Indikatormodeller for det private forbrug

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indikatormodeller for det private forbrug"

Transkript

1 93 Indikatormodeller for det private forbrug Jonas Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det private forbrug udgør omtrent halvdelen af det danske bruttonationalprodukt, BNP, og er således en vigtig faktor, når økonomiens aktuelle tilstand og retning skal vurderes. Danmarks Statistik offentliggør kvartalsvis data for det private forbrug i Danmark som en del af det foreløbige nationalregnskab omtrent to måneder efter udløbet af det pågældende kvartal. Derfor kan forskellige indikatorer for det private forbrug være nyttige i forsøget på at skønne på den aktuelle (nowcaste) og fremtidige (forecaste) udvikling. I denne artikel foretages simple estimationer af det private forbrug ud fra indikatorer. Disse estimationer er ikke teoretisk funderet, men sigter udelukkende mod den bedst mulige forudsigelse af udviklingen i det private forbrug på helt kort sigt. Estimation af indikatormodeller kan kvantificere forskellige nøgletals evne til at forudsige udviklingen i det private forbrug og kan bidrage til, at tallene fortolkes konsistent. Analysen viser, at indikatorerne forbedrer vurderingen af den aktuelle udvikling i det private forbrug betydeligt i forhold til en simpel autoregressiv model, hvor det aktuelle forbrug forudsiges på grundlag af den historiske forbrugsudvikling. Indikatorerne kan fortsat spille en vis rolle i forudsigelsen af det kommende kvartals udvikling, om end deres bidrag er betragteligt mindre end i nowcast-sammenhæng. De er derimod ikke specielt anvendelige til at vurdere udviklingen i det private forbrug ud over det nærmeste kvartal. Estimationerne viser, at udviklingen i antallet af nyregistrerede personbiler kan give en indikation af, hvordan det private forbrug udvikler sig. Dankortomsætningen er også relevant, og forbrugertilliden, som bl.a. indeholder fremadskuende elementer, lader også til at have en vis forklaringskraft i nowcast og forecast af det private forbrug. Analysen viser også, at der kun er en lille gevinst ved at opsplitte forbrugertilliden på underkomponenter frem for at estimere på den samlede indikator. Endelig illustreres det, hvordan indikatormodellernes bud på udviklingen i forbruget i to forskellige kvartaler ændrer sig i takt med, at nye nøgletal offentliggøres.

2 94 DATABESKRIVELSE Data for det sæsonkorrigerede private forbrug opgøres kvartalsvis i nationalregnskabet. De kvartalsvise vækstrater er meget volatile, og der lader til at være en negativ autokorrelation det vil sige, når forbruget stiger i ét kvartal, er der tendens til, at det falder i det efterfølgende kvartal, jf. figur. I artiklen er fokus på den kvartalsvise udvikling. Den fremstår mindre støjfyldt opgjort i årlige vækstrater, og det kunne tale for at estimere på årlige ændringer. I arbejdet med konjunkturprognoser er man dog ofte interesseret i den kvartalsvise udvikling. De store udsving i den private forbrugsvækst har betydning, når man skal fortolke indikatormodellerne. Negative kvartalsvise vækstrater kan let forekomme i perioder, hvor dansk økonomi ellers er i fremgang fx i midten af 'erne. Det betyder, at hvis indikatorerne fx peger i retning af pludselige fald i det private forbrug, indikerer det ikke nødvendigvis en vending i økonomien. Derfor skal modellernes skøn fortolkes i sammenhæng med den økonomiske udvikling i øvrigt, og modellerne er blot ét blandt flere værktøjer i Nationalbankens prognosearbejde. Antallet af potentielle indikatorer for det private forbrug er stort, og det er ikke oplagt, hvilke indikatorer man bør udvælge. Succeskriteriet for en forbrugsindikator er dens evne til tidligt at indikere udviklingen i det private forbrug snarere end et mere teoretisk funderet kriterium. Nationalregnskabet indeholder flere undergrupper af det private for- DET REALE PRIVATE FORBRUG Figur Pct., kvt.-kvt Anm.: Data er korrigeret for sæsonudsving. Kilde: Danmarks Statistik.

3 95 brug. Der er fx en opdeling efter forbrugsgrupperne fødevarer, beklædning mv., elektricitet og brændsel, anskaffelse af køretøjer, boligbenyttelse, fritidsudstyr, underholdning og rejser mv. Opdelingen er en oplagt inspiration, når man er på udkig efter indikatorer. Der anvendes dog også andre indikatorer, der ikke sigter direkte mod privatforbrugets underkomponenter, men som kunne tænkes at opfange mere overordnede tendenser i forbrugsudviklingen. I boks gives et overblik over de indikatorer, der betragtes i artiklen. POTENTIELLE INDIKATORER FOR DET PRIVATE FORBRUG Boks Det er centralt for anvendeligheden af indikatorer i forbindelse med nowcasts og forecasts, at de foreligger før offentliggørelsen af den tidsserie, som de anvendes til at forudsige. I artiklen undersøges både nøgletal, der kan betragtes som indikatorer for privatforbrugets underkomponenter, fx detailomsætning og nyregistrerede personbiler til husholdningerne, og indikatorer af anden karakter, fx forbrugertillid og dankortomsætning, jf. tabel. Det centrale er, at indikatorerne bidrager til at forklare udviklingen i det private forbrug. Tilgangsvinklen er således, at de endelige modeller kun indeholder de indikatorer, som forskellige statistiske test peger i retning af. INDIKATORER Tabel Beskrivelse Variabelnavn Forsinkelse i opgørelse Kilde Detailomsætning... DETA 3 dage Danmarks Statistik Nyregistrerede personbiler til husholdningerne... BIL dage Danmarks Statistik Salg af elektricitet... FCEL 4 dage Energistyrelsen og egne beregninger Salg af visse olieprodukter... FSOP 4 dage Energistyrelsen og egne beregninger Hotellers og restauranters indenlandske salg... Danmarks Statistik Momsstatistikken, FRESHO 35 dage Dankortomsætning... Fdankort 5 dage Nets Forbrugertillid (samlet og opdelt).. CONF Medio samme måned Danmarks Statistik Anm.: Flere af serierne fra Danmarks Statistik er kædet sammen med afsluttede serier for at skabe tilstrækkeligt lange tidsserier. Momsstatistikken var tidligere kvartalsvis, men er nu månedlig. Forsinkelse i opgørelse er det omtrentlige antal dage efter referencemånedens udløb. Kilde: Danmarks Statistik, Energistyrelsen, Nets og egne beregninger. Det er centralt for gyldigheden af estimaterne, at tidsserierne er stationære. Derfor transformeres ovenstående serier til kvartalsvise ændringer (procentvise vækstrater eller niveauændringer, hvor det er relevant). I tabel vises korrelationen mellem kvartalsvise ændringer i de forskellige indikatorer og den kvartalsvise vækst i det private forbrug. Det fremgår, at den samtidige variation med privatforbruget er stor for dankortomsætningen og bilkøbet, mens der også er en pæn samtidig korrelation med privatforbruget for detailomsætning, salget af elektricitet og salget af visse olieprodukter. Ændringen i den samlede forbrugertillid har meget lav korrelation med samtidige ændringer i privatforbrug, mens den laggede forbrugertillid har højere korrelation.

