Beslutningsgrundlag for Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beslutningsgrundlag for Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen"

Transkript

1 Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 110 Offentligt Notat Beslutningsgrundlag for Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Indledning I henhold til aftale om Elektrificering af jernbanen mv. af 7. februar 2012 har Banedanmark undersøgt en løsning med retningsdrift på Øresundsbanen som udover at styrke godstrafikken på banen vil tilgodese persontrafikken. Undersøgelsen af løsningen med retningsdrift supplerer Banedanmarks VVMundersøgelse fra 2011, i henhold til aftale om En grøn transportpolitik af 29. januar 2009, hvor der er undersøgt to løsninger (en såkaldt sporsluse og en bro over bane) der vil øge kapaciteten for godstog. Indstilling Retningsdrift vurderes af Banedanmark at være den løsning, som skaber bedre regularitet for både person- og godstog på Øresundsbanen og samtidig øger kapaciteten. Etableringen af retningsdrift indebærer dels, at godstog ved Kastrup station ikke skal krydse sporene til persontog (som det er tilfældet i dag) og dels, at der etableres to perroner på den nuværende bane til tog mod København, mens tog mod Sverige skal benytte de to perronspor på Kastrup station. Alle godstog mod Sverige skal køre gennem Kastrup station. Dette giver også en forbedret trafikafvikling for persontogene. Da der allerede nu med en køreplan med 13 tog i timen i spidstimer opstår regularitetsproblemer på strækningen primært forbundet med manglende perronkapacitet, så persontog venter på hinanden ved Kastrup station, er der behov for en løsning, der forbedrer perronkapaciteten og derfor vil løse såvel det nuværende regularitetsproblem for persontog som et forventet antal godstog som følge af den faste forbindelse over Femern Bælt. Retningsdrift kan med højere kapacitet være en del af løsningen på fremtidens behov for stationskapacitet i Hovedstadsområdet, hvor der kører flere tog til Kastrup.

2 Resumé Der er undersøgt tre løsninger for at øge kapaciteten for godstog på Øresundsbanen ved Kastrup station. Herunder vises de væsentligste resultater skematisk. Anlægsoverslag mio.kr. Intern rente nationalt Intern rente globalt Grundløsning Sporsluse 338 8,6 % 11,7 % Alternativ 2 Bro over bane 506 4,3 % 5,8 % Alternativ 3 Retningsdrift 493 5,7 % 7,9 % Anlæg Trafikal betydning Kapacitet Der etableres en sporsluse Der etableres en bro over banen Der anlægges en ny station ved de eksisterende godsspor. Godstog mod Sverige kan parkeres i sporslusen, mens persontog fra Kastrup passerer. Der vil stadig være konflikt i niveau mellem tog på de eksisterende godsspor Godstog mod Sverige kan uhindret køre over broen uden at genere persontog. Der vil stadig være konflikt i niveau mellem tog på de eksisterende godsspor Tog mod Sverige kører gennem den eksisterende station. Tog mod København kører gennem den nye station. Der vil ikke længere være konflikter mellem tog ved Kastrup. Giver plads til 1 ekstra tog i timen (med et tilfredsstillende regularitetsniveau) Giver plads til 1 ekstra tog i timen (med et tilfredsstillende regularitetsniveau) Giver plads til 3-5 ekstra tog i timen (med et tilfredsstillende regularitetsniveau) Løsninger Grundløsning, sporsluse Imellem Listedvej, 400 meter øst for Tårnbyoverdækningen, og banens underføring under Øresundsmotorvejen etableres et tredje spor nord for de eksisterende to spor med en længde på ca. 1,5 km. Det nye spor skal i fremtiden anvendes som vestgående spor, mens det eksisterende nordlige spor, der nu anvendes til vestgående trafik, anvendes som sporsluse for trafik mod øst, primært godstog. Der er desuden på baggrund af høringens ønsker om mulighed for at parkere længere tog, belyst en variant, hvor slusesporet etableres syd for de eksisterende spor mellem banen og motorvejen og en forlængelse af slusesporet i den undersøgte placering. Disse varianter vil i givet fald blive undersøgt yderligere Side 2(11)

3 i en kommende fase og vil kunne etableres, hvis dette kan ske inden for anlægsoverslaget. Grundløsningen har trafikalt den betydning, at godstog mod øst kan parkeres i en sporsluse (midtliggende spor), mens passagertog fra Kastrup i retning mod vest kan køre uforstyrret forbi. Samtidig har denne parkering af godstog den effekt, at efterfølgende passagertog til Kastrup ikke bliver tvunget til at holde bagved et holdende godstog, der ikke kan komme forbi Kastrup station, fordi det skal krydse et spor med modkørende persontog. I forhold til den vestgående trafik vil sporslusen ikke fjerne konflikten mellem de krydsende togveje i samme niveau, men det bliver muligt at parkere i sporslusen, indtil der er frit til at krydse det vestgående spor. Alternativ 2, bro over bane I alternativ 2 etableres mellem Amager Landevej og banens underføring under Øresundsmotorvejen en ny enkeltsporet bro over den eksisterende bane. Sporet tilsluttes den eksisterende bane omkring det sted, hvor banen går under Øresundsmotorvejen. Alternativ 2 har trafikalt den betydning, at godstog mod øst uhindret kan køre forbi Kastrup station og derved undgå at konflikte med passagertog mod vest. I forhold til den vestgående trafik vil broen over banen ikke fjerne konflikten mellem de krydsende godstog på det korte enkeltsporede stykke ved godsshunten. Tilvalg 1, perroner ved godssporene Der anlægges to sideperroner ved de eksisterende godsspor. Perronerne placeres under Metroens krydsning af godssporene og anlægget starter øst for cykelog gangbroen ved Lufthavnen og slutter ud for Hotelvej. Adgangen til perronerne vil ske via en gangbro med trapper og elevatorer i perronernes vestlige ende. Fra gangbroen bliver der adgangsforbindelse til områder syd for anlægget. Tilvalgets trafikale betydning er, at der kan køre enkelte intercity- og lyntog med endestation i Kastrup til perron her for afsætning af passagerer. Alternativ 3, Retningsdrift Der etableres spormæssig mulighed for at benytte sporene ved Kastrup station, således at både gods- og passagertog fra København kører til perroner ved den nuværende Kastrup station, mens togene mod København kører til nye perroner ved de nuværende godsspor. Side 3(11)

