Partnerskab om ledige i arbejde. Tilskud til at opkvalificere ledige på virksomheden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Partnerskab om ledige i arbejde. Tilskud til at opkvalificere ledige på virksomheden"

Transkript

1 Partnerskab om ledige i arbejde Social ansvarlighed Rekruttering af arbejdskraft Tilskud til at opkvalificere ledige på virksomheden

2 På rette hylde hos Silvan Den 21-årige Ronni Knudsen Törnqvist har fået nyt indhold i tilværelsen med jobbet hos Silvan. Han sørger for, at der er varer på hylderne i forretningen på Fisketorvet og er glad for at kunne tjene sine egne penge. Inden han kom til Silvan, søgte han gennem et år flere forskellige job men uden held. Som lagermedarbejder og vareopfylder i butikken har han nu en vigtig funktion sammen med seks kolleger. Det giver mening at have noget at stå op til hver morgen, og Ronni Knudsen Törnqvist føler, at han fået ekstra indhold i tilværelsen. Ronni Knudsen Törnqvist startede tilbage i marts 2008 i en tre-måneders praktikperiode. Det var ikke tilfældigt, at jobcentret foreslog ham at komme til Silvan, for via teknisk skole havde han været i Silvan på Nørrebro, så han havde allerede brancherelevant erfaring. Sammen med sin mentor i Silvan gennemgik Ronnie Knudsen Törnqvist et forløb, hvor han blev sat ind i forskellige funktioner i Silvan, og han fik at vide, hvad der forventedes af ham. I dag er han fastansat med 20 timer om ugen. Han møder kl. 10 om morgenen, og dagen starter typisk med, at kollegerne og han taler om, hvilke arbejdsopgaver, der skal løses. Og samarbejdet mellem Ronni og de andre lagermedarbejdere fungerer i det hele taget rigtig godt, synes han: Der er et godt samarbejde, vi hjælper hinanden, og så har vi det også sjovt sammen indimellem ryger der nogle jokes hen over varehylderne. Arbejdsopgaverne er han også godt tilfreds med. Og Silvan har som ekstra bonus fået en medarbejder, der godt kan lide at komme ud af fjerene om morgenen. I det hele taget er det godt at komme i gang igen og tjene nogle penge, understreger Ronni Knudsen Törnqvist. Rekrutterer nye medarbejdere gennem praktik Varehuschef Jan Søborg Andersen har gennem samarbejdet med Jobcenter København sagt ja til at stille seks praktikpladser til rådighed for ledige. Inden han besluttede sig, var han i tvivl, om det kunne fungere i Silvan. Men et besøg i Magasins chokoladefabrik, som har et lignende samarbejde, fejede tvivlen bort, og i øjeblikket har Silvan på Fisketorvet fem i praktik. Det handler om at give de ledige en chance for at vænne sig til at have et arbejde igen og så se på, hvad de kan magte af opgaver. Når det lykkes at få en medarbejder fastansat, er det en stor tilfredsstillelse, for det er helt klart målet for os at bruge samarbejdet til at rekruttere nye medarbejdere. Og nogen af dem er guld værd! 13 ledige har allerede været igennem et praktikforløb, og Silvan har gode erfaringer med samarbejdet med jobcentret. Varehuschef Jan Søborg Andersen: Vi får løbende henvist ledige fra jobcentret. Ikke alle kan blive ansat her hos os, men så sender vi dem videre til nogen af vores andre varehuse.

3 Lingeri på bøjler og snak med kunderne Mine kolleger kalder mig lynet, fordi jeg vil have orden i tingene her og nu, siger den 47-årige Lissi Iversen. Hendes motivation og ildhu betød, at hun blev fastansat i Føtexs tekstilafdeling på Østerbro i juni 2008 efter kun en måned i praktik. For lidt over tre år siden fik Lissi Iversen konstateret gigt, som gjorde hende uarbejdsdygtig. Men hun var ikke klar til en fremtid som førtidspensionist. Derfor var hun straks med på ideen, da Jobcenter København fortalte om samarbejdet med Føtex. Føtex var villige til at tage hensyn til den, jeg er. Jeg er ansat i et fleksjob med 25 timer om ugen, fortæller Lissi Iversen, som må holde de pauser, hun har brug for i løbet af dagen, hvis hun bliver øm i leddene. Lissi Iversen møder som regel kl om morgenen en hel time tidligere, end hun behøver. Hun har god tid til at nyde sin morgenkaffe, mens hun får overblik over dagens gøremål der skal sættes prisskilte op og hænges tøj på hylder, bøjler og stativer. Dagen i Føtex går med at hjælpe kunderne og holde orden i lingeriafdelingen. Flere af stamkunderne i butikken kender hende efterhånden og stopper ofte op for at få en sludder. Mine kolleger synes, jeg har utrolig stor tålmodighed over for kunderne. Men kundekontakten er noget af det sjoveste ved mit arbejde måske fordi jeg elsker at snakke, griner hun. Rummelighed giver loyale medarbejdere Det kan helt klart betale sig for Føtex at give mennesker en chance for komme tilbage på arbejdsmarkedet. Vores erfaring viser, at det giver meget loyale medarbejdere, fortæller Simon Knudsen, der er HR koordinator i Føtex. Som led i aftalen med Jobcenter København har Føtex i 2008 haft 55 københavnere i praktik, hvoraf 32 er kommet i ordinært arbejde eller fleksjob. Samarbejdet med Jobcenter København en vigtig rekrutteringskanal. Føtex har en fast kontaktperson i jobcenteret, som altid står til rådighed. Det gælder både hjælp til lovgivningen og samarbejde omkring praktikanterne, siger Simon Knudsen. Føtex stiller kun få krav til deltagerne i praktik: De skal være motiverede og have lyst til at lære. Det faglige skal Føtex nok hjælpe dem med. Simon Knudsen holder opfølgningssamtaler med praktikanterne hver anden uge: Vi giver meget ros i starten, da det ofte er mennesker, som virkelig har brug for at få selvtilliden op igen. Og det er super skønt at være vidne til, når det lykkes. Se bare på en medarbejder som Lissi, hun er fuldstændig selvkørende i dag, afslutter Simon Knudsen.

4 En omvej til byggebranchen Det tog nogle år, før Michael Johansen (27) fandt ud af, hvad han ville være. Nu er han i gang med en uddannelse som stilladsmontør. Lønnen er god, og der er masser af muligheder i bygebranchen, siger han. Da folkeskolen ringede ud for Michael Johansen, arbejdede han først nogle år på værksted og var derefter på idrætsefterskole. Så løb han ind i en periode med arbejdsløshed og kom i forskellige tilbud, blandt andet i en tøjbutik, men det fangede ikke hans interesse. Han fik et barn, og familieforøgelsen var med til at udskyde planerne om job og beskæftigelse. I flere år var jeg uafklaret med, hvad jeg egentlig ville. Det med skole og lektier var ikke rigtig mig. Jeg vidste, at det skulle være noget, hvor jeg brugte mig selv rent fysisk. Efter flere forløb, der ikke førte til noget, lagde kommunen pres på Michael Johansen for at få ham i gang på arbejdsmarkedet. En dag så jeg et opslag, hvor man søgte stilladsmontører. Jeg kom ud sammen med 10 andre og fik mulighed for at prøve det af i nogle uger. Det gik godt, og kort tid efter fik jeg så en uddannelsesaftale med Herlev Stilladser, siger Michael Johansen. Aftalen betyder, at Michael Johansen hen over to år er på skole i alt 26 uger for at tage krancertifikat, truckkort og stort kørekort. Med jobbet som stilladsmontør føler Michael Johansen, at han har fundet sin plads på arbejdsmarkedet. Jeg fungerer godt sammen med mine kolleger. Byggebranchen er fuld af muligheder. Man tjener godt og det bliver man afhængig af, siger Michael Johansen. Ledige kommer med i sjak fra første dag Direktør Bo Jensen fra Herlev Stilladser har gennem årene haft 12 ledige i forløb. Kun tre faldt fra de manglede motivationen. Det går stærkt i stilladsbranchen, og man er afhængig af hinanden for at nå opgaverne til tiden. Hos os kommer en ledig med i et sjak fra første dag og arbejder sammen med erfarne kolleger. Som regel går der ikke lang tid, før han falder ind med de andre i Michaels tilfælde gik der ikke mere end to-tre uger. Normalt sluses ledige ind på ordinære ansættelsesvilkår så hurtigt som muligt. Sjakket fungerer bedst, når alle er på lige vilkår og stilles over for de samme krav. Det kan give problemer, hvis man har et A-hold og et B-hold. Alle skal vide, at det har konsekvenser for andre, hvis man bliver væk. Som formand for stilladssektionen under Dansk Byggeri koordinerer han på branchens vegne henvendelserne om ledige i forløb. Flere af dem, han har sluset ind i stilladsbranchen, tjener nu omkring kr. om måneden.

