Principper bag dataarbejdet omkring ADAMs databank

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Principper bag dataarbejdet omkring ADAMs databank"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 08. juli Principper bag dataarbejdet omkring ADAMs databank Resumé: Papiret skitserer nogle af de fundamentale principper, der ligger bag det løbende dataarbejde omkring vedligeholdelse og fornyelse af ADAMs databank. {printet :23} {dokumentnavn: MOL08716_v0r07.docx} 1 Revideret senest d. 01. august 2016 for indhold. Nedenstående forbehold på forsiden er tilpasset, så citation uden henvendelse til DST er ok, per 24. februar MOL08716 Nøgleord: databank, principper Dette modelgruppepapir er et internt arbejdspapir. De konklusioner, der drages i papiret, er ikke endelige.

2 2 Indledning Fra tid til anden er der behov for at minde os selv om de principper der ligger bag det løbende dataarbejde for at vedligeholde og forny systemerne der benyttes ved produktionen af ADAMs databank. Nærværende papir er tænkt som en hjælp i disse situationer. I følgende kapitel omtales forskellige principper for dataarbejdet, som typisk bygger på indarbejdede traditioner fra modelgruppens arbejde med at etablere, vedligeholde og omlægge såvel databankernes indhold, som systemerne der benyttes til at styre og automatisere disse processer. Nærværende forfatter har bidraget til at formulere disse traditioner som principper, og kan derfor kun undtagelsesvist betragtes som ophavsmand til traditionerne bag disse principper. Læseanbefalinger For små databanker kan opdateringsarbejdet udføres af nogle få medarbejdere, hvis ikke en enkelt medarbejder. For medarbejdere i sådanne miljøer anbefales læseren at springe andet punkt under Rammen over og fortsætte direkte til Principper. For medarbejdere ved større databanker anbefales det ikke at srpinge noget punkte over. Rammen om arbejdet og dets organisering 0. Databanken til en makroøkonometrisk model a. omfatter et antal variabler, for hvilke der i databanken er samlet observationer dækkende en sammenhængende periode, b. bliver opdateret et fast antal gange om året, c. frigives mindst to gange under hvert opdaterings forløb; den første foreløbige version, og den endelige version, d. tilbydes brugere med særligt akutte behov, flere gange under opdateringsforløbet, svarende til hver gang banken på et væsentligt område er opdateret. 1. Variablerne dokumenteres med en a. variabel liste, 2 og en b. ligningsbrowser. 3 2 For hver variabel fastlægges en betegnelse (evt. i kodeform), en kort tekst med definition eller indholdsopsummering, en måleenhed (evt. inkl. prisniveau), en kildeangivelse (evt. beregningsformel), og en central identitet som den indgår i. 3 Ligningsbrowseren er et (pt. html-baseret) system, der danner opslag, baseret på variabellistens oplysninger, og knytter oplysning om variablen er endogen eller eksogen i forhold til en

3 3 c. Definition: For en databank knyttet til en model, er der mindst to væsensforskellige i. kilder til definition af den enkelte variabel: 1. kilde-baseret definition: fastlæggelse af en databank-variabels værdier ved indholdet af en given kildes afgrænsninger, og kilde-variabel, og 2. økonomisk teoretisk begrebs baseret definition: fastlæggelse af en databank-variabels værdier ved en teoretisk variabel, eller sammenhæng, hvis værdi (af praktiske årsager) tages fra den givne kilde. ii. En konsekvens af hvilken kilde til definition der er for den enkelte variabel, er i hvilket omfang eventuelle identiteter mellem kildevariabler nedarves til databankens variabler. 1. Eksempelvis vil der mellem kilde-baserede variabler kunne nedarves sammenhænge fra nationalregnskabet, som ikke nødvendigvis vil nedarves hvis variablerne er økonomisk teoretisk definerede, hvor den valgte kilde kun er en approksimation til det teoretiske begreb, der ønskes målt. d. Variabelnavnes systematik (nomenklatur) er vigtig. i. Fastlæggelsen af en systematisk nomenklatur bag dannelsen af variablers navne er uhyre vigtig, dels for brugerens evne til at læse en ligning hvori der optræder mange variabler, og tjekke at det er de rette variabler der står på de rette steder i ligningerne, dels for at en bruger kan blive fortrolig med et (for sit arbejde) passende udvalg af variabelnavne, så antallet af opslag holdes nede. ii. Den enkelte nomenklatur er et kompromis mellem det i natursprog sigende (lange) navn (der bliver ubekvemt i ligninger med mange forekomster af variabler), og det for skrivning bekvemme i kortere koder. 2. Overordnet organisation af arbejdet og ansvar for de enkelte dele. a. Databankdirektøren (DD) har det overordnede ansvar for databanken, for planlægning af opdateringsprocessen, for at opdateringsprocessen glider (sørger for at stafetten passerer til rette vedkommende i opdaterings flowet og de næste varskos) og for uddelegeringen af opklaringsopgaver, og orientering af kontorchef om forløbet og eventuelle ekstraordinære mandskabsbehov. i. DD holder forskellige log-filer, der opsamler proces metadata og udfordringer. 1. Udfordringer opdeles i dem der skal løses inden næste opdatering af den foreløbige databank, inden databanken bliver erklæret endelig (dvs. i løbet af en opdateringsrunde), dem der skal rettes op ved dannelsen af næste databank (i samme regiven modelversion, oplyser variablens eventuelle definition i modellen, og giver links til andre variabler, i hvis modelligninger variablen optræder.