4 96 FORTSAT Boks Forbrugertillidsindikatoren fremkommer som et simpelt gennemsnit af fem underspørgsmål om henholdsvis familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden, forventningen til familiens økonomiske situation om et år sammenlignet med i dag, Danmarks økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden, forventningen til Danmarks økonomiske situation om et år sammenlignet med i dag og vurderingen af fordelagtigheden i anskaffelse af større forbrugsgoder som fjernsyn, vaskemaskiner eller lignende for øjeblikket. Tidshorisonten i disse underspørgsmål er af forskellig karakter, men det træder ikke tydeligt frem i korrelationen med det private forbrug. KORRELATION MED VÆKST I PRIVATFORBRUGET Tabel Korrelationskoefficienter t t- t t DETA...,33 -,4,3, BIL...,56 -,8,9,4 Dankort...,59 -,35,8,3 FCEL...,3 -,3 -, -,7 FSOP...,38, -,9 -, FRESHO... -,6,6 -,, CONF... -,4,7,8,7 Familiens økonomiske situation i dag... -,,,6 -,6 Familiens økonomiske situation om et år... -,9,3 -, -,3 Danmarks økonomiske situation i dag...,,6,8, Danmarks økonomiske situation om et år.. -,,,3,8 Anskaffelse af større forbrugsgoder...,3 -,8 -,4,3 Anm.: Første søjle angiver korrelationen mellem privatforbruget i periode t og samtidige indikatorer. De næste søjler angiver korrelationen mellem privatforbruget i periode t og indikatorerne i tidligere perioder. Observationsperioden er. kvartal kvartal 8. Dankortomsætningen er deflateret med det samlede forbrugerprisindeks. Hotellers og restauranters salg er deflateret med prisindekset for hoteller og restauranter, som er et delindeks i forbrugerprisindekset. Kilde: Egne beregninger. I princippet bør estimation af indikatormodeller ske på baggrund af såkaldte realtidsdata, hvor der eksisterer et datasæt for hvert tidsinterval med data, som de så ud på det pågældende tidspunkt. I artiklen anvendes ikke realtidsdata, men blot data, som de foreligger i begyndelsen af. Sondringen mellem realtidsdata og endelige data spiller en større rolle, jo større revisioner indikatorerne typisk er udsat for. Det er specielt relevant for det private forbrug, fordi nationalregnskabet løbende revideres og først betragtes som endeligt efter 3 år. Nogle af indikatorerne kan også være udsat for revisioner efter første offentliggørelse, fx detailomsætning og nyregistrerede personbiler, men disse revisioner er normalt små. Andre indikatorer betragtes som endelige ved første offentliggørelse. Det gælder fx forbrugerforventningerne.

5 97 NOWCASTEGENSKABER For at belyse de omtalte nøgletals værdi som indikatorer for det private forbrug, FCP, er foretaget simple regressioner af typen: n n i i i i t + + α p ΔFCPt p + β Indt + + βq Indt q + c + t i= i= ΔFCP = α ΔFCP ε () t hvor c er en konstant, og ε er fejlleddet. Foruden de omtalte indikatorer i boks indeholder Ind også en dummy for væksten i dankortomsætningen, så koefficienten til denne ikke påvirkes af, at dankortgebyret i januar og februar 5 førte til, at omsætningen faldt ekstraordinært meget i det kvartal. Den private forbrugsvækst søges altså i udgangspunktet forklaret ud fra laggede værdier af forbruget, n indikatorer med q lags og en konstant. Frekvensen er kvartalsvis, og indikatorerne er opregnet til kvartalstal ved simple gennemsnit eller totaler af månedstallene afhængigt af den pågældende variabels natur. Indledende estimationer med én indikator inkluderet ad gangen indikerer, at to lags i tilstrækkelig grad opfanger autokorrelationen i det private forbrug. Fra den generelle model af typen () fjernes gradvis insignifikante variable, og modellen estimeres igen. Ved udvælgelsen af den endelige model fokuseres også på forskellige informationskriterier, test for reduktion af modellen og tests for fejlspecifikation. I tabel 3 vises resultatet af estimationerne på baggrund af () med henholdsvis den samlede forbrugertillid og opsplitning på underkomponenter. Modellen med den samlede forbrugertillidsindikator kan forklare godt 7 pct. af variationen i den private forbrugsvækst. Af de partielle R, der er et mål for den enkelte variabels bidrag til den samlede forklaring, fremgår det, at antallet af nyregistrerede personbiler til husholdningerne er en vigtig indikator for det private forbrug. Dankortomsætningen, forbrugertilliden med to kvartalers lag, forbruget af visse olieprodukter samt det indenlandske salg i hoteller og restauranter spiller også en rolle i nowcastet. Koefficienterne har generelt de forventede fortegn. Fx er en stigning i antallet af nyregistrerede personbiler til husholdningerne på pct. ifølge modellen forbundet med et løft i det private forbrug på,6 pct. Koefficienten er mindre end bilkøbets andel af det private forbrug i nationalregnskabet, som har været knap pct. i perioden. Der er dog Konkret ses på Akaikes informationskriterium, AIC, Hannan Quinns informationskriterium, HQ, og Schwartz' bayesianske informationskriterium, SC eller BIC. Princippet i disse kriterier er, at de afvejer modellens forklaringskraft over for kompleksiteten målt ved antallet af variable. I informationskriterierne indgår et led, som belønner høj forklaringskraft, og et strafled, der er stigende i antallet af regressorer i modellen. Ifølge Verbeek (4, s. 85), er der en tendens til, at AIC-kriteriet asymptotisk resulterer i overparameteriserede modeller. Derfor fokuseres i mindre grad på AIC, hvis kriterierne giver tvetydige signaler.

