Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Relaterede dokumenter
SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Læreplan for Selmers Børnehus

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

Vuggestuens lærerplaner

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Pædagogiske læreplaner i praksis

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej Thisted

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Læreplaner. Vores mål :

Alsidige personlige kompetencer

Pædagogiske læreplaner.

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Barnets sociale udvikling

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE

Pædagogisk læreplan Rollingen

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Pædagogiske læreplaner.

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Alsidige personlig udvikling

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Signe s Signe dagpleje

Pædagogiske læreplaner

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige.

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

Læreplan for vuggestuegruppen

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Pædagogiske læreplaner i børnehaven

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Transkript:

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Alle 6 temaer vil i det følgende blive beskrevet hver for sig. Det har dog ikke været muligt, at holde temaerne helt adskilt. De vil lappe ind over hinanden, men det vil hermed være med til, at det bliver mere naturligt at arbejde ud fra dem. Vi arbejder ud fra SMTTE-modellen som metode, samt syvkantsmodellen.

Evaluering/ nye mål: Vi vil løbende gennem hele året drøfte de 6 temaer på personalemøder. Dette vil danne grundlag for evalueringen af læreplanerne samlet, hvilket vil ske i december måned hvert år. I Januar og februar vil læreplanerne blive revideret, og der vil komme nye planer, som skal godkendes af bestyrelsen efterfølgende. Inklusion og Børn med særlige behov: Når der er et barn i Børnehaven, som har et særligt behov, vil der med udgangspunkt i læreplanerne blive udarbejdet individuelle handlingsplaner. Vi arbejder med ICDP metoden, som er en pædagogisk metode, hvor der lægges vægt på relationen mellem barn og voksen. Her er det den voksne der tager udgangspunkt i barnets ressourcer og ønsker, i stedet for barnets problemer og mangler. Endvidere anvender vi Lpmodellen, som er et redskab til at opnå forståelse af de faktorer, som udløser og opretholder adfærds-, trivsels- og læringsproblemer i dagtilbud. Når der er behov for det benytter vi os af Psykologisk pædagogisk rådgivning. Vi finder det vigtigt, at vi kender vores egen grænser for ekspertise, og søger derfor i samarbejde med forældre, hjælp hos PPR.

Barnets alsidige personlige udvikling: At mødes i en tryg social ramme, som støtter udviklingen af barnets selvbillede. At huske tiden i Børnehuset som en god tid, hvor barnet som person blev set, hørt og forstået. At de får selvtillid og selvværd. At have begreb om sin nære omverden (familie,navn, alder og adresse) At de kan modtage en kollektiv besked. At være nysgerrige og have lyst til at lære nyt. Personalet bestræber sig på, at tage godt imod børn og forældre, når de kommer ind i Børnehuset om morgenen. Vi vægter en hyggelig og rolig morgen, hvor der bliver sagt godmorgen, og børnene får sagt godt farvel til deres forældre, så både børn og forældre får en god start på dagen. Vi stiller alderssvarende krav med udgangspunkt i det enkelte barn. Børnene opmuntres og får ansvar. Vi er positive og roser børnene. Vi fanger børnenes interesser, med udgangspunkt i det der skaber lege og aktiviteter. Vi giver tid og plads til børnenes frie leg og fantasi. Vi arbejder pædagogisk anerkendende bl.a. ud fra ICDP metoden. Børnene bliver tilbudt aktiviteter i mindre og aldersopdelte grupper, således at der skabes rum til fordybelse.

Sociale kompetencer: At føle et tilhørsforhold i det sociale fællesskab i Børnehuset. At blive i stand til at udvise empati/indlevelsesevne overfor andre og udvikle sociale færdigheder. At sætte egne grænser og sige fra og til. At lære, at de ikke altid kan få opfyldt deres ønsker/forventninger til sig selv og deres omverden. At få lov at udvikle sig i sit eget tempo, da børns udviklingsniveau ikke kun er afhængig af alder, men også af kompetencer. At lære og vise hensyn til andre. At de kan tilsidesætte/udskyde egne behov. At de kan forstå og respektere regler. Vi arbejder bl.a. med at: Personalet anerkender barnet for det, dét er, og har fokus på barnets ressourcer frem for problematikker. Vi har samling, hvor børnene lærer, at alle har en plads i gruppen. Personalet er bevidst om, at vi er rollemodeller for børnene, og snakker med børnene om hvad der er rigtigt og forkert ud fra bl.a. vores fælles værdiord. De voksne respekterer, at børnene af og til vælger børn fra i deres leg. Samtidigt er vi bevidste om, at børnene skal lære at give plads til hinanden. Personalet er via deres faglighed bevidste om, at børnene ikke udvikler sig i samme tempo, men tager hensyn til det enkelte barns udvikling. Børnene bliver opdelt i forskellige grupper ved forskellige aktiviteter, men ved samlinger og spisning er børnene i faste alders blandede grupper. Personalet iagttager hvilke børn der leger med hvem. Hvis vi opdager et barn, der er udenfor fællesskabet, forsøger vi at inddrage barnet i de andre børns leg og fællesskab. Alle børn har en gåmakker når vi er på tur. Vi arbejder ofte med trin for trin.

Sprog: At have et alsidigt sprog, som de kan bruge som ressource i samværet med andre børn og voksne. At bruge og videreudvikle sproget gennem dagligdags aktiviteter. At få støtte i deres interesse og nysgerrighed for det skrevne sprog, herunder tegn, symboler, bogstaver og tal. At have interesse for at lege med lyde, rim, remser og lytte til en historie. At kunne løse konflikter verbalt frem for nonverbalt. Vi arbejder bl.a. med at: Børnene støttes i, at sætte ord og begreber på de oplevelser de har i dagligdagen. Eksempelvis at kunne fortælle om de oplevelser vi har haft. Vi læser, fortæller, leger sanglege, siger rim og remser f.eks. til vores daglige samling. Vi eksperimenterer med sproget, laver vrøvlesprog, rim og remser, synger og danser. Vi tilbyder alle 3-årige sprogvurderinger. Vi har dialogisk oplæsning. Børnehuset har en sprogansvarlig pædagog som jævnligt er på kurser.

Krop og bevægelse: At blive udfordret fysisk og opleve glæden ved at være i bevægelse. At være i forskellige bevægelsesmiljøer for at opnå kropsbevidsthed og udvikle deres sanser og motorik. At få kendskab til sund kost og god hygiejne. At kunne være grov - og finmotorisk selvhjulpen. At kunne side stille og koncentrere sig et stykke tid ad gangen. At kunne skrive sit navn. Vi arbejder bl.a. med: Vi er rollemodeller for børnene, ved at deltage aktivt i fysiske udfoldelser og vise glæde ved at være i bevægelse. Vi gør brug af gymnastiksalen. Vi tager i skoven og bruger naturens skiftende terræn og ressourcer for at styrke børnenes motoriske udvikling og sanser. Vi har motorik ugentlig. Vi snakker om, hvad vi spiser, og hvad der er sundt og usundt. Vi har besøg af tandlægen, så børnene lærer at passe på tænderne. Vi vasker hænder i forbindelse med madlavning, spisning, toiletbesøg og lign. Vi snakker med børnene om, hvorfor det er vigtigt, at vi vasker hænder både før og efter de forskellige aktiviteter. Børnene lærer at blive selvhjulpne ved middagsbordet, vi støtter børnene i at sende fadet med mad videre til det barn, der sidder ved siden af og når nogen af børnene beder om fx vandet.

Natur og Naturfænomener: At opleve mangfoldigheden i naturen. (opleve årstidernes skift.) At få førstehåndsoplevelser med dyr og planter, samt naturens materialer. At respektere og forstå naturen. At glæde sig ved at være i naturen. At have kendskab til årets gang. At erfare naturens rum for leg, fantasi og læring. Vi arbejder bl.a. med Børnene er ude at lege og på tur i al slags vejr, for derigennem at opleve årstidernes kommen og gåen. Børnene er i skoven og ved strand og sø, hvor de fordyber sig i naturen og dens muligheder. Personalet er opmærksomt på de naturoplevelser, der kan findes i det små. (F.eks. en snegl på vejen, en mariehøne på bladet og lign.) Vi benytter børnenes interesser for naturen og understøtter læring gennem egen viden og naturbøger. Vi informerer forældrene om vigtigheden af, at børnene har påklædning og fodtøj passende til årstid og vejr. Vi fanger haletudser og holder dem i akvariet, indtil de bliver frøer og tudser, for at følge deres udvikling. Derefter sætter vi dem ud, og snakker med børnene om, hvorfor vi ikke må blive ved at holde dem i fangenskab. Vi har højbede, som børnene er med til at så, holde og høste for at se udviklingen fra jord til bord / fra frø til plante. Vi fremstiller fuglefoder og følger de vilde fugle på foderbrættet. Vi har akvarier med fisk og skildpadder. Vi tænder bål og bygger huler på legepladsen.

Kulturelle udtryksformer og værdier: At deltage i og få viden om kulturelle traditioner og værdier. At deltage i lokale kunstneriske tilbud. (Herunder teater, museumsudstillinger, udstillinger på biblioteket og lign.) At deltage i forskellige kreative aktiviteter. At være nysgerrige og afprøver forskellige udtryksformer. At have begreb om sin omverden. (traditioner, kultur og lokalsamfund) Vi arbejder bl.a. med at: Vi hejser flaget, når børnene har fødselsdag og fejrer det med børnene. Vi fejrer årets almene traditioner såsom jul, påske, fastelavn og Sankt Hans. Vi går i teater, besøger biblioteket og de lokale museer og eventuelle udstillinger. Hvert år inviterer vi bedsteforældre til julehygge i Børnehuset. Vi igangsætter, støtter og formidler børnene i kreative udtryksformer, såsom at lave julepynt/gaver, male, tegne, klippe/klistre, synge, danse, klæde sig ud, bruge årstidens naturmaterialer til kreative ting såsom kastanjedyr, hybenkranse osv.