt er der et håb og en forventning blandt parterne bag arbejdet, at dannelsen af ét fælles takstområde for Sjælland vil give flere passagerer i den kollektive trafik. Passagerfremgangen vil primært være drevet af kriterie A ( Enkelthed ) og kriterie C ( Priser matcher betalingsvillighed ). Kriterie Kort beskrivelse Kriterier direkte udstukket i kommissoriet A B Enkelthed Flest mulig med uændret pris Kvalitativ vurdering af, hvor enkelt takstsystemet er for kunderne. Herunder om kunderne nemt kan vælge den optimale billettype, gennemskue prisen på næste rejse, forstå logikken bag priserne etc. Andel rejser med en uændret pris. Vi vurderer både andel rejser med helt uændret pris og antal rejser med en prisændring på mindre end +/- 5%. C Prisincitament Hvis priserne ændres, så de afspejler kundernes betalingsvillighed og prisfølsomhed, kan man få flere kunder ved et uændret prisniveau. Vi tager højde for, at prismodellerne giver forskellige marginalpriser for kunderne. D Usikkerhed om provenu Vi vurderer, hvor stor usikkerhed der er på, at provenuet sikres. Provenuet er bl.a. mere usikkert, hvis prismodellen medfører store skift i kundernes valg af billettype og medfører store prisændringer for mange. Supplerende kriterier E Mulighed for udbredelse Vi vurderer, om prismodellen kan udbredes til landsdelstrafikken og de øvrige takstområder i Danmark. Dette vil bidrage til enkeltheden for kunderne. F Matcher selskabernes produktionsomkostninger Vi vurderer, i hvilket omfang prismodellen bidrager til øgede produktionsomkostninger. Det kan fx ske, hvis prismodellen skaber øget incitament til at rejse i peak frem for off-peak.

5 3. SAMLET VURDERING AF DE FIRE PRISMODELLER 5 Skala: I nedenstående tabel har vi opsummeret vores vurdering af de fire prismodeller ud fra de seks evalueringskriterier. På næste side findes nogle korte supplerende kommentarer til opsummeringen. På de efterfølgende sider beskriver vi baggrunden for de enkelte vurderinger. Kriterie Uden mængderabat Med mængderabat Hovedstadsmodel Hovedstadsmodel 1-trinsmodel 5-trinsmodel fast prisforhold A B Enkelthed Flest mulig med uændret pris C Prisincitament D Usikkerhed om provenu E Mulighed for udbredelse F Matcher selskabernes produktionsomkostninger

6 3. SAMLET VURDERING AF DE FIRE PRISMODELLER 6 Opsummering af vurderinger Forenkling og prisincitamenter Alle fire prismodeller vil føre til en forenkling af taksterne i den kollektive trafik. Det gælder i særdeleshed for prismodellerne uden mængderabat, hvor kunderne ikke skal kende deres aktuelle rabattrin for at kunne gennemskue prisen på næste rejse. Vi vurderer, at de to modeller uden mængderabat er lige enkle for kunderne. Vi vurderer, at alle fire prismodeller fører til, at de nye priser i højere grad end de nuværende matcher kundernes prisfølsomhed. Forenklingen og de forbedrede prisincitamenter kan bidrage til passagerfremgang i den kollektive trafik. Prisændringer og usikkerhed Færrest kunder vil opleve prisændringer, hvis hovedstadsmodellen implementeres. Med denne model vil man på 81% af rejserne opleve, at prisen maksimalt ændres med 5%. Det bidrager til, at usikkerheden om, at provenuet hentes hjem, er mindre for hovedstadsmodellen end for prismodellerne med mængderabat. Udbredelse af prismodeller Modellerne med mængderabat er mere velegnede til at blive udbredt til landsdelstrafikken end modellerne uden mængderabat. Det skyldes, at der i prismodellerne uden mængderabat ydes store rabatter til de mange lavfrekvente brugere, der i dag betaler fuld pris i landsdelstrafikken. Selskabernes produktionsomkostninger 5-trinsmodellen er den prismodel, der matcher selskabernes produktionsomkostninger bedst, idet den fører til det mindste pres på kapaciteten i peak. Supplerende bemærkninger Alle prismodellerne medfører relativt store omvæltninger, der skaber usikkerhed om det samlede provenu. Det forstærkes af, at man nok kan forvente, at kunderne på kort sigt reagerer mere på prisstigninger end på prisfald. Vi foreslår derfor, at man stiler mod at ramme et provenu, der er lidt højere end i dag. Så undgår man, at man kort efter implementeringen af de nye priser skal lave ekstraordinære prisstigninger. Det skal også ses i lyset af, at visse effekter ikke er medregnet i beregningsmodellen. Arbejdet er lavet under stort tidspres. Vi foreslår derfor også, at man grundigt gennemgår den eller de modeller, man vælger at gå videre med i arbejdet, inden man lægger sig fast på de endelige takstrækker.

7 4. GENNEMGANG AF VURDERINGERNE FOR HVERT KRITERIE 7

8 KRITERIE A. ENKELTHED 8 Specifikation af evalueringskriterie A Det er vanskeligt præcist at definere, hvordan man laver en prismodel, der er enkel for kunderne. Vi har lavet en kvalitativ vurdering ud fra følgende pejlemærker: + Priser: Hvor mange priser skal kunderne tage stilling til? Er de runde eller skæve? Kan kunderne gennemskue prisen på næste rejse? + Billettyper: Er det nemt at vælge den optimale billettype? + Principper: Kan principperne formidles på en nem og overskuelig måde? Er principperne intuitive? Pejlemærkerne flugter med, at forbrugerombudsmanden lægger vægt på, at kunderne bliver oplyst om, hvordan de kan få den billigst mulige rejse. Og at markedsføringsloven stiller krav om, at den samlede pris oplyses på forhånd (eller alternativt, at grundlaget for beregning af prisen oplyses). Når vi vurderer prismodellernes enkelthed, har vi holdt os for øje, at undersøgelser i Norge (Ruud, 2004) viser, at det specielt er de mindre frekvente brugere, der har svært ved at gennemskue priserne. Vores vurderinger ud fra dette kriterie er mere subjektive end for de øvrige kriterier.

9 KRITERIE A. ENKELTHED 9 Skala: Uden mængderabat Med mængderabat Hovedstadsmodel Hovedstadsmodel fast prisforhold 1-trinsmodel 5-trinsmodel Modellen er enklere end modellerne med mængderabat, da prisen ikke afhænger af rejseomfanget. Det er enkelt at formidle, at: + rejsekortprisen altid er (minimum 25%) lavere end den tilsvarende enkeltbilletpris. + det kan betale sig at købe et periodekort, hvis man rejser mere end dage pr. måned mellem hjem og arbejde. På to punkter er modellen lidt mindre enkel end model 2: + Besparelsen ved at vælge rejsekort frem for enkeltbillet varierer mellem 25% og 49%, mens besparelsen er fast i model 2. + Break-even for, at det kan betale sig at købe periodekort frem for rejsekort, varierer mellem 12 og 13 rejsedage, mens forholdet er fast i model 2. Vi har vurderet modellen ud fra en situation uden mængderabat (jf. side 2). Fordelen ved model 2 er, at modellen har faste prisforhold mellem enkeltbilletter, rejsekort og periodekort. Vi vurderer dog, at modellen har den ulempe, at priserne er bygget op om de dyreste billetter (enkeltbilletterne), som kun en lille del af kunderne bruger. Det gør, at mange kunder skal forholde sig til (høje) priser, der er irrelevante for dem. Modellen er lidt mere kompliceret for kunderne at gennemskue end model 1 og 2, da kunderne skal forholde sig til mængderabat. Mængderabatten er dog enkel og nem at forstå, idet der gives en fast rabat på 25% efter 3 rejser på en måned. Modellen er en forenkling i forhold til prismodellerne i de områder, hvor man i dag opererer med mængderabat, da: + mængderabatten alene beregnes ud fra antal rejser (og ikke en kombination af antal rejser og længden på rejserne). + antallet af rabattrin er reduceret. + rabattrinene er mere runde (fx 30% - 40% - 50% mod fx 28% - 42% -51%). Sammenlignet med prismodellerne uden mængderabat er prismodellen dog mere kompliceret for kunderne at gennemskue. Kunderne skal kende deres rabattrin for at kende prisen på den næste rejse. På to punkter er modellen mere enkel end model 2: + Priserne på rejsekortet er mindre skæve (fx 43 49,5 56 vs. 42,75-46,74 50,73 for 7-9 zoner). + Prisstrukturen er bygget op om de produkter, kunderne hyppigst bruger. Vi vurderer, at model 1 og 2 er lige enkle.