5 Hvis du gør noget, så gør det godt Entesar Alkher drømmer om at blive sosu-assistent i fremtiden. Men lige nu glæder hun sig over, at hun har fået fast arbejde uden nogen former for tilskud. En trossætning om at gøre sig umage er ledestjernen for hendes professionelle indsats. For et år siden søgte Entesar Alkher (35) job efter job på forskellige plejehjem, men hun fik afslag, fordi hun manglede erfaring. Så fik hun et brev ind ad døren fra Jobpatruljen, der er Jobcentrets fremskudte enhed i Mjølnerparken. Jobpatruljen tilbød hende at være med i projekt Stafetten som rengøringsvikar på Gl. Kloster Plejehjem, hvor hun også skulle gå i skole en dag om ugen. Entesar Alkher meldte sig, og siden er det gået stærkt. Allerede tre måneder før projektet er udløbet, har hun fået en fast stilling på det jødiske plejehjem Deborah Centeret i nærheden, som Hannah Hjorth fra Gl. Kloster Plejehjem også er leder for lige pt. For Entesar Alkher, der oprindelig kommer fra Egypten, er Stafetten den chance, hun havde brug for, og nu har hun tænkt sig at blive på arbejdsmarkedet fremover. Hun gør sig altid umage og følger en trossætning i Islam, der siger: Hvis du gør noget, så gør det godt. Derfor behandler hun også de ældre mennesker på plejehjemmet lige så godt, som hvis de var hendes egne forældre. Jeg kan godt lide at arbejde og får meget ros. Det er også vigtigt for mig at være en rollemodel for mine børn, for de kigger efter, hvad deres forældre laver. Min store dreng på 8½år vil gerne være læge, og min dreng på 6 år vil være politimand, fortæller Entesar Alkher. Vikar-projekt gør det muligt at opkvalificere faste medarbejdere Hun er den sødeste pige, og så gør hun guddommeligt rent, siger plejehjemsleder Hanna Hjorth, Gl. Kloster Plejehjem på Østerbro i København. Hendes ord gælder Entesar Alkher, der 1. januar 2008 blev ansat som vikar for en af de fastansatte ufaglærte rengøringsfolk, der til gengæld kunne komme på skolebænken et år og blive uddannet serviceassistent. Aftalen med Entesar Alkher er en del af projekt Stafetten, hvor en række plejehjem i Københavns Kommune får tilbudt kvindelige vikarer med anden etnisk baggrund end dansk. Typisk har de ikke selv kunnet finde et arbejde, og de tilhører matchgruppe tre eller fire, fordi de taler dårligt dansk og ikke har haft et arbejde i Danmark før. Vi er med i projektet, fordi vi gerne vil være med til at tage et socialt ansvar. Samtidig kan vi give nogle af vores gode medarbejdere et fagligt løft. Det er godt for dem og godt for os, fordi vi får en bedre kvalitet i rengøringen her, fortæller Hannah Hjorth. Hun lægger ikke skjul på, at det også koster en ekstra indsats hos medarbejderne at få vikarerne integreret på arbejdspladsen, fordi der ofte er store sprogbarrierer. Derfor opfordrer hun til, at man i projekter fremover også tænker på at give de faste medarbejdere et lille tillæg for deres ekstra arbejde.

6 En ødelagt hånd er ingen hindring hos Post Danmark Yassin Mohamed (25) har været fastansat i Post Danmarks pakkeafdeling i syv måneder efter at have snuset til jobbet i en praktikperiode. En beskadiget hånd er ikke nogen hindring for, at han kan sortere pakker. Hans arbejdsdag starter klokken 17, hvor hans gruppe holder et kort møde for at snakke om arbejdsdagen. Bagefter skal Yassin Mohamed op på stilladset og stå og kaste klodser, indtil klokken 23, hvor han har fri. Nytåret 1997 fik han skudt det meste af sin venstre hånd af, da han kastede et kanonslag: Hånden har gjort det svært for mig. Når arbejdsgiverne ser min hånd, siger de, at jeg ikke kan bruges til noget. Det har virkelig været nedtur, fortæller Yassin Mohamed. Inden Yassin Mohamed blev ansat i Post Danmark, surfede han ind og ud af ledighed: Jeg var meget ked af at være på kontanthjælp og afhængig af, at kommunen skulle hjælpe mig med at finde ud af, hvad jeg kan, siger han. Et kommunalt projekt med en måneds praktik i Post Danmark var gennembruddet, der skaffede Yassin Mohamed det faste arbejde, han så længe havde søgt efter. Alt arbejde er selvfølgelig svært i starten. Jeg skulle vænne mig til at stå op hele tiden og lære, hvilke pakker man kaster hvorhen. Men jeg elsker at stå og kaste klodser, smiler han. Den uhøjtidelige og kammeratlige stemning er en stor del af arbejdsmiljøet på Posten: De mennesker, der er her, giver mig selvtillid. De er utrolig søde. Vi snakker, griner og driller hinanden hele tiden, siger Yassin. Hans afdelingsleder tilføjer uopfordret: Jeg er meget stolt af ham. Det har været rigtig godt at få ham ind i gruppen. Godt at have kommunen tæt på Bente de Kruiff fra Post Danmarks centrale HR-afdeling fortæller, at Post Danmark er på vej til at indgå en partnerskabsaftale med Københavns Kommune for at styrke fastholdelse, integration og rekruttering. Post Danmark er ofte i bekneb for medarbejdere, og det sociale ansvar har betydning for firmaets identitet: Som mennesker styrker det os, at vi kan arbejde sammen med alle mulige forskellige personer. Vi kan alle sammen blive ramt af noget, der får os til at skille os ud. Det skaber tryghed, at vi er rummelige, siger Bente de Kruiff. En sidegevinst ved partnerskabsaftalen med kommunen er, at virksomhed og kommune kan arbejde mere smidigt i forhold til de mange ordninger: Et integrationsforløb kræver 21 blanketter. Det er en meget tidskrævende proces, hvor vi har brug for at have kommunen lidt tættere på, siger HR-medarbejderen.

7 Morgenmand fejede tvivl til side Said Abubakar (54) var ikke længe om at overbevise ISS om, at han var værd at satse på. Efter praktikperioden fik Said Abubakar og ISS papir på hinanden - foreløbig for et barselsvikariat. De fleste københavnere ligger stadig under dynerne, når Said Abubakar møder hos ISS, hvor han sammen med syv kolleger i et team gør rent i Industriens Hus på Rådhuspladsen. Når han møder ind, tager han en snak med kollegerne, før han drejer startnøglen i rengøringsmaskinen og går i gang. Inden han blev ansat på ordinære vilkår, gennemførte Said Abubakar et uddannelsesforløb hos ISS, hvor han lærte det grundlæggende om erhvervsrengøring. Forløbet er en del af Jobcenter Københavns partnerskabsaftale med ISS, der omfatter opkvalificering af 100 ledige kontanthjælpsmodtagere i 2008 og ISS har været en positiv oplevelse for Said Abubakar, der kom til ISS efter et afbrudt forløb på Rigshospitalet. Det er godt at være hos ISS. Jeg kan lide at gøre rent, fordi jeg kan se et resultat af det, jeg gør, siger Said Abubakar, der tidligere har været kran- og truckfører. Jeg har ikke problemer med at stå tidligt op. Kollegerne er flinke, og vi hygger os i pauserne. Godt samarbejde med kompetente folk i jobcentret ISS har brug for arbejdskraft, og her fungerer partnerskabsaftalen helt klart som en ekstra rekrutteringskanal, siger projektleder Lonnie Eickworth. Det er en gevinst, at vi med aftalen får støtte af Jobcenter København til at opkvalificere ledige. Resultatet er en kvalificeret jobkandidat med faglig viden og kendskab til ISS. Det betyder, at vi med stor sandsynlighed kan tilbyde kandidaten fastansættelse eller vikariat. Partnerskabsaftalen har ifølge projektlederen styrket ISS samarbejde med Jobcenter København. Vi har fået en åben linje til jobcentret, som har stillet fire kompetente kontaktpersoner til rådighed for os. De er inde i sagerne og kan både vejlede og handle hurtigt, hvis der er behov for det. Ifølge projektchef Annette Schandorph fra ISS spiller den sociale ansvarlighed en vigtig rolle for, at virksomheden er gået ind i partnerskabet. Men hun understreger også, at ISS har brug for arbejdskraft, og partnerskabet er et vigtigt supplement til den almindelige rekruttering.

