Programbaserede indsatser for par i krise

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Programbaserede indsatser for par i krise"

Transkript

1 Programbaserede indsatser for par i krise En forskningsoversigt KORT & KLART

2 Om dette hæfte 2 Det har store personlige, sociale og økonomiske omkostninger, når et par afslutter deres forhold og flytter fra hinanden ikke mindst, når der er børn involveret. Der findes en række programbaserede indsatser for skilsmissetruede par, der har til formål at forhindre eller forebygge, at forholdet bryder sammen. Gennem fx samtaler, øvelser og oplæg får parret værktøjer til at styrke deres forhold og håndtere indbyrdes konflikter. Men hvilke af dem hjælper bedst parret? I dette hæfte gennemgås de videnskabelige og evidensbaserede studier, der findes af effekten af indsatser for par i krise. Der er både inddraget studier af konkrete indsatser og bredere forskningsoversigter, der gennemgår den kendte viden på området. Hæftet bygger på SFI-rapporten Parinterventioner og samlivsbrud. En systematisk forskningsoversigt. (SFI rapport 14:02.) Styrke forholdet eller afslutte det? Fælles for undersøgelserne er, at de på forskellig vis forsøger at afgøre, om indsatserne hjælper parret. Nogle af dem ser på, om forholdets kvalitet er forbedret, fx fordi parret har fået værktøjer til at tale bedre sammen og håndtere konflikter bedre. Andre måler direkte på, om indsatsen har mindsket risikoen for, at parret afslutter forholdet, sammenlignet med andre par, der ikke har været gennem et støtteforløb. Det er vigtigt at understrege, at et brud undertiden er den bedste løsning for parret. Rationalet bag undersøgelserne og bag

3 DET BYGGER OVERSIGTEN PÅ: Oversigten bygger på i alt 42 videnskabelige, evidensbaserede studier af indsatser for par i krise. De fleste studier undersøger en konkret indsats, og analyserer, hvilken virkning indsatsen har haft for de par, der har modtaget den. En mindre del af studierne er såkaldte metaanalyser eller systematiske reviews, der samler viden fra tidligere undersøgelser. Studierne er (med få undtagelser) foretaget efter år Over halvdelen af dem stammer fra USA, mens resten kommer fra Australien, Canada, Schweiz, Tyskland, Norge, Sverige og Danmark. 3 SFI's oversigt er således ikke, at forholdet bør fortsætte for enhver pris. Formålet er blot at samle den tilgængelige viden om, hvilke indsatser der bedst hjælper parret til at få et positivt samliv. Rapporten og hæftet er bestilt og finansieret af Egmont Fonden. INDSATSERNE I alt 13 konkrete indsatser bliver undersøgt i studierne. Se en oversigt over de undersøgte indsatser på side 10.

4 Baggrund 4 Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik ender knap 43 pct. af alle ægteskaber ved skilsmisse. Dertil kommer de ugifte par, der går fra hinanden. Beregninger fra SFI viser, at hvert tredje danske barn vil opleve, at deres forældre går fra hinanden. Det betyder, at skilsmisser er en af de mest almindelige livskriser blandt danske børn. Der er meget fokus i forskningen på konsekvenser af disse brud, men der findes ikke meget forskning i, hvordan skilsmisser kan forebygges eller undgås. Denne oversigt er et bidrag til det sidste. Kun få skandinaviske studier USA er førende, når det gælder om at udvikle indsatser for par og måle virkningen af dem, og derfor er der en overvægt af amerikanske studier i denne oversigt. Kun et enkelt af de 42 studier, som gennemgås i oversigten, er fra Danmark. Yderligere tre er fra Norge og Sverige. Det illustrerer, at der mangler effektforskning i skandinavisk regi, når det gælder programmer og forløb for par i krise. Den viden, vi har at basere os på i Danmark, stammer altså primært fra internationale studier. 8 af 13 indsatser er amerikanske Det samme billede tegner sig for de indsatser, som studierne kigger på: 8 af de 13 indsatser, der gennemgås i det følgende, stammer fra USA.

5 Flere af dem har traditionelt været knyttet til starten af ægteskabet som en art kursus for kommende ægtefolk, men er gradvist blevet udbredt til par i almindelighed, i takt med en stigende erkendelse af, at vedligeholdelse og udvikling af parforholdet er nyttigt hele livet igennem. Der findes naturligvis mange flere indsatser for par end dem, der nævnes her. At netop disse 13 er med skyldes, at der er foretaget videnskabelige studier og evalueringer af deres effekt. Hvordan måler man effekten? Det kan være vanskeligt videnskabeligt at måle effekten af et kursus eller forløb for et par, der oplever en krise i deres forhold. En egentlig effektmåling udføres bedst ved at etablere en kontrolgruppe af par, der ikke har modtaget indsatsen, og som man kan sammenligne resultaterne med. Det kræver imidlertid mange ressourcer og kan være praktisk vanskeligt at følge parrene så længe. Derfor benytter kun en mindre del af studierne sig af denne metode. En anden metode kan være at se konkret på, hvorvidt parret går fra hinanden indenfor en årrække efter indsatsen. Også her kan der dog opstå praktiske problemer med at holde kontakten med parrene. Det er kun 6 af de 42 studier, der gennemgås her, der måler effekten ved at se på skilsmisseraten. De fleste studier i oversigten måler virkningen af indsatsen ved at spørge parrene før og efter efter forløbet om deres tilfredshed, deres indbyrdes kommunikation, og hvordan de oplever konflikter i parforholdet. 5

6 Resultater: Hvad virker? 6 Størstedelen af undersøgelserne konkluderer, at indsatserne effektivt hjælper parret til at få et bedre forhold og i mange tilfælde også mindsker sandsynligheden for, at de går fra hinanden. Kun en mindre del af studierne kan dog påvise, at indsatserne også i det lange løb gør en forskel for parrene. Couples Coping Enhancement Training eller CCET, som er udviklet i Schweiz. (Læs mere om CCET på side 18). Ein Partnershaftliches Lernprogramm eller EPL, som er udviklet i Tyskland. (Læs mere om EPL på side 20). 3 af 13 indsatser har veldokumenteret virkning Af de 13 indsatser, der undersøges, er der særligt tre, der viser sig at være virksomme: The Prevention and Relationship Enhancement Program eller PREP. Indsatsen stammer fra USA og findes i dag i flere varianter. (Læs mere om PREP på side 14). At netop de tre indsatser fremhæves, betyder ikke nødvendigvis, at de øvrige 10 indsatser i oversigten ikke virker. Det betyder blot, at der stadig mangler solid viden om deres effekt. For hver af de 10 indsatser er der kun fundet et eller to studier, der undersøger deres virkning, og selvom de fleste studier giver positive resultater, er de ofte udført på et spinkelt grundlag eller viser kun kortsigtede effekter.

7 7 Du kan se en samlet oversigt over de 13 indsatser på side 10. Hvad indeholder de virksomme indsatser? Fælles for de tre programmer, der har den bedst dokumenterede positive effekt, er, at de tager udgangspunkt i kognitiv adfærdsterapi og arbejder med parrets forestillinger om forholdet, deres forventninger til hinanden og deres reaktionsmønstre. God kommunikationspraksis er også et centralt værktøj i de tre indsatser. Endelig er der fokus på, hvilke strategier parret har for at håndtere stress og indbyrdes konflikter (coping). Det udelukker ikke, at der kan være andre virksomme metoder end dem, der indgår i undersøgelserne, men betyder blot, at disse ikke er testet videnskabeligt endnu.