4 Retningsdrift omfatter anlæg af en ny station ved de eksisterende godsspor (spor 11 og 12) og anlæg af en transversal mellem henholdsvis de eksisterende godsspor og sporene gennem den eksisterende station. Desuden skal der foretages ændringer på den eksisterende Kastrup station og i persontogstunnellen. Den nye stationsbygning er placeret på begge sider af den eksisterende metrostation og medvirker til at skabe adgang fra perronerne til lufthavnens Terminal 3. Bygningen består af overdækkede trapper og rullefortove og overdækkede gange, der fører de rejsende gennem parkeringshus og herfra via trapper og rullefortove op i metroens forhal, hvorfra der er adgang til lufthavnens Terminal 3. På den eksisterende Kastrup station vil der med retningsdrift som noget nyt komme til at køre godstog regelmæssigt. Derfor skal der foretages nogle ændringer på stationen og i den tilstødende tunnel. Der skal foretages støjdæmpning og en række tiltag til imødegåelse af risiko for brand, eksplosion og udslip af farligt gods. Desuden skal Terminal 3 beskyttes imod, at en eventuel ulykke på stationen kan brede sig til Terminal 3. Desuden vil løsningen kræve, at der ændres på forholdene på Kastrup station, så den ikke længere vil falde ind under restriktionerne, der gælder for kørsel med tog med farligt gods fra indkørslen til Kastrup station til udkørslen på Peberholm. Trafikalt vil denne løsning betyde, at der ikke er konflikter mellem togene ved Kastrup station. De trafikale analyser er udført for op til 16 tog i timen pr. retning, da det er det antal tog, der i dag maksimalt kan køre på hele Øresundsbanen. Efter indførelsen af det ny signalprogram vil togene kunne køre tættere på hinanden og dermed vil der kunne køre flere tog op til 18 pr. time på strækningen (afhængigt af endelig udformning af Signalprogram og køreplan). Den øgede perronkapacitet med Alternativ 3 betyder, at løsningen som den eneste af de undersøgte løsninger - kan håndtere de 18 tog i timen. Løsningen kræver en række dispensationer, hvoraf nogle er af vital betydning for projektets gennemførelse. Det drejer sig bl.a. om muligheden for at køre godstog gennem den eksisterende station, mens andre har økonomiske konsekvenser. Dette er medtaget i projektets risici. Som for andre baneprojekter vil en godkendelse fra Trafikstyrelsen og /eller Banedanmark Sikkerhed ikke kunne opnås på nuværende stade dette kræver detailprojektering af projektet. Side 4(11)

5 Projektets afgrænsning mod Terminal 3 er anfægtet af Københavns Lufthavne, der ønsker, at den eksisterende adgang mellem Terminal 3 og metroforhallen løses i forbindelse med dette projekt. Det er Banedanmarks vurdering, at den værst tænkelige situation i 2032 vil kunne afvikles dog med lange køer ved nedgangen til Terminal 3, mens en normal driftssituation i 2032 vil kunne afvikles med nogen kødannelse. Samtidig har Lufthavnen aktuelle planer om at lede en stor del af passagerne direkte fra stationen til Terminal 2 og en eventuel ny terminal dette er projektet forberedt til at kunne håndtere. Projektet er udformet, som en moderne dansk station. Såfremt der ønskes en yderligere arkitektonisk udformning af projektet, må dette ske efterfølgende. De økonomiske konsekvenser heraf er således ikke undersøgt. Trafikale analyser Der er gennemført trafikale analyser for Grundløsningen, Alternativ 2, Tilvalg 1 og Alternativ 3. De trafikale analyser bygger på optimerede køreplaner for de enkelte løsninger. Der er således tale om simuleringer af køreplaner, som de ville kunne se ud efter anlæg af de enkelte løsninger. De optimerede køreplaner for Grundløsningen medfører dog køreplansbindinger på Kastrup station samt andre steder på det statslige jernbanenet og i Sverige. Disse bindinger er imidlertid mindre end dem, der tilsvarende er for den eksisterende infrastruktur. De køreplansmæssige bindinger for Grundløsningen består i, at godstog mod øst over en kort strækning på Kastrup station skal køre på samme spor som person- og godstog mod vest. Hvis man vil undgå bindinger i køreplanen skal man vælge en løsning, hvor konflikterne mellem godstog og persontog ikke længere er der. Det er kun løsningen Alternativ 3, der er helt fri for konflikter mellem tog og dermed køreplansbindinger. Alternativ 2 er ikke helt fri for køreplansbindinger, da godstog i begge retninger deler spor over en kort strækning. En løsning, hvor Tilvalg 1 supplerer Grundløsningen eller Alternativ 2, kunne være at køre intercity- og lyntog med endestation i Kastrup til perron ved perronerne i Tilvalg 1. De trafikale analyser viser, at der ikke er nogen trafikal gevinst ved dette. Fordelen ved tilvalget ligger alene i den fleksibilitet, der kan opnås ved større driftsuregelmæssigheder. Side 5(11)

