MMETODER TIL INDDRAGELSE AF BRUGERE I SERVICE INNOVATION

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MMETODER TIL INDDRAGELSE AF BRUGERE I SERVICE INNOVATION"

Transkript

1 MMETODER TIL INDDRAGELSE AF BRUGERE I SERVICE INNOVATION

2 April 2012 ISSN Udgivere: Center for Servicestudier Roskilde Universitet Bygning 44.3 Postboks Roskilde ICE projektet Roskilde Universitet Ålborg Universitet Layout og tryk: PRinfo Paritas Oplag: 200 eks.

3 1 METODER TIL INDDRAGELSE AF BRUGERE I SERVICE INNOVATION Dette hæfte giver råd om bruger-baseret service innovation. Hæftet præsenterer nogle metoder til inddragelse af brugere i virksomheders serviceinnovation proces. Brugerne kan både være virksomheder og privatpersoner. Hæftet indeholder praktisk anvendelige råd og metoder til at involvere brugere. Vi skelner i gennemgangen mellem metoder der bygger på person-til-person kontakt, kontakt via digitale medier som blogs og mobiltelefoni, og kontakt på andre måder. ICE projektet (Innovation by Customers and Employees) er et samarbejde mellem Roskilde og Ålborg Universitet. I dette projekt har vi også behandlet brugerbaseret service innovation rent videnskabeligt. Det er offentliggjort særskilt (f.eks. Sundbo og Toivonen 2011). Hvorfor det er vigtigt at lave innovation i service? Serviceerhvervene bliver i stigende grad konkurrenceudsatte, endog internationalt. Innovation er vejen til at skabe nye serviceprodukter, der har større værdi for kunderne eller brugerne. Innovation af services kan skabe meromsætning, højere pris og mere tilfredse kunder eller brugere. Innovation af service produktions- og leveranceprocesserne kan også skabe en højere produktivitet. Derfor er det vigtig at skabe innovationer i service. Hvorfor det er vigtigt at inddrage brugere? Brugerne er en vigtig kilde til innovation. De skal jo købe og betale for de nye services eller den nye måde, servicen bliver leveret på. Beslutningen om at købe eller ej er i sidste ende suverænt deres. Derfor er det vigtigt at vide så meget som muligt om hvad de vil være interesserede i at købe, herunder hvordan de gerne vil serviceres. Denne indsigt kan opnås ved at inddrage brugerne så meget som muligt i innovationsprocessen. Det er imidlertid ikke helt nemt, for brugerne ved ofte ikke, hvad de vil have eller har svært ved at sætte ord på det. Her præsenter vi et udvalg af metoder, som vil gøre det nemmere at inddrage brugerne således at virksomheden kan få indsigt i, hvad brugerne kunne tænkes at ville have. I relation hertil er skabelse af tillid og relationer, som er en integreret del af mange services, vigtig.

4 2 HVAD KAN DU LÆSE OM I DETTE HÆFTE? Hæftet består af to dele. I første del beskrives hvem brugerne er, det vil sige det brugerbegreb, vi arbejder med i disse metoder. Desuden introduceres innovationsprocessens forskellige faser og brugernes forskellige roller, der afhænger af hvilke faser de involveres i. Dernæst beskrives i anden del metoder til bruger-baseret innovation. Dette kan ske i nogle forskellige former. En af disse former er gennem person-til-person relationer det vil sige når medarbejdere møder brugerne direkte. I de situationer har man brugerne indenfor dørene og kan direkte involvere dem i afdækning af idéer til innovation. Brugerne kan give idéer og de kan også involveres i den videre udvikling af innovationerne. Dette gælder både brugere som private forbrugere og brugere i form af virksomheder. Det er dog ikke altid, det er muligt med brugerinvolvering. Typisk er det lettest at involvere brugerne i idé-fasen eller i afprøvningsfasen, og tit er det kun kortfattet og flygtigt. Der er behov for forskellige metoder alt efter hvilken fase, og hvor omfattende involvering, der ønskes. En anden form er brugerinddragelse gennem IT-medier. Det foregår ofte via internettet i form af s, virksomhedens web-sider og sociale medier som Facebook og Twitter, services til mobiltelefoner osv. Disse medier giver også virksomheden kontakt med brugerne. Denne kontakt kan endda udvikles til mere end person-til-person kontakt. Eksempelvis kan brugerne danne deres egne brugersamfund, hvor de diskuterer virksomhedens serviceprodukter med hinanden og med virksomheden, også udenfor lukketid. Brugerne kan her involveres i såvel idé- som udviklings- og afprøvnings-fasen af innovation. Imidlertid er kommunikationen via IT-medier anderledes end ved person-tilperson kontakt. Derfor er der behov for særlige metoder og ny forståelse for at udnytte de større muligheder for brugerinvolvering i innovationsprocesser via IT-medier. Brugerinddragelse kan også ske gennem undersøgelse af brugerne. Dette kan gøres på en række forskellige måder. Det kan være i form af markedsundersøgelser af generel brugeradfærd eller ønsker. Dermed kan generelle tendenser opfanges af servicevirksomheden. Det kan også være information i form af allerede eksisterende løsninger som kunderne selv har fundet på. Eller det kan være brugerinvolvering til at teste nye løsninger.

5 3 INDHOLDSFORTEGNELSE HVAD ER BRUGER-BASERET INNOVATION? 5 1. HVEM ER BRUGEREN? HVORDAN BRUGERNE INDDRAGES: BRUGERNES ROLLER I DE FORSKELLIGE FASER AF INNOVATIONS PROCESSEN HVORFOR BRUGER-BASERING: STRATEGISK OG MARKEDSBASERET SERVICE INNOVATION HVAD BRUGER-BASERING KAN GØRE VED VIRKSOMHEDENS INNOVATIONSPROCES METODER TIL IND DRAGELSE AF BRUGERE I INNOVATION 9 1. BRUGEREN SOM IDÉKILDE A. Brugerne påpeger forhold de er utilfredse/tilfredse med B. Medarbejdermødet C. Klager D. Online fællesskaber E. Datamining af online brugeradfærd F. Lead users BRUGEREN SOM DELTAGER A. Fokusgrupper B. Innovationslaboratorium i virksomheden C. Innovationslaboratorium hos kunden D. Idéforum E. Brugeren som medudvikler F. Brugerinput fra test G. Test af service-prototyper BRUGEREN SOM PARTNER A. Brugerne inddrages i hele innovationsprojektet B. Brugeren som aktiv partner C. Fælles innovationsprojekter Litteraturliste

6

7 5 HVAD ER BRUGER-BASERET INNOVATION? 1. HVEM ER BRUGEREN? Her skal vi koncentrere os om inddragelse af almindelige brugere. Inden for servicelitteraturen taler man ofte om kunden (f.eks. Bechmann 2010). Hvis man er en forretningsvirksomhed, er det jo kunden, der er i centrum. Kunden køber og betaler. Vi kunne også have brugt udtrykket kunde-baseret innovation. Det drejer sig ofte om den samme person eller organisation som brugeren, bare i en anden rolle. I rollen som kunde er en person allerede i købs-tilstand. Overvejelserne bliver meget konkrete, og derved også snævre. Brugerrollen er meget bredere og kan indeholde den aktuelle eller den potentielle, fremtidige anvendelse af en service. Brugeren har et problem eller et ønske, som ville kunne tilfredsstilles af, måske en række, nye services. Her er der et meget bredere, og også mere dybtgående, grundlag for at udvikle service innovationer, som kan passe ind i kundernes liv. Når vi har valgt betegnelsen bruger skyldes det tre årsager. Den ene er netop at brugerrollen giver et bredere og meget dybtgående grundlag for service innovation. Den anden er, at betegnelsen bruger-baseret innovation er blevet brugt i samfundet de seneste 5-6 år. ICE projektet er for eksempel finansieret af et program til fremme af bruger-baseret innovation. Det giver derfor mere forståelse og genklang at bruge den betegnelse frem for f.eks. kunde-baseret innovation. Den tredje årsag er, at vi i ICE projektet også beskæftiger os med offentlige serviceorganisationer (f.eks. Skat). Her er aftagerne ikke altid kunder, fordi de ikke køber noget, men de er brugere. Brugerne af service kan desuden både være privatpersoner og virksomheder. Begge parter kan med fordel inddrages i innovationsprocesserne. Virksomheder, eller i hvert fald deres ansatte, ledere og måske deres kunder, er også brugere af services. De kan inddrages i innovationsprocesserne, da de ved noget om kundevirksomhedens daglige liv og produktionsbetingelser og derfor kan være gode kilder til service innovation. Brugere er både privatpersoner og virksomheder.

