Partnerskab om ledige i arbejde. Tilskud til at opkvalificere ledige på virksomheden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Partnerskab om ledige i arbejde. Tilskud til at opkvalificere ledige på virksomheden"

Transkript

1 Partnerskab om ledige i arbejde Social ansvarlighed Rekruttering af arbejdskraft Tilskud til at opkvalificere ledige på virksomheden

2 På rette hylde hos Silvan Den 21-årige Ronni Knudsen Törnqvist har fået nyt indhold i tilværelsen med jobbet hos Silvan. Han sørger for, at der er varer på hylderne i forretningen på Fisketorvet og er glad for at kunne tjene sine egne penge. Inden han kom til Silvan, søgte han gennem et år flere forskellige job men uden held. Som lagermedarbejder og vareopfylder i butikken har han nu en vigtig funktion sammen med seks kolleger. Det giver mening at have noget at stå op til hver morgen, og Ronni Knudsen Törnqvist føler, at han fået ekstra indhold i tilværelsen. Ronni Knudsen Törnqvist startede tilbage i marts 2008 i en tre-måneders praktikperiode. Det var ikke tilfældigt, at jobcentret foreslog ham at komme til Silvan, for via teknisk skole havde han været i Silvan på Nørrebro, så han havde allerede brancherelevant erfaring. Sammen med sin mentor i Silvan gennemgik Ronnie Knudsen Törnqvist et forløb, hvor han blev sat ind i forskellige funktioner i Silvan, og han fik at vide, hvad der forventedes af ham. I dag er han fastansat med 20 timer om ugen. Han møder kl. 10 om morgenen, og dagen starter typisk med, at kollegerne og han taler om, hvilke arbejdsopgaver, der skal løses. Og samarbejdet mellem Ronni og de andre lagermedarbejdere fungerer i det hele taget rigtig godt, synes han: Der er et godt samarbejde, vi hjælper hinanden, og så har vi det også sjovt sammen indimellem ryger der nogle jokes hen over varehylderne. Arbejdsopgaverne er han også godt tilfreds med. Og Silvan har som ekstra bonus fået en medarbejder, der godt kan lide at komme ud af fjerene om morgenen. I det hele taget er det godt at komme i gang igen og tjene nogle penge, understreger Ronni Knudsen Törnqvist. Rekrutterer nye medarbejdere gennem praktik Varehuschef Jan Søborg Andersen har gennem samarbejdet med Jobcenter København sagt ja til at stille seks praktikpladser til rådighed for ledige. Inden han besluttede sig, var han i tvivl, om det kunne fungere i Silvan. Men et besøg i Magasins chokoladefabrik, som har et lignende samarbejde, fejede tvivlen bort, og i øjeblikket har Silvan på Fisketorvet fem i praktik. Det handler om at give de ledige en chance for at vænne sig til at have et arbejde igen og så se på, hvad de kan magte af opgaver. Når det lykkes at få en medarbejder fastansat, er det en stor tilfredsstillelse, for det er helt klart målet for os at bruge samarbejdet til at rekruttere nye medarbejdere. Og nogen af dem er guld værd! 13 ledige har allerede været igennem et praktikforløb, og Silvan har gode erfaringer med samarbejdet med jobcentret. Varehuschef Jan Søborg Andersen: Vi får løbende henvist ledige fra jobcentret. Ikke alle kan blive ansat her hos os, men så sender vi dem videre til nogen af vores andre varehuse.

3 Lingeri på bøjler og snak med kunderne Mine kolleger kalder mig lynet, fordi jeg vil have orden i tingene her og nu, siger den 47-årige Lissi Iversen. Hendes motivation og ildhu betød, at hun blev fastansat i Føtexs tekstilafdeling på Østerbro i juni 2008 efter kun en måned i praktik. For lidt over tre år siden fik Lissi Iversen konstateret gigt, som gjorde hende uarbejdsdygtig. Men hun var ikke klar til en fremtid som førtidspensionist. Derfor var hun straks med på ideen, da Jobcenter København fortalte om samarbejdet med Føtex. Føtex var villige til at tage hensyn til den, jeg er. Jeg er ansat i et fleksjob med 25 timer om ugen, fortæller Lissi Iversen, som må holde de pauser, hun har brug for i løbet af dagen, hvis hun bliver øm i leddene. Lissi Iversen møder som regel kl om morgenen en hel time tidligere, end hun behøver. Hun har god tid til at nyde sin morgenkaffe, mens hun får overblik over dagens gøremål der skal sættes prisskilte op og hænges tøj på hylder, bøjler og stativer. Dagen i Føtex går med at hjælpe kunderne og holde orden i lingeriafdelingen. Flere af stamkunderne i butikken kender hende efterhånden og stopper ofte op for at få en sludder. Mine kolleger synes, jeg har utrolig stor tålmodighed over for kunderne. Men kundekontakten er noget af det sjoveste ved mit arbejde måske fordi jeg elsker at snakke, griner hun. Rummelighed giver loyale medarbejdere Det kan helt klart betale sig for Føtex at give mennesker en chance for komme tilbage på arbejdsmarkedet. Vores erfaring viser, at det giver meget loyale medarbejdere, fortæller Simon Knudsen, der er HR koordinator i Føtex. Som led i aftalen med Jobcenter København har Føtex i 2008 haft 55 københavnere i praktik, hvoraf 32 er kommet i ordinært arbejde eller fleksjob. Samarbejdet med Jobcenter København en vigtig rekrutteringskanal. Føtex har en fast kontaktperson i jobcenteret, som altid står til rådighed. Det gælder både hjælp til lovgivningen og samarbejde omkring praktikanterne, siger Simon Knudsen. Føtex stiller kun få krav til deltagerne i praktik: De skal være motiverede og have lyst til at lære. Det faglige skal Føtex nok hjælpe dem med. Simon Knudsen holder opfølgningssamtaler med praktikanterne hver anden uge: Vi giver meget ros i starten, da det ofte er mennesker, som virkelig har brug for at få selvtilliden op igen. Og det er super skønt at være vidne til, når det lykkes. Se bare på en medarbejder som Lissi, hun er fuldstændig selvkørende i dag, afslutter Simon Knudsen.

