Skriftlig og mundtlig kommunikation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skriftlig og mundtlig kommunikation"

Transkript

1 Skriftlig og mundtlig kommunikation Et blik kan sige mere end tusind ord. Har du hørt den talemåde før? Tænk over, hvad det egentlig betyder. Kan et blik virkelig tale, eller er det ikke blot et billede på, at man nogle gange netop ikke behøver at sige så forfærdelig meget for at kommunikere et budskab? Hvis du har prøvet at stå i en situation, hvor du følte dig misforstået, eller at andre forstod noget, du sagde eller gjorde helt forkert, ved du, at det ikke er ligegyldigt, hvilke ord man vælger for at få sit budskab igennem. Når man arbejder med kommunikation, skelner man primært mellem verbal og nonverbal kommunikation, dvs. at en kommunikationsudveksling enten kan være udtrykt mundtligt eller skriftligt eller helt uden brug af ord og ytringer. Hvilken form du skal vælge, afhænger af situationen og den opgave, du skal løse. Uanset opgavetypen eller situationen, og om du vælger den mundtlige eller skriftlige form, er det vigtigt, at du forholder dig til modtageren i den givne situation og det specifikke budskab. Forfatter: Kirsten Wissing Kom godt i gang For at få det fulde udbytte af dit arbejde med dette tema er det nødvendigt, at du forbereder dig. Det kan du gøre på mange måder, men her får du nogle forslag til, hvordan du kan gribe det an.

2 Læs målene for temaet Formålet med dette tema er, at du lærer at vælge den rigtige kommunikationsform ud fra den sammenhæng, den indgår i. Målet med temaet er: At du lærer om forskellige måder at kommunikere på. At du kan kende forskel på mundtlig og skriftlig kommunikation og ved, hvilke fordele der er ved at bruge det ene frem for det andet i forskellige sammenhænge. At du forstår de muligheder, fordele og ulemper, der kan være ved at benytte sig af mail, sms og sociale medier. Brainstorming [Foto udeladt] Tænk på, hvad du gør, når du vil fortælle noget til andre. Hvad gjorde du i går? Hvem kommunikerede du med? Hvor mange måder kommunikerede du på? VØL skema Læs målene for temaet igen. Anvend VØL skemaet Skriftlig og mundtlig kommunikation.

3 Udfyld kun første og anden kolonne i VØL skemaet. Vent med at udfylde resten af skemaet, til du skal evaluere forløbet. Fagudtryk Lær temaets vigtigste fagudtryk at kende. Brug et ordkendskabskort, eller forklar ordene i din egen ordbog. Temaets vigtigste begreber Kommunikationsform Verbal og nonverbal kommunikation Etikette Kropssprog Undertoner Skriftlig og mundtlig kommunikation Der er mange forhold, der spiller ind på, om kommunikation lykkes, og derfor er der også mange ting, man skal overveje, når man planlægger målrettet kommunikation. Formålet med dette tema er, at du får redskaber til at skelne imellem, hvornår det er hensigtsmæssigt at anvende henholdsvis skriftlig og mundtlig kommunikation. Læsemål: At du kender forskel på verbal og nonverbal kommunikation. At du ved, hvad du skal tage højde for i henholdsvis mundtlig og skriftlig kommunikation. At du kan skelne mellem kommunikation i forskellige medier og situationer.

4 To slags kommunikation Kommunikation er latin og betyder forbindelse, trafik eller udveksling af meddelelser. At kommunikere vil altså sige, at man deler og udveksler meddelelser eller synspunkter gennem kontakt med andre. Der er grundlæggende to former for kommunikation, nemlig: Den verbale kommunikation Den nonverbale kommunikation Verbal kommunikation Verbal kommunikation er de former for udvekslinger, der foregår med det talte eller skrevne ord, altså ved hjælp af skriftlig eller mundtlig kommunikation. Den mundtlige kommunikation er et naturligt valg, når vi er sammen med andre mennesker. Det kan være i klasserummet, hvor du fremlægger for dine kammerater, eller hvor læreren fremlægger et fagligt materiale. Det kan også være derhjemme, når du taler med din familie over maden eller ringer til en veninde. Den mundtlige kommunikation indgår altså i rigtigt mange samtaler. De fleste retter helt naturligt og ubevidst deres mundtlige kommunikation ind efter situationen og dem, de taler med. Der er ofte stor forskel på det sprog, du bruger sammen med vennerne (i det private rum), og det, du vil bruge fagligt og professionelt (i det offentlige rum). Når du taler i det private rum, kan du bruge det samme slang som kammeraterne og en fælles humor. Når du taler i det offentlige rum, vil du ofte vælge et mere høfligt og officielt sprog. Hvor den mundtlige kommunikation er et naturligt valg, når vi er sammen med mennesker, er den skriftlige kommunikation god, når vi skal kommunikere med nogle, vi ikke er fysisk sammen med. Samtidig er den skriftlige kommunikation velvalgt, når vi skal kommunikere til mange på én gang.

