BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

Relaterede dokumenter
BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Vuggestuen Toppen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

BEVÆGELSESPOLITIK Idrætsinstitutionen Aktivarius

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

Alsidige personlige kompetencer

Læreplaner. Vores mål :

Guldsmeden en motorikinstitution

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Bevægelsespolitik. i Børnehuset Gravhunden

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Louisegårdens bevægelsespolitik

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution

PÆDAGOGISK IDRÆT I KASTANJEGÅRDEN

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven.

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Børnehusene Team Høngs. kost- og bevægelsespolitik. Sunde børn er glade børn

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Dagpleje med fokus på. rytmik og bevægelse

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Den pædagogiske læreplan

Georgs Æske er en integreret institution med en vuggestuegruppe en børnehavegruppe og en specialgruppe.

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

Læringsmål og indikatorer

Æblehuset s bevægelsespolitik

Motorik. Sammenhæng. Mål


OBSERVATIONSGRUPPE 4-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 4-årige

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

Pædagogisk læreplan Rollingen

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Krop og Bevægelse / Natur og Naturfænomener. Sprog.

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

Pædagogiske læreplaner

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers:

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Læreplaner Dagtilbud Ø-gaderne

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Læreplan for vuggestuegruppen

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Læreplan. Lystrup dagpleje

Transkript:

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt, at de hos os oplever glæden ved at bruge kroppen i fri leg og også i mere voksenstyrede fysiske aktiviteter. Kroppen er ikke kun et fysisk redskab, men en måde og at sanse og kommunikere med verden på. Det er vigtigt, at børnene lære at forstå og respektere egne og andres kropslige reaktioner, grænser og integritet. Er man tryg ved sin krop og kender dens styrker og muligheder har man et godt fundament at erobre verden ud fra. Et sundt og aktivt børneliv Bevægelsespolitikken bygger bl.a. på værdier som sundhed, aktivitet og læring. Sundhed Set i et bredt perspektiv sundhed for hele barnets udvikling, hvor f.eks. leg og bevægelse er afgørende for en sund livsstil. Men det handler i lige så høj grad om at have det sjovt med andre børn, at mærke glæden ved at udfordre kroppen og at gøre det sammen med andre. Aktivitet Kun aktive børn bliver fortrolige med deres kroppe og får lyst til bevægelse. Aktive børn får styrket deres knogler og samtidig forebygges overvægt, og vi ved, at fysisk aktive børn ofte er socialt stærke og har mere overskud til at lære nyt. Børn elsker at bevæge sig, og bevægelse og leg er grundlæggende elementer i deres fysiske, psykiske og sociale udvikling.

Læring Børn kan ikke sidde stille i hvert fald ikke ret længe af gangen. De kravler, ruller, cykler, løber, klatrer, sjipper og hopper. Børn lærer og oplever gennem kroppen og dens sanser, det er en af måderne at opleve verden på og en vigtig del af børns udvikling. Fysisk aktive børn er ofte socialt stærke og har mere overskud til at lære nyt.

FORMÅL Vi arbejder ud fra en viden om at børns bevægelsesvaner grundlægges i børnenes første leveår. Derfor er det oplagt, at vuggestuens fysiske rammer indbyder til bevægelse, og at personalet er klædt på til at igangsætte aktiviteter, der passer til børnenes motoriske udvikling, niveau og interesser. MÅL Vi har fokus på bevægelse for vuggestuebarnet. Vi vil styrke barnets evne til at styre og kontrollere sin krop og øge kropsbevidsthed og selvhjulpenhed med udgangspunkt i vores kulturelle profil. Vi ønsker, at lægge grunden til en kropslig, aktiv livsstil. Vi tager udgangspunkt i, at småbørns læreprocesser foregår bedst ved brug af hele kroppen. F.eks. læres sange bedst, hvis man kan bruge kroppen samtidigt, og det er meget sjovere at lære at tælle, hvis man hopper imens. MIDLER/METODE Vi arbejder med at øge kropsbevidstheden med; rim, remser og sanglege fortællinger/drama forskellige måder at stimulere grundmotoriske færdigheder (trille, kravle, hoppe, gå, balancere, danse, rutche, cykle på f.eks. gennem forhindringsbaner eller sanglege) skal der danses, sætter vi musik på, så børnene får rørt sig ved at hoppe og danse, og samtidig opleve glæden ved at gøre noget sammen med andre børnene får lov til at gå med bare tæer for at ikke at hæmme deres bevægelse der arbejdes med sansemæssige input gennem f.eks. fødder og hænder eller billeder af børnene klæbet på gulvet

Vi arbejder med at øge selvhjulpenheden med; at lade børnene øve deres motoriske færdigheder i alle hverdagssituationer en velfungerende krop skaber glæde, energi og muligheder for læring, og børnene viser os med al tydelighed, hvor vigtigt det er for opbyggelsen af selvværdet, at vide at man kan bruge og føle sig sikker på sin krop. Det giver stor glæde og stolthed hver gang barnet mestrer en ny færdighed f.eks. at kunne gå, klatre op og ned af en stol selv, tage tøj af og på, kunne øse op eller skære maden ud selv Derudover har vi bevægelse på følgende måder: Årlig idrætsdag i området Motionsdag før efterårsferien Ca. 3 gange ugentlig er der turgrupper med udfordringer i naturen eller med fokus på vores nærområde og vores kulturelle profil f.eks. biblioteket, havnen, kirken, troldeskoven, musikskolen Musik på musikskolen for de 2 årige børn Hjælpe til i hverdagen f.eks. rydde op, dække bord, tørre borde af o.s.v. Fagtesange, som øger kropsbevidstheden Motorik på stuerne Udnytte uderummet på legepladsen Gribe børnenes spontanitet og bygge bevægelse på Hvert år tager vi til børnekoncert i parken

HVAD MED DE BØRN SOM IKKE ER I BEVÆGELSE? Vi opfordrer barnet til at deltage og justere niveauet til det enkelte barn, så barnet oplever glæde og får en positiv oplevelse. Vi har samtidig tid og rum til at respektere det barn som har brug for at observere inden deltagelse. HVORDAN ER VI SOM VOKSNE? Børn skal have gode voksne forbilleder derhjemme og i vuggestuen. Forældre og pædagoger der ved deres egen nysgerrighed, aktiviteter og lystfyldte brug af kroppen viser, at det er sjovt og spændende at bruge kroppen er gode inspiratorer for børnene. Derfor indtager vi en aktiv rolle i børnenes aktiviteter og veksler mellem voksenstyrede og børnestyrede aktiviteter, og planlagte og spontant opståede aktiviteter. Vigtigst er, at vi voksne viser børnene, at det er rart og sjovt at bruge sig selv og sin krop. De voksne sørger for at være igangsættere til den fysiske udfoldelse og er ofte dem, der starter en leg eller viser børnene, hvordan man kan rulle ned ad en bakke, deltager i og opfordrer til rutsjeture, river blade eller graver huller i sandkassen. Vi er engageret, imødekommende, glade, fjollede og humoristiske. Vi er gode til at gribe hinandens idéer. Vi lader børnene løbe, råbe og lege vilde lege både ude og inde, men indenfor de gængse sociale spilleregler.

DOKUMENTATION/EVALUERING Vi holder øje med det enkeltes barns motoriske udvikling, og ser efter tegn på personlige kompetencer, som f.eks. en udbyggelse af selvhjulpenhedsniveauet, om børnene selv tager initiativ til tidligere legede lege, om hverdagssnakken rummer erindringer fra ture/ oplevelser, om vi ser genkendelsens glæde i øjnene på børnene, når der leges. FORANKRING Vi evaluerer bevægelsespolitikken på vores årlige pædagogiske dag i oktober.