6 De forudsatte køreplaner og resultaterne af de trafikale analyser indgår i den samfundsøkonomiske analyse ved beregning af tidsgevinster. Tidsgevinsterne opgøres for hhv. person- og godstog, og der skelnes mellem gevinster som følge af ændret køretid (køreplaner) og forsinkelsestid (regularitet). Som nævnt vil Alternativ 3 kræve, at der ændres på sikkerhedsforholdene på Kastrup station, så den ikke længere vil falde ind under restriktionerne, der gælder for kørsel med tog med farligt gods fra indkørslen til Kastrup station til udkørslen på Peberholm. Der skal bl.a. indbygges gasdetektorer, farligt gods skal kunne bortledes og pumpeområder skal være eksplosionssikre. Der er udført simuleringer for op til 16 tog i timen i hver retning, da det med flere tog i timen ville være strækningskapaciteten på hele Øresundsbanen, der ville blive den begrænsende faktor. Efter indførelsen af det ny signalprogram vil togene kunne køre tættere på hinanden og dermed vil der kunne køre flere tog op til 18 pr. time på strækningen. Herefter vil fordelene ved en større perronkapacitet gøre retningsdriften til en mere robust løsning end Grundløsningen. Samtidig vil det, at der ikke er køreplansbindinger, være endnu mere fordelagtigt. Anlægs- og samfundsøkonomi Anlægsoverslagene er udarbejdet efter principperne i Transportministeriet Ny Anlægsbudgettering. Priserne er ifølge denne metode opgjort som fysikestimater tillagt et korrektionstillæg på 30 %. Alle priser er i 2013-niveau. Anlægsoverslaget for Grundløsningen udgør 338 mio. kr. Anlægsoverslaget for Alternativ 2 udgør 506 mio. kr. Anlægsoverslaget for Alternativ 3 udgør 493 mio. kr. Anlægsoverslaget for Grundløsningen, hvis det ibrugtages efter indførelsen af det ny signalprogram på strækningen er 235 mio. kr. Anlægsoverslaget for Alternativ 2, hvis det ibrugtages efter indførelsen af det ny signalprogram på strækningen er 408 mio. kr. Anlægsoverslaget for Alternativ 3, hvis det ibrugtages efter indførelsen af det ny signalprogram på strækningen er 378 mio. kr. Side 6(11)

7 Den samfundsøkonomiske analyse er lavet med den forudsætning, at de undersøgte løsninger alle er i stand til at rumme det antal tog, som den faste forbindelse over Femern Bælt vil genere. Den samfundsøkonomiske analyse er lavet for to forskellige geografiske afgrænsninger henholdsvis en national og en global. Ved den nationale afgrænsning medregnes alene omkostninger og gevinster, der tilfalder Danmark. Ved den globale afgrænsning medregnes konsekvenserne for alle lande. Det årlige samfundsøkonomiske afkast er positivt for Grundløsningen uanset geografisk afgrænsning. Ved national afgrænsning er afkastet 8,6 % og ved global 11,7 %. Det årlige samfundsøkonomiske afkast ved etablering af Alternativ 2 er ved en national afgrænsning 4,3 % og ved en global afgrænsning 5,8 %. Ved etablering af Alternativ 3 er afkastet 5,7 % ved en national afgrænsning og ved en global afgrænsning 7,9 %. Hvis Grundløsningen først udføres efter Signalprogrammet vil afkastet være 12,4 % ved en national afgrænsning og ved en global afgrænsning 16,9 %. Hvis Alternativ 2 først udføres efter Signalprogrammet vil afkastet være 5,6 % ved en national afgrænsning og ved en global afgrænsning 7,5 %. Hvis Alternativ 3 først udføres efter Signalprogrammet vil afkastet være 7,5 % ved en national afgrænsning og ved en global afgrænsning 10,3 %. Ved sammenligning af de samfundsøkonomiske afkast af Grundløsningen, Alternativ 2 og Alternativ 3 gælder det, at Grundløsningen giver det højeste afkast, og dermed er samfundsøkonomisk at foretrække, hvis det ønskes, at benytte muligheden for at få plads til 1 tog mere i timen ved Kastrup station. For alle løsningerne gælder, at tidsgevinsterne for togpassagererne er altdominerende på gevinstsiden, mens anlægsomkostninger er altdominerende på udgiftssiden. De øvrige effekter i form af ændrede driftsudgifter og tidsgevinster for gods, påvirker kun resultatet marginalt. Forskellen i samfundsøkonomisk vurdering af projekterne er drevet af, at Grundløsningen og Alternativ 3 medfører større tidsgevinster for togpassagererne, mens anlægsomkostningerne er lavere for Grundløsningen. Det gælder for alle løsninger, at den nye infrastruktur vil reducere køreplanbindingerne i forhold til den eksisterende infrastruktur. Reduktionerne er større for Alternativ 2 end for Grundløsningen, mens der ikke længere vil være køre- Side 7(11)