5 Den skriftlige kommunikation omfatter mange ting. Det kan være alt fra arbejdsmails og pressemeddelelser til opslag på Facebook og sms beskeder. I arbejds og uddannelsessammenhænge er skriftsproget ofte formelt, mens sociale medier og sms beskeder ofte bærer præg af et mere uformelt sprog, der kan minde om talesproget. Mail og sms Mail går også under betegnelsen elektronisk post og er i dag et helt naturligt kommunikationsmiddel. Det er en enkel måde at kommunikere på. Det skaber dialog mellem to eller flere mennesker, og man behøver ikke være til stede på samme tid. Sproget i en mail er ofte en blanding mellem tale og skriftsprog, dog afhængigt af situationen og modtageren. Ofte er sproget kortere og mere uformelt end i et almindeligt brev, men dog mere formelt end i f.eks. en sms. Hvis mailen erstatter et almindeligt brev, kan det dog være lige så formelt. Når vi bruger skriftlig kommunikation, har vi som udgangspunkt kun sproget til at udtrykke vores budskaber vi mangler hele den nonverbale kommunikation til at udtrykke følelser, stemninger, humør m.m. Derfor bruger vi ofte særlige tegn og smileys til at signalere, hvad vi føler. Det skal dog gøres med omtanke, især hvis vi udtrykker utilfredshed eller andre negative følelser. [Foto udeladt] Sms er en forkortelse for det engelske Short Message Service og betyder en kort tekstbesked. Sms er om muligt endnu hurtigere og mere uformel i sin form end en mail. En sms når hurtigt frem til sin modtager, og vi kan lige så hurtigt få svar tilbage, da mange af os altid har telefonen lige ved hånden. Det er bekvemt til en hurtig besked og til at lave aftaler, som kan indgås på kort tid. Men når man sender sms er, bør man også være forsigtig med at skrive kritik. Hvis vi bruger sms til negativ kommunikation, risikerer vi en storm af negative sætninger, hvor hverken afsender eller modtager når at tænke sig om, inden de sender næste svar afsted. Derfor er det vigtigt at overholde nogle simple retningslinjer ved brug af mail og sms på arbejdspladsen, i skolen og i det private.

6 Gode mail og sms regler Disse sms regler kan være gode at huske på, så du undgår sure miner eller misforståelser: Husk at være høflig Send kun mails og sms er til dem, der har brug for informationen Ved mail er det vigtigt at skrive en sigende titel i emnefeltet Formulér din besked kort og præcist Giv gerne hurtig tilbagemelding på både mail og sms. Både mail og sms er velegnede til tovejskommunikation, men bruges også til massekommunikation, f.eks. i forbindelse med en mødeindkaldelse eller en rundsending af mødereferater. Flere butikker og restauranter har f.eks. også mail og sms services, når de har tilbud. Det er hurtigt, nemt, effektivt og billigt. For en virksomhed er det dog vigtigt at huske på, at man kun må sende mails og sms er ud til kunder, som i forvejen har accepteret at få nyheder fra den pågældende virksomhed. Det står i markedsføringsloven. Facebook Facebook er det sociale medie, der benyttes af flest danskerne. En analyse fra Infomedia og YouGov viser, at 81% af danskerne bruger sociale medier. Her står Facebook for langt den største del, og Instagram følger tæt efter på andenpladsen. [Foto udeladt] I starten var Facebook primært et medie til deling mellem venner og primært for de unge. I dag har mennesker fra stort set alle aldersgrupper en profil på Facebook, hvor de deler nyheder og diverse informationer med venner og familie. Derudover er Facebook blevet et populært sted for virksomhederne at markedsføre produkter over for deres kunder, ligesom politikere i særligt høj

7 grad benytter det til at føre valgkamp og til løbende at fortælle om deres synspunkter og holdninger til forskellige sager. Mange aviser bruger også Facebook til at formidle dagsaktuelle nyheder. Trods denne mangfoldighed af brugere er Facebook stadig i overvejende grad et uformelt medie, som er kendetegnet ved korte og hurtige updates samt udstrakt brug af fotos og video. Facebook er et hurtigt medie, hvor det er let og hurtigt at dele de gode oplevelser og nyheder med mange. Desværre er det også et medie, hvor nogle brugere får afløb for deres vrede over forskellige emner, og det giver jævnligt debat om forskellen på frit og forholdsvis anonymt at skrive grimt sprog på Facebook, i forhold til hvad man ville sige, hvis man stod over for den, man talte til. Etikettereglerne for Facebook er de samme som for mail og sms: Vær høflig, og hold en respektfuld tone. Udlevér ikke andre. Man kan også enkelt sige, at man bør opføre sig ordentligt. Brev Det er ikke længere særligt almindeligt, at man modtager håndskrevne breve. Det samme gælder for et trykt brev altså skrevet på computer og printet og sendt med posten. Alle de breve, der tidligere kom fra bl.a. kommunen, bliver i dag sendt ud digitalt som e mail til en digital postkasse, som alle borgere skal have. Hvis man i særlig grad har problemer med at modtage digital post, kan man dog søge om at blive fritaget for det. Tidligere anså man brevet som mere formelt end mail og den elektroniske post. Men da det meste i dag kommer elektronisk, er der ikke nødvendigvis dette skel længere. Brevet har en række ulemper i forhold til den elektroniske post, der gør, at det tager længere tid eller er mere omstændeligt at sende sin besked af sted. Der skal frimærker på, og brevet skal sendes via postvæsnet, hvilket også er årsagen til, at mange omtaler et gammeldagsbrev som

8 snail mail (sneglepost). I Danmark er et brev ofte flere dage om at komme frem, og nogle gange ser man, at det forputter sig i postkassen og derfor slet ikke når frem. Nonverbal kommunikation Når man taler med en anden person, spiller ens kropssprog en afgørende rolle. Kropssproget kaldes også nonverbal kommunikation og består samlet set af ens kropsholdning, ansigtsudtryk, øjenbevægelser, stemmeføring og den måde, man står på. Din påklædning og evt. kropsudsmykninger har også betydning. I en professionel sammenhæng er det dit arbejde, der skal være i fokus. Det er derfor vigtigt, at du ikke fremstår stødende, eller at du netop indtager en uforstyrrende plads. Derfor må du være klar over, hvilke signaler du sender gennem dit valg af tøj, hår, smykker, piercinger, briller og lignende, så du fremstår seriøs og professionel. Den nonverbale kommunikation kan eksempelvis være, hvordan man opfører eller forholder sig under en samtale. Har du armene over kors, kan modparten let opfatte dig som afvisende, mens du med åbne arme og tydelige fagter oftest opfattes som åben og engageret i samtalen. Din stemme fortæller også meget om, hvordan du har det. Hvis f.eks. stemmen er uklar, eller du rømmer dig og tager hånden op foran munden, vil du fremstå nervøs. Kropssproget udtrykker altså de indre tanker, man har, og afslører, hvad man synes om den situation, man står i, og om de mennesker, man er sammen med ofte uden at vi er klar over det. Faktisk siger man, at man vurderer et fremmed menneske på de første 20 sekunder udelukkende på deres kropssprog. Det kan i sig selv være skræmmende. Men vi kan bruge denne viden om kropssprog til at blive mere bevidste om vores nonverbale fremtoning i mundtlig kommunikation og dermed arbejde bevidst med at blive bedre til at kommunikere.