8 Akademiker fik fast arbejde via løntilskud Efter at have færdiggjort sin uddannelse gik Maria Krogh (33) ledig i to omgange, før hun fandt den rette hylde via en ansættelse med løntilskud hos rådgivningsog kursusvirksomheden Peter Nørring ApS, hvor hun bl.a. tilrettelægger og evaluerer undervisningsforløb samt rådgiver kursister i jobsøgning. Som færdiguddannet cand. pæd. i pædagogisk antropologi fra Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) var Maria i 2006 klar til at prøve sig selv af på arbejdsmarkedet. Der skulle dog gå ni måneder, før hun blev ansat i et forskningsprojekt på DPU, og da projektansættelsen sluttede efter et år, gik hun ledig i yderligere seks måneder. På Jobcentret blev Maria præsenteret for et aktiveringskursus hos anden aktør Peter Nørring ApS. De kunne måske hjælpe med at finde en virksomhedspraktik til hende. Direktør Peter Nørring så dog hurtigt nogle kvaliteter hos Maria, der kunne bruges i forhold til de kursusforløb, hans virksomhed kører. I stedet for at finde en virksomhedspraktik til hende, tilbød han derfor Maria en tre-måneders løntilskudsstilling med mulighed for efterfølgende ordinær ansættelse. Det har betydet meget for Maria at få jobbet, fordi det giver hende mulighed for at udvikle og forvalte sine akademiske kompetencer. Den daglige kontakt til kursister betyder konstant fornyelse, og den daglige sparring med kollegaerne giver intensitet og dynamik. På sigt har jeg med Peter lagt planer for at skrive en større rapport om de lediges forløb hos en kursusudbyder som os. Rapporten vil give vigtig information til vores daglige arbejde, men vil også kunne bruges af jobcentrene, siger Maria Bedst mulige kompetencer via en fornuftig økonomisk ordning Jeg har god erfaring med at ansætte akademikere i løntilskudsstillinger og vælger primært akademikere, fordi de har evne til hurtigt at tilegne sig viden og bruge den i deres arbejdsdag. Derudover skal jeg også tit bruge folk med en specifik faglig baggrund, siger direktør og teamchef Peter Nørring. Peter Nørring stod og manglede en akademisk medarbejder, da han mødte Maria, der deltog i et af hans kurser. Han tog kontakt til jobcentret, som foreslog ham en ordning med ansættelse af Maria i tre måneders løntilskud. I Marias tilfælde har ordningen med løntilskud været en fordel for os, fordi vi er i gang med at genetablere os efter en nedgangsperiode. Ved at ansætte en akademiker har vi fået de bedst mulige kompetencer, og løntilskudsordningen giver os en slags prøveperiode til at se hinanden an. Jeg kunne dog hurtigt se, at Maria er vældig kvalificeret, og har derfor lagt op til, at hun efter de tre måneder kan overgå til ordinær ansættelse.

9 P r o f i l Ayse (37) - gik ud af skolen som 15-årig, taler dårligt dansk og har næsten ingen erfaring med arbejdsmarkedet Hentet til Danmark som 19-årig via familiesammenføring - siden ankomsten er børneflokken øget fra to til fem børn, den yngste er i dag 12 år. Ayse blev gift som 17-årig, men blev allerede som 15-årig taget ud af skolen for at gå til hånde derhjemme. Ved ankomsten til Danmark skaffede Ayses mand hende et job, hvor hun havde natrengøring i lufthavnen på et hold blandt landsmænd. Hyppige og lange fravær grundet barsel og sygdom medførte til sidst, at hun blev sagt op. Hun har været kontanthjælpsmodtager i 13 år. I en årrække var hun tilmeldt sprogskole, men behersker stadig kun et yderst ringe dansk, både fordi hun ofte har været fraværende i lange perioder, og fordi hun ikke havde lejlighed til at bruge sproget. Ayse har i de senere år været tilknyttet en række aktiveringsforløb. Hun har svært ved at se sig selv på arbejdsmarkedet. Ayse har travlt derhjemme, men familien kan ikke undvære kontanthjælpen. De mange opgaver derhjemme med familien presser hende, så hun har svært ved at efterleve kravene i aktiveringen. Eksempel på ledig L ø s n i n g Erfaringsmæssigt er det væsentligt, at kvinder som Ayse kommer i en virksomhedspraktik, som hun kan se meningen med fra dag 1 - så vidt muligt sådan, at hun i løbet af den første uge mestrer en overskuelig, konkret kerneopgave. Sidemandsoplæring er den metode, ledige som Ayse profiterer mest af, så vidt muligt via en landsmand. Sidegevinsten ved denne tilgang er en selvoplevelse af, at kvinder kan håndtere job, mand og børn. Det er vigtigt, at der er beredskab - i jobcentret eller på virksomheden - til hele tiden i startfasen at fastholde kvinderne, men også at rådgive (typisk skat, boligsikring, transport, madpakker til skolebørn, helbred og lignende). For en del er det væsentligt at etablere et samarbejde med praktiserende læge. Mange bliver forskrækkede over symptomer som hovedpine, rygsmerter, søvnløshed og lignende og tror, at deres helbred er i fare. De forstår ikke, at det er en kortvarig overgangsfase, indtil de har vænnet sig til jobbet. Endelig er der gode erfaringer med, at kvinderne tilegner sig det nødvendige tempo, gerne via frivillig deltidsordning, hvor de i starten anvender mere tid, end de aflønnes for. Etableres en positiv startfase, vil mange i denne målgruppe hurtigt udvikle sig til stabile medarbejdere. Undtagelserne En del i denne målgruppe viser sig reelt ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. For nogle dækker de hyppige sygefravær over uopdagede, kroniske sygdomsbilleder som sukkersyge, slidgigt, diskusprolaps, organskader o.a.

10 P r o f i l Jens (26) - klarede med nød og næppe folkeskolen, kommer fra et socialt belastet miljø, han har droppet ud af to uddannelser og selvværdet er lavt Jens møder op i jobcentret for tredje gang på to år. Han har to afbrudte uddannelser bag sig. Først startede han på grunduddannelsen som mekaniker, men kom kun lige gennem grunduddannelsen og kunne ikke finde praktikplads. Så begyndte han igen på erhvervsskolen, nu for at blive ejendomsservicetekniker, men holdt hurtigt op igen. Jens har nu pendlet mellem tilfældige job, kontanthjælp og uddannelse i 10 år. Den flakkende tilværelse har præget hans liv altid. Han er vokset op i et socialt belastet miljø, præget af skilsmisser, mange flytninger og svigt hjemmefra. Ingen af de voksne i hans nærhed har en uddannelse. De har ufaglærte job eller har været ledige i lange perioder. De mange flytninger og hyppige skoleskift har medført, at Jens kun akkurat bestod folkeskolens afgangsprøve. I skolen blev han opfattet som vanskelig - ikke kun fordi han ikke passede skolen, men også fordi han var et uroligt element med en kort lunte. Pædagoger og professionelle omsorgsmedarbejdere er ikke lige Jens. Eksempel på ledig L ø s n i n g Der er en stor gruppe unge som Jens, også mange unge med indvandrerbaggrund. Fælles for dem er, at de hungrer efter voksenkontakt den brovtende, ofte øretæveindbydende adfærd er en facade, der dækker over lavt selvværd. I virksomhedspraktikken er der nogle elementer, der er centrale i startfasen. Der er gode erfaringer med at placere den unge i et arbejdsmiljø med kontant og omgående afregning. Både skulderklap for en god indsats, for de har brug for hele tiden at blive anerkendt og bekræftet, og for at blive irettesat med det samme. Erfaringerne med mentorordninger er også positive, så vidt muligt en erfaren medarbejder, der vil tage sig af den unge på et niveau, der rækker ud over træning i jobfunktioner. Det er også vigtigt med faste kontaktpersoner i jobcentret, som mentoren kan sparre med. Endelig er det væsentligt at fastlægge forløb med krystalklare mål og tidshorisonter. Den unge skal motiveres og have anerkendelse for sine fremskridt. En vellykket start giver gode resultater: Den unge udvikler en arbejdsidentitet med en stærk tilknytning til virksomhedens arbejdsmiljø og kultur med interesse for de uddannelses- og karrieremuligheder, virksomheden tilbyder enten via ordinære erhvervsuddannelser eller via virksomhedens eget uddannelsessystem. Undtagelserne En del unge formår ikke at tage skridtet ind i et forpligtende voksenliv og falder derfor hurtigt fra. Nogle formår ikke at frigøre sig fra et uopdaget misbrug af hash, khat eller alkohol. Enkelte viser sig at have mere dybtliggende, psykiske problemer, der er behandlingskrævende, og som først kommer til syne, når den unge hver dag skal indfri krav på arbejdspladsen.

