Spørgsmål 1 Hvilken virkning vil det have for arbejdet i folkeskolen, hvis folkeskolelærerne omfattes af en evt. konflikt?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spørgsmål 1 Hvilken virkning vil det have for arbejdet i folkeskolen, hvis folkeskolelærerne omfattes af en evt. konflikt?"

Transkript

1 Lov- og Kommunikationsafdelingen Frederiksholms Kanal København K Tlf Fax uvm@uvm.dk CVR nr Spørgsmål & svar til Vedr. undervisning, tilsyn og pasning af folkeskoleelever 28. februar 2013 Sags nr.: N.351 Spørgsmål 1 Hvilken virkning vil det have for arbejdet i folkeskolen, hvis folkeskolelærerne omfattes af en evt. konflikt? Den præcise virkning for arbejdet i folkeskolen vil først og fremmest afhænge af konfliktvarslets indhold (dvs. hvilke arbejdstagere og hvilke arbejdsfunktioner rammes). Dernæst vil virkningen variere fra skole til skole alt afhængig af de enkelte læreres organisatoriske tilhørsforhold og ansættelsesforhold. En evt. konflikt vil alene omfatte de lærere, der er overenskomstansat og organiseret i Danmarks Lærerforening. Tjenestemænd er ikke omfattet. Den enkelte kommune vil derfor fortsat kunne disponere over de tjenestemandsansatte medarbejdere. Det bemærkes i den forbindelse, at den primære ansættelsesform i folkeskolen siden 1993 har været overenskomstansættelse. Folkeskolen er imidlertid et af de områder, hvor der fortsat er forholdsmæssigt mange tjenestemandsansatte. Det skyldes historikken omkring folkeskolens overgang fra staten til kommunerne. Pr. 1. april 1993 overgik forhandlingskompetencen vedrørende løn- og ansættelsesvilkår for lærere m.fl. i folkeskolen fra staten til kommunerne. De lærere m.fl., der pr. 31. marts 1993 var tjenestemænd i folkeskolen, blev ved lov nr. 382 af 20. maj 1992 overført til kommunerne. De pågældende er fortsat tjenestemænd. De personalegrupper i folkeskolen, der ikke var tjenestemænd såsom timelærere, årsvikarer, faste vikarer, vakancevikarer m.fl. blev som hovedregel overenskomstansat i kommunerne.

2 2 Spørgsmål 2 Hvordan vil en evt. konflikt påvirke undervisningen i folkeskolen? Under en evt. konflikt vil skolernes undervisning og øvrige opgaver i forhold til eleverne være påvirket, da et stort antal lærere vil være konfliktramt og dermed afskåret fra at varetage den sædvanlige undervisning. Det er kommunerne, der har ansvaret for folkeskolen, og som derfor vil håndtere de praktiske udfordringer og de lokale løsninger herpå. Det bemærkes, at kommunerne under en evt. konflikt fortsat har tilsynspligt med eleverne i undervisningstiden, i frikvarterer og spisepauser mv. Tilsynspligten gælder også i timer, der må aflyses. Hvis tilsynet ikke kan gennemføres forsvarligt, må skolelederen vurdere om eleverne og i givet fald hvor mange kan blive på skolen. Hvis elever sendes hjem fra skolen pga. en evt. konflikt, anbefaler KL, at dette sker i overensstemmelse med skolernes sædvanlige retningslinjer for hjemsendelse i forbindelse med læreres fravær. Spørgsmål 3 Hvis undervisningen aflyses som følge af en evt. konflikt blandt lærerne, skal eleverne så fortsat have de fastsatte minimumstimetal? Folkeskoleloven indeholder ikke en regulering af undervisningens tilrettelæggelse under en evt. konflikt. Hvis der igangsættes en mere omfattende arbejdsstandsning, skal den enkelte kommune tilstræbe en afpasset driftssituation. Kommunerne er derfor ikke forpligtet til at stille et indholdsmæssigt uændret folkeskoletilbud til rådighed. Efter konflikten skal kommunerne som udgangspunkt gennemføre de undervisningstimer, der var planlagt men ikke blev gennemført hvis det drejer sig om timer, der er inden for det fastsatte minimumstimetal. Folkeskolens minimumstimetal er det antal timer, som kommunerne som minimum skal tilbyde eleverne i hver klasse, jf. bekendtgørelse nr af 15. november 2006 (Undervisningstimetalsbekendtgørelsen). Minimumstimetallet er fordelt på 3 fagblokke, visse enkeltfag (dansk, historie og matematik) og klassens tid. Minimumstimetallet gælder for en treårig periode hhv. for klasse, klasse og klasse. De undervisningstimer, der ikke gennemføres pga. en konflikt, vil kunne gives successivt i det indeværende og de efterfølgende skoleår inden for treårsperioden. De undervisningstimer, der skulle være givet i 3. og 6. klasse, vil kunne gennemføres i fx hhv. 4. og 7. klasse, selvom erstatningsti-

3 merne vil komme oven i det timetal, der i øvrigt skal gives inden for treårs-perioderne for klasse og klasse. 3 Kompenserende undervisning vil særlig være relevant for 9. og 10. klassetrin, idet den her skal gennemføres, før eleverne aflægger folkeskolens afgangsprøve. Spørgsmål 4 Hvis undervisningen aflyses som følge af en evt. konflikt blandt lærerne, skal eleverne så fortsat have det fastsatte vejledende timetal? Folkeskolens vejledende timetal er det årlige antal timer, som Ministeriet for Børn og Undervisning anbefaler i de enkelte fag på de enkelte klassetrin fra klassetrin. Der er ikke noget krav om, at skolerne skal tilbyde et timetal svarende til det vejledende timetal. Der skal dog planlægges med et timetal, som tager højde for, at undervisningen skal leve op til de målbeskrivelser, der er fastsat i bekendtgørelse nr. 748 af 13. juli 2009 formål, trin- og slutmål for folkeskolens fag og emner (Fælles Mål). Hvis undervisningen aflyses som følge af en evt. konflikt, skal kommunen derfor ikke gennemføre folkeskolens vejledende antal timer. Det er alene timer inden for det aflyste minimumstimetal, der skal gennemføres. Spørgsmål 5 Hvordan skal skoleledelsen tilrettelægge arbejdet, hvis de overenskomstansatte lærere organiseret i Danmarks Lærerforening ikke længere varetager undervisningen? Hvis der evt. igangsættes en mere omfattende arbejdsstandsning, skal den enkelte kommune tilstræbe en afpasset driftssituation, så driften begrænses til de mest nødvendige opgaver. Der skal med afsæt i konfliktvarslets indhold (dvs. hvilke arbejdstagere og hvilke arbejdsfunktioner rammes) foretages en afgrænsning af, hvilket arbejde der er konfliktramt. Konfliktramt arbejde vil opstå på alle skoler, hvor overenskomstansatte lærere organiseret i Danmarks Lærerforening er i konflikt, mens de tjenestemandsansatte og uorganiserede lærere står uden for konflikten. Skolens ledelse vil heller ikke være omfattet. Det arbejde, som en konfliktramt lærer var planlagt til at udføre, betragtes som konfliktramt arbejde. Det er udgangspunktet, at der ikke kan gives undervisning i de lektioner, som efter tjenesteplanerne skulle have været varetaget af en konfliktramt lærer heller ikke ved en ændring af skemaet.

