Folkeoplysningens Laboratorium Forsøg med fleksible tilrettelæggelsesformer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Folkeoplysningens Laboratorium Forsøg med fleksible tilrettelæggelsesformer."

Transkript

1 1 Folkeoplysningens Laboratorium Forsøg med fleksible tilrettelæggelsesformer. Projektrapport udarbejdet af Bente Skov Machholm, NETOP netværk for oplysning august 2012 Projektet er støttet af Undervisningsministeriets puljemidler til udvikling og omstilling af den lokale folkeoplysning, administreret af Dansk Folkeoplysnings Samråd.

2 2 Denne projektrapport er udgivet af: NETOP netværk for oplysning Gammel Kongevej 39G København V Telefon: Mail: info@netoplysning.dk Web: København august 2012

3 3 Indledning: Denne rapport beskriver forløbet, beslutningerne, konklusionerne og resultaterne i forbindelse med projektet Folkeoplysningens Laboratorium Projektledelsen er forestået af Bente Skov Machholm, NETOP netværk for oplysning i tæt samarbejde med Jan René Westh, LOF. Desuden har der været en baggrundsgruppe, som har bistået med informationer, kontakt til foreninger til test og feedback mm. Gruppen har bestået af: Hafida Bouylud, AOF Finn Nevel, DOF Signe Buch, FOF Henrik Bro IT-konsulent Børge Jensen, DOF Lillebælt Laila Neumann, Egense Husflid Chris McKay, Nykøbing F Aftenskoler Henrik Bo Hansen, IOF, DOF Adam Bindslev, Underviser IOF, DOF Lone, AOF Nord Ulla Aaen, Underviser AOF Nord Jytte Lindhardsen, Odense N aftenskole Kurt Søegaard, Ullerslev Husflid Ove Madsen, Ullerslev Husflid Henning Vestergaard, Ullerslev Husflid Projektet er gennemført af NETOP Netværk for oplysning, LOF, FOF, DOF samt AOF med støtte fra Dansk Folkeoplysnings Samråds udviklingspulje Denne rapport skal ses i sammenhæng med hjemmesiden Projektrapporten dækker kun fase 1. Fase 2 gennemføres i efteråret 2012/foråret Fase 2 følger alle forløbene til ende, incl. endelig afregning til kommunen.

4 4 Baggrund: Den seneste revision af folkeoplysningsloven udvider rammerne for gennemførelse af fleksible tilrettelæggelsesformer. De hidtidige erfaringer med fleksible tilrettelæggelsesformer er ret sparsomme. Mange foreninger og kommuner finder fleksible tilrettelæggelsesformer udfordrende at give sig i kast med. Oplysningsforbundene har lavet forskellige tiltag for at udbrede brugen af fleksible tilrettelæggelsesformer, men det er kun ganske få aftenskoler, der reelt har prøvet kræfter med denne type aktiviteter. Derfor skønnes det, at en mere direkte indsats er påkrævet. Foreningerne skal i højere grad ikke blot inspireres, men også støttes hele vejen igennem udvikling og gennemførelse af fleksible tilrettelæggelsesformer.

5 5 Formål og mål Formål Formålet med projektet har været at fremskaffe erfaringer omkring fleksible tilrettelæggelsesformer så der fremover er gode redskaber for vores foreninger i forbindelse med brug af denne del af loven. Mål Overordnet har målene været: 1. Opsamling af hidtidige erfaringer med fleksible tilrettelæggelsesformer 2. Udvikling af 10 nye forløb med fleksible tilrettelæggelsesformer 3. Opsamling af projektets erfaringer i manual. De 10 forløb tænkes gjort klar til annoncering og afvikling i efteråret 2012, hvorfor der allerede inden start var planlagt en fase 2 af projektet, der skal følge forløbene til ende, incl. endelig afretning til kommunen. Det betyder tillige at de endelige resultater herfra først vises på hjemmesiden efter endt forløb af fase 2. De forskellige dele af projektet er løbende evalueret og erfaringer af fase 1 er indsamlet. Erfaringerne tænkes videreformidlet via hjemmesiden hvor foreninger/skoler fremover kan hente erfaringer. Deltagerne i projektet fungerer som ambassadører for fleksibel tilrettelæggelse i forhold til Oplysningsforbundenes skoler/foreninger. Hjemmesiden vil blive stillet til rådighed for alle DFS s medlemsorganisationerne og evt. andre.

6 6 Faser i projektet Projektet har overordnet være igennem følgende faser: 1. Samle de oplysningsforbund der kunne have interesse i at deltage i projektet 2. Indsamling af erfaringsmateriale - hvor vi dels samlede materiale fra de enkelte oplysningsforbund og dels fra foreninger der på nuværende har gennemført fleksible tilrettelæggelsesformer. 3. Gennemgang af materiale og ud fra det danne et overblik over mangler. 4. Finde forsøgsforeninger og igangsætte forløb 5. Formidling af materiale og erfaringer 6. Evaluering 1: Deltagende organisationer. Følgende organisationer har fået henvendelse omkring deltagelse i projektet: AOF Danmark, DOF, DEO, FOF, LOF og SFOF DEO og SFOF havde ikke personaleressourcer til at deltage. Begge organisationer mener heller ikke at de har fleksible tilrettelæggelsesformer, eller umiddelbart får dem. Deres arrangementer er oftest uden kommunale tilskud. FOF har ikke deltaget i møder, og har ikke foreninger der deltager. Konsulenten fra FOF har fulgt hele projektet via mail. LOF blev, pga. sygdom, forhindret i at finde deltagende foreninger, men har i øvrigt deltaget i projektet som en tæt samarbejdspartner. 2: Indsamling af erfaringsmateriale. Vi indledte hele projektet med et møde med repræsentanter fra de deltagende organisationer. Bente Skov Machholm lavede et kort oplæg om projektet. Herefter udvekslede deltagerne erfaringer omkring fleksible tilrettelæggelse og drøftede hvad man så som vigtige ting at fremskaffe til projektet. Nedenstående punkter blev fremhævet: 1. Vi mangler synliggørelse af hvad der ligger i de enkelte begreber fx åben studiekreds osv. 2. Vi mangler synliggørelse af mulighederne omkring aflønning og hvordan afholdelse af fleksible tilrettelæggelsesformer har indflydelse på beregninger for de efterfølgende år. 3. Vi mangler redskaber til at få foreningerne til at se at der er mulighed for at ændre katederundervisning. 4. Erfaringsmateriale fra foreningerne.