9 Hvilke signaler indgår i en kommunikation? Figuren ovenfor viser en person (A), der er i samtale med en anden person (B). A sender et mundtligt budskab til B og former dette budskab ved hjælp af brugen af nogle bestemte ord, en bestemt stemmeføring og sit kropssprog (det nonverbale). Dette kan være bevidst eller ubevidst. B modtager budskabet, men det er usikkert, hvorvidt B opfatter budskabet på samme måde, som A havde tænkt. B aflæser bevidst eller ubevidst budskabet ud fra A s ord, stemmeføring og kropssprog, men også ud fra sit kendskab til mennesketyper, erfaringer, viden og stressniveau. Hvis B eksempelvis har dårlige erfaringer med det, A siger, eller hvis A har en truende eller lukket kropsholdning, vil B sandsynligvis tænke negativt om budskabet. Også selvom budskabet ikke var ment negativt. Kommunikation og opmærksomhed Rune og hans hold har fået udleveret en opgave, der skal afleveres ugen efter. Mens læreren forklarede kravene til opgaven, var Rune uopmærksom, og han er derfor ikke helt klar over, hvor lang opgaven skal være. Rune går op til sin lærer og spørger: Hvor mange normalsider skal opgaven fylde?. Runes egen tolkning af situationen er, at han som afsender spørger objektivt om

10 en reel problemstilling. Læreren modtager Runes spørgsmål (budskabet) og tolker ligesom Rune dette som et helt reelt spørgsmål, som han svarer på: Opgaven skal fylde fem sider. Eksemplet viser den optimale situation, hvor afsender og modtager er enige om budskabets intention. Den mundtlige kommunikation er altså vellykket her. Men mundtlig kommunikation handler både om det verbale, atlså det, du siger, og det nonverbale, dvs. dit kropssprog og det, du signalerer med din kropslige attitude. Lad os udvide eksemplet ved at inddrage den nonverbale kommunikation. Nu gik samtalen i ovenstående eksempel godt. Men hvis nu Rune, samtidig med at han stillede spørgsmålet, stod med korslagte arme og så forurettet ud, ville læreren, der ikke var klar over, at Rune ikke havde hørt efter, muligvis ubevidst opfatte de korslagte arme og den nedadvendte mund, som om Rune var utilfreds med opgavens omfang i forhold til deadline. Læreren kunne så have givet sit svar i et surt toneleje, som Rune igen ville stå uforstående over for, da han jo ikke selv var bevidst om, at han med sin kropsholdning havde signaleret utilfredshed. Undertoner Som det fremgår af illustrationen og eksemplet ovenfor, er der altså mere på spil end blot det verbale og nonverbale, når vi kommunikerer. Det er det, der kaldes undertoner. Undertoner er de kommunikationssignaler, vi ikke umiddelbart opfanger, men som alligevel har indflydelse på samtalen. I eksemplet med Rune er der eksempelvis en skæv magtbalance imellem Rune og læreren, idet læreren ved mere om opgaven end Rune. Det kan også være, at der er en forhistorie (altså en kontakt) mellem Rune og læreren, som gør, at læreren aflæser Runes signaler forkert. Måske har Rune før vist negativ attitude over for opgaver, måske har der før været problemer med at få ham til at høre efter.

11 Det, vi siger til en anden person, kan tolkes helt anderledes, end vi havde regnet med. Du kan læse om afkodning af budskaber og om støj i kommunikationen i temaet Grundlæggende kommunikation. Hele vores hverdag består af samtaler og af kommunikation. Det meste af tiden går det fint, men nogle gange misforstår vi hinanden, og det gør vi, fordi vi som afsender oftest sender nogle ubevidste signaler til vores modtagere, som de tolker på. For at få en effektiv kommunikation, skal vi som afsendere altså sørge for en bevidst og klart brug af verbale og nonverbale udtryk altså af ord og kropssprog. Opsummering Når vi skal kommunikerer med andre mennesker, er det vigtigt at overveje, hvilken kommunikationsform vi vil bruge, da vores budskab skal passe til modtageren. Man skelner mellem verbal og nonverbal kommunikation og mellem skriftlig og mundtlig kommunikation. Det nonverbale er det, som vi ikke siger med ord, men i stedet fortæller via vores kropssprog, kropsholdning, tonefald, påklædning og evt. udsmykning af kroppen. I den skriftlige kommunikation er det ekstra vigtigt at være opmærksom på formuleringen, da man ikke har den nonverbale kommunikation til at støtte op om budskabet. Når man kommunikerer på skrift er det derfor vigtigt at holde sig for øje, at man holder en god tone og overholder en vis etikette, for at sikre, at modtageren ikke misforstår budskabet især på de sociale medier. I enhver kommunikationssituation er der også undertoner, som har betydning for, hvordan budskaberne bliver optaget.

