Projekt Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller forretningsmodeller.dk. Spild i virksomheden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projekt Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller forretningsmodeller.dk. Spild i virksomheden"

Transkript

1 Projekt Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller forretningsmodeller.dk Spild i virksomheden

2 2 Overproduktion Overproduktion defineres som produktion, der ikke er efterspurgt. Det vil sige, det er produktion som kunden reelt set ikke er parat til at betale for, den skaber ingen værdi for kunden. Overproduktion betragtes af mange, som det værste spild der kan foregå i en virksomhed. Allerede skaberen af Toyota Production System (forgængeren for LEAN) betragtede overproduktion som den værste af alle spildtyper. Overproduktion finder mange gange sted fordi vi skal være sikre på at have nok eller fordi det tager for lang tid at omstille maskinen, så derfor må vi hellere producere større serier for at udnytte kapaciteten. Virksomheden måler måske medarbejderne på, at udnytte kapaciteten bedst muligt. Denne nøglesuccesfaktor vil medvirke til at skabe overproduktion, da store serier ofte betyder en høj kapacitetsudnyttelse. Hvorfor er overproduktion slemt? Overproduktion skaber ekstra lagre af produkter, der ikke er nogen der har efterspurgt. Dette betyder, at vi får øgede omkostninger. Omkostningen ved at lagerføre et produkt er ca. 20 % af produktets værdi. (Her indgår bl.a. leje af lokaler, forsikring, afskrivninger, alternativ-omkostningen, håndteringsomkostninger, etc.). Tre ideer til at undgå overproduktion - Producer kun det antal eller den mængde kunden ønsker. Er omstillingstiden et problem, så arbejd med at reducere omstillingstiden på maskinerne, således at det bliver økonomisk rentabelt at reducere seriestørrelserne. - Implementer belønningssystemer som fokuserer på opfyldelse af leveringsmål og ikke på opfyldelse af kapacitetsudnyttelsesmålsætninger. På denne måde flyttes fokus hos den enkelte medarbejder fra produktionsmængde til leveringsopfyldelse. - Skab et produktionsstyringssystem, som trækker produktet igennem produktionen i stedet for at skubbe produktet i gennem. På denne måde vil der kun starte en produktionsordre op når der er et behov. Overproduktion betyder en forringet leveringsservice. De kundeordrer som kommer bagefter, vil blive forsinkede fordi der produceres varer, der bare skal lægges på lager. Overproduktion kan betyde øgede omkostninger til at behandle defekte produkter. Såfremt der er en slutkontrol, vil en overproduktion betyde, at der er flere fejlbehæftede produkter. Dette betyder flere omkostninger i fejlrettelser. Overproduktion betyder, at der skal flyttes unødigt mange produkter. Transport af produkter er at betragte som spild og medfører øgede omkostninger.

3 3 Defekte produkter Det er indlysende for alle. Det er spild at producere produkter som ikke er i orden. Defekte produkter koster penge i kun på kort sigt; men også på lang sigt. Defekter koster penge mange penge. Omkostningerne kan deles op i to typer: Interne omkostninger Dette er omkostninger som skal afholdes såfremt fejlen opdages inden produktet forlader fabrikken. Det kan dreje sig om omkostninger til reparation af produktet, scrap og forsinkelser af ordrer. Her taler vi ikke kun om den ordre hvor fejlen er opstået; men også om alle de ordrer som følger efter denne. Defekte produkter skal betragtes som en udfordring. Det betyder ikke at man skal reparere produktet; men det betyder at man skal finde årsagen til fejlen og tilrette denne for dermed at undgå fremtidige fejl. Toyotas filosofi går ud på at enhver fejl skal ses som en udfordring eller en mulighed for at forbedre processen snarere end at det er noget der skyldes dårligt arbejde. Eksterne omkostninger Dette er omkostninger til garanti, reparationer, servicebesøg, udskiftning af produkter, ekstra transportomkostninger for at afhente det fejlbehæftede produkt og levere et nyt. I værste fald betyder fejlen tabte kunder. Det er vigtigt at huske at de eksterne omkostninger er højere end de interne omkostninger. I det hele taget så gælder det at omkostningerne stiger, jo senere fejlen eller defekten opdages. Så det er vigtigt at en fejl eller et defekt produkt opdages så tidligt i produktionsprocessen som muligt. Opdages der et defekt produkt skal fejlen naturligvis rettes. Men det er endnu vigtigere at man finder årsagen til at fejlen opstod. Når årsagen er fundet skal der udarbejdes en procedure eller en ny arbejdsbeskrivelse som gør at en gentagelse undgås. Dette vil på lang sigt være langt det billigste. Denne erkendelse betyder også at de fleste kvalitetssystemer i dag beskæftiger sig med at forhindre fejl i stedet for at opdage fejl. Andre centrale begreber er kvalitet ved kilden og at kvaliteten skal sikres i Alle led i kæden (produktudvikling marketing salg produktion, indkøb, kundeservice, etc.).

4 4 Ventetider Sat på spidsen så kan man sige at ventetid er et udtryk for manglende respekt for kunderne eller samarbejdspartnerne. Man signalerer at min tid er mere værd end din Ikke nogen specielt god signalværdi at sende. Ventetid i produktionen er et tydeligt tegn på, at der er nogle processer der ikke fungerer hensigtsmæssigt. Der er ikke et uhindret flow i gennem fabrikken. Dette kan skyldes mange ting. Eksempler herpå kan være: Planlægningssystemet fungerer ikke optimalt. Dette skyldes ofte at systemet ikke er fordret med de korrekte grunddata omkring f.eks. bearbejdningstider på de enkelte maskiner. Der er flaskehalse i produktionen. En flaskehals betyder at en enkelt maskine eller en enkelt proces tager længere tid end de foranliggende processer eller maskiner. Dette kan skyldes at kapaciteten på den pågældende maskine eller proces er for lav. Men det kan også skyldes at arbejdsmængden i denne proces er for stor sammenlignet med de andre processer i flowet. Resultatet af dette er at der opbygges et lager foran denne proces eller maskine. De maskiner eller processer der følger efter står så og venter. Denne ventetid er spild. allokeret til en given produktionsordre og kan dermed ikke bruges til andre ordrer. Ventetid Tre ideer om hvordan man kan undgå ventetid: Sørg for at planlægningssystemet er opdateret med de rigtige grunddata, således at planlægningen hele tiden er meget tæt på virkeligheden. Find flaskehalsene i produktionen. Dette kan gøres ved hjælp af værktøjet Value Stream Mapping. Value Stream Mapping gennemgås ikke her; men for mere information henvises til et link fra University og Washington: ing.pdf Producer kun det der er nødvendigt mindre serier betyder et uhindret flow og dermed reduceres risikoen for flaskehalse og ventetiden reduceres. Hvorfor er ventetid slemt? Ventetid betyder en forlænget produktionstid sammenlignet med et uhindret flow. Det vil sige at ventetider reducerer anlæggets kapacitet. Ventedtid giver virksomheden forøgede lageromkostninger. De varer som står og venter bør betragtes som et mellemvarelager. Ventetid betyder en reduceret fleksibilitet i produktionen. De råvarer som står og venter foran en flaskehals er