4 4 gime), der der skal rettes op ved næste modelversion, og dem der skal rettes op ved næste NRhovedrevision (eller lignende). ii. DD udarbejder en samlet opdateringsplan til hvert opdateringsforløb, dels med leverancedatoer for alle hovedleverancer, dels med centrale brugeres behov for opdateringsindsats, dels en moduloversigt med angivelse af moduler og modulansvarlige. Desuden med en oversigt over deltagernes ferieplaner. b. Modulansvarlige. Alle moduler (for definition se under principper for arbejdet) har én person som modulansvarlig. Som hovedregel bør der være en backup-person, som er i stand til at gennemføre opdateringen af modulet, når den modulansvarlige er fraværende. i. Den modulansvarlige en ansvarlig for opdateringen af sine moduler. Dvs. for at 1. hente de fornødne kildedata, 2. bearbejde disse, 3. tjekke deres konsistens og umiddelbare troværdighed, og 4. danne skøn, hvor en kildes data ikke foreligger når modulet skal bruges til opdatering af databanken. ii. For hvert modul bør der foreligge 1. en driftsvejledningsfil (!!SeHer.!!-fil), 2. en gendannelseskommandofil (datop/datarev-fil, og evt. en separat til_obk-fil), der sætter DD i stand til at genkøre modulet, såfremt dette bliver nødvendigt uden inddragelse af den modulansvarlige, 3. en fil med observationer af fejl (kox-fil) og 4. en log-fil, der opsamler hvornår noget er sket, og løbende kommentarer til driften af modulet. c. Udførende. For visse moduler er arbejdet så velbeskrevet, ukompliceret og regelmæssigt, at det kan uddelegeres til andre, f.eks. studentermedhjælp. For mere komplekse moduler kan andre inddrages. d. Generelt. i. For essentielle moduler, der har korte deadlines er det fastansatte, der er modulansvarlige. Principper for arbejdet og dets organisering 0. Genbrug er en ædel kunst. Vi betaler for lånet ved at omtale hvor ideerne og kodestumperne kommer fra. 1. (Løsnings-) Kode skrives gerne i kommandofiler, så en beregning kan gentages, og gode løsninger deles med andre.

5 5 a. Kode skal så vidt muligt være selvdokumenteret forstået på den måde at meningen med afsnit af kode fremgår af ledsagende kommentar strenge. b. Kode formuleres, så en opgaves dele kan gentages for alle elementer i en liste. 2. Versionsstyring er central. Hovedprincippet er at vi til enhver tid kan beskrive hvordan vores uddata er fremkommet fra kildedata. Derfor gemmer vi indholdet af biblioteker inden større ændringer i kildedata eller kommandofiler gennemføres. a. Vi gemmer databankerne med passende mellemrum undervejs i opdateringsprocesser, så fejlopdateringer kan omgøres uden synderlige omkostninger i egen eller kollegaers tid. b. Databankdirektørens (DD) anvisninger efterleves uden bøvl. c. Skriveadgang til databanken begrænses af den enkelte til det fornødne, og DD er altid orienteret inden. Orienteringspligten er skærpet under opdateringsperioden op til første foreløbige databank. 3. Modulopbygning prioriteres. a. Det samlede opdaterings dataflow nedbrydes i en række moduler, hvis indbyrdes afviklingsrækkefølge klarlægges. Dette overblik kaldes dataflowdiagrammet. b. Afgrænsningen af hvad der hører med i det enkelte modul er et kompromis mellem alt hvad der naturligt hører sammen i forhold til den enkelte datakilde, og alt hvad der kan samles og aftestes uden inddragelse af andre datakilder. c. Databankens overholdelse af en række testbetingelser tjekkes på forskellige steder i det samlede dataflow. Hensigten med disse tjek er at tilvejebringe sikkerhed for at betingelserne for at efterfølgende moduler kan afvikles allerede er opfyldt, samt at udpege de variabler og betingelser, der endnu ikke er fuldt opdaterede hhv. rummer variabler der ikke er det. d. For hvert modul skal der foreligge mindst to filer: i. SeHer-filen, der giver den helt præcise instruks til opdateringen af modulet. Typisk kaldt (en variant af)!!se- Her.!!. 4 ii. Genkørsels kommandofilen, der kan afvikles når et tidligere modul er blevet genkørt, således at alle afledte variabler bliver korrekt opdateret. Denne kaldes typisk (en variant af) datop.cmd. iii. Genoverførsels kommandofilen, der afvikles for at overføre modulets data til den fælles databank. Typisk kaldt (en variant af) tilobk.cmd. e. Opdateringen af det enkelte modul kan opdeles i fire dele: i. indhentning, og evt. transformation, af kildedata til en fast inddata standard, 4 Dette sikrer at SeHer-filen på en windows pc står øverst i en alfabetisk ordnet liste over filer i et (under-) bibliotek.