11 P r o f i l Ifraim (44) - har arbejdet som ufaglært på fabrik, læser og taler dårligt dansk, er topmotiveret for at få et nyt arbejde, men er ikke vant til selv at skulle organisere og tilrettelægge sine arbejdsopgaver Ifraim kom til Danmark som 18-årig. En onkel i Danmark havde skaffet et job på en lakfabrik, hvor Ifraim arbejdede på et hold, der kun bestod af indvandrere, mange af dem landsmænd. Fabriksarbejdet var hårdt, men Ifraim var glad for jobbet, fordi lønnen var god. Han stiftede familie, og børneflokken voksede hurtigt til fem. Da fabrikken lukkede, gik det efterhånden op for ham, at han var dårligt stillet: han havde aldrig fået lært at tale ordentligt dansk og læse/ skrivefærdigheder stod ikke mål med de krav, der blev stillet til også ufaglærte job. Han måtte også erkende, at der var langt mellem de ufaglærte fabriksjob. Efter flere år med forgæves jobsøgning tog han derfor imod tilbud om aktivering med fokus på danskundervisning, efterfulgt af faglige kurser. Han var ikke særligt motiveret i danskundervisningen, men fokuserede på de faglige kurser, da han mente, at det var dem, der var adgangsbilletten til job. Han valgte sig ind på en række lager- og truckkurser og fik certifikater med tolkestøtte. Eksempel på ledig Som led i aktiveringen kom han i virksomhedspraktik i en større medicinal-grossistvirksomhed. Ifraim fik til sin glæde tilbudt en ansættelse som lagermedarbejder. Han udviklede en rutine i den del af lageret, der var hans område og var værdsat af afdelingslederen som en solid og stabil medarbejder. Men efter nogle år indførte virksomheden en omstrukturering til teams - og Ifraim var blandt dem, der blev sagt op. Det er han meget bitter over, og motivationen til at deltage i aktivering kan ligge på et lille sted. L ø s n i n g Erfaringsmæssigt er denne gruppe ledige generelt meget jobmotiverede, og de har også en stabil familiebaggrund. Jobmotivationen udspringer også af, at de ser sig selv som familieforsørgere og familiens overhoved. De basale jobfunktioner er derfor i orden: de møder til tiden, er altid stabile og tager gerne arbejde på forskudte tidspunkter også fordi lønnen er bedre på skiftehold. De gør også altid det, de bliver bedt om, og det er ofte problemet. De forventer, at der er en afdelingsleder, der hele tiden instruerer, uddelegerer arbejdsopgaver og løser problemer. De har derfor svært ved at leve op til teamstrukturen i en moderne virksomhedsstruktur. Men erfaringsmæssigt opnår de gode resultater gennem en nødvendig personlig udvikling med opkvalificeringsforløb, der synliggør og konkretiserer de personlige kvalifikationer. De centrale forudsætninger for et vellykket forløb er dels et forløb med en klar tidshorisont hen imod ansættelse. Dels skal de ledige hele tiden have feedback på, om de gennemfører forløbet tilfredsstillende og en forklaring med konkrete eksempler, når det ikke er tilfældet. Der er gode erfaringer med både opkvalificerende virksomhedspraktikker og uddannelsesforløb. Undtagelserne En del i denne gruppe formår ikke at omstille sig fra en autoritær indfaldsvinkel og indleve sig i en moderne arbejdsidentitet de vedbliver at have fokus på at mestre de enkelte arbejdsopgaver. For mange i denne gruppe øger manglende evne eller vilje til at tilegne sig dansk barrieren for at komme videre. Nogle viser sig reelt ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Nogle er præget af fysisk nedslidning og kroniske sygdomme, som de enten ikke har erkendt eller forsøgt at skjule.

12 P r o f i l Johnny (57) - har en traditionel arbejderbaggrund, er nedslidt efter næsten 40 år på arbejdsmarkedet, men han vægrer sig mod at blive omskolet, fordi han har dårlige erfaringer med skole og bøger Johnny er vokset op i et arbejderkvarter i Sydhavnen. Skole og uddannelse var ikke noget, der blev vægtet i hjemmet, bare fagforeningsbogen var i orden. Familien var en del af de foreninger og klubber, der var hjørnestenene i kvarteret. Faren var bl.a. formand for fodboldklubben Frem, hvor Johnny og hans to brødre spillede. Der var trangt derhjemme, så de fire børn havde travlt med at komme ud af skolen og tjene penge, så de kunne flytte hjemmefra. Det var gode tider, så der var masser af arbejde. Johnny blev gift og med to indtægter var der nu mulighed for at købe hus. Johnny søgte ind i et større fragtfirma lønnen var god og traditionen på arbejdspladsen for at rubbe neglene gav også mulighed for at være mere hjemme hos de to drenge og plads til den nye hobby: selvbyggerprojekter i hus og have. Eksempel på ledig Efter næsten 40 år kunne ryggen ikke længere klare det hårde slid, og Johnny måtte stoppe. Virksomheden tilbød omskoling til et administrativt job i ordrestyringen, men Johnny takkede nej. Han havde ikke lyst til at sidde på skolebænken, han skulle bare have et rigtigt job. Både a-kassen og Arbejdsformidlingen prøvede også at overtale Johnny til efteruddannelse, men forgæves. Det eneste, han tog imod, var jobsøgningskurser, hvor han kun blev bekræftet i, at skolebænken ikke var noget for ham. Det kniber med den skriftlige formulering, og han foretrækker at opsøge arbejdspladser for at søge job. Det lykkedes også flere gange, bl.a. på en stor byggearbejdsplads og et dækfirma, men Johnny måtte hurtigt stoppe igen, fordi ryggen ikke kan klare det længere. Hjemme går det dog fint med at bygge det nye køkken. L ø s n i n g Denne gruppe har en selvopfattelse, der bygger på en arbejdsidentitet, så det går ud over selvværdet, når de bliver ledige. De er bevidste om, at de er nødt til at tilegne sig ny viden og nye færdigheder men udviser ofte en afvisende attitude: jeg har ikke brug for at gå i skole, bare vis mig, hvad jeg skal gøre. Den nødvendige opkvalificering eller uddannelse lykkes derfor bedst, når der er en løbende vekselvirkning mellem praktik og uddannelse. Det vil sige, at det skal være indlysende, hvad undervisningen skal bruges til i praksis. Når de først kommer i gang, er de ikke til at stoppe og kan slet ikke forstå, at de har ydet så meget modstand. Erfaringsmæssigt giver det også en vellykket startfase, at de fra første dag bogstaveligt kan iklæde sig en arbejdsidentitet igen, dvs. med det samme får udleveret uniform og udstyr. De udvikler sig hurtigt til gode, stabile medarbejdere, ofte som er uundværlige i virksomhedens sociale liv. Undtagelserne En del i denne gruppe formår ikke at udvikle sig personligt og kan eller vil ikke tilegne sig nye færdigheder. Enkelte viser sig at have massive læse/stavevanskeligheder. Hos nogle dukker der et skjult misbrug frem, som de ikke kan frigøre sig fra. Nogle er så fysisk nedslidte, at der højst kan være tale om en tilbagevenden på deltid.

13 Praktiske oplysninger Kontakt Ring og tal med en virksomhedskonsulent, hvis din virksomhed ønsker at indgå en partnerskabsaftale med Jobcenter København. Når partnerskabsaftalen er indgået, overgår kontakten til konsulenter i Jobcenter København. Jobcenter Københavns adresser Skelbækgade København V Tlf.: Nyropsgade København V Tlf.: Musvågevej København NV Tlf.: : Hør om ISS erfaringer Jobcenter København og ISS har indgået en partnerskabsaftale, der omfatter 100 kontanthjælpsmodtagere. Virksomheder er velkomne til at kontakte projektleder Annette Schandorph fra ISS for at høre om deres erfaringer med partnerskabet og samarbejdet med Jobcenter København. Kontakt hende på eller på telefon København

Virksomhedsnær aktivering. En forskel, der betaler sig

Virksomhedsnær aktivering. En forskel, der betaler sig Virksomhedsnær aktivering En forskel, der betaler sig Virksomhedsnær aktivering - En forskel, der betaler sig Hvorfor: Ved virksomhedsnær aktivering bliver borgeren aktiveret i en virksomhed. Formålet

Læs mere

Vækst og ansvarlighed

Vækst og ansvarlighed Vækst og ansvarlighed Guide til de enkelte samarbejdsmuligheder Ordinær rekruttering Jobcenter København kan tilbyde samarbejde om rekruttering af nye medarbejdere til virksomheden på helt almindelige

Læs mere

Jobcenter Nordfyn. Vesterled 8 5471 Søndersø. Tlf. 64 82 82 30. Fax. 64 82 82 40. jobcenter@nordfynskommune.dk. www.jobnet.dk

Jobcenter Nordfyn. Vesterled 8 5471 Søndersø. Tlf. 64 82 82 30. Fax. 64 82 82 40. jobcenter@nordfynskommune.dk. www.jobnet.dk Jobcenter Nordfyn Vesterled 8 5471 Søndersø Tlf. 64 82 82 30 Fax. 64 82 82 40 jobcenter@nordfynskommune.dk www.jobnet.dk Indholdsfortegnelse Virksomhedspraktik. 1 Løntilskud i private virksomheder 2 Løntilskud