4 En omvej til byggebranchen Det tog nogle år, før Michael Johansen (27) fandt ud af, hvad han ville være. Nu er han i gang med en uddannelse som stilladsmontør. Lønnen er god, og der er masser af muligheder i bygebranchen, siger han. Da folkeskolen ringede ud for Michael Johansen, arbejdede han først nogle år på værksted og var derefter på idrætsefterskole. Så løb han ind i en periode med arbejdsløshed og kom i forskellige tilbud, blandt andet i en tøjbutik, men det fangede ikke hans interesse. Han fik et barn, og familieforøgelsen var med til at udskyde planerne om job og beskæftigelse. I flere år var jeg uafklaret med, hvad jeg egentlig ville. Det med skole og lektier var ikke rigtig mig. Jeg vidste, at det skulle være noget, hvor jeg brugte mig selv rent fysisk. Efter flere forløb, der ikke førte til noget, lagde kommunen pres på Michael Johansen for at få ham i gang på arbejdsmarkedet. En dag så jeg et opslag, hvor man søgte stilladsmontører. Jeg kom ud sammen med 10 andre og fik mulighed for at prøve det af i nogle uger. Det gik godt, og kort tid efter fik jeg så en uddannelsesaftale med Herlev Stilladser, siger Michael Johansen. Aftalen betyder, at Michael Johansen hen over to år er på skole i alt 26 uger for at tage krancertifikat, truckkort og stort kørekort. Med jobbet som stilladsmontør føler Michael Johansen, at han har fundet sin plads på arbejdsmarkedet. Jeg fungerer godt sammen med mine kolleger. Byggebranchen er fuld af muligheder. Man tjener godt og det bliver man afhængig af, siger Michael Johansen. Ledige kommer med i sjak fra første dag Direktør Bo Jensen fra Herlev Stilladser har gennem årene haft 12 ledige i forløb. Kun tre faldt fra de manglede motivationen. Det går stærkt i stilladsbranchen, og man er afhængig af hinanden for at nå opgaverne til tiden. Hos os kommer en ledig med i et sjak fra første dag og arbejder sammen med erfarne kolleger. Som regel går der ikke lang tid, før han falder ind med de andre i Michaels tilfælde gik der ikke mere end to-tre uger. Normalt sluses ledige ind på ordinære ansættelsesvilkår så hurtigt som muligt. Sjakket fungerer bedst, når alle er på lige vilkår og stilles over for de samme krav. Det kan give problemer, hvis man har et A-hold og et B-hold. Alle skal vide, at det har konsekvenser for andre, hvis man bliver væk. Som formand for stilladssektionen under Dansk Byggeri koordinerer han på branchens vegne henvendelserne om ledige i forløb. Flere af dem, han har sluset ind i stilladsbranchen, tjener nu omkring kr. om måneden.

5 Hvis du gør noget, så gør det godt Entesar Alkher drømmer om at blive sosu-assistent i fremtiden. Men lige nu glæder hun sig over, at hun har fået fast arbejde uden nogen former for tilskud. En trossætning om at gøre sig umage er ledestjernen for hendes professionelle indsats. For et år siden søgte Entesar Alkher (35) job efter job på forskellige plejehjem, men hun fik afslag, fordi hun manglede erfaring. Så fik hun et brev ind ad døren fra Jobpatruljen, der er Jobcentrets fremskudte enhed i Mjølnerparken. Jobpatruljen tilbød hende at være med i projekt Stafetten som rengøringsvikar på Gl. Kloster Plejehjem, hvor hun også skulle gå i skole en dag om ugen. Entesar Alkher meldte sig, og siden er det gået stærkt. Allerede tre måneder før projektet er udløbet, har hun fået en fast stilling på det jødiske plejehjem Deborah Centeret i nærheden, som Hannah Hjorth fra Gl. Kloster Plejehjem også er leder for lige pt. For Entesar Alkher, der oprindelig kommer fra Egypten, er Stafetten den chance, hun havde brug for, og nu har hun tænkt sig at blive på arbejdsmarkedet fremover. Hun gør sig altid umage og følger en trossætning i Islam, der siger: Hvis du gør noget, så gør det godt. Derfor behandler hun også de ældre mennesker på plejehjemmet lige så godt, som hvis de var hendes egne forældre. Jeg kan godt lide at arbejde og får meget ros. Det er også vigtigt for mig at være en rollemodel for mine børn, for de kigger efter, hvad deres forældre laver. Min store dreng på 8½år vil gerne være læge, og min dreng på 6 år vil være politimand, fortæller Entesar Alkher. Vikar-projekt gør det muligt at opkvalificere faste medarbejdere Hun er den sødeste pige, og så gør hun guddommeligt rent, siger plejehjemsleder Hanna Hjorth, Gl. Kloster Plejehjem på Østerbro i København. Hendes ord gælder Entesar Alkher, der 1. januar 2008 blev ansat som vikar for en af de fastansatte ufaglærte rengøringsfolk, der til gengæld kunne komme på skolebænken et år og blive uddannet serviceassistent. Aftalen med Entesar Alkher er en del af projekt Stafetten, hvor en række plejehjem i Københavns Kommune får tilbudt kvindelige vikarer med anden etnisk baggrund end dansk. Typisk har de ikke selv kunnet finde et arbejde, og de tilhører matchgruppe tre eller fire, fordi de taler dårligt dansk og ikke har haft et arbejde i Danmark før. Vi er med i projektet, fordi vi gerne vil være med til at tage et socialt ansvar. Samtidig kan vi give nogle af vores gode medarbejdere et fagligt løft. Det er godt for dem og godt for os, fordi vi får en bedre kvalitet i rengøringen her, fortæller Hannah Hjorth. Hun lægger ikke skjul på, at det også koster en ekstra indsats hos medarbejderne at få vikarerne integreret på arbejdspladsen, fordi der ofte er store sprogbarrierer. Derfor opfordrer hun til, at man i projekter fremover også tænker på at give de faste medarbejdere et lille tillæg for deres ekstra arbejde.

6 En ødelagt hånd er ingen hindring hos Post Danmark Yassin Mohamed (25) har været fastansat i Post Danmarks pakkeafdeling i syv måneder efter at have snuset til jobbet i en praktikperiode. En beskadiget hånd er ikke nogen hindring for, at han kan sortere pakker. Hans arbejdsdag starter klokken 17, hvor hans gruppe holder et kort møde for at snakke om arbejdsdagen. Bagefter skal Yassin Mohamed op på stilladset og stå og kaste klodser, indtil klokken 23, hvor han har fri. Nytåret 1997 fik han skudt det meste af sin venstre hånd af, da han kastede et kanonslag: Hånden har gjort det svært for mig. Når arbejdsgiverne ser min hånd, siger de, at jeg ikke kan bruges til noget. Det har virkelig været nedtur, fortæller Yassin Mohamed. Inden Yassin Mohamed blev ansat i Post Danmark, surfede han ind og ud af ledighed: Jeg var meget ked af at være på kontanthjælp og afhængig af, at kommunen skulle hjælpe mig med at finde ud af, hvad jeg kan, siger han. Et kommunalt projekt med en måneds praktik i Post Danmark var gennembruddet, der skaffede Yassin Mohamed det faste arbejde, han så længe havde søgt efter. Alt arbejde er selvfølgelig svært i starten. Jeg skulle vænne mig til at stå op hele tiden og lære, hvilke pakker man kaster hvorhen. Men jeg elsker at stå og kaste klodser, smiler han. Den uhøjtidelige og kammeratlige stemning er en stor del af arbejdsmiljøet på Posten: De mennesker, der er her, giver mig selvtillid. De er utrolig søde. Vi snakker, griner og driller hinanden hele tiden, siger Yassin. Hans afdelingsleder tilføjer uopfordret: Jeg er meget stolt af ham. Det har været rigtig godt at få ham ind i gruppen. Godt at have kommunen tæt på Bente de Kruiff fra Post Danmarks centrale HR-afdeling fortæller, at Post Danmark er på vej til at indgå en partnerskabsaftale med Københavns Kommune for at styrke fastholdelse, integration og rekruttering. Post Danmark er ofte i bekneb for medarbejdere, og det sociale ansvar har betydning for firmaets identitet: Som mennesker styrker det os, at vi kan arbejde sammen med alle mulige forskellige personer. Vi kan alle sammen blive ramt af noget, der får os til at skille os ud. Det skaber tryghed, at vi er rummelige, siger Bente de Kruiff. En sidegevinst ved partnerskabsaftalen med kommunen er, at virksomhed og kommune kan arbejde mere smidigt i forhold til de mange ordninger: Et integrationsforløb kræver 21 blanketter. Det er en meget tidskrævende proces, hvor vi har brug for at have kommunen lidt tættere på, siger HR-medarbejderen.