5 5 Transport Kunder ønsker ikke at betale for at få deres varer transporteret rundt, hvis de ikke har hyret et transportfirma. Dermed betragtes alt transport som spild. Det kan være nødvendigt spild for at få varen flyttet fra produktionsstedet til kunden; men der er også meget unødvendig transport, som ikke skaber værdi med kundens øjne. Transport i den forbindelse er ikke kun transport uden for virksomheden; men også transport internt i virksomheden. - Mål den længde en medarbejder skal gå i forbindelse med omstilling af maskiner. Reduceret transporttid vil også reducere omstillingstiden. Hvorfor er unødvendig transport slemt? Transport betyder, at hvert produkt udsættes for ekstra håndtering. Dermed øges risikoen for skader på produktet, så det skal repareres eller i værste fald smides væk. Ekstrahåndtering har betydning for såvel produktiviteten, som for kvaliteten. Transport og kommunikation hænger sammen. Er afstandene store vanskeliggøres kommunikationen med øget risiko for kvalitetsproblemer. Ydermere, vil tilbagemeldingen om den manglende kvalitet også lide på grund af den store afstand, hvilket vil have betydning for den oplevede interne kundeservice mellem produktionsafdelingerne. 3 ideer til at undgå unødvendig transport - Identificer unødvendige transportveje og eliminer disse. Sikrer at produktionslayoutet betyder så korte transportstrækninger som muligt. - Sikrer at de medarbejdere der arbejder sammen om produktionen og er afhængige af hinandens ydelser arbejder tæt sammen således, at kommunikationsvejene bliver så korte som muligt. F.eks. kan en designafdeling placeres lige ved siden af eller i produktionsafsnittet, således at designerne og produktionsmedarbejdere kan kommunikere sammen, uden at skulle indkalde til formelle møder.

6 6 Overflødig bevægelse Unødvendig bevægelse opstår når medarbejderne bevæger mere end højst nødvendigt. Det kan være i forbindelse med omstilling af maskinerne eller i som følge af et uhensigtsmæssigt layout. Hvorfor skal vi undgå unødvendige bevægelser? - Produktionstiden forlænges Hvis medarbejderen skal bevæge sig (f.eks. strække sig for at nå det nødvendige værktøj eller gå for at finde værktøjet, da det ikke ligger ved arbejdsstedet) vil dette skabe en forlænget produktionstid, som ikke er værdiskabende. Disse forlængelser af produktionstiden kan hver for sig virke små og betydningsløse; men lægger man den ikke værdiskabende tid sammen som følge af unødvendige bevægelser så bliver det ofte til en mærkbar produktionstidsforlængelse. - Skaber dårlige ergonomiske forhold for medarbejderne. Hvis medarbejdere bevæger sig unødigt så skyldes dette ofte, at de ergonomiske forhold ikke er i orden. Dette betyder at medarbejderen kan risikere at få arbejdsskader og dermed bliver sygemeldt. Det er dog ikke kun det etiske forhold der vigtige i at fjerne de unødvendige bevægelser. Dårlige ergonomiske arbejdsforhold påvirker kvaliteten på den færdige vare. Toyota opfordrer således sine medarbejdere at tænke på og minimere den spildtype som et led i kvalitetssikringen. - Etabler et produktions layout som reducerer unødvendige bevægelser. - Sikre at produktionslayoutet skaber det korrekte vare flow i gennemfabrikken så medarbejderne kan minimere deres bevægelser og produktet flyder den korteste vej igennem produktionen - Skab medarbejdermotivation for at sikre ergonomisk korrekt arbejdsplads. Etabler en incitamentsstruktur som belønner fokus på hensigtsmæssige bevægelser. Refrencer 3 ideer om hvordan man kan undgå unødvendigt lager - Implementer 5 S i produktionen. Sikre at det værktøj der skal bruges ligger på pladser som er tæt på der hvor det skal bruges således, at medarbejderen hurtigt og nemt kan finde værkstøjet. Sikre at hver ting har sin faste plads, så der ikke skal bruges tid på at søge efter det.

7 7 Overflødige processer Over-processering henviser til det spild som det, at skyde gråspurve med kanoner giver. Vi køber maskiner eller værktøj, der er overdimensionerede til den opgave de skal udføre. Det svarer til, at man sætter en jumbojet ind på ruten Billund Amsterdam. Maskinen er imponerende og kan tage 5 gange så mange passagerer, som der er behov for. Til gengæld er den så dyr, at flyve og vedligeholde, at der kun er råd til én ugentlig afgang. - Sikre at alle processer indbygget kvalitetssikring, således at det produkt der afleveres til næste led i kæden er fejlfrit. Hvorfor er over-processering slemt? - Over-processering betyder, at produktionen har større maskiner eller mere udstyr, end der er behov for. Det vil sige, at virksomheden har bundet ekstra kapital i produktionskapacitet, som virksomheden ikke har brug for. - Store maskiner med en høj kapacitet betyder ofte, at der skal produceres store serier, da maskinens kapacitet skal udnyttes til fulde. Dette medfører overproduktion jf. tidligere faktaark. - Store maskiner betyder en reduceret fleksibilitet i produktionen. Omstillingstiderne vil ofte blive længere og agiliteten i produktionen reduceres. - Produktionslayoutet kan risikere at blive forringet og den overproduktion som gennemføres, skaber ekstra transport og mellemlagre. 3 ideer til at undgå over-processering - Analyser hvor stor kapacitet der er brug for, under hensyntagen til den strategi og de planer der er lagt. Indkøb derefter en maskine, som lige præcis opfylder behovet. Husk at small is beautiful - Brug de mindre maskiner til den øgede mulighed, der vil være, til at skabe et uhindret flow og reducere transportvejene i gennem fabrikken