8 6 2. HVORDAN BRUGERNE INDDRAGES: BRUGERNES ROLLER I DE FORSKELLIGE FASER AF INNOVATIONS PROCESSEN Innovation skal ikke forstås som en lineær proces. Alligevel kan der identificeres forskellige faser eller stadier med bestemte typer af aktiviteter, som indgår i et eller andet omfang. Disse faser er forskellige i forhold til deres bidrag til innovationsprocessen. Det er derfor også forskelligt hvilken eller hvilke roller brugerne får. I nedenstående skema findes en oversigt over indholdet af brugernes rolle i forskellige faser af innovationsprocessen. Fase Før idéfasen Idéfasen Design og udvikling Testning Implementering Indhold Indholdet af fasen Indholdet i brugerrollen Op/indsamling af materiale på kundeoplevelser eksempelvis klager Indsamling af idéer Kvalificering af idéer Idéudvælgelse Udvikling af nye servicekoncepter Afprøvning af nye services Ændringer og forbedringer Alternativer Udbredelse af nye services Støtte til anvendelse Indirekte tilkendegivelse af individuelle problemer, behov, løsninger eller ideer Idéafgiver Idéudvikler Idéevaluator Indgår i udviklingsaktiviteter som workshops Brugeren kan også indgå i et ligeværdigt samarbejde med virksomheden og påtage sig økonomiske risici og ansvar for processen Anvendelse af ny service Feedback omkring funktion / prisfastsættelse med mere Støtter andre brugere i brugen af servicen Markedsfører servicen Der er mange måder at involvere brugere på i bruger-baseret innovation

9 3. HVORFOR BRUGER-BASERING: STRATEGISK OG MARKEDSBASERET SERVICE INNOVATION Når man inddrager brugere i innovationsprocessen, er det fordi innovationen er markedsbaseret. Det vil sige, at virksomheden tager udgangspunkt i markedsefterspørgsel. Det handler ikke først og fremmest om, hvad der teknisk kan lade sig gøre eller om at nogen i virksomheden har fået en idé til en ny service. Det handler om hvad man kan afsætte, hvad man kan sælge på markedet, eller hvad aftagerne vil blive tilfredse med, hvis det er en offentlig organisation.

10 8 Innovationen vil ofte være strategisk på denne måde. Brugerbaseret innovation kræver, at virksomheden har en strategi, eller i hvert fald en idé om, hvor den vil hen. Brugerne kan tænkes at have så mange behov og ønsker, og de kan kun tage endelig stilling til dem i en nærmere fremtid, når de får præsenteret mulighederne. Derfor er virksomheden nødt til at have en idé om, hvilket markedssegment den vil gå efter, og hvordan den vil tilfredsstille dette segment. Det vil sige, at virksomheden må have en strategi. Bruger-baseret innovation fører som regel til små trinvise innovationer (også kaldet inkrementelle innovationer). Det er sjældent, at bruger-basering fører til de store, radikale innovationer. Radikale innovationer er dog generelt sjældne i services, som for det meste udvikles gennem mange små innovationer. Disse kan imidlertid øge forretningen, når bare der bliver tilstrækkelig mange. Bruger-baseret innovation er markedsorienteret og strategisk 4. HVAD BRUGER-BASERING KAN GØRE VED VIRKSOMHEDENS INNOVATIONSPROCES Bruger-basering skaber en mere sikker innovation. Der er mindre risiko for fejltagelser fordi det giver større chance for at ramme rigtigt i forhold til markedet. Selvom der ikke er nogen garanti for, at en ny service kan afsættes eller at markedet vil acceptere en procesinnovation (nye måder at levere servicen på), så bliver sandsynligheden større. Bruger-basering giver færre omkostninger til innovation, fordi man kan afbryde innovationsprocessen hurtigere. Hvis der fokuseres på brugernes liv og behov på forskellige trin i innovationsprocessen, kan det løbende testes, om man er på rette spor. Hvis ikke, kan man afbryde processen før man har spildt alle pengene. Markedsorienteringen og bruger-baseringen gør endvidere, at det ikke koster nær så mange ressourcer at udvikle trinvise bruger-baserede innovationer som at udvikle de store, radikale innovationer. Omkostningerne er derfor tilsvarende mindre. Endelig sørger bruger-baseringen for at virksomheden holder opmærksomheden mod innovationsprocessen. Det er ikke så nemt at glemme innovationsprocessen eller lade den glide ud når der er fokus på mulighederne på markedet. Og slet ikke hvis brugere er direkte involveret i innovationsprocessen. Bruger-basering giver en mere sikker og mindre omkostningsfyldt innovationsproces.

11 9 METODER TIL IND DRAGELSE AF BRUGERE I INNOVATION I denne del af pjecen præsenteres tre forskellige grader af brugerinvolvering, henholdsvis 1) brugeren som kilde til idéer, 2) brugeren som deltager i innovationsudviklingen, og 3) brugeren som fuld partner i innovationsprojektet. I det første tilfælde er brugerens adfærd, udsagn og behov en kilde til idéer; i det andet tilfælde er brugeren en deltager i innovationsprocessen, som er styret af service organisationen; og i det tredje tilfælde er brugeren en jævnbyrdig og ansvarlig partner med service organisationen. Nogle gange kan det være fornuftigt at inddrage brugerne direkte i hele innovationsforløbet, andre gange er det fornuftigt blot at anvende brugeren som idékilde. Inddragelsen kan ske aktivt ved at involvere brugeren, eller passivt hvor man blot studerer brugeren. Indenfor hver grad af brugerinvolvering præsenteres nogle metoder. Udover at skelne mellem graden af involvering skelnes også mellem typen af kontakt med brugerne, da det har indflydelse på, hvilke metoder der findes, eller hvordan metoden gennemføres. Der skelnes mellem bruger-baseret innovation gennem direkte personkontakt, via IT-medier og via andre kontaktformer. Den direkte personkontakt giver ofte serviceudbyderens medarbejdere en god fornemmelse af, hvad brugerne vil have eller hvilke behov de kan have. Det giver også mulighed for en dialog med brugerne omkring de ønsker, de har. Endelig giver det mulighed for, i samarbejde med brugerne, at udvikle idéer til innovation til færdigt serviceprodukter. I metoder til bruger-baseret innovation med brug af IT-medier ligger fokus på netværksteknologier. Dette giver mulighed for at følge brugernes online adfærd. ITmedier giver også mulighed for direkte kontakt brugerne imellem, mellem brugerne og virksomheder og ikke mindst mellem brugergrupper og virksomheden. Der er altså nogle helt nye muligheder for kontakt, men også en ny åbenhed med betydning for magtforholdet mellem brugerne og virksomheder. Der er også andre former for brugerundersøgelser. Det kan være generelle undersøgelser af markedet eller specielle idéer, som allerede er sat i værk af andre. Det kan også være tredjepartsinformation såsom statistik og så videre.

12 10 Metoderne kan kombineres og bliver det ofte dette gælder både indenfor og på tværs af den præsenterede opdeling. 1. BRUGEREN SOM IDÉKILDE Brugeren kan være kilde til idéer uden at være direkte involveret i innovationsprocessen. I stedet indgår brugeren som en ressource til idéer på en indirekte måde. Det betyder, at der opnås information om brugerne, for eksempel deres vaner eller holdninger. Dog er informationen er ikke omsat til konkrete ideer eller behov, selvom brugernes egne løsninger på problemer eller behov kan indgå. Hvorvidt virksomheden kan bruge informationen til innovation, vil afhænge af, om der kan defineres konkrete innovationsforslag og udvikles innovationer, hvilket kræver en del bearbejdning fra virksomhedens side. A. Brugerne påpeger forhold de er utilfredse/tilfredse med Virksomheden får tilbagemeldinger fra kunderne, når kunderne henvender sig for at få hjælp eller for at klage over en modtaget service. Ligeledes gennemfører mange virksomheder evalueringer af forskellig art som tilfredshedsundersøgelser. Metoderne kan gennemføres både i forbindelse med en person-til-person kontakt eller ved brug af medier. Uanset hvilken metode der anvendes kan en sådan opsamling af materiale give indsigt i brugeroplevelser, der kan pege på brugernes vaner og ønsker, som kan bruges i udvikling af nye services. Der skal dog ske en vis bearbejdning, da mange af de her input ikke nødvendigvis er konkrete idéer eller løsninger men ofte påpeger en problemstilling. Det kan ske ved at bruge forskellige instrumenter, f.eks.: Service og klage instanser Forslagskasser Spørgeskemaer, f.eks. om generel tilfredshed med servicevirksomheden, som uddeles til brugerne; her kan medtages spørgsmål om ideer til nye services eller nye måde at levere service på

13 11 B. Medarbejdermødet Frontmedarbejderne i servicevirksomheder møder brugerne. De kan herved få en indsigt i brugernes liv og dermed få idéer til innovationer. I denne metode går bruger-baseringen via medarbejderne. Medarbejdermødet er beskrevet mere udførligt i en anden ICE pjece (Medarbejder-baseret service innovation 2010). Derfor beskrives metoden kun kort her. Når medarbejderen er serviceminded og løser brugerens problem, kan medarbejderen samtidigt få idéer til innovationer. Hvis der er et problem, er det måske fordi den normale service ikke løser problemet. Det kan også være, at brugeren har en god idé til en yderligere serviceydelse. Så er det vigtigt, at medarbejderen opfatter denne indsigt og fortæller til resten af virksomheden, at der er et problem, som den nuværende service ikke løser. Så er det op til den ansvarlige i virksomheden at finde ud af, om man skal udvikle en ny service, som kan løse den slags problemer. Dette kan være et nyt forretningsgrundlag. Café Europa Café Europa er en café i København. De havde et ønske om at være innovative. Derfor iværksatte de en intern kampagne, hvor medarbejderne aktivt holdt øje med mulige idéer til innovation. Disse skulle komme fra eller være inspireret af medarbejdernes kontakt med brugerne. Idéerne kunne komme i form af ønsker, spørgsmål, løse tanker, kommentarer eller klager. Det var så medarbejdernes opgave at opfatte og indsamle de behov eller ønsker, som blev udtrykt og omsætte det til en idé. Idéerne blev nedskrevet på en blok i baren i løbet af dagen, når medarbejderen alligevel stod der for at ordne andre ting eller holde pause. På den måde blev idéerne systematisk indsamlet og nedskrevet og videregivet til ledelsen.

