Microsoft. fra Word 2003



Relaterede dokumenter
Skifte til PowerPoint 2010

Skifte til Excel 2010

Skifte til OneNote 2010

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Skifte til Access 2010

Skifte til Outlook 2010

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Udforske kommandoer på båndet De enkelte faner på båndet indeholder grupper, og hver gruppe indeholder et sæt relaterede kommandoer.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Indholdsfortegnelse Forord... 8 Købe eller leje Word Åbne Word 2013 i Windows Taster, mus/ergonomi samt flytte markøren rundt

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Huskesedler. Fletning af dokumenter til masseproduktion

JØRGEN KOCH. Word 2013 for alle

Startvejledning. Navigationsrude Brug navigationsruden til at bevæge dig rundt i din publikation og til at tilføje eller slette sider.

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Tilpas: Hurtig adgang

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Kommandonavn Ændringstaster Tast Menu Accepter Alle Viste. Accepter Ændringer Accepter Alle Ændringer. Accepter Afslut

IT/Tekstbehandling Grundforløb

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i dokumentet. Aktiver adgangstaster. Aktiver genvejsmenu (højreklik)

Word tips til skriftlig eksamen

Skrifttype og størrelse

Større skriftlig opgave i word

Sådan gør du Microsoft Excel 2013

Startvejledning. Microsoft OneNote 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Microsoft Word 2010 Grund DK

Rapport - Norge. Indhold

Huskesedler. Præsentation af tal i regneark. Microsoft Excel 2010

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side Margener.. side Sidehoved og sidefod... side Sidetal..

Huskesedler. Indskrivning og formatering af mindre tekster

Typografi og layout i Word 2010

Nogle tips til Explorer 7

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word thoremil.dk

Modul 2 - Computerens drev og tekstbehandling. Computerens netværksdrev og mappen dokumenter

Microsoft Excel Grundbog

POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster...

JØRGEN KOCH Word 2013 for alle

OFFICE 2010 OPGRADERING

Sådan styrer du dine sidetal Word

Microsoft Word fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen

Annemette Søgaard Hansen/

Microsoft Project 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

WORD 2010 LÆR DET SELV JES NYHUS WORD 2010 LÆR DET SELV. Nyt i Word 2010 Båndet, knappen Filer og værktøjslinjerne Formatering og tilpasning

Indhold fordelt på sider

Indholdsfortegnelse Forord... 5 Fodnoter og slutnoter... 6 Brevfletning Kommentarer (arbejde med kommentarer) Opret et indeks...

Microsoft Access 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende.

Indhold. Filbehandling. Tekstbehandling med Word. Layout med Publisher. Webdesign med WordPress. Surf på nettet med Explorer. Database med Access

JØRGEN KOCH Office til ipad

Nyheder i Microsoft Office Generelle nyheder. Efter kurset har du bl.a. fået kendskab til:

Kapitel 13 Arbejde med Typografier:

Huskesedler. Anvendelse af regneark til talbehandling. Microsoft Excel 2010

Microsoft Word 2007 for Seniorer

Startvejledning. Tilpasse udseende og design Giv dine tegninger et koordineret udseende med temaer og matchende farver. Find dem under fanen Design.

Fotoalbum MS Word 2007

Bliv en haj til. Opret det første dokument

Dispositionsvisning. Stort dokument. Demo Disponer din tekst. Øvelser Disponer din tekst

Grafik. Hurtige dele. Formular. Demo Billedværktøjer SmartArt Diagrammer. Øvelser Billedværktøjer SmartArt Diagrammer

Når du er færdig Efter vejledningen er gennemlæst kan dit Word ende med at se således ud:

Taster til arbejde med dokumenter. Oprette et nyt dokument. Åbne et dokument. Lukke et dokument. Gennemse et dokument

TORBEN LAGE FRANDSEN WORD 2007 GRATIS REJSEBØGER PÅ. Din bog er hentet fra ONLIBRI.DK

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder

Vigtige funktioner i Word 2003

OnLibri.dk. Word Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE

Word 2007 Vejledning til rapportskrivning

Informationsteknologi

Kursusbeskrivelse Microsoft Excel Grundkursus

Microsoft PowerPoint 2010

Huskesedler. Grafiske virkemidler til layout i tekst. Microsoft Word 2007

Huskesedler til Word 2010

Vælg Filer, Sideopsætning; sæt alle margener (top, bund, venstre, højre) til 2,5 cm og vælg knappen Standard ja til meddelelsen.

Ens (letlæselig) skrifttype i hele rapporten evt. en anden type til overskrifter (uden fødder). Skrifttyperne skal passe sammen i stil.