10 KRITERIE B. FLEST MULIG MED UÆNDRET PRIS 10 Specifikation af evalueringskriterie B Vi har lavet en vurdering af, hvor mange rejser og hvor stor en del af provenuet, der vil blive berørt af prisændringer. Konkret har vi opgjort andelene af rejser med: + uændret pris (+/- 5%) + moderat prisændring (+/- 5-15%) + stor prisændring (+/- 15% eller mere) Vi har desuden opgjort, hvor stor en andel af rejserne der får en fuldstændig uændret pris. Vi baserer opgørelserne på kundens oprindelige rejsehjemmel (dog erstattes klippekort af rejsekortet). I de tilfælde, hvor kunden kan spare penge ved at skifte til en anden type rejsehjemmel, har vi altså ikke ladet dette indgå i vurderingen. Afskaffelsen af periodekort til alle zoner indgår ikke i vurderingen, da det er fælles for alle modellerne. Internt Movia V 2,7% DSB takstsæt; 9% Andel af provenu Internt Movia S 3,1% Internt Movia H; 85% Næsten 95% af det samlede provenu er fra Movia H eller DSB s takstsæt, som det fremgår af figuren til højre. Derfor vil de prismodeller, som har de mindste takstændringer her, komme bedst ud på dette kriterie. På de følgende sider gennemgår vi vurderingerne for prismodellerne enkeltvis.

11 KRITERIE B. FLEST MULIG MED UÆNDRET PRIS 11 Skala: Uden mængderabat 1 Hovedstadsmodel Færrest kunder vil opleve prisændringer med hovedstadsmodellen. Prisfald 4% 9% Antal rejser Provenu 81% af rejserne og 66% af provenuet får en prisændring på højst 5%. Heraf er prisen helt uændret for 76% af rejserne. Omkring 9% af rejserne og 18% af provenuet får en prisændring på. Det drejer sig især om periodekort på lange rejser i Movia H, som stiger i pris, og klippekort i Movia H, som falder i pris, da kunderne med rejsekort altid får den billigste klippekortspris. Prisfald 5-15% Uændret pris (+/- 5%) 3% 5% 66% 81% Prisstigning 5-15% 7% 11% Prisstigning 5% 9%

12 KRITERIE B. FLEST MULIG MED UÆNDRET PRIS 12 Skala: Uden mængderabat 2 Hovedstadsmodel med fast prisforhold I hovedstadsmodellen med fast prisforhold vil flere kunder opleve prisændringer end med hovedstadsmodellen. Prisfald 2% 6% Antal rejser Provenu 41% af rejserne og 37% af provenuet får en prisændring på højst 5%. Kun omkring 8% af rejserne fastholder helt uændrede priser. Prisfald 5-15% 22% 23% Cirka halvdelen af rejserne og provenuet oplever en moderat prisændring i intervallet 5-15%. Uændret pris (+/- 5%) 41% 37% Omkring 8% af rejserne og 13% af provenuet får en større prisændring på. Det drejer sig igen primært om periodekort i Movia H, som stiger i pris, mens prisfaldet både tilfalder klippekort i Movia H og alle billettyper i DSB s takstsæt. Prisstigning 5-15% 29% 27% Prisstigning 5% 7%

13 KRITERIE B. FLEST MULIG MED UÆNDRET PRIS 13 Skala: Med mængderabat 3 1-trinsmodel 1-trinsmodellen er den model, der resulterer i prisændringer for flest kunder. Prisfald 1% 2% Antal rejser Provenu 48% af rejserne og 29% af provenuet oplever prisændringer på højst 5%. Heraf fastholder 7% af rejserne en helt uændret pris. Prisfald 5-15% 9% 16% I denne model oplever en overvægt af kunderne prisstigninger. Det hænger naturligvis sammen med, at man med de priser, der lægges op til i den nuværende version af beregningerne, har en samlet provenueffekt er på 8%, hvilket er markant mere end for de øvrige modeller. Dette gør det vanskeligere at lave en objektiv vurdering af 1-trinsmodellen. Passagerernes fordeling på rabattrin er baseret på forudsætninger, som er forbundet med usikkerhed. Der er derfor usikkerhed omkring hvor mange rejser, der får hhv. prisfald og prisstigninger. Denne pointe er nærmere behandlet under kriterie D. Uændret pris (+/- 5%) Prisstigning 5-15% Prisstigning 16% 29% 26% 26% 26% 48%

14 KRITERIE B. FLEST MULIG MED UÆNDRET PRIS 14 Skala: Med mængderabat 4 5-trinsmodel 5-trinsmodellen er den model, hvor næstflest vil opleve uændrede priser, hvis man betragter en uændret pris som en prisændring på maks. 5%. 61% af rejserne og 40% af provenuet får nemlig en prisændring på højst 5%. Kun 6% af kunderne vil til gengæld opleve helt uændrede priser, hvilket er markant lavere end for både model 1 og 2. Fordelingen af de større prisændringer er asymmetrisk, så 11% af rejserne og 17% af provenuet får en prisstigning på, mens kun ganske få rejser oplever et tilsvarende prisfald. Prisstigningerne rammer især de lange ture på periodekort og klippekort i Movia H. Prisfald Prisfald 5-15% Uændret pris (+/- 5%) Prisstigning 5-15% 4% 6% 14% 9% 14% 22% 40% 61% Antal rejser Provenue Som for 1-trinsmodellen er passagerernes fordeling på rabattrin er baseret på forudsætninger, som er forbundet med usikkerhed. Der er derfor usikkerhed omkring hvor mange rejser, der får hhv. prisfald og prisstigninger. Denne pointe er nærmere behandlet under kriterie D. Forudsætningerne om hvordan passagererne er fordelt på rabattrin kan betyde, at andelen af rejser med en uændret pris overvurderes her. Prisstigning 11% 17%

15 KRITERIE C. PRISINCITAMENT 15 Specifikation af evalueringskriterie C Hvis priserne ændres, så de i højere grad afspejler kundernes betalingsvillighed og prisfølsomhed, kan man få flere kunder ved uændret prisniveau. Og dermed øget provenu. Vi har lavet vurderingerne ud fra: De nye priser matcher i væsentligt højere grad end i dag kundernes prisfølsomhed omtrent kundernes prisfølsomhed som dagens prismodeller i væsentligt ringere grad end i dag kundernes prisfølsomhed. Vi tager også højde for incitamentseffekten af mængderabatter, og hvordan prisen for en marginal kunde er i prismodellerne. For de kunder, der har et rejsekort, er prisen på den marginale rejse nul. Emne Passagerfrafald ved 10% prisstigning Viden om kundernes prisfølsomhed I tabellen til venstre har vi opsummeret centrale nøgletal for kundernes prisfølsomhed baseret på erfaringer fra ind- og udland. Derudover ved man, at den kollektive trafik står stærkt i konkurrence med bilen i områder med trængsel og parkeringsbegrænsninger (høje priser eller få pladser). Man får altså størst passagereffekt for et uændret provenu ved at: - hæve priserne for: + pendlere og erhvervsrejsende + rejser i myldretiden + børn og pensionister + kunder, der rejser i hovedstadsområdet. Generel prisfølsomhed Turformål Tid på dagen + Generelt: 3-4% + Bolig-arbejde: 2% + Erhverv: 2% + Fritid: 6-8% + Peak: 2-3% + Off-peak: 6-8% - sænke priserne for: + fritidsrejsende + rejser uden for myldretiden + unge. Alder + Børn: <3-4% + Unge: >3-4% + Voksne : 3-4% + Pensionister: <3-4% Kilde: Incentives bedste bud baseret på gennemgang af eksisterende studier i ind- og udland. Vurderingerne er behæftet med nogen usikkerhed.

16 KRITERIE C. PRISINCITAMENT 16 Skala: Uden mængderabat 1 2 Hovedstadsmodel Hovedstadsmodel fast prisforhold Samlet matcher prismodellen kundernes prisfølsomhed bedre end de nuværende priser. Det skyldes primært, at hovedstadsmodellen giver prisstigninger for ca. 15% af rejserne på periodekort i hovedstadsområdet. Det matcher kundernes prisfølsomhed, idet pendlerne er blandt de mindst prisfølsomme kundegrupper. Prismodellen medfører store ændringer for rejsende med periodekort hos DSB både store prisstigninger og prisfald. Det forventes, at periodekort vil blive mere udbredt for modellerne uden mængderabat end modellerne med mængderabat. Det bidrager alt andet lige til flere rejser, da disse kunder har en marginalpris på 0. Omvendt vil den reducerede udbredelse af rejsekortet give ringere mulighed for at differentiere mellem peak og off-peak. Samlet matcher prismodellen kundernes prisfølsomhed bedre end de nuværende priser. Modellen medfører endnu større prisstigninger på periodekort end hovedstadsmodellen og 5-trinsmodellen. Den største ulempe er, at prisen på periodekort i DSB s takstsæt falder markant. Provenuet er dog markant mindre end i Movia H, så samlet matcher prisændringerne kundernes prisfølsomhed bedre, hvad angår periodekort. Det forventes som nævnt, at periodekort vil få en større udbredelse for modellerne uden mængderabat end modellerne med mængderabat. Det bidrager alt andet lige til flere rejser, da disse kunder har en marginalpris på 0. Omvendt vil den reducerede udbredelse af rejsekortet give ringere mulighed for at differentiere mellem peak og off-peak.