12 Case [Foto udeladt] Det er mandag morgen, og første time er i gang. Hold GF1 A er startet på grundforløbet for tre uger siden, så de er nu godt i gang med de faglige emner. I dag skal de have et oplæg om kommunikation fra morgenstunden, og senere på dagen skal de arbejde med forskellige opgaver. Det er Bettina, der underviser i kommunikation. Hun starter med at hilse godmorgen og føre protokol, før hun går over til dagens emne. Hun har skrevet et program på tavlen og har også lagt informationer ud på intranettet inden undervisningen. Bettina kigger ud over klassen. Det er ikke alle elever, der ser lige vågne ud. Emil sidder i sine egne tanker og kigger ud af vinduet. Mie og Maj diskuterer et eller andet. Amira har travlt med at undersøge noget i en bog, og en del andre har travlt med at tjekke Facebook eller andet på deres mobiler. Bettina påkalder sig klassens opmærksomhed ved at lave en høj lyd, og bagefter fortæller hun en sjov historie om noget, hun oplevede i weekenden. Så er hun og eleverne klar til dagens emne. Hvem kommunikerer med hvem? Vi kommunikerer hele tiden, vi kan slet ikke lade være, heller ikke selv om vi ikke siger noget. Men det er ikke altid, at vi er opmærksomme på, at vi kommunikerer. I denne opgave skal I øve jer på at se kommunikationssituationer. [Foto udeladt]

13 Opgave Læs casen om Bettina, og find alle de steder i casen, hvor nogen kommunikerer. Sæt situationerne ind i arbejdsarket Hvem kommunikerer med hvem? Anvend arbejdsarket Hvem kommunikerer med hvem? Drøft parvist eller i grupper, hvad I har fået ud af at arbejde med opgaven. Når kommunikationen går galt Hvad sker der med kommunikationen, når man ikke kender hinanden? Det skal I arbejde med i denne opgave. [Foto udeladt] Opgave Find sammen med tre andre elever, og optag en video, der handler om to situationer, der hver viser, hvordan mundtlig kommunikation kan gå galt, når man ikke kender hinanden, og kropssproget eller andre undertoner påvirker, hvordan budskabet bliver opfattet. I kan bruge et videokamera eller jeres mobiltelefoner til at optage med. Aftal, hvem der arbejder sammen to og to. I hver af jeres tomandsgrupper skal I udarbejde en plan for den samtale, I skal opføre og filme, dvs. hvad den skal handle om, og jeres rollefordeling. I skiftes til at optage hinandens rollespil. Det ene par optager, mens det andet hold spiller rollespillet. Filmen må højst vare tre minutter. Når I er færdige, sender I filmene til jeres underviser.

14 Afslut med at vise filmene for hele klassen, og diskutér, hvad der sker, og hvordan man kan forhindre, at der opstår uhensigtsmæssig kommunikation. Hold øje med budskaberne Al kommunikation handler om budskaber, der skal formidles fra en afsender til en modtager. I denne opgave skal I arbejde med korte, skriftlige budskaber. [Foto udeladt] Opgave Gå sammen i små grupper, og undersøg skilte, opslag m.m. i jeres nærområde. Det kan både være på skolen, i supermarkeder, på den nærmeste busstation eller gågade. Find så mange eksempler, I kan, på, at et budskab kan misforstås eller er skrevet forkert. Dokumentér det ved at tage billeder med jeres mobiltelefon. Find også eksempler på, at afsenderen har brugt forskellige virkemidler for at understrege budskabet. Det kan være i form af mediet, den måde, budskabet er sat op på, farver, billeder m.m. Dokumentér også her med billeder. Når I er tilbage i klassen, laver I et fælles galleri og kigger på de andres eksempler. Saml evt. op i klassen i forhold til brug af virkemidler. Aktiv lytning Når vi kommunikerer med andre, er det vigtigt for os, at den anden virker interesseret og faktisk hører efter. Som professionel har du en særlig pligt til at lytte aktivt, dvs. at være engageret i samtalen. Det skal I øve jer på i denne opgave. [Foto udeladt]

15 Opgave Gå sammen i grupper à fire elever, og fordel følgende fire roller imellem jer: 1. En, der fortæller en historie 2. En, der lytter aktivt 3. En, der ikke lytter aktivt 4. En, der observerer. Start med at forberede jer hver især i minutter på disse punkter: Nr. 1 planlægger, hvilken historie det skal være. Indholdet er underordnet, men det skal være noget, som andre formentlig finder interessant. Nr. 2 laver en liste over alle de ting, man kan gøre for at virke interesseret i løbet af en samtale. Nr. 3 laver en liste over alle de ting, man kan gøre for at virke uinteresseret i løbet af en samtale. Nr. 4 laver en liste over de ting, han eller hun vil observere under kommunikationen. Sæt jer sammen, og spil de roller, I har fået tildelt. Bagefter starter observatøren med at fortælle, hvad han eller hun har lagt mærke til. Herefter fortæller de øvrige i gruppen, hvordan de oplevede situationen. Afslut med at diskutere i klassen, hvad der fremmer aktiv lytning. Opsamling I denne opgave skal I arbejde med alle de emner, som temaet Skriftlig og mundtlig kommunikation kommer ind på. Opgaven tager udgangspunkt i, at I har arbejdet med alle eller

16 nogle af opgaverne til dette tema. [Foto udeladt] Opgave 1 Find sammen med en kammerat, og læs først casen om Line og Simon nedenfor. Lav bagefter en analyse af Line og Simons samtale ud fra modellen om afsender og modtager samt verbal og nonverbal sprogbrug. Line og Simon Line er lige startet på en ungdomsuddannelse og står nu i biografen og venter på en ny veninde fra klassen. Mens hun står og venter, møder hun Simon. Simon er en gammel klassekammerat fra 10. Klasse, og Line har altid syntes godt om ham, men ikke snakket så meget med ham. Simon kommer over til Line. Han smiler. Hej Line, siger han. Hvordan går det hos dig og i din nye klasse?. Line smiler igen Det går godt, siger hun. Men jeg savner alligevel mange fra den gamle klasse. Simon trækker lidt i det ene øjenbryn. Ja, siger han. Det gør jeg også. Line står og ser lidt på Simon. Hun undrer sig over hans ansigtsudtryk og tænker kort, om han mon mener noget andet end det, han siger. Line slår det hen og foreslår: Måske skal vi arrangere en fest med den gamle klasse? Simon får igen dette underlige udtryk i ansigtet, hvor han trækker og løfter det ene øjenbryn. Ja, det kunne da være en god ide, siger han så. Nu er Line forvirret. For hun kender ham jo egentlig ikke særligt godt. Mon han mener det, eller laver han sjov med hende? Hun beslutter sig for at spørge direkte og tager mod til sig. Simon, du ser ikke ud som om du helt mener det, for du trækker så underligt på dit øjenbryn, når du snakker med mig.