8 plansbindinger ved etablering af Alternativ 3. Den samfundsøkonomiske værdi heraf opgøres ikke kvantitativt i analysen, men vil entydigt være positiv for alle løsninger, størst for Alternativ 3. Samtidig vil Alternativ 3 ved at skabe større perronkapacitet være mere robust, hvis det efter ibrugtagningen af det nye signalanlæg ønskes at køre mere end 16 tog på strækningen. Værdien af at køre med mere end 16 tog er ikke økonomisk vurderet. Det gælder for alle løsninger, at anlægsperioden for den nye infrastruktur vil medføre gener i anlægsfasen bl.a. i form af sporspærringer og hastighedsbegrænsninger, hvilket i en del af anlægsperioden vil medføre længere rejsetider og eller flere forsinkelser. Den samfundsøkonomiske værdi heraf opgøres ikke kvantitativt i analysen, men vil entydigt være negativ for alle løsninger. Sammenhæng til andre projekter Projektet er igangsat på baggrund af, at Femern Bælt forbindelsen med tilhørende landanlæg vil øge mængden af godstog, der kører mellem Tyskland og Sverige og dermed øge risikoen for forsinkelser på Øresundsbanen. Antallet af godstog stiger først, når den faste forbindelse over Femern Bælt er åbnet, idet der ikke med den nuværende infrastruktur er mulighed for at øge antallet af godstog gennem Danmark. Det vil derfor ikke være nødvendigt at etablere en løsning af hensyn til godstogene før Da der allerede nu med en køreplan med 13 tog i timen pr. retning i spidstimer opstår regularitetsproblemer på strækningen primært forbundet med manglende perronkapacitet, så persontog venter på hinanden ved Kastrup station, er der opstået behov for at etablere en løsning, der forbedrer perronkapaciteten og derfor vil løse såvel det nuværende regularitetsproblem for persontog som det øgede antal godstog, som følge af den faste forbindelse over Femern Bælt. Retningsdrift vil i så fald være den mest robuste løsning og af hensyn til regulariteten vil det være fordelagtigt at udføre projektet hurtigt. Projektet indeholder ændringer af det eksisterende signalanlæg, så det kan anlægges inden indførelsen af det ny signalprogram, da det allerede vil have effekt på rettidigheden med den nuværende trafik. Der vil være en besparelsesmulighed på op til 100 mio. kr. ved at vente med anlægge Alternativ 3 til samtidig med eller efter ibrugtagning af signalprogrammet. I aftalen En grøn transportpolitik er der igangsat en strategisk analyse af udbygningsmulighederne i hovedstadsområdet, herunder analyse af stationskapaciteten på Hovedbanegården, øget banebetjening i Håndfladen og et trafikalt Side 8(11)

9 sammenhængende banenet. Disse analyser forventes at blive gennemført til 2013, hvorefter de kan indgå i den rullende planlægning på transportområdet. Hvis Øresundsbanen senere udvides med flere spor, vil der kun skulle foretages mindre tilpasninger, for at det nye spor, der anlægges i Grundløsningen, kan anvendes på strækningen. Hvis Alternativ 3 senere etableres, vil Grundløsningen kunne bruges som vendespor for persontog fra Sverige, og som kun skal til Kastrup. Hvis banen i fremtiden skal udvides med flere spor, kan Alternativ 2 give mindre fleksibilitet, idet der i Alternativ 2 etableres en betonbro på en i forvejen meget begrænset plads. Herved bliver der mindre plads end i Grundløsningen til fremtidige spor. Ved etablering af Alternativ 3 vil Alternativ 2 ikke have selvstændig betydning. Alternativ 3 vil ikke hindre udvidelsen af banen med et ekstra spor og kan ses som et element i en mulig fremtidig udvidelse af stationen. Projektets videre forløb Det er som nævnt først nødvendigt at udføre projektet, så det kan stå færdigt i 2021 samtidig med den faste forbindelse under Femern Bælt. Grundløsningen vil kunne detailprojekteres og anlægges på ca. 3 år, detailprojekteringen vil tage ca. 1½ år og byggeprocessen mellem 16 og 18 måneder. En anlægslov vil derfor skulle vedtages ultimo Alternativ 2 vil kunne detailprojekteres og anlægges på 3½-4 år. Detailprojekteringen vil tage 1½ til 2 år, mens anlægget vil tage mellem 20 og 26 måneder. En anlægslov vil derfor skulle vedtages ultimo Alternativ 3 vil kunne detailprojekteres og anlægges på 3 år og 3 måneder, ca. 1½ år til hver fase. En anlægslov vil derfor skulle vedtages ultimo Gener i anlægsfasen Ved etablering af Grundløsningen vil der generelt være en relativt lille forstyrrelse af togtrafikken. Dette er muligt, fordi anlægsarbejderne forventes at kunne udføres i kortvarige intervalspærringer og natspærringer samt kortvarige perioder med enkeltsporsdrift. Desuden vil der være ca. to dages totalspærring til test og ibrugtagning af sikringsanlæg, ledningsomlægninger m.v. Side 9(11)

10 I de korte perioder med enkeltsporsdrift og under totalspærringen kan der indsættes erstatningsbusser fra Kastrup station mod Malmø og København H (evt. Høje Taastrup for rejsende til/fra Fyn og Jylland) med betjening af stationerne i Tårnby og Ørestad. Passagerer til og fra Københavns centrum og Nordsjælland vil kunne benytte metroen og skifte på Nørreport station. Ved anlæg af Alternativ 2 vil der generelt være en relativt stor påvirkning af togtrafikken. Der vil forekomme flere perioder af omkring 2-4 uger med enkeltsporsdrift samt flere individuelle totalspærringer, når der skal hejses elementer ind til broen og lignende. Desuden vil der være 2-4 dages totalspærring til test og ibrugtagning af sikringsanlæg, ledningsomlægninger m.v. Under enkeltsporsdrift vil der være mulighed for at køre et tog i hver køreretning ca. hvert minut, hvilket er en markant begrænsning af kapaciteten. Det kan ikke undgås, at et større antal tog på strækningen må aflyses, og erstatningsbusser må indsættes. I perioden med totalspærringer kan der ligeledes indsættes erstatningsbusser fra Kastrup station mod Malmø og København H (evt. Høje Taastrup for rejsende til/fra Fyn og Jylland) med betjening af stationerne i Tårnby og Ørestad. Passagerer til og fra Københavns centrum og Nordsjælland vil kunne benytte metroen og skifte på Nørreport station. I forbindelse med reduceret eller aflyst persontrafik på banen, skal der indsættes busser som erstatning. På Kastrup station skal der afsættes synlige og lettilgængelige stoppesteder for busserne tæt ved terminalernes ind- og udgange, f.eks. kan stoppestederne for metroens erstatningsbusser benyttes. Ligeledes skal der findes stoppesteder ved Tårnby station, Ørestad station og København H. Når sporskiftet på godsshunten skal etableres, er godsshunten spærret i ca. to dage. I denne periode må godstogene i stedet køre gennem perronsporene på Kastrup station. Alternativ 3 har ingen betydning for persontogstrafikken og vil give en relativt lille forstyrrelse af godstogstrafikken. Når perronerne etableres og bygningen af stationen forberedes, skal et af sporene på godsshunten der er omfartsspor for godstog - spærres. Dette medfører, at der kan køre færre godstog. Arbejdet forventes at vare ca. 6-8 uger pr. spor. Hvis der under anlægsarbejderne er natspærringer i begge spor på godsshunten, kan det blive aktuelt at køre godstog gennem perronsporene på Kastrup station. Side 10(11)