6 6 ii. transformation af inddata på standard form til databank variablers form iii. konsistenstjek, og opklaring af årsager til afslørede inkonsistenser eller mangler; plots af variablers værdier kan også afsløre overraskende udviklinger, der kan give anledning til yderligere undersøgelser og orienteringer, iv. informering af DD af at modulet er opdateret, og eventuelle problemer med kilder, eller overgange til databank variabler. f. Efter alle moduler, der bidrager med kildedata og nært afledede variabler, er kørt, køres en række moduler, der danner alle de variabler, der ikke kan afledes før; således at alle de variabler der skal indgå i databanken, kommer med. i. det såkaldte hoved-program, rummer kommandoer der tilføjer værdier til de resterende variabler. ii. Skal databanken benyttes af en model, så kan der være en kommandofil (typisk kaldt tabel.cmd) der afleder såkaldte tabel-variabler. 5 iii. Er en ny modelversion under udarbejdelse, så vil dataopdateringssystemet bag den aktuelle databank typisk passe til en gældende modelversion, og de supplerende data behov fra den nye modelversion tilføjes med en kommandofil (typisk med navnet estbk.cmd), der afvikles efter hoved-programmet. 4. Central fastsættelse af værdierne af fælles processtyrings variabler og tegnstrenge. Styring af opdateringsperiode, andre periodesætninger af betydning for arbejdet på tværs af moduler, og fælles databanknavne samt stier. a. Opdateringsperioden styres ved en række globalt satte variablers indhold; typisk ved variabler med tekststrenge, der angiver starteller slutperiode. Herved sikres at opdateringsperioden synkroniseres på tværs af forskellige modulers kommandofiler. b. Baggrunds variabler med oplysning om basisår, seneste år med tal fra endeligt NR, etc. sættes ét sted. c. Hovedopdateringsdatabankens navn, og sti sættes ét sted. 5. Variablers opdaterings status skal være klar a. Ved opdaterings start overskrives databankens (tidsrække-) variabler for opdateringsperioden med systemets værdi for missing. b. En variabels seneste opdatering kan aflæses af en dato, gemt som metadata. 6. Et udtrækssystem der lister hvilke variabler (der er modelvariabler), der forsat har missing -værdi for forskellige perioder benyttes til at tjekke hvilke variabler der endnu ikke er opdaterede. Specielt når der af disse generelle lister kan uddrages lister for hvert modul, bliver det let for 5 Dvs. variabler, der indgår som venstreside variabler i en modelfil efter AFTER-sætningen.

7 7 DD at henvende sig til de modulansvarlige, for at få hvert modul tilstrækkeligt opdateret for at den samlede proces kan forløbe glat og smidigt. a. Erfaringen er at der løbende sker ændringer i datakilder, og delprogrammer for at holde det enkelte modul på sporet, og derfor kan nogle variabler falde ud af eller undgå at komme ind i det enkelte modul, selvom den modulansvarlige synes at opdateringen af modulet er overstået. 7. Afsluttende testbetingelser gennemføres. a. Når databanken er forbundet med en model, tjekkes alle modellens ligninger der forventes at holde uden residualer, og for ligninger med residualer listes prints med tidsrækker af residualer. b. Prisindeks variabler tjekkes for at overholde basisår-værdien, evt. nul-udviklinger eller ikke-positive værdier. c. Mængdevariabler tjekkes for særlige værdier: nul-udviklinger, eller ekstreme værdier. d. Nationalregnskabsidentiteter tjekkes i løbende priser og, så vidt meningsfuldt også, i foregående års priser. 8. Under fejlsøgning af kode, f.eks. på grund af kommandofilers nedbrud eller resultatfejl er det nyttigt med XX -kommandoen til at spore hvor programmet kører i skoven. a. Hvis software systemet (ikke er et kompileret sprog, men) fungerer så hver linjes kommandoer afvikles fuldt ud inden næste linje påbegyndes, så kan man under fejlsøgningen af en kommandofil indsætte en invalid kommando forskellige steder. 6 b. Hvis afviklingen af systemet, på et sted med xx-kommandoen, giver mulighed for at vælge mellem at stoppe afviklingen helt og exitte helt, stoppe kommandoflowet (men bevare adgang til alle de banker der er åbne på det sted i kommandoflowet, etc.), og blot fortsætte (på trods af den opståede fejl), så giver den anden mulighed adgang til at undersøge de åbne databankers tilstand og sammenligne med hvad man ville forvente, hvilket kan være overordentlig hjælpsomt. 9. Fejlsøgning af data. a. Kildenær fejlsøgning. i. Er der tale om et datasæt med en høj grad af indre sammenhæng, er et udvalg af konsistenstjek vigtige at gennemføre tidligt i processen efter indlæsning for at tjekke dels at indlæsningen er gået godt, og dels at datasættet overholder de begrebsbestemte identiteter. ii. Det er nyttigt at sætte de helt centrale aggregater i forhold til hinanden og se på grafer heraf, som overordnet tjek af manglende værdier, eller overraskende udviklinger. 6 I software systemet AREMOS fungerer eksempelvis kommandolinjen XX; sådan.