8 Kortsigtede effekter Selvom de fleste studier konkluderer, at indsatserne hjælper parrene på kort sigt, så er det endnu ikke dokumenteret, at den positive virkning også holder i det lange løb. 8 Det skyldes først og fremmest metodiske vanskeligheder. Det kan fx være, at der deltager meget få par, eller at parrene selv har meldt sig til forløbet, hvilket giver en skævhed i forhold til udvælgelsen. Kun få undersøgelser benytter sig desuden af en kontrolgruppe af par, der ikke har fået indsatsen, og som man kan sammenligne resultaterne med. Hvide middelklassepar dominerer For 12 ud af de 13 undersøgte indsatser gælder det, at det kun er hvide middelklassepar, der har deltaget i indsatsen og den efterfølgende undersøgelse. Kun for indsatsen PREP er der foretaget undersøgelser af, hvordan programmet virker for fx par med lav indkomst, eller for par, hvor en eller begge har oplevet skilsmisser som barn.

9 Samlet set er der altså meget begrænset viden om, hvordan programmerne virker for par med forskellige typer baggrund og ressourcer, og det er en grundlæggende svaghed ved undersøgelserne. Forskningsoversigter giver positive resultater En mindre del af undersøgelserne ser ikke på konkrete indsatser, men samler i stedet den kendte forskningsviden om en given type indsatser. Også disse undersøgelser viser generelt positive resultater. Her nævnes nogle få: En af undersøgelserne sammenligner indsatser, hvor parret selv skal gennemgå det udleverede materiale i en slags selvstudie, med indsatser, hvor der både er selvstudie og undervisning. Det viser, at virkningen af den første type indsats er meget lille, mens den anden type indsats, hvor parret også får undervisning, er mere effektiv: Her oplever parret, at deres forhold og indbyrdes kommunikation bliver bedre. En anden undersøgelse sammenligner virkningen af indsatsen i tre forskellige typer forhold: Blandt par, der ikke har oplevet problemer i forholdet, blandt par, som oplever, at de har indbyrdes problemer, og blandt par, der allerede har brudt med hinanden. Undersøgelsen konkluderer på baggrund af tidligere studier, at en forbyggende indsats kan mindske sandsynligheden for, at parret endegyldigt går fra hinanden særligt, hvis indsatsen gives til par i den tidlige fase af deres forhold. I et amerikansk studie fra 2006 sammenligner forskere ved hjælp af registerdata de par, der har deltaget i en programbaseret indsats, inden de blev gift, med den generelle befolkning. De konkluderer, at sandsynligheden for at blive skilt er væsentlig mindre blandt de par, der har deltaget i et forløb, end den er i den generelle befolkning. Det gælder uanset parrets etnicitet, uddannelse og indkomst. 9

10 Indsatserne 10 I det følgende gennemgås alle indsatserne skematisk. På side gennemgås de tre bedst evaluerede indsatser desuden mere detaljeret. Fælles for indsatserne er, at de enten direkte eller indirekte har til formål at forhindre eller forebygge, at parret går fra hinanden. Indsatser, der indirekte arbejder med forebyggelse, handler fx om at forbedre parrenes evne til at kommunikere og håndtere konflikter og om at forbedre deres tilfredshed med samlivet. 5 af de 13 indsatser er rettet specifikt mod gravide eller nybagte forældre.

11 NAVN INDSATSEN GANSKE KORT RESULTATER AF STUDIERNE The Prevention and Re- Flere varianter, både for par og enkeltper- 11 studier fundet. Viser positiv virk- lationship Enhancement soner. Tager udgangspunkt i principper fra ning for parrene i flere kontekster. Program (PREP) kognitiv adfærdsorienteret parterapi. (Se side 14) (USA) Typisk et forløb på timer med oplæg, gruppediskussioner og øvelser i kommunikation og konflikthåndtering. Løbende feedback og hjemmearbejde. Couples Coping En- Tager udgangspunkt i forskning om stress og Fire studier fundet. Positiv virkning hancement Training (CCET) coping. Anbefales ikke til par, som oplever en alvorlig krise eller overvejer skilsmisse. for parrene i flere kontekster. (Se side 18) 11 (Schweiz) Forløb på 18 timer med oplæg, diagnosticering af stressniveau, øvelser og rollespil. Ein Partnershaftliches I lighed med PREP baseret på kognitiv To studier fundet. Begge viser Lernprogramm (EPL) adfærdstilgang. positive, langsigtede virkninger for (Tyskland) parrene. (Se side 20) Seks sessioner, der skal lære par at kommunikere og løse problemer effektivt. Couple CARE Udviklet til at hjælpe rådgivere og undervisere Et studie fundet. Viser positiv virkning (Australien) til effektivt at vejlede par. på parrets tilfredshed og forholdets stabilitet. Seks sessioner med ideer og øvelser koblet til sunde parforhold.

12 NAVN INDSATSEN GANSKE KORT RESULTATER AF STUDIERNE Relationship Evaluation Spørgeskema med 276 spørgsmål til parret Et studie fundet af RELATE i kom- (RELATE) om bl.a. personlighed, værdier og baggrund. bination med Couple CARE. Viser (Australien) Skal inspirere til samtale om forholdet. positiv og langsigtet virkning for kvinderne, men ikke for mændene. The Marriage Check-Up To sessioner med fokus på at øge parrets To studier fundet. Begge tyder på po- (MC) intimitet og accept af hinanden. sitive virkninger, men er udført som (USA) en del af udviklingsarbejdet med MC. Creating Healthy Relati- Særligt udviklet til lavindkomstpar med fore- Et studie fundet. Viser en positiv 12 onships Program (CHRP) (USA) komst af vold i forholdet. virkning på tilfredshed og evne til at håndtere konflikter, men ingen virk- Gruppesessioner med 6-8 par, med videoer, ning på skilsmisseraten. diskussioner og øvelser. Mindfulness-based Re- Udviklet til par, der ikke er i alvorlig krise. To studier fundet. Begge viser positiv lationship Enhancement virkning for tilfredsheden i samlivet (USA) Ni sessioner med meditation, øvelser og og evnen til at håndtere konflikter. undervisning. Power of Two Online Internetbaseret indsats rettet mod gravide og Et studie fundet. Finder positiv virk- (USA) nybagte forældre. ning, men baseret på ret få par og målt få måneder efter indsatsen. Parret afgør selv, hvor meget tid de vil bruge på programmet.

13 NAVN INDSATSEN GANSKE KORT RESULTATER AF STUDIERNE Marriage Moments Program (Australien) Udviklet til at undgå problemer i parforholdet i det første år som nye forældre. Tekstbog med øvelser. Et studie fundet. Viser, at parrene vurderer indsatsen positivt, men finder ingen målbar effekt. Bringing Baby Home (USA) Skal styrke det gravide pars forhold ved at imødegå nogle af de forhindringer, man møder som nye forældre. Et studie fundet. Viser positiv virkning på forholdets kvalitet. 2 dages workshop med oplæg, rollespil og øvelser. 13 Becoming a Family Project USA) Indsats rettet mod gravide par. 24 gruppesessioner med fokus på at afhjælpe konflikter og ændre negative opfattelser. Et studie fundet. Viser, at parrene havde mere stabile forhold end en kontrolgruppe 1 år efter indsatsen, men effekten var væk, da man målte igen 5 år efter indsatsen. Mindful Transition to Parenthood Program (USA) Fire gruppesessioner med mindfulnessøvelser og undervisning. Et studie fundet. Viser, at mændene blev mere tilfredse med samlivet, men finder ingen virkning hos kvinderne.