11 Med anlæg af Alternativ 3 vil der være behov for at spærre både nødspor og én kørebane på motorvejen i den periode, der skal rammes 350 m spuns mellem motorvej og bane. Arbejdet forventes at vare 3-4 uger ved anvendelse af to rammemaskiner. Side 11(11)

Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark

Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark Kapacitetsudvidelser på Øresundsbanen i Danmark 28. marts 2017 Mulige kapacitetsudvidelser i relation til Øresundsbanen Der er en række kapacitetsudfordringer på den danske side: Københavns Lufthavn Station,

Læs mere

DSB JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG

DSB JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG DEBATINDLÆG 31.03.2016 KL. 06:00 Elastik i metermål Hvis DSB var bedre til at lave køreplaner og strammede op på det såkaldte køretidstillæg, er det lige før, at en timeplansmodel kan indføres uden nye

Læs mere

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 110 Offentligt. Miljøredegørelse hæfte 4. - Endelig udgave. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 110 Offentligt. Miljøredegørelse hæfte 4. - Endelig udgave. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 110 Offentligt Miljøredegørelse hæfte 4 - Endelig udgave Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen November 2011 ISBN: 978-87-7126-050-2 Banedanmark Anlægsudvikling

Læs mere

Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen. Oktober 2015

Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen. Oktober 2015 Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen Oktober 2015 3. 1. Indledning Som baggrund for tilvejebringelse af et ændringsforslag til lov om letbane på Ring 3 fra februar 2014

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Sammenfattende redegørelse VVM for hastighedsopgradering af jernbanestrækningen Køge - Næstved maj 2014 Titel: Sammenfattende redegørelse for VVM for hastighedsopgradering af jernbanestrækningen Køge-Næstved

Læs mere

LEKTIVE TRAFIK I NORDSJÆLLAND

LEKTIVE TRAFIK I NORDSJÆLLAND OPGRADERING AF HILLERØD STATION S TYRK DEN KOL- LEKTIVE TRAFIK I NORDSJÆLLAND? December 2015 2 Ombygning af Station Ombygning af Station /3 HILLERØD STATION BAGGRUND spor sammenbygges her Transportministeren

Læs mere

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station.

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station. Notat Til: Hvidovre Kommune Kopi til: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler TOR Direkte +45 36 13 16 40 Fax - TOR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9.

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

Udbygning af S-banen Hellerup-Holte

Udbygning af S-banen Hellerup-Holte Udbygning af S-banen Hellerup-Holte Debatoplæg til idéfase Forord Der skal køre flere og hurtigere tog på S-banen mellem Østerport og Hillerød. Derfor har Trafikstyrelsen igangsat et projekt, der skal

Læs mere

Trafikale forhold. Fagnotat, marts 2015. Ny bane til Aalborg Lufthavn

Trafikale forhold. Fagnotat, marts 2015. Ny bane til Aalborg Lufthavn Trafikale forhold Fagnotat, marts 2015 Ny bane til Aalborg Lufthavn Godkendt dato 21-02-2015 PEFS Godkendt af Senest revideret dato Senest revideret af 16-01-2015 Stig Grønning Søbjærg Trafikale forhold

Læs mere

Risikovurdering. - Fagnotat, screening Ny forbindelse - Storstrømmen

Risikovurdering. - Fagnotat, screening Ny forbindelse - Storstrømmen Risikovurdering - Fagnotat, screening Ny forbindelse - Storstrømmen PROJEKTNR. A023755 DOKUMENTNR. A023755-12-001 VERSION 0.2 UDGIVELSESDATO 24.01.2012 Ny forbindelse - Storstrømmen ISBN: 978-87-7126-100-4

Læs mere

København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 København Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag.

Læs mere

1. Baggrund. Bilag 1. Bynet 2019 - arbejdsprogram

1. Baggrund. Bilag 1. Bynet 2019 - arbejdsprogram Bilag 1 Sagsnummer Sagsbehandler SHA Direkte +45 36 13 17 75 Fax - SHA@moviatrafik.dk Bynet 2019 - arbejdsprogram Frederiksberg Kommune,, Københavns Kommune og Trafikselskabet Movia gennemfører i samarbejde

Læs mere

Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane

Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane Aarhus, den 8. august 2013 Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane Baggrund og forudsætninger I lov om Aarhus Letbane (L77) hedder det i 14,

Læs mere

Trafikale gener i anlægsfasen. -Fagnotat, juni 2011. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen

Trafikale gener i anlægsfasen. -Fagnotat, juni 2011. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Trafikale gener i anlægsfasen -Fagnotat, juni 2011 Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Juni 2011 ISBN 978-87-7126-027-4 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15

Læs mere

Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 Frederiksberg Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag.

Læs mere

Sommeren 2016. Overblik over sommerens sporspærringer. Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 263 Offentligt

Sommeren 2016. Overblik over sommerens sporspærringer. Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 263 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 263 Offentligt Sommeren 2016 Overblik over sommerens sporspærringer Trafik, Banedanmark 08.03.2016 Hvorfor er det nødvendigt med sporspærringerne?