6 98 REGRESSIONSRESULTATER NOWCAST Tabel 3 Model Samlet forbrugertillid Model Opsplittet forbrugertillid Højresidevariable Koefficient Partiel R Koefficient Standardafvigelse Standardafvigelse Partiel R Konstant...,45,4,8,43,3,8 BIL t...,6,,4,6,,4 Fdankort t...,,7,4,,7,5 Fdankort t-... -,,7,5 -,,7,5 FSOP t...,,4,6,4,4, FRESHO t-...,5,5,6,6,5,9 CONF t...,3,5,4 Anskidag t...,5,3,7 DKøkidag t...,6,,4 Dummy t...,3,6,,5,6, Dummy t-...,3,5,,5,4,6 R...,73,76 Mean error... -,5 -,36 RMSE...,7,7 Estimationsperiode.... kvt kvt. 8. kvt kvt. 8 Out-of-sample kvt kvt. 3. kvt kvt. Anm.: Mean error og Root mean square error, RMSE, er mål for forudsigelsesfejlene. Dummy-variablen sikrer, at dankortgebyret i januar og februar 5 ikke påvirker koefficienten til dankortomsætningen. Partiel R er et mål for den enkelte variabels bidrag til den samlede forklaring. Som hovedregel er insignifikante variable (på 5 pct. signifikansniveau) gradvis fjernet fra estimationerne, men konstanterne og dummy-variablene er bibeholdt uanset signifikans. Anskidag og DKøkidag refererer til henholdsvis vurderingen af fordelagtigheden af anskaffelser af større forbrugsgoder for øjeblikket og vurderingen af Danmarks økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. ikke tale om estimation af en identitetsmæssig sammenhæng, idet bl.a. forbrugertilliden og dankortomsætningen også indgår. Man kan derfor ikke forvente, at koefficienten til fx nyregistrerede personbiler svarer til bilkøbets andel af forbruget i nationalregnskabsmæssig forstand. Det positive fortegn til forbruget af visse olieprodukter afspejler formentlig, at variablen fx opfanger store stigninger i varmeforbruget i kolde vintre. Den laggede værdi af det private forbrug optræder ikke signifikant i den endelige model. Det er bemærkelsesværdigt, når man tager den negative autokorrelation i forbrugsvæksten i betragtning, men skyldes formentlig, at både dankortomsætningens og nyregistrerede bilers korrelation med det private forbrug er forholdsvis høj. Koefficienterne til dankortomsætningen og ét kvartals lag heraf er omtrent lige store, men med modsat fortegn. Det kan være et tegn på, at en vis del af den negative autokorrelation i forbruget i indikatormodellen opfanges af udviklingen i dankortomsætningen. Desuden svarer nyregistrerede personbiler ikke fuldstændigt til forbrugskomponenten bilkøbet (anskaffelse af køretøjer) i nationalregnskabet. Det skyldes til bl.a., at førstnævnte ikke tager højde for sammensætningen af bilkøbet.

7 99 FAKTISKE OG FORUDSAGTE VÆRDIER NOWCAST Figur Pct., kvt.-kvt. Model Faktisk Forudsagt Pct., kvt.-kvt. Model Faktisk Forudsagt Anm.: Figuren til venstre viser forudsigelser fra modellen baseret på den samlede forbrugertillidsindikator, mens figuren til højre viser forudsigelser baseret på den opsplittede model. Kilde: Danmarks Statistik, Energistyrelsen, Nets og egne beregninger. Fraværet af laggede værdier af det private forbrug er hensigtsmæssig i det løbende konjunkturarbejde, fordi modellen så er robust over for revisioner af nationalregnskabet. Dermed er resultaterne kun i mindre omfang underlagt problematikken vedrørende realtidsdata, jf. tidligere. Som følge heraf udelades laggede værdier af det private forbrug i de efterfølgende estimationer. Et andet bemærkelsesværdigt resultat er, at detailomsætningen ikke optræder signifikant i estimationen til trods for, at den dækker omtrent en tredjedel af det private forbrug. Der er ingen indikationer på fejlspecifikation i modellen, og rekursive estimationer viser ingen tegn på ustabilitet i koefficienterne over tid. I evalueringsperioden, 3. kvartal 8 til 3. kvartal, vurderes den estimerede models evner til at forudsige udviklingen for et kvartal ad gangen. I enkelte kvartaler er der relativt store fejlskøn, men ellers opfanger modellen forbrugsudviklingen ganske godt, jf. figur. Der er dog en tendens til, at modellen overvurderer forbrugsvæksten i evalueringsperioden. Den gennemsnitlige forudsigelsesfejl er omtrent,5 procentpoint i kvartalet. Det vil sige, at modellen i evalueringsperioden peger på en kvartalsvis vækst, der er omtrent,5 procentpoint højere end den gennemsnitlige kvartalsvise forbrugsvækst, som har været -,5 pct. i perioden. Den samlede forbrugertillid fremkommer som et simpelt gennemsnit af fem underspørgsmål. To af dem har fremadskuende karakter, og en opsplitning på underkomponenter giver mulighed for at tildele forskellig vægt til underspørgsmålene og laggede værdier heraf. Det er ikke muligt med den samlede tillidsindikator. Tabel 3 viser resultatet af esti- Vurderingen af modellerne i evalueringsperioden bygger på nationalregnskabstal for det private forbrug, som endnu ikke er endelige. Senere revisioner kan derfor ændre ved indtrykket af modellernes egenskaber i perioden.

8 REGRESSIONSRESULTATER Tabel 4 Model 3 AR() Højresidevariable Koefficient Standardafvigelse Partiel R Konstant...,85,,6 FCP t-... -,4,4,6 FCP t... -,6,4,7 R...,7 Mean error... -,73 RMSE...,57 Estimationsperiode.... kvt kvt. 8 Out-of-sample kvt kvt. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. mation af () på forbrugertillidens underkomponenter frem for den samlede indikator. Der er estimeret uden laggede værdier i det private forbrug, jf. ovenfor. En stigning i respondenternes vurdering af landets økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden er ifølge modellen forbundet med en signifikant højere forbrugsvækst to kvartaler senere. Tilsvarende indikerer en stigning i vurderingen af fordelagtigheden i anskaffelse af større forbrugsgoder for øjeblikket en højere forbrugsvækst i samme kvartal. Det fremgår dog, at det kun medfører en beskeden modelmæssig gevinst at opsplitte på forbrugertillidens underkomponenter. Forklaringskraften er marginalt større, og forudsigelsesfejlene i evalueringsperioden er en anelse mindre systematiske, mens fejlene er omtrent lige store (målt på RMSE). Parameterestimaterne for nyregistrerede personbiler og dankortomsætningen er stort set uændrede i forhold til model. Som en indikation på modellernes bidrag til at forklare den private forbrugsvækst kan man sammenligne med en autoregressiv model (ARmodel), som præsenteres i tabel 4. Ved sammenligning med dette benchmark er det tydeligt, at indikatorerne har gode forudsigelsesegenskaber. Forklaringskraften for AR-modellen er markant lavere end for model og, og forudsigelsesfejlene er betydeligt større i evalueringsperioden. FORECASTEGENSKABER For at vurdere indikatorernes forecastegenskaber estimeres følgende model: n n i i i i t+ = Indt + + βq Indt q + c + t i= i= ΔFCP β... ε ()