4 Spørgsmål 6 Kan skoleledelsen reorganisere skemaet og dermed folkeskolelærernes arbejde, så undervisningen i det hele overlades til de tjenestemandsansatte lærere? 4 Udgangspunktet vil være, at der under en lovlig konflikt ikke kan gives undervisning i de lektioner, der normalt vil blive varetaget af en overenskomstansat lærer omfattet af konflikten. Der vil her være tale om såkaldt konfliktramt arbejde. Det vil derfor som udgangspunkt ikke være muligt at ændre den normale fagfordeling på skolerne, så tjenestemandsansatte eller uorganiserede lærere overtager klasser og fag fra de overenskomstansatte lærere, der er omfattet af konflikten. Tjenestemænd på skolerne bør heller ikke pålægges at varetage andre undervisningstimer, end dem de ifølge deres tjenesteplan er forpligtet til at varetage. Skoleledelsen bør derfor afstå fra at ændre tjenesteplanen, så de tjenestemandsansatte lærere pålægges opgaver, der ellers skulle have været udført af de konfliktramte overenskomstansatte lærere. Det bemærkes, at tjenestemænd, der på deres tjenesteplan har rådighedstimer, vil kunne anvende disse timer på samme måde som før konflikten, dvs. i forbindelse med sygdom og andet fravær. En konflikt vil derfor indebære, at der i forhold til undervisningen vil opstå huller i skemaet for eleverne. Omfanget af aflyste timer vil afhænge af organiseringen af lærerne på de enkelte skoler. Spørgsmål 7 Kan kommunalbestyrelserne pålægge skolens ledelse at overtage undervisningen af eleverne? Ledere, som ikke er omfattet af konfliktvarslet, skal som udgangspunkt udføre deres sædvanlige arbejde. I praksis er der en videre adgang til at pålægge ledere andre arbejdsopgaver end de ikke-konfliktramte lærere og børnehaveklasseledere mv., herunder konfliktramt arbejde. Der gælder således ikke en ret for lederne til at holde sig neutrale i forhold til konfliktramt arbejde, hvis de har en faglig kompetence i forhold til den pålagte opgave. Ledelsen udgør dog kun et ganske begrænset antal ansatte på den enkelte skole, og vil derfor ikke alene kunne løfte hele undervisningsopgaven. Spørgsmål 8 Hvis skoleledelsen ikke kan tilbyde eleverne den skemalagte undervisning på skolen, har de så en tilsynsforpligtelse i forhold til de elever, som ikke har undervisning?

5 Efter folkeskolelovens 52 kan børne- og undervisningsministeren fastsætte nærmere regler om skolernes tilsyn med eleverne i skoletiden. Lovens bemærkninger indeholder ikke en nærmere afgrænsning af rækkevidden af tilsynsforpligtelsen. 5 Regler om skolens tilsyn er fastsat i bekendtgørelse nr. 38 af 10. januar 1995 om folkeskolens elever i skoletiden, og reglerne er nærmere uddybet i vejledning nr. 10 af 10. januar 1995 om tilsyn med folkeskolens elever i skoletiden. Efter bekendtgørelsens 1 har kommunalbestyrelsen ansvaret for, at der på den enkelte skole etableres fornødent tilsyn med eleverne i undervisningstiden, i frikvarterer og spisepauser mv. Det er skolens leder som på baggrund af principper fastsat af skolebestyrelsen træffer beslutning om udøvelsen af tilsynet. Ved fornødent tilsyn forstås tilsyn med et indhold og et omfang, der findes nødvendigt og tilstrækkeligt ud fra vurderingen af de konkrete forhold, herunder elevernes alder, aktivitetens art, de stedlige forhold og lokalernes indretning og udstyr. Tilsynspligten indtræder 10 minutter før undervisningens begynder, og ophører først ved udløbet af det tidsrum, som naturligt medgår til, at eleverne forlader skolen ved undervisningens ophør. Pligten kræver ikke nødvendigvis lærerens konstante tilstedeværelse, og tilsynet kan derfor også udøves gennem forudgående instruktion, jf. bekendtgørelsens 2 og 5. Under en evt. konflikt vil eleverne (også) i de undervisningstimer, der må aflyses, være omfattet af skolens tilsynspligt. Medarbejdere, der ikke er omfattet af konflikten, herunder de tjenestemandsansatte lærere, skal varetage deres sædvanlige arbejde, og kan derfor som udgangspunkt ikke flyttes til opgaver, som er konfliktramt. En tilsynsopgave vil være konfliktramt, hvis den på den enkelte skole er indlagt som en integreret del af en konfliktramt lærers tjenesteplan. Tilsynet med eleverne sker på skolelederens ansvar og kan i princippet udføres af alle efter forudgående instruktion. Tilsynet kan således ske ved skolens leder, ligesom det i fornødent omfang kan pålægges lærere at føre tilsyn med flere klasser. Herudover kan også de medarbejdere fra skolefritidsordningen, der er tillagt faste timer i folkeskolen, som fx praktisk, pædagogisk medhjælp i klasser, føre tilsyn med klassens elever i timer, hvor læreren er væk pga. konflikten, forudsat disse medarbejdere ikke også er omfattet af konflikten. Spørgsmål 9 Kan skoleledelsen løfte tilsynsopgaven med de lærer-, pædagog- og lederressourcer, der vil være til rådighed under en evt. konflikt? Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at der på den enkelte skole etableres det fornødne tilsyn med eleverne i undervisningstiden, i frikvarterer