Læs mere

Klar til uddannelse - en indsats på tværs, der også omfatter arbejdsmarkedet

Klar til uddannelse - en indsats på tværs, der også omfatter arbejdsmarkedet Klar til uddannelse - en indsats på tværs, der også omfatter arbejdsmarkedet Slut-rapport 1. aug. 2007 1.juli 2008 Indledning: Med støtte fra Det lokale Beskæftigelsesråd har UU Skive gennemført et projekt,

Læs mere

Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG

Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG INDHOLD 1. Formål 1 2. Målsætning 1 3. Målgruppe 1 4. Det udbudsretlige grundlag 1 5. Udvikling og forankring af partnerskabsaftalerne

Læs mere

Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde

Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde Case: Ringsted Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde Et formelt samarbejde i form af partnerskabsaftaler trækker små som store virksomheder tættere på jobcentret. Det er erfaring en i Jobcenter

Læs mere

Bornholm som praktikplads-test-ø

Bornholm som praktikplads-test-ø Bornholm som praktikplads-test-ø - en afgrænset region til afprøvning af forsøg med alternative praktikpladsmodeller. - en mulighed for at understøtte en massiv kompetenceudvikling af et erhvervsliv, hvor

Læs mere

Jobcentrenes virksomhedsindsats. skab de rette forventninger

Jobcentrenes virksomhedsindsats. skab de rette forventninger Jobcentrenes virksomhedsindsats skab de rette forventninger Arbejdsmarkedsstyrelsen Februar 2008 Jobcentrenes virksomhedsindsats skab de rette forventninger Denne pjece behandler spørgsmålet om, hvad

Læs mere

KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR. - Guidelines til personaleansvarlige

KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR. - Guidelines til personaleansvarlige KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR - Guidelines til personaleansvarlige REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR Hensigten med denne pjece er at kvalificere jeres virksomhed

Læs mere

Jobrotation - sådan. Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på?

Jobrotation - sådan. Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på? Jobrotation - sådan Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på? Nogle af disse spørgsmål kan du få svar på i denne pjece. Bliv klædt på som tillidsrepræsentant

Læs mere

Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs

Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs 1 of 5 Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs Virksomhedsstrategien tager udgangspunkt i 4 temaer. De 4 temaer udspringer af beskæftigelsesreformen, hvor samarbejdet med virksomhederne

Læs mere

Status den 25. februar 2015. Opfølgningsbesøg i Partnerskabsvirksomhederne i 2014

Status den 25. februar 2015. Opfølgningsbesøg i Partnerskabsvirksomhederne i 2014 1 Status den 25. februar 2015 Opfølgningsbesøg i Partnerskabsvirksomhederne i 2014 (252 besvarelser ud af 339 Partnerskabsvirksomheder). At nogle virksomheder ikke har fået opfølgningsbesøg med tilhørende

Læs mere

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Jobcenter Vordingborg har benyttet årets første kvartal til at tilrettelægge de første elementer som skal indgå i projekt den særlige uddannelsesindsats.

Læs mere

Jobrotation - sådan. Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på?

Jobrotation - sådan. Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på? Jobrotation - sådan Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på? Nogle af disse spørgsmål kan du få svar på i denne pjece. Bliv klædt på som tillidsrepræsentant

Læs mere

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 20-05-2015 Vision Det er Jobcenter Hillerøds vision for samarbejdet med virksomhederne at: Jobcenter Hillerød er erhvervslivets foretrukne samarbejdspartner,

Læs mere

Gratis kurser i at åbne dørene for de svageste ledige. Fra udsat til ansat Det giver mening at rekruttere socialt udsatte til virksomheden

Gratis kurser i at åbne dørene for de svageste ledige. Fra udsat til ansat Det giver mening at rekruttere socialt udsatte til virksomheden Gratis kurser i at åbne dørene for de svageste ledige Fra udsat til ansat Det giver mening at rekruttere socialt udsatte til virksomheden Morten Nielsen begyndte i sit første arbejde nogensinde hos Post

Læs mere

Hvordan kan din virksomhed gøre en forskel?

Hvordan kan din virksomhed gøre en forskel? Hvordan kan din virksomhed gøre en forskel? Virksomhedscenter Virksomhedspraktik Samarbejdsaftale Løntilskud Mentor Hvad er et virksomhedscenter? Et virksomhedscenter er et samarbejde mellem en virksomhed

Læs mere

virksomhed Sprogpraktik med mentorstøtte

virksomhed Sprogpraktik med mentorstøtte Sprogpraktik med mentorstøtte Fremtidens udfordring Trods en periode med stigende arbejdsløshed ved vi, at den største udfordring for erne og det danske velfærdssamfund er at have velkvalificerede medarbejdere

Læs mere

Partnerskabsaftale 10. juni 2010

Partnerskabsaftale 10. juni 2010 Partnerskabsaftale 10. juni 2010 Partnerskabsaftale Herlev til Herlev mellem Dansk Byggeri, Københavns tekniske skole (Herlev afdeling), UU-Nord og Herlev kommune i perioden 1.8.2010 til 31.12.2012 Baggrund

Læs mere

Oversigt over aktive tilbud og projekter 2014

Oversigt over aktive tilbud og projekter 2014 Leverandør AS3 Forventet udgift i 2014 med og uden kompetencegivende uddannelse under 30 år 1.810.000 kr. 2. Forsikrede ledige over 50 år De ledige udlægges med myndighed til Anden Aktør i 52 uger. I de

Læs mere

Indsatsgrupper for langtidsledige i Struer

Indsatsgrupper for langtidsledige i Struer Indsatsgrupper for langtidsledige i Struer 1 Indsatsgrupper med risiko for eller med langtidsledighed Indsatsgruppe Mål og delmål for indsatsgruppen Indsatser og tilbud Forventede effekter 1) Ved ikke

Læs mere

Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder

Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder Region Fyn og Sydjylland Mødevært: Kristian Andersen og Torben Knudsen, Micro Matic A/S Sted: Holkebjergvej 48, 5250 Odense SV

Læs mere

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Baggrundsbeskrivelse DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Introduktion Det psykiske arbejdsmiljø er det, der bestemmer, om man kan lide at gå på arbejde. Derfor er det et vigtigt emne både

Læs mere

Beskæftigelsesregionerne. Jobrotation Muligheder, regler og økonomi på 45 minutter

Beskæftigelsesregionerne. Jobrotation Muligheder, regler og økonomi på 45 minutter Beskæftigelsesregionerne Jobrotation Muligheder, regler og økonomi på 45 minutter Program Hvad er jobrotation? Regler og økonomi Muligheder og erfaringer med jobrotation Hvordan kan I bruge jobrotation?

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder

Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder I 2007 fik CBR-Randers midler fra Integrationsministeriet til at gennemføre en beskæftigelsesrettet

Læs mere

Indholdsbeskrivelse. 1. Projektkoordinator/medarbejder...2. 2. Baggrunden for pilotprojektet...2. 3. Formål...2. 4. Målgruppe...2

Indholdsbeskrivelse. 1. Projektkoordinator/medarbejder...2. 2. Baggrunden for pilotprojektet...2. 3. Formål...2. 4. Målgruppe...2 Indholdsbeskrivelse Indholdsbeskrivelse...1 1. Projektkoordinator/medarbejder...2 2. Baggrunden for pilotprojektet...2 3. Formål...2 4. Målgruppe...2 5. Metode og arbejdsbeskrivelse...3 5.1. Empowerment

Læs mere

Velkommen til Jobcenter Københavns karrierecenter

Velkommen til Jobcenter Københavns karrierecenter Velkommen til Jobcenter Københavns karrierecenter Generelle informationer Tilmelding på Jobnet.dk Som ledig skal du være tilmeldt Jobnet.dk med et godkendt CV. Indenfor de første fi re uger af din ledighedsperiode

Læs mere

OM MENTORFUNKTIONEN I VIRKSOMHEDSCENTRE

OM MENTORFUNKTIONEN I VIRKSOMHEDSCENTRE OM MENTORFUNKTIONEN I VIRKSOMHEDSCENTRE Dette notat beskriver mentorfunktionen i virksomhedscentrene. Denne funktion omfatter mange andre elementer end mentorfunktionen i individuelle virksomhedsforløb

Læs mere

Aftale mellem erhvervsilkeborg, Handelsskolen Silkeborg Business College, LO Silkeborg-Favrskov og Teknisk skole Silkeborg.

