UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M"

Transkript

1 B BES UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 18. januar 2018 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne Frosell, John Mosegaard og Cecilie Boel Winther (kst.)). 13. afd. nr. B-85-17: Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for mod Ankestyrelsen Retten i Hillerøds dom af 19. december 2016 (BS /2014) er anket af Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for med påstand om, at Ankestyrelsen dømmes til at anerkende, at den markante personlighedsforandring, som udviklede efter arbejdsulykken den 21. november 2005, jf. Retslægerådets besvarelse af spørgsmål G, er dækningsberettiget efter arbejdsskadeforsikringsloven, og således at sagen hjemvises til fornyet behandling hos Ankestyrelsen, subsidiært at Ankestyrelsen dømmes til at anerkende, at den markante personlighedsforandring, som udviklede efter arbejdsulykken den 21. november 2005, jf. Retslægerådets besvarelse af spørgsmål G, er delvist dækningsberettiget efter arbejdsskadeforsikringsloven, og således at sagen hjemvises til fornyet behandling hos Ankestyrelsen.

2 - 2 - Ankestyrelsen har påstået stadfæstelse. Ankesagen har endvidere omfattet Ankestyrelsens kære af byrettens fastsættelse af sagsomkostninger (B ). Supplerende sagsfremstilling På begæring af Arbejdsskadestyrelsen har speciallæge i neurologi Dominick Rizzi udarbejdet speciallægeerklæring af 10. marts 2006 med henblik på at belyse følgerne af arbejdsskaden den 21. november Det fremgår af speciallægeerklæringen blandt andet: Aktuelle klager i ikke prioriteret rækkefølge 1. Dagligt forekommende smerter og spændingsfornemmelse i venstre side af nakken med udstråling til venstre side af baghovedet. Forværres ved brug af venstre arm. Smerterne er oftest søvnhindrende, sover afbrudt få timer ad gangen. Ingen ledsagesymptomer til hovedpine i form af kvalme og opkastning, synsforstyrrelser. 2. Skadelidte kan ved læsning have en flimrende fornemmelse for venstre øje. 3. Vandladningsproblemer, må presse på om morgenen for at få strålen i gang. Har efterdryp. 4. Sovende føleforstyrrelser, kuldefornemmelse selv ved let kuldeeksposition i 2. og 3. finger, højre hånd. 5. Koncentrationsbesvær, har svært ved at fastholde overblikket. Skadelidte har svært ved at orientere sig, kører oftest for langt i bil, selv på opfordring om at dreje. 6. Skadelidte er blevet mere opfarende, vred på sine omgivelser, beskriver at have en kort lunte. Ofte mareridtsagtige kraftige drømme. Er blevet mere forsigtig med omgang af strømførende genstande. Køleskabsdøren skal lige have et par hurtige berøringer før døren skal åbnes. At tage stik ud af stikkontakter foregår i et meget hurtigere tempo end før. Skadelidte har været angst for at betjene støvsugeren hjemme, dette forhold er blevet bedre. Der er ikke nogen emotionel affladning, sidstnævnte blev bekræftet af hustruen, som er med til undersøgelsen i dag. Konklusion På undersøgelsestidspunktet: 40-årig mand murer, som den 21. november 2005 tager fat i et galvaniseret stålhåndtag til en murerhejs, som medfører et strømstød af ikke ubetydelig styrke (380 volt forsyning, defekt ledning, 32 ampere), blev slået kraftigt baglæns i ulykkesøjeblikket og faldt, det er uvist præcist hvori skadesmekanismen ved faldet bestod. Umiddelbare symptomer i form af stramning i højre brystmuskel, afløst samme dag af venstresidig nakke/baghovedlokaliseret smerte, som har holdt sig siden. Endvidere i forløbet psykologisk krisereaktion, som medfører fortsat behandling hos psykolog.

3 - 3 - Skadelidtes gener på nuværende tidspunkt kan efter al sandsynlighed skyldes et indirekte nakketraume opstået i forbindelse med faldet. Der er ingen neurologiske symptomer i anamnesen eller udfaldssymptomer ved undersøgelsen i dag, som peger på neurologisk følgeskade efter el-stødet. Der er ikke psykologiske følger i en grad, der gør diagnose posttraumatisk belastningssyndrom sandsynligt. Skadelidte har udover smertegenerne kognitive forstyrrelser i form af koncentrations-og orienteringssvækkelse, som er forankret i de kroniske smerter. Skadelidtes samlede billede beskrives bedst som følger efter et indirekte nakketraume med dagligt forekommende nakkesmerter, hovedpine uden udstråling med lette til moderate kognitive gener. Skadelidte er ved undersøgelsen i dag set godt 3 måneder efter ulykkestilfældet, og man må forvente en bedring i månederne fremover. Sagen har været forelagt Retslægerådet, der den 16. januar 2009 afgav udtalelse i forbindelse med en retssag mellem og hans arbejdsgiver. Af udtalelsen fremgår blandt andet: Spørgsmål 2: Retslægerådet bedes angive, hvorvidt sagsøgerens gener i form af nakkesmerter, skuldersmerter, smerter i venstre arm og hoved er forårsaget af hændelsen den 21. november 2005, herunder om generne helt eller delvist er forårsaget af hændelsen den 21. november Retslægerådet bedes begrunde besvarelsen og om muligt angive graden af sandsynlighed for, at sagsøgers gener relaterer sig til hændelsen den 21. november Sagsøgers smerter i højre skulder kom umiddelbart efter hændelsen, men rapporteres ikke senere. Efterfølgende er generne primært smerter i nakke med udstråling til venstre arm samt hovedpine. Generne er opstået efter hændelsen. Der er problemer med hukommelsen samt irritabilitet. I billedet må der anses at være en tydelig psykisk påvirkning, som har influeret på klagerne. Skadesmekanismen kan ikke bedømmes, idet der ikke ved den primære undersøgelse var tegn på muskel- eller nerveskade. På basis af, at der ikke tidligere har været lignende symptomer, må det anses som sandsynligt, at generne direkte eller indirekte skyldes hændelsen. Det skal dog anføres, at sagsøger tidligere har lidt af Horton s hovedpine. Det er velkendt, at Hortons s hovedpine periodisk kan være ledsaget af smerter i nakke og skulderåg og med muskelinfiltrationer i disse områder. I hvilken udstrækning dette eventuelt kunne have indflydelse på sagsøgers nuværende symptomer, kan ikke afgøres.

4 - 4 - Af psykiatrisk speciallægeerklæring af 14. juni 2009 fra speciallæge i psykiatri Gustav Halberg til Jobcenteret i Hillerød Kommune fremgår blandt andet: Konklusion 43-årig ufaglært mand, som vurderet ud fra livshistorien må antages, at have haft svære ADHD symptomer gennem opvæksten. Formentlig kan klientens ustabile socialanamnese til dels forklares dermed, i kombination med dyssocial personlighed, som det ofte ses. Klienten vedgår, at han har været særdeles kriminel, har flere domme for vold og mangler at afsone en mindre dom. Klienten har imidlertid gennem flere år haft arbejde som ufaglært, primært inden for byggebranchen, sidst som murerarbejdsmand. Det synes da heller ikke at være personlighedsfaktoren, som er afgørende i aktuelle sammenhæng. Efter en voldsom arbejdsulykke i november 2005, hvor han fik stød med 380 volt, har han måttet sygemeldes og er nu på kontanthjælp. Klager over smerter i ryg og nakke, som han tilskriver 3 diskusprolapser, der skulle være verificeret med scanning, kronisk hovedpine, hypertension, summen og styringsbesvær i venstre arm, svækket korttidshukommelse, irritabilitet og letvakte affektudbrud. Klienten lever en meget begrænset tilværelse i forhold til hans tidligere noget ekspansive livsstil. Hans sociale liv er betydelig reduceret og de interesser, som tidligere har optaget ham, er han afskåret fra. Klienten udtrykker relevant frustration over sin situation, han virker troværdig, når han angiver, at han langt vil foretrække at være beskæftiget frem for at sidde passivt og ryge smøger indendørs. Under samtalen frembyder klienten ikke psykopatologi, som i væsentlig grad burde interferere med arbejdsprøvning. Dog beskriver klienten accentuering af et habituel mangelfuld agressionsforvaltning, som han tilskriver en psykologisk reaktion på smerter og livssituation. Han virker reel i sin beskrivelse af sine begrænsninger og smerteproblematik. Retslægerådet afgav den 23. oktober 2009 supplerende udtalelse med følgende indhold: Spørgsmål 8: Er der, efter Retslægerådets opfattelse, årsagssammenhæng mellem ulykken den 21. november 2005 og de af sagsøger angivne kognitive klager i form af hukommelses- og koncentrationsbesvær? Svaret bedes begrundet, herunder med angivelse af om det er overvejende sandsynligt, sandsynligt eller mindre sandsynligt. Kognitive symptomer blandt andet i form af hukommelses- og koncentrationssvækkelse og reduceret indprentningsevne er hyppigt forekommende epi-fænomener (følgesymptomer) til traumetilstande. Disse kognitive symptomer er uspecifikke, idet de også ses ved ikke-traumatisk betingede tilstande som for eksempel kroniske smertetilstande. Retslægerådet kan således ikke fastslå sandsynlighedsgraden mellem traumet og disse

5 - 5 - symptomer. Det skal dog anføres, at der i sagens bilag ikke foreligger oplysninger om kognitive vanskeligheder forud for ulykkestilfældet. Spørgsmål 10: Retslægerådet bedes oplyse, om sagsøger har en psykisk lidelse og i bekræftende fald hvilken. Retslægerådet bedes oplyse, om denne lidelse er en følge af ulykken den 21. november 2005, og/eller om lidelsen skyldes andre forhold. Har en eventuel psykisk lidelse, efter Retslægerådets opfattelse, haft indflydelse på sagsøgers funktionsbegrænsninger? Der er hos sagsøger ingen tegn på psykisk lidelse. De i bilag 23 anførte tegn på reduceret intellektuel funktion anses ikke for et udslag af hjerneskade eller psykisk lidelse, men kan tvangfrit forklares af en tilgrundliggende kronisk smertetilstand. Speciallæge i psykiatri Jens Frydenlund Nielsen har til Arbejdsskadestyrelsen udarbejdet speciallægeerklæring af 18. oktober Heraf fremgår blandt andet: Resumé/konklusion: Der er tale om en 44-årig mand med en kompleks og belastet børne og ungdomshistorie. Der har været vanskeligheder siden tidlig skolestart. Fra 2. klassetrin har været tilknyttet specialskole. 12 år gammel kommer han til første plejefamilie. Dette prøver han tre gange og indimellem dette passerer han Sølager. Ud fra livshistorien vurderes det i sagsakt 9 at har haft svære ADHD symptomer gennem opvæksten. Tidlig voksen alder fremstår noget broget. Der er beskrevet både kriminalitet og en misbrugsanamnese som beskrevet. Omkring somatiske forhold beskriver arbejdsskaden. sig som sund og rask frem til I den psykiatriske anamnese har der før arbejdsskaden ikke været kontakt til den etablerede psykiatri. har ikke været indlagt på psykiatrisk afdeling. Han har ikke tidligere været i behandling hos psykolog eller psykiater. Den psykiatriske anamnese beskriver svære vanskeligheder på mange plan. De er beskrevet flere antisociale karaktertræk og en lang række følelsesmæssige ustabile karaktertræk. Diagnosekriterierne for følgende to grundlidelser har angiveligt været opfyldt i flere år før arbejdsskaden. Grund morbus: 1. F90.0 hyperkinetisk lidelse (ADHD) 2. F60.8 Sammensat personlighedsforstyrrelse (emotionelt ustabil og antisocial)

6 - 6 - Status efter arbejdsskaden: Livshistorien sammenholdt med udskriften fra ATP vidner om at har været erhvervsaktiv i tidsrummet 1983 frem til Han har trods de to væsentlige handicaps som ovenstående diagnoser kan give anledning til været på arbejdsmarkedet. Han har i perioder været selvforsørgende. Resultatet af aktuelle undersøgelse sammenholdt med de sagsakter som foreligger taler for at har gennemgået en markant psykisk forandring siden han har været udsat for arbejdsskaden. Han har sandsynligvis udviklet et PTSD syndrom umiddelbar efter ulykken i I de efterfølgende år gennemgår en markant personlighedsforandring og samtidigt bliver han tiltagende kognitiv påvirket, hvilket fremgår af den neuropsykologiske undersøgelse (sagsakt 3). Tilkomsten af angst (evasive symptomer), paniklignende angst og socialfobi, tiltagende mistillid som tangerer paranoia uden at det er psykotisk, isolationstendens, udtalte vanskeligheder med at klare sig og fungere socialt og massive kognitive vanskeligheder taler for en kronisk forløbende tilstand nu fem år efter ulykken. Dertil kommer at udtrættes meget hurtigt. I diagnostik henseende synes diagnosekriterierne at være opfyldt for følgende ICD-10 diagnoser: Psykiatriske diagnoser siden arbejdsskaden: 1. F43.1 posttraumatisk stressreaktion 2. F62.0 non organisk personlighedsforandring efter udsættelse for arbejdsulykke 3. F07.8 non organisk skade efter PTSD 4. F40.1 social fobi 5. Z59.0 boligløs 6. Z56.0 arbejdsløs Erhvervsevne: Ud fra aktuelle undersøgelse skønnes s funktionsniveau at være så lav at han ikke vil være i stand til at gøre sig gældende på arbejdsmarkedet. Der er til brug for den nærværende sag stillet spørgsmål til Retslægerådet, der i erklæring af 19. april 2016 har besvaret de stillede spørgsmål således: Spørgsmål A: Hvilke varige fysiske og psykiske gener havde sagsøger inden ulykken den 21. november 2005? Spørgsmålet har resumekarakter, og det er i princippet ikke Retslægerådets opgave at definere sagens genstand.

7 - 7 - Retslægerådet kan konstatere, at af varige fysiske gener før ulykkeshændelsen den findes i de lægelige sagsakter beskrevet tilbagevendende knæsmerter samt Hortons hovedpine (klyngehovedpine). Der findes ingen tidstro beskrivelser af varige psykiske gener forud for ulykkeshændelsen den Sagsøger har i 1996 været til samtaler i psykiatrisk regi, men der foreligger ingen sagsakter herfra. Sagsøger var ifølge egen læges notat af i gang med en personundersøgelse i regi af Kriminalforsorgens psykiatriske afdeling. Der foreligger ingen sagsakter herfra. Spørgsmål B: Hvilke varige fysiske og psykiske gener havde sagsøger efter ulykken den 21. november 2005? Spørgsmålet har resumekarakter, og det er i princippet ikke Retslægerådets opgave at definere sagens genstand. Derudover er efter ulykken tidsmæssigt upræcist. Retslægerådet kan konstatere, at umiddelbart efter ulykkeshændelsen den udvikler sagsøger nakkesmerter, udstrålende smerter i venstre arm og kronisk hovedpine. Disse symptomer forværres over tid. Kort tid efter ulykkeshændelsen den udvikler sagsøger kognitive problemer med markant nedsat indprentning, hukommelse og koncentration, verificeret ved neuropsykologisk testning i marts Et års tid efter ulykken beskrives balanceproblemer, irritabilitet/opfarenhed (som ikke er noget nyt) og tvangsholdning af hovedet. Et par år efter ulykken tilkommer klager over vedvarende lænderygsmerter. Sagsøger udvikler gradvist tiltagende smertebetingede søvnforstyrrelser på grund af både nakke/arm og ryg. Fire år efter ulykken får sagsøger ved psykiatrisk speciallægeerklæring i 2009 (bilag A) ud fra sin livshistorie antaget at have haft ADHD symptomer gennem opvæksten, men som han samtidig ikke skønnes væsentligt handicappet af (bilag A) i Der er i sagsøgers livsanamnese en række misbrugs-, kriminalitets- og socialrelationelle problemstillinger. Spørgsmål C: Hvilke af de i besvarelsen af spørgsmål B beskrevne gener er forårsaget af sagsøgers ulykke den 21. november 2005, som denne er beskrevet i blandt andet neurologisk speciallægeerklæring af 10. marts 2006 (bilag 11, side 2)? Hvis der er tvivl om årsagssammenhængen, bedes Retslægerådet forklare og begrunde, hvori denne tvivl består. Muskelsmerter og kognitive problemer er hyppige foreteelser alment i befolkningen også uden forudgående erkendte traumer eller andre provokerende faktorer. Smerter og kognitive problemer er også velkendt efter el-ulykker uafhængigt af, om sagsøger har været bevidstløs i relation til

8 - 8 - ulykken eller ej. Angående sagsøgers betydelige kognitive symptomer kan hverken sygehistorie eller objektive undersøgelser afdække, om årsagen er selve udsættelsen for strømgennemgang, sekundære symptomer til kroniske smerter eller sekundært til krisereaktion (eventuelt PTSD) efter ulykken. Spørgsmål E: Er det sandsynligt, at ulykken den 21. november 2005 forårsagede eller forværrede sagsøgerens: 1) ADHD b) personlighedsforstyrrelse c) lænderygsmerter d) hjerneblødning Ad a: Nej. Ad b: Muligvis. Ad c: Nej. Ad d: Der foreligger i sagen ikke lægelige akter, som dokumenterer, at sagsøger har haft en hjerneblødning. Retslægerådet har efterfølgende den 14. november 2016 afgivet en supplerende udtalelse, hvoraf fremgår blandt andet: Spørgsmål G: Retslægerådet bedes i forlængelse af sin besvarelse af spørgsmål E(b) om muligt oplyse en sandsynlighedsgrad (angivet i %) for årsagsforbindelsen mellem sagsøgerens personlighedsforstyrrelse og ulykken. Retslægerådet bedes begrunde sit svar. Sagsøger har haft en kompleks og belastet barndom og opvækst samt en tidlig voksenalder med kriminalitet og misbrug. Ifølge konklusionen i den psykiatriske speciallægeerklæring (bilag B) har et af grundvilkårene for dette været en kombination af ADHD og social ustabil personlighedsforstyrrelse. Efter ulykken i 2005 udvikler sagsøger en markant personlighedsforandring, blandt andet oplevet af samleveren, som sagsøger bor sammen med fra 2000 til Retslægerådet finder således ikke, at ulykken i 2005 har forårsaget en personlighedsforstyrrelse, men at ulykken i 2005 har haft en medvirkende årsag til sagsøgers nuværende tilstand. Det er ikke muligt at angive en sandsynlighedsgrad, men det er Retslægerådets indtryk, at der er tale om et indirekte bidrag fra ulykken til sagsøgers tilstand.

9 - 9 - Forklaringer Der er for landsretten afgivet forklaring af vidnet speciallæge i psykiatri Jens Frydenlund Nielsen og supplerende forklaring af vidnet psykiater Hanne Vibe Hansen. Jens Frydenlund Nielsen har forklaret blandt andet, at han så personligt i forbindelse med udarbejdelsen af speciallægeerklæringen af 18. oktober De grundlidelser, der er anført i hans erklæring, er diagnoser, han antager, har været til stede bedømt ud fra s livskarriere, ustabile opvækst og svigt i de tidlige barndomsår. Disse forhold ligger angiveligt bag den personlighed, han har udviklet gennem årene. Det er vidnets umiddelbare opfattelse, at de diagnoser, der kan sættes på efter arbejdsulykken, kan henføres til arbejdsskaden. Han kan se, at har haft arbejde op til arbejdsulykken. Han er bekendt med den neuropsykologiske undersøgelse i sagen. Efter hans opfattelse kan sådanne følgediagnoser udvikle sig, uanset om man har diagnoser forud for traumet. Ofte går PTSD i sig selv efter en periode. For de personer, hvor lidelsen ikke går over af sig selv, går den over i en mere vedvarende personlighedsforandring. Man kan sige, at det er en indirekte følge af traumet. Man ved ikke så meget om disse diagnoser endnu. ADHD har ikke betydning for den enkeltes intellektuelle kapacitet eller arbejdsevne. Personer med personlighedsforstyrrelse behøver ikke have kognitive skader. Forstyrrelsen er ikke altid ledsaget af hjerneskadesymptomer eller kognitive dysfunktioner og behøver ikke at gå ud over dagligdags funktioner som hukommelsen og evnen til strukturering af dagligdagen. Det lyder som om, der hos indtrådte en tilstand, som ikke blev bedre, og at han blev fastlåst i tilstanden. Det er individuelt, hvornår generne af PTSD er værst. For nogle blomstrer de først op efter uger eller måneder. Hanne Vibe Hansen har supplerende forklaret blandt andet, at hun har været speciallæge i psykiatri siden Hun arbejder som overlæge for Region Hovedstaden og fungerer som lægekonsulent for Ankestyrelsen. Hun vurderer sagerne for Ankestyrelsen på baggrund af sagens skriftlige akter. Vi har alle forskellige personlighedstræk. Det vil oftest være sådan, at personlighedstræk vil påvirke ens livsforløb. Personlighedstræk er noget, der udvikler sig gennem et livsforløb. Personlighedsforstyrrelse er noget andet. Personlighedsforstyrrelse er noget, som har sin oprindelse i barndommen. Hvis man har en personlighedsforstyrrelse, kan man

10 ikke tale om en personlighedsforandring eller personlighedsændring. Personlighedsændring er noget, der er nytilkommet efter eksempelvis et meget markant traume. Det skal være noget katastrofeagtigt. Det kan være noget, der er så voldsomt, at det kan ændre psyken radikalt. Det er også noget, der kan ramme sunde og raske personer. Hvis der har været en anormal adfærd forinden, kan man ikke anse det for en sådan ændring. Enhver skadelig påvirkning af hjernen har negative følgevirkninger. Det er almindeligt at få føleforstyrrelser mv. Meget ofte får man også psykiske gener, herunder nedsat hukommelse, hastighed mv. Det vil ofte være på et niveau, hvor man ikke umiddelbart kan påvise det. Hvis man er udsat for et traume, som medfører en psykisk reaktion, må man forvente, at reaktionen er størst i begyndelsen. I den foreliggende sag kom de psykiske symptomer hen ad vejen. Hvis man har nogle egenskaber, som for eksempel dysfunktionel personlighedsstruktur, kan det gøre ændringer i livsformen sværere at takle. Alt, vi møder i vores liv, har en betydning for vores videre livsforløb. Væsentligheden heraf må ses i forhold til andre faktorer, der også har betydning. Ved vurderingen heraf må man vægte de forskellige faktorer op mod hinanden. Det er hendes opfattelse, at ulykken i den foreliggende sag ikke havde en sådan karakter af katastrofe, at den var egnet til at udvikle en personlighedsforstyrrelse. Der er en række andre faktorer, der kan have haft indflydelse på s tilstand. var psykisk sårbar inden ulykken. Nogle er mere robuste end andre i forhold til, hvad man kommer ud for i livet. ADHD er noget, der bliver diagnosticeret i børnepsykiatrien. De fleste vil bedres over tid. Mangel på koncentration og udholdenhed er for nogle livslang. Det er ikke en langsomt fremadskridende lidelse. Personligheden er relativt konstant i livets forløb. Mennesker med personlighedsforstyrrelser er dårligere i stand til at klare ændringer i livet. Evnen til at tilpasse sig en ny situation er således dårligere. Man har ikke så mange handlemuligheder som andre og er lidt fastlåst, hvis man har en personlighedsforstyrrelse.

11 Hun er uenig i diagnosen PTSD. Man skal have været udsat for noget exceptionelt truende eller katastrofeagtigt for at opfylde kriterierne for diagnosen PTSD. Derudover skal der inden for det første halve år være visse symptomer. Hun er heller ikke enig i diagnosen personlighedsændring efter katastrofeoplevelse. Personlighedsforstyrrelse er stationært men kan accentueres. Procedure Parterne har for landsretten i det væsentlige gentaget deres anbringender for byretten vedrørende personlighedsforandringen og har procederet i overensstemmelse hermed. har for landsretten yderligere gjort gældende, at hans psykiske tilstand/sårbarhed ikke var til hinder for, at han kunne udføre et arbejde på fuld tid forud for arbejdsulykken den 21. november Det kan lægges til grund, at han efter arbejdsulykken udviklede en markant personlighedsforandring. Der er årsagssammenhæng mellem arbejdsulykken og forværringen af hans psykiske helbredstilstand, og Ankestyrelsen har ikke godtgjort, at s lidelser ville være blevet arbejdshindrende, hvis han ikke var blevet udsat for arbejdsulykken den 21. november På den baggrund bør sagen hjemvises. For så vidt angår sagsomkostninger har gjort gældende, at sagen ikke har samme omfang for landsretten som for byretten, hvor sagen under forberedelsen omfattede spørgsmålet om årsagssammenhæng både for så vidt angår lændesmerter, hjerneblødning og personlighedsforandring. Ankestyrelsen har for landsretten yderligere gjort gældende, at overvejende sandsynlighed taler imod, at den markante personlighedsforandring, der beskrives i Retslægerådets svar på spørgsmål G, skyldes arbejdsskaden. Retslægerådet har udtalt, at der muligvis er årsagssammenhæng, og at arbejdsskaden har ydet et indirekte bidrag til s tilstand. En mulig årsagssammenhæng er en årsagssammenhæng, som ikke er udelukket, men som dog er væsentlig mindre sandsynlig end en sandsynlig eller overvejende sandsynlig årsagssammenhæng. At arbejdsskaden har ydet et indirekte bidrag til s tilstand indebærer, at personlighedsforandringen ikke skyldes arbejdsskaden, men at arbejdsskaden, som andre forhold, der tilstøder en person, i større eller mindre grad påvirker denne psykisk. Ankestyrelsen har derfor løftet bevisbyrden for, at der ikke er årsagssammenhæng, og der er derfor ikke grundlag for at hjemvise sagen.

12 For så vidt angår sagsomkostninger for byretten har Ankestyrelsen gjort gældende, at beløbet bør fastsættes væsentligt højere blandt andet henset til sagens værdi, og til at sagen har været forelagt Retslægerådet ad to omgange. Landsrettens begrundelse og resultat Spørgsmålet for landsretten er, om s erhvervsevnetab som følge af personlighedsforandring kan anses for at være en følge af arbejdsulykken den 21. november Ankestyrelsen har anerkendt, at den 21. november 2005 var udsat for en arbejdsulykke, idet han under udførelsen af sit arbejde fik et strømstød fra en ledning fra en motor med 380 volt strømforsyning gennem sin højre hånd. Det er mellem parterne enighed om, at s samlede erhvervsevnetab er 80 pct., og at den del af det samlede erhvervsevnetab, der kan henføres til s skånebehov over for fysisk nakkebelastende arbejde og behov for nedsat arbejdstid på grund af udtrætningstendens er 25 pct. Der er endvidere enighed om, at s lænderygsmerter og følgerne af hans hjerneblødning ikke skyldes arbejdsskaden. Umiddelbart efter ulykken udviklede nakkesmerter, udstrålende i venstre arm og venstre side af baghovedet samt kronisk hovedpine. Disse symptomer forværredes over tid. Efter nogle uger blev han henvist til krisebehandling hos psykolog primært på grund af angst for strømførende genstande og vredladenhed. Efter nogle måneder blev hans gener yderligere beskrevet som blandt andet flimrende fornemmelse for venstre øje, sovende føleforstyrrelse, kuldefornemmelse i højre hånds 2. og 3. finger og koncentrationsbesvær, Desuden var han blevet mere opfarende og vred på sine omgivelser. har i det væsentlige været sygemeldt siden ulykken. Af Retslægerådets besvarelse af spørgsmål A og B fremgår, at der ikke findes tidstro beskrivelser af varige psykiske gener forud for ulykken den 21. november 2005, og at kort tid efter ulykken udviklede kognitive problemer med markant nedsat indprentning, hukommelse og koncentration, verificeret ved neurologisk testning i marts 2008.

13 Herudover fremgår det af Retslægerådets besvarelse af spørgsmål G, at efter ulykken i 2005 udviklede en markant personlighedsforandring. Det fremgår endvidere, at Retslægerådet ikke finder, at ulykken i 2005 har forårsaget en personlighedsforstyrrelse, men at ulykken i 2005 har haft en medvirkende årsag til s] nuværende tilstand, og at der er tale om et indirekte bidrag fra ulykken til [ s] tilstand. På denne baggrund og efter bevisførelsen i øvrigt finder landsretten, at overvejende sandsynlighed ikke taler imod, at de omtalte forandringer i s personlighed delvist er en følge af arbejdsskaden, jf. arbejdsskadesikringslovens 12, stk. 2. Der er herved ikke taget stilling til, om er omfattet af diagnosen F Personlighedsændring efter katastrofeoplevelse. Det bemærkes, at det efter de foreliggende oplysninger ikke med den fornødne sikkerhed er godtgjort, at s gener som følge af eksisterende ADHD og personlighedsforstyrrelse på et senere tidspunkt ville være indtrådt, også selv om ikke havde været udsat for arbejdsskaden i Landsretten tager herefter appellantens subsidiære påstand om hjemvisning til følge. Efter sagens resultat skal Ankestyrelsen betale delvise sagsomkostninger til Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for for byretten og fulde sagsomkostninger for landsretten. Henset til sagsgenstandens værdi og sagens omfang, herunder til at sagen to gange har været forelagt Retslægerådet, fastsættes sagsomkostningerne til dækning af advokatudgifter for begge retter skønsmæssigt til kr. inkl. moms, ligesom der skal betales et beløb svarende til retsafgiften på kr., jf. retsplejelovens 332, stk. 1, i alt kr. T h i k e n d e s f o r r e t:

14 Ankestyrelsen skal anerkende, at den markante personlighedsforandring, som udviklede efter arbejdsulykken den 21. november 2005, er delvist dækningsberettiget efter arbejdsskadesikringsloven. Sagen hjemvises til fornyet behandling i Ankestyrelsen. I sagsomkostninger for byretten og landsretten skal Ankestyrelsen inden 14 dage betale kr. til Fagligt Fælles Forbund (3F). Sagsomkostningerne forrentes med procesrente, jf. rentelovens 8 a. (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes. Østre Landsret, den Bjørn Sørensen kontorfuldmægtig

Under denne sag, der er anlagt den 22. august 2014, har Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for endeligt nedlagt følgende påstande:

Under denne sag, der er anlagt den 22. august 2014, har Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for endeligt nedlagt følgende påstande: Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 19. december 2016 i sag nr. BS 45-983/2014: Fagligt Fælles Forbund (3F) som mandatar for mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten v/ Parternes påstande Under

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 Sag 192/2014 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 1992 15 nkestyrelsen (Kammeradvokaten v/advokat Christian

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 Sag 131/2009 (1. afdeling) BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Odense Kommune (advokat Claus Munk) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 Sag 109/2016 (2. afdeling) A (advokat Charlotte Gransøe) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 16. marts 2018 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Steen Mejer, Norman E. Cleaver og Lotte Calundann Noer (kst.)). 9. afd. nr. B-842-15: Topdanmark

Læs mere

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således:

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således: I, RETSLÆGERÅDET Adelgade 13 1304 København K Telefon: 33 92 33 34 Telefrue 39 20 45 05 J.nr. I 50E/E3-02461-2016 /alp 4 /, " \t{, 'i - ", I... Dato: 20. april 2017 t' Østre Landsret Bredgade 59 1260 København

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B405700C KWI/LCH/HJS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 11. februar 2016 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Karen Hald). 5. afd. nr. B-4057-13:

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 8. oktober 2013 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne John Mosegaard, Kåre Mønsted og Lisbeth Adserballe (kst.)). 13. afd. nr. B-3660-12: A

Læs mere

D O M. afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst.

D O M. afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst. D O M afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst.)) i ankesag V.L. B 0166 15 Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME 11. APRIL 2014 LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr. KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2018 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1203808-10 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014 Sag 100/2013 (2. afdeling) A (advokat Sven Aage Helsinghoff, beskikket) mod Alka Forsikring (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) I tidligere instans er

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011 Sag 526/2007 (1. afdeling) Skandia Link Livsforsikring A/S (advokat Michael Grønbech) mod A (advokat Birgitte Pedersen) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT 29. APRIL 2010 WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT I en ny dom afsagt af retten i Kolding den 19. april 2010 fandt retten det ikke bevist, at der var årsagsforbindelse mellem

Læs mere

KEN nr 9368 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer:

KEN nr 9368 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: KEN nr 9368 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-5012-67212 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag D O M afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag V.L. B 1220 16 HK Danmark som mandatar for A (advokat Mie Andersen,

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 Sag 293/2007 (1. afdeling) A (advokat Michael Elkiær Andersen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013).

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013). D O M afsagt den 31. oktober 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0090 15 (advokat Brian Werner Lassen,

Læs mere

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 o 1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 J. nr. 750222-A Z- 0 ^ UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET OS-02-2014- KFM 1 VJ23 : i>es S- 1 - ZO-^^O DOM afsagt den 5. februar 2014 af Vestre Landsrets 4. afdeling

Læs mere

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012).

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012). D O M afsagt den 10. juli 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Nadine Mogensen (kst.)) i ankesag V.L. B 0581 14 og kæresag V.L. B 0502 14 A (advokat Gitte

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B364400C - JRH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 11. oktober 2013 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Lone Kerrn-Jespersen, B. O. Jespersen og Bodil Dalgaard Hammer). 14. afd.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B157800G - NHJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 8. marts 2018 af Østre Landsrets 21. afdeling (landsdommerne Henrik Gam, Taber Rasmussen og Julie Skat Rørdam). 21. afd. nr. B-1578-16:

Læs mere

D O M. Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud, København) mod

D O M. Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud, København) mod D O M afsagt den 13. oktober 2016 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Bjerg Hansen, Peter Buhl og John Lundum) i ankesag V.L. B 2113 15 Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine

Læs mere

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 7503519 HNT/IHO Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 Ankestyrelsen har ved e-mail af 13. november 2016 bedt mig om at kommentere Højesterets dom af 9. november 2016 (Ankestyrelsens j.nr. 2012-5032-44579).

Læs mere

Hvad kan den psykologiske undersøgelse? Hvornår er det relevant at inddrage psykologen?

Hvad kan den psykologiske undersøgelse? Hvornår er det relevant at inddrage psykologen? Hvad kan den psykologiske undersøgelse? Hvornår er det relevant at inddrage psykologen? Faglig temadag d. 2. marts 2010 Ledende psykolog Joanna Wieclaw Psykolog Rikke Lerche Psykolog Finn Vestergård www.socialmedicin.rm.dk

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson

Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson www.socialmedicin.rm.dk De forskellige slags belastningsreaktioner Akut belastningsreaktion En forbigående reaktion på en svær belastning.

Læs mere

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 28. AUGUST 2012 DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form af bl.a. nakkesmerter

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1706004 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 7. juni 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Michael Kistrup og Peter Hammershaimb (kst.)). 20. afd. nr.

Læs mere

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr.

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr. D O M Afsagt den 23. april 2014 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Birgitte Grønborg Juul og Pernille Margrethe Corfitsen (kst.)). 15. afd. nr. B-2226-12: A (advokat Erik Bo

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 Sag 148/2012 Advokat Søren Kjær Jensen kærer Østre Landsrets salærafgørelse i sagen: Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

D O M. har desuden påstået, at Ankenævnet for Patienterstatningen skal anerkende, at det varige men som følge af patientskaden udgør 30 %.

D O M. har desuden påstået, at Ankenævnet for Patienterstatningen skal anerkende, at det varige men som følge af patientskaden udgør 30 %. D O M afsagt den 12. april 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lisbeth Kjærgaard og Anne Hedegaard Toft (kst.)) i ankesag V.L. B 0262 15 A (advokat Rikke Lenette Omme, Esbjerg)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0559003 - HBJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 30. juni 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Tine Vuust og Peter Hammershaimb (kst.)). 20. afd. nr. B-559-16:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 Sag 31/2012 (2. afdeling) Danmarks Lærerforening som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

11 AUB. 2014. RETSLÆGERÅDET J.nr. 50FJE2-00230-2013 /ssptalp. Adelgade 13. 1304 København K

11 AUB. 2014. RETSLÆGERÅDET J.nr. 50FJE2-00230-2013 /ssptalp. Adelgade 13. 1304 København K Retten i Roskilde 11 AUB. 2014 Retten i Roskilde 4000 Roskilde MODTAGET Ved Ringen I Telefon: 33 92 33 34 Telefax: 39204505 Dato: 8. august 2014 Cvr. nr. 11570119 retslaegeraadet@retslaegeraadet.dk han

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 Sag 4/2015 A (advokat Axel Grove) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Pia Hjort Mehlbye) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt Sygemeldingen Kommunens afgørelse Ankestyrelsens afgørelse Erik/ Bemærkning til klagen over kommunens Sygemeldt den 20. nov. 2012 fra job

Læs mere

DOM. afsagt den 21. november 2017 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Thomas Jønler og Thomas Klyver (kst.

DOM. afsagt den 21. november 2017 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Thomas Jønler og Thomas Klyver (kst. DOM afsagt den 21. november 2017 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Thomas Jønler og Thomas Klyver (kst.)) i ankesag V.L. B-1884-16 A (advokat Birgit Lindø, Aarhus) mod Tryg Forsikring

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 Sag 174/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Krebs) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 440/2007 (2. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

DOM. Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Whitney Maria Bjerrum, København) mod A (advokat Erik Gram, Haderslev)

DOM. Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Whitney Maria Bjerrum, København) mod A (advokat Erik Gram, Haderslev) DOM afsagt den 6. april201 8 af Vestre Landsrets Il.afdeling (dommerne Henrik Bjørnager Nielsen, Lisbeth Kjærgaard og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1397-1 7 Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg

Læs mere

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 10. maj 2019

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 10. maj 2019 VESTRE LNDSRET DOM afsagt den 10. maj 2019 Sag BS-18466/2018-VLR (5. afdeling) FO Fag og rbejde som mandatar for (advokat Søren Kjær Jensen) mod nkestyrelsen (advokat Flemming Orth) Retten i Herning har

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 23/2010 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod B (advokat Michael S. Wiisbye) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre Landsrets 9. afdeling

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B265600D - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. september 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Gerd Sinding (kst.)). 10. afd. nr. B-2656-15:

Læs mere

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist.

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. juli 2017 i sag nr. BS 10N-118/2013: v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

Lovgivning: KEN nr 9369 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. november Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer:

Lovgivning: KEN nr 9369 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. november Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: KEN nr 9369 af 12/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. november 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-5012-04402 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr.

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr. Københavns Byret Udskrift af dombogen D O M Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 26B-1585/2015: Aersille Schwartz Blågårdsgde 27, 5. tv. 2200 København N mod Bmager Deamons AFC Vestbirk Alle 62 2770 Kastrup

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade KEN nr 10125 af 23/12/2004 Udskriftsdato: 22. august 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1200011-041 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Kroer Pramming Advokater I/S Thoravej 11 2400 København NV

Kroer Pramming Advokater I/S Thoravej 11 2400 København NV Kroer Pramming Advokater I/S Thoravej 11 2400 København NV Afgørelse i Tonny Leo Rasmussens sag om en arbejdsskade, j.nr. 1066-MKP (dette brev er ikke sendt til Tonny Leo Rasmussen) Ankestyrelsen har tidligere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører fastsættelsen af varigt mén og erhvervsevnetab efter en arbejdsskade,

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører fastsættelsen af varigt mén og erhvervsevnetab efter en arbejdsskade, Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 19. september 2018 i sag nr. BS 10F-1320/2015: J v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod 1) Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 Sag 255/2015 (1. afdeling) Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod A (advokat Sophie Becher, beskikket) I tidligere

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H KEN nr 9377 af 12/06/2014 Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2014-5012-15404 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 300/2016 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for B A/S (advokat

Læs mere

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 31. januar 2014 i sag nr. BS H-1437/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. sal 61 København K Denne dom indeholder ikke en fuldstændig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 Sag 35/2011 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. august 2011 Sag 370/2007 (2. afdeling) A (advokat Svend Aage Helsinghoff, beskikket) mod Codan Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instans er

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.)

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) Ankestyrelsen var berettiget til at ændre sin afgørelse, således at man ikke længere anerkendte, at der forelå en arbejdsskade. (Hovedresumé) Ankestyrelsen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Påstanden vedrører godtgørelse for varigt mén samt erhvervsevnetabserstatning.

Påstanden vedrører godtgørelse for varigt mén samt erhvervsevnetabserstatning. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. marts 2016 i sag nr. BS 28B-2873/2013: mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag,

Læs mere

D O M. afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 1287 17 Tryg Forsikring A/S som mandatar for (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018 Sag 50/2018 (2. afdeling) A (advokat Marianne Fruensgaard, beskikket) mod Ankestyrelsen (advokat Inge Houe) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

Personlighedsforstyrrelser

Personlighedsforstyrrelser Personlighedsforstyrrelser Overlæge i psykiatri Jørn Sørensen www.socialmedicin.rm.dk Personlighedsforstyrrelser Diagnoser: ICD10 Herunder afgrænsning i forhold til det normale og ift. andre psykiske lidelser/forstyrrelser

Læs mere