8 8 Lager I den ideelle verden ville der ikke være behov for et lager. Alle processer kører optimalt og der er et synkroniseret flow i gennem fabrikken. Vi ved alle, at det ikke altid er muligt, og der vil være et behov for et lager der dækker den forskel der er i mellem kundens ønskede leveringstid og den mulige produktionstid. Der er grundlæggende tre former for lager: råvare lager, varer i arbejde og færdigvarelager. Det kan være nødvendigt at holde et vist færdigvare lager på grund af usikkerheden og variationen i slaget. Råvarelagerstørrelsen er bl.a. afhængig af leveringstider fra leverandører. Varer i arbejde er alle de små mellemlagre der findes i produktionen. Ved at skabe et synkroniseret flow i produktionen kan disse lagre minimeres. Hvorfor er unødvendigt lager spild? - Lager betyder øgede omkostninger. Risikoen for at produkterne bliver ukurante og skal kasseres eller laves om er til stede. Huslejeomkostninger, afskrivninger forsikring, håndteringsomkostninger, etc. forøges. Den totale årlige omkostning ved at lagerføre et produkt er ca. 20 % af produktets værdi. - Størrelsen på sikkerhedslageret skal defineres. Der er mange måder at beregne størrelsen på sikkerhedslageret, der er tre variable der har betydning for sikkerhedslagerets størrelse, Disse tre variable; er variationen i afsætningen, det ønskede leveringsserviceniveau og lead time. Det er vigtigt at bemærke, at sikkerhedslagerets størrelse ikke skal afhænge af hvor mange produkter der sælges, men af variationen, af salget. Det er variationen der udtryk for den usikkerhed, der er i det fremtidige salg. - Skab produktionssystemer der trækker produktet i gennem en forsyningskæde, således at der kun genereres en produktionsordre når der er en reel efterspørgsel. - Et forøget lager betyder at mange af de andre spildtyper skjules. F.eks. kan et stort lager betyde at der overproduceres, eller at der ikke er styr på kvalitetsstyringen, således at mange defekte produkter produceres og derfor er det nødvendigt med et stort lager. En anden årsag kan være at produktions flowet ikke er optimalt og derfor er produktionstiden for lang. For at kunne oprette leveringsservice over for kunderne vil det være nødvendigt med et stort lager. Tre ideer til at undgå unødvendigt lager - Som tidligere nævnt er lageret mange gange et udtryk for at de andre 6 spildtyper er til stede. Elimineres disse spildtyper vil lageret automatiskreduceres.

Om Lean. Per Langaa Jensen, DTU. Projekt Leanus:

Om Lean. Per Langaa Jensen, DTU. Projekt Leanus: Om Lean Per Langaa Jensen, DTU Lidt historie Begrebet er formuleret i USA I 80 erne Forskningsprogram om automobilindustriens fremtid Sammenfatter erfaringer fra Japansk bilindustri specielt Toyota Toyota

Læs mere

Audit beskrivelser VSM

Audit beskrivelser VSM 2-2 V01 Er der for virksomheden: Kortlagt hvilke værdistrømme, der er i virksomheden? Punktet er opfyldt, hvis kortlægningen er dokumenteret og kendt af lederen, så den kan fremvises (den behøver ikke

Læs mere

Lean i forsyningskæden

Lean i forsyningskæden Lean i forsyningskæden Sådan fjernes spild og sådan skabes øget værdi i forsyningskæden Claus Fabricius LOGISYS A/S 20 års erfaring med sund fornuft Værdi Synergi Salgsudvikling Logistikudvikling Agenda

Læs mere

Når lean rykker ind på kontorerne...

Når lean rykker ind på kontorerne... Ledelsens Dag 2006 Når lean rykker ind på kontorerne... 11.25-12.40 7. november 2006 Mikkel Eriksen, me@valcon.dk, 20 10 76 37 Valcon 2 Lean er på alles læber i disse år Tre ud af fem industrivirksomheder

Læs mere

Lean i produktionen. Bjørn Strømboe Petersen SAS Institute A/S. Copyright 2006, SAS Institute Inc. All rights reserved.

Lean i produktionen. Bjørn Strømboe Petersen SAS Institute A/S. Copyright 2006, SAS Institute Inc. All rights reserved. Lean i produktionen Bjørn Strømboe Petersen SAS Institute A/S Six Sigma Agenda Lean i produktionen Hvorfor lean i produktionen? Udfordringer/faldgruber Hvordan understøtter SAS? Hvordan kommer jeg i gang?

Læs mere

Ledelsesmæssige udfordringer ved implementering af Lean. Appendiks A Værktøjskassen

Ledelsesmæssige udfordringer ved implementering af Lean. Appendiks A Værktøjskassen Ledelsesmæssige udfordringer ved implementering af Lean Værktøjskassen Afhandling HD (R) Forfatter: Lene Johannsen Vejleder: Bent Høgsted Dato: 1. december 2010 Værktøjskassen Begreber: Gemba Gemba betyder

Læs mere

Lean gammel vin på nye flasker SCKK Excellence om Lean og arbejdsgange

Lean gammel vin på nye flasker SCKK Excellence om Lean og arbejdsgange Lean gammel vin på nye flasker SCKK Excellence om Lean og arbejdsgange 3. april 2006 Jørgen Kjærgaard Lean i historisk perspektiv en del af kvalitetstraditionen med TQM og Excellence 2 Toyota Production

Læs mere

Lean filosofien og administrative Lean-værktøjer

Lean filosofien og administrative Lean-værktøjer Lean filosofien og administrative Lean-værktøjer Hvad er Lean? Lean er en produktions- og ledelsesfilosofi, der oprindeligt stammer fra den japanske bilindustri (Toyota). Lean produktion er trimmet produktion.

Læs mere

Lean Six Sigma i service

Lean Six Sigma i service Hvorfor du både bør anvende og i procesoptimering i servicevirksomheder Lene Tolstrup Christensen & Rune Josefsen, Kvalitor København 2007 Introduktion Vi kender alle historierne om store internationale

Læs mere

Økonomi og arbejdsmiljø

Økonomi og arbejdsmiljø Økonomi og arbejdsmiljø Produktivitet, kvalitet og arbejdsmiljø Jan Toft Rasmussen Dansk Metal Produktivitet, kvalitet og arbejdsmiljø Industriens Branchearbejdsmiljøråd PKA-værktøjets formål Virksomhedens

Læs mere

DI-version Kanban. Ledelsens vejledning Kanban - Ledelsens Vejledning Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6

DI-version Kanban. Ledelsens vejledning Kanban - Ledelsens Vejledning Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6 DI-version 2013-10-08 Kanban 2-4-1 - Kanban - Ledelsens Vejledning - 2013-10-08 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6 Instruktion til kaizenleder Rettigheder DI ejer alle rettigheder til denne instruktion.

Læs mere

Hvordan styrer man så en Lean-forsyningskæde, hvor kunder og leverandører er afhængige af hinanden?

Hvordan styrer man så en Lean-forsyningskæde, hvor kunder og leverandører er afhængige af hinanden? Lean-forsyningskæde Under et Lean-forsyningskædeprojekt for et par måneder siden stillede en af leverandørerne følgende spørgsmål: Er det muligt at være Lean, når man er leverandør til en kunde, som arbejder

Læs mere

De 8 spildtyper i administration

De 8 spildtyper i administration De 8 spildtyper i administration Spild er aktiviteter som ingen kunder efterspørger eller har brug for. Erfaring viser, at op til 95% af aktiviteterne i en organisation ikke skaber værdi for kunderne!

