Erfaringsopsamling på biologi-blok 2, 2003/04

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erfaringsopsamling på biologi-blok 2, 2003/04"

Transkript

1 CENTER FOR NATURFAGENES DIDAKTIK KØBENHAVNS UNIVERSITET Til undervisere på Biologi Blok 2 Efterår 2003 og andre interesserede Erfaringsopsamling på biologi-blok 2, 2003/ MARTS 2004 CND Indhold: Baggrund... 1 Undervisningens indhold og de studerendes udbytte... 2 Undervisningens form... 3 Eksamination og evaluering... 6 Koordination og struktur i blok Anbefalinger UNIVERSITETSPARKEN KØBENHAVN Ø TLF FAX shorst@naturdidak.ku.dk Baggrund Dette notat er den skriftlige tilbagemelding på en erfaringsopsamling som Carl Winsløw, Michael Hansen og Sebastian Horst (alle ansat på CND) i perioden okt feb har udført på blok 2 på biologistudiets 1. studieår. Notatet er i første række tænkt som inspiration til planlæggere af og undervisere på biologiuddannelsen på Københavns Universitet, særligt mhp. blok 2 på 1. år, men en række overvejelser kan også være relevante for planlæggere og undervisere på andre uddannelser. Erfaringsopsamlingen kom i stand gennem personlige kontakter og samtaler mellem undervisere på blok 2 og medarbejdere ved CND. Interessen samlede sig om hvordan det ville gå med den nye blokstruktur, som biologistudiet har taget i brug et år før resten af fakultetet. Ville intentionerne med undervisningen ville blive opfyldt? Ville der opstå uforudsete praktiske problemer? For CND har det desuden været væsentligt at holde øje med erfaringer som knytter sig til blokstrukturen i almindelighed, men dette notat beskæftiger sig mest med det som angår den undersøgte blok specifikt. Ved et indledende møde med de ansvarlige lærere på blokken forelagde vi vores plan for det systematiske arbejde med at indsamle erfaringer fra blok 2. Det på baggrund af følgende aktiviteter at dette notat er skrevet: REF: SH

2 Overværelse af undervisning i blokken (ca. 60 timer i alt, fordelt på forelæsninger og øvelser, og nogenlunde jævnt fordelt på de indgående fag). Møder med lærere fra blokken (før, under og efter dens gennemførelse) Uformel samtale med lærere og studerende i forbindelse med undervisningen. 2 x 4 interviews med studerende i henholdsvis uge 50 og uge 6. Interviewene blev optaget og grovtransskriberet, og er på ca. 45 min. hver. Et evalueringsspørgeskema (herefter kaldet CND-skemaet) udformet til denne erfaringsopsamlingsformål udleveret til de studerende med besvarelse fra 72 studerende. Skemaet med procentopgørelser og tekstkommentarer fra studerende samt de kvantitative data og diagrammer er vedlagt som bilag 1 og 2. Biologi-studienævnets evalueringsspørgeskemaer (herefter kaldet bio-snskemaet) om hhv. populationsbiologi, matematik og statistik. Besvarelser fra hhv. 51, 104 og 28 studerende Skrivebordsarbejde med undervisningsplaner og -materialer samt eksamensopgaver. SIDE 2 AF 12 Notatet er primært ment til intern brug og indeholder derfor ikke beskrivelser af blokkens formål, indhold og opbygning, som allerede forudsættes at være kendt af læseren. Spørgsmål til teksten er velkomne og kan rettes til e- mailadressen shorst@naturdidak.ku.dk. Undervisningens indhold og de studerendes udbytte Det er vores klare indtryk at hovedparten af de studerende på blokken er interesserede i undervisningens indhold og ganske givet også har fået et væsentligt udbytte. Vi har generelt ikke kunnet spore utilfredshed med blokkens grundtanke om i biologidelen at kombinere indholdet i populationsøkologi og i adfærdsbiologi. Det ser også ud til at hovedparten af de studerende anerkender såvel fordelen ved at lære statistik i sammenhæng med populationsbiologi som nødvendigheden af statistik i uddannelsen i det hele taget. Vedr. specifikke indholdselementer i biologidelen i blokken er der grund til at bemærke følgende: Ca. halvdelen af de studerende oplever (i flg. CND-skemaet) at evolutionsforelæsningerne har ringe relevans for resten af blokkens indhold. Det kan muligvis skyldes hvad vi umiddelbart oplevede som et forholdsvist lavt/basalt fagligt niveau i forhold til de øvrige biologiforelæsninger. Det kan også skyldes at der i den følgende undervisning på blokken ikke i tilstrækkelig grad bygges på indholdet af evolutionsforelæsningerne. Godt ⅔ bedømte (i flg. CND-skemaet) conservation-temaet som godt eller meget godt til at skabe sammenhæng og overblik over populationsbiologien.

3 Enkelte studerende fandt det dog problematisk at bruge den sidste uge på ikke-pensumopgivet stof. SIDE 3 AF 12 Matematikkursets indhold opleves af mange studerende som repetition af gymnasiestof hvad det også i et væsentligt omfang er. Selv for en del studerende med gymnasial matematik på B-niveau (der er adgangskravet for studiet) var niveauet elementært i første del af kurset. En del studerende giver udtryk for (både i CND-skemaet, bio-sn-skemaet og vores interviews) at de godt kan lide faget matematik, og de fleste mener det er vigtigt at kunne noget af det som biolog. Nogle savner dog mere eksplicit forbindelse mellem matematik og studiefaget; enkelte giver udtryk for at når matematik bare er gymnasierepetition, kunne det godt droppes. Ca. halvdelen af de studerende angiver (jf. CNDskemaet) i ringe grad eller stort set ikke at have opnået elementære færdigheder i matematisk analyse og dennes anvendelser i biologien. Det er vores vurdering, bl.a. ud fra de samtaler og interviews vi har haft, at mange studerende har svært ved at beskrive hvad matematikkens rolle og betydning i biologi egentlig er: Man ved ikke rigtigt hvad man skal bruge matematikken til i biologistudiet, men man er på den anden side ikke i tvivl om at matematik bør indgå. Dette er uheldigt fordi en manglende forståelse af formålet risikerer at medføre et manglende eller tilfældigt udbytte af faget (omvendt kan en manglende forståelse også være udtryk for at man reelt ikke har fået et fagligt udbytte). Hvad angår statistikdelen i blokken, mener ca % af de studerende kun i ringe grad eller stort set ikke at have opnået kompetencer med relation til statistik (jf. CND-skemaet). Dog føler ca. 70 % sig i nogen eller høj grad introduceret til statistikkens grundbegreber og metoder. Dette må tolkes som at de studerende i høj grad føler at de har stiftet bekendtskab med statistik, men kun i ringe grad føler at de har lært at anvende faget. Undervisningens form Vi kan generelt ikke identificere enkeltdele af undervisningen som har fungeret meget dårligt; tværtimod udtrykker de fleste studerende tilfredshed med både forelæsere og instruktorer: Forelæsningerne opleves generelt både af studerende og observatører som velforberedte, velfungerende og interessante. Formen er typisk traditionel med primært én-vejskommunikation. Forelæsningerne i populationsbiologi, særligt i adfærd, roses ofte af de studerende. Den udbredte brug af PowerPoint roses af mange studerende fordi man efterfølgende kan hente noterne på nettet. Der er dog også nogle der synes at brugen (særligt i statistik) medfører et lidt for højt tempo og en lidt upersonlig undervisning med ryggen til.

4 For alle blokkens dele oplever et flertal at der er sammenhæng mellem indholdet af forelæsninger og disses respektive øvelser dog har et betydeligt mindretal ikke denne oplevelse. SIDE 4 AF 12 Særligt om matematikundervisningen: I matematikforelæsningerne bruges der en del tid på at forelæse i grundsætninger (fx om funktioner), mens der ikke gives fuldstændige matematiske beviser for deres gyldighed. Udgangspunktet for forelæsningerne er matematiske begreber og definitioner, men efterfølgende er der ofte enkelte eksempler med biologisk indhold, dog typisk med et forholdsvis simpelt biologisk indhold (fx blot at der er tale om en bakteriekultur hvorpå man så kan bruge en vækstfunktion). Det ser ud til at der gennem blokken kommer færre studerende til matematikforelæsningerne (op mod en halvering). Det er vores vurdering at dette på ingen måde skyldes utilfredshed med forelæsningernes form. Et bud kunne snarere være at de studerende ikke oplever det som nødvendigt at komme til forelæsningerne for at kunne klare at regne de tilhørende opgaver. Dette er ganske givet tilfældet for mange studerende i starten af kurset, men formentlig ikke i slutningen af kurset. Paradoksalt nok kommer der altså færre studerende til de forelæsninger som introducerer det væsentligste og vanskeligste stof. Øvelserne i matematik fungerer typisk som tavlegennemgang af opgaver ved en studenterinstruktor. Der er tydelige intentioner om at strukturere øvelserne omkring studerendes tavlegennemgang af opgaver, men lige så tydelige vanskeligheder med at gennemføre denne form (medførende langt overvejende instruktorgennemgang af opgaver). Der er afsat to timer til hver øvelse, men ofte er man færdig efter 1 time. På nogle hold hjælper instruktoren lidt med statistikopgaver, men oftest får man bare tidligt fri. Matematikopgaverne til øvelserne har meget sjældent en betydende reference til biologi, dvs. det er meget sjældent at de studerende gennem matematikopgaverne oplever at blive klogere på en biologisk problemstilling. Øvelsesundervisningen gennemføres tilsyneladende ofte uden prioritering: fx synes udvælgelse af hvilke opgaver der gennemgås eller tildeles særlig opmærksomhed, ikke at ske ud fra hensyn til hvad der er sværest for de studerende, eller hvad der er mest centralt i forhold til emnet. Der savnes således en reel opmærksomhed på at se læringssituationen fra de studerendes side. Studerende er allerede i starten af blokken bekymrede over at opgaverne som bruges i undervisningen, er på engelsk når eksamensopgaverne er på dansk (udtryk for at de er fokuserede på eksamen). Særligt om biologiundervisningen:

5 Biologiforelæsningerne har mange referencer til hvordan man gør i praksis, fx hvordan man laver demografiske undersøgelser eller konkret arbejder som biolog i felten, hvilket umiddelbart virker som en klar fordel og formentlig bidrager til at skabe kontinuitet mellem forelæsninger og øvelser. Der kører flere øvelser i populationsøkologi på samme tid. Det er vores fornemmelse at dette medvirker til et uhensigtsmæssigt tidspres, idet de studerende jævnligt oplever at det ved øvelserne mere handler om at få arbejdet overstået end om at lære noget (også selvom de studerende typisk er interesserede i hvad de laver). Samtidig er der ofte ingen eller kun lidt tid til opsamling ved øvelsen på de studerendes resultater. Generelt er der et tidspres ved øvelserne som undertiden betyder at de studerende ikke har tid til at tænke over hvad de gør, mens de gør det. Simuleringsøvelser i populationsøkologi: Det er vores vurdering at mange studerende for flere af disse øvelsers vedkommende er usikre på om de får noget ud af at lave dem. Det virker som om arbejdet med computeren nogle gange medfører at man glemmer at reflektere over hvad man gør, og hvorfor man gør det. Simuleringsøvelsen med rovmide-spindemide nævnes fx eksplicit i vores interviews som ubrugelig, selvom det i vores observationer så ud til at de studerende var meget interesserede i den og i at forklare og forstå deres resultater. Hermed ikke sagt at der nødvendigvis er noget galt med simuleringsøvelserne og den idé der ligger bag dem, men det ser ud til at man i forbindelse med computerbaserede øvelser bør være særlig opmærksom på at indbygge refleksion hos de studerende som en del af øvelsen, således at det ikke blot handler om at komme videre til næste trin. Derudover nævner de studerende i forbindelse med simuleringsøvelserne flere fødselsvanskeligheder, tilsyneladende primært fra de første øvelseshold, og der er behov for mere/bedre adgang til at arbejde med øvelserne uden for undervisningen. Vi vurderer at dette er problemstillinger der bør kunne løses til næste gang blokken kører, uafhængigt af hvilket indhold der er i øvelserne. Om øvelsesrapporterne: Studerende er meget interesserede i at få direkte feedback på det de har lavet. De er meget glade for det i de tilfælde det sker og lader også til generelt at opleve det som udbytterigt. Der kan muligvis herske en vis uklarhed om rapporternes status, idet de studerende synes at betragte dem som et undervisnings/læringsredskab, mens de for underviserne nok snarere ses som et evalueringsredskab (studerende forventer langt mere feedback på et læringsredskab end på et evalueringsredskab). SIDE 5 AF 12 Særligt om statistikundervisningen: Der synes ikke at være utilfredshed blandt de studerende med idéen om at integrere statistikøvelser i populationsbiologi-øvelserne. Men de studerende savner i høj grad eksplicit træning i at arbejde med og anvende statistiske begreber og metoder. Ca. ⅔ af de studerende ønsker mere undervisning i statistik (i flg. CND-skemaet), og på spørgsmålet om hvad der var det

6 værste ved blokken som helhed, nævner de studerende meget hyppigt manglende statistikundervisning eller -øvelser. Dette tolker vi som at der efterlyses mere undervisning hvori de studerende ikke blot hører om statistik, men også træner i brugen af det. Mht. integrationen af statistik i populationsøkologiøvelserne er det vores indtryk at der sjældent fra lærerside gøres noget eksplicit ud af at gennemgå eller diskutere de statistiske aspekter af øvelserne det er blot en del af øvelsen som forventes kendt og forstået. De studerende har bl.a. i vores interviews efterlyst bedre mulighed for at kunne få svar på de spørgsmål der opstår når de arbejder med statistikken (både i populationsøkologiøvelserne og i statistikopgaverne der ligger på nettet). Det er vores vurdering at en bedre integration af statistikken i populationsøkologien vil forudsætte at lærerne eksplicit adresserer de statistiske aspekter af øvelserne. Hvis de studerende forsat vil blive opfordret til at regne statistikopgaver der ligger på nettet, bør der tillige indføres en måde hvorpå de studerende kan få svar på deres spørgsmål i forbindelse hermed (det behøver ikke være i form af konfrontationstid, men kunne fx være en hjemmeside med en spørgsmålsvar-funktion og diskussionsforum). SIDE 6 AF 12 Eksamination og evaluering I enhver undervisning med evaluering er det afgørende at der er tilstrækkelig sammenhæng mellem undervisningen og evalueringen. I betragtning af at det er første gang at blok-2-undervisningen gennemføres, er det ikke overraskende at sammenhængen i nogle tilfælde kan gøres bedre, men der bør intet være til hinder for at sammenhængen er i orden i næste forsøg, og i den forbindelse peger vi på følgende problemstillinger: I populationsbiologi vurderer vi brugen af et essayspørgsmål der omhandler flere fagdele, som en god idé: Når man ønsker at kurset skal opfattes som en integreret helhed, er det naturligt at der til eksamen forekommer spørgsmål der forudsætter sammentænkning af flere fagdele. Undervisningen har dog ikke givet de studerende træning i denne arbejdsform med behandling af tværgående spørgsmål. Øvelser og rapporter har holdt sig inden for et givent delområde af populationsbiologien. Conservation-temaet tilbød oplagt mulighed for en sådan træning, men fremstod i realiteten som to adskilte øvelser til samme øvelsesgang. Derudover er det uhensigtsmæssigt at teste de studerende med en eksamensform de ikke har trænet gennem undervisningen. Hvis eksamen indeholder en essayopgave, bør de studerende også i forbindelse med undervisningen have mulighed for at afprøve denne arbejdsform, herunder modtage feedback på essayopgaver. I statistik er der ikke mulighed for at få rettet eller gennemgået de gamle eksamensopgaver som de studerende opfatter som normgivende for deres egen eksamen. Mange regner dem, men det er et stort arbejde der opfattes som ekstra og besværes af den manglende hjælp, og det opleves som