Aftale mellem erhvervsilkeborg, Handelsskolen Silkeborg Business College, LO Silkeborg-Favrskov og Teknisk skole Silkeborg. Aftale mellem erhvervsilkeborg, Handelsskolen Silkeborg Business College, LO Silkeborg-Favrskov og Teknisk skole Silkeborg. Krisen i verden og i Danmark har betydet, at det er nødvendigt med nogle fælles

Læs mere

Integration på Virksomhederne

Integration på Virksomhederne SÅDAN Integration på Virksomhederne DI service Redskaber og muligheder Integration på virksomhederne Redskaber og muligheder Februar 2007 Forord Fuld Styrke er betegnelsen for DI s samlede indsats, der

Læs mere

Hvad koster det en offentlig arbejdsgiver (KL) at have en medarbejder inden for rengøringsområdet

Hvad koster det en offentlig arbejdsgiver (KL) at have en medarbejder inden for rengøringsområdet Hvad koster det en offentlig arbejdsgiver (KL) at have en medarbejder inden for rengøringsområdet på uddannelse? Forklaring og kommentarer til regnearkets eksempler på uddannelse af rengøringsassistenter

Læs mere

Beskæftigelsespolitik for borgere og virksomheder i Esbjerg Kommune 2013-16

Beskæftigelsespolitik for borgere og virksomheder i Esbjerg Kommune 2013-16 Beskæftigelsespolitik for borgere og virksomheder i Esbjerg Kommune 2013-16 Forord Esbjerg Byråd ønsker med denne Beskæftigelsespolitik for borgere og virksomheder i Esbjerg Kommune 2013-16 at sætte fokus

Læs mere

Lejre Kommune gør en ekstra indsats for de unge ledige

Lejre Kommune gør en ekstra indsats for de unge ledige Pressemeddelelse den 12. september 2013 Lejre Kommune gør en ekstra indsats for de unge ledige Lejre Kommune igangsatte i foråret en ekstraordinær indsats for at komme ungdomsarbejdsløsheden til livs via

Læs mere

CSR - VIRKSOMHEDERNES SOCIALE ANSVAR Bøvl eller business

CSR - VIRKSOMHEDERNES SOCIALE ANSVAR Bøvl eller business CSR - VIRKSOMHEDERNES SOCIALE ANSVAR Bøvl eller business 18.12.2012 Side 1 Dagsorden CSR - Sådan har virksomhedernes sociale ansvar det Det kan betale sig Jobcentrenes samarbejde med virksomhederne 18.12.2012

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt. Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene.

Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt. Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene. Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene. Borgeren indkaldes rettidigt til jobsamtale/kontaktsamtale. Borgeren

Læs mere

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER - SÅ BRUG DEM! Trin-for-trin guide til brugen af frivillige erhvervsmentorer i beskæftigelsesindsatsen I denne guide kan du læse om, hvordan man gennemfører et erhvervsmentorforløb

Læs mere

001 Nedlæggelse af Café Danner som beskæftigelsestilbud

001 Nedlæggelse af Café Danner som beskæftigelsestilbud 001 Nedlæggelse af Café Danner som beskæftigelsestilbud Byrådet behandlede på møde 24. juni 2015 et forslag om at tilpasse strategien for den aktive arbejdsmarkedsindsats så den i højere grad bliver virksomhedsvendt.

Læs mere

Strategi for nyankomne flygtninge og deres familier august 2015

Strategi for nyankomne flygtninge og deres familier august 2015 Strategi for nyankomne flygtninge og deres familier august 2015 Indledning Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark er stigende. Krig og uro i verdens brændpunkter gør, at Danmark modtager flere

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Nye regler pr. 1/7 2006 Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de

Læs mere

Mennesker i vækst. Vil du og din virksomhed åbne dørene og hjælpe et menneske på vej til arbejdsmarkedet?

Mennesker i vækst. Vil du og din virksomhed åbne dørene og hjælpe et menneske på vej til arbejdsmarkedet? Mennesker i vækst Vil du og din virksomhed åbne dørene og hjælpe et menneske på vej til arbejdsmarkedet? indhold 04 Åbn døren 07 Hvem har brug for virksomheden? 08 Hvad tilbyder væksthuset? 11 Hvad er

Læs mere

Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere

Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere Beskrivelse af målgruppen Unge kontanthjælpsmodtagere ; For de unge i alderen 18-29 år, der kommer i kontakt med kontanthjælpssystemet afhænger indsatsen om

Læs mere

Jobrotation. Medarbejdere på uddannelse ledige vikarer i job!

Jobrotation. Medarbejdere på uddannelse ledige vikarer i job! Jobrotation Medarbejdere på uddannelse ledige vikarer i job! Hvad er jobrotation? Ved jobrotation forstås en aftale mellem en eller flere lønmodtagere og en arbejdsgiver om deltagelse i uddannelse, hvor

Læs mere

Den sunde vej til arbejde. Line Laursen Teamkoordinator

Den sunde vej til arbejde. Line Laursen Teamkoordinator Den sunde vej til arbejde Line Laursen Teamkoordinator Kort om mig. Uddannet Klinisk diætist og Civiløkonom Projektleder i Horsens kommune fra 2008 Teamkoordinator Den sunde vej til arbejde Sidder i det

Læs mere

Når en medarbejder bliver syg

Når en medarbejder bliver syg Når en medarbejder bliver syg Forord Jobcenter Esbjerg varetager sygedagpengesager. Med denne pjece ønsker vi at give virksomheder et indblik i, hvorledes vi arbejder med en sygedagpengesag. Hensigten

Læs mere

Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet. set gennem borgernes øjne. vejle.dk

Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet. set gennem borgernes øjne. vejle.dk Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet set gennem borgernes øjne vejle.dk Forord Vejle Kommune fik status af frikommune 1. januar 2012. Væk er de stramme regler om tidsfrister, de snævre rammer for aktivering

Læs mere

JOBCENTER MIDDELFART. Evalueringsrapport. Job- og Kompetencehuset. År 2011

JOBCENTER MIDDELFART. Evalueringsrapport. Job- og Kompetencehuset. År 2011 JOBCENTER MIDDELFART o Evalueringsrapport Job- og Kompetencehuset År 2011 2 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Baggrund og Formål... 3 Datagrundlag... 3 Retur til Job... 4 Køn... 4... 4 Ophørsårsag...

Læs mere

Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014. Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år

Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014. Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014 Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år Fra mødet om indsatsen for de jobparate blev de følgende pointer nævnt som

Læs mere

Center for Beskæftigelse & Omsorg

Center for Beskæftigelse & Omsorg Center for Beskæftigelse & Omsorg Dato 07-09-2012 j./sagsnr. 15.20.00-P00-1-12 Notat omkring jobrotation Jobrotation er en aftale, hvor en privat eller offentlig virksomhed sender en eller flere ansatte

Læs mere

Oversigt over projekter finansieret af Det Lokale Beskæftigelsesråd for Faaborg Midtfyn fra 2007-2011

Oversigt over projekter finansieret af Det Lokale Beskæftigelsesråd for Faaborg Midtfyn fra 2007-2011 Oversigt over projekter finansieret af Det Lokale Beskæftigelsesråd for Faaborg Midtfyn fra 2007-2011 Projekttitel Ansøger Væsentligste indhold projektperiode Iværksættelse af jobrotationsprojekter Videreudvikling

Læs mere

Det rummelige arbejdsmarked. Indflydelse og ansvar for HK s tillidsrepræsentanter

Det rummelige arbejdsmarked. Indflydelse og ansvar for HK s tillidsrepræsentanter Det rummelige arbejdsmarked Indflydelse og ansvar for HK s tillidsrepræsentanter 1 Forord 2 Arbejdspladsen rummer både problemet og løsningen 3 Mødet med det rummelige arbejdsmarked 4 Problemer pga. sygdom

Læs mere

Konference om Det store TTA-projekt

Konference om Det store TTA-projekt Konference om Det store TTA-projekt Resultater fra procesevalueringen Birgit Aust Seniorforsker NFA Formålet med procesevaluering HVORDAN GIK DET MED AT IMPLEMENTERE TTA-PROJEKTET I KOMMUNERNE? Hvordan

Læs mere

Dine muligheder som ledig

Dine muligheder som ledig Dine muligheder som ledig Mulighederne er mange, når man er ledig... VEU-center Østjylland hjælper dig med at se seks af dem. 1 Bliv Voksenlærling En voksenlærling er en person over 25 år, der gennemfører

Læs mere

Kali Konsulenter APS. Axel Heidesvej 73. 2970 Hørsholm. Tlf. 70 26 43 40. info@kalikonsulenter.com. www.kalikonsulenter.com

Kali Konsulenter APS. Axel Heidesvej 73. 2970 Hørsholm. Tlf. 70 26 43 40. info@kalikonsulenter.com. www.kalikonsulenter.com KK KK KK KALIKONSULENTER APS ER EN STÆRK PRIVAT VIRKSOMHED MED MASSIVE FAGLIGE KOMPETENCER OG ERHVERVSERFARING Vore konsulenter har alle solid erhvervserfaring fra både private og offentlige virksomheder.