Læs mere

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive Side 1 af 5 ISO/TS 16949 - Automotive Standarden ISO/TS 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen

Læs mere

HECO International A/S udvikler, producerer og sælger såkaldte Stempelstangspakdåser

HECO International A/S udvikler, producerer og sælger såkaldte Stempelstangspakdåser HECO International A/S case Produkter og marked: HECO International A/S udvikler, producerer og sælger såkaldte Stempelstangspakdåser til 2 takts dieselmotorer, der optimerer driften i for eksempel motorer

Læs mere

VSM Forberedelse til værdistrømsanalyse Fase 0

VSM Forberedelse til værdistrømsanalyse Fase 0 Værdistrømsanalysen (Value Stream Mapping - VSM) er den første aktivitet i fasen Konvertering i virksomhedens leanrejse. I fasen Konvertering ændres varestrømmen, arbejdspladsernes og maskinernes placering,

Læs mere

AALBORG UNIVERSITET SKRIFTLIG EKSAMEN I ERHVERVSØKONOMI 2. JUNI 1997

AALBORG UNIVERSITET SKRIFTLIG EKSAMEN I ERHVERVSØKONOMI 2. JUNI 1997 AALBORG UNIVERSITET HD-STUDIERNE SKRIFTLIG EKSAMEN I ERHVERVSØKONOMI 2. JUNI 1997 Opgaverne vurderes med følgende vægte: Opgave l: 50% Opgave 2: 25% Opgave 3: 25% 100% /06 1 Virksomheden Tapokys AJS producerer

Læs mere

Lean og arbejdsmiljø - prøv Lean på egen krop

Lean og arbejdsmiljø - prøv Lean på egen krop Lean Konceptet 18. sep. 08 Lean og arbejdsmiljø - prøv Lean på egen krop Hvad og hvorfor Lean? - Hvad er Lean og hvad kan det bruges til? Agenda Hvad er Lean? Hvorfor Lean? Hvad er konsekvenserne for medarbejderne?

Læs mere

Lean processen skal sikre at vi er i stand til at:

Lean processen skal sikre at vi er i stand til at: Lean Enterprise med TPM-RCM Elementer Lean Lean processen skal sikre at vi er i stand til at: producere kvalitet til tiden, ikke hver gang, men hver eneste gang vi ønsker det og til lavest mulige omkostninger

Læs mere

LEANREJSEN Broen Lab Division

LEANREJSEN Broen Lab Division Assens uge 43-2012 LEANREJSEN Broen Lab Division Små skridt på vejen mod perfektion 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Forord...3 Resultat af Broen Lab Divisions Leanrejse...4 5s og Flow...4

Læs mere

Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 5.1

Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 5.1 Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 5.1 Konkurrenceparametre Leveringssikkerhed Virksomhedens fokus i forhold til produktionsfunktionen. Leveringssikkerhed betyder, at ordren leveres

Læs mere

Erhvervsøkonomi Niveau A

Erhvervsøkonomi Niveau A Højere Handelseksamen Handelsskolernes enkeltfagsprøve maj 2006 06-0-1 Erhvervsøkonomi Niveau A Dette opgavesæt består af 4 dele, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige

Læs mere

Lean I Mikrofyn. Lean i Mikrofyn "It is not enough to wish, think or hope. To succeed, you must act!"

Lean I Mikrofyn. Lean i Mikrofyn It is not enough to wish, think or hope. To succeed, you must act! Lean i Mikrofyn "It is not enough to wish, think or hope. To succeed, you must act!" Machine Control Division 1 Lean I Mikrofyn Hvornår startede vi? Hvorfor startede vi? Hvad ville vi opnå? Hvad har vi

Læs mere

Adobe full screen = Crtl + L

Adobe full screen = Crtl + L Adobe full screen = Crtl + L Brugerlicens DI ejer alle rettigheder til denne præsentation For filer i formatet Adobe giver DI en brugerlicens til alle danske virksomheder. Brugerlicensen giver virksomheden

Læs mere

Brugerlicens DI ejer alle rettigheder til denne præsentation

Brugerlicens DI ejer alle rettigheder til denne præsentation VSM - Fase 0 Adobe full screen = Crtl + L Brugerlicens DI ejer alle rettigheder til denne præsentation For filer i formatet Adobe giver DI en brugerlicens til alle danske virksomheder. Brugerlicensen giver

Læs mere

VSM-p - Fase 2 Version: 2015-07-15

VSM-p - Fase 2 Version: 2015-07-15 Fremtidig værdistrøm. Noterne til værktøjet indeholder de supplerende informationer og emner, som underviser kan anvende til at opnå en dybere indsigt i værktøjet. Noterne bør erstattes af undervisers

Læs mere

1. Forord:... 2. LivingLean i dagligdagen er... 3. 2. LivingLean NCC intro... 4

1. Forord:... 2. LivingLean i dagligdagen er... 3. 2. LivingLean NCC intro... 4 1. Forord:... 2 LivingLean i dagligdagen er.... 3 2. LivingLean NCC intro... 4 Tillid og samarbejde... 4 Værdi og spild... 5 Opstart nye pladser... 6 3. Værktøjskassen... 7 Tavlemøder... 7 5S... 8 Værdistrømsanalyser...

Læs mere

Projekt Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller forretningsmodeller.dk. 5S LEAN Værktøj

Projekt Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller forretningsmodeller.dk. 5S LEAN Værktøj Projekt Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller forretningsmodeller.dk 5S LEAN Værktøj 2 Sorter og smid væk Dette første S betyder, at alt i hvert arbejdsområde eller i hver produktionscelle skal gås

Læs mere

TT-Plan. Realistisk grafisk produktionsplanlægning

TT-Plan. Realistisk grafisk produktionsplanlægning Realistisk grafisk produktionsplanlægning Grafisk gantt-plan i TT-Plan. På hver operation/bjælke anføres, hvilken ordre, kunde og vare, der er tale om.planen viser på samme tid ressourcebelastningen, hvordan

Læs mere

Velkommen til. The Visible Way. Kursus 1, Lean heavy, modul 5 (6) Focus Action Complete Practice. Lean heavy the best way

Velkommen til.  The Visible Way. Kursus 1, Lean heavy, modul 5 (6) Focus Action Complete Practice. Lean heavy the best way www.bischoff-academy.dk Velkommen til The Visible Way Focus Action Complete Practice Kursus 1, Lean heavy, modul 5 (6) www.bischoff-academy.dk, bischoff@bischoff-academy.dk www.bischoff-academy.dk Velkommen

Læs mere

Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder

Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder ROB-EX Scheduler til produktionsplanlægning ROB-EX Scheduler er en standardsoftwareløsning til produktionsplanlægning, som hjælper dig med at styre

Læs mere

WE KNOW HOW. Produktivitet. Service & Montage. Ergonomi & Sikkerhed. Data. Kvalitet

WE KNOW HOW. Produktivitet. Service & Montage. Ergonomi & Sikkerhed. Data. Kvalitet WE KNOW HOW AVN Teknik implementerer tekniske løsninger, som sikrer ergonomisk korrekt materialehåndtering. Vores løsninger indebærer sikkerhed, planlægning, opfølgning og vedligeholdelse. Produktivitet

Læs mere

SAS Standardarbejde i Administration og Service

SAS Standardarbejde i Administration og Service DI-version 2014-12-17 SAS Standardarbejde i Administration og Service Alle rettigheder tilhører DI 2-5-4 - SAS - Ledelsens Vejledning - 2014-12-17 side 1 af 8 Instruktion til kaizenleder Rettigheder DI

Læs mere

TPM (Total Productive Maintenance) Forebyggende vedligeholdelse. Ledelsens vejledning. DI-version

TPM (Total Productive Maintenance) Forebyggende vedligeholdelse. Ledelsens vejledning. DI-version DI-version 2014-05-26 TPM (Total Productive Maintenance) Forebyggende vedligeholdelse Ledelsens vejledning Alle rettigheder tilhører DI 2-5-3 - TPM - Ledelsens Vejledning - 2014-05-2626 side 1 af 6 Instruktion

Læs mere

Hvad skal vi skal i gennem de næste 2 timer

Hvad skal vi skal i gennem de næste 2 timer Hvad skal vi skal i gennem de næste 2 timer Introduktion til LEAN De 5 grundprincipper Lean Værktøjer Spild Presentation af de 7 spildtyper Hvordan finder man spild 5 S Gennemgang af 5 S 5 S Spillet Hvad

Læs mere

En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation

En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation Lean virksomhed Få et hurtigt overblik over Lean En vej til tilfredse kunder og glade medarbejdere i en profitabel organisation Af Egon Kjær Jensen og Ann Møller Svendsen www.leanakademiet.dk - t: 70277909

Læs mere

Velkommen til. Lær at se lean som metode til udvikling i køkkenet! Ulla Lundstrøm 41 89 04 27 ulm@bdo.dk INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

Velkommen til. Lær at se lean som metode til udvikling i køkkenet! Ulla Lundstrøm 41 89 04 27 ulm@bdo.dk INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Velkommen til Lær at se lean som metode til udvikling i køkkenet! Ulla Lundstrøm 41 89 04 27 ulm@bdo.dk Forudsætninger for udvikling Viden Handle Reflektere Sætte fokus! Vurdere erfaring Fordele ved lean

Læs mere

Afleveringsopgave 1 Logistik

Afleveringsopgave 1 Logistik Afleveringsopgave 1 Logistik Besvaret af Trine Kornum Christiansen Spørgsmål 1 Analyser og vurder virksomhedens logistiske situation. Hansens Bryggeri A/S (herefter HB) har flere konkrete logistiske problemer:

Læs mere

Benny Poulsgaard Supply Chain Director Carletti A/S emba. Lean og Agility, metoder til udvikling af SCM

Benny Poulsgaard Supply Chain Director Carletti A/S emba. Lean og Agility, metoder til udvikling af SCM Benny Poulsgaard Supply Chain Director Carletti A/S emba Lean og Agility, metoder til udvikling af SCM Agenda 1. Lean ledelse på Carletti 2. Lean & Agility 3. Innovative Teams og fleksible processer Carletti

Læs mere

Fold mulighederne ud med Microsoft Dynamics AX. Effektiv Proces Produktion v/ Benny Jepsen & Henrik Oxlund

Fold mulighederne ud med Microsoft Dynamics AX. Effektiv Proces Produktion v/ Benny Jepsen & Henrik Oxlund Fold mulighederne ud med Microsoft Dynamics AX Effektiv Proces Produktion v/ Benny Jepsen & Henrik Oxlund Hjertet i EG er branchefokus Hjertet i EG er branchefokus Brancheløsning Brancheviden Erfaring

Læs mere

Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis

Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis LASERSKÆRING REVOLVERSTANSNING Den foretrukne underleverandør Med mange års erfaring, en bred og alsidig maskinpark og ikke mindst en professionel

Læs mere

VSM. Værdistrømsanalyse for produktion. Øvelse. Lastbilfabrikken A/S. DI version

VSM. Værdistrømsanalyse for produktion. Øvelse. Lastbilfabrikken A/S. DI version DI version 2012-05-22 VSM Værdistrømsanalyse for produktion Øvelse Alle rettigheder tilhører DI 2-2-1 - VSM-P - Øvelse - Lastbilfabrikken - 2012-05-22 side 1 af 14 Rettigheder DI ejer alle rettigheder

Læs mere

Auditbeskrivelser for TPM

Auditbeskrivelser for TPM 2-5-3 V01 Udføres vedligeholdelse: Forebyggende på udstyr? Punktet er opfyldt, hvis det kan verificeres, at der udføres forebyggende vedligeholdelse på udstyr. Verifikationen kan opfyldes ved, at der er

Læs mere

STYRK SAMARBEJDET. med dine leverandører 3 dages trænings- og workshopforløb med din leverandør HVIS DU VIL VIDE MERE:

STYRK SAMARBEJDET. med dine leverandører 3 dages trænings- og workshopforløb med din leverandør HVIS DU VIL VIDE MERE: STYRK SAMARBEJDET med dine leverandører 3 dages trænings- og workshopforløb med din leverandør > Opnå et leverandørsamarbejde baseret på tillid, fælles værdiskabelse, samarbejde, tidlig involvering og

Læs mere

HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI. 31.maj 2006. eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI. 31.maj 2006. eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte 20J' 1 HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI 31.maj 2006 eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbeståraf4 opgaver, der vejledende forventes at indgå i bedømmelsen afden samlede

Læs mere

IMPLEMENTERING AF LEAN. Efter 9 år i Post Danmark

IMPLEMENTERING AF LEAN. Efter 9 år i Post Danmark IMPLEMENTERING AF LEAN Efter 9 år i Post Danmark IMPLEMENTERING AF LEAN 2 Post Danmarks organisation Bestyrelse Direktion Intern Revision Stabs- og Støtte Funktioner Kunderettede - forretningsenheder Interne

Læs mere

Bearbejdning af fremtidens vigtigste emner

Bearbejdning af fremtidens vigtigste emner Bearbejdning af fremtidens vigtigste emner 2006 2001 Ingemann Maskinfabrik fik i 2007 tildelt DS Håndværk & Industris Erhvervspris 2007 - og blev i årene 2001 og 2006 udråbt som Gazelle virksomhed af dagbladet

Læs mere

PREPARED BY.

PREPARED BY. OPTIMER DIN DRIFT MED MATEMATISKE MODELLER PREPARED BY FREJA 4PL SERVICES www.freja.dk Matematiske modeller kan være en stor hjælp til beslutningstagen og planlægningsaktiviteter på både et operationelt,

Læs mere

SUPPLY SERVICES 10 ALSO KOMPETENCEGUIDE KONTAKT ALSO

SUPPLY SERVICES 10 ALSO KOMPETENCEGUIDE KONTAKT ALSO SUPPLY SERVICES Hos ALSO ønsker vi langvarige partnerskaber. Derfor har vi skabt et end-to-endnetværk af services for vores forhandlere med ALSO som det centrale omdrejningspunkt. Det gør os til markedets

Læs mere

Frikadellens flugt? Hvordan får vi mest kvalitet for pengene?

Frikadellens flugt? Hvordan får vi mest kvalitet for pengene? Frikadellens flugt? Hvordan får vi mest kvalitet for pengene? Hvordan anvender vi kalkulation optimalt i forhold til brugeroplevelser og arbejdsmiljø? Kvalitetsudvikling - som en kontinuerlig proces Kvalitetsforudsætninger

Læs mere

Produktion III. Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion III til Microsoft Navision Axapta. forøger effektiviteten i produktionscyklussen.

Produktion III. Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion III til Microsoft Navision Axapta. forøger effektiviteten i produktionscyklussen. Produktion III til Microsoft Navision Axapta forøger effektiviteten i produktionscyklussen. Produktion III Produktionsserien til Microsoft Navision Axapta gør det muligt for producenter at styre hele Fordele

Læs mere

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald For virksomheden Flexiket A/S blev Region Midtjyllands projekt Rethink Business startskuddet til at give indspil til kundernes ressourcestrategier.

Læs mere

Lederens ressourceoptimering

Lederens ressourceoptimering Lederens ressourceoptimering 44568 Ohnos formel for servicevirksomheder Aktivitet Arbejde Spild 1 Fra stranger til runner Variation/ kompleksitet i behov Høj variation/ kompleksitet STRANGER Fokus på Opgaver

Læs mere

Velkommen til. www.bischoff-academy.dk. The Visible Way. Kursus 1 Lean light. Focus Action Complete Practice. Lean light the best way

Velkommen til. www.bischoff-academy.dk. The Visible Way. Kursus 1 Lean light. Focus Action Complete Practice. Lean light the best way www.bischoff-academy.dk Velkommen til The Visible Way Focus Action Complete Practice www.bischoff-academy.dk, bischoff@bischoff-academy.dk Kursus 1 Lean light Lidt historik Tiden før Lean rigtigt startede

Læs mere

Salgsprognose for halvår 2. halvår Total P super P alm

Salgsprognose for halvår 2. halvår Total P super P alm OPGAVE 3 Virksomheden Model2 A/S skal udarbejde budget for 2003. Model2 A/S producerer og sælger to elektroniske produkter, P super og P alm. Produktionen er organiseret i 2 produktionsafdelinger, A og

Læs mere

Pkt Tid Hvad Hvordan Visuelle midler Materialer

Pkt Tid Hvad Hvordan Visuelle midler Materialer UNDERVISNINGSPLAN Innovative forbedringsprocesser i postbranchen 1 dag Handlingsorienteret målformulering AMU Omhandler UV materialer fra bevilling 2012 13 9246 Kvalitetsarbejde i post 1 9247 Kvalitetsarbejde

Læs mere

Infoblad. IATF Automotive

Infoblad. IATF Automotive Side 1 af 5 IATF 16949 - Automotive Standarden IATF 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen i

Læs mere

Nyt Teknisk Forlag Logistik i virksomheden

Nyt Teknisk Forlag Logistik i virksomheden Figur 2.1 Logistisk effektivitet balancen mellem logistikomkostninger og leveringsservice. Fig. 2.2 Illustration af logistikomkostningernes tværgående retning. Fig. 2.3 Fordeling af logistikomkostninger.

Læs mere

VSM. Værdistrømsanalyse. Ledelsens vejledning. DI version

VSM. Værdistrømsanalyse. Ledelsens vejledning. DI version DI version 2012-02-05 VSM Værdistrømsanalyse 2-1-1 - VSM - Ledelsens Vejledning - 2012-02-059 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 5 Instruktion til ledelsen Rettigheder DI ejer alle rettigheder til

Læs mere

Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver.

Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver. Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver. Opgaverne blev delt ud efter elevernes niveau i virksomhedsøkonomi.

Læs mere

INDUSTRIENS LEAN-KØREKORT. Forretningsforståelse gennem brug værdistrømanalyse

INDUSTRIENS LEAN-KØREKORT. Forretningsforståelse gennem brug værdistrømanalyse INDUSTRIENS LEAN-KØREKORT Forretningsforståelse gennem brug værdistrømanalyse Program LEAN kørekortet og værdistrømanalyse Værdistrømanalyse med svømmebaner Formål med værdistrømanalyse Før værdistrømanalyse

Læs mere

Shop Floor SFS system til Microsoft Dynamics NAV

Shop Floor SFS system til Microsoft Dynamics NAV Shop Floor SFS system til Microsoft Dynamics NAV Et innovativt MES (Manufacturing Execution System) til planlægning og styring af produktionsordrer, som papirløst understøtter fordelingen af arbejdet på

Læs mere

Agenda. Hvad er LEAN 5S - LEGO Tavle og tavlemøder

Agenda. Hvad er LEAN 5S - LEGO Tavle og tavlemøder Agenda Hvad er LEAN 5S - LEGO Tavle og tavlemøder Hvad er LEAN? LEAN principper: Specificer, hvad der skaber værdi for kunden. Identificer værdistrømme, og fjern ikke-værdiskabende aktiviteter. Skab flow

Læs mere

DATAFANGST. Hvordan kan jeg leane mit kvalitetsarbejde med Datafangst. Af Kim Rønhof

DATAFANGST. Hvordan kan jeg leane mit kvalitetsarbejde med Datafangst. Af Kim Rønhof 1 DATAFANGST Hvordan kan jeg leane mit kvalitetsarbejde med Datafangst Af Kim Rønhof 1 2 Der er således 3 begreber i dagens oplæg Lean(e) Kvalitetsarbejde Og Datafangst 3 Først hvad er lean? Lean handler

Læs mere

Supply Chain Netværk Design

Supply Chain Netværk Design Supply Chain Netværk Design Indsigt og forretningsværdi Den Danske Supply Chain Konference København den 8. juni 2016 Formålet med i dag Give en generel forståelse af hvad supply chain netværk design er