7 Morgenmand fejede tvivl til side Said Abubakar (54) var ikke længe om at overbevise ISS om, at han var værd at satse på. Efter praktikperioden fik Said Abubakar og ISS papir på hinanden - foreløbig for et barselsvikariat. De fleste københavnere ligger stadig under dynerne, når Said Abubakar møder hos ISS, hvor han sammen med syv kolleger i et team gør rent i Industriens Hus på Rådhuspladsen. Når han møder ind, tager han en snak med kollegerne, før han drejer startnøglen i rengøringsmaskinen og går i gang. Inden han blev ansat på ordinære vilkår, gennemførte Said Abubakar et uddannelsesforløb hos ISS, hvor han lærte det grundlæggende om erhvervsrengøring. Forløbet er en del af Jobcenter Københavns partnerskabsaftale med ISS, der omfatter opkvalificering af 100 ledige kontanthjælpsmodtagere i 2008 og ISS har været en positiv oplevelse for Said Abubakar, der kom til ISS efter et afbrudt forløb på Rigshospitalet. Det er godt at være hos ISS. Jeg kan lide at gøre rent, fordi jeg kan se et resultat af det, jeg gør, siger Said Abubakar, der tidligere har været kran- og truckfører. Jeg har ikke problemer med at stå tidligt op. Kollegerne er flinke, og vi hygger os i pauserne. Godt samarbejde med kompetente folk i jobcentret ISS har brug for arbejdskraft, og her fungerer partnerskabsaftalen helt klart som en ekstra rekrutteringskanal, siger projektleder Lonnie Eickworth. Det er en gevinst, at vi med aftalen får støtte af Jobcenter København til at opkvalificere ledige. Resultatet er en kvalificeret jobkandidat med faglig viden og kendskab til ISS. Det betyder, at vi med stor sandsynlighed kan tilbyde kandidaten fastansættelse eller vikariat. Partnerskabsaftalen har ifølge projektlederen styrket ISS samarbejde med Jobcenter København. Vi har fået en åben linje til jobcentret, som har stillet fire kompetente kontaktpersoner til rådighed for os. De er inde i sagerne og kan både vejlede og handle hurtigt, hvis der er behov for det. Ifølge projektchef Annette Schandorph fra ISS spiller den sociale ansvarlighed en vigtig rolle for, at virksomheden er gået ind i partnerskabet. Men hun understreger også, at ISS har brug for arbejdskraft, og partnerskabet er et vigtigt supplement til den almindelige rekruttering.

8 Akademiker fik fast arbejde via løntilskud Efter at have færdiggjort sin uddannelse gik Maria Krogh (33) ledig i to omgange, før hun fandt den rette hylde via en ansættelse med løntilskud hos rådgivningsog kursusvirksomheden Peter Nørring ApS, hvor hun bl.a. tilrettelægger og evaluerer undervisningsforløb samt rådgiver kursister i jobsøgning. Som færdiguddannet cand. pæd. i pædagogisk antropologi fra Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) var Maria i 2006 klar til at prøve sig selv af på arbejdsmarkedet. Der skulle dog gå ni måneder, før hun blev ansat i et forskningsprojekt på DPU, og da projektansættelsen sluttede efter et år, gik hun ledig i yderligere seks måneder. På Jobcentret blev Maria præsenteret for et aktiveringskursus hos anden aktør Peter Nørring ApS. De kunne måske hjælpe med at finde en virksomhedspraktik til hende. Direktør Peter Nørring så dog hurtigt nogle kvaliteter hos Maria, der kunne bruges i forhold til de kursusforløb, hans virksomhed kører. I stedet for at finde en virksomhedspraktik til hende, tilbød han derfor Maria en tre-måneders løntilskudsstilling med mulighed for efterfølgende ordinær ansættelse. Det har betydet meget for Maria at få jobbet, fordi det giver hende mulighed for at udvikle og forvalte sine akademiske kompetencer. Den daglige kontakt til kursister betyder konstant fornyelse, og den daglige sparring med kollegaerne giver intensitet og dynamik. På sigt har jeg med Peter lagt planer for at skrive en større rapport om de lediges forløb hos en kursusudbyder som os. Rapporten vil give vigtig information til vores daglige arbejde, men vil også kunne bruges af jobcentrene, siger Maria Bedst mulige kompetencer via en fornuftig økonomisk ordning Jeg har god erfaring med at ansætte akademikere i løntilskudsstillinger og vælger primært akademikere, fordi de har evne til hurtigt at tilegne sig viden og bruge den i deres arbejdsdag. Derudover skal jeg også tit bruge folk med en specifik faglig baggrund, siger direktør og teamchef Peter Nørring. Peter Nørring stod og manglede en akademisk medarbejder, da han mødte Maria, der deltog i et af hans kurser. Han tog kontakt til jobcentret, som foreslog ham en ordning med ansættelse af Maria i tre måneders løntilskud. I Marias tilfælde har ordningen med løntilskud været en fordel for os, fordi vi er i gang med at genetablere os efter en nedgangsperiode. Ved at ansætte en akademiker har vi fået de bedst mulige kompetencer, og løntilskudsordningen giver os en slags prøveperiode til at se hinanden an. Jeg kunne dog hurtigt se, at Maria er vældig kvalificeret, og har derfor lagt op til, at hun efter de tre måneder kan overgå til ordinær ansættelse.

9 P r o f i l Ayse (37) - gik ud af skolen som 15-årig, taler dårligt dansk og har næsten ingen erfaring med arbejdsmarkedet Hentet til Danmark som 19-årig via familiesammenføring - siden ankomsten er børneflokken øget fra to til fem børn, den yngste er i dag 12 år. Ayse blev gift som 17-årig, men blev allerede som 15-årig taget ud af skolen for at gå til hånde derhjemme. Ved ankomsten til Danmark skaffede Ayses mand hende et job, hvor hun havde natrengøring i lufthavnen på et hold blandt landsmænd. Hyppige og lange fravær grundet barsel og sygdom medførte til sidst, at hun blev sagt op. Hun har været kontanthjælpsmodtager i 13 år. I en årrække var hun tilmeldt sprogskole, men behersker stadig kun et yderst ringe dansk, både fordi hun ofte har været fraværende i lange perioder, og fordi hun ikke havde lejlighed til at bruge sproget. Ayse har i de senere år været tilknyttet en række aktiveringsforløb. Hun har svært ved at se sig selv på arbejdsmarkedet. Ayse har travlt derhjemme, men familien kan ikke undvære kontanthjælpen. De mange opgaver derhjemme med familien presser hende, så hun har svært ved at efterleve kravene i aktiveringen. Eksempel på ledig L ø s n i n g Erfaringsmæssigt er det væsentligt, at kvinder som Ayse kommer i en virksomhedspraktik, som hun kan se meningen med fra dag 1 - så vidt muligt sådan, at hun i løbet af den første uge mestrer en overskuelig, konkret kerneopgave. Sidemandsoplæring er den metode, ledige som Ayse profiterer mest af, så vidt muligt via en landsmand. Sidegevinsten ved denne tilgang er en selvoplevelse af, at kvinder kan håndtere job, mand og børn. Det er vigtigt, at der er beredskab - i jobcentret eller på virksomheden - til hele tiden i startfasen at fastholde kvinderne, men også at rådgive (typisk skat, boligsikring, transport, madpakker til skolebørn, helbred og lignende). For en del er det væsentligt at etablere et samarbejde med praktiserende læge. Mange bliver forskrækkede over symptomer som hovedpine, rygsmerter, søvnløshed og lignende og tror, at deres helbred er i fare. De forstår ikke, at det er en kortvarig overgangsfase, indtil de har vænnet sig til jobbet. Endelig er der gode erfaringer med, at kvinderne tilegner sig det nødvendige tempo, gerne via frivillig deltidsordning, hvor de i starten anvender mere tid, end de aflønnes for. Etableres en positiv startfase, vil mange i denne målgruppe hurtigt udvikle sig til stabile medarbejdere. Undtagelserne En del i denne målgruppe viser sig reelt ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. For nogle dækker de hyppige sygefravær over uopdagede, kroniske sygdomsbilleder som sukkersyge, slidgigt, diskusprolaps, organskader o.a.