9 Når man ønsker at analysere indikatorernes forecastegenskaber, spiller det en væsentlig rolle, hvilken information der er tilgængelig på det pågældende tidspunkt. Hvis man fx i periode t ønsker at forecaste udviklingen i periode t+, kan man i simple regressioner som præsenteret her ikke tillade, at indikatoren for periode t+ er indeholdt i informationsmængden, jf. (). Ligeledes indeholder () ikke laggede værdier af det private forbrug, jf. tidligere. I estimationerne baseret på () er det som forventet især de samtidige indikatorer, der bidrager til at forklare den private forbrugsudvikling. På den baggrund er forventningerne til indikatorernes forecastegenskaber ikke høje. Tabel 5 viser resultaterne af estimation af (). Der estimeres både på den samlede forbrugertillidsindikator og på dens underkomponenter. Ligesom i den tilsvarende nowcastmodel opfanger laggede værdier af dankortomsætningen en stor del af dynamikken i det private forbrug, mens en stigning i forbrugertillidsindikatoren antyder fremgang i det private forbrug to kvartaler fremme. Koefficienterne er lidt større end i den tilsvarende nowcastmodel. Det skal ses i lyset af, at informationsmængden nu er mindre. Forecastegenskaberne er som forventet dårligere end nowcastegenskaberne. Det gælder både indikatorernes evne til at beskrive variationen i det private forbrug og deres evne til at forudsige udviklingen i evalueringsperioden, jf. figur 3. I modellen med den samlede forbrugertillid er den gennemsnitlige forudsigelsesfejl omtrent,3 procentpoint. Det vil sige, at modellen i evalueringsperioden peger REGRESSIONSRESULTATER FORECAST Tabel 5 Model 4 Samlet forbrugertillid Model 5 Opsplittet forbrugertillid Højresidevariable Koefficient Standardafvigelse Partiel R Koefficient Standardafvigelse Partiel R Konstant...,74,36,8,77,33, Fdankort t-... -,3,,4 -,3,,7 Fdankort t...,9,,6,9,,7 CONF t...,9,8, DKøkidag t...,,3,3 Famøkidag t-...,,, Dummy t-...,4,5,,,3, Dummy t... -,49,, -,6,,5 R...,8,38 Mean error... -,3 -, RMSE...,9,95 Estimationsperiode.... kvt kvt. 8. kvt kvt. 8 Out-of-sample kvt kvt. 3. kvt kvt. Anm.: Se tabel 3. Famøkidag angiver vurderingen af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

10 FAKTISKE OG FORUDSAGTE VÆRDIER FORECAST Figur 3 Pct., kvt.-kvt. Model Faktisk Forudsagt Pct., kvt.-kvt. Model Faktisk Forudsagt Anm.: Figuren til venstre viser forudsigelser fra modellen baseret på den samlede forbrugertillidsindikator, mens figuren til højre viser forudsigelser baseret på den opsplittede model. Kilde: Danmarks Statistik, Energistyrelsen, Nets og egne beregninger. på en kvartalsvis vækst i det private forbrug, der i gennemsnit er,3 procentpoint højere end den faktiske. I forecastsammenhæng er der en lille modelmæssig gevinst ved at estimere på den opsplittede forbrugertillid frem for den samlede indikator. Koefficienten til dankortomsætningen og konstanten ændres ikke ved opsplitning, men forklaringskraften stiger lidt. I evalueringsperioden er den gennemsnitlige forudsigelsesfejl en anelse mindre, mens størrelsen på fejlene (målt ved RMSE) er uændret. Der er heller ingen tegn på fejlspecifikation i model 4 og 5, og rekursive estimationer viser, at parameterestimaterne er forholdsvise stabile igennem hele estimationsperioden. AR-modellen præsenteret i tabel 4 kan også benyttes til at forudsige udviklingen et kvartal frem. Ofte vil væksten i det private forbrug i kvartalet før dog ikke være tilgængelig på det tidspunkt, hvor man ønsker at forudsige. I forecasthenseender vil det derfor typisk være nødvendigt at anvende modellens forudsigelse af den laggede vækst i privatforbruget som approksimation for den faktiske. I dette tilfælde betyder det faktisk, at forudsigelsesfejlene falder i evalueringsperioden. Ved at udelade både samtidige indikatorer og indikatorer fra kvartalet før fås en model til forudsigelse af udviklingen i det private forbrug mere end et kvartal frem. Disse estimationer giver generelt ikke interessante resultater, og forklaringskraften er i almindelighed meget lav. Det kan derfor konkluderes, at man ikke skal gøre sig forhåbninger om at kunne forudsige udviklingen i det private forbrug mere end et kvartal frem ved brug af de her betragtede indikatorer. Samlet set viser estimationerne, at indikatorerne kan bidrage væsentligt til skønnet på forbrugsudviklingen i det aktuelle kvartal, mens forudsigelsesevnerne herudover er begrænsede. Fælles for både nowcast-