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere.

Et oplæg med PowerPoint bliver til.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

PowerPoint Indhold UNI C

EXCEL 2010 KURSUSHÆFTE TRIN 1 EXCEL 2010 KURSUSHÆFTE TRIN 1

Formatering, typografier og sidelayout (I)

1. Større opgaver i word

Kvikke sider om rapportskrivning Word-7 (XP)

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og moderne Office-pakke... Opgradering til Office KAPITEL ET... 7 Fælles funktioner i Office 2013

Genveje til Excel på MAC

Huskesedler til Microsoft Outlook Mail og kalender

Vejledning til ny brugergrænseflade i Navision 7.0

Introduktion til OneDrive. Windows-selvstudium: Side 11 af 11

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i præsentationen. Aktiver adgangstaster

INDHOLDSFORTEGNELSE. Tekstbehandling med Mac... Indledning. KAPITEL ET... 9 Hurtigt i gang med Pages. KAPITEL TO...

Bliv en haj til. Opret det første regneark

Modul 12, Word 1 Grundlæggende funktioner

Grundlæggende vejledning Navision

OFFICE 2010 OPGRADERING

Word XP Niv. 1 Side 1

Microsoft PowerPoint 2007

Transkript:

I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få mere at vide om de vigtigste dele i den nye brugergrænseflade, finde gratis kurser til Word 2010, finde funktioner som Vis udskrift eller dialogboksen Indstillinger, forstå, hvordan du kan udveksle dokumenter med andre, der ikke har Word 2010 endnu, og finde ud af, hvordan du får adgang til makroer og andre avancerede funktioner. Grupper på båndet Værktøjslinjen Hurtig adgang De kommandoer, der vises her, er altid synlige. Du kan føje de kommandoer, du bruger mest, til værktøjslinjen. Faner på båndet Klik på en fane på båndet for at få vist knapperne og kommandoerne på båndet. Hver fane på båndet indeholder grupper, og hver gruppe indeholder et sæt relaterede kommandoer. Her indeholder gruppen Afsnit kommandoer til oprettelse af opstillinger med punkttegn eller tal/bogstaver og til centrering af tekst. Backstage-visningen Klik på fanen Filer for at komme til Backstagevisningen, hvor du kan åbne, gemme, udskrive og administrere dine Wordfiler. Du kan afslutte Backstagevisningen ved at klikke på en af de andre faner på båndet. Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omarrangere et dokument ved at trække overskrifterne til denne rude. De ændringer, du foretager her, afspejles i dokumentet. Du kan også bruge ruden til hurtigt at finde rundt i lange dokumenter ved at skrive tekst i søgefeltet. Kontekstafhængige faner på båndet Nogle af fanerne vises kun på båndet, når du har brug for dem. Hvis du f.eks. indsætter eller markerer en tabel, får du vist Tabelværktøjer, som indeholder de to ekstra faner Design og Layout. Dialogboksstartere Hvis du får vist et dialogboksstarterikon ( ) ud for et gruppenavn på båndet, skal du klikke på det for at åbne en dialogboks med flere indstillinger for den gruppe. Skift mellem visninger Klik på disse knapper for at få vist det aktuelle dokument i visningen Udskriftslayout, Fuldskærmslæsning, Weblayout, Dispositioneller Kladde (tidligere Normal). Skjul båndet Har du brug for mere plads på skærmen? Klik på dette ikon, eller tryk på Ctrl+F1 for at skjule eller vise båndet. 2010 af Microsoft Corporation. Alle rettigheder forbeholdes.

Introduktion til Word 2010 Microsoft Hvor er mine menuer og værktøjslinjer? Hvis du er vant til at bruge Microsoft Word 2003, har du sikkert spørgsmål om, hvor du finder Word 2003-kommandoer og - værktøjslinjeknapper i Word 2010. Vi har mange gratis ressourcer, som du kan bruge for at komme i gang med Word 2010, herunder kurser og menu til båndet-vejledninger. Du finder disse materialer ved at klikke på fanen Filer i hovedprogramvinduet og derefter klikke på Hjælp. Klik derefter på Introduktion under Support. I Word 2010 er der et bredt bånd, der dækker det øverste af hovedprogramvinduet. Dette er båndet, og det erstatter de gamle menuer og værktøjslinjer. Hver fane på båndet indeholder forskellige knapper og kommandoer, som er organiseret i grupper. Når du åbner Word 2010, vises fanen Startside på båndet. Denne fane indeholder mange af de oftest benyttede kommandoer i Word. Det første, du ser i venstre side af fanen, er f.eks. Gruppen Udklipsholder med kommandoerne Sæt ind, Klip og Kopiér samt Formatpensel. Klik på linkene til de elementer, der interesserer dig, på den webside, der åbnes. Især menu til båndet-vejledningen er nyttig og kan spare dig masser af tid. Når du klikker på en Word 2003-kommando, får du vist, nøjagtig hvor kommandoen er placeret i Word 2010. I gruppen Skrifttype finder du kommandoer til at gøre tekst fed eller kursiv efterfulgt af gruppen Afsnit med kommandoer til at højre- eller venstrejustere eller centrere tekst og til at oprette opstillinger med tegn og tal/bogstaver. Udseendet på båndet justeres efter størrelsen på computerskærmen og opløsningen. På mindre skærme kan der være nogle grupper på båndet, hvor det kun er gruppenavnet, der vises, og ikke kommandoerne. Hvis det er tilfældet, skal du blot klikke på den lille pil på gruppeknappen for at få vist kommandoerne.