8 8 iii. Sammenligning af den indlæste kilde med den seneste endelige databanks tilsvarende indlæste kilde, er typisk godt brugt tid. iv. konsistenstjek kan defineres og afvikles med kontrolkommandofiler med uddata i tekstfiler med faste navne, der viser aggregats værdi, kontrolberegnet aggregat, summeret nedefra, og deres forskel. Alle værdier vises for opdateringsperiode og en passende forhistorie. b. Resultatnær fejlsøgning. i. Struktureret udvælgelse er en central metode til at reducere antallet af variabler, hvis værdier skal tjekkes. ii. Print af variablers tidsrækker, der inkluderer såvel opdateringsperioden som et passende udvalg af dens forhistorie, kan med fordel vises sammen med de tilsvarende variablers værdier i den seneste endelige databank, og evt. med deres differens (absolut og ændringen i deres absolutte differens i forhold til den tidligere databanks tilsvarende værdi). iii. Visualisering er en stærk fejlsøgningsmetode, når et mindre antal variablers værdier skal fejlsøges. iv. Transformation af variablers værdier kan være nyttig. Eksempelvis kan dannelse af nogle forhold mellem udvalgte variabler give et meget mere nuanceret billede end et print/plot af den utransformerede variabels værdier. Division med bnp i løbende priser kan skalere andre variabler der er opgjort i løbende priser, så deres variationsspektrum kommer bedre frem. Et andet eksempel er logaritmisk transformation af en variabel der udviser eksponentiel vækst over tid. c. I opdateringsperioden, hvor vi frigiver foreløbige versioner af databanken, annoncerer vi hvilke (nye) kilder der er inddraget og hvilke områder af variabler, der kun kunne opdateres ved ekstraordinære skøn. i. Vi er glade for feedback fra vores brugere om at overraskende udviklinger (eller mangler) er observeret, da vi derved kan forbedre vores systems tilstand og funktion. ii. Vi tilstræber generelt en åbenhed omkring svagheder i vores datagrundlag, så vores brugere bl.a. har mulighed for at undgå overfortolkninger af tallenes præcision, hvor vi har kendskab til at de måtte være svagere end normalt. iii. Vi tilstræber at vores brugere har så præcis en forventning til hvornår den endelige version frigives, som muligt, under hensyntagen til vores behov for at kunne absorbere uventede forsinkelser. 10. Dokumentation. Helt overordnet kan man sige at dokumentationen af dataopdateringssystemet bør være flerdelt. Dokumentationens form og indhold er et kompromis mellem ønsket om at formidle formål med og forståelser af hvorfor bearbejdningen er tilrettelagt på den valgte måde,

9 9 og behovet for kort og præcis beskrivelse, der let lader sig vedligeholde. a. Den overordnede struktur, med nedbrydning af dataflowet i moduler, dokumenteres i en samling dataflow-diagrammer. b. De enkelte moduler dokumenteres på en måde der er hensigtsmæssig at opdatere og holde opdateret. i. Transparens. Eksterne databankbrugere skal have mulighed for at forstå databankens dataindhold og dens dannelse fra kilderne, alene på grundlag af den almene adgang til ADAMs modelgruppepapirer, så alle moduler dokumenteres i modelgruppe papirer. ii. Overordnet er det ønskeligt at et moduls dokumentations papir, formidler den logik der ligger bag bearbejdningen af kildedata, og dermed også hjælper en fremtidig medarbejder til at kunne foretage de tilretninger af modulet, der bliver nødvendige når enten kilden ændrer sig, virkeligheden ændrer sig, eller modellens ændrede behov kræver det. c. For omfattende kilder, såsom nationalregnskabet, der trækkes på i forskellige moduler, kan det være en fordel at have tværgående dokumentationer der knytter sig til kilden; derved aflastes den enkelte modulansvarlige, så kilde-dokumentations ansvaret kan tilfalde den medarbejder, der har den fornødne indsigt. d. Øvrig mere detaljeret dokumentation fremgår af de SeHer-filer, datop-filer, log-filer og kox-filer, der findes under de enkelte moduler, eller hos DD, herunder proces-log-filer. Litteratur < pt. tom > Bilag: effektivt arbejde med store, evt. fejlbehæftede, datasæt Kildedata til visse moduler er så omfattende at mere generelle principper for dataarbejde må bringes i anvendelse. Definition: flade datafiler, er filer med linjer med fast længde (dvs. et fast antal tegn inden linjeskift-tegnet; en linjes indhold kaldes også en record ), og en fast struktur, der præciseres ved et såkaldt record-layout (dvs. hvilke tegnafsnit der angiver værdien af det tilsvarende felt ; felt 1 tager sin værdi af tegnene i en given linje, etc.). En flad datafil kan importeres i en MS-Excelprojektmappe, og herefter nemt forædles så den passer til den ønskede anvendelse. Ofte vil nye variablers værdier kunne defineres ved en lille overgangstabel, der anviser hvorledes den nye variabels værdi skal fastlægges på grundlag af

10 10 værdierne af andre felter i den enkelte record. Eksempelvis bliver aggregering over nogle koder meget nem, på denne måde. Princippet her er at bevare de oprindelige records, og så kobles nye felter med koder på, der gør det muligt at summere (et værdifelts indhold) over samtlige records for at bestemme værdifeltets sum knyttet til hver af et nyt felts forskellige værdier (ud af dets værdi-mængde). Fordelen ved denne tilgang er at hvis der dukker overraskelser op (og det gør der over tid!), så er det altid muligt at genfinde de præcise records der er ansvarlige for de summerede beløb, og kildedata leverandøren kan lettere involveres i opklaringen, da denne vil føle sig ansvarlig for de leverede records (men ikke overfor modtagerens bearbejdninger af disse records).