11 3 og forecastestimationerne er, at de undervurderer det store fald i det private forbrug i slutningen af 8. Det skal dog ses i lyset af, at der var tale om et exceptionelt stort fald. INDIKATORMODELLERNES LØBENDE SIGNALER Ovenfor er de månedlige indikatorer samlet til kvartalsvis frekvens. Dermed foreligger indikatormodellernes første bud på udviklingen i et givet kvartal i princippet først, når data for kvartalets sidste måned for den mindst rettidige indikator foreligger. I dette afsnit illustreres, hvordan månedlige indikatorer kan udnyttes til løbende at opdatere modellernes forudsigelser ved hjælp af en simpel fremgangsmåde. Manglende data for evt. resterende måneder i et givet kvartal udfyldes ved flade fremskrivninger af de underliggende sæsonkorrigerede månedsserier, inden de aggregeres til kvartaler. I figur 4 illustreres, hvordan indikatormodellernes skøn på forbrugsudviklingen i henholdsvis 4. kvartal 8 og 4. kvartal løbende ændres, efterhånden som data offentliggøres. Illustrationen tager udgangspunkt i model og 5, hvor forbrugertilliden er opsplittet på underkomponenter. Forecastmodellens skøn for 4. kvartal 8 er meget unøjagtigt, og det forbedres ikke, selv om mere information bliver tilgængelig. Derimod bliver nowcastmodellen her gradvis mere præcis i takt med, at ny data offentliggøres. Den løbende udvidelse af data indikerer ifølge nowcastmodellen entydigt, at nedgangen i det private forbrug var usædvanlig stor. Først i februar foreligger indikatorerne for hele kvartalet, og nowcastmodellens endelige forudsigelse for kvartalet er i dette tilfælde meget tæt på det såkaldte flash-estimat (Danmarks Statistiks første offentliggørelse af nationalregnskabet). Ifølge de reviderede tal var den faktiske nedgang i det private forbrug dog endnu større. I andre kvartaler ændrer den løbende offentliggørelse af nye data ikke nær så meget ved niveauet på nowcastet. Samtidig bringer mere information ikke altid nowcastet tættere på den faktiske forbrugsudvikling. Figur 4 illustrerer for 4. kvartal, at nowcastmodellen i den ene måned tilsiger et forbrugsfald på knap,5 pct., mens nye data i måneden efter indikerer en fremgang på knap,5 pct. Sæsonkorrektionen kan her spille en rolle, idet korrektionsfaktoren ændrer sig, efterhånden som datasættet udvides med flere måneder. Det betyder, at et sæsonkorrigeret tal for en given måned løbende kan undergå ændringer, når dataperioden udvides, selv om den faktiske serie ikke revideres. Der ses bort fra dette tekniske forhold her.

12 4 ILLUSTRATION AF LØBENDE SKØN PÅ FORBRUGSVÆKST Figur 4 4. kvartal 8 4. kvartal - - jul 8 aug 8 sep 8 okt 8 nov 8 dec 8 jan feb mar apr Forecast Nowcast Flash. offentliggørelse Primo Primo maj jul aug sep okt nov dec jan feb mar Forecast Nowcast Flash. offentliggørelse Primo apr Primo maj Anm.: For hver måned er der konstrueret et datasæt indeholdende den information, der var tilgængelig den. i måneden. Herefter er serierne fremskrevet fladt for de resterende måneder i kvartalet. Den blå kurve viser udviklingen i forecastmodellens skøn på forbrugsvæksten i 4. kvartal, efterhånden som 3. kvartal skrider frem. Den gule kurve viser tilsvarende, hvordan nowcastmodellens skøn for 4. kvartal ændres, i takt med at 4. kvartal skrider frem. Punkterne viser vækst i 4. kvartal i henhold til de løbende revisioner af nationalregnskabet. De første nationalregnskabstal for 4. kvartal er normalt tilgængelige ved udgangen af februar. Kilde: Egne beregninger. Eksemplerne illustrerer, at der kan være stor forskel på modellernes første bud på forbrugsudviklingen og deres endelige skøn. Samtidig viser de også, at modellerne ikke nødvendigvis bliver mere præcise af, at mere information er tilgængelig.

13 5 LITTERATUR Andersen, Allan Bødskov og Lars Mayland Nielsen (3), Tillidsindikatorer, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal. Barhoumi, Karim, Szilard Benk, Riccardo Cristadoro, Ard Den Reijer, Audrone Jakaitiene, Piotr Jelonek, António Rua, Gerhard Rünstler, Karsten Ruth og Christophe Van Nieuwenhuyze (8), Short-term forecasting of GDP using large monthly datasets, ECB Occasional Paper Series, nr. 84. Carlsen, Maria og Peter Ejler Storgaard (), Dankort payments as a timely indicator of retail sales in Denmark, Danmarks Nationalbank Working Papers, nr. 66. Giannone, Domenico, Lucrezia Reichlin og David Small (8), Nowcasting: The real-time informational content of macroeconomic data, Journal of Monetary Economics, nr. 55. Kitchen, John og Ralph Monaco (3), Real-time forecasting in practice, Business Economics, oktober. Robinzonov, Nikolay og Klaus Wohlrabe (), Freedom of choice in macroeconomic forecasting, CESifo Economic Studies, vol. 56, nr.. Sørensen, Jonas (), Konjunkturbarometre som prognoseværktøj, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 3. kvartal. Verbeek, Marno (4), A guide to modern econometrics,. udgave, John Wiley and Sons, Ltd. Esteves, Paulo Soares (), Are ATM/POS data relevant when nowcasting private consumption?, Banco de Portugal Working Papers, nr. 5. Økonomi- og Erhvervsministeriet, Vækstindikator for dansk økonomi, Aktuel Analyse,. juni.

Konjunkturbarometre som prognoseværktøj

Konjunkturbarometre som prognoseværktøj 73 Konjunkturbarometre som prognoseværktøj Jonas Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den økonomiske aktivitet opgøres mest udførligt i nationalregnskabet, men det offentliggøres først

Læs mere

Svag underliggende vækst i det private forbrug

Svag underliggende vækst i det private forbrug Svag underliggende vækst i det private forbrug Nationalregnskabet for første halvår 20 har vist flotte stigninger i det private forbrug. En ekstraordinær kold vinter og forår har dog givet en markant stigning

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked N O T A T Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked Baggrund og resume Efter i årevis at have rapporteret om et fastfrosset boligmarked, har de danske

Læs mere

Baggrundspapir om DI s forbrugsindikator

Baggrundspapir om DI s forbrugsindikator DI Den 9. marts MISK Baggrundspapir om DI s forbrugsindikator Forbrugsindikator DI har udarbejdet en forbrugsindikator, som har til hensigt at skønne over det samlede private forbrug et kvartal længere

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2012

Status på udvalgte nøgletal oktober 2012 Status på udvalgte nøgletal oktober Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på dansk økonomi Dansk økonomi er fortsat under hårdt pres og seneste(reviderede) nationalregnskabstal viste BNP-fald

Læs mere

Finansrådets betalingsindikator

Finansrådets betalingsindikator NOTAT Finansrådets betalingsindikator 7. februar 2013 Formål og resumé Finansrådet har udarbejdet en månedlig betalingsindikator baseret på relevant transaktionsstatistik, der foreligger få dage efter

Læs mere

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Værdien af en prognose er knyttet til dens præcision og der har prognosen i Økonomisk Redegørelse (ØR) ikke noget at skamme sig over i sammenligning

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal september 2012

Status på udvalgte nøgletal september 2012 Status på udvalgte nøgletal september 212 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på dansk økonomi Dansk økonomi blev mindre i 2. kvartal 212. Foreløbige tal for nationalregnskabet viser,

Læs mere

Indikatormodeller for maskininvesteringer - Et nowcast af kvartal

Indikatormodeller for maskininvesteringer - Et nowcast af kvartal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen 11/01/2012 Indikatormodeller for maskininvesteringer - Et nowcast af 2011 4. kvartal Resumé: Dette papir er skrevet som en overbygningsopgave

Læs mere

Lastbilerne viser væksten!