17 Der kommer en lang pause. Endelig siger Simon: Ja, det ved jeg godt. Jeg har problemer med mit ene øje, efter at jeg er blevet bidt af en skovflåt, så jeg får stadig medicin for det. Line ler lettet og nu ler Simon også. De fortsætter samtalen med at planlægge klassefesten. De aftaler, at Line skal kontakte alle pigerne, og Simon skal kontakte alle drengene. Simons forældre har en stor villa, hvor de kan holde festen. De aftaler også, at Simon går hjem og snakker med sine forældre og finder en dato. Så kontakter de hver især pigerne og drengene og mødes igen for at aftale det sidste. Nu kommer Lines nye veninde, og inden de går ind i biografen, udveksler Simon og Line telefonnumre. Kan I udlede nogle undertoner i samtalen? Sæt evt. jeres svar ind i arbejdsarket Signaler og kommunikation Synes I, at Line griber sin undren over Simons ansigtstræk korrekt an? Anvend arbejdsarket Signaler og kommunikation Opgave 2 Hjælp Line og Simon med at invitere deres kammerater med til klassefest. Lav en liste over, hvordan Line kontakter pigerne, og hvilke medier hun skal benytte (sms, mail, Facebook, telefon, brev), og giv en begrundelse for dit valg. Hvis du synes, andre medier er mere velegnede (f.eks. Snapchat), må du gerne bruge det. Husk at begrunde dit valg.

18 Lav også en liste over, hvordan Simon kontakter drengene, og hvilke medier han skal benytte, samt en begrundelse herfor. Har I valgt samme medier til pigerne og til drengene? Begrund jeres valg. Evaluering I en evaluering ser du tilbage på et forløb, du har gennemgået og overvejer hvordan det gik. I evalueringen kan indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. VØL skema Når du evaluerer, er det også en god idé at sammenholde målene for temaet med det, du har lært. Har du nået målene? Fik du det ud af det, som du gerne ville? Kig på målene for temaet igen, og udfyld tredje kolonne af VØL skemaet. Anvend VØL skemaet Skriftlig og mundtlig kommunikation. Quiz I evalueringen kan også indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. I denne opgave skal du teste din viden om samarbejde, så du bliver bedre til at bruge begreberne rigtigt.

19 Læs mere Her kan du finde forslag til videre læsning, dvs. henvisninger og links til mere materiale om emnet. Bøger Rosenberg, M. B Ikkevoldelig kommunikation Girafsprog. Borgen.

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Samarbejde. Kom godt i gang

Samarbejde. Kom godt i gang Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til,

Læs mere

DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER

DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER - OM ARGUMENTATION ONLINE Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om debatten på sociale medier. Vi kommer omkring - argumentation og kommunikation Hvad kendetegner argumentation?

Læs mere

Samfundet og virksomheden

Samfundet og virksomheden Samfundet og virksomheden Uanset hvor du arbejder nu eller kommer til, at arbejde i fremtiden, bliver du en del af arbejdsmarkedet. Den måde arbejdsmarkedet fungerer på, får derfor stor betydning for det

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagog Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit

Læs mere

Case Specialiseringsmodulet Ungdomsuddannelser

Case Specialiseringsmodulet Ungdomsuddannelser Case Specialiseringsmodulet Ungdomsuddannelser Deltagere: Klassen 1.x på en ungdomsuddannelse. Tidspunkt: Frikvarter eller pause sidst på ugen. Der bliver kommunikeret på kryds og tværs i denne pause.

Læs mere

At udarbejde og anvende faglig dokumentation

At udarbejde og anvende faglig dokumentation At udarbejde og anvende faglig dokumentation Dokumentation? Hvad skal jeg bruge det til? Jeg skal jo være frisør, automekaniker, social og sundhedsassistent, kontorassistent, kok, tømrer, buschauffør,

Læs mere

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på:

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på: Velkommen til Dag 2 Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forskning viser en stor sammenhæng mellem fysisk aktivitet og læring uanset alder Aktiviteterne skal

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Demokrati. [Foto udeladt]

Demokrati. [Foto udeladt] Demokrati [Foto udeladt] Måske synes du, at der er for få ungdomsboliger, eller at der skal gøres mere for udsatte børn og unge. Måske har du haft en diskussion om et eller flere af sådanne samfundsmæssige

Læs mere

Evaluering. Kom godt i gang

Evaluering. Kom godt i gang Evaluering Evaluering betyder vurdering eller bedømmelse, og begrebet evaluering bliver oftest brugt i sammenhæng med undervisning og læring. Når du arbejder med at lære noget, har det betydning for din

Læs mere

Hvad er den gode mobilstil i skolen? Der er sikkert lige så mange svar, som der er lærere og elever. Men de fleste er nok enige om:

Hvad er den gode mobilstil i skolen? Der er sikkert lige så mange svar, som der er lærere og elever. Men de fleste er nok enige om: Intro Hvad vil det sige at være en god rollemodel for brug af digitale medier? Der er nok lige så mange svar på det spørgsmål, som der er familier. Samtidig er der også nogle elementer, der med stor sandsynlighed

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august Kompetenceområdet kommunikation Tirsdag den 4. august Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet kommunikation I har viden om kompetenceområdet kommunikation