14 PREP 14 PREP står for The Prevention and Relationship Enhancement Program. PREP er udviklet ved University of Denvers Center for Marital and Family Studies omkring 1980, oprindeligt som et undervisningsforløb for par, før de bliver gift. I dag findes programmet i flere udgaver, både til par og enkeltpersoner. Kognitiv terapi og kommunikation PREP tager udgangspunkt i principper og teknikker fra kognitiv adfærdsorienteret parterapi og kommunikationsorienteret arbejde med par. Et PREP-forløb fokuserer på at hjælpe parret til at kommunikere bedre sammen, løse konflikter mere konstruktivt og afstemme deres forventninger til samlivet for at opnå større tilfredshed med forholdet. Et typisk PREP-forløb varer timer fordelt på et antal sessioner. Forløbet består af oplæg, gruppediskussioner, kommunikationsøvelser, udvikling af konfliktløsningsstrategier samt feedback og hjemmearbejde. Færre skilsmisser blandt PREP-par Der er fundet 11 studier, der undersøger virkningen af PREP i forskellige sammenhænge. Den første evaluering af indsatsen blev offentliggjort i Her fulgte man to grupper par en, som havde deltaget i et PREP-forløb, og en, der ikke havde. Da man

15 15

16 opsøgte parrene 5 år senere, var der en tydelig forskel mellem de to grupper: Parrene, der havde deltaget i PREP-forløbet, havde betydeligt mere stabile forhold end dem, der ikke havde deltaget. Blandt de sidste var 16 pct. blevet skilt i løbet af de 5 år, mens det samme kun var tilfældet for 8 pct. af de par, der havde deltaget i PREP. Forskellig virkning for forskellige grupper Flere studier har undersøgt virkningen af PREP på forskellige grupper og her fundet store variationer. I 2001 foretog australske forskere et studie af PREP, der også inddrog parrenes erfaringer fra deres egen barndom. Forskernes fokus var på parrenes evne til at kommuni- 16

17 kere, og resultatet af undersøgelsen var, at der for hele gruppen af par gennemsnitligt ikke var nogen målbar virkning af indsatsen. skilt, mens det samme var tilfældet for 6 pct. af parrene i en kontrolgruppe, der ikke havde deltaget i PREP. Så man derimod isoleret på de par, hvor en eller begge selv havde oplevet en skilsmisse som børn, eller hvis forældre havde haft et voldeligt forhold, var der meget positive effekter. For par uden disse erfaringer i bagagen havde indsatsen ikke umiddelbart nogen effekt. Flere amerikanske studier har set på, hvordan PREP virker blandt socialt udsatte lavindkomstpar. Disse undersøgelser viser større positive virkninger end for middelklassepar på områder som fx kommunikation, konflikthåndtering og gensidig tillid. En særlig version af PREP er udviklet for ansatte i hæren, hvis forhold må formodes at være under særligt pres i forbindelse med fx skiftende udstationeringer. Også her viser et studie positive virkninger: 1 år efter PREP-forløbet var 2 pct. af parrene blevet Skandinaviske studier af PREP Der er fundet tre skandinaviske studier af PREP to svenske og et dansk. Fælles for dem er, at de alle undersøger virkningen af PREP hos par, der er gravide eller netop har fået deres første barn og at de ikke finder nogen effekter af forløbet. Det resultat kan skyldes flere faktorer: For det første er perioden omkring fødslen af det første barn generelt nok ikke den mest optimale for et par, der gerne vil arbejde med deres forhold. For det andet i forlængelse heraf er der en tendens til, at de gravide par, der alligevel vælger at gå i gang med et forløb, ofte har kendt hinanden kortere tid. En undersøgelse viste også, at de deltagende par oftere havde depressive symptomer eller dårligere helbred end andre par. Det mindsker alt andet lige sandsynligheden for, at parrene får glæde af forløbet. 17

18 CCET CCET står for Couples Coping Enhancement Training. Programmet er udviklet i Schweiz i Fire studier Der er fundet fire studier af CCET, alle foretaget i Schweiz. 18 Om CCET CCET tager udgangspunkt i teorier om stress og coping. Formålet er at mindske kriser i parforholdet, men det understreges, at CCET ikke kan træde i stedet for egentlig parterapi. Programmet anbefales heller ikke til par, der allerede overvejer at blive skilt, eller som gennemgår en alvorlig krise i deres forhold. Et af de første internationalt publicerede studier af CCET kom i Her havde man fulgt en gruppe midaldrende par, der havde boet sammen i flere år, og som havde relativt dårligt fungerende forhold. Studiet fandt, at CCET hjalp parrene måske mindre overraskende, da alle par selv havde valgt at deltage i forløbet. CCET består af et 18-timers forløb, der fokuserer på at forbedre parrenes copingstrategier og derigennem mindske mulige problemer med kommunikation. Forløbet indeholder oplæg, diagnosticering af stressniveau, øvelser samt rollespil og feedback. CCET og stress Et studie fra 2003 fokuserede på par med børn mellem 2 og 12 år, som havde oplevet stress i forbindelse med børnenes opvækst. Også her kunne man måle en positiv virkning af indsatsen, lige efter at forløbet var

19 19 afsluttet, særligt for kvinderne. Virkningerne havde dog udlignet sig, da man foretog målinger et halvt og et helt år efter forløbet. Et andet studie forsøgte at måle indsatsens effekt på både det mentale og det fysiske velbefindende hos parrene. Her kunne man påvise, at CCET både for mænd og kvinder førte til bedre mentalt velbefindende også 1 år efter indsatsen men at det fysiske velbefindende ikke blev påvirket af forløbet. CCET gennem arbejdspladsen Det sidste fundne studie af CCET undersøgte et program, hvor CCET var blevet introduceret for parrene gennem den enes arbejdsplads. Her havde CCET en god virkning på parrenes evne til at kommunikere, men målingen viste også, at det var den part i forholdet, på hvis arbejdsplads programmet var introduceret, der fik mest glæde af forløbet: Her var den positive virkning vedvarende, mens der ikke var langsigtede effekter af indsatsen for den anden part i forholdet.

20 EPL 20 EPL står for Ein Partnershaftliches Lernprogramm. Indsatsen er udviklet i Tyskland. Den består af 6 sessioner designet til at lære par at kommunikere og løse problemer effektivt. Langsigtede effekter Oversigten indeholder to studier af EPL. Begge studier udmærker sig ved at finde langsigtede, positive virkninger af indsatsen. I det ene studie viser målingen 5 år efter indsatsen, at 4 pct. af de par, der har deltaget i et EPL-forløb, er blevet skilt i mellemtiden. I kontrolgruppen af par, der ikke har deltaget i forløbet, er 16 pct. derimod blevet skilt i løbet af de samme 5 år. I det andet studie har man opsøgt parrene, 11 år efter at de modtog EPL-indsatsen. Også her er skilsmisseraten blandt dem betydeligt lavere end i en lignende gruppe, der ikke har deltaget i ELP-programmet. I begge studier medvirker der dog forholdsvis få par. Der er desuden ingen tilgængelig viden om, hvorvidt EPL har forskellig virkning i forskellige situationer, livsfaser eller for par med forskellig social baggrund.