Læs mere

Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010

Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2010- marts 2010 Greve Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag. I

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Udbygning af Helsingørmotorvejen. Isterød og Øverødvej

Udbygning af Helsingørmotorvejen. Isterød og Øverødvej Udbygning af Helsingørmotorvejen mellem Isterød og Øverødvej Debatoplæg December 2006 Borgermøde Onsdag den 10. januar 2007 kl. 19.00 Mariehøj Centret, Blå indgang, Boldsalen Øverødvej 246 A i Holte Udbygning

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen 9. maj 2011 3 Vejledning om ikke Forord Forord Generelt Bekendtgørelsen kan ses under Lovstof på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg?

Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg? Mangler der noget i Timemodellens køreplansoplæg? Gennemgang af det trafikale oplæg - og hvad med efter 2030? Anders H. Kaas 18. november 2014 Agenda Før 2030 Hvordan kan man udnytte den eksisterende infrastruktur

Læs mere

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3 VIBORG KOMMUNE CITY SENSE VIBORG AFRAPPORTERING, EFTERÅR 2015 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger

Læs mere

1 Indledning og baggrund

1 Indledning og baggrund VESTFORSYNINGEN ADGANGSFORHOLD TIL OMRÅDET OMKRING MÅBJERGVÆRKET ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKAL VURDERING INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus. Lars Wittrup Jensen 27. august 2013

Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus. Lars Wittrup Jensen 27. august 2013 Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus Lars Wittrup Jensen 27. august 2013 Timemodellen Besluttet i En grøn transportpolitik fra januar 2009 Princip: 1 times rejsetid mellem de største af landets

Læs mere

Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund

Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund Debatoplæg Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund LEGO parkeringshus Indkaldelse af forslag og idéer Oktober 2014 1 LEGO Koncernen har søgt Billund Kommune om tilladelse til at bygge et nyt parkeringshus

Læs mere

Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard

Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard Havnens betydning for Aarhus I kraft af sin beliggenhed har Aarhus udviklet sig i samklang med erhverv relateret til søfart og handel. Aarhus Havn har været porten,

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 21. september 2012 11/10037 OMLÆGNING OG UDVIDELSE AF VEJ I brev af 23. juni 2011 har I klaget over Kommunens beslutning af 26. april 2011 1 ekspropriation af dele

Læs mere

En grøn transportpolitik 2009

En grøn transportpolitik 2009 En grøn transportpolitik 2009 Bred trafikpolitisk aftale mellem V,K, S, SF, R, DF og LA af 29. januar 2009. Grøn transportvision, der både skal sikre høj mobilitet og mindske forureningen og andre negative

Læs mere

VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1

VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1 VARDE KOMMUNE VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Eksisterende forhold

Læs mere

Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 450 Offentligt

Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 450 Offentligt Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 450 Offentligt MINISTEREN Transportudvalget Folketinget Dato J. nr. 2013-1251 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27

Læs mere

Betingelser for Alka Tank&Tjen.

Betingelser for Alka Tank&Tjen. Betingelser for Alka Tank&Tjen. Forbrugere Gælder fra 17. maj 2016 Indledning Alka Tank&Tjen er en mobil app fra Alka Forsikring (herefter benævnt Alka), der kan downloades til mobile enheder med ios og

Læs mere

JERNBANEPROJEKT KØBENHAVN-RINGSTED

JERNBANEPROJEKT KØBENHAVN-RINGSTED 24. marts 2006 af Frithiof Hagen direkte tlf. 33557719 JERNBANEPROJEKT KØBENHAVN-RINGSTED Valget står mellem en nybygningsløsning med to nye spor København- Ringsted via Køge til 6,5-10 mia.kr. eller en

Læs mere

Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger.

Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger. Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt IDA Rail / NJS: Fremtidens jernbanetrafik i Danmark, 18.11.14,

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt 03-03-2005 ISA 3/1120-0289-0086 /CS Storebæltskablet vil øge konkurrencen på elmarkedet I det følgende resumeres i korte træk

Læs mere

Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler.

Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler. Effekten af anvendelse af adaptivt styringssystem til gadesignaler. I forbindelse med udbygningen af Motorring 3 forventes anlægsarbejderne at medføre en omlejring af trafik til bl.a. (se figur 1). For

Læs mere

Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2009- April 2009

Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 2009- April 2009 Københavns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 29- April 29 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Tabeller Passagertal, produktion og produktivitet i kommunen på en typisk hverdag.

Læs mere

Strategisk busnet hvad gør vi når Cityringen kommer?

Strategisk busnet hvad gør vi når Cityringen kommer? Strategisk busnet hvad gør vi når Cityringen kommer? Trafikbestillerkonferencen d. 9. juni 2016 Simon Baadsgaard, Movia Hvad er det strategiske net? Hovedlandevejene Gode og prioriterede forbindelser mellem

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Sverige Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske transportnetværk TEN-T. Et nætværk som formidler

Læs mere

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører NOTAT April 2016 Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører J. Nr. 16/05933 Digitalisering og Support Dette notat er tænkt som

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

Transportudvalget 2012-13 L 156 Bilag 1 Offentligt

Transportudvalget 2012-13 L 156 Bilag 1 Offentligt Transportudvalget 2012-13 L 156 Bilag 1 Offentligt 27.02.13 Høringsnotat om Forslag til lov om elektrificering af jernbanen (L 156) 1. Hørte myndigheder og organisationer mv. Et udkast til forslag til

Læs mere

Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Baggrund Vurdering af korttidseffekten

Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Baggrund Vurdering af korttidseffekten Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Lars Klit Reiff, projektleder, kompetencecenter for trafiksikkerhed, Vejdirektoratet (lk@vd.dk). Medforfattere: Tove Hels, DTU Transport;

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

BRT OG HØJKLASSET BUSTRAFIK

BRT OG HØJKLASSET BUSTRAFIK BRT OG HØJKLASSET BUSTRAFIK TØF Kollektiv Trafik Konference 3. Seminarrunde - Seminar S Mogens Møller mm@viatrafik.dk OPLÆGSHOLDER OG ORDSTYRER Trafikplanlægger i 20 år Medstifter af VIA TRAFIK siden 2000

Læs mere

Grøn firmabilskat August 2016 1

Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat Det nuværende system for firmabilbeskatning er forældet, derfor ønsker vi et opgør med det nuværende system. Vi ønsker et nyt og grønnere skattesystem.