Lastbilerne viser væksten! Lastbilerne viser væksten! AF ØKONOM JONAS SPENDRUP MEYER, CAND.POLIT. Resumé Transportbranchen er vigtig for dansk økonomi. Den er med til at holde hjulene i gang bogstavelig talt. Når ordrebøgerne i

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2012

Status på udvalgte nøgletal november 2012 Status på udvalgte nøgletal november Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på Dansk økonomi Danmark har haft en sløj BNP-udvikling siden begyndelsen af 28. Ud af de seneste 8 kvartaler,

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2012

Status på udvalgte nøgletal april 2012 Status på udvalgte nøgletal april 212 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på Dansk økonomi ikke entydig gunstig udvikling I løbet af den seneste måned har flere vigtige nøgletal udviklet

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen NØGLETAL UGE 37 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge fik vi tal for udviklingen i eksporten i juli herhjemme. Vareeksporten

Læs mere

INDIKATORER FOR DANSK ØKONOMI

INDIKATORER FOR DANSK ØKONOMI 18. april 2 Af Jakob Legård Jakobsen Resumé: INDIKATORER FOR DANSK ØKONOMI De senest tilgængelige statistikker og ledende indikatorer over udviklingen i dansk økonomi giver et rimeligt positivt billede

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj jan-16 mar-16 maj-16 jul-16 sep-16 nov-16 jan-17 mar-17 maj-17 jul-17 sep-17 nov-17 jan-18 mar-18 maj-18 NØGLETAL UGE 23 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj Af: Kristian Skriver, økonom

Læs mere

Nationalregnskab Marts-version

Nationalregnskab Marts-version Nationalregnskab 216. Marts-version April 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Marts-version Danmarks Statistik April 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/1 Nationalregnskab

Læs mere

Tillidsindikator metodebeskrivelse og analyse

Tillidsindikator metodebeskrivelse og analyse ESL / 9. juni 017 Tillidsindikator metodebeskrivelse og analyse Danmarks Statistik publicerer i det månedlige nyhedsbrev Konjunkturbarometer for erhvervene en fælles tillidsindikator, som korrelerer med

Læs mere

Forbruget fortsætter fremgangen i 2016

Forbruget fortsætter fremgangen i 2016 Thorbjørn Baum thob@di.dk, 232 96 OKTOBER 2 Forbruget fortsætter fremgangen i 2 Privforbruget holder i år kadancen fra sidste år, og vi skønner, at 2 bliver andet år i træk med en forbrugsvækst på lidt

Læs mere

Virksomhedernes forventninger som indikator for beskæftigelsen

Virksomhedernes forventninger som indikator for beskæftigelsen Virksomhedernes forventninger som indikator for beskæftigelsen Udviklingen på arbejdsmarkedet er en af de væsentligste indikatorer for tilstanden i dansk økonomi. Der er imidlertid en vis ventetid fra

Læs mere

PRIVATFORBRUGET, ARBEJDSMARKEDET OG ERHVERVENES SI-

PRIVATFORBRUGET, ARBEJDSMARKEDET OG ERHVERVENES SI- 27. juni 21 Af Lise Nielsen PRIVATFORBRUGET, ARBEJDSMARKEDET OG ERHVERVENES SI- Resumé: TUATION De økonomiske indikatorer har i det seneste halve år peget snart i den ene, snart i den anden retning. På

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2013

Status på udvalgte nøgletal maj 2013 Status på udvalgte nøgletal maj 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på Dansk økonomi Så kom foråret i meteorologisk forstand, men det længe ventede økonomiske forår har vi stadig ikke set meget

Læs mere

3. kvartal satte gang i væksten

3. kvartal satte gang i væksten NØGLETAL UGE 46 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 3. kvartal satte gang i væksten Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge fik vi Danmarks Statistiks første og meget foreløbige bud

Læs mere

Analyse. Danskerne har forøget fokus på værdipolitik og mindre på økonomi. 23. marts 2015. Af Nicolai Kaarsen

Analyse. Danskerne har forøget fokus på værdipolitik og mindre på økonomi. 23. marts 2015. Af Nicolai Kaarsen Analyse 23. marts 215 Danskerne har forøget fokus på værdipolitik og mindre på økonomi Af Nicolai Kaarsen Hvilke politiske temaer optager danskerne, hvordan har det ændret sig over tid og hvad er sammenhængen

Læs mere

De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre

De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 15 De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre 15 ser ud til at blive året, hvor væksten i privatforbruget endelig tager fat igen efter krisen. Efter syv magre år,

Læs mere

Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Sæsonkorrigeret finansiel statistik 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving.

Læs mere

Stigninger i det påbegyndte byggeri. Påbegyndt byggeri, estimeret og sæsonkorrigeret. Antal boliger / Tusinde kvm. 8.

Stigninger i det påbegyndte byggeri. Påbegyndt byggeri, estimeret og sæsonkorrigeret. Antal boliger / Tusinde kvm. 8. NYT FRA DANMARKS STATISTIK Byggevirksomheden. kvt. 0 Byggeri og boligforhold Nr. 5 0. maj 0 Stigninger i det påbegyndte byggeri Det samlede påbegyndte etageareal steg fra fjerde kvartal 0 til første kvartal

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonkturNYT - uge 8. april. maj Dank Faldende huspriser i februar Lille stigning i detailomsætningsindekset i ts Internationalt USA: Stigning i erhvervstilliden i fremstillingssektoren Euroområdet: Stigning

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Færre langtidsledige end for et år siden Virksomhedsrettede tiltag hjælper svage ledige i beskæftigelse Ugens tendens Ingen nettotilgang

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

OECD: Væksten har toppet

OECD: Væksten har toppet NØGLETAL UGE 47 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt OECD: Væksten har toppet Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge kom OECD med en ny prognose. OECD vurderer, at væksten allerede

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 16 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2. færre beskæftigede indenfor bygge og anlæg Lidt færre beskæftigede

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen

Reestimation af ejendomsskatterelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jakob Jans Johansen 4. Marts 2005 Reestimation af ejendomsskatterelationen Resumé: I dette papir reestimeres ejendomsskatterelationen og lagget i relationens