21 Perspektiver Oversigten viser, at der findes flere indsatser for par i krise, der giver gode resultater men også, at der mangler forskning i skandinavisk regi på området. Mange indsatser, få studier Oversigten viser, at der findes adskillige programbaserede indsatser, som har til formål at hjælpe par i krise til et bedre samliv og dermed forebygge, at de vælger at gå fra hinanden. Men der er relativt få studier af indsatsernes virkning og stort set ingen skandinaviske studier. Den viden, vi har at basere os på i Danmark, stammer altså fra internationale studier, der overordnet viser gode resultater af indsatserne. Det står klart, at indsatserne har et stort potentiale, men der er behov for yderligere forskning i, hvilke indsatser der giver mening at implementere i en dansk kontekst. Timing af indsatsen Oversigtens resultater tyder også på, at det er vigtigt at overveje timingen af indsatsen det vil sige, hvornår i parrets fælles liv man tilbyder et støtteforløb med det formål at styrke forholdet. En del af de indsatser, der gennemgås her, er fx målrettet gravide og nybagte forældre, og her er det svært at finde overbevisende målinger af, at indsatsen også på langt sigt har en effekt. Implementering i hverdagen I beskrivelsen af indsatserne nævnes der meget lidt om, hvordan de værktøjer, parrene får med hjem, skal blive en integreret 21

22 22 del af deres hverdag. Overvejelser af den art vil formodentlig kunne bidrage til, at deltagerne får et mere langsigtet udbytte af forløbene. Det virker men hvorfor? Undersøgelserne viser samstemmende, at parrene har gavn af forløbene. Det er også muligt at pege på nogle fælles elementer i de indsatser, der er særligt virksomme: kognitiv adfærdsterapi, coping og kommunikationspraksis. Men mange aspekter af indsatserne er stadig relativt dårligt belyste: Hvilke betydning har indlæringsformerne i forløbet? Er virkningen af den samme indsats forskellig i forskellige lande? Hvilke komponenter i indsatsen er det helt præcist, der virker, og hvorfor? Hvilken betydning har parrets baggrund, indkomst og erfaringer for udfaldet? Også her er der brug for yderligere forskning og bedre forskningsdesign.

23 Opsummering DET VISER OVERSIGTEN: Undersøgelserne viser overordnet, at indsatserne styrker parrets forhold og i mange tilfælde også mindsker sandsynligheden for, at de vælger at afslutte forholdet. Af de 13 indsatser, der er undersøgt, er særligt 3 dokumenteret som virksomme: PREP, CCET og EPL. Fælles for de tre indsatser er, at de tager udgangspunkt i kognitiv adfærdsterapi og god kommunikationspraksis og inddrager stresshåndtering og coping som redskaber. 23 Flertallet af de fundne undersøgelser er amerikanske, mens kun en enkelt er dansk. Den viden, vi har at bygge på i Danmark, stammer altså primært fra internationale undersøgelser som dem, der er gennemgået her. Selvom undersøgelserne overvejende finder positive resultater, lider mange af dem også under metodiske vanskeligheder. Der har fx deltaget relativt få par i forløbene, eller man har ikke etableret en kontrolgruppe, som resultaterne kan sammenlignes med. For 12 af de 13 indsatser er virkningen kun afprøvet på hvide middelklassepar, og der mangler viden om indsatsernes virkning for par med anden etnicitet, baggrund og social situation. Desuden måler kun få studier de langsigtede effekter af indsatsen.

24 Pjecen er forfattet af: Lisbeth Trille Gylling Loft, forsker, tidl. SFI Trine Jørgensen, kommunikationsmedarbejder, SFI Mere viden om emnet: Lisbeth Trille Gylling Loft: Parinterventioner og samlivsbrud. En systematisk forskningsoversigt. (14:02), SFI, 2014 Rapporten kan læses og downloades på Udgiver: SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 2014 Foto: Colourbox Design: heddabank.dk Tryk: rosendahls schultz grafisk

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART

Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Børn i lavindkomstfamilier KORT & KLART Om dette hæfte 2 Hvor mange børn lever i familier med en lav indkomst? Er der blevet færre eller flere af dem i de seneste 30 år? Og hvordan går det børn i lavindkomstfamilier,

Læs mere

Indsatser til forældre i konflikt kan forbedre børns livschancer

Indsatser til forældre i konflikt kan forbedre børns livschancer Indsatser til forældre i konflikt kan forbedre børns livschancer Der findes et væld af interventioner, kurser og indsatser, der har til formål at styrke parforhold og forebygge brud - blandt andet gennem

Læs mere

Kan børnehaven hjælpe udsatte børn?

Kan børnehaven hjælpe udsatte børn? Kan børnehaven hjælpe udsatte børn? - Ny viden om udsatte børn og unge Alva Albæk Nielsen, Forskningsassistent Det Nationale Forskningscenter for velfærd (SFI) Dagsorden Introduktion til emnet Diskussion

Læs mere

BEHANDLING REDUCERER UNGES TILBAGEFALD TIL KRIMINALITET

BEHANDLING REDUCERER UNGES TILBAGEFALD TIL KRIMINALITET NORDISK CAMPBELL CENTER HVAD VIRKER? EVIDENS OM EFFEKTER NR 10 2007 Artiklen bygger på denne Campbell forskningsoversigt: Armelius B-Å, Andreassen TH: Cognitive-behavioral treatment for antisocial behavior

Læs mere

VELUDFØRT KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI HALVERER KRIMINELLES TILBAGEFALD

VELUDFØRT KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI HALVERER KRIMINELLES TILBAGEFALD NORDISK CAMPBELL CENTER HVAD VIRKER? EVIDENS OM EFFEKTER NR 1 2008 Artiklen bygger på denne Campbell-forskningsoversigt: Mark W. Lipsey, Nana A. Landenberger, Sandra J. Wilson: Effects of Cognitive-Behavioral

Læs mere

Det gode elevforløb. En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten. Oktober 2013

Det gode elevforløb. En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten. Oktober 2013 En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten Oktober 2013 En dialogpjece til elev- og oplæringsansvarlige i staten Udgivet oktober 2013 Udgivet af Moderniseringsstyrelsen og HK/Stat Publikationen

Læs mere

Flytninger fra byer til land- og yderkommuner

Flytninger fra byer til land- og yderkommuner Flytninger fra byer til land- og yderkommuner Højtuddannede og socialt udsatte gruppers flyttemønstre og motiver KORT & KLART Om dette hæfte 2 Hvorfor vælger henholdsvis højtuddannede og socialt udsatte

Læs mere

Tryghed og trivsel for børn og voksne Faguddannelser og supervision

Tryghed og trivsel for børn og voksne Faguddannelser og supervision Tryghed og trivsel for børn og voksne Faguddannelser og supervision Til dig, der arbejder med par, forældre, børn og familier Center for Familieudvikling Tryghed og trivsel for børn og voksne Center for