7 utilfredsstillende at man som studerende ikke kan få en fornemmelse af om man har forstået tingene rigtigt. I matematik giver øvelsesundervisningen i princippet tilstrækkelige muligheder for at arbejde med opgaver af de typer, som optræder ved eksamen. I praksis var der dog også her problemer: dels savnede de studerende eksamenslignende opgaver (i modsætning til statistik blev de gamle eksamensopgaver ikke anset for eller af forelæseren udpeget som normgivende for eksamen), og der herskede således før eksamen en betydelig grad af usikkerhed mht. arten af de opgaver som eksamen skulle dreje sig om. Flere studerende som blev interviewet efter eksamen, udtrykte utilfredshed med at 2 af 4 matematikopgaver drejer sig om stof, som blev gennemgået den sidste uge af kurset (differentialligninger) hvilket også forekommer os at være usædvanligt. Der har generelt været behov for mere og især tidligere information om eksamens form og indhold, hvilket kom til udtryk i en udstrakt grad af usikkerhed hos de studerende omkring begge eksaminer (Populationsbiologi og Matematik/statistik). Den manglende information synes at have medført en større fokusering på eksamen fra de studerendes side; fx var det tydeligt at de studerende vi talte med, blev mindre optagede af eksamen efter den første orientering om biologieksamen (som først blev givet i blokkens 4. uge). Dette stemmer i øvrigt med almene erfaringer vedrørende sammenhæng mellem information om og fokus på eksamen (des bedre information, des mindre eksamensfiksering). De studerende har modtaget minimal information om hvorledes pointgivning til multiple choice-delen af biologieksamen er foretaget. Eksamenssættet oplyser herom blot: Du får point for hver opgave efter hvor mange af svarmulighederne, der er rigtigt afkrydsede, og det giver fx ingen information om hvorledes forkert satte krydser indvirker på pointgivningen (hvilket de nødvendigvis må, eftersom man ellers blot kunne krydse alle muligheder af i alle spørgsmål). Det må betragtes som særdeles kritisabelt, at der i slutningen af blokken blev oplyst om 30 siders populationsbiologisk pensum som ikke var angivet på den oprindeligt uddelte pensumoversigt. Der mangler didaktiske argumenter for at eksamen er uden hjælpemidler i populationsbiologi. Måske kunne et argument være at det bedre træner de studerende i at lære begreber og definitioner udenad, men vi er i tvivl om dette er holdbart. Man kunne overveje at tillade at de studerende kan anvende egne rapporter/noter som hjælpemidler (de kan fx afleveres forinden og uddeles sammen med eksamensopgaverne). Dette vil tilskynde de studerende til at arbejde med stoffet undervejs i undervisningen og samtidig styrke sammenhængen mellem undervisningen og eksamen. SIDE 7 AF 12

8 Koordination og struktur i blok 2 En overordnet intention for blok 2-undervisningen var at dens forskellige dele skulle integreres med hinanden, således at indholdet for de studerende fremstår som en samlet helhed. Studerende vi har snakket med herom, har påskønnet denne ambition, og det er i en del sammenhænge fremgået at der også er blevet gjort en indsats for at få det til at lykkes. Der er imidlertid en række områder hvor koordinationen mellem de enkelte elementer og kontinuiteten i blokken kan gøres bedre, idet de studerende ikke udpræget har oplevet samspil mellem blokkens forskellige dele. SIDE 8 AF 12 Denne situation forstærkes og fastholdes af den fragmentering som skemaet for undervisningen er præget af. Det gælder på flere niveauer. For det første fremstår blokken som bestående af en række skarpt adskilte fag, matematik, statistik og populationsbiologi, hvoraf sidstnævnte yderligere er opdelt i en adfærdsbiologisk del og en populationsøkologisk del (som yderligere involverer hhv. botanik og zoologi). Opdelingen opleves både i selve skemaet hvor der for hver undervisningstime er umiskendelig reference til disse dele, og i afviklingen af undervisningen som foregår på lokaliteter og med undervisere der specifikt er knyttet til ét af elementerne. For det andet er blokkens overordnede skemalægning ikke i overensstemmelse med én af intentionerne for blokstrukturen: at der afsættes to hele undervisningsdage til hvert af blokkens kurser. Udover at et opdelt skema bidrager til de studerendes oplevelse af mange separate dele, betyder sådanne mosaik-agtige skemaer at der forspildes muligheder for aktiv udnyttelse af ikke-skemasat studenterarbejdstid. I en skemastruktur der fastholder de hele/halve dage, vil læreren langt bedre kunne drage fordel af den tid som ikke er konfrontationstid, fx ved at planlægge at de studerende her udarbejder opgaver på baggrund af en forudgående undervisning, og at dette arbejde opsamles og perspektiveres i en efterfølgende undervisning. Også fraværet af samarbejde mellem de undervisere der er involveret i blokken, har bidraget til manglen på sammenhæng. På trods af det store antal involverede afdelinger og undervisere har der ikke været holdt løbende koordinerende møder eller været gennemført andre tiltag til sikring af kontinuitet. Fx blev en oprindelig idé om udveksling af eksempler og opgaver (fx i matematik og populationsøkologi) der kunne/ville blive inddraget i undervisningen, ikke ført ud i livet. I det hele taget synes der ikke at have været tilstrækkeligt fagligt samarbejde mellem underviserne, især ikke på tværs af fagene. I populationsøkologi har forelæserne dog i et vist omfang været til stede under andre underviseres forelæsninger, et tiltag som formentlig har bidraget til sammenhæng i denne del. Det er dog bestemt muligt at det kendskab til indholdet i andres undervisning også kunne være opnået ved koordineringsmøder som ikke vil kræve den samme mængde tid som undervisningsoverværelse. De studerendes angivelser af samspillet mellem blokkens dele kan (jf. CNDskemaet og vores interviews) summeres som:

9 SIDE 9 AF 12 Mellem populationsøkologi og adfærdsbiologi vurderer over halvdelen af de studerende samspillet som ringe eller meget ringe. Mellem statistikforelæsningerne og øvelserne i populationsbiologi oplever mange studerende at egentlige statistikøvelser som koordineres direkte med forelæsningerne, er nødvendige for at opnå tilstrækkelig træning i statistiske metoder. Øvelserne i populationsbiologi har selvfølgelig også andre formål, men har altså tilsyneladende ikke magtet at tilgodese den praktiske statistik tilstrækkeligt. Mellem undervisningen i matematik og i populationsbiologi oplever de studerende intet samspil. Samspillet generelt vurderes af mere end ¾ som ringe eller meget ringe. Muligheden af at udnytte de faglige sammenhænge mellem matematik og populationsbiologi er således ikke blevet udnyttet, Der er også et vist potentiale for fagligt samvirke mellem matematik- og statistikdelen af kurset, men heller ikke dette er udnyttet. Ud over den nævnte mangel på statistikundervisning nævner de studerende som de to værste ting ved blokken oftest at så mange rapporter lå klumpet sammen de sidste to uger. Det nævnes også at der generelt har været mangel på tid (flere sammenligner med blok 1). Flere nævner mangel på struktur og overblik (det konkretiseres ikke, men muligvis handler det bl.a. om tidspres til øvelser og sammenfaldet af rapportaflevering). Mange rapportafleveringer på samme tid er problematisk fordi det uundgåeligt medfører at der ikke er tid til at gøre nok ud af rapporterne, og flere grupper laver helt automatisk en arbejdsdeling hvor de enkelte ikke nødvendigvis har indblik i de andres delbidrag og under alle omstændigheder medfører det et (væsentligt) reduceret udbytte af rapportskrivningen. Når rapportafleveringer så tilmed ligger helt mod slutningen af blokken, opstår en uheldig konflikt med eksamen. De studerende skal vælge om de vil prioritere rapporter som de fleste i øvrigt er enige om at man lærer noget af at lave eller om de vil prioritere eksamenslæsning, som de ved kan betale sig i forhold til at bestå. Samtidig forhindrer sene afleveringer og godkendelser at de studerende kan bruge feedback fra lærerside på rapporterne til eksamen. Sammenfaldet af de mange rapportafleveringer synes at kunne hænge sammen med manglende koordinering mellem adfærdsbiologi og populationsøkologi. Det fremgår af vores materiale at flere populationsøkologiøvelser er blevet afsluttet senere i forløbet end angivet til planlægningsmødet den 22/10, hvilket medfører at rapporterne til disse øvelser først kan udarbejdes tilsvarende senere. Der bør fremover ske en koordinering af afleveringstidspunkter for alle rapporter uanset hvilket fag de hører under i blokken. En måned efter eksamen og seks uger efter sidste undervisning har kun ca. 60% af de studerende ifølge kursushjemmesiden opnået samlet godkendelse af

10 rapporterne, og det må betragtes som utilfredsstillende for studerende såvel som for undervisere. SIDE 10 AF 12 Med hensyn til fx kursus/øvelsesoversigter på Internettet er der også basis for en forbedring i koordinationen. Hjemmesiden for populationsbiologi ( giver indtryk af at være en samlet hjemmeside for faget, men indeholder fx kun øvelsesoversigt for øvelserne i populationsøkologi. Vi vil opfordre til at man bidrager til integration og koordination gennem også at integrere sådanne mere administrative aspekter af blokkens undervisningsdele. Anbefalinger 1. Vi finder det i overensstemmelse med de studerendes udsagn i CNDskemaet tilrådeligt at der afsættes mere tid til statistik, i form af undervisning hvor de studerende får lejlighed til at øve det håndværksmæssige i faget: praktisk brug af begreber, udpegning/udvælgelse af parametre, tests osv., øvelse i udregning og gennemførsel af test, og lignende. 2. I populationsbiologi bør det overvejes hvilket udbytte der ønskes at de studerende får af øvelseskurset: Kan dette opnås i samme eller højere grad på anden måde end nu? Ville det evt. være bedre at de studerende gennemgik et færre antal øvelser og/eller rapporter som de så til gengæld opnåede en bedre forståelse af? Under alle omstændigheder bør der ske en bedre koordinering af øvelserne og rapporterne hertil så de ikke klumper sammen lige inden eksamen. Som minimum må der laves en fælles oversigt så det kan undgås at mange afleveringsdatoer bliver sammenfaldende. Vi anser det for muligt i et vist omfang at jonglere rundt på rækkefølgen af øvelserne det gælder fx placeringen af adfærdsøvelserne. Dette kunne være en enkelt løsning af sammenklumpningen af afleveringer. Ophobningen af det store antal afleveringer sidst i øvelseskurset kan ikke forsvares af at man må vente på at fornøden statistik er gennemgået: hvis alle rapporter forudsætter det meste af statistikken, bør man enten omdefinere indholdet i de første øvelsesrapporter eller nedbringe antallet af rapporter. 3. Desuden bør man overveje den rolle som pensumangivelser i populationsbiologi spiller. Øvelsesvejledningerne, evolutionsbiologi og (dele af?) conservation er ikke med i pensum. Disse dele synes at blive tildelt mindre opmærksomhed fra de studerendes side. Hvis øvelsesvejledningerne var pensum, ville det formentlig anspore de studerende til at sætte sig bedre ind i dem når øvelsen skulle laves. 4. Øvelserne i matematik bør ikke blot dreje sig om at skrive løsningen til en serie af opgaver på tavlen. Der bør bruges arbejdsformer som sikrer et større udbytte af undervisningen for de studerende, fx ved at de studerende arbejder med mindre projektlignende opgaver i en i blokstrukturen afsat tidsramme hvor øvelserne så giver mulighed for at udveksle ideer og modtage vejledning vedr. projekterne. Der bør desuden indgå væsentligt flere og

11 mere seriøse eksempler på hvordan matematik og matematiske modeller kan anvendes på biologiske problemstillinger. 5. Der bør allerede ved begyndelsen af kurset meldes klart ud om indhold og niveau i eksamen. Hvis der er skriftlig eksamen, bør der foreligge flere vejledende eksamenssæt som svarer til det aktuelle pensum, og der bør gives klar besked om bedømmelsesmetoder. Studerende fokuserer mere på eksamen når de ved for lidt om den. Derfor bør argumentet om ikke at offentliggøre dette års eksamenssæt i populationsbiologi genovervejes, da det alene involverer hensyn til underviserne og ikke til de studerende. 6. Det forekommer os at det høje antal lærere på biologikurset er en kilde til ekstra problemer med koordination. Vi vil derfor opfordre til en overvejelse af om man kunne klare sig med færre lærere. Dette vil uden tvivl mindske arbejdet med at integrere blokkens forskellige dele. 7. Vi vil opfordre til en mere grundlæggende genovervejelse af blokkens indholdsdele så der sikres reelt samarbejde mellem lærerne i matematik, statistik og populationsbiologi (i alt tre samarbejdsrelationer). Dette vil kræve et forarbejde af lærergruppen mhp. at definere det fælles indhold, og det vil nok være nødvendigt med jævnlige koordinationsmøder mellem underviserne i løbet af blokken, foruden en samordnet planlægning af undervisning og eksamen i de tre fagområder (hvoraf populationsbiologi indeholder flere delelementer). Da alle studerende tager begge kurser, virker det oplagt i højere grad at integrere de faglige delelementer i undervisningen, fx på flg. måder: Matematikundervisningen bør i højere grad tage udgangspunkt i biologiske problemstillinger. Man kunne fx starte med modeller for populationsvækst som motivation for en nærmere forståelse af matematikken bagved; men snarere end fx at dyrke tekniske forudsætninger for eksakt løsning af differentialligninger, skulle man arbejde med kvalitative og teoretiske aspekter af modellerne, og evt. lære at finde deres løsning (numerisk eller eksakt) vha. computeralgebrasystemer. Der kunne på denne måde blive tid til at arbejde med mere avancerede sager såsom vekselvirkende populationer, simple fiskerimodeller etc. Eksamen kunne ændres til at være et eller flere mindre projekter i løbet af kurset (løbende eksamination). Det er oplagt på et matematikkursus for biologer at tage udgangspunkt i biologiske problemstillinger som kan belyses vha. matematik (og dette kan i øvrigt også ske selvom man fastholder den nuværende kursusopdeling). Jesper Michael Møller har efterfølgende givet et bud på en lærebog der kunne fungere i et sådant kursus: W.Bialek, D. Botstein: Introductory Science and Mathematics Education for 21st-Century Biologists samt peget på en interessant artikel i denne sammenhæng: En anden bog, som giver et bredt udvalg af velegnede eksempler på matematisk biologi, der kan behandles på dette niveau, er Doucet og Sloeps: Matematical modelling in the life sciences (Ellis Horwood, 1992). SIDE 11 AF 12

12 Statistikundervisningen fungerer i dag som en præsentation af en lang række statistiske modeller (herunder tests) for analyse af datamateriale med oprindelse i typiske situationer fra biologi. I modsætning til matematik er mange grundbegreber helt nye for de studerende, og der er derfor utvivlsomt brug for at introducere disse i begyndelsen af kurset. Men herefter kunne man overveje, som i matematikkurset, at planlægge behandlingen af emner (fx fordelinger og tests) i forbindelse med eksempler fra den øvrige undervisning, dvs. fra biologidelen. Da der bruges statistiske metoder i øvelsesrapporterne, kunne man måske ved en udvidelse af dette format lade evalueringen af statistikdelen foregå ved at godkendte rapporter blev en del af den formelle evaluering (med tilsvarende højere krav til aflevering og studenter-autonomi). Populationsbiologi-undervisningen bør inddrage det matematiske og statistiske stof aktivt, og ikke blot lade det gennemgåede stof fra matematik/statistik-undervisningen være en forudsætning for biologistoffet. En grundlæggende ændring af blokkens indholdsdele vil utvivlsomt i en overgangsperiode betyde en ekstra belastning for underviserne. Men herefter er det vores forventning at både studerende og undervisere vil opleve en større tilfredsstillelse og en klarere opfattelse af blokkens og de forskellige fags formål. En model der forekommer os særlig interessant, er ét kursus i populationsbiologi med statistik og ét kursus i matematisk biologi, hvor underviserne skulle være biologer i samarbejde med hhv. statistikere og matematikere. 8. Selv hvis man fastholder at blokken skal bestå af to kurser med de nuværende indholdselementer, vil en skemalægning i overensstemmelse med tankegangen i blokstrukturen kunne medvirke til at en del af undervisningstiden kan erstattes af planlagt studenterarbejdstid. Fx kan undervisning om morgenen lægge op til teoretisk viderebearbejdning eller selvstændige simuleringsøvelser, hvorefter de studerende har skemafri de næste timer til dette arbejde. En afsluttende undervisningsgang sidst på eftermiddagen kunne herefter opsamle og bygge videre på studenterarbejdet. SIDE 12 AF 12 Med venlig hilsen Carl Winsløw, Michael Hansen & Sebastian Horst Center for Naturfagenes Didaktik

Bilag 1 til erfaringsopsamling på biologi, blok 2

Bilag 1 til erfaringsopsamling på biologi, blok 2 Bilag 1 til erfaringsopsamling på biologi, blok 2 Bilaget indeholder først en gengivelse af evalueringsskemaet til studerende, og i skemaet er indsat procentsatser for besvarelserne. Herefter følger tekstkommentarer

Læs mere

Notat om Botanik-kurset på Biologi Blok 1, E2003

Notat om Botanik-kurset på Biologi Blok 1, E2003 CENTER FOR NATURFAGENES DIDAKTIK KØBENHAVNS UNIVERSITET Notat om Botanik-kurset på Biologi Blok 1, E2003 9. JANUAR 2004 Baggrund Dette notat er tænkt som inspiration til planlæggere af og undervisere på

Læs mere

Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Foråret 2014

Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Foråret 2014 Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Foråret 2014 1 Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige

Læs mere

University of Copenhagen. GIS og "klima, jord og vand" Madsen, Lene Møller; Holm, Christine. Publication date: 2006

University of Copenhagen. GIS og klima, jord og vand Madsen, Lene Møller; Holm, Christine. Publication date: 2006 university of copenhagen University of Copenhagen GIS og "klima, jord og vand" Madsen, Lene Møller; Holm, Christine Publication date: 2006 Document Version Publisher's PDF, also known as Version of record

Læs mere

IMADAs Fagråd. Evalueringsrapport. Matematik & Datalogi. 2. juni 2011. Kontaktpersoner

IMADAs Fagråd. Evalueringsrapport. Matematik & Datalogi. 2. juni 2011. Kontaktpersoner Evalueringsrapport Matematik & Datalogi 2. juni 2011 Kontaktpersoner Christian Kudahl - chkud08@student.sdu.dk Maria Buhl Hansen - marih09@student.sdu.dk Indhold Indhold 2 1 Indledning 4 1.1 Matematik-økonomi.......................

Læs mere

Evaluering af 3. semester Politik & Administration og Samfundsfag eftera ret 2013

Evaluering af 3. semester Politik & Administration og Samfundsfag eftera ret 2013 Evaluering af 3. semester Politik & Administration og Samfundsfag eftera ret 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Opstartsdag... 3 Modul 4.1: Velfærdsstat velfærds- og

Læs mere

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling Et udviklingsprojekt på Gentofte Skole ser på, hvordan man på forskellige måder kan fremme elevers alsidige udvikling, blandt andet gennem styrkelse af elevers samarbejde i projektarbejde og gennem undervisning,

Læs mere

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan?

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i det eleverne er i gang med at lære i fagene Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde

Læs mere

Klinisk periode Modul 4

Klinisk periode Modul 4 Klinisk periode Modul 4 2. Semester Sydvestjysk Sygehus 1 Velkommen som 4. modul studerende På de næste sider kan du finde lidt om periodens opbygning, et skema hvor du kan skrive hvornår dine samtaler

Læs mere

Christianshavns Gymnasium. Evaluering af grundforløbet i skoleåret 2014-2015

Christianshavns Gymnasium. Evaluering af grundforløbet i skoleåret 2014-2015 Christianshavns Gymnasium Evaluering af grundforløbet i skoleåret 2014-2015 Hensigt Hensigten med evalueringen er at få et helhedsbillede af 1.g-elevernes opfattelse af og tilfredshed med grundforløbet

Læs mere

Matematik. Evaluering, orientering og vejledning

Matematik. Evaluering, orientering og vejledning Folkeskolens afsluttende prøver Matematik 2011 Evaluering, orientering og vejledning Udarbejdet på grundlag af censorers faglige feedback ved prøverne Institut for Læring Udarbejdet af: Konsulent Erik

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Et par håndbøger for naturfagslærere

Et par håndbøger for naturfagslærere 96 Ole Goldbech Et par håndbøger for naturfagslærere Ole Goldbech, UCC Anmeldelse af Naturfagslærerens håndbog, Erland Andersen, Lisbeth Bering, Iben Dalgaard, Jens Dolin, Sebastian Horst, Trine Hyllested,

Læs mere

Kurset: Elektriske og magnetiske felter i nanostrukturer

Kurset: Elektriske og magnetiske felter i nanostrukturer Kurset: Elektriske og magnetiske felter i nanostrukturer Gruppe: Nano 3 Grp. 64 OK Bogen: Ganske udemærket, den virker dog lidt tør. Et andet forslag til en bog er: "Introduction to Elctrodynamics, af

Læs mere

Tilbagemelding fra studienævnet: Studienævnet bemærker generel tilfredshed med semestret forløb og har ikke yderligere kommentarer.

Tilbagemelding fra studienævnet: Studienævnet bemærker generel tilfredshed med semestret forløb og har ikke yderligere kommentarer. Musikuddannelsen Forår 2018 Opsamling Musik forår 2018 Semester- og kursusevalueringer Semesterevalueringer 2. semester Almen (3 besvarelser) Generelt positiv respons. Få respondenter (3). De bruger mellem

Læs mere

Anden del af prøven er en individuel prøve med fokus på (simple) matematisk ræsonnementer og (simpel) bevisførelse.

Anden del af prøven er en individuel prøve med fokus på (simple) matematisk ræsonnementer og (simpel) bevisførelse. Nye Mundtlige Prøver Gruppedelprøver i matematik på C- og B-niveau Læreplanernes formulering om de mundtlige prøver Der afholdes en todelt mundtlig prøve. Første del af prøven er en problemorienteret prøve

Læs mere

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, fora r 2015

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, fora r 2015 Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, fora r 2015 Indhold Indledning... 3 Forretningsudvalget FU... 3 Elektronisk semesterevaluering... 4 Modul 5: Organisation og ledelse

Læs mere

Forberedelsescentreret klasseundervisning. K. Splittorff, I. Bearden, T. Døssing, M. Kjærgaard. S. Horst

Forberedelsescentreret klasseundervisning. K. Splittorff, I. Bearden, T. Døssing, M. Kjærgaard. S. Horst Forberedelsescentreret klasseundervisning K. Splittorff, I. Bearden, T. Døssing, M. Kjærgaard Niels Bohr Institutet, Blegdamsvej 17, 2100, København Ø, Danmark S. Horst Institut for Naturfagenes Didaktik,

Læs mere

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAT tema: Dannelse af Studiegrupper, Rose Alba Broberg, rose@cc.au.dk

Læs mere

Eksamensprojektet - hf-enkeltfag Vejledning August 2010

Eksamensprojektet - hf-enkeltfag Vejledning August 2010 Eksamensprojektet - hf-enkeltfag Vejledning August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende bekendtgørelser,

Læs mere

Læreplansændringer & Nye eksamensformer mulige scenarier

Læreplansændringer & Nye eksamensformer mulige scenarier Læreplansændringer & Nye eksamensformer mulige scenarier Læreplansændringer? Nye kernestofemner? Færre? Flere? Specielt: Trigonometri og statistik hvordan? Eksamensopgaver? Programmering? Bindinger på

Læs mere

Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret 2012 2013

Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret 2012 2013 Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret 2012 2013 Hermed præsenteres for fjerde gang resultaterne af undervisningsevalueringen

Læs mere

IMADAs Fagråd. Evalueringsrapport. Matematik & Datalogi. 29. april 2010. Kontaktpersoner

IMADAs Fagråd. Evalueringsrapport. Matematik & Datalogi. 29. april 2010. Kontaktpersoner Evalueringsrapport Matematik & Datalogi 29. april 2010 Kontaktpersoner Magnus Find - magnus06@imada.sdu.dk Niels Kjeldsen - tiels@imada.sdu.dk Tilde My Larsen - tilla07@student.sdu.dk Anders Nielsen Helmar

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center 1 Indhold Samlet opsummering...4 Indledning...6 Undersøgelsesmetode...6 Læsevejledning...8 Del-rapport

Læs mere

Organisationspsykologi, F14. Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet Hvordan vurderer du planlægningen af modulet?

Organisationspsykologi, F14. Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? 2. Hvor meget af det udleverede pensum har du læst?

1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? 2. Hvor meget af det udleverede pensum har du læst? 1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? Ingen eller næsten ingen (0-20 %) 1 6,7% Få (21-40 %) 0 0,0% En del (41-60 %) 1 6,7% En stor del (61-80 %) 2 13,3% Alle eller næsten

Læs mere

Brugerundersøgelse 2014

Brugerundersøgelse 2014 19. december 214 Brugerundersøgelse 214 I efteråret 214 er en større gruppe af Danmarks Statistiks (DST) brugere blevet bedt om at svare på 11 spørgsmål om deres vurdering og brug af DST. Formålet var

Læs mere

Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet

Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 21. JANUAR 2010 Vedr.: Sagsbehandler: Gitte Duemose Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

1: Hvilket studium er du optaget på: 2: Hvilke af nedenstående forelæsninger har du deltaget i?

1: Hvilket studium er du optaget på: 2: Hvilke af nedenstående forelæsninger har du deltaget i? 1: Hvilket studium er du optaget på: 2: Hvilke af nedenstående forelæsninger har du deltaget i? 3: Hvis du har deltaget i mindre end halvdelen af kursusgangene bedes du venligst begrunde hvorfor har deltaget

Læs mere

prøven i almen studieforberedelse

prøven i almen studieforberedelse 2015 prøven i almen studieforberedelse Der er god mulighed for at få vejledning. Du skal blot selv være aktiv for at lave aftale med din vejleder. AT-eksamen 2015 Prøven i almen studieforberedelse er som

Læs mere

2011 Enkeltfag Studieordning. STUDIEORDNING for enkeltfagsstuderende ved Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg

2011 Enkeltfag Studieordning. STUDIEORDNING for enkeltfagsstuderende ved Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg 2011 Enkeltfag Studieordning STUDIEORDNING for enkeltfagsstuderende ved Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg Gældende fra februar 2011 1 1. Fællesbestemmelser. Enkeltfagskurserne ved

Læs mere

Forelæserne har alle virket meget engagerede og generelt set været gode til at formidle deres respektive emner.

Forelæserne har alle virket meget engagerede og generelt set været gode til at formidle deres respektive emner. Nævn noget, som har været godt ved kurset: Take home eksamen Mange forskellige emner giver en god ide om hvad studiet omhandler Undervisningen har generelt set været god. Og Rolf har været god til at ligge

Læs mere

Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk

Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk 3. marts 2015 Jour.nr: 201575300/0001 Høringssvar lovforslag om folkeskolens prøver Danmarks

Læs mere

DPU - DANMARKS INSTITUT FOR PÆDAGOGIK OG UDDANNELSE

DPU - DANMARKS INSTITUT FOR PÆDAGOGIK OG UDDANNELSE Side 1/5 Undervisningsevaluering på DPU 2016 Nærværende notat er en sammenfatning af drøftelserne i studienævnet på DPU på baggrund af undervisningsevalueringerne for 2016 behandlet og fremsendt af de

Læs mere

FAGLIG DAG. Politologisk introduktionskursus for førsteårsstuderende

FAGLIG DAG. Politologisk introduktionskursus for førsteårsstuderende FAGLIG DAG Politologisk introduktionskursus for førsteårsstuderende Institut for Statskundskab har i samarbejde med Center for Læring og Undervisning i efteråret 2010 gennemført en temadag om studieteknik

Læs mere

Evaluering af 2. semester cand.it. i it-ledelse - fora r 2014

Evaluering af 2. semester cand.it. i it-ledelse - fora r 2014 Evaluering af 2. semester cand.it. i it-ledelse - fora r 2014 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk semesterevaluering... 3 Modul 5: It-baseret forbedring af organisatoriske

Læs mere

Evaluering af Nat501/507 F2011

Evaluering af Nat501/507 F2011 Evaluering af Nat501/507 F2011 Resumé af Marianne Holmer Diskuteret i projektudvalget 14. oktober 2011 Evalueringen af Nat501/507 viser fortsat at de studerende er meget tilfredse med kurset. Der er 134

Læs mere

SDS eksamensundersøgelse

SDS eksamensundersøgelse 2016 SDS eksamensundersøgelse Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende (SDS) Toldbodgade 19B 1253 København k sds@sdsnet.dk www.sdsnet.dk SDS Eksamensundersøgelse Indhold Forord og introduktion...

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere

3. og 4. årgang evaluering af praktik

3. og 4. årgang evaluering af praktik 3. og 4. årgang evaluering af praktik Februar 2013 52% af de spurgte har svaret 1. Hvor mange klasser har du haft timer i? Respondenter Procent 1 klasse 27 11,6% 2 klasser 73 31,3% 3 klasser 50 21,5% 4

Læs mere

Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015 Indholdsfortegnelse

Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015 Indholdsfortegnelse Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015 Indholdsfortegnelse Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015... 1 Samlet status... 2 Modul 8: Verdenspolitik... 3 Modul 10:

Læs mere

Appendiks: Den videnskabelige basismodel som ramme for det faglige samspil i studieområdet på HHX

Appendiks: Den videnskabelige basismodel som ramme for det faglige samspil i studieområdet på HHX Appendiks: Den videnskabelige basismodel som ramme for det faglige samspil i studieområdet på HHX Esben Nedenskov Petersen og Caroline Schaffalitzky de Muckadell Der er gode grunde til at introducere Den

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? 1 19.06.2018/Pia

Læs mere

Natur og naturfænomener i dagtilbud

Natur og naturfænomener i dagtilbud Natur og naturfænomener i dagtilbud Stærke rødder og nye skud I denne undersøgelse kaster Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) lys over arbejdet med læreplanstemaet natur og naturfænomener i danske dagtilbud.

Læs mere

Evaluering af Big Bang til Naturfag. Februar 2018

Evaluering af Big Bang til Naturfag. Februar 2018 Evaluering af Big Bang til Naturfag Februar 2018 Evalueringen er gennemført af: Nana Quistgaard og Nina Waaddegaard Naturfagenes evaluerings og udviklingscenter Februar 2018 Indholdsfortegnelse Evaluering

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Evaluering, Strategisk ledelse, F15

Evaluering, Strategisk ledelse, F15 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 1: Informationsteknologi,

Læs mere

Høringssvar over udkast til vejledning om institutionsakkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

Høringssvar over udkast til vejledning om institutionsakkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner ACE Denmark Akkrediteringsinstitutionen Att. sekretariatschef Rune Heiberg Hansen acedenmark@acedenmark.dk Høringssvar over udkast til vejledning om institutionsakkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Uddannelsesordning for Specialiseret uddannelse i kognitiv adfærdsterapi for mellemlange videregående uddannelser. Uddannelsesordning

Uddannelsesordning for Specialiseret uddannelse i kognitiv adfærdsterapi for mellemlange videregående uddannelser. Uddannelsesordning Uddannelsesordning Specialiseret uddannelse i kognitiv adfærdsterapi for mellemlange videregående uddannelser Psykiatrisk Center Sct. Hans Hold 6 2014-2015 Denne uddannelsesordning er udarbejdet af sygeplejerske,

Læs mere

Hvordan synes du planlægning, sekretariat og moodle fungerer? - Hvordan synes du planlægningen af studiet fungerer?

Hvordan synes du planlægning, sekretariat og moodle fungerer? - Hvordan synes du planlægningen af studiet fungerer? Hvor har du undervisningen? Hvilken bacheloruddannelse er du optaget på studiet med? Hvilken bacheloruddannelse er du optaget på studiet med? - Andet, hvad? Antropologi Supp.-kursus. Udd sygeplejerske

Læs mere

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter 31. MARTS 2009 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Fælles procedure for

Læs mere

3. semester, bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet

3. semester, bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet , bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Skolen for Statskundskab Studienævn: Studienævnet for Politik & Administration

Læs mere

Semesterevaluering, politik & administration, 8. semester, fora ret 2014

Semesterevaluering, politik & administration, 8. semester, fora ret 2014 Semesterevaluering, politik & administration, 8. semester, fora ret 2014 Indhold Indledning... 3 Forretningsudvalget FU... 3 Elektronisk semesterevaluering... 6 Modul 5: Organisation og ledelse i den offentlige

Læs mere

af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler

af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler UNDERSØGELSE af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler Rådet for Etniske Minoriteter Marts 2004 BAGGRUND FOR UNDERSØGELSEN Rådet for Etniske Minoriteter afholdt den 3. maj 2003 en konference

Læs mere

Nye eksamensformer - mulige scenarier

Nye eksamensformer - mulige scenarier Nye eksamensformer - mulige scenarier Matematik på hf Marts 2015 Bodil Bruun, fagkonsulent i matematik stx/hf Nye eksamensformer?? Problemer, der skal løses: Internet er et vilkår mundtligt og skriftligt

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Metoder til refleksion:

Metoder til refleksion: Metoder til refleksion: 1. Dagbogsskrivning En metode til at opøve fortrolighed med at skrive om sygepleje, hvor den kliniske vejleder ikke giver skriftlig feedback Dagbogsskrivning er en metode, hvor

Læs mere

Vedr.: Evalueringsrapport for 2013

Vedr.: Evalueringsrapport for 2013 D E T I N F O R M A T I O N S V I D E N S K A B E L I G E A K A D E M I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET S A G S N O T A T 28. MAJ 2014 Vedr.: Evalueringsrapport for 2013 Evalueringsprocedure Evalueringspolitik

Læs mere

12 Engelsk C. Kurset svarer til det gymnasiale niveau C

12 Engelsk C. Kurset svarer til det gymnasiale niveau C 12 Engelsk C Kurset svarer til det gymnasiale niveau C 9.1.1 Identitet og formål 9.1.1.1 Identitet Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der beskæftiger sig med engelsk sprog, engelsksprogede

Læs mere

Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA i Optometri (2019)... 2 Første del Resume... 2

Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA i Optometri (2019)... 2 Første del Resume... 2 Indholdsfortegnelse Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA i Optometri (209)... 2 Første del... 2 Resume... 2. Censorkorpset sammensætning (jf. 23 og 29, stk. 2, 3. pkt.) herunder:... 2 2. Årets

Læs mere

NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees

NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees Udført af auxilium, Graz Maj 2011 Resultater af evaluering af interviews med eksaminanterne på niveau 1 (førstehjælpskursus) Evalueringsspørgsmålene

Læs mere

Kommunikation og ledelse, E12

Kommunikation og ledelse, E12 Kommunikation og ledelse, E12 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan

Læs mere

Følgegruppen for Reformen af de Gymnasiale Uddannelser

Følgegruppen for Reformen af de Gymnasiale Uddannelser Følgegruppen for Reformen af de Gymnasiale Uddannelser 24. marts 2009 Rapport nr. 9 til Undervisningsministeren fra Følgegruppen for Reformen af de Gymnasiale Uddannelser I rapport nr. 8 kommenterede Følgegruppen

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Girls Day in Science - En national Jet

Girls Day in Science - En national Jet Girls Day in Science - En national Jet Jet Net.dk event Vejledning til Virksomheder Hvorfor denne vejledning? Denne vejledning til virksomheder indeholder ideer til, tips og eksempler på ting der tidligere

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T SAGSNOTAT 24 APRIL 2012 Vedr.: Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen

Læs mere

Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret

Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret 2011-2012 Hermed præsenteres for fjerde gang resultaterne af undervisningsevalueringen

Læs mere

Evaluering, 3. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, eftera r 2015

Evaluering, 3. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, eftera r 2015 Evaluering, 3. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, eftera r 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Modulevaluering udleveret på modulernes sidste kursusgang... 4 Modul 3: Samfundsøkonomi...

Læs mere

Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2015 Indhold Indledning... 2 Modulevaluering udleveret på modulets sidste kursusgang... 3 Elektronisk semesterevaluering... 3 Samlet status... 3

Læs mere

Resultater af spørgeskemaundersøgelse: Mikroøkonomi 1 - Forelæsninger - Claus Thustrup Kreiner (skemanr = 24, evalid=1552)

Resultater af spørgeskemaundersøgelse: Mikroøkonomi 1 - Forelæsninger - Claus Thustrup Kreiner (skemanr = 24, evalid=1552) Side 1 af 5 Resultater af spørgeskemaundersøgelse: Mikroøkonomi 1 - Forelæsninger - Claus Thustrup Kreiner (skemanr = 24, evalid=1552) 1.a: (enr=573) Er dine generelle forudsætninger for at følge faget

Læs mere

Projekt- og studievejledning. for. Akademiuddannelsen i Finansiel rådgivning. Gældende fra d. 1. august 2014

Projekt- og studievejledning. for. Akademiuddannelsen i Finansiel rådgivning. Gældende fra d. 1. august 2014 Projekt- og studievejledning for Akademiuddannelsen i Finansiel rådgivning Gældende fra d. 1. august 2014 1 INDLEDNING... 2 2 OVERSIGT OVER EKSAMENSFORMER... 2 3 VIDEREUDDANNELSE... 2 3.1 ADGANG TIL HD

Læs mere

Dimittendundersøgelse 2013 PB i Laboratorieteknologi

Dimittendundersøgelse 2013 PB i Laboratorieteknologi Dimittendundersøgelse 0 PB i Laboratorieteknologi Indhold.0 Indledning.0 Dimittendernes jobsituation.0 Overordnet tilfredshed med uddannelsen.0 Arbejdsbelastningen på uddannelsen 5.0 Fastholdelse 6 6.0

Læs mere

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration og Samfundsfag, 4. semester, forår 2017

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration og Samfundsfag, 4. semester, forår 2017 Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration og Samfundsfag, 4. semester, forår 2017 Indhold Indhold... 1 Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk semesterevaluering... 3 Forskningsdesign

Læs mere

24. maj 2013. Kære censor i skriftlig fysik

24. maj 2013. Kære censor i skriftlig fysik 24. maj 2013 Kære censor i skriftlig fysik I år afvikles den første skriftlig prøve i fysik den 27. maj, mens den anden prøve først er placeret den 3. juni. Som censor vil du normalt kun få besvarelser

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PEER FEEDBACK PÅ SKRIFTLIGE OPGAVER

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PEER FEEDBACK PÅ SKRIFTLIGE OPGAVER TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: PEER FEEDBACK PÅ SKRIFTLIGE OPGAVER Udviklet af Anders Foss, Medievidenskab og Rose Alba Broberg, CUDiM Takeaway Teaching tema:

Læs mere

Personlige uddannelsesplaner på tekniske erhvervsuddannelser

Personlige uddannelsesplaner på tekniske erhvervsuddannelser Personlige uddannelsesplaner på tekniske erhvervsuddannelser inspiration til udvikling DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Inspiration til udvikling Hæftets fire temaer fortæller om: Eleven og planen Om hvordan

Læs mere

Semester- og kursusevaluering, 2. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, fora r 2017

Semester- og kursusevaluering, 2. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, fora r 2017 Semester- og kursusevaluering, 2. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, fora r 2017 Indhold Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk semesterevaluering... 4 Grundkursus i

Læs mere

Kursisttilfredshedsundersøgelse

Kursisttilfredshedsundersøgelse Kursisttilfredshedsundersøgelse Th. Langs HF & VUC efteråret 2008 Indhold Resultat af kursisttilfredshedsundersøgelsen... 2 Tolkning af kursistilfredshedsundersøgelsen... 6 Strategiudvalgets konklusion

Læs mere

Evalueringsrapport for bachelor- og kandidatuddannelsen i It og Sundhed 2013/2014

Evalueringsrapport for bachelor- og kandidatuddannelsen i It og Sundhed 2013/2014 Evalueringsrapport for bachelor- og kandidatuddannelsen i It og Sundhed 2013/2014 Indledning Uddannelsen i It og Sundhed optog de første studerende i 2008 og i 2014 blev de første kandidater færdige. I

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i matematik Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i matematik. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

1.1 Er dine generelle forudsætninger for at følge faget tilstrækkelige?

1.1 Er dine generelle forudsætninger for at følge faget tilstrækkelige? Titel: Intern E05-2.år (2nd year) - Økonometri 1 - Forelæsninger Holdkode: Undervisere tilknyttet dette hold: Antal modtagede svar: 16 Antal respondenter 0 tilknyttet: Svar procent: 0 Evaluerings periode:

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Evaluering, 5. semester, efterår 2017 Politik & Administration og Samfundsfag

Evaluering, 5. semester, efterår 2017 Politik & Administration og Samfundsfag Evaluering, 5. semester, efterår 2017 Politik & Administration og Samfundsfag Evaluering Der er foretaget både elektronisk og mundtlig evaluering af semestret. Elektronisk via surveyxact og mundtlig på

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

M Ø D E R E F E R A T 8. APRIL 2015

M Ø D E R E F E R A T 8. APRIL 2015 I N S T I T U T F O R K U N S T - O G K U L T U R V I D E N S K A B K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 8. APRIL 2015 Forum Studienævnet for Kunst- og Kulturvidenskab Møde afholdt:

Læs mere

Opfølgningsplan på EVA s rapport om den naturvidenskabelige faggruppe på Århus Akademi 2007

Opfølgningsplan på EVA s rapport om den naturvidenskabelige faggruppe på Århus Akademi 2007 Opfølgningsplan på EVA s rapport om den naturvidenskabelige faggruppe på Århus Akademi 2007 Problemfelt iflg. EVA Planlægningsprocessen: Samarbejde: - en stor del af planlægningen er lagt ud til de enkelte

Læs mere

Mange professionelle i det psykosociale

Mange professionelle i det psykosociale 12 ROLLESPIL Af Line Meiling og Katrine Boesen Mange professionelle i det psykosociale arbejdsfelt oplever, at de ikke altid kan gøre nok i forhold til de problemer, de arbejder med. Derfor efterlyser

Læs mere

Undersøgelse af censoroplevelse af gruppebaseret projekteksamen ved AAU Censorkorpset for Lægeuddannelsen,

Undersøgelse af censoroplevelse af gruppebaseret projekteksamen ved AAU Censorkorpset for Lægeuddannelsen, Undersøgelse af censoroplevelse af gruppebaseret projekteksamen ved AAU Censorkorpset for Lægeuddannelsen, 2015-2016 Antallet af gruppebaserede eksamensforløb ved Aalborg Universitet, hvor du efteråret

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til gymnasielærere. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

Projektbaserede eksamener Cand.merc. (økonomistyring)

Projektbaserede eksamener Cand.merc. (økonomistyring) November 2012 Projektbaserede eksamener Cand.merc. (økonomistyring) Professor Per Nikolaj Bukh & Lektor Christian Nielsen Dette notat har til formål at give nogle generelle retningslinjer for, hvorledes

Læs mere

Evaluering af komprimeret enkeltfag under Åben Uddannelse for FS2017

Evaluering af komprimeret enkeltfag under Åben Uddannelse for FS2017 NOTAT Evaluering af komprimeret enkeltfag under Åben Uddannelse for FS2017 Læreruddannelse og formidling 15.juni 2017 Birgitte Hedeskov og Mette Marie Gräs Kokholm I forårssemestret 2017 er der gennemført

Læs mere

Implementering af Matematikkommissionens anbefalinger på hhx. Screeningstest Mindstekrav Prøveformer Projekt eksamen Pensum reduktion på niveau B

Implementering af Matematikkommissionens anbefalinger på hhx. Screeningstest Mindstekrav Prøveformer Projekt eksamen Pensum reduktion på niveau B Implementering af Matematikkommissionens anbefalinger på hhx Screeningstest Mindstekrav Prøveformer Projekt eksamen Pensum reduktion på niveau B Screening En del af det faglige stof, der skal behandles

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere Det foranderlige arbejdsliv Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 7.-9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Arbejdsliv Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår

Læs mere

Projektbaserede eksamener Cand.merc. i økonomistyring og informatik *

Projektbaserede eksamener Cand.merc. i økonomistyring og informatik * Februar 2007 / PNB Projektbaserede eksamener Cand.merc. i økonomistyring og informatik * Dette notat har til formål at give nogle generelle retningslinjer for, hvorledes eksamener med udgangspunkt i skriftlige

Læs mere