Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. november 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. november 2013"

Transkript

1 Referat tirsdag den 5. november 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Connie B. Jensen (A)

2 Indholdsfortegnelse 1. BU - Temadrøftelse: Tilsynsreformen BU - Godkendelse af dagsorden BU - Orientering nov BU - Temadrøftelse Nye aftaler med puljeinstitutioner BU - Reform af folkeskolen - et fagligt løft ØU - Forventet Regnskab BU - Eventuelt...23

3 Side 1 1. BU - Temadrøftelse: Tilsynsreformen Sagsnr.: 13/6127 Resumé: Socialministeren udpegede januar 2013 efter indstilling fra KKR Sjælland Holbæk Kommune til at varetage driften af det nye socialtilsyn. Tilsynsreformen træder i kraft pr. 1. januar Holbæk Kommune har fået til opgave at etablere Tilsynscenter Øst, som skal føre tilsyn i Regionsjælland. Temadrøftelsen afholdes sammen med Udvalget for Social, Sundhed & Ældre. Direktør Kenn Thomsen og tilsynschef Henriette Lindberg fra Holbæk Kommune vil give en nærmere præsentation på mødet. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at udvalget tager orientering om tilsynsreformen til efterretning. Beslutning den : Drøftet Der udarbejdes en redegørelse for det nuværende tilsyn med plejefamilier Afbud: Connie B. Jensen (A) Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Drøftet Der udarbejdes en redegørelse for det nuværende tilsyn med plejefamilier Afbud: Connie B. Jensen (A) Sagsfremstilling: Socialtilsynsreformen, der er vedtaget af et enstemmigt Folketing, retter sig mod det specialiserede socialområde. Reformen skal dels sikre kvaliteten i det førte dialogbaserede tilsyn; men også sikre en faglig udvikling samt at der arbejdes mere med effektmål. Socialtilsyn er det nye begreb for det hidtidige generelle tilsyn, der føres med opholdssteder og familieplejer. Det personlige tilsyn varetages fortsat af kommunerne, ligesom kommunerne fortsat har pligt til at varetage en række tilsyn, som ikke er omfattet af Lov om Socialtilsyn, eksempelvis skoletilsynet med interne skoler på opholdssteder, selvstændige dagtilbud efter 103 og 104 og plejehjem. Driften af socialtilsyn vil fra 1. januar 2014 blive varetaget af Socialtilsyn Øst, som er en nyoprettet driftsenhed i Holbæk Kommune. Hele 2013 har Holbæk Kommune sammen med de øvrige 4 socialtilsynskommuner (Frederiksberg, Faaborg-Midtfyn, Silkeborg og Hjørring), Socialministeriet, Socialstyrelsen og KL arbejdet på, at de nye socialtilsyn fik den bedst mulige start. Der er etableret en projektorganisation i tre spor: et centralt, et tværkommunalt og et lokalt.

4 Side 2 Processen bærer i høj grad præg af lydhørhed og samarbejdsånd. Rollerne er delte. Socialstyrelsen udvikler redskaber og kvalitetsmodel, som tilsynet skal føres efter, ligesom styrelsen skal udvikle Tilbudsportalen. Socialstyrelsen skal efterfølgende via en auditfunktion føre tilsyn med socialtilsynene og følge den faglige udvikling på tilbuddene. Socialtilsynskommunerne arbejder konkret med at opgaven på plads, så tilgangen til tilsynet bliver ens uanset hvilket socialtilsyn, der skal føre tilsynet. Der er vedtaget en fælles tilsynspolitik og fælles principper for takstberegningerne, herunder dimensioneringen af socialtilsynene. Socialtilsynene ønsker gennemsigtighed i disse forhold, så tilsynspolitikken, takstpolitikken samt principperne for dimensioneringen er udsendt til kommunerne, men kan også ses på hjemmesiden De endelige takster er meldt ud den 1. oktober. Socialministeriet har endnu ikke (22. okt. 2013) udsendt hverken bekendtgørelse eller vejledning. Derfor er grundlaget: Folketingets aftale om etablering af socialtilsyn Loven og dens bemærkninger Den tætte dialog, der har været med Socialstyrelsen og Socialministeriet. Socialtilsyn Øst etableres med et hovedkontor i Holbæk og en filial (som ønsket af KKR) i Nykøbing F. De fysiske rammer er på plads og de forventes at stå klar omkring den 1. december For tiden arbejdes der intens med rekruttering af medarbejdere, der dels består af 42 virksomhedsoverdraget personer, samt ca. 30 ny rekrutterede medarbejdere. Administrationens vurdering: Ingen. Handicappolitik: Tilsynsreformen omfatter blandt andet sociale døgntilbud til personer med nedsat psykisk og fysisk funktionsniveau. Formålet med reformen er blandt andet at højne kvaliteten af tilsynet og dermed sikre at tilbuddene yder støtte og omsorg jf. tilbuddets godkendte målgruppe og rammer. Økonomi og finansiering: Ingen bemærkninger. Beslutningskompetence:

5 Side 3 2. BU - Godkendelse af dagsorden Sagsnr.: Resumé: Indstilling: Beslutning den : Godkendt Afbud: Connie B. Jensen (A) Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence:

6 Side 4 3. BU - Orientering nov Sagsnr.: 12/24057 Resumé: A. Orientering om overgrebspakke ny lov pr. l. oktober Den 1. oktober 2013 er lov om ændring af lov om social service, beskyttelse af børn og unge mod overgreb m.v. trådt i kraft. I henhold til lovteksten skal Kommunalbestyrelsen udarbejde et beredskab til forebyggelse, tidlige opsporing og behandling af sager om overgreb mod børn og unge. Beredskabet skal udformes skriftligt, vedtages af Kommunalbestyrelsen og herefter offentliggøres. Kommunalbestyrelsen skal revidere beredskabet løbende efter behov. Samme lov medfører, at Kommunalbestyrelsen skal sikre, at der iværksættes en rettidig og systematisk vurdering af alle underretninger med henblik på afklaring af barnets/den unges behov for særlig støtte. Centrene for Dagtilbud, Skole og Social & Familie arbejder aktuelt sammen med center Social & Familie som tovholder omkring udarbejdelse af beredskabsplan til politisk behandling. Der er pr. 1. oktober 2013 iværksat en forretningsgang vedrørende modtagelse af underretninger, som indenfor 24 timer skal modtages, registreres og afklares i forhold til videre handling. Den 8. november 2013 holdes fælles temadag med repræsentanter fra de 3 centre med oplæg fra Kommunernes Landsforenings jurister, fra politiet og fra centerchef Marianne Kruse. På Udvalget Børn & Ungdoms møde i december 2013 fremlægges til godkendelse beredskabsplan for Lejre kommune. B. Status implementering vedr. Dagtilbudsplan Kommunalbestyrelsen godkendte den 29. oktober 2012 Dagtilbudsplan I Dagtilbudsplanen er beskrevet en ny organisationsstruktur samt en investeringsoversigt og tidsplan for indretning og tilbygning til de eksisterende dagtilbud og nybygning af større børnehuse. Dagtilbudsplanen er under implementering og administrationen har udarbejdet en ny status over indførelse af den nye organisationsstruktur, samt igangværende og kommende anlægsprojekter i 2013 og Bilag vedlagt C. Børnetal Oversigt over indskrevne børn, 3-6 årige. Bilag vedlagt. Oversigt over indskrevne børn, 0-2 årige. Bilag vedlagt. Indstilling: Beslutning den : Orientering til efterretning Afbud: Connie B. Jensen (A) Sagsfremstilling:

7 Side 5 Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Bilag: 1. Status implementering Dagtilbudsplan UBU nov pdf børnetal 3-6 årige 3. pdf børnetal 0-2 årige

8 Side 6 4. BU - Temadrøftelse Nye aftaler med puljeinstitutioner Sagsnr.: 13/17623 Resumé: Administrationen er påbegyndt udarbejdelse af nye aftaler med de fem puljeinstitutioner; Fuglereden, Lejregaard, Lindholm, Højen og Ammershøj. Udgangspunktet er en tilpasning af den nye ressourcemodel for kommunale og selvejende institutioner, så disse regler kan anvendes til styring og afregning overfor puljeinstitutioner, som er omfattet af anden lovgivning. Til brug for udarbejdelse af konkrete forslag og den kommende dialog med puljeinstitutionerne har administrationen brug for en politisk drøftelse af en række dilemmaer og udfordringer, som er begrundet i puljeinstitutionernes styringsvilkår og organisering. Sagens forelægges med henblik på temadrøftelse og godkendelse af tidsplan for den videre proces. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at udvalget tilkendegiver principper for ny styringsmodel for puljeinstitutionerne 2. at tidsplan for den videre proces godkendes Beslutning den : Indstilling tiltrådt Udvalget anmoder om at der udarbejdes forskellige modeller som forelægges på mødet i december Afbud: Connie B. Jensen (A) Sagsfremstilling: har i forbindelse med udarbejdelse af dagtilbudsplanen bedt administrationen undersøge, hvorledes der for de fem puljeinstitutioner (Fuglereden, Lejregaard Bondegårdsbørnehave, Ammershøj, Lindholm Skovbørnehave og Højen Bondegårdsbørnehave) kan udarbejdes indbyrdes ens økonomiske vilkår. De fem puljeinstitutioner har hver deres aftale med meget forskelligt indhold vedr. økonomi, bygningsdrift, anvisningsret og administration. Aftalerne er indgået i de gamle kommuner frem til 2007, hvor lovgivningen blev ændret, således at der ikke kan oprettes nye puljeinstitutioner. Fra 2007 har det alene været muligt at oprette nye private institutioner. Hovedindholdet i aftalerne for de fem puljeinstitutioner fremgår af bilag Oversigt over gældende aftaler med puljeinstitutioner. På baggrund af Dagtilbudsplanen har den 8. november 2011 anmodet administrationen om at vurdere, hvorledes puljeinstitutionerne kan underlægges ens økonomiske vilkår. Administrationen fremlagde i juni 2012 forslag til nye vilkår for afregning, som er baseret på regler for private institutioner. Puljeinstitutionerne fandt, at disse ikke tilgodeser deres særlige vilkår.

9 Side 7 har bedt administrationen fremlægge forslag til aftaler, som er baseret på reglerne for selvejende institutioner, når den nye ressourcemodel er godkendt. Den nye ressourcemodel for de selvejende og kommunale institutioner har følgende grundlæggende principper i modellen: Pengene følger barnet (med en årlig regulering på baggrund af det faktiske børnetal samt sikkerhed for institutioner under 40 enheder. Et børnehavebarn svarer til 1 enhed et vuggestuebarn til 2 enheder). Lønsumsstyring (med forudsætning at 60% af medarbejdergruppen har en pædagogisk uddannelse og 40% forudsættes at være pædagogmedhjælpere) Trappemodel for tildeling af lønbudgettet (det følger af trappemodellen at tildeling til lønbudgettet er størst for de første 1 20 enheder, og mindre for de efterfølgende enheder og mindre endnu for enhed nr. 41 og flere) Principperne i modellen giver en række dilemmaer, når de anvendes som beregningsgrundlag for revidering af driftstilskuddet til de fem puljeinstitutioner. I temadrøftelsen ønskes følgende principper og dilemmaer drøftet. 40 børnsprincippet I forbindelse med udmøntningen af den nye ressourcemodel blev 40 børns princippet indført. Det betyder at institutioner med 40 børn eller derunder bliver økonomisk kompenseret hvis de ved årets afslutning i gennemsnit har haft mindre end deres forventede børnetal op til 40 enheder. Administrationen søger ved styringen af de kommunale og selvejende institutioner, at sikre at det i så begrænset omfang som muligt bliver nødvendigt, at tildele ressourcer efter 40 børnsprincippet, da dette i praksis er betaling for pladser, der ikke benyttes. Styringen sker ved at reducere antallet af pladser i større institutioner eller ved nedlæggelse af mindre institutioner. Disse styringsværktøjer har Lejre Kommune ikke mulighed for at anvende i relation til puljeinstitutioner, da en del af disse selv styrer deres venteliste. Ligeledes kan Lejre Kommune ikke træffe beslutning om sammenlægning eller samdrift for at optimere driften. En række af puljeinstitutionerne er desuden som udgangspunkt små, og vil derfor ofte kunne have krav på sikring af ressourcer jf. 40 børnsprincippet. Det følgende er en oversigt over det antal pladser puljeinstitutionerne har jf. de indgåede aftaler med Lejre Kommune. Fuglereden: 32 pladser (heraf 12 pladser til børn i aldergruppen 1 1/ år) Lejregaard: 30 pladser (2½ - 6 årige) Lindholm: 26 pladser (3-6 årige) Højen: 22 pladser (3-6 årige) Ammershøj: 45 børnehavepladser og 11 vuggestuepladser Ressourcer afhængig af åbningstid

10 Side 8 De kommunale institutioner får tildelt ressourcer til personale med udgangspunkt i den samlede åbningstid. De kommunale institutioner har kun mulighed for at ændre på åbningstiden efter godkendelse af Kommunalbestyrelsen, og vil med udgangspunkt i ressourcemodellen på færre ressourcer til personale. En række puljeinstitutioner har en åbningstid, som ligger væsentligt under de 52 timer, som er den korteste åbningstid i de kommunale institutioner og som ressourcemodellen har som udgangspunkt. Tilpasning af ressourcemodellen til en væsentligt kortere åbningstid ned til 35 timer/uge - vil udfordre modellens grundlæggende forudsætninger om det bæredygtige af mindre institutioner. Puljeinstitutionernes bestyrelser fastsætter åbningstiden. En række puljeinstitutioner begrunder den kortere åbningstid med, at det er forældrenes valg, og at der fra forældrene ikke efterspørges yderligere pasning. Ledelsesstruktur I forbindelse med dagtilbudsplanen blev der besluttet en ny ledelsesstruktur i de kommunale institutioner med fællesledelse, og pædagogisk ledelse. Puljeinstitutionerne er i dag selvstændige, og dermed ikke en del af de nye områdeinstitutioner med fællesleder. Modellen har reduceret antallet af ledere og dermed de ressourcer, der tildeles til ledelse. I de relativt små puljeinstitutioner vil der med den nye ressourcemodel ikke tildeles ressourcer til en fuldtidsleder. Alderssammensætning En række af puljeinstitutionerne har småbørnsgrupper (fra ca.1,5 år). I de kommunale og selvejende børnehuse har der tidligere været småbørnspladser. I forbindelse med dagtilbudsplanen blev det besluttet, at der kun er vuggestuepladser, og der er derfor ikke et særlig takst til småbørnspladser i den nye ressourcemodel. Administrationens vurdering: har ønsket, at det bliver undersøgt, hvorledes puljeinstitutioner kan gives økonomisk ens vilkår. Lovgivningen giver ikke mulighed for at oprette nye puljeinstitutioner, men alene private institutioner og selvejende institutioner. Administrationen har tidligere fremlagt forslag til afregning efter reglerne for private institutioner. I denne sag søges skabt et grundlag for at udarbejde regler med udgangspunkt i de gældende regler og ressourcemodel for de selvejende daginstitutioner. Ressourcemodellen er konstrueret med udgangspunkt i den struktur der er på de kommunale og selvejende dagtilbud. Når principperne skal anvendes til at udarbejde regler for puljeinstitutionerne, opstår der en række dilemmaer, som administrationen vurderer kræver politisk stillingtagen inden den endelige model forelægges til politisk vedtagelse. Administrationen vil på temamødet uddybe og beskrive udfordringerne ved de forskellige ressourcemodeller og beskrive en række dilemmaer. Administrationen vil på mødet desuden fremlægge en mulig model, som kan danne grundlag for beregningerne til nye puljeaftaler. På mødet vil det være muligt at drøfte andre modelmuligheder som administrationen efterfølgende vil beregne og politisk forelægge. Administrationen forslår følgende tidsplan for revidering af puljeaftaler.

11 Side 9 Beslutningsproces Administrationen anbefaler følgende tidsplan og beslutningsproces. November: December: Januar-Februar: Marts: Temadrøftelse: beslutning af principper og tidsplan. Forelæggelse af politisk sag med ressource model(ler). Møder med puljeinstitutionernes bestyrelse. Endelig beslutningssag om model. Handicappolitik: Sagen har ikke handicappolitiske aspekter. Økonomi og finansiering: Der udarbejdes modelberegninger med udgangspunkt i de valgte modeller. Udgangspunktet er at puljeinstitutioner ikke skal tildeles flere ressourcer end de kommunale og selvejende institutioner. Dagtilbudsområdet er omfattet af en handleplan, som skal sikre at det økonomiske råderum ved effektivisering og optimering af driften, anvendes til at omstille dagtilbudsområdet i forbindelse med det kraftigt faldende børnetal. Administrationen har tidligere anvist, at tilpasning af aftalerne med puljeinstitutionerne kan frigøre ressourcer. Dette er ligeledes påvist i budgetanalysen af dagtilbudsområdet, som er grundlaget for udarbejdelse af budget Beslutningskompetence: Bilag: 1. Oversigt over gældende aftaler med puljeinstitutioner

12 Side BU - Reform af folkeskolen - et fagligt løft Sagsnr.: 13/13658 Resumé: godkendte den 10. september 2013 en procesplan for gennemførelse af Folkeskolereformen. I henhold til denne procesplan blev der afholdt et stormøde for alle skolens parter den 18. september Andet stormøde skal holdes i januar Denne sag indeholder opsamling fra stormødets temadrøftelser. På udvalgsmødet vil det blive fremlagt, hvordan særlige opmærksomhedspunkter fra stormødet indgår i det videre forarbejde med reformen, og der lægges op til en drøftelse i udvalget af, hvordan disse opmærksomhedspunkter og evt. andre kan indgå i den videre proces. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at de opsamlede opmærksomhedspunkter fra stormødet drøftes 2. at udvalgets tilkendegivelser indgår i den videre proces, hvor indsatsområder kvalitative forventninger til skolerne beskrives 3. at udvalget i forlængelse af temadrøftelsen beslutter, at andet stormøde i arbejdsprocessen med skolereformen afholdes den 22. januar 2014 Beslutning den : Indstilling tiltrådt Der planlægges et ekstraordinært udvalgsmøde i december (3 timer/kl ). Dato aftales med udvalgsformanden. Afbud: Connie B. Jensen (A) Sagsfremstilling: Den 18. september blev det første Stormøde i arbejdsprocessen for at implementere folkeskolereformen i Lejre Kommune afholdt. Alle skolens parter var indbudt, og mødet blev gennemført som en open space -proces, hvor alle deltagere i mødet havde mulighed for at bidrage. Kommunalbestyrelsen har i oktober besluttet Budget 2014 og dermed er den økonomiske ramme for folkeskolens virksomhed i hele kalenderåret besluttet. Rammen for de første fem måneder af skoleåret er dermed også rammesat. Næste fase i den politiske arbejdsproces er at udarbejde et oplæg til kvalitative og evt. strukturelle krav til skolernes virksomhed i 2014, således at der politisk besluttes indsatsområder og rammer for skolerne i henhold til folkeskolereformen. I de foregående år, har kommunalbestyrelsen ved vedtagelsen af årets kvalitetsrapport besluttet indsatsområder og strukturelle krav for undervisningen på de enkelte skoler. Dette valg af indsatsområder er i den verserende sag om kvalitetsrapporten lagt over i folkeskole -reformprocessen.

13 Side 11 De kvalitative krav, indsatsområder og evt. strukturelle krav skal ifølge procesplanen behandles i udvalget for Børn og ungdom, i udvalgets møde i december og derefter skal det sendes i en høringsproces i perioden fra medio december til ultimo januar. I februar/marts 2014 forventes det, at udvalg og Kommunalbestyrelse kan beslutte kravene endeligt. På udvalgsmødet den 5. november fremlægges de opsummerede resultater fra det første stormøde og på mødet fremlægges, hvordan særlige opmærksomhedspunkter fra stormødet forventes at indgå i den videre proces. Det beskrives desuden, hvordan arbejdsprocessen med skolereformen aktuelt forløber. I arbejdsprocessen for at implementere folkeskolereformen er det planlagt at afholde to stormøder, det andet stormøde skal ifølge planen afholdes i januar Administrationen foreslår, at dette møde afholdes i tidsrummet mellem kl. 17 og den 22. januar Administrationens vurdering: Administrationen forelægger sagen til en temadrøftelse i udvalget. Handicappolitik: Der er ikke taget specielle hensyn til handicappolitikken, i planlægningsprocessen for indførelsen af den nye skolereform. I elementerne og udformningen af reformen arbejdes, der med en stor opmærksomhed på, at alle elever skal lære og udnytte hele deres potentiale i den nye folkeskole fra august 2014 Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Bilag: 1. billeder af flipark.pdf 2. samlet opmærksomhedspunkter fra stormøde 1.docx

14 Side ØU - Forventet Regnskab Sagsnr.: 13/17409 Resumé: Tilføjet 30. oktober 2013 Økonomiudvalget har behandlet Forventet Regnskab og sender sagen videre til fagudvalgenes behandling. Administrationens forslag til finansiering af de udfordrede bevillinger anbefales, dog med den ændring, at budgettilpasningerne finansieres af løsningsforslag a, b, c, d, e, f, og i. I forhold til administrationens indstillinger, så anbefaler Økonomiudvalget altså ikke løsningsforslag g (Forslag til kompenserende besparelser 6,7 mio. kr.). I stedet anbefales løsningsmulighed i (Kassefinansiering som følge af solgte grunde, Vestervang 4,2 mio. kr.) Administrationen afsøger mulighed for at finde resterende 2,5 mio. kr. på andre måder end gennem løsningsforslag g, som kan forelægges Økonomiudvalget ved 2. behandling af Forventet Regnskab 3. Oprindeligt resumé Forventet Regnskab indeholder forventninger til Lejre Kommunes årsregnskab for Grundlaget er de bevillingsansvarliges vurderinger af udgiftsudviklingen siden årets begyndelse samt forventninger til de resterende måneder. Lejre Kommunes budgetoverholdelse er i 2013 udfordret af et betydeligt udgiftspres. Udfordringerne er blevet fremhævet i årets forudgående budgetopfølgninger. Ved Forventet Regnskab er der risiko for et samlet merforbrug på omkring 18,6 mio. kr. (indeholder både bevillinger med og uden overførselsadgang), hvilket er omkring 10 mio. kr. lavere end i Forventet Regnskab , hvor den samlede forventning om budgetafvigelse var omkring 28,5 mio. kr. Den samlede finansieringsudfordring på bevillingerne uden adgang vurderes til at være 21,5 mio. kr. Hertil kommer 11,9 mio. kr. på det specialiserede voksenområde, som ikke anbefales overført til Koncerndirektionen peger samlet set på finansieringsmuligheder for i alt 44,5 mio. kr., og anbefaler at anvende løsninger for i alt 33,5 mio. kr. Der er tale om, at alle muligheder, som kan tilføre finansiering på kort sigt i 2013, er søgt afdækket og er medtaget. Det er administrationens vurdering, at der med den foreslåede finansiering af de udfordrede områder vil kunne opnås samlet budgetoverholdelse i Serviceudgifterne forventes at ende under det oprindeligt budgetterede, og risikoen for, at Lejre Kommune bliver ramt af en regnskabssanktion vurderes til at være meget begrænset. Forventet Regnskab tilgår først Økonomiudvalget, der sender sagen videre til fagudvalgenes møderække i november. Såfremt et udvalg ikke kan anbefale administrationens løsningsforslag, bør der peges på, hvilke af de andre fremlagte finansieringsforslag, som udvalget kan anbefale. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller, 1. at overførselsadgangen på det specialiserede voksenområde (bevilling og ) trækkes tilbage i Budget 2013 og Budget 2014, 2. at der foretages budgettilpasninger på bevillinger uden overførselsadgang (inkl. det specialiserede voksensocialområde), som netto tilfører bevillingerne 33,5 mio. kr. (jf. Tabel 7), 3. at budgettilpasningerne finansieres af løsningsforslag a-g i Tabel 4 (jf. Bilag 2-7 for hvert udvalg),

15 Side at Koncerndirektionens anbefalinger til omplaceringer og tillægsbevillinger sendes videre til de respektive fagudvalg, med henblik på fagudvalgenes godkendelse af finansieringsforslagene, hvilket indebærer, 1. at der inden for Økonomiudvalget meddeles negative tillægsbevillinger for netto 16,2 mio. kr. (jf. Bilag 2: Finansieringsmuligheder inden for Økonomiudvalget), 2. at der inden for Udvalget for Kultur & Fritid meddeles negative tillægsbevillinger for netto 0,5 mio. kr. (jf. Bilag 3: Finansieringsmuligheder inden for Udvalget for Kultur & Fritid), 3. at der inden for meddeles negative tillægsbevillinger for netto 8 mio. kr., (jf. Bilag 4: Finansieringsmuligheder inden for Udvalget for Børn & Ungdom), 4. at der inden for Udvalget for Teknik & Miljø meddeles negative tillægsbevillinger for 6 mio. kr. (jf. Bilag 5: Finansieringsmuligheder inden for Udvalget for Teknik & Miljø), 5. at der inden for Udvalget for Job & Arbejdsmarked ikke meddeles tillægsbevillinger (jf. Bilag 6: Finansieringsmuligheder inden for Udvalget for Job & Arbejdsmarked), 6. at der inden for Udvalget for Social, Sundhed & Ældre meddeles negative tillægsbevillinger for 2,6 mio. kr. (jf. Bilag 7: Finansieringsmuligheder inden for Udvalget for Social, Sundhed & Ældre), 5. at omplaceringer imellem bevillinger godkendes (jf. Bilag 9: Samlet oversigt alle omplaceringer), 6. at der meddeles indtægtsanlægsbevilling på 4,2 mio. kr. for salg af grunde i Vestervangsudstykningen, og at der meddeles tilsvarende indtægtsrådighedsbeløb til budget 2013, som tilgår kassebeholdningen. Beslutning Økonomiudvalget den : Økonomiudvalget anbefaler følgende indstillinger: 1. anbefales, 2. anbefales, 3. anbefales med den ændring, at budgettilpasningerne finansieres af løsningsforslag a, b, c, d, e, f, og i (i alt 31,0 mio.kr.). Administrationen afsøger mulighed for at finde resterende 2,5 mio. kr. på andre måder end gennem løsningsforslag g (kompenserende besparelser på bevillinger med råderum), 4. anbefales med de ændringer, som følger af pind 3 (ovenfor) hvilket indebærer: a. at der inden for Økonomiudvalget meddeles negative tillægsbevillinger for netto 18,5 mio. kr., b. at der inden for Udvalget for Kultur & Fritid meddeles negative tillægsbevillinger for netto 0,5 mio. kr., c. at der inden for meddeles negative tillægsbevillinger for netto 7 mio. kr., d. at der inden for Udvalget for Teknik & Miljø meddeles negative tillægsbevillinger for 2,3 mio. kr., e. at der inden for Udvalget for Job & Arbejdsmarked ikke meddeles tillægsbevillinger, f. at der inden for Udvalget for Social, Sundhed & Ældre meddeles negative tillægsbevillinger for 2,6 mio. kr.,

16 Side anbefales, 6. anbefales. Økonomiudvalget gør opmærksom på, at principperne for overførselsadgang ikke ændres. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Udvalget anbefaler Økonomiudvalget anbefalinger. Afbud: Gitte Geertsen Beslutning Udvalget for Job & Arbejdsmarked den : Udvalget anbefaler indstillingerne der vedrører udvalget område. Afbud: Connie B. Jensen, (A) Gitte Geertsen (F) Beslutning den : Indstilling anbefales for udvalgets bevillingsområde. Besparelsesforslag g for udvalgets bevillingsområde kan anvendes som finansiering. Afbud: Connie B. Jensen (A) Sagsfremstilling: Lejre Kommunes budgetoverholdelse er i 2013 udfordret af et betydeligt udgiftspres inden for flere områder. Udfordringerne er blevet fremhævet i årets forudgående budgetopfølgninger, og ved Forventet Regnskab er der fortsat risiko for betydelige overskridelser af driftsbudgetterne i På nuværende tidspunkt vurderes den samlede risiko for budgetoverskridelse at være på omkring 18,6 mio. kr. i forhold til korrigeret budget. Tabel 1: Forventet afvigelse - driftsudgifter (mio. kr.) FR-1 FR-2 FR-3 Forventet afvigelse i alt 27,5 28,5 18,6 - afvigelse på bevillinger med overførselsadgang -1,8-5,7-14,5 - afvigelse på det specialiserede voksenområde 9,5 10,6 11,9 - afvigelse på bevillinger uden overførselsadgang 19,8 23,6 21,2 Det samlede udfordringsniveau er omkring 10 mio. kr. lavere end i Forventet Regnskab , hvor den samlede forventning om budgetafvigelse var omkring 28,5 mio. kr. Denne udvikling skyldes, at udgiftsudviklingen er blevet bremset. Samtidig har bevidst udgiftstilbageholdenhed på andre områder medført råderum, der ikke forventes forbrugt i For at finansiere merforbruget på de bevillingsområder, hvor udfordringerne ikke er blevet løst, er det nødvendigt at flytte de skabte råderum og andre ekstraordinære indtægter og mindreforbrug. Det følger den strategi for imødegåelse af udfordringerne og

17 Side 15 risikoen for samlet budgetoverskridelse, som Kommunalbestyrelsen godkendte i forbindelse med Forventet Regnskab : I. Massivt fokus på at kvalificere handlemuligheder og tilhørende forudsætninger på de områder, der har merforbrug (handleplaner). II. III. Et-årige forøgelser af budgetterne på områder, hvor merbrugene ikke kan nå at blive bragt ned i 2013 gennem ekstraordinære indtægter og mindreforbrug. Yderligere omkostningsreduktioner med effekt her og nu, fx stillingskontrol, udgiftsstop og yderligere indefrysning og rammebesparelser. Finansieringsudfordringer Risikoen for merforbrug på omkring 18,6 mio. kr. fordeler sig med 21,5 mio. kr. i forventet merforbrug på bevillinger uden overførselsadgang og 2,6 mio. kr. i forventet mindreforbrug på bevillinger med overførselsadgang (inkl. det specialiserede voksenområde). Inden for begge bevillingstyper er der bevillinger med både forventet mer- og mindreforbrug. Bevillingerne med overførselsadgang vil i udgangspunktet få overført et evt. mer- eller mindreforbrug til Bevillinger uden overførselsadgang bør derimod budgettilpasses, for ikke at påvirke årsresultatet for De udfordrede områder uden overførselsadgang er dagtilbudsområdet, det specialiserede børnesocialområde, den aktivitetsbestemte medfinansiering og de sociale ydelser under Borgerservice. Hertil kommer, at det specialiserede voksenområde indgår med overførselsadgang, hvilket er i overensstemmelse med Økonomiudvalgets og Udvalget for Social, Sundhed & Ældre beslutning i marts Da udfordringerne på dette område er steget i løbet af 2013, synes det dog ikke længere hensigtsmæssigt at overføre merforbruget til 2014; i stedet indstilles det, at områdets overførselsadgang trækkes tilbage, og at der som konsekvens findes finansiering i Udfordringen på det specialiserede voksenområde er 11,9 mio. kr., og derved vil den samlede finansieringsudfordring på bevillingerne være omkring 33,5 mio. kr. (21,5 mio. kr. på bevillingerne uden overførselsadgang og 11,9 mio. kr. på det specialiserede voksensocialområde). Dette finansieringsbehov er lavere end det niveau, som blev forelagt i Forventet Regnskab Det fremgår af nedenstående Tabel 2, der viser udfordringer på bevillingerne uden overførselsadgang fra Forventet Regnskab til Den konkrete udvikling i forventningerne til de udfordrede områder er beskrevet i Bilag 1: Status over de udfordrede områder. Tabel 2: Finansieringsudfordringer bevillinger uden overførselsadgang Udvalg (mio. kr.) FR FR FR Økonomiudvalget -0,1 0,3-0,3 Udvalget for Kultur & Fritid 0,0-0,2 0,0 7,6 8,9 10,9 Udvalget for Teknik & Miljø 0,0 0,0 0,0 Udvalget for Job & Arbejdsmarked 3,6 6,3 0,0 Udvalget for Social, Sundhed & Ældre* 18,3 19,3 22,9 I alt 29,3 34,5 33,5 * Det specialiserede voksenområde er medregnet uden overførselsadgang i alle tre forventede regnskaber. Tabel 3: Finansieringsudfordringer udfordrede områder Udvalg Område (mio. kr.) FR 1 FR 2 FR 3 UBU Det specialiserede børneområde 1,9 4,9 5,7

18 Side 16 UBU Dagtilbud 5,9 4,0 6,2 UJA Jobcenteret 3,6 6,3 0,0 USSÆ Aktivitetsbestemt medfinansiering 4,0 4,0 6,0 USSÆ Det specialiserede voksenområde 9,5 10,6 11,9 USSÆ Sociale ydelser 4,5 4,5 4,5 Tabel 2 og 3 indeholder de udfordringer, som det ikke er muligt at finde finansiering for inden for samme center. I de tilfælde, hvor der er et råderum på en anden bevilling inden for samme center, så søges råderummet teknisk omplaceret. Af Bilag 9: Samlet oversigt over alle omplaceringer fremgår de præcise beløb for omplaceringerne. Finansieringsmuligheder I Forventet Regnskab blev der peget på en række muligheder for finansiering af de udfordrede områder uden overførselsadgang. Det indebærer anvendelse af de midler, som blev indefrosset i Forventet Regnskab , frigjorte lønmidler som følge af lav lønstigning i KTO-forliget, samt frigjorte midler som følge af konflikten på skoleområdet. Efterfølgende har Koncerndirektionen udmeldt udgiftstilbageholdenhed i hele kommunen samt stillingskontrol. Det har medført forventninger om mindreforbrug på en række bevillinger med overførselsadgang. Koncerndirektionen peger samlet set på følgende finansieringsmuligheder for i alt 44,5 mio. kr. Der er tale om, at alle muligheder, som kan tilføre finansiering på kort sigt i 2013, er søgt afdækket og er medtaget. Forslagene fremgår af Tabel 4:

19 Side 17 Tabel 4: Finansieringsmuligheder fordelt på udvalg Løsningsmulighed Beløb a. Indefrosne midler I Forventet Regnskab blev der indefrosset midler for i alt 10 mio. kr., hvilket i de fleste tilfælde kunne ske som følge af udgiftstilbageholdenhed inden for det forudsatte serviceniveau i Budget De konkrete beløb fremgår af Bilag 2-7 for hvert udvalg. b. Renter, afdrag og lån Der er en samlet forventning om et overskud på renter, afdrag og lån. c. Lavere lønudvikling som resultat af KTO-forliget KTO-forliget indebar lavere lønstigninger og dermed lavere kommunale udgifter. I Forventet Regnskab blev der derfor lagt omkring 6,5 mio. kr. i kassen. d. Ikke-udbetalte lønmidler ifm. med konflikten på skoleområdet Forårets konflikt på skoleområdet medførte lavere lønudgifter for i alt 5,2 mio. kr. I dette beløb er der taget højde for samtlige afledte udgifter til kompenserende undervisning og prøve-forberedelse. e. Indtægter ved tilskud og udligning Kommunens indtægter er blevet forøget af, at en række tilskud samt Lov- og Cirkulæreprogrammet er blevet midtvejsreguleret. Hertil kommer flere indtægter ved forskerskat samt mindreudgifter ved det skrå skatteloft. f. Anlægsprojekter, der kan afsluttes med overskud På nuværende tidspunkt forventes det, at der vil kunne tilbageføres omkring 1 mio. kr. til kassen i forbindelse med, at indkøb af biler på velfærdsområdet er blevet billigere end forventet. Da disse midler allerede er afsat i budgettet anbefales det, at de bidrager til finansiering af udfordringerne på driftsbevillingerne. g. Forslag til kompenserende besparelser Som følge af udgiftstilbageholdenhed er der på en række bevillinger blevet skabt et råderum, som efterfølgende er blevet meldt ind som mulige besparelser af de bevillingsansvarlige. Ikke alle besparelserne kan dog gennemføres uden reduktion af service- eller aktivitetsniveau. Alle besparelsesforslag er kommenteret i Bilag 2-7 for hvert udvalg. Forslag a.-g. i alt h. Ønskede overførsler til 2014 En række bevillingsansvarlige har indmeldt forventninger om mindreforbrug, som ønskes overført til 2014; begrundelserne fremgår af Bilag 2-7 for hvert udvalg. Det vil være muligt at anvende disse beløb i 2013 til at finansiere de udfordrede områder. i. Kassefinansiering som følge af solgte grunde, Vestervang I løbet af 2013 er der blevet solgt grunde for 4,2 mio. kr., det er indtægter, som der ikke er budgetteret med. Forslag h.-i. i alt 10 mio. kr. 2 mio. kr. 6,5 mio. kr. 5,2 mio. kr. 2 mio. kr. 1 mio. kr. 6,7 mio. kr. 33,5 mio. kr. 6,9 mio. kr. 4,2 mio. kr. 11,1 mio. kr.

20 Side 18 Administrationen anbefaler, at finansieringsbehovet løses gennem forslagene a-g, der samlet kan dække finansieringsudfordringen på 33,5 mio. kr. Af nedenstående Tabel 5 fremgår det, hvilken betydning de forskellige forslag har for de enkelte udvalg. I Bilag 2-7 for hvert udvalg er forslagene uddybet. Tabel 5: Finansieringsmulighedernes fordeling på udvalg ØU UKF UBU UTM UJA USSÆ I alt a. Indefrosne midler -2,8-0,5-1,8-2,3 - -2,6-10,0 b. Renter, afdrag og lån -2, ,0 c. Lavere lønudvikling som resultat af KTO-forliget -6, ,5 d. Ikke-udbetalte lønmidler ifm. med konflikten på skoleområdet , ,2 e. Indtægter ved tilskud og udligning -2, ,0 f. Anlægsprojekter, der kan afsluttes med overskud -1, ,0 g. Forslag til kompenserende besparelser -1,9 - -1,0-3, ,6 h. Ønskede overførsler til ,9-0,2-2,2-2,3 - -0,4-7,0 i. Kassefinansiering som følge af Vestervang -4, ,2 I alt -22,3-0,7-10,3-8,3 - -3,0-44,5 Serviceramme Det forventede udgiftsniveau på driftsudgifterne fordeler sig primært på serviceudgifter. Dette udfordrer overholdelsen af det budgetterede niveau for serviceudgifter, som kommunen risikerer at blive statsligt sanktioneret på baggrund af, såfremt landets kommuner under ét overskrider den aftale ramme mellem Regeringen og KL. Serviceudgifterne vurderes imidlertid i forhold til det oprindelige budget. Lejre Kommunes korrigerede budget ligger en del under det oprindelige, hvilket skyldes, at der i løbet er blevet konverteret fra drift til anlæg, samt at KTO-forligets lavere lønstigninger er blevet flyttet fra driftsbevillingerne til kassen. Det forventede udgiftsniveau en smule under det oprindeligt budgetterede, og risikoen for, at Lejre Kommune bliver ramt af en regnskabssanktion vurderes derfor til at være lille. Tabel 6: Forventet afvigelse - serviceudgifter (1.000 kr.) Opr. Budget 2013 Korr. Budget 2013 Forventet resultat 2013 Afvigelse til opr. budget Driftsudgifter Når det korrigerede budget er lavere end det oprindelige så skyldes det, at der i løbet af 2013 er blevet konverteret fra drift til anlæg, at alle lønkonti er blevet reduceret som følge af KTO-forliget lave lønstigninger, og at den samlede midtvejsregulering af Lov- og Cirkulæreprogrammet samt beskæftigelsestilskuddet flyttede budget fra driftsbevillingerne til kassen. Anlægsredegørelse Af det samlede anlægsbudget på 184,9 mio. kr. forventes der et forbrug i 2013 på omkring 126,3 mio. kr. Det resterende anlægsbudget forventes overført til 2014, enten som følge af tekniske forskydninger i betalinger, eller fordi anlægsprojekter er blevet forsinket (sidstnævnte drejer sig især om rådhus-byggeri, 19,2 mio. kr., og daginstitution i Hvalsø, 17,6 mio. kr.). Den anlægsprioriteringsplan, der blev godkendt af

21 Side 19 Kommunalbestyrelsen i februar og marts 2013, vurderes overordnet set at blive fulgt. Anlægsredegørelsen fremgår i øvrigt af Bilag: 9: Anlægsredegørelse. Da der på nuværende tidspunkt er solgt grunde for 4,2 mio. kr. fra Vestervangsudstykningen anbefales det, at der meddeles indtægtsanlægsbevilling på samme beløb til Budget Ca. 1,8 mio. kr. fra salget af disse grunde står på deponeringskonti, men det forventes at tinglysningerne på salget af grundene, og dermed frigivelse af de deponerede beløb, er på plads ved årets udgang. Indtægtsbevillingen er af teknisk karakter, og har ingen sammenhæng med, at midlerne kan anvendes som løsningsforslag til finansiering af de driftsområder, der har merforbrug. Endelige bevillingsmæssige korrektioner i forbindelse med Skoleplan 2011 Økonomiudvalget blev i september 2013 forelagt redegørelse for de ressourcer, der er frigjort ved gennemførslen af Skoleplan I den forbindelse udestod enkelte bevillingsmæssige korrektioner, som nu søges gennemført. Af notatet fremgår det, at de sparede midler på rengøring, energi og bygningsvedligeholdelse skal tilføres skoleområdet. Desuden forudsættes det, at der lægges et beløb i kassen, finansieret af skoleområdet. Som følge af andre politiske beslutninger om frigjorte bygninger truffet efter vedtagelsen af Skoleplan 2011 har flere af de vedrørte bygninger imidlertid fået nye funktioner. Samtidig har intentionerne om salg ikke i alle tilfælde kunnet gennemføres. Konkret betyder det, at den faktiske reduktion i energiforbruget ikke er så stor, som skolelukningerne isoleret set ville have betydet. Det skal ses i sammenhæng med, at energibevillingen i 2013 er udfordret af forventning om et markant merforbrug (2,8 mio. kr.). Hallen i Sæby Gershøj er desuden overgået til halområdet under Udvalget for Kultur & Fritid, der derfor har fået øgede udgifter til personale, men ikke tilført budget. Administrationen anbefaler derfor, at energiområdets budget kun reduceres med de faktiske energibesparelser som følge af skolelukningerne. Det kræver, at det forudsatte kassebidrag på kr. bliver på energibevillingen, frem for at blive lagt i kassen. Administrationens anbefaling vil betyde, at skoleområdet tilføres 0,3 mio. kr. i 2013 og 1,4 mio. kr. i 2014, mens halområdet får dækket udgifterne til den fortsatte drift af hallen i Sæby Gershøj. De præcise beløb fremgår af Bilag 9: Samlet oversigt over alle omplaceringer. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at Forventet Regnskab giver et retvisende billede af Lejre Kommunes økonomiske situation. De fremlagte udfordringer er kvalificeret og gennemberegnede, ligesom råderum på de øvrige områder er blevet vurderet tæt. Det er administrationens vurdering, at der med den foreslåede finansiering af de udfordrede områder vil kunne opnås samlet budgetoverholdelse i Handicappolitik: Forventet Regnskab har ingen umiddelbar betydning for kommunens handicappolitik, idet ingen af de foreslåede besparelsesforslag vedrører handicapområdet. Økonomi og finansiering: Administrationens anbefaling er, at der foretages budgettilpasninger på bevillinger uden overførselsadgang (inkl. det specialiserede voksensocialområde), som netto tilfører bevillingerne 33,5 mio. kr. I nedenstående Tabel 7 udfoldes budgettilpasningerne:

22 Side 20 Tabel 7: Budgettilpasning af bevillinger uden overførselsadgang (inkl. det specialiserede voksensocialområde) Udvalg Bevilling Tillægsbevillinger 2013 (1000 kr.) ØU Øvrig politisk organisation -100 ØU Politiske udvalg 100 ØU Udlejningsboliger -400 ØU Forpagtningsafgifter m.v. 110 ØU Økonomiudvalget i alt: -290 UBU Bet. til/fra stat og kommuner - skoler og SFO UBU Støttepædagoger skoler og daginstitutioner 250 UBU Særlige tilbud UBU Specialklasser 565 UBU Pædagogisk psykologisk rådgivning -150 UBU Familiehuset -75 UBU Fællesudgifter dagtilbud m.v UBU Tilskud til privat pasning m.v UBU Forældrebetaling dagtilbud 68 UBU Fripladser, søskenderabet m.v UBU Sundhedsplejen 368 UBU Dagplejen UBU i alt USSÆ Aktivitetsbestemt finansering af sundhedsvæsenet USSÆ Hjælpemidler og tilskud mv. 400 USSÆ Omsorgs- og specialtandpleje samt handicapkørsel 70 USSÆ Tilbud pers. med særlige sociale vanskeligheder USSÆ Alkohol- og stofmisbrug + socialt udsatte USSÆ Sociale ydelser USSÆ Udvalget for Social, Sundhed & Ældre i alt I alt: Kassebeholdning og likviditet Den gennemsnitlige kassebeholdning opgjort efter kassekreditreglen beregnes som gennemsnittet af alle likvide aktiver de seneste 365 dage. Som følge af det betydelige omfang af uforbrugte anlægsmidler i 2012 er den gennemsnitlige kassebeholdning løbende steget gennem året. Figur 8 viser, at den gennemsnitlige kassebeholdning det ultimo september 2013 er omkring 128 mio. kr.

23 Side 21 Figur 8: Kassekreditreglen opgjort pr. måned I Budget 2013 er der oprindeligt budgetlagt med en kasseopbygning på 0,6 mio. kr. Dette er blevet korrigeret i løbet af året som følge af drifts- og anlægsoverførsler fra 2012, konverteringer fra drift til anlæg samt den lavere lønstigning i KTO-forliget. På baggrund af de anviste finansieringsforslag i Forventet Regnskab vurderes det, at det budgetterede driftsresultat vil kunne blive overholdt i forhold til bevillingerne uden overførselsadgang. Den samlede kasseudvikling må imidlertid forventes at afvige fra budgettet, da der fortsat forventes betydelig overførsel af anlægsmidler til 2014 samt finansforskydninger, som vedrører mellemkommunale betalinger fra Den samlede forventede kasseudvikling er en kasseopbygning på omkring 48 mio. kr. Kassebeholdningen ultimo 2012 var omkring 42 mio. kr., og den vil i givet fald øges til omkring 90 mio. kr. ultimo Fraregnes de forventede overførsler til 2014, så vil den disponible kassebeholdning ved årets udgang være omkring 35 mio. kr. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Bilag: 1. Bilag 1 - Status på udfordrede områder 2. Bilag 2 - Finansieringsmuligheder inden for Økonomiudvalget 3. Bilag 3 - Finansieringsmuligheder inden for Udvalget for Kultur & Fritid 4. Bilag 4 - Finansieringsmuligheder inden for 5. Bilag 5 - Finansieringsmuligheder inden for Udvalget for Teknik & Miljø 6. Bilag 6 - Finansieringsmuligheder inden for Udvalget for Job & Arbejdsmarked 7. Bilag 7 - Finansieringsmuligheder inden for Udvalget for Social, Sundhed & Ældre 8. Bilag 8 - Status for handleplanerne

24 Side Bilag 9 - Samlet oversigt over alle omplaceringer

25 Side BU - Eventuelt Sagsnr.: Resumé: Indstilling: Beslutning den : Intet under eventuelt Afbud: Connie B. Jensen (A) Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence:

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre tirsdag den 5. november Kl. 16:30 i Kantinen, Allerslev

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre tirsdag den 5. november Kl. 16:30 i Kantinen, Allerslev Referat tirsdag den 5. november 2013 Kl. 16:30 i Kantinen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Temadrøftelse: Tilsynsreformen...2 05-11-2013 Side 1 1. SSÆ - Godkendelse

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. november 2013

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. november 2013 Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. november 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Connie B. Jensen (A) Indholdsfortegnelse 1. BU - Temadrøftelse: Tilsynsreformen...1 2. BU - Godkendelse

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012 Referat mandag den 5. november 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager -

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 28. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 28. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 28. august 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2017-2, 1. behandling...2 28-08-2017

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 24. april Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 24. april Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 24. april 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2017-1, 1. behandling...2

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 21. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 21. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 21. januar 2014 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Valg af formand...2 3. BU - Valg af næstformand...3 4. BU - Til

Læs mere

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html Side 1 af 10 89. Budgetopfølgning pr.31. marts 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-1-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 11. september Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 11. september Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 11. september 2013 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering 11. september 2013...2 3. KF - Temadrøftelse - Kram

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015 Referat mandag den 14. december 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Allerslev Afbud: Carsten Rasmussen (A) Ole Blickfeldt (O) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Driftsøkonomisk

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

Dagsorden Økonomiudvalget tirsdag den 24. september 2013. Kl. 15:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Dagsorden Økonomiudvalget tirsdag den 24. september 2013. Kl. 15:00 i Mødelokale 2, Allerslev Dagsorden tirsdag den 24. september 2013 Kl. 15:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Orientering...2 3. ØU - Besvarelse af revisionens bemærkninger

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Tirsdag den 27. november 2018 Start kl.: 19:30 Slut kl.: 20:00 Medlemmer: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem)

Læs mere

Budgetvurdering - Budget

Budgetvurdering - Budget Budgetvurdering - Budget 2020 14.8.2019 1. Indledning Denne budgetvurdering beskriver administrationens vurdering af rammer og anbefalinger til kommunalbestyrelsen for budgetlægningen 2020-2023. Økonomiaftalen

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT Sted: Mødelokale 1 og 2 Dato: Onsdag den 2. maj 2018 Start kl.: 17:00 Slut kl.: 18:00 REFERAT Medlemmer: Fraværende: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem) Rikke Zwisler Grøndahl

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 4. november Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 4. november Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 4. november 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orientering i november...2 3. JA - Dialogtema,

Læs mere

Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning herunder status for Servicerammen i 2018.

Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning herunder status for Servicerammen i 2018. 2. budgetopfølgning for budget 2018 d. 3.8.2018 Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning herunder status for Servicerammen i 2018. Resumé 2. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Referat torsdag den 9. oktober 2014 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2015-2018...2 09-10-2014 Side 1 1. KB - Godkendelse

Læs mere

Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016

Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016 Dato 11-08-2016 j./sagsnr. 28.00.00-Ø00-3-16 Månedlig budgetopfølgning i Center for Børn & Undervisning pr. 31. juli 2016 Notat udarbejdet af: Henrik Brink-Olesen Generelt om budgettildelingen på området

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge - Oktober Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger Halvårsregnskab 2014 bemærkninger I dette notat gives jævnfør reglerne om aflæggelse af halvårsregnskab bemærkninger til væsentlige afvigelser mellem oprindeligt budget 2014 og det forventede regnskab

Læs mere

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019.

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. 2. budgetopfølgning for budget 2019 d. 2.8.2019 Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. Resumé 2. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. halvår 2019 samt de

Læs mere

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2.

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2. Økonomiudvalget Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 12. september 2013

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 12. september 2013 Referat torsdag den 12. september 2013 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Afbud: Gitte Geertsen (F) Laila Torp Madsen (V) Indholdsfortegnelse 1. KB - Spørgetid...1 2. KB - Godkendelse af dagsorden...3 3.

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011 Referat onsdag den 21. december 2011 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Grethe N. Saabye (C) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Budgettildelingsmodeller til skoleområdet...2

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6 Økonomiudvalget Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 18.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Hans Andersen (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Ole Søbæk

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 12. november Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby

Referat Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 12. november Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby Referat onsdag den 12. november 2014 Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Status på handleplan i Center for Social og Familie...2 3. BU - Eventuelt...7

Læs mere

Ekstraordinært møde Økonomiudvalget fredag den 29. august 2014. Kl. 16:15 i Sagnlandet

Ekstraordinært møde Økonomiudvalget fredag den 29. august 2014. Kl. 16:15 i Sagnlandet Ekstraordinært møde fredag den 29. august 2014 Kl. 16:15 i Sagnlandet Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2014-2...2 29-08-2014 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 6

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Generelle bemærkninger til regnskab 2015

Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Regnskabet overholder de fire overordnede målsætninger: Regnskab 2015 viser overordnet et godt resultat. Det overholder de fire overordnede økonomiske mål for den

Læs mere

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014 Økonomivurdering 1. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV1 Børn med særlige behov 76,2 69,2-7,0 Spec. soc. område - myndighed

Læs mere

D - Budgetopfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag

D - Budgetopfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag D - opfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag Sagnr.: 17/14847 Sagsansvarlig: HELLE KISUM J.nr.: 00.30.00 Ø00 Sagen afgøres i: Byrådet Anledning I Billund Kommunes principper

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16. Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.15 Medlemmer Jan Petersen (A) (Formand) Jytte Schmidt (F) Torben

Læs mere

Halvårs- regnskab 2013

Halvårs- regnskab 2013 1 Halvårsregnskab 213 Regnskabsopgørelse i 1. kr. Forbrug pr. 3.6.213 regnskab Korrigeret budget Budget 213 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. 1.68.436 498.22 2.14.939

Læs mere

Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr.

Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Økonomiudvalget - Oktober Holbæk Kommune Forventet årsresultat Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der skaber forventningerne

Læs mere

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab - Oktober Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der skaber

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 6. november 2013

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 6. november 2013 Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 6. november 2013 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Afbud: Christian Plank (F) Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering

Læs mere

Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning

Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning Beslutningstema På baggrund af administrationens oplæg skal det besluttes, at godkende mål- og budgetopfølgningen for første halvår 2014. Kompetence

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal beslutning

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal beslutning Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal 2015 - beslutning Beslutningstema På baggrund af kommunens principper for økonomistyring skal det besluttes om budgetopfølgningen efter 1. kvartal kan godkendes.

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Sundheds- og Omsorgsudvalget Mødedato: Mandag den 18. marts 2019 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Einer Lyduch, Dorthe Hecht, Henrik Zimino,

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 3 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 4. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 4. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 4 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 5 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige 1. budgetopfølgning for budget 2019 d. 29.4.2019 Baggrundsnotat vedr. 1. budgetopfølgning 2019. Resumé 1. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. kvartal 2019 samt

Læs mere

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således:

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således: 123. Åbent punkt - Overførsel af uforbrugte budgetbeløb fra 2007 til 2008 for drift, anlæg, finansforskydninger og finansiering samt revision af investeringsoversigt 2008 for alle udvalg (C) Sagsnr. 08/4978

Læs mere

Efter denne orientering har Økonomiudvalget den 9. august 2010 truffet beslutning om følgende:

Efter denne orientering har Økonomiudvalget den 9. august 2010 truffet beslutning om følgende: Foreløbig budgetbalance for budget 2011-2014. Byrådet fik på møde den 22. juni 2010 gennemgået status på budget 2011 samt økonomiaftalen for kommunerne i 2011, med de usikkerheder dette tidlige tidspunkt

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole - Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,5 mio.kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt Bidraget

Læs mere

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Dok.nr: 727-2011-5834 2 Indledning. I årets løb anvendes de afsatte midler i overensstemmelse med det vedtagne budget og dets forudsætninger. Midlerne

Læs mere

Budgetrevision 1 ultimo februar 2017 Samlet oversigt. Budgetrevision 1. Forventning til regnskab 2017, ultimo februar

Budgetrevision 1 ultimo februar 2017 Samlet oversigt. Budgetrevision 1. Forventning til regnskab 2017, ultimo februar Budgetrevision 1 Forventning til regnskab, ultimo februar 1 Samlet oversigt... 3 Uddybende forklaring... 7 Resultat... 7 Indtægter... 7 Driftsudgifter... 7 Forbrugsskøn på politik områder... 8 Lån... 10

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier.

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier. , Side 1 2. Åbent punkt - Beslutning om høring om principper for ny tildelingsmodel til de kommunale dagtilbud - Sag nr. 17/23502 Sagsgang og sagstype Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Beslutningssag

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø - Oktober Holbæk Kommune årsresultat Ved revision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der skaber forventningerne

Læs mere

Budgetrevision 2, pr. april 2014

Budgetrevision 2, pr. april 2014 Budgetrevision 2, pr. april 2014 Økonomiudvalg og byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Det forventede regnskabsresultat for 2014 skønnes ved revision 2 at blive 37 mio. kr. bedre end korrigeret.

Læs mere

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 viser det

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 viser det INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2017 Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 Budgetopfølgning 3 Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 viser det forventede regnskab for 2017. 1 Indhold Indledning...

Læs mere

Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar 2018

Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar Budgetopfølgning 1 Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar viser det forventede regnskab for. Foto: Vallø Slotspark ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2018

Økonomivurdering 2. kvartal 2018 Økonomivurdering 2. kvartal 2018 Side 1 af 10 Økonomivurdering 2. kvartal 2018 Samlet Af ovenstående tabeller fremgår at, vi forventer mindreforbrug på 2,2 mio. kr. på drift og 54,3 mio. kr. på anlæg.

Læs mere

Referat Udvalget for Teknik & Miljø onsdag den 6. november 2013. Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Teknik & Miljø onsdag den 6. november 2013. Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat Udvalget for Teknik & Miljø onsdag den 6. november 2013 Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. TM - Godkendelse af dagsorden...1 2. TM - Orientering nov. 2013...2 3. TM - Offentlig

Læs mere

Koncernrapport. Juli kvartal Pr Udarbejdet af Stab for Økonomi, IT og Digitalisering. Deadline 26. oktober 2018.

Koncernrapport. Juli kvartal Pr Udarbejdet af Stab for Økonomi, IT og Digitalisering. Deadline 26. oktober 2018. Koncernrapport Juli kvartal Pr. 30.9. Udarbejdet af Stab for Økonomi, IT og Digitalisering Deadline 26. oktober Acadre: 17-28171 1 Direktionens vurdering af det forventede regnskabsresultat: Hovedbudskab:

Læs mere

Kapitel 1. Kapitel 2. Halvårsregnskab Kapitel 3. Kapitel 4. Kapitel 5. Kapitel 6

Kapitel 1. Kapitel 2. Halvårsregnskab Kapitel 3. Kapitel 4. Kapitel 5. Kapitel 6 Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Halvårsregnskab 2015 Regnskabsopgørelse i 1.000 kr. Forbrug pr. 30.6.2015 Forventet regnskab Korrigeret budget Budget 2015 Det skattefinansierede

Læs mere

Halvårs- regnskab 2014

Halvårs- regnskab 2014 1 Halvårsregnskab 2014 Regnskabsopgørelse i 1.000 kr. Forbrug pr. 30.6.2014 regnskab Korrigeret budget Budget 2014 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. 1.081.130 488.446

Læs mere

Beslutningstema På baggrund af 1. politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen kan godkendes.

Beslutningstema På baggrund af 1. politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen kan godkendes. Samlet politisk budgetopfølgning Overskrift Første politiske budgetopfølgning - beslutning Beslutningstema På baggrund af 1. politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen kan godkendes.

Læs mere

Budgetrevision II. Økonomiudvalg og Byråd April, Grafisk oversigt over forventet regnskabsresultat.

Budgetrevision II. Økonomiudvalg og Byråd April, Grafisk oversigt over forventet regnskabsresultat. Budgetrevision II Økonomiudvalg og Byråd April, 2013 Der forventes et merforbrug på driften på 19,3 mio. kr. Heraf vil ca. 10 mio. kr. få varig effekt på 2014-2017. Resten af merforbruget vedrører engangsudgifter

Læs mere

Notat til ØK den 4. juni 2012

Notat til ØK den 4. juni 2012 Notat til ØK den 4. juni 2012 Nærværende notat er udarbejdet til Økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 4. juni 2012 og indeholder en genvurdering og nye forudsætninger i forhold til det resultat, der

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Ultimo august Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 3 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 28,9 mio. kr. Der er flere faktorer,

Læs mere

Beslutningstema På baggrund af tredje politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen kan godkendes.

Beslutningstema På baggrund af tredje politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen kan godkendes. Bilag 1 Samlet politisk budgetopfølgning Overskrift Tredje politiske budgetopfølgning - beslutning Beslutningstema På baggrund af tredje politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 3 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Mio. kr. Oprindeligt budget 3.800,1 Forventet regnskab 3.743,8 Underskridelse -56,3

Mio. kr. Oprindeligt budget 3.800,1 Forventet regnskab 3.743,8 Underskridelse -56,3 Vedrørende: Notat - budgetopfølgning og forventet regnskab pr. 30. juni 2013 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2013 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-12 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Økonomiudvalg og Byråd

Økonomiudvalg og Byråd Økonomiudvalg og Byråd Økonomi- og aktivitetsopfølgning August, 2013 For hele Holbæk Kommune forventes et merforbrug på driftsudgifterne på 19,2 mio. kr., som ligger på niveau med estimatet fra juni. Merforbruget

Læs mere

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Bilag og tabeller Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering April 2014 Forventet regnskab 2014 c OPRINDELIGT BUDGET 2014 KORRIGERET BUDGET* FORVENTET REGNSKAB FORSKEL INDTÆGTER 2.024,5 2.024,5

Læs mere

Statusnotat nr. 1 vedrørende budget

Statusnotat nr. 1 vedrørende budget Allerød Kommune Statusnotat nr. 1 vedrørende budget 2013-2016 Godkendt i Økonomiudvalget den 6. december 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Overordnet tidsplan for budgetstrategi 2013 til 2016

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole -2018 Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget for Børn og Skole forventes et samlet merforbrug på 9,2 mio. kr. Det forventede merforbrug skyldes hovedsageligt bidraget

Læs mere

De samlede udgifter udgør 3,537 mia. kr. i 2016 og omfatter udover drifts- og anlægsudgifter også renter og afdrag samt balanceforskydninger.

De samlede udgifter udgør 3,537 mia. kr. i 2016 og omfatter udover drifts- og anlægsudgifter også renter og afdrag samt balanceforskydninger. NOTAT 03-03-2017 Sammenfatning af kommunens årsregnskab Høje-Taastrup Kommune har fortsat en robust økonomi, men har i løbet af året været udfordret på servicerammen. I har den økonomiske styring således

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1.

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 1 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Økonomi,HR&IT Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Baggrund Økonomi har gennemført evaluering af Budgetproces 2015 med fagudvalgene og Økonomiudvalget, hvor hovedessensen er, at til

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat. Dato: Torsdag den 26. september Mødetid: 17:00-17:10

Økonomiudvalget. Referat. Dato: Torsdag den 26. september Mødetid: 17:00-17:10 Referat Dato: Torsdag den Mødetid: 17:00-17:10 Mødelokale: Mødelokale B105 Medlemmer: Conny Trøjborg Krogh (F), Frederik A. Hansen (V), Hugo Hammel (A), Jesper Kirkegaard (C), Lars Prier (O), Michael Blem

Læs mere

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning Beslutningstema På baggrund af administrationens oplæg skal det besluttes, at godkende mål- og budgetopfølgningen for første kvartal 2014. Kompetence

Læs mere

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Bilag og tabeller Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Oktober 2014 regnskab 2014 Tabel 1 c OPRINDELIGT BUDGET 2014 KORRIGERET BUDGET* FORVENTET REGNSKAB Forventninger INDTÆGTER -2.024,5-2.020,5-2.020,5

Læs mere

Halvårsregnskab 2017

Halvårsregnskab 2017 Halvårsregnskab 2017 Regnskabsopgørelse pr. 30-06-2017 Alle beløb i 1.000 kr. Vedtaget Omplac og Korrigeret Halvårs Administrativt Forventet Afvigelse - = indtægt/overskud / + = udgift/underskud budget

Læs mere

Baggrundsnotat vedr. 1. budgetopfølgning herunder status for Servicerammen i 2018.

Baggrundsnotat vedr. 1. budgetopfølgning herunder status for Servicerammen i 2018. Bilag 2 til 1. budgetopfølgning for budget 2018 Baggrundsnotat vedr. 1. budgetopfølgning herunder status for Servicerammen i 2018. Resumé 1. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2.

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 2 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Version 2.0 Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Dato Version Beskrivelse af ændring 25.11.2009 1.0 Nyt bilag godkendt 21.10.2014 2.0 Administrativ revision af bilaget

Læs mere

Halvårsregnskab 2013 bemærkninger

Halvårsregnskab 2013 bemærkninger Halvårsregnskab 2013 bemærkninger I dette notat gives jævnfør reglerne om aflæggelse af halvårsregnskab bemærkninger til væsentlige afvigelser mellem oprindeligt budget 2013 og det forventede regnskab

Læs mere

Økonomivurdering 3. kvartal 2018

Økonomivurdering 3. kvartal 2018 Økonomivurdering 3. kvartal 2018 Side 1 af 10 Økonomivurdering pr. 3. kvartal 2018 Samlet Af ovenstående tabel fremgår at, vi forventer merforbrug på 3,5 mio. kr. på drift og 64 mio. kr. på anlæg. Heri

Læs mere

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts Budgetopfølgning 2 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts viser det forventede regnskab for ØKONOMI, HR & IT 0 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts

Læs mere

Budgetopfølgning 2/2012

Budgetopfølgning 2/2012 Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ Samlet notat Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ 1. Indledning I denne samlede Budgetopfølgning 2 for opgøres den økonomiske status pr. 31. juli,

Læs mere

Budgetkontrol september 2014 Udvalget for Børn og Unge

Budgetkontrol september 2014 Udvalget for Børn og Unge i alt Økonomisk oversigt (Mio. kr.) Løbende priser Vedtaget budget 2014 Korrigeret budget 2014 Forventet regnskab 2014 Afvigelse i forhold til korr. budget Drift Serviceudgifter i alt 942,8 954,5 932,1-22,4

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2015

Økonomi- og Erhvervsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2015 Økonomi- og Erhvervsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 1 2 Direktørerklæring for Økonomi- og Erhvervsudvalgets område På baggrund af en opfølgning af økonomien pr. 30. september forventes der

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Budgetrevision 4 Oktober Holbæk Kommune Hele organisationen arbejder fortsat på at mindske forbruget med 35 mio.kr. og sikre, at der overføres omkring 64 mio.kr.

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. april 2013. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. april 2013. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 9. april 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering apr. 2013...2 3. BU - Temadrøftelse på Dagtilbudsområdet...3

Læs mere

BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI

BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI 2013-2016 Guldborgsund kommune Februar 2012 Fastholdelse af det økonomiske råderum Økonomiudvalget drøftede og godkendte i sit møde den 5. december 2011 budgetstrategien

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 29. april 2013. Kl. 15:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 29. april 2013. Kl. 15:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat Økonomiudvalget mandag den 29. april 2013 Kl. 15:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2013-...2 Lejre Kommune Økonomiudvalget

Læs mere

Udvalget for Børn og Skole

Udvalget for Børn og Skole Udvalget for Børn og Skole - Vurdering Holder det korrigerede budget? Herunder - hvordan går det med budgetimplementering? På udvalget for Børn og Skole forventes det, at forbruget er lig med det korrigeret

Læs mere

Overførsler Ved Økonomi- og Aktivitetsrapport 1 søges om at overføre uforbrugte budgetbeløb fra 2009 til 2010. Der søges om tre typer overførsler:

Overførsler Ved Økonomi- og Aktivitetsrapport 1 søges om at overføre uforbrugte budgetbeløb fra 2009 til 2010. Der søges om tre typer overførsler: Overførsler Ved Økonomi- og Aktivitetsrapport 1 søges om at overføre uforbrugte budgetbeløb fra 2009 til 2010. Der søges om tre typer overførsler: 1. Overførsler vedrørende Én pose penge 2. Formålsbestemte

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019

AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019 AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019 Indhold 1. Resume og indledning...1 2. Risikofaktorer...2 3. Den gennemsnitlige likviditet...4 4. Den faktiske kassebeholdning...6 5. Ændringer i forhold til budgetforliget

Læs mere

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling).

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling). Økonomi og Analyse Sagsnr. 190259 Brevid. 1092528 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Byrådets 1. behandling af budget 2011-2014 26. august 2010 Økonomiudvalgets 1. behandling Økonomiudvalget

Læs mere