Læs mere

Aktivering. Ledernes arbejdsløshedskasse 9. udgave, januar 2014

Aktivering. Ledernes arbejdsløshedskasse 9. udgave, januar 2014 Om Aktivering Ledernes arbejdsløshedskasse 9. udgave, januar 2014 Indhold Side 1. Forord 3 2. Aktivering hvem og hvornår? 4 2.1 Pligt til aktivering 4 2.2 Mulighed for aktivering tidlig indsats 4 2.3 Ret

Læs mere

KONTANTHJÆLP OM JOB VISION EFFEKTIV VIRKSOMHEDSINDSATS FOR JOB- OG AKTIVITETSPARATE. KARRIERECENTRE Fordelt over hele landet

KONTANTHJÆLP OM JOB VISION EFFEKTIV VIRKSOMHEDSINDSATS FOR JOB- OG AKTIVITETSPARATE. KARRIERECENTRE Fordelt over hele landet OM JOB VISION Job Vision er et højt specialiseret udviklingshus for mennesker og virksomheder, der ønsker karriereudvikling. Job Vision blev etableret i 1992. Vi er en af landets største og mest erfarne

Læs mere

Ledernes forventning til konjunktur og rekruttering 2. halvår 2008. Temaer: Rekruttering, kommende ledere, seniorpolitik

Ledernes forventning til konjunktur og rekruttering 2. halvår 2008. Temaer: Rekruttering, kommende ledere, seniorpolitik Ledernes forventning til konjunktur og rekruttering 2. halvår 2008 Temaer: Rekruttering, kommende ledere, seniorpolitik Maj 2008 Indledning...3 Sammenfatning...3 1. Konjunkturbaggrunden - dalende optimisme

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. juni 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. juni 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. juni 2014 Sag 21/2013 (1. afdeling) Københavns Kommune (advokat Anders Valentiner-Branth) mod Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (tidligere Arbejdsmarkedsstyrelsen)

Læs mere

Få tilskud til en mentor

Få tilskud til en mentor Få tilskud til en mentor det ender med at blive en god investering Landsorganisationen i Danmark Dansk Arbejdsgiverforening KL Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Arbejdsmarkedsstyrelsen

Læs mere

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Forord I denne pjece kan du læse om dine muligheder, rettigheder og pligter, når du bliver syg og uarbejdsdygtig. Og hvordan du hos CEB kan finde støtte til at vende

Læs mere

Erhvervsfolk Giver Uddannelse

Erhvervsfolk Giver Uddannelse Erhvervsfolk Giver Uddannelse Erhvervs Grund Uddannelsen (EGU) en skræddersyet arbejdspladsuddannelse! Blomsterbutiksindehaver, Yvonne Jørgensen Jeg har sagt ja til en pige på EGU, fordi jeg simpelthen

Læs mere

Præsentation af LUP / Roskilde Lokale UngePartnerskaber. Odense den 3/11 2011.

Præsentation af LUP / Roskilde Lokale UngePartnerskaber. Odense den 3/11 2011. Præsentation af LUP / Roskilde Lokale UngePartnerskaber. Odense den 3/11 2011. Baggrund for LUP/Roskilde! Et uformelt netværksforum for kommunale og uddannelsesmæssige aktører, der har eksisteret en årrække.

Læs mere

Der er således et stort incitament til at føre en aktiv indsats i Jobcenteret for at borgeren får et konkret job og fastholdes i jobbet.

Der er således et stort incitament til at føre en aktiv indsats i Jobcenteret for at borgeren får et konkret job og fastholdes i jobbet. Ledighedsydelse over 18 måneder uden refusion. Når en borger visiteres til fleksjob, men ikke har et konkret job får vedkommende ledighedsydelse. Det samme gør sig gældende hvis en borger har været ansat

Læs mere

Aktuelle nøgletal på arbejdsmarkedsområdet

Aktuelle nøgletal på arbejdsmarkedsområdet Norddjurs kommune 7. juni 2008 Aktuelle nøgletal på arbejdsmarkedsområdet 1. Sygedagpenge Jobcenter Norddjurs har udarbejdet en række aktuelle nøgletal, der belyser forholdene på sygedagpengeområdet i

Læs mere

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte.

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte. NOTAT Møllebjergvej 4 433 Hvalsø F 4646 4615 Tove Wetche Jobcenter, Team SDP D 4664 E towe@lejre.dk Dato: 6. juni 213 J.nr.: 13/99 Evalueringsrapport for LBR projekt Beskæftigelses-/uddannelsesindsats

Læs mere

Har din virksomhed en

Har din virksomhed en SÅDAN Har din virksomhed en SÅDAN rekrutteringsstrategi? DI SeRViCe DI giver dig gode råd til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere Kampen om medarbejderne er i gang Medarbejderne er et af de vigtigste

Læs mere

Strategi for Jobcenter Rebilds virksomhedsservice

Strategi for Jobcenter Rebilds virksomhedsservice Strategi for Jobcenter Rebilds virksomhedsservice 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Baggrund... 2 2. Servicering og samarbejde med virksomheder... 3 2.1 Jobcenter Rebilds hensigtserklæring

Læs mere

> KLOGERE I SLAGELSE < KLOGERE I SLAGELSE side 1

> KLOGERE I SLAGELSE < KLOGERE I SLAGELSE side 1 > KLOGERE I SLAGELSE < KLOGERE I SLAGELSE side 1 Side 2 KLOGERE I SLAGELSE KLOGERE I SLAGELSE Denne folder er henvendt til dig, som ønsker at vide mere om jobrotationsprojektet Klogere i Slagelse. Klogere

Læs mere

ARBEJDSREDSKABER. Jobcenter ; FAKTA

ARBEJDSREDSKABER. Jobcenter ; FAKTA ARBEJDSREDSKABER ~ Der skal være begrænsninger i arbejdsevnen ~ Det skal være svært at opnå ansættelse eller fastholde sit nuværende job ~ Ovennævnte skal kunne afhjælpes med særlige arbejdsredskaber eller

Læs mere

DM dansk magisterforening praktik. Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb. dm.dk/studerende

DM dansk magisterforening praktik. Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb. dm.dk/studerende 1 Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb dm.dk/studerende 2 råd og vejledning til et godt praktikforløb Råd og vejledning til et godt praktikforløb Overvejer du et praktikforløb? Har du overblik

Læs mere

Nogle af eksemplerne handler om at give en rengøringsassistent mulighed for at blive faglært serviceassistent eller rengøringstekniker.

Nogle af eksemplerne handler om at give en rengøringsassistent mulighed for at blive faglært serviceassistent eller rengøringstekniker. Forklaring til regnearkets eksempler på, hvad det koster en privat arbejdsgiver at sende sin medarbejder på uddannelse på Serviceoverenskomsten Overenskomstens ret til uddannelse Overenskomsten giver medarbejdere

Læs mere

Fremtidens arbejdskraft...

Fremtidens arbejdskraft... PARTNERSKAB MELLEM KOMMUNE OG VIRKSOMHED Fremtidens arbejdskraft... Bekæmp mangel på arbejdskraft og ledighed, lad os sammen finde nye veje til varig beskæftigelse til glæde for alle parter! Det handler

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA Det Lokale Beskæftigelsesråd Jobcenter Administration. Ansøgningsfrist 28. oktober 2011

ANSØGNINGSSKEMA Det Lokale Beskæftigelsesråd Jobcenter Administration. Ansøgningsfrist 28. oktober 2011 ANSØGNINGSSKEMA Det Lokale Beskæftigelsesråd Jobcenter Administration Ansøgningsfrist 28. oktober 2011 1. GENERELLE OPLYSNINGER a) Projektets navn Ung i Uddannelse b) Ansøgers navn, adresse, tlf., e-mail,

Læs mere

Det Lokale Beskæftigelsesråd

Det Lokale Beskæftigelsesråd Det Lokale Beskæftigelsesråd i Kolding Kommune Strategiplan for indsatsen i 2013-2016 Indledning De lokale beskæftigelsesråd skal, jvf. lovbekendtgørelse nr. 731 af 15. juni 2010 om styringen af den aktive

Læs mere

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger 1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger Godmorgen Kære venner I mere end hundrede år har vi Socialdemokraterne og fagbevægelsen - kæmpet for større retfærdighed, større frihed,

Læs mere

Strategi for samarbejde med virksomheder

Strategi for samarbejde med virksomheder Strategi for samarbejde med virksomheder Aarhus Kommunes strategi for samarbejde med virksomheder om beskæftigelsesindsatsen Aarhus Kommunes strategi for samarbejde med virksomheder om beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

Info til franchise -tager hos

Info til franchise -tager hos Info til franchise -tager hos Arbejde til unge med udviklings - hæmning hos rbejde til unge ed ud - iklings - æmning hos cdonald s Unge mennesker med udviklingshæmning skal have en reel mulighed for at

Læs mere

pulje.kvis2.dk - registrering Skema Spørgsmål Svar Antal 1. Registrering 304 1. Borgerens højeste fuldførte uddannelse 304

pulje.kvis2.dk - registrering Skema Spørgsmål Svar Antal 1. Registrering 304 1. Borgerens højeste fuldførte uddannelse 304 Page 1 of 6 1-11-212 Forside Nyheder Dokumenter Registrering Statistik Log af Jobcenterstatistik Borgerliste Om statistikken Fra dato og til dato er valgfrie. Man kan nøjes med at angive én dato. Hvis

Læs mere

Når et medlem melder sig syg. nye muligheder og pligter for a-kasser Arbejdsmarkedsstyrelsen, maj 2010

Når et medlem melder sig syg. nye muligheder og pligter for a-kasser Arbejdsmarkedsstyrelsen, maj 2010 Når et medlem melder sig syg nye muligheder og pligter for a-kasser Arbejdsmarkedsstyrelsen, maj 2010 1 A-kassen er vigtig for den sygemeldtes fremtid Siden oktober 2009 har a-kasserne haft pligt til at

Læs mere

Hvilke muligheder åbner lovgivningen for jobrotation?