10 P r o f i l Jens (26) - klarede med nød og næppe folkeskolen, kommer fra et socialt belastet miljø, han har droppet ud af to uddannelser og selvværdet er lavt Jens møder op i jobcentret for tredje gang på to år. Han har to afbrudte uddannelser bag sig. Først startede han på grunduddannelsen som mekaniker, men kom kun lige gennem grunduddannelsen og kunne ikke finde praktikplads. Så begyndte han igen på erhvervsskolen, nu for at blive ejendomsservicetekniker, men holdt hurtigt op igen. Jens har nu pendlet mellem tilfældige job, kontanthjælp og uddannelse i 10 år. Den flakkende tilværelse har præget hans liv altid. Han er vokset op i et socialt belastet miljø, præget af skilsmisser, mange flytninger og svigt hjemmefra. Ingen af de voksne i hans nærhed har en uddannelse. De har ufaglærte job eller har været ledige i lange perioder. De mange flytninger og hyppige skoleskift har medført, at Jens kun akkurat bestod folkeskolens afgangsprøve. I skolen blev han opfattet som vanskelig - ikke kun fordi han ikke passede skolen, men også fordi han var et uroligt element med en kort lunte. Pædagoger og professionelle omsorgsmedarbejdere er ikke lige Jens. Eksempel på ledig L ø s n i n g Der er en stor gruppe unge som Jens, også mange unge med indvandrerbaggrund. Fælles for dem er, at de hungrer efter voksenkontakt den brovtende, ofte øretæveindbydende adfærd er en facade, der dækker over lavt selvværd. I virksomhedspraktikken er der nogle elementer, der er centrale i startfasen. Der er gode erfaringer med at placere den unge i et arbejdsmiljø med kontant og omgående afregning. Både skulderklap for en god indsats, for de har brug for hele tiden at blive anerkendt og bekræftet, og for at blive irettesat med det samme. Erfaringerne med mentorordninger er også positive, så vidt muligt en erfaren medarbejder, der vil tage sig af den unge på et niveau, der rækker ud over træning i jobfunktioner. Det er også vigtigt med faste kontaktpersoner i jobcentret, som mentoren kan sparre med. Endelig er det væsentligt at fastlægge forløb med krystalklare mål og tidshorisonter. Den unge skal motiveres og have anerkendelse for sine fremskridt. En vellykket start giver gode resultater: Den unge udvikler en arbejdsidentitet med en stærk tilknytning til virksomhedens arbejdsmiljø og kultur med interesse for de uddannelses- og karrieremuligheder, virksomheden tilbyder enten via ordinære erhvervsuddannelser eller via virksomhedens eget uddannelsessystem. Undtagelserne En del unge formår ikke at tage skridtet ind i et forpligtende voksenliv og falder derfor hurtigt fra. Nogle formår ikke at frigøre sig fra et uopdaget misbrug af hash, khat eller alkohol. Enkelte viser sig at have mere dybtliggende, psykiske problemer, der er behandlingskrævende, og som først kommer til syne, når den unge hver dag skal indfri krav på arbejdspladsen.

11 P r o f i l Ifraim (44) - har arbejdet som ufaglært på fabrik, læser og taler dårligt dansk, er topmotiveret for at få et nyt arbejde, men er ikke vant til selv at skulle organisere og tilrettelægge sine arbejdsopgaver Ifraim kom til Danmark som 18-årig. En onkel i Danmark havde skaffet et job på en lakfabrik, hvor Ifraim arbejdede på et hold, der kun bestod af indvandrere, mange af dem landsmænd. Fabriksarbejdet var hårdt, men Ifraim var glad for jobbet, fordi lønnen var god. Han stiftede familie, og børneflokken voksede hurtigt til fem. Da fabrikken lukkede, gik det efterhånden op for ham, at han var dårligt stillet: han havde aldrig fået lært at tale ordentligt dansk og læse/ skrivefærdigheder stod ikke mål med de krav, der blev stillet til også ufaglærte job. Han måtte også erkende, at der var langt mellem de ufaglærte fabriksjob. Efter flere år med forgæves jobsøgning tog han derfor imod tilbud om aktivering med fokus på danskundervisning, efterfulgt af faglige kurser. Han var ikke særligt motiveret i danskundervisningen, men fokuserede på de faglige kurser, da han mente, at det var dem, der var adgangsbilletten til job. Han valgte sig ind på en række lager- og truckkurser og fik certifikater med tolkestøtte. Eksempel på ledig Som led i aktiveringen kom han i virksomhedspraktik i en større medicinal-grossistvirksomhed. Ifraim fik til sin glæde tilbudt en ansættelse som lagermedarbejder. Han udviklede en rutine i den del af lageret, der var hans område og var værdsat af afdelingslederen som en solid og stabil medarbejder. Men efter nogle år indførte virksomheden en omstrukturering til teams - og Ifraim var blandt dem, der blev sagt op. Det er han meget bitter over, og motivationen til at deltage i aktivering kan ligge på et lille sted. L ø s n i n g Erfaringsmæssigt er denne gruppe ledige generelt meget jobmotiverede, og de har også en stabil familiebaggrund. Jobmotivationen udspringer også af, at de ser sig selv som familieforsørgere og familiens overhoved. De basale jobfunktioner er derfor i orden: de møder til tiden, er altid stabile og tager gerne arbejde på forskudte tidspunkter også fordi lønnen er bedre på skiftehold. De gør også altid det, de bliver bedt om, og det er ofte problemet. De forventer, at der er en afdelingsleder, der hele tiden instruerer, uddelegerer arbejdsopgaver og løser problemer. De har derfor svært ved at leve op til teamstrukturen i en moderne virksomhedsstruktur. Men erfaringsmæssigt opnår de gode resultater gennem en nødvendig personlig udvikling med opkvalificeringsforløb, der synliggør og konkretiserer de personlige kvalifikationer. De centrale forudsætninger for et vellykket forløb er dels et forløb med en klar tidshorisont hen imod ansættelse. Dels skal de ledige hele tiden have feedback på, om de gennemfører forløbet tilfredsstillende og en forklaring med konkrete eksempler, når det ikke er tilfældet. Der er gode erfaringer med både opkvalificerende virksomhedspraktikker og uddannelsesforløb. Undtagelserne En del i denne gruppe formår ikke at omstille sig fra en autoritær indfaldsvinkel og indleve sig i en moderne arbejdsidentitet de vedbliver at have fokus på at mestre de enkelte arbejdsopgaver. For mange i denne gruppe øger manglende evne eller vilje til at tilegne sig dansk barrieren for at komme videre. Nogle viser sig reelt ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Nogle er præget af fysisk nedslidning og kroniske sygdomme, som de enten ikke har erkendt eller forsøgt at skjule.