GEKKO til dataarbejde. 3.1 Aftestning, kontrol og fejlretning

GEKKO til dataarbejde. 3.1 Aftestning, kontrol og fejlretning 3.1 27. februar 2017 13.55-14.05 : - visualisering, udvælgelse, missings 14.00-14.05 Eksempler 14.05-14.20 Øvelser Grundideen med dette modul er at det er fint at genbruge kode, som har virket før, og

Læs mere

GEKKO til dataarbejde. 5.1 Dokumentation og versionsstyring

GEKKO til dataarbejde. 5.1 Dokumentation og versionsstyring 5.1 27. februar 2017 15.15-15.30 : - metadata - databank versioner - asymmetrisk opdatering (nogle få nye år) - datarevisions analyser - (dekomponering, hvis der er ligninger) 15.30-15.40 Eksempler fra

Læs mere

Pensionsgruppe udvalgsarbejde i 2015

Pensionsgruppe udvalgsarbejde i 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 22. januar 2015 1 Pensionsgruppe udvalgsarbejde i 2015 Resumé: Papiret opridser et forslag til genvækning af pensionsgruppen fra efteråret

Læs mere

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 28. april 2010 1 Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Resumé: Aktuelt fokus på de offentlige investeringer i kædede

Læs mere

Aldersopsparing i ADAM

Aldersopsparing i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 26. marts 2014 1 Aldersopsparing i ADAM Resumé: Aldersopsparing er den nye kapitalpension, dog uden udskudt skat. Papiret beskriver

Læs mere

Introduktion til ADAM kørsler i PCIM

Introduktion til ADAM kørsler i PCIM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Tony M. Kristensen 31 januar 1996* Introduktion til ADAM kørsler i PCIM Resumé: Dette papir er en kort introduktion til kørsler med ADAM i Ib Hansens simulationsprogram

Læs mere

Fisher prisindeks for vareimporten,

Fisher prisindeks for vareimporten, Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 22. december 2014 1 Fisher prisindeks for vareimporten, 1966-1987 Resumé: Papiret præsenterer beregninger af prisindeks for aggregatet

Læs mere

Fisher-indeks tal for NR-eksport og import

Fisher-indeks tal for NR-eksport og import Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 14. oktober 2013 1 Fisher-indeks tal for NR-eksport og import Resumé: Under DSI's arbejde med eksportmarkedstallene er behovet for

Læs mere

Definitionen af inputs in brancherne

Definitionen af inputs in brancherne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 19. oktober 2009 1 Definitionen af inputs in brancherne Resumé: Vi danner nogle input-variabler for brancherne afledt af de IO-matrix

Læs mere

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 12. november 2012 1 Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 Resumé: Papiret redegør for hvorledes pensionsformuen, ultimo

Læs mere

Automatisering af dataarbejde 2.2

Automatisering af dataarbejde 2.2 - Ofte kan man ikke bruge data direkte som det ligger i input, fx statistikbank tabeller det skal transformeres - Transformation af data er fx nødvendigt hvis data - Er disaggregeret - Har manglende observationer

Læs mere

Introduktion til PCIM version 9.07

Introduktion til PCIM version 9.07 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Lars Brømsøe Termansen 25. marts 2003 (UDKAST) Introduktion til PCIM version 9.07 Resumé: Papiret beskriver kort om den nye version af PCIM løsningsprogrammet.

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 19. november 1998 Henrik C. Olesen Carl-Johan Dalgaard Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår

Læs mere

Svar til FM om pensionsdata

Svar til FM om pensionsdata Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 17. august 2015 1 Svar til FM om pensionsdata Resumé: Papiret svarer på fire spørgsmål fra FM. 1 Behandlet på modelgruppemødet 2015.10.19.

Læs mere

Ligningsændringer vedr. LD

Ligningsændringer vedr. LD Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 3. august 2017 1 Ligningsændringer vedr. LD Resumé: Papiret præciserer en række ændringer i ADAMs ligninger vedrørende Lønmodtagernes

Læs mere

Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)?

Pensionsaktiver: hvem ejer hvad (i VP)? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 15. november 2013 1 Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)? Resumé: Papiret præsenterer resultatet af en undersøgelse af ejerforhold

Læs mere

Data for banker og sparekassers rentestrømme

Data for banker og sparekassers rentestrømme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Christian Olesen 3. december 1997* Data for banker og sparekassers rentestrømme Resumé: Papiret diskuterer opdateringen af banker og sparekassers rentestrømme,

Læs mere

Lineære sammenhænge, residualplot og regression

Lineære sammenhænge, residualplot og regression Lineære sammenhænge, residualplot og regression Opgave 1: Er der en bagvedliggende lineær sammenhæng? I mange sammenhænge indsamler man data som man ønsker at undersøge og afdække eventuelle sammenhænge

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Gustafsson 5. september 2014 Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Resumé: I forbindelse med hovedrevisionen af Nationalregnskabet

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé:

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 09.07.97 Thomas Thomsen ADAM og EMMA Resumé: Endelig skete det: ADAM mødte EMMA. ADAM havde allerede adskillige for- og eftermodeller, men

Læs mere

Dit personlige SkoleKom

Dit personlige SkoleKom Dit personlige SkoleKom Når du første gang åbner dit skrivebord på SkoleKom har det et standardudseende I form af en standard-baggrund og et standard-resumé. Du kan nu tilpasse baggrunden, så den passer

Læs mere

Data for arbejdstid og timeløn

Data for arbejdstid og timeløn Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen 7. februar 1994 Data for arbejdstid og timeløn Resumé: Datakonstruktionen af Hgn og lna eftergås. Hgn bør nok rettes i årene før 1966. hgn.jao

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 23. maj 2016 Boligpriserne Resumé: ADAMs boligprisindeks er DSTs prisindeks for 1-familiehuse. DSTs boligprisindeks, der dækker hele landet,

Læs mere

Supplerende dokumentation af boligligningerne

Supplerende dokumentation af boligligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 13. september 2010 Supplerende dokumentation af boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

DIVISIONSMATCHBEREGNING VERSION 1.07

DIVISIONSMATCHBEREGNING VERSION 1.07 DIVISIONSMATCHBEREGNING VERSION 1.07 ANDERS KLINTING FIF HILLERØD ORIENTERING 2. MAJ 2013 1 INDHOLD Divisionsmatchberegning... 3 Historik... 3 Løbsdata... 3 løbsdata fra OE2003... 3 Løbsdata andre programmer...