Læs mere

PARINTERVENTIONER OG SAMLIVSBRUD

PARINTERVENTIONER OG SAMLIVSBRUD PARINTERVENTIONER OG SAMLIVSBRUD EN SYSTEMATISK FORSKNINGSOVERSIGT 14:02 LISBETH TRILLE G. LOFT 14:02 PARINTERVENTIONER OG SAMLIVSBRUD EN SYSTEMATISK FORSKNINGOVERSIGT LISBETH TRILLE G. LOFT KØBENHAVN

Læs mere

ANTIMOBBEPROGRAMMER VIRKER

ANTIMOBBEPROGRAMMER VIRKER HVAD VIRKER? EVIDENS OM EFFEKTER NR. 01 2011 Artiklen bygger på denne Campbell forskningsoversigt: Farrington D P, Ttofi M M: School-Based Programs to Reduce Bullying and Victimization. Campbell Collaboration,

Læs mere

Evaluering Opland Netværkssted

Evaluering Opland Netværkssted Evaluering Opland Netværkssted November 2015 1 Indholdsfortegnelse Indhold Evalueringsrapportens struktur... 3 Intro til spørgeskemaundersøgelsen... 3 Antal brugere gennem Oplands første år... 3 Evaluering

Læs mere

Vidensbegreber vidensproduktion dokumentation, der er målrettet mod at frembringer viden

Vidensbegreber vidensproduktion dokumentation, der er målrettet mod at frembringer viden Mar 18 2011 12:42:04 - Helle Wittrup-Jensen 25 artikler. Generelle begreber dokumentation information, der indsamles og organiseres med henblik på nyttiggørelse eller bevisførelse Dokumentation af en sag,

Læs mere

Synlig Læring i Gentofte Kommune

Synlig Læring i Gentofte Kommune Synlig Læring i Gentofte Kommune - også et 4-kommune projekt Hvor skal vi hen? Hvor er vi lige nu? Hvad er vores næste skridt? 1 Synlig Læring i følge John Hattie Synlig undervisning og læring forekommer,

Læs mere

Arbejdsfastholdelse og sygefravær

Arbejdsfastholdelse og sygefravær Arbejdsfastholdelse og sygefravær Resultater fra udenlandske undersøgelser Mette Andersen Nexø NFA 2010 Dagens oplæg Tre konklusioner om arbejdsfastholdelse og sygefravær: Arbejdsrelaterede konsekvenser

Læs mere

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng?

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? NOTAT NP92-961b JKJ/BT-DGR 4. december 1997 Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? Revideret januar 1993 NOTAT NP92-961b 2 1. Om børnekræft I perioden fra 1945 og frem til i dag har udviklingen

Læs mere

Indhold Familieiværksætterne... 2

Indhold Familieiværksætterne... 2 Orientering om Familieiværksætterne og PREP (parforholdskurser) 2014-2016 I Budgetforligstekst 2015-18 fremgår under punktet Forældreinformation og parterapi: Randers kommune finder, at forældre er centrale

Læs mere

Børnefattigdom i Grønland

Børnefattigdom i Grønland Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold, Socialudvalget UGF alm. del - Bilag 143,SOU alm. del - Bilag 417 Offentligt Børnefattigdom i Grønland en statistisk analyse af indkomstdata for husstande med børn

Læs mere

Ligestillingsudvalget 2015-16 LIU Alm.del Bilag 6 Offentligt

Ligestillingsudvalget 2015-16 LIU Alm.del Bilag 6 Offentligt Ligestillingsudvalget 2015-16 LIU Alm.del Bilag 6 Offentligt PRESSEMEDDELELSE Foreningen Far har indleveret FN rapport om menneskerettighederne for børn og fædre i Danmark med 24 anbefalinger. 1.2 millioner

Læs mere

EN HJERNERYSTELSE, DER VARER VED

EN HJERNERYSTELSE, DER VARER VED EN HJERNERYSTELSE, DER VARER VED En undersøgelse af effekten af et rehabiliteringsforløb for personer, der lider af postcommotionelt syndrom Projektet er gennemført i perioden 1. januar 2012 19. august

Læs mere

Hvad virker i undervisning

Hvad virker i undervisning www.folkeskolen.dk maj 2006 1 / 5 Hvad virker i undervisning Af Per Fibæk Laursen Vi ved faktisk en hel del om, hvad der virker i undervisning. Altså om hvad det er for kvaliteter i undervisningen, der

Læs mere

Ph.d.-projekt: Virkningsevaluering af beskæftigelsesindsatser for aktivitetsparate ledige - Hvad virker for hvem under hvilke omstændigheder?

Ph.d.-projekt: Virkningsevaluering af beskæftigelsesindsatser for aktivitetsparate ledige - Hvad virker for hvem under hvilke omstændigheder? Ph.d.-projekt: Virkningsevaluering af beskæftigelsesindsatser for aktivitetsparate ledige - Hvad virker for hvem under hvilke omstændigheder? Indledning Thisted Kommune og Aalborg Universitet har igangsat

Læs mere

Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). I forbindelse med fejringen af NKVTS 10-års jubilæum, har de valgt

Læs mere

De negative effekter af kræft på beskæftigelse afhænger af jobbet, før man fik kræft

De negative effekter af kræft på beskæftigelse afhænger af jobbet, før man fik kræft februar 016 Nyt fra rff De negative effekter af kræft på beskæftigelse afhænger af jobbet, før man fik kræft B landt dem, som overlever en kræftsygdom, og som var i beskæftigelse før sygdommen, fortsætter

Læs mere

Uddannelsespuljen 2008 2011

Uddannelsespuljen 2008 2011 Uddannelsespuljen 2008 2011 Denne pjece præsenterer evalueringen af Uddannelsespuljen 2008-2011. NIRAS har gennemført evalueringen for Center for Frivilligt Socialt Arbejde efter bevilling givet af Social-

Læs mere

Teamsamarbejde om målstyret læring

Teamsamarbejde om målstyret læring Teamsamarbejde om målstyret læring Dagens program Introduktion Dagens mål Sociale mål Gennemgang Øvelse Teamsamarbejde Gennemgang Værdispil Planlægningsredskab til årsplanlægning Introduktion Arbejde med

Læs mere

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3 REBECCA HANSSON BABYTEGN Forlaget BabySigning 3 FORORD Da jeg i 2009 blev mor for første gang, blev jeg introduceret til babytegn. Vi brugte det flittigt med vores datter, og da hun var et 1 år, brugte

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Social Kapital og Sygefravær Baggrund og forløbsbeskrivelse

Social Kapital og Sygefravær Baggrund og forløbsbeskrivelse Social Kapital og Sygefravær Baggrund og forløbsbeskrivelse Baggrund Det er veldokumenteret, at der er en klar sammenhæng mellem Sygefravær og Social Kapital. Derfor er det muligt at reducere Sygefravær

Læs mere

Beskrivelse af indhold Familieorienteret alkoholbehandling

Beskrivelse af indhold Familieorienteret alkoholbehandling Beskrivelse af indhold Familieorienteret alkoholbehandling Et-årigt kursusforløb i ni moduler à to dage fra 22. maj 2012 til 27. februar 2013 1. Modul - 22. og 23. maj 2012 Introduktion, definitioner og