Læs mere

Feedback, anerkendende kommunikation og den nødvendige samtale

Feedback, anerkendende kommunikation og den nødvendige samtale Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Feedback, anerkendende kommunikation

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Konflikter. Kom godt i gang

Konflikter. Kom godt i gang Konflikter Uanset om vi kommunikerer via samtale, på skrift eller gennem kropssprog, har vi en forventning om, at modparten lytter, forstår og reagerer på det, vi fortæller. Hvor mennesker er samlet, er

Læs mere

Samarbejde på arbejdspladsen

Samarbejde på arbejdspladsen Samarbejde på arbejdspladsen Kender du talemåden: Ingen kæde er stærkere end det svageste led? Sådan er det også med et samarbejde og især på en arbejdsplads, hvor man i stor udstrækning arbejder sammen

Læs mere

Faglige arbejdsmetoder

Faglige arbejdsmetoder Faglige arbejdsmetoder Hvis du skal bage, blande en drink eller samle et skab, benytter du dig af en bestemt fremgangsmåde eller metode. Dagligdagen er fuld af metoder, som vi ofte bruger uden at tænke

Læs mere

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Formålet for faget engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke

Læs mere

Kommunikation og adfærd

Kommunikation og adfærd Kommunikation og adfærd Indledning I dit arbejde som servicegartner kommer du i kontakt med to grupper: Planter og mennesker. Delkurserne har indtil nu handlet om at hjælpe dig med at blive bedre til at

Læs mere

Interne retningslinjer for Facebook

Interne retningslinjer for Facebook Interne retningslinjer for Facebook Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Typer af indhold... 3 5.1 Statusopdateringer... 3 5.2 Billede- /videoopslag... 3 5.3 Linkdelinger... 3 3. Behandling af sager...

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1. Bedre. Lytning DANMARK. Kursusafdelingen

Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1. Bedre. Lytning DANMARK. Kursusafdelingen Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1 Bedre Lytning DANMARK Kursusafdelingen Projekt1 04/12/07 10:44 Side 2 Lytningens kunst At høre eller at lytte - det er spørgsmålet At lytte er en svær kunst inden for kommunikationen.

Læs mere

Det professionelle kulturmøde: Hvordan sikrer man ligeværdige faglige samtaler med borgere, som ikke har dansk som modersmål?

Det professionelle kulturmøde: Hvordan sikrer man ligeværdige faglige samtaler med borgere, som ikke har dansk som modersmål? Det professionelle kulturmøde: Hvordan sikrer man ligeværdige faglige samtaler med borgere, som ikke har dansk som modersmål? Vingsted den 5. december 2017 Hver gang vi begynder en faglig samtale med et

Læs mere

10 SOCIALE MEDIER Formål: Målsætning: Elever må gerne medbringe mobiltelefoner på skolen. På Vissenbjerg Skole vil vi derfor:

10 SOCIALE MEDIER Formål: Målsætning: Elever må gerne medbringe mobiltelefoner på skolen. På Vissenbjerg Skole vil vi derfor: 10 SOCIALE MEDIER Formål: Dette princip omhandler alle former for teknologi, som eleverne benytter i skolen. Princippet gælder uanset om teknologien er ejet af skolen eller af elever/forældre. Målsætning:

Læs mere

Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK

Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK UGE 37 Få det bedste ud af din INNOVATIONS- PRAKTIK >>>>>>>> Innovationspraktik uge 37 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Innovationspraktikken er en ny og anderledes mulighed for at udveksle erfaringer mellem offentlige

Læs mere

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror

Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal se to film om traditioner o o Klassekabalen: Lejrskole Bror, min bror Du skal lære o o o o o At tale på dansk om forskellige traditioner i Danmark. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Opfølgning på visionsdag i Sæby Kirke

Opfølgning på visionsdag i Sæby Kirke Køb bøgerne i dag Opfølgning på visionsdag i Sæby Kirke V/! Internationale Udviklingsstudier & Socialvidenskab Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Projektleder i REACT giver dig redskaber og

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission per Elevakti iteter co-funded by the European Commission Indhold 3Indledende aktiviteter Videofilmene Ekstra materiale 4 5 5 Evaluering en del af undervisningen 6 Vil du www-vide mere? I skal ikke nødvendigvis

Læs mere

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Lærerark - baggrundsviden Hvad bruger mennesker kropssprog til? Vores kropssprog siger noget om vores indre stemning. Trækker man f.eks. vejret hurtigt, er man

Læs mere

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Det du gir` får du selv! 1 Definition på service Service er det vi "pakker"

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion Konflikter med kunder Dias 1/16? Konflikter med kunder Formålet med denne lektion er at lære hvad vi kan gøre i en konfliktsituation med en kunde at øve håndtering af konflikter med kunder KonfliktHåndtering

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Det talte sprog kan være mangfoldigt. Det er vigtigt at være bevidst om alle facetter i sprogets verden, som eksempelvis det nonverbale sprog, talesprog,

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. ENGELSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

Det er ofte fastlagt i de nedskrevne regler, hvornår på dagen du må holde pause og i hvor lang

Det er ofte fastlagt i de nedskrevne regler, hvornår på dagen du må holde pause og i hvor lang Pauser Det er ofte fastlagt i de nedskrevne regler, hvornår på dagen du må holde pause og i hvor lang tid. Nogle virksomheder har formiddagspause og frokostpause, mens andre har frokostpause og eftermiddagspause.

Læs mere

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne.

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne. Liebe und Gefühle Niveau 9.-10. klasse Varighed 12 lektioner Om forløbet Forløbet Liebe und Gefühle er tænkt som et supplerende forløb til undervisningen, som eleverne kan arbejde selvstændigt med. Eleverne

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Tidsplan for Kommunikation

Tidsplan for Kommunikation Tidsplan for Kommunikation 09:00 Introduktion til AI og Værdsættende Samtale 09:45 Kaffepause 10:00 Gruppeinterview 11:00 Opsamling og spørgsmål 12:00 Frokost 14:00 Kommunikation og kropssprog 14:15 Øvelse

Læs mere

Dialog og dilemmakort til forældre klasse

Dialog og dilemmakort til forældre klasse Dialog og dilemmakort til forældre 3.-6. klasse Derfor det vigtigt Sociale medier handler først og fremmest om mennesker og værdier, oplevelser, fællesskab, delinger, interessefællesskaber og at udforske.