14 12 C. Klager Hvis virksomheden får klager fra brugere, kan de nogle gange vendes fra noget negativt til en positiv idé om serviceinnovation. Ofte er klager udtryk for, at brugeren har et andet eller bredere behov end servicen kan opfylde. Hvis det kan afdækkes, kan det danne grundlag for innovation. Det kræver, at virksomheden sorterer i klagerne og vælger dem ud, der kunne tænkes at være udtryk for et bredere behov. Virksomheden kan selv forsøge med at finde løsninger og innovere på deres services for at imødekomme de behov der afdækkes. En anden vej er at følge op på klager ved at kontakte brugeren og få en mere udførlig indsigt i problemstillingen (hvad enten det er en privatperson eller en virksomhed). Der kan herved fremkomme informationer, som kan videreudvikles til innovationsidéer eller løsninger. D. Online fællesskaber Online fælleskaber findes indenfor mange forskellige servicebrancher. Nogle eksempler er netdoktor og foreningsnetværk. Typisk har sådanne fællesskaber til hensigt at mennesker med interesse indenfor et givent område udveksler erfaringer, problemstillinger og løsninger. Disse fællesskaber kan være virksomhedssponsorerede, hvor det er virksomheden, der har startet et mødested, eksempelvis en Facebookgruppe, hvor deres brugere kan mødes. Det ses også, at sådanne fællesskaber startes af brugere af virksomhedens ydelser. Også fællesskaber, der har et bredere interessefokus, kan være af interesse for en virksomhed, hvis de emner, der diskuteres, har relation til de brugere, der efterspørger virksomhedens services. Sådanne fællesskaber kan være lukkede eller åbne, med betydning for den kommunikation og det materiale, der udveksles. Diskussionerne og meningsudvekslingerne kan tjene som en indirekte ressource til innovation, da adgangen til brugernes problemstillinger og ønsker giver en bedre forståelse af brugene, hvilket kan give input til nye eller ændrede serviceydelser. Anvendelse af den opnåede indsigt kræver ofte en del bearbejdning, da der kan være et godt stykke vej fra information til reelle innovationsforslag. Denne indirekte form for brugerinput levner desuden en vis usikkerhed i forhold til om virksomheden har forstået situationerne og kommunikationen korrekt og dermed de behov og ønsker, der udledes. Dette kan selvfølgelig imødekommes ved at involvere brugerne i andre brugerroller. Fællesskaberne kan desuden bruges til rekruttering af brugere, enten gennem åbne invi-

15 13 tationer til yderligere samarbejde eller udvælgelse af bestemte typer af brugere gennem screening af brugernes online kommunikation. E. Datamining af online brugeradfærd En metode til at få indsigt i brugernes præferencer eller teste, om en given service fungerer efter hensigten, er at følge brugernes adfærd i forbindelse med online servicering. Dette kaldes datamining og gælder kun såkaldte e-services, altså services der leveres og bruges online f.eks. onlinespil, online rejseindkøb, online biblioteksydelser, og så videre. Statistik over populariteten af konkrete services, fejlrapporter eller mere komplekse undersøgelser af mønstrene i online adfærd kan give et indblik i brugerens adfærd, men igen er det noget, der skal fortolkes og bearbejdes, før det kan blive til en idé til innovation. I forhold til denne type test ses også virksomheder, der frigiver foreløbige versioner af nye services, for eksempel et nyt spil eller en nyt program, for så at følge brugerens anvendelse med henblik på at finde fejl og rette disse. Dette er også en anvendelse af brugeren som indirekte ressource - med mindre der opnås direkte kontakt med brugeren, så er der tale om deltagerinvolvering.

16 14 Online brugeradfærd gennem brugerdata kan altså kombineres med mere direkte former for tilbagemelding, hvor brugerne bliver bedt om at svare på spørgsmål angående tilfredshed, betalingsvillighed og så videre. Dette kan igen gennemføres online gennem faste spørgeskemaer eller gennem chat med en medarbejder, eller det kan kombineres med ansigt til ansigt kommunikation gennem fokusgrupper. Deltagelse af denne karakter honoreres typisk med et gavekort, særlig adgang til ikke-markedstilgængelige services eller deltagelse i lodtrækning om rejser eller andet for at motivere folk til at svare. Knuthenborg Safaripark Knuthenborg Safaripark er en zoologisk have med fritgående dyr i store indhegninger, som de besøgende kan køre rundt inde i. I en periode gennemførte vi et eksperiment, der belyste de besøgendes adfærd og færden. Deres biler blev alle udstyret med en GPS sender, som viser hvor bilen befinder sig. Dette blev plottet ind på et kort over parken. Dermed kunne man se, hvem af de besøgende der var hvorhenne hvornår. Man kunne også se, hvor lang tid de havde brugt et bestemt sted. Dette gav en idé om, hvilke attraktioner de besøgende brugte mest tid på, og også fra hvilken vinkel dyrene blev observeret. Dette kunne efterfølgende bruges af parken til at at få et overblik over de mest benyttede steder og ruter. F. Lead users Lead users er grupper af personer eller virksomheder, som har udviklet løsninger på egne oplevede behov. Behov som de egentlige serviceleverandører endnu ikke har identificeret. Lead users er således foran i udviklingen af nye serviceydelser. Hvis man kan finder lead users indenfor sin branche, kan man lade sig inspirere med henblik på at videreudvikle deres løsning, så den kan omsættes til en ny service som virksomheden kan udbyde. Der kan ikke angives noget generelt om, hvordan man finder sådanne lead users. De kan være mange forskellige steder. Det eneste råd, man kan give, er at virksomheden skal holde øjnene åbne i forhold til deres brugergrupper blandt andet gennem de sociale

17 15 medier. I denne proces kan alle virksomhedens medarbejdere være aktive. Hvis man finder lead users, kan man indgå i dialog med dem for at få adgang til deres innovation og at lære af dem eller virksomheden kan knytte dem til sig med henblik på at involvere dem direkte i virksomhedens innovationsproces. 2. BRUGEREN SOM DELTAGER Brugerne kan også involveres direkte og inviteres ind i idéfasen, design og udviklingsfasen, testning eller support i forbindelse med virksomhedens innovationsprocesser (se figuren om brugerroller i brugerinnovation). Brugerne er herved mere aktive i disse faser og kommer til at præge innovationen mere. Dette kan være en fordel, fordi man bliver mere sikker på, hvad brugerne vil have. Brugerne kan involveres i udvælgelsen af hvilke innovationsidéer, man skal gå videre med. De kan også involveres i de senere udviklingsfaser eller afprøvning af de løsninger, der er udviklet. Her præsenteres nogle metoder til bruger-involvering. Den første metode, fokusgrupper, kan bruges både i idéfasen og i udvælgelses- og udviklingsfaserne. A. Fokusgrupper Fokusgrupper er blevet en af de mest brugte metoder i marketing. Man samler en gruppe af aktuelle eller potentielle brugere og beder dem diskutere et problem og mulige løsninger. Virksomheden observerer hvad der interesserer dem, hvilke uløste problemer, de har, og hvilke løsninger de kunne tænkes at foretrække. Et fokusgruppe-interview er mere en gensidig diskussion brugerne imellem og med medvirksomhedens repræsentanter end et egentligt interview. En fokusgruppe skal optimalt bestå af 7-8 personer. Det er vigtigt at skabe en uformel og afslappet stemning (for eksempel ved at servere et eller andet og give god plads for small talk ). En ordstyrer fra virksomheden leder diskussionen, men skal ikke styre for hårdt, for så får man ikke brugernes egentlige værdi- og livsgrundlag frem. Fokusgruppeinterviewet skal ikke vare meget længere end 2 timer. Virksomheden kan afprøve forskellige innovationsidéer i løbet af fokusgruppe-interviewet (eller diskussionen). Det er vigtigt at være bred og åben i sin tilgang til innovationsidéer. Herved kan man teste hvilke idéer, der virkelig er værdifulde for brugerne, og som de derfor efterspørger. En bred og åben tilgang kan også føre til, at yderligere