12 P r o f i l Johnny (57) - har en traditionel arbejderbaggrund, er nedslidt efter næsten 40 år på arbejdsmarkedet, men han vægrer sig mod at blive omskolet, fordi han har dårlige erfaringer med skole og bøger Johnny er vokset op i et arbejderkvarter i Sydhavnen. Skole og uddannelse var ikke noget, der blev vægtet i hjemmet, bare fagforeningsbogen var i orden. Familien var en del af de foreninger og klubber, der var hjørnestenene i kvarteret. Faren var bl.a. formand for fodboldklubben Frem, hvor Johnny og hans to brødre spillede. Der var trangt derhjemme, så de fire børn havde travlt med at komme ud af skolen og tjene penge, så de kunne flytte hjemmefra. Det var gode tider, så der var masser af arbejde. Johnny blev gift og med to indtægter var der nu mulighed for at købe hus. Johnny søgte ind i et større fragtfirma lønnen var god og traditionen på arbejdspladsen for at rubbe neglene gav også mulighed for at være mere hjemme hos de to drenge og plads til den nye hobby: selvbyggerprojekter i hus og have. Eksempel på ledig Efter næsten 40 år kunne ryggen ikke længere klare det hårde slid, og Johnny måtte stoppe. Virksomheden tilbød omskoling til et administrativt job i ordrestyringen, men Johnny takkede nej. Han havde ikke lyst til at sidde på skolebænken, han skulle bare have et rigtigt job. Både a-kassen og Arbejdsformidlingen prøvede også at overtale Johnny til efteruddannelse, men forgæves. Det eneste, han tog imod, var jobsøgningskurser, hvor han kun blev bekræftet i, at skolebænken ikke var noget for ham. Det kniber med den skriftlige formulering, og han foretrækker at opsøge arbejdspladser for at søge job. Det lykkedes også flere gange, bl.a. på en stor byggearbejdsplads og et dækfirma, men Johnny måtte hurtigt stoppe igen, fordi ryggen ikke kan klare det længere. Hjemme går det dog fint med at bygge det nye køkken. L ø s n i n g Denne gruppe har en selvopfattelse, der bygger på en arbejdsidentitet, så det går ud over selvværdet, når de bliver ledige. De er bevidste om, at de er nødt til at tilegne sig ny viden og nye færdigheder men udviser ofte en afvisende attitude: jeg har ikke brug for at gå i skole, bare vis mig, hvad jeg skal gøre. Den nødvendige opkvalificering eller uddannelse lykkes derfor bedst, når der er en løbende vekselvirkning mellem praktik og uddannelse. Det vil sige, at det skal være indlysende, hvad undervisningen skal bruges til i praksis. Når de først kommer i gang, er de ikke til at stoppe og kan slet ikke forstå, at de har ydet så meget modstand. Erfaringsmæssigt giver det også en vellykket startfase, at de fra første dag bogstaveligt kan iklæde sig en arbejdsidentitet igen, dvs. med det samme får udleveret uniform og udstyr. De udvikler sig hurtigt til gode, stabile medarbejdere, ofte som er uundværlige i virksomhedens sociale liv. Undtagelserne En del i denne gruppe formår ikke at udvikle sig personligt og kan eller vil ikke tilegne sig nye færdigheder. Enkelte viser sig at have massive læse/stavevanskeligheder. Hos nogle dukker der et skjult misbrug frem, som de ikke kan frigøre sig fra. Nogle er så fysisk nedslidte, at der højst kan være tale om en tilbagevenden på deltid.

13 Praktiske oplysninger Kontakt Ring og tal med en virksomhedskonsulent, hvis din virksomhed ønsker at indgå en partnerskabsaftale med Jobcenter København. Når partnerskabsaftalen er indgået, overgår kontakten til konsulenter i Jobcenter København. Jobcenter Københavns adresser Skelbækgade København V Tlf.: jobcenter.skelbaekgade@bif.kk.dk Nyropsgade København V Tlf.: jobcenter.nyropsgade@bif.kk.dk Musvågevej København NV Tlf.: : jobcenter.musvaagevej@bif.kk.dk Hør om ISS erfaringer Jobcenter København og ISS har indgået en partnerskabsaftale, der omfatter 100 kontanthjælpsmodtagere. Virksomheder er velkomne til at kontakte projektleder Annette Schandorph fra ISS for at høre om deres erfaringer med partnerskabet og samarbejdet med Jobcenter København. Kontakt hende på Annette.Schandorph@dk.issworld.com eller på telefon København

Klar til uddannelse - en indsats på tværs, der også omfatter arbejdsmarkedet

Klar til uddannelse - en indsats på tværs, der også omfatter arbejdsmarkedet Klar til uddannelse - en indsats på tværs, der også omfatter arbejdsmarkedet Slut-rapport 1. aug. 2007 1.juli 2008 Indledning: Med støtte fra Det lokale Beskæftigelsesråd har UU Skive gennemført et projekt,

Læs mere

Fokus på job og motivation

Fokus på job og motivation Fokus på job og motivation også for de borgere, der er længst væk fra arbejdsmarkedet Oplæg på Workshop den 22/10-15 Af Thomas Vesterby Mikkelsen, Faglig Koordinator Dagpenge & Kontanthjælp Jobcenter Aarhus

Læs mere

Virksomhedsnær aktivering. En forskel, der betaler sig

Virksomhedsnær aktivering. En forskel, der betaler sig Virksomhedsnær aktivering En forskel, der betaler sig Virksomhedsnær aktivering - En forskel, der betaler sig Hvorfor: Ved virksomhedsnær aktivering bliver borgeren aktiveret i en virksomhed. Formålet

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse blandt virksomheder i Faxe Kommune

Tilfredshedsundersøgelse blandt virksomheder i Faxe Kommune Tilfredshedsundersøgelse blandt virksomheder i Faxe Kommune 22. oktober 203 Jeg har valgt at fokusere på krydsreferencerne ifht. antallet af ansatte i virksomheden og branche, da jeg mener disse giver

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

JAA Formål. Mål med aftalen. Samarbejdsområder (mulige):

JAA Formål. Mål med aftalen. Samarbejdsområder (mulige): Skabelon Formål. Partnerskabsaftalen mellem (xxx Virksomhed) og Jobcenter Viborg tager udgangspunkt i et fælles ønske om at sikre virksomheden kvalificeret arbejdskraft samt styrke borgernes mulighed for

Læs mere

Jobpakker. Sikker vej til nye medarbejdere. LO DA KL Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Arbejdsmarkedsstyrelsen

Jobpakker. Sikker vej til nye medarbejdere. LO DA KL Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Arbejdsmarkedsstyrelsen Jobpakker Sikker vej til nye medarbejdere LO DA KL Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Arbejdsmarkedsstyrelsen 2 Brug jobpakker når der er behov for nye medarbejdere Fremover kan det

Læs mere

Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder

Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder Region Sjælland, Øerne og Hovedstaden Mødevært: Integrationskoordinator Simon Knudsen, føtex Sted: føtex, Vesterbrogade 74-76,

Læs mere

Jobcenter Nordfyn. Vesterled 8 5471 Søndersø. Tlf. 64 82 82 30. Fax. 64 82 82 40. jobcenter@nordfynskommune.dk. www.jobnet.dk

Jobcenter Nordfyn. Vesterled 8 5471 Søndersø. Tlf. 64 82 82 30. Fax. 64 82 82 40. jobcenter@nordfynskommune.dk. www.jobnet.dk Jobcenter Nordfyn Vesterled 8 5471 Søndersø Tlf. 64 82 82 30 Fax. 64 82 82 40 jobcenter@nordfynskommune.dk www.jobnet.dk Indholdsfortegnelse Virksomhedspraktik. 1 Løntilskud i private virksomheder 2 Løntilskud