Læs mere

At tænke med øjnene 1. del

At tænke med øjnene 1. del At tænke med øjnene 1. del Kapitel 5: Øvelsesark 1 Side 1 af 1 Begrebet at tænke med øjnene betyder, at vi hver især bruger vores øjne og vores hjerner til at kigge på vores omgivelser og de mennesker,

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

DAG 4. Kommunikation

DAG 4. Kommunikation DAG 4 Kommunikation Formålet med dagen: At blive klogere på, hvad kommunikation er At bliver klogere på, hvad det vil sige at være en god lytter At blive inspireret til forskellige måder at stille spørgsmål

Læs mere

Børn og sociale medier

Børn og sociale medier Børn og sociale medier Opret en profil i dit barns digitale netværk Hvad er SSP? Skole Socialforvaltning Politi Forebygge kriminalitet, misbrug og mistrivsel Hvad gør vi? SSP-netværkpå de fleste folkeskoler

Læs mere

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse

LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse LEKTIONSPLAN DIG OG DIN MOBIL 2. klasse Formål: Formålet med forløbet for 2. klasse er at give eleverne en guide til, hvad der er god etik omkring brugen af spil som apps og mobilen/tablet som både kommunikationsform,

Læs mere

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik NORDVESTSKOLEN Antimobbepolitik 2017 Vi har et ønske om, at man på Nordvestskolen ser elever, der er glade, trives, tager ansvar for hinanden og har overskud til undervisningen. Det er derfor skolens målsætning

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge

Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge Guidelines for brugen af sociale medier i Børn og Unge Guidelines for brugen af sociale medier i børn og unge 2 Sociale medier som Facebook og Twitter fylder stadig mere i danskernes hverdag. Antallet

Læs mere

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel.

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. Søndre Skole På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller

Læs mere

Elevens alsidige personlige udvikling

Elevens alsidige personlige udvikling Elevens alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Mål Tegn 0.-3. klasse Tegn 4.-7. klasse Tegn 8.-9. (10.)klasse kan samarbejde kan arbejde i grupper á 3-4. arbejder sammen med en makker om opgaver.

Læs mere

Velkommen dag 3. Teammøde

Velkommen dag 3. Teammøde Velkommen dag 3 Dagens program indeholder oplæg og drøftelser om Etiske overvejelser Kommunikation Teammøde Sæt Jer sammen med Jeres team og drøft de, for jer vigtigste pointer fra i går Hvad har I brug

Læs mere

Kommunikatørens. Guide til Platforme. lahme.dk

Kommunikatørens. Guide til Platforme. lahme.dk Kommunikatørens Guide til Platforme lahme.dk Kommunikatørens Guide til Platforme 2 Kære læser, Ja, måske ved du allerede alt det, jeg vil fortælle dig i det nedenstående. Måske har du slet ikke brug for

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

FRA ABSOLUTTE TAL TIL PROCENTTAL REPETITION

FRA ABSOLUTTE TAL TIL PROCENTTAL REPETITION ARBEJDSARK 1 FRA ABSOLUTTE TAL TIL PROCENTTAL REPETITION EKSEMPEL: 2 elever i 5. klasse på en skole går i seng efter kl. 22 på hverdage. Der er 20 elever i klassen. Hvor mange procent går i seng efter

Læs mere

Digital trivsel og forældresamarbejde. Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet

Digital trivsel og forældresamarbejde. Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet Digital trivsel og forældresamarbejde Kuno Sørensen, Gitte Jakobsen og Jon K. Lange, Red Barnet Tænkepause Hvor mange af jer har en mobil? Hvor mange er på nettet dagligt? Hvor mange er på Facebook? Hvor

Læs mere

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION Læringsmål Udtryk og find på idéer via gruppediskussioner. Forklar, hvordan scenerne hænger sammen og skaber kontinuitet, samt hvordan de danner grundlaget for en historie, et stykke eller et digt. Lav

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Professionel borgerkontakt - MBK A/S

Professionel borgerkontakt - MBK A/S Er du i kontakt med mennesker i og uden for organisationen? Vil du være bedre til at få dine budskaber igennem på en god og ordentlig måde? Blive hørt, forstået og respekteret? Kunne styre samtaler bedre?

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen?

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Udgangspunktet for at bruge en erhvervspsykologisk test bør være, at de implicerede parter ønsker at lære noget nyt i

Læs mere

Bedømmelseskriterier

Bedømmelseskriterier Bedømmelseskriterier Grundforløb 1 og 2 - Afsluttende prøve i Dansk Gældende ved prøver, der afholdes efter 1. august 2015 1 Indhold DANSK NIVEAU F... 3 DANSK NIVEAU E... 8 DANSK NIVEAU D...13 DANSK NIVEAU

Læs mere

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling Et udviklingsprojekt på Gentofte Skole ser på, hvordan man på forskellige måder kan fremme elevers alsidige udvikling, blandt andet gennem styrkelse af elevers samarbejde i projektarbejde og gennem undervisning,

Læs mere

Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed afviklet på AAU på 4. semester den

Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed afviklet på AAU på 4. semester den Evaluering af klinisk undervisningsseance i Kvalitetssikring og Patientsikkerhed afviklet på AAU på 4. semester den 25. 26.02.2015 Antal tilbagemeldinger: 131 ud af 138 mulige. 1: Har du fået den fornødne

Læs mere

INSTRUKTØRKURSUS ØV DIG TIL HVER ENESTE GANG LAD VÆRE AT REGNE MED, AT DET HELE SIDDER PÅ RYGRADEN.