17 KRITERIE C. PRISINCITAMENT 17 Skala: Med mængderabat trinsmodel 5-trinsmodel Samlet matcher prismodellen kundernes prisfølsomhed bedre end de nuværende priser. Det skyldes primært, at 1-trinsmodellen giver prisstigninger for ca. 80% af rejserne på periodekort i hovedstadsområdet. Det matcher, at pendlerne er blandt de mindst prisfølsomme kundegrupper. De største ulemper ved modellen er, at prisen på periodekort i DSB falder. Og at kunder skal op på en rejsefrekvens på rejser pr. måned for at matche prisen på rejsekortet for hovedstadsmodellen med fast prisforhold. Modellen er således modsat ikke mere konkurrencedygtig i forhold til de lav og mellemfrekvente rejsende end hovedstadsmodellem med fast prisforhold. Det forventes som nævnt, at periodekort vil få en mindre udbredelse for modellerne med mængderabat end modellerne uden mængderabat. Det bidrager alt andet lige til færre rejser, da disse kunder har en marginalpris på 0. Omvendt vil den øgede udbredelse af rejsekortet give bedre mulighed for at differentiere mellem peak og off-peak. Samlet matcher prismodellen kundernes prisfølsomhed bedre end de nuværende priser. Priserne på peridekort er som i 1-trinsmodellen. Det forventes som nævnt, at periodekort vil få en mindre udbredelse for modellerne med mængderabat end modellerne uden mængderabat. Det bidrager alt andet lige til færre rejser, da disse kunder har en marginalpris på 0. Omvendt vil den øgede udbredelse af rejsekortet give bedre mulighed for at differentiere mellem peak og off-peak. Mængderabatten giver et positivt incitament til at rejse mere for lav- og mellemfrekvente rejsende. Mængderabatten med ét trin giver et begrænset, men positivt incitament til at rejse mere for de mest lavfrekvente rejsende. Note: Den version af 1-trins modellen, som vi har haft til rådighed, medfører en provenustigning på 8%, og har derfor betydelige prisstigninger for mange kunder. Dette vil i sig selv give anledning til fald i passagertallet. Denne effekt er ikke medtaget i vurderingen idet vi antager, at modellen i sin endelige udformning vil blive kalibreret til at være provenuneutral.

18 KRITERIE D. USIKKERHED OM PROVENU 18 Specifikation af evalueringskriterie D Vi vurderer, hvor stor usikkerhed der er på, at det nuværende provenu sikres. Dette bestemmes grundlæggende af to forhold: 1) Hvor mange passagerer, der oplever store prisændringer Hvis passagerne oplever store prisændringer, så er der større sandsynlighed for, at de ændrer deres adfærd. Fx ved at skifte til en anden type rejsehjemmel, eller ved at de rejser mere eller mindre med kollektiv transport. Det skaber øget usikkerhed om provenuet. I de beskrivelser af modellerne, der foreligger nu, er der for 1- trinsmodellen indregnet en stor stigning i provenuet på 8%. Efter aftale vurderer vi modellerne ud fra, om de er kalibreret til at være provenuneutrale. 2) Indførelse af nye produktkarakteristika Når man indfører nye typer af rejsehjemmel, som ikke tidligere har været brugt, eller kun har været brugt i mindre omfang (eksempelvis mængderabatter på rejsekortet), så er der begrænset viden om, hvordan produktet vil blive anvendt. Modelleringen af, hvordan passagererne vil bruge det nye produkt i praksis, må derfor blive baseret på skøn, som giver anledning til større usikkerhed om provenuet. Omvendt er provenuet mere sikkert, hvis man kun laver få og små ændringer i forhold til de eksisterende produkter.

19 KRITERIE D. USIKKERHED OM PROVENU 19 Skala: Uden mængderabat 1 Hovedstadsmodel Provenu 1) Andel af provenu med store prisændringer Knap 20% af provenuet får prisændringer på. Det er ligeligt fordelt på prisstigninger og prisfald. Men det er forskellige typer rejser, der får store prisstigninger (lange rejser) og prisfald (klippekortkunder i Movia H), så derfor kan passagerreaktionerne være forskellige. 9% 9% 2) Indførelse af nye produktkarakteristika Modellen ligger tæt op ad de kendte produktkategorier, navnlig i Movia H, hvor langt den største del af provenuet findes. Dog erstattes det kendte klippekort med Rejsekortet (samme pris), og periodekortet til alle zoner afskaffes. Prisfald Prisstigning

20 KRITERIE D. USIKKERHED OM PROVENU 20 Skala: Uden mængderabat 2 Hovedstadsmodel med faste prisforhold Provenu 1) Andel af provenu med store prisændringer 13% af provenuet får prisændringer på, hvilket er lidt færre end for hovedstadsmodellen. Ændringerne er næsten ligeligt fordelt på prisstigninger og prisfald. Men som med den rene hovedstadsmodel er der forskellige typer rejser, der får prisstigninger og prisfald. Derfor kan passagereffekterne være forskellige. 2) Indførelse af nye produktkarakteristika Som ved hovedstadsmodellen er de væsentligste ændringer, at periodekortet til alle zoner afskaffes, og at klippekortet afløses af rejsekortet. 6% 7% Prisfald Prisstigning

21 KRITERIE D. USIKKERHED OM PROVENU 21 Skala: Med mængderabat 3 1-trinsmodel Provenu 26% 1) Andel af provenu med store prisændringer En fjerdedel af provenuet får prisstigninger på, mens kun få rejser får tilsvarende prisfald. Det giver en risiko for frafald af passagerer og dermed et fald i provenuet, som ikke er regnet med i modellen. Følsomhedsberegninger viser, at frafaldet af passagerer kan give et provenutab i størrelsesordenen 2-4% af det samlede provenu ved en priselasticitet på -0,3. Bemærk igen at dette billede afspejler, at modellen har en samlet provenueffekt er på 8%, hvilket er markant mere end for de øvrige modeller. Dette gør det vanskeligere at lave en objektiv vurdering af 1-trinsmodellen. 2) Indførelse af nye produktkarakteristika Modellen indebærer, at der indføres en generel mængderabat på rejsekortet. Det er usikkert, hvor mange der får glæde af rabatten, og dermed hvad den gennemsnitlige rabatprocent bliver. Vi vurderer dog baseret på følsomhedsberegninger, at denne usikkerhed er relativt lille (under 1%), da det under alle omstændigheder kun er de meget lavfrekvente rejsekortbrugere, der ikke får adgang til mængderabatten. 2% Prisfald Prisstigning

22 KRITERIE D. USIKKERHED OM PROVENU 22 Skala: Med mængderabat 4 5-trinsmodel Provenu 1) Andel af provenu med store prisændringer 13% af provenuet får prisændringer på, hvilket er markant mere end de 4% af provenuet, som får tilsvarende prisfald. Det giver en risiko for passagerfrafald og provenutab, der ikke er regnet med i modellen. Følsomhedsberegninger indikerer, at provenutabet herved kan ligge i størrelsesordenen 1-2% af det samlede provenu ved en priselasticitet på -0,3. 2) Indførelse af nye produktkarakteristika Med modellen indføres en mængderabat på Rejsekortet. Det er usikkert, hvor mange passagerer, der bliver indplaceret på de forskellige rabattrin, og dermed hvad den gennemsnitlige rabatprocent bliver. Der er tale om store kundegrupper og meget store rabatforskelle (mellem 10 og 50%). I beregningerne har man antaget, at rabattrinfordelingen for de nuværende klippekortbrugere svarer til de nuværende Rejsekortbrugere eksklusive trin 0, 6 og 7. Hvis man i stedet medtager disse tre rabattrin, så reduceres det samlede provenu med omkring 1 %-point. Ved andre antagelser om rabattrinfordelingen kan provenukonsekvensen blive større eller mindre; op mod 3-4% i vores følsomhedsberegninger. 4% Prisfald 13% Prisstigning

23 KRITERIE E. MULIGHED FOR UDBREDELSE 23 Specifikation af evalueringskriterie E Kriterie E angiver, om prismodellen er velegnet til landsdelstrafikken og i de øvrige takstområder. I så fald kan prismodellen bidrage til at forenkle det samlede takstsystem. Rejser pr. pr. måned måned over Storebælt 36% 36% Vurderingerne ud fra dette kriterie er behæftet med stor usikkerhed, da der er mange ukendte parametre i forhold til, hvordan modellen vil blive implementeret i bl.a. landsdelstrafikken. Vi har lavet en overordnet vurdering af, om principperne kan overføres til de øvrige takstområder. I landsdelstrafikken er der mange kunder, der rejser relativt få ture om måneden, jf. figuren til højre. Fx rejser ca. 36% af kunderne 1-2 ture over Storebælt pr. måned. Disse kunder betaler typisk fuld pris i dag. Antal rejser pr. måned 11% 10% 6% 1% >30 Det vil således være vanskeligt/dyrt at udbrede ordninger, der giver store rabatter på de første rejser, til landsdelstrafikken. Kilde: DSB, mail fra Hans Christian Thorsen. Note: Fordeling på de to første kategorier er behæftet med usikkerhed. På de følgende sider beskriver vi først vurderingerne for modellerne uden mængderabat. Derefter behandles modellerne med mængderabat. Vi har lavet en indledende screening af prisstrukturerne i de øvrige takstområder. Vi vurderer, at specielt model 1 og 2 passer bedre med den øvrige regionale trafik end med landstrafikken.