Læs mere

Dialog med jobcentret. Rummelighed på arbejdsmarkedet

Dialog med jobcentret. Rummelighed på arbejdsmarkedet Dialog med jobcentret Rummelighed på arbejdsmarkedet Introduktion Rummelighed på arbejdsmarkedet er en vision om, at der er brug for alle på arbejdsmarkedet, og at personer med nedsat arbejdsevne får mulighed

Læs mere

JOBGUIDEN Til virksomheder. - Hjælp og sparring til at finde kvalificeret arbejdskraft til din virksomhed

JOBGUIDEN Til virksomheder. - Hjælp og sparring til at finde kvalificeret arbejdskraft til din virksomhed JOBGUIDEN Til virksomheder - Hjælp og sparring til at finde kvalificeret arbejdskraft til din virksomhed Velkommen Jobguiden Kære læser VELKOMMEN TIL JOBGUIDEN! I denne guide har vi samlet praktiske informationer

Læs mere

OPNÅ FORDELE VED AT REKRUTTERE BREDT

OPNÅ FORDELE VED AT REKRUTTERE BREDT OPNÅ FORDELE VED AT REKRUTTERE BREDT SAMMEN MED JOBCENTRET SLIDE / JO MERE STRATEGISK OG LANGSIGTET - JO FLERE FORDELE SLIDE / 2 SLIDE / 3 Som virksomhed får man Løst opgaver her og nu Mulighed for risikofri

Læs mere

Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde

Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde Case: Ringsted Partnerskabsaftaler giver tættere samarbejde Et formelt samarbejde i form af partnerskabsaftaler trækker små som store virksomheder tættere på jobcentret. Det er erfaring en i Jobcenter

Læs mere

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Frivillige hænder - nu i flere farver Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Kære læser Vi har i De Frivilliges Hus i Aalborg igennem længere tid arbejdet med at rekruttere

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses og Socialudvalg vil vi skabe et arbejdsmarked i Odense præget af socialt ansvar og med

Læs mere

beggeveje Læringen går

beggeveje Læringen går VAGN ERIK ANDERSEN, journalist, SØREN WEILE, fotograf Læringen går beggeveje Tandlægestuderende er glade for praktikperioden i den kommunale tandpleje, men også overtandlægerne synes de lærer noget. Samtidig

Læs mere

Virksomhedscenter Generation 2. Gal eller normal?

Virksomhedscenter Generation 2. Gal eller normal? Virksomhedscenter Generation 2 Gal eller normal? Hvad er et Virksomhedscenter? Virksomhedscenter En fast aftale mellem et jobcenter og en virksomhed, hvor virksomheden stiller et antal pladser til rådighed

Læs mere

Nyhedsbrev Juni 2011 nr. 5 Førtidspensionister i job

Nyhedsbrev Juni 2011 nr. 5 Førtidspensionister i job Initiativ for førtidspensionister, der ønsker job 1. april 20 startede Initiativ for førtidspensionister, der ønsker at arbejde. I 16 kommuner får i alt ca. 23.000 førtidspensionister tilsendt et klippekort

Læs mere

Vækst og ansvarlighed

Vækst og ansvarlighed Vækst og ansvarlighed Guide til de enkelte samarbejdsmuligheder Ordinær rekruttering Jobcenter København kan tilbyde samarbejde om rekruttering af nye medarbejdere til virksomheden på helt almindelige

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Undersøgelse af danskkundskabers betydning for flygtninges beskæftigelse

Undersøgelse af danskkundskabers betydning for flygtninges beskæftigelse Undersøgelse af danskkundskabers betydning for flygtninges beskæftigelse 1/11 Politisk såvel som i den integrationsfaglige indsats er der stort fokus på at sikre job og selvforsørgelse for flygtninge.

Læs mere

Lejre Kommune gør en ekstra indsats for de unge ledige

Lejre Kommune gør en ekstra indsats for de unge ledige Pressemeddelelse den 12. september 2013 Lejre Kommune gør en ekstra indsats for de unge ledige Lejre Kommune igangsatte i foråret en ekstraordinær indsats for at komme ungdomsarbejdsløsheden til livs via

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Tillæg til Beretning. Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter.

Tillæg til Beretning. Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter. Tillæg til Beretning Årsmøde 2009 Service- og Rengøringsassistenter. Årets Lønforhandlinger Århus kommune. For første gang er lønforhandlingerne for daginstitutionernes rengøringsassistenter i Århus Kommune

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsats Formål Indhold Målgruppe Jobrotation og servicejob Arbejdserfaring og Ordinært arbejde i private og Unge ledige i match 1. kompetenceudvikling.

Læs mere

Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder

Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder Region Fyn og Sydjylland Mødevært: Kristian Andersen og Torben Knudsen, Micro Matic A/S Sted: Holkebjergvej 48, 5250 Odense SV

Læs mere

Dinesh er serviceassistent (let) 12. aug, 2015 by Maybritt 00:00 00:00

Dinesh er serviceassistent (let) 12. aug, 2015 by Maybritt 00:00 00:00 Dinesh er serviceassistent (let) 12. aug, 2015 by Maybritt 00:00 00:00 Dinesh arbejder som serviceassistent på OUH Odense Universitets Hospital. Dinesh historie Dinesh kommer fra Nepal og kom til Danmark

Læs mere

Kreativ Langsigtet Arbejds- Planlægning KLAP

Kreativ Langsigtet Arbejds- Planlægning KLAP Kreativ Langsigtet Arbejds- Planlægning KLAP Lov 564 1. Formålet med ungdomsuddannelsen er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til

Læs mere

Forord. Jørgen Vorsholt Formand Dansk Arbejdsgiverforening Maj Color profile: Disabled Composite Default screen

Forord. Jørgen Vorsholt Formand Dansk Arbejdsgiverforening Maj Color profile: Disabled Composite Default screen Forord I 2002 tog regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter en række initiativer, der skal styrke integrationen af flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet. 4-partsaftalen om en bedre integration

Læs mere

Virksomhedsrettet indsats - inspirationsoplæg. Jobcenter Skanderborg

Virksomhedsrettet indsats - inspirationsoplæg. Jobcenter Skanderborg Virksomhedsrettet indsats - inspirationsoplæg Jobcenter Skanderborg Vores udgangspunkt Med udgangspunkt i JobFirst projektet løbende i perioden 01.03.2016-31.12.2017. Har vi arbejdet målrettet med etablering

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet. set gennem borgernes øjne. vejle.dk

Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet. set gennem borgernes øjne. vejle.dk Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet set gennem borgernes øjne vejle.dk Forord Vejle Kommune fik status af frikommune 1. januar 2012. Væk er de stramme regler om tidsfrister, de snævre rammer for aktivering

Læs mere

Arbejdsmarkedsområdet

Arbejdsmarkedsområdet Arbejdsmarkedsområdet Oplæg til Integrationsrådet 16.4.2018 Integrationsområdet i Arbejdsmarkedsindsatsen - De driftsmæssige opgaver Jobcenter og Ungecenter - Arbejdsløsheden er efterhånden meget lav -

Læs mere

Jobrotation - sådan. Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på?