Læs mere

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Folkeoplysning i forandring II 23.-24. maj 2016 Chefanalytiker Henriette Bjerrum Foto: Dorte Vester, Dalgas Skolen AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Baggrunden for fokus på mental sundhed

Læs mere

INDSATSER MOD MOBNING RESULTATER FRA ET CAMPBELL REVIEW METTE DEDING, SFI CAMPBELL

INDSATSER MOD MOBNING RESULTATER FRA ET CAMPBELL REVIEW METTE DEDING, SFI CAMPBELL INDSATSER MOD MOBNING RESULTATER FRA ET CAMPBELL REVIEW METTE DEDING, SFI CAMPBELL DISPOSITION Evidensbaseret viden, politik og praksis Campbell systematiske forskningsoversigter Campbell forskningsoversigt

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

Lave og stabile topindkomster i Danmark

Lave og stabile topindkomster i Danmark 18 samfundsøkonomen nr. 3 oktober 1 Lave og stabile topindkomster i Danmark Lave og stabile topindkomster i Danmark Personerne med de højeste indkomster har fortsat kun en begrænset del af de samlede indkomster

Læs mere

Bilag 1: beskrivelse af programmerne der afprøves i projektet

Bilag 1: beskrivelse af programmerne der afprøves i projektet Bilag 1: beskrivelse af programmerne der afprøves i projektet Programmet der afprøves i dette projekt er udviklet i Canada og England 1. De er baseret på kognitiv færdighedstræning og har vist sig særdeles

Læs mere

For at vurdere om familier kan indgå i studiet screenes de for om de er i risiko for dårligt psykosocialt udfald vha. Family Relation Index.

For at vurdere om familier kan indgå i studiet screenes de for om de er i risiko for dårligt psykosocialt udfald vha. Family Relation Index. Bilag 4: Evidenstabel Forfatter År Studietype Studiets Kissane et al. 2006 Randomiseret kontrolleret studie (Ib) ++ 81 familier med minimum et barn på over 12 år og en døende forælder på 35-70 år med kræft.

Læs mere

Skolerettede indsatser for elever med svag socioøkonomisk baggrund KORT & KLART

Skolerettede indsatser for elever med svag socioøkonomisk baggrund KORT & KLART Skolerettede indsatser for elever med svag socioøkonomisk baggrund KORT & KLART Om dette hæfte 2 Mange undersøgelser har vist, at børn og unges sociale og økonomiske baggrund har betydning for, hvordan

Læs mere

Zippys Venner. Information om Zippys Venner. et forsknings- og evidensbaseret internationalt undervisningssystem indenfor social emotionel læring

Zippys Venner. Information om Zippys Venner. et forsknings- og evidensbaseret internationalt undervisningssystem indenfor social emotionel læring Information om et forsknings- og evidensbaseret internationalt Zippys venner undervisningssystem indenfor social emotionel læring Anbefalet af Undervisningsprogrammet har som målsætning at lære børn i

Læs mere

Hvordan køber danskerne på nettet?

Hvordan køber danskerne på nettet? Hvordan køber danskerne på nettet? Valg af netbutik Dansk Erhverv har set nærmere på danskernes købsproces, og på hvor tilfredse og trygge vi er ved at købe på nettet. Når det kommer til at finde den netbutik,

Læs mere

Hvad er KEEP? KEEP-metoden

Hvad er KEEP? KEEP-metoden Hvad er KEEP? KEEP ( Keeping Fosterparents and Kinship parents Trained and Supported ) er et vidensbaseret kursus-program for plejefamilier med det sigte at forebygge og håndtere problemadfærd hos plejebørn.

Læs mere

Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING

Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING Chef for Center for Børn og forebyggelse Preben Siggaard Formand for Børne- og Familieudvalget Dorthe West Evidenskoordinator

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Brøndby Kommune Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Høj tilfredshed og stor fastholdelsesgrad drevet af glæde ved de nærmeste forhold ved arbejdet 1.950 medarbejdere deltog fin svarprocent på 75 totalt,

Læs mere

Hvad er effekten af tidlige universelle og målrettede forældreindsatser hos at risk - forældregrupper og andre forældregrupper?

Hvad er effekten af tidlige universelle og målrettede forældreindsatser hos at risk - forældregrupper og andre forældregrupper? Hvad er effekten af tidlige universelle og målrettede forældreindsatser hos at risk - forældregrupper og andre forældregrupper? Maiken Pontoppidan, forsker 2 God barndom Venner Rask Uddannelse Job Bolig

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

Consumer Policy Toolkit. Forbrugerpolitisk toolkit. Summary in Danish. Sammendrag på dansk

Consumer Policy Toolkit. Forbrugerpolitisk toolkit. Summary in Danish. Sammendrag på dansk Consumer Policy Toolkit Summary in Danish Forbrugerpolitisk toolkit Sammendrag på dansk Markederne for varer og tjenester har været igennem betydelige forandringer i de sidste 20 år. Reformer af love og

Læs mere

folkeskolen.dk Tema: Læringsmål DECEMBER 2013 SKOLEBØRN

folkeskolen.dk Tema: Læringsmål DECEMBER 2013 SKOLEBØRN Tema: Læringsmål 6 DECEMBER 2013 SKOLEBØRN Hvor skal jeg hen? Hvor er jeg nu? Hvad er næste skridt? Seks ud af ti forældre oplever, at der ikke er opstillet mål for, hvad deres barn skal lære i skolen.

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING 2016 Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

PÅ VEJ FREM. En analyse af uddannelsesmønstret for unge i udsatte boligområder

PÅ VEJ FREM. En analyse af uddannelsesmønstret for unge i udsatte boligområder PÅ VEJ FREM En analyse af uddannelsesmønstret for unge i udsatte boligområder PÅ VEJ FREM KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER Uddannelsesmønstrene for unge i Danmark har de seneste år ændret sig markant, så stadigt

Læs mere

De Midaldrende Danske Tvillinger

De Midaldrende Danske Tvillinger Det Danske Tvillingregister De Midaldrende Danske Tvillinger - En informationspjece om forskningsresultater fra Det Danske Tvillingregister Det Danske Tvillingregister blev grundlagt ved Københavns Universitet

Læs mere

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet F O A f a g o g a r b e j d e Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet FOA-medlemmernes sundhed FOA Fag og Arbejde 1 Politisk ansvarlig:

Læs mere

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3

REBECCA HANSSON BABYTEGN. Forlaget BabySigning 3 REBECCA HANSSON BABYTEGN Forlaget BabySigning 3 FORORD Da jeg i 2009 blev mor for første gang, blev jeg introduceret til babytegn. Vi brugte det flittigt med vores datter, og da hun var et 1 år, brugte

Læs mere

Hvorfor en ny reform. Ny Folkeskolereform. Hvorfor en ny reform. En mindsetændring 01-11-2013. Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen

Hvorfor en ny reform. Ny Folkeskolereform. Hvorfor en ny reform. En mindsetændring 01-11-2013. Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Hvorfor en ny reform Ny Folkeskolereform Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Vi har en god folkeskole, men den skal være bedre på flere områder vejen til en hel ny version af Parkskolen

Læs mere

1. Par med problemer i parforholdet tilbydes 5 parterapeutiske samtaler pr. par hos privatpraktiserende og autoriseret psykolog eller terapeut.