24 KRITERIE E. MULIGHED FOR UDBREDELSE 24 Skala: Uden mængderabat 1 2 Hovedstadsmodel Hovedstadsmodel fast prisforhold I hovedstadsmodellen opnår kunderne altid en rabat på mellem 25% og 49% ved at anvende rejsekort frem for at købe en enkeltbillet. Der ydes altså store rabatter i forhold til prisen på enkeltbilletter allerede på første rejse. Det fremgår af øverste figur til højre, der viser prisen på den 1. rejse afhængig af antal zoner, der rejses. Prisen er den samme på 5. rejse, idet der ikke ydes mængderabat. Den lave pris for lavfrekvente brugere gør det vanskeligt at udbrede prismodellen til landsdelstrafikken. Priserne på 1. rejse og 5. rejse på rejsekort er endnu lavere i model 2. Det gælder her, at det er vanskeligt at udbrede prismodellen til landsdelstrafikken. Prisen for enkeltbilletter er den samme som i hovedstadsmodellen. Kr. pr. tur Pris på 1. rejse på rejsekort Pris på 5. rejse på rejsekort Kr. pr. tur Zoner Hovedstadsmodel Hovedstadsmodel med fastprisforhold 1-trins model 5-trins model Prisen for enkeltbilletter er lavere end de nuværende DSB takster op til ca. 50 zoner, og lavere derefter, som det fremgår af grafen på næste side Zoner Hovedstadsmodel Hovedstadsmodel med fastprisforhold 1-trins model 5-trins model

25 KRITERIE E. MULIGHED FOR UDBREDELSE 25 Skala: Med mængderabat trinsmodel 5-trinsmodel Antal rejser pr. måned over Storebælt >30 I alt/ vægtet rabat Fordeling af ture 36% 36% 6% 11% 10% 1% 100% Rabat, 1-trinsmodel 0% 25% 25% 25% 25% 25% 16% Rabat, 5-trinsmodel 10% 10% 20% 30% 40% 50% 16% I model 3 ydes der ingen mængderabat til kunder, der rejser mindre end to gange om måneden. Fra om med 3. rejse pr. måned ydes 25% rabat. Hvis man tager udgangspunkt i en fordeling af rejser over Storebælt i dag, ville man give en gennemsnitlig mængderabat på ca. 16%, jf. tabel til højre. I praksis vil rabatten være lidt mindre, da de højfrekvente i højere grad vil rejse på periodekort. Prisen for enkeltbilletter på de lange rejser er højere end ved hovedstadsmodellerne. I model 4 ydes der rabat til alle brugere af rejsekortet. 10% til de mest lavfrekvente stigende til 50% for kunder, der har mere end 30 rejser om måneden. Små rabatter til kunder, der rejser sjældent (10% på første trin), gør det nemmere at udbrede modellen til landsdelstrafikken end for modellerne med klippekorttakst. Hvis man igen tager udgangspunkt i en fordeling af rejser over Storebælt i dag, ville man give en gennemsnitlig mængderabat på ca. 16%, jf. tabel til højre. I praksis vil rabatten være noget mindre, da de højfrekvente i højere grad vil rejse på periodekort. Den gennemsnitlige mængderabat over Storebælt vil således være mindre eller på niveau med 1-trinsmodellen. Kr. pr. tur Pris for en enkeltbillet, voksen Zoner DSBs nuværende takstrække Hovedstadsmodel & hovedstadsmodel med faste prisforhold 1-trinsmodel & 5-trins model Note: Billetprisen er kun angivet for op til 30 zoner i beregningsmodellen for 1- trinsmodellen og 5-trinsmodellen

26 KRITERIE F. MATCHER SELSKABERNES PRODUKTIONSOMK. 26 Specifikation af evalueringskriterie F I hvilket omfang, prismodellen påvirker selskabernes produktionsomkostninger, afhænger i høj grad af, i hvilket omfang prismodellen genererer flere rejsende i peak, da de i mange tilfælde vil udløse et øget behov for materiel. Prismodellerne udløser alt andet lige flere rejser i peak, hvis + prisen på periodekort er lav. + mange rejser på periodekort frem for rejsekort, hvor der er off-peak-rabat, der giver incitament til at rejse uden for myldretiden.

27 KRITERIE F. MATCHER SELSKABERNES PRODUKTIONSOMK. 27 Skala: Uden mængderabat Med mængderabat Hovedstadsmodel Hovedstadsmodel fast prisforhold 1-trinsmodel 5-trinsmodel Hovedstadsmodellen medfører prisstigninger på periodekort i Movia H. Dog i mindre omfang end i de øvrige modeller. For periodekort i DSB s takstsæt resulterer prismodellen i store prisstigninger for nogle grupper og store prisfald for andre. Det forventes, at periodekort vil få en større udbredelse for modellerne uden mængderabat end modellerne med mængderabat. Der giver alt andet lige en ringere mulighed for at differentiere priserne på peak/off-peak. Hovedstadsmodellen med fast prisforhold resulterer i store prisstigninger på periodekort i Movia H. Modellen medfører samtidig store prisfald på periodekort i DSB s takstsæt. Det forventes, at periodekort vil få en større udbredelse for modellerne uden mængderabat end modellerne med mængderabat. Der giver alt andet lige en ringere mulighed for at differentiere priserne på peak/offpeak. 1-trinsmodellen er på flere punkter som 5-trinsmodellen. Dog vil flere sandsynligvis vælge periodekort frem for rejsekort i forhold til 5- trinsmodellen. Det reducerer muligheden for at differentiere priserne på peak/off-peak. 5-trinsmodellen er den model, der samlet set matcher selskabernes produktionsomkostninger bedst. Prismodellen medfører store prisstigninger for rejsekort i Movia H. Desuden er det et plus, at en forventet større udbredelse af rejsekortet giver god mulighed for at differentiere priserne på peak/off-peak. Et væsentligt minus er dog, at prismodellen medfører reducerede priser på periodekort i DSB s takstsæt.

28 5. SUPPLERENDE KOMMENTARER 28 Usikkerhed og den videre proces Arbejdet med at harmonisere taksterne på Sjælland vedrører et samlet takstprovenu på ca. 3,8 mia. kr. Som det fremgik af ovenstående gennemgang, medfører flere af prismodellerne store omvæltninger, der skaber usikkerhed om det samlede provenu. Usikkerheden forstærkes af, at der er nogen evidens for, at kunderne på kort sigt reagerer mere på prisstigninger end på prisfald (se fx Dargay and Hanley (1999)). De nuværende takstrækker er fastlagt, så provenuet er stort set uændret (bortset fra 1-trinsmodellen). Vi mener, at der er en reel risiko for, at man bl.a. pga. asymmetrien ved prisstigninger og prisfald ender med et lavere samlet provenu end i dag. Èn mulig strategi kunne derfor være at medregne et usikkerhedstillæg, så man stiler mod at ramme et provenu, der er lidt højere end i dag. Hvis det viser sig, at man realiserer denne provenu-stigning, kan man korrigere ved lavere takststigninger i de efterfølgende år. Vi vurderer umiddelbart, at det vil give større negative kundereaktioner, hvis man fx to år efter indfasningen af de ny takster må indføre ekstraordinære prisforhøjelser for at sikre provenuet. Som det fremgik af vurderingskriterie D, er der forskel på, hvor usikkert provenuet er for de enkelte modeller. Arbejdet med at udvikle og beskrive prismodellerne er sket under et stort tidspres for Trafikstyrelsen, DSB og Movia. Det samme gælder vores efterfølgende kvalitetssikring af beregningerne og vurdering af prismodellerne. Vi foreslår derfor, at der laves en grundig gennemgang af den eller de model(ler), man vælger at gå videre med i arbejdet, inden man lægger sig fast på de endelige takstrækker. Det kan evt. ske parallelt med, at man kortlægger konsekvenserne for selskaberne. Det skal også ses i lyset af at visse effekter ikke er medregnet i beregningsmodellen (se næste side).

29 5. SUPPLERENDE KOMMENTARER 29 Generelle usikkerheder i beregningsmodellen Adfærdsændringer Modellen regner generelt ikke med, at passagererne ændrer adfærd ud over de konkrete steder, hvor man har antaget, at en andel af passagererne skifter fra én type af rejsehjemmel til en anden. Det drejer sig konkret om: + overflytning fra kontantbilletter til Rejsekort på DSB s takstsæt + overflytning fra Rejsekort til periodekort Øvrige typer af adfærdsændringer for passagererne er ikke med i beregningsmodellen. Herunder ikke mindst, at takstændringerne kan få flere eller færre til at anvende den kollektive transport, hvilket igen har betydning for provenuet. Passagerkonsekvenser (prisændringer) Incentive har foretaget en selvstændig beregning af, hvor mange passagerer der får store og små prisændringer. Vi har lavet beregningerne direkte i den model, som arbejdsgruppen har udviklet til at beregne provenukonsekvenserne. Incentives beregning adskiller sig en smule fra de beregninger, der indgår i notaterne om de enkelte modeller. Det skyldes bl.a., at sidstnævnte beregninger er lavet i nogle separate regneark med en lidt anden metodik. Udeladte effekter Trafikstyrelsen har opsummeret de vigtigste effekter og usikkerheder, som ikke er med i provenuberegningsmodellen: + DSB s subsidierede kort indgår ikke i beregningerne. Det drejer sig om 65-billetter, Wildcard, Hypercard og Uddannelseskort. Omfanget af udeladte rejser er ca. 3,2 mio., og provenuet er ca. 130 mio. kr. + Overklip/underklip. Modellen tager ikke højde for, at folk overklipper (fx rejser 3 zoner med 2 blå klip). Tidligere er det samlede provenutab ved ikke optimal anvendelse af klippekort blevet opgjort til 100 mio. kr. pr. år i hovedstadsområdet. Trafikstyrelsen vurderer, at den nuværende regnemodel løser ca % af tabet. Der er således fortsat et potentielt tab på ca mio. kr. + Afskaffelse af alle-zoners-kort. I dag kan man med et allezoners-movia-h kort rejse uden for sin pendler-relation. I fremtiden skal man betale for disse rejser, hvilket giver et merprovenu. Trafikstyrelsen anslår, at merprovenuet kan ligge i omegnen af 20 mio. kr. + Ungdomskort. Håndteres som at produktet har uændret gyldighedsområde. Afventer beslutning om produktændringer. + Pensionistkort. Indgår ikke i modellen. Afventer beslutning om produktændringer.