Hvilke muligheder åbner lovgivningen for jobrotation? Hvilke muligheder åbner lovgivningen for? Eksempler på : Enkeltrotationer: En vikar ansættes som erstatning for en ansat, der deltager i arbejdsgiverbetalt uddannelse. Enkelt vikar/flere ansatte: En vikar

Læs mere

Info til franchise -tager hos

Info til franchise -tager hos Info til franchise -tager hos Arbejde til unge med udviklingshæmning og andre med kognitive vanskeligheder hos rbejde til unge ed ud - iklings - æmning hos cdonald s Den udviklingshæmmede og andre med

Læs mere

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1 Herning Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom side 1 Forord Denne pjece giver borgere, der modtager sygedagpenge eller løn under sygdom et indblik i, hvordan Jobcenter Herning arbejder med en sygedagpengesag.

Læs mere

FORSIKREDE LEDIGE 2015

FORSIKREDE LEDIGE 2015 FORSIKREDE LEDIGE 2015 OVERORDNET STRATEGISK FOKUS 3-5 ÅR Faaborg-Midtfyn Kommune har i udviklingsstrategien fokus på at skabe flere jobs, øge bosætningen over de kommende år og styrke kommunens brand

Læs mere

Flere tosprogede i AMU FOKUS PÅ DANSK OG FAGLIGHED - EN PJECE FOR VIRKSOMHEDER OG KONSULENTER -

Flere tosprogede i AMU FOKUS PÅ DANSK OG FAGLIGHED - EN PJECE FOR VIRKSOMHEDER OG KONSULENTER - Flere tosprogede i AMU FOKUS PÅ DANSK OG FAGLIGHED - EN PJECE FOR VIRKSOMHEDER OG KONSULENTER - Forord Meget få tosprogede medarbejdere deltager i efteruddannelse, sammenlignet med deres etnisk danske

Læs mere

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Forord I denne pjece kan du læse om dine muligheder, rettigheder og pligter, når du bliver syg og uarbejdsdygtig. Og hvordan du hos CEB kan finde støtte til at vende

Læs mere

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Forord At være aktivt sygemeldt I denne pjece kan du læse om dine muligheder, rettigheder og pligter, når du bliver syg og uarbejdsdygtig. Og hvordan du hos CEB kan

Læs mere

Tilskudsmuligheder - ved ansættelse af medarbejder

Tilskudsmuligheder - ved ansættelse af medarbejder Tilskudsmuligheder - ved ansættelse af medarbejder Indhold 1. Videnpilot 1 2. Fagpilot 2 3. Voksenlærling 3 4. Privat løntilskud 4 5. Virksomhedspraktik 5 6. Jobrotation 6 7. Mentorordning 7 8. Isbryderordning

Læs mere

Efter hhv. 3/6 måneder i henhold til loven aktivering i virksomhedspraktik/løntilskud/jobrotation

Efter hhv. 3/6 måneder i henhold til loven aktivering i virksomhedspraktik/løntilskud/jobrotation Administration og udvikling Sagsnr. 264290 Brevid. 2066110 Ref. KRPE Dir. tlf. kristinep@roskilde.dk NOTAT: Konkrete tiltag i forbindelse med justering af Beskæftigelsesstrategi 24. februar 2015 Forsikrede

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE - JOBCENTER SOLRØD. Beskæftigelsesplan 2015

SOLRØD KOMMUNE - JOBCENTER SOLRØD. Beskæftigelsesplan 2015 SOLRØD KOMMUNE - JOBCENTER SOLRØD Beskæftigelsesplan 2015 Indhold Beskæftigelsesplan 2015... 0 0. Resumé (tillæg 1)... 2 A. Unge uden uddannelse... 2 B. Personer på kanten af arbejdsmarkedet... 2 C. Langtidsledige...

Læs mere

MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET

MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET o Magasinet Arbejdsmiljø lderntet indhold eller funktionalitet. Bladnummer: 09 Årgang: 2006 arbejdsliv i udvikling MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET 23 medarbejdere på Medicinsk afdeling på Silkeborg

Læs mere

Midtvejsopsamling. november 2010. Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats. www.cabiweb.dk. cabi@cabiweb.dk. tlf. 86 12 88 55

Midtvejsopsamling. november 2010. Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats. www.cabiweb.dk. cabi@cabiweb.dk. tlf. 86 12 88 55 Midtvejsopsamling november 2010 Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats. www.cabiweb.dk. cabi@cabiweb.dk. tlf. 86 12 88 55 2 Fra Sport Til Job Fra Sport Til Job er et samarbejde mellem CABI og tre lokale

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem: Dansk Byggeri, Fredericia Håndværkerforening EUC Lillebælt - Fredericia kommune

Partnerskabsaftale mellem: Dansk Byggeri, Fredericia Håndværkerforening EUC Lillebælt - Fredericia kommune Partnerskabsaftale mellem: Dansk Byggeri, Fredericia Håndværkerforening EUC Lillebælt - Fredericia kommune Aftaleperiode: Partnerskabsaftalen løber i perioden 1.1.2014 1.1.2016. Aftale om forlængelse af

Læs mere

RKV SOM SKRIDT PÅ VEJEN FRA UFAGLÆRT TIL FAGLÆRT

RKV SOM SKRIDT PÅ VEJEN FRA UFAGLÆRT TIL FAGLÆRT Workshop på lederseminar for VEU-Centrene region Midtjylland RKV SOM SKRIDT PÅ VEJEN FRA UFAGLÆRT TIL FAGLÆRT 27. november 2012 Ulla Nistrup 1 Program for workshoppen Introduktion til workshop 30 min.

Læs mere

Stine Ravn Harlou. Vejle Bibliotekerne

Stine Ravn Harlou. Vejle Bibliotekerne Stine Ravn Harlou Vejle Bibliotekerne 22-02-2013 De IT-svage ældre har de senere år vagt stor opmærksomhed, men hvad med de IT-svage unge? Især på produktionsskolerne findes der en stor gruppe unge mennesker

Læs mere

Hvad koster det en privat arbejdsgiver at have sin medarbejder på uddannelse?

Hvad koster det en privat arbejdsgiver at have sin medarbejder på uddannelse? Hvad koster det en privat arbejdsgiver at have sin medarbejder på uddannelse? Forklaring og kommentarer til regnearkets eksempler på uddannelse af rengøringsassistenter Serviceoverenskomsten 2012-2014

Læs mere

Rapporten i oversigt. Studieundersøgelse 2012

Rapporten i oversigt. Studieundersøgelse 2012 2012 Dimittendernes arbejdsmarked De blev færdige med deres uddannelse i 2011. Vi har spurgt de dimittender, der er kommet i job om deres vej til arbejdsmarkedet. Læs her om deres jobsøgning, forventninger

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

To dages afklaringsforløb for ledige buschauffører

To dages afklaringsforløb for ledige buschauffører To dages afklaringsforløb for ledige buschauffører Formål og målgruppe: Afklaringsforløbet er af to dages varighed. Forløbet henvender sig til ledige chauffører, der tidligere har gennemført AMU-uddannelsen

Læs mere

Februar 2010 AKTIVERING. for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E

Februar 2010 AKTIVERING. for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Februar 2010 AKTIVERING for dig under 30 INDHOLD 1. Du er under 25 år er uden uddannelse og har ingen børn side 4 2. Du er under 25 år er uden uddannelse og

Læs mere

Virksomhedernes syn på beskæftigelsesindsatsen

Virksomhedernes syn på beskæftigelsesindsatsen Virksomhedernes syn på beskæftigelsesindsatsen 1. Indledning og sammenfatning Reform af beskæftigelsesindsatsen Virksomhederne spiller en vigtig rolle Baggrund Regeringen har nedsat et ekspertudvalg med

Læs mere