18 16 innovationsidéer opstår i løbet af fokusgruppe-diskussionen. Det kan også være, at den oprindelige idé skal have en drejning, for eksempel kombineres med andre serviceelementer eller andre måder at levere servicen på. Det er vigtigt, at ledere og medarbejdere fra servicevirksomheden efterfølgende diskuterer og tolker fokusgruppe-diskussionen så man får alle nuancer med. Resultatet af fokusgruppen kan være en idé om en ny service, et helt bundt af kombinerede services, en ny måde at levere servicen på, eller en måde at nedsætte omkostningerne på. Det kan også være en idé om, at virksomheden skal gå ind på et nyt marked eller lave en helt ny strategi. Fokusgrupper kan både bruges i starten af innovationsprocessen til at få nye idéer og sortere idéer, og senere når en prototype på en ny service er udviklet. Der kan fokusgrupper være med til at afdække, om brugerne vil bruge den nye service. Fremtidsværksteder på Roskilde Universitetsbibliotek På Roskilde Universitetsbibliotek gennemførte vi et fremtidsværksted som en slags fokusgruppe med fokus på udvikling af innovationsforslag i adskilte grupper med henholdsvis ansatte, biblioteksbrugere og en blandet gruppe med både ansatte og brugere. Opgaven for de medvirkende var at identificere tiltag til forbedring af de nuværende services. Fokusgrupperne blev gennemført som fremtidsværksteder med fire faser - henholdsvis kritik, fantasi, virkeliggørelse og implementering. Hvilket vil sige, at man starter med at se på det, der ikke fungerer godt. Herefter tænkes store gerne utopiske tanker om, hvad der kunne være ideelt. På baggrund heraf udarbejdes mere gennemførlige løsninger og til sidst ses der på, hvad der skal ske, for at det reelt kan gennemføres. Der kom mange gode forslag om end kun få overraskende. Gruppen blandet af ansatte og brugere (3 af hver) var dog særlig interessant, da nogle af de ønsker der blev tilkendegivet, vidste sig at være udbudt og endda markedsført i stor stil. Det kom frem at den anvendte markedsføringskanal og forståelsen for hvordan bibliotekets brugere nås ikke var optimal. Denne indsigt betød en ny forståelse for bibliotekets markedsføring til brugerne generelt med stor betydning for den pågældende serviceinnovation, der aldrig var blevet ordentlig implementeret, samt med betydning for fremtidig implementering af nye services. Herudover en forståelse af at det betaler sig at involvere brugerne i serviceinnovation, da det vil kunne bidrage med bedre og mere helstøbte services. En af gruppens anbefalinger blev derfor et brugerpanel.

19 17 B. Innovationslaboratorium i virksomheden I denne metode inddrages brugerne mere i konstruktionen af nye services og måder at levere servicen på. De involveres længere ind i innovationsprocessen end idéfasen. Et service innovationslaboratorium foregår ved, at brugere inviteres ind i virksomheden til at prøve forskellige servicesituationer eller nye services af i et rum. Selve afprøvningen kan være, at skuespillere gennemspiller serviceforløb, f.eks. gæster, der kommer ind i en hotellobby og henvender sig til receptionen. Det kan også være en situation, hvor brugerne via internettet skal tegne en rejseforsikring og får tilbudt en række turistoplysninger om destinationen. Det kan også være, at brugerne skal gennemspille en togtur med alle de serviceelementer og oplevelser, der knytter sig til det. Til forskel fra fokusgruppen befinder brugerne sig her i nogle bestemte fysiske rammer og skal selv gennemspille, eller i det mindste kommentere, et serviceforløb. De fysiske rammer kan være et rum med rekvisitter som stole, borde etc. Det kan også være en IT-baseret projektion af en video på en skærm, en væg eller alle rummets vægge. Virksomheden eller nogle skuespillere kan også gennemspille et serviceforløb, som brugerne kommenterer.

20 18 Det kan være hvilke som helst brugere, men de skal repræsentere det markedssegment, som virksomheden tænker at rette kommende serviceinnovationer mod. Virksomheden skal bruge servicelaboratoriet til at få idéer til serviceinnovationer og til at teste idéer af. Det er derfor vigtigt, at virksomhedens personale, som styrer servicelaboratoriet, nøje observerer og noterer brugernes reaktioner og holdnings- og værditilkendegivelser. Servicelaboratorium i Tryg Forsikringsselskabet Tryg har gennem en del år haft et servicelaboratorium. Det er et særligt indrettet kreativt rum. Der er krumme vægge og forskellige remedier (stole, puder, borde man kan stå ved, skærme, hvor der kan projiceres videoer, web site skærmbilleder m.v.). Tryg inviterer brugere, og nogle gange medarbejdere, ind i laboratoriet. Her præsenteres eller udvikles situationer, der tager udgangspunkt i forsikring eller blot sikringssituationer (eksempelvis angst for at færdes ude om natten). Det kan også være konkrete innovationsidéer, der præsenteres. Deltagerne får eksempelvis præsenteret muligheder på skærmen og skal tage stilling til, hvad de vil vælge. Det kan også være, at et hold skuespillere spiller nogle situationer igennem, som deltagerne skal kommentere. Det kan være brand i et hus og situationen bagefter. Det kan også være, at deltagerne i små grupper skal spille et forløb igennem. Det kan eksempelvis være en forretningsrejse. Mulighederne er mange. Servicelaboratoriet er knyttet til en mindre innovationsafdeling, som skal sikre, at der sker innovationer i virksomheden. Afdelingen kombinerer laboratoriet med andre metoder såsom antropologisk observation i brugernes miljøer og involvering af medarbejdere som virksomhedsinterne iværksættere. C. Innovationslaboratorium hos kunden Der findes en variant af service innovationslaboratoriet, som foregår hos en eller flere kunder. Denne metode er mest egnet, når kunderne er virksomheder eller offentlige institutioner. Metoden kan dog også anvendes overfor privatkunder, f.eks. i et enkelt hjem eller en forening (det kunne eksempelvis være en sportsforening).

21 19 Man spiller serviceforløb og situationer igennem i en fysisk og konkret form ligesom i innovationslaboratoriet i virksomheden. Her er rammerne bare endnu mere realistiske, fordi laboratoriet foregår hos kunderne og brugerne agerer i deres vante miljø. Det kan måske være vanskeligere at skabe den rette fysiske laboratoriesituation hos kunden, men man må prøve at tilpasse situationen bedst muligt. Det er vigtigt at kunden får noget ud af det, så vedkommende er motiveret for at deltage i et sådant avanceret eksperiment. Metoden indebærer det samme som innovationslaboratoriet i virksomheden. Virksomheden skal iagttage brugernes reaktioner og derved få idéer til eller teste innovationer. De potentielle innovationer kan efterfølgende diskuteres med kunden, og med andre kunder, for at kontrollere om brugerne også faktisk vil være villige til at købe de nye serviceydelser eller de nye leverance- eller markedsføringsformer, der påtænkes. D. Idéforum De nye sociale medier kan også bruges mere direkte, når virksomheder efterspørger konkrete idéer eller udfordringer, som de kan gøre noget ved. Her er Facebook sider og blogs ofte de medier, der bruges. Den store udfordring er at sikre en løbende aktivitet og debat. Det er vigtigt at melde tilbage til brugerne angående de ønsker og frustrationer, der luftes. Brugerne skal føle at de bliver hørt og at det ikke er forgæves, at de bruger deres tid og bidrager med idéer. Virksomheder der åbner for dialog over internettet skal være opmærksomme på at sikre at debatten er lødig. Det vil sige krænkende indlæg bør fjernes. Samtidig er det vigtigt at virksomheden ikke udøver censur på reelt indhold, fordi det er kritisk i forhold til virksomheden. Hvis kritisk materiale fjernes, resulterer det i et utroværdigt billede og ødelægger den åbenhed, der er lagt op til. I stedet bør virksomheden forholde sig til indlæggene og svare på dem. Det er således af største vigtighed, at siden overvåges, og at der sikres en strategisk forankret dialog med brugerne. Nedenfor viser vi et eksempel fra en blog på Roskilde Universitetsbibliotek. Der findes mange andre eksempler. Mange virksomheder opretter Facebook grupper, her sættes en applikation (et lille system ind) hvor brugerne inviteres til at komme med idéer. Nu mere snævert emnet er, des mere brugbare input opnås. Danske Bank og Telmore bruger det. Udover at brugerne kan komme med idéer, kan andre brugere stemme på forslagene. Dvs. Virksomhederne kan få indtryk af om forslaget eller tilkendegivelsen er noget få el-