30 5. SUPPLERENDE KOMMENTARER 30 Beregningerne for de fire prismodeller 5-trinsmodellen I den gældende modelversion er der en fejl i arket Cockpit i kolonne AB, som betyder, at modellen ikke medregner mængderabat for Rejsekort Flex i Movia H. DSB har opdaget fejlen, men den er ikke rettet i den modelversion, vi har haft til rådighed. 1-trinsmodellen Rabattrin 0 er svarer i det nuværende rejsekort-setup til 0-3 rejser om måneden. I 1-trinsmodellen opnår man imidlertid rabat allerede efter to rejser om måneden. I beregningerne bruges Rabattrin 0 tilsyneladende alligevel direkte som indikator for, hvornår man opnår mængderabatten. Det trækker i retning af, at man undervurderer, hvor mange der får adgang til rabatten, og dermed overvurderer man provenuet. Generelt Der er generelt en række uoverensstemmelser mellem regneark og notater.

31 6. KONTAKTINFORMATION 31 Thomas Odgaard Direktør og partner T: M: Claus Galbo-Jørgensen Manager og partner T: M: Incentive Holte Stationsvej 14, 1. DK-2840 Holte

Ét takstområde på Sjælland

Ét takstområde på Sjælland Ét takstområde på Sjælland - Oplæg ved Trafikstyrelsen d. 08. oktober 2013 - Kontorchef Jan Albrecht Opgaven Kan der laves et sammenhængende takstsystem for Sjælland? Hvad bliver: - Kundekonsekvenser?

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 07 Trafikstyrelsens rapport 'Fælles rejsekorttakster på Sjælland' Indstilling: Administrationen indstiller:

Politisk dokument uden resume. 07 Trafikstyrelsens rapport 'Fælles rejsekorttakster på Sjælland' Indstilling: Administrationen indstiller: Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 30. april 2015 Lone Keller Madsen 07 Trafikstyrelsens rapport 'Fælles rejsekorttakster på Sjælland' Indstilling: Administrationen indstiller: at bestyrelsen

Læs mere

Status for Takst Sjælland

Status for Takst Sjælland Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 205 Offentligt Status for Takst Sjælland Møde med medlemmer af Transportudvalget 22. februar 2017 1 Movia og Incentive Agenda Baggrunden

Læs mere

Notat FORSLAG TIL TAKSTER FOR 2020

Notat FORSLAG TIL TAKSTER FOR 2020 Bilag 3.1 Notat FORSLAG TIL TAKSTER FOR 2020 Nedenfor gives en detaljeret beskrivelse af forslag til takster for 2020 indeholdende ændring af taksterne for pendlerkort i Vest, ændring af pensionistrabatten

Læs mere

Sjælland samles i ét stort pendlingsområde

Sjælland samles i ét stort pendlingsområde Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 367 Offentligt Sjælland samles i ét stort pendlingsområde Movia Design/M. Malling 05.16. Fotos: Movia/ Ulrik Jantzen DSB/René Starndbygaard Metroselskabet/

Læs mere

Movia Design/M. Malling Fotos: Movia/ Ulrik Jantzen, DSB, Metroselskabet/ Peter Sørensen. Sjælland samles i ét stort pendlingsområde

Movia Design/M. Malling Fotos: Movia/ Ulrik Jantzen, DSB, Metroselskabet/ Peter Sørensen. Sjælland samles i ét stort pendlingsområde Movia Design/M. Malling 06.16. Fotos: Movia/ Ulrik Jantzen, DSB, Metroselskabet/ Peter Sørensen Sjælland samles i ét stort pendlingsområde Sjælland samles i ét stort pendlingsområde Takst Sjælland 16 er

Læs mere

at vedlagte takstforslag for takstområde Hovedstad i 2015 (bilag 05.1) implementeres med effekt fra den 18. januar 2015

at vedlagte takstforslag for takstområde Hovedstad i 2015 (bilag 05.1) implementeres med effekt fra den 18. januar 2015 Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 11. september 2014 Mads Lund Larsen 05 Takster 2015. Indstilling: Administrationen indstiller, at vedlagte takstforslag for takstområde Hovedstad i 2015

Læs mere

Banekonferencen Takst Sjælland. Forretningchef Eskil Thuesen

Banekonferencen Takst Sjælland. Forretningchef Eskil Thuesen Banekonferencen 2017 Takst Sjælland 1 Forretningchef Eskil Thuesen Dagens tekst - seks spørgsmål 1. Hvorfor Takst Sjælland? 2. Hvad er Takst Sjælland? 3. Hvad betød det for passagererne? 4. Hvordan reagerede

Læs mere

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Åben tillægsdagsorden til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Forslag til takstnedsættelser 1 1 1-25-1-11

Læs mere

Fælles rejsekorttakster på Sjælland Trafikstyrelsens forslag til et enkelt og gennemskueligt takstsystem på rejsekortet

Fælles rejsekorttakster på Sjælland Trafikstyrelsens forslag til et enkelt og gennemskueligt takstsystem på rejsekortet Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del Bilag 222 Offentligt Fælles rejsekorttakster på Trafikstyrelsens forslag til et enkelt og gennemskueligt takstsystem på rejsekortet Marts 2015 3 Fælles rejsekorttakster

Læs mere

Takst Vest. Møde med transportordførerne. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, 6. juni 2017

Takst Vest. Møde med transportordførerne. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, 6. juni 2017 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 226 Offentligt Takst Vest Møde med transportordførerne Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, 6. juni 2017 Agenda 1. Resumé 2. Hvor

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik

Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik August 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om harmonisering af taksterne i den kollektive

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 262 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 262 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 262 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 29. marts 2017 2017-791 Notat om Hypercard, Ungdomskort og DSB Ung Kort Som forespurgt på samråd om Takst

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0255 Fax 7262 6790 nzj@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder

Læs mere

Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål BA-BD

Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål BA-BD Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 375 Offentligt TALEMANUSKRIPT Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål BA-BD Side 1 af 20 Indledning Jeg vil starte

Læs mere

TAKST SJÆLLAND MIDTVEJS-MÅLING

TAKST SJÆLLAND MIDTVEJS-MÅLING TAKST SJÆLLAND MIDTVEJS-MÅLING MOVIA EPINION MARTS 24/03/17 BAGGRUND OG FORMÅL METODE Trafikselskabet Movia har i tæt samarbejde med DSB, Metro, Trafik- og Byggestyrelsen og Transport- og Bygningsministeriet

Læs mere

Af områdechef Analyser og Indtægter Peter Rosbak Juhl og centerchef Eskil Thuesen, Movia

Af områdechef Analyser og Indtægter Peter Rosbak Juhl og centerchef Eskil Thuesen, Movia Udvidet resumé Takst Sjælland 2016 Et enkelt takstsystem øst for Storebælt Af områdechef Analyser og Indtægter Peter Rosbak Juhl og centerchef Eskil Thuesen, Movia Abstrakt 10 år efter kommunalreformen

Læs mere

Vejledning om takststigning i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder mv. (takststigningsloftet)

Vejledning om takststigning i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder mv. (takststigningsloftet) Vejledning om takststigning i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder (takststigningsloftet) Trafik- og Byggestyrelsen fører tilsyn med takststigningsloftet, som sikrer, at

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Transport DTU 16. august 2017/nipi

Transport DTU 16. august 2017/nipi Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 473 Offentligt MEMO Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Vedr Bidrag til spørgsmål 473 Fra Transport DTU 16.

Læs mere

Udkast 23. oktober 2015

Udkast 23. oktober 2015 Udkast 23. oktober 2015 Takst Sjælland 2016 Banekonferencen 17. maj 2016 Centerchef i Movia Eskil Thuesen Områdechef i Movia Peter Rosbak Juhl Hvorfor takstharmonisering? Kritik af manglende takstharmonisering

Læs mere

Den 18. marts 2018 gennemføres en reform af takster for kørsel med kollektiv trafik i Vestdanmark.

Den 18. marts 2018 gennemføres en reform af takster for kørsel med kollektiv trafik i Vestdanmark. 08-02-2018 Kontaktperson: Kasper Sartov Larsen E-mail: ksl@sydtrafik.dk Takst Vest Den 18. marts 2018 gennemføres en reform af takster for kørsel med kollektiv trafik i Vestdanmark. Takstreformen er udarbejdet

Læs mere

Orientering om rejsekortet 10 maj 2012. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S

Orientering om rejsekortet 10 maj 2012. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Orientering om rejsekortet 10 maj 2012 Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Rejsekortsystemet - fakta Rejsekort A/S er ejet af trafikvirksomheder i Danmark og kravene til rejsekortsystemet udspringer

Læs mere

05. Takst 2008-1. behandling. Indstilling: Direktionen indstiller, at:

05. Takst 2008-1. behandling. Indstilling: Direktionen indstiller, at: Politisk dokument med resume 05. Takst 2008-1. behandling Indstilling: Direktionen indstiller, at: 1/5 Bestyrelsen der gennemføres en gennemsnitlig takststigning på 3,0 pct. i Movia s tre takstområder

Læs mere

Notat: Udvidet gratis transport i Tønder Kommune

Notat: Udvidet gratis transport i Tønder Kommune Notat: Udvidet gratis transport i Tønder Kommune Dato: 11. juni 2014 Journal nr.: 50-50-01-1-09 Kontaktperson: Andreas Hårde Baggrund Tønder Kommune har bedt om en redegørelse for mulighederne for at gennemføre

Læs mere

FAKTA ark 16 Takst Sjælland Håndtering af alle-zonersproblemstilling

FAKTA ark 16 Takst Sjælland Håndtering af alle-zonersproblemstilling Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S www.tbst.dk FAKTA ark 16 Takst Sjælland Håndtering af alle-zonersproblemstilling Med lanceringen af Takst Sjælland ophæves reglen om, at

Læs mere

Vejledning til dokumentation af overholdelse af takststigningsloftet

Vejledning til dokumentation af overholdelse af takststigningsloftet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0215 Fax 7221 8888 mva@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning til dokumentation af overholdelse af takststigningsloftet Baggrund

Læs mere

Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune

Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune Den 14. januar blev der afholdt møde mellem Sydtrafik og Tønder Kommune vedr. gratis kørsel for skolesøgende elever under 18 år. På mødet blev det besluttet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik. Februar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik. Februar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik Februar 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 19/2014 om harmonisering

Læs mere

FAKTA ark 11 Takst Sjælland - Relation til landsdelstrafikken

FAKTA ark 11 Takst Sjælland - Relation til landsdelstrafikken Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 22846117 jaa@tbst.dk www.tbst.dk FAKTA ark 11 Takst Sjælland - Relation til landsdelstrafikken Der skal være en logisk sammenhæng

Læs mere

Sjælland, Lolland og Falster samles i ét stort pendlingsområde

Sjælland, Lolland og Falster samles i ét stort pendlingsområde Takst Sjælland Sjælland, Lolland og Falster samles i ét stort pendlingsområde Takst Sjælland 16 er navnet på en af de største reformer af priserne i den kollektive transport siden 1970 erne. I dag er der

Læs mere

Orientering om rejsekortet 27 august 2012 Trafikdage i Aalborg. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S

Orientering om rejsekortet 27 august 2012 Trafikdage i Aalborg. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Orientering om rejsekortet 27 august 2012 Trafikdage i Aalborg Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Rejsekortsystemet - fakta Rejsekort A/S er ejet af trafikvirksomheder i Danmark og kravene til

Læs mere

Evaluering af takstnedsættelsen uden for myldretid. Trafikstyrelsens rapport for året 2013

Evaluering af takstnedsættelsen uden for myldretid. Trafikstyrelsens rapport for året 2013 Evaluering af takstnedsættelsen uden for myldretid Trafikstyrelsens rapport for året 2013 April 2014 3 Evaluering af takstnedsættelsen uden for myldretid Indhold Indhold 1 Forord 4 2 Konklusion 4 3 Hvordan

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 157 Offentligt (01) Ét takstsystem på Sjælland

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 157 Offentligt (01) Ét takstsystem på Sjælland Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 157 Offentligt (01) Ét takstsystem på Sjælland Rapport vedrørende et forenklet og harmoniseret takstsystem for hele Sjælland 8. Januar 2014 3 Ét takstsystem

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 232 af 10. januar. 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 232 af 10. januar. 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 232 Offentligt J.nr. 2011-269-0039 Dato: 15. marts 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 232 af 10. januar.

Læs mere

Orientering om rejsekortet 12 juni 2012 Transportudvalget

Orientering om rejsekortet 12 juni 2012 Transportudvalget Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 365 Offentligt Orientering om rejsekortet 12 juni 2012 Transportudvalget Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Rejsekortsystemet - fakta Rejsekort A/S

Læs mere

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik - første afrapportering 2014

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik - første afrapportering 2014 Udviklingen i sektoren for den - første afrapportering 2014 14. november 2014 3 Udviklingen i sektoren for den Forord Forord Denne rapport indeholder Trafikstyrelsens første afrapportering i 2014 vedrørende

Læs mere

Passagerstatistik 2014

Passagerstatistik 2014 Passagerstatistik 2014 Indhold Indledning... 3 Udviklingen i passagerantal 2010 2014... 3 Passagefordeling... 8 Enkeltbilletter... 9 Turkort... 11 KVIKkort... 13 Periodekort... 14 Regionale ruter... 15

Læs mere

Kundeundersøgelse uge 40 2012

Kundeundersøgelse uge 40 2012 Kundeundersøgelse uge 40 5 Vejledende kvalitetsindeks - Lokalbanen 4 3,75 3,78 3,79 3,95 3,99 4,09 4,07 4,08 4,09 3 2 1 2003 2004 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Indholdsfortegnelse Baggrund for undersøgelse...

Læs mere

Passagerstatistik 1. halvår 2013

Passagerstatistik 1. halvår 2013 Passagerstatistik 1. halvår 2013 Indhold Indledning... 3 Udviklingen i passagerantal 2009 2013... 3 Passagefordeling... 8 Enkeltbilletter... 10 Turkort... 11 KVIKkort... 13 Periodekort... 14 Regionale

Læs mere

REJSEKORT PRISFORKLARING

REJSEKORT PRISFORKLARING REJSEKORT PRISFORKLARING En detaljeret beskrivelse af principperne for beregning af priser med rejsekort En mere populær forklaring kan ses på wwwrejsekortdk/brug-rejsekort/priser-for-rejseraspx D16737

Læs mere

På rejser, der foretages inden for et amt, anvendes det amtslige trafikselskabs takst- og billetsystem.

På rejser, der foretages inden for et amt, anvendes det amtslige trafikselskabs takst- og billetsystem. Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Jens Elsbo, COWI DSB og de regionale kollektive trafikselskaber uden for hovedstadsområdet indledte pr. 28. september 1997 et takstsamarbejde, der gør det

Læs mere

DSF s transportnotat 2013

DSF s transportnotat 2013 DSF s transportnotat 2013 Transportnotatet beskriver den kollektive transport i hovedtræk, samt studerendes brug heraf og prisudviklingen i de seneste år. Desuden beskrives de ændringer det medfører, at

Læs mere

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - Marts 2012

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - Marts 2012 Rapportering om udviklingen i - Marts 2012 19. marts 2012 1 Rapportering om udviklingen i Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens første afrapportering i 2012 vedrørende udviklingen i den kollektive

Læs mere

Tiltrådt, idet det bemærkes, at ændringen træder i kraft en måned efter ibrugtagning af det nye bestillingssystem.

Tiltrådt, idet det bemærkes, at ændringen træder i kraft en måned efter ibrugtagning af det nye bestillingssystem. Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 14. april 2011 Mads Lund Larsen 05 Ændring af rabatsatser for online-kunder i Flextur Indstilling: Det indstilles, at Movia ændrer rabatstrukturen for

Læs mere

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - April 2010

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - April 2010 Rapportering om udviklingen i - April 2010 28. april 2010 3 Rapportering om udviklingen i Forord Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens første afrapportering i 2010 vedrørende udviklingen i takster,

Læs mere

Rejsekort. DSB/Rejsekort A/S. Internetundersøgelse foretaget december respondenter

Rejsekort. DSB/Rejsekort A/S. Internetundersøgelse foretaget december respondenter Rejsekort DSB/Rejsekort A/S Internetundersøgelse foretaget 14. 29. december 2011 1801 respondenter 1 01. Hvor ofte rejser du med kollektiv trafik? 1801 respondenter, samtlige besvarelser 11% 7% 9% 18%

Læs mere

ÅRS- RAPPORT SÆRLIGE RABATTER 2017

ÅRS- RAPPORT SÆRLIGE RABATTER 2017 ÅRS- RAPPORT SÆRLIGE RABATTER 2017 I HENHOLD TIL KONTRAKT MELLEM TRANSPORT- OG BYGNINGSMINISTERIET OG DSB OM TRAFIK UDFØRT SOM OFFENTLIG SERVICE I PERIODEN 2015-2024 Særlige Rabatter 2017 Rapportindhold:

Læs mere

Region Midtjylland. Takster for øvrige billettyper. Bilag. til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabets møde 24. november 2006 Punkt nr.

Region Midtjylland. Takster for øvrige billettyper. Bilag. til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabets møde 24. november 2006 Punkt nr. Region Midtjylland Takster for øvrige billettyper Bilag til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabets møde 24. november 2006 Punkt nr. 8 Bilag 1 Takster på øvrige billettyper Indledning og baggrund

Læs mere

Aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedringer af den kollektive trafik. Kontorchef Lasse Winterberg

Aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedringer af den kollektive trafik. Kontorchef Lasse Winterberg Aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedringer af den kollektive trafik Kontorchef Lasse Winterberg Hovedpunkter i oplæg 1) Baggrund for ny aftale om takstnedsættelser og investeringer 2)

Læs mere

Administrationen indstiller, at orienteringen om trafikbestillingsgrundlag 2018 tages til efterretning.

Administrationen indstiller, at orienteringen om trafikbestillingsgrundlag 2018 tages til efterretning. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 8. december 2016 Frank Sjøgreen Kyhnauv 14 Orientering om trafikbestillingsgrundlag 2018 Indstilling: Administrationen indstiller, at orienteringen

Læs mere

GÆLDER FRA DEN 20. JANUAR

GÆLDER FRA DEN 20. JANUAR takster GÆLDER FRA DEN 20. JANUAR 2013 Prisen for en rejse med Sydtrafik afhænger af mange forskellige ting. Den letteste vej til den billigste billet er rejseplanen.dk. Når du vælger din rejse, kan du

Læs mere

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - April 2011

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - April 2011 Rapportering om udviklingen i - April 2011 1. april 2011 3 Rapportering om udviklingen i Forord Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens første afrapportering i 2011 vedrørende udviklingen i takster,

Læs mere

Effekter af virkemidlerne: Takster og driftsomfang. Bilag 5 til udredningen: Flere buspassagerer Hvad skal der til?

Effekter af virkemidlerne: Takster og driftsomfang. Bilag 5 til udredningen: Flere buspassagerer Hvad skal der til? Effekter af virkemidlerne: Takster og driftsomfang Bilag 5 til udredningen: Flere buspassagerer Hvad skal der til? Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 2 Arbejdsnotat: Driftsomfang 3 2.1 Kundernes reaktion

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Sydtrafik. Referat

Bestyrelsesmøde i Sydtrafik. Referat Dato: 15. november 2016 Initialer: mec Bestyrelsesmøde i Sydtrafik Referat Tid: Fredag den 11. november 2016 kl. 13.30-15.00 Sted: Hotel Skibelund Krat, Skibelund Krat 4, 6600 Vejen Medlemmer: Jesper Frost

Læs mere

2 Midttrafiks seminar for busselskaber, Bestyrelsen og Repræsentantskabet

2 Midttrafiks seminar for busselskaber, Bestyrelsen og Repræsentantskabet Bilagsoversigt Pkt. Dagsordensoverskrift og bilagstitler (klik på bilagstitlen) 1 Forsøg med incitament i kontrakter om buskørsel 2 Midttrafiks seminar for busselskaber, Bestyrelsen og Repræsentantskabet

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Sydtrafik. Dagsorden

Bestyrelsesmøde i Sydtrafik. Dagsorden Dato: 4. november 2016 Initialer: ug Bestyrelsesmøde i Sydtrafik Dagsorden Tid: Fredag den 11. november 2016 kl. 13.00-14.30 Sted: Hotel Skibelund Krat, Skibelund Krat 4, 6600 Vejen Medlemmer: Jesper Frost

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Rejsens pris på rejsekort afviger fra prisen på en 65-billet

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO. Rejsens pris på rejsekort afviger fra prisen på en 65-billet AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2016-0111 Klageren: XX på egne vegne og ægtefællens vegne 4900 Nakskov Indklagede: DSB Fjern-og Regionaltog CVRnummer: 25 05 00 53 Klagen vedrører:

Læs mere

09 maj 2012. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S

09 maj 2012. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Orientering om rejsekortet 09 maj 2012 Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Rejsekortsystemet - fakta Rejsekort A/S er ejet af trafikvirksomheder i Danmark og kravene til rejsekortsystemet udspringer

Læs mere

Genoptræningsplaner til personer med psykisk sygdom

Genoptræningsplaner til personer med psykisk sygdom Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 237 Offentligt Genoptræningsplaner til personer med psykisk sygdom Analyse Danske Fysioterapeuter Indholdsfortegnelse 1 Resumé 3 2 Økonomiske

Læs mere

FynBus bestyrelse. Referat. Torsdag, den 23. oktober 2014 kl. 16.00-18.00

FynBus bestyrelse. Referat. Torsdag, den 23. oktober 2014 kl. 16.00-18.00 FynBus bestyrelse Referat Torsdag, den 23. oktober 2014 kl. 16.00-18.00 Deltagere: Formand Morten Andersen, Nordfyn Næstformand Poul Andersen, Region Syddanmark Jan Ole Jakobsen, Langeland Niels Bebe,

Læs mere

Side 1 af 19

Side 1 af 19 Indhold Regler for priser for rejser Priserne er gældende fra 18.01.2015 (661) Priserne gælder for hele Danmark hvis du rejser med rejsekort. Hvis du ønsker at beregne prisen på en bestemt rejse, kan du

Læs mere

Udtalelse. Udtalelse vedr. SF s forslag om forsøg med billige busbilletter. Aarhus Byråd via Magistraten. Den 19. december 2014.

Udtalelse. Udtalelse vedr. SF s forslag om forsøg med billige busbilletter. Aarhus Byråd via Magistraten. Den 19. december 2014. Udtalelse Til: Aarhus Byråd via Magistraten Den 19. december 2014 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Udtalelse vedr. SF s forslag om forsøg med billige busbilletter. 1. Konklusion Teknik og Miljø deler ambitionen

Læs mere

Strategi for fremtidig betjening og billettering på Vestbanen.

Strategi for fremtidig betjening og billettering på Vestbanen. Bestyrelsesmøde, den 29. juni 2011 Dagsordensnr.: 46/11, bilag nr.: 1 J.nr.: 30 90 01 2 11 Troels Keilgaard Strategi for fremtidig betjening og billettering på Vestbanen. Formålet med dette notat er at

Læs mere

Billetudbud og salgssystemer i Takst Sjælland

Billetudbud og salgssystemer i Takst Sjælland Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S www.tbst.dk Billetudbud og salgssystemer i Takst Sjælland Dette notat giver et overblik over de produkter, der fremover udbydes med Takst

Læs mere

SYDTRAFIKS TAKSTER GÆLDER FRA DEN 19. JANUAR

SYDTRAFIKS TAKSTER GÆLDER FRA DEN 19. JANUAR SYDTRAFIKS TAKSTER GÆLDER FRA DEN 19. JANUAR 2014 Prisen for en rejse med Sydtrafik afhænger af mange forskellige ting. Den letteste vej til den billigste billet er rejseplanen.dk. Når du vælger din rejse,

Læs mere

ÅRS- RAPPORT SÆRLIGE RABATTER 2016

ÅRS- RAPPORT SÆRLIGE RABATTER 2016 ÅRS- RAPPORT SÆRLIGE RABATTER 2016 I HENHOLD TIL KONTRAKT MELLEM TRANSPORT- OG BYGNINGSMINISTERIET OG DSB OM TRAFIK UDFØRT SOM OFFENTLIG SERVICE I PERIODEN 2015-2024 Særlige Rabatter 2016 Rapportindhold:

Læs mere

budgetforslaget oversendes til andenbehandling den 12. september 2013

budgetforslaget oversendes til andenbehandling den 12. september 2013 Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 20. juni 2013 Henrik Visborg Thune 05 Budget 2014 1. behandling Indstilling: Direktionen indstiller, at budgetforslaget oversendes til andenbehandling

Læs mere

- Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Erik Toft, Færdselsstyrelsen og Jens Elsbo, COWI

- Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Erik Toft, Færdselsstyrelsen og Jens Elsbo, COWI - Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Erik Toft, Færdselsstyrelsen og Jens Elsbo, COWI Den 28. september 1997 blev der gennemført en nedsættelse af taksterne i den lokale og regionale kollektive

Læs mere

Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed

Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed Baseret på undersøgelser foretaget af Epinion A/S for Rejsekort A/S 2012 til 2015 4. april 2016 0. Indhold 1. Materialet 3 2. Sådan har vi gjort 4 3. Passagerpulsens

Læs mere

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik - 1. halvår 2013

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik - 1. halvår 2013 Udviklingen i sektoren for den - 1. halvår 2013 10. juni 2013 3 Udviklingen i sektoren for den Forord Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens afrapportering i første halvår 2013 vedrørende udviklingen

Læs mere

Taksterne i den kollektive trafik i København sammenlignes med følgende fem europæiske storbyer:

Taksterne i den kollektive trafik i København sammenlignes med følgende fem europæiske storbyer: Trafikudvalget 2008-09 B 165 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt NOTAT DEPARTEMENTET Dato 25. juni 2009 Dok.id 837046 J. nr. 559-37 Center for Kollektiv Trafik Sammenligning af takster i den kollektive trafik

Læs mere

Beregning af licens for elbybiler

Beregning af licens for elbybiler Beregning af licens for elbybiler Rapport Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 3 2 Resultater 3 3 Metode 3 3.1 Datagrundlag 4 3.2 Generelle antagelser 4 3.3

Læs mere

Virkemidler - de dyre. Udvidet driftsomfang Differentierede takster

Virkemidler - de dyre. Udvidet driftsomfang Differentierede takster Virkemidler - de dyre Udvidet driftsomfang Differentierede takster Øget driftsomfang Udgangspunkt Højt ambitionsniveau: 50% øget frekvens i relationer til/fra/i de store byer. 10% i de største. Moderat

Læs mere

Status for rejsekort i Danmark. Præsentation 5. maj 2011 Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S

Status for rejsekort i Danmark. Præsentation 5. maj 2011 Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Trafikkonference f 2011 Status for rejsekort i Danmark Præsentation 5. maj 2011 Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Trafikkonference 5. maj 2011 Rejsekort er i drift Siden 1. februar 2011 har