Ting, du muligvis leder efter Se i tabellen nedenfor for at finde nogle af de almindelige og velkendte ting, du muligvis leder efter i Word 2010. Selvom listen ikke er fuldstændig, er den et godt sted at starte. Du kan finde en komplet liste over Word 2010-kommandoerne ved at klikke på fanen Filer, klikke på Hjælp og derefter klikke på Introduktion. Hvis du vil... Skal du klikke på Og derefter søge i... Åbne, gemme, udskrive, få vist, beskytte, sende eller konvertere filer Backstage-visningen (klik på linkene til venste i visningen) Anvende formatering og typografier på tekst Grupperne Skrifttype, Afsnit og Typografier Indsætte tomme sider, tabeller, billeder, links, sidehoveder og sidefødder eller sidetal Grupperne Sider, Tabeller, Illustrationer, Link og Sidehoved og sidefod Indstille margener, tilføje sektions- og sideskift, oprette kolonner i nyhedsbrevstil eller tilføje vandmærker Grupperne Sideopsætning og Sidebaggrund Oprette en indholdsfortegnelse eller indsætte fodnoter og slutnoter Grupperne Indholdsfortegnelse og Fodnoter Oprette konvolutter eller etiketter eller foretage en brevfletning Grupperne Opret og Start brevfletning Kontrollere stavning og grammatik, få en ordtælling eller registrere ændringer Skifte mellem dokumentvisninger, åbne navigationsruden eller zoome ind eller ud Grupperne Korrektur og Opfølgning Grupperne Dokumentvisninger (visningen Normal kaldes nu Kladde), Vis og Zoom

Hvor er Vis udskrift? I Word 2010 vises Vis udskrift ikke længere i et separat vindue. Du kan finde funktionen i Backstage-visningen sammen med andre praktiske udskriftsrelaterede funktioner. Hvad er der sket med Funktioner Indstillinger? Leder du efter de indstillinger i Word, du kan bruge til f.eks. at styre, om der skal kontrolleres for stave- og grammatikfejl i Word, mens du skriver, eller om tekst formateres automatisk, mens du skriver, f.eks. ved at erstatte to bindestreger med en lang tankestreg? Klik på fanen Filer på båndet, og klik derefter på indstillinger. Dialogboksen Word-indstillinger åbnes, hvor du kan tilpasse indstillingerne og præferencerne for Word. Klik på fanen Filer på båndet, og klik derefter på Udskriv. I højre side af vinduet vises et eksempel på, hvordan det aktuelle dokument vil se ud, når det udskrives. Du kan bruge venstre side af vinduet til at finjustere indstillingerne. Du kan f.eks. ændre papirretningen fra Stående til Liggende, ændre papirstørrelsen eller vælge, om du kun vil udskrive den aktuelle side i stedet for hele dokumentet. Hvis du vil angive flere udskriftsindstillinger, skal du klikke på linket Sideopsætning under udskriftsindstillingerne eller klikke på fanen Sidelayout på båndet for at lukke Backstage-visningen og få vist andre indstillinger. Nogle af indstillingerne i dialogboksen Word-indstillinger gælder kun for Word. Andre præferencer, f.eks. farveskemaet, gælder for alle de andre Microsoft Office 2010-programmer, du har installeret.