Læs mere

Miljørapport til Lokalplanforslag nr. 954

Miljørapport til Lokalplanforslag nr. 954 Miljørapport til Lokalplanforslag nr. 954 Erhvervsområde til pladskrævende varegrupper ved Havkærvej og Viborgvej i Tilst Miljørapporten er sammen med lokalplanen offentliggjort den 26. juni 2013 til og

Læs mere

Ny bane til Aalborg Lufthavn

Ny bane til Aalborg Lufthavn Ny bane til Aalborg Lufthavn Borgermøde i Nørresundby Onsdag den 25. marts 2015 1 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Risskov, d. 22.marts 2013 Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Ligeværd takker for muligheden for at kommentere lovforslaget. Ligeværds overordnede

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Borgermøde i Kastrup. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Kastrup. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Borgermøde i Kastrup 07.06.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds

Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds Af civilingeniør Søren Underlien Jensen Vejdirektoratet, Trafiksikkerhed og Miljø Dette paper beskriver resultater fra en før/efter-uheldsundersøgelse

Læs mere

Afstandsmærker på motorveje. april 2011

Afstandsmærker på motorveje. april 2011 Effekt efter 3 år Afstandsmærker på motorveje april 2011 Indhold Resumé 3 1. Introduktion 4 2. Analysestrækninger og dataindsamling 5 2.1 Analysestrækninger 5 2.2 Dataindsamling 5 2.3 Databehandling 6

Læs mere

Hvorfor skal en linjeføring ved E45 ikke undersøges?

Hvorfor skal en linjeføring ved E45 ikke undersøges? DEBATINDLÆG 26.02.2016 KL. 06:00 Hvorfor skal en linjeføring ved E45 ikke undersøges? Banedanmark bruger 62,7 mio. kr. på VVM-undersøgelser af tre linjeføringer fra Hovedgård til Hasselager, hvoraf den

Læs mere

Dagens program. Kl. 19.00 ca. 21.00. Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Dagens program. Kl. 19.00 ca. 21.00. Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Holeby 09.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Sagsnr. 2012-165199. Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge. Dokumentnr. 2012-920989

Sagsnr. 2012-165199. Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge. Dokumentnr. 2012-920989 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign NOTAT Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge Resumé Et byudviklingsprojekt som Enghave Brygge skal gennemgå forskellige procedurer

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Sjælland, Lolland og Falster samles i ét stort pendlingsområde

Sjælland, Lolland og Falster samles i ét stort pendlingsområde Takst Sjælland Sjælland, Lolland og Falster samles i ét stort pendlingsområde Takst Sjælland 16 er navnet på en af de største reformer af priserne i den kollektive transport siden 1970 erne. I dag er der

Læs mere

Ændringsforslag DSU s love

Ændringsforslag DSU s love sforslag DSU s love DSU s 41. kongres sforslag nr. 1 Side 5, linje 39 Distrikternes Hovedbestyrelsesmedlemmer i en region vælger en repræsentant til socialdemokratiets regionsbestyrelse. ændres til: Distriktsledelserne

Læs mere

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Begrundelse for og kommentarer til vedtægtsændringer foreslået af bestyrelsen November 2015 1 Baggrund På den ekstraordinære generalforsamling

Læs mere

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter 2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter Nyt kapitel Resumé I 2013 var der mere bevægelse i de kommunale skatter end i de foregående år. 13 kommuner valgte at sætte skatten op, mens 11 satte

Læs mere

Miljøredegørelse hæfte 4. - Endelig udgave, november Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen

Miljøredegørelse hæfte 4. - Endelig udgave, november Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 101 Offentligt Miljøredegørelse hæfte 4 - Endelig udgave, november 2011 Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen November 2011 ISBN: 978-87-7126-050-2 Banedanmark

Læs mere

Dobbelt så mange personkilometre i 2030

Dobbelt så mange personkilometre i 2030 100 års tornerose søvn er slut: Dobbelt så mange personkilometre i 2030 Jesper Mølgård Miljøchef Hvordan skal væksten i togtrafikken nås? Med gulerod Kunderne vælger toget fordi det er attraktivt Kortere

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE TEKNIK OG MILJØ HORSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Læs mere

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X.

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X. MCH TimeWorld En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning Debatoplæg Debat: X. november - X. november 2013 Tillæg nr. 12 til Kommuneplan 2013-2024 Indkaldelse af idéer

Læs mere

Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten

Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten NOTAT Center for Økonomi og Styring Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten Dette notat sammenfatter situationen omkring omprioriteringsbidraget til staten, og der peges på en række centrale

Læs mere

Refusion af del af periodekort på kr. 506 kr. mens Storstrømsbroen var lukket.