Læs mere

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1 FORBRUGERRÅDET TÆNK SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

ÅRS- RAPPORT SÆRLIGE RABATTER 2015

ÅRS- RAPPORT SÆRLIGE RABATTER 2015 ÅRS- RAPPORT SÆRLIGE RABATTER 2015 I HENHOLD TIL KONTRAKT MELLEM TRANSPORT- OG BYGNINGSMINISTERIET OG DSB OM TRAFIK UDFØRT SOM OFFENTLIG SERVICE I PERIODEN 2015-2024 Særlige Rabatter 2015 Rapportindhold:

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt 25. februar 2016 J.nr. 16-0111050 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 195 af 28. januar 2016

Læs mere

15.1 Fremtidens buskoncepter

15.1 Fremtidens buskoncepter Bestyrelsesmødet den 25. oktober 2012. Bilag 15.1 Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 5. oktober 2012 15.1 Fremtidens buskoncepter

Læs mere

Takst Sjælland takstharmonisering. Kollektivforum og Kollektivtrafikkforeningen 24. april 2018 Lone Keller Madsen, Movia

Takst Sjælland takstharmonisering. Kollektivforum og Kollektivtrafikkforeningen 24. april 2018 Lone Keller Madsen, Movia Takst Sjælland takstharmonisering Kollektivforum og Kollektivtrafikkforeningen 24. april 2018 Lone Keller Madsen, Movia (lkm@moviatrafik.dk) Agenda Kort præsentation af kollektiv trafik i Danmark Hvorfor

Læs mere

CHAUFFØR- UDVALGSMØDE

CHAUFFØR- UDVALGSMØDE 26-04-2017 CHAUFFØR- UDVALGSMØDE 24. April 2017 26-04-2017 BESTYRELSEN Bestyrelsen Er begejstret for vores APP Periodekort på App Vil have en engelsk version Al billet- og kvalitetskontrol i Midttrafik

Læs mere

Indstilling. Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg

Indstilling. Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 6. marts 2013 Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet 1. Resume Midttrafik har endnu ikke truffet beslutning om eventuel tilslutning til

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. Ud og hjem ikke samme antal zoner.

Kontrolafgift på 750 kr. Ud og hjem ikke samme antal zoner. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2009-0135 Klageren: XX Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. Ud og hjem ikke samme antal zoner. Ankenævnets sammensætning:

Læs mere

Evaluering af HyperCard. Trafikstyrelsens midtvejsevaluering af HyperCard-forsøgsordningen

Evaluering af HyperCard. Trafikstyrelsens midtvejsevaluering af HyperCard-forsøgsordningen Evaluering af HyperCard Trafikstyrelsens midtvejsevaluering af HyperCard-forsøgsordningen Marts 2013 3 Evaluering af HyperCard Indhold Indhold 1 Forord 4 2 Konklusion 4 3 Hvad er HyperCard 5 4 HyperCard

Læs mere

KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE

KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE UNDERVISNINGS- MINISTERIET RAPPORT SEPTEMBER 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING OG RESUMÉ 6 SKOLEBESTYRELSENS INVOLVERING I SKEMAER Side 3 Side 35 2 INDSKOLINGEN Side

Læs mere

FynBus bestyrelse. Dagsorden. Torsdag, den 23. oktober 2014 kl Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense

FynBus bestyrelse. Dagsorden. Torsdag, den 23. oktober 2014 kl Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense Bestyrelsesmøde den 23. oktober FynBus bestyrelse Dagsorden Torsdag, den 23. oktober kl. 16.00-18.00 Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense Deltagere: Formand Morten Andersen, Nordfyn Næstformand Poul

Læs mere

FORBRUGERNES FORDELE OG ULEMPER VED DYNAMISK PRISSÆTNING OG GEBYRER

FORBRUGERNES FORDELE OG ULEMPER VED DYNAMISK PRISSÆTNING OG GEBYRER FORBRUGERNES FORDELE OG ULEMPER VED DYNAMISK PRISSÆTNING OG GEBYRER TORBEN THORØ PEDERSEN 10. DECEMBER 2018 1 OPGAVE OG KONKLUSIONER Bornholms Regionskommune har bedt Copenhagen Economics om at vurdere

Læs mere

Priser Gyldig fra 20. januar 2013 til ny prisliste udsendes. Information. Midttrafik Kundecenter Telefon 70 210 230. pris er20 13. midttrafik.

Priser Gyldig fra 20. januar 2013 til ny prisliste udsendes. Information. Midttrafik Kundecenter Telefon 70 210 230. pris er20 13. midttrafik. Information Priser Gyldig fra 20. januar 2013 til ny prisliste udsendes Midttrafik Kundecenter Telefon 70 210 230 pris er20 13 midttrafik.dk Indhold Side Priser Øst, Syd og Midt 3 Favrskov Hedensted Horsens

Læs mere

Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed

Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed Baseret på undersøgelser foretaget af Epinion A/S for Rejsekort A/S fra 2013 til 2016 Marts 2017 1 2 Indhold 1. Materiale..3 2. Sådan har vi gjort 4 3. Passagerpulsens

Læs mere

Side 1 af 18

Side 1 af 18 Indhold Regler for priser for rejser Priserne er gældende fra 18.03.2018 (1802) Priserne gælder for hele Danmark hvis du rejser med rejsekort. Hvis du ønsker at beregne prisen på en bestemt rejse, kan

Læs mere

Side 1 af 18

Side 1 af 18 Indhold Regler for priser for rejser Priserne er gældende fra 07.04.2019 (1902) Priserne gælder for hele Danmark hvis du rejser med rejsekort. Hvis du ønsker at beregne prisen på en bestemt rejse, kan

Læs mere

PRISER 2018 GÆLDER FRA 18. MARTS 2018

PRISER 2018 GÆLDER FRA 18. MARTS 2018 PRISER 2018 GÆLDER FRA 18. MARTS 2018 1 Velkommen i bussen hos Sydtrafik Tak, fordi du rejser med os. I 2018 ændrer vi på vores måde at give rabatter på. Det betyder, at vi indfører rabattrin på rejsekort.

Læs mere

Forslag om nedlæggelse af områdebetjent teletaxa i Hedensted Kommune

Forslag om nedlæggelse af områdebetjent teletaxa i Hedensted Kommune Hedensted Kommune Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 11. december 2014 Rikke Rasmussen rr@midttrafik.dk 8740 8248 Forslag om nedlæggelse af områdebetjent teletaxa i Hedensted Kommune Midttrafik

Læs mere

TAKSTER GÆLDER FRA DEN 18. JANUAR 2015 TA MIG MED I TASKEN

TAKSTER GÆLDER FRA DEN 18. JANUAR 2015 TA MIG MED I TASKEN TAKSTER GÆLDER FRA DEN 18. JANUAR 2015 TA MIG MED I TASKEN Prisen for en rejse med Sydtrafik afhænger af forskellige ting. På rejseplanen.dk finder du let den billigste billet. Når du vælger din rejse,

Læs mere

Referat Bestyrelsesmøde hos NT den 20. maj 2014

Referat Bestyrelsesmøde hos NT den 20. maj 2014 Referat Bestyrelsesmøde hos NT den 20. maj 2014 27. maj 2014/OS Deltagere Thomas Kastrup-Larsen, Aalborg kommune Svend Heiselberg, Region Nordjylland Daniel Nyboe Andersen, Aalborg kommune Jan Thorbøll

Læs mere

Bilag til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabet møde den 26. juni 2006 Punkt nr. 5

Bilag til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabet møde den 26. juni 2006 Punkt nr. 5 Region Midtjylland Bilag til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabet møde den 26. juni Punkt nr. 5 Forslag om takster gældende fra Bilag Indledning og baggrund Underudvalget vedtog på sit møde

Læs mere

FLEXTUR - HOLBÆK KOMMUNE Analyse af Flextur ifbm. indførelse af dobbelttakst

FLEXTUR - HOLBÆK KOMMUNE Analyse af Flextur ifbm. indførelse af dobbelttakst FLEXTUR - HOLBÆK KOMMUNE Analyse af Flextur ifbm. indførelse af dobbelttakst Præsentationen tager udgangspunkt i rejsedata for Flextur i Holbæk Kommune for 2015. Flexturrejserne er summeret i tal og grafer,

Læs mere

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik 2. halvår 2013

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik 2. halvår 2013 Udviklingen i sektoren for den 2. halvår 2013 December 2013 3 Udviklingen i sektoren for den Forord Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens afrapportering i efteråret 2013 vedrørende udviklingen i

Læs mere

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO

AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2017-0091 Klageren: XX 4700 Næstved Indklagede: Rejsekort Kundecenter v/dsb CVRnummer: 25050053 Klagen vedrører: Parternes krav: Rejsens faktuelle

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Valg af indtægtsfordelingsmodel i Trafikselskabet

Bilag. Region Midtjylland. Valg af indtægtsfordelingsmodel i Trafikselskabet Region Midtjylland Valg af indtægtsfordelingsmodel i Trafikselskabet Bilag til Underudvalget vedr. generelle sagers møde den 13. september 2006 Punkt nr. 14 Bilag til valg af indtægtsfordelingsmodel. Indhold

Læs mere