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDKAST] Arbejdspapir Peter Rørmose Jensen 27. oktober 23 Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Resumé: Ved en gennemgang af de sektormæssigt fordelte

Læs mere

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 14. marts 2017 Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Resumé: Der samles op på ændringerne i nationalregnskabet

Læs mere

Data- og modelversioner

Data- og modelversioner Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 21. september 2012 1 Data- og modelversioner Resumé: Papiret opstiller et samlet overblik over de forskellige versioner der findes

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Strategiudrulning. Ledelsens vejledning. DI-version

Strategiudrulning. Ledelsens vejledning. DI-version DI-version 2013-11-20 Ledelsens vejledning 1-1-1 - STU - Ledelsens Vejledning - 2013-11-2011-20 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 9 Instruktion til kaizenleder Rettigheder DI ejer alle rettigheder

Læs mere

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere?

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 25. september 2017 Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Resumé: Lønrelationen overvurderer lønstigningerne i de seneste år. Der kan for det

Læs mere

Kapital- og rentesregning

Kapital- og rentesregning Rentesregning Rettet den 28-12-11 Kapital- og rentesregning Kapital- og rentesregning Navngivning ved rentesregning I eksempler som Niels Oles, hvor man indskyder en kapital i en bank (én gang), og banken

Læs mere

Eksamensbeviser og karakterer til Eksamensdatabasen Sidst opdateret 01-02-2007/version 1.1/Steen Eske Christensen

Eksamensbeviser og karakterer til Eksamensdatabasen Sidst opdateret 01-02-2007/version 1.1/Steen Eske Christensen Eksamensbeviser og karakterer til Eksamensdatabasen Sidst opdateret 01-02-2007/version 1.1/Steen Eske Christensen Indhold Ændringer Centrale begreber Generelt Arbejdsgange Vejledningen består af 3 dele,

Læs mere

Anvendelse af KL s skatte- og tilskudsmodel

Anvendelse af KL s skatte- og tilskudsmodel Anvendelse af KL s skatte- og tilskudsmodel KL s skatte- og tilskudsmodel er web-baseret. Det eneste der kræves for at kunne foretage en beregning på skatte- og tilskudsmodellen, er en pc med internetadgang,

Læs mere

Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014. Vejledning

Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014. Vejledning Indlæsning og anvendelse af kontoskema Res_14 til resultatopgørelse 2014 Vejledning December 2014 1 Indholdsfortegnelse 1 Formål med denne vejledning... 3 2 Hent filer med kontoskema og kolonneformat...

Læs mere

R E D C A P M A N U A L. Importér data til REDCap fra CSV-fil. Opbyg din eksisterende database i REDCap Version 1.0

R E D C A P M A N U A L. Importér data til REDCap fra CSV-fil. Opbyg din eksisterende database i REDCap Version 1.0 R E D C A P M A N U A L Importér data til REDCap fra CSV-fil Opbyg din eksisterende database i REDCap Version 1.0 Introduktion Der opstår ofte et ønske om at importere data fra andre databaser til REDCap,

Læs mere

IDAP manual Emission

IDAP manual Emission IDAP manual Emission Dato: 08-06-2005 16:32:35 Indhold INDHOLD... 1 1 EMISSION... 2 1.1 KURVER... 2 1.2 RAPPORTER... 5 1.3 DATA REDIGERING... 6 1.3.1 Masse redigering... 7 1.3.2 Enkelt redigering... 10

Læs mere

Opdatering af Ha og Hdag

Opdatering af Ha og Hdag Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Sofie Andersen 22. august 2013 Opdatering af Ha og Hdag Resumé: Ha og Hdag opdateres med en 37 timers arbejdsuge og de nyeste helligdage Soa22813 Nøgleord:

Læs mere

SAS formater i Danmarks Statistik

SAS formater i Danmarks Statistik Danmarks Statistik, Forskningsservice og Kundecenter 9. januar 2012 SAS formater i Danmarks Statistik 1. Indledning... 1 2. Hvor findes formater og øvrige datafiler?... 2 3. Hvordan bruges formater i SAS-programmet?...

Læs mere

Udgiftsopfølgning i SBS for institutioner

Udgiftsopfølgning i SBS for institutioner Udgiftsopfølgning i SBS for institutioner Vejledning i udarbejdelse af bidrag til udgiftsopfølgning for institutioner Version 1.1. Opdateret 17. oktober 2019 Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Processen...