INSTRUKTØRKURSUS ØV DIG TIL HVER ENESTE GANG LAD VÆRE AT REGNE MED, AT DET HELE SIDDER PÅ RYGRADEN. UNDERVISNING 1 Forberedelse. 2 Musikken. 3 Step Sheet. 4 Program for en danseaften. 5 Evaluering. 6 Vær altid opmærksom på. 7 Planlægning af en sæson. 8 Etik på dansegulvet. 9 Mine gode råd. 1 Forberedelse

Læs mere

INTERN UDDANNELSE. Kommunikation og medier

INTERN UDDANNELSE. Kommunikation og medier INTERN UDDANNELSE Kommunikation og medier Kommunikation Kommunikation er en situation, hvor en afsender bringer et budskab videre til en modtager, som så i større eller mindre grad forventes at reagere

Læs mere

Innovation i UEA-forløbet på Klostermarksskolen

Innovation i UEA-forløbet på Klostermarksskolen Innovation i UEA-forløbet på Klostermarksskolen Det ønskes undersøgt, om vi kan skabe et forløb med en aktiv UEA-undervisning og vejledning, hvor der i målgruppen drenge (specifikt socialt udsatte og uddannelsessvage

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

Evaluering af underviser. Coaching af underviser

Evaluering af underviser. Coaching af underviser Evaluering af underviser Leder eller vejleder: Jeg bedømmer dig og din undervisning og kommer med kritik, som du bør rette ind efter. Leders vurdering er i centrum. Coaching af underviser Leder eller vejleder:

Læs mere

Undervisningsevaluering Kursus

Undervisningsevaluering Kursus Undervisningsevaluering Kursus Fag: Matematik A / Klasse: tgymaauo / Underviser: Peter Harremoes Antal besvarelser: ud af = / Dato:... Elevernes vurdering af undervisningen Grafen viser elevernes overordnede

Læs mere

Stærkt sprog i praktikken

Stærkt sprog i praktikken Januar 2019 1 Stærkt sprog i praktikken Idéer til at arbejde med sprog IDÉER TIL AT ARBEJDE MED SPROG 2 Introduktion SOSU-faget kræver et stærkt sprog. Det er fx et varieret ordforråd, god udtale og erfaringer

Læs mere

Årsplan 7.x. dansk TG

Årsplan 7.x. dansk TG Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 34 Vi bruger timerne på at lære hinanden bedre at kende og på at planlægge hytteturen. 35 Hyttetur (Bethesda) 36-37 Artikler Medierne er en stor del af vores

Læs mere

OPGAVEARK. Vi ser på opfindelser! DANSK STORM P. MUSEET FAKTA

OPGAVEARK. Vi ser på opfindelser! DANSK STORM P. MUSEET FAKTA 1 Vi ser på opfindelser! Når du kigger på opfindelsestegninger, synes du måske, at de er sjove, eller at noget ved dem er sjovt. 1. Se på tegningen: Hvilke ting er brugt til at bygge opfindelsen? 2. Hvad

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

TEST - VAK læringsstil

TEST - VAK læringsstil TEST - VAK læringsstil Marker det svar, som repræsenterer hvordan du generelt opfører dig. 1. Når jeg skal arbejde med nyt udstyr plejer jeg generelt at: a) læse instruktionerne først b) lytte til en forklaring

Læs mere

02-12-2013. sove. Tjekke FB. Tjekker. vågne. vågne. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre lektier. FB Tjekke FB.

02-12-2013. sove. Tjekke FB. Tjekker. vågne. vågne. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre lektier. FB Tjekke FB. VOX-POP Erfaringer fra tilfældige 6.-8. klasser i det indre København Digital trivsel og forældresamarbejde Kolding den 26. november 2013 Gitte Jakobsen, Red Barnet vågne morgenid mad 1. Frikvarter skole

Læs mere

Fagplan for tysk. Delmål 1 efter 6. klassetrin

Fagplan for tysk. Delmål 1 efter 6. klassetrin Fagplan for tysk Formål Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

EN LØSNING FOR ALLE GUIDE TIL KLUBBEN HVORDAN BAKKER VI OP? Dansk Socialrådgiverforening

EN LØSNING FOR ALLE GUIDE TIL KLUBBEN HVORDAN BAKKER VI OP? Dansk Socialrådgiverforening 1 EN LØSNING FOR ALLE GUIDE TIL KLUBBEN HVORDAN BAKKER VI OP? Dansk Socialrådgiverforening 2 Vi skal vise vores styrke foto Kristian Granquist Overalt i landet er vi socialrådgivere, sammen med hundredetusindevis

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

Hvordan begår man sig på en arbejdsplads?

Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Hvordan begår man sig på en arbejdsplads? Spiller du tit spil? Det kan være computerspil eller ludo, kortspil som f.eks. 500 eller Rommy. Hvad enten du ofte spiller eller nærmest aldrig, ved du sikkert,

Læs mere

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder Arbejdet med webmaterialet udvikler elevernes ordforråd og kendskab til begreber, der vedrører udviklingslande. De læser samt forholder sig til indholdet. Lærer, hvad gør du? Hjælper eleverne i gang med

Læs mere

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Forældrenetværk Forældrenetværk er grupper af forældre, der ønsker at sætte

Læs mere

Antimobbestrategi. Gældende fra den 1. januar 2017

Antimobbestrategi. Gældende fra den 1. januar 2017 Antimobbestrategi Gældende fra den 1. januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil: Have tolerante børn Skabe trygge forpligtende fællesskaber Have at ethvert barn oplever at være

Læs mere

Årsplan for dansk i 6.klasse

Årsplan for dansk i 6.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 6.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! FORMÅLET MED MØDET At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige konflikter PLAN FOR

Læs mere