7 7 1: Synliggørelse af hvad der ligger i de enkelte begreber LOF og NETOP netværk for oplysning havde begge en del materiale der på et tidligere tidspunkt har været udarbejdet til organisationernes foreninger. Dette materiale er samlet, og der er tilføjet eksempler på de forskellige muligheder der kan være i fleksible tilrettelæggelsesformer. Dog med den vigtige bemærkning at et forløb godt kan være fleksibel tilrettelagt uden at passe ind under de begreber vi har remset op. Materialet herfra ses på Eksempler på fleksibel tilrettelagt undervisning Materialet på hjemmesiden gør det muligt for foreningerne at søge dels definitionen på fx studiekreds men også mange gode eksempler der kan bruges som inspiration. 2: Synliggørelse af mulighederne omkring aflønning og hvordan afholdelse af fleksible tilrettelæggelsesformer har indflydelse på beregningerne for de efterfølgende år. Begge dele er afsnit i loven der kan bestemmes i de enkelte kommuner. Men har de enkelte kommuner taget stilling til hvordan man vil håndtere disse. I afsnittet Afregning og næste års tilskud er reglerne gennemgået. Vi valgte i projektet at undersøge i diverse kommuner hvordan man taklede lønninger og afregninger mm. Fulgte man Kommunernes Landsforenings og Oplysningsforbundenes Fællesråds anbefalinger eller? Vi har været inde på hjemmesiderne for samtlige jyske kommuner og søgt oplysninger. Det overordnede billede efter denne gennemgang var at kommunerne for de flestes vedkommende følger anbefalingerne. Vi anbefaler dog stærkt at man kontakter sin kommune omkring reglerne, da det også bærer præg af at kommunerne ikke har de store erfaringer, hvilket jo er logisk når oplysningsforbundenes foreninger/skoler ikke har iværksat fleksible tilrettelæggelsesformer i ret stort omfang. Et af de resultater vi forventer når projektforløbene er afviklet i slutningen af 2012 er også hvordan reglerne i de enkelte kommuner har været, og dermed hvilke lønninger man har haft mulighed for at arbejde med og hvilke regler man anvender for beregninger for de efterfølgende år. 3: Vi mangler redskaber til at få foreningerne til at se at der er mulighed for at ændre katederundervisning Vi håber meget at materialet på hjemmesiden vil blive læst, især afsnittet Eksempler på fleksibel tilrettelagt undervisning Her er rigtig mange eksempler på hvordan man kan ændre katederundervisningen. Samtidig mener vi at de forløb der afvikles under projektet også vil være til inspiration for foreningerne/skolerne. (Eksempler på fleksible tilrettelæggelsesformer)

8 8 4: Erfaringsmateriale fra foreningerne/skoler. Vi var allerede inden start klar over at erfaringsmateriale fra foreninger/ skoler var meget begrænset. LOF havde i 2010 indberetning fra 3 skoler med i alt 237 undervisningstimer og 155 deltagere. Der foreligger ikke evaluering fra disse forløb. NETOP netværk for oplysning har flere foreninger der er påbegyndt arbejdet med fleksible tilrettelæggelsesformer. FO Aarhus har afviklet adskillige forløb og starter til stadighed flere. FO Aarhus var de første i Aarhus der afviklede fleksible tilrettelæggelsesformer og som skoleleder Torben Dreier udtaler, så medførte det også at de indirekte var med til at formulere lokalreglerne i kommunen. Torben Dreier skriver endvidere Aarhus kommune følger den anbefalede model (KL og OF) Frit Oplysningsforbund Nordfyn har også startet forløb omkring fleksible tilrettelæggelsesformer, men Nordfyns kommune har tilsyneladende valgt at følge dele af den anbefale den anbefalede model og dels egne regler. Forløbene er endnu ikke færdigafviklede, og derfor er de endelige regler ikke tydelige. Endelig har Focus Aalborg afviklet flere forløb. Der foreligger ikke evalueringsmateriale herfra. De øvrige oplysningsforbund har ikke umiddelbart foreninger med erfaringer fra forløb med fleksibel tilrettelæggelse. 3: Gennemgang af materiale og ud fra det danne et overblik over mangler. Efter en konstatering af at kommunerne måske har retningslinjer, men mangler eksempler og erfaringer, samt at ganske få foreninger har gennemført undervisning under fleksible tilrettelæggelsesformer, konstaterede vi at der i den grad er brug for forsøgsforløb på området. Vi konstaterede også at dette projekt ikke kunne belyse tingene tilstrækkeligt (fase 1). Fase 2, nemlig afslutning, godkendelse, afregning og beregning af næste års tilskud er den mest væsentlige, og her usikkerheden er størst. De deltagende foreninger/skoler var i starten meget fokuseret på afregning og beregning af næste års tilskud, og mente ikke at de kunne igangsætte noget uden denne viden. Det har fmt. også været med til at stoppe at foreninger/skoler har igangsat fleksible tilrettelæggelsesformer tidligere. Konsulenterne i gruppen var dog meget enige om at man ikke i første omgang skulle tænke i tilskud, men benytte muligheden for at tænke i nye aktiviteter, og så bagefter tænke i om det kan betale sig. Bruge fleksible tilrettelæggelsesformer til at være kreative og sprænge nogle rammer. En snak om det, gav foreningerne/skolerne blod på tanden, og det har jo også vist sig at det ikke har været noget problem at få forløb sat op.

9 9 4: Finde forsøgsforeninger og igangsætte forløb AOF, DOF samt NETOP netværk for oplysning havde foreninger der gerne ville afprøve forløb under fleksible tilrettelæggelsesformer. Vi indkaldte de deltagende foreninger til et møde sammen med konsulenterne fra de deltagende oplysningsforbund. Det blev en fantastisk dag, hvor ideer fløj gennem luften, blev fanget af andre, drøftet og var klar til videre arbejde. Nedenstående forløb blev aftalt: Keramisk Sommerskole. Klippekortsmodel At fotografere med spejlreflekskamera Blended learning kombination af fysisk møde eg elektronisk læringsportal IT-kurser for begyndere Kombination af konfrontationsundervisning og aktivitet uden underviser Træ Workshop Inspiration Træ Nuværende kursister i foreningen mødes på tværs af deres hold til gensidig og relevant inspiration Inspiration Trædrejning Åbent værksted Strikke- og hæklecafé Åbent værksted Glasdesign Undervisning og gensidig inspiration på privat værksted Cykelslangetaske Kombination af konfrontationsundervisning og aktivitet uden underviser Lær IT - for seniorer Små hold og kombination af plenum og hjemmeundervisning Kreativt værksted Workshop med broderi på knapper Og dermed har vi en rigtig god bredde på forløbene, og får afprøvet Fleksible tilrettelæggelse i kommunerne Svendborg, Odense, Nyborg, Middelfart, Fredericia og Aalborg.

10 10 Der er indsendt skema 1 fra alle deltagende forløb. Resultaterne ses på hjemmesiden 5: Formidling af materiale og erfaringer I projektbeskrivelsen er der ikke taget stilling til hvilken form for Manual projektet skulle munde ud i. På vores første møde drøftede vi det, og konsulenterne var meget enige i at en papirmanual er for stationær og lander ofte i papirkurven. Vi var enige om at en hjemmeside var løsningen. Ikke mindst fordi projektet ikke er endeligt ved afrapporteringen, forstået at der mangler gennemførelse og evalueringen herefter. Med redskabet hjemmeside har vi mulighed for løbende at føje oplysninger på. Vi besluttede endvidere at det ikke bare skulle være en ny hjemmeside, men at vi ville placerer projektets hjemmeside på Lærerportalen.dk. Lærerportalen.dk er i forvejen et forum som undervisere og skoleledere besøger, og det er jo især her vores målgruppe er. Projekt Medborgerskab, der blev ligeledes blev gennemført for midler fra DFS i 2011 har også deres hjemmeside placeret på lærerportalen.dk og vi håber at det med tiden vil blive siden hvor projekter der er relevante for undervisere og skoleledere vil blive afsluttet her, så siden lærerportalen.dk er stedet hvor man går hen når man skal inspireres og indhente erfaringer. 6: Evaluering Baggrunden for forløbet tog udgangspunkt i at kun ganske få aftenskoler havde prøvet kræfter med fleksible tilrettelæggelsesformer og der var et billede af at kommunerne ikke havde brugt mange kræfter på området. Billedet var at begge brugergrupper fandt området udfordrende. Det er stadig vores holdning efter at have gennemarbejdet ovenstående, og vores møde konsulenter/aftenskoler bekræftede det meget. Vi kan også konstatere at små skub og støtte fra konsulenterne også hurtigt gav aftenskolerne mod på at afprøve fleksible tilrettelæggelsesformer og vi har fået annonceret forløb med en rigtig god spredning på området. Men den del der ikke er med i projektet her, nemlig afregning, godkendelse i kommunen og næste års tilskud er den vigtigste del. Det er her vi skal konstatere hvordan kommunerne vil håndtere området og først derefter kan vi lave de endelige anbefalinger omkring Fleksible tilrettelæggelsesformer. På nuværende vil vi stadig sige: Man skal ikke i første omgang tænke i tilskud, men benytte muligheden for at tænke i nye aktiviteter, og så bagefter tænke i om det kan betale sig. Bruge fleksible tilrettelæggelsesformer til at være kreative og sprænge nogle rammer. Men vi er også overbevidste om at i foråret 2013, når forløbene er afregnet med kommunerne, vil det være muligt for os at give et brugbart billede. Og vi er overbevidste om at det især er i denne del af processen der vil være brug for konsulentstøtte til de medvirkende foreninger flere er meget usikre på hvordan de

11 11 får afrapporteret deres forløb rigtig til kommunerne, og da vi jo har konstateret at usikkerheden i forvaltningerne omkring fleksible tilrettelæggelsesformer er til stede mange steder. Fase 2 Der er i projektbeskrivelsen for fase 1 gjort opmærksom på, i afsnittet Formål og resultater at gennemførelse af forløb og afregning ikke kunne nå at komme med i fase 1, og at der allerede på det tidspunkt var tænkt i en fase 2, der følger forløbene til ende. Bente Skov Machholm, NETOP for yderligere oplysninger. (tlf , bente@netoplysning.dk)

12 12

Inspiration: Fleksible tilrettelæggelsesformer

Inspiration: Fleksible tilrettelæggelsesformer Inspiration: Fleksible tilrettelæggelsesformer (Åben) Studiecirklen Jahn Sørensen fra Bjerggaardens Lokalcenter i Århus ville gerne lave et forløb på 36 timer omkring lokalområdet Christiansbjergs historie.

Læs mere

Evaluering og kvalitetsudvikling i aftenskolen

Evaluering og kvalitetsudvikling i aftenskolen Evaluering og kvalitetsudvikling i aftenskolen Projektrapport Peter Holbaum-Hansen, LOF og Marlene Berth Nielsen, NETOP Juli 2009 [Skriv et resume af dokumentet her. Resumeet er normalt en kort beskrivelse

Læs mere

Folkeoplysning i Ny Nordisk Skole

Folkeoplysning i Ny Nordisk Skole Folkeoplysning i Ny Nordisk Skole Rapport over projektets forløb og resultater Rapporten er udarbejdet i september 2014 af: Line Høgh, DOF Indhold Baggrund for projektet side 2 Opstart og organisering

Læs mere

Fleksible tilrettelæggelsesformer

Fleksible tilrettelæggelsesformer Lederhåndbog side 9.2.1 Fleksible tilrettelæggelsesformer Fleksible tilrettelæggelsesformer Folketinget vedtog i december 2006 en ændring af folkeoplysningsloven, der bl.a. giver aftenskolerne mulighed

Læs mere

Styrk de lokale folkeoplysende foreningers mulighed for at indgå i lokale partnerskaber

Styrk de lokale folkeoplysende foreningers mulighed for at indgå i lokale partnerskaber Styrk de lokale folkeoplysende foreningers mulighed for at indgå i lokale partnerskaber Rapport over udviklingsprojektets forløb og resultater September 2013 AOF, LOF og NETOP Indhold Resumé:... 2 Projektets

Læs mere

Processen Forslag fra Oplysningsforbundenes Fællesråd af 30. juni Arbejdsgruppe om fleksible tilrettelæggelsesformer i folkeoplysningsloven. Lov

Processen Forslag fra Oplysningsforbundenes Fællesråd af 30. juni Arbejdsgruppe om fleksible tilrettelæggelsesformer i folkeoplysningsloven. Lov Undervisning tilrettelagt fleksibelt Fleksible tilrettelæggelsesformer 1 Processen Forslag fra Oplysningsforbundenes Fællesråd af 30. juni 2004. Arbejdsgruppe om fleksible tilrettelæggelsesformer i folkeoplysningsloven.