1. Par med problemer i parforholdet tilbydes 5 parterapeutiske samtaler pr. par hos privatpraktiserende og autoriseret psykolog eller terapeut. Notatark Sagsnr. 27.27.00-G01-1-14 Sagsbehandler Thomas Frank 22.9.2017 Anden evaluering september 2017 - PREP og parterapi Der opleves stigende udfordringer med problemer i parforholdet og samlivet, som

Læs mere

Forældrene i fokus Socialstyrelsens mestringsprogram for forældre til børn med handicap

Forældrene i fokus Socialstyrelsens mestringsprogram for forældre til børn med handicap Forældrene i fokus Socialstyrelsens mestringsprogram for forældre til børn med handicap Mestringsprogrammet - overblik Mestringsprogrammet Kortlægning af evidensbaserede og lovende indsatser samt kommunale

Læs mere

Grønlandske børn i Danmark. Else Christensen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

Grønlandske børn i Danmark. Else Christensen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Grønlandske børn i Danmark Else Christensen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd To undersøgelser: Else Christensen, Lise G. Kristensen, Siddhartha Baviskar: Børn i Grønland. En kortlægning af

Læs mere

Efteruddannelseskursus for interne /eksterne patentrådgivere

Efteruddannelseskursus for interne /eksterne patentrådgivere 1 Efteruddannelseskursus for interne /eksterne patentrådgivere Hvorfor er sådan et kursus en god idé En partner i et af de største danske konsulentfirmaer for salgstræning har sagt: Når danske ingeniører

Læs mere

Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil

Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil Medierådet for Børn og Unge Ansvarshavende: Sekretariatschef Susanne Boe Stud. Mag. Anne Rahbek Oktober 2006 Indhold Metode...

Læs mere

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme Ottawa Charter Om sundhedsfremme Forord Komiteen for Sundhedsoplysning ønsker med denne publikation at udbrede kendskabet til en væsentlig international aktivitet for at fremme sundhed. Charteret er udarbejdet

Læs mere

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne EMNE FOR DENNE RAPPORT Denne rapport er resultatet af workshop for skolebestyrelserne i Stevns Kommune.

Læs mere

Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog

Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog 11. maj 2010 Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog Århus Kommune har siden 2006 henvist skolebegyndere med dansk som andetsprog og med et ikke uvæsentligt

Læs mere

Lær mig noget. Hver dag. Læring for de 0 2 årige i dagtilbud.

Lær mig noget. Hver dag. Læring for de 0 2 årige i dagtilbud. Lær mig noget. Hver dag. Læring for de 0 2 årige i dagtilbud. Der er hul igennem til de små Børn i 0-2-års alderen er parate til læring: De er faktisk født klar. Og det skal imødekommes. Vi skal selvfølgelig

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om udvikling af retningslinjer for duftstoffer på sygehuse og i daginstitutioner

Forslag til folketingsbeslutning om udvikling af retningslinjer for duftstoffer på sygehuse og i daginstitutioner 2009/1 BSF 84 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 10. december 2009 af Pia Olsen Dyhr (SF), Jonas Dahl (SF) og Steen Gade (SF) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

UNG GRAVID UNG MOR. Årsberetning 2009 NÆSTVED KOMMUNE BØRNE OG KULTURFORVALTNINGEN

UNG GRAVID UNG MOR. Årsberetning 2009 NÆSTVED KOMMUNE BØRNE OG KULTURFORVALTNINGEN UNG GRAVID UNG MOR Årsberetning 2009 NÆSTVED KOMMUNE BØRNE OG KULTURFORVALTNINGEN BØRNE12. april 2010 Børnesundhedstjenesten Ledelsessekretariatet for Børn og Kultur UNG GRAVID UNG MOR Årsberetning 2009

Læs mere

Niels Egelund (red.) Skolestart

Niels Egelund (red.) Skolestart Niels Egelund (red.) Skolestart udfordringer for daginstitution, skole og fritidsordninger Kroghs Forlag Indhold Forord... 7 Af Niels Egelund Skolestart problemer og muligheder... 11 Af Niels Egelund Forudsætninger

Læs mere

BØRN OG UNGE SSP Aarhus Oplæg v. Konsulent Heidi Alstrup. Gademægling

BØRN OG UNGE SSP Aarhus Oplæg v. Konsulent Heidi Alstrup. Gademægling Gademægling Hvad er gademægling? Gademægling er et kriminalpræventivt projekt, som arbejder på at give unge i socialt udsatte boligområder redskaber til at løse og undgå konflikter. De unge er primært

Læs mere

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Giv tid til forandring - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Indledning Folkekirkens Familiestøtte støtter forældre, som har velkendte udfordringer i hverdagen, og som ønsker

Læs mere

Evaluering af inklusion

Evaluering af inklusion Evaluering af inklusion Hvad skal der til for at være inkluderet Fysisk tilstedeværelse til stede i fællesskabet Accept og anerkendelse fuldgyldig deltager Aktiv deltagelse Bidrager aktivt til fællesskabet

Læs mere

Effektmåling 2. Hurtigt i gang. Evaluering af et forsøg med en tidlig og intensiv beskæftigelsesindsats

Effektmåling 2. Hurtigt i gang. Evaluering af et forsøg med en tidlig og intensiv beskæftigelsesindsats Effektmåling 2 Hurtigt i gang Evaluering af et forsøg med en tidlig og intensiv beskæftigelsesindsats Effektmålinger Formål med pjecerne Der er i dag et stigende fokus på effekterne af de offentlige indsatser,

Læs mere

Mobning blandt djøferne

Mobning blandt djøferne Mobning blandt djøferne Resultater fra Djøfs stress- og mobbeundersøgelse 2010 v/chefkonsulent Lisbeth Kjersgård Djøfs Politiske Afdeling Om undersøgelsen Mini stress- og mobbeundersøgelse gennemført i

Læs mere

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37 Befolkning og valg 1. Udviklingen i Danmarks befolkning Figur 1 Befolkningen 197-22 5.4 5.3 5.2 5.1 5. 4.9 4.8 Tusinde 7 75 8 85 9 95 Befolkningens størrelse Siden midten af 7 erne har Danmarks befolkning

Læs mere

Fleksibilitet i arbejdslivet

Fleksibilitet i arbejdslivet August 2010 Fleksibilitet i arbejdslivet Resume Kravene i arbejdslivet er store, herunder kravene om fleksibilitet i forhold til arbejdspladsen. Samtidig har den enkelte også behov for fleksibilitet og

Læs mere

VEJEN VIDERE - NÅR DIT BARN HAR AUTISME TANKESPIN - KOMMUNIKATION & RÅDGIVNING

VEJEN VIDERE - NÅR DIT BARN HAR AUTISME TANKESPIN - KOMMUNIKATION & RÅDGIVNING VEJEN VIDERE - NÅR DIT BARN HAR AUTISME INTRODUKTION Jeanette Ringkøbing Rothenborg Økonom, journalist, coach, forfatter TANKESPIN Kommunikationschef, PREP-underviser Center for Familieudvikling (København)

Læs mere

Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau

Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau Nyt fra November 2015 Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau Børn, der startede et år senere i skole, klarer sig ikke bedre end børn, der startede skole rettidigt, når der måles på færdiggjort

Læs mere

Program. 13:15 Introduktion og præsentation. 13:35 Hvad virker v/ Maia Lindstrøm. 13:50 U-turn v/dan Orbe

Program. 13:15 Introduktion og præsentation. 13:35 Hvad virker v/ Maia Lindstrøm. 13:50 U-turn v/dan Orbe Behandling af stofmisbrug hos unge Workshop ved Maia Lindstrøm, seniorkonsulent SFI Campbell Cecilie Weaterall, forsker SFI og Dan Orbe, Souchef U-turn Københavns Kommune Program 13:15 Introduktion og

Læs mere

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille 2005K4 2006K2 2006K4 2007K2 2007K4 2008K2 2008K4 2009K2 2009K4 2010K2 2010K4 2011K2 2011K4 2012K2 2012K4 2013K2 2013K4 2014K2 2014K4 2015K2 2015K4 Løbende priser, mia kroner ANALYSENOTAT Eksporten til

Læs mere

OM MIG: Indehaver af virksomheden Gnist samt ekstern lektor ved Aarhus Universitet DPU (Master i positiv psykologi) BA scient pol.