22 20 ler mange støtter op om, hvilket kan hjælpe virksomhederne i deres prioritering af hvad der skal innoveres på. Roskilde Universitetsbiblioteks blog På Roskilde Universitetsbibliotek blev der oprettet en blog for at tjekke brugernes tilfredshed og ønsker i en tid, hvor biblioteksservices er under kraftigt pres fra alverdens søgemaskiner. Bloggen var bygget op omkring temaer, og der blev lagt op til, at brugerne kunne komme med bidrag under disse temaer omkring ting, de ikke var glade for og services, som de ønskede. Biblioteket havde ikke tidligere brugt denne kommunikationsform, og det krævede tilvænning og afklaring af bibliotekets egen kommunikative rolle. Det endte med, at biblioteket valgte at melde tilbage på de forskellige indlæg. Der kom mange konkrete forslag og kritikpunkter, nogle kunne der straks gøres noget ved, andre ville kræve en ændring af bibliotekets strategi, og endnu andre gik imod regelsæt, der ikke stod til at ændre. Uanset om der kan gøres noget ved de indkomne forslag eller ej er det vigtigt at melde tilbage og give et svar til brugerne om hvordan virksomheden forholder sig, hvorfor noget er en god idé men ikke gennemføres osv. Hvis ikke, føler brugerne sig ikke taget alvorligt. E. Brugeren som medudvikler I forhold til digitale services er det almindeligt, at brugerne inddrages i udvikling af servicen. Det sker især i spilindustrien, hvor brugerne eksempelvis gives værktøjer så de selv kan udvikle nye spilvarianter, der kan spilles af dem selv og andre brugere. Det ses ligeledes indenfor design, hvor flere virksomheder har skabt skabeloner, som brugerne skal udfylde og prøve sig frem med, hvorved nye design skabes. I nogle tilfælde kan brugerne bestille produktion af deres eget design. I alle tilfælde får virksomheden adgang til nye idéer og trends, som kan inspirere til nye tiltag. I andre tilfælde får de rettighederne til designet, så de sparer nogle af midlerne til designfasen. F. Brugerinput fra test I denne metode inddrages brugerne mere i konstruktionen af nye services og måder at levere servicen på. De involveres længere ind i innovationsprocessen end idéfasen.

23

24 22 I forbindelse med lancering af nye services eller foreløbige versioner er det vigtigt at holde brugerne tilfredse og imødekomme eventuelle opstartsproblemer, så der skabes tillid til servicen og serviceleverandøren. Dette kan gennemføres med en lukket kreds af servicemodtagere. I så fald har virksomheden styr på, hvor godt forskellige målgrupper er repræsenteret. Omvendt kan det gøres åbent, så alle potentielle brugere har mulighed for at give deres tilbagemelding. G. Test af service-prototyper Når virksomheden har udviklet en ny service, kan det være vigtigt at skabe en prototype, der kan afprøves på udvalgte brugere eller et udsnit af markedet. Ved at teste en prototype kan man få rettet den nye service til, så den passer til markedsbehovene. Det kan også være, at den nye service slet ikke fænger på markedet. Det kan man få afprøvet gennem en prototype test så man ikke spilder flere penge på markedsføring og produktion af servicen, hvis den alligevel ikke kan afsættes. Prototype testen kan udføres ved, at udvalgte brugere får tilbudt at afprøve servicen i en periode, eventuelt på favorable betingelser (f.eks. lav pris eller eventuelt gratis). Modydelsen kan være at de udvalgte brugere forpligter sig til at komme med en vurdering af hvordan den nye service virker for dem. Dette kan gøres ved, at virksomheden gennemfører interviews eller en spørgeskemaundersøgelse hos brugerne. Prototype testen kan også udføres ved, at virksomheden lancerer den nye service, men på et meget afgrænset marked. Man iagttager så hvordan salget går. Også her kan anvendes spørgeskemaer til det udvalgte markedssegment. Man kan også benytte en sådan markedsbaseret prototype test til at foretage efter-innovationer. Det vil sige at der kan kobles endnu flere nye serviceelementer på, eller leverance- eller markedsføringsmåden kan innoveres. 3. BRUGEREN SOM PARTNER Til forskel fra den forrige gruppe af metoder, hvor brugerne var deltagere i hele eller dele af innovationsprocessen, inviteres de i denne type metoder til at være partnere, ofte i hele innovationsforløbet. Forskellen mellem brugeren som deltager og som partner er vilkårene for involvering af brugeren. I det første tilfælde er brugerne underordnede deltagere i et forløb styret af serviceudbyderen, mens de i det andet tilfælde er

25 23 ansvarlige partnere som er jævnbyrdige med serviceudbyderen. Det vil sige, at de giver input, vurderer, og er sparringspartnere hele vejen igennem. Denne gruppe metoder er primært egnet, når brugeren er en virksomhed eller offentlig institution, som kan inddrages som ligeværdig partner i et innovationssamarbejde. Privatpersoner kan dog inddrages i den første metode. I disse metoder deles indsats og ansvar ofte med brugeren. Brugeren vil dog som regel også have noget ud af det. Det kan være, at brugeren får løst et problem gennem den nye service, hvilket er den almindeligste motivation for brugere til at gå ind i et innovations-partnerskab. Det kan også være, at brugervirksomheden selv kan udvikle innovationer, som den kan få omsætning og fortjeneste ud af. Det vil sige at der er tale om innovation og værdiskabelse i hele værdikæden. I sådanne tilfælde kan serviceudbyderen kopiere, hvad brugervirksomheden har skabt i forskelligt omfang, som afspejlet i de følgende metoder. A. Brugerne inddrages i hele innovationsprojektet I denne metode er brugerne med i en projektgruppe på lige fod med medarbejdere og leder fra virksomheden. Brugerne vil her være ganske få personer, måske kun én person. I denne metode kan privatkunder godt inddrages, hvis man kan finde nogle, der vil gøre en sådan tidsindsats. Der er desuden den mulighed at betale privatkunder for at indgå som aktive innovationspartnere. Brugeren skal her ikke selv have forretning ud af innovationen og investerer kun tid. Brugeren har måske ikke et konkret problem, en ny service skal løse, men har en generel interesse i brugen af den nye service og måden den leveres på. Man bør udvælge brugerrepræsentanter, der har et bredt udsyn, de skal både være kreative, men også analytiske. I modsætning til den foregående metode med brugerne som deltagere, bør man ikke vælge typiske repræsentanter for et markedssegment, men unikke brugerrepræsentanter, som har fingeren på pulsen og dermed en særligt god fornemmelse af, hvad brugerne vil have. B. Brugeren som aktiv partner I den forrige metode indgår brugeren som lidt mere passiv partner, hvis opgave det hovedsageligt er at give input og vurdere. Til forskel fra den er brugeren i denne metode ikke kun en, der giver input, men en aktiv partner, som investerer og som selv skal have

26 24 forretning ud af innovationen. Denne forretning kan enten være i form af, at brugeren får løst et problem og dermed øger sin produktivitet eller nedsætter sine omkostninger, eller at vedkommende får udviklet et nyt produkt (hvori den nye service eventuelt indgår). Brugeren i form af kundevirksomheden kan investere penge eller arbejdstid i innovationsprojektet. Brugeren er med til at formulere målet for innovationsprojektet ud fra egne interesser. Herved er man endnu mere sikker på, at innovationen virkelig er ønsket af denne bruger. Hvis én bruger sætter stor værdi på innovationen, vil andre brugere med stor sandsynlighed også gøre det. Det kan dog også hænge sammen med, at der er et snævert behov, som ellers er svært at løfte markedsbaseret. I sådanne forløb deltager brugeren aktivt i hele innovationsprojektet med virksomheden. Sådanne partnerskaber kræver typisk et helt særligt arrangement, der er båret af et brugerproblem, hvor det har været umuligt at finde en god løsning eller hvor der ønskes endnu bedre løsninger. Desuden kræver det stor tillid, der typisk er baseret på personlige relationer kombineret med stærke faglige kvalifikationer Rambøll inddrager brugere i innovationsprojekter I Rambøll udvikles servicen altid i tæt kontakt med brugeren med udgangspunkt i de konkrete behov i den givne opgave. Der er dog også eksempler på partnerskaber, hvor relationen mellem bruger og rådgiver udviskes i et vist omfang. Under alle omstændigheder er der tale om udvikling af helt nye serviceydelser, hvor brugeren er med til at definere såvel problemer som løsninger. Det ses typisk i forbindelse med muligheder, som følge af nye teknologier eller alternative anvendelser af kendte teknologier, der giver mulighed for andre typer af analyser og løsninger i markedet. Konsulenten og brugeren kan samarbejde om afprøvning og udvikling af nye løsninger i praksis. Sådanne projekter er risikofyldte og gennemføres typisk af ildsjæle og beror ofte på brugere, der har dyre uløste eller dårligt løste problemer. Derudover ses en tendens til, at et sådant samarbejde involverer tætte relationer mellem personer i virksomheden og hos kundevirksomheden, da tillid til kompetencer og indsats udover det normale er afgørende.