Hav favoritkommandoerne lige ved hånden Værktøjslinjen Hurtig adgang øverst til venstre i programvinduet i Word indeholder genveje til de kommandoer, du bruger ofte. Når du føjer knapper til denne værktøjslinje, har du altid nem adgang til dine favoritkommandoer, også selvom du skifter til en anden fane. Klik på pilen på rullelisten ud for værktøjslinjen Hurtig adgang for at slå de kommandoer, der findes i genvejsmenuen, til eller fra. Hvis den kommando, du vil tilføje, ikke er vist på listen, skal du gå til den fane, hvor knappen vises og derefter højreklikke på den. I den genvejsmenu, der vises, skal du klikke på Føj til værktøjslinjen Hurtig adgang. Oprette egne faner eller grupper på båndet Hvis du laver en fejl, skal du ikke bekymre dig. Du kan bruge knappen Nulstil til at vende tilbage til standardindstillingerne. Du kan tilpasse kommandoerne på båndet ved at føje knapper til de grupper, hvor de skal vises, eller ved at oprette brugerdefinerede faner på båndet. Højreklik på en vilkårlig gruppe, og klik derefter på Tilpas båndet. I dialogboksen Word-indstillinger kan du føje kommandoer til dine egne faner eller grupper. Du kan f.eks. oprette en fane med navnet Hurtige dokumenter og derefter føje dine favoritkommandoer til en brugerdefineret gruppe på fanen. Det er ikke alle ældre Word-kommandoer, der vises på båndet, men de findes stadig. Hvis du ikke kan klare dig uden disse, kan du føje dem til båndet eller værktøjslinjen Hurtig adgang. I dialogboksen Word-indstillinger på listen Vælg kommandoer fra skal du markere Kommandoer, der ikke er på båndet. Derefter skal du finde den kommando, du vil bruge, og føje den til en brugerdefineret fane eller gruppe på båndet.

Introduktion til tastetip Microsoft Virker genvejstasterne stadig? Word 2010 indeholder genveje til båndet, kaldet tastetip, så du hurtigt kan udføre opgaver uden at skulle bruge musen. Genvejstasterne findes stadig i Word 2010. Hvis du kender en tastekombination, kan du bruge den. Ctrl+C kopierer stadig markerede oplysninger til Udklipsholder, Ctrl+S gemmer stadig ændringer i det aktuelle dokument, og Alt+F8 åbner stadig Makroer. Mange af de gamle menugenvejstaster med Alt-tasten virker stadig i Word 2010. Hvis du f.eks. trykker på Alt, F, I efter hinanden, åbnes dialogboksen Word-indstillinger (tidligere Funktioner Indstillinger). Hvis du trykker på Alt, I, B, C, åbnes ruden Clipart (tidligere Indsæt Billede) osv. Tryk på Alt-tasten for at få vist tastetippene på båndet. Når du begynder at skrive en tastekombination med Alt, får du muligvis vist et pop op-vindue som dette: Hvis du vil skifte til en fane på båndet ved hjælp af tastaturet, skal du trykke på tasten med det bogstav, der vises under fanen. I eksemplet ovenfor skal du trykke på N for at åbne fanen Indsæt, A for at åbne fanen Sidelayout, C for at åbne fanen Referencer osv. Når du har skiftet til en fane på båndet på denne måde, vises alle de tilgængelige tastetip for den fane på skærmen. Du kan derefter fuldføre sekvensen ved at trykke på den sidste tast for den kommando, du vil bruge. Hvis du vil gå et niveau tilbage i sekvensen, skal du trykke på Esc. Hvis du gør det flere gange i træk, annulleres tastetiptilstanden. Hvis du kender hele tastekombinationen for den funktion, du vil bruge, kan du bruge den. Hvis du ikke husker eller aldrig har lært nogen tastekombinationer med Alt-tasten, skal du trykke på Esc for at annullere og i stedet bruge tastetip.

Sådan arbejder du med andre, som ikke har Word 2010 endnu I Word 2010 (og Word 2007) bruges der et nyt filformat til at gemme filer. Hvis dem, du arbejder sammen med, bruger en anden version af Word, skal du ikke bekymre dig. Du kan stadig åbne og redigere ældre dokumenter i Word 2010 og dele dine filer med dem, der ikke har Word 2010 endnu. I Word 2010... Hvad sker der? Hvad skal jeg gøre? Åbner du et dokument, der er oprettet i Word 2003. Når du gemmer et dokument som en Word 2010-fil. Når du gemmer et dokument som en Word 2003-fil. I Word 2010-programvinduet får du vist [Kompatibilitetstilstand] ud for filnavnet på titellinjen. Dette fortæller dig, at selvom du er i Word 2010, arbejder du teknisk set stadig i et tidligere filformat, og at du ikke vil kunne bruge Word 2010-funktioner som de nye diagramværktøjer eller matematiske ligninger, før du har konverteret filen til Word 2010- filformatet. Hvis en person åbner dokumentet i Word 2003, vises der en besked med et link til et websted, hvor du kan hente den gratis kompatibilitetspakke. Det kræver dog, at de nyeste programrettelser og servicepakker allerede er installeret. Kompatibilitetspakken er påkrævet, hvis Word 2010-dokumenter skal kunne åbnes og bruges i Word 2003. Hvis du har anvendt de nye Word 2010-funktioner eller muligheder for formatering i dokumentet, f.eks. diagramværktøjer eller matematiske ligninger, får Word 2003-brugerne muligvis vist advarsler om funktioner, der ikke understøttes, eller formateringen. Det kan også være, at funktionen ikke vises i filen. Hvis en person åbner dokumentet i Word 2003, åbnes dokumentet på sædvanlig vis. Kompatibilitetspakken er ikke nødvendig. Hvis du har anvendt de nye Word 2010-funktioner eller muligheder for formatering i dokumentet, f.eks. diagramværktøjer eller matematiske ligninger, får Word 2003-brugerne muligvis vist advarsler om funktioner, der ikke understøttes, eller formateringen. Det kan også være, at funktionen ikke vises i filen. Hvis du vil afslutte kompatibilitetstilstanden og konvertere 2003-filen til det nye Word 2010-format, skal du klikke på Filer, klikke på Oplysninger og derefter klikke på Konvertér. Før du konverterer filen, skal du stille dig selv det spørgsmål, om du har brug for at arbejde på dokumentet sammen med andre, som stadig bruger Word 2003 (eller en ældre version). Hvis svaret er ja, kan det være en god idé at fortsætte med at arbejde i kompatibilitetstilstand, så du ikke fristes til at bruge de nye funktioner, der ikke understøttes i det ældre filformat. Hvis du tror, at der er mulighed for, at Word 2003-brugerne skal arbejde i dit Word 2010-dokument, kan det være en god idé at køre værktøjet Kompatibilitetskontrol for at sikre, at filen fungerer korrekt for dem. Du kan kontrollere kompatibiliteten ved at klikke på fanen Filer, klikke på Oplysninger klikke på Kontrollér, om der er problemer og derefter klikke på Kør kompatibilitetskontrol. Du får at vide, hvilke nye funktioner i Word 2010 der ikke understøttes i ældre versioner. Du kan derefter beslutte, om du vil fjerne disse funktioner for at undgå advarsler i Word 2003. Du behøver ikke nødvendigvis at gøre noget. Når du gemmer filen i det ældre Word 2003-filformat, køres kompatibilitetskontrollen automatisk, og du får besked om de funktioner, der ikke understøttes. Du kan derefter ændre filen efter behov.

Få linjeafstanden tilbage I Word 2003 er afstanden mellem linjerne 1,0 uden nogen tomme linjer mellem afsnit. I Word 2010 (og i Word 2007) er afstanden mellem linjerne blevet ændret til 1,15 med en tom linje mellem afsnit. Det kan være, at du foretrækker den samme linjeafstand som tidligere. Hvis du vil gendanne linjeafstanden i et helt dokument, skal du se efter kommandoerne i højre side af fanen Startside. I gruppen Typografier skal du klikke på den lille pil, der peger nedad, i Skift typografier. Peg derefter på kommandoen Typografisæt, og klik på Word 2003. Finde avancerede funktioner Hvis du planlægger at bruge Word 2010 jævnligt til at designe makroer, formularer og XML- eller VBA-løsninger (Microsoft Visual Basic for Applications), kan du føje fanen Udvikler til båndet i Word. Klik på fanen Filer på båndet, og klik derefter på Indstillinger. I dialogboksen Word-indstillinger skal du klikke på Tilpas båndet og derefter markere afkrydsningsfeltet Udvikler på den liste, der vises til højre. Klik på OK for at lukke dialogboksen Wordindstillinger. Fanen Udvikler vises nu til højre for fanen Vis. Hvis du på et senere tidspunkt beslutter, at du vil anvende linjeafstanden fra Word 2010 igen, skal du klikke på den lille pil i Skift typografier (i gruppen Typografier ), pege på Typografisæt og derefter klikke på Word 2010. Du kan finde flere oplysninger om at justere linjeafstanden i Word 2010 ved at trykke på F1 for at åbne Hjælp og derefter søge efter afstand mellem linjer eller afsnit. Tip! Hvis du kun vil indspille makroer i Word 2010, behøver du ikke at tilføje fanen Udvikler. Du skal blot klikke på fanen Vis og derefter søge efter gruppen Makroer til højre.