OM MIG: Indehaver af virksomheden Gnist samt ekstern lektor ved Aarhus Universitet DPU (Master i positiv psykologi) BA scient pol. OM MIG: Indehaver af virksomheden Gnist samt ekstern lektor ved Aarhus Universitet DPU (Master i positiv psykologi) BA scient pol. og MSc i anvendt positiv psykologi fra University of East London Erfaringer

Læs mere

Kan vi optage studerende smartere?

Kan vi optage studerende smartere? Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 53 Offentligt www.eva.dk Kan vi optage studerende smartere? Uddannelses- og Forskningsudvalgets høring om optagelse og uddannelsesmatch Jakob

Læs mere

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan?

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen Undersøgelser peger på følgende fordele ved indsatsen kræftpatienterne

Læs mere

Notat: Kommunernes organisering og styring på specialundervisningsområdet

Notat: Kommunernes organisering og styring på specialundervisningsområdet Notat: Kommunernes organisering og styring på specialundervisningsområdet Maj 2012 Fra politisk side er der et stort fokus på øget inklusion i folkeskolen - både nationalt og lokalt. Resultaterne af denne

Læs mere

Vi arbejder med. kontinuitet og udvikling i daginstitutionen. Af Stina Hendrup

Vi arbejder med. kontinuitet og udvikling i daginstitutionen. Af Stina Hendrup Vi arbejder med kontinuitet og udvikling i daginstitutionen Af Stina Hendrup Indhold Indledning.............................................. 5 Hvilke forandringer påvirker daginstitutioner?...................

Læs mere

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Oktober 2013 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Dette faktaark

Læs mere

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold.

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold. Social arv 163 8. Social arv nes sociale forhold nedarves til deres børn Seks områder undersøges Der er en klar tendens til, at forældrenes sociale forhold "nedarves" til deres børn. Det betyder bl.a.,

Læs mere

Indkredsning af de grundlæggende normative principper for økologisk jordbrug. Hugo F. Alrøe & Erik Steen Kristensen

Indkredsning af de grundlæggende normative principper for økologisk jordbrug. Hugo F. Alrøe & Erik Steen Kristensen Indkredsning af de grundlæggende normative principper for økologisk jordbrug Hugo F. Alrøe & Erik Steen Kristensen Forskningscenter for Økologisk Jordbrug www.foejo.dk Email: hugo.alroe (a) agrsci.dk www.alroe.dk/hugo

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

Dansk Center for Mindfulness Mindfulness, Compassion, Performance

Dansk Center for Mindfulness Mindfulness, Compassion, Performance Mindfulness, Compassion, Performance www.mindfulness.au.dk Tilbyder evidensbaserede kurser, uddanner internationalt certificerede undervisere, forsker i mental sundhed, mindfulness, compassion, stress

Læs mere

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Projekttitel: Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Ansøgning om ressourcer til kompetenceudvikling inden for formativ evaluering i matematik undervisningen. Dette er en ansøgning

Læs mere

Efterskoleforeningen. Pixi-udgave af rapport. Efterskolernes effekt på unges uddannelse og beskæftigelse

Efterskoleforeningen. Pixi-udgave af rapport. Efterskolernes effekt på unges uddannelse og beskæftigelse Pixi-udgave af rapport Efterskolernes effekt på unges uddannelse og beskæftigelse Capacent Epinion Indhold 1. Et efterskoleophold 1 1.1 Flere skal gennemføre en ungdomsuddannelse 1 1.2 Data og undersøgelsesmetode

Læs mere

Tilfredse ældre. Raske ældre har højere livskvalitet

Tilfredse ældre. Raske ældre har højere livskvalitet Tilfredse ældre Danskerne på 65 år og derover har en højere oplevet livskvalitet end resten af befolkningen. Særligt ældre med børn og et godt helbred er tilfredse med deres tilværelse. Ældre på 65 år

Læs mere

Syddanmark 2007 2011. Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i

Syddanmark 2007 2011. Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i Syddanmark 2007 Design og kreative erhverv Energieffektivisering Offshore Sundheds- og velfærdsinnovation Turisme Brede indsatser DEN EUROPÆISKE UNION

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering Februar 2014

Undervisningsmiljøvurdering Februar 2014 Undervisningsmiljøvurdering Februar 214 Vi har ved tidligere undersøgelser valgt at tage udgangspunkt i nogle af spørgsmålene som DCUM stiller i deres spørgeskemaer, men denne gang ønskede vi at uddybe

Læs mere

SKILSMISSE TILBUD OG GODE RÅD, NÅR DER ER BØRN I FAMILIEN

SKILSMISSE TILBUD OG GODE RÅD, NÅR DER ER BØRN I FAMILIEN SKILSMISSE TILBUD OG GODE RÅD, NÅR DER ER BØRN I FAMILIEN INDHOLD Tilbud i Furesø Kommune... 4 Åben rådgivning... 4 Socialrådgiverordning... 4 Pigegruppen... 6 Familiekurser... 6 Ungerådgivningen... 7

Læs mere

K L S S K O L E S T AR T U N D E R S Ø G E L SE 2012

K L S S K O L E S T AR T U N D E R S Ø G E L SE 2012 K L S S K O L E S T AR T U N D E R S Ø G E L SE 2012 De kommende børnehaveklassebørn er klar til den digitale skole Resumé KL har fået gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt forældre til kommende

Læs mere

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning 00 UNDERVISNINGSEKSEMPLER Velkomst og LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER indledning Introduktion til kursets formål og fokusområder Velkomst, herunder anerkendelse af forældrenes beslutning om

Læs mere

Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk

Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk Design: Bgraphic Foto: Colourbox Elektronisk publikation: ISBN:

Læs mere

Antallet af flytninger på højeste niveau i ti år - børn og parforhold er ofte baggrunden for en flytning

Antallet af flytninger på højeste niveau i ti år - børn og parforhold er ofte baggrunden for en flytning 3. maj 2016 Antallet af flytninger på højeste niveau i ti år - børn og parforhold er ofte baggrunden for en flytning I 2015 foretog danskerne godt 880.000 flytninger inden for landets grænser. Det er på

Læs mere

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 3: Statistisk bosætningsanalyse -Typificeringer Indholdsfortegnelse 1. Befolkningen generelt... 2 2. 18-29 årige... 2 3. 30-49

Læs mere