27 25 C. Fælles innovationsprojekter Denne metode er en endnu mere forpligtende variant af den foregående metode, hvor brugeren var en aktiv partner. I denne metode er kundevirksomheden en ligeværdig partner med virksomheden, og ikke blot en ekstern partner. I det fælles innovationsprojekt deler virksomheden og kundevirksomheden investeringer, risiko og udbytte. Innovationsprojektet kan foregå i virksomheden, i kundevirksomheden eller begge steder. I denne metode vil formaliserede aftaler, f.eks. i form af kontrakter, oftest være på sin plads. Det ligeværdige forhold kan give anledning til en del tvister om retten til innovationen og fordeling af eventuelt tab hvis innovationen mislykkes. Litteraturliste S. Bechmann: Servicedesign, København 2010 (Academia) J. Sundbo og M. Toivonen (red.): User-based innovation in services, Cheltenham (Edward Elgar) 2011 ICE pjece: Medarbejder-baseret service innovation

28

Innovation i mødet med kunden

Innovation i mødet med kunden Innovation i mødet med kunden Jon Sundbo, professor, Roskilde universitet Seminar get F IT 26. Januar 2010 1 Projekt When the customer encounters the employee (ICE) Projektets formål: At udvikle forståelse

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Lær jeres kunder - bedre - at kende

Lær jeres kunder - bedre - at kende Tryksag 541-643 Læs standarden for kundetilfredshedsundersøgelse: DS/ISO 10004:2012, Kvalitetsledelse Kundetilfredshed Overvågning og måling Vejledning I kan købe standarden her: webshop.ds.dk Hvis I vil

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

Masterclass i 2013. Tænk ud af boksen Idégenerering. Oplevelsesøkonomi. Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation

Masterclass i 2013. Tænk ud af boksen Idégenerering. Oplevelsesøkonomi. Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation Masterclass i 2013 Tænk ud af boksen Idégenerering Oplevelsesøkonomi Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation Kort Om RUC MasterClass Kontakt Berit Nørgaard Olesen beritn@ruc.dk - Tilmelding

Læs mere

Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø

Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø Indhold: Hvorfor en innovationsmodel?...3 Hvordan definerer vi innovation i Furesø?...3 Principper for innovation...3 Innovationsmodellen

Læs mere

Varighed 1/2-1 time afhængig af den specifikke opgave ekskl. forberedelse og afrapportering.

Varighed 1/2-1 time afhængig af den specifikke opgave ekskl. forberedelse og afrapportering. Shadowing Designerne observerer real life situationer gennem et stykke tid for at få indsigt i brugeroplevelsen på biblioteket ( Discover ). Herunder forstå, hvordan brugerne reagerer i en given kontekst.

Læs mere

Trafikkonference 2011

Trafikkonference 2011 Trafikkonference 2011 Jacob Rolf Jensen Innovationsnetværket Service Platform Alexandra Instituttet A/S jacob.r.jensen@alexandra.dk 1 Brugerdrevet innovation hvad er det? Hvorfor involvere brugerne i innovation?

Læs mere

Guide til Succesfuld Administration af Facebook Side Communities

Guide til Succesfuld Administration af Facebook Side Communities Guide til Succesfuld Administration af Facebook Side Communities Side 2 Indholdsfortegnelse: Succesfuld Facebook administration side 3 Den positive spiral Side 4 Sørg for at poste hver dag Side 5 Fokuser

Læs mere

Er du klædt på til test? VPP

Er du klædt på til test? VPP Er du klædt på til test? Er du klædt på til test? 2 Indhold Bedre kendskab klæder dig på 3 Interviewet 4 Test er et hjælpeværktøj 5 Inden du testes 5 Interview-/testsituationen 6 Personvurdering over internettet

Læs mere

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION Marts 215 VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION AF CHEFKONSULENT HANNE MERETE LASSEN HAML@DI.DK Mange danske virksomheder arbejder med innovation for at styrke deres konkurrenceevne og indtjening.

Læs mere

Interne retningslinjer for Facebook

Interne retningslinjer for Facebook Interne retningslinjer for Facebook Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Typer af indhold... 3 5.1 Statusopdateringer... 3 5.2 Billede- /videoopslag... 3 5.3 Linkdelinger... 3 3. Behandling af sager...

Læs mere

Borgerinvolvering via Smartphone

Borgerinvolvering via Smartphone Borgerinvolvering via Smartphone Et Move-projekt i University College Lillebælt Afslutningsrapport LHN 03-08-2015 1 Indhold Et Move-projekt i University College Lillebælt... 1 Afslutningsrapport... 1 Indledning...

Læs mere

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW

OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW OPDAGELSESMETODE: INTERVIEW Et interview er en samtale mellem to eller flere, hvor interviewerens primære rolle er at lytte. Formålet med interviewet er at få detaljeret viden om interviewpersonerne, deres

Læs mere

User Experience metoder i fødevarebranchen

User Experience metoder i fødevarebranchen User Experience metoder i fødevarebranchen Rådgivning i produktudvikling, innovation og brugerinvolvering til primært fødevarebranchen Helle Heiselberg, Cand.ling.merc. og projektleder for forbrugerplatformen

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Fra kortlægning til handling Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Program 1. Hvad er psykisk arbejdsmiljø og hvorfor er det

Læs mere

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Formål: Projektet Videnformidling og Dialog via nye kanaler Vi&Di, vil via konkurrencen Erfagruppe 2.0 Matchen skabe opmærksomhed på, at sociale medier

Læs mere

Materiale til kursus i brugercentreret design

Materiale til kursus i brugercentreret design Materiale til kursus i brugercentreret design Sønderborg 2014 Indledning Hvorfor brugercentreret design? Fordi det giver god mening! Og fordi det medvirker til at kvalificere koncepter, undervisningsaktiviteter,

Læs mere

I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen.

I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen. FASE 5: TEST I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen. I skal udvikle en model - en såkaldt prototype eller prøvehandling som viser, hvordan I mener, jeres idé ser ud, når den

Læs mere

INNOVATION LAB -BRUGERSTUDIERTHEA BOJE WINDFELDT / HEAD OF IDEATION & USER STUDIES / INNOVATION LAB

INNOVATION LAB -BRUGERSTUDIERTHEA BOJE WINDFELDT / HEAD OF IDEATION & USER STUDIES / INNOVATION LAB PRESENTATION INNOVATION LAB -BRUGERSTUDIERTHEA BOJE WINDFELDT / HEAD OF IDEATION & USER STUDIES / INNOVATION LAB AGENDA Om Innovation Lab Brugerdreven Innovation Unge ordblinde Ideation og Konceptualisering

Læs mere

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 7.05.2009 Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 Cafémetoden er valgt som den gennemgående metode. Metoden er kendetegnet ved en høj grad af deltagerinvolvering

Læs mere

Brugerdreven Innovation

Brugerdreven Innovation Brugerdreven Innovation Johanne Mose Entwistle Antropolog Alexandra Instituttet BrugerDreven Innovation - BDI Tæt involvering af brugerne i alle faser af produkt/serviceudviklingen Forståelse af kundernes/brugernes

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Lektor Karsten Pedersen, Center for Magt, Medier og Kommunikion, kape@ruc.dk RUC, oktober 2014 2 Resume De nye breve er lettere

Læs mere

Tredje fase er selve innovationsforløbet bestående af udvikling og test af ideen samt at gøre den klar til markedet.

Tredje fase er selve innovationsforløbet bestående af udvikling og test af ideen samt at gøre den klar til markedet. ODIN-MODELLEN. Drejebog for åben efterspørgselsdrevet innovation. At innovation er åben betyder, at den involverer flere parter, som findes i en åben proces. At innovation er efterspørgselsdrevet betyder,

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Innovationens Syv Cirkler

Innovationens Syv Cirkler Innovationens Syv Cirkler Med denne gennemgang får du en kort introduktion af Innovationens Syv Cirkler, en model for innovationsledelse. Dette er en beskrivelse af hvilke elementer der er betydende for

Læs mere

Lyt med...når turisterne taler om dig

Lyt med...når turisterne taler om dig Lyt med...når turisterne taler om dig Af John Hird og Peter Kvistgaard, Ph.D., Kvistgaard+HIRD, december 2017 Vi bliver tit spurgt om, hvordan man bedst udnytter de enorme mængder af relevant data, som

Læs mere

Projektledelse. Uddrag af artikel trykt i Projektledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Projektledelse. Uddrag af artikel trykt i Projektledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Projektledelse Uddrag af artikel trykt i Projektledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste

Læs mere

Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence)

Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence) Hjælp mig med at arbejde med mine kundedata (Customer Intelligence) Kundelivstidsværdi, Customer Insights, Customer Life Time Management, Customer Life Time Value, CRM strategi, kundeloyalitet osv. Det

Læs mere

Hvor bevæger HR sig hen?