Jobrotation - sådan. Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på? Jobrotation - sådan Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på? Nogle af disse spørgsmål kan du få svar på i denne pjece. Bliv klædt på som tillidsrepræsentant

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Tillykke til Lützensvej Plejecenter

Tillykke til Lützensvej Plejecenter Tillykke til Lützensvej Plejecenter Mandag 7. december 2015 modtog Lützensvej Plejecenter i Korsør Virksomhedsprisen 2015 fra det lokale arbejdsmarkedsråd. Talen ved prisoverrækkelsen kan læses nedenfor.

Læs mere

Job & Handicap. Faggruppen Handicap s Handicapkonference 2013 15. marts 2013

Job & Handicap. Faggruppen Handicap s Handicapkonference 2013 15. marts 2013 Job & Handicap Faggruppen Handicap s Handicapkonference 2013 15. marts 2013 Specialfunktionen Job & Handicap Vestre Engvej 56, 7100 Vejle e-mail:sjh@sfr.dk www. bmhandicap.dk Temaer: Om SJH Lovgrundlag,

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Aftale om socialt partnerskab. mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed

Aftale om socialt partnerskab. mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed Aftale om socialt partnerskab mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed Roskilde kommune, april 2008 Jobcentret i Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder som myndighed

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Pligt til uddannelse?

Pligt til uddannelse? Pligt til uddannelse? - en analyse af unge kontanthjælpsmodtageres uddannelsesmønstre Rapporten er udarbejdet af DAMVAD A/S for DEA af seniorkonsulent Maria Lindhos, Konsulent Magnus Balslev Jensen og

Læs mere

Nedtur at være nyudlært Ledige nyudlærte dumper jobcentrene

Nedtur at være nyudlært Ledige nyudlærte dumper jobcentrene Nedtur at være nyudlært Ledige nyudlærte dumper jobcentrene Siden finanskrisen begyndte er hver tredje nyudlært smed, frisør og tømrer gået direkte ud i ledighed. I foråret 2011 ser det sågar ud til, at

Læs mere

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Ungepakke August 2012 Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Siden sommeren 2008 har Danmark været ramt af en omfattende økonomisk krise. Mange unge har mistet deres job under krisen.

Læs mere

Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG

Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG INDHOLD 1. Formål 1 2. Målsætning 1 3. Målgruppe 1 4. Det udbudsretlige grundlag 1 5. Udvikling og forankring af partnerskabsaftalerne

Læs mere

Nye initiativer i Herlev:

Nye initiativer i Herlev: Nye initiativer i Herlev: Uddannelsesklassen(som følge af ungepakke 2) Kulturmekaniker (linie under produktionsskolen) Partnerskabsaftaler med Dansk Byggeri og Dansk Metal Etablering af frivilligt mentorkorps

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Forord af rådmanden skrives efter drøftelse af udkast til strategien i Beskæftigelses og Socialudvalget.

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Notat. Modtager(e): Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Status på Uddannelsesindsatsen for årige nyledige

Notat. Modtager(e): Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Status på Uddannelsesindsatsen for årige nyledige Notat Modtager(e): Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Status på Uddannelsesindsatsen for 30-39 årige nyledige Kommunalbestyrelsen i Albertslund besluttede med budget 2016, at Jobcentret skulle øge fokus

Læs mere

Resultat elevtrivsel Skolepraktik alle december 2011 Frekvensanalyse (13 besvarelser svarende til 50 %)

Resultat elevtrivsel Skolepraktik alle december 2011 Frekvensanalyse (13 besvarelser svarende til 50 %) Resultat elevtrivsel Skolepraktik alle december 2011 Frekvensanalyse (13 besvarelser svarende til 50 %) 1) Er du kvinde eller mand? 2) Hvor gammel er du? 53.00 41.00 33.00 25.00 18.00 20.00 21.00 41.00

Læs mere

Jobrotation - sådan. Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på?

Jobrotation - sådan. Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på? Jobrotation - sådan Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på? Nogle af disse spørgsmål kan du få svar på i denne pjece. Bliv klædt på som tillidsrepræsentant

Læs mere

FAGLÆRT RENGØRINGSTEKNIKER (TRIN 1) SERVICEASSISTENT (TRIN 2) Uddannelsesmuligheden for at blive. indenfor rengøringsservice OPSTART UGE 38 2015

FAGLÆRT RENGØRINGSTEKNIKER (TRIN 1) SERVICEASSISTENT (TRIN 2) Uddannelsesmuligheden for at blive. indenfor rengøringsservice OPSTART UGE 38 2015 ERHVERVSUDDANNELSE RENGØRINGSTEKNIKER (TRIN 1) SERVICEASSISTENT (TRIN 2) Uddannelsesmuligheden for at blive FAGLÆRT indenfor rengøringsservice OPSTART UGE 38 2015 TRIN 1: RENGØRINGSTEKNIKER TRIN 2: SERVICEASSISTENT

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter.

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoint Mål og succeskriterier 2011 Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoints målgruppe er generelt

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR. - Guidelines til personaleansvarlige

KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR. - Guidelines til personaleansvarlige KORT OG GODT OM REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR - Guidelines til personaleansvarlige REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR REKRUTTERING PÅ SÆRLIGE VILKÅR Hensigten med denne pjece er at kvalificere jeres virksomhed

Læs mere

Jobrotation - sådan. Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på?

Jobrotation - sådan. Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på? Jobrotation - sådan Hvordan kommer man i gang med jobrotation? Hvilke regler gælder? Hvad skal man være opmærksom på? Nogle af disse spørgsmål kan du få svar på i denne pjece. Bliv klædt på som tillidsrepræsentant

Læs mere

Ældrepuljen gør en forskel

Ældrepuljen gør en forskel Ældrepuljen gør en forskel Tre historier om god ældrepleje, som ældrepuljen er med til at styrke Nyhedsbrev juli 2014 Center for Velfærd & Omsorg Ældrepuljen gør en forskel i Lejre Kommune Det er fire

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Kvalitetssikring. Måling 1: Opstart på Integro. Er du: Gift Samlevende Enlig. Blev der under samtalen taget hensyn til dig og vist dig respekt?

Kvalitetssikring. Måling 1: Opstart på Integro. Er du: Gift Samlevende Enlig. Blev der under samtalen taget hensyn til dig og vist dig respekt? Kvalitetssikring Måling : Opstart på Integro Baggrund: Cpr. nummer: _ Køn: Kvinde Mand Er du: Gift Samlevende Enlig Hvor mange børn har du: Hvor længe har du været ledig inden for de sidste år? Har du

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER - SÅ BRUG DEM! Trin-for-trin guide til brugen af frivillige erhvervsmentorer i beskæftigelsesindsatsen I denne guide kan du læse om, hvordan man gennemfører et erhvervsmentorforløb

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Hvad koster det en offentlig arbejdsgiver (KL) at have en medarbejder inden for rengøringsområdet

Hvad koster det en offentlig arbejdsgiver (KL) at have en medarbejder inden for rengøringsområdet Hvad koster det en offentlig arbejdsgiver (KL) at have en medarbejder inden for rengøringsområdet på uddannelse? Forklaring og kommentarer til regnearkets eksempler på uddannelse af rengøringsassistenter

Læs mere

Samarbejdsaftale om indslusning, rekruttering og fastholdelse mellem Jobcenter Albertslund og xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx

Samarbejdsaftale om indslusning, rekruttering og fastholdelse mellem Jobcenter Albertslund og xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx Samarbejdsaftale om indslusning, rekruttering og fastholdelse mellem Jobcenter Albertslund og xxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx Denne aftale er en konkret udmøntning af det sociale partnerskab mellem

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Virksomhedsinklusion. Af borgere, der er udsatte i uddannelses- og beskæftigelsessammenhæng