Læs mere

Differentialregning. Ib Michelsen

Differentialregning. Ib Michelsen Differentialregning Ib Michelsen Ikast 2012 Forsidebilledet Tredjegradspolynomium i blåt med rød tangent Version: 0.02 (18-09-12) Denne side er (~ 2) Indholdsfortegnelse Introduktion...5 Definition af

Læs mere

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 12.september 2016 Michael Osterwald Lenum Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Resumé: Ved beregning af pensionsformuernes afkast og kursudvikling

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Tjek af prisindekset på enfamiliehuse

Tjek af prisindekset på enfamiliehuse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tanja Tan Quach 27. august 2008 Tjek af prisindekset på enfamiliehuse Resumé: papiret sammenlignes Told & Skats prisindeksserie med Danmarks Statistiks statiske

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 14. januar 2014 1 Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Resumé: Papiret sporer værdierne for pensionsafkastskatten

Læs mere

Guide til opdatering af Navision Stat med ny funktionalitet - nye objekter, datakonvertering, automatisk indlæsning af datafiler.

Guide til opdatering af Navision Stat med ny funktionalitet - nye objekter, datakonvertering, automatisk indlæsning af datafiler. Side 1 af 20 Navision Stat 7.0 ØSY/JACPM 15-05-2015 Vejledning til Lokal Versionsstyring (VMS) Overblik Guide til opdatering af Navision Stat med ny funktionalitet - nye objekter, datakonvertering, automatisk

Læs mere

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Peter Agger Troelsen 17. juni 2015 Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Resumé: Vi modellerer ADAM med fremadrettede forventninger i løndannelsen,

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5 Skolekvalitet.dk Manual Version 1.0 Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3 3 Overblik over siderne... 5 3.1 Oversigt over centrale funktioner:... 6 4 Kom godt i

Læs mere

Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk. - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk

Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk. - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk Kontakt: Ann Qvist Rasmussen E-mail: anncrs@rm.dk Version 1.0 Senest redigeret:

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Brugervejledning til Højkvalitetsdokumentationen og Dialogforummet på Danmarks Statistiks hjemmeside

Brugervejledning til Højkvalitetsdokumentationen og Dialogforummet på Danmarks Statistiks hjemmeside Brugervejledning til Højkvalitetsdokumentationen og Dialogforummet på Danmarks Statistiks hjemmeside Forord Denne vejledning beskriver baggrunden for begreber og sammenhænge i Danmarks Statistiks dokumentationssystem

Læs mere

Indlæsning af tilskud fra UVM

Indlæsning af tilskud fra UVM Indlæsning af tilskud fra UVM Brugervejledning version 1.0 Side 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Download bogføringskladde fra brevportalen... 3 Gem regneark på din arbejdsplads... 3 Bearbejdning

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 20. april 2016 Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Resumé: Lønrelationen reestimeres til Okt15 med 2012 inkluderet og

Læs mere

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 9. august 2018 Tony Maarsleth Kristensen Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Resumé: For nuværende fremskrives værdien for

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lars Brømsøe Termansen 1. marts 1999 Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Resumé: I dette papir beskrives kort datakonstruktionen

Læs mere

EasyIQ Opdatering 5.2.3 -> 5.4.0

EasyIQ Opdatering 5.2.3 -> 5.4.0 EasyIQ Opdatering 5.2.3 -> 5.4.0 Kunde: Forfatter: Thomas W. Yde Systemtech A/S Side: 1 af 17 1 Indholdsfortegnelse 2 GENERELT OMKRING FORUDSÆTNINGEN OG OPDATERINGS FORLØBET... 3 2.1 FORUDSÆTNINGER...

Læs mere

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk.

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk. . Generelt I det følgende beskrives det, hvordan du sikkerhedskopierer dine kortdata. Sikkerhedskopifunktionen kopierer alle data i kortmodulet for alle høstår for den aktuelle database. Sikkerhedskopien

Læs mere

PCIM udnytter funktionstasterne. Funktionstasterne har følgende indhold:

PCIM udnytter funktionstasterne. Funktionstasterne har følgende indhold: 1 Reference over PCIM kommandoer PCIM er et simulationsprogram. Kommandoerne i PCIM giver dig mulighed for at afvikle modelkørsler og analysere sådanne modelkørsler. Kommandoerne giver dig samtidig mulighed

Læs mere

Graph brugermanual til matematik C

Graph brugermanual til matematik C Graph brugermanual til matematik C Forord Efterfølgende er en guide til programmet GRAPH. Programmet kan downloades gratis fra nettet og gemmes på computeren/et usb-stik. Det betyder, det også kan anvendes

Læs mere

Du har også mulighed for at udlæse faktisk bogførte tal fra et regnskabsår til et budgetark.

Du har også mulighed for at udlæse faktisk bogførte tal fra et regnskabsår til et budgetark. Budget vejledning Indhold Oprettelse af budget i TØS...3 TØS- budget til excel eksport af budget...4 Excel budget til TØS import af budget...5 Udlæse regnskabstal til budget...8 Slette budgetter...8 UDSKRIFTER...9

Læs mere

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 2. oktober 2012 1 Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Resumé: Centrale brugere af ADAM har behov for med modelversion

Læs mere

Indhold. Evalueringsvejledning. En undersøgelse fra start til slut involverer 4 programmer: - SurveyXact - Excel - E-learn - SiteCore

Indhold. Evalueringsvejledning. En undersøgelse fra start til slut involverer 4 programmer: - SurveyXact - Excel - E-learn - SiteCore Evalueringsvejledning En undersøgelse fra start til slut involverer 4 programmer: - SurveyXact - Excel - E-learn - SiteCore Indhold 1 - Respondentgruppe hentes... 2 2 Undersøgelsen oprettes i SX... 4 3.