Læs mere

Ordrestyret kvalitetssystem

Ordrestyret kvalitetssystem Hobro 2009 Revision 1 Ordrestyret kvalitetssystem Idegrundlag. Hobro Maskinfabrik ønsker at blive en anerkendt underleverandør og partner, fortrinsvis indenfor spåntagende bearbejdning. Hobro Maskinfabrik

Læs mere

Inspiration fra projekt Innovation: Virksomhedens udvikling arbejdspladsens fremtid

Inspiration fra projekt Innovation: Virksomhedens udvikling arbejdspladsens fremtid Inspiration fra projekt Innovation: Virksomhedens udvikling arbejdspladsens fremtid Hvorfor overveje at indføre innovation? Når vi i Danmark ikke kan konkurrere med udlandet på lønomkostningerne, må vi

Læs mere

Byggeri som en Produktion

Byggeri som en Produktion Netværket for Ledelse i Byggeriet Byggeri som en Produktion 1. Februar 2012 Sven Bertelsen 1 Hvad er det? TP WIP / CT 2 Hvorfor? Byggeri er en produktion Vi fremstiller noget Vi tror det er noget særligt

Læs mere

LEAN. 6. november 2014. kort fortalt. 6. november 2015 COPYRIGHT Lasse Ahm Consult

LEAN. 6. november 2014. kort fortalt. 6. november 2015 COPYRIGHT Lasse Ahm Consult LEAN kort fortalt 6. november 2014 - Vordingborg Er en moderne rädgivningsvirksomhed med hjemsted i Vordingborg pä SydsjÅlland. Jeg er 51 Är, uddannet Lead Auditor i Kvalitetsstyring, Lead auditor i MiljÇstyring,

Læs mere

Dataopsamling i produktion til anvendelse for procesoptimeringer

Dataopsamling i produktion til anvendelse for procesoptimeringer Dataopsamling i produktion til anvendelse for procesoptimeringer Case: Holmris Group Udarbejdet af Tanya Sørensen, faglig leder, Teknologisk Institut Om virksomheden Holmris Group består af 3 stærke brands:

Læs mere

DI version 2015-01-13. 5S og Flow. Ledelsens vejledning. 2-3-1-5S Og Flow - Ledelsens Vejledning - 2015-01-13 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6

DI version 2015-01-13. 5S og Flow. Ledelsens vejledning. 2-3-1-5S Og Flow - Ledelsens Vejledning - 2015-01-13 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6 DI version 2015-01-13 5S og Flow 2-3-1-5S Og Flow - Ledelsens Vejledning - 2015-01-13 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6 Rettigheder DI ejer alle rettigheder til denne instruktion. For filer i formatet

Læs mere

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction?

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Årsmøde 2008 - Lean Construction Construction Norge Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Pernille Walløe COWI A/S Parallelvej 2 DK-2800 Kongens Lyngby Direkte +45

Læs mere

Opgave 1: Sommereksamen maj 2000. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Sommereksamen maj 2000. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen maj 2000 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Lokalisering af og samspil mellem distributionsterminaler

Lokalisering af og samspil mellem distributionsterminaler Lokalisering af og samspil mellem distributionsterminaler Louise Tranberg DTU, Lyngby Logistisk optimering Hvordan optimeres den fysiske struktur og logistik i transportfirmaer? Hvor mange terminaler skal

Læs mere

Reduktion af arbejdskapitalen

Reduktion af arbejdskapitalen Leanrejsen 03. maj. 11 Leanrejsen Formål med lean Reduktion af arbejdskapitalen (Lagre + kredit til kunder - kredit fra leverandører) 2 1 Formål med lager Lager bruges til at sikre leveringer ved skift

Læs mere

NAVEKSA CADCONNECT PML NAVEKSA ITEMPLANNING IVD NAVEKSA SHOPFLOOR SFS NAVEKSA ORDERPRODUCTION MTO

NAVEKSA CADCONNECT PML NAVEKSA ITEMPLANNING IVD NAVEKSA SHOPFLOOR SFS NAVEKSA ORDERPRODUCTION MTO NAVEKSA CADCONNECT PML NAVEKSA ITEMPLANNING IVD NAVEKSA SHOPFLOOR SFS NAVEKSA ORDERPRODUCTION MTO MTO (Make to Order/ Fremstil til ordre ) til Microsoft Dynamics NAV En Dynamics NAV Manufacturing add-on

Læs mere

Brug matematiske modeller til at optimere din drift

Brug matematiske modeller til at optimere din drift Brug matematiske modeller til at optimere din drift Matematiske modeller kan være en stor hjælp i beslutningstagen-og planlægningsaktiviteter på både et operationelt, taktisk og strategisk niveau. Matematiske

Læs mere

Opgave 1: Sommereksamen 2. juni 1997. Spørgsmål 1.1: Spørgsmål 1.2: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Sommereksamen 2. juni 1997. Spørgsmål 1.1: Spørgsmål 1.2: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen 2. juni 1997 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor

Læs mere

VSM-s - Fase 2. Version: 2015-07-17. Fremtidig værdistrøm.

VSM-s - Fase 2. Version: 2015-07-17. Fremtidig værdistrøm. Fremtidig værdistrøm. Noterne til værktøjet indeholder de supplerende informationer og emner, som underviser kan anvende til at opnå en dybere indsigt i værktøjet. Noterne bør erstattes af undervisers

Læs mere

Uddannelse i Lean. Implement Consulting Group

Uddannelse i Lean. Implement Consulting Group Uddannelse i Lean Implement Consulting Group Information om uddannelsen Målgruppe Uddannelsen henvender sig til interne Lean konsulenter, ledere, projektledere og specialister, der skal i gang med eller

Læs mere

DELAFTALE 2 RAMMEAFTALE

DELAFTALE 2 RAMMEAFTALE BILAG 2 DELAFTALE 2 RAMMEAFTALE På levering af høretekniske hjælpemidler til KomUdbud Januar 2017 Indholdsfortegnelse 1 Parterne...3 4 Rammeaftalen...3 Stk. 4.5. Aftaleperiode...3 Stk. 4.6. Opsigelse af

Læs mere

VSA. Hvordan skaber vi et overblik over produktionen, så vi kan skabe forbedringer for hele værdikæden

VSA. Hvordan skaber vi et overblik over produktionen, så vi kan skabe forbedringer for hele værdikæden VSA Hvordan skaber vi et overblik over produktionen, så vi kan skabe forbedringer for hele værdikæden 2013 Lean Akademiet - Danmark Hvordan skaber vi et overblik over produktionen, så vi kan skabe forbedringer

Læs mere

Lean og arbejdsmiljø. Musikhuset, Esbjerg Onsdag d. 24. September 2008

Lean og arbejdsmiljø. Musikhuset, Esbjerg Onsdag d. 24. September 2008 Lean og arbejdsmiljø Musikhuset, Esbjerg Onsdag d. 24. September 2008 Kvalitets-, miljø- og sikkerhedschef Dorthe Petersen Mail: dp@sky-light.dk / dope12@esenet.dk Virksomheder, der igangsætter en Lean-kur

Læs mere

I denne forberedelse til værdistrømsanalysen guides områdets ledelse gennem de forhold, der bør overvejes inden eventen.

I denne forberedelse til værdistrømsanalysen guides områdets ledelse gennem de forhold, der bør overvejes inden eventen. Identifikation af kundeværdi er den første aktivitet i fasen Konvertering i virksomhedens leanrejse. Ved denne kaizenevent identificeres den værdi, virksomhedens ydelser har for kunderne. I fasen Konvertering

Læs mere

11. august 2004 Skriftlig eksamen (4 timer)

11. august 2004 Skriftlig eksamen (4 timer) 1/'1 1 Aalborg Universitet HD-studiet 1.del ERHVERVSØKONOMI 11. august 2004 Skriftlig eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbestår af4 opgaver, der vejledende forventes

Læs mere

DI s produktivitetsundersøgelse 2012. De tre P er Produktivitet, Produktivitet og Produktivitet

DI s produktivitetsundersøgelse 2012. De tre P er Produktivitet, Produktivitet og Produktivitet DI s produktivitetsundersøgelse 212 De tre P er Produktivitet, Produktivitet og Produktivitet Produktivitet som konkurrenceparameter Hvordan sikrer vi fortsat velfærd i Danmark? Det gør vi blandt andet

Læs mere

Målet er at skabe et roligt flow uden ventetid og bunker som i trafikken. Lean ideen. service og administration. Manager Bo Nielsen Rambøll Management

Målet er at skabe et roligt flow uden ventetid og bunker som i trafikken. Lean ideen. service og administration. Manager Bo Nielsen Rambøll Management Målet er at skabe et roligt flow uden ventetid og bunker som den grønne bølge b i trafikken Lean ideen service og administration Manager Bo Nielsen Lean i service og administration Lean er oprindeligt

Læs mere

Spørgsmål og svar til udbud af bærbare computere 2015/S

Spørgsmål og svar til udbud af bærbare computere 2015/S Spørgsmål og svar til udbud af bærbare computere 2015/S 244-443181 Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjort spørgsmål og svar. Alle spørgsmål og svar offentliggøres på http://www.ikast-brande.dk

Læs mere

Noter til underviser

Noter til underviser Slide 2-7 præsenteres af kaizenlederen, resten af kaizenspecialisten. Noter til underviser Det er en forudsætning, at der i forvejen er lavet 5S og flow i området. Det besluttes på forhånd, om der laves

Læs mere

Mobile energianlæg verdo.com/energy

Mobile energianlæg verdo.com/energy Mobile energianlæg +45 7010 0234 verdo.com/energy Den ideelle løsning når pladsen er trang Har du ikke plads til et separat kedelrum, eller ønsker du blot muligheden for mobilitet? Så er en blokvogn eller

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI 13. maj 2002 Prøveeksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI 13. maj 2002 Prøveeksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte l 127 Aalborg Universitet HD-studiet 1.del ERHVERVSØKONOMI 13. maj 2002 Prøveeksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af 3 opgaver, der vejledende forventes at

Læs mere

Virksomheden beskæftiger ca. 80 ansatte i produktionen og ca. 15 personer ink!. ledelsen i administrationen.

Virksomheden beskæftiger ca. 80 ansatte i produktionen og ca. 15 personer ink!. ledelsen i administrationen. Hoegaarden A/S er en virksomhed i sund økonomisk udvikling. Virksomheden fremstiller lette og vedligeholdelsesfrie produkter i glasfiber. Virksomheden beskæftiger ca. 80 ansatte i produktionen og ca. 15

Læs mere

Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder

Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder ROB-EX Scheduler til produktionsplanlægning ROB-EX Scheduler er en standardsoftwareløsning til produktionsplanlægning, som hjælper dig med at styre

Læs mere

Fig. 9.1 Fire SCM-strategier.

Fig. 9.1 Fire SCM-strategier. Lang Lean Reducere spild Hybrid Ordrepunkt gennem postponement Leverandørens Lead time Kanban Agilitet Kort Kontinuerlig disponering Quick response Forudsigelig Uforudsigelig Kundebehov Fig. 9.1 Fire SCM-strategier.

Læs mere

Toyota Material Handling i Europa

Toyota Material Handling i Europa Toyota Material Handling i Europa Total dækning Toyota Material Handlings netværk strækker sig over 30 lande i Europa med mere end 4500 mobile teknikere. Altid lokalt med global support Uanset hvor du

Læs mere

Kvalitet og fleksibilitet siden 1973

Kvalitet og fleksibilitet siden 1973 Medical Packaging & Logistics Ønsker i større fleksibilitet..? Grundvig.as giver jer muligheden og friheden til selv at kunne styre og justere jeres lager og logistik. Fleksibilitet Faste omkostninger

Læs mere

Kollaborativ svejserobot i produktionen: producerer nu efter ordre

Kollaborativ svejserobot i produktionen: producerer nu efter ordre Case story Migatronic A/S Fjerritslev Kollaborativ svejserobot i produktionen: producerer nu efter ordre Den tyske virksomhed L&S Technischer Handel GmbH i delstaten Nordrhein-Westfalen oplevede i 2016

Læs mere

TT-Plan. Realistisk grafisk produktionsplanlægning

TT-Plan. Realistisk grafisk produktionsplanlægning Realistisk grafisk produktionsplanlægning Grafisk gantt-plan i TT-Plan. På hver operation/bjælke anføres, hvilken ordre, kunde og vare, der er tale om.planen viser på samme tid ressourcebelastningen, hvordan

Læs mere

Kvalitet og fleksibilitet siden 1973

Kvalitet og fleksibilitet siden 1973 Medical Packaging & Logistics Ønsker i større fleksibilitet..? Grundvig.as giver jer muligheden og friheden til selv at kunne styre og justere jeres lager og logistik. Fleksibilitet Faste omkostninger

Læs mere

BILAG til vejledning af IKV. Vejledende svar til dialogspørgsmål i IKV-værktøjet Industriens LEAN-kørekort

BILAG til vejledning af IKV. Vejledende svar til dialogspørgsmål i IKV-værktøjet Industriens LEAN-kørekort BILAG til vejledning af IKV Vejledende svar til dialogspørgsmål i IKV-værktøjet Industriens LEAN-kørekort Vejledende svar til dialogspørgsmål i IKV-værktøjet Nedenfor ses oversigt over vejledende svar

Læs mere