Refusion af del af periodekort på kr. 506 kr. mens Storstrømsbroen var lukket. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0284 Klageren: XX 4800 Nykøbing F. Indklagede: DSB Klagen vedrører: Refusion af del af periodekort på kr. 506 kr. mens Storstrømsbroen

Læs mere

PAROC Stenuld et stensikkert valg

PAROC Stenuld et stensikkert valg PAROC Stenuld et stensikkert valg Hvorfor sige nej til tryghed, når det nu ikke koster ekstra? Én ting er stensikker I dag er der vist ikke mange, der tvivler på, at den vigtigste årsag til den truende

Læs mere

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv Økonomisk analyse 22. maj 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Arbejdstiden øges ikke af sig selv T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Med den netop offentliggjorte 2020-plan

Læs mere

BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY

BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY BYBUS- OG RUTEBILTRAFIKKEN I ÅRHUS CITY Af Jørgen Bunde Århus Kommune BAGGRUND ÅRHUS RUTEBILSTATION: EN OPLANDSSTATION Århus Rutebilstation fungerer idag som en central endestation for Århus Amts Rutebiler

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om:

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Læsevejledning Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: at sende ansøgningen til Forsyningssekretariatet

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Færdigvarer type og mængde: 6. Anlæggets kapacitet for strækningsanlæg: X Med udbygningen af rundkørslen forventes at opnå en tilstrækkelig kapacitet

Færdigvarer type og mængde: 6. Anlæggets kapacitet for strækningsanlæg: X Med udbygningen af rundkørslen forventes at opnå en tilstrækkelig kapacitet Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson og telefonnr. Projektets

Læs mere

Lokalplan nr. 51 for et område til daginstitution i Dyrkobbel

Lokalplan nr. 51 for et område til daginstitution i Dyrkobbel Lokalplan nr. 51 for et område til daginstitution i Dyrkobbel Juni 1997 Gråsten Kommune REDEGØRELSE 2 FORORD 2 LOKALPLANENS FORMÅL 2 ZONE STATUS 2 KYSTNÆRHEDS ZONEN 2 FORHOLDET TIL KOMMUNEPLANEN OG ANDEN

Læs mere

Femern Bælt (herunder, udvidelse af jernbanestrækning på tværs over Amager)

Femern Bælt (herunder, udvidelse af jernbanestrækning på tværs over Amager) Miljø- og Planlægningsudvalget, Trafikudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 85, TRU alm. del Bilag 76Bilag 76 Offentligt Komiteen for Bedre bebyggelse på Amager Svanninge Alle 11 2770 Kastrup 29 1C 2009

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 06.30 for en del af Kregme Lokalcenter Dato februar 2016 Deltagere ved screeningsmøde Pernille Meyling og Jørgen

Læs mere

[Forbedret SMS billetsystem]

[Forbedret SMS billetsystem] Ansøgning til passagerpuljen [Forbedret SMS billetsystem] RESUMÉ FynBus ønsker gennem dette projekt at forbedre SMS billetsystemet for derigennem at øge brugervenligheden. Jeg bruger altid mobiltelefonen

Læs mere

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Denne udgave er opdateret i forhold til den, der blev udsendt sammen med efterårsudsendelsen i 2009. Opdateringen vedrører specielt datoer

Læs mere

Referat - borgermøde om parkering langs metrolinjen Amager Strand til Femøren 02-12-15

Referat - borgermøde om parkering langs metrolinjen Amager Strand til Femøren 02-12-15 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Referat - borgermøde om parkering langs metrolinjen Amager Strand til Femøren 02-12-15 Punkter på dagsordenen 1. Velkomst ved Teknik-

Læs mere

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt.

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt. i:\november 99\kbh-hovedbane-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 25. november 1999 RESUMÈ KØBENHAVNS HOVEDBANEGÅRD HELHEDSLØSNING Allerede i dag er kapaciteten på Københavns Hovedbanegård

Læs mere

Forbedret togbetjening med S-tog til Roskilde

Forbedret togbetjening med S-tog til Roskilde Forbedret togbetjening med S-tog til Roskilde Af: Civilingeniør Jan Schneider-Tilli, Banestyrelsen Civilingeniør Jens W. Brix, Banestyrelsen Civilingeniør, Ph.D. Anders Hunæus Kaas, WS Atkins Danmark 1

Læs mere

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11 Noterne til værktøjet indeholder de supplerende informationer og emner, som underviser kan anvende til at opnå en dybere indsigt i værktøjet. Noterne bør erstattes af undervisers egne erfaringer og oplevelser

Læs mere

Regulering af Storå i Holstebro.

Regulering af Storå i Holstebro. Regulering af Storå i Holstebro. Beskrivelse af projektets indvirkning på Storå - 2008. Principmodel af projektet omkring Storå, set fra Storebro mod Sønderbro. Denne projektbeskrivelse er udarbejdet med

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang. Linda Christensen, LCH@Transport.DTU.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.DTU.

Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang. Linda Christensen, LCH@Transport.DTU.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.DTU. Potentiale for overflytning af korte bilture til cykel og gang Linda Christensen, LCH@Transport.D.dk Thomas Jensen, TCJ@Transport.D.dk Andelen, der går og cykler afhængig af rejselængden Rejselængden er

Læs mere

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at:

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at: Krav om cooling off-periode for alle (også SMV) revisorer inden ansættelse i tidligere reviderede virksomheder Det nye ændringsdirektiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

Læs mere

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16.

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H139-11.doc) L31 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og forskellige

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. Side 1 af 7 Indledning Der er siden 1999 arbejdet med løsninger til at opbygge et højklasset kollektivt trafiksystem i Aarhusområdet. De forskellige

Læs mere

Undersøgelse af jernbanetrafikale effekter. -Fagnotat. Handlemuligheder vedrørende Storstrømmen

Undersøgelse af jernbanetrafikale effekter. -Fagnotat. Handlemuligheder vedrørende Storstrømmen Undersøgelse af jernbanetrafikale effekter -Fagnotat Handlemuligheder vedrørende Storstrømmen Storstrømsbroen ISBN: 978-87-7126-139-4 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere