Indledning EGU rapport 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning EGU rapport 2016"

Transkript

1

2 Indledning EGU rapport 2016 Hermed rapport for 2016 vedrørende EGU (erhvervsgrunduddannelse) i Slagelse Kommune. Opgaven der er stillet af Slagelse kommune til Korsør ProduktionsHøjskole har været at skaffe 45 unge en EGU-uddannelse af en varighed på 2 år. Unge som ikke umiddelbart ville kunne gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Uddannelsen foregår hovedsageligt via praktik i privat eller offentlig virksomhed. Eleverne får elevløn svarende til lærlinges løn inden for sammenligneligt område. Generelt om Erhvervsgrunduddannelse (EGU) Lovgivning Loven om EGU blev vedtaget i EGU er et supplement til de øvrige ungdomsuddannelser og skal ses som et tilbud til de mindre bogligt indstillede unge med særlige behov, der ikke umiddelbart forventes at kunne gennemføre en af de øvrige ordinære ungdomsuddannelser. EGU er: Individuelt tilrettelagt uddannelse, der henvender sig til unge, som befinder sig i en utilfredsstillende uddannelses- eller beskæftigelsessituation i aldersgruppen år. Varer normalt 2 år (kan forlænges op til 3 år) og indeholder praktik i offentlig eller privat virksomhed kombineret med relevante elementer af eksisterende uddannelser. Mindst 20 uger og højst 40 uger må være skoleundervisning. Eleverne får efter uddannelsen dimittendrettigheder og kan derved optages i en arbejdsløshedskasse. Formålet med EGU er, at den unge opnår personlige, sociale og faglige kvalifikationer, som dels giver umiddelbar adgang til at fortsætte i en erhvervskompetencegivende uddannelse, dels giver grundlag for beskæftigelse på arbejdsmarkedet. Erhvervsgrunduddannelsen skal tillige bidrage til at udvikle interesse for og evne til aktiv medvirken i et demokratisk samfund. Kommunalbestyrelsen tilrettelægger i samarbejde med de lokale uddannelsesinstitutioner erhvervsgrunduddannelse for unge under 30 år, der: Bor i kommunen Ikke er under uddannelse eller i beskæftigelse Ikke har forudsætning for umiddelbart at gennemføre en anden kompetencegivende uddannelse. I skoleperioderne modtager eleven skoleydelse, der udbetales af kommunen. I praktikperioderne i en virksomhed gælder overenskomstmæssig elevløn, som virksomheden udbetaler. Ved offentlig ansættelse betaler Slagelse Kommune via EGU-budgettet elevlønnen.

3 Det er kommunalbestyrelsens ansvar, at kommunens unge tilbydes EGU. Kommunalbestyrelsen kan indgå aftale med andre institutioner om tilrettelæggelse af EGU, og det er så denne mulighed, der er benyttet i Slagelse Kommune. Rambøll har færdiggjort en rapport i marts 2016, hvor hovedkonklusionerne af analysen var: Udviklingen i EGU: Antallet af EGU-elever har været stødt stigende frem til 2012, hvorefter tilgangen til og bestanden på EGU siden hen har været stabil. Samtidig har elevgruppen ikke ændret sig betydeligt i perioden. Bortset fra at andelen af elever, der var 18 år eller yngre er steget. Eleverne bliver altså yngre på EGU. Når denne udvikling sammenlignes med elevernes gennemførelsesgrad, fremgår det, at det er de ældste elever, der har den højeste gennemførelse, hvor de yngste elever har det største frafald. Rapporten viser: - At et krav om en minimumskontakt mellem EGU-vejleder og EGU-elev (fx hver 14. dag) har stor betydning for gennemførsel. - At fællesaktiviteter for EGU-eleverne er en vigtigt faktor for gennemførelse. Fællesaktiviteter er eksempelvis sociale arrangementer som biografture, museumsbesøg eller udenlandsture. I nogle tilfælde er disse sociale initiativer kombineret med faglige oplæg om økonomi, SKAT og information om videre uddannelse. - At faste og gennemgående vejledere er vigtige. Styrker og barrierer ved EGU: Kommunerne peger i analysen på, at styrken ved EGU er, at uddannelsen er individuelt tilrettelagt, så den kan tilpasses den enkelte unges behov og forudsætninger samt arbejdspladsens årshjul og behov. Kommuner peger dog også på en række barrierer for anvendelsen af og udbredelsen af EGU. Den største barriere er økonomien omkring EGU, herunder: Bortfald af løntilskud til arbejdspladserne Høje lønsatser i forhold til elever på erhvervsuddannelserne De afsatte ressourcer i kommunerne. Effekter af EGU. Størstedelen af eleverne, der gennemfører eller afbryder EGU, fortsætter i beskæftigelse eller videre uddannelse efter endt EGU, men langt de fleste afbrudte elever, der overgår til offentlig forsørgelse, ender på kontanthjælp efter EGU. For de fuldførte elever er situationen den omvendte. Sandsynligheden for at ende på kontanthjælp reduceres markant, når eleverne gennemfører EGU sammenlignet med dem, der afbryder EGU.

4 Rambøll peger på, at EGU anvendes som trædesten for mange unge i forhold til at blive afklaret. En stor del af de afbrudte forløb er positivt frafald, hvilket vil sige, at eleverne starter i ordinær uddannelse. Sammenhængsanalysen viser desuden, at elevernes alder, og det at eleven har afsluttet folkeskolen forud for EGU, har en positiv betydning for elevens gennemførelse samt videre færd i uddannelse eller beskæftigelse. Rambølls konklusioner og iagttagelser stemmer overens med vores lokale erfaringer. Det er en gruppe unge som generelt har behov for en fast og gennemgående person, som kan råde og vejlede på såvel det personlig som mere generelle plan. Det vigtigt med jævnlig kontakt for at holde relationen ved lige. Tilsvarende er det i forhold til arbejdsgiver /praktikpladsen vigtigt, at der er en fast kontaktperson, der kan hjælpe med det praktiske, og også være budbringer mellem arbejdsgiver og elev. Vi oplever også, at en del EGU elever kan bruge uddannelsen, som den i Rambøll rapporten omtalte trædesten, i forhold til videre uddannelse - hyppigst erhvervsuddannelse. Mange af de unge, vi møder på EGU hader skolen, mangler selvtillid og er måske ordblinde eller har en psykiatrisk diagnose. Det er med andre ord unge, der ikke har ikke evnerne og/eller motivationen til at starte på en ordinær erhvervs- eller ungdomsuddannelse. Men med den håndholdte indsats med meget virksomhedspraktik har EGU positiv effekt for mange af de unge. Forhindringen omkring løntilskud til arbejdsgiverne, som også specifikt fremhæves i Rambøll rapporten, og som vi også har peget på i vores rapport fra 2015, blev midt i 2016 ændret, så der blev en form for ligestilling med ordningen på IGU (integrationsgrunduddannelsen.) Bonusordningen betyder, at private arbejdsgivere kan få et tilskud på 68 kr. pr. dag, hvor en EGU elev får løn fra arbejdsgiveren. Bonussen udbetales efter hver afsluttet praktikperiode. Bonusordningen er sat til at køre frem til juni Det er vi meget tilfredse med, omend det på den relativ korte tid er svært at konstatere effekten.

5 EGU i Slagelse Kommune i Slagelse Kommune har fastholdt en meget stærk placering på EGU landkortet. Der er i 2016 afviklet 1970 elevuger fordelt på 64 elever svarende til 49,24 årsværk á 40 uger. Hvis alle kommuner havde iværksat tilsvarende antal EGU-forløb som i Slagelse Kommune, beregnet på baggrund af indbyggerantal, så havde der været ca. dobbelt så mange i gang. EGU-uddannelsen er en del af strategien om at 95 % af alle unge skal have en ungdomsuddannelse, herunder Slagelse kommunes målsætning om ungdomsuddannelse til alle, som fundamentet for et kompetent voksenliv. Et trin højere uddannelse for alle, det er Slagelse kommunes målsætning. EGU er det første trin for en gruppe unge, som ellers ikke ville have fået nogen ungdomsuddannelse. Hvad karakteriserer de unge, der påbegynder EGU: Der findes nok ikke en typisk EGU-elev. Dertil er målgruppen for uddannelsen for bred, og det er vel netop uddannelsens unikke værdi, og det der gør den særlig. I EGUs ånd (individuelle forløb) har vi derfor valgt at beskrive alle elever, der har været indskrevet på uddannelsen i Vi håber, at det giver et indtryk af EGUs målgruppe, men også mulighederne for denne gruppe i forhold til EGU. Beskrivelse af de konkrete EGU forløb der har været i gang i 2016

6 1. Uddannelsesområde: Kloakservice Alder ved start:16 Start: august 2015 Slut: august 2017 Bor i plejefamilie, er diagnosticeret med ADHD samt let autisme, er bogligt udfordret. Eleven er glad og mødestabil og motiveret for uddannelse, er glad for sit praktiksted, har fundet sin plads. Eleven er ansat i lønnet praktik i et firma, der er specialiseret i kloakservice, hvor han bl.a. arbejder med at spule og reparere kloakker. Derudover deltager eleven i matematikundervisning på CSU, samt i diverse AMU kurser. Ufaglært arbejde inden for alt kloakrelateret arbejde. 2. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Alder ved start: 18 Start: juli 2017 Slut: juli 2019 Eleven har gået i specialskole, er meget udfordret på det boglige samt personlige/sociale plan. Eleven er opvokset i et hjem, hvor man ikke har talt meget sammen, og han fremstår derfor uvidende om mange ting, og man kan være usikker på hans sprog- samt begrebsforståelse. Eleven har et meget lille selvværd og undgår at blive udfordret, han er påvirkelig, modellerbar samt meget behovsstyret. God arbejdsmoral, mødestabil Eleven bliver ved EGU ens start ansat i en ungdomsklub. Det suppleres med relevant skoleophold. Der arbejdes fortsat på udviklingen på det personlige plan, for at kunne optimere elevens faglige udviklingspotentiale. Hvorvidt eleven hører til EGU målgruppen kan derfor være tvivlsomt. Elevens fremtid er uvis.

7 3. Uddannelsesområde: Servicemedarbejder Alder ved start: 23 Start: oktober 2015 Slut: oktober 2017 Eleven har tendens til at være depressiv, har oplevet en del svære ting i livet, har været hos psykolog og føler, det har givet ham nogle gode redskaber til at håndtere sine tanker. Eleven har røget en del hash, er ude af sit misbrug nu. Eleven har gennemført grundforløbet som tømrer mange år tilbage, men har pga. rod i livet aldrig formået at komme i gang med hovedforløbet, har i stedet været startet op på to andre grundforløb, som han har afbrudt før tid. Elven er meget høflig og imødekommende, er meget rolig at omgås. Eleven bliver fra uddannelsens start ansat som servicemedarbejder på et plejecenter, her arbejder han med vedligeholdelse ude såvel som inde, derudover deltager han i relevante skoleforløb, samt får gaffeltruckcertifikat. Ordinær uddannelse. 4. Uddannelsesområde: Kabelgraver Alder ved start: 19 Start: september 2015 Slut: august 2015 Eleven er stærkt ordblind, har gået på specialskole de sidste fire år af sin folkeskoletid, han har boet på opholdssted de sidste ti år. Eleven ser ofte nye opgaver som belastende og skal have tid til at føle sig tryg i opgaven. Eleven er mødestabil, meget aktiv og interesseret i sit arbejde. Eleven bliver fra start af EGU-forløbet ansat hos et entreprenørfirma, her får eleven praktisk erfaring i at grave kabler ned. Elevens uddannelsesplan bliver sammensat af praktik i virksomheden, fagligt matematik på ProduktionsHøjskolen samt relevante kurser inden for branchen, herunder et EGU forløb indenfor maskinførerområdet. Ansættelse i praktikvirksomheden som kabelgraver.

8 5. Uddannelsesområde: Kabelgraver Alder ved start: 22 Start: september 2015 Slut: august 2017 Eleven har tidligere været i gang med et EGU-forløb, dette blev afbrudt da han skiftede erhvervsretning. Eleven har gået i specialklasse siden 4 klasse. Han har en arveligt betinget hørenedsættelse. Har bestået grundforløbet til tømrer, ville gerne videre med uddannelse til bygge/montageteknikker, men magter ikke de faglige krav. Eleven er meget tændt på sit fag, han er positiv, taknemmelig over at have fundet en branche, hvor han har en chance for efterfølgende ordinær beskæftigelse. Eleven bliver fra start af EGU-forløbet ansat hos et entreprenørfirma, her får eleven praktisk erfaring i at grave kabler ned. Elevens uddannelsesplan bliver sammensat praktik samt relevante kurser inden for branchen, derudover skal eleven have kørekort, hvilket viser sig, at være meget svært for eleven at få. Ordinær beskæftigelse som kabelgraver i praktikvirksomheden. 6. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 25 Start: maj 2015 Slut: maj 2017 Eleven er af anden etnisk oprindelse og har tidligere været i gang med to forskellige grundforløb, men har pga. kulturelle samt sproglige besværligheder ikke kunne gennemføre dem. Eleven er humørfyldt, ved hvor hendes grænser går, har et godt tag på børn, er tosproget hvilket giver en god mulighed, for at blive ansat som ufaglært pædagogisk medarbejder efter endt EGU. Eleven er i praktik i en daginstitution, hvor en stor del af børnene er af anden etnisk herkomst end dansk, eleven får derfor mulighed for at udnytte sin to sproglige kvalifikationer til fulde, da mange af børnene er af samme nationalitet som eleven. Eleven deltager i et målrettet forløb på Produktionsskolen for EGU elever inden for det pædagogiske område, ligesom hun får undervisning i dansk som andetsprog. Ordinær ufaglært beskæftigelse inden for området.

9 7. Uddannelsesområde: Mekaniker Alder ved start: 21 Start: juni 2016 Slut: juni 2018 Eleven har tidligere fået afbrudt et EGU forløb, fordi han ikke passede sit arbejde, og var rodet ind i nogle kriminelle ting, der fyldte alt i hans hverdag. Eleven er kommet på rette fode igen, og er meget motiveret for at passe sit arbejde. Han kan være udfordret bogligt. Mødestabil, har talent inden for mekanikerbranchen. Eleven starter på værkstedsskole på et autoværksted, hvor han efter to måneder ansættes som EGU elev. Eleven deltager i relevante kurser inden for branchen. Ordinær uddannelse inden for området. 8. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 18 Start: september 2016 Slut: august 2018 Eleven har nogle udfordringer på det personlige plan. Hun kommer fra en familie med mange udfordringer, der ofte tærer på hendes kræfter, og hun skal fastholdes i, at fokus skal være på at passe sit arbejde, således at hun har et godt afsæt til at komme videre i uddannelse. Eleven er ordblind. Eleven er utrolig dygtig til at arbejde med børn, hun har en helt særlig flair for at se og forstå børn, ligesom hun er god til at bruge de teoretiske redskaber, hun bliver præsenteret for. Eleven bliver fra start ansat i en børnehave. Eleven modtager undervisning på CSU i brug af IThjælpemidler, ligesom eleven skal følge relevante kurser inden for det pædagogiske område. Ordinær uddannelse inden for området.

10 9. Uddannelsesområde: Metal Alder ved start: 20 Start: marts 2015 Slut: marts 2017 Eleven har store indlæringsvanskeligheder, han har afbrudt et grundforløb inden for smedefaget, da niveauet var for højt, og han på ingen måder kunne følge med på den teoretiske del. Han er god til at bruge sine hænder, men glemmer hurtigt selv meget små instrukser. Eleven har røget en del hash gennem hele sin ungdom, prøver at stoppe. Eleven er pligtopfyldende, meget mødestabil, er en høflig ung mand, dygtig til at svejse og lave masseproduktion. Eleven blev fra starten af sin EGU ansat først på værkstedsskole, derefter i lønnet praktik hos en metalvirksomhed, men måtte efter ca. 2. mdr. sige op, da han ikke kunne håndtere det psykiske arbejdsmiljø. Han startede herefter i værkstedsskole hos en anden metalvirksomhed, hvor han efterfølgende blev ansat i lønnet praktik. Den videre plan består af svejsekurser, samt skoleophold på ProduktionsHøjskolen, hvor han både tegner og producerer forskellige elementer. Eleven er i gang med at tage kørekort, men det er særdeles svært for ham at bestå teori delen. Eleven har haft tilknyttet en mentor i virksomheden, der primært har prøvet at hjælpe ham med at få kørekortet i hus, det er desværre endnu ikke lykkes. Ansættelse i en metalvirksomhed, der laver masseproduktion, eventuelt i praktikvirksomheden, hvis de har relevante arbejdsopgaver til ham. 10. Uddannelsesområde: Køkken/kantine Ung kvinde Alder ved start: 17 Start: august 2016 Slut: august 2018 Eleven har brug for at modnes, samt at lære at fokusere på en ting af gangen. Hun har haft en svær skolegang, hun er testet talblind, og har brug for at få både dansk og matematik via et EGU forløb. Eleven har et stort gå på mod, hun vil rigtig gerne lære, har stor mødedisciplin

11 Eleven ansættes på et plejecenter i køkkenet, her vil hun stille og roligt, få nye ansvarsområder, i takt med hun er klar til det. Eleven vil arbejde med madlavning såvel som rengøring. Eleven deltager i relevante kurser, bl.a. fødevarehygiejne, derudover skal eleven have undervisning i dansk og matematik på CSU. Eleven ønsker ordinær uddannelse, hvis eleven profiterer af den undervisning hun skal modtage i sit forløb, kan det måske blive en mulighed, men ordinær ufaglært beskæftigelse inden for området, er bestemt en realistisk mulighed. 11. Uddannelsesområde: Chauffør Alder ved start: 18 Start: september 2014 Slut: marts 2017, planen er forlænget Eleven er overflyttet fra en anden kommune. Har haft en fortid med småkriminalitet og manglende kontakt til sine forældre. Han har det svært på det boglige plan. Eleven er dygtig til sit fag, er motiveret for uddannelse, en stabil og god ansat. Eleven er fra starten ansat i en transportvirksomhed, med speciale i blokvognskørsel og han deltager i dele af chaufføruddannelsen på Selandia, hvorfra han bliver bortvist pga. for højt fravær. Eleven skal i stedet tage den sidste del af kvalifikationsuddannelsen på EUC Sjælland. Eleven skifter praktikplads umiddelbart inden afslutningen på EGU forløbet, da han finder et nyt praktiksted, hvor der er mulighed for efterfølgende beskæftigelse. Ansættelse som ufaglært chauffør. 12. Uddannelsesområde: Automontør Alder ved start: 17 Start: december 2016 Slut: december 2018 Eleven har en fortid, der trods hans unge alder, er overskygget af diverse kriminelle handlinger. Han kommer fra en ressourcesvag familie, og har mange psykiske udfordringer. Eleven er ordblind, har gået på specialskole, har ingen afgangseksamen. Eleven har et godt håndelag, er super tændt på sit fag, vil rigtig gerne optimere sine muligheder, for at få en god fremtid

12 Eleven starter på værkstedsskole hos en vulkanisør, herefter er planen, at eleven ansættes som EGU elev. Eleven skal have forskellige kurser inden for branchen, og skal have undervisning i brugen af IT-hjælpemidler på CSU. Fremtid Elevens fremtid afhænger på alle måder af elevens egen vilje og evne, til at fortsætte sin målrettede indsats, for at komme på fode igen. 13. Uddannelsesområde: Anlægsgartner Alder ved start: 18 Start: september 2016 Slut: september 2018 Eleven har gået på specialskole, er diagnosticeret med ADHD, er velmedicineret og fungerer bedst, ved at være fysisk aktiv. Han har været til optagelsesprøve i matematik på erhvervsskolen, men bestod ikke. Eleven er mødestabil, tændt på sit fag, høflig.

13 Eleven bliver ansat i kommunal entreprenør virksomhed, hvor han arbejder inden for det grønne område. Derudover skal eleven deltage i brancherelevante kurser på AMU niveau, samt have undervisning i matematik. Eleven får kørekort. Ordinær uddannelse inden for området 14. Uddannelsesområde: Lager Alder ved start: 17 Start: november 2015 Slut: oktober 2017 Eleven har en dårlig hukommelse samt koncentrationsevne. Han trænger til at blive modnet. Han har det svært med autoriteter og med at stå imod når tingene bliver lidt svære at håndtere, så vil han helst flygte fra situationen i stedet for at tage kampen op. Eleven er mødestabil og god til at tage fat, tager selv initiativ. Eleven starter ud med et skoleophold på Produktionsskolens anlægsgartner værksted. Derefter bliver han ansat i lønnet praktik på et Gods, til at pleje vildtet samt de grønne områder, og til at gå til hånde med små reparationer på diverse bygninger. Eleven finder hurtigt ud af det ikke er den branche han vil arbejde inden for. Han kommer derefter på værkstedsskole på et lager, her bliver han ansat som EGU elev efter kort tid. Eleven har fået kørekort og truckcertifikat. Derudover deltager eleven i matematikundervisning på Produktionsskolen. Ordinær uddannelse 15. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 17 Start: april 2016 Slut: april 2018 Eleven er meget genert, hun er skoletræt og mangler glæde i hverdagen. Eleven er bogligt udfordret. Eleven er imødekommende, super engageret, sød og høflig.

14 Eleven bliver fra planens start ansat som EGU elev i et aktivitetscenter for ældre mennesker, så eleven stille og roligt kan stifte bekendtskab med målgruppen, inden eleven skal arbejde med reel pleje af ældre mennesker. Eleven deltager i relevante kurser inden for området. Ordinær uddannelse 16. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 20 Start: juni 2015 Slut: juni 2017 Eleven er umoden, har tendens til depression og har det generelt svært med sig selv. Eleven er god til børn, har et godt overblik, byder gerne ind og tager en ekstra tørn. Eleven ansættes i en daginstitution, skoleophold består af kurser på SOSU skolen, samt et målrettet forløb på Produktionsskolen, for EGU elever inden for det pædagogiske område, Ordinær uddannelse inden for området 17. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Alder ved start: 18 Start: september 2015 Slut: august 2017 Eleven har gået på specialskole siden 5. klasse, og har afbrudt et grundforløb. Han er umoden, har svært ved at fastholde sig selv i opgaver og har brug for at få struktur og stabilitet i sit liv. Eleven er charmerende, altid i godt humør, danner gode relationer til børn og kollegaer. Planen består af et kort skoleophold på ProduktionsHøjskolen som forberedelse til efterfølgende praktik, der foregår i en fritidsklub. Derudover deltager eleven i et målrettet forløb på Produktionsskolen, for EGU elever inden for det pædagogiske område, Elevens fremtid er uvis.

15 18. Uddannelsesområde: Byg og anlæg Alder ved start: 20 Start: juli 2015 Slut: juli 2017 Eleven kommer direkte efter han har gennemført STU Erhverv. Han har en dårlig hukommelse, skal have gentaget tingene mange gange, han har en manglende tro på sig selv. Han har svært ved at tænke nye selvstændige opgaveløsninger ind. Eleven er meget høflig, vil gerne arbejde, er pligtopfyldende og stabil i sit fremmøde. Uddannelsesplanen er sammensat af værkstedsskole i et tømrerfirma, derefter kommer eleven i lønnet praktik i en periode i firmaet. Elevens skoleforløb vil være på ProduktionsHøjskolens Byg & anlæg værksted. Eleven vil efterfølgende være på værkstedsskole i et nyt tømrerfirma. Eventuelt ufaglært arbejde inden for byggebranchen. 19. Uddannelsesområde: Metal Alder ved start: 19 Start: juli 2015 Slut: juli 2017 Eleven har gennemført et grundforløb inden for produktion og udvikling, han har været ude i lidt småkriminalitet samt stofmisbrug. Han har brug for klare rammer og tydelige voksne omkring sig. Eleven har et smittende humør, han er en god arbejdskraft, tændt på sit fag. Eleven starter på værkstedsskole i et smedefirma, derefter bliver han ansat i lønnet praktik i samme firma, eleven får kørekort. Skoledelen vil bestå af relevante kurser inden for branchen. Ordinær uddannelse inden for smedeområdet. 20. Uddannelsesområde: Maskinfører/jordbrug Alder ved start: 17 Start: januar 2015 Slut: januar 2017

16 Eleven har gået i specialklasse i udskolingen. Eleven har brug for rammer og struktur, har det svært ved ukendte situationer, og med at skulle vente på at tingene sker. Eleven er utroligt interesseret i sit fag, han er vedholdende og en god og stabil arbejdskraft. Planen består af skoleophold på ProduktionsHøjskolen, værkstedsskole samt lønnet praktik i et firma der leverer service indenfor bl.a. snerydning, anlægsarbejde samt kørsel med traktor og jordvogne. Eleven deltager i brancherelevante AMU kurser, samt får traktorkørekort og kørekort til bil. Ordinær uddannelse inden for branchen 21. Uddannelsesområde: Lager Alder ved start: 19 Start: januar 2014 Slut: januar 2017, planen er forlænget Eleven har brug for at udvikle sine sociale kompetencer. Eleven er vokset med opgaven, han er mødestabil, modig og motiveret for uddannelse. Eleven er først på værkstedsskole på et lager, hvorefter han ansættes som EGU elev i virksomheden, han får truckcertifikat og deltager i andre relevante AMU kurser. Eleven tilknyttes i en periode en mentor i virksomheden. Planen er forlænget, da eleven havde brug for mere praktik. Ordinær uddannelse inden for området 22. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 18 Start: januar 2016 Slut: december 2017

17 Eleven har ADHD og er medicineret for det. Hun fortæller selv hun går på loftet hvis hun ikke tager sin medicin. Hun kan have svært ved at koncentrere sig, ligesom hendes hukommelse kan fungere dårligt. Eleven har brug for at modnes. Hun har ikke fuldført sin FSA. Eleven har et godt tag på børn, hun er nem at danne relation med, både for børn og kollegaer, er tændt på sit fag. Eleven bliver fra EGU ens start ansat i en daginstitution, eleven deltager i et målrettet forløb på Produktionsskolen, for EGU elever inden for det pædagogiske område. Eleven modtager undervisning i brug af IT hjælpemidler på VUC to gange om ugen. Ordinær uddannelse inden for området. 23. Uddannelsesområde: Delikatessemedarbejder Ung kvinde Alder ved start: 20 Start: oktober 2016 Slut: oktober 2018 Eleven har tidligere gennemført et EGU forløb inden for det pædagogiske område, men måtte sande, at det ikke var den branche hun skulle uddannes inden for. Eleven har det svært på det boglige plan, hun er usikker på egne evner og kunnen, og har brug for trygge rammer til at få en voksende tiltro til egne evner, til brug for videre uddannelse inden for området. Eleven er høflig, mødestabil og vil gerne arbejde Eleven bliver fra planens start ansat på værkstedsskole i en dagligvare butik, hvor de har en stor delikatesseafdeling. Derefter er eleven på skoleophold på Produktionsskolens køkken værksted, her vil hun primært skulle beskæftige sig med det kolde køkken. Ordinær uddannelse inden for området.

18 24. Uddannelsesområde: Skolebibliotek Alder ved start: 21 Start: september 2016 Slut: september 2018 Har en skade i hukommelsescentret som følge af for lidt ilt under fødslen. Har det især svært med dansk. Høflig, servicemindet, sympatisk Eleven ansættes fra planens start, på en skole, hvor han arbejder på biblioteket. Der har i de indledende snakke omkring eleven, været åbnet for, at eleven muligvis kan få ordinær beskæftigelse på biblioteket på sigt. Skoleophold planlægges løbende. Ordinær ufaglært beskæftigelse. 25. Uddannelsesområde: Servicemedarbejder Alder ved start: 17 Start: august 2016 Slut: august 2018 Baggrund og begrundelse for Kan have svært ved at holde sig til sandheden EGU forløb: Eleven har haft en turbulent barndom, og har boet i plejefamilie. Eleven bor i et bofællesskab for unge mennesker. Han kan have det svært psykisk og kan have svært ved at koncentrere sig om dagligdags gøremål. Eleven er imødekommende, arbejdsvillig er ikke bange for at påtage sig enhver stillet opgave. Eleven starter på skoleophold på Produktionsskolen, for at få ro på. Der er mange ting der spøger i elevens hoved, hvilket han skal have styr på, før han er parat til at komme ud i praktik. Ordinær ufaglært beskæftigelse inden for produktion, service, vedligeholdelse.

19 26. Uddannelsesområde: Maler Alder ved start: 19 Start: august 2016 Slut: august 2018 Svært udfordret bogligt, især hvad angår matematik. Eleven er sød og imødekommende, han er vellidt blandt jævnaldrende, mødestabil, god opbakning hjemmefra Eleven er på skoleophold på Produktionsskolens som forberedelse til efterfølgende praktik, derudover deltager eleven i matematikundervisning. Ufaglært ordinær beskæftigelse 27. Uddannelsesområde: Handel/butik Alder ved start: 20 Start: december 2016 Slut: december 2018 Har tidligere afbrudt et grundforløb inden for mad til mennesker. Eleven er ordblind Eleven er dygtig i et køkken, venlig, arbejdsom Eleven starter på skoleophold på Produktionsskolens køkken værksted, for at blive klargjort til arbejdsmarkedet, hvor den faglige retning er butik. Sideløbende deltager eleven i undervisning i brug af IT hjælpemidler på CSU. Ordinær uddannelse 28. Uddannelsesområde: Formidling/service Alder ved start: 22 Start: august 2015 Slut: august 2017 Eleven lider af angstanfald, og har et kæmpe selvhad, tager i perioder antidepressiv medicin. Eleven har gennem flere år arbejdet med sit selvværd sammen med diverse terapeuter, det seneste forløb var sammen med en kognitiv psykolog, det har virket så godt, at eleven blev klar til opstart af EGU.

20 Eleven er meget intelligent, kan alt han sætter sig for at ville lære, han er undersøgende og nysgerrig. Eleven ansættes på en vikingeborg. Her er han både med i formidlingsarbejdet, det praktiske arbejde, samt det mere administrative arbejde. Det har taget meget lang tid, at gøre eleven klar til at skulle deltage i skoleforløb. Han har det meget svært ved at skulle præstere, når fremmede mennesker skal vurdere på hans præstationer, det kan udløse nye angstanfald hos ham, og derfor går vi langsomt frem. Eleven deltager i et kursus hvor han lærer at smede over esse, han deltager i temadage sammen med de andre ansatte på vikingeborgen, derudover læser eleven engelsk på HF niveau. Eleven deltager også i AMU kurser inden for det grønne område. Ordinær uddannelse inden for historie, formidling el. lignende. 29. Uddannelsesområde: Butik/handel Ung kvinde Alder ved start: 21 Start: september 2015 Slut: september 2017 Eleven har ADD, der var ubehandlet indtil hun var 18 år. Hun er fundamentalt usikker på sig selv og omverdenen, har haft en opvækst præget af omsorgssvigt. Eleven er derudover stærkt ordblind. Eleven er meget smilende og imødekommende, mødestabil. Eleven ansættes fra EGU ens start i en butik, skoleopholdende vil være relevante kurser inden for branchen. Ordinær uddannelse. 30. Uddannelsesområde: Serviceassistent/rengøring Ung kvinde Alder ved start: 21 Start: juni 2015 Slut: juni 2017 Eleven har en hjerneskade, og har tidligere fuldført et EGU forløb inden for det pædagogiske område. Hun har gået på specialskole og er anbragt i plejefamilie, hun er psykisk sårbar, og har meget svært ved at blive en del af en gruppe. Det vurderes at eleven ikke besidder et realistisk billede af egen formåen. Eleven er meget omsorgsfuld og kreativ.

21 Eleven er på skoleophold på ProduktionsHøjskolens Café, her har hun opgaver inden for rengøring samt serviceopgaver. Eleven kommer på Højskole for at udvikle sit selvværd, det er så stor en succes, at eleven vælger, at tage orlov og fortsætte opholdet på Højskolen. Ufaglært beskæftigelse inden for rengøringsområdet. 31. Uddannelsesområde: Event, lyd og lys Alder ved start: 21 Start: august 2015 Slut: august 2017 Eleven er diagnosticeret med autisme, har gået i specialskole hele folkeskolen og bor nu i bofællesskab. Eleven er utrolig musikalsk, han er meget mødestabil, deltager aktivt i alle arbejdsprocesser inden for sit fag. Eleven er på skoleophold på ProduktionsHøjskolens musikværksted, her arbejder han både med at spille musik, lave lyd samt optager værkstedets produktioner. Eleven komponerer derudover musik til videoer der skal laves til værkstederne på Produktionsskolen. Assisterende tekniker inden for event, lyd og lys 32. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung Kvinde Alder ved start: 18 Start: august 2016 Slut: august 2018 Eleven har afbrudt et EGU forløb inden for butiksområdet. Eleven kan have tendens til social forbi. Trives ikke blandt mange mennesker. Eleven er meget konsekvent i sine beslutninger og handlinger, hvilket gennem tiden har givet bagslag. Servicemindet, stabil, tager initiativ.

22 Planen består af praktik i en daginstitution, samt deltagelse i relevante kurser. Ordinær uddannelse. 33. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung Kvinde Alder ved start: 21 Start: februar 2015 Slut: februar 2017 Eleven bliver overflyttet fra en anden kommune, meget kort tid inden hendes EGU er gennemført. Hun har altid gået i specialklasse, har fået tildelt en STU, men har på egen hånd afbrudt den 1 ½ år inden i uddannelsen. Er WICH testet af flere omgange, alle peger på massive indlæringsvanskeligheder. Har derefter prøvet med FVU og SOSU, men har ikke magtet nogle af delene, og er stoppet efter en kort periode. Mødestabil, vil gerne lære, gør sit bedste

23 Eleven har været i praktik i en daginstitution, her har hendes arbejdsopgaver primært været, at rydde op, lave frugt, kaffe, the mv. Eleven har deltage i EGU forløb på AOF målrettet det pædagogiske arbejdsfelt. Eleven kommer på Produktionsskolens pædagogiske værksted, da hun bliver overflyttet fra den forrige kommune. Efter gennemført EGU, skal eleven starte på en ny EGU inden for en anden branche, da det vurderes, at give eleven nogle bedre muligheder for ufaglært beskæftigelse fremadrettet, end eleven har inden for den pædagogiske branche. 34. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 19 Start: december 2016 Slut: november 2018 Eleven er født med vand i hovedet, og fik som spæd indopereret en sonde for at afhjælpe problemet. Eleven har altid gået i specialklasse og har været boglig udfordret. Har ingen afgangseksamen. Eleven er umoden og har brug for en tryg base, for at vokse og modnes. Eleven er glad, har gå på mod, god til børn, gør sit absolut bedste. Eleven bliver fra planens start ansat i en daginstitution. Eleven skal være i daginstitutionen for at udvikle sig og modnes, det forventes ikke, at eleven efterfølgende skal arbejde eller uddanne sig inden for det pædagogiske område. Eleven skal have undervisning i dansk og matematik på CSU. Ordinær ufaglært beskæftigelse. 35. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 21 Start: maj 2016 Slut: maj 2018 Eleven har tidligere gennemført et STU forløb og er udfordret bogligt. Hun er ikke alderssvarende, og vurderes ikke at kunne gennemføre ordinær uddannelse, men at kunne modnes og eventuel blive klargjort til ordinær ufaglært beskæftigelse via et EGU forløb. Eleven er glad, stabil, hun gør sit bedste, er aktiv på det sportslige og sociale plan.

24 Eleven ansættes i en daginstitution fra planens start, samt kursus på SOSU skolen. Efter evaluering med underviser på SOSU skolen, bliver det klart, at eleven er meget udfordret på det boglige/kognitive plan. Hun har haft utroligt svært ved at følge med, derfor vil elevens skoleophold fremadrettet blive på Produktionsskolens pædagogiske værksted. Måske ordinær ufaglært beskæftigelse inden for produktion/rengøring mv. 36. Uddannelsesområde: Servicemedarbejder Alder ved start: 20 Start: april 2016 Slut: april 2018 Eleven har asperger/adhd, er ikke medicineret for det. Eleven har gået på specialskole det meste af sin skolegang, det var ingen succes for eleven, der har haft meget dårlige oplevelser med skolesystemet. Eleven er meget langsom til at lære, skal have tingene af vide mange gange, har på trods af dette tidligere gennemført et grundforløb Mad til mennesker. Har ingen FSA. Eleven er mødestabil, høflig og gør sit bedste for at levere en god arbejdsindsats. Eleven starter op på skoleophold på ProduktionsHøjskolen som optakt til efterfølgende praktik i kommunal entreprenørservice, hvor eleven primært arbejder med skiltning samt belægninger. Eleven tager Vejen som arbejdsplads kursus og skal derudover følge andre relevante kurser. Eleven får kørekort. Ordinær ufaglært beskæftigelse 37. Uddannelsesområde: Køkken/kantine Alder ved start: 18 Start: maj 2015 Slut: april 2017 Afbrudt: december 2016, starter anden uddannelse Eleven har tidligere gennemført grundforløbet Mad til mennesker. Har derefter været på Produktionsskolen da han ikke kunne finde en læreplads. Eleven har haft en turbulent barndom, hans mor er psykisk syg, begge hans forældre har røget hash i hjemmet, eleven selv har ligeledes haft et stort hashmisbrug, der har påvirket ham meget negativt, han har fået trappet sit misbrug ned, og ønsker at stoppe helt.

25 Eleven er rigtig dygtig til sit fag, han er kreativ, meget rolig og omgængelig. Elevens uddannelsesplan består både af skoleophold på Produktionsskolen, værkstedsskole på et stort konferencecenter, samt lønnet praktik i en kommunal café, hvor kontanthjælpsmodtagere samt tidligere misbruger bliver aktiveret. Eleven får behandling for sit hashmisbrug på Perron 3, og kommer på højskole, hvor han er på en trivsels linje. Kombinationerne af elementerne i planen, modner og styrker eleven så meget, at planen afbrydes, da eleven starter på GF2 inden for gastronomi. Ordinær uddannelse inden for området. 38. Uddannelsesområde: Grønne område Alder ved start: 19 Start: juni 2015 Slut: maj 2017 Afbrudt: juni 2016, flyttet til anden kommune Eleven er anbragt i efterværn i en plejefamilie. Han har ADHD og er socialt udfordret, han er meget fåmælt og usikker. Han har svært ved at kommunikere i skrift og tale, og får derfor ikke givet udtryk for, hvis der er noget han ikke forstår. Han er pligtopfyldende og meget stabil i sit fremmøde. Han er praktisk funderet og har det svært med at gå i skole. Eleven udføre de opgaver han bliver bedt om, han er høflig og mødestabil. Eleven ansættes i kommunal entreprenørservice, han deltager i relevante kurser samt får kørekort. Planen afbrydes da eleven flytter kommune. Ordinær ufaglært beskæftigelse inden for området. 39. Uddannelsesområde: Butik Ung Kvinde Alder ved start: 17 Start: marts 2016 Slut: februar 2018 Afbrudt: august 2016, anden uddannelse Eleven kan have tendens til social forbi. Trives ikke blandt mange mennesker.

26 Eleven er præsentabel, pligtopfyldende, mødestabil, dygtig til faget. meget konsekvent i sine beslutninger og handlinger, hvilket gennem tiden har givet bagslag. Planen består af et værkstedsskoleophold i en blomsterbutik. Planen afbrydes efter få måneder, da eleven finder ud at det ikke er muligt, at finde en lønnet praktikplads inden for branchen. Hun starter derefter på en ny EGU inden for et andet område Fremtid Ordinær uddannelse 40. Uddannelsesområde: Murer Alder ved start: 19 Start: april 2015 Slut: april 2017 Afbrudt: juni 2016, fået arbejde Depressioner og angst er meget bogligt udfordret. Eleven er mødestabil, tændt på sit fag. Eleven er på værkstedsskole i en virksomhed, hvor han formentlig kan ansættes som EGU elev. Han får kørekort og deltager i relevante kurser inden for området. Planen afbrydes, da eleven får tilbudt arbejde som stilladsarbejder. Ordinær ufaglært beskæftigelse. 41. Uddannelsesområde: Maler Alder ved start: 19 Start: august 2015 Slut: august 2017 Afbrudt: august 2016, anden uddannelse Eleven er meget indadvendt og har det svært i sociale sammenhæng, via EGU satses det på at eleven bliver bedre til at indgå i sociale sammenhæng, og blive klargjort til ordinær uddannelse. Eleven er udfordret på hukommelsen og på det boglige plan. Eleven er god til sit fag, mødestabil og pligtopfyldende. Eleven er på skoleophold på ProduktionsHøjskolen, og der satses på en kort proces frem mod ordinær uddannelse.

27

28 Planen afbrydes, da eleven starter som PBE lærling som maler på Produktionsskolen. Ordinær uddannelse inden for området. 42. Uddannelsesområde: Entreprenør/service Alder ved start: 21 Start: januar 2015 Slut: januar 2017 Afbrudt: september 2016, sygdom Eleven har tendens til at blive deprimeret og sortseende. Eleven er bogligt udfordret, magter ikke mere skole, han har brug for at komme ud og arbejde, ligesom han har brug for at lære at fastholde sig selv på en arbejdsplads, historien viser, at han giver op efter kort tids tilknytning til en arbejdsplads. Eleven er meget imødekommende og venlig. God til at sætte ord på sine følelser. Eleven ansættes i kommunens entreprenørservice. Her er det meste af det første år gået med at fastholde eleven i at blive på arbejdspladsen. Eleven får kørekort, og skal på flere AMU-kurser inden for området Planen afbrydes, da eleven går helt ned psykisk, og kommer i ambulant psykiatrisk behandling. Ordinærufaglært beskæftigelse. 43. Uddannelsesområde: Kantine/service Alder ved start: 18 Start: august 2015 Slut: august 2017 Afbrudt: juli 2016, anden uddannelse Eleven har haft en barndom præget af omsorgssvigt, hans mor har gennem hele hans liv været svært alkoholisk. Han har gået på specialskole gennem størstedelen af sin folkeskoletid. Han er umoden og har generelle indlæringsvanskeligheder. Han har brug for klare rammer og aftaler. Skal lære at fastholde koncentrationen om en ting af gangen. Eleven er meget servicemindet, han er meget høflig, og gør alt hvad han kan for at udføre de arbejdsopgaver han bliver bedt om at udføre.

29 Eleven kommer i praktik i en cafe der er drevet kommunalt, praktikken afbrydes da en ny udbyder overtager cafeen, og de vurderer at eleven har brug for så meget hjælp med det daglige arbejde, at de ikke kan opretholde praktikken. Skoledelen vil bestå af relevante kurser, eleven får bl.a. fødevarehygiejne bevis. Derudover er han på skoleophold på Produktionsskolens køkken-værksted. Planen afbrydes, da eleven får tildelt en STU. Eleven kommer under Handicap & Psykiatri i kommunalt regi, og bliver indstillet til STU. 44. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 18 Start: juli 2014 Slut: juni 2016 Afbrudt: februar 2016, anden uddannelse Eleven har hukommelsesvanskeligheder og har svært ved at koncentrere sig, derudover har hun stærk nedsat hørelse på det ene øre. Eleven er utrolig stabil, er meget vellidt blandt borgere og kollegaer, er dygtig til sit fag og motiveret for uddannelse. Uddannelsesplanen er stykket sammen af en gennemgående praktik samt relevante kurser på SOSU Skolen. Eleven får undervejs i EGU forløbet høreapparater, hvilket hun bliver rigtig glad for og som hjælper hende meget. Eleven bliver optaget på GF2 som SOSU hjælper, og starter op på det som EGU elev. Planen afbrydes da eleven fortsætter som ordinær elev på SOSU hjælper uddannelsen. Ordinær uddannelse som SOSU hjælper. 45. Uddannelsesområde: Køkken/kantine Ung kvinde Alder ved start: 17 Start: september 2015 Slut: september 2017 Afbrudt: april 2016, fortrudt uddannelsesvalg Eleven har det svært på det boglige plan, hun er umoden, og kæmper desuden med en kronisk dårlig mave, hvilket hun er i gang med at få udredt årsagen til.

30 Eleven er meget nem at omgås, hun er dygtig til sit fag.

31 Eleven starter på Produktionsskolen, her er hun elev i køkkenet. Efter 2 mdr. ansættes hun i køkkenet på et plejecenter. Eleven deltager i relevante kurser, bl.a. fødevarehygiejne kursus. Planen afbrydes, da eleven ikke ønsker at fortsætte længere, på trods af mange samtaler med alle involverede parter i elevens forløb, vil hun hellere afbryde forløbet for at være på kontanthjælp frem til opstart på VUC i august måned. Elevens fremtid er uvis. 46. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Alder ved start: 18 Start: september 2015 Slut: september 2017 Afbrudt: januar 2016, for højt fravær Eleven er særdeles umoden og har svært ved at se konsekvensen af egne handlinger. Han har svært ved at koncentrere sig og er meget let at aflede. Eleven har et smittende godt humør, har et godt tag på børn. Eleven er på et kort skoleophold på ProduktionsHøjskolens pædagogiske værksted som forberedelse til efterfølgende ansættelse som EGU elev i en daginstitution. Praktikken afbrydes af relevante kurser inden for det pædagogiske område. Elvens EGU afbrydes, da eleven har et alt for højt fravær. Der har gennem forløbet være afholdt mange samtaler med eleven, for at hjælpe ham til et bedre fremmøde, desværre uden det store held. Formentlig ordinær uddannelse, når og hvis eleven formår at blive mødestabil.

32 47. Uddannelsesområde: Lager Alder ved start: 24 Start: januar 2015 Slut: december 2016 Afbrudt: januar 2016, bortvist fra uddannelsen Eleven har anden etnisk baggrund, og er først kommet til Danmark da han blev voksen og har på den baggrund sproglige problemer. Han har store hukommelsesmæssige problemer ligesom han ikke er alderssvarende i sin udvikling. Eleven har derudover en plettet straffeattest. Eleven har afbrudt et grundforløb inden for dyr, planter og natur, kunne ikke gå til eksamen det var for svært. Eleven er meget mødestabil og en god arbejdskraft. Planen består af skoleophold på ProduktionsHøjskolen som forberedelse til efterfølgende praktik på værkstedsskole. Virksomheden hvor eleven er på værkstedsskole vælger efterfølgende at ansætter eleven i lønnet praktik. Eleven bortvises fra uddannelsen, da han bliver sigtet for tyveri, ligesom det viser sig han har beholdt penge han har modtaget af kunder, når han har afleveret vare for sit praktiksted Elevens fremtid er uvis. 48. Uddannelsesområde: Terminalarbejder Alder ved start: 18 Start: september 2015 Slut: september 2017 Afbrudt: marts 2016, fået arbejde Eleven kommer fra Grønland, og har ikke boet mange år i Danmark, har lidt sproglige udfordringer. Har haft en turbulent opvækst. Eleven er mødestabil, pligtopfyldende og positiv. Han vokser med opgaverne når de matcher ham rigtigt. Uddannelsesplanen er sammensat af skoleophold på Produktionsskolen, samt værkstedsskole i et engrosfirma. Skoledelen vil være relevante kurser inden for branchen. Eleven afbrød sin EGU, da han fik tilbudt ansættelse i den virksomhed hvor han var på værkstedsskole. Ordinær ufaglært beskæftigelse.

33 49. Uddannelsesområde: Metal Alder ved start: 18 Start: oktober 2015 Slut: september 2017 Afbrudt: november 2016, anden uddannelse Eleven har gennemført grundforløbet inden for metal, men er efterfølgende bortvist fra hovedforløbet grundet udfordrende adfærd. Eleven har svært ved at indordne sig under gældende regler og normer, og har brug for at lære arbejdsmarkedets spilleregler at kende, før han bliver klar til at fortsætte videre i ordinær uddannelse eller beskæftigelse. Eleven er lyttende, meget omstillingsparat og åben for nye muligheder. Eleven er på skoleophold på ProduktionsHøjskolens metal værksted, derefter kommer han på værkstedsskole i en metalvirksomhed, der vælger at skrive lærekontrakt med eleven, og EGU en afbrydes derfor. Ordinær uddannelse inden for området. 50. Uddannelsesområde: Servicemedarbejder Alder ved start: 17 Start: september 2016 Slut: september 2018 Afbrudt: december 2016, sygdom Eleven er droppet ud af HHX, han var skoletræt og kæmpede med et hashmisbrug. Eleven kæmper ligeledes med angst, og er blevet udredt på psykiatrisk klinik, hvor man har vurderet, at eleven har psykoser grundet sit hashmisbrug. Eleven er høflig, imødekommende, smilende. Eleven starter på skoleophold på Produktionsskolen, som forberedelse til efterfølgende praktik. Eleven bliver kort tid efter indlagt med gentagende psykoser. Planen afbrydes da det er uvist, hvor længe eleven skal være indlagt. Elevens fremtid er uvis.

34 51. Uddannelsesområde: Ernæringsassistent Ung kvinde Alder ved start: 20 Start: august 2015 Slut: september 2017 Afbrudt: januar 2016, fået arbejde Eleven har i nogen grad indlærings- og koncentrationsproblemer, ligesom hun over en længere periode har levet med social angst og depression. Eleven har gennemført grundforløbet Mad til Mennesker, men har været så svært udfordret på sine sociale problemer, at hun ikke kunne komme videre i forløbet. Eleven har tidligere afbrudt et EGU forløb inden for pædagogik. Eleven er tændt på sit fag, er mødestabil og en god arbejdskraft. Eleven ansættes fra uddannelsens start i et køkken i den kommunale sektor. Skoledelen vil være relevante kurser inden for branchen. Planen afbrydes, da eleven får arbejde inden for plejesektoren. Ordinær uddannelse inden for området. 52. Uddannelsesområde: Pleje af udendørsområder Alder ved start: 20 Start: februar 2014 Slut: januar 2016 Eleven er født med hjerteproblemer, er opereret flere gange som spæd, den seneste operation medførte tre hjertestop, dette har påvirket og forsinket hans udvikling i årene efter. Eleven har tidligere fulgt et STU forløb. Eleven er høflig, utrolig pligtopfyldende, overholder sine aftaler. Uddannelsesplanen er kombineret af en gennemgående praktik på et Gods, afbrudt af skoleophold på ProduktionsHøjskolen på Byg & Anlæg- samt Anlægsgartner værkstedet, derudover har eleven deltaget på et EGU-forløb indenfor maskinførerområdet. Eventuel ordinær ufaglært beskæftigelse inden for området, det afhænger meget af om eleven finder den rette virksomhed der vil tage vare på ham. Eleven har brug for at blive guidet når han er på job, ligesom hans hjertelidelse tærer på hans fysiske formåen, det er forhold en given arbejdsplads skal være klar til at håndtere.

35 Efter endt EGU er eleven kommet i arbejdsprøvning m.h.p. flexjob. 53. Uddannelsesområde: Butik Alder ved start: 21 Start: juni 2013 Slut: februar 2016, planen er forlænget Eleven har asperger, har haft svært ved at overskue at være på arbejde fuld tid. Eleven er dygtig til sit fag, han lærer hurtigt, er god at arbejde sammen med. Eleven har i et stykke tid inden han startede EGU fungeret fint i en butik, som valgte at videreføre aftalen ved at konvertere den til en EGU-aftale, derudover følger eleven et EGU forløb på CPH- West inden for handel og service. Planen er forlænget, da eleven skulle have mulighed for, at fuldføre et skoleforløb på CPH-West. Ordinær ufaglært beskæftigelse inden for butiksområdet. Efter endt EGU har eleven fået arbejde inden for sikkerhed og service på jernbanen. 54. Uddannelsesområde: Maskinfører Alder ved start: 18 Start: december 2013 Slut: juni 2016, planen er forlænget Eleven er overflyttet fra en anden kommune. Han har brug for struktur, rammer og faste aftaler, kan have det svært på det boglige plan. Eleven er meget tændt på sit fag, han er motiveret for at arbejde og for uddannelse. Eleven har været i lønnet praktik i flere forskellige landbrugsvirksomheder, som skoledel har han fulgt EGU-forløb inden for det grønne område, fået sprøjte samt gaffeltruckcertifikat. Derudover deltager han i andre relevante AMU kurser inden for området. EGU en afbrydes da eleven brækker håndleddet og er uarbejdsdygtig i en længere periode, men genoptages da eleven melder sig klar igen. Planen forlænges, så elevene kan få noget mere praktik på værkstedsskole hos en kloakmester.

36 Ufaglært ordinær beskæftigelse som maskinfører inden for landbrug og entreprenørservice. Efter endt EGU har eleven fået stort kørekort og arbejde som chauffør.

37 55. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Alder ved start: 17 Start: september 2013 Slut: juli 2016, planen er forlænget Eleven har indlæringsvanskeligheder og koncentrationsbesvær. Har gået på specialskole og mangler en del modenhed. Eleven er høflig, en god arbejdskraft, har et godt tag på børn. Planen er sammensat af skoleforløb på Produktionsskolen, praktik i daginstitution samt kurser på SOSU skolen. Eleven får undervisning i matematik på CSU. I fælles enighed med praktiksted samt underviseren på CSU forlænges uddannelsesplanen, da eleven har brug for ekstra tid til at blive klar til at starte ordinær uddannelse. Eleven ønsker at læse til pædagogisk assistent, og er derfor starter på VUC, da eleven vil prøve at opnå adgangsgivende karakterer. 56. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Alder ved start: 23 Start: april 2014 Slut: juni 2016, planen er forlænget Eleven er overflyttet fra en anden kommune, han er stærkt ordblind. Eleven er velformuleret, engageret, nem at komme ind på livet af og har flair for det pædagogiske arbejde Eleven har været ansat i en SFO, forløbet er afbrudt af relevante kurser inden for området. Elevens plan er forlænget, da den kommune han boede i ikke var opmærksomme på at eleven ikke havde haft 20 ugers skoleophold da hans EGU sluttede. Derfor fik eleven det resterende skole, efter han blev overflyttet, som deltager i et målrettet forløb på Produktionsskolen, for EGU elever inden for det pædagogiske område, så EGU en blev gennemført. Ordinær uddannelse inden for det pædagogiske område. Efter endt EGU er eleven blevet ansat som pædagogmedhjælper i en SFO.

38 57. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Alder ved start: 19 Start: september 2013 Slut: juni 2016 planen er forlænget Eleven har gået i specialklasse hele sin skolegang, har indlæringsvanskeligheder samt koncentrationsbesvær. Han har desuden dårligt hjerte samt vækstproblemer. Eleven har anden kulturel baggrund. Eleven er et naturtalent til at omgås børn, han er altid imødekommende og smilende. Planen er sammensat af skoleforløb samt praktik i en pædagogisk institution. Praktikken vil blive afbrudt af relevante pædagogiske kurser, sideløbende med praktikken modtager eleven matematik undervisning på CSU, hvilket er særdeles svært for ham at følge med i. Planen er forlænget, da eleven er i gang med et matematik forløb på CSU Eventuel ansættelse som pædagogmedhjælper. Eleven er startet på VUC, for at prøve at forbedre sine karakterer. 58. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 18 Start: august 2013 Slut: juli 2016 planen er forlænget, Eleven har ADHD med indlæringsvanskeligheder og koncentrationsbesvær til følge, hun har først valgt at starte op på medicinering da hun startede som EGU elev, hun føler hun har god gavn af medicinen, vil dog kun bruge den i hverdagen ikke i weekenderne. Det formodes, at et EGUforløb vil kunne hjælpe til at bringe eleven videre i det ordinære uddannelsessystem. Eleven er meget kreativ, hun er rigtig god sammen med børn, mødestabil og pligtopfyldende. Planen er sammensat af praktik i daginstitution afbrudt af relevante pædagogiske kurser. Derudover har eleven været på Højskole for at modnes. Planen er forlænget da det blev vurderet, at eleven ikke var klar til at fortsætte i det ordinære uddannelsessystem på normeret tid, hun er modnet enormt gennem sit EGU forløb, og modtager stor anerkendelse fra sit praktiksted både fagligt, men også i forhold til hendes personlige udvikling. Videre uddannelse i det ordinære uddannelsessystem. Eleven er startet på VUC, hvor hun vil tage afgangseksamen.

39

40 59. Uddannelsesområde: IT Alder ved start: 23 Start: august 2014 Slut: oktober 2016, planen er forlænget Eleven har autisme, har gået i specialskole i folkeskolen og bor nu i bofællesskab. Eleven er utrolig dygtig faglig, er spørgende, undersøgende og interesseret i ny viden. Eleven er tilknyttet en gennemgående praktikvirksomhed, hvor han arbejder med reparationer og service af computere, telefoner, printere mm. Elevens skoleophold foregår på ProduktionsHøjskolens IT & Medie værksted. Her opnår eleven nye kompetencer både fagligt men også på det sociale område, hvor han kan have det lidt svært med mange og nye mennesker. Ordinær uddannelse inden for IT området. Eleven er startet i PBE lære som IT-supporter. 60. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 18 Start: september 2014 Slut: august 2016 Eleven har læsevanskeligheder, er testet ordblind. Hun har gennemgået SOSU grundforløbet, men kunne ikke blive optaget på hovedforløbet. Eleven er mødestabil, god til at arbejde med børn, omsorgsfuld, glad. Praktik i en daginstitution, afbrudt af relevante kurser inden for det pædagogiske område. Derudover deltager i et målrettet forløb på Produktionsskolen, for EGU elever inden for det pædagogiske, og afslutter sin EGU med opstart på GF2 pædagogisk assistent. Ordinær uddannelse inden for det pædagogiske område. Eleven fortsætter som ordinær GF2 elev efter endt EGU. 61. Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 18 Start: oktober 2014

41 Slut: september 2016

42 Eleven har det svært med både matematik og dansk, der er tegn på ordblindhed. Hun kan have rigtig svært ved at komme i gang og med at tage initiativ. Eleven er høflig og imødekommende, hun udføre de opgaver hun bliver bedt om. Eleven vil være tilknyttet en integreret institution og praktikken vil løbende blive afbrudt af relevante kurser inden for det pædagogiske felt. Eleven deltager derudover i et målrettet forløb på Produktionsskolen, for EGU elever inden for det pædagogiske område. Ordinær uddannelse men formentlig ikke inde for det pædagogiske område. Eleven er startet op på et nyt EGU forløb, inden for en helt anden branche. 62. Uddannelsesområde: IT Alder ved start: 18 Start: marts 2014 Slut: august 2016 planen er forlænget Har en skade i hukommelsescentret som følge af for lidt ilt under fødslen. Har det især svært med dansk. Eleven er servicemindet, høflig og imødekommende. Eleven har skoleophold samt værkstedsskole ophold på Produktionsskolens IT-værksted, derefter er han i lønnet praktik på en skole, hvor han arbejder med support af hard- og software. Praktikken afbrydes da der opstår tvivl om hvorvidt eleven er i den rette branche, hvorfor der laves værkstedsskole hos en dagligvare butik og planen blev forlænget. Efter det forløb følte eleven sig afklaret, og kom tilbage i sin første praktikvirksomhed i lønnet praktik. Efter endt EGU, er eleven startet på en ny EGU, inden for en anden branche. 63. Uddannelsesområde: Entreprenør/service Alder ved start: 17 Start: oktober 2014 Slut: oktober 2016 Test viser tegn på ordblinde problematik. Eleven har svært ved at finde ud af hvad han vil og kan, både uddannelses- og arbejdsmæssigt.

43 Eleven har et godt humør, er nem at være sammen med. Er mødestabil, pligtopfyldende og tændt på sit fag. Eleven har været på skoleophold på Produktionsskolen som et led i et afklaringsforløb. Han blev derudover tilknyttet et boligselskab på et værkstedsskoleophold, hvor han fik mulighed for at opnå erfaring med at være en del af en arbejdsplads opnå nye kompetencer samt få erhvervserfaring, der kan være med til at afklare hans ønsker og muligheder for det videre forløb. Eleven kommer på et EGU-forløb indenfor maskinførerområdet. Derefter kommer eleven på værkstedsskoleophold i en entreprenørvirksomhed. Her ansættes han efterfølgende som EGU elev, m.h.p. fastansættelse i firmaet efter endt EGU. Han skal erhverve kørekort samt trailerkørekort, ligesom han skal deltage i kurser på Selandia. Eleven tilknyttes en mentor fra virksomheden i en periode. Ufaglært arbejde inden for entreprenørbranchen. Eleven er efter endt EGU, blevet ansat i praktikfirmaet. 64.Uddannelsesområde: SOSU/pæd Ung kvinde Alder ved start: 19 Start: september 2014 Slut: august 2016 Eleven bestod lige knapt SOSU grundforløbet, og blev ikke optaget på hovedforløbet, derfor blev det vurderet at et EGU forløb kunne give hende den modenhed samt de praktiske erfaringer, der skulle til for at hun på et tidspunkt kunne starte i ordinær uddannelse igen. Eleven er aktiv, interesseret i personlig udvikling, meget stabil i sit fremmøde, god til at danne relationer til børn. Eleven er ansat i en daginstitution og praktikken afbrydes af relevante kurser. Derudover Eleven deltager i et målrettet forløb på Produktionsskolen, for EGU elever inden for det pædagogiske område og afslutter sin EGU med opstart på GF2 pædagogisk assistent. Ordinær uddannelse inden for det pædagogiske område. Eleven fortsætter som ordinær GF2 elev efter endt EGU.

44 Statistik for 2016: Kønsfordeling Mænd 43 Kvinder 21

45 Alder ved start 16 år 1 17 år år år år 8 21 år 9 22 år 2 23 år 3 24 år 1 25 år 1 23 år 5% 24 år 2% 25 år 2% 16 år 1% 2 19 år 16%

46 Brancher Lager 4 Butik 4 Køkken 6 Entreprenør 5 Grønne område 4 Metal 5 Transport 2 Formidling 3 Servicemedarbejder 5 Byggeri 4 IT 2 SOSU/pæd. 20 Lager 6% Butik 6% SOSU/pæd 31% Køkken 10% Entreprenør 8% IT 3% Grønne område 6% Byggeri 6% Servicemedarbejd er 8% Formidling 5% Transport 3% Metal 8%

47 Sammenfatning på EGU-eleverne. EGU-elevernes baggrunde er meget forskellige. Fælles gælder det dog, at de unge vurderes til ikke at kunne gennemføre eksempelvis en EUD (erhvervsuddannelse) på tidspunktet hvor de påbegynder EGU. Mange af dem har allerede afbrudte uddannelsesforløb bag sig. Primært på grund af boglige og/eller sociale problemer. De nye adgangskrav til EUD på 02 i dansk og matematik har gjort det endnu vanskeligere for denne gruppe. 43 af EGU-gruppen fra 2016 opfylder ikke adgangskravene. De har under 02 eller har slet ikke en eksamen. 21 EGU elever opfylder de formelle adgangskrav, men har andre udfordringer, der gør, at de ikke umiddelbart vil kunne gennemføre en erhvervsuddannelse. Mange af de unge har gået i specialklasse. En del har diverse diagnoser, og det generelle billede er, at de har behov for en meget praktisk tilgang til læring, samt de specielle individuelle tilrettelagte forløb der er muligt under EGU. Selvom vi har den tætte opfølgning via vores vejledere, så er der alligevel EGU-elever, som må afbryde forløbet. Vi drøfter løbende årsager til dette, og det er selvfølgelig ikke entydigt, men dækker over alt fra; At eleven ikke kunne komme i en situation, hvor pågældende ville kunne tjene egen løn ind Elever der er for umodne, men som måske godt senere kunne frekventere et EGU- forløb, Elever, hvor vi i visiteringen har været for optimistiske, og hvor det viser sig, at eleven skulle have haft et mere beskyttet tilbud At arbejdsmarkedet p.t. ikke har de praktikpladser, som er nødvendige i forhold til de pågældende unge. Det er fortsat vores erfaring, at succes med EGU-forløb kræver, at vi har løbende kontakt og meget tæt opfølgning fra vores vejleders side. Vejlederen skal være klar til at rykke ud med få minutters varsel, når der viser sig problemer med en elev på en arbejdsplads, i et undervisningsforløb, eller privat. Vejlederen fungerer både som mentor for den unge og som rådgiver/hjælper for arbejdsgiveren. Det er alt, fra papirarbejdet, til at tage de vanskelige samtaler med de unge. Altså også være til rådighed, hvis det kokser i privatlivet. I forbindelse med visitation, afklaring og opsøgning af praktikpladserne har vi erfaret, at følgende fire hovedpunkter skal være opfyldt hos den unge: - Kunne møde til tiden - Arbejde 37 timer - Være rimelig brancheafklaret - Formodning om at vedkommende kan udfylde en arbejdsfunktion efter endt uddannelse til overenskomstmæssig løn.

48 Er ovenstående ikke muligt at opfylde, er det heller ikke muligt at indgå en kontrakt med arbejdsgiver, som skal betale overenskomstmæssig løn i uddannelsesperioden varierende mellem kr kr. / mdr. + 12,5 % feriepenge. Generelle erfaringer: Praktikpladser: EGU eleverne er i hård konkurrence med de mange andre unge, der også er ude og søge praktikplads. Særligt op imod de ordninger, som er helt gratis for virksomhederne. Virksomhedspraktikker, virksomhedsforlagt undervisning fra EUD, praktik 4 uger fra Produktionsskolen, Erhvervstræning fra Kombineret Ungdomsuddannelse i 8 uger på SU osv. EGU eleverne skal have løn, og for virksomhederne handler det selvfølgelig, om at EGU eleven kan tjene mindst egen løn ind. Derfor er det også vigtigt, at vi har vejlederne som kan opstøve praktikpladserne, hjælpe virksomhederne med papirarbejdet og være til rådighed, hvis der er noget, der ikke fungerer. EGU målgruppen er en sårbar gruppe. Men der er kun en mulighed for at denne gruppe af unge kan fastholdes på arbejdsmarkedet. Det er via yderligere kompetencer mere uddannelse - mere uddannelse! Men vel at mærke på en anden måde. De skal lære gennem arbejdet, og heldigvis er der mange, som gør det. Rigtigt mange blomstrer op, når de kommer ud i en virksomhed, får opgaver som de kan magte samt belønning i kraft af lønnen.

49 Hvor er de 28 udslusede EGU elever i 2016 EUD 7 VUC 4 STU 1 Ordinær ufaglært beskæftigelse 7 EGU 3 Flyttet 1 Sygdom 2 Misligholdt deres EGU 2 Arbejdsprøvning 1 Mislig holdt deres EGU 7% Arbejdsprøvning 4% EUD 25% Sygd om 7% Flyttet 4% EGU 11% VUC 14% Ordinær ufaglært beskæftigel se 25% STU 3%

50 Vores erfaring fra EGUs relative succes peger først og fremmest på 3 elementer: Alle får individuel plan Et praktisk udgangspunkt for al læring Alle EGU-elever er fast tilknyttet en vejleder, som i samarbejde med eleven skræddersyr uddannelsesforløbet, finder praktikpladser og koordinerer med arbejdsgiverne. Finansieringsmodellen for erhvervsgrunduddannelse EGU er en kommunal ansvarsopgave, indeholdende en statslig refusionsordning. Den enkelte kommune modtager et aktivitetsafhængigt tilskud, der baseres på kommunens faktiske antal EGU-elever og en del af de afholdte udgifter hertil. Tidligere blev den enkelte kommune kompenseret via bloktilskud. De kommunale udgifter, der ikke refunderes, indgår fortsat i budgetgarantien. Formålet med omlægningen af den økonomiske model var at styrke kommunernes incitamenter til at igangsætte EGU forløb. Der er følgende muligheder for refusion: Refusion på 65 pct. af udgifter til skoleydelse Refusion på 50 pct. af udgifter til undervisning op til et beløb pr. årselev, der i 2016 udgør kr. Refusion på 50 pct. af udgifter til de supplerende tilskud op til et beløb pr. elev pr. år, der i 2016 udgør kr. Alle udgifter til undervisning og skoleydelse i forbindelse med tilbud på værkstedsskoler, der kan erstatte egentlige praktikforløb, omfattes ikke af refusionsordningen, men er fortsat omfattet af budgetgarantien. Udbetalingen af refusion til kommunerne sker på grundlag af den enkelte kommunes indberetning om aktivitet og udgifter. Skoleophold på produktionsskoler, erhvervsskoler m.m. finansieres af staten via samme tilskud som institutionerne får til deres øvrige drift. Herudover er det en del af aftalen, at kommunerne er fritaget for betaling af bidrag til staten for den aktivitet på produktionsskoler, der vedrører EGU-elever.

51 Information om EGU. I henhold til aftalen har vi forpligtet os til at varetage informationen omkring EGU. Der er til det formål udarbejdet en hjemmeside samt skriftligt informationsmateriale til arbejdsgivere og elever. Informationsarbejdet på det generelle plan er vigtigt, men det har også vist sig at praktikpladser/uddannelsespladserne hos arbejdsgiverne først og fremmest skaffes ved direkte henvendelse til potentielle arbejdsgivere. Det er en opgave, som er yderst tidskrævende, men som er den metode, der er nødvendig for at få afsat den konkrete unge. Afsluttende bemærkninger herunder om den fremtidige EGU-aftale : Nuværende aftale gælder perioden Aftalen dækker unge under 30 år, der bor i Slagelse Kommune, som hverken er under uddannelse eller i beskæftigelse, og som ikke umiddelbart kan gennemføre en anden kompetencegivende ungdomsuddannelse. Opgaven med at få de unge på kanten i uddannelse er desværre ikke blevet mindre. Vores fælles samfundsmæssige signal om at alle skal I uddannelse, er de seneste år blevet skærpet og fulgt op af lovgivning, der er mere målrettet på dette felt. Når vi stiller krav om uddannelse til alle, er det nødvendigt, vi også har tilbud på hylderne, som er relevante for den enkelte unge. Her har EGU en vigtig rolle for de unge, som er klar til en meget praktisk vej, og som ikke er meget for det boglige. EGU fremover -Ekspertgruppens anbefalinger for bedre veje til ungdomsuddannelser Regeringens ekspertudvalg om bedre overgange til ungdomsuddannelser har også EGU med i deres kommissorium. Rapporten er nu kommet, og blandt anbefalinger står EGU meget centralt. Der foreslås en egentlig Forberedende Uddannelse for unge, der ikke er i gang med ordinær uddannelse eller er i beskæftigelse. Forslaget til den nye uddannelse indeholder 3 linjer. Herunder en erhvervslinje, som udvalget anbefaler erstatter EGU i sin nuværende form. Nye ændringer på EGU er eks., at der skal undervises i dansk og matematik, men med baggrund i en mere anvendelsesorienteret form, og med mulighed for start på et hold. Ud over

Det må ses som en succes i betragtning af, at EGU er målrettet de unge, som ikke kan gennemføre en ordinær uddannelse.

Det må ses som en succes i betragtning af, at EGU er målrettet de unge, som ikke kan gennemføre en ordinær uddannelse. 0 Indledning EGU rapport 2015 Hermed rapport for 2015 vedrørende EGU ( erhvervsgrunduddannelse ) i Slagelse Kommune. Opgaven der er stillet af Slagelse kommune til Korsør ProduktionsHøjskole har været

Læs mere

Beskrivelse af EGU forløb Uddannelsesområde: Pleje af udendørsområder Ung mand Alder ved start: 20 Start: februar 2014 Slut: januar 2016

Beskrivelse af EGU forløb Uddannelsesområde: Pleje af udendørsområder Ung mand Alder ved start: 20 Start: februar 2014 Slut: januar 2016 Beskrivelse af EGU forløb 2014 1. Uddannelsesområde: Pleje af udendørsområder Alder ved start: 20 Start: februar 2014 Slut: januar 2016 Eleven er født med hjerteproblemer, er opereret flere gange som spæd,

Læs mere

Indledning EGU rapport 2017 Generelt om Erhvervsgrunduddannelse (EGU) Lovgivning Om EGU

Indledning EGU rapport 2017 Generelt om Erhvervsgrunduddannelse (EGU) Lovgivning Om EGU RAPPORT 2017 Indledning EGU rapport 2017 Hermed rapport for 2017 vedrørende EGU (erhvervsgrunduddannelse) i Slagelse Kommune. Opgaven der er stillet af Slagelse kommune til Korsør ProduktionsHøjskole,

Læs mere

ANALYSE AF ERHVERVSGRUNDUDDANNELSEN RÅDET FOR UNGDOMSUDDANNELSER KONFERENCE OM UNGDOMSUDDANNELSERNE, 13. DECEMBER 2016

ANALYSE AF ERHVERVSGRUNDUDDANNELSEN RÅDET FOR UNGDOMSUDDANNELSER KONFERENCE OM UNGDOMSUDDANNELSERNE, 13. DECEMBER 2016 ANALYSE AF ERHVERVSGRUNDUDDANNELSEN RÅDET FOR UNGDOMSUDDANNELSER KONFERENCE OM UNGDOMSUDDANNELSERNE, 13. DECEMBER 2016 INDHOLD Kort om analysen og datagrundlaget 1 2 Udviklingen i egu Praksis i kommunerne

Læs mere

1. Motivation for uddannelse og lyst til læring. 1. Selvstændighed og ansvarlighed, tage initiativ til opgaveløsning.

1. Motivation for uddannelse og lyst til læring. 1. Selvstændighed og ansvarlighed, tage initiativ til opgaveløsning. Kravene stiger, vi kan ikke sætte barren ned, men må finde andre måder at komme over. Dick gjorde. 9-10 klasse/ eller indenfor 1. Viden G 1 1 år efter. om krav til gennemførsel af 1 år efter at have forladt

Læs mere

EGU s skoledel i produktionsskolekontekst

EGU s skoledel i produktionsskolekontekst EGU s skoledel i produktionsskolekontekst Skoleforløb på produktionsskolen; eksempler, refleksioner og pointer Praksisinput fra Silkeborg Produktionshøjskole Perspektiver i retning af Erhvervslinjen på

Læs mere

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsats Formål Indhold Målgruppe Jobrotation og servicejob Arbejdserfaring og Ordinært arbejde i private og Unge ledige i match 1. kompetenceudvikling.

Læs mere

HAR DU LYST TIL AT GØRE EN FORSKEL FOR ANDRE?

HAR DU LYST TIL AT GØRE EN FORSKEL FOR ANDRE? HAR DU LYST TIL AT GØRE EN FORSKEL FOR ANDRE? Så er EGU VELFÆRD måske noget for dig. TAG EN EGU HOS OS FORDI... Der er brug for dig. EGU er en god uddannelse med masser praktik. Du får løn under praktikken

Læs mere

Erhvervs- GrundUddannelsen

Erhvervs- GrundUddannelsen Information om Erhvervs- GrundUddannelsen ErhvervsGrundUddannelsen Vestergade 58 N 8000 Århus C Tlf: 8940 1370 Fax: 8613 5559 www.amcmidt.dk egu@msb.aarhus.dk INDHOLD Denne folder skal informere om ErhvervsGrundUddannelsen

Læs mere

Baggrund bekendtgørelser

Baggrund bekendtgørelser Baggrund bekendtgørelser 10. Kommunalbestyrelsen skal etablere tilbud og særlige forløb til 15-17-årige unge. De særlige forløb skal have til hensigt at sikre, at unge bliver uddannelsesparate, Sønderborg

Læs mere

Drøftelse af Budget 2017: Temadrøftelse af EGU

Drøftelse af Budget 2017: Temadrøftelse af EGU Punkt 2. Drøftelse af Budget 2017: Temadrøftelse af EGU 2016-002127 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres og drøfter temaemnet og tilkendegiver i hvilket omfang konklusionerne skal

Læs mere

MÅLRETTEDE FORLØB PÅ PRODUKTIONSSKOLEN

MÅLRETTEDE FORLØB PÅ PRODUKTIONSSKOLEN MÅLRETTEDE FORLØB PÅ PRODUKTIONSSKOLEN Kravene stiger, vi kan ikke sætte barren ned, men må finde andre måder at komme over. Dick gjorde. PRODUKTIONS- SKOLENS MÅLRETTEDE FORLØB Noget af det, vi skal

Læs mere

Unge uden uddannelse i Langeland Kommune

Unge uden uddannelse i Langeland Kommune Unge uden uddannelse i Langeland Kommune Regler og begreber Den lige vej for unge er at gå fra folkeskolens 9. eller 10. klasse og videre til en ungdomsuddannelse, som enten kan være erhvervskompetencegivende

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med uddannelsen Fra 1. august 2007 er der et lovkrav om at alle kommuner skal tilbyde en ungdomsuddannelse til unge med særlige behov. Uddannelsen

Læs mere

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 Maj 2016 Formål med uddannelsesplanen Uddannelsesplan 2016 skal: Bidrage til at flere unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse, så uddannelsesniveauet i Holbæk

Læs mere

8. klasse - UEA Uddannelsesveje

8. klasse - UEA Uddannelsesveje 8. klasse - UEA Uddannelsesveje Efterskoler Husholdningsskoler EGU EUD Andre Produktionsskoler STU www.ug.dk Efterskoler Der findes over 240 efterskoler, hvor du kan gå i 8., 9.., 10., 11.og 12. klasse.

Læs mere

Men den håndholdte indsats med meget virksomhedspraktik på EGU har rent faktisk positiv effekt for mange af de unge.

Men den håndholdte indsats med meget virksomhedspraktik på EGU har rent faktisk positiv effekt for mange af de unge. Indledning EGU rapport 2013. Hermed rapport for 2013 vedrørende EGU ( erhvervsgrunduddannelse ) i Slagelse Kommune. Kontrakten har været indgået mellem Slagelse kommune og Korsør ProduktionsHøjskole. Opgaven

Læs mere

Uddannelsesplan Februar 2016 UDDANNELSE TIL ALLE UNGE

Uddannelsesplan Februar 2016 UDDANNELSE TIL ALLE UNGE Uddannelsesplan 2016 Februar 2016 UDDANNELSE TIL ALLE UNGE Uddannelse til alle unge Indledning Der er brug for kvalificeret arbejdskraft på fremtidens arbejdsmarked for at sikre vækst og velfærd. Samtidig

Læs mere

Den sunde vej til arbejde. Line Laursen Teamkoordinator

Den sunde vej til arbejde. Line Laursen Teamkoordinator Den sunde vej til arbejde Line Laursen Teamkoordinator Kort om mig. Uddannet Klinisk diætist og Civiløkonom Projektleder i Horsens kommune fra 2008 Teamkoordinator Den sunde vej til arbejde Sidder i det

Læs mere

FOR DIG DER ER GÅET UD AF SKOLEN. Erhvervsuddannelser og EUV

FOR DIG DER ER GÅET UD AF SKOLEN. Erhvervsuddannelser og EUV FOR DIG DER ER GÅET UD AF SKOLEN Erhvervsuddannelser og EUV e - kontakt os, og hør mere. Lene Kristensen Tlf. +45 7224 6088 Mail lk@eucnord.dk Lone B. Haugaard Tlf. +45 7224 6699 Mail lbh@eucnord.dk Morten

Læs mere

Udslusningsstrategi 2018 for Elsesminde - en anden vej til job og uddannelse via EGU, KUU-KANON, PBE og produktionsskoleforløb.

Udslusningsstrategi 2018 for Elsesminde - en anden vej til job og uddannelse via EGU, KUU-KANON, PBE og produktionsskoleforløb. Udslusningsstrategi 2018 for Elsesminde - en vej til job og via EGU, KUU-KANON, PBE og produktionsskoleforløb. Indledning: I lov om produktionsskoler er det fastlagt, at skolerne skal udarbejde en udslusningsstrategi

Læs mere

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 Oktober 2016 Formål med uddannelsesplanen Uddannelsesplan 2016 skal: Bidrage til at flere unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse, så uddannelsesniveauet

Læs mere

Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere

Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere Beskrivelse af målgruppen Unge kontanthjælpsmodtagere ; For de unge i alderen 18-29 år, der kommer i kontakt med kontanthjælpssystemet afhænger indsatsen om

Læs mere

Håndbog for private EGU-elevpladser. Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik

Håndbog for private EGU-elevpladser. Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik Håndbog for private EGU-elevpladser Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik INDHOLD Denne folder giver information om ErhvervsGrundUddannelsen EGU Folderen er delt op i afsnit der omhandler:

Læs mere

Bilag om produktionsskoler 1

Bilag om produktionsskoler 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om produktionsskoler 1 I. Målgruppen Formålet med produktionsskoler

Læs mere

2014 Elevtrivselsundersøgelsen

2014 Elevtrivselsundersøgelsen 14 Elevtrivselsundersøgelsen For erhvervsuddannelserne Selandia - CEU Svarprocent: 64% (1927 besvarelser ud af 39 mulige) Elevtrivsel Selandia - CEU Landsgennemsnit EUD ekskl. SOSU Bedste resultat for

Læs mere

Aktivitet Mål Ressourcer/barrierer Lang/kortsigtet

Aktivitet Mål Ressourcer/barrierer Lang/kortsigtet VEJLEDNING Mentorordning: De unge skal holdes i hånden ved hjælp af en mentor. Det er vigtigt med nogle, der kan "samle den unge op" og guide den Mentorordningen kan være 1) individuelt tilpassede forløb,

Læs mere

Håndbog for offentlige EGU-elevpladser. Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik

Håndbog for offentlige EGU-elevpladser. Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik Håndbog for offentlige EGU-elevpladser Egu er en 2 årig ungdomsuddannelse med stor vægt på praktik INDHOLD Denne folder giver information om ErhvervsGrundUddannelsen (EGU) Folderen er delt op i afsnit

Læs mere

Workshop 5: Et tilbud om kombineret ungdomsuddannelse

Workshop 5: Et tilbud om kombineret ungdomsuddannelse Workshop 5: Et tilbud om kombineret ungdomsuddannelse Forhistorie Fri Ungdomsuddannelse Fleksuddannelse Kombineret Ungdomsuddannelse Et Danmark, der står sammen Til unge, der ikke har forudsætninger for

Læs mere

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter.

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoint Mål og succeskriterier 2011 Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoints målgruppe er generelt

Læs mere

Velkommen til mit oplæg om Omveje i Ungdomslivet

Velkommen til mit oplæg om Omveje i Ungdomslivet Velkommen til mit oplæg om Omveje i Ungdomslivet v/ UU-Vejleder (grundskoler) Specialvejleder (specialskoler) STU-vejleder (efter 10. klasse) Dorthe Elly Johansen Tlf. 72 36 61 47 dorjo@holb.dk UU Ungdommens

Læs mere

Nytårshilsen fra UU 2014

Nytårshilsen fra UU 2014 Nytårshilsen fra UU 2014 Med denne hilsen vil vi forsøge at give et indblik i vores arbejdsområder, beskrevet af UU-vejlederne og redigeret af UU-leder, Henry Hansen UU skal sikre, at de unges valg af

Læs mere

GULD- MODELLEN REKRUTTERING TIL SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPER- UDDANNELSEN PROJEKTBESKRIVELSE

GULD- MODELLEN REKRUTTERING TIL SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPER- UDDANNELSEN PROJEKTBESKRIVELSE GULD- MODELLEN REKRUTTERING TIL SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPER- UDDANNELSEN PROJEKTBESKRIVELSE GULDBORGSUND KOMMUNE SEPTEMBER 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE Baggrund...3 Formål...3 Metode...3 Tilgængelighed og hyppige

Læs mere

Egu: erhvervsgrunduddannelsen. Giver Uddannelse. Erhvervsgrunduddannelsen (egu) - en skræddersyet arbejdspladsuddannelse

Egu: erhvervsgrunduddannelsen. Giver Uddannelse. Erhvervsgrunduddannelsen (egu) - en skræddersyet arbejdspladsuddannelse Egu: erhvervsgrunduddannelsen Klædt påerhvervsfolk til fremtiden Giver Uddannelse Erhvervsgrunduddannelsen (egu) - en skræddersyet arbejdspladsuddannelse Erhvervsfolk Giver Uddannelse Erhvervsgrunduddannelsen

Læs mere

Temadrøftelse: Unge uden for uddannelse og job

Temadrøftelse: Unge uden for uddannelse og job Temadrøftelse: Unge uden for uddannelse og job Disposition 1. De inaktive unge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, 2016 2. Hvem er de unge ledige? Center for Ungdomsforskning, 2011 3. Indsatser på folkeskoleområdet

Læs mere

Troen kan flytte bjerge. Træerne vokse ikke ind i himlen

Troen kan flytte bjerge. Træerne vokse ikke ind i himlen Psykisk sårbare i uddannelse og beskæftigelse Troen kan flytte bjerge Træerne vokse ikke ind i himlen Men husk -grib mennesket og ikke diagnosen Hvad skal der til Fleksibilitet indsatsen Overskuelighed

Læs mere

Grøn omsorg. Hvad gør vi på landbrugsskolerne? Elin Ruby Maagaard Asmildkloster Landbrugsskole

Grøn omsorg. Hvad gør vi på landbrugsskolerne? Elin Ruby Maagaard Asmildkloster Landbrugsskole Grøn omsorg Hvad gør vi på landbrugsskolerne? Elin Ruby Maagaard Asmildkloster Landbrugsskole Uddannelsesmuligheder i grønne sektor Erhvervsuddannelser mulighed for alle unge Gartner, dyrepasser, greenkeeper,

Læs mere

Børneskolen Filadelfia. Roskilde d. 4/

Børneskolen Filadelfia. Roskilde d. 4/ Børneskolen Filadelfia Roskilde d. 4/11 2016 Epilepsi er en kompleks kronisk hjernesygdom Epilepsi er mere end blot anfald. Barnets eller den unges og familiens mestring er ofte udfordret af komplekse

Læs mere

Serviceinformation. STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov

Serviceinformation. STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov Serviceinformation STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse jf. Lov om ungdomsuddannelser for unge med særlige behov Hvad er Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU står for den særlig tilrettelagte

Læs mere

Jesper Thrige STU Viborg siden 1/ Jobkonsulent Underviser OCN Intern Kvalitetssikrer og Organisationsansvarlig

Jesper Thrige STU Viborg siden 1/ Jobkonsulent Underviser OCN Intern Kvalitetssikrer og Organisationsansvarlig Jesper Thrige STU Viborg siden 1/1 2011 Jobkonsulent Underviser OCN Intern Kvalitetssikrer og Organisationsansvarlig STU Viborg Oprettet 2010 Aktuelt 80 elever Svingende Min 56 / Max 114 5 linjer/grupper/teams

Læs mere

ErhvervsGrundUddannelsen - EGU... 3. Placering i uddannelsesbilledet... 3. Målgruppe... 4. Uddannelsesbeviset... 4. Opbygning... 5. Praktikdelen...

ErhvervsGrundUddannelsen - EGU... 3. Placering i uddannelsesbilledet... 3. Målgruppe... 4. Uddannelsesbeviset... 4. Opbygning... 5. Praktikdelen... VORDINGBORG KOMMUNE INDHOLD Denne folder skal informere om EGU. Informationen er henvendt til vejledere i Vordingborg Kommune og andre der ønsker grundlæggende viden om EGU og uddannelsens muligheder.

Læs mere

Temamøde om uddannelseshjælp. Arbejdsmarkedsudvalget, den 13. april 2015

Temamøde om uddannelseshjælp. Arbejdsmarkedsudvalget, den 13. april 2015 Temamøde om uddannelseshjælp Arbejdsmarkedsudvalget, den 13. april 2015 Ungeenheden Rebild Ungeenheden varetager følgende opgaver: Uddannelsesindsats for unge uden uddannelse under 30 år (7 ungerådgivere)

Læs mere

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE ALLERØD KOMMUNE 2017 Indholdsfortegnelse Indledning og formål... 2 Målgruppe... 2 Lovgrundlag... 2 Uddannelsen... 2 Omfang og varighed... 3 Uddannelsesplan...

Læs mere

Til elever og forældre. Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed

Til elever og forældre. Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed Til elever og forældre Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Aarhus-Samsø Januar 2011 Vurdering af uddannelsesparathed Når du forlader

Læs mere

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10.

FAGRETNINGER ERHVERVSUDDANNELSERNE. Erhvervsskolen Nordsjælland. Esnord.dk. for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. Etablering og udvikling Erhvervsskolen Nordsjælland FAGRETNINGER PÅ ERHVERVSUDDANNELSERNE for dig, som vil starte på EUD direkte fra 9. eller 10. klasse Esnord.dk Erhvervsskolen Nordsjælland EUD EUX HHX

Læs mere

Unge under 30 år uden uddannelse, der er åbenlyst uddannelsesparate

Unge under 30 år uden uddannelse, der er åbenlyst uddannelsesparate Unge under 30 år uden, der er åbenlyst sparate Ved ikke unge der har behov for afklaring, motivation og forberedelse før svalg og start (åbenlyst sparate). 1) Unge, som har viden om skolelivet, men som

Læs mere

FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE SYDØSTJYLLAND

FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE SYDØSTJYLLAND FGU FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE SYDØSTJYLLAND ALMEN GRUNDUDDANNELSE PRODUKTIONS GRUNDUDDANNELSE ERHVERVS GRUNDUDDANNELSE FGU FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE ER EN NY 2-ÅRIG UDDANNELSE, SOM STARTER AUGUST

Læs mere

NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse.

NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse. NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse. Gennem tillid og anerkendelse støtter vi din faglige udvikling

Læs mere

Procesbeskrivelse af EGU-afklaringsforløb Guldborgsund.

Procesbeskrivelse af EGU-afklaringsforløb Guldborgsund. Procesbeskrivelse af EGU-afklaringsforløb Guldborgsund. Alle unge1 der påbegynder et forløb på MultiCenter Syd, har forinden opstart været omkring Ungdommens Uddannelsesvejledning, således alle unge på

Læs mere

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Strategi flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Flere unge skal have en uddannelse Indledning Virksomhedernes krav til medarbejdernes kvalifikationer stiger, og antallet af stillinger, som kan udføres

Læs mere

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet.

Jobnet.dk er jobcentrenes tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere på internettet. Jobsøgning Jobsøgning Når du er ledig kontanthjælpsmodtager, bliver du løbende indkaldt til møder og samtaler på jobcentret, hvor vi snakker om dine jobmuligheder og din jobsøgning. Jobnet.dk Jobnet.dk

Læs mere

Notat. Modtager(e): Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Status på Uddannelsesindsatsen for årige nyledige

Notat. Modtager(e): Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Status på Uddannelsesindsatsen for årige nyledige Notat Modtager(e): Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Status på Uddannelsesindsatsen for 30-39 årige nyledige Kommunalbestyrelsen i Albertslund besluttede med budget 2016, at Jobcentret skulle øge fokus

Læs mere

Taksten for 25, stk. 1 er pr. 1. januar 2011 549,70 kr. pr. uge. Taksten reguleres årligt pr. 1. januar.

Taksten for 25, stk. 1 er pr. 1. januar 2011 549,70 kr. pr. uge. Taksten reguleres årligt pr. 1. januar. Tilskud til specialundervisning 25, stk. 1: Staten yder tilskud til specialundervining med en takst pr. årselev. Eleven er generelt velfungerende, men har behov for lidt støtte. Eksempelvis lettere indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN. For integrationsborgere i Svendborg Kommune

PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN. For integrationsborgere i Svendborg Kommune PEJLEMÆRKER I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN For integrationsborgere i Svendborg Kommune Målgruppe: Borgere på integrationsydelse, der er i gang med Integrationsprogrammet og er visiteret som jobparate eller

Læs mere

Notat. Ungeindsats. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Inden for beskæftigelsesområdet defineres unge som værende under

Notat. Ungeindsats. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Inden for beskæftigelsesområdet defineres unge som værende under Notat Til: Vedrørende: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Ungeindsats Υνγεινδσατσ Inden for beskæftigelsesområdet defineres unge som værende under 30 år. Der er en række specifikke regler for unge under

Læs mere

Samarbejde mellem højskoler og uddannelsesinstitutioner

Samarbejde mellem højskoler og uddannelsesinstitutioner Samarbejde mellem højskoler og uddannelsesinstitutioner Formålet med vejledningen er at beskrive de vilkår og muligheder, der er for samarbejde mellem folkehøjskoler og uddannelsesinstitutioner. 1. Generelle

Læs mere

En skole af elever- For elever

En skole af elever- For elever En skole af elever- For elever Efter 10 års økonomisk og politisk forsømmelse af vores erhvervsuddannelser er det endeligt gået op for politikerne, at der er brug for en reform. Vi har et behov for øget

Læs mere

Bornholm som praktikplads-test-ø

Bornholm som praktikplads-test-ø Bornholm som praktikplads-test-ø - en afgrænset region til afprøvning af forsøg med alternative praktikpladsmodeller. - en mulighed for at understøtte en massiv kompetenceudvikling af et erhvervsliv, hvor

Læs mere

- En helhedsorienteret STU

- En helhedsorienteret STU BESKÆFTIGELSE MENTORORDNING CAFÉ PRAKTIKKER SAMVÆR FRITIDSLIV VÆRKSTEDER UNDERVISNING - En helhedsorienteret STU ungelivet.dk 1 HVEM ER MÅLGRUPPE TIL UNGELIVET? Indenfor UngeLivets målgruppe kan ses følgende

Læs mere

Integration af medarbejdere

Integration af medarbejdere Opdateret september 2019 Integration af medarbejdere Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at ansætte medarbejdere fra udlandet. I dette dokument kan du få et overblik over, hvilken

Læs mere

Velkommen til projekt UNGE I VÆKST

Velkommen til projekt UNGE I VÆKST Velkommen til projekt UNGE I VÆKST Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring Kommune gennemfører i samarbejde med EUC Nord (tovholder) m.fl. projekt samarbejde i Vendsyssel Unge i Vækst. Projektet er et partnerskabssamarbejde

Læs mere

LÆS MERE PÅ WWW.EGU.DK. egumod på mere HVOR RUND ER DIN VIRKSOMHED?

LÆS MERE PÅ WWW.EGU.DK. egumod på mere HVOR RUND ER DIN VIRKSOMHED? LÆS MERE PÅ WWW.EGU.DK egumod på mere HVOR RUND ER DIN VIRKSOMHED? JEG ElSKER lugten AF VÅD FORÅRSJORD Jeg er ordblind, og derfor var skolen bare ikke lige mig. Men nu laver jeg det, jeg er god til. Hver

Læs mere

LÆS MERE PÅ WWW.EGU.DK. egumod på mere HVOR RUND ER DIN VIRKSOMHED?

LÆS MERE PÅ WWW.EGU.DK. egumod på mere HVOR RUND ER DIN VIRKSOMHED? LÆS MERE PÅ WWW.EGU.DK egumod på mere HVOR RUND ER DIN VIRKSOMHED? HVORFOR EGU? Mod. Interesse. Gåpåmod og glæde ved at høre til. Det er noget af det, som egu-elever kan bidrage med på din arbejdsplads.

Læs mere

ung til voksen sansestormerne.dk Vil du arbejde med mennesker Vil du arbejde med mad Skal du lære at stå på egne ben og klare din egen hverdag

ung til voksen sansestormerne.dk Vil du arbejde med mennesker Vil du arbejde med mad Skal du lære at stå på egne ben og klare din egen hverdag ? Skal du lære at stå på egne ben og klare din egen hverdag Vil du arbejde med mennesker Vil du arbejde med mad ung til voksen - forbereder dig til voksentilværelsen og giver dig hjælp til afklaring af

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold

Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold Lovgivning og eksempler 2011 Tilskud til specialundervisning 25, stk. 1: Staten yder tilskud til specialundervisning med en takst pr. årselev. Eleven

Læs mere

En skole som har gjort det trygt for min datter at gå i skole.

En skole som har gjort det trygt for min datter at gå i skole. Høffdingsvej 14, 2500 Valby telefon 38790140 11/1-2019 Hvad siger forældrene? Super forstående skole hvor undervisningen tilpasses hver enkelt elev. Endelig en skole hvor min datter føler sig værdsat og

Læs mere

Klar til uddannelse - en indsats på tværs, der også omfatter arbejdsmarkedet

Klar til uddannelse - en indsats på tværs, der også omfatter arbejdsmarkedet Klar til uddannelse - en indsats på tværs, der også omfatter arbejdsmarkedet Slut-rapport 1. aug. 2007 1.juli 2008 Indledning: Med støtte fra Det lokale Beskæftigelsesråd har UU Skive gennemført et projekt,

Læs mere

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015 Handicaprådet i Ballerup 25. marts 2015 Det specialiserede handicapområde Jobcenteret mål: Få borgere i uddannelse Få borgere i job Fastholde sygemeldte på arbejdsmarkedet 2 Indsatser Vi arbejder ud fra

Læs mere

Workshop Særlige elevgrupper regler og redskaber jha

Workshop Særlige elevgrupper regler og redskaber jha Workshop Særlige elevgrupper regler og redskaber jha Disposition for workshoppen -oversigt over de særlige elevgrupper Formål: Overblik over højskolernes tilbud til særlige elevgrupper Samarbejde Erfaringsudveksling

Læs mere

IPS. Individuelt planlagt job med støtte

IPS. Individuelt planlagt job med støtte IPS Individuelt planlagt job med støtte 1 Hvad er IPS: Beskæftigelsesindsats til personer med en alvorlig psykisk sygdom. IPS er udviklet i USA i starten af 90 erne og afprøvet i lang række lande. Evidensbasseret

Læs mere

Hvad skal der til for at løfte de udsatte unge videre til uddannelse eller beskæftigelse? - En spørgeundersøgelse

Hvad skal der til for at løfte de udsatte unge videre til uddannelse eller beskæftigelse? - En spørgeundersøgelse BAGGRUNDSNOTAT Hvad skal der til for at løfte de udsatte unge videre til uddannelse eller beskæftigelse? - En spørgeundersøgelse I dette notat præsenteres udvalgte resultater fra en spørgeundersøgelse

Læs mere

Udgangspunktet for relationen er:

Udgangspunktet for relationen er: SUF Albertslund er et omfattende støttetilbud til udsatte mennesker i eget hjem, men tilbyder også udredninger og andre løsninger. F.eks. hjemløse, potentielle hjemløse og funktionelle hjemløse. Støtte

Læs mere

Erhvervsfolk Giver Uddannelse

Erhvervsfolk Giver Uddannelse Erhvervsfolk Giver Uddannelse Erhvervs Grund Uddannelsen (EGU) en skræddersyet arbejdspladsuddannelse! Blomsterbutiksindehaver, Yvonne Jørgensen Jeg har sagt ja til en pige på EGU, fordi jeg simpelthen

Læs mere

INTEGRATIONSUDDANNELSE PÆDAGOGISK

INTEGRATIONSUDDANNELSE PÆDAGOGISK INTEGRATIONSUDDANNELSE PÆDAGOGISK KURSUSAFDELINGEN IGU- INTEGRATIONSGRUNDUDDANNELSE IGU- Integrationsgrunduddannelse er en ny toårig uddannelse for flygtninge, der svarer til EGU for danskere. Uddannelsen

Læs mere

Præsentation af LUP / Roskilde Lokale UngePartnerskaber. Odense den 3/11 2011.

Præsentation af LUP / Roskilde Lokale UngePartnerskaber. Odense den 3/11 2011. Præsentation af LUP / Roskilde Lokale UngePartnerskaber. Odense den 3/11 2011. Baggrund for LUP/Roskilde! Et uformelt netværksforum for kommunale og uddannelsesmæssige aktører, der har eksisteret en årrække.

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Uddannelse STU

Særligt Tilrettelagt Uddannelse STU Særligt Tilrettelagt Uddannelse STU Erkende Vælge Handle CSV Odense-Vestfyn-Brangstrup tilbyder den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) til unge med særlige behov, der ikke har mulighed for at

Læs mere

FGU. Den nye forberedende grunduddannelse

FGU. Den nye forberedende grunduddannelse Den nye forberedende grunduddannelse EGU AGU FGU Hovedvejen for dig, der ikke opfylder adgangskrav til en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse efter ophør af undervisningspligten PGU DU får

Læs mere

Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013. Undervisernes faglige kvalifikationer summary

Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013. Undervisernes faglige kvalifikationer summary Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013 Undervisernes faglige kvalifikationer summary Undersøgelsen viser, at virksomhederne generelt finder de faglige kvalifikationer hos de undervisere,

Læs mere

EGU Slagelse Erhvervsgrunduddannelse Rapport 2012

EGU Slagelse Erhvervsgrunduddannelse Rapport 2012 EGU Slagelse Erhvervsgrunduddannelse Rapport 2012 I samarbejde med Jobcenter Slagelse Indledning EGU i Slagelse Kommune i 2012. Slagelse kommune er definitivt kommet på EGU landkortet. Der er i 2012 afviklet

Læs mere

Byd fremtidens medarbejder indenfor. Få et hurtigt overblik over de ordninger, der knytter unge og virksomheder sammen i Odsherred

Byd fremtidens medarbejder indenfor. Få et hurtigt overblik over de ordninger, der knytter unge og virksomheder sammen i Odsherred Byd fremtidens medarbejder indenfor Få et hurtigt overblik over de ordninger, der knytter unge og virksomheder sammen i Odsherred Denne folder findes også i en elektronisk udgave på www.bizods.dk Hold

Læs mere

EVALUERING AF DEN HÅNDHOLDTE VEJLEDNING I HALSNÆS

EVALUERING AF DEN HÅNDHOLDTE VEJLEDNING I HALSNÆS EVALUERING AF DEN HÅNDHOLDTE VEJLEDNING I HALSNÆS DECEMBER 2014 1 Hvad får den håndholdte fokusunge Arbejdet i grundskolen med håndholdte/fokuselever, UUH, nov. 2014 Den håndholdte vejledning i grundskolen

Læs mere

Storskoven STU

Storskoven STU Storskoven 42 13 15 81 STU SÆRLIGT TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE STU på Storskoven Målet for Storskovens skoles STU forløb er klart: At give den unge en tilknytning til arbejdsmarkedet, og at indgå aktivt

Læs mere

Hvad kan jobcentret tilbyde unge med( særlige behov) udfordringer ud over ledighed.

Hvad kan jobcentret tilbyde unge med( særlige behov) udfordringer ud over ledighed. Hvad kan jobcentret tilbyde unge med( særlige behov) udfordringer ud over ledighed. Jobcentret skal som udgangspunkt hjælpe unge ledige til at komme i selvforsørgelse via uddannelse. Dette gøres gennem

Læs mere

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse?

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Reformen af erhvervsuddannelserne er et paradigmeskift, som lægger op til en ny kvalitetsdagsorden med fokus på folkeskolens uddannelsesparate elever,

Læs mere

SØGÅRDSSKOLEN MANDAG D.6.MAJ

SØGÅRDSSKOLEN MANDAG D.6.MAJ SØGÅRDSSKOLEN MANDAG D.6.MAJ UU-Nord 48 centre: Ungdommens Uddannelsesvejledning Professionel uvildig vejledning UU Nord s Struktur ( Herlev Gladsaxe Lyngby Gentofte ) HVEM ER JEG? HVAD KAN JEG? HVOR SKAL

Læs mere

INTEGRATIONSUDDANNELSE SOCIAL OG SUNDHED

INTEGRATIONSUDDANNELSE SOCIAL OG SUNDHED INTEGRATIONSUDDANNELSE SOCIAL OG SUNDHED KURSUSAFDELINGEN IGU- INTEGRATIONSGRUNDUDDANNELSE IGU- Integrationsgrunduddannelse er en ny toårig uddannelse for flygtninge, der svarer til EGU for danskere. Uddannelsen

Læs mere

Nyhedsbrev 5 Brobygning Kronjylland

Nyhedsbrev 5 Brobygning Kronjylland Nyhedsbrev 5 Brobygning Kronjylland Juni 204 Kære Alle Med dette nyhedsbrev vil vi gerne informere om Brobygning Kronjylland. Formålet er at give en opdateret status på projektet og at give inspiration

Læs mere

Procesbeskrivelse af EGU-afklaringsforløb Guldborgsund.

Procesbeskrivelse af EGU-afklaringsforløb Guldborgsund. Procesbeskrivelse af EGU-afklaringsforløb Guldborgsund. Alle unge 1 der påbegynder et forløb på MultiCenter Syd, har forinden opstart været omkring Ungdommens Uddannelsesvejledning, således alle unge på

Læs mere

Håndbog for. offentlige elevpladser

Håndbog for. offentlige elevpladser Håndbog for offentlige elevpladser ErhvervsGrundUddannelsen Vestergade 58 N 8000 Århus C Tlf: 8940 1370 Fax: 8613 5559 www.amcmidt.dk egu@msb.aarhus.dk INDHOLD Denne folder giver information om ErhvervsGrundUddannelsen

Læs mere

USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov

USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov Ungdomsuddannelse til unge med behov for særlig støtte Pr. 1. august 2007 er der et lovkrav om, at alle kommuner skal tilbyde en ny ungdomsuddannelse

Læs mere

Vejen videre til success

Vejen videre til success Vejen videre til success HVAD ER STU ROSA? STU ROSA er en kreativ samt erhvervsrettet Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) for unge med særlige behov i alderen 16 til 25 år. MÅLGRUPPE STU ROSA

Læs mere

Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen UDKAST. Kravspecifikation for. Specialiseret uddannelsesvej III

Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen UDKAST. Kravspecifikation for. Specialiseret uddannelsesvej III Bilag A.4 UDKAST Kravspecifikation for Specialiseret uddannelsesvej III Unge med psykisk handicap / diagnose, herunder uafklarede 1 1. Kravspecifikation for Specialiseret uddannelsesvej III for unge med

Læs mere

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte.

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte. NOTAT Møllebjergvej 4 433 Hvalsø F 4646 4615 Tove Wetche Jobcenter, Team SDP D 4664 E towe@lejre.dk Dato: 6. juni 213 J.nr.: 13/99 Evalueringsrapport for LBR projekt Beskæftigelses-/uddannelsesindsats

Læs mere

Analyse. Hvor går de unge hen efter specialefterskolen? Ungdomsuddannelser blandt unge med særlige læringsforudsætninger

Analyse. Hvor går de unge hen efter specialefterskolen? Ungdomsuddannelser blandt unge med særlige læringsforudsætninger Analyse Hvor går de unge hen efter specialefterskolen? Ungdomsuddannelser blandt unge med særlige læringsforudsætninger 21-214 Forfatter: Mette Hjort-Madsen, konsulent Forord af Astrid Haim Thomsen, vejleder,

Læs mere

Ung i Forandring. Center for Børn og Unges Sundhed

Ung i Forandring. Center for Børn og Unges Sundhed Ung i Forandring Hvad er Ung i Forandring? En støttende og forebyggende indsats Et psykologisk samtaletilbud til unge på forskellige ungdomsuddannelser, UUvejledningen samt jobcentre i Københavns kommune

Læs mere

- En helhedsorienteret STU

- En helhedsorienteret STU BESKÆFTIGELSE MENTORORDNING CAFÉ PRAKTIKKER SAMVÆR FRITIDSLIV VÆRKSTEDER UNDERVISNING - En helhedsorienteret STU ungelivet.dk 1 HVEM ER MÅLGRUPPE TIL UNGELIVET? et er ikke en diagnose, der afgør, hvorvidt

Læs mere

Projekt Unge - godt i gang - formål og indsats

Projekt Unge - godt i gang - formål og indsats NOTAT 2. juli 2009 Projekt Unge - godt i gang - formål og indsats J.nr. 2009-0000906 Metodeudvikling og international rekruttering/sil/ala/mni/aos Baggrund Beskæftigelsesministeren introducerede i 2007

Læs mere

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af TILBAGE TIL FREMTIDEN - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af HVAD ER TILBAGE TIL FREMTIDEN? Tilbage til Fremtiden

Læs mere

d or livet Læring f StudieNor

d or livet Læring f StudieNor i d Stu d r o N e Læ r livet r o f ing Velkommen til StudieNord StudieNord er et uddannelses- og aktivitetstilbud for dig, som er i alderen 15-26 år. Ønsker du: At kvalificere dig til videre uddannelse

Læs mere