Virksomhedsinklusion. Af borgere, der er udsatte i uddannelses- og beskæftigelsessammenhæng Virksomhedsinklusion Af borgere, der er udsatte i uddannelses- og beskæftigelsessammenhæng Refusionsomlægningen fordrer styring af virksomehdsindsatsen Med refusionsomlægningen får vi startskuddet på en

Læs mere

Ungdomsuddannelse til alle: Velfærdsforliget blev vedtaget i 2006. En del af dette Velfærdsforlig er ungdomsuddannelse

Ungdomsuddannelse til alle: Velfærdsforliget blev vedtaget i 2006. En del af dette Velfærdsforlig er ungdomsuddannelse Ungdomsuddannelse til alle: Velfærdsforliget blev vedtaget i 2006. En del af dette Velfærdsforlig er ungdomsuddannelse til alle. Alle unge skal have mulighed for at påbegynde og gennemføre en kompetencegivende

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Opkvalificering i Jobcentrenes Rekrutteringsservice Sjælland BLIV KLAR TIL SOSU. - Arbejdsgange og rollefordeling

Opkvalificering i Jobcentrenes Rekrutteringsservice Sjælland BLIV KLAR TIL SOSU. - Arbejdsgange og rollefordeling Opkvalificering i Jobcentrenes Rekrutteringsservice Sjælland BLIV KLAR TIL SOSU - Arbejdsgange og rollefordeling Indholdsfortegnelse 1. Formål med opkvalificering 2. Rollefordeling omkring opkvalificering

Læs mere

virksomhed Sprogpraktik med mentorstøtte

virksomhed Sprogpraktik med mentorstøtte Sprogpraktik med mentorstøtte Fremtidens udfordring Trods en periode med stigende arbejdsløshed ved vi, at den største udfordring for erne og det danske velfærdssamfund er at have velkvalificerede medarbejdere

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Jobcenter Vordingborg har benyttet årets første kvartal til at tilrettelægge de første elementer som skal indgå i projekt den særlige uddannelsesindsats.

Læs mere

Få tilskud til en mentor

Få tilskud til en mentor Få tilskud til en mentor det ender med at blive en god investering Landsorganisationen i Danmark Dansk Arbejdsgiverforening KL Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Arbejdsmarkedsstyrelsen

Læs mere

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud FEBRUAR 2015 løntilskud A-KASSE vikararbejd ansættelse dagpengeret Aktivering For dig under 30 uddannelse aktiveringsforløb virksomhedspraktik uddannelsestilbud jobplan beskæftigelsemulighed dagpenge befordringstilskud

Læs mere

Analyse af forsikrede ledige

Analyse af forsikrede ledige Analyse af forsikrede ledige 24 Indhold Indledning... 2 Metode og datagrundlag... 2 Hovedkonklusioner... 2 Sammensætning af gruppen inden for køn, alder og ydelse:... 4 Fordeling af ledige i forhold til

Læs mere

Nyhedsbrev Oktober 2010-3 Førtidspensionister i job

Nyhedsbrev Oktober 2010-3 Førtidspensionister i job Initiativ for førtidspensionister, der ønsker job 1. april 2010 startede Initiativ for førtidspensionister, der ønsker at arbejde. I 16 kommuner får i alt ca. 23.000 førtidspensionister tilsendt et klippekort

Læs mere

Velkommen til Jobcenter Københavns karrierecenter

Velkommen til Jobcenter Københavns karrierecenter Velkommen til Jobcenter Københavns karrierecenter Generelle informationer Tilmelding på Jobnet.dk Som ledig skal du være tilmeldt Jobnet.dk med et godkendt CV. Indenfor de første fi re uger af din ledighedsperiode

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 20-05-2015 Vision Det er Jobcenter Hillerøds vision for samarbejdet med virksomhederne at: Jobcenter Hillerød er erhvervslivets foretrukne samarbejdspartner,

Læs mere

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN

DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Baggrundsbeskrivelse DET PSYKISKE ARBEJDSMILJØ I BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN Introduktion Det psykiske arbejdsmiljø er det, der bestemmer, om man kan lide at gå på arbejde. Derfor er det et vigtigt emne både

Læs mere

Hvad betyder kurser og kvalificering for de frivillige?

Hvad betyder kurser og kvalificering for de frivillige? Hvad betyder kurser og kvalificering for de frivillige? Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet 1 Formaliseringen af det frivillige arbejde 2 Professionelt

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Notat vedrørende indgåelse af partnerskabsaftaler mellem Jobcenter Nordfyn og private og offentlige virksomheder

Notat vedrørende indgåelse af partnerskabsaftaler mellem Jobcenter Nordfyn og private og offentlige virksomheder Notat vedrørende indgåelse af partnerskabsaftaler mellem Jobcenter Nordfyn og private og offentlige virksomheder Ledigheden har været faldende og er i øjeblikket rekordlav. Ledigheden pr. den 1.10. 2008

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse

Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse Notat HOLBÆK KOMMUNE Dato: 21. maj 2015 Sagsb.: Gorm Hjelm Andersen Sagsnr.: Dir.tlf.: 2353 E-mail: hjelm@holb.dk Oplæg: Virksomheder hjælper aktivitetsparate ledige i beskæftigelse Indledning Dette notat

Læs mere

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 16. AUGUST 2015-17. JUNI 2016 5 facts om Navigator * Uddannelsen varer 42 uger * Eleverne bor på Navigator Campus

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2010 Dansk Arbejdsgiverforening Marts 2009

Beskæftigelsesplan 2010 Dansk Arbejdsgiverforening Marts 2009 Beskæftigelsesplan 2010 Det Lokale Beskæftigelsesråd Argumentpapirer til brug for forberedelsen af beskæftigelsesplan 2010 Dansk Arbejdsgiverforening Marts 2009 Indholdsfortegnelse Indsats for det ordinære

Læs mere

Gratis kurser i at åbne dørene for de svageste ledige. Fra udsat til ansat Det giver mening at rekruttere socialt udsatte til virksomheden

Gratis kurser i at åbne dørene for de svageste ledige. Fra udsat til ansat Det giver mening at rekruttere socialt udsatte til virksomheden Gratis kurser i at åbne dørene for de svageste ledige Fra udsat til ansat Det giver mening at rekruttere socialt udsatte til virksomheden Morten Nielsen begyndte i sit første arbejde nogensinde hos Post

Læs mere

Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs

Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs 1 of 5 Udkast til strategi for virksomhedsindsatsen i Jobcenter Syddjurs Virksomhedsstrategien tager udgangspunkt i 4 temaer. De 4 temaer udspringer af beskæftigelsesreformen, hvor samarbejdet med virksomhederne

Læs mere

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud SEPTEMBER 2015 løntilskud A-KASSE vikararbejd ansættelse dagpengeret Aktivering For dig under 30 uddannelse aktiveringsforløb virksomhedspraktik uddannelsestilbud jobplan beskæftigelsemulighed dagpenge

Læs mere

Partnerskabsaftale. Systematisk samarbejde mellem [virksomhedens navn] og Ringkøbing-Skjern Kommune

Partnerskabsaftale. Systematisk samarbejde mellem [virksomhedens navn] og Ringkøbing-Skjern Kommune Systematisk samarbejde mellem [virksomhedens navn] og Ringkøbing-Skjern Kommune PARTNERSKABSAFTALE MELLEM [Indsæt virksomhedens navn] Jobcenter Ringkøbing-Skjern Gade: Gade: Finderupsvej 9 Postnr. og by:

Læs mere