DANMARKS MEDIE- & JOURNALISTHØJSKOLE TVÆRFAGLIG WORKSHOP 2 GRUPPE 10 ANALYSE NOVO NORDISK WAY ESBEN CECILIE MARIE DEXTER KATHRINE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANMARKS MEDIE- & JOURNALISTHØJSKOLE TVÆRFAGLIG WORKSHOP 2 GRUPPE 10 ANALYSE NOVO NORDISK WAY ESBEN CECILIE MARIE DEXTER KATHRINE"

Transkript

1 DANMARKS MEDIE- & JOURNALISTHØJSKOLE TVÆRFAGLIG WORKSHOP 2 GRUPPE 10 ANALYSE AF NOVO NORDISK WAY ESBEN CECILIE MARIE DEXTER KATHRINE

2 Hvordan rapporten blev til Analyserapporten er skrevet af hele gruppen. Vi har til tider delt gruppen op i to grupper af 2 og 3 personer, der har skrevet på hvert sit spørgsmål. Vi har dog alle siddet i samme lokale og skrevet, så der var mulighed for at tage eventuelle spørgsmål og diskussioner op med det samme. Vi har løbende læst højt, hvad vi har skrevet, så ingen mistede følingen med, hvor opgaven var på vej hen. Der har ikke været nogle faste gruppeopdelinger, og alle har haft mulighed for at bidrage til alle dele af rapporten. De vigtigeste dele af rapporten, som vurderingen og de strategiske råd, har hele gruppen udfærdiget i plenum, da det ville blive for tungt for 2 eller 3 af gruppens medlemmer at svare på alene. Til sidst har vi læst korretur sammen, og på den måde har alle fået en komplet gennemlæsning af det samlede produkt. Resultatet er blevet en analyserapport, som vi er stolte af at kunne præsentere.

3 INDHOLDSFORTEGNELSE Novo Nordisk s. 4 Organisationsperspektiv s. 4 Ledelsen i Novo Nordisk s. 4 Novo Nordisk Way i dansk perspektiv s. 6 Novo Nordisk Way i globalt perspektiv s. 6 Udfordringer for Novo Nordisk Way s. 7 Kina s. 7 Frankrig s. 7 Danmark s. 8 s. 9 s. 10 Peter & Watermans 8 egenskaber s Handlingsorientering s Tæt på kunderne s Selvstændighed og virkelyst s Præstationsorientering s Værdiorientering s Man holder sig til det kendte s Simpel struktur, små stabe s Tæt og løs organisation s. 13 Kommunikations- og strategianalyse af Novo Nordisk Way s. 14 NNW i eksternt perspektiv s. 14 Målgruppe og formål s. 14 s. 15 Virkemidler s. 16 NNW i internt perspektiv s. 16 Målgruppe og betydningsstrukturer s. 16 Danmark s. 17 Frankrig s. 17 Kina s. 17 s. 17 Virkemidler s. 18 Vurdering s. 19 Ekstern s. 19 Intern s. 19 Strategiske råd s. 20 Litteraturliste s. 22

4 Novo Nordisk Novo Nordisk er en solstrålehistorie. Siden 1923 har Novo Nordisk været blandt de mest anerkendte virksomheder i Danmark: en gammel familievirksomhed med kvalitet som nøgleværdi, og som i dag er verdens førende inden for diabetesbehandling. I 2012 blev Novo Nordisk kåret som den danske virksomhed med det stærkeste image. 1 I 2011 iværksatte de organisationsstrategien Novo Nordisk Way, der skal beskrive: hvem de e, hvor de er på vej hen og hvilke værdier, der kendetegner dem. I modsætning til den tidligere organisationsstrategi: The Novo Nordisk Way of Mangement, blev Novo Nordisk Way lanceret med ønsket om at skabe et værdisæt for den enkelte ansatte og ikke kun for ledelsen. 2 Novo Nordisk Way er blevet implementeret i samtlige afdelinger i de 75 lande Novo Nordisk opererer i. I opgaven ser vi på, hvordan Novo Nordisk Way fungerer som ledelsesredskab nationalt og internationalt. Desuden ser vi på, hvordan Novo Nordisk Way virker som kommunikationsredskab. Organisationsperspektiv For at analysere Novo Nordisks lederredskab Novo Nordisk Way (NNW), vil vi kortlægge Novo Nordisks vision og mission. Novo Nordisks vision er at være førende inden for udvikling og forskning, der fremmer sundheden og velfærden for mennesker. Novo Nordisks mission er at være socialt, økonomisk og miljømæssigt ansvarlig. Det kalder de den tredobbelte bundlinje. Dette forretningsprincip er Novo Nordisk grundlag for at nå deres vision. Ledelsen i Novo Nordisk Novo Nordisk har en todelt ledelse, der omfatter bestyrelsen og koncerndirektionen. I spidsen for sidstnævnte står Lars Rebien Sørensen, som siden 2000 har været administrerende direktør. 1 d d ! Tværfaglig Workshop 2 4!

5 I forhold til McGregors X og Y teori har Lars Rebien Sørensen og resten af topledelsen i Novo Nordisk en Y baseret ledelsesform 3. De har tillid til deres ansatte og tror på, at de arbejder af lyst. Det kan man se i årsrapporten, hvor koncerndirektør, Lise Kingo, fortæller om organisationen: Resultater skabes af engagerede mennesker... De, der vælger at arbejde for Novo Nordisk, gør det som oftest, fordi de ser en mulighed for at bruge deres talenter på en måde, som virkelig kan gøre en forskel for andre mennesker. 4 Den værdibaserede ledelsesform, som Novo Nordisk har implementeret igennem NNW, kommer til udtryk, idet ledelsen udliciterer ansvar til medarbejderne 5 og ønsker at coache afdelingslederne med et fastlagt værdisæt, som kommer til udtryk i bookletten NNW. 6 3!Kommunikation skaber din organisation s Novo Nordisk årsrapport s Kommunikation skaber din organisation s. 86! 6!Bookletten Novo Nordisk Way Tværfaglig Workshop 2 5!

6 Novo Nordisk Way i dansk perspektiv I tråd med McGregors X og Y-teori er det relevant at se på Geert Hofstedes teori om interkulturel ledelses- og organisationskultur. 7 Hofstede definerer den danske organisationskultur ved en lav magtdistance. Danskerne forventer at blive adspurgt af ledere og bliver klassificeret som individualister. Der er fokus på ligestilling og indflydelse: danskerne leder ikke, danskerne coacher. 8 Danske organisationers strategiplanlægning er kortsigtet og lægger vægt på deres samtid. I forhold til Hofstedes teori er NNW et godt eksempel på en værdibaseret ledelse med en dansk mentalitet. Det kommer til udtryk i de otte punkter i bookletten NNW, hvor topledelsen har udstedt retningslinjer for, hvordan man handler korrekt efter Novo Nordisks værdier. To eksempler på dét er: Vi er åbne og ærlige, ambitiøse og ansvarlige, og vi behandler alle med respekt. Vi giver vores medarbejdere mulighed for at udnytte deres potentiale. 9 Lars Rebien Sørensens ledelsesstil er også oplagt at vurdere i forhold til Mintzbergs ledelsesroller. Lars Rebien Sørensen fremstår som en topfigur, der hører under de interpersonelle roller. Det gør han, da en del af hans opgaver er af mere ceremoniel art. Det kommer blandt andet til udtryk i filmen NNW, da han her fremstår som Novo Nordisks galionsfigur. 10 Hans ledelsesstil har elementer af informationsrolllen, talsmanden, da han udtaler sig på vegne af organisationen. 11 Sammenfattende stemmer Novo Nordisks værdibaserede ledelsesredskab NNW overens med Hofstedes beskrivelse af den danske mentalitet. Men da Novo Nordisk er en global virksomhed, skal ledelsesstilen og værdierne ikke kun give mening for den danske afdeling, men for samtlige ansatte i alle 75 lande. 12 Novo Nordisk Way i globalt perspektiv Det er en mindre forhindring at implementere NNW i Danmark, da den er udfærdiget efter dansk organisationsmentalitet. Udfordringen for Novo Nordisk ligger i at benytte ledelsesredskabet globalt. Vi bruger Kina som eksempel og ser igen på Hofstedes teori om interkulturel ledelses- og organisationskultur. Han klassificerer Kina med tilnærmelsesvis modsatte værdier end Danmark. Kina har en stor magtdistance, en lav individualistisk kultur, som han nærmere karakteriserer som kollektivistisk, og 7 d d Bookletten s d Organisationsteori s d Tværfaglig Workshop 2 6!

7 individet identificerer sig mindre med den organisation, hvori det arbejder. 13 Modsat danskerne er kineserne mindre traditionsbundne, da de er bedre tilpasser sig nye forhold for at kunne planlægge langsigtet. Novo Nordisk giver et eksempel på kulturforskellen i deres Youtube-video The Novo Nordisk Way 14, hvor de portrætterer Linda Yang, en ansat i Kina. Hun fortæller om sin begejstring for at arbejde for Novo Nordisk. Hun nyder sin mulighed for indflydelse, som hun ikke havde haft i en kinesisk organisation. Udfordringer for Novo Nordisk Way Kina I Kina accepterer samfundet en højere grad af ulighed end i Danmark. 15 Det strider imod den sociale del af den tredobbelte bundlinje, som Novo Nordisk beskriver således: Novo Nordisk skaber samfundsmæssig værdi ved at fremme velstand og bidrage til den socioøkonomiske udvikling, ved at følge bæredygtige forretningsprincipper, foretage investeringer og skabe beskæftigelse. 16 Derudover nævnes, at social ansvarlighed handler om at sikre en sund og engageret arbejdsplads for de ansatte, hvilket Linda Yang underbygger i Youtube-videoen, da hun nævner, at hun er glad for, at hun kan socialisere og interagere med sine kollegaer. 17 Kineserne er vant til X-ledere. I Youtube-videoen fortæller Linda Yang, at ledelsen er anderledes, end det hun ellers har erfaret fra kinesiske organisationer. De ansatte i Novo Nordisk bliver ikke påduttet noget, men føler, at de bliver hørt. 18 Ifølge Hofstede er det i Kina generelt lederne, der bestemmer, og kineserne stiller ikke spørgsmålstegn ved deres ordrer. 19 Kineserne vil se NNW som en ordre, de skal efterleve, frem for guidelines. Kineserne er gode til at omstille sig og acceptere nye traditioner. De vil derfor sandsynligvis kunne tilpasse sig retningslinjerne i NNW. 20 Frankrig Hofstede siger, at franskmænd sætter individet og dets meninger højere end dét at høre til en gruppe. Dette er stik i mod ideen med NNW, hvor alle skal tale samme 13 d ! d ! 16 dk.pdf side 19, d ! 17 d ! 18 d. d ! 19 d ! 20 d ! Tværfaglig Workshop 2 7!

8 sprog og være en del af fællesskabet i Novo Nordisk. 21 Man kan derfor forestille sig, at flere af de franske ansatte vil sætte deres egen mening og ideer højere end NNW. Ifølge Hofstede har franskmændene behov for normer og retningslinjer. Det kan være en fordel da franskmændene ikke vil stille spørgsmålstegn ved NNW, men man kan forestille sig, at franskmændene mangler mere konkrete retningslinjer end de essentials, Novo Nordisk har udstedt. Derudover har franskmændene behov for struktur for at undgå stress. Det kan igen være en ulempe da værdibaseret ledelse ofte er bygget op omkring teorien om komplekse processer hvor den ansatte får uddelegeret ansvar og skal være omstillingsparat. 22 En anden ulempe er, at franskmænd arbejder for at kunne leve, og ikke omvendt. Det strider imod den dedikation, som Novo Nordisk efterspørger hos deres ansatte. En fordel er derimod, at franskmændene er vant til, at informationen i en virksomhed sker hierarkisk, altså via top-down kommunikation. 23 Derfor vil franskmændene ikke blive overraskede over, at NNW bliver udstedt fra ledelsen. Danmark Danskerne vil hellere guides end ledes, og man må derfor gå ud fra, at de vil bruge NNW som tiltænkt. Danske ansatte vil involveres i organisationens beslutninger og værdier, hvilket de er blevet i NNW, hvor ledelsen har inddraget de ansatte. Danskerne prioriterer dét at kunne identificere sig med deres arbejde højt, hvilket stemmer overens med Novo Nordisks virksomhedsmentalitet. 24 Det er umiddelbart svært at finde udfordringer mellem Hofstedes analyse af dansk kultur og NNW som ledelsesredskab. Det er ikke overraskende, da Novo Nordisk er en dansk organisation baseret på dansk mentalitet og med dansk topledelse d ! 22 PPTX-slide 22 februar 2013 organisation og kommunikation slide nr d. 5/ d. 5/6-2013! Tværfaglig Workshop 2 8!

9 SWOT-analysen afbilleder de styrker og svagheder, der er beskrevet i ovenstående afsnit hvor Danmark, Kina og Frankrig sammenlignes. Vurdering af den ønskede effekt af NNW og råd til forbedringer Da lande har vidt forskellige kulturer, vil man ikke kunne regne med, at NNW bliver opfattet på samme måde alle steder. Et eksempel herpå er, at ikke alle lande som Novo Nordisk opererer i, er vant til værdibaseret ledelse og Y-ledere. Vi vurderer derfor, at det vil være vanskeligt at gennemføre denne ledelsesstrategi som tiltænkt i visse lande. Novo Nordisk gør en stor indsats for at imødekomme problemet ved, at topledelsen besøger de forskellige afdelinger for at implementere NNW og få afdelingernes ledelse til at forstå Novo Nordisks mentalitet. Vi vurderer, at NNW i nogle lande vil være for svagt formuleret i forhold til behovet for stramme retningslinjer, og i andre lande vil blive for ledende, hvis de bliver formuleret strammere. Eksempelvis vil behovet for stramme retningslinjer i Frankrig Tværfaglig Workshop 2 9!

10 ikke blive modtaget godt i Danmark, hvor de ansatte ønsker højere grad af frihed og kun ønsker guidelines fra ledelsen. Vi vurderer dog, at Y-ledere er at foretrække, da visse lande med X-ledere tager godt imod ledelsesformen hos Y-ledere. Det ser vi i eksemplet med Linda Yang fra Kina, da hun sætter pris på den frie ledelsesform hos Novo Nordisk, hvor hun i højere grad kan diskutere med sine kollegaer og have indflydelse i arbejdsprocessen. Vores endelige vurdering er, at værdibaseret ledelse er den bedste måde at implementere NNW på i en global virksomhed som Novo Nordisk. Strategiske råd Set ud fra vores analyse af Novo Nordisks ledelsesstil vil vi råde dem til at differentiere den, så den er tilpasset de forskellige lande. Vi vurderer på baggrund af Hofstedes interkulturelle ledelses- og organisationsteori, at lederne i Frankrig i højere grad bør lede deres medarbejdere i arbejdsprocesserne i stedet for at guide dem. Et andet råd er, at ledelsen i Novo Nordisk skal acceptere, at der hos de ansatte er en kulturel forskel på graden af identifikation med jobbet, som det forholder sig i henholdsvis Danmark og Frankrig. Det er vigtigt at favne og acceptere de ansattes kulturelle forskelle, så de i deres eget omfang kan identificere sig med Novo Nordisk. Ved at tilpasse den værdibaserede ledelse, vil Lars Rebien Sørensen fremstå som en endnu stærkere talsmand og galionsfigur for de ansatte, idet han har besøgt de forskellige afdelinger. Peters & Watermans 8 egenskaber Novo Nordisk har eksisteret siden De har vist gode økonomiske resultater i en årrække. I årsrapporten fra 2012 fremgår det, at de siden 2008 har haft stor omsætningsvækst. På det grundlag er det relevant at diskutere, om Novo Nordisk lever op til Peters & Watermans 8 karakteristika ved fremragende virksomheder. 1. Handlingsorientering Historisk set har Novo Nordisk lagt vægt på forskning, og det vil de forsat. I årsrapporten for 2012 siger administrerende direktør Lars Rebien Sørensen, at de Tværfaglig Workshop 2 10!

11 vil bruge 14-15% af deres omsætning på forskning og udvikling af nye produkter. 25 Novo Nordisk går lige til opgaven og arbejder hen imod mere omfattende løsninger 26. For Novo Nordisk er det vigtigt hele tiden at gøre en forskel. 2. Tæt på kunderne Ledelsen er god til dels at have deres medarbejdere med på råd, dels deres interessenter. I forbindelse med lanceringen af NNW tog Lars Rebien Sørensen på en rejse til syv destinationer forskellige steder i verden, hvor han mødtes med 350 medarbejdere og 100 patienter, behandlere og andre interessenter 27. Det er et udtryk for, at man gerne vil tæt på kunderne og inddrage dem i virksomhedens virke. Desuden modtog Rebien mange opfordringer til at videreføre det gamle program, Novo Nordisk Way of Management. Novo Nordisks kunder har altså været med til at udvikle Novo Nordisk Way. Herudover formår Novo Nordisk at arbejde tæt sammen med kunderne. Det kan man blandt andet se i deres Youtube-film om Novo Nordisk Way 28, hvor en ansat i Indien fortæller om sit møde med en patient, der havde brug for hjælp til produkthåndtering. Det er et godt eksempel på den kvalitet og pålidelighed, som Novo Nordisk vil tilbyde deres kunder. Desuden er den første essential, at patienten skal sættes i centrum Selvstændighed og virkelyst De ansatte i Novo Nordisk føler, at de har frirum på arbejdspladsen. Det kommer til udtryk i Youtube-filmen, hvor Linda Yang, en ansat i Kina, siger, at de har frihed til at arbejde, tale og lege. Samtidig siger hun, at hun ikke føler tydeligt hierarki i virksomheden i forhold til kinesiske standarder, men at der stadig er en leder, som giver hende de nødvendige instrukser. Novo Nordisk har dog ønsket at begrænse medarbejderne på visse områder. Det har de gjort ved at formulere et samlet værdisæt til alle deres afdelinger gennem NNW. Den 9. essential signalerer, at medarbejderne bliver påduttet en vis form for effektivisering, idet de skal optimere deres måde at arbejde. Det har en snert af Frederick W. Taylor s teori om Scientific Management 30, og fordrer ikke selvstændighed og virkelyst. 25 Novo Nordisk Årsrapport 2012, side 3 26 Organisationsteori - Struktur, kultur, processer, side d d d !pptx:!Organisation!og!kommunikation,!22.!februar!! Tværfaglig Workshop 2 11!

12 4. Præstationsorientering Novo Nordisk belønner loyale ansatte gennem bonusordninger. I forbindelse med Novo Nordisks udnævnelse til verdens fjerde bedste forskningsarbejdsplads i 2012, siger koncernforskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, at det er dejligt at se, at de føler sig respekteret og stolte over at arbejde i virksomheden. 31 Han lægger desuden vægt på mund-til-mund-kommunikation i organisationen. Novo Nordisk er kendt for deres favorable medarbejdervilkår, og det gør de opmærksom på i forbindelse med rekruttering. I deres præsentationsbrochure til rekruttering af elever skriver de: Vi vil have de bedste medarbejdere. Så vi gør, hvad vi kan for at gøre arbejdsdagen og fritidslivet lidt bedre 32. Herefter præsenterer de deres medarbejdervilkår, som blandt andet omfatter flextid, 6 ugers fri, kantineordning og sundhedsprogrammet NovoHealth. Desuden lægger de op til fælleskabsfølelse med tiltag som firmafest, julegaver, feriehuse, fritidsforeninger og meget mere. 5. Værdiorientering Internt gør Novo Nordisk meget for, at de ansatte er opmærksomme på de værdier, som organisationen står for, senest med NNW. De lægger vægt på deres mærkesag, diabetes, særligt med fokus på patienterne. Sloganet Change Diabetes står tydeligt på hjemmesiden, og det går igen i årsrapporten og på t-shirts i forbindelse med sportsevents. Novo Nordisk gør i det hele taget opmærksom på, at det er for patienternes skyld, at de er til. 6. Man holder sig til det kendte Novo Nordisk har mange års erfaring med forskning og behandling inden for diabetes. Det er stadig dét, de lægger størst vægt på. 33 Når Novo Nordisk bevæger sig ud på nye markeder, sker det først efter grundig forskning, som de selv står for. 34 Flere i bestyrelsen og topledelsen har uddannelsesmæssig baggrund i natur- eller sundhedsfag. Bestyrelsesformand, Sten Scheibye, har læst kemi og fysik på Århus Universitet, administrerende direktør, Lars Rebien Sørensen, har en kandidat fra det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, hvor koncerndirektør for forskning og udvikling, Mads Krogsgaard Thomsen, har en 31! d s. 23, d !Årsrapporten!2012,!s.!16,!illustrationen! 34!Bookletten!s.!5! Tværfaglig Workshop 2 12!

13 doktorgrad. 35 Det giver lederne gode forudsætninger for at være fortrolige med virksomhedens produkter og ydelser Simpel struktur, små stabe Novo Nordisk er vokset til en global virksomhed med ansatte i 75 lande og markedsføring i 180 lande. 37 Organisationens størrelse stiller krav til en klarlagt organisationsstruktur. Hovedsædet er i Bagsværd, Danmark. Topledelsen består pr. 1. januar 2013 af 7 direktører med hver deres ansvarsområde. I lande, hvor Novo 38 Nordisk har kontorer, er der et regionalt hovedsæde. Det er en organisationsstruktur, der er overskuelig og simpel. 8. Tæt og løs organisation Kerneværdierne i Novo Nordisk er nyligt blevet formuleret tydeligere med NNW. Ledelsen ønsker at guide de ansatte i deres arbejde og deres forhold til interessenter. Lars Rebien Sørensens og lederteamets besøg hos afdelinger rundt omkring i verden, viser, at ledelsen har et ønske om at være i tæt kontakt med de ansatte globalt, og ikke kun i Danmark. Vi konkluderer, at Novo Nordisk lever op til Peter & Watermans 8 karakteristika ved fremragende virksomheder. Med undtagelse af en lille afvigelse i punkt 3 er vores vurdering, at Novo Nordisks succes i høj grad skyldes, at de 8 punkter er efterlevet side 53-54, d Organisationsteori - Struktur, kultur, processer, side d d Tværfaglig Workshop 2 13!

14 Kommunikations- og strategianalyse af Novo Nordisk Way Udover at Novo Nordisk Way er et værdibaseret ledelsesredskab, bliver det brugt som et kommunikationsprodukt. Vi har valgt at analysere bookletten Novo Nordisk Way (NNW), som er uddelt til de ansatte, men som også er tilgængelig på hjemmesiden. NNW i eksternt perspektiv Målgruppe og formål Når man betragter NNW som et eksternt kommunikationsprodukt, er målgruppen Novo Nordisks interessenter. De primære er: aktionærer, kunder ved private og offentlige sundhedssystemer og brugere af Novo Nordisks produkter. 39 Aktionærerne har en økonomisk interesse i, at Novo Nordisk er en succesfuld virksomhed, og derfor er de også interesserede i, hvordan Novo Nordisk driver forretning. Formålet med at henvende sig til dem er at pleje relationen til dem. Yderligere vil man gerne sende et signal om, at Novo Nordisk er en sund og velfungerende virksomhed, som er sikker at investere i, og som tilbyder et attraktivt afkast 40. De private og offentlige sundhedssystemer er afhængige af Novo Nordisks produkter. De har en interesse i at vide, hvordan Novo Nordisk fungerer som virksomhed, men også i at høre om deres værdier og moral. Til dem har NNW til formål at skabe troværdighed omkring Novo Nordisks produkter, så de fortsat vil fremstå som det bedste valg. 41 Brugerne af Novo Nordisks produkter er, ligesom sundhedssystemerne, interesserede i at vide mere om virksomheden. De har en interesse i Novo Nordisks værdier og forretningsfilosofi i og med, at de bevidst har valgt Novo Nordisks produkter. Formålet med NNW-bookletten til brugerne er at skabe sikkerhed omkring, at Novo Nordisk sætter patienten i centrum 42. Efter at have fastlagt de tre nuværende interessent-grupper, som NNW henvender sig til, har vi visualiseret kommunikationsprocessen gennem injektionsmodellen 43. Det er vigtigt at anskueliggøre, at Novo Nordisk har ét kommunikationsprodukt, der 39 Kommunikationsteori en grundbog, side NNW, side 8 41 NNW, side 9 42 NNW, essential 1 43 Kommunikationsteori - en grundbog, side 56 Tværfaglig Workshop 2 14!

15 adresserer flere forskellige organismer inden for deres interessenter. De tilstræber sig én effekt, eller respons, for hver af disse interessent-grupper. Der er også nogle sekundære interessenter, der må anses som en del af målgruppen for NNW i et eksternt perspektiv. De omfatter potentielle aktionærer, brugere af konkurrenters produkter og hidtil uudnyttede markeder. Vi vil ikke komme nærmere ind på NNW s rolle i forhold til de sekundære interessenter. Budskab og effekt Budskabet til aktionærerne i NNW er simpelt: Jeres penge er sikret. Det bliver sagt med punkt 4 på side 8 i bookletten: Ved at sikre forretningens vækst og levere konkurrencedygtige økonomiske resultater kan vi... tilbyde et attraktivt afkast til vores aktionærer Det er et budskab, som man finder belæg for i Novo Nordisks årsrapport for På side 4 fremgår det, at der har været stor omsætningsvækst i de seneste 5 år, senest en stigning med 18% i Derfor stræber Novo Nordisk med NNW efter at opnå den effekt, at aktionærerne beholder deres aktier i virksomheden og får lyst til at investere yderligere, hvis de har mulighed for det. Budskabet i NNW til de private og offentlige sundhedssystemer er, at Novo Nordisk fortsat vil være det bedste valg som leverandør af produkter på deres felt. Det kommer blandt andet til udtryk i punkt 1 og 3 på side 8 i NNW, hvor der står, at Novo Nordisk vil styrke deres førende position inden for diabetes og forske i og udvikle innovative biologiske lægemidler. Den tilstræbte effekt er at pleje nuværende, og opbygge nye, kunderelationer. En stor del af NNW handler om, hvad Novo Nordisk vil gøre for patienterne. NNW sender et budskab til patienterne om, at de dels er Novo Nordisks førsteprioritet og 44 NNW-bookletten, side 8 Tværfaglig Workshop 2 15!

16 dels, at de kan have tillid til produkternes kvalitet. Den ønskede effekt er at holde på brugerne af Novo Nordisks produkter og styrke virksomhedens omdømme. Virkemidler NNW er oprindeligt rettet til intern brug i Novo Nordisk. Når materialet gøres eksternt, hvori Novo Nordisk definerer værdisæt og essentielle retningslinjer, bliver NNW et autokommunikativt produkt. 45 De punkter, der er opsat for ansatte internt i Novo Nordisk, kommer eksternt til at virke som løfter. I et sprogligt perspektiv har Novo Nordisk med NNW forsøgt at legemliggøre organisationen som et hele. NNW beskriver hvem vi er, hvor vi skal hen og hvilke værdier, der kendetegner vores virksomhed. 46 De forsøger at give interessenterne et indtryk af, at der hersker fælleskabsfølelse i organisationen. I NNW lægger Novo Nordisk desuden vægt på opridse virksomhedens grundlæggelse. Dette virkemiddel ses i bookletten såvel som i årsrapporten og på hjemmesiden. I et eksternt perspektiv overfor Novo Nordisks interessenter bliver det et middel til at skabe tillid. Derudover siger de selv, at millioner af mennesker allerede sætter deres lid til, at produkterne sikrer sundhed og trivsel. Med NNW lægger Novo Nordisk op til, at de udgør et eksempel, som er værd at følge. I indledningen står: Brug Novo Nordisk Way til at guide dine beslutninger og handlinger. Gør Novo Nordisk Way til din måde at arbejde på. Her sætter Novo Nordisk læseren i centrum, og opfordrer direkte til at følge Novo Nordisks vej ved at gå i deres fodspor. Dermed er NNW ikke blot et internt produkt, som interessenter får et indblik i, men også en kilde til inspiration. NNW i Internt perspektiv Målgruppe og betydningsstrukturer NNW er som internt kommunikationsprodukt rettet mod de ansatte i Novo Nordisk. Da der er ansatte fordelt på 75 lande, spænder målgruppen over mange sociale og kulturelle forskelle. Vi tager udgangspunkt i Bourdieus feltteori for at klarlægge de betydningsstrukturer, der kan stå i vejen for NNWs effekt. Derfor vil vi først kortlægge NNW som felt, og vi bruger igen Danmark, Frankrig og Kina som eksempler. Novo Nordisk Way er et felt, der er skabt på baggrund af danskprægede kapitaler, f.eks. den kulturelle og den politiske kapital, hvilket Hofstedes teori om interkulturel ledelses- og organisationskultur understøtter. I NNW er den politiske kapital 45 Kommunikation skaber din organisation, s NNW-bookletten, s. 6 Tværfaglig Workshop 2 16!

17 repræsenteret i form af demokratiske værdier og holdninger: Vi er åbne og ærlige, ambitiøse og ansvarlige, og vi behandler alle med respekt. 47 Hele Novo Nordisks princip om den tredobbelte bundlinje understøtter ligeledes den politiske kapital, men også den kulturelle kapitals danske overbevisninger og habitus. Det er disse danskorienterede kapitalformer, der hovedsageligt skaber feltet Novo Nordisk Way. Danmark Da NNW er skabt på baggrund af danske kapitalformer, vil den danske målgruppe ikke have problemer med at identificere sig med feltet NNW. Det kan man se i SWOT-analysen, hvor der ikke er fundet nogle udfordringer for NNW i forhold til danske ansatte. Danskerne kan altså begå sig på feltet NNW. Der er ingen betydningsstrukturer, der vil stå i vejen for danskernes opfattelse af NNW, som den er tiltænkt. Frankrig Ser vi på franskmændene, er der forskel i den medbragte kapital. Som franskmand har man overbevisninger og livserfaringer, der kan stå i vejen for den tilsigtede effekt af NNW. Franskmændene har en anden opfattelse af den sociale kapital, da deres syn på individets rolle på arbejdspladsen er i uoverensstemmelse med NNW. 48 En anden betydningsstruktur er, at franskmændene mener, at hierarki er en nødvendighed for at drive en sund virksomhed. 49 Kina I Kina har de både kulturelle, politiske og sociale kapitalformer, der er anderledes fra både Frankrig og Danmark. En betydningsstruktur, der kan stå i vejen, er, at Kina accepterer høj grad af ulighed i samfundet. Det kan betyde, at kineserne ikke forstår NNWs virksomhedsprincip mht. at uddelegere ansvaret til de ansatte. En anden betydningsstruktur er, at kineserne ikke mener, at guidelines er den rigtige måde at lede en global virksomhed på. For kineserne er et regelsæt nødvendigt. Internt formål, budskab og effekt i NNW Formålet med NNW er at få de ansatte til at følge samme værdisæt, så man får en ensartet global organisation. 47 NNW-bookletten, s NNW essential nr d !! Tværfaglig Workshop 2 17!

18 Budskabet er værdierne, som er beskrevet i bookletten NNW. 50 Den ønskede effekt er at få opfyldt formålet: at alle medarbejdere skal tilslutte sig forretningsprincipperne og værdierne i NNW. Virkemidler Novo Nordisk ønsker med NNW at appellere til organisationens ansatte. Det gør de ved at benytte en patos-appel, der lægger vægt på stoltheden over at være del af en succesfuld og eftertragtet virksomhed: Vores virksomhed har udviklet sig på en måde, som vores grundlæggere næppe kunne forestille sig. 51 Desuden adresserer NNW den ansatte direkte, f.eks. ved ordvalg som din, du, vi, vores 52. Ved at appellere sådan forsøger Novo Nordisk at gøre NNW til et virkningsfuldt og indtrængende kommunikationsprodukt. Jævnfør kommunikationstrekanten er NNW et autokommunikativt produkt: I stedet for at løbe direkte mellem imageønske og identitet, tager kommunikationen en omvej gennem etos og bliver tillagt større betydning af organisationens egne medlemmer, da kommunikationen nu tilsyneladende kommer udefra. 53 De ansatte bliver altså holdt op på budskabet i NNW eftersom den er eksternt tilgængelig. Det er et virkemiddel, der gør, at de ansatte og deres virke bliver gjort til offentligt skue for interessenterne. NNW er kommunikation mellem ledelsen og de ansatte. Habermas teori om den etiske samtale opstiller en række gyldighedskrav til, hvordan man opnår herredømmefri dialog og tvangsfri viljedannelse. 54 Det kræver, at samtaleparterne er åbne og lyttende, hvilket Novo Nordisk har været i udarbejdelsen af NNW. Den administrerende direktør har været rundt og forhøre sig om forholdene i virksomheden og givet de ansatte mulighed for at komme til orde. 55 Novo Nordisk giver udtryk for, at de efterlever den etiske samtale, og at diskussionen foregår uden tvang, når de i NNW siger: "Vi er åbne og ærlige, ambitiøse og ansvarlige, og vi behandler alle med respekt. På trods af dét er Habermas krav om villighed til at se en sag fra flere sider ikke overholdt, da de 10 essentials er envejskommunikation og derudover er indiskutable retningslinjer fremsat af ledelsen. Derved bliver kommunikationsproduktet et virkemiddel til at 50 Bookletten 51 NNW-bookletten, s NNW-bookletten, s Kommunikation skaber din organisation, s. 317! 54 Pptx Det Kritiske Perspektiv slide 12 v. Sabrina Speierman, d d Tværfaglig Workshop 2 18!

19 manipulere medarbejderne til ikke at stille spørgsmålstegn ved Novo Nordisk Way. I indledningen står følgende: Brug Novo Nordisk Way til at guide dine beslutninger og handlinger. Gør Novo Nordisk Way til din måde at arbejde på. Umiddelbart fremstår udsagnet motiverende og tilskyndende. Dog kan det, ifølge Habermas teori om talehandlinger, betragtes som en perlokutionær talehandling, der strategisk har en skjult agenda. Det kan udledes af, at udsagnet står i bydeform, og derfor udelader Novo Nordisk alternativer. Altså bliver talehandlingen en skjult ordre. Vurdering Ekstern Overordnet vurderer vi, at NNW har den effekt på de nuværende interessenter, at de får et indtryk af, at Novo Nordisk er en velfungerende virksomhed. Desuden gør NNW, at Novo Nordisk med succes fremstår som en virksomhed, der i kraft af den tredobbelte bundlinje er ansvarlig på alle påkrævede områder. Som aktionær bliver man forvisset om, at ens investering er sikker, og hviler i en organisation bestående af ansatte, der gør deres ypperste. NNW indgyder en tryghedsfølelse, som kan føre til yderligere økonomisk engagement. For sundhedssystemerne synliggør NNW, at Novo Nordisk arbejder på en innovativ og professionel fremtidssikring. NNW får den effekt, at sundhedssystemerne styrker deres tillid og relation til Novo Nordisk og deres produkter. Endvidere vurderer vi i forhold til brugerne af Novo Nordisks produkter, at NNW styrker deres tillid til, at de fortsat kan stole på kvaliteten. Den kvalitet der er synonym med Novo Nordisk. Brugerne får det indtryk, at de ansatte sætter patienten i centrum og arbejder målrettet for dennes bedste. Effekten bliver, at brugerne forbliver loyale, og brandet styrkes. Intern Vi vurderer, at NNW internt vil få den ønskede effekt. På baggrund af vores analyse konkluderer vi, at produktet er manipulativ kommunikation. Ifølge Habermas teori om kommunikationsformer bliver NNW ikke kommunikativ, da NNW ikke søger at skabe fælles forståelse, og at medarbejdernes forståelse ikke er et mål i sig selv. Produktet bliver brugt som et middel til at opnå den tilsigtede effekt: alle skal tage NNWs værdier til sig. Bookletten bliver et udtryk for det bedre arguments tvangløse tvang, da der, som analysen viser, ikke kan stilles spørgsmålstegn ved NNW og de 10 essentials. Den manipulative effekt forstærkes af, at NNW fungerer autokommunikativt. Idet de eksterne interessenter får indblik i NNW, og dermed kan kontrollere de ansatte i Tværfaglig Workshop 2 19!

20 Novo Nordisk, vurderer vi, at kommunikationsproduktet har stærkere virkning internt. Det autokommunikative aspekt forårsager, at der ikke er nogen vej udenom Novo Nordisk Way for de ansatte. På trods af, at NNW opnår den tilsigtede effekt internt, vurderer vi, at Novo Nordisk står over for store udfordringer mht. at imødekomme de forskellige kulturer og individets forskellige værdier og holdninger, da vi med Hofstedes teori analyserede os frem til, at NNW er skabt ud fra dansk mentalitet. Strategiske råd Som vi kom frem til i den eksterne analyse, fungerer NNW som tilsigtet. Novo Nordisk kan med fordel rette NNW endnu mere eksternt. Det kan de gøre ved at lave en booklet, der henvender sig til de eksterne interessenter, men som stadig formulerer essensen af Novo Nordisk Way. Novo Nordisk kan producere et nyt kommunikationsprodukt, der har til formål at nå ud til alle eksterne interessenter. Det kunne være et mindre skriftligt produkt med en kort præsentation af Novo Nordisk Way samt de 10 essentials. Det kan sendes ud sammen med produktleverancer til sundhedssystemer og brugere. Desuden kan det sendes elektronisk eller per post til aktionærer i forbindelse med nyhedsbreve. Det vil være et udtryk for mere personlig interesse fra Novo Nordisks side, og vil desuden sikre, at NNW når ud til alle i målgruppen. På grund af kulturforskelle kan ledelsen ikke regne med, at de kan nøjes med at oversætte bookletten til forskellige sprog. Ledelsen skal bearbejde NNW på baggrund af, at forskellige kulturer opfatter budskaberne forskelligt. Novo Nordisk bør åbne flere kanaler for respons på NNW for at imødekomme de ansattes individuelle behov, så den ikke bliver et udtryk for det bedre arguments tvangsløs tvang. Det kan de gøre gennem det interne netværk, GlobeShare. Ledelsen bør uddelegere større ansvar til lederne i de regionale hovedkontorer, da de, på baggrund af deres kulturelle ligheder, vil have nemmere ved at italesætte deres medarbejdere. Ledelsen bør overveje om værdibaseret ledelse med en Y-leder, er egnet Tværfaglig Workshop 2 20!

21 som ledelsesform i samtlige afdelinger. Ledelsen bør igen uddelegere mere ansvar til afdelingerne, for at få en virksomhed, der favner medarbejdernes behov. Vi vurderer, at følger Novo Nordisk vores råd, vil de med større succes flytte målgruppen fra A til B og dermed i højere grad udnytte Novo Nordisk Way til strategisk ledelse. Tværfaglig Workshop 2 21!

22 Litteraturliste Bøger: Kommunikation skaber din organisation, Heidi Hansen, Hans Reitzels Forlag, 2011 Kommunikationsteori en grundbog, Helder mfl. (red.), Hans Reitzels Forlag, 2009 Organisationsteori. Struktur kultur processer, Jørgen Frode Bakka & Egil Fiversdal, Handelshøjskolens Forlag, 2010 Organisationsanalyse, Christian Frankel og Kjeld Schmidt (red.), Samfundslitteratur, 2012 PowerPoint-præsentationer fra undervisningen: 22. februar 2013 organisation og kommunikation, v. Merete Nilsson Koch Det Kritiske Perspektiv, v. Sabrina Speierman Links: Artikel på Berlingske Business, Novo Nordisk har der stærkeste image Artikel på Berlingske Business, Global vækst tvinger Novo Nordisk til ny vision : Artikel på Jobindex, Novo Nordisk en af verdens bedste forskningsarbejdspladser : Artikel på kommunikationsforum, Novo Nordisk' nye værdigrundlag : The Novo Nordisk Way : Artikel på MedWatch, Derfor er Novo Nordisk bedst til kommunikation : Biotek/article ece Geert Hofstedes hjemmeside, China : Geert Hofstedes hjemmeside, Denmark : Geert Hofstedes hjemmeside, Frankrig : Novo Nordisk hjemmeside: Tværfaglig Workshop 2 22!

23 Novo Nordisk hjemmeside, About Novo Nordisk Overview : Novo Nordisk hjemmeside, Brochure for elever i Novo Nordisk : Novo Nordisk hjemmeside, Essentials : Novo Nordisk hjemmeside, The new domicile : Novo Nordisk hjemmeside, Novo Nordisk Way booklet : Novo Nordisk hjemmeside, Woldmap : Novo Nordisk Årsrapport 2012: AR-2012-dk.pdf YouTube-video, The Novo Nordisk Way : Tværfaglig Workshop 2 23!

Novo Nordisk Way beskriver, hvem vi er, hvor vi skal hen, og hvilke værdier der kendetegner vores virksomhed.

Novo Nordisk Way beskriver, hvem vi er, hvor vi skal hen, og hvilke værdier der kendetegner vores virksomhed. Indledning Novo Nordisk Way beskriver, hvem vi er, hvor vi skal hen, og hvilke værdier der kendetegner vores virksomhed. Den har rødder helt tilbage til virksomhedens grundlæggelse i 1920 erne, men dengang

Læs mere

FAKTABLAD. Hold. Semester. Vejleder. Dato. Anslag. 2 Gruppe 6. Gruppe 6: Emil Aurehøj Persson. Kia Riedel Jensen. Maria Arentzen.

FAKTABLAD. Hold. Semester. Vejleder. Dato. Anslag. 2 Gruppe 6. Gruppe 6: Emil Aurehøj Persson. Kia Riedel Jensen. Maria Arentzen. FAKTABLAD Hold Gruppe 6: Emil Aurehøj Persson Kia Riedel Jensen Maria Arentzen Anne-Mette Hansen Jacob Grandt Semester 1. Semester Vejleder Sabrina Speiermann i kommunikation Merete Koch i organisationsteori

Læs mere

NOVO NORDISK A/S HOVEDSÆDE Bagsværd, Danmark. Novo Nordisk Virksomhedspræsentation

NOVO NORDISK A/S HOVEDSÆDE Bagsværd, Danmark. Novo Nordisk Virksomhedspræsentation NOVO NORDISK A/S HOVEDSÆDE Bagsværd, Danmark Novo Nordisk Virksomhedspræsentation 2 Novo Nordisk i korte træk Novo Nordisk er en global lægemiddelvirksomhed med 90 års erfaring med innovation og lederskab

Læs mere

Shells generelle forretningsprincipper

Shells generelle forretningsprincipper Shells generelle forretningsprincipper Royal Dutch Shell plc Indledning Shells generelle forretningsprincipper er grundlaget for den måde, hvorpå alle virksomheder i Shell Gruppen* driver forretning.

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik Kommunikationspolitik for Langeland Kommune Januar 2017 Baggrund Som offentlig arbejdsplads er vi forpligtet til at forholde os til, hvordan vi kommunikerer, når det gælder den service, vi yder, og den

Læs mere

Kommunikationspolitik Denne politik beskriver de overordnede tanker om god kommunikation i Region Hovedstaden

Kommunikationspolitik Denne politik beskriver de overordnede tanker om god kommunikation i Region Hovedstaden 24. juni 2012 Kommunikationspolitik Denne politik beskriver de overordnede tanker om god kommunikation i Region Hovedstaden Forord Regionsrådet er en politisk organisation, hvis medlemmer er demokratisk

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADEN

KOMMUNIKATIONSPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADEN Region Hovedstaden KOMMUNIKATIONSPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADEN GOD KOMMUNIKATION - I REGION HOVEDSTADEN FORORD Regionsrådet er en politisk organisation, hvis medlemmer er demokratisk valgt til at sikre

Læs mere

Kommunikation og værdibaseret ledelse

Kommunikation og værdibaseret ledelse Kommunikation 1 og Organisationsteori Juni 2013 Kommunikation og værdibaseret ledelse Udarbejdet af: Casper Lind Jensen Sophie Marker Sacha Bavnhøj Magnus Bundgaard Nielsen Indholdsfortegnelse Novo Nordisk

Læs mere

Sammen kan vi inspirere verden.

Sammen kan vi inspirere verden. Sammen kan vi inspirere verden. Leander A/S er en international virksomhed, der er kendetegnet ved en række unikke produkter, en stærk designfilosofi, passionerede medarbejdere og et kæmpe potentiale.

Læs mere

Sammen kan vi inspirere verden.

Sammen kan vi inspirere verden. Sammen kan vi inspirere verden. Leander A/S er en international virksomhed, der er kendetegnet ved en række unikke produkter, en stærk designfilosofi, passionerede medarbejdere og et kæmpe potentiale.

Læs mere

Teams 7 bevidsthedsniveauer

Teams 7 bevidsthedsniveauer Teams 7 bevidsthedsniveauer Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen Teams vækster og udvikler sig ved at mestre de syv niveauer af team bevidsthed. De syv forskellige

Læs mere

Randersgades Skole 1 Kommunikationsstrategi

Randersgades Skole 1 Kommunikationsstrategi Randersgades Skole Integreret kommunikationsstrategi 2015-2016 Randersgades Skole 1 Introduktion Randersgades Skoles (RG) integreret kommunikationsstrategi er en overordnet guideline, der angiver de strategiske

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune God kommunikation er en væsentlig forudsætning for, at vi lykkes med vores kerneopgaver. Denne kommunikationspolitik er værdibaseret og giver os et fælles grundlag

Læs mere

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune God kommunikation er en væsentlig forudsætning for, at vi lykkes med vores kerneopgaver. Denne kommunikationspolitik er værdibaseret og giver os et fælles grundlag

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK

KOMMUNIKATIONSPOLITIK KOMMUNIKATIONSPOLITIK FORORD Det er afgørende, at såvel ledelse som medarbejdere altid er opmærksomme på, hvordan vi kommunikerer godt, både internt og eksternt. Ved hjælp af en god dialog og en åben,

Læs mere

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi Vand og Affald 2012 2016 Virksomhedsstrategi forord Vand og Affalds virksomhedsstrategi 2012 2016 er blevet til i samarbejde med virksomhedens medarbejdere, ledelse og bestyrelse. I løbet af 2011 er der

Læs mere

Det nordfynske ledelsesgrundlag

Det nordfynske ledelsesgrundlag Det nordfynske ledelsesgrundlag Ledelsesgrundlag for Nordfyns Kommune Derfor et ledelsesgrundlag Nordfyns Kommune er en politisk ledet organisation i udvikling. Internt i form af nye innovative arbejdsformer,

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

Teknologisk Institut. Personalepolitik

Teknologisk Institut. Personalepolitik Teknologisk Institut Personalepolitik Indholdsfortegnelse Indledning 3 Værdisæt det vi er 4 Brand Promise det vi lover vores kunder 5 Viden- og relationsopbygning 6 Læring og samarbejde 7 Rekruttering

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

De ledelseskompetencer der kommer til udtryk i rapporten er i det efterfølgende dels i tre overordnede kompetencer

De ledelseskompetencer der kommer til udtryk i rapporten er i det efterfølgende dels i tre overordnede kompetencer Projekt hvad gør det bedste bedre har ved interview og feltstudier afdækket hvordan bedrifter med succes og i den øverste top arbejder. Dette er beskrevet i rapporten. Lær af de bedste som blev udarbejdet

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale 1 Børne- og Ungepolitik for Ishøj Kommune Velfærdspolitik Borgmesteren har ordet I Ishøj Kommune har vi

Læs mere

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 Wilke, September 2017 2017 Side 1 OPSAMLING Retningsanvisninger for Team Danmarks fremtidige Brand DNA 1.FOKUS PÅ PROCESSEN, HVOR TEAM

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

Det Nordfynske Ledelsesgrundlag

Det Nordfynske Ledelsesgrundlag Det Nordfynske Ledelsesgrundlag Ledelsesgrundlag for Nordfyns Kommune Derfor et ledelsesgrundlag Nordfyns Kommune er en politisk ledet organisation i udvikling. Internt i form af nye innovative arbejdsformer,

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Stærke virksomheder i et stærkt samfund

Stærke virksomheder i et stærkt samfund Stærke virksomheder i et stærkt samfund D É T A R B E J D E R D I FO R D É T A R BEJ D ER D I FO R Stærke virksomheder i et stærkt samfund Danmark skal være verdens bedste land at leve i og verdens bedste

Læs mere

Administrerende direktør til VandCenter Syd

Administrerende direktør til VandCenter Syd Administrerende direktør til VandCenter Syd Brænder du for at stå i spidsen for et af Danmarks førende vandselskaber? Du bliver leder for en veldrevet og innovativ organisation, som har formået at bringe

Læs mere

DFDS politik for mangfoldighed & inklusion Group HR Februar 2013 V.1.0. DFDS politik for mangfoldighed & inklusion

DFDS politik for mangfoldighed & inklusion Group HR Februar 2013 V.1.0. DFDS politik for mangfoldighed & inklusion DFDS politik for mangfoldighed & inklusion 1 Mangfoldighed som værdibidrag... Error! Bookmark not defined. Mangfoldighedsvision... Error! Bookmark not defined. Politikker... 4 Hvordan arbejder vi med mangfoldighed?...

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Kommunikationsgrundlag for Sygehus Sønderjylland

INDHOLDSFORTEGNELSE. Kommunikationsgrundlag for Sygehus Sønderjylland 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 BAGGRUND... 3 FORMÅL MED KOMMUNIKATIONSGRUNDLAGET... 3 AFSENDER-MODTAGERFORHOLD... 4 ANSVAR... 4 KOMMUNIKATIONSKANALER... 4 STRATEGISKE MÅL... 4 Kommunikationsgrundlag

Læs mere

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE LEDELSESGRUNDLAG DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG Vi vil være det bedste og mest ansvarlige sted at handle og arbejde. Denne ambitiøse vision skal Coopfamiliens cirka 3.800 ledere gøre til virkelighed

Læs mere

6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde

6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde 6 Tips til, hvordan mindre organisationer kan skabe en sund kultur på en billig måde Af Thobias Laustsen Det er almindeligt kendt, at mindre organisationer ikke altid har de samme økonomiske muligheder

Læs mere

Fremtidens ledelse og fremtidens arbejdspladser

Fremtidens ledelse og fremtidens arbejdspladser Fremtidens ledelse og fremtidens arbejdspladser Videnscenter for Landbrug og fødevarer MCH Kongrescenter 24. Februar 2014 Alfred Josefsen, foredragsholder, forfatter adjungeret professor, bestyrelsesformand

Læs mere

Vores værdier. Associated Danish Ports A/S ejer og driver havnene i Fredericia, Nyborg og Middelfart.

Vores værdier. Associated Danish Ports A/S ejer og driver havnene i Fredericia, Nyborg og Middelfart. Vores værdier Associated Danish Ports A/S ejer og driver havnene i Fredericia, Nyborg og Middelfart. rundlag Et fælles I Associated Danish Ports A/S har vi et fælles værdigrundlag, som er det fundament,

Læs mere

Kommunikations- politik. December 2017

Kommunikations- politik. December 2017 Kommunikations- politik December 2017 Indhold En kommunikationspolitik for alle Fem principper for god kommunikation Målgrupper Kommunikationskanaler Det daglige kommunikationsansvar Ekstern kommunikation

Læs mere

Det vi gerne vil skabe: Den attraktive organisation

Det vi gerne vil skabe: Den attraktive organisation Egne ressourcer Netværksressourcer Social kapital brugerne Borgerkvalitet & Servicekvalitet Bruger/borgerperspektivet Den attraktive organisation Organisationsperspektivet Organisatorisk kvalitet Medarbejder

Læs mere

Trafik & Byg Afdelingsleder Vej & Trafik

Trafik & Byg Afdelingsleder Vej & Trafik Maj 2017 Job og personprofil Trafik & Byg Afdelingsleder Vej & Trafik 1 1. Baggrund Da den nuværende afdelingsleder for Vej og Trafik under afdeling - Trafik & Byg i Assens Kommune har valgt nye udfordringer

Læs mere

Vi møder borgerne med anerkendelse

Vi møder borgerne med anerkendelse Vi møder borgerne med anerkendelse Strategi for ledere og medarbejdere Center for Politik og Strategi september 2015 Forord Fredensborg Kommune er en organisation i udvikling, hvor kravene til service,

Læs mere

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016.

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Bæredygtighedspolitik Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Omfang... 2 3. Formål... 2 4. Definition af bæredygtighed...

Læs mere

Doing good by doing well Lise Kingo Koncerndirektør Novo Nordisk

Doing good by doing well Lise Kingo Koncerndirektør Novo Nordisk Doing good by doing well Lise Kingo Koncerndirektør Novo Nordisk Ledelsens dag 08 Bella Centret Nr 2 1 Vores forretning bygger på the Novo Nordisk Way Nr 3 En ekspanderende og global virksomhed Nordamerika

Læs mere

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Forord De personalepolitiske værdier for Vordingborg Kommune er udarbejdet i en spændende dialogproces mellem medarbejdere og ledere. Processen tog

Læs mere

Ledelse. i Odense Kommune

Ledelse. i Odense Kommune Ledelse i Odense Kommune 9 1 Ledelsesgrundlag i Odense Kommune I Odense Kommunes arbejde med at sikre gode serviceløsninger for borgere og virksomheder og skabe den nødvendige dynamik i udviklingen af

Læs mere

Medarbejderens værdisæt

Medarbejderens værdisæt 1. Hvad er værdier? EFQM: Værdier værdigrundlag Fælles forståelse og forventninger til medarbejdernes adfærd hvad de interne og eksterne relationer er baseret på (fx. tillid, støtte og ærlighed) Værdierne

Læs mere

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer GOD LEDELSE LEADERSHIP PIPELINE I SUNDHEDS-, ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGEN SAMT BORGERSERVICE TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer for samarbejdet i Hjørring Kommune Dette er

Læs mere

Kommunikationsstrategien skal sikre sammenhæng mellem det, vi siger og det, vi gør.

Kommunikationsstrategien skal sikre sammenhæng mellem det, vi siger og det, vi gør. Kommunikationsstrategien skal sikre sammenhæng mellem det, vi siger og det, vi gør. Job & Aktivitetscenter Hørkær 1 September 2017 Kommunikationsstrategien beskriver, hvordan vi på Job & Aktivitetscenter

Læs mere

Ledelse hos De grønne pigespejdere

Ledelse hos De grønne pigespejdere Ledelse hos De grønne pigespejdere De grønne pigespejderes nye ledelseskoncept baserer sig på relevante dokumenter fra organisationen, på workshopforløb samt på erfaringer fra andre lignende organisationer.

Læs mere

Kære LINAK medarbejder

Kære LINAK medarbejder Værdihåndbog Kære LINAK medarbejder Hvad er en værdihåndbog? For LINAK er det et forsøg på at samle de holdninger, vi har til tingene og de værdier, vi bygger på. De resultater, vi har præsteret sammen

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Koncernledelsen Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Til alle ledere og medarbejdere Region Midtjylland er en politisk ledet organisation,

Læs mere

afholdt d. 6. juni 2013 Forudsætninger for forandring Hvem er jeg? Forskningsprojekt om hygiejnekommunikation 06-06-2013

afholdt d. 6. juni 2013 Forudsætninger for forandring Hvem er jeg? Forskningsprojekt om hygiejnekommunikation 06-06-2013 Forudsætninger for forandring - hvordan kommunikerer man sig til en ændring i hygiejneadfærd på arbejdspladsen? Helle Petersen, ph.d., MPO Lektor i strategisk kommunikation, Roskilde Universitet Erhvervsforsker,

Læs mere

Forskningsprojekt om hygiejnekommunikation. Forskningsprojekt om hygiejnekommunikation. Hvad er udfordringen? 11-03-2014

Forskningsprojekt om hygiejnekommunikation. Forskningsprojekt om hygiejnekommunikation. Hvad er udfordringen? 11-03-2014 Kommunikation der forandrer Implementering af kliniske retningslinjer Kommunikationsforsker og rådgiver Helle Petersen post@hellepetersen.dk Min baggrund Ph.d. og erhvervsforsker i forandringskommunikation,

Læs mere

Learning Pipeline sammen om læring og ledelse

Learning Pipeline sammen om læring og ledelse MEDARBEJDER Skaber et ambitiøst læringsmiljø, hvor alle elever trives og ser, at de bliver bedre fagligt og socialt Learning Pipeline sammen om læring og ledelse + Fremmer børn og unges læring, trivsel

Læs mere

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 1 Indholdsfortegnelse: Nyt værdigrundlag s. 2 Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3 Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 Formål, værdigrundlag og mål kort fortalt s. 10 Nyt værdigrundlag

Læs mere

BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN

BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN Om Albæk Kommunikation Historien om Albæk Kommunikation begyndte i 2014, hvor vi flyttede ind i vores første lokaler på Vesterbro i København. Forud var gået måneder, hvor vi holdt

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2011-2014. UngSlagelse Ungdomsskolen i Slagelse Kommune

Kommunikationsstrategi 2011-2014. UngSlagelse Ungdomsskolen i Slagelse Kommune Kommunikationsstrategi 2011-2014 UngSlagelse Ungdomsskolen i Slagelse Kommune Indledning UngSlagelse har længe haft et ønske om flere brugere. Èn af de udfordringer som UngSlagelses står overfor er, et

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik Kommunikationspolitik Pressen og medierne er vigtige for os. Det er her, meget af den daglige dialog og debat i forhold til borgere, virksomheder og øvrige interessenter foregår. Samtidig er pressen med

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Værdigrundlag for Medicoteknik

Værdigrundlag for Medicoteknik Version 1 Region Syddanmark Region Syddanmark ønsker at agere sådan, at såvel brugere som ansatte oplever: Ordentlighed i det vi gør og siger Vækst i fagligheden Rum til fornyelse og begejstring Mission

Læs mere

Strategi Greve Gymnasium

Strategi Greve Gymnasium Strategi 2016-2021 Greve Gymnasium Strategi 2016-2021 Greve Gymnasium uddanner mennesker, der er rustet til videre studier, karriere og livet i mere bred forstand. Vi sætter læring i centrum og tror på,

Læs mere

Danmarks Bedste Arbejdspladser En god arbejdsplads er en god forretning

Danmarks Bedste Arbejdspladser En god arbejdsplads er en god forretning Danmarks Bedste Arbejdspladser En god arbejdsplads er en god forretning Ditte Vigsø Great Place to Work Institute 21. januar 2010 Great Place to Work er Et udviklingsværktøj Bidrager til at udvikle ledere

Læs mere

Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, samfundet fremad.

Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, samfundet fremad. Profil Roskilde Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, som flytter samfundet fremad. Universitet Vi tænker fremad RUC

Læs mere

FORORD AF DIREKTIONEN

FORORD AF DIREKTIONEN FORORD AF DIREKTIONEN Du vil se ordet BUSSEN optræde flere steder i denne værdihåndbog. Vi vil starte med at invitere de rigtige med i BUSSEN. Med de rigtige mener vi ansatte, som vi gerne vil være i familie

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik Kommunikationspolitik Denne politik udgør fundamentet for al kommunikation, og suppleres med en strategi, der inddeles i intern og ekstern kommunikation. Desuden findes der en række konkrete arbejdsredskaber.

Læs mere

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 NOTAT Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 (version 4 2.1.2015) Dette er Esnords nye vision, mission og værdier, godkendt af bestyrelsen den 3. december 2014. Kapitlet vil indgå i

Læs mere

BERNERS KERNEVÆRDIER

BERNERS KERNEVÆRDIER BERNERS KERNEVÆRDIER BERNERS VÆRDIGRUNDLAG...... er vores grundlag for alle beslutninger og handlinger, som træffes og udføres i vores virksomhed. Det tjener til orientering for medarbejderne. Vores værdigrundlag

Læs mere

Ledelsesgrundlag Sygehus Lillebælt

Ledelsesgrundlag Sygehus Lillebælt Ledelsesgrundlag Sygehus Lillebælt 1) Formål At skabe klarhed over generelle ledelsesmæssige krav, kompetencer og forventninger til sygehusets ledere. 2.1) Fundamentet for ledelsesgrundlaget i Sygehus

Læs mere

Strategiplan Administration og Service

Strategiplan Administration og Service Strategiplan 2019-2022 Administration og Service Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Administration og Service Udgivelse: 31.05.2018 Sagsnr.: 2018-012993 Dok.nr.: 2018-012993-9 Tekst: Strategiplanlægning

Læs mere

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser 14 Hvorfor et ledelsesgrundlag? Center for Akut- og Opsøgende Indsatser består af flere forskellige afdelinger, som opererer under forskellige paragraffer

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK. for Jammerbugt Kommune

KOMMUNIKATIONSPOLITIK. for Jammerbugt Kommune KOMMUNIKATIONSPOLITIK for Jammerbugt Kommune KOMMUNIKATIONSPOLITIK for Jammerbugt Kommune Vi kommunikerer hele tiden med kolleger, borgere, virksomheder, samarbejdspartnere og mange andre. Det sker via

Læs mere

Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag

Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag Effektivitet Udvikling Kommunikation Strategi Middelfart Kommune 2015 Oplag: 4.000 stk. Layout og produktion: vielendank.dk MIDDELFART KOMMUNE 2-3 Indhold

Læs mere

Fødevarestyrelsens 13 strategi 16

Fødevarestyrelsens 13 strategi 16 Fødevarestyrelsens 13 strategi 16 Fødevarestyrelsen i en ny tid En af Fødevarestyrelsens fornemmeste opgaver er at fremme sunde og sikre fødevarer og skabe vækst i hele fødevaresektoren. Sådan har det

Læs mere

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet Koncern HR, Stab 21.05.13/PG Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet God ledelse er en forudsætning for et effektivt og velfungerende sundhedsvæsen, som er karakteriseret ved høj

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

Muskelsvindfonden skaber plads til forskelle. Strategi 2018

Muskelsvindfonden skaber plads til forskelle. Strategi 2018 Muskelsvindfonden skaber plads til forskelle Strategi 2018 1 Muskelsvindfondens mission og formål Det er Muskelsvindfondens formål at forbedre livsvilkårene for mennesker med muskelsvind og andre neuromuskulære

Læs mere

Indledning. Omverden. Værdikompas. Brand values. Samarbejdsnormer. Ledelsesnormer. Ledelseskoncept

Indledning. Omverden. Værdikompas. Brand values. Samarbejdsnormer. Ledelsesnormer. Ledelseskoncept VISION, VÆRDIER OG NORMER / 2009 VISION, VÆRDIER OG NORMER / 2009 3 Indledning Dette er en præsentation af Dansk Flygtningehjælps vision og organisationens samlede sæt af værdier og normer. Modellen arbejder

Læs mere

EMPLOYER BRANDING - FRA HOVSALØSNING TIL STRATEGI

EMPLOYER BRANDING - FRA HOVSALØSNING TIL STRATEGI EMPLOYER BRANDING - FRA HOVSALØSNING TIL STRATEGI Adm. direktør Henrik Engelund, core:workers DI Service Årsdag 2015 Fremtidens Arbejdskraft MOVING PEOPLE THROUGH INTERNAL, CORPORATE & EMPLOYER COMMUNICATION

Læs mere

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014)

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014) Performance : 4,10 (4,12) Importance : 4,25 (4,28) Respondenter : 91 (93) Organisation 3,87 (3,94) 5.0 Økonomi 4,06 (4,10) 4.5 4.0 3.5 Ledelse 4,34 (4,18) 3.0 Interessenter 3,94 (3,97) Afdeling/enhed 4,39

Læs mere

Indhold: Politisk Vision. Virksomhedens Mission. Virksomhedens Vision. Virksomhedens Værdier. Brand & Rednings Mission. Brand & Rednings Vision

Indhold: Politisk Vision. Virksomhedens Mission. Virksomhedens Vision. Virksomhedens Værdier. Brand & Rednings Mission. Brand & Rednings Vision MISSION VISION - VÆRDIER BRAND & REDNING Indhold: Politisk Vision Virksomhedens Mission Virksomhedens Vision Virksomhedens Værdier Brand & Rednings Mission Brand & Rednings Vision Brand & Rednings overordnede

Læs mere

Steno ledelsen: Joan Fuglsang, Allan Arp, John Nolan, Trine Nielsen, Peter Rossing, Martin Ridderstråle, Bjarne Bruun Jensen, Ulla Bjerre-Christensen

Steno ledelsen: Joan Fuglsang, Allan Arp, John Nolan, Trine Nielsen, Peter Rossing, Martin Ridderstråle, Bjarne Bruun Jensen, Ulla Bjerre-Christensen STENOWAY STENOWAY I 1932 skabte vores grundlæggere Steno som et sted for optimal behandling af mennesker med diabetes. Formålet har altid været at forlænge og forbedre livet for mennesker med diabetes

Læs mere

God ledelse i Viborg Kommune

God ledelse i Viborg Kommune God ledelse i Viborg Kommune VILJE VÆKST VELFÆRD GOD LEDELSE MOD PERSONALEPOLITISKE VÆRDIER LEDELSESGRUNDLAG MED-AFTALE God ledelse - Arbejdsværdier det vi skal/vil lykkes med Vi sikrer, at de politiske

Læs mere

Ballerup Kommunes kommunikationspolitik

Ballerup Kommunes kommunikationspolitik Ballerup Kommunes kommunikationspolitik 1. Et fælles udgangspunkt for kommunikation Denne kommunikationspolitik sætter den overordnede ramme om kommunikation i Ballerup Kommune og opstiller mål for, hvad

Læs mere

VORES VÆRDIER. Plejehjemmet Falkenberg - Et godt sted at være. Vi skaber resultater Vi er udviklingsorienterede. Vi forbedrer løbende kvaliteten

VORES VÆRDIER. Plejehjemmet Falkenberg - Et godt sted at være. Vi skaber resultater Vi er udviklingsorienterede. Vi forbedrer løbende kvaliteten Center for Sundhed og Omsorg VORES VÆRDIER Vi skaber resultater Vi er udviklingsorienterede Vi forbedrer løbende kvaliteten Vi skaber en god arbejdsplads Vi har fokus på borgere og brugere Plejehjemmet

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK

KOMMUNIKATIONSPOLITIK KOMMUNIKATIONSPOLITIK www.nordfynskommune.dk Østergade 23 DK-5400 Bogense Tel.: 64 82 82 82 Fax: 64 82 80 99 KOMMUNIKATIONSPOLITIK et fælles grundlag for god kommunikation Kommunikationspolitikken skal

Læs mere

Sådan finder du din virksomheds vækstpotentiale

Sådan finder du din virksomheds vækstpotentiale 3 sikre steps til din virksomheds vækst Hvis du er iværksætter, selvstændig eller virksomhedsejer har du sandsynligvis stiftet bekendtskab med en forretningsplan. En del interessenter som banken, potentielle

Læs mere

Værdigrundlag. Respekt. Relationsskabelse. Ligeværdighed. Professionalitet. Frihed og ansvar Anerkendelse. Mangfoldighed og accept

Værdigrundlag. Respekt. Relationsskabelse. Ligeværdighed. Professionalitet. Frihed og ansvar Anerkendelse. Mangfoldighed og accept Værdigrundlag Redigeret juni 2017 Relationsskabelse Positive rollemodeller Ligeværdighed Frihed og ansvar Anerkendelse Mangfoldighed og accept Positiv, humoristisk ånd Respekt Åbenhed og troværdighed Professionalitet

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Vesthimmerlands Kommune

Ledelsesgrundlag for Vesthimmerlands Kommune Ledelsesgrundlag for Vesthimmerlands Kommune vision værdier - ledelse Processen I forbindelse med sammenlægningen af Farsø, Løgstør, Aars og Aalestrup Kommuner pr. 1. januar 2007 til Vesthimmerlands Kommune

Læs mere

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI 2018-2023 VISION Det Juridiske Fakultet bidrager aktivt til samfundets udvikling. Vi udforsker, udfordrer og udvikler det ret lige

Læs mere

Fremtidsvision for offentlig ledelse anno 2030

Fremtidsvision for offentlig ledelse anno 2030 Fremtidsvision for offentlig ledelse anno 2030 3. plads i prisopgaven unge på en ungdomsuddannelse Hannah Engmose Johansen Borupgaard Gymnasium Offentlige ledere i 2030 skal tage højde for fem forhold

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i God ledelse og styring i Til alle ledere og medarbejdere ligeværdig dialog. Vi er alle forpligtede til at Demokratisk udgangspunkt Vi ønsker en god tone, respekt og ordentlig-

Læs mere

GUCK. Art Direction & Design. Århusgade 62 kld København Ø

GUCK. Art Direction & Design. Århusgade 62 kld København Ø GUCK Art Direction & Design Århusgade 62 kld. 2100 København Ø guck@guck.dk +45 4242 0207 www.guck.dk GUCK betyder 'se' på tysk og en 'klistret' masse på engelsk. Men allermest betyder GUCK skæve ideer

Læs mere

Vores arbejdsmetoder

Vores arbejdsmetoder Vores arbejdsmetoder Vores forretningsprincipper og Vores værdier udgør sammen kernen i vores virksomhed. I Vores arbejdsmåde beskrives det, hvordan vi omsætter vores ressourcer til resultater. Vi vil

Læs mere

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune

Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune Kommunikationspolitik for Aabenraa Kommune Udvikling & Kommunikation Godkendt af byrådet august 2010 Kommunikationspolitik Aabenraa Kommune er en stor arbejdsplads, hvor alle medarbejdere kommunikerer

Læs mere

Grundlov FOR. Vanløse Skole

Grundlov FOR. Vanløse Skole Grundlov FOR Vanløse Skole 2 Hvorfor en Grundlov? - Grundloven er Vanløse Skoles DNA. Det er den man kan se, høre og mærke når man er en del af Vanløse Skole - hvad enten det er som elev, forældre eller

Læs mere

Ledelse, organisatorisk og personlig udvikling Forstanderkredsen 13. maj Great Place to Work Institute, Inc.

Ledelse, organisatorisk og personlig udvikling Forstanderkredsen 13. maj Great Place to Work Institute, Inc. Ledelse, organisatorisk og personlig udvikling Forstanderkredsen 13. maj 2009 Great Place to Work Institute Hvad er en god arbejdsplads? Hvordan måler man styrker og svagheder? Hvordan kan man arbejde

Læs mere

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle

Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle Fokus på kerneopgaven - Nye muligheder for den offentlige sektor BCF s årsmøde 2016 11. og 12. februar 2016 på Munkebjerg Hotel i Vejle, professor Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

ale med Til at Kommunikationsstrategi Brønderslev Kommune

ale med Til at Kommunikationsstrategi Brønderslev Kommune ale med Til at Kommunikationsstrategi Brønderslev Kommune 2018-2020 il at tale med Åbent og ærligt. Sådan vil vi kommunikere i Brønderslev Kommune. Både når det gælder ekstern dialog med vores borgere

Læs mere

KOMMUNIKATIONS- STRATEGI 2015

KOMMUNIKATIONS- STRATEGI 2015 KOMMUNIKATIONS- STRATEGI 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 HVORFOR KOMMUNIKERER VI?... 3 DET STRATEGISKE FUNDAMENT... 3 Fremtidsdrøm... 3 DNA... 4 INDSATSOMRÅDER... 4 Strategi 2015... 4 Kommunikationssituation...

Læs mere

INDLEDNING... 2 RESUMÉ... 2 PROBLEMFORMULERING... 3 METODE... 3 TEORI... 6 KONKLUSION... 8 HANDLEFORSLAG... 9 LITTERATURLISTEN...

INDLEDNING... 2 RESUMÉ... 2 PROBLEMFORMULERING... 3 METODE... 3 TEORI... 6 KONKLUSION... 8 HANDLEFORSLAG... 9 LITTERATURLISTEN... Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 2 RESUMÉ... 2 PROBLEMFORMULERING... 3 METODE... 3 TEORI... 6 KONKLUSION... 8 HANDLEFORSLAG... 9 LITTERATURLISTEN... 11 1 Indledning Jeg har valgt opgave nr. 3 case Den

Læs mere