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal November 2013

Status på udvalgte nøgletal November 2013 Status på udvalgte nøgletal November 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling De danske nøgletal sender tvetydige signaler for tiden. På den ene side er indikatoren, der

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Ugens tendens Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Regeringen forventer økonomisk fremgang i de kommende år Stort overskud på handelsbalancen

Læs mere

Markant e-handelsvækst i 1. kvartal

Markant e-handelsvækst i 1. kvartal 1. KVARTAL APRIL 2015 Markant e-handelsvækst i 1. kvartal AF KONSULENT MALTHE MUNKØE, MA, CAND.SCIENT.POL OG POLITISK KONSULENT MARIE LOUISE THORSTENSEN, CAND. SCIENT. POL. E-handlen tegner igen i 2015

Læs mere

Købelystne forbrugere skaber vækst i forbruget

Købelystne forbrugere skaber vækst i forbruget Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, 2328 9685 AUGUST 2017 Købelystne forbrugere skaber vækst i forbruget Købelystne forbrugere skaber vækst i forbruget og danskerne vil også i den kommende tid trække

Læs mere

E-handel runder 80 mia. kr. i 2014

E-handel runder 80 mia. kr. i 2014 3. KVARTAL NOVEMBER 2014 E-handel runder 80 mia. kr. i 2014 AF KONSULENT MALTHE MUNKØE, MA, CAND.SCIENT.POL OG POLITISK KONSULENT MARIE LOUISE THORSTENSEN, CAND. SCIENT. POL. E-handlen tegner i 2014 igen

Læs mere

Konjunkturbarometer for erhvervslivet: 4. kvartal maj 2015

Konjunkturbarometer for erhvervslivet: 4. kvartal maj 2015 Konjunkturbarometer for erhvervslivet: 4. kvartal 2014 11. maj 2015 Efter et fald i BNP på 1,9% i 2013 1 indikerer Copenhagen Economics kvartalvise konjunkturbarometer en positiv vækst i 2014. en for 2014

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal juni 2014

Status på udvalgte nøgletal juni 2014 Status på udvalgte nøgletal juni 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling I første kvartal af 214 voksede det danske bruttonationalprodukt med,9 procent i

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2015

Status på udvalgte nøgletal august 2015 Status på udvalgte nøgletal august 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Den seneste måneds nøgletal angiver, ligesom i juli, overvejende, at dansk

Læs mere

Nationalregnskab Martsversion

Nationalregnskab Martsversion Nationalregnskab 2018. Martsversion Marts 2019 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Nationalregnskab 2018. Martsversion Danmarks Statistik Marts 2019 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/11

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2011

Status på udvalgte nøgletal november 2011 Status på udvalgte nøgletal november 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på Dansk økonomi Turbulensen i verdensøkonomien synes aftaget en smule den seneste måned, men usikkerheden

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2015

Status på udvalgte nøgletal november 2015 Status på udvalgte nøgletal november 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men ser dog indtil videre

Læs mere

Danmarks Nationalbank

Danmarks Nationalbank Danmarks Nationalbank Kvar tal so ver sigt 4. kvartal Del 2 2011 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 1 1 4 KVARTALSOVERSIGT, 4. KVARTAL 2011, Del 2 Det lille billede på forsiden viser Arne Jacobsens

Læs mere

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Nye nationalregnskabstal for 3. kvartal 2010 viser en flot fremgang i dansk økonomi. Stigningen sker dog på et nedrevideret grundlag

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 18 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens Tema: har den anden laveste andel af langtidsledige i EU har den

Læs mere

Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer

Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer Konjunktur 2002:2 Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer Indledning I denne publikation redegøres for den seneste udvikling i udvalgte indikatorer for den økonomiske udvikling i Grønland. Formålet

Læs mere

FORTSAT LANGT MELLEM ARBEJDSLØSE METALMEDLEMMER

FORTSAT LANGT MELLEM ARBEJDSLØSE METALMEDLEMMER FORTSAT LANGT MELLEM ARBEJDSLØSE METALMEDLEMMER Fortsat langt mellem arbejdsløse Metalmedlemmer ØKONOMISK ANALYSE 10. maj 017 Efter at have ligget konstant omkring 3,0 pct. fra maj til september 016 er

Læs mere

Udsigterne for dansk og international vækst maj 2009

Udsigterne for dansk og international vækst maj 2009 DI PROGNOSE Organisation for erhvervslivet DI s økonomiske prognose Udsigterne for dansk og international vækst maj Økonomiske indikatorer peger på flad vækst En række ledende økonomiske indikatorer viser,

Læs mere

Detailbarometer November 2010

Detailbarometer November 2010 Detailbarometer November 2010 Indhold Detailhandlens omsætning og forbrugertillid... 3 Detailhandlens omsætningsbarometer Dansk Erhvervs indikator... 5 Branchespecifikke omsætningstal... 6 Fødevarer og

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Svagt positiv nettotilgang til ledighed Nettotilgangen til

Læs mere

Mindre optimistiske forbrugere

Mindre optimistiske forbrugere NØGLETAL UGE 51 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Mindre optimistiske forbrugere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge er der kommet nye tal, der er med til at tegne det aktuelle

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2013

Status på udvalgte nøgletal marts 2013 Status på udvalgte nøgletal marts 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på Dansk økonomi Et forår der lader vente på sig er meget beskrivende både for vejrsituationen og den nuværende økonomiske

Læs mere

Investeringer og beskæftigelse på vej ud af krisen. Axcelfuture 13/5/2015

Investeringer og beskæftigelse på vej ud af krisen. Axcelfuture 13/5/2015 Investeringer og beskæftigelse på vej ud af krisen Axcelfuture 13/5/2015 Introduktion Danmark er på vej ud af krisen men hvor hurtigt? Axcelfuture s tidligere analyser har vist et billede af en økonomi

Læs mere

Kvartalsstatistik nr

Kvartalsstatistik nr nr. 1 2016 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik ken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene indeholder kvartalsstatistikken de seneste relevante

Læs mere

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 31. oktober 2013 Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Resumé: Papiret reestimerer ADAMs lønligning og vurderer

Læs mere

Flere marginaliserede efter markant nedgang

Flere marginaliserede efter markant nedgang Flere marginaliserede efter markant nedgang Antallet af personer med ringe tilknytning til arbejdsmarkedet er begyndt at stige igen efter et meget markant fald i forbindelse med den seneste højkonjunktur.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2014