Læs mere

Pivottabeller, diagrammer og databehandling. Underviser: Nina Kirkegaard Schou Mobil

Pivottabeller, diagrammer og databehandling. Underviser: Nina Kirkegaard Schou Mobil Pivottabeller, diagrammer og databehandling Underviser: Nina Kirkegaard Schou Mobil 21 48 65 16 E-mail: ns@teamcrm.dk Emner: Excel Pivottabeller/diagrammer og databehandling Brugerfladen Import af data

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Aktivering, uddannelse og offentlige overførsler

Aktivering, uddannelse og offentlige overførsler Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir [udkast] Morten Werner 16. september 2004 Aktivering, uddannelse og offentlige overførsler Resumé: Forslag til endogenisering af offentlige overførsler til

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning Elektronisk spørgeskema 2009 Vejledning Indberetning på Elektronisk spørgeskema for 2009 Introduktion Elektronisk spørgeskema 2009 (ESP 2009) giver Dem mulighed for at lette arbejdet i forbindelse med

Læs mere

IT-manual August 2014

IT-manual August 2014 IT-manual August 2014 Indhold IT-pixibog Opgave i brug af Lectio At skrive store opgaver i Word Opgave i at bruge Words specialfunktioner 1 IT-pixibog Skolens computere - låner jeg en computer? - hente

Læs mere

Om boligpriserne - En opfølgning

Om boligpriserne - En opfølgning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 18. oktober 13 Om boligpriserne - En opfølgning Resumé: Nærværende papir sammenligner ADAMs boligprisindeks, som er Danmarks Statistik

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende

Reestimation af uddannelsessøgende Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Nina Bech Runebo 19. maj 21 Reestimation af uddannelsessøgende Resumé: I papiret reestimeres ligningen for uddannelsessøgende. Reestimationen giver ikke pæne

Læs mere

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM En blandt mange af Family Tree Maker s styrker er evnen til at præsentere data på mange forskellige måder, og i dette skrift vil bogfunktionen blive gennemgået. Funktionen

Læs mere

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK Mission Critical o Projekt Information management o Processer, metoder & værktøjer. Side 1 of 11 Projekt information Projekt information management inkluderer alle de processer, som er nødvendige for at

Læs mere

Administration af subsites BRUGERVEJLEDNING FOR ADMINISTRATOREN

Administration af subsites BRUGERVEJLEDNING FOR ADMINISTRATOREN Administration af subsites BRUGERVEJLEDNING FOR ADMINISTRATOREN Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Definitioner... 2 Generelt... 3 Oprettelse af en skabelon... 4 Sidetypeskabeloner... 5 Globale displaymoduler...

Læs mere

Brugervejledning til Landsbyggefondens regnskabsindberetningssystem

Brugervejledning til Landsbyggefondens regnskabsindberetningssystem LANDSBYGGEFONDEN 11. marts 2015 Brugervejledning til Landsbyggefondens regnskabsindberetningssystem (for boligorganisationer og selvejende institutioner) 2. udgave Indholdsfortegnelse 1. I 1 NDLEDNING...

Læs mere

En input-output model baseret på Laspeyres kædeindeks

En input-output model baseret på Laspeyres kædeindeks Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir [udkast] mow 2. Februar 2005 En input-output model baseret på Laspeyres kædeindeks Resumé: I papiret opstilles en lille input-output model med 6 tilgang og

Læs mere

Dokumentationsnotat om danske virksomheders aktiviteter i udlandet

Dokumentationsnotat om danske virksomheders aktiviteter i udlandet 9. april 2019 Dokumentationsnotat om danske virksomheders aktiviteter i udlandet Indledning Denne note uddyber baggrunden for datarevisionen af NR i 2016. Desuden beskrives hvorledes vi opgør den globale

Læs mere

Aktivitet: Du kan skrive et specialeoplæg ud fra punkterne nedenfor. Skriv så meget du kan (10)

Aktivitet: Du kan skrive et specialeoplæg ud fra punkterne nedenfor. Skriv så meget du kan (10) Aktivitet: Du kan skrive et specialeoplæg ud fra punkterne nedenfor. Skriv så meget du kan (10) 1. Det er et problem at... (udgangspunktet, igangsætteren ). 2. Det er især et problem for... (hvem angår

Læs mere

Brug af Archive-funktion i SportIdent (baseret på version 10.3 af SI-programmerne)

Brug af Archive-funktion i SportIdent (baseret på version 10.3 af SI-programmerne) Brug af Archive-funktion i SportIdent (baseret på version 10.3 af SI-programmerne) Formål: Ved at anvende arkiv-funktionen kan arrangørerne ved et træningsløb uden tilmeldinger eller ved åbne baner hurtigt

Læs mere

Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk. - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk

Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk. - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk Quick Guide til RKKP-dokumentation.dk - Find rundt i databasernes dokumentation i online systemet på RKKP-Dokumentation.dk Kontakt: Fællessekretariatet E-mail: fagligkvalitet@rm.dk Version 1.1 Senest redigeret:

Læs mere

Lineære differentialligningers karakter og lineære 1. ordens differentialligninger

Lineære differentialligningers karakter og lineære 1. ordens differentialligninger enote 11 1 enote 11 Lineære differentialligningers karakter og lineære 1. ordens differentialligninger I denne note introduceres lineære differentialligninger, som er en speciel (og bekvem) form for differentialligninger.

Læs mere