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning Lov om støtte til Folkeoplysning Allerød Kommune

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning Lov om støtte til Folkeoplysning Allerød Kommune Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning Lov om støtte til Folkeoplysning Allerød Kommune Vedtaget i Folkeoplysningsudvalget den 2. december 2010, i forbindelse med budget 2011

Læs mere

Sprogtest via Skype - Rapport Kgs. Lyngby, September 2013

Sprogtest via Skype - Rapport Kgs. Lyngby, September 2013 Intro Projekt Sprogtest via Skype er støttet af Kulturministeriets puljemidler til udvikling og omstilling af den lokale folkeoplysning, administreret af Dansk Folkeoplysnings Samråd. Studieskolen v/ Christoph

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Hedensted Kommune i henhold til lov om støtte til folkeoplysning.

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Hedensted Kommune i henhold til lov om støtte til folkeoplysning. Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Hedensted Kommune i henhold til lov om støtte til folkeoplysning. 1 Formål. Formålet med folkeoplysende voksenundervisning er med udgangspunkt

Læs mere

750.000 1 personer deltog i folkeoplysende voksenundervisning i 2005

750.000 1 personer deltog i folkeoplysende voksenundervisning i 2005 750.000 1 personer deltog i folkeoplysende voksenundervisning i 2005 Af Chefkonsulent Jens Andersen, tlf.: 3587 8341, e-mail: Jens.Andersen@uni-c.dk Seniorkonsulent Asger Hyldebrandt Pedersen, tlf.: 3587

Læs mere

Innovativ undervisning i åbent værksted

Innovativ undervisning i åbent værksted Revideret den 18. februar Innovativ undervisning i åbent værksted Analysens formål Træets Efteruddannelsesudvalg ønsker med denne analyse at skabe større viden om, hvordan arbejdsmarkedsuddannelser, der

Læs mere

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Dansk Folkeoplysnings Samråds sekretariat Senest ajourført oktober 2014 Indhold: Kommunerne bliver ved med at spare på aftenskolerne Kommunerne

Læs mere

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Dansk Folkeoplysnings Samråds sekretariat Senest ajourført august 2015 Indhold: Kommunerne har halveret støtten til aftenskolerne Kommunerne

Læs mere

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Dansk Folkeoplysnings Samråds sekretariat Senest ajourført juli 2013 Indhold: Kommunerne bliver ved med at spare på aftenskolerne Kommunerne

Læs mere

Regler for tilskud til Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune

Regler for tilskud til Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune 1. FORMÅL Bestemmelserne i dette regelsæt fastsætter reglerne for støtte til Folkeoplysende Voksenundervisning. Reglerne følger Folkeoplysningsloven jævnfør lovbekendtgørelse nr. 535 af 14. juni 2004,

Læs mere

Virtuel læring i praksis undervisningsforløb fra start til slut

Virtuel læring i praksis undervisningsforløb fra start til slut Virtuel læring i praksis undervisningsforløb fra start til slut UP1102 Projektrapport udarbejdet af Martin Thirstrup Hansen, NETOP juli 2012 Projektet er støttet af Undervisningsministeriets puljemidler

Læs mere

Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune

Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune Regler for tilskud til Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune Godkendt i EKFU120814 (dok 480-2014-901417) 1 INDHOLD: Formål... 3 Hvem kan få tilskud... 3 Hvad ydes der tilskud til...

Læs mere

Aftenskoler Roskilde 1. Revision 2012. december 2013

Aftenskoler Roskilde 1. Revision 2012. december 2013 Aftenskoler Roskilde 1 Revision 2012 december 2013 Indholdsfortegnelse Indledning/Kommissorium 4 2. Sammenfatning 5 2.1 Generelle anbefalinger/forslag til ændringer til Roskilde Kommunes tilskudsregler

Læs mere

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen Til Silkeborg 25.11.2015 Folkeoplysningen Viborg Kommune Prinsens Alle 5 8800 Viborg Fra AOF Viborg Aftenskole AOF Midt, Ørnsøvej 5 8600 Silkeborg Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med

Læs mere

Lederuddannelse i folkeoplysningen

Lederuddannelse i folkeoplysningen Lederuddannelse i folkeoplysningen Projektrapport Lene Buerup Andersen, LOF og Marlene Berth Nielsen, NETOP Juli 2009 [Skriv et resume af dokumentet her. Resumeet er normalt en kort beskrivelse af dokumentets

Læs mere

FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF MIDLER FRA UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER

FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF MIDLER FRA UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER Aftenskolens foreningsnummer: 67460 FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF MIDLER FRA UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER Projekttitel: It for alle Ansøgers navn: NETOP København Navn på ansvarlig:

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven.

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. 1 Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. 1 Formål Formålet med folkeoplysende voksenundervisning er med udgangspunkt i undervisningen,

Læs mere

Fleksibel workshopdag 12. nov. kl Hornstrup kursuscenter Vejle

Fleksibel workshopdag 12. nov. kl Hornstrup kursuscenter Vejle Fleksibel workshopdag 12. nov. kl. 10.00-20.00 Hornstrup kursuscenter Vejle Program 09.30 10.00 Ankomst & morgenkaffe 10.00 10.15 Fælles velkomst, sang osv. 10.15 12.00 Fælles oplæg & gruppesessions 12.00

Læs mere

Aftenskolernes Pris som udviklingsdynamo. Ved Torben Dreier Skoleleder www.fo aarhus.dk

Aftenskolernes Pris som udviklingsdynamo. Ved Torben Dreier Skoleleder www.fo aarhus.dk Aftenskolernes Pris som udviklingsdynamo Ved Torben Dreier Skoleleder www.fo aarhus.dk Aftenskolernes Pris som udviklingsdynamo Hvor ligger potentialerne for at vende de senere års stagnerende trend på

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

1 Formål. 2 Virksomhedens omfang

1 Formål. 2 Virksomhedens omfang Retningslinier for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Vallensbæk kommune i henhold til Folkeoplysningsloven 1 Formål Formålet med folkeoplysende voksenundervisning er med udgangspunkt i undervisningen

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

Skoleevaluering af 20 skoler

Skoleevaluering af 20 skoler Skoleevaluering af 20 skoler Epinion A/S 30. oktober 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning og metode...3 1.1 Formål med skoleevalueringen...3 1.2 Metoden...3 1.3 Svarprocent...4 1.4 Opbygning...4 2 Sammenfatning...5

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

Handicapundervisning i Københavns Kommune

Handicapundervisning i Københavns Kommune Handicapundervisning i Københavns Kommune Erfaringshåndbog Handicapundervisning i Københavns Kommune Indledning Folkeoplysningsloven åbner mulighed for at sikre handicappedes adgang til den almindelige

Læs mere

læring - i aftenskolen Manual til skoleledere

læring - i aftenskolen Manual til skoleledere læring - i aftenskolen 110 101001001 000100 111 011010 1101 00011 011010100 Manual til skoleledere 110 110101001001 101001001 0001001101 000100 01101000110110 111 10100 011010 1101 110 00011 011010100

Læs mere

Fleksibelworkshopdag kl Hornstrupkursuscenter

Fleksibelworkshopdag kl Hornstrupkursuscenter Fleksibel Fleksibelworkshopdag workshopdag 14. 14.jan. jan.kl.10.00-20.00 kl.10.00-20.00 Hornstrup Hornstrupkursuscenter kursuscentervejle Vejle Program 09.30 10.00 Ankomst & morgenkaffe 10.00 10.15 Fælles

Læs mere

Foras brand lokalt. Alle foreninger kan vælge at skifte navn til Fora. Alle foreninger skal gøre opmærksom på, at de medlem af Fora

Foras brand lokalt. Alle foreninger kan vælge at skifte navn til Fora. Alle foreninger skal gøre opmærksom på, at de medlem af Fora Foras opbygning Foras brand lokalt Alle foreninger kan vælge at skifte navn til Fora. Alle foreninger skal gøre opmærksom på, at de medlem af Fora I vedtægter I kataloger osv. På hjemmesiden Fællesskab

Læs mere

Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet

Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet Formålet med skemaet er at indsamle detaljerede oplysninger om tilskud, aktiviteter og deltagere i den folkeoplysende voksenundervisning og det

Læs mere

Elever som ambassadører for tryg cykeltrafik

Elever som ambassadører for tryg cykeltrafik Elever som ambassadører for tryg cykeltrafik Baggrund En typisk problemstilling i forbindelse med et skolevejsprojekt er, at både skoler og forældre forventer, at den tekniske forvaltning løser situationen

Læs mere

Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune

Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune Regler for tilskud til Folkeoplysende Voksenundervisning m.v. i Nordfyns Kommune Folkeoplysende Voksenundervisning godkendt i KB 201108 1 INDHOLD: Formål... 3 Hvem kan få tilskud... 3 Hvad ydes der tilskud

Læs mere

Retningslinier for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Solrød Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. 1 Formål

Retningslinier for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Solrød Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. 1 Formål Retningslinier for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Solrød Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven 1 Formål Formålet med folkeoplysende voksenundervisning er med udgangspunkt i undervisningen

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til aftenskoler og oplysningsforbund i Horsens Kommune omfattet af Folkeoplysningsloven

Retningslinjer for tilskud til aftenskoler og oplysningsforbund i Horsens Kommune omfattet af Folkeoplysningsloven Kulturafdelingen Sagsnr. 18.15.00-P21-1-15 Dato:15.12.2015 Retningslinjer for tilskud til aftenskoler og oplysningsforbund i Horsens Kommune omfattet af Folkeoplysningsloven 1 Formål Formålet med den folkeoplysende

Læs mere

SOCIALE FORHOLD OG BE- SKÆFTIGELSE KULTUR OG BORGERSER- VICE Aarhus Kommune. Rådhuspladsen Aarhus C. Sag: 18/

SOCIALE FORHOLD OG BE- SKÆFTIGELSE KULTUR OG BORGERSER- VICE Aarhus Kommune. Rådhuspladsen Aarhus C. Sag: 18/ Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra Det Konservative Folkepartis byrådsgruppe vedrørende fordelingen af Folkeoplysningsmidler til handicapundervisning. Sagsforløb: Som følge af sagen om Cafe Kaffegal,

Læs mere

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015. Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015. Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Dagsorden torsdag den 22. januar 2015 Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Fokusområde - Aktiviteter for flygtninge i Lejre Kommune...

Læs mere

Aftenskoler Roskilde. Revision 2012 opfølgning. notat af december 2013

Aftenskoler Roskilde. Revision 2012 opfølgning. notat af december 2013 Aftenskoler Roskilde Revision 2012 opfølgning på 2014 notat af december 2013 Opfølgning på tidligere afgivet notat Nærværende notat er en opfølgning på vores tidligere fremsendte notat af 11. december

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Overordnede informationer Projektets titel: Nyt Jobcenter nye kompetencer nye teams Kompetenceudvikling hos medarbejderne

Læs mere

læring - i aftenskolen Manual til undervisere

læring - i aftenskolen Manual til undervisere læring - i aftenskolen 110 101001001 000100 111 011010 1101 00011 011010100 Manual til undervisere 110 110101001001 101001001 0001001101 000100 01101000110110 111 10100 011010 1101 110 00011 011010100

Læs mere

Webaktiviteter i Studieaktivitetsmodellen

Webaktiviteter i Studieaktivitetsmodellen MOVE Idébeskrivelse (uddybende) MOVE program Pilot på egen læring Ansøger/projektleder Lone Guldbrandt Tønnesen Ansøger e-mail adresse logt@ucl.dk Ansvarlig leder Lars Breinholt Søndergaard Afdeling Læreruddannelsen

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven

Retningslinjer for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven Retningslinjer for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven Hovedområde 1 Gældende for 2016 1 Indhold Undervisningsordning 3 Ordningens mål er 3 Ordningen omfatter 3 Hvad er voksenundervisning

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Referat Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:00 Mødet afsluttet: kl. 17:30 Mødested: Fraværende: Mødelokale 122 - Rådhuset Henrik Kudahl, Kirsten Højrup, Heidi

Læs mere

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Dansk Folkeoplysnings Samråds sekretariat Senest ajourført april 2016 Indhold: Kommunerne har halveret støtten til aftenskolerne Kommunerne

Læs mere

Tilskud til den folkeoplysende voksenundervisning i Hørsholm Kommune

Tilskud til den folkeoplysende voksenundervisning i Hørsholm Kommune Tilskud til den folkeoplysende voksenundervisning i Hørsholm Kommune Alle godkendte folkeoplysende foreninger, der tilbyder folkeoplysende voksenundervisning, kan søge om tilskud i henhold til Folkeoplysningsloven.

Læs mere

Projektrapport. Januar 2008

Projektrapport. Januar 2008 Januar 2008 Projektrapport Projektnummer: 110860 Projekttitel: Screening af elevernes grundlæggende, alment faglige kompetencer forud for tilrettelæggelse af grundforløbet Formål Integration og frafald

Læs mere

Årsrapport Kommunalt Tilsyn Specialundervisning for voksne

Årsrapport Kommunalt Tilsyn Specialundervisning for voksne Årsrapport Kommunalt Tilsyn 2015 Specialundervisning for voksne Tilsynsenheden Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Mia Mortensen Tilsynsførende Joan Dahl Nørgaard Indledning Tilsynsenheden

Læs mere

KOMMUNERNE OG AFTENSKOLEOMRÅDET

KOMMUNERNE OG AFTENSKOLEOMRÅDET Folkeoplysning i forandring Vejen Idrætscenter, 23/05/2016 Analytiker Malene Thøgersen KOMMUNERNE OG AFTENSKOLEOMRÅDET Bag om tallene OPLÆGGETS TEMAER Om undersøgelsen Omfanget og karakteren af aftenskoleundervisningen

Læs mere

Unge og alkohol. En dialog i øjenhøjde. - Evaluering af projektet Ung til Yngre - en forebyggende alkoholindsats i folkeskolens udskolingsklasser

Unge og alkohol. En dialog i øjenhøjde. - Evaluering af projektet Ung til Yngre - en forebyggende alkoholindsats i folkeskolens udskolingsklasser Unge og alkohol En dialog i øjenhøjde - Evaluering af projektet Ung til Yngre - en forebyggende alkoholindsats i folkeskolens udskolingsklasser Baggrund for projektet Ung til Yngre Omkring hver femte voksne

Læs mere

BOLIGKVARTERLØFT GRÆSRODSDEMOKRATI OG NYE KOMPETENCER PROJEKTEVALUERING

BOLIGKVARTERLØFT GRÆSRODSDEMOKRATI OG NYE KOMPETENCER PROJEKTEVALUERING BOLIGKVARTERLØFT GRÆSRODSDEMOKRATI OG NYE KOMPETENCER PROJEKTEVALUERING Projektet er støttet af Undervisningsministeriets puljemidler til udvikling og omstilling af den lokale folkeoplysning, administreret

Læs mere

Pulje til styrket indsats for ordblinde og læse-, skrive- og regnesvage

Pulje til styrket indsats for ordblinde og læse-, skrive- og regnesvage Ansøgningsskema for Pulje til styrket indsats for ordblinde og læse-, skrive- og regnesvage Finanslovskonto 17.46.41.30 Projektets navn: Projekt Læseløft Ansøger Kommune(r) Projekt- og tilskudsansvarlig:

Læs mere

Retningslinjer. for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Gældende for Hovedområde 1

Retningslinjer. for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Gældende for Hovedområde 1 Retningslinjer for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven Hovedområde 1 Gældende for 201 1 Indhold Undervisningsordning 3 Ordningens mål er 3 Ordningen omfatter 3 Hvad er voksenundervisning

Læs mere

Dagsorden HSU. Dagsordenspunkter. Mødedato: Mandag den 8. september 2008 Starttidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl.

Dagsorden HSU. Dagsordenspunkter. Mødedato: Mandag den 8. september 2008 Starttidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl. Dagsorden HSU Mødedato: Mandag den 8. september 2008 Starttidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Center for Undervisningsmidler, Vejle Damhaven 13A, 7100 Vejle Mødelokale: Journalnummer:

Læs mere

A. Tilskudsregnskab - Vedlæg kopi af underskrevet tilskudsregnskab pr. kommune Tilskudsregnskabet skal omfatte timetal, tilskud, løn mv.

A. Tilskudsregnskab - Vedlæg kopi af underskrevet tilskudsregnskab pr. kommune Tilskudsregnskabet skal omfatte timetal, tilskud, løn mv. Indberetning af virksomhed i 2018 i henhold til Folkeoplysningsloven kap. 4 Indsendes til DOF senest 31. marts 2019. Der indsendes et skema for hvert medlemskab Skolenavn Kommunenavn Hermed indsendes indberetning

Læs mere

Ambassadør for medborgerskab i praksis

Ambassadør for medborgerskab i praksis Projektbeskrivelse til ansøgningen Ambassadør for medborgerskab i praksis (puljen Øget sammenhængskraft ) 19.9.2011/Berit Rosenkilde Ambassadør for medborgerskab i praksis 1. Generelle oplysninger Ansøgers

Læs mere

Aftenskoler i udvikling. Tilskud til handicapundervisning!

Aftenskoler i udvikling. Tilskud til handicapundervisning! Aftenskoler i udvikling. Tilskud til handicapundervisning! Inge Brusgaard Fritidsområdet Aalborgmodellen Tilskuddet (a conto) beregnes ud fra antal afviklede undervisningstimer i det seneste afsluttede

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende foreninger, der tilbyder voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven.

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende foreninger, der tilbyder voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. 1 Gældende Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende foreninger, der tilbyder voksenundervisning i Ballerup Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven. Forslag til nye (Ændringer er med kursiv og rødt)

Læs mere

Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads

Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads Delprojekt: Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads 1. Baggrund Delprojektet Branding af den attraktive kommunale arbejdsplads udspringer af det oprindelige projekt 11 om attraktive arbejdspladser.

Læs mere

Folkeoplysnings betydning for demokratisk deltagelse

Folkeoplysnings betydning for demokratisk deltagelse Folkeoplysnings betydning for demokratisk deltagelse Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Formålet med folkeoplysning DOF ønsker sammen med medlemsskolerne

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Kommune

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Kommune Initialer: bhh Sag: 306-2012-16511 Dok.: 306-2012-286990 Oprettet: 28. november 2012 Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende virksomhed i Odsherred Baggrund Byrådet fastsætter og fordeler jf. Folkeoplysningslovens

Læs mere

Principper for Folkeoplysende voksenundervisning i Svendborg Kommune

Principper for Folkeoplysende voksenundervisning i Svendborg Kommune Principper for Folkeoplysende voksenundervisning i Svendborg Kommune Formålet med folkeoplysende voksenundervisning Med udgangspunkt i undervisningen at øge den enkeltes almene og faglige indsigt og færdigheder

Læs mere

Udkast til ny Folkeoplysningspolitik

Udkast til ny Folkeoplysningspolitik Udkast til ny Folkeoplysningspolitik 1 Vision Alle borgere i Frederikshavn Kommune skal have lige adgang til folkeoplysende aktiviteter og fællesskaber, der er inkluderende, øger den mentale og fysiske

Læs mere

Udmøntning af den nye integrationspulje

Udmøntning af den nye integrationspulje Stab og Udvikling Dato: 27. september 2016 Tlf. dir.: 4477 6594 E-mail: nins@balk.dk Kontakt: Nina Birthe Sørensen Udmøntning af den nye integrationspulje Kommunalbestyrelsen besluttede på deres møde den

Læs mere

AOF 1121 Projekttitel: Boligkvarterløft. Græsrodsdemokrati og nye kompetencer

AOF 1121 Projekttitel: Boligkvarterløft. Græsrodsdemokrati og nye kompetencer Dansk Folkeoplysnings Samråd Rapport over udviklingspuljen 2011-12 Dansk Folkeoplysnings Samråd fik i 2011 i alt 783.000 kr. til udvikling og omstilling af den lokale folkeoplysning blandt Samrådets medlemsorganisationer

Læs mere

Retningslinier for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning og anvisning af lokaler i Brøndby Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven

Retningslinier for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning og anvisning af lokaler i Brøndby Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven Brøndby Kommune Børne-, Kultur- og Idrætsforvaltningen Retningslinier for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning og anvisning af lokaler i Brøndby Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven 1. Ansøgningsfrist

Læs mere

Knapt deltagere i den folkeoplysende voksenundervisning i 2008

Knapt deltagere i den folkeoplysende voksenundervisning i 2008 Knapt 700.000 1 deltagere i den folkeoplysende voksenundervisning i 2008 I den folkeoplysende voksenundervisning var der i 2008 næsten 700.000 deltagere i de forskellige faggrupper. 450.000 af disse deltog

Læs mere

Regler for tilskud til voksenundervisning i Næstved Kommune gældende fra 1. januar 2015

Regler for tilskud til voksenundervisning i Næstved Kommune gældende fra 1. januar 2015 Regler for tilskud til voksenundervisning i Næstved Kommune gældende fra 1. januar 2015 1. Folkeoplysningsloven. Disse regler fastsættes efter lov om Folkeoplysning. 2. Undervisningens formål. Formålet

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA TIL INITIATIVSTØTTEN

ANSØGNINGSSKEMA TIL INITIATIVSTØTTEN ANSØGNINGSSKEMA TIL INITIATIVSTØTTEN Inden du udfylder ansøgningsskemaet, så tjek at Aktiviteten er ny i forhold til jeres tidligere aktiviteter, og hvad der almindeligvis kan forventes, at I laver Børn

Læs mere

Resultatet af projektet: kursusdeklarationer / Kompetenceudvikling

Resultatet af projektet: kursusdeklarationer / Kompetenceudvikling Afrapportering i fb. med bevilling af udviklingsmidler fra Dansk Folkeoplysnings Samråd (UVM) Aalborg d. 5. december 2005 Resultatet af projektet: kursusdeklarationer / Kompetenceudvikling FO-Aalborg FO-AALBORG,

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg Overordnede informationer

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg Overordnede informationer Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg Overordnede informationer Projektets titel : Projektperiode : Marts-december 2013 Målgruppe : Temadage, fyraftensmøder og netværksdage

Læs mere

TM Det gode møde Farvel til tidsspilde, frustrationer og energiforladte møder. Få engagerede mødedeltagere og skab konkrete resultater

TM Det gode møde Farvel til tidsspilde, frustrationer og energiforladte møder. Få engagerede mødedeltagere og skab konkrete resultater TM 19031 Det gode møde Farvel til tidsspilde, frustrationer og energiforladte møder. Få engagerede mødedeltagere og skab konkrete resultater Målgruppe: Formål: Kommunale medarbejdere og ledere, der afvikler

Læs mere

Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet 2019

Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet 2019 Indsamling af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet 2019 Formålet med skemaet er at indsamle detaljerede oplysninger om tilskud, aktiviteter og deltagere i den folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Hjørring Kommune. Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Hovedområde 1

Hjørring Kommune. Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Hovedområde 1 Hjørring Kommune Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven Hovedområde 1 Fritid og Kultur 2009 Kommunal tilskudsordning til folkeoplysende voksenundervisning i h.t. "Lov

Læs mere

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Dansk Folkeoplysnings Samråds sekretariat Senest ajourført februar 2013 Indhold: Kommunerne bliver ved med at spare på aftenskolerne Kommunerne

Læs mere

NYT STUDIEADMINISTRATIVT SYSTEM EFTER STADS

NYT STUDIEADMINISTRATIVT SYSTEM EFTER STADS NYT STUDIEADMINISTRATIVT SYSTEM EFTER STADS AGENDA 1 time Ca. 40 min. oplæg (13 sildes) Ca. 20 min. spørgsmål/drøftelse Nyt Studieadministrativt system efter STADS på hvilke områder vil det være mest hensigtsmæssigt

Læs mere

FrivillighedsRådet lancerede i maj en ny hjemmeside, og det gav en tiltrængt ansigtsløftning.

FrivillighedsRådet lancerede i maj en ny hjemmeside, og det gav en tiltrængt ansigtsløftning. Årsberetning 2011 Med denne årsberetning 2011, ønsker FrivillighedsRådet at give et overblik over nogle af de aktiviteter rådet har haft i løbet af 2011, og sige tak for et godt samarbejde og dialog til

Læs mere

Kommunale retningslinjer for aftenskolerne i Fredericia

Kommunale retningslinjer for aftenskolerne i Fredericia Udkast til revision i 2015 af: Kommunale retningslinjer for aftenskolerne i Fredericia 1. Tilskudsberettigede aftenskoler Formålet med den folkeoplysende voksenundervisning er at fremme demokratiforståelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om eksterne faglige evalueringer af Rigsrevisionens beretninger fra Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om eksterne faglige evalueringer af Rigsrevisionens beretninger fra Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om eksterne faglige evalueringer af Rigsrevisionens beretninger fra 2012 Marts 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Eksterne faglige evalueringer af Rigsrevisionens

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets. tilskuddet til Sydslesvig. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets. tilskuddet til Sydslesvig. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Undervisningsministeriets forvaltning af tilskuddet til Sydslesvig December 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Undervisningsministeriets

Læs mere

Hjørring Kommune. Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Hovedområde 1

Hjørring Kommune. Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven. Hovedområde 1 Hjørring Kommune Retningslinier for tilskud til undervisning m.v. under Folkeoplysningsloven Hovedområde 1 Gældende for 2015 Kommunal tilskudsordning til folkeoplysende voksenundervisning i h.t. "Lov om

Læs mere

Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Ældre og Tandsundhed

Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Ældre og Tandsundhed Projektbeskrivelse Fremfærd Ældre: Ældre og Tandsundhed September 2016 Baggrund for projektet: Mange ældre på landets plejecentre oplever et markant fald i tandsundheden, når de ikke længere selv evner

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Gladsaxe Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Gladsaxe Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Gladsaxe Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven 1 Formål Formålet med folkeoplysende voksenundervisning er med udgangspunkt i undervisningen

Læs mere

LOF Himmerland er stiftet/ejes af de 3 LOF afdelinger, og udgør en selvstændig juridisk enhed under folkeoplysningsloven.

LOF Himmerland er stiftet/ejes af de 3 LOF afdelinger, og udgør en selvstændig juridisk enhed under folkeoplysningsloven. Udbyder VUC Nordjylland På sporet 8 9000 Aalborg vuc@vucnordjylland.dk Tilbudsgiver Navn: LOF Himmerland LOF Vesthimmerland, LOF Rebild og LOF Mariagerfjord er 3 selvstændige folkeoplysende foreninger

Læs mere

Ramme for afvikling af kliniske ECTS for region, kommuner og VIA Sygeplejerskeuddannelsen 1. semester

Ramme for afvikling af kliniske ECTS for region, kommuner og VIA Sygeplejerskeuddannelsen 1. semester Ramme for afvikling af kliniske ECTS for region, kommuner og VIA Sygeplejerskeuddannelsen 1. semester Kliniske og teoretiske undervisere samarbejder om afvikling af 3,5 kliniske ECTS point på 1. semester

Læs mere

8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk. 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen

8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk. 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen ? Kultur og Fritid TK:79755000 Niels Espes Vej 8 E-mail: sikkerpost@hedensted.dk 8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk Sendestil Kultur og Fritid Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen

Læs mere

åbent møde for Folkeoplysningsudvalgets møde den 08. december 2009 kl. 17:00 i Aars Gæstekantine

åbent møde for Folkeoplysningsudvalgets møde den 08. december 2009 kl. 17:00 i Aars Gæstekantine åbent møde for Folkeoplysningsudvalgets møde den 08. december 2009 kl. 17:00 i Aars Gæstekantine Indholdsfortegnelse 001. Ansøgninger om tilskud til voksenundervisning for 2010... 3 002. IF Kvik - Ansøgning

Læs mere

Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler

Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler Forår 2019 Efterskoleforeningen administrerer på vegne af Undervisningsministeriet en årlig pulje til forsøgsog udviklingsarbejde

Læs mere

Adresse: Borgergade 12, 1300 København K.

Adresse: Borgergade 12, 1300 København K. FORUDSÆTNINGER FOR TILDELING AF MIDLER FRA UDVIKLINGS- OG AKTIVITETSPULJEN FOR AFTENSKOLER Projekttitel: BOOST aftenskolen Et udviklingsprojekt for aftenskolerne i København Ansøgers navn: Aftenskolernes

Læs mere

Projektbeskrivelse. IKT på bioanalytiker-, fysioterapeut-, radiograf- og ergoterapeutuddannelsen

Projektbeskrivelse. IKT på bioanalytiker-, fysioterapeut-, radiograf- og ergoterapeutuddannelsen Projektbeskrivelse IKT på bioanalytiker-, fysioterapeut-, radiograf- og ergoterapeutuddannelsen Baggrund for projektet: Projektet er opstået på baggrund af UCL s vision 2015 om at være State of the Art

Læs mere

VÆRKTØJER TIL OPGAVEOVERSIGT

VÆRKTØJER TIL OPGAVEOVERSIGT Organisering VÆRKTØJER TIL OPGAVEOVERSIGT OPGAVEOVERSIGT Tydelige og veldefinerede roller og opgaver er med til at sikre overblik og gennemsigtighed i foreningen/aftenskolen. Det gør det lettere at være

Læs mere

Notat. Ny Folkeoplysningspolitik Sag: 18.14.00-P22-1-11 Evald Bundgård Iversen Plan og kultur 30-08-2011

Notat. Ny Folkeoplysningspolitik Sag: 18.14.00-P22-1-11 Evald Bundgård Iversen Plan og kultur 30-08-2011 Notat Ny Folkeoplysningspolitik Sag: 18.14.00-P22-1-11 Evald Bundgård Iversen Plan og kultur 30-08-2011 Afsættet for dette notat er, at Folketinget har vedtaget en ny Folkeoplysningslov der træder i kraft

Læs mere

Godkendelse af evaluering af understøttende undervisning

Godkendelse af evaluering af understøttende undervisning Punkt 9. Godkendelse af evaluering af understøttende undervisning 2016-069918 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, den gennemførte evaluering af understøttende undervisning samt

Læs mere

U- koncept: Udvikling, planlægning, samarbejde og kompetence. U- konceptet erstatter MUS og GRUS. U- konceptet CSB

U- koncept: Udvikling, planlægning, samarbejde og kompetence. U- konceptet erstatter MUS og GRUS. U- konceptet CSB U- koncept: Udvikling, planlægning, samarbejde og kompetence. U- konceptet erstatter MUS og GRUS U- konceptet CSB bevægelse og sammenhæng - en forudsætning for udvikling CSB udvikler sig gennem sine medarbejdere.

Læs mere

OPFØLGENDE TILSYN 2013 Dato: 27.11.2013

OPFØLGENDE TILSYN 2013 Dato: 27.11.2013 OPFØLGENDE TILSYN 2013 Dato: 27.11.2013 Institutionens navn Lundø Forvaltning Børn, Unge og Fritid Sociale Institutioner og Familiepleje Dato for tilsyn 23.10.2013 Institutionen repræsenteret ved Pia Kofoed

Læs mere

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN Kurser Foredrag Debat WWW.KURSERKBH.DK Pjecen er udgivet af Aftenskolernes Samråd i København. Se mere på www.kurserkbh.dk Layout og tryk: Eks-Skolens Trykkeri ApS Tak til Københavns

Læs mere

Løbende evaluering i kommuner

Løbende evaluering i kommuner Angående Resultater af en spørgeskemaundersøgelse EVA har gennemført en spørgeskemaundersøgelse om løbende evaluering i større danske kommuner. Dette notat præsenterer hovedresultaterne af undersøgelsen.

Læs mere