Barnets alsidige personlighedsudvikling.

Relaterede dokumenter
Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

Pædagogisk læreplan Rollingen

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Rollingen

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner. Vores mål :

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Signe s Signe dagpleje

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

Vuggestuens lærerplaner

Børnehavens lærerplaner 2016

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej Thisted

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Den voksne går bagved

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Barnets sociale udvikling

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

Pædagogisk læreplan for Stadil Vedersø Børnehus

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Læreplaner for vuggestuen Østergade

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Alsidige personlige kompetencer

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5

Pædagogisk læreplan

Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling.

Pædagogiske læreplaner.

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på.

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

Barnets alsidige personlige udvikling

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig!

Transkript:

Barnets alsidige personlighedsudvikling. At barnet udvikler kompetencer, så det kan indgå i sociale fællesskaber, og at barnet oplever sig som en værdifuld deltager i de sociale og kulturelle fællesskaber. At børnene udvikler sig til stærke og alsidige personligheder, som har respekt for, - og kan vise omsorg for andre. Vi skal sikre at børnene har gode relationer til både børn og voksne. Vi skal være bevidste om, at vi har en ordentlig omgangstone i børnehaven, både mellem børn og voksne, mellem børnene og de voksne imellem. Vi skal også være bevidste om, at vi behandler alle, både børn, forældre, og alle samarbejdspartnere der kommer i børnehaven med respekt. Vi arbejder på at gøre børnene selvhjulpne, for bl.a. at øge deres selvværd. I vores samlings stund sørger vi for at alle kommer til orde, og at de der har behov for det, bogstavelig talt har en voksen i ryggen, når de skal sige hvad de har på hjerte. Vi taler om hvem der mangler, og hvorfor de ikke er her, for at styrke fællesskabsfølelsen. Vi taler om at alle skal deltage, ellers går legen i stå. Vi taler om hvordan vi hjælper dem, der har svært ved at sidde stille i samlingen. Vi er bevidste om at de ældste børn, er dem der viser vejen for de nye børn, når vi leger sanglege og andre lege som skal 'læres'. Børn med særlige behov. Vi taler med børnene om, hvordan vi kan hjælpe det enkelte barn, så de kan deltage i samlingen, til spisning osv. Vi er ekstra opmærksomme på, at vores børn med særlige behov danner relationer med de andre børn. Børneperspektivet. Når børnene kommer om morgenen, sørger vi for at de bliver taget imod med et 'godmorgen', og hjulpet i gang med en leg, et spil, en plads ved tegnebordet, eller et knæ at sidde på. Børnehaven er indrettet hyggeligt med forskellige mindre kroge, som indbyder til leg, så børnene føler sig velkomne og hjemme.

Sociale kompetencer Sociale kompetencer udvikles i fællesskaber og gennem relationer til andre. Det er i børnehaven børnene mødes med andre børn, og det er derfor vores vigtigste opgave, at lære dem at danne venskaber, løse konflikter og acceptere hinandens forskelligheder. Børnene skal lære at sætte grænser og sige fra, og de skal lære at acceptere andres grænser. De skal lære at aflæse andres følelser og sætte sig i andres sted, udvikle empati. De skal lære at indgå i sociale relationer og lære at løse konflikter selv. Vi hjælper børnene med at finde legekammerater. Vi fordeler os på stuerne, så vi er tilgængelige for børnene, og så vi har mulighed for at opdage, når en konflikt er i optrapning så vi kan gribe ind og hjælpe med at løse konflikten, hvis det er nødvendigt. Vi lærer børnene at tale sig til rette og forstå hinandens reaktionsmønstre. Vi opfordrer børnene til at tage flere med i legen, hvis dette giver mening, men vi respekterer også, hvis de har en god leg i gang, hvor der umiddelbart ikke kan være flere med. Vi hjælper børnene i gang med at lege forskellige rollelege i den 'frie leg'. I samlingen og ved spisningen lærer vi børnene at vente på tur, vise respekt for -, og hjælpe hinanden. Børn med særlige behov. Børn med særlige behov hjælper vi som de øvrige børn, dog kan det være nødvendigt med en mere intens indsats. Børneperspektiv: Dagen i børnehaven er tilrettelagt så børnene kan overskue dagen, med dens faste rutiner. Dette mener vi giver børnene en ro, - at de ikke selv skal udfylde hele dagen, men rammerne er givet på forhånd. Grupperne på stuerne er aldersintegrerede, så de mindre børn naturligt lærer af de større børn. Stuerne er indrettet så der er plads til leg og fordybelse. Børnehaven er lille, så det er et overskueligt miljø, alle kender alle og vi er en stabil stab af voksne.

Sproglig udvikling. At børnene udvikler deres ordforråd, at de lærer at udtrykke deres følelser og tanker, og at de udvikler strategier så de kan regulere egne og andres adfærd. Metode: Vi arbejder meget med samtaler med børnene, vi er opmærksomme på at have åbne spørgsmål, og at vi ikke taler hen over hovedet på børnene, men drager dem med ind i samtalen. Vi holder samling hver dag, hvor børnene lærer at lytte til hinanden, de lærer at tale i en større forsamling og de lærer ikke at afbryde. I samlingen synger vi mange forskellige sange og sanglege, vi har flere dukketeater- kufferter, og vi siger rim og remser. Vi har højtlæsning flere gang om dagen, vi samtaler under måltidet og vi lærer børnene at have en ordentlig omgangstone. Vi sprogtester de 3 og 5-årige, som vi vurderer har behov for dette. Børn med særlige behov, stimuleres i de samme aktiviteter som de øvrige børn. Vi laver i perioder dialogisk læsning for en lille gruppe børn med særligt behov for ekstra sprogstimulering. Børneperspektivet: Børnene oplever et miljø, hvor man lytter til hinanden og hvor samtalen er en vigtig del af dagligdagen. De får læst historier, hvor deres ordforråd bliver forøget, og hvor deres sproglige opmærksomhed bliver skærpet. De voksne sørger for at være i øjenhøjde med børnene, så børnene er sikre på at blive set, hørt og forstået.

Krop og bevægelse. At børnene lærer og føler glæde ved at bruge og beherske deres krop. Metode: Vi bruger kroppen som en naturlig del af vores aktiviteter. Da vi bor på anden sal, er det en daglig øvelse at gå på trapper. Vi går til de forskellige legepladser og aktiviteter i byen, frem for at tage bus og metro. Vi har rytmik nede i salen to gange om ugen, én gang for de mindre børn og én gang for de større, så disse aktiviteter tager udgangspunkt i netop denne børnegruppes udviklingstrin. Hver dag i samlingen laver vi sanglege, hvor børnene er fysisk aktive og bruger hele kroppen. Vi er ude i det fri i gården hver dag, hvor børnene udover at forcere trapperne, kan løbe, cykle, gynge, lege med sand og spille fodbold. Derudover benytter vi byens mange legepladser, - især Wesselsgades legeplads, som kun ligger 5 min. herfra, bruger vi flittigt. På stuen står farver, papir og sakse fremme, så børnene frit kan bruge disse, og bl.a. få trænet deres finmotorik. Da vi bor på anden sal, kan vi ikke modtage børn med fysiske handicaps. Børneperspektivet: Børnehaven er indrette med borde og stole i børnehøjde, så børnene lettere kan indtage rummet. Vi opfordrer til mere stille lege når vi er indendørs, da vi er mange på lidt plads. Til gengæld er vi hver dag på vores store legeplads i gården, hvor der er rig mulighed for fysisk udfoldelse.

Naturen og naturfænomener: At bevidstgøre om natur og miljø. At understøtte børnenes interesse og nysgerrighed for naturen. At give børnene en forståelse for, at naturen er noget, vi skal værne om, og at naturen er en kilde til glæde og æstetiske oplevelser. Vi er ude i gården hver dag. Vi er nysgerrige på naturen sammen med børnene og italesætter vores fælles æstetiske oplevelser. Vi gør meget ud af at rydde op efter os selv i naturen, og snakker om det at være et skovsvin. Vi bruger byens mange parker og legepladser, og også Assistens Kirkegården med dens mange spændende træer og buske. Vi forspirer blomster, grøntsager og krydderurter inde i børnehaven, for senere at plante dem ud på vores taglegeplads. Vi tager ind i mellem i Hareskoven, på Vestamager og i Dyrehaven. Børn med særlige behov har lige så stor glæde og gavn af naturen, som alle vi andre. Børneperspektivet: Naturen er rig på oplevelser og fuld af lærdom. Børnene oplever naturens gang og vejrets luner, idet vi er i gården i næsten al slags vejr, året rundt. Naturen giver grund til undring og henrykkelse: 'Nej se, nu er det ikke et mandeltræ længere, - nu er det et blomstertræ!'

Kulturelle udtryksformer og værdier. At børnene får indsigt i og forståelse for kulturelle udtryksformer, og at de lærer at udtrykke sig på mange måder. Vi leger dagligt små dramatiseringer i samlings stunden, hvor alle børnene deltager på skift. Vi spiller jævnligt små teaterstykker, hvor børnene spiller rollerne. Vi har forskellige maleprojekter, hvor vi efterfølgende hænger billederne op til udsmykning. Vi gør meget ud af at fremhæve at alle billeder er flotte og har hver deres kvalitet. Nogen gange holder vi fernisering, hvor vi inviterer forældrene til at komme og se vores flotte kunstværker. Vi samler børnenes tegninger fra de starter i børnehave og til de stopper hos os. Tegninger bliver vist frem til deres afslutning, så alle kan se den udvikling de har været igennem, fra de startede som små, og til nu hvor de er store og skal i skole. Vi besøger flittigt byens mange børneteatre, og vi dramatiserer selv de gamle folkeeventyr med børnene i samlingen. Vi opfører 'Fyrtøjet' i Dyrehaven om sommeren, vi holder Nytårskur, hvor vi spiller forskellige 'kongelige', og vi laver cirkusforestilling, hvor alle børnene har roller. Vi opsøger København Kommunes sommertilbud med teater og musikoplevelser for børn, og når vi holder børnehavens fødselsdags fest inviterer vi vores husmusikanter til at underholde. Vi besøger byens museer, og maler selv kunst hjemme i børnehaven. Børn med særlige behov har ligeledes glæde af kulturen. Vi forbereder børnene grundigt inden vi tager af sted, og efterfølgende snakker vi om forløbet. Dette profiterer alle børn af, især børn med særlige behov. Børneperspektiv: Papir, farver, lim og sakse står fremme, så børnene selv kan gå i gang med at tegne og være kreative. Børnehaven er rig på udsmykninger børnene selv har lavet, og ting børnene og de voksne har haft med hjem fra ferier og rejser til det store udland. Vi har indrettet børnehaven så den er hyggelig, funktionsopdelt, praktisk og inspirerende at opholde sig i.