Samfundsfag: Gigt tvang Jacob væk fra havet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samfundsfag: Gigt tvang Jacob væk fra havet"

Transkript

1 Side 1 af 2 Samfundsfag: Gigt tvang Jacob væk fra havet Udover artiklen Gigt tvang Jacob væk fra havet skal du læse de andre artikler på samfundsfagssiden forud for opgaverne herunder. Herefter skal du svare på følgende spørgsmål: A. Identitet og socialisering 1) Hvad er identitet? 2) Vælg en person fra en af artiklerne og svar på, hvad der kendetegner hans/hendes identitet. 3) Hvordan vil du beskrive dig selv? 4) Hvordan har din identitet ændret sig gennem dit liv? 5) Hvem har påvirket dig til at være den, du er? 6) Hvordan adskiller din identitet sig fra identiteten hos den person, du har beskrevet? 7) Hvordan forestiller du dig, at din opvækst har været anderledes sammenlignet med en jævnaldrende 8) Hvordan tror du, at du i dag adskiller dig fra en jævnaldrende, der er opvokset 9) Hvad er social arv, og hvilken betydning kan den have? 10) Hvilke eksempler på social arv er der Hvilke problemer kan der være ved, at mange af fiskerne i Thorupstrand ikke har en uddannelse? B. Det gode liv 1) Hvad er et godt liv for dig? 2) Hvilken af de fire livsformer lever fiskerne under 3) Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige livsformer? 4) Hvordan adskiller fiskernes livsform og levevilkår sig fra dig og dine forældres? 5) Hvilken socialgruppe tilhører fiskerne? Og hvorfor? 6) Hvad er social status? 7) Hvilken social status har fiskerne ved Thorupstrand i dine øjne? C. Fællesskab 1) Hvad kendetegner et fællesskab? 2) Hvordan er fællesskabet i Thorupstrand i forhold til det område, du er vokset op i? 3) Hvilke forhold kan være medvirkende til, at nogen er uden for fællesskabet - i en folkeskoleklasse, et boligområde eller det danske samfund? 4) Kunne en eller flere af fiskerne finde på at flytte til en større by som Aarhus eller København? 5) Hvis ja: Hvem og hvorfor? Og hvorfor ville de resterende ikke flytte?

2 Side 2 af 2 Samfundsfag: Gigt tvang Jacob væk fra havet D. Fiskerne og økonomien 1) Hvilke aktører er med i det økonomiske kredsløb? (Fx husholdninger, banker og producenter) 2) Tegn en model over et økonomiske kredsløb i 3) Hvilken rolle har de forskellige aktører? 4) Hvilken rolle/hvilke roller indtager fiskerne fra Thorupstrand i det økonomiske kredsløb? 5) Hvilken rolle kan man forestille sig, at fiskerne vil indtage i kredsløbet, hvis kystfiskeriet ikke længere kan svare sig for dem? 6) Hvor er du i det økonomiske kredsløb?

3 Side 1 af 1 Samfundsfag: Fiskerne og kvoterne A. Fiskeri og EU 1. Redegør for de forskellige instansers arbejdsopgaver i EU (EU-parlamentet, EU-kommissionen, Ministerrådet og EF-domstolen). Du kan finde information på internettet blandt andet hos EU-oplysningen: 2. Redegør for, hvordan EU påvirker fiskeriet i 3. Redegør for, hvor stor den danske kvote, Danmark fik tildelt af EU i 2013, var. B. Paneldiskussion om fordeling af kvoter 1. Der findes mange forskellige holdninger til, hvordan kvoterne skal fordeles. I klassen skal I vælge en interessentgruppe. Det kan være fiskere, miljøforkæmpere som Green Peace eller politikere. På internettet skal I undersøge jeres interessentgruppes synspunkter på fiskeri og kvotefordeling og notere synspunkterne. Derudover skal I have forberedt argumenter mod de andre interessenters synspunkter. 2. Efterfølgende skal klassen afholde en paneldiskussion om fordelingen af kvoter. Der skal være en ordstyrer, og i panelet skal der sidde en fra hver interessentgruppe, som hver især skal redegøre for sine synspunkter og påpege fejl ved de andres synspunkter. 3. Når paneldiskussionen er overstået, skal I diskutere, hvem der klarede sig bedst i panelet og hvorfor. C. Fiskeri i tal Gennem en søgning på Dansk Fiskeriforenings hjemmeside og Danmarks Statistik skal du undersøge, hvordan fiskeriet har udviklet sig i tal gennem årene og svare på følgende spørgsmål: 1. Er antallet af fartøjer steget eller faldet siden 1997 og hvor meget? 2. Har dansk fiskeri tjent mere eller mindre siden 2003? Hvor meget mere eller mindre? 3. Hvilke typer af fartøjer har fået det største udbytte? Nyttige links: Danmarks Fiskeriforening: Danmarks Statistik: D. Danmark og andelsbevægelsen Med lauget i Thorupstrand bygger fiskerne videre på den danske andelsbevægelse, som sættes til at begynde i 1866, da den første danske forbrugsforening blev stiftet i Thisted. 1. Redegør for, hvem der startede den danske andelsbevægelse, og hvad bevægelsen står for. 2. Kom med eksempler på forskellige andelsforetagender. 3. Redegør for, hvordan andelsbevægelsen har udviklet sig gennem tiden. 4. Hvilke andelsforetagender er der tilbage i dag? Du kan finde oplysninger om den danske andelsbevægelse på internettet. Husk at noter, hvor du har dine oplysninger fra.

4 Side 1 af 2 Samfundsfag: Jan er på damejagt Udover artiklen Jan er på damejagt skal du læse de andre artikler på samfundsfagssiden forud for opgaverne herunder. Herefter skal du svare på følgende spørgsmål: A. Identitet og socialisering 1) Hvad er identitet? 2) Vælg en person fra en af artiklerne og svar på, hvad der kendetegner hans/hendes identitet. 3) Hvordan vil du beskrive dig selv? 4) Hvordan har din identitet ændret sig gennem dit liv? 5) Hvem har påvirket dig til at være den, du er? 6) Hvordan adskiller din identitet sig fra identiteten hos den person, du har beskrevet? 7) Hvordan forestiller du dig, at din opvækst har været anderledes sammenlignet med en jævnaldrende 8) Hvordan tror du, at du i dag adskiller dig fra en jævnaldrende, der er opvokset 9) Hvad er social arv, og hvilken betydning kan den have? 10) Hvilke eksempler på social arv er der Hvilke problemer kan der være ved, at mange af fiskerne i Thorupstrand ikke har en uddannelse? B. Det gode liv 1) Hvad er et godt liv for dig? 2) Hvilken af de fire livsformer lever fiskerne under 3) Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige livsformer? 4) Hvordan adskiller fiskernes livsform og levevilkår sig fra dig og dine forældres? 5) Hvilken socialgruppe tilhører fiskerne? Og hvorfor? 6) Hvad er social status? 7) Hvilken social status har fiskerne ved Thorupstrand i dine øjne? C. Fællesskab 1) Hvad kendetegner et fællesskab? 2) Hvordan er fællesskabet i Thorupstrand i forhold til det område, du er vokset op i? 3) Hvilke forhold kan være medvirkende til, at nogen er uden for fællesskabet - i en folkeskoleklasse, et boligområde eller det danske samfund? 4) Kunne en eller flere af fiskerne finde på at flytte til en større by som Aarhus eller København? 5) Hvis ja: Hvem og hvorfor? Og hvorfor ville de resterende ikke flytte?

5 Side 2 af 2 Samfundsfag: Jan er på damejagt D. Fiskerne og økonomien 1) Hvilke aktører er med i det økonomiske kredsløb? (Fx husholdninger, banker og producenter) 2) Tegn en model over et økonomiske kredsløb i 3) Hvilken rolle har de forskellige aktører? 4) Hvilken rolle/hvilke roller indtager fiskerne fra Thorupstrand i det økonomiske kredsløb? 5) Hvilken rolle kan man forestille sig, at fiskerne vil indtage i kredsløbet, hvis kystfiskeriet ikke længere kan svare sig for dem? 6) Hvor er du i det økonomiske kredsløb?

6 Side 1 af 2 Samfundsfag: Rygsmerter truer Jespers fiskekarriere Udover artiklen Rygsmerter truer Jespers fiskekarriere skal du læse de andre artikler på samfundsfagssiden forud for opgaverne herunder. Herefter skal du svare på følgende spørgsmål: A. Identitet og socialisering 1) Hvad er identitet? 2) Vælg en person fra en af artiklerne og svar på, hvad der kendetegner hans/hendes identitet. 3) Hvordan vil du beskrive dig selv? 4) Hvordan har din identitet ændret sig gennem dit liv? 5) Hvem har påvirket dig til at være den, du er? 6) Hvordan adskiller din identitet sig fra identiteten hos den person, du har beskrevet? 7) Hvordan forestiller du dig, at din opvækst har været anderledes sammenlignet med en jævnaldrende 8) Hvordan tror du, at du i dag adskiller dig fra en jævnaldrende, der er opvokset 9) Hvad er social arv, og hvilken betydning kan den have? 10) Hvilke eksempler på social arv er der Hvilke problemer kan der være ved, at mange af fiskerne i Thorupstrand ikke har en uddannelse? B. Det gode liv 1) Hvad er et godt liv for dig? 2) Hvilken af de fire livsformer lever fiskerne under 3) Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige livsformer? 4) Hvordan adskiller fiskernes livsform og levevilkår sig fra dig og dine forældres? 5) Hvilken socialgruppe tilhører fiskerne? Og hvorfor? 6) Hvad er social status? 7) Hvilken social status har fiskerne ved Thorupstrand i dine øjne? C. Fællesskab 1) Hvad kendetegner et fællesskab? 2) Hvordan er fællesskabet i Thorupstrand i forhold til det område, du er vokset op i? 3) Hvilke forhold kan være medvirkende til, at nogen er uden for fællesskabet - i en folkeskoleklasse, et boligområde eller det danske samfund? 4) Kunne en eller flere af fiskerne finde på at flytte til en større by som Aarhus eller København? 5) Hvis ja: Hvem og hvorfor? Og hvorfor ville de resterende ikke flytte?

7 Side 2 af 2 Samfundsfag: Rygsmerter truer Jespers fiskekarriere D. Fiskerne og økonomien 1) Hvilke aktører er med i det økonomiske kredsløb? (Fx husholdninger, banker og producenter) 2) Tegn en model over et økonomiske kredsløb i 3) Hvilken rolle har de forskellige aktører? 4) Hvilken rolle/hvilke roller indtager fiskerne fra Thorupstrand i det økonomiske kredsløb? 5) Hvilken rolle kan man forestille sig, at fiskerne vil indtage i kredsløbet, hvis kystfiskeriet ikke længere kan svare sig for dem? 6) Hvor er du i det økonomiske kredsløb?

8 Side 1 af 2 Samfundsfag: Tove er hele Thorupstrands moster Udover artiklen Tove er hele Thorupstrands moster skal du læse de andre artikler på samfundsfagssiden forud for opgaverne herunder. Herefter skal du svare på følgende spørgsmål: A. Identitet og socialisering 1) Hvad er identitet? 2) Vælg en person fra en af artiklerne og svar på, hvad der kendetegner hans/hendes identitet. 3) Hvordan vil du beskrive dig selv? 4) Hvordan har din identitet ændret sig gennem dit liv? 5) Hvem har påvirket dig til at være den, du er? 6) Hvordan adskiller din identitet sig fra identiteten hos den person, du har beskrevet? 7) Hvordan forestiller du dig, at din opvækst har været anderledes sammenlignet med en jævnaldrende 8) Hvordan tror du, at du i dag adskiller dig fra en jævnaldrende, der er opvokset 9) Hvad er social arv, og hvilken betydning kan den have? 10) Hvilke eksempler på social arv er der Hvilke problemer kan der være ved, at mange af fiskerne i Thorupstrand ikke har en uddannelse? B. Det gode liv 1) Hvad er et godt liv for dig? 2) Hvilken af de fire livsformer lever fiskerne under 3) Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige livsformer? 4) Hvordan adskiller fiskernes livsform og levevilkår sig fra dig og dine forældres? 5) Hvilken socialgruppe tilhører fiskerne? Og hvorfor? 6) Hvad er social status? 7) Hvilken social status har fiskerne ved Thorupstrand i dine øjne? C. Fællesskab 1) Hvad kendetegner et fællesskab? 2) Hvordan er fællesskabet i Thorupstrand i forhold til det område, du er vokset op i? 3) Hvilke forhold kan være medvirkende til, at nogen er uden for fællesskabet - i en folkeskoleklasse, et boligområde eller det danske samfund? 4) Kunne en eller flere af fiskerne finde på at flytte til en større by som Aarhus eller København? 5) Hvis ja: Hvem og hvorfor? Og hvorfor ville de resterende ikke flytte?

9 Side 2 af 2 Samfundsfag: Tove er hele Thorupstrands moster D. Fiskerne og økonomien 1) Hvilke aktører er med i det økonomiske kredsløb? (Fx husholdninger, banker og producenter) 2) Tegn en model over et økonomiske kredsløb i 3) Hvilken rolle har de forskellige aktører? 4) Hvilken rolle/hvilke roller indtager fiskerne fra Thorupstrand i det økonomiske kredsløb? 5) Hvilken rolle kan man forestille sig, at fiskerne vil indtage i kredsløbet, hvis kystfiskeriet ikke længere kan svare sig for dem? 6) Hvor er du i det økonomiske kredsløb?

10 Side 1 af 2 Samfundsfag: Kristian hører hjemme i Thorupstrand Udover artiklen Kristian hører hjemme i Thorupstrand skal du læse de andre artikler på samfundsfagssiden forud for opgaverne herunder. Herefter skal du svare på følgende spørgsmål: A. Identitet og socialisering 1) Hvad er identitet? 2) Vælg en person fra en af artiklerne og svar på, hvad der kendetegner hans/hendes identitet. 3) Hvordan vil du beskrive dig selv? 4) Hvordan har din identitet ændret sig gennem dit liv? 5) Hvem har påvirket dig til at være den, du er? 6) Hvordan adskiller din identitet sig fra identiteten hos den person, du har beskrevet? 7) Hvordan forestiller du dig, at din opvækst har været anderledes sammenlignet med en jævnaldrende 8) Hvordan tror du, at du i dag adskiller dig fra en jævnaldrende, der er opvokset 9) Hvad er social arv, og hvilken betydning kan den have? 10) Hvilke eksempler på social arv er der Hvilke problemer kan der være ved, at mange af fiskerne i Thorupstrand ikke har en uddannelse? B. Det gode liv 1) Hvad er et godt liv for dig? 2) Hvilken af de fire livsformer lever fiskerne under 3) Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige livsformer? 4) Hvordan adskiller fiskernes livsform og levevilkår sig fra dig og dine forældres? 5) Hvilken socialgruppe tilhører fiskerne? Og hvorfor? 6) Hvad er social status? 7) Hvilken social status har fiskerne ved Thorupstrand i dine øjne? C. Fællesskab 1) Hvad kendetegner et fællesskab? 2) Hvordan er fællesskabet i Thorupstrand i forhold til det område, du er vokset op i? 3) Hvilke forhold kan være medvirkende til, at nogen er uden for fællesskabet - i en folkeskoleklasse, et boligområde eller det danske samfund? 4) Kunne en eller flere af fiskerne finde på at flytte til en større by som Aarhus eller København? 5) Hvis ja: Hvem og hvorfor? Og hvorfor ville de resterende ikke flytte?

11 Side 2 af 2 Samfundsfag: Kristian hører hjemme i Thorupstrand D. Fiskerne og økonomien 1) Hvilke aktører er med i det økonomiske kredsløb? (Fx husholdninger, banker og producenter) 2) Tegn en model over et økonomiske kredsløb i 3) Hvilken rolle har de forskellige aktører? 4) Hvilken rolle/hvilke roller indtager fiskerne fra Thorupstrand i det økonomiske kredsløb? 5) Hvilken rolle kan man forestille sig, at fiskerne vil indtage i kredsløbet, hvis kystfiskeriet ikke længere kan svare sig for dem? 6) Hvor er du i det økonomiske kredsløb?

12 Side 1 af 2 Samfundsfag: Karsten frygter fiskeriets fremtid Udover artiklen Karsten frygter fiskeriets fremtid skal du læse de andre artikler på samfundsfagssiden forud for opgaverne herunder. Herefter skal du svare på følgende spørgsmål: A. Identitet og socialisering 1) Hvad er identitet? 2) Vælg en person fra en af artiklerne og svar på, hvad der kendetegner hans/hendes identitet. 3) Hvordan vil du beskrive dig selv? 4) Hvordan har din identitet ændret sig gennem dit liv? 5) Hvem har påvirket dig til at være den, du er? 6) Hvordan adskiller din identitet sig fra identiteten hos den person, du har beskrevet? 7) Hvordan forestiller du dig, at din opvækst har været anderledes sammenlignet med en jævnaldrende 8) Hvordan tror du, at du i dag adskiller dig fra en jævnaldrende, der er opvokset 9) Hvad er social arv, og hvilken betydning kan den have? 10) Hvilke eksempler på social arv er der Hvilke problemer kan der være ved, at mange af fiskerne i Thorupstrand ikke har en uddannelse? B. Det gode liv 1) Hvad er et godt liv for dig? 2) Hvilken af de fire livsformer lever fiskerne under 3) Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige livsformer? 4) Hvordan adskiller fiskernes livsform og levevilkår sig fra dig og dine forældres? 5) Hvilken socialgruppe tilhører fiskerne? Og hvorfor? 6) Hvad er social status? 7) Hvilken social status har fiskerne ved Thorupstrand i dine øjne? C. Fællesskab 1) Hvad kendetegner et fællesskab? 2) Hvordan er fællesskabet i Thorupstrand i forhold til det område, du er vokset op i? 3) Hvilke forhold kan være medvirkende til, at nogen er uden for fællesskabet - i en folkeskoleklasse, et boligområde eller det danske samfund? 4) Kunne en eller flere af fiskerne finde på at flytte til en større by som Aarhus eller København? 5) Hvis ja: Hvem og hvorfor? Og hvorfor ville de resterende ikke flytte?

13 Side 2 af 2 Samfundsfag: Karsten frygter fiskeriets fremtid D. Fiskerne og økonomien 1) Hvilke aktører er med i det økonomiske kredsløb? (Fx husholdninger, banker og producenter) 2) Tegn en model over et økonomiske kredsløb i 3) Hvilken rolle har de forskellige aktører? 4) Hvilken rolle/hvilke roller indtager fiskerne fra Thorupstrand i det økonomiske kredsløb? 5) Hvilken rolle kan man forestille sig, at fiskerne vil indtage i kredsløbet, hvis kystfiskeriet ikke længere kan svare sig for dem? 6) Hvor er du i det økonomiske kredsløb?

14 Side 1 af 2 Samfundsfag: Kongen af Thorupstrand Udover artiklen Kongen af Thorupstrand skal du læse de andre artikler på samfundsfagssiden forud for opgaverne herunder. Herefter skal du svare på følgende spørgsmål: A. Identitet og socialisering 1) Hvad er identitet? 2) Vælg en person fra en af artiklerne og svar på, hvad der kendetegner hans/hendes identitet. 3) Hvordan vil du beskrive dig selv? 4) Hvordan har din identitet ændret sig gennem dit liv? 5) Hvem har påvirket dig til at være den, du er? 6) Hvordan adskiller din identitet sig fra identiteten hos den person, du har beskrevet? 7) Hvordan forestiller du dig, at din opvækst har været anderledes sammenlignet med en jævnaldrende 8) Hvordan tror du, at du i dag adskiller dig fra en jævnaldrende, der er opvokset 9) Hvad er social arv, og hvilken betydning kan den have? 10) Hvilke eksempler på social arv er der Hvilke problemer kan der være ved, at mange af fiskerne i Thorupstrand ikke har en uddannelse? B. Det gode liv 1) Hvad er et godt liv for dig? 2) Hvilken af de fire livsformer lever fiskerne under 3) Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige livsformer? 4) Hvordan adskiller fiskernes livsform og levevilkår sig fra dig og dine forældres? 5) Hvilken socialgruppe tilhører fiskerne? Og hvorfor? 6) Hvad er social status? 7) Hvilken social status har fiskerne ved Thorupstrand i dine øjne? C. Fællesskab 1) Hvad kendetegner et fællesskab? 2) Hvordan er fællesskabet i Thorupstrand i forhold til det område, du er vokset op i? 3) Hvilke forhold kan være medvirkende til, at nogen er uden for fællesskabet - i en folkeskoleklasse, et boligområde eller det danske samfund? 4) Kunne en eller flere af fiskerne finde på at flytte til en større by som Aarhus eller København? 5) Hvis ja: Hvem og hvorfor? Og hvorfor ville de resterende ikke flytte?

15 Side 2 af 2 Samfundsfag: Kongen af Thorupstrand D. Fiskerne og økonomien 1) Hvilke aktører er med i det økonomiske kredsløb? (Fx husholdninger, banker og producenter) 2) Tegn en model over et økonomiske kredsløb i 3) Hvilken rolle har de forskellige aktører? 4) Hvilken rolle/hvilke roller indtager fiskerne fra Thorupstrand i det økonomiske kredsløb? 5) Hvilken rolle kan man forestille sig, at fiskerne vil indtage i kredsløbet, hvis kystfiskeriet ikke længere kan svare sig for dem? 6) Hvor er du i det økonomiske kredsløb?

16 Side 1 af 2 Samfundsfag: Per hiver kutterne i land Udover artiklen Per hiver kutterne i land skal du læse de andre artikler på samfundsfagssiden forud for opgaverne herunder. Herefter skal du svare på følgende spørgsmål: A. Identitet og socialisering 1) Hvad er identitet? 2) Vælg en person fra en af artiklerne og svar på, hvad der kendetegner hans/hendes identitet. 3) Hvordan vil du beskrive dig selv? 4) Hvordan har din identitet ændret sig gennem dit liv? 5) Hvem har påvirket dig til at være den, du er? 6) Hvordan adskiller din identitet sig fra identiteten hos den person, du har beskrevet? 7) Hvordan forestiller du dig, at din opvækst har været anderledes sammenlignet med en jævnaldrende 8) Hvordan tror du, at du i dag adskiller dig fra en jævnaldrende, der er opvokset 9) Hvad er social arv, og hvilken betydning kan den have? 10) Hvilke eksempler på social arv er der Hvilke problemer kan der være ved, at mange af fiskerne i Thorupstrand ikke har en uddannelse? B. Det gode liv 1) Hvad er et godt liv for dig? 2) Hvilken af de fire livsformer lever fiskerne under 3) Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige livsformer? 4) Hvordan adskiller fiskernes livsform og levevilkår sig fra dig og dine forældres? 5) Hvilken socialgruppe tilhører fiskerne? Og hvorfor? 6) Hvad er social status? 7) Hvilken social status har fiskerne ved Thorupstrand i dine øjne? C. Fællesskab 1) Hvad kendetegner et fællesskab? 2) Hvordan er fællesskabet i Thorupstrand i forhold til det område, du er vokset op i? 3) Hvilke forhold kan være medvirkende til, at nogen er uden for fællesskabet - i en folkeskoleklasse, et boligområde eller det danske samfund? 4) Kunne en eller flere af fiskerne finde på at flytte til en større by som Aarhus eller København? 5) Hvis ja: Hvem og hvorfor? Og hvorfor ville de resterende ikke flytte?

17 Side 2 af 2 Samfundsfag: Per hiver kutterne i land D. Fiskerne og økonomien 1) Hvilke aktører er med i det økonomiske kredsløb? (Fx husholdninger, banker og producenter) 2) Tegn en model over et økonomiske kredsløb i 3) Hvilken rolle har de forskellige aktører? 4) Hvilken rolle/hvilke roller indtager fiskerne fra Thorupstrand i det økonomiske kredsløb? 5) Hvilken rolle kan man forestille sig, at fiskerne vil indtage i kredsløbet, hvis kystfiskeriet ikke længere kan svare sig for dem? 6) Hvor er du i det økonomiske kredsløb?

18 Side 1 af 2 Samfundsfag: Evald pakker fisk Udover artiklen Evald pakker fisk skal du læse de andre artikler på samfundsfagssiden forud for opgaverne herunder. Herefter skal du svare på følgende spørgsmål: A. Identitet og socialisering 1) Hvad er identitet? 2) Vælg en person fra en af artiklerne og svar på, hvad der kendetegner hans/hendes identitet. 3) Hvordan vil du beskrive dig selv? 4) Hvordan har din identitet ændret sig gennem dit liv? 5) Hvem har påvirket dig til at være den, du er? 6) Hvordan adskiller din identitet sig fra identiteten hos den person, du har beskrevet? 7) Hvordan forestiller du dig, at din opvækst har været anderledes sammenlignet med en jævnaldrende 8) Hvordan tror du, at du i dag adskiller dig fra en jævnaldrende, der er opvokset 9) Hvad er social arv, og hvilken betydning kan den have? 10) Hvilke eksempler på social arv er der Hvilke problemer kan der være ved, at mange af fiskerne i Thorupstrand ikke har en uddannelse? B. Det gode liv 1) Hvad er et godt liv for dig? 2) Hvilken af de fire livsformer lever fiskerne under 3) Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige livsformer? 4) Hvordan adskiller fiskernes livsform og levevilkår sig fra dig og dine forældres? 5) Hvilken socialgruppe tilhører fiskerne? Og hvorfor? 6) Hvad er social status? 7) Hvilken social status har fiskerne ved Thorupstrand i dine øjne? C. Fællesskab 1) Hvad kendetegner et fællesskab? 2) Hvordan er fællesskabet i Thorupstrand i forhold til det område, du er vokset op i? 3) Hvilke forhold kan være medvirkende til, at nogen er uden for fællesskabet - i en folkeskoleklasse, et boligområde eller det danske samfund? 4) Kunne en eller flere af fiskerne finde på at flytte til en større by som Aarhus eller København? 5) Hvis ja: Hvem og hvorfor? Og hvorfor ville de resterende ikke flytte?

19 Side 2 af 2 Samfundsfag: Evald pakker fisk D. Fiskerne og økonomien 1) Hvilke aktører er med i det økonomiske kredsløb? (Fx husholdninger, banker og producenter) 2) Tegn en model over et økonomiske kredsløb i 3) Hvilken rolle har de forskellige aktører? 4) Hvilken rolle/hvilke roller indtager fiskerne fra Thorupstrand i det økonomiske kredsløb? 5) Hvilken rolle kan man forestille sig, at fiskerne vil indtage i kredsløbet, hvis kystfiskeriet ikke længere kan svare sig for dem? 6) Hvor er du i det økonomiske kredsløb?

Dansk: Kongen af Thorupstrand

Dansk: Kongen af Thorupstrand Side 1 af 2 Dansk: Kongen af Thorupstrand A. Personkarakteristik Ud fra portrættet og fotografierne af Jonny skal du skrive en personkarakteristik af ham. I karakteristikken skal du besvare spørgsmålene

Læs mere

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Årsplan for 9. Lundbye Samfundsfag Tid og fagligt område Aktivitet Læringsmål Uge 32-42: Uge 43-50 Uge 1-6 Uge 8-12 Uge 13-23 Vi gennemgår og arbejder med kapitlerne: Ind i samfundsfaget Fremtider Folketinget

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Vejen Business College HHX Samfundsfag C Heidi

Læs mere

Undervisningsplan 1617

Undervisningsplan 1617 Undervisningsplan 1617 Valgfag Samfundsfag Aktuel status Formål Politik Magt, beslutningsprocesser & demokrati Eleverne forventes fra 9. klasse at have gennemgået pensum og i tilstrækkelig grad have kompetencer

Læs mere

Samfundsfag. De merkantile Erhvervsuddannelser. Casebaseret eksamen. Juni 2014. Niveau D. Indhold:

Samfundsfag. De merkantile Erhvervsuddannelser. Casebaseret eksamen. Juni 2014. Niveau D. Indhold: De merkantile Erhvervsuddannelser Juni 2014 Casebaseret eksamen Samfundsfag Niveau D Indhold: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Opgave 6 Samfundsøkonmi Arbejdsmarkedet Velfærdsstaten Miljø og

Læs mere

Beskrivelse af forløb:

Beskrivelse af forløb: Lærer Hold Birgit Skovgaard Petersen OY - OX Oversigt over planlagte undervisningsforløb med ca. angivelse af placering Forløb Placering i 2011-2012 1 Grundlæggende samfundsfag 33-35 2 Metoder i samfundsfag.

Læs mere

Årsplan for fag: Samfundsfag 8.a årgang 2015/2016

Årsplan for fag: Samfundsfag 8.a årgang 2015/2016 Årsplan for fag: Samfundsfag 8.a årgang 2015/2016 Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Hvad er samfundsfag? Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati give eksempler på brug

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, skoleåret 2017-2018 Institution Vejen Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2015 Institution VUC Hvidovre-Amager Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold AVU HF-Broen Samfundsfag

Læs mere

Mennesker på flugt - elevvejledning

Mennesker på flugt - elevvejledning Mennesker på flugt - elevvejledning Delemnet Mennesker på flugt omhandler appelformer og historiske problemstillinger. Du vil i løbet af dette delemne arbejde med opgaver, for at lære hvordan du identificerer

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Vejen Handelsskole & Handelsgymnasium Hhx Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vintereksamen 15-16 Institution VUC Hvidovre-Amager Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF-Enkeltfag Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2012 Institution Vejen Handelsskole & Handelsgymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Samfundsfag

Læs mere

CASEEKSAMEN. Samfundsfag NIVEAU: C. 22. maj 2015

CASEEKSAMEN. Samfundsfag NIVEAU: C. 22. maj 2015 CASEEKSAMEN Samfundsfag NIVEAU: C 22. maj 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen

Læs mere

Samfundsfag Årsplan 15/16

Samfundsfag Årsplan 15/16 Samfundsfag Årsplan 15/16 Årsplanen tager udgangspunkt i de forenklede fælles mål for samfundsfag. Det samfundsfaglige kompetenceområde behandles ikke selvstændigt, men er en integreret del af arbejdet

Læs mere

Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse

Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse Undervisningen i geografi på Ringsted Lilleskole tager udgangspunkt i Fælles Mål. Sigtet for 7./8. klasse er at blive i stand til at opfylde trinmålene efter 9. klasse.

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2018 Institution Skive-Viborg HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF/HFe Samfundsfag

Læs mere

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur.

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur. Lærervejledning 0 Overblik Livets Vand er en visuel undervisningsportal, der med afsæt i vandknaphed retter fokus mod nye vandteknologier og ideer i forbindelse med bæredygtig vandhåndtering. Det overordnede

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2013/14 Samfundsfag

Årsplan Skoleåret 2013/14 Samfundsfag Årsplan Skoleåret 2013/14 Samfundsfag Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 13/14. Skolens del og slutmål følger folkeskolens "fællesmål" 2009. 1 Årsplan FAG: Samfundsfag KLASSE:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2010 Holstebro

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2015 Campus

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-Juni 2011 Institution Vejle Handelsgymnasium

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-Juni 2011 Institution Vejle Handelsgymnasium Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-Juni 2011 Institution Vejle Handelsgymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 119 Institution Erhvervsskolerne Aars Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Samfundsfag C Michael Harritsø Frederiksen (mf) 1ab18 Forløbsoversigt (7) Forløb 1 Forløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August-december 2018 Institution VUC Holstebro-Struer og Lemvig Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, skoleåret 2017-2018 Institution Vejen Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2017 Erhvervsgymnasiet

Læs mere

Sønderslev Klimaudfordring

Sønderslev Klimaudfordring Sønderslev Klimaudfordring Antal spillere: Ca. 10 Alder: Fra 12 år Varighed: 1-2 timer. Aftales inden spillets start. Indhold Spilleregler Bykort (spilleplade) 10 stk. boligkort 10 stk. personkort Liste

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2012 Institution Handelsgymnasiet Tradium, Randers Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2018 Institution EUC Nordvest/Thisted handelsgymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August- maj 2017-2018 Institution Skive-Viborg HF&VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2014 Institution Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag C Mette

Læs mere

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati Formål for faget samfundsfag Samfundsfag Formålet med undervisningen i samfundsfag er, at eleverne opnår viden om samfundet og dets historiske forandringer. Undervisningen skal forberede eleverne til aktiv

Læs mere

Læseplan for faget samfundsfag

Læseplan for faget samfundsfag Læseplan for faget samfundsfag Indledning Faget samfundsfag er et obligatorisk fag i Folkeskolen i 8. og 9. klasse. Undervisningen strækker sig over ét trinforløb. Samfundsfagets formål er at udvikle elevernes

Læs mere

Projekt Samfundsfag EVALUERINGSSPØRGSMÅL. Hvilke problemformuleringer repræsenterer hvilke emner inden for samfundsfag?

Projekt Samfundsfag EVALUERINGSSPØRGSMÅL. Hvilke problemformuleringer repræsenterer hvilke emner inden for samfundsfag? Kap. 1 Hvad er samfundsfag? Hvilke problemformuleringer repræsenterer hvilke emner inden for samfundsfag? Hvilke problemformuleringer lægger også op til at arbejde med andre fag? Hvad, oplevede I, var

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2012 Institution Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag C Mette

Læs mere

Årsplan Samfundsfag 8

Årsplan Samfundsfag 8 Årsplan Samfundsfag 8 Årsplan Samfundsfag 8 Årsplanen for samfundsfag angiver de overordnede emner, som klassen skal arbejde med i løbet af 8. klasse. KOMPETENCEOMRÅDER FOR SAMFUNDSFAG > Politik > Økonomi

Læs mere

LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER WALK AND TALK WALK AND TALK WALK AND TALK WALK AND TALK WALK AND TALK

LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER LEDER WALK AND TALK WALK AND TALK WALK AND TALK WALK AND TALK WALK AND TALK Hvad er det vigtigste for et godt Hvad er det vigtigste for et godt Hvad er det vigtigste for et godt Hvad er det vigtigste for et godt Hvad er det vigtigste for et godt Hvad er det vigtigste for et godt

Læs mere

Årsplan Samfundsfag 9

Årsplan Samfundsfag 9 Årsplan Samfundsfag 9 Årsplan Samfundsfag 9 Årsplanen for samfundsfag angiver de overordnede emner, som klassen skal arbejde med i løbet af 9. klasse. KOMPETENCEOMRÅDER FOR SAMFUNDSFAG > Politik > Økonomi

Læs mere

Eleverne skal opnå forudsætninger for udvikling af kritisk tænkning og et værdigrundlag, så de kan deltage kvalificeret og engageret i samfundet.

Eleverne skal opnå forudsætninger for udvikling af kritisk tænkning og et værdigrundlag, så de kan deltage kvalificeret og engageret i samfundet. Årsplan - SAMFUNDSFAG - 8/9 kl. - Skoleåret 2018/2019 - Oure Friskole Marina Andersen I samfundsfag skal eleverne opnå viden og færdigheder, som gør, at de kan tage reflekteret stilling til samfundet og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2019 Erhvervsgymnasiet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2013 Institution Teknisk Gymnasium Skive Tekniske Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold EUX Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2019 Institution Campus Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag C Jesper Hjort-Hansen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 2013 Institution Marie Kruse Skole

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 2013 Institution Marie Kruse Skole Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Marie Kruse Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold STX Samfundsfag C Nicolai

Læs mere

Læreren/spilvejlederen beslutter hvordan rollerne fordeles.

Læreren/spilvejlederen beslutter hvordan rollerne fordeles. Spillevejledning Fase 1: Elevernes forforståelse Når spillet spilles på Vorupør Museum indledes spillet ved, at eleverne på museet får fortalt en baggrundshistorie om Vorupør, 1880 erne, fiskernes vilkår

Læs mere

ET KVOTEFORSLAG FORENINGEN FOR SKÅNSOMT KYSTFISKERI 30 MARTS 2016 KONTAKT: INFO@SKAANSOMTKYSTFISKERI.DK

ET KVOTEFORSLAG FORENINGEN FOR SKÅNSOMT KYSTFISKERI 30 MARTS 2016 KONTAKT: INFO@SKAANSOMTKYSTFISKERI.DK Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 376 Offentligt ET KVOTEFORSLAG FORENINGEN FOR SKÅNSOMT KYSTFISKERI 30 MARTS 2016 KONTAKT: INFO@SKAANSOMTKYSTFISKERI.DK Det danske kystfiskeri er i dag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Samfundsfag B ved mf Termin Juni 117 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Erhvervsskolerne Aars hhx Samfundsfag B Michael Harritsø Frederiksen (mf) 2-3g16 Sa Forløbsoversigt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Viden Djurs HHX Samfundsfag C Ulrik Brøgger

Læs mere

Årsplan i samfundsfag for 9. klasse

Årsplan i samfundsfag for 9. klasse Årsplan i samfundsfag for 9. klasse Formålet med undervisningen i samfundsfag er, at eleverne udvikler en lyst og en evne til at forstå hverdagslivet i et samfundsmæssigt perspektiv og aktiv medleven i

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2018 (Skoleåret 2017/2018) Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Thisted Handelsgymnasium

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag C Rikke Wagner Jensen fhh15g112

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag.

Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag. Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag Emner/temaer Elevemne/Problemstillinger Opgivelser Lærerstillede spørgsmål

Læs mere

TEMAOVERSIGT OG FORSLAG TIL OPBYGNING AF UNDERVISNINGSFORLØB

TEMAOVERSIGT OG FORSLAG TIL OPBYGNING AF UNDERVISNINGSFORLØB TEMAOVERSIGT OG FORSLAG TIL OPBYGNING AF UNDERVISNINGSFORLØB TEMA / FAG / LEKTIONER ER DIN SUNDHED DIT EGET VALG? Kultur & Samfund s.4 Opgaver s.17 Samfundsfag Sundheds- og seksualundervisning 2 lektioner

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2018 Skanderborg-Odder

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 17/18 Institution Vestegnen HF og VUC Uddannelse hfe Fag og niveau Samfundsfag 0-B Lærer(e) Jens

Læs mere

Kernestof Jacobsen, Benny m.fl.: "Liv i Danmark" (2007), s Supplerende stof:

Kernestof Jacobsen, Benny m.fl.: Liv i Danmark (2007), s Supplerende stof: Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2011 Institution Thisted Gymnasium og Hf Uddannelse Stx Fag og niveau Samfundsfag C Lærer(e) RT

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere Det foranderlige arbejdsliv Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 7.-9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Arbejdsliv Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2016 Institution HF & VUC Nordsjælland Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Samfundsfag C Henrik

Læs mere

Årsplan for samfundsfag i 8.kl. på Herborg Friskole

Årsplan for samfundsfag i 8.kl. på Herborg Friskole Uge Emne Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 1.-8.kl. overnatning torsdag-fredag 33 Aktuelt nyt: Tildækningsforbudd et 34-37 38-43 Grundloven Demokrati og magt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Viden Djurs HHX Samfundsfag C Ulrik Brøgger

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2017 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Samfundsfag

Læs mere

Biologi: Sådan flår du en rødspætte

Biologi: Sådan flår du en rødspætte Biologi: Sådan flår du en rødspætte A. Parter en rødspætte 1) Se Jonnys video og prøv, om du kan flå en rødspætte. Hvis du har brug for mere hjælp, kan du klikke ind på dette link: http://bit.ly/vdyh37

Læs mere

Hvad mener du om Internettets fremtid?

Hvad mener du om Internettets fremtid? Hvad mener du om Internettets fremtid? Internettet blev tilgængeligt for almindelige mennesker i midten af 1990 erne. Siden er internettet blevet en vigtig del af vores hverdag. Vi bruger internettet til

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2008 Juni 2010 Institution Københavns Tekniske Gymnasium, Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommeren 2010 Institution Uddannelse Handelsgymnasiet på Uddannelsescenter Holstebro HHX Fag og niveau Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution VID Gymnasier, Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag C Michael

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2014-2015 Institution HTX Vibenhus (Københavns Tekniske Gymnasium) Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August- maj 2017-2018 Institution Skive-Viborg HF&VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2012 Næstved

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2016 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Samfundsfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommeren 2010 Institution Uddannelse Uddannelsescenter Holstebro HHX Fag og niveau Samfundsfag niveau C. Lærer(e)

Læs mere

Skoletilbud. Vi handler, taler og tier, som vi tror, andre forventer det af os

Skoletilbud. Vi handler, taler og tier, som vi tror, andre forventer det af os Skoletilbud Vi handler, taler og tier, som vi tror, andre forventer det af os.er udgangspunktet for det misbrugs- og kriminalitetsforebyggende arbejde. Det er derfor af afgørende betydning, at der sættes

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2017 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Samfundsfag

Læs mere

ÅRSPLAN SAMFUNDSFAG 9. B 2012/13

ÅRSPLAN SAMFUNDSFAG 9. B 2012/13 ÅRSPLAN SAMFUNDSFAG 9. 2012/13 Emne Periode Mål Relation til fælles mål Folketinget august Eleverne kender til magtens tredeling, partier partiprrammer. Velfærdssamfundet - demokratiet i funktion august

Læs mere

samfundsfag 8./9. klasse 2017/18 Det Kongelige Teater - Balletskolen Odense

samfundsfag 8./9. klasse 2017/18 Det Kongelige Teater - Balletskolen Odense samfundsfag 8./9. klasse 2017/18 Det Kongelige Teater - Balletskolen Odense Uge Emne/aktivitet Læremidler/materialer Metode/arbejdsform Læringsmål Evaluering 32 VELKOMMEN fælles start/ udflugt 33-36 Levevilkår

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2017/18 Institution VID Gymnasier, Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag

Læs mere

Generelt udtrykker Foreningen af lærere i samfundsfag ved lærerseminarierne tilfredshed med udkastet til Fælles Mål 2 i samfundsfag.

Generelt udtrykker Foreningen af lærere i samfundsfag ved lærerseminarierne tilfredshed med udkastet til Fælles Mål 2 i samfundsfag. Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 219 Offentligt Århus, den 16/4 2008 Att.: Undervisningsminister Bertel Haarder Folketingets Uddannelsesudvalg Generelt udtrykker Foreningen af lærere

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2010/11 Institution Københavns Tekniske Gymnasium, Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX

Læs mere

ARBEJDSSPØRGSMÅL. bruger du i din hverdag, og hvad bruger du dem til? BLIVER MAN ASOCIAL AF INTERNETTET? end når man er sammen virtuelt?

ARBEJDSSPØRGSMÅL. bruger du i din hverdag, og hvad bruger du dem til? BLIVER MAN ASOCIAL AF INTERNETTET? end når man er sammen virtuelt? ARBEJDSSPØRGSMÅL HVAD ER WEB 2.0? 1. Hvilke sociale medier (f.eks. Facebook, Snapchat, instagram) bruger du i din hverdag, og hvad bruger du dem til? 2. Hvad kendetegner ifølge kapitlet web 2.0? 3. Hvilke

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2019 Erhvervsgymnasiet

Læs mere

Studieplan. Stamoplysninger. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Periode August 15 Juni 16. Institution. Vejen Business College.

Studieplan. Stamoplysninger. Oversigt over planlagte undervisningsforløb. Periode August 15 Juni 16. Institution. Vejen Business College. Studieplan Stamoplysninger Periode August 15 Juni 16 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Vejen Business College HHX Samfundsfag C Helle Strøm STU-SamfundsfagChh1315-E15-VØ Oversigt over

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2016 Erhvervsgymnasiet

Læs mere

Fag: Samfundsfag. Tema Hvad er samfundsfag? Uge 34. Emne og mål Problemstillinger Aktiviteter Øvelser/Evaluering

Fag: Samfundsfag. Tema Hvad er samfundsfag? Uge 34. Emne og mål Problemstillinger Aktiviteter Øvelser/Evaluering Tema Hvad er samfundsfag? Uge 34 Emne og mål Problemstillinger Aktiviteter Øvelser/Evaluering 2 At eleverne får kendskab til fagets områder samt forstår, at deres egen medvirkning og medskabelse er en

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2014-2015 Institution HTX Vibenhus (Københavns Tekniske Gymnasium) Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Fag: Kultur og samfund Lærer: Mads Halskov. År: 2010/11 Hold: 22

Fag: Kultur og samfund Lærer: Mads Halskov. År: 2010/11 Hold: 22 Fag: Kultur og samfund Lærer: Mads Halskov År: 2010/11 Hold: 22 Fagets målsætning: Faget forholder sig selvfølgelig til bekendtgørelsen, som jeg ikke vil uddybe her. Derudover er det målet, at faget bidrager

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Vejen Handelsskole & Handelsgymnasium Hhx Samfundsfag

Læs mere

Fag: Samfundsfag. Tema Hvad er samfundsfag? Uge 33. Emne og mål Problemstillinger Aktiviteter Øvelser/Evaluering

Fag: Samfundsfag. Tema Hvad er samfundsfag? Uge 33. Emne og mål Problemstillinger Aktiviteter Øvelser/Evaluering Tema Hvad er samfundsfag? Uge 33 Emne og mål Problemstillinger Aktiviteter Øvelser/Evaluering 2 At eleverne får kendskab til fagets områder samt forstår, at deres egen medvirkning og medskabelse er en

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Viden Djurs HHX Samfundsfag C Ulrik Brøgger

Læs mere

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål. færdigheds- og vidensområder

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål. færdigheds- og vidensområder FÆLLES mål Forløbet om krop tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, idræt, samfundsfag, historie, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: DANSK (efter 9. klassetrin)

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Mars Historie Skoleår: 2016-2017 Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) Augustseptember Kend dig selv og din familie Identitet og socialisering Kønsroller Familien på Kronologi, brud og kontinuitet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2015 Institution VUC Hvidovre-Amager Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Samfundsfag Niveau C

Læs mere

Arbejdsspørgsmål til undervisningen

Arbejdsspørgsmål til undervisningen Elevvejledning Undervisningsmaterialet Penge, samfund og mennesker - Om pengeskabelse i den moderne økonomi henvender sig til dig, der er i gang med et økonomiforløb på samfundsfag i STX eller på HF. Materialet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag C Jens Drejer Jacobsen fhh15e112

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2018 Erhvervsgymnasiet

Læs mere

1. Hvad var efter 1849 konsekvenserne af at modtage fattighjælp og hvad var begrundelsen herfor?

1. Hvad var efter 1849 konsekvenserne af at modtage fattighjælp og hvad var begrundelsen herfor? Historie: Teksten: Fra fattighjælp til velfærdsstat 1. Hvad var efter 1849 konsekvenserne af at modtage fattighjælp og hvad var begrundelsen herfor? 2. Hvordan ændres opfattelsen af fattighjælp mod slutningen

Læs mere

Skriftligt samfundsfag

Skriftligt samfundsfag Skriftligt samfundsfag Taksonomiske niveauer og begreber Her kan du læse om de forskellige spørgeord, du kan møde i samfundsfag i skriftlige afleveringer, SRO, SRP osv. Redegørelse En redegørelse er en

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2015 Institution Vestegnen HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HF enkeltfag Samfundsfag C

Læs mere