6 og spisepauser mv. Det er den enkelte skoles leder som på baggrund af principper fastsat af skolebestyrelsen træffer beslutning om udøvelsen af tilsynet. 6 Tilsynet med eleverne sker på skolelederens ansvar og kan i princippet udføres af alle efter forudgående instruktion. Tilsynet kan også ske ved, at lærere i fornødent omfang pålægges at føre tilsyn med flere klasser. Også medarbejdere fra skolefritidsordningen, der er tillagt faste timer i folkeskolen, som fx praktisk, pædagogisk medhjælp i klasser, kan indgå i tilsynet med klassens elever, forudsat disse medarbejdere ikke er omfattet af konflikten. Det vil afhænge af medarbejdersammensætningen på den enkelte skole og de pågældendes organisering, om skoleledelsen i det enkelte tilfælde vil kunne løfte tilsynsopgaven ved hjælp af det personale, der ikke er omfattet af konflikten. Spørgsmål 10 Kan skoleledelsen vælge at sende de ældre klasser hjem og koncentrere lærerindsatsen og tilsynet om de yngre elever? Under en evt. konflikt skal den enkelte kommune tilstræbe en afpasset driftssituation, hvis der kommer en omfattende arbejdsstandsning. Udgangspunktet vil være, at der under en lovlig konflikt ikke kan gives undervisning i de lektioner, der normalt vil blive varetaget af en lærer omfattet af konflikten, da det ville være såkaldt konfliktramt arbejde. Det vil derfor som udgangspunkt ikke vil være muligt at ændre den normale fagfordeling på skolerne, så tjenestemandsansatte eller uorganiserede lærere overtager klasser og fag fra de overenskomstansatte lærere, der er omfattet af konflikten fx sådan, at tjenestemandsansatte lærere, der normalt underviser i 9. klasse, overtager undervisningen af overenskomstansatte læreres 1. klasse. Skoleledelsen skal derfor afstå fra at ændre tjenesteplanen for de tjenestemandsansatte lærere på en sådan vis, at de tjenestemandsansatte lærere pålægges opgaver for de overenskomstansatte lærere, der er omfattet af konflikten. Det bemærkes, at tjenestemænd, der på deres tjenesteplan har rådighedstimer, vil kunne anvende disse timer på samme måde som før konflikten, dvs. i forbindelse med sygdom og andet fravær. De tjenestemandsansatte lærere vil i samme fornødent omfang som hidtil kunne pålægges at udøve tilsyn med flere klasser. Tilsyn skal tilrettelægges med et indhold og et omfang, der findes nødvendigt og tilstrækkeligt ud fra vurderingen af de konkrete forhold, herunder elevernes alder, aktivitetens art, de stedlige forhold og lokalernes indretning og udstyr. Det er i første række skolelederens vurdering, om tilsynet kan gennemfø-

7 res i nødvendigt og tilstrækkeligt omfang. Hvis tilsynet ikke kan gennemføres forsvarligt, må skolelederen vurdere om og i givet fald hvor mange elever, der kan blive på skolen. 7 Hvis skolelederens vurdering er, at der fortsat kan gennemføres undervisning i et vist omfang, men at indsatsen og tilsynet af ressourcemæssige årsager må centreres om visse elevgrupper, må lederen foretage en vurdering af det forholdsmæssige antal børn, der fortsat kan undervises. De tjenestemandsansatte lærere bør i den forbindelse ikke overtage de overenskomstansattes arbejdsopgaver, da det er såkaldt konfliktramt arbejde. Tjenestemandsansatte lærere vil i samme fornødent omfang som hidtil kunne pålægges at varetage tilsyn med flere klasser. Hvis elever sendes hjem fra skolen pga. en konflikt, skal dette ske i overensstemmelse med skolens sædvanlige retningslinjer for hjemsendelse i forbindelse med lærerfravær. Spørgsmål 11 Hvis skoleledelsen ikke kan varetage et forsvarligt tilsyn med eleverne i folkeskolen, kan eleverne så blive passet i skolefritidsordningen (SFO) i den tid, hvor der normalt er skemalagt undervisning? Elever, der er tilmeldt en skolefritidsordning (SFO) eller et fritidshjem, kan benytte disse institutioner i åbningstiden, forudsat ordningen ikke er omfattet af konflikten. Spørgsmålet om åbningstid er et lokalt anliggende. Spørgsmål 12 Hvilken regulering gælder for indretningen af skolefritidsordningen (SFO) er der fx regler om ordningens åbningstid og tilsynet med børnene? Efter folkeskolelovens 3, stk. 5, kan folkeskolen tilbyde elever optagelse i en skolefritidsordning, hvis børnene er optaget i skolen eller har opnået den alder, hvor de tidligst ville kunne optages i børnehaveklasse. Der findes ikke centralt fastsatte regler for, hvordan en skolefritidsordning skal indrettes mv. I vejledning nr. 16 af 9. marts 1999 om skolefritidshjemsordninger er heller ikke fastsat retningslinjer for åbningstiden. Efter vejledningen skal skolefritidsordningen indrettes i overensstemmelse med lokale ønsker på en måde, som er fuldt betryggende for børnene. Det henstilles, at der i forbindelse med det almindelige tilsyn med børnene føres kontrol med fremmøde og lignende. Spørgsmålet om åbningstid er et lokalt anliggende.

8 Det er KLs anbefaling, at skolefritidsordningens åbningstid ikke udvides som følge af en konflikt på skolen for at afhjælpe et evt. pasningsbehov som følge af aflyst undervisning. 8 Spørgsmål 13 Hvordan kan vi forvente, at situationen vil udvikle sig for eleverne, hvis de hverken kan være på skolen eller blive passet i skolefritidsordningen i de aflyste timer? Siden århundredeskiftet (september-forliget i 1899) har det været almindeligt accepteret, at arbejdstagerne gennem personaleorganisationerne og arbejdsgiverne gennem arbejdsgiverorganisationerne lovligt kan iværksætte kampskridt over for hinanden for at sætte magt bag kravene ved overenskomstforhandlinger. På folkeskoleområdet findes reglerne herom i hovedaftalen mellem Lærernes Centralorganisation og KL. Når parterne følger disse regler og i øvrigt er frigjort fra de overenskomstmæssige bindinger kan der helt lovligt anvendes konfliktmidler som strejke, blokade, lockout og boykot. Formålet med en konflikt er at tvinge modparten til at give indrømmelser, som det ikke har været muligt at nå ad forhandlingsvejen. Det vil utvivlsomt kunne mærkes på gennemførelsen af undervisningsog tilsynsopgaven i folkeskolen, hvis et stort antal skoler rammes af en evt. konflikt. Mærkningsgraden vil bl.a. afhænge af: 1) konfliktvarslets indhold (dvs. arbejdsstandsningens karakter og omfang), 2) hvordan lærerne lokalt er organiseret, 3) i hvilket omfang skoleledelsen er i stand til (fortsat) at varetage tilsynsforpligtelsen med de medarbejderressourcer, som der lokalt er til rådighed og 4) i hvilket omfang skolefritidsordningen mv. kan tage over i forhold til pasning af børn i aflyste timer. Det må erkendes, at der kan opstå situationer, hvor forældre kan stå med et praktisk pasningsbehov. Børn, der hverken har mulighed for fortsat at få undervisning på skolen eller blive superviseret af skolens ansatte som led i skolens tilsynspligt, og som heller ikke kan blive passet i SFO mv. eller arrangere sig ved et privat pasningsalternativ, vil i praksis være henvist til at blive passet af deres forældre.

Vejledning om overenskomstmæssige arbejdskonflikter i folkeskolen

Vejledning om overenskomstmæssige arbejdskonflikter i folkeskolen Vejledning om overenskomstmæssige arbejdskonflikter i folkeskolen Konfliktberedskab på det kommunale område (Vejledningen omfatter ikke overenskomststridige strejker og tjenestemænds arbejdsnedlæggelser)

Læs mere

De generelle og sektorspecifikke rammer for konflikten. Beredskab 2013

De generelle og sektorspecifikke rammer for konflikten. Beredskab 2013 De generelle og sektorspecifikke rammer for konflikten Beredskab 2013 Program Varsling af lockout hvem og hvornår? Konfliktens virkninger for arbejdstilrettelæggelsen? Konfliktens virkninger for den ansatte?

Læs mere

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vejledning om muligheder for afkortning af

Læs mere

I dette brev følger yderligere information om lockouten og hvordan en lockout vil påvirke skolerne og dermed elever og familier på Frederiksberg.

I dette brev følger yderligere information om lockouten og hvordan en lockout vil påvirke skolerne og dermed elever og familier på Frederiksberg. NOTAT Information 2 om lockout af lærere 1. marts 2013 Sagsbehandler: Dok.nr.: 2013/0005110-1 Skoleafdelingen Kære forældre til børn i folkeskoler i Frederiksberg Kommune Forhandlingerne mellem Kommunernes

Læs mere

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vejledning om muligheder for afkortning af

Læs mere

OK-2018 information vedr. konfliktvarsler

OK-2018 information vedr. konfliktvarsler OK-2018 information vedr. konfliktvarsler Kære forældre og elever på Overlade Friskole og Børnehus I forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger på det statslige område er der som bekendt,

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 31. oktober 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 31. oktober 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 31. oktober 2014 i sag nr. AR2013.0270: Landsorganisationen i Danmark for Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod Kommunernes Landsforening (advokat Jørgen Vinding)

Læs mere

Sekretariatet. OK13-lockout/boykot af undervisere: Betydning for AC'ere

Sekretariatet. OK13-lockout/boykot af undervisere: Betydning for AC'ere Sekretariatet OK13-lockout/boykot af undervisere: Betydning for AC'ere Med virkning fra 1. april 2013 har hhv. Finansministeriet og KL varslet konflikt overfor en række lærergrupper. Der er ikke varslet

Læs mere

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.:

Læs mere

I medfør af 25, stk. 2 i landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002 om folkeskolen fastsættes:

I medfør af 25, stk. 2 i landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002 om folkeskolen fastsættes: Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 14. maj 2003 om foranstaltninger til sikring af undervisningens gennemførelse samt om skolens tilsyn med eleverne i skoletiden. I medfør af 25, stk. 2 i landstingsforordning

Læs mere

FOA Overenskomst Marts Lockout. på skoleområdet. - hvad må FOAs medlemmer under konflikten?

FOA Overenskomst Marts Lockout. på skoleområdet. - hvad må FOAs medlemmer under konflikten? FOA Overenskomst Marts 2013 Lockout på skoleområdet - hvad må FOAs medlemmer under konflikten? INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Hvem er omfattet af lockout?... 3 Hvornår kan lockouten træde i kraft?...

Læs mere

Bjarne Overmark, Beboerlisten, har i sag 106 på byrådets møde 8. april 2013 stillet en række spørgsmål vedrørende lockouten på skoleområdet.

Bjarne Overmark, Beboerlisten, har i sag 106 på byrådets møde 8. april 2013 stillet en række spørgsmål vedrørende lockouten på skoleområdet. Notat Vedrørende: Notat vedrørende spørgsmål fra Bjarne Overmark, Beboerlisten, vedrørende lockout Sagsnavn: Spørgsmål fra Bjarne Overmark, Beboerlisten om undervisningen i folkeskolerne Sagsnummer: 00.01.00-G00-13-13

Læs mere

Hvem er omfattet Nedenstående er lavet en kort skitse over hvordan konflikten fordeler sig.

Hvem er omfattet Nedenstående er lavet en kort skitse over hvordan konflikten fordeler sig. Konfliktvejledning for bestyrelser Vejledning om generelle forhold for bestyrelserne i selvejende daginstitutioner i forbindelse med den overenskomstmæssige strejke og lockout af pædagoger 2008 Med den

Læs mere

Kære kommunalbestyrelse 07-11-2014

Kære kommunalbestyrelse 07-11-2014 Til alle kommunalbestyrelser Undervisningsministeriet Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk Kære kommunalbestyrelse 07-11-2014 Jeg

Læs mere

Til samtlige kommunalbestyrelser. Udmelding af rammeforsøg med konfirmationsforberedelse i tid afsat til den understøttende undervisning

Til samtlige kommunalbestyrelser. Udmelding af rammeforsøg med konfirmationsforberedelse i tid afsat til den understøttende undervisning Til samtlige kommunalbestyrelser Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Udmelding af rammeforsøg med konfirmationsforberedelse i tid afsat til den understøttende undervisning En række kommuner har kontaktet

Læs mere

Til folkeskoler, kommuner og amter

Til folkeskoler, kommuner og amter Til folkeskoler, kommuner og amter Dette er det første af de nyhedsbreve, Undervisningsministeriet har planlagt at udsende i forbindelse med udmøntningen af ændringen af folkeskoleloven. Målet med nyhedsbrevene

Læs mere

Notat om. Skoleledernes

Notat om. Skoleledernes Notat om Skoleledernes tilsyns ansvar 2013 tilsynsansvar Skolelederforeningen har udarbejdet et notat som en hjælp for medlemmerne til at få afklaret skoleledernes tilsynsansvar over for eleverne ved skolerejser

Læs mere

Tidligere fremmedsprog

Tidligere fremmedsprog Tidligere fremmedsprog Almindelige bemærkninger til temaindgangen Tidligere fremmedsprog 2.1.1. Mere undervisning i fagene ( ) Undervisningen i fremmedsprog skal styrkes. Den stigende internationalisering

Læs mere

Vedr. ny praksis for undervisning af tosprogede elever i dansk som andetsprog

Vedr. ny praksis for undervisning af tosprogede elever i dansk som andetsprog Hørsholm Kommune Rådhuset, Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk

Læs mere

Arbejdstidsaftale 08 s enkeltelementer

Arbejdstidsaftale 08 s enkeltelementer Arbejdstidsaftale 08 s enkeltelementer Arbejdstid For at gøre aftalen enkel og ubureaukratisk bygger aftalen på et helt skoleår. Det maksimale undervisningstimetal er fastlagt for et skoleår. Hvis du ansættes

Læs mere

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen

Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Til samtlige kommunalbestyrelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR

Læs mere

Indstilling. Friere rammer for placering af fag på lavere klassetrin samt adgang for lærere til at varetage undervisningsopgaver i børnehaveklassen

Indstilling. Friere rammer for placering af fag på lavere klassetrin samt adgang for lærere til at varetage undervisningsopgaver i børnehaveklassen Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 15. september 2011 Friere rammer for placering af fag på lavere klassetrin samt adgang for lærere til at varetage undervisningsopgaver i børnehaveklassen

Læs mere

Samarbejde mellem lærere og andre medarbejdergrupper

Samarbejde mellem lærere og andre medarbejdergrupper Samarbejde mellem lærere og andre medarbejdergrupper Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører Samarbejde mellem lærere og andre medarbejdergrupper: 2.4. Kvalifikationskrav i folkeskolen Gældende

Læs mere

Understøttende undervisning

Understøttende undervisning Understøttende undervisning Almindelige bemærkninger til temaindgangen der vedrører understøttende undervisning: 2.1.2. Understøttende undervisning Med den foreslåede understøttende undervisning indføres

Læs mere

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis?

Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? Konfliktguide - hvad betyder det i praksis? I dette notat finder du svar på nogle af de spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med en varslet konflikt. Hvis du har spørgsmål så kontakt GKF, din FTR eller

Læs mere

I tilfælde af lockout: Nyhedsbrev 1 om eventuel lockout 20. marts 2013. Kære forældre.

I tilfælde af lockout: Nyhedsbrev 1 om eventuel lockout 20. marts 2013. Kære forældre. Nyhedsbrev 1 om eventuel lockout 20. marts 2013 Kære forældre. Finansministeriet og dermed regeringen har som nævnt varslet lockout fra 1. april 2013 for lærere ved en række skoler fx friskoler, privatskoler

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget Christiansborg Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København

Læs mere

Orientering om regler for afholdelse af pædagogiske dage/weekends, omlægning af undervisningstiden samt regler for skoleovertagelser.

Orientering om regler for afholdelse af pædagogiske dage/weekends, omlægning af undervisningstiden samt regler for skoleovertagelser. Orientering om regler for afholdelse af pædagogiske dage/weekends, omlægning af undervisningstiden samt regler for skoleovertagelser. Lovgrundlag Folkeskoleloven 15 : Skoleåret begynder den 1. august og

Læs mere

Vedr. evt. lockout på Brovst Skole

Vedr. evt. lockout på Brovst Skole Brovst Skole, den 19. marts 2013 Vedr. evt. lockout på Brovst Skole KL har med virkning fra 1. april 2013 varslet lockout af alle overenskomstansatte lærere, som er medlemmer af Danmarks Lærerforening.

Læs mere

Vejledning om tilsyn med folkeskolens elever i skoletiden

Vejledning om tilsyn med folkeskolens elever i skoletiden Side 1 af 6 Vejledning om tilsyn med folkeskolens elever i skoletiden VEJ nr 10 af 10/01/1995 (Gældende) LBK Nr. 730 af 21/07/2000 Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer til forskriften Forskriftens

Læs mere

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a 1 - Udmeldebrev.pdf Hører til journalnummer: 17.01.00-A00-5-17 Udskrevet den 06-04-017 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Udmelding af rammeforsøg om mere

Læs mere

Notat vedr. Brug af vikarer på skolerne i Faxe Kommune

Notat vedr. Brug af vikarer på skolerne i Faxe Kommune Center for Undervisning Notat udarbejdet af: Finn Sonne Holm Dato 26-05-2014 Notat vedr. Brug af vikarer på skolerne i Faxe Kommune Dette notat indeholder flg. afsnit: Analyse af tal fra kvalitetsrapporterne

Læs mere

Godkendt. Skolelederen skal indsende beslutningen om dispensation og hvordan øget DUS åbningstid finansieres til Skolechefen én gang årligt.

Godkendt. Skolelederen skal indsende beslutningen om dispensation og hvordan øget DUS åbningstid finansieres til Skolechefen én gang årligt. Punkt 16. Godkendelse af forslag stillet af Venstres byrådsgruppe om mulighed for at nedskalere tiden til understøttende undervisning mod, at to voksne er tilstede i den fagdelte undervisning / flytning

Læs mere

Folkeskolereform 2013 - hvad består den af? Regeringen og KL!

Folkeskolereform 2013 - hvad består den af? Regeringen og KL! Folkeskolereform 2013 - hvad består den af? Regeringen og KL! Regelforenkling med større frihed til kommuner og skoler Forenkling af elevplanerne Forenkling af Fælles Mål Enklere styring af timetallet

Læs mere

Holmegårdsskolen Plovheldvej 8A, 2650 Hvidovre. Tlf Mail:

Holmegårdsskolen Plovheldvej 8A, 2650 Hvidovre. Tlf Mail: Holmegårdsskolen Plovheldvej 8A, 2650 Hvidovre. Tlf. 6190 3500. Mail: holmegaardsskolen@hvidovre.dk Februar 2018 Princip: Undervisningens organisering Formål: Undervisningens organisering skal skabe rammer,

Læs mere

Vejledning om reglerne for sygeundervisning

Vejledning om reglerne for sygeundervisning Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR-nr.: 29634750 Vejledning om reglerne for sygeundervisning 17.

Læs mere

Principper for Furesø Fritidsordning

Principper for Furesø Fritidsordning Principper for Furesø Fritidsordning Baggrund Byrådet ønsker at etablere Furesø Fritidsordning (FFO), hvor fritidstilbuddene organiseres under Folkeskoleloven. Dato: 1. september 2010 Sagsnr.: 190-2010-10462

Læs mere

Dok.nr Rammebeskrivelse for skoleårets planlægning 2019/20 Gældende for pædagoger ansat på skoler i Varde Kommune

Dok.nr Rammebeskrivelse for skoleårets planlægning 2019/20 Gældende for pædagoger ansat på skoler i Varde Kommune Dok.nr. 20789-17 Rammebeskrivelse for skoleårets planlægning 2019/20 Gældende for pædagoger ansat på skoler i Varde Kommune Indhold Formål med Rammebeskrivelsen... 3 Overordnede rammer... 3 Skolepædagoger:...

Læs mere

Udtalelse. Forslag fra SF om mere to-voksenundervisning. BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune. Til Aarhus Byråd via Magistraten

Udtalelse. Forslag fra SF om mere to-voksenundervisning. BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune. Til Aarhus Byråd via Magistraten Udtalelse Side 1 af 5 Til Aarhus Byråd via Magistraten Forslag fra SF om mere to-voksenundervisning BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune 1. Konklusion Byrådet behandlede den 18. november 2015

Læs mere

Sådan planlægges undervisningstimer for specialundervisning

Sådan planlægges undervisningstimer for specialundervisning Sådan planlægges undervisningstimer for specialundervisning i skoleåret 2017/2018 Folkeskoleloven fastsætter, hvor lang tid eleverne skal være i skole i løbet af et skoleår, og hvor mange timer eleverne

Læs mere

Princip for undervisningens organisering:

Princip for undervisningens organisering: Brændkjærskolen. Princip for undervisningens organisering: Formål Undervisningens organisering skal skabe rammer, der giver eleverne de bedste muligheder for at tilegne sig kundskaber og færdigheder, der

Læs mere

Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune

Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune 2011 Høring vedrørende indførelse af SFO I Dragør Kommune Høringsmateriale Høring vedrørende indførelse af SFO i Dragør Kommune fra 1. august 2011 Social Børn og Kultur Dragør kommune 03-01-2011 Indhold

Læs mere

Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020

Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020 Oversigt over justering af folkeskolereformen Dagtilbud og Undervisning d. 10. maj 2019 Tema: Gældende før lovændring: Gældende nu: Hvad og/eller hvordan? Beslutningskompetence 2019/2020 Fastsættelse af

Læs mere

Notat om børnehaveklasselederne

Notat om børnehaveklasselederne Notat om børnehaveklasselederne Marts 2014 1. Baggrund Der har igennem en årrække været en tendens til et fald i antallet af medlemmer, der er børnehaveklasseledere. Samtidig medfører folkeskolereformen

Læs mere

0.-3. klasse: Mandag fredag: kl. 8:10-14: klasse: Mandag/fredag: kl. 8:10-14:10 Tirsdag/onsdag/torsdag: kl

0.-3. klasse: Mandag fredag: kl. 8:10-14: klasse: Mandag/fredag: kl. 8:10-14:10 Tirsdag/onsdag/torsdag: kl SKOLEBESTYRELSEN Princip nr: 11 Skoleår: 2016-17 Princip vedrørende: Undervisningens organisering Formål: At skabe rammer, der sikrer hver enkelt elev bedst mulig læring, trivsel og dannelse. På Vedbæk

Læs mere

Dok.nr Rammebeskrivelse for skoleårets planlægning 2017/18 Gældende for skolernes pædagogiske personale Varde Kommune

Dok.nr Rammebeskrivelse for skoleårets planlægning 2017/18 Gældende for skolernes pædagogiske personale Varde Kommune Dok.nr. 20789-17 Rammebeskrivelse for skoleårets planlægning 2017/18 Gældende for skolernes pædagogiske personale Varde Kommune Formål med Rammebeskrivelsen... 3 Overordnede rammer... 3 Ledelse og samarbejde...

Læs mere

Principper for Virum Skole

Principper for Virum Skole Principper for Virum Skole Vedtaget af Virum Skoles bestyrelse Principper for undervisningens organisering 1. Formålet med organiseringen er at danne dynamiske, kompetente og fleksible team. 1. Der udarbejdes

Læs mere

Til Holstebro Kommune. Att. Thomas Born Schmidt. Skolebestyrelsen i Holstebro Kommune

Til Holstebro Kommune. Att. Thomas Born Schmidt. Skolebestyrelsen i Holstebro Kommune Til Holstebro Kommune Att. Thomas Born Schmidt Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR-nr.: 29634750

Læs mere

Vedr. Gentofte og Gladsaxes frikommuneansøgninger om ungespor (udskoling med hhv. et EUD- og et STX-spor)

Vedr. Gentofte og Gladsaxes frikommuneansøgninger om ungespor (udskoling med hhv. et EUD- og et STX-spor) Skole- og familiechef Bente Schoubye, Gladsaxe Kommune Vedr. Gentofte og Gladsaxes frikommuneansøgninger om ungespor (udskoling med hhv. et EUD- og et STX-spor) Tak for ansøgningerne vedrørende Ungesporet

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren

Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren Dette notat beskriver den overordnede kompetencefordeling inden for folkeskolen under mellemformstyret. Specielt er der lagt vægt på byrådets, rådmandens

Læs mere

Spørgsmål og svar om forsøg med teknologiforståelse i folkeskolen Indhold

Spørgsmål og svar om forsøg med teknologiforståelse i folkeskolen Indhold Spørgsmål og svar om forsøg med teknologiforståelse i folkeskolen Indhold 1. Spørgsmål om rammerne for deltagelse... 2 1.1 Kan man søge om deltagelse i forsøg med teknologiforståelse i folkeskolens obligatoriske

Læs mere

Mere undervisning i dansk og matematik

Mere undervisning i dansk og matematik Mere undervisning i dansk og matematik Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører mere undervisning i dansk og matematik: 2.1.1. Mere undervisning i fagene Minimumstimetallet for undervisningstimerne

Læs mere

Flersprogede børn og unge fælles ansvar - kommissorium for arbejdsgruppe

Flersprogede børn og unge fælles ansvar - kommissorium for arbejdsgruppe BM/marts 2016 Flersprogede børn og unge fælles ansvar - kommissorium for arbejdsgruppe 1. Baggrund De lovgivningsmæssige rammer for basisundervisning for tosprogede elever findes aktuelt i folkeskolelovens

Læs mere

Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen

Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen Spørgsmål/svar om praksisfaglighed i folkeskolen Valgfaget Hvilke fag skal skolerne udbyde? Alle elever skal vælge mindst ét toårigt praktisk/musisk valgfag, der afsluttes med en prøve. De praktisk/musiske

Læs mere

Undervisningsudvalget Christiansborg

Undervisningsudvalget Christiansborg Undervisningsudvalget 2018-19 UNU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 224 Offentligt Undervisningsudvalget Christiansborg Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail:

Læs mere

Undervisning i fagene

Undervisning i fagene Undervisning i fagene Almindelige bemærkninger til lovændringer der vedrører undervisning i fagene 2.1.1. Mere undervisning i fagene Minimumstimetallet for undervisningstimerne for 1.-9. klassetrin foreslås

Læs mere

Torsdag d. 7. november 2013

Torsdag d. 7. november 2013 Torsdag d. 7. november 2013 Nyt fra ministeriet klaus.fink@uvm.dk Side 1 Hvad viser dette? 1 2 3 klaus.fink@uvm.dk Side 2 Den mundtlige gruppeprøve Beskikkede censorer: Det er gået godt Men der er stadig

Læs mere

I det følgende redegør forvaltningen for mulighederne for at forkorte skoledagen, herunder de juridiske og økonomiske rammer.

I det følgende redegør forvaltningen for mulighederne for at forkorte skoledagen, herunder de juridiske og økonomiske rammer. Notat Vedrørende: Afkortning af skoledagenes længde Sagsnavn: Skoledagens længde. Mulighed for kortere skoledage Sagsnummer: 17.00.00-G01-20-16 Skrevet af: Erik Kragelund Larsen/Jørn Sørensen/Torben Bugge

Læs mere

Vejledning til skolerne om afholdelse af erstatningstimer og andre undervisningsrelaterede aktiviteter for 9. hhv. 10. klasse ved lockoutens ophør

Vejledning til skolerne om afholdelse af erstatningstimer og andre undervisningsrelaterede aktiviteter for 9. hhv. 10. klasse ved lockoutens ophør KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT Vejledning til skolerne om afholdelse af erstatningstimer og andre undervisningsrelaterede aktiviteter for 9. hhv. 10. klasse ved lockoutens ophør

Læs mere

Principper for Virum Skole

Principper for Virum Skole Principper for Virum Skole Vedtaget af Virum Skoles bestyrelse Principper for undervisningens organisering Formålet med organiseringen er at danne dynamiske, kompetente og fleksible team. 1. Der udarbejdes

Læs mere

Med kommuneøkonomiaftalen for 2010 bekræftede og præciserede regeringen og KL aftalen for 2009 om lukkedage. 29. januar 2010

Med kommuneøkonomiaftalen for 2010 bekræftede og præciserede regeringen og KL aftalen for 2009 om lukkedage. 29. januar 2010 Til samtlige kommuner m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Orienteringsbrev om revideret vejledningstekst vedr. lukkedage Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail ism@ism.dk www.ism.dk Med

Læs mere

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform:

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform: Udgiftssiden - Almenområdet Flere undervisningstimer i almenundervisningen: Ifølge den indgåede aftale vil undervisningstimetallet blive udvidet med 14 lektioner mere om ugen i forhold til det nuværende

Læs mere

Informationsaften om folkeskolereform og skolebestyrelsesvalg. Frederiksberg Skolen på la Cours Vej

Informationsaften om folkeskolereform og skolebestyrelsesvalg. Frederiksberg Skolen på la Cours Vej Informationsaften om folkeskolereform og skolebestyrelsesvalg Frederiksberg Skolen på la Cours Vej www.skole-foraeldre.dk 33 26 17 21 Hvem er jeg? Henrik Hjorth Hansen Privat: Cecilie 16 år, Christoffer

Læs mere

Vejledning om undervisningstimetal i folkeskolen

Vejledning om undervisningstimetal i folkeskolen Vejledning om undervisningstimetal i folkeskolen Undervisningsministeriet Indholdsfortegnelse: Nye fleksible regler 3 Nye regler 3 Antallet af skoledage og skoledagens længde 4 Minimumstimetal og vejledende

Læs mere

Et fagligt løft af folkeskolen

Et fagligt løft af folkeskolen Et fagligt løft af folkeskolen 1 Hvorfor er der behov for en reform af folkeskolen? Folkeskolen står over for en række udfordringer: Formår ikke at bryde den negative sociale arv For mange forlader skolen

Læs mere

Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen

Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen Skolebestyrelsens principper for Lindbjergskolen Indholdsfortegnelse Princip for klassedannelse ved skolestarten... 2 Princip for fællesarrangementer for eleverne i skoletiden... 3 Princip for ekskursioner

Læs mere

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Til alle kommunalbestyrelser Undervisningsministeriet Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Folkeskolereformen

Læs mere

Skolebus Prebens Minibusser

Skolebus Prebens Minibusser Skolebus Prebens Minibusser Kontor: Telefontid 06:00 16:00 Tlf.: 4839 2405 Telefontid 16:00 06:00 telefonsvarer Husk: Ring besked ved afbud SKOLEBUS TIL ELEVER I FOLKESKOLEN Kommunen sørger for transport

Læs mere

Lokalaftalen har virkning fra den 1. august 2013, og kan med 3 måneders varsel opsiges til en 31. juli, dog tidligst til den 31. juli 2014.

Lokalaftalen har virkning fra den 1. august 2013, og kan med 3 måneders varsel opsiges til en 31. juli, dog tidligst til den 31. juli 2014. Administrationsgrundlag arbejdstidsaftale for skolepædagoger, Randers Kommune 1 Indledning Randers Kommune og BUPL Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, Østjylland har indgået en lokal arbejdstidsaftale

Læs mere

Notat om delegation. Generelt om delegation

Notat om delegation. Generelt om delegation Departementet Afdelingen for Grundskole, Ungdoms- og Voksenuddannelser Notat om delegation Dette notat tager udgangspunkt i de beføjelser, der i folkeskoleloven udtrykkeligt er henlagt til kommunalbestyrelsen.

Læs mere

Forvaltningen sender ministeriets brev til kommunens skoler sammen med vedlagte følgebrev.

Forvaltningen sender ministeriets brev til kommunens skoler sammen med vedlagte følgebrev. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT Til aflæggerbordet ved BUU-møde den 23. september 2015 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har den 26. august 2015 fremsendt brev

Læs mere

Oversigt over Svanninge skoles beredskab i en konfliktsituation v. lockout af de overenskomstansatte lærere (Version 1 uge 15 og frem)

Oversigt over Svanninge skoles beredskab i en konfliktsituation v. lockout af de overenskomstansatte lærere (Version 1 uge 15 og frem) Svanninge skole firkløveret i landsbyen 19. marts 2012 Oversigt over Svanninge skoles beredskab i en konfliktsituation v. lockout af de overenskomstansatte lærere (Version 1 uge 15 og frem) Kære forældre

Læs mere

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser

Beskrivelse af procedure for oprettelse af sommerkurser til med henblik optagelse ved erhvervsuddannelser Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Beskrivelse af procedure for oprettelse

Læs mere

Proces omkring implementering af ny skolereform

Proces omkring implementering af ny skolereform Proces omkring implementering af ny skolereform Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: LSTE Beslutningstema: Folketinget har vedtaget en ny skolereform, der træder i kraft med første fase den 1. august 2014.

Læs mere

Vejledning om lockout mv. Februar 2013

Vejledning om lockout mv. Februar 2013 Februar 2013 Indhold Indhold 1 Vejledning om lockout mv. 2 1.1 Hvem er omfattet af lockouten?...2 1.2 Konsekvenser for ansættelsesforholdet...3 1.3 Udbetaling af løn, pensionsbidrag mv....3 1.4 Sygefravær...4

Læs mere

Principper på Bugtskolen. Et arbejdsområde for skolebestyrelsen

Principper på Bugtskolen. Et arbejdsområde for skolebestyrelsen Principper på Bugtskolen Et arbejdsområde for skolebestyrelsen 1 Hvad er principper? Et princip er i skolebestyrelsessammenhæng et sæt grundlæggende retningslinjer for, hvilken retning skolen skal bevæge

Læs mere

Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde

Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde Dag og år 23.februar 2015 Kl. Kl. 16.30 18.00 Sted Skolen lokale A4 (1.sal) Dato for uds./ref Formand Finn Pretzmann Blad nr. Fraværende: Rene Rosenkrans, Hanne Jørgensen,

Læs mere

1)Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan.

1)Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Skolereformen. Skolereformens mål 1)Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2) Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater.

Læs mere

Lønmodtagernes retsstilling i forbindelse med de afledte virkninger af en konflikt på det offentlige arbejdsmarked,

Lønmodtagernes retsstilling i forbindelse med de afledte virkninger af en konflikt på det offentlige arbejdsmarked, 0 Notat Lønmodtagernes retsstilling i forbindelse med de afledte virkninger af en konflikt på det offentlige arbejdsmarked, hvor lønmodtageren ikke har mulighed for at opfylde sin arbejdsforpligtelse.

Læs mere

Oversigt over Svanninge skoles beredskab i en konfliktsituation v. lockout af de overenskomstansatte lærere (version 2 uge 14)

Oversigt over Svanninge skoles beredskab i en konfliktsituation v. lockout af de overenskomstansatte lærere (version 2 uge 14) Svanninge skole firkløveret i landsbyen19. marts 2012 Oversigt over Svanninge skoles beredskab i en konfliktsituation v. lockout af de overenskomstansatte lærere (version 2 uge 14) Kære forældre Hermed

Læs mere

Princip for Undervisningens organisering

Princip for Undervisningens organisering Princip for Undervisningens organisering Status: Dette princip omhandler flere forhold vedrørende undervisningens organisering. Mål: Det er målet at dette princip rammesætter skolens arbejde med de forhold,

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b

Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b I forbindelse med folkeskolereformen blev der indført en ny bestemmelse i folkeskolelovens 16 b, hvorefter kommunalbestyrelsen, for så vidt angår den understøttende

Læs mere

Bekendtgørelse om befordring af elever i folkeskolen

Bekendtgørelse om befordring af elever i folkeskolen Bekendtgørelse om befordring af elever i folkeskolen I medfør af 26, stk. 7, i lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse nr. 311 af 25. april 1994, som ændret ved lov nr. 1140 af 21. december 1994 fastsættes:

Læs mere

GENERELT OM KONFLIKT

GENERELT OM KONFLIKT KONFLIKTVEJLEDNING 2018 1 GENERELT OM KONFLIKT GENERELT OM KONFLIKTTYPER Overenskomstmæssige (lovlige) konflikter opstår i forbindelse med en overenskomstfornyelse. Det er i hovedaftalerne mellem forbundet

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

Kirkedalsvej 64, Rårup. 7130 Juelsminde. Tlf: 79 83 30 20. Den 20. mar. 2013. Kære Forældre

Kirkedalsvej 64, Rårup. 7130 Juelsminde. Tlf: 79 83 30 20. Den 20. mar. 2013. Kære Forældre Den 20. mar. 2013 Kære Forældre Kommunernes Landsforening (KL) har varslet en lockout af de fleste af landets folkeskolelærere fra den 1.april. Det har de gjort, fordi de og Lærernes Centralorganisation

Læs mere

Vurdering af det pædagogiske personales kompetencer

Vurdering af det pædagogiske personales kompetencer Vurdering af det pædagogiske personales kompetencer - Introduktion til samtale mellem skoleledelsen og medarbejderne Baggrund og formål med kompetencesamtalen mellem skoleledelsen og medarbejderen Med

Læs mere

Indskolingen omfatter normalt BH-klasse, 1. klasse og 2. klasse, idet dog i visse tilfælde 3. klasse også er med.

Indskolingen omfatter normalt BH-klasse, 1. klasse og 2. klasse, idet dog i visse tilfælde 3. klasse også er med. NOTAT Vejledning om afgrænsning af overenskomsttilknytning i indskolingen på grundlag af voldgiftskendelse om Leg og Læring i Skive Kommune KL har gennemgået voldgiftskendelsen med henblik på, at vurdere

Læs mere

1, Stk. l. Folkeskolens opgave er i SAMARBEJDE MED FORÆLDRENE at give eleven mulighed for at tilegne sig:

1, Stk. l. Folkeskolens opgave er i SAMARBEJDE MED FORÆLDRENE at give eleven mulighed for at tilegne sig: SKOLEN Skolen er underlagt lov om folkeskolen (folkeskoleloven). Skolens mål er således givet med lovens formålsparagraf, der kan læses således: 1, Stk. l. Folkeskolens opgave er i SAMARBEJDE MED FORÆLDRENE

Læs mere

LOKALAFTALE OM FLEKSIBEL ARBEJDSTID I DEN KØBENHAVNSKE FOLKESKOLE Indledning

LOKALAFTALE OM FLEKSIBEL ARBEJDSTID I DEN KØBENHAVNSKE FOLKESKOLE Indledning 1 LOKALAFTALE OM FLEKSIBEL ARBEJDSTID I DEN KØBENHAVNSKE FOLKESKOLE Indledning Denne lokalaftale - med grundlag i 'Rammeaftale om decentrale arbejdstidsaftaler' - er med visse fravigelser af gældende regler

Læs mere

Forslag til økonomiske beredskab - Udvalget for Familie og Børn. Kirsten Schaksen og Annette Espenhain - Økonomikonsulenter

Forslag til økonomiske beredskab - Udvalget for Familie og Børn. Kirsten Schaksen og Annette Espenhain - Økonomikonsulenter Økonomisekretari atet Notat Til: Sagsnr.: 2010/15164 Dato: 10-02-2011 Sag: Sagsbehandler: - Udvalget for Familie og Børn Kirsten Schaksen og Annette Espenhain - Økonomikonsulenter Administrationen har

Læs mere

PRINCIPPER STILLING SKOLE

PRINCIPPER STILLING SKOLE PRINCIPPER STILLING SKOLE 1. Undervisningens organisering Vedtaget den 08.12.2017 Jævnfør Folkeskolens 44 stk. 2 skal skolebestyrelsen fastsætte principper for undervisningens organisering og herunder

Læs mere

Lockout på lærerområdet nødskemaer på Rougsøskolen.

Lockout på lærerområdet nødskemaer på Rougsøskolen. d. 18. marts 2013 Lockout på lærerområdet nødskemaer på Rougsøskolen. Kommunernes Landsforening har varslet lockout mod Danmarks Lærerforening pr. 1. april 2013. I fald lockouten træder i kraft, vil det

Læs mere

Silkeborgaftalen - BUPL

Silkeborgaftalen - BUPL 30. april 2014 Silkeborgaftalen - BUPL 1. Rammeaftale om opgaver og arbejdstid for skolepædagoger m.fl. Silkeborg Kommune og BUPL Østjylland har indgået en lokal arbejdstidsaftale for pædagoger (jf. Pædagogoverenskomstens

Læs mere

HOVEDAFTALE. mellem. Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for:

HOVEDAFTALE. mellem. Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for: Side 1 HOVEDAFTALE mellem Amtsrådsforeningen og bundet af Offentligt Ansatte, Specialarbejderforbundet i Danmark og Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark vedrørende overenskomstansatte medarbejdere Denne

Læs mere

Lov om ændring af lov om folkeskolen

Lov om ændring af lov om folkeskolen LOV nr 564 af 07/05/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 15. august 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 19/02277 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov om ændring

Læs mere