Hvor bevæger HR sig hen? Rapport Hvor bevæger HR sig hen? HR træfpunkt 2005 Oktober 2005 Undersøgelsen er gennemført af Butterflies PR and more På vegne af PID Personalechefer i Danmark HR bevæger sig fra bløde værdier mod mere

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING SEMINAR OG WORKSHOPFORLØB Evnen til at udnytte nye markedsmuligheder og digitale forretningsområder har afgørende betydning for en virksomheds potentiale og konkurrenceevne.

Læs mere

Oftede Stillede Spørgsmål

Oftede Stillede Spørgsmål Oftede Stillede Spørgsmål Værd at vide om Shopbox Hvorfor bruge Shopbox? Mere end 3 millioner danskere bruger dagligt Facebook, Google og læser e-mail på nettet. Med Shopbox kan virksomheder drage fordel

Læs mere

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser.

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser. Mediepolitik 2012 Forord Unge i dag er storforbrugere af medier. Deres kommunikation og sociale liv foregår i høj grad gennem sms, chatrooms, facebook, netværksspil osv. Spillekonsoller, computere og mobiltelefoner

Læs mere

Inspirationskatalog. Introduktion

Inspirationskatalog. Introduktion Inspirationskatalog Introduktion Inspirations kataloget er udarbejdet på baggrund af de statsfinansierede praksisnære innovationsprojekter. Rammen for de praksisnære innovationsprojekter er sat op omkring,

Læs mere

IVA København 24.November 2010

IVA København 24.November 2010 IVA København 24.November 2010 Hovedbiblioteket Aarhus Jannik Mulvad Overvejelser for brugerinddragelse Konkrete eksempler på metoder til brugerinddragelse og brugerdreven innovation Materialer og værktøjer

Læs mere

ProspectFinder. Intelligent B2B leadgenerering

ProspectFinder. Intelligent B2B leadgenerering ProspectFinder Intelligent B2B leadgenerering 2 Kundernes købsproces har ændret sig Det kræver en ny proces for virksomheders leadgenerering IDENTIFICERING Det bliver stadig vigtigere aktivt at identificere

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Kreativitet & Kommunikation St. Kongensgade 81B DK-1264 København K Kreakom.dk

Kreativitet & Kommunikation St. Kongensgade 81B DK-1264 København K Kreakom.dk At indlede et nyt bureausamarbejde er en stor og vigtig beslutning som annoncør. Kompetencer, kreativitet, pris og ikke mindst kemi er blot nogle af de parametre, der gerne skal gå op i en højere enhed,

Læs mere

Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk?

Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk? Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk? Jesper Brieghel Chefkonsulent KL Anna Ebbesen Rådgiver Advice Digital Formål med workshoppen Hvordan bruger man de nye medier strategisk,

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL

DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL DANSK CYKELTURISME & HORESTA/ NATURLIGT SAMSPIL Giv turisten let adgang til oplevelser i naturen Guide til pakketering - Tjen penge på naturen Naturligt Samspil drives af HORESTA med støtte fra Naturstyrelsen

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

Synliggør din virksomhed via de digitale medier. Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard

Synliggør din virksomhed via de digitale medier. Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Synliggør din virksomhed via de digitale medier Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Agenda Tidens tendenser i markedsføring Sociale medier, big data og indholdsmarkedsføring Behøver jeg så

Læs mere

Brugerinddragelse et strategisk valg

Brugerinddragelse et strategisk valg Brugerinddragelse et strategisk valg Offentlig sektor 3.0 Laboratorium 23. April 2014 Brugerne og værdiskabelsen Hvad er problemet vi skal løse? Hvilken forskel skal vi gøre? Hvilke ressourcer har vi til

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere

Ledelseskvaliteten kan den måles

Ledelseskvaliteten kan den måles 9. Virksomheds 5. Processer 1. Lederskab Ledelseskvaliteten kan den måles Af Jan Wittrup, Adm. Direktør og Executive Advisor Fokus på balancerede indsatser for at skabe balancerede er et eksempel på Excellent

Læs mere

Sociale medier 2012 Danskernes holdning til og brug af sociale medier Præsentation

Sociale medier 2012 Danskernes holdning til og brug af sociale medier Præsentation Sociale medier 2012 Danskernes holdning til og brug af sociale medier Præsentation Kontakt: Merethe Kring merethe.kring@yougov.com www.yougov.dk København, februar 2012 1 Sociale medier ændrer verden 2

Læs mere

Strategi for brugerinvolvering

Strategi for brugerinvolvering Strategi for brugerinvolvering Vores Genbrugshjem Gruppe 7: Lasse Lund, Simone Drechsler, Louise Bossen og Kirstine Jacobsen Valg af TV-program og begrundelse Vores genbrugshjem på TV2, produceret af Nordisk

Læs mere

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook.

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. FACEBOOK MARKETING Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. Hvorfor skal jeg bruge Facebook Marketing? Mange virksomheder spørger sig selv dette spørgsmål. Men de skal

Læs mere

Brugercentreret innovation i den offentlige sektor. Business Manager Christian Bason SCKK, 6. december 2006

Brugercentreret innovation i den offentlige sektor. Business Manager Christian Bason SCKK, 6. december 2006 Brugercentreret innovation i den offentlige sektor Business Manager Christian Bason SCKK, 6. december 2006 Slide 1 Indhold 1 2 3 Innovationsproblemet i den offentlige sektor Brugercentreret innovation

Læs mere

IT Eksperimentariet 4. september 2009

IT Eksperimentariet 4. september 2009 IT Eksperimentariet 4. september 2009 Sanne Jensen IT Eksperimentariet Koncern IT Agenda Introduktion til ITX Formål, etablering, anvendelse Introduktion til simulation Planlægning, forberedelse, udførelse

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Vejen til en troværdig virksomhedsprofil. Kontakt Bettina Skindstad Tlf: web:

Vejen til en troværdig virksomhedsprofil. Kontakt Bettina Skindstad Tlf: web: Vejen til en troværdig virksomhedsprofil GÅ FREMTIDEN TRYGT I MØDE MED EN TROVÆRIDG VIRKSOMHEDSPROFIL Mit navn er Bettina Skindstad, og jeg arbejder for, at kunderne har kendskab til og køber af de virksomheder,

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

Employer Branding ift. de digitale unge via Social Media

Employer Branding ift. de digitale unge via Social Media Employer Branding ift. de digitale unge via Social Media Og så deler vi masser af viden Agenda Social Media et af dine ansigter udad til Social Media Value Chain Strategisk indgang ift. de digitale unge

Læs mere

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Indhold Indledning... 2 Skolens pædagogiske strategi... 3 Første del af selvevalueringen... 4 Kendskab til den pædagogiske strategi... 4 Sammenhæng mellem

Læs mere

I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b

I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser Fremtidens konkurrenceparameter i turisme-erhvervet Mange taler om kundeoplevelsen som et

Læs mere

FACILITERING Et værktøj

FACILITERING Et værktøj FACILITERING Et værktøj Af PS4 A/S Velkommen til PS4s værktøj til facilitering Facilitering af møder Ved møder sker det ofte, at den indholdsmæssige diskussion sluger al opmærksomheden fra deltagerne,

Læs mere

Tirsdag den 4. november 2014 DANSKERNES DIGITALE BIBLIOTEK

Tirsdag den 4. november 2014 DANSKERNES DIGITALE BIBLIOTEK Tirsdag den 4. november 2014 DANSKERNES DIGITALE BIBLIOTEK OPGAVEN FORMÅL Opgavens formål er at fastlægge en formidlingsstrategi, der sikrer at: - bibliotekernes digitale tjenester opnår øget kendskab

Læs mere

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver?

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Der tales meget om digitalisering, nye forretningsmodeller og en lang række andre forandringer og tendenser i erhvervslivet. Mange

Læs mere

G R A T I S T J E K L I S T E F R A O N L I N E A K A D E M I E T W W W. O N L I N E A K A D E M I E T. D K

G R A T I S T J E K L I S T E F R A O N L I N E A K A D E M I E T W W W. O N L I N E A K A D E M I E T. D K E N H E L T A L M I N D E L I G F A C E B O O K S T R A T E G I der skader dig G R A T I S T J E K L I S T E F R A O N L I N E A K A D E M I E T W W W. O N L I N E A K A D E M I E T. D K EN FACEBOOK STRATEGI,

Læs mere

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland

Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland Generelle ideer til Messecenter Vesthimmerland I det følgende har jeg skrevet refleksioner, spørgsmål og tanker vedr. hvilke områder jeg ser i kan forbedre og måske bør se nærmere på. Tankerne er inddelt

Læs mere

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Baggrund og formål NIRAS har i løbet af det sidste år udarbejdet en trafiksikkerhedsplan

Læs mere

Vejen til mere kvalitet og effektivitet

Vejen til mere kvalitet og effektivitet INNOVATIONSPLAN 2013-2015 Innovation i Helsingør Kommune Vejen til mere kvalitet og effektivitet Indholdsfortegnelse 1. En innovationskultur - hvorfor?... 2 2. Hvad er innovation?... 3 3. Hvad er grundlaget

Læs mere

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING ER VIRKSOMHEDENS MEDARBEJDERE KLÆDT PÅ TIL FREMTIDEN? SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING KOMPETENCEUDVIKLING = NY

Læs mere

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler - En vejledning til hospitalsafdelinger der vil arbejde med brugerinddragelse Brugerinddragelse gør en forskel Brugerinddragelse er et aktuelt og voksende

Læs mere

Undersøgelse af frivillighed på danske folkebiblioteker

Undersøgelse af frivillighed på danske folkebiblioteker Undersøgelse af frivillighed på danske folkebiblioteker Indholdsfortegnelse 1 FRIVILLIGHED PÅ DE DANSKE FOLKEBIBLIOTEKER... 3 1.1 SAMMENFATNING AF UNDERSØGELSENS RESULTATER... 3 1.2 HVOR MANGE FRIVILLIGE

Læs mere

Foreningsudvikling. Foreningstesten. Et værktøj til dialog og afklaring.

Foreningsudvikling. Foreningstesten. Et værktøj til dialog og afklaring. Foreningsudvikling Foreningstesten Et værktøj til dialog og afklaring Foreningstesten Indholdsfortegnelse Testen. Ledelse og organisation. Frivillige. Medlemmer og målgrupper. Aktiviteter og tilbud 9.

Læs mere

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt Kolb s Læringsstil Denne selvtest kan bruges til at belyse, hvordan du lærer bedst. Nedenfor finder du 12 rækker med 4 forskellige udsagn i hver række. Du skal rangordne udsagnene i hver række, sådan som

Læs mere

Center for Skov, Landskab og Planlægning, KU. Interessentundersøgelse blandt Skov & Landskabs samarbejdspartnere

Center for Skov, Landskab og Planlægning, KU. Interessentundersøgelse blandt Skov & Landskabs samarbejdspartnere Center for Skov, Landskab og Planlægning, KU Interessentundersøgelse blandt Skov & Landskabs samarbejdspartnere Rekvirent Rådgiver Skov & Landskab Orbicon A/S Rolighedsvej 23 Ringstedvej 20 1958 Frederiksberg

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

Udviklingsforløb for fremstillingsvirksomheder i Holstebro Kommune

Udviklingsforløb for fremstillingsvirksomheder i Holstebro Kommune Udviklingsforløb for fremstillingsvirksomheder i Holstebro Kommune Baggrund På baggrund af møde fremsendes oplæg til forløb, der styrker udviklingen af og væksten i udvalgte fremstillingsvirksomheder i

Læs mere

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt Konkurrencer NONSTOP Nye konkurrencer Hver dag Motivation & problemfelt Dette er et oplæg til den mundtlige eksamen i Innovation & Markedsføring. I det følgende vil jeg beskrive forretningsplanen for Konkurrencer

Læs mere

SERVICE design. Et lynkursus i servicedesigns fordele & forløb. Dansk Design Center

SERVICE design. Et lynkursus i servicedesigns fordele & forløb. Dansk Design Center SERVICE design Et lynkursus i servicedesigns fordele & forløb Dansk Design Center SERVICEdesign et lynkursus i servicedesigns fordele & forløb Udgivet af: Dansk Design Center HC Andersens Boulevard 27

Læs mere

Ledelsesevaluering. Formål med afsæt i ledelsespolitik og ledelsesværdier. Inspiration til forberedelse og gennemførelse

Ledelsesevaluering. Formål med afsæt i ledelsespolitik og ledelsesværdier. Inspiration til forberedelse og gennemførelse Ledelsesevaluering Inspiration til forberedelse og gennemførelse At gennemføre en ledelsesevaluering kræver grundig forberedelse for at give et godt resultat. Her finder I inspiration og gode råd til at

Læs mere

Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet

Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet Ikke bare den private sektor men også den offentlige sektor skal være innovativ Innovationsindsatsen drives af tre forskellige innovationsfortællinger:

Læs mere

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer Forandringsprocesser i demokratiske organisationer 4 nøgleudfordringer Af Tor Nonnegaard-Pedersen, Implement Consulting Group 16. juni 2014 1 Bagtæppet: Demokratiet som forandringsmaskine I udgangspunktet

Læs mere

Synlighed på nettet. 10 August 2016 Netværksmøde Skanderborg

Synlighed på nettet. 10 August 2016 Netværksmøde Skanderborg Synlighed på nettet 10 August 2016 Netværksmøde Skanderborg Agenda 1. Hvem er jeg og hvorfor står jeg her? 2. Synlighed på nettet, hvorfor? 3. Synlighed på nettet, hvor? 4. Synlighed på nettet, hvordan?

Læs mere

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGSGUIDEN 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse COI Center for Offentlig Innovation Købmagergade 22 1150

Læs mere

Aftagerpanelundersøgelser på. Læreruddannelsen UCC BAGGRUNDSNOTAT

Aftagerpanelundersøgelser på. Læreruddannelsen UCC BAGGRUNDSNOTAT BAGGRUNDSNOTAT Aftagerpanelundersøgelser på Læreruddannelsen UCC AFTAGERPANELUNDERSØGELSERNES FORMÅL Aftagerpanelundersøgelserne giver på systematisk vis uddannelserne viden om aftageres vurderinger af

Læs mere

Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd

Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd 2015 SIDE 2 Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd Pjecen er udarbejdet af Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde Carl Jacobsens Vej

Læs mere

#30DageMedBranding. Guiden er under løbende evaluering og opdatering og du kan downloade nye versioner her. Henrik G. Qvottrup

#30DageMedBranding. Guiden er under løbende evaluering og opdatering og du kan downloade nye versioner her. Henrik G. Qvottrup #30DageMedBranding Følgende er en enkel guide til et bedre personligt brand på internettet. Processen løber over 30 dage og hver dag skal du gøre en ny ting. Nogen gange vil du blive nødt til at udskyde,

Læs mere

Kvalitet på arbejdspladsen

Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Indhold Hvad er kvalitet? At bygge fundamentet en spændende proces Slut med snakken i krogene Kvalitet tager tid men hvilken tid? Gryden skal holdes

Læs mere

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse En undersøgelse af samarbejdet om elevernes læring og trivsel på tværs af landets kommuner Fakta og spørgsmål til refleksion SKOLE Indhold 3 Hvorfor denne

Læs mere

Sociale medier. Novicell - 2011 - Præsenteret af Martin Skøtt

Sociale medier. Novicell - 2011 - Præsenteret af Martin Skøtt Sociale medier 2011 Novicell - 2011 - Præsenteret af Martin Skøtt 1 Agenda Hvad er sociale medier? Udvikling & trends på sociale medier Det kan sociale medier bruges til Sådan lytter du på de sociale medier

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) Deltagere/partnere: Systematic A/S Regionshospitalet Randers og Grenå Caretech Innovation Dato: 8.

Læs mere

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik Interviewteknik En vigtig del af et kundemøde er de spørgsmål, som du stiller. For at få det bedste ud af dine kundemøder skal du kombinere tre elementer: 6. Start ikke med at sælge: Definér behov. Kom

Læs mere

Guide til succes med målinger i kommuner

Guide til succes med målinger i kommuner Guide til succes med målinger i kommuner Af Kresten Bjerg, kommunikationsrådgiver, Bjerg K Kommunikation måles af forskellige grunde. Derfor skal kommunikation også måles på forskellige måder. Dit første

Læs mere

Trivselsplan (Antimobbestrategi)

Trivselsplan (Antimobbestrategi) Trivselsplan (Antimobbestrategi) På Dragør Skole har vi en fælles trivselspolitik, der er udarbejdet af trivselsudvalget og besluttet af Skolebestyrelsen. Klassernes og den enkelte elevs trivsel er vigtig

Læs mere

Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune

Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune Vi vil yde en imødekommende og helhedsorienteret service til borgere og erhvervsliv baseret på et fagligt kvalificeret grundlag. Vi er nemme at komme

Læs mere

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper Vi mødes i de forskellige fora, når det er relevant og efter behov. Som udgangspunkt afholder vi forældremøde og skole-hjemsamtale

Læs mere

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler Patientstøtte & Lokal Indsats Kræftens Bekæmpelse Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler Vejledning til hospitalsafdelinger der vil arbejde med brugerinddragelse Kræftens Bekæmpelse Strandboulevarden

Læs mere