Status på udvalgte nøgletal november 2014 Status på udvalgte nøgletal november 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi træder vande i disse måneder, og derfor er der ikke nogen entydig

Læs mere

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet d. 15.10.2010 Jesper Gregers Linaa Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet Det undersøges, hvorvidt arbejdsmarkedets tilstand (konjunkturelt og strukturelt) kan bidrage til at forstå udviklingen i

Læs mere

ANALYSENOTAT Detailhandlen styrer mod et skuffende 2016

ANALYSENOTAT Detailhandlen styrer mod et skuffende 2016 ANALYSENOTAT Detailhandlen styrer mod et skuffende 2016 AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG ØKONOMISK ASSISTENT KASPER LUND NØDGAARD Vi nærmer os afslutningen på 2016, og for mange detailhandlende er det

Læs mere

Værktøjer til vurdering af konjunktursituationen

Værktøjer til vurdering af konjunktursituationen 1 Værktøjer til vurdering af konjunktursituationen Esben Hvid Jørgensen, Peter Ejler Storgaard og Jonas Sørensen, Økonomisk Afdeling 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Ved vurdering af økonomiens tilstand

Læs mere

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år NØGLETAL UGE 6 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 218: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, seniorøkonom og Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge bød i tråd med de foregående

Læs mere

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser 87 Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser Jacob Stæhr Mose, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det er relevant for både pengepolitiske og investeringsmæssige beslutninger at have et

Læs mere

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Dagens nationalregnskabstal viser et opsparingsoverskud i den private sektor på ikke mindre end 17 mia.kr. i 212. Rekorden kommer oven på

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal Oktober 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse

Status på udvalgte nøgletal Oktober 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på udvalgte nøgletal Oktober 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling Den danske økonomi er langsomt på vej tilbage på sporet. De økonomiske vismænd forventede

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 48 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Akutpakken giver særlig indsats til udfaldstruede Særligt jobberedskab

Læs mere

Nøgletalsnyt Forbrugspause

Nøgletalsnyt Forbrugspause Nøgletalsnyt Forbrugspause AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN I denne uge fik vi onsdag tal for dankortomsætningen i september, og fredag blev der offentliggjort tal detailomsætningen.

Læs mere

Største opsparing i den private sektor i over 40 år

Største opsparing i den private sektor i over 40 år Største opsparing i den private sektor i over 4 år De reviderede tal for nationalregnskabet gav en lille opjustering af vækstbilledet i 1. halvår 212. Samlet ligger tallene på linje med grundlaget for

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 2 Indhold: Ugens temaer Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens temaer: Overrepræsentation af indvandrere på kontanthjælp og førtidspension

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Indholdsfortegnelse Indledning Prisudvikling 2.1 Prisudviklingen fra 2014 til

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for udviklingen i dansk økonomi, der viste vækst på hele

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal september 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse

Status på udvalgte nøgletal september 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på udvalgte nøgletal september 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling Det danske bruttonationalprodukt (BNP) steg med,5 procent i 2. kvartal 213. Sammenligner

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal juni 2016

Status på udvalgte nøgletal juni 2016 Status på udvalgte nøgletal juni 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsesfremgangen fortsatte i marts, men ledigheden bød i april på første

Læs mere

Små virksomheders andel af offentlige

Små virksomheders andel af offentlige VELFUNGERENDE MARKEDER NR 26 19 Små virksomheders andel af offentlige I artiklen fremlægges nye data, som belyser små virksomheders andel af de offentlige opgaver, som sendes i EU-udbud. Analysen viser

Læs mere

Brugerudvalget for Økonomisk Statistik Månedlig ejendomssalg

Brugerudvalget for Økonomisk Statistik Månedlig ejendomssalg Brugerudvalget for Økonomisk Statistik Månedlig ejendomssalg Juni 2012 Jakob Holmgaard, Priser og Forbrug Agenda 1. Den nye månedlige ejendomssalgsstatistik (konjunkturstatistik) 2. Ændringer i den kvartalsvise

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering NØGLETAL UGE 22 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge blev vi rigere på prognoser for dansk økonomi.

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser og tvangsauktioner Renter

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Svag stigning i indvandreres beskæftigelse fra 211 til 212 Flere mænd holder barsel, men i lidt kortere tid Ugens tendens 16. nye jobannoncer

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2016

Status på udvalgte nøgletal januar 2016 Status på udvalgte nøgletal januar 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der var fremgang i økonomien i 215, men det blev vækstmæssigt ikke jubelår. Der

Læs mere

Nationalregnskab Juniversion

Nationalregnskab Juniversion Nationalregnskab 17. Juniversion Juni 18 Danmark Statistik Sejrøgade 11 1 København Ø Nationalregnskab 17. Juniversion Danmarks Statistik Juni 18 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk /1 Nationalregnskab

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3, 1. januar. januar 1 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens analyse: Fald i jobomsætningen i 3. kvartal

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 43

KonjunkturNYT - uge 43 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Forbrugertilliden steg i oktober Fald i detailomsætningen i september Dansk inflation på niveau med euroområdets i september Internationalt USA: Uændret inflation

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2015

Status på udvalgte nøgletal april 2015 Status på udvalgte nøgletal april 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling De indkomne økonomiske nøgletal i 215 peger i retning af, at dansk økonomi forsat

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år NØGLETAL UGE 26 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangene uge har været en rolig uge på nøgletalsfronten. Vi har dog fået nye

Læs mere

Dokumentation for Beskæftigelsesindikatoren t+45

Dokumentation for Beskæftigelsesindikatoren t+45 Dokumentation for Beskæftigelsesindikatoren t+45 af Sabawon Ghazi August 2019 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø DOKUMENTATION FOR BESKÆFTIGELSESINDIKATOREN T+45 Danmarks Statistik Juni 2019

Læs mere

Rekordvækst på nettet i 3. kvartal

Rekordvækst på nettet i 3. kvartal 3. KVARTAL OKTOBER 2015 Rekordvækst på nettet i 3. kvartal AF KONSULENT MALTHE MUNKØE, MA, CAND.SCIENT.POL OG POLITISK KONSULENT MARIE LOUISE THORSTENSEN, CAND. SCIENT. POL. Årets 3. kvartal bød på rekordvækst

Læs mere

E-handlen godt fra start i 2016

E-handlen godt fra start i 2016 1. KVARTAL APRIL 2016 E-handlen godt fra start i 2016 AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE, MA, CAND.SCIENT.POL OG CHEFKONSULENT MARIE LOUISE THORSTENSEN, CAND. SCIENT. POL. E-handlen med dankort lagde stærkt

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere