Formålet med nærværende notat er dels at beskrive status for disse tiltag, og dels at angive yderligere tiltag til at forbedre forholdene i søen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Formålet med nærværende notat er dels at beskrive status for disse tiltag, og dels at angive yderligere tiltag til at forbedre forholdene i søen."

Transkript

1 otat Status for restaurering af Svanesø, december Baggrund Svanesø ligger i det nordvestlige hjørne af det fredede område i Smør- og Fedtmosen i Herlev Kommune i et område med mange småsøer. Søen er omfattet af vandplanernes retningslinje 34 om at opnå god økologisk tilstand senest i år Modsat de omkringliggende søer har Svanesøen en forholdsvis ringe miljøkvalitet, og som en konsekvens heraf har Herlev Kommune iværksat en række tiltag med henblik på at forbedre miljøkvaliteten i søen. Formålet med nærværende notat er dels at beskrive status for disse tiltag, og dels at angive yderligere tiltag til at forbedre forholdene i søen. Søbeskrivelse Søen areal er ca m 2, og middeldybden er skønsvist ca. 1,3 m og maksimaldybden ca. 2 m. Syd for søen findes en grøft, som modtager overfladevand fra et større beboelsesområde samt fra græsarealer i det fredede område. andet ledes via grøften til moseområdet syd for Svanesøen, inden det via en rørledning ledes til selve søen. Søen afvander til Tibberup Å i nord. andskiftet er ikke målt, men vurderet ud fra beliggenheden og oplandets størrelse er vandets hydrauliske opholdstid antageligt relativ lang. n screening i september 2012 viste, at søen ligesom tidligere havde dårlige iltforhold og et forholdsvis højt næringsstofniveau. Søen manglede undervandvegetation, og fiskebestanden var typisk for en lille, næringsrig sø, med en antalsmæssig dominans af små skaller og aborrer og vægtmæssigt dominans af sudere. Desuden rummede søen gedde og regnløje. f dyr blev observeret stor mosesnegl, dammusling forskellige guldsmede og nymfer af guldsmede samt vandlopper, men ingen dafnier. Tiltag juni 2013 blev der udsat vandplanter i to netbure i søen, om var indsamlet fra den nærliggende og vegetationsrige alnæs Mose. fterfølgende blev der foretaget fire tilsyn i D. 18. februar 2014 blev der konstateret en udledning af spildevand til grøften opstrøms Svanesøen og de to moser, forårsaget af en tæret kobling på et kloakrør. Udledningen skønnedes at forårsage en betydelig belastning med organisk stof og næringssalte til både moserne og søen. n vandprøve udtaget ved vadning en måned senere viste dog højst overraskende et moderat fosforindhold (0,074 mg /l), men et højt kvælstofindhold (4,41 mg /l).

2 2014 er der yderlige foretaget fem søtilsyn med feltmålinger og udtagning af vandprøver. november blev der desuden udtaget tre sedimentprøver, hvor fosforindholdet i de øverste 10 cm blev bestemt. esultater Udviklingen i sigtdybden i 2013 og 2014 er vist i figur 1. Dybde, sigt og bund 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 1,4 1,6 1,8 2 Sigtd Figur 1. Sigtdybde i Svanesø i 2013 og Sigtdybden var forholdsvis beskeden i sensommeren 2013 med værdier på godt en meter, og igen i maj 2014 var sigtdybden med 0,71 m ringe. Sigtdybden blev dog markant bedre gennem sæsonen, og i oktober var der sigt til bunden. Både i 2013 og i 2014 var der tendens til lagdeling af søvandet i forsommeren med meget ringe iltforhold i bundvandet (fig.2). ltforholdene har generelt været ringe i søen, og ikke mindst i sensommeren og efteråret 2014 var iltforholdene meget ringe i hele vandsøjlen.

3 lt top % lt bund % lt % j-13 a-13 j-13 o-13 j-14 a-14 j-14 o-14 Figur 2. ltmætning i Svanesø i 2013 og Fosforkoncentrationen har generelt været høj med værdier varierende omkring 0,3 mg/ /l (fig.3). maj 2014 var fosforindholdet med 0,117 mg /l dog noget lavere, men niveauet steg hurtigt gennem forsommeren. Fra juli udgjorde den uorganiske fosforfraktion (ortho-) en væsentlig andel, og fosfor har her næppe været begrænsende for algevæksten. 0,45 0,4 0,35 Fosfor (mg/l) 0,3 0,25 0,2 0,15 0,1 0,05 Total phosphor, Orthophosphat- 0 j-13 a-13 j-13 o-13 j-14 a-14 j-14 o-14 Figur 3. Koncentration af totalfosfor (2013 og 2014) og ortho-fosfat (2014) i Svanesø.

4 Kvælstof niveauet har generelt været moderat i søen med værdier omkring 0,8 mg /l i 2013 og 0,8-1,2 mg /l i 2014 (fig.4). Bortset fra i maj 2014, hvor fosforniveauet var lavt og kvælstofniveauet højt, har kvælstof været det begrænsende næringssalt i søen. Kvæstof (mg/l) 1,4 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,2 Total kvælstof, itrit+itrat- mmonium, H4+ 0 j-13 a-13 j-13 o-13 j-14 a-14 j-14 o-14 Figur 4. Koncentration af totalkvælstof (2013 og 2014) og uorganisk kvælstof (2014) i Svanesø. Klorofyl koncentrationen, som er et mål for algemængden, er kun blevet målt i 2014 (fig.5). Koncentrationen var med 23 µg/l moderat høj i starten af juli, men faldt markant til 2 µg/l i oktober hvor vandet klarede op. 25 Klorofyl 6 Klorofyl (µg/l) Suspenderede stoffer Suspenderet stof (mg/l) 0 j-13 a-13 j-13 o-13 j-14 a-14 j-14 o-14 0 Figur 5. Koncentration af klorofyl og suspenderet stof i Svanesø 2014.

5 Mængden af suspenderet stof var med omkring 5 mg/l på et lavt niveau over sommeren, og koncentrationen faldt yderligere frem til efteråret. Sedimentprøverne viste et lavt tørstofindhold især i syd og midt i søen, og et moderat højt indhold af fosfor (tab.1). Fosforindholdet var således 2,88 g /kg TS, svarene til 22,1 g /m 2, eller knap 80 kg fosfor i søens øverste 10 cm sediment. Såfremt halvdelen af sedimentets fosfor er mobilt, svarer dette til et potentielt fosforindhold i vandet på 5,5 mg/l ved 2 meters dybde eller 14 gange det højeste målte niveau (0,391 mg /l). Tabel 1. Tørstofindhold, % organisk materiale (TOC) og fosforindhold i sedimentet på tre stationer i Svanesø Sediment Tørstofindhold TOC Fosfor Fosfor 0-10 cm okalitet % % af TS g/kg TS g/m2 St.1(syd) 5,55 33,9 2,56 14,2 St.2(midt) 4,22 28,9 3,63 15,3 St.3(nord) 14,90 14,3 2,46 36,7 Middel 8,22 25,7 2,88 22,1 egetationen i netburene blev tilset ved de fem tilsyn. Frem til sensommeren var især det østlige bur tilgroet med butbladet vandaks. lanterne blev dog tiltagende begroet med belægninger af kiselalger. Burene blev tilgroet med svampe (porifera), som har medvirket til at græsse plankton ud af vandet. Søens tilstand og udvikling Som i de foregående år har søen været kendetegnet ved dårlige iltforhold, hvilket må tilskrives nedbrydning af organisk materiale og en ringe primærproduktion, sidstnævnte som følge af en mangel på undervandsvegetation og et ringe udviklet planteplankton. Først på sæsonen lagdeler søen tilsyneladende med meget ringe iltforhold over bunden, og senere, når lagdelingen ophæves i sensommeren, bliver iltindholdet ringe i hele vandsøjlen. De ringe iltforhold er medvirkende til fosforfrigivelse fra sedimentet, og fosforniveauet stiger hurtigt i løbet af sommeren til et højt niveau omkring 300 µg /l. takt med de at fosforkoncentration øges, bliver kvælstof det begrænsende næringssalt. sensommeren og efteråret 2014 klarede vandet op, og klorofylkoncentrationen faldt til et meget lille niveau, hvilket afspejler, at planteplankton er blevet bortgræsset ikke blot af dyreplankton, men også af en betydelig mængde svampe på netburene.

6 Søen modtager vand fra de to opstrøms liggende moseområder, og vandet i søen er tilsvarende moseagtigt brunvandet. Det er tænkeligt, at moserne er belastet af tidligere udslip af spildevand. Således blev der konstateret et betydeligt udslip i februar 2014 efter en fejl i en kobling mellem kloakledningen og regnvandsledningen, hvor spildevand fra 150 huse angiveligt var løbet direkte ud i grøften opstrøms moserne igennem et stykke tid fra et hul i kloakken. Moserne vil delvist fungere som et filter for spildevandet, og det er derfor muligt, at vinterens afstrømning fra moserne tilfører søen fortyndet spildevand med et højt indhold af både fosfor og organisk stof, hvilket kan forklare det høje iltforbrug i søen. Det høje kvælstofindhold målt i søen efter spildevandshændelsen kan måske forklares ved, at kvælstof i højere grad er opløst (i form af urin) end fosfor, og at fosfor mere end kvælstof derfor er tilbageholdt i moserne. Det løse sediment, de ringe iltforhold ved bunden og den hurtige vækst af epifytiske alger er alle medvirkende årsager til, at søen mangler undervandsvegetation. Udplantningen i burene viser, at undervandsplanter kan trives i søen, såfremt de hjælpes på vej. Tilgroningen af planterne skyldes blandt andet, at søens bestand af snegle holdes nede af fisk som skaller og sudere, og en udtynding af fredfiskebestanden vil således kunne bidrag til en bedre trivsel hos vandplanterne. Forslag til yderligere tiltag Der er vigtig at begrænse belastningen af søen mest muligt. Foruden at sikre, at søen ikke fremadrettet vil modtage spildevand, kan det anbefales, at få undersøgt den aktuelle belastning fra moserne, samt at få undersøgt vandskiftet i søen. De ringe iltforhold er et problem, som påvirker både fosforfrigivelsen fra sedimentet og planternes opvækstforhold. Det kan derfor anbefales at lave en beluftning af bundvandet. Dette ville, foruden at begrænse fosforfrigivelsen og forbedre iltforholdene, desuden fjerne en del af iltgælden i søen i form af organisk indhold i sedimentet, hvilket ville bevirke et mindre løst sediment, til glæde for vandplanternes udbredelsesmuligheder. Beluftningen ville kunne afløses af en udbredt undervandsvegetation, som vil stabilisere forholdene. n udtynding af fredfiskebestanden ville ligeledes kunne bidrage til en etablering af en undervandsvegetation.

7 nbefalinger Følgende tiltag kan således anbefales: 1) Undersøgelse af belasningen af Svanesø. Mosernes belastning af Svanesø kan vurderes gennem analyser af vandprøver fra tilløbet fra moserne for primært fosfor, kvælstof og organisk stof. 2) Undersøgelse af vandskiftet i søen. andskiftet kan bedømmes, såfremt vandføringen i afløbet kan måles, hvilket dog muligvis kan være vanskeligt. lternativ kan vandskiftet bedømmes ud fra afstrømningsarealets størrelse og tal for fordampning og nedbør. 3) Beluftning af søen. n beluftning af søen kan etableres forholdsvis enkelt såfremt der kan skaffes elektricitet til at drive en pumpe. 4) Udtynding af fredfiskebestanden. Søens fredfiskebestand kan udtyndes gennem et fiskeri med et fintmasket vod. Søens beskedne størrelse gør dette til en forholdsvis overkommelig opgave. Desuden kan det som tidligere anbefales at begrænse næringstilførslen mest muligt samt om muligt at øge vandskiftet i søen.

8 Bilag mmonium, H4+ itrit+itrat- Total phosphor, Orthophosphat- Klorofyl Suspenderede stoffer Total kvælstof, Dato mg/l mg/l mg/l mg/l µg/l mg/l mg/l / ,259 0,867 3, ,391 0,773 2, ,275 0,768 2, ,117 1,260 10, ,012 0,000 0,378 0, ,6 0,881 2, ,260 0,023 0,299 0, ,9 1,120 3, ,240 0,033 0,274 0, ,7 0,847 3, ,360 0,041 0,370 0, ,3 0,887 2,4

9 FTSKM - SØ Fiskeøkologisk aboratorium Sø: Svanesø St.nr. x Dato: Kl.: 8.30 Deltagere: MS & Ø Kote: J Sol Overskyet indretning ( ): 0 ufttemp.: 16 C indhastighed, (m/sek): edbør: 0/8 1 8/8 D Sigtdybde: 1. person: 2. person: Udseende: rønt: råt: esultat: 0,71 ult: rumset: Total dybde: 2 Brunt: x andblomst: ph (måles i dunk): ndet: Ø T O F M Å Dybder: pilimnion Blandingsprøve: 0.2 m m m Hypolimnion nkeltpr./blandingspr.: m m m Dybde, m Temp, C lt, mg/l lt, % Salinitet, edningsevne, µs/cm Salinitet, 0, , top 0,5 16,5 7,41 76 bund 1,0 16 6, ,5 14,5 2,98 29 top 2,0 12,9 0,22 2 bund 2,5 3,0 top 3,5 bund 3,6 Bund 12,9 0,22 2 Særlige bemærkninger:

10 FTSKM - SØ Fiskeøkologisk aboratorium Sø: Svanesø St.nr. x Dato: Kl.: 10:48 Deltagere: MS & K Kote: J Sol Overskyet indretning ( ): ufttemp.: 19 C indhastighed, (m/sek): 4 edbør: 0/8 4 8/8 D Sigtdybde: 1. person: 2. person: Udseende: rønt: råt: esultat: 1,4 ult: rumset: Total dybde: 1,75 Brunt: x andblomst: ph (måles i dunk): 7,7 ndet: Ø T O F M Å Dybder: pilimnion Blandingsprøve: 0,7 m m m Hypolimnion nkeltpr./blandingspr.: m m m Dybde, m Temp, C lt, mg/l lt, % Salinitet, edningsevne, µs/cm Salinitet, 0,2 21,2 4, ,3 823 top 0,5 bund 1,0 19,7 5, ,5 top 2,0 bund 2,5 3,0 top 3,5 bund 3,6 Bund 19,3 2,65 29 Særlige bemærkninger:

11 FTSKM - SØ Fiskeøkologisk aboratorium Sø: Svanesø St.nr. x Dato: Kl.: 9.15 Deltagere: S & MS Kote: J Sol Overskyet indretning ( ): ufttemp.: 15 C indhastighed, (m/sek): 7 edbør: 0/8 6 8/8 D Sigtdybde: 1. person: 2. person: Udseende: rønt: råt: esultat: 1,4 ult: rumset: Total dybde: 1,7 Brunt: x andblomst: ph (måles i dunk): 7,9 ndet: Ø T O F M Å Dybder: pilimnion Blandingsprøve: 0,2 m 1 m m Hypolimnion nkeltpr./blandingspr.: m m m Dybde, m Temp, C lt, mg/l lt, % Salinitet, edningsevne, µs/cm Salinitet, 0,2 16,4 3,4 36 top 0,5 16,4 3,4 37 bund 1,0 1,5 top 2,0 bund 2,5 3,0 top 3,5 bund 3,6 Bund 16,3 3,3 36 Særlige bemærkninger:

12 FTSKM - SØ Fiskeøkologiskaboratorium Sø: Svanesø St.nr. x Dato: Kl.: Deltagere: MS & S Kote: J Sol Overskyet indretning ( ): SØ ufttemp.: 14 C indhastighed, (m/sek): 5 edbør: 0/8 7 8/8 D Sigtdybde: 1. person: 2. person: Udseende: rønt: råt: esultat: 2,05 ult: rumset: Total dybde: 2,05 Brunt: x andblomst: ph (måles i dunk): 8,3 ndet: Ø T O F M Å Dybder: pilimnion Blandingsprøve: 0,2 m 1,25 m m Hypolimnion nkeltpr./blandingspr.: m m m Dybde, m Temp, C lt, mg/l lt, % Salinitet, edningsevne, µs/cm Salinitet, 0,2 12,4 2, ,4 997 top 0,5 2,58 bund 1,0 12,21 2, ,5 top 2, bund 2,5 3,0 top 3,5 bund 3,6 Bund 12 2,06 20 Særlige bemærkninger: Set Stjerneløv

13 FTSKM - SØ Fiskeøkologisk aboratorium Sø: Svanesø St.nr. x Dato: Kl.: 00:00 Deltagere: MS & S Kote: J Sol Overskyet indretning ( ): ufttemp.: 5 C indhastighed, (m/sek): 1 edbør: 0/8 0 8/8 D Sigtdybde: 1. person: 2. person: Udseende: rønt: råt: esultat: 1,3 ult: rumset: Total dybde: 2 Brunt: x andblomst: ph (måles i dunk): 7,1 ndet: Ø T O F M Å Dybder: pilimnion Blandingsprøve: 0,2 m 1,3 m m Hypolimnion nkeltpr./blandingspr.: m m m Dybde, m Temp, C lt, mg/l lt, % Salinitet, edningsevne, µs/cm Salinitet, 0,2 7,2 2,77 25 top 0,5 bund 1,0 7,2 2,6 23 1,5 top 2,0 7,1 2,2 20 bund 2,5 3,0 top 3,5 bund 3,6 Bund 7,1 2,2 20 Særlige bemærkninger:

F I S K E Ø K O L O G I S K L A B O R A T O R I U M

F I S K E Ø K O L O G I S K L A B O R A T O R I U M yngby Sø 215 otat udarbejdet for yngby-tårbæk Kommune af Fiskeøkologisk aboratorium, december 215. Konsulenter: Jens eter Müller, Stig ostgaard og Mikkel Stener etersen. F S K Ø K O O S K B O T O U M ndholdsfortegnelse

Læs mere

Lyngby Sø 2014 F I S K E Ø K O L O G I S K L A B O R AT O R I U M

Lyngby Sø 2014 F I S K E Ø K O L O G I S K L A B O R AT O R I U M yngby Sø 214 otat udarbejdet for yngby-tårbæk Kommune af Fiskeøkologisk aboratorium, december 214. Konsulenter: Jens eter Müller, Stig ostgaard og Mikkel Stener etersen. F S K Ø K O O S K B O T O U M ndholdsfortegnelse

Læs mere

Miljøtilstanden i Damhussøen, Utterslev Mose, Emdrup Sø og De Indre Søer 2013

Miljøtilstanden i Damhussøen, Utterslev Mose, Emdrup Sø og De Indre Søer 2013 Miljøtilstanden i Damhussøen, Utterslev Mose, Emdrup Sø og De Indre Søer 2013 Undersøgelser i 2013 Utterslev Mose Øst Søen i Ryvangen Fæstningskanal Utterslev Mose Vest Kirkemosen Emdrup Sø Kildevældssøen

Læs mere

Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø

Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø September 2004 Notat udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium august 2004 Konsulent : Helle Jerl Jensen Baggrund Vesterled Sø er en ca. 2 ha stor sø beliggende

Læs mere

FISKEØKOLOGISK LABORATORIUM

FISKEØKOLOGISK LABORATORIUM TORVEGADE 3, 1.TV, 3000 HELSINGØR, TLF 49 21 33 70, jpm@foel.dk, www:foel.dk FISKEØKOLOGISK LABORATORIUM Vedrørende to småsøer i Himmelev Grusgrav Hermed resultatet af tilsynet foretaget 12. september

Læs mere

Københavns søers miljøtilstand 2012

Københavns søers miljøtilstand 2012 Københavns søers miljøtilstand 2012 Notat udarbejdet for Københavns Kommune af Fiskeøkologisk Laboratorium, april 2013. Konsulenter: Helle Jerl Jensen og Stig Rostgaard FISKEØKOLOGISK LABORATORIUM Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indsatsplan for tre søer ved Kokkedal Slot Hørsholm Kommune april Hørsholm Kommune. Indsatsplan for tre søer ved Kokkedal Slot

Indsatsplan for tre søer ved Kokkedal Slot Hørsholm Kommune april Hørsholm Kommune. Indsatsplan for tre søer ved Kokkedal Slot Hørsholm Kommune Indsatsplan for tre søer ved Kokkedal Slot April 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2. BESKRIVELSE... 6 2.1 Beskrivelse... 6 2.1.1 Natur- og

Læs mere

Danske sørestaureringer - hvilke metoder er der anvendt og hvad koster det?

Danske sørestaureringer - hvilke metoder er der anvendt og hvad koster det? Danske sørestaureringer - hvilke metoder er der anvendt og hvad koster det? Lone Liboriussen D A N M A R K S M i L J Ø U N D E R S Ø G E L S E R A A R H U S U N I V E R S I T E T Afdeling for Ferskvandsøkologi

Læs mere

N9: Vandrammedirektivet og søerne. Sådan opnås miljømålene for søerne. Kjeld Sandby Hansen Biolog Miljøministeriet Naturstyrelsen Odense.

N9: Vandrammedirektivet og søerne. Sådan opnås miljømålene for søerne. Kjeld Sandby Hansen Biolog Miljøministeriet Naturstyrelsen Odense. N9: Vandrammedirektivet og søerne Sådan opnås miljømålene for søerne Ved: Kjeld Sandby Hansen Biolog Miljøministeriet Naturstyrelsen Odense Plantekongres 2011 13. Januar 2011 Formålet med vandplanerne

Læs mere

Bagsværd Sø 2012. Notat udarbejdet for Gladsaxe Kommune af Fiskeøkologisk Laboratorium, maj 2013. Konsulenter: Jens Peter Müller og Stig Rostgaard

Bagsværd Sø 2012. Notat udarbejdet for Gladsaxe Kommune af Fiskeøkologisk Laboratorium, maj 2013. Konsulenter: Jens Peter Müller og Stig Rostgaard Bagsværd Sø 2012 Notat udarbejdet for Gladsaxe Kommune af Fiskeøkologisk Laboratorium, maj 2013. Konsulenter: Jens Peter Müller og Stig Rostgaard FISKEØKOLOGISK LABORATORIUM Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indsatsplan Ubberød Dam og Springdam Hørsholm Kommune april Hørsholm Kommune. Indsatsplan for Ubberød Dam og Springdam

Indsatsplan Ubberød Dam og Springdam Hørsholm Kommune april Hørsholm Kommune. Indsatsplan for Ubberød Dam og Springdam Indsatsplan Ubberød Dam og Springdam Hørsholm Kommune April 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2. BESKRIVELSE... 4 2.1 Beskrivelse... 4 2.2 Fredning og beskyttelse...

Læs mere

Sammenfatning. 31 søer indgår i overvågningsprogrammet

Sammenfatning. 31 søer indgår i overvågningsprogrammet Sammenfatning 31 søer indgår i overvågningsprogrammet for søer Amterne varetager drift af programmet Det åbne land bidrager med flest næringsstoffer til søerne Stor vandtilførsel og dermed korte opholdstider

Læs mere

Indsatsplan Ubberød Dam og Springdam Hørsholm Kommune december Hørsholm Kommune. Indsatsplan for Ubberød Dam og Springdam

Indsatsplan Ubberød Dam og Springdam Hørsholm Kommune december Hørsholm Kommune. Indsatsplan for Ubberød Dam og Springdam Indsatsplan Ubberød Dam og Springdam Hørsholm Kommune Indsatsplan for Ubberød Dam og Springdam December 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2. BESKRIVELSE...

Læs mere

Lyngby Sø 2012 F I S K E Ø K O L O G I S K L A B O R AT O R I U M

Lyngby Sø 2012 F I S K E Ø K O L O G I S K L A B O R AT O R I U M Lyngby Sø 212 Notat udarbejdet for Lyngby-Tårbæk Kommune af Fiskeøkologisk Laboratorium, december 213. Konsulenter: Jens Peter Müller og Stig Rostgaard. F I S K E Ø K O L O G I S K L A B O R AT O R I U

Læs mere

Sørestaurering i Danmark

Sørestaurering i Danmark Sørestaurering i Danmark Martin Søndergaard, Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet Vodtræk Furesøen Resultater fra en analyse af danske sørestaureringer To dele: I: Tværgående analyse II: Eksempelsamling

Læs mere

Sammenfatning. 31 søer indgår i overvågningsprogrammet

Sammenfatning. 31 søer indgår i overvågningsprogrammet Sammenfatning Jensen, J.P., Søndergaard, M., Jeppensen, E., Bjerring Olsen, R., Landkildehus, F., Lauridsen, T.L., Sortkjær, L. & Poulsen, A.M. (2): Søer 1999. NOVA 23. Danmarks Miljøundersøgelser. 18

Læs mere

Henrik Skovgaard Biolog og seniorprojektleder COWI

Henrik Skovgaard Biolog og seniorprojektleder COWI Erfaringer med innsjørestaurering i Danmark og perspektiver for Årungen og Østensjøvann Foto Svein Skøien Henrik Skovgaard Biolog og seniorprojektleder COWI # 1 Ændringer i biologiske indikatorer over

Læs mere

Biologiske forhold og miljøtilstand i fem søer i Hørsholm Kommune

Biologiske forhold og miljøtilstand i fem søer i Hørsholm Kommune Biologiske forhold og miljøtilstand i fem søer i Hørsholm Kommune Undersøgelser af fisk, vandplanter og bredvegetation, samt vand- og sedimentkemi 2016 Nøkkerose, Vallerød Gadekær 2016 Notat udarbejdet

Læs mere

Kollelev Mose. Vandets veje og tilstand MARTS 2018

Kollelev Mose. Vandets veje og tilstand MARTS 2018 Kollelev Mose Vandets veje og tilstand MARTS 2018 Disposition Historik og vandsystem Restaureringsforsøg Nuværende tilstand Åkanderne Bredzonen 2 Historik Søerne opstået ved tørveog lergravning i 1800-tallet

Læs mere

Anvendelse af modelværktøjer til vurdering af målbelastning for søer i vandområdeplaner

Anvendelse af modelværktøjer til vurdering af målbelastning for søer i vandområdeplaner Anvendelse af modelværktøjer til vurdering af målbelastning for søer i vandområdeplaner 2015-2021 Metodenotat Godkendt på mødet den 30. juni 2014 i Styregruppen for projekt Implementering af modelværktøjer

Læs mere

Biologiske forhold og miljøtilstand i ni søer i Hørsholm Kommune

Biologiske forhold og miljøtilstand i ni søer i Hørsholm Kommune Biologiske forhold og miljøtilstand i ni søer i Hørsholm Kommune Undersøgelser af fisk, vandplanter og bredvegetation, samt vand- og sedimentkemi 214-215 Dronningedam i Hørsholm Notat udarbejdet af Fiskeøkologisk

Læs mere

Fiskebestanden i Birkerød Sø, august 2013

Fiskebestanden i Birkerød Sø, august 2013 Fiskebestanden i Birkerød Sø, august 213 Fra d. 2. til 21. august 213 udførte Rudersdal Kommune en undersøgelse af fiskebestanden i Birkerød Sø. Dette notat beskriver metoder og resultater fra undersøgelsen.

Læs mere

Indhold. Ringsted Kommune Forundersøgelse, Skjoldenæsholm Gårdsø Fiskeundersøgelse, august Baggrund 2. 2 Metode 2

Indhold. Ringsted Kommune Forundersøgelse, Skjoldenæsholm Gårdsø Fiskeundersøgelse, august Baggrund 2. 2 Metode 2 20. september 2018 Notat Ringsted Kommune Forundersøgelse, Skjoldenæsholm Gårdsø Fiskeundersøgelse, august 2018 Projekt nr.: 230219 Dokument nr.: 1229564266 Version 1 Revision Udarbejdet af CAB Kontrolleret

Læs mere

DCE Nationalt center for miljø og energi

DCE Nationalt center for miljø og energi DCE Nationalt center for miljø og energi Liselotte Sander Johansson AARHUS NOVANA Søer 2013 AARHUS Foto: Martin søndergaard Liselotte Sander Johansson Foto: Martin Søndergaard Kilde: Århus Amt AARHUS Liselotte

Læs mere

Brakvandssøer: struktur og funktion

Brakvandssøer: struktur og funktion Brakvandssøer: struktur og funktion Hvad er en brakvandssø? Sø, der modtager fortyndet havvand (i modsætning til saltsøer, hvor salte opkoncentreres ved fordampning). Danske eksempler: Vejlerne, Saltbæk

Læs mere

1. Introduktion 3. 2. Lokalitet 3. 3. Undersøgelser 6. 4. Resultater 7. 4.1 Vandkemi 7. 4.2 Vandplanter 9. 4.3 Fiskebestanden 11

1. Introduktion 3. 2. Lokalitet 3. 3. Undersøgelser 6. 4. Resultater 7. 4.1 Vandkemi 7. 4.2 Vandplanter 9. 4.3 Fiskebestanden 11 Nydam 2011-12 2011 Notat udarbejdet for Gladsaxe Kommune af Fiskeøkologisk Laboratorium, Laboratorium januar 2013. Konsulenter: Helle Jerl Jensen og Stig Rostgaard F I S K E Ø KO L O G I S K L A B O R

Læs mere

Afrapportering af vandoverførsel fra Haraldsted Sø til Køge Å og Stængebæk i

Afrapportering af vandoverførsel fra Haraldsted Sø til Køge Å og Stængebæk i NOTAT April 216 HOFOR Vandressourcer og Miljø Journal nr. 22.6.3 Vedr.: Til: Fra: Sikring af minimumsvandføringen i Køge Å & Vigersdal Å Køge og Ringsted kommuner og til internt brug Julie Bielefeld Koefoed

Læs mere

Rekvirent. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen att. Åge Ebbesen Søvej Silkeborg. Telefon

Rekvirent. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen att. Åge Ebbesen Søvej Silkeborg. Telefon SILKEBORG KOMMUNE 2011 NOTAT NR. 2011-4 SCREENING AF SEDIMENTET I TANGE SØ NEDSTRØMS INDLØBET AF GUDENÅEN FOR INDHOLD AF TUNGMETALLER OG MILJØ- FREMMEDE STOFFER. Rekvirent Silkeborg Kommune Teknik- og

Læs mere

Fiskerikontrollør grunduddannelsen. Ferskvandsfisk og fiskeri 11 juni 2012

Fiskerikontrollør grunduddannelsen. Ferskvandsfisk og fiskeri 11 juni 2012 11-15 Juni 2012 Fiskerikontrollør grunduddannelsen Ferskvandsfisk og fiskeri 1 DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet Indhold Hvad er et økosystem? Hvordan ser en typisk dansk sø ud? Hvilke dyre og plantegrupper

Læs mere

Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord

Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord Stormflodsbarriere konference, Holstebro torsdag den 23. maj 2019 Cathrine Bøgh Pedersen, Ringkøbing Fjord åbning i dag m sluse gamle åbning 2 / Miljøstyrelsen

Læs mere

Indsatsplan for Hørsholm Slotssø Hørsholm Kommune december Hørsholm Kommune. Indsatsplan for Hørsholm Slotssø

Indsatsplan for Hørsholm Slotssø Hørsholm Kommune december Hørsholm Kommune. Indsatsplan for Hørsholm Slotssø Hørsholm Kommune Indsatsplan for Hørsholm Slotssø December 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2. BESKRIVELSE... 4 2.1 Beskrivelse... 4 2.1.1 Natur- og rekreative

Læs mere

Bilag 8 Faktabokse for feltdage

Bilag 8 Faktabokse for feltdage Bilag 8 Faktabokse for feltdage Feltdag 1 Feltdagen fandt sted tirsdag d. 22. marts. Tabel 1 - Faktaboks for feltdag 1. Lufttemperatur [ C] 6,1 8,9 Vandtemperatur [ C] 6,8 6,4 [-] VSV V Indstråling [W/m

Læs mere

HALS SØ MILJØTILSTAND ÅRHUS AMT

HALS SØ MILJØTILSTAND ÅRHUS AMT MILJØTILSTAND 2001-2003 OKTOBER 2003 ÅRHUS AMT NATUR OG MILJØ Titel: Udgiver: Miljøtilstand 2001-2003 Århus Amt, Natur og Miljø Lyseng Allé 1, DK-8270 Højbjerg Tlf 8944 6666 e-mail: nm@ag.aaa.dk Udgivelsesår:

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

Iltrapport. Notat Iltforhold 1. juli august Sammenfatning af periodens iltsvind. Datagrundlag. Miljøcenter Odense

Iltrapport. Notat Iltforhold 1. juli august Sammenfatning af periodens iltsvind. Datagrundlag. Miljøcenter Odense INHOL/MIHJE/BIVIN, 21. august 2008 Notat Iltforhold 1. juli - 21. august 2008 Sammenfatning af periodens iltsvind Der er i øjeblikket udbredt iltsvind i Sydlige Lillebælt og det dybe Ærøbassin i Det Sydfynske

Læs mere

Sørestaurering som virkemiddel i vandplanerne

Sørestaurering som virkemiddel i vandplanerne Sørestaurering som virkemiddel i vandplanerne Ved: Kjeld Sandby Hansen Biolog Miljøministeriet Naturstyrelsen Odense Fosforfældning, bassiner, vådområder? Temadag SDU, 7. juni 2011 Formålet med vandplanerne

Læs mere

Anvendelse af modelværktøjer til vurdering af målbelastning for søer i vandområdeplaner

Anvendelse af modelværktøjer til vurdering af målbelastning for søer i vandområdeplaner Anvendelse af modelværktøjer til vurdering af målbelastning for søer i vandområdeplaner 2015-2021 Værktøjsnotat Godkendt på mødet den 30. juni 2014 i Styregruppen for projekt Implementering af modelværktøjer

Læs mere

søerne opfylder målsætningen. Ulse Sø indgår i et internationalt naturbeskyttelsesområde.

søerne opfylder målsætningen. Ulse Sø indgår i et internationalt naturbeskyttelsesområde. Søerne 5 målsatte søer i vanddistriktet afvander til Køge Bugt: Gjorslev Møllesø og Dybsø har afløb via Møllerenden og Sigerslev Mose, Ejlemade Sø samt Ulse Sø indgår i Tryggevælde Å-systemet. Tabel 2.9.3

Læs mere

Indhold. Ringsted Kommune Skjoldenæsholm Sedimentundersøgelse. 1 Baggrund 2

Indhold. Ringsted Kommune Skjoldenæsholm Sedimentundersøgelse. 1 Baggrund 2 8. december 2018 Notat Ringsted Kommune Skjoldenæsholm Sedimentundersøgelse Projekt nr.: 230219 Dokument nr.: 1230593932 Version 1 Revision Indhold 1 Baggrund 2 Udarbejdet af CAB Kontrolleret af MLJ Godkendt

Læs mere

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Rensedammens opbygning og funktion

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Rensedammens opbygning og funktion Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Teori. Rensedammens opbygning og funktion. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori. Rensedammens opbygning og funktion. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Notat om fiskene i Utterslev Mose Øst

Notat om fiskene i Utterslev Mose Øst Notat om fiskene i Utterslev Mose Øst 25 Udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium i december 25. Konsulenter: Stig Rostgaard & Helle Jerl Jensen FISKEØKOLOGISK LABORATO RIUM 1 Indholdsfortegnelse. Indledning

Læs mere

BILLUND KOMMUNE TUNGMETALLER I FISK I GRINDSTED ENGSØ Rekvirent. Billund Kommune att. Annette Mathiesen Jorden Rundt Grindsted

BILLUND KOMMUNE TUNGMETALLER I FISK I GRINDSTED ENGSØ Rekvirent. Billund Kommune att. Annette Mathiesen Jorden Rundt Grindsted BILLUND KOMMUNE TUNGMETALLER I FISK I GRINDSTED ENGSØ 2010 Rekvirent att. Annette Mathiesen Jorden Rundt 1 7200 Grindsted alm@billund.dk Rådgiver Orbicon Leif Hansen A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Projekt

Læs mere

Er det N eller P, der er problemet i Fjordene? Senior biolog Erik Kock Rasmussen DHI vand miljø sundhed

Er det N eller P, der er problemet i Fjordene? Senior biolog Erik Kock Rasmussen DHI vand miljø sundhed Er det N eller P, der er problemet i Fjordene? Senior biolog Erik Kock Rasmussen DHI vand miljø sundhed Sæson udvikling af N og P næringssalte i Fjordene en indikator for næringsstofbegrænsning. Lave koncentrationer

Læs mere

Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer 2017

Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer 2017 Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer 2017 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4/2 2019 Forfatter Liselotte Sander Johansson Institut for Bioscience

Læs mere

Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer

Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer Søens beliggenhed (adresse og evt. matrikelnummer) Undersøgelsesdato Fysiske forhold Sigtdybde (cm)? Hvor dyb er søen (cm)? Hvordan og hvornår er dybden

Læs mere

Center for Natur & Miljø Esrum Møllegård Klostergade 12, Esrum - 3230 Græsted 48 36 04 00 - www.esrum.dk

Center for Natur & Miljø Esrum Møllegård Klostergade 12, Esrum - 3230 Græsted 48 36 04 00 - www.esrum.dk 5. april 2006 Lokalitet: Dato: Hold: SKEMA FØR vandmøllen Temperatur 0 C Ilt mg/l Ledningsevne µs ph strømhastighed m/sek nitrat (NO3 - ) - fosfat (PO4 3- ) - EFTER vandmøllen sæt krydser Træer Neddykkede,

Læs mere

Miljøtilstand og udvikling i Viborgsøerne 1985-2005

Miljøtilstand og udvikling i Viborgsøerne 1985-2005 Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Faglig rapport fra DMU nr. 67, 26 Miljøtilstand og udvikling i Viborgsøerne 1985-25 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Faglig rapport fra

Læs mere

Fiskebestanden i Ørstedparkens Sø 2011

Fiskebestanden i Ørstedparkens Sø 2011 Fiskebestanden i Ørstedparkens Sø 211 Udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium - Januar 212 Konsulenter: Helle Jerl Jensen & Stig Rostgaard FISKEØKOLOGISK LABORATORIUM 2 Indholdsfortegnelse. Indledning

Læs mere

ØRESUNDS HYDROGRAFI & PRODUKTIVITET

ØRESUNDS HYDROGRAFI & PRODUKTIVITET ØRESUNDS HYDROGRAFI & PRODUKTIVITET Øresund under overfladen nu og i fremtiden DSfMB, 11/1/212 Maren Moltke Lyngsgaard, Kbh s Universitet & Michael Olesen, Rambøll Lagdelingen i de danske farvande Årlig

Læs mere

CB Vand & Miljø. - Biologiske undersøgelser i søer og vandløb

CB Vand & Miljø. - Biologiske undersøgelser i søer og vandløb CB Vand & Miljø Ferskvandsbiologiske konsulenter - Biologiske undersøgelser i søer og vandløb 1 Indhold Fiskeundersøgelser Side 4 Fugletællinger Side 5 Planktonanalyse Side 6 Vegetationsundersøgelser Side

Læs mere

Virkemidler til at opnå en renere Limfjord Stiig Markager, Aarhus Universitet

Virkemidler til at opnå en renere Limfjord Stiig Markager, Aarhus Universitet Virkemidler, Limfjorden Virkemidler til at opnå en renere Limfjord, Indhold 1) Status for Limfjorden - miljøtilstand og tilførsler af næringsstoffer 2) Virkemidler - oversigt 3) Stenrev 4) Vejen tilbage

Læs mere

Fastlæggelse af baggrundsbidraget af N og P i Danmark

Fastlæggelse af baggrundsbidraget af N og P i Danmark Fastlæggelse af baggrundsbidraget af N og P i Danmark formål: At udvikle et standardiseret koncept i GIS til regionale årlige beregninger af baggrundstabet af kvælstof og fosfor til overfladevand i Danmark.

Læs mere

Status for havmiljøet, målrettet regulering og havet som et rammevilkår. Stiig Markager Aarhus Universitet

Status for havmiljøet, målrettet regulering og havet som et rammevilkår. Stiig Markager Aarhus Universitet . Status for havmiljøet, målrettet regulering og havet som et rammevilkår Stiig Markager Aarhus Universitet FNs 17 Verdensmål... 14.1 Inden 2025, skal alle former for havforurening forhindres og væsentligt

Læs mere

Poul Nordemann Jensen, DCE Aarhus Universitet

Poul Nordemann Jensen, DCE Aarhus Universitet Poul Nordemann Jensen, DCE Aarhus Universitet Klima og vandplaner. Er der truende skyer for vores vandmiljø?? Baggrund Indlægget baseret på en rapport udarbejdet til Miljøministeriet: Klimaforandringernes

Læs mere

Lake Relief TM. - effekter på trådalger, næringsindhold og dyreliv august 2007

Lake Relief TM. - effekter på trådalger, næringsindhold og dyreliv august 2007 Lake Relief TM - effekter på trådalger, næringsindhold og dyreliv august 2007 Notat udarbejdet af CB Vand & Miljø, august 2007. Konsulent: Carsten Bjørn Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 1.1 Beskrivelse

Læs mere

# $ % $ $ #& $ & # ' # ' & # $ &($ $ ( $ $ )!# $& $

# $ % $ $ #& $ & # ' # ' & # $ &($ $ ( $ $ )!# $& $ " # % % # # ' # ' # ( ( )# " ) " ", " - * " - ". % " " * / 0 *+ # 2, *3 4 # % " "/ *1 4 /0' /6 )77*)/8 9 )77)-/6 : 9 ;)777*/ 0)77.. 0 + +7< 17< '=-7 ' > *> " +?. @ *5 #. @ ' -. '* - " '=*777 - ' > *> 8

Læs mere

Reduktionsmål for tilførslen af kvælstof og fosfor til projektområde Ravn Sø. Del af task 1.1 i EU- LIFE projektet AGWAPLAN

Reduktionsmål for tilførslen af kvælstof og fosfor til projektområde Ravn Sø. Del af task 1.1 i EU- LIFE projektet AGWAPLAN AGWAPLAN Reduktionsmål for tilførslen af kvælstof og fosfor til projektområde Ravn Sø. Del af task 1.1 i EU- LIFE projektet AGWAPLAN Gennemført af Torben Jørgensen og Henrik Skovgaard Århus Amt Maj 2006!"#$%

Læs mere

Køge Bugt Havet ved Københavns sydvestlige forstæder - I et naturvidenskabeligt perspektiv

Køge Bugt Havet ved Københavns sydvestlige forstæder - I et naturvidenskabeligt perspektiv Af: Mikkel Rønne, Brøndby Gymnasium En del af oplysninger i denne tekst er kommet fra Vandplan 2010-2015. Køge Bugt.., Miljøministeriet, Naturstyrelsen. Køge Bugt dækker et område på 735 km 2. Gennemsnitsdybden

Læs mere

Norddjurs Kommune. Restaurering af Dystrup Sø og Ramten Sø FORUNDERSØGELSE AF MULIGHEDERNE FOR SØRESTAURERING I DYSTRUP SØ OG RAMTEN SØ

Norddjurs Kommune. Restaurering af Dystrup Sø og Ramten Sø FORUNDERSØGELSE AF MULIGHEDERNE FOR SØRESTAURERING I DYSTRUP SØ OG RAMTEN SØ Norddjurs Kommune Restaurering af Dystrup Sø og Ramten Sø FORUNDERSØGELSE AF MULIGHEDERNE FOR SØRESTAURERING I DYSTRUP SØ OG RAMTEN SØ Norddjurs Kommune Restaurering af Dystrup Sø og Ramten Sø FORUNDERSØGELSE

Læs mere

Limfjordens økosystem en fjord i balance

Limfjordens økosystem en fjord i balance Limfjordens økosystem en fjord i balance Aarhus Universitet, Institut for Bioscience Hvordan virker næringsstoffer i Limfjorden? Kvælstof i en fjord betydning af opholdstid CO 2 CO 2 Kvælstof Kvælstof

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste 1/22 Opgave 1 / 21 (Opgaven tæller 5 %) En sø vil hele tiden udvikle og forandre sig. Her er 5 tegninger af en sø på 5 forskellige udviklingstrin.

Læs mere

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Intern projekt rapport udarbejdet af Per Bjerager og Marina Bergen Jensen KU-Science, nov. 2014 Introduktion SorbiCell er et porøst engangsmodul til analyse

Læs mere

Fiskebestanden i Emdrup Sø

Fiskebestanden i Emdrup Sø Fiskebestanden i Emdrup Sø 211 Udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium i januar 212. Konsulenter: Jens Peter Müller F I S K E Ø K O L O G I S K L A B O R AT O R I U M 2 Indholdsfortegnelse. Indledning

Læs mere

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Viborg Kommune. Viborgsøerne (Nørresø og Søndersø) RAPPORT OM MILJØSTANDEN OG INDSATSMULIGHEDER

Viborg Kommune. Viborgsøerne (Nørresø og Søndersø) RAPPORT OM MILJØSTANDEN OG INDSATSMULIGHEDER Viborg Kommune Viborgsøerne (Nørresø og Søndersø) RAPPORT OM MILJØSTANDEN OG INDSATSMULIGHEDER Viborg Kommune Viborgsøerne (Nørresø og Søndersø) RAPPORT OM MILJØSTANDEN OG INDSATSMULIGHEDER Rekvirent Viborg

Læs mere

1 Badevandsprofil: Rødding Sø September 2015

1 Badevandsprofil: Rødding Sø September 2015 1 Badevandsprofil: Rødding Sø September 2015 2 Badevandsprofil: Rødding Sø September 2015 3 Badevandsprofil: Rødding Sø September 2015 Geografiske forhold Stranden ved Rødding Sø Rødding Sø ligger umiddelbart

Læs mere

Varde Kommune. Videregående vurdering af de natur- og miljømæssige konsekvenser for Karlsgårde Sø ved afskæring af vandet fra Holme Å

Varde Kommune. Videregående vurdering af de natur- og miljømæssige konsekvenser for Karlsgårde Sø ved afskæring af vandet fra Holme Å Varde Kommune for Karlsgårde Sø ved afskæring af vandet fra Holme Å Rekvirent Varde Kommune att. Jan Pedersen Teknik og Miljø Toften 2 6818 Årre Rådgiver Orbicon A/S Natur og Plan Jens Juuls Vej 16 8260

Læs mere

målet mere ambitiøst, nemlig at der højst må være en overløbshændel-

målet mere ambitiøst, nemlig at der højst må være en overløbshændel- 17-12-2012 Bilag 1: Fakta om Utterslev Mose i forhold til kommunens udkast til vandhandleplan Status i forhold til statenss vandplaner Vandmiljøet Tilstanden i Utterslev Mose i dag beskrives som dårlig

Læs mere

Algevækst og næringsstoffer omkring Hjarnø Havbrug

Algevækst og næringsstoffer omkring Hjarnø Havbrug NOTAT Projekt Blandet rådgivning Hjarnø Havbrug Projektnummer 1319 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Hjarnø Havbrug A/S Algevækst og næringsstoffer omkring Hjarnø Havbrug Britt Pedersen,

Læs mere

Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken

Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken Projektbeskrivelse Klimasø ved Rønnebækken Der etableres to søer ved Rønnebækken, der skal oplagre vand om vinteren, og udlede vandet til Rønnebækken i tørre perioder om sommeren og efteråret. Udledningen

Læs mere

Danske søer og deres restaurering. TEMA-rapport fra DMU

Danske søer og deres restaurering. TEMA-rapport fra DMU Danske søer og deres restaurering TEMA-rapport fra DMU Miljø- og Energiministeriet, Danmarks Miljøundersøgelser 24/1999 m Danske søer og deres restaurering Martin Søndergaard Erik Jeppesen Jens Peder Jensen

Læs mere

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Kvælstofs rolle i vandmiljøet i Kattegat

Kvælstofs rolle i vandmiljøet i Kattegat Kvælstofs rolle i vandmiljøet i Kattegat Thomas Hellström Vækstkonference i fødevareerhvervet 23. februar 2012 Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug Problemer i Kattegat og Østersøen Forekomst af giftige

Læs mere

Fosfors påvirkning af vandmiljøet

Fosfors påvirkning af vandmiljøet Fosfors påvirkning af vandmiljøet Søer - 40 min pause Fjorde 20 min Diplomuddannelse modul IV. 31. marts 2009 Flemming Gertz, Landscentret Påvirkning - søer Påvirkning 27 overvågningssøer 1989-2003 Indløbs

Læs mere

Restaurering af De Indre Søer

Restaurering af De Indre Søer Restaurering af De Indre Søer -6 Statusnotat Udarbejdet af Helle Jerl Jensen & Jens Peter Müller, maj 7 F I S K E Ø K O L O G I S K L A B O R AT O R I U M Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse. Sammenfatning,

Læs mere

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Vådområdeprojekt Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Lodsejermøde Indlæg: Hvad er et vådområde Hvordan foregår kvælstoffjernelsen Hvilke muligheder

Læs mere

Teglgårsdssøen som badesø

Teglgårsdssøen som badesø Hillerød Kommune Teglgårsdssøen som badesø Hillerød kommune 01-11-2018 Hillerød Kommune Teglgårsdssøen som badesø Hillerød kommune Kunde Rådgiver Hillerød Kommune Orbicon Linnes Alle 2 2630 Taastrup Projektnummer

Læs mere

Fiskebestanden i Gurre Sø

Fiskebestanden i Gurre Sø Fiskebestanden i Gurre Sø August 26 Notat udarbejdet af CB Vand & Miljø, september 26. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse RESUMÉ... 2 METODER... 3 RESULTATER... 5 DE ENKELTE ARTER...

Læs mere

Miljøcenter Roskilde opdeler Isefjord og Roskilde Fjord i to områder. Udover de to fjorde opdeles følgende mindre oplande ved:

Miljøcenter Roskilde opdeler Isefjord og Roskilde Fjord i to områder. Udover de to fjorde opdeles følgende mindre oplande ved: Isefjord. Miljøcenter Roskilde opdeler Isefjord og Roskilde Fjord i to områder. Udover de to fjorde opdeles følgende mindre oplande ved: Sidinge Fjord Lammefjord Elverdamså Kornerup Å/Langvad Å Oplande

Læs mere

Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI

Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI Kvælstof og andre miljøtrusler i det marine miljø Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI Laden på Vestermølle

Læs mere

Furesø Kommune. Furesø Effekt af ilttilførsel

Furesø Kommune. Furesø Effekt af ilttilførsel Furesø Kommune Furesø 2007-2008 Effekt af ilttilførsel Furesø Kommune Furesø 2007-2008 Effekt af ilttilførsel Ref 840 6052 Dato 2009-05-25 Udarbejdet af INGT Kontrolleret af LISC Godkendt af OG Rambøll

Læs mere

Emdrup Sø. Kirkemosen. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010.

Emdrup Sø. Kirkemosen. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010. Emdrup Sø I forbindelse med det regelmæssige tilsyn i Emdrup Sø er der d. 5. august 2010 foretaget en screening af undervandsvegetationen. Bunden

Læs mere

Giver mindre kvælstof renere vand i søer og fjorde?

Giver mindre kvælstof renere vand i søer og fjorde? Giver mindre kvælstof renere vand i søer og fjorde? Vandplanernes mål om at mindske kvælstofudledning af hensyn til kystvandene bygger på et paradigme, det vil sige en vedtagen arbejdsmodel, der ikke er

Læs mere

Velkomst v. Anders Riiber Høj, Projektleder fra Byens Fysik. Metode og tidsplan v. Jens Nejrup, KMC Nordhavn, Teknik- og Miljøforvaltningen.

Velkomst v. Anders Riiber Høj, Projektleder fra Byens Fysik. Metode og tidsplan v. Jens Nejrup, KMC Nordhavn, Teknik- og Miljøforvaltningen. Vandkvaliteten i Utterslev Mose forbedres informationsmøde Program Velkomst v. Anders Riiber Høj, Projektleder fra Byens Fysik Historik og miljø v. Jens Christian Elle Fra Brønshøj-Husum Lokaludvalg samt

Læs mere

Sønderjyllands Amt. Nordborg Sø 2002. Teknisk rapport November 2003. Teknisk Forvaltning Miljøområdet

Sønderjyllands Amt. Nordborg Sø 2002. Teknisk rapport November 2003. Teknisk Forvaltning Miljøområdet Sønderjyllands Amt Nordborg Sø 2002 Teknisk rapport November 2003 Teknisk Forvaltning Miljøområdet Datablad Titel Nordborg Sø 2002 Udgiver Sønderjyllands Amt, Miljøområdet, Jomfrustien 2, 6270 Tønder Udgivelsesår

Læs mere

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet Sammenfatning Svendsen, L.M., Bijl, L.v.b., Boutrup, S., Iversen, T.M., Ellermann, T., Hovmand, M.F., Bøgestrand, J., Grant, R., Hansen, J., Jensen, J.P., Stockmarr, J. & Laursen, K.D. (2000): Vandmiljø

Læs mere

Martin Søndergaard, DMU, fagmøde marts 06. Politiken i går:! "! #! $!!!! %

Martin Søndergaard, DMU, fagmøde marts 06. Politiken i går:! ! #! $!!!! % Martin Søndergaard, DMU, fagmøde marts 06 Politiken i går:! "! #! $!!!! % 1 !" #$%% &'(')* +#$$% &%%('%%, -+./0 2500 2000 1500 1000 500 0 < 0,1 ha 0,1-1 ha 0 1900 1950 1980 1900 1950 1980 Data fra Århus

Læs mere

Næringsstoffer i vandløb

Næringsstoffer i vandløb Næringsstoffer i vandløb Jens Bøgestrand, DCE AARHUS Datagrundlag Ca. 150 målestationer / lokaliteter 1989 2013, dog med en vis udskiftning. Kun fulde tidsserier analyseres for udvikling. 12-26 årlige

Læs mere

Bassiner og effektiv fosforfjernelse. Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU

Bassiner og effektiv fosforfjernelse. Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU Bassiner og effektiv fosforfjernelse Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU Hvorfor fokusere på bassiner og fosfor (P)? P er ofte begrænsende for algevæksten i søer og fjorde I forbindelse med sørestaurering

Læs mere

Driftsplan for Vejlerne

Driftsplan for Vejlerne Aage V Jensen Naturfond Driftsplan for Vejlerne Bilagsrapporter Bilag 1 - Vandstande og vandmiljø Bilag 2 - Vejlernes naturtilstand og drift indtil 1993 Bilag 3 - Driftsforhold og fugleliv Bilag 4 - Naturgenopretning

Læs mere

Notat om iltsvindet i Filsø den 4. og 5. august Lektor Theis Kragh, Ferskvandsbiologisk Laboratorium, Københavns Universitet

Notat om iltsvindet i Filsø den 4. og 5. august Lektor Theis Kragh, Ferskvandsbiologisk Laboratorium, Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Notat om iltsvindet i Filsø den 4. og 5. august 2018. Lektor Theis Kragh, Ferskvandsbiologisk Laboratorium, Københavns Universitet Vi har

Læs mere

Naturlig separering af næringsstoffer i lagret svinegylle effekt af bioforgasning og gylleseparering

Naturlig separering af næringsstoffer i lagret svinegylle effekt af bioforgasning og gylleseparering Grøn Viden Naturlig separering af næringsstoffer i lagret svinegylle effekt af bioforgasning og gylleseparering Sven G. Sommer og Martin N. Hansen Under lagring af svinegylle sker der en naturlig lagdeling

Læs mere

Stilling-Solbjerg Sø ÅRHUS AMT NATUR OG MILJØ

Stilling-Solbjerg Sø ÅRHUS AMT NATUR OG MILJØ Stilling-Solbjerg Sø ÅRHUS AMT NATUR OG MILJØ 1 2 Stilling- Solbjerg Sø Er Stilling-Solbjerg Sø dannet, fordi trolden i Solbjerget blev vred, da menneskene i den lille by neden for bakken ville bygge en

Læs mere

LADING SØ RESTAURERING AF 5 SØER VED INDGREB I FISKEBESTANDEN

LADING SØ RESTAURERING AF 5 SØER VED INDGREB I FISKEBESTANDEN LADING SØ 29 LADING SØ 1. Indledning ligger i et morænelandskab i den nordlige del af Århus Å s vandsystem. Oplandet består af ca. 7% dyrkede arealer og 3% skov. Oversigtskort er vist i figur 1. ligger

Læs mere

Sortesø, Klaresø, Skåningedam og Horneby Engsø

Sortesø, Klaresø, Skåningedam og Horneby Engsø Sortesø, Klaresø, Skåningedam og Horneby Engsø Tilstand 29 i relation til vandplanerne Udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium i februar 21. Konsulenter: Mikkel Stener Petersen & Stig Rostgaard F I S

Læs mere

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig 8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig A Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Young Sund er et fjordsystem, der ligger i Nordøstgrønland i det højarktiske område. Det arktiske marine økosystem

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 2. Indhold. Vandområders kvalitet. Vedtaget 27. maj 2014

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 2. Indhold. Vandområders kvalitet. Vedtaget 27. maj 2014 Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 2 Vandområders kvalitet Indhold 1 Oversigt over vandområder... 2 2 Vandplanernes målsætninger og krav... 2 2.1 Miljømål for vandløb... 3 2.2 Miljømål

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET

FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET SCAN KODEN OG INDTAST DINE MÅLINGER FRA FELTEN GODT AT HUSKE: Praktisk varmt tøj, der må blive snavset Regntøj og gummistøvler, hvis vejrudsigten tyder på regn

Læs mere